Λίνα Μενδώνη: «Είναι ανεπίτρεπτο να μην έχει γίνει για το Σούλι τίποτε ουσιαστικό»

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020
Λίνα Μενδώνη: «Είναι ανεπίτρεπτο να μην έχει γίνει για το Σούλι τίποτε ουσιαστικό»


Τα χρονοδιαγράμματα για τις διαδικασίες και τα έργα που απαιτούνται για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου συζητήθηκαν σε σύσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, παρουσία του γ.γ. Πολιτισμού, κ. Γιώργου Διδασκάλου, και υπηρεσιακών παραγόντων.

Το ζήτημα της ανάδειξης του ιστορικού χώρου του Σουλίου, είχε συζητηθεί και σε σύσκεψη υπό την κα Μενδώνη, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στα Ιωάννινα στις 13 Ιανουαρίου. Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη έχει συσταθεί ομάδα ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να μελετήσει και να προτείνει σχέδιο προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του χώρου του Σουλίου.

Η υπουργός ζήτησε να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα και να επικαιροποιηθούν άμεσα υπάρχουσες μελέτες του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες. «Είναι ανεπίτρεπτο να μη έχει γίνει για το Σούλι τίποτε ουσιαστικό», παρατήρησε η Λίνα Μενδώνη στη σύσκεψη. «Πρέπει να είμαστε επιχειρησιακοί. Πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τον χώρο σήμερα. Τί θα είναι το παραδοτέο στον πολίτη, στον επισκέπτη και πώς θα ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική για έναν τόπο που διαθέτει διεθνώς brand name».

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι:
• Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, συγκροτούν επιστημονική ομάδα εργασίας σύνταξης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το Σούλι, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα και μέσα στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια και το ΥΠΠΟΑ.
• Η ομάδα εργασίας θα διαχειριστεί όλα δεδομένα και το αρχειακό υλικό, που διαθέτει το ΥΠΠΟΑ.
• Μέχρι το τέλος Αυγούστου 2020 θα παραδοθεί στην Περιφέρεια η πρώτη φάση των μελετών και σχεδίων που θα εκπονηθούν στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και του ΥΠΠΟΑ να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων.

Στο έργο της ανάδειξης του Σουλίου περιλαμβάνονται:
• Οριοθέτηση ζωνών και επίλυση των χωροταξικών ζητημάτων.
• Χάραξη μονοπατιών και πρόσβαση σε ιστορικούς τόπους, όπως στο Κάστρο της Κιάφας και οι οικίες Σουλιωτών.
• Αποκατάσταση των τριών κεντρικών πηγαδιών του οικισμού που παρουσιάζουν σημεία εσωτερικής κατάρρευσης, από τα 400, που διαθέτει η περιοχή.
• Αποκατάσταση της οικίας Μπούση.
• Συστηματική καταγραφή των κτηρίων του Τετραχωρίου, αλλά και όλης της περιοχής που οριοθετείται ως ιστορικός χώρος Σουλίου.
• Επεμβάσεις στερέωσης στα επώνυμα κτήρια της περιοχής, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δονάτου.

Read More »
Λίνα Μενδώνη: «Είναι ανεπίτρεπτο να μην έχει γίνει για το Σούλι τίποτε ουσιαστικό» Λίνα Μενδώνη: «Είναι ανεπίτρεπτο να μην έχει γίνει για το Σούλι τίποτε ουσιαστικό» Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020 Rating: 5

Σύλληψη 25χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020
Σύλληψη 25χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 25χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο άλλου προσώπου, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.
Read More »
Σύλληψη 25χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 25χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020 Rating: 5

3 νεκροί και 5.343 τροχαίες παραβάσεις τον Ιανουάριο 2020 στην Ήπειρο

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020
3 νεκροί και 5.343 τροχαίες παραβάσεις τον Ιανουάριο 2020 στην Ήπειρο 


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Ιανουάριο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

α. Τροχαία Ατυχήματα 
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 10 τροχαία ατυχήματα (έναντι 3 το 2019). 

