Ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των δήμων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για τη χερσαία ζώνη λιμένα (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021
Ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των δήμων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για τη χερσαία ζώνη λιμένα (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)


Κλιμακώνουν από το πρωί τις κινητοποιήσεις οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών με αίτημα την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης στην τοπική κοινωνία.

Κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων χρησιμοποιώντας και οχήματα των δήμων έκλεισαν από τις εννέα το λιμάνι εσωτερικού με αποτέλεσμα να μην γίνονται τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσας Κέρκυρας.
Το λιμάνι μένει κλειστό για δύο ώρες ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω ταλαιπωρία των τουριστών.

Οι κινητοποιήσεις των δύο δήμων θα συνεχιστούν την Δευτέρα 5 Ιουλίου με κλείσιμο του λιμένα εξωτερικού.

Παράλληλα θα γίνει συγκέντρωση υπογραφών ηλεκτρονικά και φυσικά σε κείμενο που θα συνταχθεί από την επιτροπή συντονισμού των κινητοποιήσεων.
Οι δύο ΟΤΑ της Θεσπρωτίας διεκδικούν την άμεση απόδοση της χερσαίας ζώνης που διαχειρίζεται ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας και δεν χρησιμοποιείται για λιμενικές δραστηριότητες, στις τοπικές κοινωνίες μέσω της παραχώρησής της στους Δήμους.
Το ζήτημα, που απασχολεί την τοπική επικαιρότητα από το 2002, οπότε και συνεστήθη η ΟΛΗΓ ΑΕ, έχει πάρει νέα τροπή καθώς ο Οργανισμός Λιμένος βρίσκεται σε φάση ιδιωτικοποίησης με καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τους υποψήφιους επενδυτές την 29η Νοεμβρίου.
Οι Δήμοι θεωρούν ότι θα πρέπει οι διαδικασίες απόδοσης της χερσαίας ζώνης, να έχουν ολοκληρωθεί πριν την ημερομηνία αυτή, ώστε τα παραλιακά μέτωπα της πόλης της Ηγουμενίτσας, της ακριτικής Σαγιάδας Φιλιατών, της Πλαταριάς και των Συβότων, να μη περάσουν στη διαχείριση του ιδιώτη επενδυτή.
Καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις θα είναι η επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας στην Ηγουμενίτσα, ο Υπουργός Ναυτιλίας Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Read More »
Ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των δήμων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για τη χερσαία ζώνη λιμένα (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ) Ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των δήμων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για τη χερσαία ζώνη λιμένα (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021 Rating: 5

Έλαμψαν οι αθλητές του Πρωτέα Ηγουμενίτσας, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ16

Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021
Έλαμψαν οι αθλητές του Πρωτέα Ηγουμενίτσας, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ16Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ16 που διεξήχθη στην Πάτρα συμμετείχε ο σύλλογος μας με μεγάλη επιτυχία και κατέκτησε πολλά μετάλλια .
Συγκεκριμένα στα 200 μέτρα με εμπόδια την 1 θέση και Χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Νικολέτα Παππά , την 2 θέση και ασημένιο μετάλλιο στα 100 μέτρα με εμπόδια ο Λεωνίδας Κουσοβίστας , την τρίτη θέση και χάλκινο μετάλλιο η Ευαγγελία Γκανάρα στο μήκος ,την Τρίτη θέση και Χάλκινο μετάλλιο η ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ80 Αγοριών ( Τσαλουκας , Ράπτης , Γώγος , Βλάχος ) και η ομάδα 3Χ1200 αποτελούμενη από (Τσακίρης , Μεσσίνη , Σκαρμούτσος ) την 4 θέση η Ευαγγελία Γκανάρα στο τετραπλούν , ο Τίμος Ράπτης στα 200 μέτρα με εμπόδια ,η ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ200 ( Γώγος , Δόκου , Παππά , Βλάχος ), την Πέμπτη θέση η Νταλία Τσακίρη στα 2000 στιπλ και την έκτη θέση η ομάδα σκυταλοδρομίας 3Χ1200 (Αναστασίου , Κολέμπα , Κατσιμάνη ) .
Αξιόλογες επιδόσεις από τα υπόλοιπα παιδιά που συμμετείχαν στην αποστολή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στην Πάτρα συνθέτοντας έτσι την πολύ καλή παρουσία του συλλόγου μας .

Συγχαρητήρια και συνεχίζουμε για τα επόμενα πρωταθλήματα .
Read More »
Έλαμψαν οι αθλητές του Πρωτέα Ηγουμενίτσας, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ16 Έλαμψαν οι αθλητές του Πρωτέα Ηγουμενίτσας, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ16 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021 Rating: 5

Μ.Κάτσης: «Η χερσαία ζώνη του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ανήκει στους πολίτες και μόνο»

Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021
Μ.Κάτσης: «Η χερσαία ζώνη του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ανήκει στους πολίτες και μόνο»Δήλωση του βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μ.Κάτση για τη σημερινή κινητοποίηση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας για την απόδοση της χερσαίας ζώνης στους πολίτες.
Παρευρέθηκα μαζί με τους Θεσπρωτούς συντοπίτες μου, πολίτες και φορείς, στη σημερινή ηχηρή κινητοποίηση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ενάντια στον κυβερνητικό εμπαιγμό για την απόδοση στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, όλων των τμημάτων της χερσαίας ζώνης που δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες και που αποτελεί πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών.

Η εν εξελίξει ιδιωτικοποίηση του 3ου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, πολιτική επιλογή της ΝΔ, οδηγεί στο να δοθούν στους ιδιώτες-αγοραστές, προίκα, τα εμπορικά φιλέτα και το παράκτιο μέτωπο, για να τα διαχειρίζονται με τους δικούς τους όρους, αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες απόδοσής τους στους οικείους Δήμους.

