Υποψηφιότητα έκπληξη για πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016


Μία νέα υποψηφιότητα για τη προεδρία της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας, που από πολλούς θα χαρακτηριστεί ως έκπληξη, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και επίσημα αύριο το πρωί.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του thespro.gr, την υποψηφιότητά του για πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Θεσπρωτίας, έχει αποφασίσει και θα ανακοινώσει, ο Θανάσης Πορφύρης.

Ο κ. Πορφύρης σπούδασε, Πολιτικός Μηχανικός Έργων Υποδομής, στην Πάτρα και διετέλεσε μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ απο το 2000-2005.

Τα τελευταία χρόνια διατηρεί δική του τεχνική εταιρία στην πόλη της Ηγουμενίτσας και είναι Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μελετητών - Εγκαταστατών Φωτοβολταίκων.

Στις Περιφερειακές εκλογές του 2014 συμετείχε στον συνδυασμό του Αλέκου Καχριμάνη και δεν εκλέχθηκε για λίγες ψήφους, ενώ από τον Ιούλιο του 2014 είναι μέλος στο Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Ήπειρος Α.Ε.
Read More »
Υποψηφιότητα έκπληξη για πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας Υποψηφιότητα έκπληξη για πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας: Αύριο ξεκινάει το εαρινό εξάμηνο

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016


Σας ενημερώσουμε ότι τα μαθήματα του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας για το εαρινό εξάμηνο θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 17/03/2016.
Read More »
Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας: Αύριο ξεκινάει το εαρινό εξάμηνο Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας: Αύριο ξεκινάει το εαρινό εξάμηνο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

Συλλήψεις δύο ατόμων στην Άρτα και στην Ηγουμενίτσα, για καταδικαστικές αποφάσεις

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016


Συνελήφθησαν, σήμερα (16-03-2016) το μεσημέρι, στην Άρτα και στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Άρτας και Θεσπρωτίας, δύο άτομα, για καταδικαστικές αποφάσεις.

Αναλυτικότερα, συνελήφθησαν:

· Σήμερα το μεσημέρι στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 47χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Άρτας, ποινής φυλάκισης δεκατριών μηνών και χρηματικής ποινής (2.000) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί επιταγών και γεωργικών προϊόντων.

· Σήμερα το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, ένας 35χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Ζ΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών και του Εφετείου Αθηνών, συνολικής ποινής φυλάκισης δύο ετών, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο κατ’ εξακολούθηση και κλοπή.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.
Read More »
Συλλήψεις δύο ατόμων στην Άρτα και στην Ηγουμενίτσα, για καταδικαστικές αποφάσεις Συλλήψεις δύο ατόμων στην Άρτα και στην Ηγουμενίτσα, για καταδικαστικές αποφάσεις Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

Ο μύθος των «αιώνιων» φοιτητών Του Παντελή Κυπριανού

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, για λόγους εξωραϊσμού της εικόνας των ΑΕΙ, οι φοιτητές χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες: σε «κανονικά εξάμηνα» και σε «πέραν των κανονικών». Διάκριση αδόκιμη καθώς η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τους πάντες. Αυτούς που έχουν ένα μάθημα για το πτυχίο, που το παίρνουν μετά από ένα εξάμηνο και αυτούς που εγκατέλειψαν τις σπουδές τους. Μετά την πρώτη μαζικοποίηση των ΑΕΙ από το ΠΑΣΟΚ το 1982, κατά το πρότυπο των δυτικών χωρών, οι επίσημες στατιστικές έδιναν 111.486 φοιτητές σε «κανονικά εξάμηνα» και 44.524 σε «πέραν των κανονικών».
Τα επόμενα χρόνια, παρότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ έβαλαν φρένο στο άνοιγμα των ΑΕΙ, συνέβησαν δύο πράγματα. Πρώτον, ο αριθμός των φοιτητών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ αυξήθηκε σημαντικά, ιδιαίτερα μετά το 1998. Δεύτερον, τα ΑΕΙ, με εξαιρέσεις, δεν καθάρισαν τα μητρώα τους με αποτέλεσμα όσοι φοιτητές καθυστέρησαν ή εγκατέλειψαν τις σπουδές τους, μετά την τελευταία χρονιά εκκαθάρισης, το 1978, να προσμετρώνται στη δεύτερη κατηγορία. Έτσι λίγο μετά το 2000, η δεύτερη κατηγορία έφτασε την πρώτη και από το 2007 την ξεπέρασε. Ο αριθμός των «κανονικώς εγγεγραμμένων» ανερχόταν το 2001 σε 163.256 και των «πέραν…» σε 118.359. Αντίστοιχα, οι αριθμοί το 2007 ήταν 170.422 και 182.331 για να φτάσουν το 2014 σε 190.835 και 213.098.

Μυθολογία και ιδεολογικές στοχεύσεις

Από το 2002 ο αριθμός των «πέρα των κανονικών εξαμήνων» αναγορεύτηκε σε μείζον πρόβλημα και σε βασικό επιχείρημα (ως απτή δήθεν απόδειξη) πολεμικής ενάντια στο υποτιθέμενο χάλι των ελληνικών πανεπιστημίων. Η πολεμική έφτασε στο απόγειό της με το νόμο 4009/2011 που αναγόρευσε το ζήτημα της διάρκειας των σπουδών σε διακύβευμα και προέβλεπε τη διαγραφή μερίδας των «αιωνίων» το 2014.
Η παραφιλολογία για τους «αιώνιους» πήρε τέτοιες διαστάσεις που φαντάζει πλέον αυτονόητη, σαν γεγονός που δεν αποδέχεται αμφισβήτηση. Έτσι, τα τελευταία χρόνια άρχισαν να κυκλοφορούν γενικώς αριθμοί για τους φοιτητές των ΑΕΙ που εκτιμούσαν τους αποφοίτους σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Οι φανταστικοί αυτοί αριθμοί χρησιμοποιήθηκαν κυκλικά για να δικαιολογηθεί η υποτιθέμενη πάλι κακή θέση των ελληνικών ΑΕΙ στις διεθνείς κατηγοριοποιήσεις (rankings). Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για να νομιμοποιηθούν πολιτικές και να καταπολεμηθούν υποτιθέμενες στρεβλώσεις και ιδεοληψίες που κυριάρχησαν τις τελευταίες δεκαετίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έφεραν στο σημερινό χάλι. Δεν ξέρω αν αυτή η εδραία αντίληψη εξηγεί το γεγονός της απουσίας από τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών, και των ευρωπαϊκών, των ποσοστών των αποφοίτων των ελληνικών ΑΕΙ.

Αριθμοί και διεθνείς συγκρίσεις οδηγούν στο αντίθετο

Και όμως, αυτό που εκλαμβάνεται ως αυτονόητο δεν είναι. Οι αριθμοί μας οδηγούν στη θέση ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι και ότι το φερόμενο ως καίριο και μεγάλο πρόβλημα είναι ψευτοπρόβλημα. Για να τεκμηριώσω τη θέση μου μετέρχομαι τρεις τρόπους. Ο πρώτος είναι να δούμε πόσοι γράφονται για πρώτη φορά και πόσοι παίρνουν πτυχίο μετά από τέσσερα χρόνια. Ο δεύτερος είναι να δούμε διαχρονικά το λόγο εισαγομένων/πτυχιούχων. Και ο τρίτος να συγκρίνουμε αυτόν το λόγο με τον αντίστοιχο στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο πρώτος τρόπος, ο λόγος εγγεγραμμένων/πτυχιούχων, έχει προβλήματα καθώς οι σπουδές σε αρκετά τμήματα διαρκούν περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Συνιστά, ωστόσο, το ασφαλέστερο κριτήριο για να έχουμε εικόνα της διαδρομής των φοιτητών. Επιπλέον, ο αριθμός των πτυχιούχων διαφέρει από χρονιά σε χρονιά, που σημαίνει ότι μια χρονιά μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτική της γενικότερης εξέλιξης. Για το λόγο αυτό επιλέξαμε τρεις ενδεικτικές χρονιές. Μία στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το 1988, όταν το πρώτο κύμα μαζικοποίησης των πανεπιστημίων σταθεροποιείται, μία δεύτερη το 2002, όταν ο αριθμός των εισαγόμενων φοιτητών αυξάνει σημαντικά και μία τρίτη, την πιο πρόσφατη για την οποία έχουμε στοιχεία, το 2009.
Τέσσερα χρόνια μετά, το 1992, το 2006 και το 2013, οι πτυχιούχοι ανέρχονται αντίστοιχα στο 75%, το 69% και το 73% των εγγεγραμμένων. Συνεπώς, μετά από μία μικρή μείωση στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000 ο αριθμός των αποφοίτων στα πανεπιστήμια μένει σχεδόν σταθερός, παρά την αύξηση του αριθμού των πρωτοετών από 30.000 στα μέσα της δεκαετίας του 1980 σε 45.112 το 2009. 
 
