Κατάφεραν και έδωσαν πρώτοι στην Ελλάδα, 30.000€ με απευθείας ανάθεση

Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021
Κατάφεραν και έδωσαν πρώτοι στην Ελλάδα, 30.000€ με απευθείας ανάθεση 


Πάλι μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους οι διοικούντες τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, αφού κατάφεραν να είναι ο πρώτος φορέας στην Ελλάδα που έκανε απευθείας ανάθεση υπηρεσιών, με βάση το νέο όριο των 30.000€ (για τα έργα έγινε 60.000€ και αναμένουμε και εκεί και άλλες επιτυχίες) για τη «Ναυαγοσωστική κάλυψη πολυσύχναστων παραλιών αρμοδιότητας Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.» για το μήνα Ιούνιο. 
Για τους υπόλοιπους 3 μήνες θα προχωρήσουν σε διαγωνισμό.


Μόνο που σύμφωνα με τον Ν. 4782/2021 «Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την 1/6/2021" ενώ ο ΟΛΗΓ υπέγραψε τη σύμβαση των 30.000€ + ΦΠΑ, την 28η Μάιου 2021, αν και ως ημερομηνία της οικονομικής προσφοράς εμφανίζεται η 1/6/2021

Επιπλέον, σύμφωνα με την τροποποίηση του Ν. 4412/16 που επιτρέπει την έως 30.000€ απευθείας ανάθεση, προβλέπεται ότι:
"Αρ. 2. Ως χρόνος έναρξης της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης ή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης νοείται η ημερομηνία αποστολής προς τους οικονομικούς φορείς της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προσφοράς ή της πρώτης πρόσκλησης συμμετοχής σε διαπραγμάτευση".
"Αρ. 3β) Για τις δημόσιες συμβάσεις έργου με εκτιμώμενη αξία μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, η πρόσκληση της παρ. 2 δύναται να απευθύνεται και σε έναν οικονομικό φορέα και αναρτάται στο ΚΗΜΔΗΣ πέντε (5) τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες πριν από την κοινοποίηση της απόφασης ανάθεσης". 
"Αρ. 4. Η παράλειψη εκπλήρωσης της υποχρέωσης της παρ. 3 κωλύει τη σύναψη της σύμβασης".


Το συμφωνητικό μεταξύ της ΟΛΗΓ και του ιδιώτη που έλαβε την απευθείας ανάθεση, όπως προαναφέραμε υπογράφθηκε στις 28-5-2021, ενώ το αίτημα στο ΚΗΜΔΗΣ αναρτήθηκε στις 27/5/2021. Πρόσκληση προς τον οικονομικό φορέα δεν δημοσιεύθηκε ποτέ.


Επομένως ούτε το όριο των πέντε ημερών προ της πρόσκλησης στο ΚΗΜΔΗΣ τηρήθηκε, αλλά και η σύμβαση υπογράφηκε πριν καν αρχίσει να ισχύει ο νέος νόμος που επιτρέπει τα 30αρια (από 01-06-2021).

Πλήθος οι παρατυπίες, αλλά βέβαια ο στόχος επετεύχθη και πήραμε την "πρωτιά"!!!
Δυστυχώς όμως για τη διοίκηση της ΟΛΗΓ, η παρ. 4 του αρ. 330 αναφέρει ρητά, ότι η παράλειψη αυτή «κωλύει τη σύναψη σύμβασης».
Άρα η ανάθεση και η συναφθείσα σύμβαση είναι ΑΚΥΡΕΣ!

Είναι πραγματικά εξοργιστικό για την τοπική κοινωνία της Ηγουμενίτσας, να βλέπει μια διοίκηση η οποία από την αρχή της θητείας της προβαίνει σε αναθέσεις (ξεπερνούν τις 1.200 σήμερα), να μην σέβεται τις διατάξεις του νόμου και να λειτουργεί ένα δημόσιο οργανισμό σαν προσωπικό μαγαζάκι.
Εκτός αν όλα γίνονται σκόπιμα, ώστε να παρακαλάει ο κόσμος να έρθει ο ιδιώτης!
Read More »
Κατάφεραν και έδωσαν πρώτοι στην Ελλάδα, 30.000€ με απευθείας ανάθεση Κατάφεραν και έδωσαν πρώτοι στην Ελλάδα, 30.000€ με απευθείας ανάθεση Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021 Rating: 5

Το Γιρομέρι Θεσπρωτίας επιστρέφει έπειτα από 46 χρόνια στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021
Το Γιρομέρι Θεσπρωτίας επιστρέφει έπειτα από 46 χρόνια στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Μεγαλωμένος στη Φλώρινα και τις Πρέσπες, αλλά με καταγωγή από την Ήπειρο, ο σκηνοθέτης Νίκος Ζιώγας μέσα από τις ιστορίες των παππούδων και των γιαγιάδων του είχε πάντα μια σχέση με την περιοχή. Οι ρίζες του μαζί με την αγάπη του για την εθνογραφία και την παράδοση, τον οδήγησαν την άνοιξη του 2019 στο Γιρομέρι Θεσπρωτίας να κινηματογραφεί τους ελάχιστους κατοίκους του και τα έθιμά τους.Πριν από περίπου έξι χρόνια είχε δει ένα βίντεο για το έθιμο στο Γιρομέρι, τη Δευτέρα του Πάσχα, που στο κοιμητήριο του χωριού συγγενείς των νεκρών τραγουδούν πάνω από τους τάφους τους συνοδεία μουσικής. Από τότε ήταν σίγουρος ότι αυτό θα είναι το θέμα της πρώτης του μεγάλης ταινίας. «Δεν ήξερα πότε και πως θα την κάνω γιατί φοβόμουν τον θάνατο και να έρθω τόσο κοντά του», εξηγεί ο Νίκος Ζιώγας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την ιδέα για την ταινία τη συζητούσε περίπου δύο χρόνια με το φίλο του και συν-σεναριογράφο Μίμη Χρυσομάλλη. Κάποια στιγμή του τηλεφώνησε ο Χρυσομάλλης για να κάνουν τελικά την ταινία. Λίγες ώρες αργότερα έμαθε ότι έφυγε από τη ζωή ο παππούς του, κάτι που το θεώρησε συμβολικό. «Δεν ήθελα να δώσω μια ιστορική προσέγγιση του εθίμου, αλλά το βιωματικό κομμάτι των ανθρώπων του χωριού».