Παρόλο που έχω θέσει επανειλημμένα το θέμα στη Βουλή, οι Υπουργοί Ναυτιλίας και Οικονομικών κ.κ. Πλακιωτάκης και Σταϊκούρας, παίζουν καθυστερήσεις, με μισόλογα και κούφιες υποσχέσεις, τη στιγμή που δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες. Προφανώς και η ΝΔ, έχει αποφασίσει να μην ικανοποιήσει το δίκαιο αυτό αίτημα, προτού ξεπουλήσει το λιμάνι. Η απουσία του βουλευτή της ΝΔ από τη σημερινή κινητοποίηση, άλλωστε, στην οποία συμμετείχαν σύσσωμοι οι αιρετοί και οι φορείς του Νομού, αποτελεί και το τελικό μήνυμα ότι οι Θεσπρωτοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την πιο ανάλγητη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών.

Ο εμπαιγμός της τοπικής κοινωνίας για την απόδοση της χερσαίας ζώνης, δε μπορεί να συνεχιστεί. Οι κινητοποιήσεις είναι η μόνη λύση εν όψει της πώλησης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) και θα συνεχιστούν μέχρι να δοθεί οριστική λύση. Η χερσαία ζώνη ανήκει στους πολίτες και μόνο.
Read More »
Μ.Κάτσης: «Η χερσαία ζώνη του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ανήκει στους πολίτες και μόνο» Μ.Κάτσης: «Η χερσαία ζώνη του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ανήκει στους πολίτες και μόνο» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021 Rating: 5

Συνάντηση με νόημα...

Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021

Συνάντηση με νόημα...

Στην Ηγουμενίτσας βρέθηκε την Κυριακή, αντιπροσωπεία της Ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, αποτελούμενη μεταξύ άλλων, από το νεοεκλεγέντα βουλευτή κ. Νίκο Κουρή, τον δήμαρχο Φοινίκης κ. Χρηστάκη Κίτσιο αλλά και από τον επιτυχημένο επιχειρηματία και ενεργό μέλος της μειονότητας κ. Γιάννη Γκούντη.

Η αντιπροσωπεία βρέθηκε στην Ηγουμενίτσας, για να ευχαριστήσει και να βραβεύσει τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βορειοηπειρωτών Θεσπρωτίας, για την πολύτιμη βοήθειά του στους Έλληνες κατοίκους του Δήμου Φοινικαίων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Την αναμνηστική πλακέτα παρέλαβαν για λογαριασμό του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Θεσπρωτίας, ο πρόεδρος του κ. Παναγιώτης Οδυσσέας και ο αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Κωνσταντίνης.

Η αντιπροσωπεία ζήτησε και συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη, τόσο για να τον ευχαριστήσουν και για τη δική του συμβολή, όσο και να συζητήσουν μαζί του για την τοπική αλλά και την κεντρική πολιτική σκηνή.

Read More »
Συνάντηση με νόημα... Συνάντηση με νόημα... Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021 Rating: 5

Το ψευδεπίγραφο μνημείο των «Τσάμηδων» στην Αλβανία - Του Αντώνη Μπέζα

Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021
Το ψευδεπίγραφο μνημείο των «Τσάμηδων» στην Αλβανία - Του Αντώνη Μπέζα


Δεύτερη απάντηση στη συνεχιζόμενη ανιστόρητη προπαγάνδα των «Τσάμηδων»!

Από το 1994 η αλβανική Βουλή, επιχειρώντας να παραλληλίσει το ζήτημα των «Τσάμηδων» με το ολοκαύτωμα των Εβραίων, καθιέρωσε την 27η Ιουνίου (1944), ως ημέρα «γενοκτονίας των Τσάμηδων», ενώ το αλβανικό Υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδότησε το 2012 την κατασκευή του γνωστού «μνημείου των θυμάτων της θηριωδίας των Ελλήνων», στην περιοχή Κλόγερη της Τζάρας κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα όπου γίνονται κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις από την τσάμικη κοινότητα. Είναι προφανές ότι η Αλβανία για να στηρίξει διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας, ως αντίβαρο στο «Βορειοηπειρωτικό ζήτημα», ξαναγράφει συστηματικά και μεθοδικά την ιστορία της και χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων, και την προπαγάνδα των «Τσάμηδων» ως εργαλείο.

Ας δούμε λοιπόν αν έχει λόγο ύπαρξης αυτό το μνημείο.