Είναι τα ποσοστά αυτά ικανοποιητικά;
Είναι πολύ υψηλότερα από τα ποσοστά αποφοίτων στην Ελλάδα στο παρελθόν. Αντίθετα από τη συντηρητική δοξασία που εξιδανικεύει το παρελθόν, από το 1837 ως το 1940, παρότι οι φοιτητές είναι λιγοστοί, μόλις ένας στους δύο παίρνει πτυχίο. Η κατάσταση αλλάζει στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, καθώς το πτυχίο συνιστά το πιο σίγουρο διαβατήριο ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας. Και όμως, το διάστημα αυτό παρά το αντίκρισμά του, πτυχίο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών παίρνει το 67% των εγγεγραμμένων, δηλαδή δύο στους τρεις.
Σήμερα, παρά τη μαζικοποίηση των πανεπιστημίων, πτυχίο παίρνουν τρεις στους τέσσερις φοιτητές. Πώς αξιολογείται το ποσοστό αυτό με γνώμονα τα διεθνή δεδομένα; Στην πρόσφατη (2015) έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διαδικασία της Μπολόνια, αναλύεται το ποσοστό των νέων που γράφονται στα πανεπιστήμια και αποφοιτούν στις 47 χώρες-μέλη. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2011/12, εισάγεται στο Πανεπιστήμιο, κατά μέσο όρο, το 58% της ηλικιακής ομάδας και αποφοιτά το 39,8%, δηλαδή το 68,6% των εγγεγραμμένων. Στην Ελλάδα εισάγεται το 40% (άλλοι τόσοι κοντά εισάγονται στα ΤΕΙ) αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για την αποφοίτηση. Αν, όπως είδαμε. αποφοιτούν τρεις στους τέσσερις, το 75%, είμαστε ψηλότερα από το μέσο όρο και προσεγγίζουμε τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστό αποφοίτησης (Λιθουανία, Ρουμανία, Πολωνία, Δανία).

Ποιοι εγκαταλείπουν; 
Από προσωπική εμπειρία στο πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και από τη μελέτη των στοιχείων το ποσοστό 25 με 27% των φοιτητών που καθυστερούν ή εγκαταλείπουν τις σπουδές τους είναι εικονικό. Ένα ποσοστό τουλάχιστον της τάξης του 5% είναι νέοι που εγκαταλείπουν αμέσως τις σπουδές τους για να γραφτούν αλλού ή μεγαλύτερης ηλικίας που θέλουν δεύτερο πτυχίο. Από τους υπόλοιπους ξέρουμε ότι είναι κυρίως γένους αρσενικού.
Διαχρονικά το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα πανεπιστήμια Αθηνών, λιγότερο Θεσσαλονίκης και σε τέσσερα πανεπιστήμια οικονομικών και κοινωνικών σπουδών (ΟΠΑ, Πειραιώς, Πάντειο, και Γεωπονικό). Η εικόνα αυτή δεν είναι ακριβής. Τα τελευταία τέσσερα πανεπιστήμια είχαν αναλογικά λιγότερους πτυχιούχους στις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Από το 2000 οι πτυχιούχοι σ΄ αυτά έχει αυξηθεί σημαντικά. Αντίθετα, φαίνεται να μειώνονται σε ορισμένα επαρχιακά πανεπιστήμια και να αυξάνει ο αριθμός των «αιώνιων».
Με δύο λόγια, η καθυστέρηση ή εγκατάλειψη σπουδών ως τα τέλη της δεκαετίας του 1990 εντοπιζόταν κυρίως σε πανεπιστήμια οικονομικών και κοινωνικών επιστημών και σε τμήματα θετικών επιστημών, σε αντικείμενα όχι ιδιαίτερα κοινωνικά αξιοδοτημένα. Τα τελευταία χρόνια εντοπίζεται κυρίως σε ιδρύματα της επαρχίας και σε αντικείμενα με μειωμένη ανταλλακτική αξία στην αγορά εργασίας. Σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση και η εγκατάλειψη δεν είναι τόσο μεγάλη όσο λέγεται, το αντίθετο ακριβώς σύμφωνα και με τα διεθνή δεδομένα.
Read More »
Ο μύθος των «αιώνιων» φοιτητών Του Παντελή Κυπριανού Ο μύθος των «αιώνιων» φοιτητών Του Παντελή Κυπριανού Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

Υλοποίηση δράσεων "Αντικατάσταση κυψελών" και "Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας" για το έτος 2016.

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016


Προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι να υποβάλλουν αίτημα συμμετοχής στις δράσεις 3.1 ‘’Αντικατάσταση κυψελών’’ και 3.2 ‘’Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας’’ του Προγράμματος Βελτίωσης της Παραγωγής και Εμπορίας των Προϊόντων της Μελισσοκομίας έτους 2016, θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους σύμφωνα με το υπόδειγμα που μπορούν να προμηθευτούν από την Υπηρεσία μας, στο Κέντρο Μελισσοκομίας Ηπείρου & Αιτωλοακαρνανίας είτε απευθείας, είτε μέσω του Συλλόγου τους.

Οι αιτήσεις έχουν καταληκτική ημερομηνία υποβολής 30 Απριλίου 2016.

Οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας για την υποβολή των αιτήσεων και για περαιτέρω πληροφόρηση θα απευθύνονται στο:

Κέντρο Μελισσοκομίας Ηπείρου & Αιτωλοακαρνανίας
Δασκαλοπούλου 45, Τ.Κ. 30100 Αγρίνιο
Τηλέφωνο: 2641032604
Read More »
Υλοποίηση δράσεων "Αντικατάσταση κυψελών" και "Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας" για το έτος 2016. Υλοποίηση δράσεων "Αντικατάσταση κυψελών" και "Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας" για το έτος 2016. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ενημέρωση από τον Καχριμάνη το Σάββατο για τις άδειες σταβλικών εγκαταστάσεων

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016


Τον Σεπτέμβρη του 2016 τελειώνει η προθεσμία για αδειοδότηση των ήδη υφιστάμενων σταβλικών εγκαταστάσεων. 
 
 Σε μία προσπάθεια να ενημερωθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας και να προλάβουν να βγάλουν τις άδειες λειτουργίας σας καλούμε το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 και ώρα 11 π.μ. στο ξενοδοχείο Αντζέλικα Παλλάς στην Ηγουμενίτσα.
 