Έτσι άρχισε να δημιουργείται το «Ενθύμιον» ένα λυρικό ντοκιμαντέρ, μια ελεγεία στην Ήπειρο που χάνεται, αλλά και ένας ύμνος στην Ήπειρο που επιβιώνει, «μια ποιητική προσέγγιση στη ζωή και το θάνατο», όπως λέει ο σκηνοθέτης, για την ταινία του που θα προβληθεί στο τέλος του μήνα σε παγκόσμια πρεμιέρα από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηρίζει «συγκλονιστική» την πρώτη επαφή του κινηματογραφικού συνεργείου με τους ανθρώπους του χωριού. Πήγαν στο Γιρομέρι για το ρεπεράζ -την αναζήτηση δηλαδή και την επιλογή των χώρων για την ταινία- την 25η Μαρτίου του 2019. Στην εκκλησία είχε λειτουργία, ήταν όλο το χωριό μαζεμένο εκεί και μετά τη λειτουργία ο σκηνοθέτης τους εξήγησε ότι θέλουν να γυρίσουν μια ταινία στον τόπο τους. Ήταν όλοι πολύ φιλόξενοι. Τους αποκαλούσαν "τα παιδιά". Τους προσκαλούσαν στα σπίτια τους. «Νιώσαμε πολύ οικογενειακά. Καταλάβαμε ότι νιώθουν την ανάγκη να "φωνάξουν" ότι είμαστε ζωντανοί», εξηγεί ο κ. Ζιώγας.

Το πολυπληθές Γιρομέρι του 1975 και η σημερινή του ερήμωση

Στο Γιρομέρι, για το έθιμο της Δευτέρας του Πάσχα, είχε γυριστεί ένα ντοκιμαντέρ πριν από 46 χρόνια από το Μενέλαο Μελετζή και συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Απορρίφθηκε όμως τότε από την Προκριματική Επιτροπή και δεν είχε κάποια άλλη τύχη. Ο Νίκος Ζιώγας έμαθε για αυτό αφότου ξεκίνησε να δουλεύει τη δική του ταινία και τότε αναζήτησε το ασπρόμαυρο φιλμ, αλλά και τον δημιουργό του.

Το ντοκιμαντέρ του 1975 «ξαναζωντανεύει» με αποσπάσματά του μέσα στην ταινία «Ενθύμιον». «Είναι διπλή χαρά γιατί η ταινία ξαναπηγαίνει στο Γιρομέρι, αλλά και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μέσα από μια άλλη ταινία», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζιώγας, προσθέτοντας πόσο χάρηκε και ο Μενέλαος Μελετζής με αυτήν την εξέλιξη. Μέσα στην ταινία του Ζιώγα υπάρχει κι άλλο αρχειακό υλικό. Πρόκειται για εικόνες του φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα από τα γυρίσματα το 1975, που δανείστηκε ο σκηνοθέτης από το Μουσείο Μπενάκη.

Οι διαφορές από τα τότε πλάνα με τη σημερινή κατάσταση που κατέγραψε ο σκηνοθέτης είναι πολλές. «Χαρακτηριστικά είναι τα πλάνα από το πανηγύρι. Στην ταινία του Μελετζή η πλατεία είναι ασφυκτικά γεμάτη με κόσμο. Στα δικά μας γυρίσματα είναι εμφανής η ερήμωση του τόπου».


Το «Ενθύμιον» είναι η πρώτη μεγάλη ταινία του Νίκου Ζιώγα - η επόμενη κινηματογραφική του στάση θα είναι στις Πρέσπες όπου μεγάλωσε- και όνειρό του ήταν να παιχτεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. «Είναι συγκινητική η προσπάθεια του Φεστιβάλ να στηρίζει τους κινηματογραφιστές. Στέκεται δίπλα σε όλους μας. Αυτό μας δίνει σκοπό. Είμαι πολύ χαρούμενος που πηγαίνει εκεί η ταινία μου», λέει ο σκηνοθέτης. Θα ήθελε ακόμη να ταξιδέψει η ταινία σε εθνογραφικά -και όχι μόνο- φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και να δείξει αυτό το όμορφο κομμάτι της Ηπείρου. «Θα με ενδιέφερε πολύ άνθρωποι από το εξωτερικό να δουν αυτό το κομμάτι της κοινωνίας, που συχνά λείπει από την καθημερινότητά μας, ιδίως στα αστικά κέντρα».

Τον ήχο της ταινίας «Ενθύμιον» σχεδίασε η Βάλια Τσέρου και επιμελήθηκε ο Κώστας Κουταλιδάκης, τη μίξη ήχου έκανε ο Κώστας Βαρυπομπιώτης, συνεργάστηκαν οι παραγωγοί Ηρακλής Μαυροειδής, Νίκος Σμπιλίρης, Αντιγόνη Γαβριατοπούλου και Άρης Ντάγιος, τη μουσική επιμελήθηκε ο Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου, το μοντάζ ο Παναγιώτης Παπαφράγκος, παραγωγός είναι ο Άγγελος Βενέτης και εταιρεία παραγωγής η Boo Productions.

Η ταινία «Ενθύμιον» θα προβληθεί το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 στις 21:30 στο θερινό κινηματογράφο «Απόλλων» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Read More »
Το Γιρομέρι Θεσπρωτίας επιστρέφει έπειτα από 46 χρόνια στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Το Γιρομέρι Θεσπρωτίας επιστρέφει έπειτα από 46 χρόνια στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021 Rating: 5

ΟΧΙ Σ΄ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ - Γράφει ο κ. ΗΛΙΑΣ ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ

Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021
ΟΧΙ Σ΄ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ - Γράφει ο κ. ΗΛΙΑΣ ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣΟ Δήμος Ιωαννίνων (Δήμαρχος και η Δημοτική του Παράταξη) απεφάσισαν τ, ως συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, να πραγματοποιήσουν την 18-20 Ιουνίου 2021 ένα Διεθνές Συνέδριο με τίτλο "ο Αλή Πασάς και η εποχή του".

Με μια ανακοίνωση καταπέλτη ο Σύλλογος των Απανταχού Σουλιωτών, που υπογράφει ο Πρόεδρος αυτού ΔΗΜ.ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ, γνήσιος απόγονος των Μποτσαραίων, καταγγέλλει αυτήν την απόφαση και ζητεί ή να αλλάξει ο τίτλος ή να ματαιωθεί η εκδήλωση.

Προσυπογράφοντας την Πατριωτική και Ιστορικά θεμελιωμένη με αδιάψευστα στοιχεία, Ανακοίνωση των Σουλιωτών και για να... "συμμετάσχω" σ' αυτό το επαίσχυντο Συνέδριο παραθέτω ένα απόσπασμα από το ανέκδοτο βιβλίο μου "ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΗ" που έχει ως εξής:

ΕΝΑΣ ΛΗΣΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΣΑΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το 1786 ένας Λήσταρχος από το Τεπελένι ορίζεται Πασάς στα Ιωάννινα. Πρόκειται για τον περιώνυμο ΑΛΗ ΠΑΣΑ, τον Τεπελενλή.

