Παρατήρηση περιστατικών μαζικής θνησιμότητας του δίθυρου Pinna nobilis (Πίννα)

Κυριακή, Οκτωβρίου 27, 2019

Παρατήρηση περιστατικών μαζικής θνησιμότητας του δίθυρου Pinna nobilis (Πίννα)


H Πίννα (Pinna nobilis) είναι το μεγαλύτερο δίθυρο της Μεσογείου – μήκους έως και 1,20 μέτρα. Εδραίο είδος του θαλάσσιου πυθμένα (δεν μπορεί να κινηθεί), τρέφεται φιλτράροντας το θαλασσινό νερό, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της καθαρότητας του παράκτιων νερών. Η μέση διάρκεια ζωής της είναι τα 20 χρόνια. Συναντάται σε βάθη από 0,5 έως 60 μέτρα, μέσα ή κοντά σε λιβάδια Ποσειδωνίας. Αναπαράγεται μόνο μία φορά το χρόνο κατά τη διάρκεια λίγων εβδομάδων στο τέλος του καλοκαιριού. Η Πίννα προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία Οικοτόπων 92/43, από τη Συνθήκη της Βαρκελώνης, καθώς και από την Ελληνική Νομοθεσία. Κύριοι παράγοντες απειλής της Πίννας είναι η παράνομη αλιεία, αλλά και η καταστροφή των οικοσυστημάτων όπου ζει λόγω αγκυροβολίας ή παράνομης αλιείας με συρόμενα εργαλεία.

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται στις ελληνικές θάλασσες μία νέα σημαντική απειλή, το παράσιτο Haplosporidum pinnae, που κινδυνεύει να αφανίσει το προστατευόμενο αυτό θαλάσσιο είδος το οποίο αντιμετωπίζει ήδη πολυάριθμες ανθρωπογενείς απειλές (παράνομη αλιεία, καταστροφή οικοτόπων κ.α.). Το παράσιτο αυτό εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ακτές της Ισπανίας το 2016 και έχει ήδη εξαλείψει ολόκληρους πληθυσμούς Πίννας στη δυτική Μεσόγειο. Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) έχει χαρακτηρίσει ως επείγουσα την παρακολούθηση και καταγραφή της εξάπλωσης του παρασίτου και συντονίζει τη συγκέντρωση των σχετικών δεδομένων στο σύνολο της Μεσογείου. Πέραν από την παρακολούθηση, προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη όποιων μέτρων είναι δυνατόν να ανακόψουν αυτό το φαινόμενο.


Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Καλαμά – Αχέροντα – Κέρκυρας παρακολουθεί από τη στιγμή αναφοράς εμφάνισης του παρασιτικού φαινομένου τους πληθυσμούς πίννας που έχει εντοπίσει στα όρια των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης του (https://www.iucn.org/news/mediterranean/201805/pinna-nobilis-mass-mortality-outbreak-mediterranean-%E2%80%93-call-action-central-and-western-mediterranean-countries) με πρόσφατο εντοπισμό ατόμων πίννας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, επιβεβαιώνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης διατήρησης του είδους που τείνει προς τον αφανισμό!

Για τη λήψη μέτρων προστασίας της P.nobilis στην περιοχή ευθύνης του φορέα διαχείρισης έχει κατατεθεί πρόταση στο Πλαίσιο Δράσεων Προτεραιότητας (ΠΔΠ) 2021-2027 της επόμενης προγραμματικής περιόδου και το είδος παρακολουθείται συστηματικά στις θέσεις εντοπισμού του.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό με τις νεκρές πίννες που βρέθηκαν, μεγέθους περίπου 65 και 50 εκατοστών, αντίστοιχα.
 

 
Read More »
Παρατήρηση περιστατικών μαζικής θνησιμότητας του δίθυρου Pinna nobilis (Πίννα)  Παρατήρηση περιστατικών μαζικής θνησιμότητας του δίθυρου Pinna nobilis (Πίννα) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 27, 2019 Rating: 5

