Συνελήφθη ημεδαπός για "μαϊμού" έρανο

Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2023
Συνελήφθη ημεδαπός για "μαϊμού" έρανο


Συνελήφθη προχθές (14-06-2023) το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί εράνων και λαχειοφόρων αγορών. 

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο να κατέχει προς διάθεση, χωρίς να είναι εφοδιασμένος με σχετική άδεια για τη διενέργεια εράνου ή λαχειοφόρου αγοράς από την αρμόδια αρχή, τα παρακάτω: 
  • 3 μπλοκ λαχειοφόρου αγοράς λαχνών, 
  • 15 έντυπα υλικά και 
  • διπλότυπο μπλοκ αποδείξεων συνδρομής, 
φερόμενα ως εκδοθέντα για λογαριασμό σωματείου για την προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες. 
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός για "μαϊμού" έρανο Συνελήφθη ημεδαπός για "μαϊμού" έρανο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2023 Rating: 5

Ο Οδυσσέας ξανασυναντά την Καλλιδίκη στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)

Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2023
Ο Οδυσσέας ξανασυναντά την Καλλιδίκη στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)


Όλοι ξέρουμε ή έχουμε ακούσει αρκετά από την ιστορία του πολυμήχανου Οδυσσέα, τις περιπέτειες και τα ταξίδια του. 
Άγνωστη είναι όμως σε πολλούς, η σχέση του με τη Θεσπρωτία και την τότε βασίλισσά της Καλλιδίκη.
Αυτός ο μύθος που αναφέρεται στη “Τηλεγονία”, έρχεται να ζωντανέψει στην Ηγουμενίτσα, σε πρόσοψη πολυκατοικίας, δίπλα από το κτήριο του δημαρχείου.
Η δημοτική αρχή Ηγουμενίτσας, υιοθέτησε την πρόταση πολιτών και αποφάσισε να δώσει λίγο χρώμα στο κέντρο της πόλης.


Το έργο, που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, είναι εμπνευσμένο από αυτόν τον μύθο και απεικονίζει τον Οδυσσέα, ένα κουπί και φυσικά νούφαρα, που αντιπροσωπεύουν τη λίμνη με τα νούφαρα, στο χωριό Καλοδίκι στον κάμπο Μαργαριτίου, το οποίο πήρε το όνομά του από την βασίλισσα της Θεσπρωτίας Καλλιδίκη.

Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και τη Δευτέρα αναμένεται να απομακρυνθούν και οι σκαλωσιές.
Συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή και ελπίζουμε πως τέτοιες αισθητικές και όχι μόνο παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και σε άλλα σημεία και γειτονιές της Ηγουμενίτσας.

Η συνέχεια της Οδύσσειας
Τα πάθη του Οδυσσέα, σύμφωνα με το ομηρικό έπος, τελειώνουν, όταν μετά από πολλά χρόνια περιπλάνησης, φτάνει στην Ιθάκη, σκοτώνει τους μνηστήρες που πολιορκούσαν την Πηνελόπη και ζει ευτυχισμένος μέχρι τα γεράματά του.
Σύμφωνα με την “Τηλεγονία”, η οποία κατά πολλούς θεωρείται η συνέχεια της Οδύσσειας, ο ήρωας ήταν πικραμένος από τη στάση της Πηνελόπης. Η σύζυγός του, τον αντιμετώπιζε με πικρία και ψυχρότητα, όσο εκείνος της εξιστορούσε τις περιπέτειες του, μακριά από την Ιθάκη. Έδειχνε ενδιαφέρον μόνο όταν ο πολυμήχανος άνδρας της μιλούσε για την Καλυψώ και την Κίρκη. Η Πηνελόπη ζήλευε και το ζευγάρι τσακωνόταν συχνά.