Ειδικότερα, σημειώθηκαν: 
3 θανατηφόρα τροχαία (έναντι κανενός το 2019) 
κανένα τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (όπως και το 2019) 
7 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 3 το 2018) 

Από τα τροχαία ατυχήματα-δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 11 παθόντες (έναντι 5 το 2019). Ειδικότερα, καταγράφηκαν: 
3 νεκροί (έναντι κανενός το 2019) 
κανένας σοβαρά τραυματίας (όπως και το 2019) 
8 ελαφρά τραυματίες (έναντι 5 το 2019) 

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν: 
υπερβολική ταχύτητα 
οδήγηση υπό την επήρεια μέθης 
παραβίαση ερυθρού σηματοδότη 
παραβίαση προτεραιότητας 
ολισθηρότητα οδοστρώματος 

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης 

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (5.343) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του. 

Βεβαιώθηκαν : 
· 1.292 για υπερβολική ταχύτητα. 
· 57 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη). 
· 32 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη. 
· 151 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση. 
· 183 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση. 
· 48 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. 
· 76 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. 
· 7 για αντικανονικούς ελιγμούς 
· 30 για αντικανονικό προσπέρασμα. 
· 14 για φθαρμένα ελαστικά. 

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (64) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (540) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.
Read More »
3 νεκροί και 5.343 τροχαίες παραβάσεις τον Ιανουάριο 2020 στην Ήπειρο 3 νεκροί και 5.343 τροχαίες παραβάσεις τον Ιανουάριο 2020 στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020 Rating: 5

14 νέες παιδικές χαρές παραδίδονται από το Δήμο Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020
14 νέες παιδικές χαρές παραδίδονται από το Δήμο Ηγουμενίτσας


Νέες παιδικές χαρές για τους μικρούς μας δημότες, κατασκευάζονται και σταδιακά παραδίδονται προς χρήση στην Καταβόθρα, τη Φασκομηλιά, τα Ελβετικά (4ο Δημοτικό Σχολείο), το Δημοτικό Σχολείο Καστρίου, το Μαυρούδι, το Καρτέρι, την Πλαταριά, τη Σκορπιώνα, το Ελευθέρι, το Νηπιαγωγείο Νέας Σελεύκειας, το Δημοτικό Σχολείο Συβότων και τους Μύλους. 

Οι νέες αυτές παιδικές χαρές, μαζί αυτές που βρίσκονται υπό κατασκευή σε Γραικοχώρι και Νέα Σελεύκεια, θα αποτελέσουν μια ευχάριστη ανάπαυλα για τους μικρούς μας πολίτες, σε ολόκληρο τον Δήμο. 

Καθήκον όλων μας είναι να φροντίσουμε να τις διατηρήσουμε στην κατάσταση που παραδίδονται, ώστε να παραμείνουν ασφαλείς και να μην κινδυνέψουν τα παιδιά μας.
Read More »
14 νέες παιδικές χαρές παραδίδονται από το Δήμο Ηγουμενίτσας 14 νέες παιδικές χαρές παραδίδονται από το Δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020 Rating: 5

Γαϊδουράκι ήταν δεμένο επί μέρες σε χωράφι στην Γλυκή - Επενέβη η φιλοζωική

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020
Γαϊδουράκι ήταν δεμένο επί μέρες σε χωράφι στην Γλυκή - Επενέβη η φιλοζωική


Το συμπαθές αλλά άτυχο τετράποδο βρισκόταν δεμένο επί μέρες στη Γλυκή.

Το Φιλοζωικό Σωματείο Θεσπρωτίας το εντόπισε και ειδοποίησε την Αστυνομία. Οι αστυνομικοί κατέγραψαν το συμβάν και θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Δυστυχώς όμως όπως σημειώνει η Φιλοζωική το νομοθετικό πλαίσιο για τα ιπποειδή στην Ελλάδα είναι λυπηρό.

