Ποιοι εκλέγονται από την Ήπειρο στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ

Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022
Ποιοι εκλέγονται από την Ήπειρο στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ


Η ομάδα Χριστοδουλάκη βγήκε ενισχυμένη στην Ήπειρο στις εκλογές για την ανάδειξη νέων μελών στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν πληροφορίες με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων.

Την πρωτιά μεταξύ των Ηπειρωτών κατέκτησε ο Παύλος Φραγκούλης από την Πρέβεζα ο οποίος συγκέντρωσε 681 ψήφους.

Ακολουθεί ο Σωτήρης Ζαρπαλάς από τα Γιάννινα με 629 ψήφους.

Έπονται ο Μιχάλης Κάτσινος με 603 ψήφους, ο Χάρης Λιούρης με 427, η Δήμητρα Δήμου από την Φιλιππιάδα με 341 ψήφους και η Μελίνα Θεοδώρου από τα Γιάννινα με 272 ψήφους.

Ηπειρώτης Και Θεσπρωτός βέβαια είναι και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος που εκλέγεται πρώτος και αναμένεται να είναι ο νέος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα ΕΔΩ
Read More »
Ποιοι εκλέγονται από την Ήπειρο στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Ποιοι εκλέγονται από την Ήπειρο στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022 Rating: 5

Προσοχή: Διακοπή νερού στο Λαδοχώρι το πρωί της Τρίτης

Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022
Προσοχή: Διακοπή νερού στο Λαδοχώρι το πρωί της ΤρίτηςΣας ενημερώνουμε ότι, αύριο Τρίτη 24 Μαΐου 2022, λόγω απαραίτητων εργασιών στο Τ.Δ. Λαδοχωρίου θα γίνει διακοπή υδροδότησης από τις 9.00 π.μ έως 2.00 μ.μ.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση σας.
Read More »
Προσοχή: Διακοπή νερού στο Λαδοχώρι το πρωί της Τρίτης Προσοχή: Διακοπή νερού στο Λαδοχώρι το πρωί της Τρίτης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022 Rating: 5

Το τρίτο τρίμηνο του 2022 οι δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας - Τι αναφέρει έκθεση της Κομισιόν

Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022
Το τρίτο τρίμηνο του 2022 οι δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας - Τι αναφέρει έκθεση της Κομισιόν


Μια σειρά αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να προχωρήσουν μέσα στο καλοκαίρι, αναφέρει η 14η Έκθεση Επιτήρησης της Ελληνικής Οικονομίας της Κομισιόν. Παράλληλα, τον κίνδυνο να καταβάλλει αποζημιώσεις στον παραχωρησιούχο της Εγνατίας Οδού αντιμετωπίζει το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς φαίνεται ότι ο στόχος ολοκλήρωσης της παραχώρησης να μην έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους.
Σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις, η Κομισιόν αναμένει μέσα στο καλοκαίρι την επιλογή του προτιμητέου επενδυτή για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, την υποβολή του φακέλου παραχώρησης της Εγνατίας Οδού στο Ελεγκτικό Συνέδριο, την ολοκλήρωση της συναλλαγής της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών και την έναρξη της β’ φάσης αποκρατικοποίησης της Αττικής Οδού.

Παράλληλα, μέσα στο Φθινόπωρο αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι του Ηρακλείου, η επιλογή προτιμητέου επενδυτή για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ) Ν. Καβάλας και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας
Αντίθετα, στις καλένδες παραμένει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς η Κομισιόν εκτιμά ότι νομική διένεξη της εταιρείας με την Λιπάσματα Καβάλας θα κρατήσει τουλάχιστον 2-3 χρόνια.

Η Κομισιόν ακόμη αναφέρει ότι, όπως έχει επισημάνει και στις προηγούμενες αναφορές της, ορισμένες αποκρατικοποιήσεις χρειάστηκε να καθυστερήσουν μετά από σημαντική πτώση της αξίας κεφαλαιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων ή/και λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητας. Αυτό ισχύει για τα Ελληνικά Πετρέλαια και την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. 

