Μεσίστια η ελληνική σημαία στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020
Μεσίστια η ελληνική σημαία στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας


Μεσίστια κυματίζει σήμερα η ελληνική σημαία στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θωμάς Πιτούλη, ως ένδειξη πένθους για τη βεβήλωση του ιερού μνημείου της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης από το καθεστώς Ερντογάν.

Read More »
Μεσίστια η ελληνική σημαία στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας Μεσίστια η ελληνική σημαία στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020 Rating: 5

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ ; - ΤΗΣ ΝΕΦΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΚΟΥ

Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ ;  - ΤΗΣ ΝΕΦΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΚΟΥ 


Είναι ένα σύνθετο πρωτεϊνών (γλιαδίνης και γλουτελίνης οι οποίες είναι ενωμενες με άμυλο) και χρησιμοποιείται για να δώσει ελαστικότητα στην ζύμη, και μια πιο αφράτη υφή. Βρίσκεται στο σιτάρι αλλά και σε πολλά δημητριακά όπως κριθάρι, σίκαλη, ζυμαρικά , κέικ , ψωμί , μπύρες κ.α 
Όσον αφορά τους χορτοφάγους είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης που την παίρνουν από φυτικής προέλευσης τροφές . 

Τι είναι δυσανεξία στην γλουτένη/κοιλιοκάκη; 

Τα άτομο που έχουν κοιλιοκάκη είναι κάτι σαν αυτοάνοσο νόσημα όπου ο οργανισμός αντιδρά , καταστρέφοντας τα εσωτερικά τοιχώματα του εντέρου. Συνεπώς ο άνθρωπος που έχει δυσανεξία στην γλουτένη δεν μπορεί να καταναλώνει τρόφιμα που την περιέχουν . Έτσι αποκλείουμε κάθε πηγή γλιαδίνης (σιτάρι, σίκαλη , κριθάρι, βρώμη, βύνη , κονσερβοποιημένα λαχανικά ,μακαρόνια , χυλοπίτες, πουρές σε σκόνη κ.α )από την δίαιτα. Ο άνθρωπος που πάσχει από κοιλιοκάκη χρειάζεται ένα υπερθερμιδικό διαιτολόγιο λόγω ότι συχνά έχει απώλεια βάρους. Συνήθως συναντάμε αρκετές ελλείψεις όπως σίδηρο, ασβέστιο, φυλλικό , και βιταμίνη D κ.α λόγω του ότι χάνονται θρεπτικά συστατικά από την διάρροια ή στεατόρροια που έχουν. 


Πως γίνεται η διάγνωση;
Η κοιλιοκάκη διαγιγνώσκεται μετά από εξέταση αίματος για την ανίχνευση των ειδικών αντισωμάτων. Τα αντισώματα έναντι της τρανσγλουταμινάσης ιστού( Ttg)και του ενδομυιου είναι πολύ ειδικά και ευαίσθητα για την ανίχνευση της νόσου , αλλά από μόνα τους δεν αρκούν για να επιβεβαιώσουν την διάγνωση. Η κοιλιοκάκη επιβεβαιώνεται με γαστροσκόπηση και βιοψίες εντέρου, όπου φαίνονται ορισμένες χαρακτηριστικές αλλοιώσεις ή και επιπέδωση των λάχνων του βλεννογόνου του εντέρου.

Πως αντιμετωπίζεται η κοιλιοκάκη ;

Με ένα διαιτολόγιο χωρίς γλουτένη αλλά παράλληλα και με μεσογειακή διατροφή (φρούτα , λαχανικά χωρίς σπόρια λόγω συριγγιών). Ο βλεννογόνος του εντέρου επανέρχεται μέσα σε 6-12 μήνες . Τα κλινικά συμπτώματα βελτιώνονται στις πρώτες 1-2 εβδομάδες. Η δίαιτα όμως ακολουθείται δια βίου , διότι η νόσος δεν θεραπεύεται.

Συνεπώς όταν καταναλώνουμε τροφές με γλουτένη ή κάτι που να έχει έρθει σε επαφή με γλουτένη τότε στο λεπτό έντερο παρουσιάζεται φλεγμονή , που βλάπτει το έντερο και οδηγεί σε υποσιτισμό.
Τα συμπτώματα συνήθως είναι κοιλιακό άλγος και φούσκωμα , χρόνια διάρροια, εμετό , δυσκοιλιότητα, χλωμά , δύσοσμα ή λιπαρά κόπρανα και απώλεια βάρους. Συνεπώς αν έχεις δυσανεξία τότε δεν θα έπαιρνες βάρος αλλά θα έχανες.
Εν κατακλείδι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κάνουν δίαιτες χωρίς γλουτένη , χωρίς λόγω, το σίγουρο είναι ότι δεν σε παχαίνει , και αν έχεις επιχειρήσει να το κάνεις και είχες αποτέλεσμα ήταν λόγω της μείωσης ποσότητας (αρνητικό ισοζύγιο) .