Το Ελληνικό κράτος αν και έχει εντολή να προσαρμόσει την νομοθεσία του στην κοινοτική,δεν έχει υποχρεώσει τους «ιδιοκτήτες»τέτοιων ζώων να τα δηλώνουν με μικροκύκλωμα, με αποτέλεσμα ούτε οι αρχές, ούτε οι δικαστές να μπορούν να κάνουν καλά την δουλειά τους.
Read More »
Γαϊδουράκι ήταν δεμένο επί μέρες σε χωράφι στην Γλυκή - Επενέβη η φιλοζωική Γαϊδουράκι ήταν δεμένο επί μέρες σε χωράφι στην Γλυκή - Επενέβη η φιλοζωική Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020 Rating: 5

Απαγόρευση αλιείας καραβίδας στις λίμνες, τα ποτάμια και τους παραποτάμους της Ηπείρου

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020
Απαγόρευση αλιείας καραβίδας στις λίμνες, τα ποτάμια και τους παραποτάμους της Ηπείρου 


Το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι η αλιεία της καραβίδας απαγορεύεται σε όλες τις λίμνες, τα ποτάμια, τους παραπόταμους και τα λοιπά εσωτερικά ύδατα της Περιφέρειας Ηπείρου από 15 Φεβρουαρίου έως 15 Μαΐου του 2020 (Β.Δ. 142/1971 – ΦΕΚ 49/Α΄/12-3-1971). Οι παραβάτες τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της αλιευτικής νομοθεσίας.
Read More »
Απαγόρευση αλιείας καραβίδας στις λίμνες, τα ποτάμια και τους παραποτάμους της Ηπείρου Απαγόρευση αλιείας καραβίδας στις λίμνες, τα ποτάμια και τους παραποτάμους της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020 Rating: 5

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΙΔΕΕΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΙΔΕΕΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ


Όπως γνωρίζουμε όλοι μας, το Φιλιάτι και τα χωριά του, έχουν τις τελευταίες δεκαετίες πτωτική πορεία.
Τα μέλη του Συλλόγου μας (Σύλλογος Φιλιαταίων Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ) ή οι πρόγονοί τους, έχουν φύγει από το Φιλιάτι και τα χωριά του, για βιοποριστικούς ή άλλους λόγους, ωθούμενοι και από την επικρατούσα αστυφιλία, ακολουθώντας ο καθένας και καθεμιά, την επιστήμη και τέχνη που επέλεξαν.
Η αγάπη όμως και το ενδιαφέρον για τη γενέτειρα, παραμένουν σε όλους και όλες, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, ζωντανά, όπως και η επιθυμία «να γίνει κάτι» έτσι ώστε να σταματήσει ή και να αντιστραφεί η αναφερθείσα πτωτική πορεία. Σε αυτά τα πλαίσια, σκεφτήκαμε και αποφασίσαμε στο Δ.Σ. του Συλλόγου τη διοργάνωση μιας πρώτης συνάντησης, με όσους/όσες μπορούν και θέλουν, προκειμένου να καταθέσουμε τις ιδέες που υπάρχουν, να συζητήσουμε επί αυτών και ίσως να εστιάσουμε στη συνέχεια σε κάποιες. Λέμε «στη συνέχεια», γιατί οι ενέργειες αυτές απαιτούν συνέχεια και τακτικότητα για να αποδώσουν.
Θα πει κάποιος ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από μακριά. Συμφωνούμε, δεν μπορεί η πορεία να αναστραφεί με τις ιδέες των εν Αθήναις ή αλλού Φιλιαταίων, αλλά με τις ενέργειες και πράξεις όσων συνεχίζουν να ζουν εκεί. Όμως οι ιδέες αυτές, δεδομένων και των εμπειριών που υπάρχουν, από την εργασία στην Ελλάδα ή/και αλλού, μπορούν να ωθήσουν κάποιους στο Φιλιάτι για νέα ξεκινήματα. Βέβαια δεν αποκλείεται και η συμμετοχή αποδήμων σε όποια νέα ξεκινήματα είτε εθελοντικά ή και ως επένδυση. Με τις νέες τεχνολογίες και υποδομές, οι αποστάσεις ελαχιστοποιούνται και οι συνεργασίες μακρόθεν γίνονται πιο εύκολες.
Τα παραπάνω αφορούν ιδέες για ιδιωτικά ή συνεταιριστικά νέα ξεκινήματα σε όλους τους πιθανούς τομείς ανάπτυξης π.χ. πρωτογενή παραγωγή, τουρισμό, παραγωγή ενέργειας, εμπόριο, παροχή υπηρεσιών κλπ. ‘Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τον Δήμο και Πολιτεία, που δημιουργούν το απαραίτητο υπόβαθρο (υποδομών, υπηρεσιών, κανόνων κλπ.) για την υποβοήθηση και ώθηση αυτών των νέων ξεκινημάτων. Συνεπώς είναι ευπρόσδεκτες και ιδέες/προτάσεις που θα μπορούσαμε σαν Σύλλογος να προτείνουμε στον Δήμο και την Πολιτεία ή/και να βοηθήσουμε, εθελοντικά, σε ό,τι χρειασθούν.
Μεγάλη σημασία σε νέα ξεκινήματα έχουν οι επιδοτήσεις κεφαλαίου ή/και υπηρεσιών (προς Ιδιώτες, Δήμο κλπ.) που είναι διαθέσιμες από την Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ. και συνεπώς, αν υπάρχουν γνώσεις σε αυτό το χώρο, καλό θα είναι να παρουσιασθούν και να μοιρασθούν με όλους.
Έχουμε συμφωνήσει με τον συμπατριώτη Θωμάς Ντάγκας και τον ευχαριστούμε για αυτό, τη χρήση μίας εκ των αιθουσών που έχει στα σχολεία του στο Χαϊδάρι, για τη συνάντηση που προγραμματίζουμε καταρχάς για την Κυριακή 15 Μαρτίου 2020 (για την ώρα και τον ακριβή τόπο θα επικοινωνήσουμε ξανά). Η ημερομηνία είναι κοντά για μεγάλες προετοιμασίες, όμως δεν προσπαθούμε για κάτι επίσημο, αλλά για κάτι που να έχει ουσία και συνεπώς, όσο γρηγορότερα γίνει τόσο καλύτερα, για να βρούμε το βηματισμό μας και να υπάρχει και συνέχεια με επόμενες ενέργειες στην Αθήνα ή/και στο Φιλιάτι.
Σε αυτά τα πλαίσια παρακαλούμε να μας στείλετε ό,τι ιδέες και προτάσεις είχατε σκεφτεί στο παρελθόν ή έχετε τώρα, προκειμένου να τις οπτικοποιήσουμε και ομαδοποιήσουμε (θα αναφέρουμε πάντα ποιος προσέφερε τις σκέψεις του), έτσι ώστε να πέτυχουμε μια παραγωγική συζήτηση. Παρακαλούμε να είστε πολύ συγκεκριμένοι και να τις συνοδέψετε με τα, κατά την άποψη σας 1. Δυνατά Σημεία της ιδέα/πρότασης 2. Αδύνατα Σημεία της και τις 3. Ευκαιρίες που η ιδέα/πρόταση προσπαθεί να καλύψει 4. Απειλές που θα συναντήσει κατά την υλοποίησή της. Μπορείτε να τις στείλετε στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία llentzaris@gmail.com ή sksimeon@gmail.com ή με messenger σε όποιο μέλος του Δ.Σ.
Επίσης, θα προσπαθήσουμε (και παρακαλούμε και σας) να επικοινωνήσουμε τα παραπάνω με σελίδες/ομάδες του Facebook των χωριών του Φιλιατιού αλλά και όπου άλλου μπορεί να αναζητηθεί συμμετοχή και βοήθεια.

Λάζαρος Λέντζαρης
Πρόεδρος του Σύλλογος Φιλιαταίων «Αγία Τριάδα»
Read More »
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΙΔΕΕΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΙΔΕΕΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020 Rating: 5

Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας για περιβαλλοντικά ζητήματα του πρωτογενούς τομέα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020
Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας για περιβαλλοντικά ζητήματα του πρωτογενούς τομέα 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, έθεσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη με τον οποίο συναντήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα. 