Πιο αναλυτικά για κάθε αποκρατικοποίηση η Κομισιόν αναφέρει:

Λιμάνι Ηγουμενίτσας: Τα επικαιροποιημένα έγγραφα (Σύμβαση Πώλησης και Αγοράς, Σύμβαση Μετόχων και Σύμβαση Παραχώρησης) ανέβηκαν στο virtual data room στις 18 Απριλίου 2022. Η εκκρεμότητα για τον καθορισμό της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηγουμενίτσας έχει επιλυθεί πλήρως, όπως σαφώς ορίζεται στη σύμβαση παραχώρησης και έτσι μπορεί να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών και η επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του 2022. Το οικονομικό κλείσιμο αναμένεται μέχρι το τέλος του 2022.

Εγνατία Οδός: Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, οι εργασίες κατασκευής σε τέσσερις επιπλέον σταθμούς διοδίων (3 πλευρικούς και έναν μετωπικό) γίνονται με αργούς ρυθμούς. Οι αρμίοδιοι υπουργοί υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 13 Μαΐου 2022, σύμφωνα με την οποία αυτοί οι σταθμοί διοδίων θα ξεκινήσουν να λειτουργούν εντός του Ιουλίου 2022. Η έναρξη της κατασκευής στους δύο τελευταίους πλευρικοί σταθμοί διοδίων και η ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών στη Χαλάστρα είναι ωστόσο ακόμη σε εκκρεμότητα. «Όλα ωστόσο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022 για να αποφευχθούν οι οικονομικές κυρώσεις για το κράτος». Ειδικότερα όπως αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, μπορεί να εγερθούν απαιτήσεις από τον προτιμητέο επενδυτή.
Στην Εγνατία Οδό, σήμερα, λειτουργούν 17 από τους 18 μετωπικούς σταθμούς διοδίων και 31 από τους 40 πλευρικούς σταθμούς διοδίων. Όσον αφορά την αδειοδότηση των υπόλοιπων 16 σηράγγων της κατηγορίας Ε (δηλαδή εξαιρουμένης της μεταφοράς επικίνδυνου φορτίου), θα απαιτηθούν επιμέρους μελέτες για κάθε σήραγγα που θα προσδιορίζουν τι χρειάζεται επιπλέον να γίνει. Η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του τεχνικού συμβούλου για αυτές τις μελέτες έχει ξεκινήσει από το Ταμείο στις αρχές Μαΐου 2022, με σκοπό την επίσπευση της διαδικασίας και την ολοκλήρωση των μελετών το συντομότερο δυνατό. Η αδειοδότηση των σηράγγων αναμένεται επίσης να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2022, ώστε να τεθεί σε ισχύ η ήδη συμφωνηθείσα σύμβαση παραχώρησης.

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Επιλύεται η εκκρεμότητα απαλλοτρίωσης των ιδιόκτητων ακινήτων στη χερσαία ζώνη του λιμανιού Αλεξανδρούπολης και έχει καθοριστεί δικαστικά «εύλογη» αποζημίωση για την απαλλοτρίωση. Τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας αποφάσισαν τα επόμενα βήματα ως προς τους απαραίτητους δημοσιονομικούς πόρους που θα διατεθούν για την απαλλοτρίωση. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2022. Η επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή αναμένεται έως τα τέλη Ιουλίου και το οικονομικό κλείσιμο έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2022.

Λιμάνι Καβάλας: Στις 28 Φεβρουαρίου υποβλήθηκε μία δεσμευτική προσφορά και η επιλογή του προτιμώμενου πλειοδότη πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου 2022. Το οικονομικό κλείσιμο αναμένεται έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2022.

Λιμάνι Ηρακλείου: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Εκδηλώσεων Ενδιαφέροντος των Επενδυτών και η short list των προεπιλεγμένων μερών για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών ολοκληρώθηκε στις 7 Απριλίου, ξεκινώντας έτσι τη φάση των δεσμευτικών προσφορών για τη συναλλαγή. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει προγραμματιστεί έως τα τέλη Οκτωβρίου 2022.

ΔΕΠΑ Υποδομών: Η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε την έγκρισή της για τον προτιμώμενο επενδυτή στις 15 Μαρτίου. Μέχρι τα τέλη Μαΐου αναμένεται η πιστοποίηση του προτιμητέου επενδυτή από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται στα μέσα Ιουνίου 2022.

