Η σημαντικότητα της ύπαρξης βιβλιοθήκης σε μια κοινωνία - Της Βασιλικής Πάντου

Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019Αποδεχόμαστε όλοι μας ότι στην εποχή μας, μπορούμε να βρίσκουμε οτιδήποτε θέλουμε να διαβάσουμε, οποιαδήποτε πληροφορία χρειαζόμαστε ψάχνοντας στο διαδίκτυο. Ένα μεγάλο ποσοστό του γραπτού λόγου που καταναλώνουμε βρίσκεται μπροστά στις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών και στις οθόνες των κινητών μας, ενώ η χάρτινη μορφή του τείνει συνεχώς σε μείωση. Το ιντερνέτ έχει αντικαταστήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την μνήμη μας!

Με τις βιβλιοθήκες η σχέση μου είναι πλέον τουριστική. Εάν βρεθώ σε άλλη πόλη επισκέπτομαι τον χώρο, κάνω μια βόλτα, και άπλα θαυμάζω τα χρώματα στις πλάτες των βιβλίων.

Το ότι δεν ξέρω πώς να χρησιμοποιώ τον χώρο μιας βιβλιοθήκης- και πιστεύω και οι περισσότεροι από εμάς σ’ αυτήν την πόλη που ζούμε - οφείλεται στο ότι πλέον δεν υπάρχει βιβλιοθήκη ή εάν υπάρχει οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σ’ αυτήν.

Στα σχολικά μου χρόνια η δημοτική βιβλιοθήκη αποτελούσε το αναγνωστήριο μου πολλές φόρες την εβδομάδα, αλλά και μετέπειτα σαν φοιτήτρια πέρναγα αρκετές ώρες στο χώρο της βιβλιοθήκης της σχολής μου, ψάχνοντας πληροφορίες για τις εργασίες μου.

Βεβαία μπαίνοντας στην σχόλη μου το 1999 και αποφοιτώντας το 2004 το πρόβλημα είχε λυθεί : Δεν υπήρχε η ανάγκη για βιβλιοθήκες γιατί υπήρχε πλέον το ιντερνέτ.

Ωστόσο δεν θα είμαι αυτή που θα πει ότι οι βιβλιοθήκες δεν έχουν λόγο ύπαρξης στο μέλλον. Το αντίθετο μάλιστα. Πιστεύω ότι διατηρούν τρεις σημαντικούς χαρακτήρες, τρεις ταυτότητες:
Ως κτήρια
Ως πυρήνες της κοινωνίας
Ως αποθήκες πληροφορίαςΤον πρώτο χαρακτήρα ο πολύς κόσμος δεν τον υπολογίζει. Μπορώ να πω ότι του είναι αδιάφορο. Και δεν αναφέρομαι στο μέγεθος του κτηρίου. Αναφέρομαι στο κτήριο σαν σημείο προορισμού σε μια πόλη για τον επισκέπτη ή τον ίδιο τον κάτοικο της. Κτήρια με αρχιτεκτονικό ή ιστορικό χαρακτήρα όπως ένα μνημείο, ένα μουσείο, ένα αεροδρόμιο, ένα θέατρο ή μια βιβλιοθήκη! Οι πόλεις χρειάζονται τέτοια κτήρια, γιατί αυτά σκιαγραφούν την αρχιτεκτονική της ταυτότητα.

Ταυτόχρονα όμως γίνονται πυρήνες μιας κοινωνίας, γιατί σ’αυτά τα κτήρια θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις και δρώμενα που ο κόσμος θα συμμετάσχει, θα επικοινωνήσει, θα ανταλλάξει απόψεις, θα βιώσει συναισθήματα, θα εισπράξει γνώσεις. Θα γίνουν τόπος προορισμού. Και σίγουρα κανένας από αυτούς τους χαρακτήρες δεν επηρεάζετε από την ύπαρξη του ιντερνέτ.