Ιδιαίτερη βαρύτητα – ενόψει και των νομοθετικών πρωτοβουλιών που ανακοίνωσε ο Υπουργός- δόθηκε στους αναγκαστικούς αναδασμούς που χαρακτηρίζονται δάση, στις οφειλές των ΤΟΕΒ και στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για τη λειτουργία των αντλιοστασίων τους. Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων ανάφερε και τα εξής: 

«Έχουμε πάρα πολλούς αναδασμούς στην Ήπειρο, για τους οποίους υπάρχουν αιτήματα να τελειώσουν. Έχουμε δύο ακραίες περιπτώσεις. Η μία στο Σακελλαρικό, όπου έχουμε ετοιμαστεί εδώ και τρία χρόνια, αλλά δεν μπορεί να τελειώσει επειδή το αρμόδιο Δασαρχείο δεν έχει γνωματεύσει. Η δεύτερη περίπτωση αφορά τους Κουκλιούς, που υπάρχουν 5.500 στρέμματα που είναι κληροτεμάχια τα οποία δόθηκαν στους ακτήμονες και είναι κάτω των πέντε στρεμμάτων το καθένα. Ο κ. Φάμελλος (ο πρώην αν. Υπουργός Περιβάλλοντος) είχε βγάλει ένα νόμο, που προβλέπει πως όσα κτήματα είναι κάτω των 5 στρεμμάτων που ήταν αγροί, αλλά στη συνέχεια καλύφθηκαν από πουρνάρια, μπορούν να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση. Τα Δασαρχεία όμως επιμένουν να τα χαρακτηρίζουν δάση ή δασικές εκτάσεις. Το ίδιο συμβαίνει στα Κτίσματα κ.α. και όπου πάμε να κάνουμε αναδασμούς είναι βραχυκυκλωμένα. Ο κ. Χατζηδάκης πρόσφατα τοποθετήθηκε και είπε ότι αυτό είναι σχιζοφρένεια, να μιλάμε για κληροτεμάχια στους αναδασμούς και από την άλλη να τα χαρακτηρίζουμε δάση». 

Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης και στις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην Αμπελουργική ζώνη Ζίτσας. «Πάρα πολλά αμπέλια στο Ν. Ιωαννίνων- εξήγησε - είχαν εγκαταλειφθεί λόγω της φυλοξέρας. Στη συνέχεια το Δημόσιο τα θεωρεί δάση ή δασικές εκτάσεις, παρά το γεγονός πως πολλοί ιδιοκτήτες έχουν τίτλους από το Διοικητικό Εφετείο παρά το Υπουργείο Γεωργίας από το 1929 που είχε κάνει ο αείμνηστος Γεώργιος Μυλωνάς» 

Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε πως έγινε συζήτηση για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις δασικές εκτάσεις, για να προσθέσει πως βρήκε ενδιαφέρουσες τις προτάσεις που του αναλύθηκαν, τις οποίες θα συζητηθούν εκ νέου. 

Για τους ΤΟΕΒ ο Περιφερειάρχης είπε πως ανέλυσε την πρότασή του, ώστε να βρεθεί τρόπος για να εισπράξει η ΔΕΗ τα χρήματά της, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών με την εγγύηση της Περιφέρειας και παράλληλα να προχωρήσει η εγκατάσταση φωτοβολταίκών συστημάτων για ηλεκτροδότησή τους. 

Στα θέματα που τέθηκαν ήταν και η προμήθεια στύλων από τη ΔΕΗ, οι βελτιώσεις της νομοθεσίας για τις πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις. 

«Αυτά τα θέματα είναι σοβαρά και περιμένω απαντήσεις. Θεωρώ ότι κάτι θετικό θα βγει για τον κόσμο του μόχθου», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.
Read More »
Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας για περιβαλλοντικά ζητήματα του πρωτογενούς τομέα Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας για περιβαλλοντικά ζητήματα του πρωτογενούς τομέα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020 Rating: 5

Παπάς τοποθέτησε κρυφές κάμερες στο παγκάρι της εκκλησίας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020
Παπάς τοποθέτησε κρυφές κάμερες στο παγκάρι της εκκλησίας


Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουν οι κάτοικοι του χωριού Σταυροχώρι στο Δήμο Πάργας.

