Mετονομασία οδού προς τιμή του Αρχικελευστή Σωτηρίου Τατσάκη στην Ηγουμενίτσα παρουσία του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος (+BINTEO)

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2019
Mετονομασία οδού προς τιμή του Αρχικελευστή Σωτηρίου Τατσάκη στην Ηγουμενίτσα παρουσία του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος (+BINTEO)Παρουσία του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Θεόδωρου Κλιάρη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 08 Δεκεμβρίου 2019 τελετή μετονομασίας οδού προς τιμήν του Αρχικελευστή Λ.Σ. (Κ.Ε.Α.) Σωτηρίου Τατσάκη, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα την 6η Δεκεμβρίου 2009, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας. 
Η τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Δήμου Ηγουμενίτσας, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας καθώς και της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Βορειοδυτικής Ελλάδος έλαβε χώρα στη συμβολή των οδών Ιονίου Πελάγους και Σωκράτους, έναντι του κτηρίου Τ1 του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας. 
Στην τελετή παρέστησαν οι Βουλευτές του Noμού Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Γιόγιακας και κ. Μάριος Κάτσης, η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, η Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και εκπρόσωποι τοπικών Φορέων και Οργανισμών.
Στην ομιλία του ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τόνισε τα εξής:
«Για όλους εμάς, που υπηρετούμε στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, 
η σημερινή ημέρα έχει ιδιαίτερο συμβολισμό. Η αποδιδόμενη τιμή στον Αρχικελευστή Λιμενικού Σώματος Σωτήρη Τατσάκη, ο οποίος τραυματίσθηκε θανάσιμα στις 06-12-2009 κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στην πύλη του λιμένα Ηγουμενίτσας, αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση από την κοινωνία για την προσφορά κάθε στελέχους του Σώματος προς την πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο.
Ο Σωτήρης Τσατσάκης απεβίωσε την ώρα του καθήκοντος και απέδειξε ότι ο όρκος μας κατά την ένταξή μας στο Σώμα δεν είναι απλώς λόγια αλλά μετουσιώνεται σε πράξη όποτε και όπου απαιτηθεί. 
Ευχαριστούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας για την απόφασή του, όπως και την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Βορειοδυτικής Ελλάδος για την πρωτοβουλία της να απευθύνει το αίτημα. 
Το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, από την ίδρυσή του και για τα 100 χρόνια ύπαρξής του, αδιαμφισβήτητα προσφέρει και αναντίρρητα συμβάλλει 
στην προστασία των θαλασσίων συνόρων μας, 
στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, 
στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, των ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου.
Σήμερα έχει αγόγγυστα αναλάβει και το μεγαλύτερο βάρος της αντιμετώπισης του κύματος των μεταστατευτικών ροών προσπίζοντας τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα.
Το έργο αυτό δεν είναι εύκολο.
Απαιτεί προσοχή, αφοσίωση και πίστη στις Αρχές μας.
Ήρωες, όπως ο Σωτήρης Τατσάκης, μας υπενθυμίζουν καθημερινά το χρέος μας απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες και μας παροτρύνουν να αγωνιζόμαστε με ευσυνειδησία και αυταπάρνηση.»
Read More »
Mετονομασία οδού προς τιμή του Αρχικελευστή Σωτηρίου Τατσάκη στην Ηγουμενίτσα παρουσία του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος (+BINTEO) Mετονομασία οδού προς τιμή του Αρχικελευστή Σωτηρίου Τατσάκη στην Ηγουμενίτσα παρουσία του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος (+BINTEO) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2019 Rating: 5

Δήμος Ηγουμενίτσας: Μηνιαίο πρόγραμμα αποκομιδής ογκωδών απορριμμάτων

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2019
Δήμος Ηγουμενίτσας: Μηνιαίο πρόγραμμα αποκομιδής ογκωδών απορριμμάτων


Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας έχοντας ως στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των δημοτών θέσπισε μηνιαίο πρόγραμμα αποκομιδής ογκωδών απορριμμάτων. Το πρόγραμμα ισχύει μέχρι 30-04-2020.
Μηνιαίο Πρόγραμμα Συγκομιδής Ογκωδών Απορριμμάτων Δήμου Ηγουμενίτσας

Ημερομηνίες
Τοποθεσίες
1-2
Νέα Σελεύκεια
3
Δ.Ε. Παραποτάμου
4-5-6
Καστρί- Μαυρούδι- Άγιο Βλάσιο
9-10
Γραικοχώρι
11-12
Λαδοχώρι
13-16
Νέα Σελεύκεια
17-18
Πλαταριά
19
Φασκομηλιά- Σκορπιώνα
20-23
Πέρδικα
24-27
Σύβοτα
28-29-30
Δ.Ε Μαργαριτίου

Για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, οι πολίτες παρακαλούνται να ακολουθούν το πρόγραμμα, να τοποθετούν τα ογκώδη απορρίμματα εκτός κάδων καθώς και να ενημερώνουν για έκτακτες περιπτώσεις το αρμόδιο τμήμα στο τηλ. 26650 22626
Read More »
Δήμος Ηγουμενίτσας: Μηνιαίο πρόγραμμα αποκομιδής ογκωδών απορριμμάτων Δήμος Ηγουμενίτσας: Μηνιαίο πρόγραμμα αποκομιδής ογκωδών απορριμμάτων Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Διανομή ειδών καθαριότητας σε δικαιούχους του προγράμματος ΤΕΒΑ

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2019
Ηγουμενίτσα: Διανομή ειδών καθαριότητας σε δικαιούχους του προγράμματος ΤΕΒΑ


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας μέσω της Δ/νσης Κοινωνικής Πρόνοιας θα διανείμει είδη καθαριοτητας σε δικαιούχους του προγράμματος ΤΕΒΑ στη πρώην Μαθητική Εστία από ΤΕΤΑΡΤΗ 11-12-2019 έως 17-12-2019 & ώρες 10:00 έως 13:00. Οι δικαιούχοι πρέπει να προσκομίσουν υποχρεωτικά τον Α.Μ.Κ.Α. τους, & Ταυτότητα . 

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΝΗΣΙΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ 

Πληροφορίες:
κα ΜπούταΧριστίνα, 2665021003, pronoia@1345.syzefxis.gov.gr 

Γραφείο Δημάρχου 
Ηγουμενίτσας
Read More »
Ηγουμενίτσα: Διανομή ειδών καθαριότητας σε δικαιούχους του προγράμματος ΤΕΒΑ Ηγουμενίτσα: Διανομή ειδών καθαριότητας σε δικαιούχους του προγράμματος ΤΕΒΑ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2019 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικο party - bazaar στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2019
Χριστουγεννιάτικο party - bazaar στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας


Read More »
Χριστουγεννιάτικο party - bazaar στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας Χριστουγεννιάτικο party - bazaar στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2019 Rating: 5

Σύλληψη αλλοδαπού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2019
Σύλληψη αλλοδαπού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Στη σύλληψη ενός (01) αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το πλαστό έγγραφο.
Read More »
Σύλληψη αλλοδαπού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Σύλληψη αλλοδαπού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2019 Rating: 5

Σύλληψη 31χρονου στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2019
Σύλληψη 31χρονου στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 31χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 31χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, καθώς και ταξιδιωτικό έγγραφο το οποίο ανήκει σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.
Read More »
Σύλληψη 31χρονου στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 31χρονου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2019 Rating: 5

Νοσ. Φιλιατών: Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του νέου υπερσύγχρονου Αξονικού Τομογράφου

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2019
Νοσ. Φιλιατών: Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του νέου υπερσύγχρονου Αξονικού Τομογράφου


Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και η 1η φάση εκπαίδευσης του ιατρικού και λοιπού προσωπικού στο νέο υπερσύγχρονο Αξονικό Τομογράφο 16 τομών.