ΔΕΠΑ Εμπορίας: H εκκρεμής δικαστική υπόθεση κατά των Λιπασμάτων Καβάλας και το ενδεχόμενο η τελική απόφαση να εκδοθεί πρώτη σε 2-3 χρόνια, δεν επιτρέπουν να προχωρήσει η συγκεκρκιμένη αποκρατικοποίηση. Ως εκ τούτου, ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει άλλες δομές συναλλαγών.

Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Ν. Καβάλας: Το πρώτο σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης αναμένεται να διατεθεί στους Προεπιλεγμένους Επενδυτές έως τα τέλη Μαΐου 2022. Το ανοιχτό ζήτημα για το πλαίσιο καθορισμού τιμολογίων αναμένεται να επιλυθεί με την έκδοση απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έως τα τέλη Μαΐου 2022. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται έως τα τέλη Ιουλίου και η επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή έως τα τέλη Οκτωβρίου 2022, με την επιφύλαξη της έγκαιρης έκδοσης του πλαισίου καθορισμού των τιμολογίων από τη ΡΑΕ.

Γούρνες Ηράκλειο: Μετά την ανάδειξη του προτιμώμενου επενδυτή, με τίμημα 42,2 εκατ. ευρώ, ο φάκελος της διαγωνιστικής διαδικασίας υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο στις 2 Μαρτίου 2022 για προσυμβατικό έλεγχο. Το οικονομικό κλείσιμο αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Αττική Οδός: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Εκδηλώσεων Ενδιαφέροντος των Επενδυτών και η short λίστα των προεπιλεγμένων μερών για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου 2022, επιτρέποντας έτσι την έναρξη της φάσης δεσμευτικών προσφορών για τη συναλλαγή τον Ιούλιο. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2022.
Read More »
Το τρίτο τρίμηνο του 2022 οι δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας - Τι αναφέρει έκθεση της Κομισιόν Το τρίτο τρίμηνο του 2022 οι δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας - Τι αναφέρει έκθεση της Κομισιόν Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022 Rating: 5

Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας, για την αυριανή απεργία: Διασπαστικά δρα ο πρόεδρος του Συλλόγου

Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022
Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας, για την αυριανή απεργία: Διασπαστικά δρα ο πρόεδρος του Συλλόγου


Συνάδελφοι,
Αναφορικά με την έκκληση του Συλλόγου Εργαζομένων σε Απεργιακή Κινητοποίηση στην Ηγουμενίτσα την 24/5/2022, η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ έχει να δηλώσει ότι:
Ο Πρόεδρος των Εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Θεσπρωτίας, χωρίς να συγκαλέσει Δ.Σ., με την Ισχνή του πλειοψηφία, παίζει, για άλλη μία φορά παιχνίδια, στην πλάτη των Εργαζομένων.
Αντί να καλέσει σε συστράτευση όλων των Εργαζομένων με συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην Αθήνα, όπου η φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης θα είναι ηχηρή, δρα διασπαστικά προς την Ομοσπονδία, ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!!!
Κάθε λογικά σκεπτόμενος κατανοεί τις επιδιώξεις του.
Καλούμε τον Πρόεδρο των Εργαζομένων και τη ΔΑΣ Θεσπρωτίας να πράξουν, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ, ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!!!
Συνάδελφοι της ΔΑΣ ΦΤΑΝΕΙ Η ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ!!!
ΕΔΩ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ!!!
Read More »
Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας, για την αυριανή απεργία: Διασπαστικά δρα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας, για την αυριανή απεργία: Διασπαστικά δρα ο πρόεδρος του Συλλόγου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022 Rating: 5

Εκτοξεύθηκε ο τζίρος σε καταλύματα και εστίαση - Τα στοιχεία για τη Θεσπρωτία

Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022
Εκτοξεύθηκε ο τζίρος σε καταλύματα και εστίαση - Τα στοιχεία για τη Θεσπρωτία


Εκτοξεύτηκε ο τζίρος σε καταλύματα και εστίαση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Και η Ήπειρος όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική δεν αποτελεί εξαίρεση.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των Καταλυμάτων ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2022 ανήλθε σε 283.075.798 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 204,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 92.855.293 ευρώ.

Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των Υπηρεσιών Εστίασης ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2022 ανήλθε σε 1.117.240.187 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 120,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 505.773.774 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των Καταλυμάτων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάρτιο 2022 ανήλθε σε 91.897.549 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 240,7% σε σχέση με τον Μάρτιο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 26.969.308 ευρώ.

Στην Ήπειρο, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους την μεγαλύτερη αύξηση τζίρου στον κλάδο καταλυμάτων καταγράφει ο Νομός Ιωαννίνων. Η αύξηση φτάνει στο εντυπωσιακό 402% και ο τζίρος από 2,6 εκατομμύρια που ήταν το 2021 εκτοξεύθηκε στα έξι.


Στο 114% ανέρχεται η αύξηση για το Νομό Άρτας, στο 78% για τη Θεσπρωτία και στο 42% που είναι και το χαμηλότερη για την περιοχή, στο Νομό Πρέβεζας.

Στον τομέα της εστίασης η μεγαλύτερη αύξηση για το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφεται στο Νομό Πρέβεζας καθώς φτάνει στο 274% .

Για το Νομό Ιωαννίνων η αύξηση ανέρχεται στο 190% για την Άρτα στο 138% και για τη Θεσπρωτία στο 144%

Read More »
Εκτοξεύθηκε ο τζίρος σε καταλύματα και εστίαση - Τα στοιχεία για τη Θεσπρωτία Εκτοξεύθηκε ο τζίρος σε καταλύματα και εστίαση - Τα στοιχεία για τη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022 Rating: 5

Αράχωβα Θεσπρωτίας: Νερόμυλοι και γάργαροι καταρράκτες

Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022
Αράχωβα Θεσπρωτίας: Νερόμυλοι και γάργαροι καταρράκτες

Αράχωβα Θεσπρωτίας / carnetdevoyage.gr/ Γιάννης Βέλλης

Η πρώτη σκέψη στο άκουσμα του ονόματος Αράχωβα, είναι το κοσμοπολίτικο ορεινό χωριό στις πλαγιές του Παρνασσού. Έλα όμως που υπάρχει κι άλλη Αράχωβα ορεινή κι αυτή ή αλλιώς Ριζό στη Θεσπρωτία. Απέχει μόλις 17 χλμ από την πρωτεύουσα του δήμου, Φιλιάτες και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 580 μέτρων. Κι όπως μας αναφέρει ο Γιάννης Βέλλης πέρα από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του διαθέτει πέτρινους νερόμυλους και γάργαρους καταρράκτες, ιδανικό σκηνικό για ψυχοθεραπεία στη φύση.

Πρώτη φορά, αναφορά στους νερόμυλους αυτούς έγινε από την αδερφή μου, που τους επισκέφθηκε με προτροπή μιας θείας μας. Δεν γνώριζα τίποτα για αυτούς, παρόλο που τα καλοκαίρια σχεδόν καθημερινά περνούσαμε δίπλα τους, πηγαίνοντας προς το χωριό μας.

Από φίλους στην Αράχωβα έμαθα ότι τους έχτισαν συχωριανοί τους. Για πολλά χρόνια ήταν η λύση υδροδότησης για το χωριό, το Ριζό όπως λέγονταν παλιότερα, Αράχωβα σήμερα, με τα όμορφα σπίτια του και τις πλατείες να απλώνονται στην πλαγιά του βουνού. Επίσης για τα γειτονικά χωριά της Μουργκάνας και του κάμπου των Φιλιατών.

