Ηγουμενίτσα: Ισόβια για τη δολοφονία της κόρης του

Τρίτη, Απριλίου 28, 2020
Ηγουμενίτσα: Ισόβια για τη δολοφονία της κόρης του


Στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσπρωτίας πραγματοποιήθηκε σήμερα η δίκη του 52χρονου παιδοκτόνου, ο οποίος την Πρωτοχρονιά του 2019 δολοφόνησε την κόρη του και στην συνέχεια την έθαψε στην αυλή του σπιτιού του.

Το δικαστήριο μετά από πρόταση του Εισαγγελέα απέρριψε τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου περί εν βρασμώ ψυχής και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία με δόλο, μη αναγνωρίζοντας πρότερο έντιμο βίο και ειλικρινή μεταμέλεια.

Read More »
Ηγουμενίτσα: Ισόβια για τη δολοφονία της κόρης του Ηγουμενίτσα: Ισόβια για τη δολοφονία της κόρης του Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 28, 2020 Rating: 5

Τι πρέπει να ξέρετε για την άρση των μέτρων - Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

Τρίτη, Απριλίου 28, 2020
Τι πρέπει να ξέρετε για την άρση των μέτρων - Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται


Ξεκαθάρισε πλέον η διαδικασία άρσης των μέτρων κατά του κορωνοϊού, μετά τις σημερινές κυβερνητικές ανακοινώσεις. Διαβάστε παρακάτω τι ισχύει σε κάθε τομέα ξεχωριστά.

Καταργούνται η γραπτή άδεια και το SMS - Ισχύουν οι περιορισμοί εκτός νομού κατοικίας
Από την επόμενη Δευτέρα,4 Μαΐου, καταργούνται η γραπτή άδεια και το SMS, ενώ θα εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός του νομού κατοικίας τουλάχιστον για δύο εβδομάδες ακόμη. Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται σε ανοιχτούς χώρους και θάλασσα, αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμείνουν κλειστές.

Ποια καταστήματα ανοίγουν 
Στο πρώτο στάδιο που τοποθετείται στις 4 Μαΐου επανεκκινούν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ). Οι κωδικοί που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602. Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.
Επανέρχονται στην εργασία τους συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).
Την 1η Ιουνίου ξεκινά η δραστηριότητα σε καταστήματα εστίασης και την ίδια μέρα ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης. Τέλος μέσα στον Ιούνιο και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα.
Στις 18 Μαΐου, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις. Επίσης επαναλειτουργούν τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών.

Σχετικά με εκκλησίες και σχολεία
Οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές από 4 Μαΐου για ατομική λατρεία ενώ από Κυριακή 17 Μαΐου θα μπορούν οι πιστοί να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες, κάτω από αυστηρούς κανόνες, σύμφωνα με την ενημέρωση του πρωθυπουργού.
Σχετικά με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως τα μαθήματα της 3ης λυκείου αρχίζουν στις 11 Μαΐου, ενώ μια εβδομάδα μετά επιστρέφουν οι υπόλοιπες τάξεις του λυκείου αλλά και του γυμνασίου. Τα σχολεία θα λειτουργούν με διαφορετικούς κανόνες για να περιοριστεί ο συγχρωτισμός. Η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση θα συνεχίζει να υποστηρίζει τα παιδιά που για ειδικούς λόγους δεν δύνανται να μεταβούν σε σχολεία. Τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας με έμφαση τη λέξη «ενδέχεται». Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δώσει η υπουργός Παιδείας αύριο.

Τα μέτρα προφύλαξης στα καταστήματα που ανοίγουν
Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.
Όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα
Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής. Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ..
Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών
Στο δεύτερο στάδιο που θα εφαρμοστεί στις 11 Μαΐου επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια.
Στο τρίτο στάδιο στις 18 Μαΐου, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις. Επίσης επαναλειτουργούν τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.
Στο τέταρτο στάδιο, την 1η Ιουνίου, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι
Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 με απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.
Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.
Στο έβδομο στάδιο επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - Μετακίνηση
Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό, ελεγχόμενη είσοδος στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία φυσική απόσταση και αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από την πρώτη μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών, είναι οι κανόνες που θα ισχύουν εφεξής για τις μετακινήσεις μας.
Ο έλεγχος της χρήσης μασκών και ο περιορισμός του συνωστισμού στις εισόδους των σταθμών, αποτελούν αρμοδιότητα ελεγκτικού μηχανισμού που θα είναι επιφορτισμένος με αυτό το καθήκον.

Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών, τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ, θα διαμορφωθούν ως εξής:
- Στο μετρό και τον ηλεκτρικό, σήμερα, η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζεται να κατέβει στα 6 λεπτά.
- Στο τραμ, από τα 11 λεπτά, στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής. 
-Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, ο αριθμός τους το επόμενο διάστημα θα ανέλθει στα 1.000. 

