ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ - ΘΕΑΤΡΟ ΕΣΤΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ

Κυριακή, Ιανουαρίου 26, 2020
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ - ΘΕΑΤΡΟ ΕΣΤΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣΎστερα από επικοινωνία των μελών του Δ.Σ. με τον υπεύθυνο του Κινηματογράφου - Θέατρο "Εστία", που λειτουργεί στην αίθουσα προβολών του Κτιρίου Ε.Ι.Ν. στην Ηγουμενίτσα, μας κοινοποιήθηκε η παρακάτω πρόσφορα:

Για τα μέλη του Συλλόγου Γονέων με Τρία Παιδιά Ν. Θεσπρωτίας, στις παιδικές ταινίες, στα τρία παιδιά το ένα θα έχει δωρεάν είσοδο.

Η προσφορά ισχύει μόνο με την επίδειξη των θεωρημένων καρτών του Συλλόγου
Read More »
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ - ΘΕΑΤΡΟ ΕΣΤΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ - ΘΕΑΤΡΟ ΕΣΤΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 26, 2020 Rating: 5

Θεσπρωτία: Τα κάστρα της Ελέας και του Αγίου Δονάτου… ένα ταξίδι στο χθες

Κυριακή, Ιανουαρίου 26, 2020
Θεσπρωτία: Τα κάστρα της Ελέας και του Αγίου Δονάτου… ένα ταξίδι στο χθες


Στην περιοχή της Παραμυθιάς, βρίσκονται δύο αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι, η Ελέα και ο Άγιος Δονάτος.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ελέας εντοπίζεται σε πλαγιά των ορέων της Παραμυθιάς, ανατολικά της Χρυσαυγής, χωριού με πλατάνια, τρεχούμενα νερά, γραφικές πεζούλες και γεφυράκια.

Η φύσει οχυρή θέση στην οποία ήταν χτισμένη η Ελέα επιτρέπει τον έλεγχο του συνόλου σχεδόν της κοιλάδας των ποταμών Αχέροντα και Κωκυτού, που αποτελούσε την επικράτεια της αρχαίας πόλης.

Εξ όσων γνωρίζουμε, στο β’ μισό του 4ου αιώνα π.Χ. δημιουργήθηκαν στην περιοχή της Θεσπρωτίας οι πρώτες οχυρωμένες πόλεις με πλήρη οικιστική οργάνωση. Μία από αυτές υπήρξε η Ελέα, που ιδρύθηκε λίγο πριν από τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. (περί το 360 π.Χ.) και αποτέλεσε την πρώτη έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών, πριν από τη Γιτάνη (Τιτάνη).

Η Ελέα, που άκμασε κατά τους Ύστερους Κλασικούς και τους Ελληνιστικούς Χρόνους, ήταν το σημαντικότερο οικιστικό κέντρο της Ελεάτιδας (περιοχής μεταξύ του Νεκρομαντείου του Αχέροντα και της Παραμυθιάς, όπου κατοικούσε το φύλο των Ελεατών Θεσπρωτών). Διέθετε ισχυρή πολυγωνική οχύρωση (τα σωζόμενα τείχη έχουν ύψος που φθάνει τα επτά μέτρα και πάχος που αγγίζει τα τέσσερα μέτρα) με δύο κύριες πύλες, αγορά με στοές, ναό για τις λατρευτικές ανάγκες των κατοίκων, δημόσια κτίρια και ιδιωτικές κατοικίες.

Όπως υποδηλώνουν τα νομισματικά σύμβολα της πόλης, που σχετίζονται με την Περσεφόνη και τον Άδη, το Νεκρομαντείο (Νεκυομαντείο) του Αχέροντα, το πλέον φημισμένο στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, τελούσε υπό την επιρροή της Ελέας.

Ο οικισμός της Ελέας καταστράφηκε το 167 π.Χ. από τα ρωμαϊκά στρατεύματα και εγκαταλείφθηκε οριστικά, μαζί με τα υπόλοιπα σημαντικά οικιστικά κέντρα της Θεσπρωτίας.