Οι «Τσάμηδες» στην Αλβανία

Ο Ναπολέων Ζέρβας, ηγέτης της αντιστασιακής οργάνωσης του ΕΔΕΣ στην Ήπειρο, είναι πράγματι ο άνθρωπος που διέλυσε την αλβανική διοίκηση στη Θεσπρωτία σε πολιτικό, αστυνομικό και στρατιωτικό επίπεδο. Ο Ζέρβας, όμως, προχώρησε στην εκκαθάριση της Θεσπρωτίας από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της αλβανικής διοίκησης (επίστρατους, Τζανταρμερία και ομάδες κρούσης), όχι με ατομική του πρωτοβουλία, αλλά σε συναντίληψη με το συμμαχικό παράγοντα. Το καλοκαίρι του 1944 ο ΕΔΕΣ δεν εκπροσωπούσε το ελληνικό κράτος και δεν έπαιρνε εντολές από τον κατοχικό Έλληνα πρωθυπουργό. Εκπροσωπούσε τις συμμαχικές δυνάμεις και αποτελούσε παράγοντα της ελληνικής αντιφασιστικής αντίστασης.
Είναι γεγονός ότι η εκκαθάριση της Θεσπρωτίας από τους ένοπλους θυλάκους της αλβανικής διοίκησης δεν υπήρξε παντού αναίμακτη. Εκτός από τους «Τσάμηδες» που έχασαν τη ζωή τους συμμετέχοντες σε ένοπλες συγκρούσεις με τα ελληνικά αντιστασιακά τμήματα, έχασαν επίσης τη ζωή τους και απλοί Μουσουλμάνοι πολίτες. Στις περιπτώσεις όμως αυτές, μιλούμε κατά κύριο λόγο για μεμονωμένες αντεκδικήσεις εκ μέρους συγγενών των θυμάτων, από το χριστιανικό πληθυσμό.
Αυτές οι μορφές «δικαιοσύνης», δεν παρατηρήθηκαν μόνο στη Θεσπρωτία όταν έφυγαν φιλικές στον εθνικοσοσιαλισμό μειονότητες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρατηρήθηκαν και αλλού. Συγκριτικά με τα θύματα παρόμοιων αντεκδικήσεων, όπως στην περίπτωση των Σουδητών της Τσεχίας, η εκκαθάριση της Θεσπρωτίας από τα ένοπλα τμήματα των Μουσουλμάνων «Τσάμηδων» δεν υπήρξε ιδιαίτερα αιματηρή.
Όσον αφορά στους αμάχους (15.000 με 17.000 άτομα σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή της UNRA), που οικειοθελώς αποχώρησαν μαζί με τους Γερμανούς στην Αλβανία με το στίγμα του δωσίλογου και του συνεργάτη του φασισμού, προκύπτει, από την αλληλογραφία που έχει διασωθεί, ότι ο Ζέρβας είχε δώσει σαφείς εντολές στις δυνάμεις του ΕΔΕΣ να μεριμνήσουν και να προστατεύσουν τα γυναικόπαιδα στην ασφαλή έξοδό τους από τη Θεσπρωτία.
Οι «Τσάμηδες» αρχικά εγκαταστάθηκαν στη νότια Αλβανία και στη συνέχεια σε ολόκληρη την ενδοχώρα, σε πρόχειρα παραπήγματα, σκηνές, εγκαταλελειμμένες οικοδομές, εκκλησίες και αποθήκες του ιταλικού στρατού και δυστυχώς, επειδή δεν ήταν καθόλου αρεστοί στην Αλβανία, πολλοί από αυτούς πέθαναν από κρυοπαγήματα, κακουχίες και ασιτία. Μάλιστα, άρχισαν να αποτελούν μια νέα, περιφρονημένη και εξαρτημένη κοινωνική τάξη.
Τον Μάρτιο του 1945, επιχειρήθηκε η επιστροφή των Τσάμηδων στη Θεσπρωτία, με την αδράνεια, αν όχι ενθάρρυνση ( «συγκαταβατική απάθεια» γράφει εύστοχα ο μελετητής Σταύρος Ντάγιος), του ΕΑΜ της περιοχής. Το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθούν αιματηρές συμπλοκές με τους ντόπιους κατοίκους και να υπάρξουν δεκάδες θύματα στους Φιλιάτες.
Μετά τα δραματικά γεγονότα των Φιλιατών, αν και γνώριζαν ότι οι προσπάθειές τους δεν θα τελεσφορούσαν, οι Αλβανοί άρχισαν να κατηγορούν την Ελλάδα για εθνοκάθαρση των «Τσάμηδων», σε αντιπερισπασμό των διεκδικήσεων της Ελλάδας για τη Βόρειο Ήπειρο. Έτσι, στις 19 Μαρτίου 1945, η αλβανική κυβέρνηση κάλεσε τους εκπροσώπους των Συμμάχων στα Τίρανα και εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για τα «ειδεχθή εγκλήματα των ελληνικών αρχών εις βάρος των Τσάμηδων, ζητώντας την παρέμβασή τους για τη συνολική διευθέτηση του ζητήματος». Ενθαρρυμένοι οι «Τσάμηδες», πραγματοποίησαν μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας κατά των «ειδεχθών εγκλημάτων του Στρατηγού Ζέρβα» στην Κονίσπολη, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα ( εφ. «Bashkimi», 30/3/1945). Ωστόσο, η αλβανική κυβέρνηση βλέποντας ότι δεν πρόκειται οι «Τσάμηδες» να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα, αποφάσισε τη διασπορά και την εγκατάστασή τους κυρίως στον αλβανικό Νότο.

Οι «Τσάμηδες» στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας
Το Σεπτέμβριο του 1947, ο ΔΣΕ αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα εφεδρειών. Ο Μάρκος Βαφειάδης ζήτησε από τους Αλβανούς τη στρατολόγηση 3.000 - 4.000 «Τσάμηδων». Όμως ο Χότζα απέρριψε το αίτημα ως επικίνδυνο.
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΚΚΕ/ΔΣΕ, έδειχνε διχασμένη για το αν έπρεπε να υπάρχει εθελούσια κατάταξη των «Τσάμηδων» ή επιβολή καταναγκαστικών μέτρων. Στις 19 Μαρτίου 1949 , η εφημερίδα Zeri I Popullit έκανε έκκληση στους «Τσάμηδες» να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να ενταχθούν στον ΔΣΕ.
Στις 25 Μαρτίου 1949, το Κ.Κ. Αλβανίας εξέτασε αποκλειστικά την υπόθεση στρατολόγησης των «Τσάμηδων». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σέχου συνιστούσε σε όλους τους «Τσάμηδες» ηλικίας από 20 έως 45 ετών να στρατευθούν για την «απελευθέρωση της πατρίδας τους», ενώ παράλληλα ξεκίνησε ανηλεής αγώνας κατά των ανυπότακτων «Τσάμηδων». Τα αποτελέσματα της στρατολόγησης ήταν πενιχρά. Μερικές εκατοντάδες μόνο «Τσάμηδων» στρατολογήθηκαν. Παράλληλα, οι «Τσάμηδες» στην Αλβανία οργάνωσαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη βίαιη στρατολόγησή τους. Πολλοί συνελήφθησαν και εκτοπίστηκαν ή περιορίστηκαν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Άλλοι, υπέβαλλαν αίτηση για την απόκτηση της αλβανικής ιθαγένειας παρότι είχαν αμυδρές ελπίδες για επαναπατρισμό. Οι άστοχοι χειρισμοί της αλβανικής κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα αρκετοί «Τσάμηδες» να προσπαθήσουν να δραπετεύσουν στην Ελλάδα. Ελάχιστοι όμως έφτασαν στην Κέρκυρα. Οι υπόλοιποι συνελήφθησαν και εξοντώθηκαν ή έμειναν για δεκαετίες στις αλβανικές φυλακές. Αλλά και όσοι «Τσάμηδες» εντάχθηκαν στον ΔΣΕ, δεν έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο στις μάχες.
Ο επίλογος του τσάμικου γράφτηκε στις 19 Απριλίου 1953, με το διάταγμα 1654/1953 με το οποίο το αλβανικό κράτος και επίσημα απέδωσε την αλβανική ιθαγένεια σε όλους τους «Τσάμηδες» που κατοικούσαν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλβανίας. Παρά τις αντιρρήσεις και τις αντιδράσεις, όσοι «Τσάμηδες» αντιτάχθηκαν, φυλακίστηκαν ή εκδιώχθηκαν.