Η πύκνωση των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα, δηλαδή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα. Επίσης αποφασίστηκε η διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες (07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.). 
Επιπλέον, για λόγους διευκόλυνσης, αποφασίστηκε η παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για τον Μάιο, καθώς και από τις 4 Μαΐου η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων (πέραν του οδηγού) στις μετακινήσεις με ΙΧ. Παράλληλα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αποφασίστηκε η δυνατότητα εξαίρεσης του δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού στο προσωπικό των συγκοινωνιών και η αναστολή των διαδικασιών της κινητικότητας των εργαζομένους από τους συγκοινωνιακούς φορείς. 
Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με την εξαίρεση των ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα. 
Ως προς τη μεταφορά πολιτών με ταξί, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Τι θα γίνει με τηλεργασία, άδειες ειδικού σκοπού και συναλλαγές με Δημόσιο
Η εξ αποστάσεως εργασία στο δημόσιο συνεχίζεται, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα, ενώ συνεχίζεται και η εκ περιτροπής εργασία. Οι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι εργάζονται σε πρωινή βάρδια, θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις: είτε στις 7, είτε στις 8 είτε στις 9 το πρωί.
Συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία και διατηρείται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των δομών εκπαίδευσης και της προσχολικής αγωγής. Όταν θα ανοίξουν τα γυμνάσια, τα δημοτικά και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, με εγκυκλίους που θα εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών, θα μειώνονται οι δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού. Επίσης, διατηρείται και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Δεν αλλάζει ο τρόπος εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με το Δημόσιο. Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική ή απομακρυσμένη εξυπηρέτηση – όπως για παράδειγμα μέσω της πύλης gov.gr-, αυτή συνεχίζει να γίνεται αποκλειστικά με προκαθορισμένο ραντεβού.

Τι θα γίνει με ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακούς σταθμούς, γήπεδα και παιδικές χαρές
Τα ΚΑΠΗ και οι Λέσχες Φιλίας παραμένουν κλειστά μέχρι νεότερης ανακοίνωσης. Η επαναλειτουργία τους θα καθοριστεί με βάση την επιδημιολογική εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά τους δημοτικούς και βρεφικούς σταθμούς καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ) θα παραμείνουν κλειστά και η επαναλειτουργία τους θα καθοριστεί με νεότερη ανακοίνωση, πάντα σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη.

Ως προς την λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, ο υφυπουργός Εσωτερικών δήλωσε:
Οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις (όπως είναι τα ανοιχτά γήπεδα) ανοίγουν και με τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους. Αντιθέτως, δεν θα λειτουργούν, μέχρι να υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση, τα κλειστά γυμναστήρια. Κλειστές θα παραμείνουν και οι παιδικές χαρές, η επαναλειτουργία των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των παιδικών και βρεφικών σταθμών.

Από Δευτέρα 4 Μαΐου επανέρχονται τα τακτικά χειρουργεία στα νοσοκομεία
Τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά, από την ερχόμενη Δευτέρα, στην κανονική λειτουργία τους, με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων.

Αναλυτικά για το σύστημα Υγείας: 
Συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους τα νοσοκομεία Αναφοράς του κορωνοϊού.
Η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για περιστατικά COVID παραμένουν σε ετοιμότητα.
Τα νοσοκομεία Παμμακάριστος, Αγ. Βαρβάρα και ΝΙΜΤΣ, παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κορονοϊό.
Σε κάθε νοσοκομείο της χώρας, ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για κοωονοϊό.
Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μονάδες αποκλειστικά για COVID.
Δημιουργείται ταυτόχρονα, στρατηγικό απόθεμα υλικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες, λόγω αύξησης κρουσμάτων, την επόμενη περίοδο.
Αξιοποιούνται οι δωρεές ιδιωτών, μεγάλων δωρητών, φορέων και οργανισμών. Μέχρι σήμερα, συνολικά, οι δωρεές έχουν φθάσει τα 100 εκατ.
Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 3.748 γιατροί και νοσηλευτές και αυξήθηκε κατά κατά 145 εκ. ευρώ η χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 
Eπιπρόσθετα, Ο υφυπουργός Υγείας έκανε λόγο για αύξηση της δυνατότητας διενέργειας μοριακών ελέγχων . Ανέφερε τέλος ότι τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, ενώ τα ταχεία τεστ (rapid tests) ανίχνευσης του ιού αυτή τη στιγμή αξιολογούνται.
Read More »
Τι πρέπει να ξέρετε για την άρση των μέτρων - Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται Τι πρέπει να ξέρετε για την άρση των μέτρων - Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 28, 2020 Rating: 5