Είμαι σίγουρη ότι πολλοί θα διαφωνήσετε μαζί μου και στον τρίτο χαρακτήρα που έδωσα για τις βιβλιοθήκες, σαν χώρο αποθήκης μιας πληροφορίας. Όλοι ξέρουμε ότι αργά ή γρήγορα η ψηφιοποίηση της πληροφορίας θα ολοκληρωθεί και τα πάντα θα βρίσκονται μπροστά μας με το πάτημα ενός κουμπιού. Ωστόσο θα σας αναφέρω ότι η συντήρηση της πληροφορίας δεν είναι τόσο αυτονόητη υπόθεση.

Τον τελικό του Ευρωμπάσκετ του 1987 τον έχω γραμμένο σε βιντεοκασέτα, την οποία όμως δεν μπορώ να δω γιατί πλέον το βίντεο που έχω δεν λειτούργει!

Στο σπίτι μου δεν έχω πια ούτε CD. Για να μην αναφερθώ σε θέματα ιδιοκτησίας της ψηφιακής τεχνολογίας ή τα γνωστά σε όλους μας Cookies που παραμένουν ακόμη άλυτα. Ποιος μου εγγυάται ότι τα βιβλία που αγοράζω από τα ιντερνετίκo κατάστημα της Amazon και αποθηκεύω στην μνήμη μιας συσκευής με οθόνη θα μπορώ να τα διαβάσω μέσα στα επόμενα 5 χρόνια γιατί η συσκευή που έχω τώρα απλά θα έχει αντικατασταθεί με κάποια άλλη και δεν θα υπάρχει συμβατότητα…

Άρα μήπως τελικά η βιβλιοθήκη θα είναι το back up της ανθρώπινης γνώσης για πολύ καιρό ακόμη ;

Χρειαζόμαστε μια βιβλιοθήκη στην πόλη μας.

Για να είναι ένα κτήριο που θα αποτελεί μέρος της κοινωνίας μας, που θα προσελκύει τα μελή της με εκδηλώσεις και δράσεις, ένα κτήριο που θα μπορούν να επισκέπτονται όλοι, μαθητές, φοιτητές, απλοί πολίτες.

Να έχει αναπαυτικά καθίσματα, αίθουσες για εκδηλώσεις, γρήγορο ιντερνέτ και πολλά πολλά βιβλία. Θέλω να υπάρχουν εκεί γύρω μου να τα βλέπω. Δεν είναι μονό ψυχολογικό το θέμα, είναι και αισθητικό. Χιλιάδες ράχες βιβλίων παρατεταγμένες στα δικά μου ματιά που πρόλαβαν και είδαν έναν κόσμο χωρίς καθόλου ιντερνέτ!

Read More »
Η σημαντικότητα της ύπαρξης βιβλιοθήκης σε μια κοινωνία - Της Βασιλικής Πάντου Η σημαντικότητα της ύπαρξης βιβλιοθήκης σε μια κοινωνία - Της Βασιλικής Πάντου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019 Rating: 5

Ο Μιχάλης Ζύλης νέος διευθυντής στη ΔΟΥ Θεσπρωτίας

Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019


ΝΕΟΙ διευθυντές στις ΔΟΥ των τεσσάρων νομών της Ηπείρου. Μετά από γραπτές και προφορικές εξετάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τοποθετούνται: Στο νομό Ιωαννίνων ο Φιλάρετος Οικονόμου, στην Άρτα ο Άγγελος Γκίζας, στην Θεσπρωτία ο Μιχάλης Ζύλης και στην Πρέβεζα παραμένει ο Αθανάσιος Τραχανάς.
Read More »
Ο Μιχάλης Ζύλης νέος διευθυντής στη ΔΟΥ Θεσπρωτίας Ο Μιχάλης Ζύλης νέος διευθυντής στη ΔΟΥ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019 Rating: 5

Θεσπρωτία: Ποιοι εκλέγονται σύνεδροι στο ΚΙΝΑΛ

Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019


Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής Θεσπρωτίας ,θέλει να ευχαριστήσει όλα τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος στον Νομό μας για την Μαζική τους παρουσία στην ανάδειξη συνέδρων. Μια παρουσία που ξεπέρασε σε συμμετοχή τα 700 μέλη για το 2ο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής στα τέλη Μαρτίου στην Αθήνα.