Ποια είναι η πραγματικότητα
Σέβομαι τους νεκρούς της άλλης πλευράς. Εξάλλου ο σεβασμός προς τους νεκρούς θεωρείτο από την αρχαία Ελλάδα ως επιταγή των Θεών. Η αλήθεια όμως είναι επίσης υπέρτατο αγαθό. Το μνημείο της Τζάρας είναι ψευδεπίγραφο! Τα χιλιάδες (;) ονόματα που αναγράφονται σ’ αυτό, δεν έχουν καμιά σχέση με υποτιθέμενες θηριωδίες των Ελλήνων. Είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα θύματα ενός ιδιότυπου αλβανικού εμφύλιου, της αδιαφορίας δηλαδή αρχικά και στη συνέχεια των σφοδρών διώξεων του καθεστώτος Χότζα εναντίον του τσάμικου πληθυσμού. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Όσο η πραγματικότητα παραποιείται ή αποκρύπτεται από αλβανικούς εθνικιστικούς κύκλους, με την ανοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης Ράμα, οποιαδήποτε συμμετοχή της Αλβανίας σε ευρωπαϊκά όργανα και δομές αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς θα πρέπει να τίθεται υπό προϋποθέσεις. Και η βασική προϋπόθεση θα πρέπει να είναι η αποτίναξη της κληρονομιάς του Χότζα.

Ο Αντώνης Μπέζας, είναι πρόεδρος της ΕΤΑΔ ΑΕ, πρ. υπουργός και βουλευτής Θεσπρωτίας
Read More »
Το ψευδεπίγραφο μνημείο των «Τσάμηδων» στην Αλβανία - Του Αντώνη Μπέζα Το ψευδεπίγραφο μνημείο των «Τσάμηδων» στην Αλβανία - Του Αντώνη Μπέζα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021 Rating: 5

Μόνο 3 νέα κρούσματα σήμερα στην Ήπειρο

Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021
Μόνο 3 νέα κρούσματα σήμερα στην ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 0
ΠΕ Θεσπρωτίας 0
ΠΕ Ιωαννίνων 3 
ΠΕ Πρέβεζας 0


Read More »
Μόνο 3 νέα κρούσματα σήμερα στην Ήπειρο Μόνο 3 νέα κρούσματα σήμερα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021 Rating: 5

Cleaner Air, Better Game: Η καμπάνια της UEFA για πιο καθαρό αέρα

Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021
Cleaner Air, Better Game: Η καμπάνια της UEFA για πιο καθαρό αέραΑπό το Μάρτιο αυτής της χρονιάς και με αφορμή την έναρξη του Euro U21, ξεκίνησε η UEFA την περιβαλλοντική εκστρατεία Cleaner Air, Better Game (Καθαρότερος Αέρας, Καλύτερο Παιχνίδι).

Στόχος της καμπάνιας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σοβαρότητας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη δημόσια υγεία. Με τα στατιστικά να δείχνουν ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 8εκ. Άνθρωποι από την ατμοσφαιρική ρύπανση, η αθλητική Ομοσπονδία θέλει να συμβάλλει στην αλλαγή της στάσης του κόσμου απέναντι στο τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Η καμπάνια της UEFA καλεί όλα τα μέλη της ποδοσφαιρικής κοινότητας, από τους αθλητές μέχρι τους φιλάθλους να κάνουν αλλαγές ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα. Πιο συγκεκριμένα, προωθεί τις παρακάτω δράσεις:

● Γίνετε εθελοντής/ντρια. Αφιερώστε μέρος από τον χρόνο και τις ικανότητές σας.

● Αγοράζετε τις ποσότητες φαγητού τις οποίες καταναλώνετε, ώστε να πετάτε όσο το δυνατόν λιγότερα τρόφιμα.

● Προτιμήστε να επισκευάζετε τις συσκευές που έχουν βλάβη, εάν αυτό είναι εφικτό, από το αγοράζετε καινούριες.

● Μειώστε την κατανάλωση κρεατικών και προσθέστε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας.

● Μετακινηθείτε με ποδήλατο ή πεζοί όταν αυτό είναι εφικτό.

● Φυτέψτε δέντρα και φροντίστε τα ώστε να μεγαλώσουν.