Όπως καταγγέλλουν στο Fanaripress.gr, ο παπάς της ενορίας τους, έχει τοποθετήσει παράνομα δυο κάμερες στην είσοδο της εκκλησία όπου βρίσκεται το Παγκάρι αριστερά και δεξιά, για να παρακολουθεί όσους πιστούς ρίχνουν το όβολο τους.

Μάλιστα οι κάμερες είναι κρυμμένες σε ηλεκτρικό υλικό (κουτιά) για να μην φαίνονται από τους πιστούς που επισκέπτονται τον Ιερό Ναό.

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο με βάση το άρθρο 6 του ν. 2472/1997 για την εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης απαιτείται η υποβολή γνωστοποίησης στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.


Η ίδια υποχρέωση γνωστοποίησης υπάρχει και για κάθε μεταβολή στο σύστημά βιντεοεπιτήρησης (π.χ. προσθήκη, αφαίρεση ή επανατοποθέτηση καμερών).

Σε περίπτωση που η γνωστοποίηση αυτή δε λάβει χώρα, είναι δυνατό να επιβληθούν τόσο διοικητικές όσο και ποινικές κυρώσεις, σύμφωνα με τα άρθρα 20 και 22 του ν. 2472/1997.

Εξαίρεση από τον κανόνα της υποχρέωσης γνωστοποίησης αποτελούν οι περιπτώσεις που το σύστημα βιντεοεπιτήρησης λαμβάνει ή/και καταγράφει εικόνα από αποκλειστικά ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο, όπως για παράδειγμα στο σπίτι.

Ο υπεύθυνος και διαχειριστής της εκκλησίας σύμφωνα πάντα με τους κατοίκους του χωριού είναι ο παπάς.

Υπάρχει άδεια για την τοποθέτηση των Καμερών ;;

Εαν υπάρχει γιατί είναι κρυμμένες επιμελώς στα κουτιά και γιατί δεν υπάρχει προειδοποιητική πινακίδα, ότι οι πιστοί που εισέρχονται στο χώρο καταγράφονται ;;


Τι προτίθεται να κάνει η Ιερά Μητρόπολις Παραμυθίας για τις ενέργειες του ιερωμένου ;

Τα άτοµα που επίκειται να οπτικογραφηθούν πρέπει να ενηµερώνονται για την οπτικογράφηση και να τους δίνεται το δικαίωµα να «αρνηθούν» να οπτικογραφηθούν, µε το να αποφύγουν να εισέλθουν στο κτίριο ή στο δηµόσιο χώρο, στον οποίο πραγµατοποιείται οπτικογράφηση.

Το άρθρο 11 του Νόµου προβλέπει ότι, όταν οι κάµερες λειτουργούν, το πρόσωπο το οποίο παρακολουθείται και/ ή καταγράφεται πρέπει να ενηµερώνεται, τουλάχιστον για την ταυτότητα του ατόµου (ή του οργανισµού) που πραγµατοποιεί την οπτικογράφηση, καθώς επίσης και το σκοπό της οπτικογράφησης.

Για να συµµορφωθούν οι υπεύθυνοι επεξεργασίας/ χειριστές µε την υποχρέωση τους για ενηµέρωση, είναι αποδεκτό και ικανοποιητικό να αναρτούν πινακίδες σε σηµεία έξω από το πεδίο οπτικογράφησης, οι οποίες θα προειδοποιούν ότι πραγµατοποιείται οπτικογράφηση.

Μπορεί να είναι αρκετό η πινακίδα να δείχνει µόνο την εικόνα µιας κάµερας. Πρέπει όµως,
να αναγράφει τουλάχιστον την ταυτότητα του ατόµου ή του οργανισµού που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της κάµερας και το σκοπό της οπτικογράφησης.