Από την μελέτη της πλούσιας βιβλιογραφίας, που αναφέρεται στον Αλή Πασά προκύπτουν πολλοί και αντιφατικοί χαρακτηρισμοί: Αναφέρουμε κάποιους από αυτούς:

Άφιλος, αφελής, άφοβος, άπληστος, αμείλικτος, αιματοδιψασμένος, άτεγκτος, βάρβαρος, βασανιστής, γαλαντόμος, δεισιδαίμων, δολοπλόκος, διαβολεμένος, δολοφόνος, διπλοπρόσωπος, δύσπιστος, διπλωμάτης, ερωτιάρης, ευσεβής, επίορκος, εκδικητικός, ηθοποιός, ιδιοτελής, οξυδερκής, καταχθόνιος, καχύποπτος, μωρόπιστος, μελαγχολικός, λάγνος πονηρός, προληπτικός, ραδιούργος, συγκεντρωτικός, σκληρόκαρδος, σατανικός, τυχοδιώκτης, τακτικιστής, ύπουλος, υπομονητικός, φιλάργυρος, φιλεύσπλαχνος, φιλόδοξος, φιλότεχνος, φιλογράμματος, ψυχόπονος, φιλοπρόοδος.

Οι περισσότεροι από τους αναφερθέντες χαρακτηρισμούς συμπλέουν με την γενική εικόνα, που άφησε στην Ιστορία ο Αλή Πασάς, αλλά κάποιοι άλλοι από αυτούς – αν υπήρξαν – αποτελούν κραυγαλέα αντίφαση.

Δεν είναι αντίφαση να γδέρνεις ανθρώπους και να τους σουβλίζεις στην φωτιά και σαν θεοφοβούμενος να τρέχεις να «προσκυνάς τα λείψανα του Αγίου Κοσμά»; Δεν είναι αντίφαση να διασκεδάσεις με δεκάδες παλακίδες (γράφουν περί τριακοσίων!) και να πνίγεις, στην Γιαννιώτικη Λίμνη, την Κυρα-Φροσύνη και 16 άλλες Γιαννιώτισσες για «ηθικούς λόγους» και ακόμη γύρω από το Σεράι τα κλαδιά των πλατάνων να είναι φορτωμένα με τα άψυχα κορμιά των θυμάτων της δικής σου θηριωδίας; Δεν είναι αντίφαση να υμνείς τον Μ. Ναπολέοντα, να βεβαιώνεις τον πρεσβευτή του στα Γιάννενα ότι τον τιμάς και τον αγαπάς και σε λίγες ημέρες να κατακτάς την Πρέβεζα και μπροστά σου κατ’ εντολή σου ο Γιουσούφ Αράπης να σφάζει τους Γάλλους (και τους Πρεβεζιάνους);

Ο Ανώνυμος Έλληνας στο σπάνιο έργο του «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ» σημειώνει: «Οι Πλάτωνες (πλατάνια) των Ιωαννίνων είναι αδιακόπως πεφορτωμένοι από σώματα νεκρών».

Επιχειρήσαμε να δώσουμε λίγα στοιχεία για την προσωπικότητα του ΑΛΗ ΠΑΣΑ, που στα χρόνια της δικής του εξουσίας στην Ήπειρο, έμελλε οι Σουλιώτες να συγκρουστούν μαζί του και τον Δεκέμβριο του 1803 να αναγκασθούν να υπογράψουν ειρήνη εγκαταλείποντας το Σούλι.

Αλλά θεωρούμε σκόπιμο να παραθέσουμε λίγες γραμμές από το σπάνιο έργο του μεγάλου ΣΠΥΡΟΥ ΜΕΛΑ με τίτλο «ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ»:

«Ο δέκατος όγδοος και ίσως και ο δέκατος ένατος αιώνας δεν ανέδειξαν από την Αδριατική ως την Μαύρη Θάλασσα, ιστορική μορφή πιο εκπληκτική, πιο δυνατή, πιο περίπλοκη και αινιγματική από αυτήν του Αλή Πασά του Τεπελελή. Από κοινός κατσικοκλέφτης ατιμασμένος, περιφρονημένος και επικηρυγμένος έφθασε να σκεπάσει με το όνομά του Αρβανιτιά, Ήπειρο, Μωριά, Θεσσαλία, Στερεά, Μακεδονία, την Βαλκανική ολάκερη και να το επιβάλλει στα Ανακτοβούλια της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Μέγας απίστευτος τύπος τυχοδιώκτη… άφοβος σαν λιοντάρι, πονηρός σαν αλεπού, ύπουλος σαν φίδι, σκληρός σαν ύαινα, αιματοδιψασμένος σαν λύκος, εκδικητικός σαν καμήλα, υπομονητικός σαν γάιδαρος, οξυδερκής και ταχύς σαν αετός, λάγνος σαν πήθικος – είχε τριακόσιες παλακίδες στο χαρέμι του – προοδευτικός σαν νεόπλουτος, προληπτικός και δεισιδαίμων σαν γριούλα, δύσπιστος και καχύποπτος, αλλά και αφελής και μωρόπιστος…».

ΗΛΙΑΣ Κ. ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ, Τέως Βουλευτής
Read More »
ΟΧΙ Σ΄ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ - Γράφει ο κ. ΗΛΙΑΣ ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ ΟΧΙ Σ΄ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ - Γράφει ο κ. ΗΛΙΑΣ ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021 Rating: 5

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ - ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΩΡΑ

Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021
ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ - ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΩΡΑΝέες χαλαρώσεις για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω Covid-19 ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα της Τετάρτης 9 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, από το υπουργείο Υγείας. Οι περαιτέρω άρσεις αυτές αφορούν στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας και στη μουσική στην εστίαση, και αποφασίστηκαν έπειτα από τη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.
Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο υφυπουργός, από τις 12 Ιουνίου αλλάζει το ωράριο της κυκλοφορίας των πολιτών με τη μετατόπιση της απαγόρευσης από τις 00:30, όπως ίσχυε ως τώρα, μία ώρα αργότερα, στη 01:30 δηλαδή μετά τα μεσάνυχτα. Η λήξη της απαγόρευσης παραμένει στις 5 το πρωί. Την ημέρα εκείνη, επιπλέον, επιστρέφει η μουσική στους χώρους εστίασης, αλλά μόνον σε εξωτερικούς χώρους και αυστηρά αν φιλοξενούν καθήμενους πελάτες.
Την 1η Ιουλίου αναμένεται η πλήρης κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, εφόσον επιτραπεί από την επιδημιολογική εικόνα.
Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ. Αυξάνεται το ποσοστό συμμετοχής θεατών σε συναυλίες με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Επίσης, από το Σάββατο 12 Ιουνίου επανεκκινούν τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.
Από την ίδια ημερομηνία -δηλαδή το Σάββατο 12 Ιουνίου, 6 το πρωί, αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων. Σε 70% έως 5.000 θέσεων και 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.
Επίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100τ.μ.
Επιπρόσθετα, από την 1η Ιουλίου το όριο για τις υπηρεσίες catering-δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα από 100, που είναι αυτή τη στιγμή.
Τέλος, όσον αφορά τις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο σε περιφερειακές ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
Read More »
ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ - ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΩΡΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ - ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΩΡΑ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021 Rating: 5