● Ξεκινήστε συζητήσεις σχετικά με την προστασία της ατμόσφαιρας από τη μόλυνση και ενθαρρύνετε τους φίλους και τους δικούς σας ανθρώπους να κάνουν και αυτοί κάποια από τα παραπάνω βήματα.

Εκτός από το Euro U21 που στάθηκε ως αφορμή, η καμπάνια στήθηκε και λίγο πριν το Euro 2020 ώστε να αγγίξει όσο περισσότερο κόσμο γίνεται. H κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση ξεκίνησε φέτος στις 11 Ιουνίου και το στοίχημα της bwin δείχνει τη Γαλλία ως το μεγαλύτερο φαβορί για τον τίτλο. Η Πρωταθλήτρια Κόσμου βρίσκεται στον 6ο όμιλο, με αντιπάλους τη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Ουγγαρία.Λίγο πριν την έναρξη του Euro ήταν και η Ευρωπαϊκή Πράσινη εβδομάδα (31 Μαΐου-4 Ιουνίου), στην οποία η καμπάνια ήταν υποστηρικτής με τη δράση «Count us in». Στη δύναμη που έχει το ποδόσφαιρο να επηρεάσει συμπεριφορές στηρίχθηκαν οι άνθρωποι της UEFA, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Τσέφεριν να δηλώνει: «Το ποδόσφαιρο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον πραγματικό κίνδυνο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Εάν η εκστρατεία «Cleaner Air, Better Game» μπορεί να εμπνεύσει όλους όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο να αναλάβουν μικρές ατομικές πρωτοβουλίες, θα υπάρξουν συλλογικά οφέλη για όλη την κοινωνία μας».
Read More »
Cleaner Air, Better Game: Η καμπάνια της UEFA για πιο καθαρό αέρα Cleaner Air, Better Game: Η καμπάνια της UEFA για πιο καθαρό αέρα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021 Rating: 5

5.000€ πρόστιμο για υπέρβαση ωραρίου

Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021
5.000€ πρόστιμο για υπέρβαση ωραρίουΒεβαιώθηκε σήμερα (28-06-2021) μετά τα μεσάνυχτα σε περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας χρηματικό πρόστιμο ύψους (5.000) ευρώ σε βάρος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για υπέρβαση του ωραρίου λειτουργίας και εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικό χώρο.
Read More »
5.000€ πρόστιμο για υπέρβαση ωραρίου 5.000€ πρόστιμο για υπέρβαση ωραρίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021 Rating: 5

Αντιστρέφουν ακόμα και τους όρους των διαγωνισμών

Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021

Αντιστρέφουν ακόμα και τους όρους των διαγωνισμών

Συνεχίζουν να προκαλούν απορίες, τα όσα συμβαίνουν στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας.

Τελευταίο "χτύπημα", ο διαγωνισμός για τις υποβρύχιες εργασίες στις Λιμενικές εγκαταστάσεις Ηγουμενίτσας, Πλαταριάς, Συβότων και Σαγιάδας και στους θαλάσσιους χώρους δικαιοδοσίας Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.

Ο διαγωνισμός ήταν μειοδοτικός. Δηλαδή των διαγωνισμό θα τον κέρδιζε αυτός που θα προσέφερε την πιο συμφέρουσα προσφορά για τον Οργανισμό.

Ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας ήταν δεκαεπτά χιλιάδες ευρώ (€17.000,00) μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. 

Κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης όπως προαναφέραμε, ήταν η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής. 

Στον διαγωνισμό τελικά συμμετείχαν τρεις εταιρίες.

Την 5η Απριλίου 2021, συνεδρίασε η Επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών, προκειμένου να προβεί στον έλεγχο και την αξιολόγηση των προσφορών που υποβλήθηκαν στα πλαίσια της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η επιτροπή αφού έλεγξε την εμπρόθεσμη υποβολή των φακέλων συμμετοχής και την πληρότητα των εγγράφων, προχώρησε στην αποσφράγιση των υποφακέλων των οικονομικών προσφορών και κατέγραψε τα προσφερόμενα ποσά, ως εξής:
1. Κονάκης Σπυρίδων και Σία Ο.Ε.΄΄ΘΕΤΙΣ΄΄ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΗ 5.000,00 € 
2. Μαρκέτος Μ. Αλέξανδρος 16.500,00 € 
3 Δήμας Β. Κωνσταντίνος 3.000,00 €

Σε επόμενη συνεδρίαση, η Επιτροπή έλεγξε τις οικονομικές προσφορές και απέστειλε έγγραφο στον μειοδότη κ. Κωνσταντίνο Δήμα, προκειμένου να λάβει εξηγήσεις για την ασυνήθιστα χαμηλή οικονομική προσφορά της. Το ίδιο έπραξε και για τον μειοδότη Κονάκης Σπυρίδων και Σία Ο.Ε.΄΄ΘΕΤΙΣ΄΄ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΗ.

Κατόπιν των ανωτέρω η επιτροπή αποφάσισε την απόρριψη των προσφορών του κ. Κωνσταντίνου Δήμα και της ΄΄ΘΕΤΙΣ΄΄ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΗ και την ανάδειξη ως οριστικού αναδόχου του κ. Αλέξανδρου Μαρκέτου, με οικονομική προσφορά το ποσό των δεκαέξι χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (€16.500,00) μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. 
Μειοψήφησε μόνο το μέλος της Επιτροπής Ελένη Φιλαρτζή, η οποία ανέφερε πως υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση του χαμηλού ποσού προσφοράς της ΄΄ΘΕΤΙΣ΄΄ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΗ.

