ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΦΩΛΙΑΣ ΩΟΤΟΚΙΑΣ CARETTA - CARETTA ΣΤΙΣ ΕΚΒΟΛΕΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑ

Σάββατο, Ιουνίου 06, 2020
ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΦΩΛΙΑΣ ΩΟΤΟΚΙΑΣ CARETTA - CARETTA ΣΤΙΣ ΕΚΒΟΛΕΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑΤην Πέμπτη 04.06.2020 ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα - Κέρκυρας κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας από πολίτη μετέβη στην ευρύτερη περιοχή των εκβολών του ποταμού Αχέροντα για τον εντοπισμό φωλιάς ωοτοκίας θαλάσσιας χελώνας καρέτα (Caretta caretta).
Το προσωπικό φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης τοποθέτησε στηρίγματα γύρω από τον αυγοθάλαμο, για να τοποθετηθεί κορδέλα σήμανσης ώστε να προστατευτεί από τυχόν εκσκαφή ή/και λεηλασία. Άμεσα θα τοποθετηθεί πινακίδα στο σημείο προς ενημέρωση των λουόμενων για την παρουσία της φωλιάς στην παραλία. 

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της επώασης των αυγών από την εναπόθεσή τους στον αυγοθάλαμο έως την εκκόλαψη ολοκληρώνεται σε 7-11 εβδομάδες υπό ιδανικές συνθήκες που προϋποθέτουν: προστασία της φωλιάς από εκσκαφή, θήρευση, ποδοπάτημα κ.α., τήρηση ησυχίας και κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Υπάρχει κίνδυνος από την μη τήρηση των προαναφερόμενων συνθηκών, καθυστέρησης εκκόλαψης αλλά και το χειρότερο σενάριο τα αυγά να μην εκκολαφτούν ποτέ! 


Ο Φορέας Διαχείρισης υπενθυμίζει στους πολίτες:
1. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η εκσκαφή της φωλιάς, η απομάκρυνση των αυγών από τον αυγοθάλαμο και η παραμονή τους στην ακτή χωρίς σκίαση, καθώς και το άγγιγμα τους με γυμνά χέρια
2. Αποφύγετε να κινείστε περιμετρικά της φωλιάς, καθώς οι κραδασμοί από τα ποδοπατήματα μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη έξοδο των νεοσσών.
Παρατηρείστε από απόσταση.
3. Αποφύγετε τη χρήση βαρεών οχημάτων στην ακτή.
4. Αποφύγετε τη πιθανή ρίψη νερού στη φωλιά, σε περίπτωση που βρίσκεται πλησίον βρύσης /ντουζιέρας.
5. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε περίπτωση εξόδου θηλυκής χελώνας με σκοπό την ωοτοκία, παραμείνετε σε απόσταση ασφαλείας και μην κάνετε θόρυβο. Παρατηρείστε από απόσταση.
6. Μην τοποθετείτε εξοπλισμό θαλάσσης (ομπρέλες, ξαπλώστρες κλπ.) κοντά στη φωλιά. 

Όσον αφορά στο καθεστώς προστασίας της, η θαλάσσια χελώνα καρέτα (Caretta caretta) συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης και προστατεύεται και από τα Π.Δ. 617/1980 και 67/1981. Η IUCN (Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης) έχει χαρακτηρίσει έξι (6) από τα επτά (7) είδη θαλάσσιων χελωνών ως κινδυνεύοντα ή κρισίμως κινδυνεύοντα. Η καρέτα καρέτα συμπεριλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο για τα Αμφίβια και τα Ερπετά της IUCN ως Τρωτό, με μειούμενο πληθυσμό, ενώ στο Κόκκινο Βιβλίο για τα Απειλούμενα Ζώα της Ελλάδας χαρακτηρίζεται ως Κινδυνεύον.