Με την Ελέα σχετίζονται πολυάριθμα οχυρωματικά έργα των Ύστερων Κλασικών και των Ελληνιστικών Χρόνων στους πρόποδες των ορέων της Παραμυθιάς και στην ευρύτερη περιοχή. Ένα από αυτά είναι η ακρόπολη του Αγίου Δονάτου Ζερβοχωρίου, νοτίως του αρχαιολογικού χώρου της Ελέας.

Η κατασκευή του οχυρού του Αγίου Δονάτου αποσκοπούσε στην εποπτεία και τον έλεγχο της κοιλάδας του Κωκυτού και εν γένει της επικράτειας της Ελέας από το Κοινό των Θεσπρωτών.

Μετά τη ρωμαϊκή καταστροφή του 167 π.Χ. κατασκευάστηκε στο εσωτερικό της ακρόπολης πολυτελής οικία, ενώ κατά τους Νεότερους Χρόνους οικοδομήθηκε εντός του οχυρωματικού έργου εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Δονάτο (στην τοιχοποιία του χρησιμοποιήθηκε αρχαίο οικοδομικό υλικό)


 
Read More »
Θεσπρωτία: Τα κάστρα της Ελέας και του Αγίου Δονάτου… ένα ταξίδι στο χθες Θεσπρωτία: Τα κάστρα της Ελέας και του Αγίου Δονάτου… ένα ταξίδι στο χθες Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 26, 2020 Rating: 5

Θεσπρωτία: Το άγνωστο ταφικό ηρώο στα Μάρμαρα Ζερβοχωρίου

Κυριακή, Ιανουαρίου 26, 2020


Θεσπρωτία: Το άγνωστο ταφικό ηρώο στα Μάρμαρα Ζερβοχωρίου


Η θέση του μνημείου στα Μάρμαρα Ζερβοχωρίου ήταν γνωστή από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, οπότε ο καθηγητής Σ. Δάκαρης το είχε ταυτίσει με «μεγάλη οικία ή ξενώνα». Πρόκειται για ένα, σχεδόν τετράγωνο, κτίριο με πρόσοψη προς τα ΒΑ, χτισμένο με ασβεστολιθικούς γωνιόλιθους μεγάλων διαστάσεων.

Η ανασκαφική έρευνα του 1992 αποκάλυψε στο εσωτερικό του συλημένο κιβωτιόσχημο τάφο και ακριβώς απέναντί του το δάπεδο υπέργειας κατασκευής που λειτουργούσε, πιθανόν, ως «τράπεζα προσφορών», συνηγορώντας έτσι στην ταύτιση της χρήσης του χώρου με ταφικό ηρώο.Ελάχιστα στοιχεία διαθέτουμε για το αρχικό ύψος του ηρώου και για την αναπαράσταση των όψεών του. Η απουσία, ωστόσο, κεραμιδιών στέγης μεταξύ των ευρημάτων συνηγορεί για τον υπαίθριο χαρακτήρα του μνημείου.

Η κατασκευή του μνημείου τοποθετείται χρονικά στην ελληνιστική εποχή (3ος αι. π.Χ.), περίοδο κατά την οποία κατασκευάζονται αρκετά παρόμοια ταφικά μνημεία σε ολόκληρη τη βορειοδυτική Ελλάδα, αλλά και ανάλογου χαρακτήρα κτίσματα και μεμονωμένοι τάφοι, σε ολόκληρη την κοιλάδα του Κωκυτού, του γνωστού κατά την παράδοση ως «ποταμού των θρήνων».


 
Πρόσβαση: Το ταφικό ηρώο στα Μάρμαρα βρίσκεται 42 χλμ. ΝΑ της Ηγουμενίτσας. Ο επισκέπτης ακολουθεί την Εγνατία οδό ως τον κόμβο της Παραμυθιάς και από εκεί την επαρχιακή οδό Παραμυθιά - Γλυκής. Σε απόσταση 5 χλμ. από τον οικισμό της Δαφνούλας συναντά στα δεξιά του αγροτικό δρόμο που οδηγεί στο μνημείο.