Τέλος εποχής για τους Φορείς - Δημιουργείται «Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου»

Τρίτη, Απριλίου 28, 2020
Τέλος εποχής για τους Φορείς - Δημιουργείται «Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου»


Μεγάλες ανατροπές και πολλές αντιδράσεις προκαλεί το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες. Ένα μεγάλο κεφάλαιο του νομοσχεδίου αφορά στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών οι οποίοι καταργούνται με την μορφή που τους γνωρίζαμε ως σήμερα. Την θέση τους παίρνει ένας κεντρικός Φορέας ο οποίος θα έχει έδρα στην Αθήνα και τοπικές Μονάδες Διαχείρισης. Στην Ήπειρο, οι πέντε φορείς που λειτουργούσαν μέχρι τώρα συγχωνεύονται σε τρεις Μονάδες. Μία από αυτές μάλιστα θα καλύπτει τεράστια περιοχή.

Οι τρεις νέες Μονάδες που περιλαμβάνονται στο Νομοσχέδιο είναι αυτή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου με έδρα τους Ασπραγγέλους, η Μονάδα Αμβρακικού και Κοιλάδας Αχελώου με έδρα την Ανέζα Άρτας ενώ οι υπόλοιποι Φορείς, Παμβώτιδας, Τζουμέρκων και Καλαμά- Αχέροντα συγχωνεύονται σε μία Μονάδα, που φέρει το όνομα «Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου». Η υπερμονάδα που δημιουργείται θα έχει έδρα τα Γιάννινα και παράρτημα στην Ηγουμενίτσα.

Σημειώνεται ότι στο εξής καταργούνται οι διοικήσεις στις Μονάδες προστατευομένων περιοχών και συγκροτούνται Επιτροπής Διαχείρισης οι αρμοδιότητες των οποίων καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος.

Στην Επιτροπή Διαχείρισης συμμετέχουν ένας επιστήμονας εγνωσμένου κύρους, ένας εκπρόσωπος της Περιφέρειας, ένας του Δήμου ή των Δήμων στα όρια των οποίων βρίσκεται η προστατευόμενη περιοχή, εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών όπως της δασικής υπηρεσίας και του λιμενικού, ένας εκπρόσωπος περιβαλλοντικής οργάνωσης, εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων και εκπρόσωποι άλλων δημόσιων υπηρεσιών.

Η λειτουργία των Επιτροπών αποτελεί ευθύνη του εκάστοτε προισταμένου της Μονάδας. Η αξιολόγηση δε της αποτελεσματικότητας των Μονάδων θα διενεργείται από τον Κεντρικό Φορέα.

Στο νομοσχέδιο αντιδρούν τόσο οι ίδιοι οι Φορείς Διαχείρισης όσο και δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας.
Read More »
Τέλος εποχής για τους Φορείς - Δημιουργείται «Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου» Τέλος εποχής για τους Φορείς - Δημιουργείται «Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 28, 2020 Rating: 5

Νέα καθημερινότητα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Τρίτη, Απριλίου 28, 2020
Νέα καθημερινότητα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός


Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Τρίτη, στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς στη διαδικασία σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών με γραπτή άδεια και SMS αίρονται από την 4η Μαΐου, ενώ οι μαθητές θα επιστρέψουν σταδιακά στις τάξεις τους από την 11η Μαΐου και οι εκκλησίες θα αρχίσουν να επανέρχονται στη λειτουργία τους από 4 Μαΐου. 

Το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Συμπολίτες μου, εδώ και μήνες η πατρίδα μας αλλά και ο κόσμος ολόκληρος δίνει μάχη με έναν αόρατο και ύπουλο εχθρό. Πήραμε μέτρα πρωτοφανή για να περιορίσουμε την εξάπλωσή του. Αποδεχτήκαμε ως κοινωνία την ανάγκη να παραλύσει η οικονομική δραστηριότητα για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Οι μεγάλες επιτυχίες οφείλονται στους πολλούς μικρούς ήρωες που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ευθύνης. Οι ήρωες αυτοί είναι ο καθένας και η καθεμιά σας. Σας ευχαριστώ».