16 τα σημερινά κρούσματα στην Ήπειρο

Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021
16 τα σημερινά κρούσματα στην ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 0
ΠΕ Θεσπρωτίας 2
ΠΕ Ιωαννίνων 12
ΠΕ Πρέβεζας 2


Read More »
16 τα σημερινά κρούσματα στην Ήπειρο 16 τα σημερινά κρούσματα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021 Rating: 5

Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναστολής της ΟΛΗΓ για Κεντρικό και SOHO

Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021
Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναστολής της ΟΛΗΓ για Κεντρικό και SOHO


Συζητήθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων οι αιτήσεις αναστολής που κατέθεσε η ΟΛΗΓ Α.Ε. κατά του Δήμου Ηγουμενίτσας και συγκεκριμένα κατά των δημοπρασιών των δύο δημοτικών καταστημάτων που βρίσκονται στην παραλία του Δρεπάνου, το πρώην SOHO και το πρώην Κεντρικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του thespro.gr και οι δύο αιτήσεις απορρίφθηκαν από το δικαστήριο, δίνοντας με τον τρόπο αυτό ένα τέλος, στην προσπάθεια της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας να κρατήσει και για αυτό το καλοκαίρι τα δύο καταστήματα κλειστά.


Πρόβλημα φοβόμαστε πως ενδέχεται να δημιουργηθεί και με εκμετάλλευση του μισθώματος του δημοτικού κάμπινγκ που υπάρχει στην ίδια περιοχή και το οποίο βρίσκεται στο ίδιο καθεστώς με αυτό των δύο καταστημάτων, για τα οποία η διοίκηση της ΟΛΗΓ αναγκάστηκε να κάνει αιτήσεις αναστολής αφού σε διαφορετική περίπτωση θα βρισκόντουσαν αντιμέτωποι με την παράβαση καθήκοντος, όπως οι ίδιοι διατυμπανίζουν.
Και με την ίδια λογική, είναι αναμενόμενη η προσφυγή της ΟΛΗΓ και κατά της σύμβασης μίσθωσης του κάμπινγκ, αφού σε διαφορετική περίπτωση (σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό τους) θα κινδυνέψουν να βρεθούν κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος.

Διαβάστε επίσης:

Read More »
Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναστολής της ΟΛΗΓ για Κεντρικό και SOHO Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναστολής της ΟΛΗΓ για Κεντρικό και SOHO Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021 Rating: 5

Μ. Κάτσης: αυξήσεις φωτιά των αντικειμενικών αξιών στη Θεσπρωτία

Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021
Μ. Κάτσης: αυξήσεις φωτιά των αντικειμενικών αξιών στη ΘεσπρωτίαΗ μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών που ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομικών, επηρεάζει το σύνολο σχεδόν της Θεσπρωτίας, όπως προκύπτει και από τους πίνακες που δημοσιεύτηκαν. Αυξήσεις έχουμε στις 9 από τις 11 οικιστικές ζώνες τις Ηγουμενίτσας, στις 3 ζώνες της πόλης της Παραμυθιάς, στις 3 ζώνες επίσης της πόλης των Φιλιατών, και σε περιοχές όπου διαμένει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Θεσπρωτίας, όπως η Νέα Σελεύκεια, το Γραικοχώρι, το Λαδοχώρι, το Μαυρούδι, ο Παραπόταμος, η Πλαταριά, τα Σύβοτα, η Πέρδικα, το Γαρδίκι, το Καριώτι, το Προδρόμι, η Γλυκή, η Νεράιδα, ενώ επίσης έχουμε δεκάδες νέες εντάξεις σε μικρότερους οικισμούς του Νομού. Οι αυξήσεις μεσοσταθμικά αγγίζουν το 20%, ενώ σε κάποιες επί μέρους περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και το 50%. Σχετικά με το θέμα, ο βουλευτής Θεσπρωτίας με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μ. Κάτσης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

Η Κυβέρνηση εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας που βιώνουμε και της οικονομικής ανασφάλειας που υπάρχει γύρω μας, αποφάσισε να εκτινάξει τις αντικειμενικές αξίες επιβαρύνοντας χιλιάδες συμπολίτες μας. Στο σύνολο σχεδόν των περιοχών της Θεσπρωτίας στο οποίο είναι εγκατεστημένη η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού του Νομού, έχουμε μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που με τη σειρά της θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τον ΕΝΦΙΑ του 2022, και 20 επιπλέον φόρους και τέλη επί των ακινήτων, όπως τον φόρο μεταβίβασης, κληρονομιάς, γονικές παροχές, τέλη που αφορούν την ακίνητη περιουσία κτλ. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, όλες αυτές οι αυξήσεις θα επηρεάσουν σε δεύτερο χρόνο και τις τιμές των ενοικίων των ακινήτων.

Επίσης οι νέες υψηλότερες αντικειμενικές αξίες θα βάλουν κόφτη σε σειρά κοινωνικών παροχών που αφορά μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας η οποία τις έχει πραγματική ανάγκη, καθώς η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους, μετά την αύξησή της, υπάρχει πιθανότητα να υπερβαίνει πλέον το κατά περίπτωση όριο που ισχύει μέχρι σήμερα, βάση του οποίου είναι δικαιούχοι των διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ, που είχε κάνει σημαίες της ως αντιπολίτευση, την υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και τη μεσαία τάξη, έρχεται στην πράξη να αποδείξει ότι όλα αυτά δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένας τρόπος για να εξαπατήσει τους πολίτες και να πάρει την ψήφο τους. Η μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι να φέρει ελαφρύνσεις στα πάρα πολύ υψηλά εισοδήματα που αφορούν μια ελάχιστη μειοψηφία, εις βάρος μάλιστα όλων των άλλων κοινωνικών στρωμάτων. Αυτό φάνηκε άλλωστε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, αφού πήρε την ψηφισμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2018, και δρομολογημένη να εφαρμοστεί από το 2019, η οποία για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες θα έφθανε μέχρι και το 30%, και την κατέβασε ώστε να ελαφρύνει ιδιοκτήτες με περιουσία άνω του 1 εκ. ευρώ.