Είναι επίσης επιθυµητό να αναγράφονται ορισµένες πληροφορίες για επικοινωνία, όπως διεύθυνση και το τηλέφωνο του υπεύθυνου.

Τα άτοµα που είναι πιθανόν να οπτικογραφηθούν, πρέπει να προειδοποιούνται για το γεγονός µε µια πινακίδα που θα τους δίνει την ευκαιρία να αποφύγουν την οπτικογράφηση.

Αυτό σηµαίνει ότι η πινακίδα θα πρέπει να τοποθετείται σε χώρο εκτός του πεδίου οπτικογράφησης του ΚΚΒΠ ή εντός του πεδίου, σε σηµείο πριν να µπορούν οι κάµερες να καταγράψουν τα άτοµα.

Αυτό θα συµβαίνει για παράδειγµα, στις εισόδους καταστηµάτων, γραφείων, γηπέδων κ.λπ. και στην αρχή των δρόµων που είναι υπό παρακολούθηση ή αν οι κάµερες είναι στο δρόµο, σε σηµείο πριν τα άτοµα εισέλθουν στο πεδίο παρακολούθησης.


Το µέγεθος και η θέση των πινακίδων, θα εξαρτάται κάθε φορά από τις ιδιαίτερες περιστάσεις. Πρέπει να είναι ορατές και να διαβάζονται από άτοµα µε µέτρια όραση. ∆εν πρέπει να αναρτούνται σε άβολες θέσεις ή να επισκιάζονται από άλλα οπτικά εµπόδια.

Για παράδειγµα, µια πινακίδα στο ύψος των µατιών δίπλα από την είσοδο σε µια τράπεζα, πρέπει να διαβάζεται από κάποιον που στέκεται µπροστά της. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα µεγάλη ή να έχει χαρακτηριστικά µεγάλα γράµµατα.
Όµως, αν για κάποιο λόγο µια πινακίδα χρειαστεί να τοποθετηθεί πιο ψηλά από το ύψος των µατιών, αυτή επιβάλλεται να είναι µεγαλύτερη και µε µεγαλύτερα γράµµατα, για να διαβάζεται από χαµηλότερα.
Οι πινακίδες που προορίζονται για αυτοκίνητα σε κίνηση, για παράδειγµα στην είσοδο ενός χώρου στάθµευσης ή σε ένα µέρος του δρόµου που βίντεο – παρακολουθείται, θα πρέπει να είναι µεγαλύτερες και µε µεγαλύτερα γράµµατα.

Για τις καταγγελίες έχει ενημερωθεί το αστυνομικό τμήμα του Καναλακίου, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας και Ιερά Μητρόπολις Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας.
Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας τα όσα καταγγέλλουν οι κάτοικοι του χωριού.
Read More »
Παπάς τοποθέτησε κρυφές κάμερες στο παγκάρι της εκκλησίας Παπάς τοποθέτησε κρυφές κάμερες στο παγκάρι της εκκλησίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020 Rating: 5

Πρόσληψη συμβούλων για τη διαδικασία αξιοποίησης των 10 λιμανιών

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020
Πρόσληψη συμβούλων για τη διαδικασία αξιοποίησης των 10 λιμανιών


Στην πρόσληψη συμβούλων στη διαδικασία ανάπτυξης και αξιοποίησης των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας προχωρεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι διαγωνισμοί για την πρόσληψη συμβούλων, σε συνέχεια της κυβερνητικής απόφασης για άμεση έναρξη των διαδικασιών για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι εν λόγω σύμβουλοι θα συνδράμουν το Ταμείο στην αξιοποίηση λιμένων μέσω της πώλησης μετοχών, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη προσλάβει συμβούλους για την αξιοποίηση λιμανιών μέσω παραχωρήσεων.

Tην προηγούμενη εβδομάδα, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε το «πράσινο φως» από τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, για την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας.