ΠΑΣΙΑΚΟΥ ΝΕΦΕΛΗ 
ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ 
Read More »
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ ; - ΤΗΣ ΝΕΦΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΚΟΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ ;  - ΤΗΣ ΝΕΦΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΚΟΥ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020 Rating: 5

Γιάννης Γόγολος: «Πηχτό πούσι σκεπάζει τα καρνάγια»

Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020
Γιάννης Γόγολος: «Πηχτό πούσι σκεπάζει τα καρνάγια»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Γιάννη Κ. Γόγολου
« Πηχτό πούσι σκεπάζει τα καρνάγια» Ν. Καββαδίας Στεριανή Ζωή.

Μετά το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας, για εκτενή συζήτηση και ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά την επικείμενη πώληση του λιμένα Ηγουμενίτσας σε ιδιώτη αγοραστή, τέθηκε σε ημερήσια διάταξη το προτεινόμενο θέμα, αγνοώντας βεβαίως την προτροπή της αντιπολίτευσης για σύγκλιση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την πώληση του Λιμένα, τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου και τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής για ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αμβλύνουν τις συνέπειες για την περιοχή.

Επισημαίνουμε 

1. Η συζήτηση του θέματος σε ημερησία διάταξη με (13) δεκατρία επιπλέον θέματα, αρχικά απαξιώνει το αίτημα της αντιπολίτευσης, όπως αυτό εκφράστηκε με το υπ. αριθμ. 9310/22 Ιουλίου 2020 και φανερώνει για μια ακόμη φορά τη «δημοκρατική αντίληψη» της Δημ. Αρχής.

2. Αποδεικνύει τη σημασία που δίνει η Δημοτική Αρχή την πώληση του Λιμένα, συμπιέζοντας το χρόνο συζήτησης του, θέτοντας το στην ημερησία διάταξη με άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Δήμου.

3. Στερείται η δυνατότητα συμμετοχής στη συζήτηση και άλλων φορέων ή πολιτών εξ αιτίας του covid-19, η οποία θα μπορούσε να ξεπεραστεί με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, που θα τους επέτρεπε να κάνουν παρεμβάσεις στη γενικότερη συζήτηση. Κάτι που θα προσέθετε στην ενημέρωση.

4. Επειδή κρίνουμε, ότι η επικείμενη πώληση του λιμανιού, είναι το μείζον ζήτημα για την Θεσπρωτία και την Ήπειρο γενικότερα και θα καθορίσει την προοπτική της ευρύτερης περιοχής, καλούμε τη Δημοτική Αρχή να δώσει τη δυνατότητα παρεμβάσεων και άλλων φορέων στη συζήτηση της Δευτέρας.

Για το σκοπό αυτό, προτείνεται να κληθούν και να τοποθετηθούν επί του θέματος όλα τα επίσημα πρόσωπα και φορείς με τον προτεινόμενο στη παρ. 3 τρόπο που αναφέρουμε.

5. Οφείλουμε ως Δημοτικό Συμβούλιου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και να ενημερώσουμε πλήρως την κοινωνία για τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει για τον τόπο.

6. Η αίσθηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι, ότι η Δημοτική Αρχή πλέει σε αχαρτογράφητα νερά χωρίς συγκεκριμένο μπούσουλα, με αποτέλεσμα «πηχτό πούσι να σκεπάζει τα καρνάγια» που λέει ο ποιητής.

7. Οι επισημάνσεις μας επί του θέματος έχουν καταγραφεί σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Οκτώβριο του 2019, αλλά αντιμετωπίστηκαν τουλάχιστον εχθρικά.

8. Εν κατακλείδι θεωρώ, ότι την ύστατη στιγμή μπορούμε να αποτρέψουμε την προσπάθεια αυτή, έχοντας μαζί μας τους πολίτες και την ανάλογη πολιτική ευαισθησία ως άτομα, τουλάχιστον να μην υπάρχει η υπογραφή μας σε μια πράξη ενάντια στο συμφέρον των πολιτών. 

Η ιστορία γράφτηκε από τα ΟΧΙ που είπαν κατά καιρούς οι ΗΓΕΤΕΣ.
Read More »
Γιάννης Γόγολος: «Πηχτό πούσι σκεπάζει τα καρνάγια» Γιάννης Γόγολος: «Πηχτό πούσι σκεπάζει τα καρνάγια» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020 Rating: 5

Γκριμάλντι σε Πλακιωτάκη: «Ενδιαφέρομαι για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου»

Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020
Γκριμάλντι σε Πλακιωτάκη: «Ενδιαφέρομαι για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου»


Ο Ιταλός εφοπλιστής που βρίσκεται στην Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες του ΝΜ είχε συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη και του εξέφρασε το ενδιαφέρον του ιταλικού ομίλου

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες ο ισχυρός άνδρας του Ομίλου Γκριμάλντι, Εμάνουελ Γκριμάλντι προκειμένου να παραστεί στη σημερινή εκδήλωση των Μινωϊκών Γραμμών για τα εγκαίνια των δρομολόγίων του ε/γ-ο/γ“Κύδων Παλλάς”στη γραμμή Πειραιάς- Χανιά.

Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Μάρτιο αλλά λόγω της πανδημίας μεταφέρθηκε για τα τέλη Ιουλίου.

Χθες ο Ιταλός εφοπλιστής, σύμφωνα με πληροφορίες του ΝΜ είχε συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη. Ο Εμάνουελ Γκριμάλντι εξέφρασε το ξεκάθαρο ενδιαφέρον του ιταλικού ομίλου για τα λιμάνια του Ηρακλείου και της Ηγουμενίτσας όπου δραστηριοποιούνται τα πλοία του.

Είναι η πρώτη φορά που ο Γκριμάλντι το ανακοινώνει στον υπουργό απευθείας και όχι μέσω δηλώσεων στα ΜΜΕ. Βέβαια σε ανύποπτο χρόνο είχε συμπεριλάβει στους στόχους του και το λιμάνι της Πάτρας.

Ο Ιταλός πλοιοκτήτης δήλωσε στον υπουργό ότι είναι πού ευχαριστημένος από την αντιμετώπιση που έχεις ως επιχειρηματίας στην Ελλάδα την οποία όπως τόνισε θεωρεί δεύτερη πατρίδα του. Επεσήμανε στον ΥΝΑ ότι ο Όμιλος είναι port operator σε πολλά λιμάνια και θέλει αν επενδύσει και στην Ελλάδα στον τομέα αυτόν.

Read More »
Γκριμάλντι σε Πλακιωτάκη: «Ενδιαφέρομαι για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου» Γκριμάλντι σε Πλακιωτάκη: «Ενδιαφέρομαι για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020 Rating: 5

Περί αιτημάτων πολιτικών για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών - Του Γρ. Μάρκου

Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020
Περί αιτημάτων πολιτικών για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών - Του Γρ. Μάρκου


Αγαπητοί Αναγνώστες

Παρακολουθώ τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Κάτση. Ζητάει από τo υπουργείο γιατρούς

Για τη Θεσπρωτία τον Απρίλιο μήνα διορίστηκαν (42) σαράντα δύο άτομα γιατροί, νοσοκόμες, μαίες όλες οι ειδικότητες στο νοσοκομείο Φιλιατών.

Εποχιακό, που ούτε στα Γιάννενα δεν έγιναν ποτέ τέτοιοι ομαδικοί διορισμοί. Και τούτο οφείλετε στο κ. Γιόγιακα.

Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. 0 κ. Κάτσης τεσσεράμιση χρόνια κυβερνούσε και τι έκανε τόσο καιρό;

Τίποτα. Εξάλλου υπάρχουν κι αλλού νοσοκομεία που έχουν ανάγκες. Κι εξάλλου ο κ. Κάτσης με το κόμμα του τόσα χρόνια πάλευε να διώξει τον καλύτερο διευθυντή του νοσοκομείου Φιλιατών, επειδή δεν ανήκε στη φάρα τους.

Στη Θεσπρωτία πέρασαν μόνο τρείς άξιοι πολιτικοί: Παππασταύρου, Βεζρεβάνης , Γιόγιακας. Ότι χρειαζόταν ο τόπος μας αυτοί ήταν παρόντες. Εγώ δεν ανήκω στο χώρο αυτό, αλλά η αλήθεια πρέπει να λέγεται.

Παραμυθιά 23-07-2020
Μάρκου Γρηγόριος
Read More »
Περί αιτημάτων πολιτικών για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών - Του Γρ. Μάρκου Περί αιτημάτων πολιτικών για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών - Του Γρ. Μάρκου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020 Rating: 5

Αίτημα για συζήτηση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας από τη Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου

Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020
Αίτημα για συζήτηση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας από τη Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου


Κύριε πρόεδρε.
Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) στις 13 Ιουλίου 2020 δημοσίευσε την: «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟΥ ΜΕΡΙΔΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Α.Ε.» . 
Η προκήρυξη είναι σαφής ότι μέχρι στις 2/10/2020 πρέπει να έχει λήξει η διαδικασία «παραχώρησης». 
Σε ένα κείμενο 92 σελίδων περιγράφει την διαδικασία «παραχώρησης» του 67% των μετοχών της ΟΛΗΓ Α.Ε. 
Στις τελευταίες σελίδες περιγράφει ,πολύ συγκεκριμένα στο παράρτημα με χάρτες, τι «παραχωρεί» στους ιδιώτες επενδυτές. 
Οι χάρτες αυτοί δεν είναι άγνωστοι στην πόλη της Ηγουμενίτσας, αφού, με κατά πλειοψηφία απόφασή του, το Δημοτικό Συμβουλίου της Ηγουμενίτσας το 2017, συμφώνησε με την εισήγηση της τότε διοίκησης της ΟΛΗΓ Α.Ε. για την λεγόμενη «χερσαία ζώνη». 
Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόσο στο Δήμο Ηγουμενίτσας όσο και στην Περιφέρεια Ηπείρου, αγωνιζόμαστε για λιμάνι λαϊκή περιουσία που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. 
Δεν είναι άλλωστε καινούργιοι οι αγώνες του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων στην θάλασσα, για παραλιακό μέτωπο που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες για άθληση, αναψυχή, πολιτιστικές εκδηλώσεις ελεύθερο από την επιχειρηματική δραστηριότητα. 
Αποδείχθηκε στην πράξη ότι η πολιτική των συζητήσεων, επαφών και του συμβιβασμού με τις απαιτήσεις της ΟΛΗΓ Α.Ε και της εκάστοτε κυβέρνησης, ήταν ο δρόμος που οδηγούσε στον εφησυχασμό και τις αυταπάτες προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. 
Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι στην βιασύνη να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ούτε η απαράδεκτη συμφωνία του 2017 δεν τηρήθηκε από την μεριά του κεντρικού κράτους. 
Ζωτικοί χώροι της Ηγουμενίτσας (π.χ. δρόμοι, Δρέπανο, ποδηλατοδρόμος…) που ανήκουν ακόμη στην ΟΛΗΓ Α.Ε. δεν έχουν ακόμα παραχωρηθεί στον δήμο. 
Με την παρούσα, και λόγω της επικαιρότητας αλλά και του επείγοντος του θέματος παρακαλούμε να το φέρετε για συζήτηση στη προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Read More »
Αίτημα για συζήτηση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας από τη Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου Αίτημα για συζήτηση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας από τη Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020 Rating: 5

Ομιλία Β. Γιόγιακα για την απλούστευση της άσκησης δραστηριοτήτων στην αγροτική οικονομία (+ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020
Ομιλία Β. Γιόγιακα για την απλούστευση της άσκησης δραστηριοτήτων στην αγροτική οικονομία (+ΒΙΝΤΕΟ)Η διευκόλυνση της επιχειρηματικής και αγροτικής δραστηριότητας, η προστασία της αγροτικής παραγωγής, η αξιοποίηση της αγροτικής ακίνητης περιουσίας και η δημόσια διοίκηση ως συμπαραστάτης των αγροτών είναι σύμφωνα με τον Βασίλη Γιόγιακα οι τέσσερις γενικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε τροποποιήσεις που προτάθηκαν από τις Ενώσεις των επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας, επισημαίνοντας τις δυνατότητες του κλάδου και τη σημασία του και για την οικονομία της Θεσπρωτίας. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Κύριε Υπουργέ καλώς ήρθατε από την Ευρώπη. Καλώς φέρατε το μεγάλο μποναμά γιατί όσο και να μη θέλουμε είναι μια σημαντική επιτυχία της χώρας μας, του πρωθυπουργού μας και όλου του επιτελείου που αυτές τις μέρες έδωσαν πράγματι ένα πολύ σημαντικό αγώνα προκειμένου η χώρα μας να επωφεληθεί τα μέγιστα. Και αυτό φυσικά θα φανεί. Και πέρα από αυτό, προερχόμενος από έναν από έναν ακριτικό νομό τη Θεσπρωτία και αγροτικό θέλω να πω ότι τα νομοθετήματά σας είναι πράγματι στοχευμένα, εξειδικευμένα και νομοθετήματα που δίνουν λύσεις στους πραγματικούς ανθρώπους της περιφέρειας, στους αγρότες. Αφορά λοιπόν στοχευμένες παρεμβάσεις με τις οποίες επιδιώκεται να αρθούν διάφορα εμπόδια, να αξιοποιηθούν παραγωγικοί συντελεστές της αγροτικής οικονομίας, να ενισχυθεί ο ρόλος και οι δυνατότητες της δημόσιας διοίκησης σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα. 

Θα μπορούσε να χωρίσει κανείς τα άρθρα σε τέσσερις γενικές κατευθύνσεις. Είναι η διευκόλυνση της επιχειρηματικής και αγροτικής δραστηριότητας, είναι η προστασία της αγροτικής παραγωγής, είναι η αξιοποίηση της αγροτικής ακίνητης περιουσίας και τέλος η δημόσια διοίκηση ως συμπαραστάτης των αγροτών. 

Τον πρώτο άξονα η διευκόλυνση της οικονομικής δραστηριότητας διατρέχουν οι διαδικασίες έγκρισης και γνωστοποίησης της ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων υδατοκαλλιέργειας, κτηνιατρικών μονάδων και κλινικών εκτροφής και εμπορίας ζώων συντροφιάς και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. 
Ο Εισηγητής μας αναφέρθηκε στα κύρια σημεία των διαδικασιών που αλλάζουν προς το καλύτερο. 