Αντί λοιπόν για ανάπτυξη, φοροελαφρύνσεις, πολλές και καλύτερες δουλειές που έταζε προεκλογικά, η κυβέρνηση έφερε οικονομική ασφυξία, νέο πτωχευτικό για να αρπάξει τις περιουσίες όσων χρωστάνε, δεκάωρα και απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζομένους, και αυξήσεις φόρων στους ιδιοκτήτες ακινήτων, κι όλα αυτά μάλιστα εν μέσω πανδημίας.
Read More »
Μ. Κάτσης: αυξήσεις φωτιά των αντικειμενικών αξιών στη Θεσπρωτία Μ. Κάτσης: αυξήσεις φωτιά των αντικειμενικών αξιών στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021 Rating: 5

Εξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε κλοπές - Εξιχνιάστηκαν 7 περιπτώσεις

Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021
Εξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε κλοπές - Εξιχνιάστηκαν 7 περιπτώσειςΗ επιχειρησιακή ετοιμότητα και η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας οδήγησε, με τη συνδρομή και του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, στην εξάρθρωση συμμορίας που διέπραττε κλοπές σε χωριά της Άρτας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε προχθές (07-06-2021) στους Κιρκιζάτες και στην Περάνθη Άρτας από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας (Ομάδα Δημόσιας Ασφάλειας και Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας) συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί ως μέλη της, ενώ ταυτοποιήθηκε ένας ακόμη ημεδαπός συνεργός τους.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και διακεκριμένες κλοπές.

Για τη σύλληψη των μελών της συμμορίας είχε συσταθεί ειδική ομάδα του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, η οποία εντόπισε και κατέλαβε επ’ αυτοφώρω -2- από τα μέλη της, κατά τη στιγμή που επιχειρούσαν να διαρρήξουν μονοκατοικία στους Κιρκιζάτες Άρτας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι, από τέλη Απριλίου τρέχοντος έτους, είχαν ενωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών κυρίως από σπίτια σε διάφορα χωριά της Άρτας.

Συγκεκριμένα, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους στις ακόλουθες περιπτώσεις, όπου συμμετείχαν με εναλλασσόμενη κάθε φορά σύνθεση:
· -4- κλοπές από μονοκατοικίες στα χωριά Ακροποταμιά, Λιμίνη, Άγιοι Ανάργυροι και Γραμμενίτσα, από όπου αφαίρεσαν συνολικά χρυσαφικά, διάφορα τιμαλφή, χρηματικά ποσά, είδη ένδυσης και υπόδησης,
· κλοπή πορτοφολιού και κινητού τηλεφώνου μέσα από ανασφάλιστο αυτοκίνητο στο Πολύδροσο,
· -2- απόπειρες κλοπών από μονοκατοικίες στους Κιρκιζάτες και στον Αμμότοπο.

Επίσης, κατασχέθηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ως μέσο διευκόλυνσης για την τέλεση των αξιόποινων πράξεών τους καθώς και διαρρηκτικά εργαλεία που βρέθηκαν στο εσωτερικό του.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση, ενώ η έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας για τη συμμετοχή των κατηγορουμένων και σε άλλες υποθέσεις είναι σε εξέλιξη.
Read More »
Εξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε κλοπές - Εξιχνιάστηκαν 7 περιπτώσεις Εξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε κλοπές - Εξιχνιάστηκαν 7 περιπτώσεις Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021 Rating: 5

Το Σούλι δεν τιμάται μόνο με φολκλορικούς εορτασμούς - Του Αντώνη Μπέζα

Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021
Το Σούλι δεν τιμάται μόνο με φολκλορικούς εορτασμούς - Του Αντώνη ΜπέζαΦέτος που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, αυτή η μεγάλη συνεισφορά δεν αρκεί να τιμηθεί με τη συνηθισμένη τοπική εορτή.

Τώρα που «κατακάθισε ο θόρυβος» από τις δημόσιες σχέσεις των φετινών εορτών για το Σούλι στη Θεσπρωτία, ας δούμε λίγο τα πράγματα στην ουσία τους. Όλα αυτά που καθορίζουν σήμερα τη δυτική και ευρωπαϊκή κουλτούρα στις τέχνες, τις επιστήμες και την πολιτική, οικοδομήθηκαν στα θεμέλια που έθεσαν οι Έλληνες και ο πανάρχαιος πολιτισμός τους. Το νεώτερο όμως Ελληνικό κράτος, βασισμένο σε μια γεωγραφική πατρίδα, σε συγκεκριμένους κοινωνικούς θεσμούς και σε συμμετοχικό σύστημα διακυβέρνησης, δημιουργήθηκε από την εθνική Επανάσταση του 1821 εναντίον της εξουσίας των Οθωμανών. Στη δημιουργία του, αλλά και στη σφυρηλάτηση της εθνικής αυτογνωσίας, σημαντική και καθοριστική ήταν η συμβολή των Σουλιωτών, τόσο στην προεπαναστατική περίοδο όσο και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Θα τολμήσω να ισχυριστώ ότι χωρίς το Σούλι και τους αγώνες των Σουλιωτών, δεν θα υπήρχε το νεώτερο Ελληνικό κράτος.

Τα ιστορικά δεδομένα
Οι Σουλιώτες, ανυπότακτοι και ισότιμα οι άνδρες με τις γυναίκες, από το 1635 άρχισαν να συγκρούονται με τους Οθωμανούς με αποκορύφωμα τους πολέμους τους εναντίον του Αλή Πασά (1788 – 1803), όπου διακρίθηκαν για την απαράμιλλη ανδρεία και την προσήλωση στα ιδανικά της ελευθερίας και της πατρίδας. Όταν ο Αλής επαναστάτησε κατά του Σουλτάνου (1820), ζήτησε την βοήθεια των Σουλιωτών και οι τελευταίοι συντάχθηκαν μαζί του εξυπηρετώντας τους στόχους της Φιλικής Εταιρείας και τα συμφέροντα της Επανάστασης. Προσποιήθηκαν πως πολεμούσαν γι αυτόν, στην πραγματικότητα όμως ελευθέρωσαν και οχύρωσαν τα Ελληνικά χωριά της περιοχής.
Μετά την εξουδετέρωση του Αλή Πασά, στους πρώτους κρίσιμους μήνες του 1822, οι Σουλιώτες έγραψαν τις μεγαλύτερες σελίδες δόξας της ιστορίας τους. Καθυστέρησαν με τις νίκες τους τα πολυάριθμα στρατεύματα του έμπειρου και ικανού Χουρσίτ Πασά σε μάχες γύρω από το Σούλι και έδωσαν την ευκαιρία στους υπόλοιπους Έλληνες του Μοριά να εδραιώσουν την Επανάσταση και τις θέσεις τους. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, μη αντέχοντας άλλο την πείνα συνθηκολόγησαν και αναχώρησαν για την Κεφαλονιά, χωρίς να έχουν ηττηθεί σε καμία μάχη. Αργότερα, επέστρεψαν από τα Επτάνησα και από το 1823 έως το 1829 είχαν την πρωτοκαθεδρία του αγώνα. Πολέμησαν σε κρίσιμες μάχες σ’ όλο τον επαναστατημένο Ελλαδικό χώρο (Πέτα, Σπλάντζα- Αμμουδιά, Πλάκα, Μεσολόγγι, Άρτα, Αλαμάνα, Καρπενήσι- Κεφαλόβρυσο, Σάλωνα, Αιτωλικό, Νεόκαστρο, Αράχοβα, Δίστομο, Ακρόπολη, Μεθώνη κλπ) ) και λόγω της πολεμικής τους τέχνης ήταν εκείνοι που έγερναν την πλάστιγγα της νίκης υπέρ των Ελλήνων.
Το γεγονός ότι η ιδιαίτερη πατρίδα τους παρέμεινε στον Οθωμανικό ζυγό για πολλά ακόμη χρόνια και οι ίδιοι κυριολεκτικά αποδεκατίστηκαν από τους πολέμους, δεν τους επέτρεψε να μετέχουν ενεργά στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε με την αναγνώριση της Ελληνικής ανεξαρτησίας το 1830. Στη συλλογική μας, όμως, συνείδηση, έγιναν σύμβολο και λαμπρό φώς του απανταχού Ελληνισμού. Και το μεγάλο επίτευγμα, η οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους- έθνους στη βάση των ερειπίων του σχεδόν εξαφανισμένου αρχαίου πολιτισμού, φέρει την ανεξίτηλη σφραγίδα των ανθρώπων, των αγώνων, των παραδόσεων, των ιδεών και της κουλτούρας της Σουλιώτικης Συμπολιτείας. Δεν είναι, λοιπόν, μικρή η συμβολή τους!