Η προφητεία του Τειρεσία
Ο Οδυσσέας, στην περιπλάνησή του, επισκέφτηκε τον κόσμο των νεκρών, όπως έγραψε ο Όμηρος στην Ι’ ραψωδία της Οδύσσειας. Εκεί, συνάντησε τον νεκρό Τειρεσία, ο οποίος τον συμβούλευσε να εξευμενίσει τον Ποσειδώνα, που παρέμενε οργισμένος μετά την τύφλωση του γιου του, γίγαντα Πολύφημου.
Ο μάντης του έδωσε όμως κι έναν τρομακτικό χρησμό: Θα τον δολοφονούσε ο γιος του από τη θάλασσα.
Με την επιστροφή του στην Ιθάκη, δεν μπορούσε να ησυχάσει. Τον ταλαιπωρούσε ο χρησμός. Φοβόταν ότι ο Τηλέμαχος αργά ή γρήγορα θα τον σκότωνε. Με μία σπασμωδική κίνηση αποφάσισε να εξορίσει τον γιο του στην Κεφαλλονιά.
Ο Οδυσσέας λίγο αργότερα μετάνιωσε και αποφάσισε να φύγει ο ίδιος και να κάνει θυσία στους θεούς. Για να αποφύγει την οργή του θεού της θάλασσας, ο χρησμός έλεγε ότι έπρεπε να περπατήσει στην στεριά με ένα κουπί στον ώμο και να σταματήσει μόνο όταν κάποιος θα έβλεπε το κουπί και δεν θα γνώριζε τι είναι.
Ο Οδυσσέας, όταν έφτασε στη Θεσπρωτία, αποβιβάστηκε σε έναν όρμο, κοντά στη σημερινή Πάργα.

Ο Οδυσσέας και η Θεσπρωτία
Ο ομηρικός ήρωας απειλούνταν κι από τους συγγενείς των μνηστήρων που είχε σκοτώσει. Παρά το γεγονός ότι η θεά Αθηνά είχε προτείνει ανακωχή, αυτή δεν ήταν εφικτή. Στο νησί κατέφθασε ο Νεοπτόλεμος, ο βασιλιάς των νησιών της Ηπείρου και σαν δικαστής αποφάσισε να φύγει ο Οδυσσέας από την πατρίδα του και να επιστρέψει ύστερα από μία δεκαετία.
Ο Όμηρος, ανέφερε πολύ συχνά τους Θεσπρωτούς, με τους οποίους η Ιθάκη είχε φιλικές σχέσεις. Ο Οδυσσέας, έφτασε στη Θεσπρωτία, όταν αποβιβάστηκε σε έναν όρμο, κοντά στη σημερινή Πάργα, ο γνωστός “όρμος του Οδυσσέα”.
Περιπλανήθηκε στην ενδοχώρα με το κουπί στον ώμο, όταν τον πλησίασε ένας κάτοικος και τον ρώτησε τι κάνει με το “λιχνιστήρι” στην πλάτη του. Το λιχνιστήρι ήταν ένα ξύλο που διαχώριζε το σιτάρι από τα στάχυα. Ο Οδυσσέας, τότε, κάρφωσε το κουπί στο έδαφος και έκανε θυσία στον Ποσειδώνα. Θυσίασε ένα κριάρι, έναν ταύρο κι έναν αγριόχοιρο και ο θεός τον συγχώρεσε.
Παρέμεινε 10 χρόνια στη Θεσπρωτία, ακολουθώντας τη συμβουλή του Νεοπτολέμου. Παντρεύτηκε την Καλλιδίκη, τη βασίλισσα των Θεσπρωτών και απέκτησαν μαζί έναν γιο, τον Πολυποίτη. Ο Οδυσσέας μάλιστα ηγήθηκε των Θεσπρωτών στον πόλεμο κατά των Βρύγων, αρχηγός των οποίων ήταν ο θεός Άρης. Ο θεός Απόλλωνας, βλέποντας τη ματαιότητα της μάχης, διέταξε ανακωχή.
Η Καλλιδίκη πέθανε και ο Οδυσσέας έμεινε στον Θεσπρωτικό θρόνο, μέχρι που ο Πολυποίτης έκλεισε τα εννιά του χρόνια. Παρέδωσε τον θρόνο στον γιο του και πήρε το ταξίδι του γυρισμού για την Ιθάκη.
Read More »
Ο Οδυσσέας ξανασυναντά την Καλλιδίκη στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ) Ο Οδυσσέας ξανασυναντά την Καλλιδίκη στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2023 Rating: 5