Από τη μεριά μου, Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να τονίσω μερικές από τις τροποποιήσεις που ζήτησαν οι Ενώσεις των επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας και ακούσαμε και νωρίτερα, στην ακρόαση των φορέων. Γνωρίζετε ότι πρόκειται για έναν κατά βάση εξαγωγικό κλάδο, με μεγάλες δυνατότητες, μελέτες που περιλαμβάνουν τους αναδυόμενους αστέρες της οικονομίας μας και που είναι πολύ σημαντικός και για τη Θεσπρωτία. 

Μεταξύ των προτεινόμενων τροποποιήσεων είναι η παράταση του διαστήματος προσαρμογής για τις Μονάδες υδατοκαλλιέργειας, που λειτουργούν χωρίς άδεια, μέχρι το τέλος του 2021. Η πρόβλεψη είναι μέχρι τον φετινό Οκτώβριο, όταν για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις είναι μέχρι το τέλος του 2022. Και καλά είναι, φυσικά. 

Επίσης, προτείνεται να προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής των αιτήσεων ανανέωσης της έγκρισης ίδρυσης και της μίσθωσης, προκειμένου να μη χαθούν τα σχετικά δικαιώματα για τέτοιες διαδικαστικού χαρακτήρα παρεμβάσεις. 

Ένα τρίτο σημείο είναι να εξαιρούνται από την κατάσχεση και τη δήμευση του εκτρεφόμενου πληθυσμού οι περιπτώσεις όπου η αυθαίρετη κατάληψη ερμηνεύεται ως μη ελεύθερη στην πρότερη κατάσταση απόδοσης στο ελληνικό δημόσιο των υδάτινων εκτάσεων. Αυτό, γιατί, αντίθετα με ότι συμβαίνει στην αυθαίρετη κατάληψη, ο ζωικός πληθυσμός έχει αναπτυχθεί όσο η Μονάδα λειτουργούσε νόμιμα. 

Ένα ακόμα θέμα αφορά στην έκδοση γνώμης για την ίδρυση, επέκταση, μετεγκατάσταση Μονάδων εντός ΠΟΑΥ, μόνο από τον οικείο φορέα διαχείρισης. Πιστεύεται, από τους φορείς, ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα νομιμότητας για νέες Μονάδες σε ΠΟΑΥ, αφού το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, τα Υπουργεία Πολιτισμού και Ναυτιλίας που έχουν γνωμοδοτήσει θετικά για την ίδρυση των ΠΟΑΥ, διατηρούν το δικαίωμα να γνωμοδοτούν και για την ίδρυση κάθε νέας Μονάδας μέσα σε κάθε ΠΟΑΥ . 

Θα ήθελα, λοιπόν, να δείτε πιθανές βελτιώσεις σε σημεία όπως αυτά, ώστε και η διοίκηση και οι επιχειρήσεις να διευκολυνθούν στην εφαρμογή των διατάξεων, αλλά και προκειμένου οι διατάξεις αυτές να εκπληρώσουν το γενικό σκοπό τους, που είναι η διευκόλυνση και η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Μίλησα στην αρχή για τις τέσσερις κατευθύνσεις των άρθρων. 

Η δεύτερη είναι η προστασία της αγροτικής παραγωγής. Αφορά στο άρθρο 12 και τις βελτιώσεις στην υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. 
Και εδώ, κύριε Αποστόλου είδαμε, το τελευταίο διάστημα, μετά την ψήφιση του νομοθετήματος, πόσο έχει «τσιμπήσει» η τιμή του γάλακτος και πιστεύω, σε διάφορες περιοχές, είναι και σημαντική. Είναι σημαντικές οι βελτιώσεις. 

Αφορά, όμως, και το άρθρο 5, με τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας να εντάσσονται στα αντικείμενα ζωοκλοπής και ζωοκτονίας, με όλες τις προσαρμογές που απαιτούνται στο σχετικό νόμο και στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Τα άρθρα 7 και 13 έρχονται να δώσουν λύσεις σε θέματα χρήσης και εκμετάλλευσης αγροτικών ακινήτων. Με το πρώτο, να δίνεται δυνατότητα αξιοποίησης κτιρίων, σε γη υψηλής παραγωγικότητας, που θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. 

Στο άρθρο 13 παύει η ανάκληση αποφάσεων μακροχρόνιας παραχώρησης ακινήτων, σύμφωνα με τον Αγροτικό Κώδικα, ενώ μπορεί να παραχωρούνται απευθείας, χωρίς δημοπρασία, δημόσια ακίνητα που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Ολοκληρώνω με δύο ακόμα άρθρα, που βελτιώνουν τις δυνατότητες της δημόσιας διοίκησης. 
Το άρθρο 6, με το οποίο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικά τους Πρόσωπα αποκτούν ένα πρόσθετο εργαλείο, τις προγραμματικές συμβάσεις με την «ΕΡΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», για να τρέξουν δράσεις ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.