Αντί δηλαδή η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, να επιλέξει την πιο συμφέρουσα τιμή, αποφάσισε να κατακυρώσει τον διαγωνισμό σε αυτόν που ζήτησε τα πιο πολλά, επιβαρύνοντας την ΟΛΗΓ και κατά επέκταση τον Ελληνικό λαό, 13.500€ όση και η διαφορά από την πιο χαμηλή, με την μεγαλύτερη προσφορά.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το 2020, ο αντίστοιχος διαγωνισμός (ο οποίος μάλιστα είχε περισσότερα αντικείμενα και εργασίες από τον φετινό), ενώ στην αρχή είχε κατοχυρωθεί προσωρινά στην Κονάκης Σπυρίδων και Σία Ο.Ε. ΄΄ΘΕΤΙΣ΄΄ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΗ με το ποσό των 7.280€, με διάφορα προσχήματα, ακυρώθηκε ο διαγωνισμός.
Με αποτέλεσμα για έναν ολόκληρο χρόνο να μην έχει γίνει κανένας υποβρύχιος έλεγχος στις λιμενικές εγκαταστάσεις, με ότι κινδύνους εγκυμονεί αυτό.
To 2019 οι εργασίες κόστισαν 14.000€, 2018 κόστισαν 12.500€, το 2017 κόστισαν 12.000€ και το 2016 κόστισε 10.666€ 

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Read More »
Αντιστρέφουν ακόμα και τους όρους των διαγωνισμών Αντιστρέφουν ακόμα και τους όρους των διαγωνισμών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021 Rating: 5

Δεν βάζουν πλάτη στις διεκδικήσεις Ηγουμενίτσας και Φιλιατών οι εργαζόμενοι στους Δήμους

Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021
Δεν βάζουν πλάτη στις διεκδικήσεις Ηγουμενίτσας και Φιλιατών οι εργαζόμενοι στους ΔήμουςΣυνάδελφοι , στις 25/6/2021 και ώρα 10.10 στάλθηκε στον σύλλογο μας η παρακάτω πρόσκληση :

ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Επιτροπή κινητοποιήσεων που συγκροτήθηκε με την αριθμ. 99/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας διοργανώνει σύσκεψη φορέων για το συντονισμό και την επιτυχία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που αποφασίστηκαν και σας καλεί την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021 και ώρα 9 μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΟΝΑΤΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Στην σύσκεψη που παραβρεθήκαμε αναφέραμε ότι ο σύλλογός μας έχει συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης (αρ.απ 26/2020). Όχι το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο σε επιχειρηματικούς ομίλους. Λιμάνι - λαϊκή περιουσία για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και με αυτό πορεύεται μέχρι σήμερα.

Η επιτροπή στο πλαίσιο της απόφασης (κατά πλειοψηφία) του Δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας αποφάσισε να κλείσει συμβολικά το λιμάνι τη Δευτέρα 28/6 το χρονικό διάστημα 9 -11 με σκοπό τη διεκδίκηση της χερσαία ζώνης. Η διεκδίκηση δεν αφορά την ιδιωτικοποίηση του λιμένα αλλά τη διεκδίκηση μόνο μερικών τμημάτων της χερσαίας ζώνης από το παλιό λιμάνι ως την μαρίνα (περίπου Νταλί) και το τέλος της μαρίνας ως το δρέπανο. Τα τεύχη δημοπράτησης είναι πολύ συγκεκριμένα όπως και οι χάρτες που τα συνοδεύουν περιλαμβάνουν όλη την χερσαία ζώνη όπως είναι χαρακτηρισμένη από το 1968 ως εξής: από τα Σύβοτα ως την Σαγιάδα. Επίσης είναι κατανοητό ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι «δεν θα αφήσουν ψίχουλο να πέσει από το τραπέζι». Θα διεκδικήσουν ότι μπορεί να ανεβάσει την κερδοφορία τους.

Οι δημοτικές αρχές Ηγουμενίτσας και Φιλιατών :

1. Συμφωνούν στην πώληση του λιμανιού σε επιχειρηματικούς ομίλους.

2. Συμφωνούν στα σχέδια για τουριστική μαρίνα στο κέντρο της πόλης που είναι σε βάρος των ελεύθερων χώρων αλλά και των καταστημάτων της περιοχής .

3. Συμφωνούν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα λιμάνια Συβότων ,Πλαταριάς και Σαγιάδας

4. Συμφωνούν στην θετική γνωμοδότηση που υπάρχει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για εγκατάσταση μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

5. Στην ουσία συμφωνούν οι κάτοικοι της πόλης να μην έχουν πρόσβαση στην θάλασσα.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας διεκδικεί :
Ούτε μια σπιθαμή του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης σε επιχειρηματικούς ομίλους.
Ελεύθερη πρόσβαση του λαού στη θάλασσα.
Καμιά επιχειρηματική και εμπορική δράση στους ελεύθερους χώρους.
Όλοι οι χώροι να αναπλαστούν με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση για τις λαϊκές ανάγκες και την αναβάθμιση του δικαιώματος των διακοπών και της αναψυχής για τις ανάγκες μας .
Να μην εφαρμοστούν τα σχέδια για τουριστική μαρίνα στο κέντρο της πόλης που είναι σε βάρος των ελεύθερων χώρων και των καταστημάτων της περιοχής.
Να παραμείνουν ως αλιευτικά καταφύγια αυτά που υπάρχουν στην Πλαταριά και στην Σαγιάδα.
Να αποχαρακτηριστεί από τουριστικό των Συβότων.
Την ανάπλαση με κρατική χρηματοδότηση των χώρων που δεν εξυπηρετούν λιμενική δραστηριότητα, σε παιδικές χαρές, σε χώρους αθλητικής δραστηριότητας (γήπεδα κλπ) και να αποδοθούν για ελεύθερη χρήση στο λαό.
Ενάντια στην πολιτική τους και την πολιτική της ΕΕ, για την «απελευθέρωση» των λιμενικών υπηρεσιών.
Ενάντια στα σχέδια που απειλούν μια παραλιακή πόλη ουσιαστικά να μην έχει πρόσβαση στην θάλασσα.
Την ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης που υπάρχει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για εγκατάσταση μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μια "ανάσα" από το Λαδοχώρι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που υπάρχουν λαϊκές κατοικίες, σχολεία κλπ.Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, σε σημερινή του συνεδρίαση27/6/2021, με αριθμό απόφασης 25/2021

Αποφασίζει ΟΜΟΦΩΝΑ, τη μη συμμετοχή στην κινητοποίηση στο πλαίσιο διατύπωσης των Δημοτικών Αρχών, ούτε στον τρόπο διεκδίκησης που έχουν υιοθετήσει.