Δεν υπάρχει επιστροφή στην προ κορωνοϊού πραγματικότητα
«Καθώς περιορίσαμε το πρώτο κύμα του ιού, είμαστε πια έτοιμοι να περάσουμε στη 2η φάση του σχεδίου μας: Στη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων, καθώς σήμερα είμαστε πιο έτοιμοι απ’ όσο πριν από τρεις μήνες. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ, άρα να εντοπίζουμε γρηγορότερα πιθανές νέες εστίες του ιού. Η Πολιτική Προστασία ενισχύεται κι άλλο, για να μπορεί να ιχνηλατεί επαφές γρήγορα και αποτελεσματικά.
Τα νοσοκομεία μας διαθέτουν περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Περισσότερο και καλύτερο εξοπλισμό. Μεγαλύτερη εμπειρία. Και καλύτερη οργάνωση. Διαθέτουμε, ωστόσο, και δύο ακόμα συμμάχους. Τον καλό καιρό, που θα μας επιτρέπει να περνάμε περισσότερο χρόνο έξω. Και, το σημαντικότερο, ευαισθητοποιημένους και ενημερωμένους πολίτες που γνωρίζουν, πλέον, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν: τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής.
Δεν κάνουμε χειραψίες. Κρατάμε αποστάσεις. Φροντίζουμε ιδιαίτερα τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Μένουμε μέσα αν έχουμε βήχα ή πυρετό, ενημερώνοντας τον γιατρό μας. Ακούμε τις συμβουλές των ειδικών για την προστατευτική μάσκα. Η χρήση της ίσως θα καλύπτει κάποια χαρακτηριστικά μας. Θα σηματοδοτεί, όμως, το σοβαρό πρόσωπο της ευθύνης μας. Όλα αυτά πρέπει να μας γίνουν δεύτερη φύση, γιατί δεν υπάρχει επιστροφή στην προ κορωνοϊού πραγματικότητα. Ζούμε, ήδη, αλλιώς».

Καταργούνται η γραπτή άδεια και το SMS
Από την επόμενη Δευτέρα,4 Μαΐου, καταργούνται η γραπτή άδεια και το SMS, ενώ θα εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός του νομού κατοικίας. Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται σε ανοιχτούς χώρους και θάλασσα, αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμείνουν κλειστές. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ενδεικτικά: βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια (μόνο με ραντεβού) και καταστήματα αθλητικών ειδών. Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα ανοίξει στις 11 Μαΐου εκτός των εμπορικών κέντρων που θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα θα ισχύουν οι όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών.
«Δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά για μια συνέχεια. Θα το ξαναπώ: Η έξοδος από την καραντίνα θα γίνεται βήμα - βήμα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής. Στόχος μας θα είναι να την εντοπίζουμε γρήγορα, ώστε οι όποιοι νέοι περιορισμοί να έχουν τοπικό χαρακτήρα και να μην αφορούν όλη την επικράτεια. Το σχέδιο μας για το επόμενο δίμηνo είναι εξαιρετικά αναλυτικό και επεξεργασμένο. Είναι όμως αυτό που δηλώνει η λέξη: Σχέδιο. Άρα, θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών. Και μόνο η πειθαρχία του κάθε πολίτη θα είναι αυτή που θα κρίνει την επιτυχία του».
«Τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, δεν κάνουμε χειραψίες, κρατάμε αποστάσεις, μένουμε μέσα αν έχουμε βήχα ή πυρετό. Ακούμε συμβουλές ειδικών για προστατευτική μάσκα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μένουμε ασφαλείς», το νέο σύνθημα
«Προτεραιότητά μου ήταν και παραμένει η ζωή και η υγεία των Ελλήνων. Επιλογή μου είναι η κάθε απόφαση να έχει τη σφραγίδα της επιστημονικής γνώσης. Και στην ενημέρωση του πολίτη να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, ειλικρίνεια και λογοδοσία. Σας εμπιστεύτηκα και εσείς εμπιστευτήκατε όχι μόνο εμένα, αλλά και την Ελληνική Πολιτεία. Που δεν είναι άλλη, τελικά, από τη συλλογική μας υπόσταση. Και καθώς περνάμε στη δεύτερη φάση, αυτοί οι δεσμοί εμπιστοσύνης πρέπει να διατηρηθούν άρρηκτοι. Ο Μάιος δεν είναι Μάρτιος. Τότε, έπρεπε να αμυνθούμε για την υγεία μας και να σώσουμε ζωές, μένοντας σπίτι. Ενώ τώρα καλούμαστε να ξαναγυρίσουμε μεθοδικά, σταδιακά, σε κάποιες από τις γνώριμες δραστηριότητές μας. Το νέο μας σύνθημα, λοιπόν, είναι "Μένουμε Ασφαλείς". Βγαίνουμε από το σπίτι, όμως μένουμε πάντα υπεύθυνοι».