Βρίσκεται σε εξέλιξη η προβλεπόμενη από το Νόμο αδειοδότηση από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Η εκπαίδευση του ιατρικού και λοιπού προσωπικού θα ολοκληρωθεί στις 13-12-2019 και με νεότερη ανακοίνωση θα ενημερωθεί το κοινό για τη λειτουργία αυτού και τον προγραμματισμό των ραντεβού.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ 
ΣΠΥΡΟΣ ΔΕΡΔΕΜΕΖΗΣ
Read More »
Νοσ. Φιλιατών: Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του νέου υπερσύγχρονου Αξονικού Τομογράφου Νοσ. Φιλιατών: Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του νέου υπερσύγχρονου Αξονικού Τομογράφου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2019 Rating: 5

Μάριος Κάτσης: «Άνθρακες ο θησαυρός για τις δήθεν ελαφρύνσεις της μεσαίας τάξης»

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2019
Μάριος Κάτσης: «Άνθρακες ο θησαυρός για τις δήθεν ελαφρύνσεις της μεσαίας τάξης» 


Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Θεσπρωτίας και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, κατά συζήτηση του Φορολογικού Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών. 

Στα κυριότερα σημεία της ομιλίας του, ο Μάριος Κάτσης ανέφερε τα εξής: 

· Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι η τελευταία αλλά όχι έσχατη κωλοτούμπα της Νέας Δημοκρατίας που αποδεικνύει ότι στις 7 Ιουλίου ο λαϊκισμός στην Ελλάδα δεν έχασε, αλλά κέρδισε. Γκρεμίζεται άλλο ένα κορυφαίο αφήγημα με το οποίο κέρδισε τις εκλογές, αυτό της ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης. 

· Αυτοί που ωφελούνται σημαντικά από το 1 δις ευρώ των φοροελαφρύνσεων είναι το άνω 15% της κοινωνίας, οι ελίτ, οι λίγοι και πλούσιοι. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 50% του ποσού αυτού κατευθύνεται στις επιχειρήσεις και, μάλιστα, κατά 80% ωφελείται των 2,5% αυτών. 

· Η μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα βλέπουν ισχνές ή καθόλου φοροελαφρύνσεις, ενώ αυξάνεται η υποχρέωση για ηλεκτρονικές συναλλαγές. Επιπλέον, με το νέο ασφαλιστικό που έρχεται, ο κάθε αυτοαπασχολούμενος θα κάνει ταμείο και θα διαπιστώσει ότι η Νέα Δημοκρατία θα τον επιβαρύνει στο σύνολο των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών του. Σύντομα θα κληθούν οι μικρομεσαίοι να πληρώσουν το λογαριασμό για τα δώρα στα μεγάλα εισοδήματα και τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Τι έχει να πει τώρα η Νέα Δημοκρατία σε όλους αυτούς που την πίστεψαν; Άνθρακες ο θησαυρός. 

· Ταυτόχρονα, για 7 στους 8 ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, κόβεται το κοινωνικό μέρισμα που επί 3 συναπτά έτη έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούσε γι’ αυτούς ανάσα και ενίσχυση για την πραγματική οικονομία. Τότε, η Νέα Δημοκρατία έλεγε «είναι ψίχουλα» και «τα παίρνουν οι λαθρομετανάστες». 

· Στο σχέδιο νόμου αποκαλύπτεται και η προκλητική, σκανδαλώδης εύνοια σκοτεινών συμφερόντων στον ευαίσθητο τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σε συνέχεια του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου που απάλλαξε από υποχρέωση ονομαστικοποίησης μετοχών σε Οργανισμούς Συλλογικών και Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΣΕΚΑ και ΟΕΕ) στα ΜΜΕ, καθώς και υποβολής πόθεν έσχες των μετόχων τους σε τηλεοπτικά κανάλια, έρχεται τώρα να τους εξαιρέσει και από Ειδικό Φόρο Ακινήτων, που είναι εργαλείο αποκάλυψης offshore, μειώνοντας ταυτόχρονα σκανδαλωδώς τη φορολογία τους. 