Μετά το τέλος τις διαδικασίας για τον Νομό Θεσπρωτίας εκλέγονται :

Τ.Ο. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
· ΤΑΚΛΑΚΟΓΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
· ΤΖΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
· ΚΑΤΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
· ΜΠΟΛΩΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
· ΝΑΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
· ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΑΘΗΝΑ
· ΜΑΡΚΙΑΝΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
· ΖΩΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
· ΣΙΝΤΟΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
· ΣΙΝΤΟΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
· ΔΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
· ΓΚΟΛΙΑ ΠΟΛΥΞΕΝΗ
· ΙΩΑΝΝΟΓΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

Τ.Ο. ΣΟΥΛΙΟΥ
· Γαλανοπουλος Γεώργιος
· Γκρέκου Γεωργία
· Δημητρίου Φώτιος
· Κωλέτσης Αθανάσιο
· Λώλος Δημήτριος
· Μαργαρίτη Αλίκη
· Μαρέτα Φλωρεντία
· Παπαγεωργίου Φώτιος
· Σουλιώτης Ελευθέριος
· Σπυρόπουλος Βασίλειος
· Τζάνης Ιωάννης
· Τζάνη Ισιδώρα

Τ.Ο. ΦΙΛΙΑΤΩΝ
· ΦΕΡΝΤΙΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
· ΤΖΟΒΑΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
· ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΑ

Read More »
Θεσπρωτία: Ποιοι εκλέγονται σύνεδροι στο ΚΙΝΑΛ Θεσπρωτία: Ποιοι εκλέγονται σύνεδροι στο ΚΙΝΑΛ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019 Rating: 5

Παραμυθιά: Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για το καρναβάλι - Με περισσότερους από 600 καρναβαλιστές

Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019

Με μεγάλη συμμετοχή που αναμένεται να ξεπεράσει τους 600 καρναβαλιστές και γκρουπ μπαίνουν στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την φετινή μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Παραμυθιάς την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 16:00. H θεματολογία των γκρουπ, προέρχεται από την τρέχουσα πολιτική και οικονομική επικαιρότητα καθώς και την τοπική λαογραφία.

Παράλληλα ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες και για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις των αποκριών που ξεκινούν από μεθαύριο Τσικνοπέμπτη, με την καθιερωμένη εκδήλωση στην πλατεία Βούλγαρη του ΚΑΠΗ Παραμυθιάς, στις 11:00 το πρωί.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει Θεατρικά, τον Διόνυσο, Τυμπανιστές, Παρελάσεις, Φωτιές κ.α
Read More »
Παραμυθιά: Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για το καρναβάλι - Με περισσότερους από 600 καρναβαλιστές Παραμυθιά: Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για το καρναβάλι - Με περισσότερους από 600 καρναβαλιστές Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019 Rating: 5

Υποψήφιος πρόεδρος Συβότων ο Κώστας Τζοβάρας

Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019

Την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τη θέση του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Συβότων μας γνωστοποίησε ο Κώστας Τζοβάρας.

"Προσκαλώ όλες και όλους τους Συβοτιώτες σε συμπόρευση, για να αφήσουμε το παλιό υπέρ του καινούργιου, να ξαναδώσουμε στα Σύβοτα τη χαμένη αίγλη που τους αξίζουν.
Σε έναν αγώνα όπου όλοι θα είμαστε συνοδοιπόροι και στον οποίο κανείς δεν θα περισσεύει.
Σε έναν αγώνα χωρίς κομματικές ταμπέλες και αποκλεισμούς, μακρυά από νοοτροπίες και κομματικές εμμονές του παρελθόντος", ήταν οι πρώτες δηλώσεις του κ. Τζοβάρα, οι οποίες και σκιαγραφούν το όραμά του για την τοπική κοινότητα Συβότων, τον "πυλώνα" του τουριστικού προϊόντος στην Θεσπρωτία.

Read More »
Υποψήφιος πρόεδρος Συβότων ο Κώστας Τζοβάρας Υποψήφιος πρόεδρος Συβότων ο Κώστας Τζοβάρας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019 Rating: 5

Εξιχνίαση απάτης μέσω διαδικτύου

Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019


Εξιχνιάστηκε μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, σε βάρος 43χρονου ημεδαπού.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, έπειτα από ανάρτηση ηλεκτρονικής αγγελίας σε ιστοσελίδα σχετικά με την πώληση Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, ο 43χρονος κατέθεσε σε τραπεζικό λογαριασμό το χρηματικό ποσό των (200) ευρώ για την αγορά, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία.