Κεντρικός ομιλητής ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Για το Δ.Σ. του συλλόγου κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας
η πρόεδρος Λύκα Μυρτώ
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ενημέρωση από τον Καχριμάνη το Σάββατο για τις άδειες σταβλικών εγκαταστάσεων Ηγουμενίτσα: Ενημέρωση από τον Καχριμάνη το Σάββατο για τις άδειες σταβλικών εγκαταστάσεων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

Στα βουνά της Πίνδου καλπάζουν αγέρωχα περίπου 3.200 άλογα

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016

 
Στα βουνά της Πίνδου καλπάζουν αγέρωχα περίπου 3.200 άλογα της απειλούμενης με εξαφάνιση φυλής της Πίνδου, μιας γνήσιας ντόπιας ελληνικής φυλής που συνόδευε τον άνθρωπο της υπαίθρου από αρχαιοτάτων χρόνων.Ομως οι εκτροφείς τους βρίσκονται σήμερα στα όρια της απόγνωσης, καθώς εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν πάρει τα χρήματα της επιδότησης, που αντιστοιχούν σε 350€ τον χρόνο για κάθε ζώο.Πρόσφατα συναντήθηκαν στο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης, και συγκρότησαν Ομάδα Πρωτοβουλίας, επιδιώκοντας επαφή με την ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Μόνο στην Κεντρική Μακεδονία και ειδικά στις Σέρρες και στην Εδεσσα υπάρχουν σήμερα 33 εκτροφείς αλόγων Πίνδου, ενώ άλλοι τόσοι υπολογίζονται στη Δυτική Μακεδονία.Τα άλογα Πίνδου ήταν απαραίτητα παλιότερα για τις αγροτικές εργασίες, αλλά σήμερα ελάχιστα από αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως στην...

υλοτομία και στον αγροτουρισμό - σε περιοχές όπως της Κερκίνης, της Βασιλίτσας Γρεβενών κ.ά.«Η φυλή Πίνδου είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμα των περιοχών, όπου παραδοσιακά εκτρέφονταν. Σήμερα ωστόσο η παρουσία τους και η χρήση τους έχει περιοριστεί σημαντικά στις δράσεις του αγροτουρισμού και της υλοτομίας», λέει στην εφημερίδα «Εθνος» η γεωπόνος-ζωοτέχνης του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Θεσσαλονίκης, Σταματίνα Τριβιζάκη.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου στη διαδικασία πιστοποίησης των αλόγων είναι η έλλειψη επίσημης σήμανσης, ενώ «πονοκέφαλος» παραμένει η κατανομή βοσκοτόπων.

Αυστηροί έλεγχοι
Οι προϋποθέσεις ένταξης των αλόγων στη φυλή είναι συγκεκριμένες και οι έλεγχοι αυστηροί, ωστόσο η ταυτοποίηση των αλόγων γίνεται μέσα από ειδικό δελτίο που συνοδεύεται από φωτογραφίες των ζώων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άλογα της φυλής Πίνδου φέρουν το χαρακτηριστικό της μεταβολής του χρώματός τους ανάλογα με την ηλικία και την εποχή, καθιστώντας τη διαδικασία αναγνώρισής τους εξαιρετικά δύσκολη.«Εχω κυριολεκτικά καταστραφεί, αφού χρειάζομαι πάνω από 500€ τον χρόνο για κάθε ζώο και δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ. Διατηρώ πάνω από 500 άλογα Πίνδου, τον μεγαλύτερο αριθμό στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και σε όλη την Ευρώπη. Μόνο 20 από αυτά χρησιμοποιώ για αγροτουρισμό, τα υπόλοιπα τα έχω για αναπαραγωγή και τη διατήρηση της φυλής. Εξι μήνες τα έχω σε στάβλο και τώρα τα ανεβάζω στο Μπέλες για να βοσκήσουν. Απασχολώ έξι άτομα προσωπικό και, παρότι έχω ''ματώσει'' οικονομικά, αγαπώ τα άλογα και δεν μπορώ να τα αποχωριστώ», λέει στην εφημερίδα «Εθνος» ο εκτροφέας, Νίκος Βάρκας, από τα Ανω Πορόια Σερρών.Τα άλογα της Πίνδου είναι μεσαίου μεγέθους και το χαρακτηριστικό τους είναι η ανθεκτικότητά τους στις σκληρές συνθήκες εργασίας αλλά και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η φυλή της Πίνδου αποτελεί έναν πολύτιμο ζωικό γενετικό πόρο, η διάσωση του οποίου πρέπει να συνεχιστεί.Πέρα από την κατά κεφαλή οικονομική ενίσχυση του ζωικού κεφαλαίου, απαιτείται η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διάσωσης, παρακολούθησης της εξέλιξης του πληθυσμού και αξιοποίησης των χαρακτηριστικών των ζώων που προέκυψαν από τη φυσική επιλογή εκατοντάδων ετών στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδας.

Το πιο γνήσιο ελληνικό άλογο
«Είναι το πιο γνήσιο ελληνικό άλογο και το πιο σκληροτράχηλο ζώο. Είναι υπάκουο και εγκλιματίζεται εύκολα» μας λέει ο Ιορδάνης Πετρίδης, ο οποίος έχει 70 άλογα Πίνδου, κοντά στο Κλεισοχώρι Πέλλας. Αυτές τις ημέρες ανέβασε τα άλογα στο βουνό Τζένα, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ενώ διαθέτει κάποια από αυτά σε υλοτόμους? άλλωστε και ο ίδιος είναι παλιός υλοτόμος. Ακόμη πιο παλιά χρησιμοποιούσε πολλά από αυτά για να μεταφέρει το γάλα από τα κοπάδια αιγοπροβάτων αλλά και ζωοτροφές στις στάνες. Ολο τον προηγούμενο αιώνα τα άλογα Πίνδου ήταν απαραίτητα σε κάθε αγροτική οικογένεια. Πήγαιναν εκεί όπου δεν μπορούσε να φτάσει αυτοκίνητο ή τρακτέρ και μετέφεραν φορτίο μεσαίου βάρους, συνήθως ξύλα, ζωοτροφές και καρδάρες με γάλα από τις στάνες. Είναι χαρακτηριστικές πολλές εικόνες περασμένων δεκαετιών, όπου συνοδεύουν μεγάλα κοπάδια αιγοπροβάτων, μεταφέροντας τους κτηνοτρόφους και τον εξοπλισμό τους.

Το 1940
Επίσης έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς κουβαλούσαν στην πλάτη τους όπλα και πολεμοφόδια για τους Ελληνες στρατιώτες στις δύσβατες και χιονισμένες οροσειρές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. «Τα άλογα της φυλής Πίνδου είναι ζώα εργασίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούνται ζώα συντροφιάς ή παραγωγικά, με τα ίδια κριτήρια που συμπεριλαμβάνονται τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα» σημειώνει η κυρία Τριβιζάκη. Η διατροφή τους στηρίζεται βασικά στην ελεύθερη βόσκηση, όμως όταν είναι σταβλισμένα τρέφονται με σανό, καλαμπόκι και βρώμη. Ελάχιστα γνωστό είναι ότι μόλις το 4% των αλόγων της Πίνδου είναι επιβήτορες, αφού οι εκτροφείς ευνουχίζουν τον μεγαλύτερο αριθμό των ζώων για να γίνουν πιο ήρεμα και ευάγωγα.
Read More »
Στα βουνά της Πίνδου καλπάζουν αγέρωχα περίπου 3.200 άλογα  Στα βουνά της Πίνδου καλπάζουν αγέρωχα περίπου 3.200 άλογα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

Επισκευή φωλιάς πελαργού στο χωριό Καρτέρι

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016Ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά και Αχέροντα σε συνεργασία με τη ΔΕΗ προχώρησε σε επισκευή της φωλιάς του πελαργού στο χωριό Καρτέρι Θεσπρωτίας, λόγω κινδύνου βραχυκυκλώματος πολύ κοντά στη βάση της φωλιάς. 
 
Τα ηλεκτροφόρα σύρματα είχαν σχεδόν ακουμπήσει το ένα πάνω στο άλλο και υπήρχε μεγάλη πιθανότητα πυρκαγιάς και προβλήματος στην ηλεκτροδότηση τμήματος του χωριού.
 
Στη κολώνα τοποθετήθηκε κυκλική κατασκευή διαμέτρου περίπου 1,20μ. με περιμετρικό πλέγμα. Μέρος της φυλλοστρωμνής τοποθετήθηκε στη νέα φωλιά.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό όλης της προσπάθειας.