Και το άρθρο 9, με το οποίο επαναφέρεται ένα εύλογο πλαφόν αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, βάζοντας τέλος στην άνιση μεταχείριση ασφαλισμένων που είχαν πληρώσει τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και στην οικονομική αιμορραγία του Οργανισμού, λόγω υπέρογκων αποζημιώσεων. 

Με αυτά τα σχόλια, κύριε Υπουργέ, πιστεύω ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε και τις εκκρεμότητες που έχουμε, κατά το παρελθόν.

Read More »
Ομιλία Β. Γιόγιακα για την απλούστευση της άσκησης δραστηριοτήτων στην αγροτική οικονομία (+ΒΙΝΤΕΟ) Ομιλία Β. Γιόγιακα για την απλούστευση της άσκησης δραστηριοτήτων στην αγροτική οικονομία (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020 Rating: 5

125 νέοι κάδοι απορριμμάτων τοποθετήθηκαν στην Παραμυθιά και σε κοινότητες του δήμου

Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020
125 νέοι κάδοι απορριμμάτων τοποθετήθηκαν στην Παραμυθιά και σε κοινότητες του δήμου


Στην τοποθέτηση 125 νέων κάδων απορριμμάτων, προχώρησε η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Σουλίου.

Οι νέοι κάδοι τοποθετήθηκαν στην Παραμυθιά, τον Αχέροντα και σε άλλες κοινότητες που απαιτούταν, ενώ ένα μεγάλο μέρος αντικατάστησε κάδους οι οποίοι έχουν μεταφερθεί για επισκευή.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της προμήθειας ανέρχεται σε 45.000€ και η προμήθεια πραγματοποιήθηκε από ιδίους πόρους του δήμου Σουλίου
Read More »
125 νέοι κάδοι απορριμμάτων τοποθετήθηκαν στην Παραμυθιά και σε κοινότητες του δήμου 125 νέοι κάδοι απορριμμάτων τοποθετήθηκαν στην Παραμυθιά και σε κοινότητες του δήμου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020 Rating: 5

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, στην ΕΡΑ Ιωαννίνων για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ

Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, στην ΕΡΑ Ιωαννίνων για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ


Read More »
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, στην ΕΡΑ Ιωαννίνων για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, στην ΕΡΑ Ιωαννίνων για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020 Rating: 5

Σύβοτα Θεσπρωτίας: Μειωμένη η κίνηση σε ποσοστό 50%

Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020
Σύβοτα Θεσπρωτίας: Μειωμένη η κίνηση σε ποσοστό 50% 


Mειωμένη σε ποσοστό που φτάνει και το 50%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, όπως στις ενοικιάσεις δωματίων, η μείωση αγγίζει και το 70%. Είναι η εικόνα αυτή τη στιγμή στην ακτογραμμή της Θεσπρωτίας και σε δημοφιλείς προορισμούς όπως τα Σύβοτα, η Πλαταριά, το Καραβοστάσι και ο Αρίλλας κτλ.
Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που απευθύνονται κυρίως σε Βρετανούς και Σκανδιναβούς, δεν έχουν ανοίξει για φέτος, ενώ οι επιχειρηματίες στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, προσπαθούν με χαμηλότερες τιμές να προσελκύσουν όλο και περισσότερους τουρίστες.

Αυτήν την περίοδο, όπως αναφέρουν επιχειρηματίες του κλάδου στο ethnos.gr, το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών είναι Ελληνες, οι οποίοι απολαμβάνουν τις διακοπές τους, «μέχρι να τους τελειώσουν τα χρήματα» όπως εξηγούν χαρακτηριστικά ιδιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση.
Ξεκίνησε δειλά δειλά η κίνηση

Στα δημοφιλή Σύβοτα, έχει περίπου δυο εβδομάδες που έχει ξεκινήσει η τουριστική κίνηση, ωστόσο, τώρα, η περιοχή θυμίζει… τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου, ενώ πριν δυο εβδομάδες θύμιζε Γενάρη μήνα, ανέφεραν χαρακτηριστικά επιχειρηματίες στο ethnos.gr.
Τα καραβάκια που μεταφέρουν καθημερινά τους τουρίστες σε δημοφιλείς παραλίες που η προσέγγιση γίνεται μονάχα δια θαλάσσης, καταγράφουν μείωση 50% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι ημερήσιες κρουαζιέρες για Παξούς και Αντίπαξους, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. «Θα δούμε πώς θα πάει η κίνηση και ίσως τις ξεκινήσουμε το Σαββατοκύριακο» αναφέρει στο ethnos.gr επιχειρηματίες που δραστηριοποιείται στον τομέα.