Δεν αποτελεί διεκδίκηση το δίωρο κλείσιμο του Εσωτερικού Λιμένα της Ηγουμενίτσας!

Δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή διεκδίκηση όταν ότι ο λαός της Θεσπρωτίας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΟΣ, για να υπάρξει καθολική συμμετοχή σε ένα θέμα που τον θίγει άμεσα!Το Λιμάνι και η Χερσαία Ζώνη δεν κληρονομήθηκαν σε μας από τους προγόνους μας, αλλά το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας.Για το Δ.Σ.Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΜΑΛΑΓΚΑΡΑΣ
Read More »
Δεν βάζουν πλάτη στις διεκδικήσεις Ηγουμενίτσας και Φιλιατών οι εργαζόμενοι στους Δήμους Δεν βάζουν πλάτη στις διεκδικήσεις Ηγουμενίτσας και Φιλιατών οι εργαζόμενοι στους Δήμους Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021 Rating: 5

Η κυβέρνηση Ράμα κλείνει το μάτι στον Αλβανικό αλυτρωτισμό για το "Τσάμικο" - Του Αντώνη Μπέζα

Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021
Η κυβέρνηση Ράμα κλείνει το μάτι στον Αλβανικό αλυτρωτισμό για το "Τσάμικο" - Του Αντώνη ΜπέζαΑπάντηση πρώτη, στη συνεχιζόμενη ανιστόρητη προπαγάνδα των «Τσάμηδων»!

Μία ολόκληρη εβδομάδα ανθελληνικής προπαγάνδας των ακραίων εθνικιστικών κύκλων της Αλβανίας, ολοκληρώνεται σήμερα 26 Ιουνίου 2021 στη γειτονική χώρα, με την προγραμματισμένη πορεία των «Τσάμηδων» προς το αποκαλούμενο «νεκροταφείο των θυμάτων της ελληνικής θηριωδίας» στην περιοχή Κλόγερη της Τζάρας, δίπλα στο ελληνικό Τελωνείο του Μαυροματίου. Η κυβέρνηση Ράμα, γιατί με την ανοχή και τη στήριξή της γίνονται όλα αυτά, κλείνει το μάτι στον αλβανικό αλυτρωτισμό, παραχαράσσει την ιστορική αλήθεια για εσωτερική κατανάλωση και διατηρεί στην επιφάνεια το λεγόμενο «Τσάμικο ζήτημα» καλλιεργώντας ανεδαφικές διεκδικήσεις για πολιτικό αντιπερισπασμό.
Είναι χρέος όλων μας, ιδιαίτερα όσων εκπροσωπούμε τις ενδιάμεσες γενιές, που δεν έζησαν οι ίδιες από πρώτο χέρι τα γεγονότα, αλλά σημαδεύτηκαν από την παντοτινή απουσία αγαπημένων προσώπων, να μην ξεχνούμε όσα συνέβησαν και κυρίως τους λόγους για τους οποίους αυτά συνέβησαν. Όσο θα συνεχίζουμε να εισπράττουμε μοιρολατρικά ιδεολογικές ήττες και οι αντιστάσεις μας θα είναι χλιαρές έως ανύπαρκτες, τόσο αυτοί θα αποθρασύνονται.
Σε παλιότερες εποχές, όταν χρειάστηκε, οι εκπρόσωποι της Ελλάδας ήταν αποστομωτικοί και ιστορικά τεκμηριωμένοι. Διαβάστε παρακάτω την απάντηση, κατά τη Διάσκεψη των Παρισίων το 1946, του τότε έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Τσαλδάρη στην «επίθεση» του Ενβέρ Χότζα για το θέμα των «Τσάμηδων».

Η Διάσκεψη των Παρισίων
Στις 29 Ιουλίου 1946, άρχισε στο Παρίσι η Διάσκεψη των 21 νικητριών στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο χωρών, που είχε σαν στόχο να καθορίσει τις μεταπολεμικές διεθνείς συνθήκες και να διευθετήσει τις εκκρεμότητες μεταξύ των νικητών και των ηττημένων. Στη διάσκεψη αυτή, με επιμονή των Αμερικανών και των Βρετανών, δεν προσκλήθηκε η Αλβανία. Με παρέμβαση όμως της Γιουγκοσλαβίας, που υποστηρίχθηκε και από τη Σοβιετική αντιπροσωπεία, η Αλβανία κλήθηκε να παρασταθεί ως «συμβουλευτικό μέλος, προκειμένου να ακουσθεί απλώς».
Στη Διάσκεψη συμμετείχε κανονικά η Ελλάδα προβάλλοντας ζητήματα εδαφικών διεκδικήσεων και οικονομικών επανορθώσεων. Οι εδαφικές διεκδικήσεις αφορούσαν την ένταξη των Δωδεκανήσων και της Βορείου Ηπείρου στην ελληνική επικράτεια καθώς και τη διαρρύθμιση των συνόρων με την Βουλγαρία. Η ελληνική αντιπροσωπεία ήταν πολυπρόσωπη και είχε σαν επικεφαλής τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Τσαλδάρη και μέλη, μεταξύ άλλων, τους Φ. Δραγούμη, Κ. Ρέντη, Π. Πιπινέλη και Α. Κύρου. Η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου του ίδιου έτους και το μοναδικό ελληνικό αίτημα που ικανοποιήθηκε ήταν η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων. Οι διεθνείς συμφωνίες που προέκυψαν υπογράφτηκαν στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων, στις 10 Φεβρουαρίου του 1947.