Διαβάστε περισσότερα στο carnetdevoyage.gr.
Read More »
Αράχωβα Θεσπρωτίας: Νερόμυλοι και γάργαροι καταρράκτες Αράχωβα Θεσπρωτίας: Νερόμυλοι και γάργαροι καταρράκτες Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022 Rating: 5

Εκθέματα από τα μουσεία της Άρτας, Νικόπολης και Ιωαννίνων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022
Εκθέματα από τα μουσεία της Άρτας, Νικόπολης και Ιωαννίνων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, συμμετέχοντας στον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, συμπράττει με τα όμορα αρχαιολογικά μουσεία της Ηπείρου (Ιωαννίνων, Νικόπολης, Άρτας) και οργανώνουν από κοινού τη δράση «Η Δύναμη των Τεσσάρων».
Σε λίγες μέρες, τέσσερις πήλινες πλαγγόνες, μία επιτύμβια στήλη και δύο μολύβδινα ελάσματα θα αποσπασθούν προσωρινά από τις μόνιμες συλλογές των αρχαιολογικών μουσείων Άρτας, Νικόπολης και Ιωαννίνων αντίστοιχα, για να ενταχθούν σε ομόλογες θεματικές ενότητες της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας. Αντίστοιχος αριθμός αντικειμένων θα ταξιδέψει από το Μουσείο Ηγουμενίτσας στις αίθουσες των άλλων μουσείων που συμμετέχουν στη δράση, καλώντας το κοινό να ανακαλύψει κοινές εκφάνσεις της ιστορίας και του αρχαιολογικού πλούτου της Ηπείρου.
Της έκθεσης των αντικειμένων στις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, προηγείται μία σύντομη ψηφιακή παρουσίαση των φιλοξενούμενων εκθεμάτων.

Η επιτάφια στήλη του Ευάρεστου. Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, στην αίθουσα των ταφικών εθίμων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας
Ο Ευάρεστος έφυγε από τη ζωή σε νεαρή ηλικία, μόλις 18 ετών. Όπως φανερώνει το όνομά του, θα ήταν ελληνικής καταγωγής. Η μαρμάρινη επιτάφια στήλη του βρέθηκε στη ανατολική νεκρόπολη της Νικόπολης. Σε τέσσερις στίχους αναγράφονται το όνομα του νεκρού, το πατρώνυμο, Αγρίππας, η ηλικία και ο ύστατος χαιρετισμός ΧΑΙΡΕ.

Λίγα λόγια για τις επιτάφιες στήλες
Οι επιτάφιες στήλες αποτελούν το σήμα των τάφων και λειτουργούν για τους ζωντανούς ως η ταυτότητα του νεκρού.
Στη Θεσπρωτία η χρήση επιτάφιων στηλών φαίνεται ότι δεν ήταν διαδεδομένη. Ελάχιστες έχουν εντοπιστεί, μεταξύ των οποίων η στήλη του εικοσιπεντάχρονου Πολύνικου, γιου του Ηρακλέωνος, από το ρωμαϊκό νεκροταφείο της Μαζαρακιάς.
Στη Νικόπολη, αντίθετα, έχει βρεθεί μεγάλος αριθμός επιτάφιων στηλών. Είναι κατασκευασμένες από μάρμαρο ή ασβεστόλιθο, έχουν ορθογώνιο σχήμα και τοποθετούνται κάθετα στην κάλυψη των τάφων. Είναι λιτές και φέρουν χαραγμένα μόνο τα στοιχεία του νεκρού, συνηθέστερα στην ελληνική γλώσσα και εξαιρετικά σπάνια στη λατινική. Στις περισσότερες επιτάφιες στήλες αναγράφονται σε τρεις ή περισσότερους στίχους το όνομα του νεκρού, η ηλικία του και ο χαιρετισμός. Λίγα παραδείγματα αναφέρουν κάποιο αξίωμα του εκλιπόντος. Από τα 200 και πλέον γνωστά ονόματα των επιτάφιων επιγραφών της Νικόπολης, τα περισσότερα είναι ελληνικά. Η παρουσία δεύτερου ρωμαϊκού ονόματος δίπλα στο ελληνικό, όταν υπάρχει, φανερώνει ότι ο ελληνικής καταγωγής νεκρός ή κάποιος πρόγονός του θα είχε λάβει τη ρωμαϊκή πολιτεία (civitas Romana).
Βιβλιογραφία: Κωνσταντίνος Λ. Ζάχος, Μαρία Καραμπά, Οι νεκροπόλεις της Νικόπολης, Αθήνα 2015.