Σχετικά με εκκλησίες, σχολεία και καταστήματα
Οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές από 4 Μαΐου για ατομική λατρεία ενώ από Κυριακή 17 Μαΐου θα μπορούν οι πιστοί να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες, κάτω από αυστηρούς κανόνες, σύμφωνα με την ενημέρωση του πρωθυπουργού.
Σχετικά με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως τα μαθήματα της 3ης λυκείου αρχίζουν στις 11 Μαΐου, ενώ μια εβδομάδα μετά επιστρέφουν οι υπόλοιπες τάξεις του λυκείου αλλά και του γυμνασίου. Τα σχολεία θα λειτουργούν με διαφορετικούς κανόνες για να περιοριστεί ο συγχρωτισμός. Η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση θα συνεχίζει να υποστηρίζει τα παιδιά που για ειδικούς λόγους δεν δύνανται να μεταβούν σε σχολεία. Τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας με έμφαση τη λέξη «ενδέχεται». Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δώσει η υπουργός Παιδείας αύριο.
Την 1η Ιουνίου ξεκινά η δραστηριότητα σε καταστήματα εστίασης και την ίδια μέρα ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης. Τέλος μέσα στον Ιούνιο και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα.
«Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές. Όπως γίνεται σαφές, το πρόγραμμα της επόμενης φάσης είναι απόλυτα μελετημένο. Θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα αλλά θα αξιολογείται ανά 24ωρο, από ένα μεικτό Παρατηρητήριο κυβέρνησης, υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Κάθε Υπουργείο, άλλωστε, έχει επεξεργαστεί και επιμέρους επιχειρησιακά σχέδια, γιατί προσαρμογές θα υπάρξουν και στο σύνολο του Δημοσίου. Για παράδειγμα, η εργασία από το σπίτι και η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών πρέπει να επεκταθούν. Τα νοσοκομεία να γυρίσουν σε ομαλότερους ρυθμούς, ώστε να καλύψουν πιο αποτελεσματικά όλα τα τρέχοντα περιστατικά. Όπως και οι ώρες προσέλευσης των υπαλλήλων να μεταβληθούν για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους χώρους εργασίας αλλά και στα μέσα συγκοινωνίας. Και τα τελευταία, με τη σειρά τους, να πυκνώσουν τα δρομολόγια στις ώρες αιχμής για να κινούνται με λιγότερους επιβάτες».
«Κλειδί, πάντως, και για την επιτυχία θα είναι και πάλι η ατομική μας πειθαρχία. Η υπευθυνότητα. Η εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών. Το αποτέλεσμα που πετύχαμε έως τώρα είναι μεγάλο. Είναι όμως ακόμα εύθραυστο. Το να επιστρέψουμε στις ζωές και στις δουλειές μας είναι πιο δύσκολο από το να μείνουμε σπίτι. Γι' αυτό και όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης. Το σύνθημα, λοιπόν, “Μένουμε Σπίτι” παραμένει σε ισχύ. Δεν βγαίνουμε χωρίς λόγο. Μένουμε ασφαλείς. Γιατί η επιστροφή δεν πρέπει να οδηγήσει σε υποτροπή. Αλλά σε μία επάνοδο, λελογισμένη και υπολογισμένη», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης.
Read More »
Νέα καθημερινότητα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Νέα καθημερινότητα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 28, 2020 Rating: 5

Θρίλερ με το θάνατο 53χρονου Θεσπρωτού στην Κέρκυρα - Covid, λέει ο ιατροδικαστής, έρευνα από τον Εισαγγελέα

Τρίτη, Απριλίου 28, 2020
Θρίλερ με το θάνατο 53χρονου Θεσπρωτού στην Κέρκυρα - Covid, λέει ο ιατροδικαστής, έρευνα από τον ΕισαγγελέαΑρνητικά βγήκαν όλα τα δείγματα που αναλύθηκαν στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αρνητικά ήταν και τα 29 δείγματα που είχαν σταλεί από την Κέρκυρα, τόσο από προσωπικό του νοσοκομείου όσο και από το συγγενικό περιβάλλον ενός 53χρονου που κατάγεται από την Θεσπρωτία, ο οποίος έχασε την μάχη και ο ιατροδικαστής της περιοχής απέδωσε τον θάνατό του σε COVID-19. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες στο νησί επικρατεί μεγάλη αναστάτωση εξ αιτίας των σχετικών ανακοινώσεων, οι οποίες μάλιστα δεν έγιναν δια της επίσημης οδού αλλά δια των τηλεοράσεων!

Ο ιατροδικαστής είπε ότι η νεκροψία – νεκροτομή, του ζητήθηκε από την αστυνομία, και σύμφωνα με τη διάγνωσή του, ο θάνατος του 53χρονου προήλθε από ιογενή πνευμονία (με ευρήματα που σχετίζονται με τον covid – 19), ενώ, ο εκλιπών είχε και υποκείμενα νοσήματα.

Αφενός είχε ισχαιμική καρδιοπάθεια (σ.σ. είχε υποστεί έμφραγμα) και αφετέρου υψηλά επίπεδα φερριτίνης, που όπως εξήγησε ο κ. Αϊβατίδης, πρόσφατη ιατρική έρευνα από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας έκανε λόγο για ένα βιοχημικό δείκτη, ο οποίος δημιουργεί μεγάλη θνησιμότητα σε όσους τον έχουν μαζί με τον κορωνοϊό.