Μετά από αστυνομική έρευνα και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 40χρονης ημεδαπής, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για απάτη.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Read More »
Εξιχνίαση απάτης μέσω διαδικτύου Εξιχνίαση απάτης μέσω διαδικτύου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019 Rating: 5

Συνάντηση του Μάριου Κάτση με την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά για το τουριστικό προϊόν της Θεσπρωτίας

Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019
Συζήτηση για το τουριστικό προϊόν της Θεσπρωτίας και τη δημιουργία μαρίνας στην Ηγουμενίτσα

Συνάντηση πραγματοποίησε τη Δευτέρα 04/03/2019 ο Μάριος Κάτσης, με την Υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

Ο Βουλευτής συνεχάρη την Υπουργό για τα εξαιρετικά αποτελέσματα που πέτυχε τα τελευταία χρόνια τόσο στην προσέλκυση τουριστών, όσο και στην αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο, καθώς και στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Τα επιτεύγματα είναι αδιαμφισβήτητα, με τα ρεκόρ να καταρρίπτονται κάθε χρόνο, στηρίζοντας σθεναρά την ελληνική οικονομία και τον κόσμο της εργασίας.

Αφού συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί περεταίρω το τουριστικό προϊόν της Θεσπρωτίας, το οποίο βρίσκεται σε διαρκή άνοδο τα τελευταία χρόνια, ο Βουλευτής έθεσε το ζήτημα της επιτάχυνσης της διαδικασίας, ώστε να προχωρήσει η αδειοδότηση της μαρίνας στην Ηγουμενίτσα.

Η δημιουργία μαρίνας στην Ηγουμενίτσα, είναι ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Ο Μάριος Κάτσης εξήγησε στην Υπουργό, ότι η αδειοδότηση της μαρίνας αποτελεί το καθοριστικό βήμα ώστε να προχωρήσει σε δεύτερο στάδιο η κατασκευή της. Η δημιουργία της θα γεννήσει νέες ευκαιρίες στην προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου, που με τη σειρά της θα ισχυροποιήσει την τοπική οικονομία και θα ανοίξει καινούργιες προοπτικές για το συνολικό τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής.

Η Υπουργός τόνισε από την πλευρά της τη σημασία που έχουν τα παράλια και η ενδοχώρα της Ηπείρου γενικότερα, στην υλοποίηση του στόχου του Υπουργείου για τουρισμό 365 μέρες το χρόνο, με παράλληλη ανάδειξη νέων προορισμών. Όσον αφορά τη δημιουργία μαρίνας στην Ηγουμενίτσα, η κ. Κουντουρά εξέφρασε την στήριξη της στο project, και δήλωσε διαθέσιμη να συνδράμει ώστε να προχωρήσει η διαδικασία υλοποίησης.

Read More »
Συνάντηση του Μάριου Κάτση με την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά για το τουριστικό προϊόν της Θεσπρωτίας Συνάντηση του Μάριου Κάτση με την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά για το τουριστικό προϊόν της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019 Rating: 5

Έξι μεγάλα έργα θωρακίζουν το περιβάλλον στην Ήπειρο

Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019

Έξι μεγάλα έργα που θωρακίζουν το περιβάλλον και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής βρίσκονται στην φάση της υλοποίησης σε ολόκληρη την Ήπειρο. Πρόκειται για παρεμβάσεις που το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται κάτω από το έδαφος καθώς αφορούν σε αποχετευτικά δίκτυα και διαχείριση υγρών αποβλήτων. Μέσα από την συντονισμένη προσπάθεια των τελευταίων ετών, λύνονται οριστικά πια προβλήματα σε όλη την παραλιακή ζώνη της Ηπείρου, γεγονός που αναβαθμίζει σημαντικά τις τουριστικές υπηρεσίες. Από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Πρέβεζα και τον Αμβρακικό, κατασκευάζονται δίκτυα και βιολογικοί καθαρισμοί ώστε με το κλείσιμο του ΕΣΠΑ να έχουν ολοκληρωθεί και οι συγκεκριμένες υποδομές.