Σε αντίθεση με τη γραφική Πλαταριά, σε απόσταση 6 περίπου χλμ. από τα Σύβοτα, το αλλοτινό ψαροχώρι, το οποίο τα τελευταία δυο χρόνια έχει αναπτυχθεί με ήπιους ρυθμούς, «κάθε βράδυ έχει κίνηση, τα ταβερνάκια είναι γεμάτα» αναφέρει στο ethnos.gr επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην εστίαση. Τα δωμάτια όμως που διατηρεί προς ενοικίαση, αυτά έχουν υποστεί μια μείωση που αγγίζει και το 70%. «Από τα 10 δωμάτια που έχω, αυτή τη στιγμή νοικιάζω μόνο το ένα» αναφέρει ο ιδιοκτήτης, προσθέτοντας ότι έχει ρίξει και τις τιμές’ από 50 ευρώ πέρυσι τέτοια εποχή, φέτος νοικιάζονται στα 40 ευρώ.

Βουτιές στη δημοφιλή «Πισίνα»

Από το λιμάνι των Συβότων, καθημερινά από τις 09.30 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, αναχωρούν καραβάκια που μεταφέρουν τους τουρίστες στις δημοφιλείς παραλίες της περιοχής, όπως είναι η διάσημη Πισίνα με τα εξωτικά κρυστάλλινα νερά αλλά και το Διαπόρι με τα καταπράσινα νερά.

Από πολυτελή γιοτ και ιστιοπλοϊκά σκάφη, μέχρι ενοικιαζόμενα βαρκάκια και θαλάσσια ταξί είναι το σκηνικό στα νησάκια που περικλείουν τα Σύβοτα, έναν παραλιακό θέρετρο, που εκτοξεύτηκε τουριστικά από τη δεκαετία του ’80 και έπειτα.

Όπως μας εξηγεί ο αντιπεριφερειάχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, στο πλαίσιο αποστολής μας στην Περιφέρεια Ηπείρου, τα Σύβοτα άρχισαν να ανεβαίνουν, όταν ήρθαν ένας Ολλανδός και ένας Βέλγος, το 1976, αγόρασαν δυο σπίτια παλιά, τα αναπαλαιώσανε, καθόντουσαν πάνω από δυο μήνες και σιγά σιγά το μέρος μαθεύτηκε.

Στη συνέχεια ήρθαν στην περιοχή ο Μίνως Μάτσας της δισκογραφικής εταιρίας, η Stella Artois, ο Guy Laroche, που έφτιαξαν τα δικά τους καταφύγια κοντά στην Μπέλα Βράκα, καθιστώντας την περιοχή δημοφιλή ακόμη περισσότερο.
Ποικίλες μορφές τουρισμού

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει ο κ. Πιτούλης, η περιοχή της Θεσπρωτίας, προσφέρεται για όλες τις μορφές τουρισμού, μεταξύ των οποίων και ο καταδυτικός τουρισμός. Η περιοχή των Συβότων έχει τις φυκιάδες – την Ποσειδωνία– προστατευόμενο είδος, καθώς και βυθισμένα αντιτορπιλικά, αεροπλάνα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κτλ.

«Υπάρχει ένα καταδυτικό πάρκο έκτασης 3 χλμ., οριοθετημένο στον κόλπο του Αγίου Νικολάου, στην Μπέλα Βράκα’ έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη και για Πάργα και για Σύβοτα, και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το φορέα υλοποίησης, ούτως ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του» εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης λέγοντας ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τον καταδυτικό τουρισμό είναι τουρίστες που μένουν στην περιοχή τουλάχιστον μια εβδομάδα και ξοδεύουν χρήματα.

Read More »
Σύβοτα Θεσπρωτίας: Μειωμένη η κίνηση σε ποσοστό 50% Σύβοτα Θεσπρωτίας: Μειωμένη η κίνηση σε ποσοστό 50% Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020 Rating: 5

Έγκριση 2 «πράσινων» προτάσεων, από την ΕΕ, για τη χρηματοδότηση των λιμένων Ηγουμενίτσας, Ραφήνας και Πειραιά

Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020
Έγκριση 2 «πράσινων» προτάσεων, από την ΕΕ, για τη χρηματοδότηση των λιμένων Ηγουμενίτσας, Ραφήνας και Πειραιά


Δύο έργα που στοχεύουν στην προώθηση της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων, στην εξασφάλιση της συμβατότητας των υποδομών των λιμένων της χώρας για την εισαγωγή της δυνατότητας ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης των ελλιμενισμένων πλοίων, αλλά και στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των λιμανιών έλαβαν έγκριση χρηματοδότησης από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Καινοτομίας και Δικτύων (ΙΝΕΑ) στις Βρυξέλλες.

Οι προτάσεις είχαν υποβληθεί στην ανταγωνιστική πρόσκληση του Μηχανισμού Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF Transport Call 2019) και έλαβαν έγκριση σκοπιμότητας από την Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, τον Ιανουάριο του 2020.