· Επιπλέον, κι ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας έλεγε ότι, δήθεν για να ελαφρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους από υπέρογκα συμβόλαια, η ΕΡΤ «έδωσε» τα τηλεοπτικά δικαιώματα των 2 πιο εμπορικών ΠΑΕ δώρο στη NOVA-Forthnet που εξαγόρασε σκανδαλωδώς ιδιοκτήτης ΠΑΕ, έρχεται τροπολογία για μεγάλη μείωση της φορολογίας των συμβολαίων των αθλητών στις ΠΑΕ και στις ΚΑΕ από το 45% στο 22%. 

· Αντί, όπως σχεδίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ, να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ και την προκαταβολή φόρου, να καταργήσουν την εισφορά αλληλεγγύης, δίνουν συνεχώς δωράκια στους εγχώριους Μπερλουσκόνι, καναλάρχες και ιδιοκτήτες ΠΑΕ, οι οποίοι δεν πρόκειται καν να επενδύσουν σε μεταγραφές μεγάλων αθλητών. 

· Τέλος, με άλλη τροπολογία, επιχειρούν να σβήσουν ίχνη σκανδάλων και λαθροχειρισμών του παρελθόντος, καταργώντας την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου που είχε συγκροτήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να ελέγξει τα οικονομικά στοιχεία της Ειδικής Διαχείρισης της ΕΡΤ μετά το «μαύρο» του 2013 και τις επιπτώσεις του σε βάρος του Δημοσίου. 

· Η καλή, αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, οι φοροελαφρύνσεις και η ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, για τα οποία πανηγυρίζει η Νέα Δημοκρατία, είναι το έτοιμο έργο που βρήκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έχει, όμως, τεχνογνωσία στο να τα διαλύσει όλα και να χρεωκοπήσει ξανά τη χώρα και τους πολίτες. Είναι ευθύνη των πολιτών, αλλά και των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων να μη τους το επιτρέψουμε. Γιατί η μνήμες είναι νωπές και η χώρα δε μπορεί να γυρίσει πίσω.
Read More »
Μάριος Κάτσης: «Άνθρακες ο θησαυρός για τις δήθεν ελαφρύνσεις της μεσαίας τάξης» Μάριος Κάτσης: «Άνθρακες ο θησαυρός για τις δήθεν ελαφρύνσεις της μεσαίας τάξης» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2019 Rating: 5

Διερευνητική συνάντηση για ένταξη μονοπατιών της Θεσπρωτίας στο δίκτυο Epirus Trail

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2019
Διερευνητική συνάντηση για ένταξη μονοπατιών της Θεσπρωτίας στο δίκτυο Epirus Trail


H πρώτη διερευνητική συνάντηση με φορείς και συλλόγους της Θεσπρωτίας για την αξιοποίηση των μονοπατιών της Περιφερειακής Ενότητας μέσα από το δίκτυο του Epirus Trail έγινε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στην Περιφέρεια. 
Η συνάντηση έγινε με τη συμμετοχή εκ μέρους της Περιφέρειας της Αντιπεριφερειάρχη για θέματα Περιβάλλοντος κ. Σταυρούλας Μπραΐμη – Μπότση, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Ηλία Γκαρτζονίκα, του κ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου από την Αναπτυξιακή Εταιρεία «Ήπειρος Α.Ε.» και άλλων υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας.
Παρέμβαση πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο γενικό πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την αξιοποίηση των παραδοσιακών μονοπατιών και της προσέλκυσης επισκεπτών. 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατατέθηκαν απόψεις εκ μέρους των εκπροσώπων των φορέων της Θεσπρωτίας, έγινε ενημέρωση για το πλάνο της Περιφέρειας για το σύνολο της Ηπείρου, ενώ συμφωνήθηκε και χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα πρέπει να παρουσιαστεί η κοινή πρόταση των φορέων, ώστε στη συνέχεια να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την ένταξή της στο ενιαίο δίκτυο του Epirus Trail.
Read More »
Διερευνητική συνάντηση για ένταξη μονοπατιών της Θεσπρωτίας στο δίκτυο Epirus Trail Διερευνητική συνάντηση για ένταξη μονοπατιών της Θεσπρωτίας στο δίκτυο Epirus Trail Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2019 Rating: 5