Πελαργός περιμένει να "χτίσει" τη φωλιά του


Τελικά ο πελαργός εγκαταστάθηκε στη νέα του φωλιά

Read More »
Επισκευή φωλιάς πελαργού στο χωριό Καρτέρι  Επισκευή φωλιάς πελαργού στο χωριό Καρτέρι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΩΣ ΚΑΙ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, στην έκτακτη συνεδρίασή του, την 16/3/2016, και σύμφωνα και με την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος , αποφάσισε:
Την παράταση της αποχήs των μελών του από την άσκηση των καθηκόντων τους, από 17 έως και 28Μαρτίου 2016 διατυπώνοντας την κατηγορηματική αντίθεσή του με τη συνολική λογική του κυβερνητικού προσχεδίου, το οποίο οδηγεί αναπόδραστα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας του δικηγορικού κόσμου.
Υπογραμμίζεται ότι οι δικηγόροι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις σημερινές, ήδη βεβαρημένες ασφαλιστικές εισφορές και μια νέα επιβάρυνσή τους, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις, θα οδηγήσουν σε μηδενισμό του εισοδήματός τους και θα αυξήσουν τις ροές εξόδου από το δικηγορικό επάγγελμα.
 
ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΧΗΣ
• Συμπλήρωση ορίου προσωρινής κράτησης
• Παραγραφές - προθεσμίες
• Αναστολές πλειστηριασμών
• Αιτήσεις προσωρινών διαταγών
• Για τις ποινικές υποθέσεις στα πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι για πλημμελήματα που από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως έχει συμπληρωθεί 6ετία σε α΄ βαθμό και 7ετία σε β΄ βαθμό.
Δεν απαιτείται άδεια στην προκατάθεση προτάσεων (20ήμερο) και προσθήκης.
Αναβολές : Για τη διευκόλυνση όλων κατά τη διάρκεια της αποχής θα επιτρέπεται στους συναδέλφους η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση - στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου - να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του συναδέλφου που εκπροσωπεί την πλευρά του αντιδίκου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.
Read More »
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΩΣ ΚΑΙ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΩΣ ΚΑΙ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

Συνελήφθη 62χρονος με 652,6 γραμμάρια ηρωίνης

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016Συνελήφθη, σήμερα (16-03-2016) το πρωί, στην Πεδινή Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, ένας 62χρονος ομογενής, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό την εμπορία.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων επιχειρησιακών δράσεων, σήμερα το πρωί στον κόμβο της Πεδινής Ιωαννίνων, εντοπίστηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 62χρονος δράστης και σε έλεγχο που διενεργήθηκε, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν δύο συσκευασίες που περιείχαν (652,6) γραμμάρια ηρωίνης, τις οποίες είχε αποκρύψει ο δράστης κάτω από τα ρούχα του, κολλημένες με μονωτική ταινία.

Επιπλέον, κατασχέθηκε το αυτοκίνητο του 62χρονου, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων, το χρηματικό ποσό των (400) ευρώ, προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών ουσιών καθώς και τρία κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ οι έρευνες και η προανάκριση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Read More »
Συνελήφθη 62χρονος με 652,6 γραμμάρια ηρωίνης Συνελήφθη 62χρονος με 652,6 γραμμάρια ηρωίνης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

Νταλίκα που μετέφερε άλογα έπεσε πάνω στα διόδια στην Εγνατία Οδό

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016

 
 
Τρομερό τροχαίο συνέβη πριν από λίγη ώρα στην Εγνατία Οδό.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο οδηγός της νταλίκας έχασε τον έλεγχο του οχήματος και έπεσε πάνω στα διόδια Δροσοχωρίου Ιωαννίνων, τα οποία ευτυχώς δεν έχουν τεθεί ακόμα σε λειτουργία και έτσι δεν υπήρχαν στο σημείο εργαζόμενοι. 
 
Στο σταθμό των διοδίων έσπευσαν άμεσα,δυνάμεις της τροχαίας,της πυροσβεστικής και υπάλληλοι της Εγνατίας Οδού.
 
Η νταλίκα μετέφερε τριάντα περίπου άλογα, με προορισμό την Ιταλία και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες,αρκετά από αυτά έχουν σκοτωθεί.
 
Η Πυροσβεστική έχει οργανώσει ολόκληρη επιχείρηση και σταδιακά απεγκλωβίζει τα άλογα που έχουν τραυματιστεί,αλλά τα περισσότερα είναι αφηνιασμένα και είναι πολύ δύσκολο το έργο των ανδρών της πυροσβεστικής.
Read More »
Νταλίκα που μετέφερε άλογα έπεσε πάνω στα διόδια στην Εγνατία Οδό Νταλίκα που μετέφερε άλογα έπεσε πάνω στα διόδια στην Εγνατία Οδό Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα πριν λίγο στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα, σημειώθηκε λίγο μετά την 1 το μεσημέρι, στο πρώτο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων .

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ΙΧ αυτοκίνητο, έκλεισε το δρόμο σε οδηγό μηχανής, ο οποίος δεν πρόλαβε να αντιδράσει.


Από τη σφοδρή σύγκρουση, τραυματίστηκε σοβαρά ο οδηγός της μηχανής, ο οποίος μεταφέρθηκε αρχικά στο κέντρο υγείας Ηγουμενίτσας και από εκεί στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών.


Το ευχάριστο είναι πως δεν κινδυνεύει η ζωή του άτυχου οδηγού της μηχανής.

Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.
Read More »
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα πριν λίγο στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ) Σοβαρό τροχαίο ατύχημα πριν λίγο στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την επικινδυνότητα του εθνικού δικτύου, Αμφιλοχίας – Λευκάδας – Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας.

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016


Το υφιστάμενο οδικό δίκτυο που συνδέει την Αμφιλοχία με Λευκάδα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο για τη ζωή των οδηγών και επιβατών. Πρόκειται για οδικό δίκτυο που είναι χαραγμένο εδώ και 60 χρόνια, που δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, και στο οποίο είναι συχνό φαινόμενο τα θανατηφόρα τροχαία. Όπου πριν λίγες μέρες είχαμε νέο θανατηφόρο τροχαίο με ένα νεκρό που ήρθε να προστεθεί στους δεκάδες νεκρούς που άφησαν την τελευταία τους πνοή σε αυτό το οδικό δίκτυο σφαγείο.

Όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενες ερωτήσεις το παραπάνω οδικό δίκτυο καρμανιόλα έχει πολλές στροφές με μια μόνο λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, χωρίς να υπάρχει σε κανένα σημείο διαχωριστική νησίδα, με παντελή έλλειψη φωτισμού σε πολύ επικίνδυνα σημεία, ενώ έχουν φθαρεί και σε πολλά σημεία δεν φαίνονται οι διαχωριστικές γραμμές ιδιαίτερα σε επικίνδυνες στροφές, όπου δεν υπάρχουν κιγκλιδώματα και οδηγούν στο γκρεμό. Σε ένα από αυτά τα σημεία είχαμε το νέο θανατηφόρο δυστύχημα στις 12/3. Στο δίκτυο σημειώνονται μέχρι και πτώσεις βράχων και πετρών αλλά και διάσπαρτες λακκούβες. Επίσης για χρόνια τώρα δεν κόβονται τα κλαδιά παραπλεύρως του δρόμου με αποτέλεσμα να έχουν φουντώσει καλύπτοντας επικίνδυνα την ορατότητα των διερχόμενων οδηγών σε πολλά σημεία. Τα τελευταία χρόνια δεν γίνεται καμία ουσιαστική παρέμβαση, απλώς γίνονται κάποια μπαλώματα, πασαλείμματα που δεν λύνουν το πρόβλημα.

Ταυτόχρονα, σχεδόν έχει σταματήσει, η κατασκευή του οδικού άξονα Αμβρακία – Ακτίου, που έχει γίνει «γεφύρι της Άρτας». Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2013 και τώρα πάει για 2018 και βλέπουμε. Η κατασκευή του οδικού άξονα Αμβρακία – Άκτιο δεν αναιρεί την ανάγκη για τη βελτίωση του υπάρχοντός εθνικού δικτύου που θα παραμείνει σε λειτουργία και θα συνδέει ολόκληρες περιοχές.