Πιο συγκεκριμένα εγκρίθηκαν:
-Το έργο ALFION ‘Εναλλακτική τροφοδοσία καυσίμων στο λιμένα Ηγουμενίτσας και
-Το διακρατικό έργο EALING ‘Ευρωπαϊκή Δράση προτεραιότητας για την εισαγωγή της τεχνολογίας από ξηράς ηλεκτροδότησης πλοίων (cold ironing) σε λιμένες, στο οποίο μετέχουν από ελληνικής πλευράς οι λιμένες Πειραιά και Ραφήνας.

Τα έργα αυτά είναι μεταξύ των 140 βασικών έργων, συνολικού ύψους χρηματοδότησης 2,2 δισ. ευρώ, που θα στηρίξουν τις ευρωπαϊκές υποδομές μεταφορών τα επόμενα χρόνια.

Το έργο ALFION θα συμβάλλει στην εφαρμογή νέων εγκαταστάσεων και τεχνολογιών για την παροχή και χρήση εναλλακτικών καυσίμων στο λιμένα της Ηγουμενίτσας, μέσω καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, προωθώντας την αποτελεσματική διαχείριση των ενεργοβόρων δραστηριοτήτων του λιμένα, αποβλέποντας σε σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.

Παράλληλα, από την υλοποίησή του αναμένεται να δημιουργηθούν σταθμοί φόρτισης και για οχήματα, μειώνοντας το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μεταφορικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του λιμένα και της πόλης γενικότερα.

Το διακρατικό έργο EALING, στο οποίο εκτός από το λιμένα του Πειραιά και της Ραφήνας μετέχουν λιμένες από τις χώρες της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβενίας στοχεύει στη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου μετάβασης του Διευρωπαϊκού Θαλάσσιου Δικτύου στην υποστήριξη των απαραίτητων διαδικασιών και την παροχή υποδομών για τις ανάγκες ηλεκτροφόρτισης, στην εξασφάλιση της συμβατότητας των υποδομών των λιμένων με τα πλοία και στη δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Θαλάσσιου Χώρου, αναφορικά με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για τις διαδικασίες και προϋποθέσεις ηλεκτροκίνησης στους λιμένες.

Η Διαχειριστική Αρχή της Επιτροπής πρόκειται να συνάψει συμφωνίες επιχορήγησης με τους δικαιούχους έργων εντός του ερχόμενου εξαμήνου.
Read More »
Έγκριση 2 «πράσινων» προτάσεων, από την ΕΕ, για τη χρηματοδότηση των λιμένων Ηγουμενίτσας, Ραφήνας και Πειραιά Έγκριση 2 «πράσινων» προτάσεων, από την ΕΕ, για τη χρηματοδότηση των λιμένων Ηγουμενίτσας, Ραφήνας και Πειραιά Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020 Rating: 5

Σύλληψη 24χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020
Σύλληψη 24χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 24χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.
Read More »
Σύλληψη 24χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 24χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020 Rating: 5

Τράκαρε με αγριογούρουνο

Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020
Τράκαρε με αγριογούρουνο


Το βαρύ όχημα που οδηγούσε, ένα αγροτικό 4Χ4 ήταν αυτό που τον γλύτωσε από τα χειρότερα.

Ο λόγος για τον Γιάννη Ράιδο, από την Αγία Αναστασία, ο οποίος είχε την ατυχία να τρακάρει με…. Αγριογούρουνο!

Το ατύχημα έγινε στις έντεκα το βράδυ περίπου στον Λύγγο του Δήμου Ζίτσας σε ένα σημείο όπου ο δρόμος ήταν ευθεία.

Όπως είπε ο κ. Ράιδος στο Epiruspost οδηγούσε με κανονική ταχύτητα και βρισκόταν σε ένα σημείο όπου ο δρόμος δεν είχε καμία επικινδυνότητα. Ξαφνικά το αγριογούρουνο πετάχτηκε μπροστά του με αποτέλεσμα η σύγκρουση να είναι αναπόφευκτη.

Το όχημα ακινητοποιήθηκε και λίγα λεπτά αργότερα είδε το άγριο ζώο να συνεχίζει τον δρόμο του κινούμενο προς το δάσος.

Οι ζημιές στο αυτοκίνητο είναι μεγάλες, όμως το σημαντικότερο για τον ίδιο είναι ότι βγήκε σώος καθώς αν οδηγούσε ένα συνηθισμένο ΙΧ μάλλον τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Τα αγριογούρουνα είναι πάρα πολλά και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους όσους κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, τονίζει ο κ. Ράιδος. Ειδικά αυτό το διάστημα όπου πολλοί απόδημοι έχουν επιστρέψει στα χωριά τους και δεν γνωρίζουν τις… συνήθειες που έχουν τα αγριογούρουνα.
Read More »
Τράκαρε με αγριογούρουνο Τράκαρε με αγριογούρουνο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020 Rating: 5

Σελίδες