Σε επόμενη ανάρτησή μας, η παρουσίαση των μολύβδινων χρηστήριων πινακίων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων….
Read More »
Εκθέματα από τα μουσεία της Άρτας, Νικόπολης και Ιωαννίνων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Εκθέματα από τα μουσεία της Άρτας, Νικόπολης και Ιωαννίνων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022 Rating: 5

Στο 12,2% η ανεργία τον Μάρτιο

Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022
Στο 12,2% η ανεργία τον Μάρτιο


Στο 12,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Μάρτιο του εφέτος, έναντι 16,8% τον Μάρτιο 2021 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 12,7% τον Φεβρουάριο 2022.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 582.001 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 156.457 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2021 (21,2%) και κατά 25.233 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2022 (4,2%).

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 15,8% από 22,5% τον Μάρτιο πέρυσι και στους άνδρες σε 9,2% από 12,2%.

Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στις ηλικίες 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 26,4% από 40,7% τον Μάρτιο 2021 και στις ηλικίες 25- 74 ετών σε 11,5% από 15,5%.

Σύμφωνα επίσης με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.187.657 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 523.963 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2021 (14,3%) και κατά 16.180 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2022 (0,4%).

Ενώ, τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού» (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθαν σε 3.069.759 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 399.928 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2021 (11,5%) και αύξηση κατά 6.359 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2022 (0,2%).
Read More »
Στο 12,2% η ανεργία τον Μάρτιο Στο 12,2% η ανεργία τον Μάρτιο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022 Rating: 5

Το “σήκωσε” για 2η συνεχόμενη χρονιά η Μιχαέλα Λάκη στο Lyttos Beach

Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022
Το “σήκωσε” για 2η συνεχόμενη χρονιά η Μιχαέλα Λάκη στο Lyttos Beach


Η Μιχαέλα Λάκη κατέκτησε τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο της στα διπλά στο τουρνουά των 15.000 δολαρίων του Ηρακλείου στο Lyttos Beach, μαζί με τη Lola Radivojevic.

Η Μιχαέλα, η οποία είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια την προηγούμενη εβδομάδα στο Ηράκλειο μαζί με την Δήμητρα Παύλου, κατέκτησε και αυτή την εβδομάδα τον τίτλο στο διπλό, στο Lyttos Beach του Ηρακλείου.

Μαζί με τη Radivojevic, κέρδισαν στον σημερινό τελικό τις κορυφαίες του ταμπλό, την Αυστραλή Gabriella Da Silva Fick και την Ολλανδή Stephanie Judith Visscher, με 6-1, 4-6, 10-8.

Παρότι Λάκη και Radivojevic είχαν προηγηθεί με 6-1, 3-1, έχασαν το 2ο σετ με 4-6 και έμειναν πίσω με 1-6 στο match tie-break! Παρά το comeback τους, βρέθηκαν σε δύσκολες θέσεις και αργότερα, στο 5-7 και στο 6-8, κέρδισαν όμως τους 4 τελευταίους πόντους -και τους 9 από τους 11 τελευταίους συνολικά- για να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή και να ολοκληρώσουν την σπουδαία επικράτησή τους σε 1 ώρα και 19 λεπτά.

Για τη Λάκη, αυτή ήταν η 8η διαδοχική νίκη στα διπλά στα χωμάτινα γήπεδα του Lyttos Beach γι’ αυτές τις δυο εβδομάδες. Έφτασε επίσης τους 3 τίτλους στην καριέρα της σε επαγγελματικές διοργανώσεις της ITF η 17χρονη Ελληνίδα στα μονά, έχοντας κερδίσει και έναν τίτλο στα μονά, στα ίδια γήπεδα το 2021.
Read More »
Το “σήκωσε” για 2η συνεχόμενη χρονιά η Μιχαέλα Λάκη στο Lyttos Beach Το “σήκωσε” για 2η συνεχόμενη χρονιά η Μιχαέλα Λάκη στο Lyttos Beach Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022 Rating: 5

Έκθεση Ζωγραφικής από τους σπουδαστές του ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022
Έκθεση Ζωγραφικής από τους σπουδαστές του ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας


Το τμήμα Ζωγραφική Τέχνη του Δημόσιου ΙΕΚ Ηγουμενίτσας διοργανώνει έκθεση Ζωγραφικής με θέμα «Σπουδές στο Φως και στο Χρώμα» στην οποία οι σπουδαστές της ειδικότητας θα εκθέσουν τα έργα τους. Οι εικαστικές δημιουργίες των σπουδαστών της μονάδας μας θα εκτεθούν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ηγουμενίτσας «ΠΑΝΘΕΟΝ».