Με βάση αυτή τη διάγνωση, αλλά και το γεγονός ότι ο 53χρονος είχε εμφανίσει ρίγη, του έκανε τεστ αντισωμάτων που τα παρέλαβε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, το οποίο βγήκε θετικό στον κορωνοϊό, με τον ιατροδικαστή να υπογραμμίζει ότι το εν λόγω τεστ είναι από τα πιο αξιόπιστα.

Μετά από τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου που είχαν χειριστεί το περιστατικό κλήθηκαν και έδωσαν δείγματα όπως έγινε και με την οικογένεια του εκλιπόντος.

Τα δείγματα στάλθηκαν στα Γιάννινα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν τόσο χθες όσο και σήμερα είναι όλα αρνητικά.

Όπως έγινε γνωστό από τον αντιπεριφερειάρχη πολιτικής προστασίας των Ιονίων Νήσων για τις συνθήκες του συγκεκριμένου συμβάντος έχει επιληφθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας για να αποτυπωθούν όλες οι λεπτομέρειες.

Read More »
Θρίλερ με το θάνατο 53χρονου Θεσπρωτού στην Κέρκυρα - Covid, λέει ο ιατροδικαστής, έρευνα από τον Εισαγγελέα Θρίλερ με το θάνατο 53χρονου Θεσπρωτού στην Κέρκυρα - Covid, λέει ο ιατροδικαστής, έρευνα από τον Εισαγγελέα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 28, 2020 Rating: 5

7 νέα δείγματα από το νοσ. Φιλιατών - Η εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Τρίτη, Απριλίου 28, 2020
7 νέα δείγματα από το νοσ. Φιλιατών - Η εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο


Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου, μέχρι σήμερα (Τρίτη 28 Απριλίου 2020) το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:

Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύεται ο ασθενής από τα Ιωάννινα. Η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή και αναμένεται η μεταφορά του σε κλινική.
2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή.
3. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξήντα οκτώ νέα δείγματα. Τα είκοσι εννέα από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και το ένα από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας ήταν αρνητικά. Τα υπόλοιπα τριάντα οκτώ αφορούσαν όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά .

Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Σήμερα 28/4 στάλθηκαν πέντε νέα δείγματα για εξέταση.
• Από το σύνολο των διακοσίων τριάντα τριών (233) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα τέσσερα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.

Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Σήμερα στάλθηκαν δέκα νέα δείγματα για εξέταση.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά πεντακόσια δέκα πέντε (515) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δέκα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.

Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Ένα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψε αρνητικό για SARS-COV-2.
• Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύεται σε απομόνωση ένα (1) πιθανό περιστατικό SARS-COV-2 και αναμένεται το αποτέλεσμα δείγματος

Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Σήμερα στάλθηκαν επτά νέα δείγματα για εξέταση
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά εξήντα επτά (67) δείγματα εκ των οποίων αναμένονται απαντήσεις για τα επτά ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.
Read More »
7 νέα δείγματα από το νοσ. Φιλιατών - Η εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο 7 νέα δείγματα από το νοσ. Φιλιατών - Η εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 28, 2020 Rating: 5

Άνοιξε για δεύτερη φορά το κατάστημά του και συνελήφθη ξανά

Τρίτη, Απριλίου 28, 2020
Άνοιξε για δεύτερη φορά το κατάστημά του και συνελήφθη ξανά
 

Συνελήφθη σήμερα (28-04-2020) το πρωί, σε περιοχή της Ηπείρου, ένας ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού καθώς και για παραβίαση σφραγίδας που έθεσε αρμόδια αρχή. 

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τον αστυνομικό έλεγχο, ο κατηγορούμενος λειτουργούσε, ως ιδιοκτήτης, κατάστημα λιανικού εμπορίου, παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας συναφών επιχειρήσεων, ενώ επιπρόσθετα είχε παραβιάσει τη σφράγιση του καταστήματος που είχε επιβληθεί την 25-04-2020 από αρμόδια αρχή. 

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Read More »
Άνοιξε για δεύτερη φορά το κατάστημά του και συνελήφθη ξανά Άνοιξε για δεύτερη φορά το κατάστημά του και συνελήφθη ξανά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 28, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Αναζητείται ένα άλμα για την επόμενη μέρα

Τρίτη, Απριλίου 28, 2020
Ηγουμενίτσα: Αναζητείται ένα άλμα για την επόμενη μέρα


Ο επιστημονικός συνεργάτης του δήμου Ηγουμενίτσας Γιώργος Ντάνης μίλησε στο in.gr

Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε θεωρείται απαραίτητο να υπάρχουν στελέχη στους Δήμους καταρτισμένοι σε θέματα πληροφορικής. Άλλωστε και λόγω της πανδημίας η αναγκαιότητα χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων έγινε από επιλογή αναγκαιότητα.