Επίκεντρο των εορτασμών σε εθνικό επίπεδο
Φέτος που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, αυτή η μεγάλη συνεισφορά δεν αρκεί να τιμηθεί με τη συνηθισμένη τοπική εορτή. Δεν ξέρω αν υπάρχει σχετικός προγραμματισμός, (αν υπάρχει κακώς δεν μας είναι γνωστός), όμως το Σούλι έπρεπε να είναι, σε εθνικό επίπεδο, ένα από τα βασικά επίκεντρα. Με πανηγυρικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και Ιδρυμάτων (Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Σουλίου, Ακαδημία Αθηνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σύλλογοι Απογόνων Σουλιωτών κλπ) σε όλη τη διάρκεια του έτους και σ’ ολόκληρη τη χώρα. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημική κρίση, οι εκδηλώσεις όμως μπορούσαν να προσαρμοστούν.
Υπήρχαν πολλές ιδέες και δυνατότητες. Επετειακές εκδόσεις βιβλίων, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, αναπαραστάσεις με τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας, εκπαιδευτικές δράσεις, διοργάνωση εκθέσεων με ιστορικά κειμήλια και έργα τέχνης (το Σούλι έχει εμπνεύσει αναρίθμητους καλλιτέχνες σ’ όλο τον κόσμο), ανάδειξη και των άλλων ηρωικών πράξεων τους όπως η έξοδος από τη Μονή του Σέλτσου, η αντίσταση της Δέσπως Σέχου στον πύργο Δημουλά, το Ζάλογγο και η συμμετοχή στην έξοδο του Μεσολογγίου. Κυρίως, όμως, με τη διοργάνωση θεματικών επιστημονικών και ιστορικών συνεδρίων, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελληνική καταγωγή και οι αγώνες των Σουλιωτών έχουν αμφισβητηθεί κυρίως από ξένους επιστήμονες, ενώ έχει καταγραφεί συστηματική προπαγάνδα και διαστρέβλωση γεγονότων, από τη διγλωσσία τους μέχρι την ανατίναξη του Κουγκίου ή το χορό του Ζαλόγγου. Που είναι η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για όλα αυτά; Που είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων;

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων και έργων
Το χρέος της Ελληνικής Πολιτείας δεν μπορεί βέβαια να «ξεπληρωθεί» μόνο με τα προηγούμενα. Τίποτα το ουσιαστικό δεν έχουμε κάνει για το Σούλι μέχρι σήμερα (αναφέρομαι στην ανάδειξη του εθνικού συμβόλου) και έχουμε γι αυτό ευθύνη όλοι μας. Τώρα, με τα 200 χρόνια, είναι η ευκαιρία. Και τώρα, μπορούμε να απαιτήσουμε!
Η μόνη ορθή αντιμετώπιση είναι η υλοποίηση, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διοικητικών παρεμβάσεων και έργων στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού (όπου υπάρχουν αναξιοποίητες μια σειρά από μελέτες), της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Σουλίου και γειτονικών Δήμων, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του ΕΜΠ (που έχει αναπτύξει τεχνογνωσία στις αποκαταστάσεις μνημείων), με την τεχνική υποστήριξη της ΜΟΔ ΑΕ του Υπουργείου Ανάπτυξης και με πόρους από κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση. Λόγω του μεγάλου ιστορικού «βάρους» του Σουλίου, ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος θα μπορούσε να βρίσκεται κάτω από την αιγίδα του (της) εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας.
Βασικοί του στόχοι θα είναι η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής αξίας του Σουλίου, η προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, η οργάνωση των υποδομών και της τοπικής επιχειρηματικότητας και η σύνδεση του συμβόλου της αυτοθυσίας και της αντίστασης που αποτελεί το Σούλι, με το μύθο του ποταμού Αχέροντα που έρχεται από τα Ομηρικά έπη.
Για να γίνει κατανοητό τι εννοώ, αναφέρω ορισμένα από τα έργα και τις δράσεις που θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται: Βελτίωση και ολοκλήρωση των οδών πρόσβασης, δημιουργία μουσειακού χώρου, ψηφιακής βιβλιοθήκης, μικρού συνεδριακού κέντρου και υποδομών για πολιτιστικές εκδηλώσεις μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, προσβάσεις ΑμεΑ, εκθετήριο τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, ψηφιακή αναπαράσταση ιστορικών γεγονότων, αναστυλώσεις Σουλιώτικων οικιών, των πηγαδιών και του Κάστρου της Κιάφας, αναθεώρηση της ειδικής χωροταξικής μελέτης και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κτηνοτροφικών κλήρων, διάνοιξη και βελτίωση μονοπατιών σε ιστορικούς τόπους, στερεωτικές εργασίες σε Εκκλησίες της περιοχής, έργα ανάδειξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, σύνδεση με τον ποταμό Αχέροντα, ηλεκτροφωτισμός με φωτοβολταικά συστήματα και δίκτυα ευρυζωνικότητας.