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα διακρίνουν το ταλέντο και την δημιουργικότητα των σπουδαστών μέσα από την πλούσια θεματολογία των έργων τους (προσωπογραφίες, τοπία, αντικείμενα). Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Μαΐου 2022 με ώρες λειτουργίας όπως φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

Read More »
Έκθεση Ζωγραφικής από τους σπουδαστές του ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας Έκθεση Ζωγραφικής από τους σπουδαστές του ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022 Rating: 5

Πρωτιά Ανδρέα Σπυρόπουλου δίνουν τα ανεπίσημα αποτελέσματα για την κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ

Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022
Πρωτιά Ανδρέα Σπυρόπουλου δίνουν τα ανεπίσημα αποτελέσματα για την κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ


Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σταυροδοσία για τη νέα κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ με την καταμέτρηση να συνετίζεται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων κυριαρχούν πρόσωπα νεώτερα και… άφθαρτα με την συντριπτική τους πλειοψηφία να «πρόσκεινται» στον νέο πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη.

Οι υποψήφιοι ήταν 464 και οι Σύνεδροι είχαν το δικαίωμα να «σταυρώσουν» έως και 45 στελέχη. Η τελική λίστα με τα 301 της Κεντρικής Επιτροπής θα διαμορφωθεί αφού υπολογιστούν οι ποσοστώσεις- για παράδειγμα, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος ισχύει η εκπροσώπηση κάθε φύλου τουλάχιστον στο 1/3 των εκλεγμένων μελών του και των νέων κάτω των 35 ετών, τουλάχιστον σε ποσοστό 10%.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην καταμέτρηση την πρωτιά εξασφαλίζει ο Ανδρέας Σπυρόπουλος (εξ’ απορρήτων συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος και θα τον προτείνει για τη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής).

Ψηλά εκλέγονται και ο απερχόμενος Γραμματέας, Μανώλης Χριστοδουλάκης (στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά που στήριξε στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας τον Γιώργο Παπανδρέου), ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρης Μάντζος, ο Αντώνης Σαουλίδης (αυτοδιοικητικός από τη Θεσσαλονίκη και υποψήφιος βουλευτής), η Μάρα Κουκουδάκη (πλέον βασικό στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη), ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος (υποψήφιος Δήμαρχος στην Πάτρα), ο Σωτήρης Ζαρμπαλάς (από τα Γιάννενα), ο Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης (πρώην πρόεδρος ΕΚΑ από τη Θεσσαλονίκη), η Έλενα Αναστασίου (διευθύντρια του γραφείου του κ. Ανδρουλάκη) και ο υποψήφιος για την ηγεσία τον Δεκέμβρη Παύλος Χρηστίδης.
Read More »
Πρωτιά Ανδρέα Σπυρόπουλου δίνουν τα ανεπίσημα αποτελέσματα για την κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Πρωτιά Ανδρέα Σπυρόπουλου δίνουν τα ανεπίσημα αποτελέσματα για την κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022 Rating: 5

«Δια Πυρός» στα Σύβοτα σε πραγματικές συνθήκες πυρκαγιάς

Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022
«Δια Πυρός» στα Σύβοτα σε πραγματικές συνθήκες πυρκαγιάς


Άσκηση μεγάλης κλίμακας για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στα Σύβοτα σε πραγματικές συνθήκες.

Στην άσκηση «Δια Πυρός 2022» συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη δασοπυρόσβεση φορείς και αρχές.