Αυτή η πολιτική της εγκατάλειψης του δικτύου στη πραγματικότητα αντανακλά τόσο τον ίδιο το χαρακτήρα του κρατικού προϋπολογισμού που υποχρηματοδοτεί συστηματικά τα αναγκαία έργα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, όσο και την πολιτική της απελευθέρωσης των οδικών μεταφορών για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των ομίλων, αφού μέσα απ’ την εικόνα εγκατάλειψης του δικτύου και της συστηματικής αποφυγής βελτιώσεων σε σημεία του, προωθούνται ως λύσεις οι ΣΔΙΤ, τα διόδια, η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του οδικού δικτύου. Δεν πρόκειται για λύσεις υπέρ του λαού, αφού συνεχίζουν στο δρόμο της εμπορευμα­τοποιημένης μεταφοράς που καθιστά ολοένα και πιο ακριβό εμπόρευμα τη μετακίνηση.

Μοναδική λύση που μπορεί να καταστήσει την μεταφορά δικαίωμα, που μπορεί να καλύψει και τις επικοινωνιακές ανάγκες του ελληνικού λαού, είναι ο κεντρικός συγκοινωνιακός σχεδιασμός και η υλοποίηση των τεχνικών έργων από τον ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα κατασκευών ενταγμένο σε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, με κριτήριο ανάπτυξης όχι το κέρδος των ομίλων, που σήμερα παράγει διόδια και πανάκριβες μεταφορές, αλλά την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για τη βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενο Εθνικού οδικού δικτύου, Αμφιλοχίας – Λευκάδας – Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, διασφαλίζοντας μεταφορές ασφαλείς, που να καλύπτουν τις μεταφορικές ανάγκες του πληθυσμού.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Read More »
Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την επικινδυνότητα του εθνικού δικτύου, Αμφιλοχίας – Λευκάδας – Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας. Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την επικινδυνότητα του εθνικού δικτύου, Αμφιλοχίας – Λευκάδας – Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΖΑΛΑΔΑ - ΡΑΚΙ ΚΑΙ ΖΟΧΑΔΑ

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016

 
Δυστυχώς αναγκάζομαι να τοποθετηθώ γιατί εμπλέχθηκε το όνομα μου, σε εκλογές όμορης Ένωσης, πράγμα που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στη πραγματικότητα. Από τα 23 χρόνια υπηρεσίας μου, και από τα λίγα χρόνια που συνδικαλίζομαι, εκπροσωπώντας τους συναδέλφους μου, που με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους ,έχοντας μόνο σαν πυξίδα και ρότα την επίλυση των προβλημάτων μας.
Αυτός ήταν ο λόγος άλλωστε της παρουσίας μου στη Θεσσαλονίκη, όπου σαν Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας μας, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον υπεύθυνο σωμάτων ασφάλειας του ΣΥΡΙΖΑ κ. ΠΑΥΛΙΔΗ Νικόλαο. Τεραστία έκπληξη όμως μου προκάλεσε η αντίδραση, αφού μοναδικός σκοπός ήταν η προώθηση των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων της ομοσπονδίας μας, δεν θέλω να πιστεύω ότι κάποιοι είναι αντίθετοι σε αυτό? . Αυτό που παρατηρώ και με θλίβει, δηλώνοντας από μόνο του παρακμή, είναι ότι όλα τα δυσμενή σχόλια προς το πρόσωπο μου δημοσιεύονται από ανώνυμους εκφραστές αν και οι υποκινητές αυτών είναι οι γνωστοί άγνωστοι στη μικρή κοινωνία του Λ.Σ.

Επίσης θα θεωρήσω σύμπτωση ότι τα πυρά που δέχομαι έχουν συνδυαστεί χρονικά με τη δημοσίευση της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. της Ένωσης Β.Δ Ελλάδος , που δυσαρέστησε ορισμένους σχετικά με την μη συμμετοχής της ένωσης αξιωματικών (πεαλς) στα συμβούλια τοποθετήσεων – μεταθέσεων- προσφύγων των Λ/Φ και Υ/Ξ.

Δηλώνω επώνυμα λοιπόν, ότι ουδεμία σχέση έχω με τα αναφερόμενα στο πρόσωπο μου ( περί εκλογικής εμπλοκής)τα όποια παραπέμπουν σε κιτρινισμό αφού ουδέποτε αναμίχτηκα στις εσωτερικές διεργασίες άλλης Ένωσης.
Γεγονός που το γνωρίζουν και αναγνωρίζουν οι συνάδελφοι και είναι αυταπόδεικτο του χαρακτήρα μου και τις πορείας μου στα συνδικαλιστικά δρώμενα του Λ.Σ.
Εύχομαι σε όλους τους υποψηφίους στις εκλογές της Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας, ανεξάρτητα με ποιο συνδυασμό είναι υποψήφιοι καλή επιτυχία.
Και είμαι βέβαιος με το νέο Δ.Σ που θα προκύψει, πάντα μέσα από την μεγάλη οικογένεια της ΠΟΕΠΛΣ μαζί και από κοινού θα αγωνιστούμε για την επίλυση των προβλημάτων των στελεχών.

Υ.Γ. ΑΝ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΥΜΙΖΕΙ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ 80S Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΤΟ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΕΠΟΧΕΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΕ.
Read More »
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΖΑΛΑΔΑ - ΡΑΚΙ ΚΑΙ ΖΟΧΑΔΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΖΑΛΑΔΑ - ΡΑΚΙ ΚΑΙ ΖΟΧΑΔΑ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016

Συνάδελφοι, η Διοίκηση του Σωματείου σας καλεί στην ετήσια Γ.Σ. που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου την Δευτέρα 21 Μάρτη στις 7.30 το απόγευμα.

Συνάδελφοι, η πείρα που έχουμε συσσωρεύσει, τόσο την περίοδο της ανάπτυξης, όσο και τα τελευταία χρόνια της κρίσης, μπορεί και πρέπει να γίνει όπλο για την οργάνωση της πάλης μας.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει την ίδια πολιτική από κει που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ακολουθεί πιστά τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για να θωρακίσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Το ένα αντεργατικό νομοσχέδιο διαδέχεται το άλλο. Έχει αναλάβει να κάνει την βρώμικη δουλειά. Είναι προκλητικό, να αυτοπαρουσιάζεται ως υπερασπιστής των συντάξεων, των παροχών υγείας, που η ίδια ετοιμάζεται να κατακρεουργήσει με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η επίθεση είναι διαχρονική, το ίδιο και τα επιχειρήματα τους, για να προωθήσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Συνάδελφοι, δεν είναι μόνο οι συντάξεις και τα όρια ηλικίας στο στόχαστρο τους. Είναι οι παροχές υγείας, πρόνοιας, νοσοκομειακής περίθαλψης, οι ιατρικές εξετάσεις, τα φάρμακα, όλα μπαίνουν στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Συνάδελφοι, οι συνέπειες της άσχημης κατάστασης που βιώνουμε οι εργαζόμενοι στον κλάδο των κατασκευών, δεν αφορούν μόνο το σήμερα. Διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για να εκδηλωθούν νέες συνέπειες και προβλήματα σε σχέση με την συνταξιοδότηση, το ύψος της σύνταξης. Πέρα από το νομοθετικό οπλοστάσιο, που ενισχύεται καθημερινά για να μειώνει τις συντάξεις, οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, σε συνδυασμό με την ανεργία, τα χαμηλά μεροκάματα, την χειροτέρευση των όρων ασφάλισης, θα βρεθούμε στο μέλλον αντιμέτωποι με πολλαπλά και δισεπίλυτα προβλήματα για τη δυνατότητα θεμελίωσης των ελάχιστων προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση.
  • Ελάχιστοι οικοδόμοι, που σήμερα είναι κάτω από τα 55, θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν 4.500 ένσημα για την σύνταξη, πόσο μάλλον αν περάσουν τα σχέδια τους για αύξηση στα 6.000 ένσημα.
  • Αυξάνονται οι συνάδελφοι που είναι κοντά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και δεν εξασφαλίζουν τα 500 η 1000 οικοδομικά ένσημα που απαιτούνται για την σύνταξη.
  • οι όροι δουλειάς, τα χαμηλά μεροκάματα, σημαίνουν ότι και όσοι καταφέρουν να συνταξιοδοτηθούν η σύνταξη τους θα μετατραπεί σε <σε φιλοδώρημα>.