Από την αξιοποίησή τους, η κυβέρνηση προσβλέπει σε. πολλαπλά οφέλη τόσο σε επίπεδο επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας αλλά και αύξησης της εμπορικής κίνησης σε περιφερειακό επίπεδο.
Read More »
Πρόσληψη συμβούλων για τη διαδικασία αξιοποίησης των 10 λιμανιών Πρόσληψη συμβούλων για τη διαδικασία αξιοποίησης των 10 λιμανιών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020 Rating: 5

Πάρκινγκ ΟΛΗΓ: Παρκάρουμε και επάνω στον ποδηλατόδρομο

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020
Πάρκινγκ ΟΛΗΓ: Παρκάρουμε και επάνω στον ποδηλατόδρομο


Μετά από αρκετά χρόνια παραπόνων για την λειτουργία του παρκινγκ στη θέση του παλαιού λιμένα Ηγουμενίτσας, επιτέλους έχει μπει μια τάξη τους τελευταίους μήνες.

Τα αγροτικά και τα SUV όπως τα είχαμε συνηθίσει να σκαρφαλώνουν στα χωρίσματα εντός του παρκινγκ έχουν εξαφανιστεί, έχουν τοποθετηθεί πινακίδες ενημέρωσης απαγόρευσης στάθμευσης τροχόσπιτων και τροχοβιλών και φυσικά δύσκολα βλέπουμε και λεωφορεία εντός.

Οι θέσεις για πολλούς μπορεί να μην είναι αρκετές αλλά από την άλλη η ροή εντός του παρκινγκ είναι καλύτερη και φυσικά να μην ξεχνάμε ότι είναι και δωρεάν. Στα συν είναι ότι μας επιτρέπουν να παρκάρουμε και ακόμα ποιο μέσα στο παλαιό λιμάνι. 

Εδώ φυσικά εμφανίζονται οι ασυνείδητοι η οποίοι ξεκίνησαν να παρκάρουν και επάνω στον ποδηλατόδρομο ο οποίος κινείται περιμετρικά του παρκινγκ χωρίζοντας αν θέλετε το παλαιό λιμάνι στην μέση.

Όπως θα είδατε και στην φωτογραφία του θέματος, έξυπνοι αποφάσισαν να παρκάρουν επάνω στον ποδηλατοδρομο και συγκεκριμένα στην άκρη για να μην «ενοχλούν» καλύπτοντας έτσι την γραμμή που προορίζεται για τα άτομα με πρόβλημα στην όραση.

Εδώ είναι που ερχόμαστε ξανά και ζητάμε τον τακτικό έλεγχο εντός του πάρκινγκ από την αρμόδια αρχή ώστε να εξαλείψουν σιγά σιγά τέτοια φαινόμενα.

Το ότι δεν βρίσκουμε να παρκάρουμε δεν δίνει άφεση σε όποιον θέλει να παρκάρει όπου θέλει και όπως θέλει.
Read More »
Πάρκινγκ ΟΛΗΓ: Παρκάρουμε και επάνω στον ποδηλατόδρομο Πάρκινγκ ΟΛΗΓ: Παρκάρουμε και επάνω στον ποδηλατόδρομο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020 Rating: 5

Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης επικεφαλής της επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020
Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης επικεφαλής της επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας


Συνεδρίασε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η σύσταση και συγκρότηση Επιτροπών Εργασίας για την οργανωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων των Περιφερειών.

Συγκεκριμένα συστάθηκαν οι κάτωθι 12 Επιτροπές:
Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα.
Επιτροπή Αναπτυξιακών θεμάτων και Επενδύσεων με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.
Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέκο Καχριμάνη.
Επιτροπή Οικονομικών με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο.
Επιτροπή Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη.
Επιτροπή Χωροταξίας, Υποδομών και Μεταφορών με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό.
Επιτροπή Ψηφιακής Διακυβέρνησης με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη.
Επιτροπή Τουρισμού με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο.
Επιτροπή Πολιτισμού και Αθλητισμού με επικεφαλής την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα.
Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνο Μουτζούρη.
Επιτροπή Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Κασαπίδη.
Επιτροπή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.
Read More »
Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης επικεφαλής της επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης επικεφαλής της επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2020 Rating: 5

Σελίδες