Στην κατηγορία των περιβαλλοντικών έργων αυτό που παρουσιάζει σημαντική υστέρηση στην υλοποίηση είναι των Ιωαννίνων. Η ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας που είχε ενταχθεί το 2011 με 48 εκατομμύρια ευρώ και από το 2014 βρίσκεται σε μία διαρκή περιπέτεια.

Το έργο εντάχθηκε εξ αρχής στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος με 36 εκατομμύρια αυτή την φορά και με τροποποιήσεις στο φυσικό αντικείμενο ωστόσο παραμένει κολλημένο με μηδενική απορρόφηση και χωρίς ακόμη να έχει καταστεί εφικτή η συμβασιοποίηση της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, έργο που είχε δημοπρατηθεί από το 2013!

Αντίθετα προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάλογα έργα σε άλλα περιοχές της Ηπείρου.

Στο στάδιο της υλοποίησης λοιπόν βρίσκονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις:
  • Έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων του πρώην Δήμου Ζαλόγγου (νυν Δήμος Πρέβεζας) και οικισμών Λούτσας και παραλίας Λούτσας Δήμου Πάργας. Συνολικός προϋπολογισμός 20,5 εκατομμύρια ευρώ.
  • Έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων για την εξυπηρέτηση των οικισμών Συβότων, Πλαταριάς, Πέρδικας και Αρίλλα Δήμου Ηγουμενίτσας. Προϋπολογισμός 12,8 εκατομμύρια.
  • Έργα συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών Νεοχωρίου, Παχυκαλάμου και Ακροποταμιάς του Δήμου Νικολάου Σκουφά. Προυπολογισμός 12,6 εκατομμύρια.
  • Έργα συλλογής και μεταφοράς λυμάτων οικισμών του πρώην Δήμων Αμβρακικού (νυν Δήμος Αρταίων) και Άραχθου (νυν Δήμου Νικολάου Σκουφά) της Περιφέρειας Ηπείρου. Προϋπολογισμός 6,9 εκατομμύρια.
  • Έργα συλλογής και μεταφοράς λυμάτων οικισμών του πρώην Δήμου Φιλοθέης και Καμπής Άρτας και επέκταση ΕΕΛ Φιλιππιάδος Δήμου Ζηρού της Περιφέρειας Ηπείρου. Προϋπολογισμός 5,8 εκατομμύρια.
Read More »
Έξι μεγάλα έργα θωρακίζουν το περιβάλλον στην Ήπειρο Έξι μεγάλα έργα θωρακίζουν το περιβάλλον στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019 Rating: 5

Πρόγραμμα 3 εκ. για τις επιχειρήσεις στην Ήπειρο

Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019


Πρόσκληση ενίσχυσης της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ δημοσιεύεται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020. Πρόκειται για την δράση «Εκπόνηση και εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων ΜΜΕ για οργανωτική αναδιάρθρωση και προσανατολισμό στην εξωστρέφεια», συνολικής δημόσιας δαπάνης 3.000.000 ευρώ.

Βασικός στόχος της δράσης είναι ο προσανατολισμός επιχειρήσεων σε αγορές που έχουν διαφοροποιημένα και διακριτά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις υφιστάμενες που δραστηριοποιούνται. Η συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων σε εκθέσεις αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για:

α) την προβολή των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές,

β) την αύξηση των πιθανοτήτων σύναψης επιχειρηματικών συνεργασιών,

γ) την αύξηση των πωλήσεων και

δ ) την ενίσχυση του επιχειρηματικού τους προφίλ σε διεθνές επίπεδο.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή της επιχείρησης σε τουλάχιστον μία διεθνή έκθεση.

Οι κύριες επιλέξιμες δαπάνες αφορούν τις κατηγορίες «Προβολή – Προώθηση - Δικτύωση» και «Τεχνική και Συμβουλευτική Υποστήριξη Επιχειρήσεων».