 
Read More »
Θεσπρωτία: Το άγνωστο ταφικό ηρώο στα Μάρμαρα Ζερβοχωρίου Θεσπρωτία: Το άγνωστο ταφικό ηρώο στα Μάρμαρα Ζερβοχωρίου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 26, 2020 Rating: 5

Δήμος Φιλιατών: Πρόσκληση σε εργολάβους και μελετητές δημοσίων έργων

Κυριακή, Ιανουαρίου 26, 2020
Δήμος Φιλιατών: Πρόσκληση σε εργολάβους και μελετητές δημοσίων έργων


Ο Δήμος Φιλιατών, καλεί τους ενδιαφερόμενους Εργολήπτες και Μελετητές Δημοσίων Έργων που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στους υπό διαμόρφωση καταλόγους του άρθρου 118 παρ. 5 του Ν. 4412/2016 για την επιλογή αναδόχων μέσω δημόσιας ηλεκτρονικής κλήρωσης δημοσίων συμβάσεων έργων, μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών του Δήμου Φιλιατών έτους 2020, να υποβάλουν εντός είκοσι (20) ημερών από τη παρούσα ανακοίνωση σχετική αίτηση στο Δήμο Φιλιατών, συνοδευόμενη από φωτοαντίγραφο του εργοληπτικού (ΜΕΕΠ/ βεβαίωση εγγραφής στα Μητρώα Περιφερειακών Ενοτήτων) ή του μελετητικού τους πτυχίου, το οποίο να είναι σε ισχύ.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν:
είτε στο γραφείο πρωτοκόλλου του Δήμου Φιλιατών, (Ελευθερίου Βενιζέλου 8, 46300 Φιλιάτες Θεσπρωτίας) το αργότερο έως 11/02/2020 και ώρα 14:30 μέσα σε σφραγισμένο φάκελο, έξω από τον οποίο θα αναγράφονται με κεφαλαία γράμματα τα πλήρη στοιχεία του ενδιαφερομένου και τα εξής: ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΩΝ, ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ 118 ΤΟΥ Ν. 4412/2016.
είτε στο e-mail: info@filiates.gr το αργότερο έως 11/02/2020 και ώρα 14:30.
Read More »
Δήμος Φιλιατών: Πρόσκληση σε εργολάβους και μελετητές δημοσίων έργων Δήμος Φιλιατών: Πρόσκληση σε εργολάβους και μελετητές δημοσίων έργων Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 26, 2020 Rating: 5

Δωρεά από το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας

Κυριακή, Ιανουαρίου 26, 2020
Δωρεά από το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θέλει να ευχαριστήσει το ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας) για την συλλογή τους σε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό προς το Κοινωνικό Φαρμακείο και για την συνεχή στήριξη σε οτιδήποτε έχουμε χρειαστεί.

Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Φαρμακείο δέχεται τις προσφορές σε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό που δεν χρειάζεστε και δεν έχει παρέλθει ο χρόνος λήξης τους καθημερινά 7:00 – 15:00 στα γραφεία του ( παλιά μαθητική εστία).

Βοηθήστε μας να βοηθήσουμε όσους μας έχουν ανάγκη.

Στοιχεία επικοινωνίας:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Κτήριο ΕΙΝ – 28ης Οκτωβρίου 7,
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ.: 2665024245
Φαξ: 2665028888
Read More »
Δωρεά από το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Δωρεά από το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 26, 2020 Rating: 5

Σύλληψη δύο 31χρονων το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Ιανουαρίου 26, 2020
Σύλληψη δύο 31χρονων το βράδυ στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη δύο 31χρονων αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ένας 31χρονος κατείχε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο και ο έτερος κατείχε ταξιδιωτικό έγγραφο που ανήκει σε άλλο πρόσωπο. 
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Σύλληψη δύο 31χρονων το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη δύο 31χρονων το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 26, 2020 Rating: 5

Σελίδες