Οι Ελληνες μουσουλμάνοι στο μέτωπο της Αλβανίας - Του Δάμωνα Δαμιανού

Κυριακή, Οκτωβρίου 27, 2019


Μια λιγότερο γνωστή πτυχή του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940 είναι η συμμετοχή στο αλβανικό μέτωπο εκατοντάδων μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που υπηρετούσαν εκείνη την εποχή ως κληρωτοί στον ελληνικό στρατό ή κλήθηκαν ως έφεδροι αμέσως μετά την κήρυξη του πολέμου.
Ο Μουσταφά Χασάν Ογλού, που διατηρεί παραδοσιακό καφεκοπτείο στην Κομοτηνή, διηγείται την ιστορία του πατέρα του, ο οποίος πολέμησε στα βουνά της Αλβανίας ως μέλος του 29ου Συντάγματος Πεζικού.
Το περίφημο 29ο Σύνταγμα Πεζικού ιδρύθηκε κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων στην Έδεσσα και μετεγκαταστάθηκε πριν τον Β? Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κομοτηνή. 
Αναχώρησε για το μέτωπο την 17η Νοεμβρίου 1940 και έδωσε μάχες στο Πόγραδετς, στο Τεπελένι και στην Κλεισούρα, από τις πιο φονικές του μετώπου.Όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος, ο Αχμέτ Χασάν Ογλού, μάγειρας από την Κομοτηνή, μόλις είχε ολοκληρώσει την στρατιωτική του θητεία. 
Ξανακλήθηκε αμέσως στο στρατό και παρουσιάστηκε στο 29ο Σύνταγμα που στρατοπέδευε στο κέντρο της πόλης. 
Χρειάστηκε να περάσουν τρεις εβδομάδες εωσότου ληφθεί απόφαση να ενισχύσει το 29ο Σύνταγμα τα υπόλοιπα εκστρατευτικά τμήματα του ελληνικού στρατού στην πρώτη γραμμή της μάχης.
Όπως διηγείται ο 75χρονος σήμερα γιος του Θρακιώτη μουσουλμάνου στρατιώτη του αλβανικού μετώπου, οι μαχητές της εποχής εκείνης δεν φοβήθηκαν τον πόλεμο αλλά τους κατέβαλαν οι κακουχίες, ο βαρύς χειμώνας και τα κρυοπαγήματα.



«Ο πατέρας επέστρεψε στην Κομοτηνή, μήνες μετά την συνθηκολόγηση της Ελλάδας, στους ώμους ενός συγγενή του, καθώς οι γιατροί στο Μέτωπο του έκοψαν κομμάτι της φτέρνας του για να γλιτώσουν την αφαίρεση ολόκληρου του ποδιού από τα κρυοπαγήματα. Άλλοι συμπολεμιστές του ήταν λιγότερο τυχεροί και είτε δεν επέστρεψαν ποτέ, είτε έζησαν τα υπόλοιπα χρόνια τα ζωής τους με ακόμα πιο βαριές αναπηρίες», θυμάται ο κ. Μουσταφά.
«Ο πατέρας μου, δεν ζήτησε ποτέ ούτε παράσημα ούτε τιμές από την πολιτεία για την συμμετοχή του στον πόλεμο. Έζησε ταπεινά μέχρι το τέλος της ζωής του πίσω από τον πάγκο του μαγέρικου στην Κομοτηνή. Όταν πέθανε, έδωσαν στην μητέρα μου ένα περίπτερο ως σύζυγο ανάπηρου πολέμου», καταλήγει ο ίδιος, κρατώντας με καμάρι πια τις φωτογραφίες των δύο εγγονιών του που έγιναν σημαιοφόροι στο σχολείο τους στην Ξάνθη, τιμώντας την ιστορία της οικογένειας.


 
Read More »
Οι Ελληνες μουσουλμάνοι στο μέτωπο της Αλβανίας - Του Δάμωνα Δαμιανού Οι Ελληνες μουσουλμάνοι στο μέτωπο της Αλβανίας - Του Δάμωνα Δαμιανού Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 27, 2019 Rating: 5

Προσάραξη Α/Κ σκάφους στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Οκτωβρίου 27, 2019
Προσάραξη Α/Κ σκάφους στην Ηγουμενίτσα 
 
 
Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες του Σαββάτου, η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, για προσάραξη του Α/Κ σκάφους ¨ΤΑ 4 ΑΔΕΡΦΙΑ¨ Σ.Η. 86, με έναν (01) επιβαίνοντα, σε αβαθή στη θαλάσσια περιοχή έξωθεν κόλπου Ηγουμενίτσας.
Άμεσα στο σημείο μετέβη περιπολικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και Α/Κ σκάφη, ενώ το ανωτέρω σκάφος αποκολλήθηκε με ίδια μέσα και κατέπλευσε στο λιμένα Ηγουμενίτσας.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους του εν λόγω σκάφους μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας, ενώ από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δε διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση.
Read More »
Προσάραξη Α/Κ σκάφους στην Ηγουμενίτσα Προσάραξη Α/Κ σκάφους στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 27, 2019 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.