Να σημειωθεί πως ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε πράξης εξαρτάται από το αναλυτικό σχέδιο δράσης της και πρέπει να είναι από 20.000 ευρώ και έως 200.000 ευρώ.

Η υποβολή προτάσεων ξεκίνησε και ολοκληρώνεται στις 6/5/2019. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα που αφορούν την παρούσα πρόσκληση αποστέλλοντας το ερώτημά τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση infoipiros@mou.gr ή στο HelpDesk της Υπηρεσίας
Read More »
Πρόγραμμα 3 εκ. για τις επιχειρήσεις στην Ήπειρο Πρόγραμμα 3 εκ. για τις επιχειρήσεις στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019 Rating: 5

Γιατί ο Σουλιώτης Μάρκος Μπότσαρης έγραψε το ελληνοαρβανίτικο γλωσσάριο

Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019Σε ηλικία 19 ετών, ενώ ζούσε στην Κέρκυρα, ο Μάρκος Μπότσαρης κατά παραγγελία του Πουκεβίλ και με τη βοήθεια μεγαλυτέρων του, συνέγραψε ένα ελληνο-αρβανίτικο γλωσσάριο. Αυτό αποτελεί και ένα από τα πρώτα ελληνο-αλβανικά λεξικά. 
 
Ο ίδιος επιγράφει το έργο αυτό «Λεξικόν της Ρωμαϊκής και Αρβανητηκής Απλής». 
 
Το χειρόγραφο αφιερώθηκε από τον Πουκεβίλ στην Εθνική Βιβλιοθήκη των Παρισίων και φέρει την ιδιόγραφη σημείωση «Ce lexique est écrit de la main de Marc Botzaris à Corfou en 1809 devant moi. Pouqueville».Το ίδιο χειρόγραφο περιλαμβάνει και ένα είδος ελληνο-αρβανιτικής μεθόδου άνευ διδασκάλου και ελληνο-αρβανίτικους διαλόγους. 
 
Είναι γραμμένο με ελληνικά γράμματα μερικά των οποίων είναι ιδιόμορφα. 
 
Σύμφωνα με σημείωση του Πουκεβίλ, ο Μ. Μπότσαρης έγραψε το λεξικό καθ’ υπαγόρευση του πατέρα του Κίτσου, του θείου του Νότη και του πεθερού του Χρηστάκη Καλόγερου. 
 
Ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Τίτος Γιοχαλάς, που μελέτησε το χειρόγραφ,ο πιστεύει ότι ο Μ. Μπότσαρης έγραφε τα ελληνικά λήμματα και οι μεγαλύτεροι έδιναν την αρβανίτικη μετάφραση. 
 
Είχε παλαιότερα υποστηριχτεί ότι το λεξικό γράφηκε για να εξυπηρετήσει την επικοινωνία μεταξύ των Σουλιωτών και των άλλων Ελλήνων. 
 
Αυτό κατά τον Τ. Γιοχαλά δεν θεωρείται πιθανό, διότι αφ’ ενός οι Σουλιώτες γνώριζαν την Ελληνική αφ’ ετέρου το περιεχόμενο του λεξικού και η γενικότερη υφή του δεν είναι χρηστικό για την καθημερινή ζωή. 
 
Ο λόγος που γράφτηκε αυτό το λεξικό, κατά τους ερευνητές, ήταν τελικά ένας: 
Υπήρχαν και Ορθόδοξοι Ρωμιοί οι οποίοι δεν κατείχαν την ελληνική γλώσσα αλλά μιλούσαν μόνο το αρβανίτικο ιδίωμα. 
Read More »
Γιατί ο Σουλιώτης Μάρκος Μπότσαρης έγραψε το ελληνοαρβανίτικο γλωσσάριο  Γιατί ο Σουλιώτης Μάρκος Μπότσαρης έγραψε το ελληνοαρβανίτικο γλωσσάριο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019 Rating: 5

Παραδοσιακός γάμος στο Καστρί!

Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019

Read More »
Παραδοσιακός γάμος στο Καστρί! Παραδοσιακός γάμος στο Καστρί! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019 Rating: 5

«Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει...» στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019

Στο πλαίσιο της θεώρησης της τέχνης ως θεραπευτικό εργαλείο στο δρόμο για την απεξάρτηση, καθώς και της δημιουργίας ουσιαστικών σχέσεων με τις τοπικές κοινωνίες, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Ηγουμενίτσας του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ και η Κινηματογραφική Λέσχη Ηγουμενίτσας με την υποστήριξη του Δήμου Ηγουμενίτσας, φιλοξενούν την περιοδεύουσα μορφή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

«Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει...» στην Ηγουμενίτσα για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σε ένα πολιτιστικό διήμερο προβολών των βραβευμένων ταινιών του φετινού διαγωνιστικού τμήματος, την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 στο Κέντρο Πολιτιστικών & Κοινωνικών Δομών του Δήμου Ηγουμενίτσας – Θέατρο Εστία. Η έναρξη των προβολών είναι στις 19.30 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Το διήμερο θα ξεκινήσει με την παρουσίαση αποσπάσματος του έργου «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σ. Μπέκετ, από τη θεατρική ομάδα της Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, την 1η ημέρα του φεστιβάλ.
Read More »
«Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει...» στην Ηγουμενίτσα «Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει...» στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019 Rating: 5

3o Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας: Arduino in School for teachers - Πρόσκληση επιμόρφωσης

Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019

Στα πλαίσια ενός σχολείου ανοιχτού όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και σε κάθε επιτυχημένη απόπειρα ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και τεχνικών στην διδασκαλία των Θετικών Επιστημών, το 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Θεσπρωτίας διοργανώνουν ενδοσχολική επιμόρφωση με τίτλο “Arduino in School - for Teachers”.
Η επιμόρφωση αφορά στην γνωριμία των εκπαιδευτικών της Θεσπρωτίας, ειδικοτήτων ΠΕ86 (Πληροφορικής), ΠΕ03 (Μαθηματικών), ΠΕ04 (Όλες οι ειδικότητες), ΠΕ84 (Ηλεκτρονικών), ΠΕ83 (Ηλεκτρολόγων) και ΠΕ82 (Μηχανολόγων), πάνω στην εκπαιδευτική ηλεκτρονική πλατφόρμα Arduino. Η επιμόρφωση θα πραγματοποιείται σε μιά 3ωρη δια ζώσης συνάντηση εβδομαδιαίως (κάθε Δευτέρα) στο εργαστήριο Η/Υ του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας. Η συνολική διάρκεια της επιμόρφωσης θα είναι 7 εβδομάδες. Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από την ολομέλεια του ΠΕΚΕΣ Ηπείρου με την υπ αριθμ 6/22-2-2019 πράξη του.
Οι αιτήσεις συμμετοχής για τις 16 διαθέσιμες θέσεις γίνονται ηλεκτρονικά στην διεύθυνση https://goo.gl/forms/SqFui71LRhLKMNSs1 από τη Δευτέρα 4/3/2019 μέχρι και την Πέμπτη 7/3/2019.
Read More »
3o Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας: Arduino in School for teachers - Πρόσκληση επιμόρφωσης 3o Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας: Arduino in School for teachers - Πρόσκληση επιμόρφωσης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019 Rating: 5

Αποκριάτικο πάρτι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σαγιάδας

Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019

Read More »
Αποκριάτικο πάρτι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σαγιάδας Αποκριάτικο πάρτι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σαγιάδας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019 Rating: 5

Πάρτι μασκέ στο Α' Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας από τον σύλλογο ΑμεΑ "Στοργή"

Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019


Η αντίστροφη μέτρηση για το πάρτι μασκέ μας, ξεκίνησε!!!!
Σας περιμένουμε όλους την Παρασκευή στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας!!!
Ευχαριστούμε πολύ τους εκπαιδευτικούς και τον Διευθυντή του σχολείου, τους χορηγούς μας και τους υποστηρικτές της εκδήλωσης!
Read More »
Πάρτι μασκέ στο Α' Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας από τον σύλλογο ΑμεΑ "Στοργή" Πάρτι μασκέ στο Α' Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας από τον σύλλογο ΑμεΑ "Στοργή" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019 Rating: 5

Σελίδες