Η διαπίστωση αυτή είναι μία επιπλέον απόδειξη, ένα καμπανάκι αφύπνισης και προετοιμασίας για όλους μας σε σκληρούς αγώνες για να αντιμετωπιστεί η χωρίς τέλος επίθεση που βάζει τη ζωή μας σε καλούπια ανέχειας και συνεχούς εξαθλίωσης.

Οι λύσεις που έχουμε ανάγκη θα προκύψουν μόνο από τον δικό μας αγώνα, τους στόχους και τα αιτήματα μας.

Η απόφαση να πάρουμε την κατάσταση στα δικά μας χέρια είναι ευθύνη του καθενός μας.
Read More »
ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

Παράταση ως το 2019 για το λιμάνι Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016


Παράταση για την ολοκλήρωση της πολύπαθης Γ’ φάσης των έργων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, έδωσε το Υπουργείο Υποδομών!!!

Παράταση λοιπόν τριών και πλέον ετών σε ένα έργο που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί προ πολλού.

Οι καθυστερήσεις ξεκίνησαν ουσιαστικά από την ώρα της δημοπράτησης, η οποία συνέπεσε με την αλλαγή κυβερνήσεων. 
 
Έτσι ακυρώθηκε για να επαναληφθεί με καθυστέρηση και από κει τα προβλήματα διαδέχθηκαν το ένα το άλλο!

Λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην εξέλιξη των εργασιών, το Υπουργείο Υποδομών αποδέχθηκε τον Ιούλιο του 2014, την υποκατάσταση του αναδόχου.

Έκτοτε το έργο βρίσκεται στα χέρια του Άκτωρα... 
 
Ο χρονικός ορίζοντας για την αποπεράτωσή του ήταν τον Μάιο του 2017, όμως πάει κι άλλο πίσω μετά τη νέα παράταση.

Το έργο έχει προυπολογισμό 58 εκατομμυρίων ευρώ, μετά την έκπτωση και σήμερα είναι το μεγαλύτερο που εκτελείται στην Ήπειρο.
Read More »
Παράταση ως το 2019 για το λιμάνι Ηγουμενίτσας  Παράταση ως το 2019 για το λιμάνι Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

Στα Ιωάννινα ηθοποιοί και Ερυθρός Σταυρός στο πλευρό των προσφύγων την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016


Και στα Γιάννενα η πανελλήνια εκδήλωση ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ που θα πραγματοποιηθεί σε 25 πόλεις και νησιά της Ελλάδας στις 21 Μαρτίου 2016, η οποία είναι η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Κύκλος Ποιητών με συνδιοργανωτές την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Δίκτυο Εθελοντών .

Η ποιητική βραδιά θα λάβει χώρα στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Κάτσαρης» στο μέγαρο της Ε.Η.Μ στις 8 το βράδυ. Ποιήματα ελλήνων και ξένων ποιητών θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Δανάη Τζήμα, Όλγα Παππά, Βαγγελιώ Γιαννάκη, Γιολάντα Καπέρδα, Αγγελική Μιχαλοπούλου, Μαρία Κατσουλίδη, Αθηνά Τσικνιά, Θοδωρής Γκόγκος, Θωμάς Λιόλιος, Βασίλης Σιάφης, Παύλος Νάστος, Νίκος Σφαιρόπουλος, Βασίλης Κονταξής.

Το κοινό μπορεί να προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, παιδικές πάνες, μωρομάντηλα, παιδικά και ανδρικά ρούχα και παπούτσια, είδη γυναικείας υγιεινής κ.ά. Όσοι επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν φάρμακα πρώτης ανάγκης όπως: αντιβηχικά, παυσίπονα, αντιπυρετικά, βιταμίνες, γάζες, αντιδιαρροϊκά σιρόπια για παιδιά και ενήλικες, αντιεμετικά σιρόπια και ταμπλέτες, αντισηπτικά χεριών, αντιφλεγμονώδη χάπια, γάντια, φυσιολογικός ορό σε αμπούλες, σύριγγες 10ml, ταμπλέτες για ουρολοιμώξεις, αυτοκόλλητα ράμματα κ.ά. )

Την περισυλλογή των ειδών θα πραγματοποιήσει το Περιφερειακό Τμήμα Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τα κέντρα υποδοχής του Νομού στον χώρο της εκδήλωσης.

Read More »
Στα Ιωάννινα ηθοποιοί και Ερυθρός Σταυρός στο πλευρό των προσφύγων την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Στα Ιωάννινα ηθοποιοί και Ερυθρός Σταυρός στο πλευρό των προσφύγων την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

Ψήφισμα για την καθιέρωση «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας»

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016


Το Δημοτικό Συμβούλιου του Δήμου Ηγουμενίτσας κατά την συνεδρίαση του στις 7 Μαρτίου 2016, έλαβε το ακόλουθο ψήφισμα στο οποίο αναφέρει:

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για την καθιέρωση «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας» με προτεινόμενη ημερομηνία την 20η Μαΐου.

Πρόκειται για μια κορυφαία πρωτοβουλία που αναδεικνύει την ανεκτίμητη προσφορά του Ελληνισμού στον Παγκόσμιο Πολιτισμό και στοχεύει στην προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας και την ανάδειξη της ιστορικής της παρουσίας.

Η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός συνιστούν την ουσία του Ελληνισμού, των αρχών, των κανόνων, των αξιών και των ιδανικών του. Είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη των προγόνων μας, με αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια.

Αποτελεί καθήκον για όλους μας, να ενισχύσουμε την προσπάθεια αυτή, και να γίνουμε “συνοδοιπόροι” σε αυτό το “ταξίδι” για την καθιέρωση της “Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας”.

Read More »
Ψήφισμα για την καθιέρωση «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας» Ψήφισμα για την καθιέρωση «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, αύριο σε περιοχές του Δήμου Σουλίου

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016
 
H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.

Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.

 
Ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση!
Read More »
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, αύριο σε περιοχές του Δήμου Σουλίου Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, αύριο σε περιοχές του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

Την Κυριακή ο απολογισμός πεπραγμένων δημοτικής αρχής Σουλίου για τα έτη 2014 - 2015

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016


Σας παρακαλούμε σε συνέχεια της αρίθμ.26/10-02-2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου περί - Καθορισμός ημερομηνίας και χώρου για τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης για τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής (άρθρο 217 ΔΚΚ) -, να προσέλθετε σε Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου (Δημαρχιακό Μέγαρο - οδός Κ. Καραμανλή 179 - Παραμυθιά) σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 217 του Δ.Κ.Κ.,Ν.3463/2006 και του 67 του Δ.Κ.Κ., Ν. 3852/2010) την 20η Μαρτίου 2016, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 με θέμα:

Απολογισμός πεπραγμένων δημοτικής αρχής Δήμου Σουλίου για τα έτη 2014,2015.-
Εισηγητής: κ. Δήμαρχος

Read More »
Την Κυριακή ο απολογισμός πεπραγμένων δημοτικής αρχής Σουλίου για τα έτη 2014 - 2015 Την Κυριακή ο απολογισμός πεπραγμένων δημοτικής αρχής Σουλίου για τα έτη 2014 - 2015 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

Β. Γιογιακας: Να διευρυνθεί το πρόγραμμα για την αυτοαπασχόληση πτυχιούχων

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016


Τη διεύρυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη Δράση για την Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ζητεί ο Β. Γιόγιακας με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Θεσπρωτίας ερωτά εάν, σε επόμενη Τροποποίηση της Πρόσκλησης Υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων της Δράσης, πρόκειται να συμπεριληφθούν ως δικαιούχοι και εκείνοι οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την 1/1/2012, αλλά μόνο για την κάλυψη δαπανών που δεν έγιναν δεκτές στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
ΘΕΜΑ: «Δικαιούχοι και προϋποθέσεις συμμετοχής στη Δράση για την Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»

Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα η προκήρυξη της Δράσης «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020). Στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης (Κεφ. Ι.1.4 Δικαιούχοι - Όροι και Προϋποθέσεις Συμμετοχής) αναφέρεται ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, με την ιδιότητα του ατομικού επιχειρηματία/επιτηδευματία ή του εταίρου σε επιχορηγούμενη εταιρεία, από την 1/1/2012 μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, πλην προγραμμάτων κατάρτισης. 
 