Στον δήμο Ηγουμενίτσας ένας νέος άνθρωπος, ο Γιώργος Ντάνης, μηχανικός πληροφορικής και επιστημονικός συνεργάτης έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας και επεσήμανε ποιες κατά την γνώμη του πρέπει να είναι οι προτεραιότες. «Απαιτούνται συντονισμένες και πάνω από όλα στοχευμένες δράσεις για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, προκειμένου η ύφεση να καταστεί, όσο το δυνατόν, μικρότερη.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, επιβάλλεται η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την άμεση ολοκλήρωση των τοπικών αναπτυξιακών εργαλείων, όπως τα ΣΧΟΑΠ, ΓΠΣ και Σχέδια Πόλεων, όπου σε συνδυασμό με την αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα, θα δώσει ζωή στον κατασκευαστικό κλάδο» δηλώνει χαρακτηριστικά.


Κύριε Ντάνη τι σας ανησυχεί περισσότερο την επομένη της πανδημίας;
Με την εξάπλωση του Covid-19 βιώνουμε μια διαφορετική κρίση, η οποία ενέχει τον κίνδυνο αφενός ανθρώπινων απωλειών, ευτυχώς απομειωμένων λόγω των έγκαιρων και έγκυρων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση και αφετέρου οικονομικής επιδείνωσης, όπου τα δύσκολα για την οικονομία έρχονται με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και η πραγματική πρόκληση είναι η αποφυγή της επιστροφής στη δίνη των μνημονίων.

Τι πρέπει να γίνει κατά την άποψη σας ιδιαίτερα στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Απαιτούνται συντονισμένες και πάνω από όλα στοχευμένες δράσεις για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, προκειμένου η ύφεση να καταστεί, όσο το δυνατόν, μικρότερη. Προς αυτήν την κατεύθυνση, επιβάλλεται η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την άμεση ολοκλήρωση των τοπικών αναπτυξιακών εργαλείων, όπως τα ΣΧΟΑΠ, ΓΠΣ και Σχέδια Πόλεων, όπου σε συνδυασμό με την αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα, θα δώσει ζωή στον κατασκευαστικό κλάδο.

Θεωρείτε πως υπάρχει ανάγκη να οριστούν με ακρίβεια οι αρμοδιότητες των βαθμών αυτοδιοίκησης;
Επιβεβλημένη είναι η προώθηση του νομοσχεδίου που θα ξεκαθαρίζει άπαξ τις αρμοδιότητες των 3 βαθμών διοίκησης (Τοπική Αυτοδιοίκηση – Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση – Κεντρικό Κράτος), δίνοντας οριστική λύση σε διαχρονικά γραφειοκρατικά και αντιαναπτυξιακά προβλήματα. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ουσιαστική λειτουργία των Δήμων, με την παροχή εκείνων των πόρων και των αρμοδιοτήτων, που είναι αναγκαίοι για να επιτελέσουν τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο τους, χωρίς να είναι “επαίτες” των Περιφερειών και του Κεντρικού Κράτους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσαν όλα τα δημόσια ακίνητα, να περιέλθουν στην ιδιοκτησία των αντίστοιχων Δήμων, προκειμένου αφενός οι Δήμοι να αποκτήσουν πόρους και αφετέρου να συμβάλουν στην αναπτυξιακή προοπτική των περιοχών τους.
Σε περιοχές μάλιστα, όπου υπάρχουν ζητήματα με τις χερσαίες ζώνες, όπου μεγάλα τμήματα τους δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες και τα οποία κακώς υπάγονται στην διαχειριστική αρμοδιότητα των Οργανισμών Λιμένος (Ανώνυμες Εταιρείες) των οποίων οι διοικήσεις διορίζονται και δεν λογοδοτούν στην κοινωνία, θα πρέπει να δοθεί οριστική λύση μέσα από νομοθετική παρέμβαση, μεταβιβάζοντας όλα εκείνα τα τμήματα οριστικά και αμετάκλητα στους Δήμους και κατ’ επέκταση στις τοπικές κοινωνίες.