Τα σενάρια των ασκήσεων αφορούσαν την αντιμετώπιση μεγάλης έκτασης δασικής πυρκαγιάς, στο πεδίο, σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων.
Read More »
«Δια Πυρός» στα Σύβοτα σε πραγματικές συνθήκες πυρκαγιάς «Δια Πυρός» στα Σύβοτα σε πραγματικές συνθήκες πυρκαγιάς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022 Rating: 5

Απεργούν αύριο Τρίτη οι υπάλληλοι στους Δήμους

Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022
Απεργούν αύριο Τρίτη οι υπάλληλοι στους Δήμους


Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ καλεί σε μαζική συμμετοχή το σύνολο των εργαζόμενων, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας στην 24ώρη απεργία στις 24 Μαΐου 2022, με βασικό αίτημα την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών.
Όλοι γνωρίζουν ότι η κατάσταση στους Δήμους έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι υπηρεσίες στενάζουν κάτω από την έλλειψη προσωπικού. Η εντατικοποίηση σε ορισμένα τμήματα έχει χτυπήσει κόκκινο. Πολλές αρμοδιότητες είναι αδύνατο να καλυφθούν με το προσωπικό των Δήμων και οι εργολάβοι τρίβουν τα χέρια τους για το ζεστό χρήμα που παίρνουν για να «καλύψουν τις ανάγκες των Δήμων». Η ευθύνη βαραίνει τη κυβέρνηση καθώς και τις Δημοτικές αρχές που τόσα χρόνια συνειδητά απαξιώνουν τις υπηρεσίες, με στόχο να διεισδύσουν πιο εύκολα οι εργολάβοι
Η υποστελέχωση των Δήμων δεν καλύπτεται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις επί σειρά ετών (εργαζόμενοι covid-19, ΚΔΑΠ,ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, Κοινωνικές δομές ΕΣΠΑ, σχολικές καθαρίστριες) αλλά με την μονιμοποίηση τους και την άμεση άρση της απαγόρευσης προσλήψεων .
Φτάνει πια με την κοροϊδία. Χρειάζεται άμεσα να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να καλυφθούν οι άμεσες τεράστιες ανάγκες των Δήμων με ανθρώπινο δυναμικό.
Να μην αντιμετωπίζονται οι συμβασιούχοι συνάδελφοι ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας!
Οι δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, μας μιλούν για το Βοήθεια στο Σπίτι και τους συναδέλφους μας μέσω ΕΣΠΑ και αντί να απαιτήσουν εδώ και τώρα την μετατροπή των συμβάσεων τους σε Αορίστου Χρόνου ,προτείνουν στην κυβέρνηση προκηρύξεις πετώντας πολλούς συναδέλφους στην ανεργία. Από τις προηγούμενες προκηρύξεις (Β.Σ.Σ & 3Κ )δεν έμαθαν τίποτα;
Παράλληλα, σε πολλά πρωτοβάθμια σωματεία Δήμων που ηγούνται οι δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού αρνούνται ακόμα και σήμερα να γράψουν τους συμβασιούχους ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ.
Συνάδελφοι η απεργία δεν αφορά μόνο τους συμβασιούχους, μας αφορά όλους μας ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Ενιαία θα δώσουμε τον αγώνα για να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος μας.
Την Τρίτη 24 Μαΐου να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς, να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο! Να κατέβουν μαζικά οι συνάδελφοι στο δρόμο.
Ήρθε η στιγμή οι εργαζόμενοι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να απομονώσουμε τις δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Στον πόλεμο που μας κήρυξαν η δύναμη μας είναι η οργάνωση και ο συλλογικός αγώνας!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους μόνιμους και ΙΔΟΧ να πρωτοστατήσουν για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος από τους Δήμους. Διεκδικούμε:
· Καμία απόλυση συμβασιούχου.
· Κατάργηση τώρα όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και μετατροπή των όλων συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
· Άμεση προκήρυξη θέσεων εργασίας μόνιμου προσωπικού για το σύνολο των υπηρεσιών.
· Αυξήσεις στους μισθούς μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, να πάρουν μαζικά μέρος στην 24ώρη απεργία στις 24 Μαΐου 2022
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10 πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΟΦΙΑ ΣΕΓΓΟΥΝΗ
Read More »
Απεργούν αύριο Τρίτη οι υπάλληλοι στους Δήμους Απεργούν αύριο Τρίτη οι υπάλληλοι στους Δήμους Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022 Rating: 5

Σελίδες