Η εν λόγω προϋπόθεση αφορά στην ένταξη του δικαιούχου σ' άλλο Πρόγραμμα ανεξαρτήτως εάν έχει λάβει το ποσό της επιχορήγησης από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Η συγκεκριμένη προϋπόθεση είναι επιπρόσθετη εκείνων που προβλέπονται στον Κανονισμό 1407/2013 για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) και βάσει των οποίων δίνεται η δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων έως 200.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση εντός περιόδου τριών οικονομικών ετών. Ως εκ τούτου εξαιρούνται δυνατότητας συμμετοχής επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τη χρηματοδότηση επιλέξιμων ενεργειών στην εν λόγω Δράση, εφ’ όσον οι ενέργειες αυτές δεν είχαν γίνει δεκτές από προηγούμενα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στα οποία έχουν ενταχθεί. Τέτοια προϋπόθεση, εξάλλου, είχε προβλεφθεί σε ανάλογες Δράσεις για τις ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Εάν προτίθεται, σε επόμενη Τροποποίηση της Πρόσκλησης Υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων της Δράσης «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», να συμπεριλάβει στους δικαιούχους και εκείνους οι οποίοι (με τις ιδιότητες που ορίζονται) έχουν ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την 1/1/2012, πλην όμως μόνο για τις επιλέξιμες δαπάνες που δεν έγιναν δεκτές στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών.
Read More »
Β. Γιογιακας: Να διευρυνθεί το πρόγραμμα για την αυτοαπασχόληση πτυχιούχων Β. Γιογιακας: Να διευρυνθεί το πρόγραμμα για την αυτοαπασχόληση πτυχιούχων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

Βιβλιάριο για ανασφάλιστους: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Ποια τα κριτήρια, τα δικαιολογητικά & οι παροχές

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016


Εγκύκλιο για το πώς γίνεται η έκδοση βιβλιαρίων για ανασφάλιστους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μετά τη δημοσίευση του ν. 4368/2016, εξέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μέχρι την έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) συνεχίζεται η διαδικασία έκδοσης βιβλιαρίων ανασφαλίστων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πλαίσιο της ΚΥΑ 139491/2006 (ΦΕΚ 1747 τ.Β).


Όπως ορίζει ο νόμος του 2006, δικαιούχοι δωρεάν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι ανασφάλιστοι που το οικογενειακό ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000 Ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 20% για τη σύζυγο και για κάθε ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτό το εισόδημα δεν προέρχεται από επαγγελματική δραστηριότητα τέτοια που να του παρέχει τη δυνατότητα ασφάλισης.

«Το καθορισθέν αυτό εισόδημα, αυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία 67% και άνω. Ως εισόδημα νοείται το φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο», σημειώνεται στην ΚΥΑ. Το βιβλιάριο ανασφαλίστου χορηγείται για ένα έτος.

Δικαιολογητικά

Σύμφωνα με το νόμο για την έκδοση του συγκεκριμένου βιβλιαρίου απαιτούνται τα παρακάτω γενικά δικαιολογητικά:
1. Αίτηση επί εντύπου που χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία της Ν.Α., στην οποία θα επισυνάπτεται φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου ή ταυτότητα ανιθαγενούς, δύο (2) φωτογραφίες του μέλους για το οποίο θα εκδοθεί βιβλιάριο και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία θα βεβαιώνεται ότι όλα τα στοιχεία που προσκομίζονται είναι αληθή, ότι ο αιτών είναι ανασφάλιστος και δεν δικαιούται ασφάλιση άμεσα ή έμμεσα από άλλο μέλος της οικογένειας και ότι σε περίπτωση που αλλάξει η ασφαλιστική του κατάσταση θα δηλωθεί αμέσως και θα παραδοθεί το βιβλιάριο στην υπηρεσία έκδοσής του. Επιπλέον στην υπεύθυνη δήλωση θα δηλώνεται ότι δεν υπάρχουν εισοδήματα από συντάξεις ή άλλες πηγές του εξωτερικού.

2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας όπου δε απαιτείται απόδειξη (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), όταν δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση ή υπάρχει νέα εγκατάσταση κ.λπ.

3. Άδεια διαμονής για τους υπηκόους των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα της κατοικίας τους.

Για την κατηγορία 1Α εκτός των γενικών δικαιολογητικών, απαιτείται ακόμη:

− Αντίγραφο εντύπων Ε1, Ε2, Ε9 από την εφορία.

−Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στη υποβολή φορολογικής δήλωσης, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ.

− Βεβαίωση:
i. Αποδεικτικό πληρωμής Προνοιακού επιδόματος και
ii. Του ΟΓΑ προκειμένου για δικαιούχο που εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 2459/1997 (επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα ή σύνταξη ή ισόβια πολυτεκνική σύνταξη).
iii. Για τους ομογενείς, επικυρωμένο αντίγραφο του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς. Για τους ομογενείς, αλλοδαπούς ή πρόσφυγες, γίνεται έλεγχος του διαβατηρίου για την είσοδο και έξοδο από τη χώρα και κρατούνται επικυρωμένα φωτοαντίγραφα στο σχετικό φάκελο.

Εγγραφή στο Μητρώο Ανασφάλιστων και Οικονομικά Αδυνάτων

Οι δικαιούχοι που εφοδιάζονται με βιβλιάριο ανασφαλίστου, εγγράφονται στο Μητρώο Ανασφαλίστων και Οικονομικά Αδυνάτων που τηρείται στην αρμόδια υπηρεσία Υγείας ή Πρόνοιας κάθε Νομαρχίας.

Σύμφωνα με το νόμο ακολουθείται η κάτωθι διαδικασία:
α) Κατάθεση από τον αιτούντα (ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του) των προβλεπόμενων δικαιολογητικών στην αρμόδια υπηρεσία Πρόνοιας ή Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του τόπου μόνιμης κατοικίας του

β) Έλεγχος των δικαιολογητικών από την υπηρεσία ως προς την πληρότητα και γνησιότητα.

γ) Διαβίβαση των δικαιολογητικών σε ειδική Επιτροπή Κοινωνικής Αρωγής η οποία συγκροτείται με απόφαση του Νομάρχη κατά Νομ/κή Αυτοδ/ση ή Νομ/κό Διαμέρισμα ή Νομ/κό Τομέα και αποτελείται από έναν υπάλληλο της ΔΟΥ κατηγορίας ΠΕ, έναν υπάλληλο (κατά προτίμηση Κοινωνικό Λειτουργό) της αρμόδιας Δ/νσης Πρόνοιας και έναν υπάλληλο της Δ/νσης Υγείας (κατά προτίμηση ιατρικής ειδικότητας ή παραιατρικού επαγγέλματος) με τους αναπληρωτές τους.

Μετά τη λήξη του χρόνου ισχύος του βιβλιαρίου, η ανανέωσή του γίνεται με την ίδια διαδικασία με την οποία εκδίδεται. Δεν προσκομίζονται εκ νέου δικαιολογητικά που σύμφωνα με την κρίση της αρμόδιας υπηρεσίας υπάρχουν στο φάκελο του αιτούντα. Άλλωστε η νομοθεσία προβλέπει να τηρείται και ηλεκτρονικός φάκελος με όλα τα δικαιολογητικά και στοιχεία των αιτούντων, στα οποία το Υπουργείο έχει επίσης δυνατότητα άμεσης πρόσβασης.

Παροχές

Στους δικαιούχους βιβλιαρίου δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης παρέχεται:
1. Δωρεάν πλήρης νοσηλεία σε κλίνες Γ’ θέσης.