Το κλίμα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί μπορεί να αναστραφεί;
Μια κρίση, πέραν των απαιτητικών καταστάσεων που επιβάλει, λειτουργεί και ως μοχλός ευκαιριών και ανάπτυξης. Όπως όλοι ενθυμούμαστε, κατά την επιβολή των capital controls, η κοινωνία, προσαρμόστηκε στην χρήση των χρεωστικών καρτών και των διαδικτυακών τραπεζικών συναλλαγών. Με τον ίδιο τρόπο, η επιβολή των πρόσφατων μέτρων δημιούργησε την ανάγκη μεταφοράς αρκετών δραστηριοτήτων στην διαδικτυακή εκδοχή τους.
Έτσι, με το κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων οι περισσότεροι από εμάς στραφήκαμε στις διαδικτυακές αγορές, ενώ οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έσπευσαν να δημιουργήσουν e-shops για την εξυπηρέτηση των πελατών τους. Ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της έκτακτης περιόδου που βιώνουμε και το Δημόσιο, με ένα πραγματικό ψηφιακό βήμα, έδωσε τη δυνατότητα ψηφιακής εξυπηρέτησης των πολιτών, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα στις συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες.
Θα πρέπει βέβαια να γίνουν κι άλλα τέτοια βήματα, αξιοποιώντας πλήρως τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ώστε να γίνει πραγματικότητα η πλήρη απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών. Είναι αναγκαία όμως μια ισχυρή στήριξη των επιχειρήσεων προς αυτή την κατεύθυνση με την έκδοση και νέου προγράμματος για την αξιοποίηση των ΤΠΕ και με την παράλληλη κατάρτιση στην ορθή χρήση αυτών.

Ένας κλάδος που έχει πληγεί είναι και ο τουρισμός κ. Ντάνη. Για έναν τουριστικό προορισμό όπως ο νομός Θεσπρωτίας αυτό τι σημαίνει;
Ιδιαίτερη στήριξη θα πρέπει να δοθεί στον τουρισμό, που αποτελεί την «βαριά» βιομηχανία της χώρας μας, ενισχύοντας φέτος σημαντικά τον εγχώριο τουρισμό. Ειδικότερα, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην στήριξη των τουριστικών μονάδων προωθώντας παράλληλα και την κατάρτιση του προσωπικού τους στη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Πέραν της ανάγκης χρηματοδοτικών εργαλείων που θα βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πέρασμά τους στην ψηφιακή εποχή, απαιτούνται πρωτοβουλίες που αφενός θα επιφέρουν ένα σοκ αφύπνισης στην οικονομία, αφετέρου θα μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου σε μια νέα οικονομική κρίση, που θα κοστίσει σε ΑΕΠ και θέσεις εργασίας.
Τα ανωτέρω αποτελούν ορισμένες προκλήσεις που πρέπει να απαντήσει άμεσα η κυβέρνηση, για να μπορέσει να αποσβεστεί ο κίνδυνος επιδείνωσης της οικονομίας.
Οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες και παρά το σκοτάδι που επικρατεί, ο ήλιος πάντα θα ανατέλλει και πρέπει να μας βρει με χαμόγελα έτοιμους να συνεχίσουμε τη ζωή μας από εκεί που σταμάτησε.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Αναζητείται ένα άλμα για την επόμενη μέρα Ηγουμενίτσα: Αναζητείται ένα άλμα για την επόμενη μέρα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 28, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Διεκόπη η δίκη του κατηγορούμενου για την δολοφονία της κόρης του στην Κέρκυρα

Τρίτη, Απριλίου 28, 2020
Ηγουμενίτσα: Διεκόπη η δίκη του κατηγορούμενου για την δολοφονία της κόρης του στην Κέρκυρα


Διεκόπη για σήμερα Τρίτη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα, η δίκη του Α.Π. που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας.

Ο πατέρας κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, καθώς φέρεται να δολοφόνησε την 28χρονη κόρη του, Αντζελίνα Πέτρου, την Πρωτοχρονιά του 2019 στο προάστιο Αλεπού της Κέρκυρας.

Ο συνήγορος του κατηγορουμένου,Βασίλειος Νουλέζας είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως η διαδικασία πήρε αναβολή για σήμερα διότι απουσίαζαν οι μάρτυρες κατηγορίας.

Ειδικότερα, στο ακροατήριο δεν εμφανίστηκαν, η μητέρα της 28χρονης, η οποία είχε δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, αλλά ούτε τέσσερις βασικοί μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ο σύντροφός της και η νονά της.

Σύμφωνα με τον κ. Νουλέζα η πρόεδρος της έδρας διέταξε την βίαιη προσαγωγή των πέντε μη εμφανισθέντων μαρτύρων κατηγορίας.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Διεκόπη η δίκη του κατηγορούμενου για την δολοφονία της κόρης του στην Κέρκυρα Ηγουμενίτσα: Διεκόπη η δίκη του κατηγορούμενου για την δολοφονία της κόρης του στην Κέρκυρα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 28, 2020 Rating: 5

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά είδη παπουτσιών που μπορούν να κάνου...

Σελίδες