Η επίθεση του Ενβέρ Χότζα
Ο Ενβέρ Χότζα μίλησε στη Διάσκεψη στις 21 Αυγούστου. Μεγάλο μέρος της ομιλίας αφιερώθηκε στην απάντηση των όσων είχε πει στη πρώτη του ομιλία ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης και στην απόκρουση των κατηγοριών για την ελληνική μειονότητα στη Βόρειο Ήπειρο. Και περνώντας στην αντεπίθεση μίλησε για τους Τσάμηδες:
« …Δεν ξέρω αν οι κύριοι αντιπρόσωποι είναι σε γνώση της τρομοκρατίας που ασκείται σε βάρος του τσάμικου πληθυσμού στην Ελλάδα. Τον Ιούλη του 1944 και το Μάρτη του 1945, οι συμμορίες του κουίσλινγκ στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα ( Σ.Σ: Ο Βίντκουν Κουίσλινγκ, αρχηγός των Νορβηγών ναζιστών, σχημάτισε κυβέρνηση μετά την κατάληψη της χώρας του από το γερμανικό στρατό. Μετά τον πόλεμο δικάστηκε και εκτελέστηκε για εσχάτη προδοσία. Το όνομα του έγινε συνώνυμο της συνεργασίας με τους ναζί κατακτητές σε όλη την Ευρώπη) κάψανε τα χωριά τους, καταλήστεψαν τον πλούτο τους και σκότωσαν χιλιάδες άντρες και γυναίκες, παιδιά και γέροντες. Πάνω από 20.000 Τσάμηδες, που μπόρεσαν να γλιτώσουν από το θάνατο, κατέφυγαν στην Αλβανία, όπου, όσο κι αν έχουν τη βοήθειά της κυβέρνησης και του αλβανικού λαού, ζουν σε μεγάλη αθλιότητα».

Η απάντηση του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη
Στον Χότζα απάντησε ο Τσαλδάρης που μίλησε πάλι στην Ολομέλεια της Διάσκεψης στις 22 Αυγούστου. Και αφού αναφέρθηκε στο Βορειοηπειρωτικό και τις ελληνικές αξιώσεις, πέρασε και στο θέμα των Τσάμηδων. Μεταξύ άλλων είπε:
« … Ιδίως μετά την κατάληψιν της περιφέρειας υπό των Ιταλών, πιστεύοντες ότι το παιχνίδιον είχεν κερδηθεί οριστικώς, επεδόθησαν συστηματικώς εις την εξόντωσιν του ελληνικού στοιχείου, οργανωθέντος προς τούτο ολοκλήρου του μουσουλμανικού πληθυσμού (…) Μέχρι της σήμερον, αι δικαστικαί αρχαί διεπίστωσαν 503 δολοφονίας και θανατικάς εκτελέσεις, διαπραχθείσας υπό των Τσάμηδων. Επυρπολήθησαν 19 χωρία και πολυάριθμα υπήρξαν τα κρούσματα βιασμών και απαγωγών. Ούτω, οι Τσάμηδες έλαβον ομαδικώς τα όπλα εναντίον της χώρας, η οποία μετά τόσης μεγαλοφροσύνης είχε συμπεριφερθεί απέναντί των».

«Η αποχώρησις ήτο οικειοθελής» και ο «Ναπολέων Ζέρβας ήτο διαπρεπέστατος αρχηγός της ελληνικής αντιστάσεως»
Στη συνέχεια ο Τσαλδάρης χαρακτήρισε τη φυγή των Τσάμηδων στην Αλβανία ως «οικειοθελή αποχώρησιν»:
«Το γεγονός αυτό, ως και τα εγκλήματα τα οποία διέπραξαν, εβάρυνον επί της συνειδήσεώς των καθ’ ήν στιγμήν διεγράφετο εις τον ορίζοντα η μεταστροφή της τύχης. Είχον ιδίως συναίσθησιν , ότι ήτο αδύνατον να αθωωθούν ενώπιον της ελληνικής πατρίδος και υπέστησαν τας συνεπείας , αποφασίσαντες να αποχωρήσουν οικειοθελώς, πριν ή τα στρατεύματα κατοχής τα οποία τους είχον χρησιμεύσει ως ασπίδες, αποχωρήσουν από τα μέρη εκείνα».
Ακόμη υπερασπίσθηκε τον Ναπολέοντα Ζέρβα χαρακτηρίζοντας τον ως «τον διαπρεπέστερον αρχηγόν της ελληνικής αντιστάσεως» και δήλωσε πως ότι έκανε το έκανε εκτελώντας διαταγές των συμμάχων: «Καθ’ όλην την διάρκειαν των επιχειρήσεων ετέλει υπό τας αμέσους διαταγάς του συμμαχικού επιτελείου της Εγγύς Ανατολής , το οποίον διετήρει παρ’ αυτώ και στρατιωτικήν αποστολήν»…
(φωτογραφία από τη Διάσκεψη των Παρισίων, 1946)
Read More »
Η κυβέρνηση Ράμα κλείνει το μάτι στον Αλβανικό αλυτρωτισμό για το "Τσάμικο" - Του Αντώνη Μπέζα Η κυβέρνηση Ράμα κλείνει το μάτι στον Αλβανικό αλυτρωτισμό για το "Τσάμικο" - Του Αντώνη Μπέζα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021 Rating: 5

Σελίδες