Εθνικό και ευρωπαϊκό σύμβολο
Ορισμένα από αυτά, γνωρίζω ότι έχουν ξεκινήσει να δρομολογούνται. Γίνονται όμως αποσπασματικά. Και επειδή γίνονται αποσπασματικά και δεν εντάσσονται στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που περιγράφω, δεν αναδεικνύεται η «επωνυμία» και η ακτινοβολία του Σουλίου και δεν ακολουθείται μια συγκεκριμένη στρατηγική τοπικών παρεμβάσεων. Επίσης, πέρα από την ανάδειξη του ιστορικού χώρου, δεν συνδέονται οι παρεμβάσεις με την τουριστική και επιχειρηματική ανάπτυξη και επομένως είναι δύσκολο να διασφαλιστεί η πλήρης χρηματοδότησή τους.
Πριν από 200 χρόνια οι Έλληνες ήταν οι σκαπανείς οι οποίοι άνοιξαν πρώτοι το δρόμο που θα οδηγούσε από την παλιά Ευρώπη των αυτοκρατοριών στη νέα Ευρώπη των εθνών- κρατών που γνωρίζουμε σήμερα. Με αυτό το δεδομένο, το Σούλι, εκτός από εθνικό είναι και ευρωπαϊκό σύμβολο των παραδόσεων και των αξιών που συνηθίζουμε να αποκαλούμε ως «δυτικές». Θα εξακολουθεί η Ελληνική Πολιτεία να το τιμά μόνο με φολκλορικούς εορτασμούς; Αν όχι, ας το αποδείξει, αλλά ας το αποδείξει με πράξεις!

Ο Αντώνης Μπέζας, είναι πρόεδρος της ΕΤΑΔ ΑΕ και πρώην υφυπουργός και βουλευτής Θεσπρωτίας

Read More »
Το Σούλι δεν τιμάται μόνο με φολκλορικούς εορτασμούς - Του Αντώνη Μπέζα Το Σούλι δεν τιμάται μόνο με φολκλορικούς εορτασμούς - Του Αντώνη Μπέζα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021 Rating: 5

Η εξέλιξη των εμβολιασμών στη Θεσπρωτία και στην Ήπειρο

Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021
Η εξέλιξη των εμβολιασμών στη Θεσπρωτία και στην ΉπειροΣτους 73.012 ανέρχονται οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στην Ήπειρο οι οποίοι εξελίσσονται ομαλά και με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson να έχει ενταχθεί και πάλι στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Την υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη έχει ο Νομός Θεσπρωτίας και την μικρότερη καταγράφει μέχρι στιγμής ο Νομός Άρτας.

Τα στοιχεία αναλυτικά:
Θεσπρωτία: Σύνολο 35.191 Α΄ Δόση 22.137 Β΄ Δόση 13.704
Ιωάννινα: Σύνολο 96.070, Α’ Δόση 61.989, Β’ Δόση 35.360
Άρτα: Σύνολο 32.562, Α’ Δόση 20.550 Β’ Δόση 12.647
Πρέβεζα: Σύνολο 33.382 Α’ Δόση 22.716, Β’ Δόση 11.301

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών ηλικίας 30-59 χρόνων, διαμορφώνεται ως εξής:
-Ηλικιακή ομάδα 55-59: το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης ανέρχεται στο 66,5%.
-Ηλικιακή ομάδα 50-54: το 53% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 62%.
-Ηλικιακή ομάδα 45-49: το 39% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 58%
-Ηλικιακή ομάδα 40-44: το 33% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 49%
-Ηλικιακή ομάδα 35-39: το 25% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 38,6%
-Ηλικιακή ομάδα 30-34: το 21% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 33%.

Σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων, το 71% έχει εμβολιαστεί με μία δόση, ενώ αν συνυπολογιστούν και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 74,3%.

Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με τα ποσοστά συμμετοχής ανά ηλικιακή ομάδα που ανέφερε χθες ο κ. Θεμιστοκλέους η εικόνα έχει ως εξής:
– Οι 85 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί κατά 67,5% (70% αν υπολογιςτούν και τα ραντεβού)
-Οι 80-84 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 68% (70% με ραντεβού)
-Οι 75-79 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 79% (82% με ραντεβού)
-Οι 70-74 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 73% (76% με ραντεβού)
-Οι 65-69 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 72% (76,5% με ραντεβού)
-Οι 60-64 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 66% (71% με ραντεβού)

Ωστόσο, πρόκειται για ποσοστό που δεν θεωρείται ικανοποιητικό, με δεδομένο ότι αυτοί οι πολίτες στην πλειονότητά τους έχουν πρόσβαση στα εμβόλια από τον περασμένο Ιανουάριο. Επιπλέον, “διαπιστώνεται μία απροθυμία ατόμων άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν” όπως επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου, μεταφέροντας μάλιστα και την επιχειρηματολογία ενός πολίτη σχετικά με τον μη εμβολιασμό του, την οποία άκουσε να αναπτύσσει.
Read More »
Η εξέλιξη των εμβολιασμών στη Θεσπρωτία και στην Ήπειρο Η εξέλιξη των εμβολιασμών στη Θεσπρωτία και στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021 Rating: 5

Οι ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ της Ηπείρου

Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021
Οι ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ της ΗπείρουΔημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας Γεωργίου Βούτσινου στην οποία διασαφηνίζονται, οι ειδικότητες και ο αριθμός των εισακτέων ανά Ι.Ε.Κ. και ειδικότητα στα δημόσια Ι.Ε.Κ., για τους τελειόφοιτους και τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για το σχολικό έτος 2020-2021.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα αφορά στη διαδικασία υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

Στην Ήπειρο οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν είναι:

Στο ΙΕΚ Ηγουμενίτσας οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν είναι:
-Τεχνικός αισθητικός ποδολογίας-καλλωπισμού νυχιών και ονυχοπλαστικής
-Φύλακας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων
-Τεχνικός αμπελουργίας και οινολογίας

Στα Δημόσια ΙΕΚ Άρτας θα λειτουργήσουν οι ακόλουθες ειδικότητες:
-Τεχνικός Δασικής Προστασίας
-Διασώστης- πλήρωμα ασθενοφόρου
-Τεχνικός αισθητικός ποδολογίας- καλλωπισμού νυχιών και ονυχοπλαστικής
-Τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Στα Δημόσια ΙΕΚ Ζίτσας θα λειτουργήσουν οι ειδικότητες:
-Τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας
-Διασώστης-πλήρωμα ασθενοφόρου

Στα Δημόσια ΙΕΚ Ιωαννίνων οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν είναι:
-Γραμματέας ανώτερων και ανώτατων στελεχών
-Εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση και σχεδιασμός αντικειμένων
-Τεχνικός αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ
-Στέλεχος ασφάλειας προσώπων και υποδομών.

Στο Τμήμα της Ιεράς Μονής Βελλάς οι ειδικότητες είναι:
-Τεχνικός γαλακτοκομίας- τυροκόμος
-Τεχνικός μελισσοκομίας

Στα ΙΕΚ Κόνιτσας οι ειδικότητες είναι:
-Τεχνικός μειλισσοκομίας
-Τεχνικός δασικής προστασίας

Στα Δημόσια ΙΕΚ Πρέβεζας οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν είναι:
-Γραμματέας ανώτερων και ανώτατων στελεχών
-Διασώστης- πλήρωμα ασθενοφόρου
-Τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφορικής στην ταξιδιωτική βιομηχανία
-Στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα της αγροτικής οικονομίας.