2. Εξέταση και δωρεάν χορήγηση φαρμάκων (λίστας) στα ιδρύματα που αναφέρονται στην Απόφαση και διενέργεια παρακλινικών ή εργαστηριακών εξετάσεων.

3. Μεταφορά ασθενών με πλωτό ή αεροπορικό μέσο.Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ ΕΔΩ
Read More »
Βιβλιάριο για ανασφάλιστους: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Ποια τα κριτήρια, τα δικαιολογητικά & οι παροχές Βιβλιάριο για ανασφάλιστους: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Ποια τα κριτήρια, τα δικαιολογητικά & οι παροχές Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016


Συνελήφθησαν, χθες (15-03-2016) το απόγευμα στην Περιφερειακή Οδό Άρτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, τρεις ημεδαποί, ηλικίας 35, 28 και 26 ετών, κατηγορούμενοι για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι τρεις ημεδαποί και στη συνέχεια, κατά την παραμονή τους στο Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, ο 26χρονος απέβαλε μία συσκευασία, η οποία περιείχε - 6,58 - γραμμάρια ηρωίνης, ποσότητα την οποία προόριζαν για από κοινού χρήση.

Η παραπάνω ποσότητα ηρωίνης κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Read More »
Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

Η Ομοσπονδία Μουργκάνας διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Η φωνή του Καλαμά»

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016

Η Ομοσπονδία Μουργκάνας διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Η φωνή του Καλαμά», την Κυριακή 20 Μαρτίου & ώρα 7μ.μ., στην αίθουσα της (Γερανίου 44, Αθήνα).

Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση, η συλλογή ουσιαστικών συμπερασμάτων και η κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων, που θα διασφαλίσουν μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του ποταμού Καλαμά, με συνολικό όφελος για το περιβάλλον, την κοινωνία και τον τόπο μας γενικότερα.

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

• Πρόεδρος Κίνησης Καθαρός Καλαμάς, Αιδεσιμότατος Ιερέας π. Γεώργιος Τζώρτζης

• Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Στενών & Εκβολών ποταμών Καλαμά & Αχέροντα, κ. Κομίνος Θεόδωρος

• Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Dr. Χαράλαμπος Βερβέρης

• Βιολόγος Ειδικός Υδάτινων πόρων Περιβαλλοντολόγος, κ. Ευάγγελος Παπάς

Σας προσκαλούμε να ακούσετε την «φωνή του Καλαμά», να την δυναμώσετε και όλοι μαζί να συμβάλλουμε στον αγώνα για την προστασία του ποταμού μας.
Read More »
Η Ομοσπονδία Μουργκάνας διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Η φωνή του Καλαμά» Η Ομοσπονδία Μουργκάνας διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Η φωνή του Καλαμά» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Πραγματοποιήθηκε εχτές η πρώτη συνάντηση για την υλοποίηση του Let’s Do It Greece 2016

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016 στην Ηγουμενίτσα η κεντρική συνάντηση της Περιφέρειας Ηπείρου και των Δήμων Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών για την υλοποίηση της δράσης Let’s Do It Greece 2016. 
 
 
 
Στη συνάντηση ήταν παρών ο Αντιπεριφερειάρχης με αρμοδιότητα σε θέματα Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Εθελοντισμού Ιωάννης Καραμπίνας, οι Αντιδήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών Κώστας Ελευθέριος και Ράνια Παππά αντίστοιχα, η συντονίστρια της δράσης για όλη τη Θεσπρωτίας και περιφερειακή σύμβουλος κα Αντιγόνη Φίλη, ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Σουλίου Δημήτρης Λώλος, πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, εθελοντές και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Θεσπρωτίας. 
 
Μέσω Sκype υπήρχε διαδικτυακή σύνδεση με τον εθελοντή που ξεκίνησε τη δράση και είναι υπεύθυνος για τον πανελλαδικό συντονισμό του Let's do it Greece Νίκο Κιούση. 
 
 
 
Η συμμετοχή ξεπέρασε και φέτος κάθε προσδοκία, αναδεικνύοντας ότι οι Θεσπρωτοί μεταδίδουν κύμα θετικής ενέργειας, συνεργασίας και εθελοντισμού, καθώς είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος και συμμετέχουν ενεργά και συνειδητά στη συγκεκριμένη δράση.

Έγινε εκτενής αναφορά στις δράσεις που θα αναλάβουν όλοι οι φορείς, που αφορούν κυρίως στον καθαρισμό παραλιών, δασών, βυθών, πάρκων καθώς και στον εξωραϊσμό κτηρίων και δημοσίων χώρων. Υπενθυμίζουμε πως φέτος η δράση έχει προγραμματιστεί για τις 17 Απριλίου 2016.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Πραγματοποιήθηκε εχτές η πρώτη συνάντηση για την υλοποίηση του Let’s Do It Greece 2016 Ηγουμενίτσα: Πραγματοποιήθηκε εχτές η πρώτη συνάντηση για την υλοποίηση του Let’s Do It Greece 2016 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

Ο Φορέας Διαχείρισης Αχέροντα και Καλαμά υποδέχεται τα χελιδόνια

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016


Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει και φέτος γιορτή και προσκαλεί μικρούς μεγάλους να υποδεχθούν την Άνοιξη, φτιάχνοντας φωλιές για τα χελιδόνια. 
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 29/03 στο Κέντρο Πληροφόρησης, στην Αμμουδιά και στις 30-31/03 στο «Πάνθεον» στην Ηγουμενίτσα και ώρα 9:30πμ.
 
Σκοπός των «Χελιδονισμάτων» είναι τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τον ερχομό των χελιδονιών, το μακρύ τους ταξίδι και να τα βοηθήσουν φτιάχνοντας για αυτά φωλιές από πηλό, τις οποίες τα παιδιά θα πάρουν μαζί τους και θα τις τοποθετήσουν στο σπίτι τους ή στο σχολείο, προσφέροντας στα χελιδόνια έτοιμα σπιτάκια.
 
Τα παιδιά εκτός από τις χελιδονοφωλιές , θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση σχετική με το ταξίδι των χελιδονιών ,καθώς επίσης να ασχοληθούν και με διάφορες χειροτεχνίες και ζωγραφιές σχετικές με τα χελιδόνια. 
 
Με αυτές τις κατασκευές και με ζωγραφιές που θα μοιραστούν στα παιδιά θα γνωρίσουν ένα έθιμο για το καλωσόρισμα των χελιδονιών που μας έρχεται από παλιά.
 
Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, την πρώτη Μαρτίου ή στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, τα παιδιά γυρνάνε στα σπίτια κρατώντας ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, την «χελιδόνα», και τραγουδούν ένα είδος καλάντων, τα χελιδονίσματα. 
 
Το έθιμο της χελιδόνας, έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλά μέρη της Ελλάδας όπως Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και Δωδεκάνησα.
 
Την «χελιδόνα» σε κάποιες περιοχές την στολίζουν με φύλλα κισσού, που είναι χαρακτηριστικό της αειθαλούς βλάστησης, σε άλλες, με ζουμπούλια ή άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια, κι αλλού της κρεμούν κουδουνάκια και πολύχρωμα χαρτιά.
 
Οι «Χελιδονιστές», οι οποίοι ήταν κυρίως παιδιά αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ενήλικες, και γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών. 
 
Παλιά, οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι, αυγά και σε λίγες περιπτώσεις χρήματα. 
 
Τα λεφτά καθώς και ότι προϊόντα που μάζευαν τα παιδιά τα αφιέρωναν στην εκκλησία. 
 
Κάποια «χελιδονίσματα» χαιρετίζουν το έαρ, την άνοιξη και απαγγέλλουν στίχους, για να διώξουν τον χειμώνα ή τον τελευταίο μήνα του, τον Φλεβάρη.
Read More »
Ο Φορέας Διαχείρισης Αχέροντα και Καλαμά υποδέχεται τα χελιδόνια Ο Φορέας Διαχείρισης Αχέροντα και Καλαμά υποδέχεται τα χελιδόνια Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 Rating: 5

Σελίδες