Αναβάλλεται για την Δευτέρα η προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Ηγουμενίτσα με τον Αν. Σπυρόπουλο

Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2023
Αναβάλλεται για την Δευτέρα η προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Ηγουμενίτσα με τον Αν. Σπυρόπουλο


Η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ - Κινημα Αλλαγής, σας ενημερώνει πως λόγω του τριήμερου πένθους για την τραγωδία με τους μετανάστες, η προγραμματισμένη για το Σάββατο προεκλογική συγκέντρωση με ομιλητή τον Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Σπυρόπουλο, μεταφέρεται για την Δευτέρα 19.06 στις 20:30', στον πεζόδρομο της Εθνικής Αντιστάσεως (εκλογικό κέντρο ΠΑΣΟΚ)
Read More »
Αναβάλλεται για την Δευτέρα η προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Ηγουμενίτσα με τον Αν. Σπυρόπουλο Αναβάλλεται για την Δευτέρα η προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Ηγουμενίτσα με τον Αν. Σπυρόπουλο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2023 Rating: 5

Δήλωση Αντώνη Μπέζα για την απώλεια του Αχιλλέα Λαζάρου

Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2023
Δήλωση Αντώνη Μπέζα για την απώλεια του Αχιλλέα Λαζάρου


Με σεβασμό και θλίψη αποχαιρετούμε τον καταξιωμένο ρωμανιστή και βαλκανολόγο Αχιλλέα Λαζάρου, που πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό αλλά και ένα τεράστιο έργο, ανεκτίμητης εθνικής αξίας, ως παρακαταθήκη για τον Βλαχόφωνο Ελληνισμό.

Με πλούσιο συγγραφικό έργο και αναρίθμητε ομιλίες σε ημερίδες και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων στην Ηγουμενίτσα, διατράνωσε και τεκμηρίωσε με αδιάσειστα ιστορικά και επιστημονικά στοιχεία την αμφισβητούμενη από την ξένη προπαγάνδα ελληνική καταγωγή των Βλάχων στην Ελλάδα και τη βαλκανική ενδοχώρα γενικότερα.

Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και την ευγνωμοσύνη μου την πολυδιάστατη προσφορά του.

Άξιος!

Read More »
Δήλωση Αντώνη Μπέζα για την απώλεια του Αχιλλέα Λαζάρου Δήλωση Αντώνη Μπέζα για την απώλεια του Αχιλλέα Λαζάρου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2023 Rating: 5

Τη Δευτέρα τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Γιάννενα

Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2023
Τη Δευτέρα τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Γιάννενα


Σας προσκαλούμε στην ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ιωάννινα τη Δευτέρα 19/6/2023 στις 19:30 στο Πάρκο Λιθαρίτσια.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Read More »
Τη Δευτέρα τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Γιάννενα Τη Δευτέρα τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Γιάννενα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2023 Rating: 5

Συναυλίες των μαθητών του Πρότυπου Ωδείου Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2023
Συναυλίες των μαθητών του Πρότυπου Ωδείου ΗγουμενίτσαςRead More »
Συναυλίες των μαθητών του Πρότυπου Ωδείου Ηγουμενίτσας Συναυλίες των μαθητών του Πρότυπου Ωδείου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2023 Rating: 5

Διημερίδα για την Παιδική Προστασία

Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2023
Διημερίδα για την Παιδική Προστασία


Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου (ΚΚΠΠΗ) και ο Επιστημονικός «Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος -Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου (ΣΚΛΕ -ΠΤ ΗΠΕΙΡΟΥ)» συνδιοργανώνουν διημερίδα για την Παιδική Προστασία στις 16 και 17 Ιουνίου 2023 ,με τίτλο : « ΔΙΗΜΕΡΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ».
Η Διημερίδα , που θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, θα διεξαχθεί στα Ιωάννινα στην αίθουσα ΔΩΔΩΝΗ Του Ξενοδοχείου Du Lac , την Παρασκευή 16/6/2023 από τις 12.30 μ.μ έως τις 18.30 μ.μ. και το Σάββατο 17/6/2023 από τις 10.00 π.μ. έως τις 18.30 μ.μ.
Στην διημερίδα θα συμμετέχουν διακεκριμένοι Κοινωνικοί Επιστήμονες, Πανεπιστημιακοί και άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι κρατικών φορέων και αρχών που δραστηριοποιούνται στην Προστασία του Παιδιού και της Οικογένειας, όπως εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) , καθώς και η ίδια η συνήγορος του Παιδιού κ. Κουφονικολάκου Θεώνη .
Θα αναπτυχθούν ζητήματα «αποϊδρυματοποίησης», «εφαρμογής των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας», «βία στην οικογένεια , εγκατάλειψη, παραβατικότητα των ανηλίκων» , «προτάσεις βελτίωσης των πολιτικών που αφορούν το παιδί και την οικογένεια».
Η Διημερίδα θα είναι ανοικτή για το ευρύτερο κοινό και τα οφέλη που θα προκύψουν σε θέματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όσο και σε εκπαιδευτικές ανάγκες των νέων επαγγελματιών στις κοινωνικές επιστήμες αναμένεται να είναι πολύ σημαντικά .
Προσκαλούμε λοιπόν όλους τους φορείς και κυρίως όσους ασχολούνται με το παιδί και την οικογένεια , καθώς και τους επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, παιδαγωγούς , κοινωνικούς φροντιστές κ.λ.π. ,να συμμετέχουν στην διημερίδα ώστε να αναπτυχθεί γόνιμος διάλογος και να διεξαχθούν ωφέλιμα συμπεράσματα για τις πολιτικές που αφορούν το παιδί , την αποτελεσματικότητά τους και την δυνατότητα βελτίωσης του θεσμικού και νομικού πλαισίου.

Για τον ΣΚΛΕ -Π.Τ. Ηπείρου 
Ο Πρόεδρος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ

Για το ΚΚΠΠ Ηπείρου
Η Πρόεδρος
ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΛΑΚΗ
Read More »
Διημερίδα για την Παιδική Προστασία Διημερίδα για την Παιδική Προστασία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2023 Rating: 5

Ξεκινάει σήμερα το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2023
Ξεκινάει σήμερα το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Ηγουμενίτσα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικισμού Εθνικής Αντίστασης σε συνδιοργάνωση με
τον Δήμο Ηγουμενίτσας,
το Πακππο Δήμου Ηγουμενίτσας ,
την Περιφέρεια Ηπείρου - Region of Epirus ,
το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και
τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας/ Igoumenitsa Port Authority 
σας προσκαλούν στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, το οποίο θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Ιουνίου στην Ηγουμενίτσα, με συμμετοχή χορευτικών απ’ όλη την Ελλάδα, την Ιταλία, την Βουλγαρία και την Αλβανία

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:
Παρασκευή 16 Ιουνίου
8:00 μ.μ., Πλατάνια Ηγουμενίτσας
Χοροί Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Δερόπολης, Αιγαίου, Μ. Ασία και Πόντου

Σάββατο 17 Ιουνίου
11:00 π.μ., Κλειστό Γυμναστήριο Ηγουμενίτσας «Αλεξάνδρα Τσιάβου»
Σεμινάριο παραδοσιακών χορών Θεσπρωτίας
8:00 μ.μ., Πλατάνια Ηγουμενίτσας
Χοροί Ηπείρου, Καστοριάς, Κ. Μακεδονίας, Θράκης, Β. Ηπείρου, Βουλγαρίας, Ιταλίας και Αλβανίας.
Read More »
Ξεκινάει σήμερα το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Ηγουμενίτσα Ξεκινάει σήμερα το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2023 Rating: 5

Σελίδες