Ο αριθμός των σπουδαστών για όλα τα τμήματα έχει οριστεί στους 15.
Read More »
Οι ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ της Ηπείρου Οι ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021 Rating: 5

Χρυσά αστέρια για 5 προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ στα Superior Taste Awards

Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021
Χρυσά αστέρια για 5 προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ στα Superior Taste AwardsΠέντε νέες σημαντικές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο απέσπασε και τη φετινή χρονιά η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ στο πλαίσιο του διαγωνισμού Superior Taste Awards 2021 του Διεθνούς Ινστιτούτου Γεύσης, του κορυφαίου ανεξάρτητου οργανισμού για την προώθηση και αναγνώριση τροφίμων και ποτών ανώτερης γεύσης.

Με γνώμονα την άριστη ποιότητα και την εξαιρετική πρώτη ύλη, η οποία βασίζεται στο 100% ελληνικό γάλα, η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ ξεχώρισε για ακόμα μία χρονιά, λαμβάνοντας για τα προϊόντα της την ύψιστη διάκριση των τριών χρυσών αστεριών, καθώς την αντίστοιχα υψηλή διάκριση των δύο χρυσών αστεριών.

Αναλυτικότερα, και ύστερα από την αξιολόγηση της κριτικής επιτροπής, τα προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ που έλαβαν την ύψιστη διάκριση των τριών χρυσών αστεριών είναι το αγαπημένο Στραγγιστό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ με 2% λιπαρά, από 100% ελληνικό φρέσκο γάλα, πρωτεΐνες γάλακτος και καλλιέργεια γιαουρτιού, καθώς και η παγκόσμια αναγνωρισμένη και πολυβραβευμένη Φέτα Π.Ο.Π. ΔΩΔΩΝΗ.

Με δύο χρυσά αστέρια βραβεύτηκαν η Βαρελίσια Φέτα ΔΩΔΩΝΗ Π.Ο.Π 4μηνης ωρίμανσης η οποία βασίζεται στην παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής σε δρύινα ξύλινα βαρέλια, το στραγγιστό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ χωρίς λακτόζη και το τυρί ΔΩΔΩΝΗ ελαφρύ με λιγότερα λιπαρά, το οποίο παράγεται από φρέσκο, παστεριωμένο, αιγοπρόβειο 100% ελληνικό γάλα.

Διαθέτοντας τη μεγαλύτερη ζώνη γάλακτος στην Ελλάδα και συλλέγοντας αποκλειστικά 100% ελληνικό γάλα, η ΔΩΔΩΝΗ για πάνω από μισό αιώνα παράγει με αγάπη και αφοσίωση αυθεντικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Με κύριο μέλημα την άριστη ποιότητα και την πλούσια γεύση, τα προϊόντα της ξεχωρίζουν σταθερά τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, χάρη στην εξαίρετη ποιότητα και τη γνήσια γεύση τους.

Ο κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ, δήλωσε σχετικά: «Κάθε διάκριση είναι μια μικρή γιορτή και μας τιμά ιδιαιτέρα το γεγονός ότι τα προϊόντα μας συνεχίζουν να κερδίζουν διεθνείς διακρίσεις, τόσο υψηλού και αναγνωρισμένου κύρους. Η ανώτερη ποιότητα των προϊόντων ΔΩΔΩΝΗ και η μοναδική τους γεύση είναι αποτέλεσμα της αφοσίωσης και της προσήλωσης μας όλα αυτά τα χρόνια, στο να αποτελούμε πρεσβευτές της αυθεντικής ελληνικής γεύσης στην χώρα μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, μεταφέροντας σε κάθε σπίτι και σε κάθε τραπέζι την Γεύση του Καλού και αξίες όπως η παράδοση, η αυθεντικότητα, η γνησιότητα, το μεράκι και η υπευθυνότητα.»

Τα βραβεία Superior Taste Awards διοργανώνονται κάθε χρόνο από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας – iTQi, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στην αξιολόγηση και πιστοποίηση καταναλωτικών τροφίμων και ποτών.
Read More »
Χρυσά αστέρια για 5 προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ στα Superior Taste Awards Χρυσά αστέρια για 5 προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ στα Superior Taste Awards Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021 Rating: 5

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

 
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
(ΟΔΟΣ ΚΟΥΓΚΙΟΥ - ΚΙΑΦΑΣ )

Με οικοδομική άδεια σε ισχύ
Για πενταώροφη οικοδομή + πυλωτή + υπόγειο + στέγη + πρόβλεψη για πισίνα

Η κατασκευή της οικοδομής μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ (Για ανέγερση ενοικιαζομένων δωματίων)

Τηλ. Επικοινωνίας
6946151200

Read More »
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021 Rating: 5

Ζητούνται δύο άτομα για εργασία σε ξενοδοχείο στα Σύβοτα

Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021
Ζητούνται δύο άτομα για εργασία σε ξενοδοχείο στα ΣύβοταBoutique Hotel στα Σύβοτα ζητά να προσλάβει για την θερινή σεζόν 2021:
Ένα νυχτερινό υπάλληλο υποδοχής και
Ενα νυχτερινό φύλακα

Απαραίτητη η γνώση αγγλικών

Αποστολή βιογραφικών στο info@primavista.gr ή επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 6982896051Read More »
Ζητούνται δύο άτομα για εργασία σε ξενοδοχείο στα Σύβοτα Ζητούνται δύο άτομα για εργασία σε ξενοδοχείο στα Σύβοτα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021 Rating: 5

Ζητούνται άτομα με άδεια security και ηλεκτρολόγος

Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021
Ζητούνται άτομα με άδεια security και ηλεκτρολόγοςΖητούνται άτομα με άδεια security για εργασία στης περιοχές Ηγουμενίτσα -Κέρκυρα- Πρέβεζα- Γιάννενα .
Επίσης, από εταιρεία συστημάτων ασφάλειας, η οποία έχει έδρα στην Ηγουμενίτσα , ζητείται Ηλεκτρολόγος / ηλεκτρονικός για πλήρη απασχόληση . 
Απαραίτητα Προσόντα: 
Πτυχίο Ηλεκτρολόγου η ηλεκτρονικού 
Δίπλωμα Β´ Κατηγορίας 
Εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις 
Επικοινωνιακές ικανότητες 
Ευγενικός χαρακτήρας 
Όρεξη για δουλειά 

Βιογραφικά στο e-mail: grand.sec01@gmail.com
Read More »
Ζητούνται άτομα με άδεια security και ηλεκτρολόγος Ζητούνται άτομα με άδεια security και ηλεκτρολόγος Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021 Rating: 5

Σελίδες