Α΄ βραβείο Λογοτεχνίας στον ιερέα Ηλία Μάκο για το διήγημα «Ματωμένη Επανάσταση»

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2019
Α΄ βραβείο Λογοτεχνίας στον ιερέα Ηλία Μάκο για το διήγημα «Ματωμένη Επανάσταση»


Το Α΄ βραβείο Διηγήματος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο διαγωνισμό 2019, απέσπασε ο Θεσπρωτός ιερέας π. Ηλίας Μάκος.

Το διήγημά του «Ματωμένη Επανάσταση» αξιολογήθηκε από την κριτική επιτροπή ως το καλύτερο για την εφετινή χρονιά.


Ο π. Ηλίας Μάκος, με θεολογικές και νομικές σπουδές, στο διήγημα «Ματωμένη Επανάσταση» χρωματίζει τον αγώνα και την αγωνία του ξεχασμένου Επισκόπου Διονυσίου του Φιλόσοφου για την ελευθερία της Ελλάδας, που επικεφαλής 1100 σχεδόν άοπλων αγροτών από την ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς, ξεκίνησε από τη Μονή Διχουνίου προς τα Γιάννινα, με την ελπίδα, το όραμα και το όνειρο να εκδιώξει από την πόλη την Τουρκική τυραννία.

Η κατάληξη γνωστή: Το ξεσήκωμα καταπνίγηκε στο αίμα, αλλά ο μαρτυρικός Διονύσιος άναψε τη δάδα της λευτεριά 210 χρόνια πριν το γλυκοχάραμά της.

Χαρακτηριστική η περιγραφή στο διήγημα: «Γύρω του ανάψαν φωτιές οι οχτροί και καίνε σπίτια. Οι γλώσσες τους ζώνουν τη βουβή και πένθιμη πόλη. Η ελπίδα ξεραίνεται, η γκρίζα στάχτη απλώνεται και όλα γίνονται κουρνιαχτός. Πλησιάζει η θύελλα του θανάτου. 

Μάχεται να κρατηθεί στη φουρτούνα. Είναι μόνος και δεν νιώθει ανάγκη από βοήθεια. Τα σύννεφα πυκνώνουν και χαμηλώνουν πάνω στην Παμβώτιδα. Στις λαμπερές αστραπές βλέπει το μαυρισμένο ουρανό να καθρεφτίζεται στα νερά και τη βαρκούλα της ψυχής του να σέρνεται στα σύννεφα. 

Μετά από τρεις ημέρες, που κρυβόταν σε μια σπηλιά, τον πιάνουν οι Τούρκοι και τον έγδαραν ζωντανό, σέρνοντάς τον στους δρόμους της πόλης. Η ψυχή του, όμως, ολάνθιστη ατένιζε στους όμορφους ορίζοντες της λευτεριάς, που ήρθε 210 χρόνια αργότερα. Καθυστέρησε, αλλά ξεπρόβαλε μέσα από μια οδυνηρή ανάβαση».

Να σημειωθεί ότι ο π. Ηλίας Μάκος κέρδισε και πέρυσι το Α΄ Βραβείο στην κατηγορία του Χρονικού-Μαρτυρίας, ενώ για το λογοτεχνικό του έργο έχει τιμηθεί άλλες τέσσερις φορές.
Read More »
Α΄ βραβείο Λογοτεχνίας στον ιερέα Ηλία Μάκο για το διήγημα «Ματωμένη Επανάσταση» Α΄ βραβείο Λογοτεχνίας στον ιερέα Ηλία Μάκο για το διήγημα «Ματωμένη Επανάσταση» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2019 Rating: 5

Σελίδες