Η θαλάσσια χελώνα έχει χαμηλό ρυθμό αναπαραγωγής. Τα θηλυκά γεννούν κατά μέσο όρο 120 περίπου αυγά και στη συνέχεια δεν ξανα-ωοτοκούν για δύο έως τρία χρόνια. Ωριμάζει μετά τα 25-35 έτη (περίπου 50-75 εκ. μήκους χελύου) και έχει διάρκεια ζωής 47–67 έτη. Για αυτούς τους λόγους αποτελεί ένα σημαντικό είδος που χρήζει προστασίας.
Η μεγαλύτερη απειλή για τη θαλάσσια χελώνα είναι η απώλεια ενδιαιτημάτων για την κατασκευή της φωλιάς της λόγω της παράκτιας ανάπτυξης, της θήρευσης των νεοσσών και των ανθρώπινων οχλήσεων (όπως ο παράκτιος φωτισμός και η οικιστική ανάπτυξη) που προκαλούν αποπροσανατολισμό των νεοσσών κατά την έξοδό τους προς την θάλασσα.

Πηγή: https://www.redbubble.com/i/canvas-print/Know-Your-Sea-Turtles-by-PepomintNarwhal/15240456.5Y5V7, Loggerhead: καρέτα καρέτα, Leatherback: δερματοχελώνα, Green/black: Πρασινοχελώνα ή Μύδας Αν εντοπίσετε ίχνη εξόδου θηλυκής χελώνας ή νεοσσών ή πιθανή φωλιά ωοτοκίας παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με τον Φορέα Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα - Κέρκυρας ή την Λιμενική Υπηρεσία της περιοχής σας ή τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ.
Read More »
ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΦΩΛΙΑΣ ΩΟΤΟΚΙΑΣ CARETTA - CARETTA ΣΤΙΣ ΕΚΒΟΛΕΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΦΩΛΙΑΣ ΩΟΤΟΚΙΑΣ CARETTA - CARETTA ΣΤΙΣ ΕΚΒΟΛΕΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 06, 2020 Rating: 5

Σύλληψη αρχαιοκαπήλων με τη συνδρομή του Γιώργου Τσουκαλη

Σάββατο, Ιουνίου 06, 2020
Σύλληψη αρχαιοκαπήλων με τη συνδρομή του Γιώργου Τσουκαλη


Μια ακόμη σημαντική επιτυχία κατέγραψε σήμερα στο πλαίσιο του διαρκούς αγώνα του εναντίον της αρχαιοκαπηλίας ο Γιώργος Τσούκαλης. Ο διευθυντής πολιτιστικής κληρονομιάς του ομίλου International Action Art διαλεύκανε μια δύσκολη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Σε άψογη συνεργασία με τον αντιστράτηγο της Ελληνικής αστυνομίας και επιθεωρητή Βορείου Ελλαδος Κώστα Σκούμα τον ταξίαρχο Γενικό αστυνομικό διευθυντή Ηπείρου Κώστα Δούβαλη τον διευθυντή Ιωαννίνων Βασίλη Μουσελίμη και τον διοικητή υποδιεύθυνσης ασφαλείας Θανάση Σκούφη έφεραν εις πέρας την υπόθεση διασώζοντας σημαντικές αρχαιότητες ανυπολόγιστης αξίας και οι οποίες επιστρέφουν στο Ελληνικό κράτος.

Ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής ευχαριστεί δημοσίως τους εκπροσώπους της Ελληνικής αστυνομίας που ήταν δίπλα του και αυτή τη φορά και εξαίρει την στάση του προέδρου της ΟΦΚΑΘ Χρήστο Ράμο αλλά και των στενών συνεργατών και συνοδοιπόρων του, Πέτρου Γωνιωτάκη και Φώντα Βρόσγου, οι οποίοι αόκνως συνέβαλλαν τα μέγιστα στην επίτευξη και αυτού του στόχου.

Read More »
Σύλληψη αρχαιοκαπήλων με τη συνδρομή του Γιώργου Τσουκαλη Σύλληψη αρχαιοκαπήλων με τη συνδρομή του Γιώργου Τσουκαλη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 06, 2020 Rating: 5

Αντίδραση του Φιλοζωικού Σωματείου Θεσπρωτίας για την άμαξα στην παραλιακή

Σάββατο, Ιουνίου 06, 2020
Αντίδραση του Φιλοζωικού Σωματείου Θεσπρωτίας για την άμαξα στην παραλιακή


Αφηρημένη τέχνη θυμίζει η απόφαση του Ο.Λ.Η.Γ που παραχωρεί κεντρική θέση στάθμευσης τροχήλατης αμαξάς και μάλιστα με αντίτιμο 50 ευρώ. 
Ίσως είναι το χαμηλότερο αντίτιμο στην ιστορία της γης για παραχώρηση χρήσης λιμενικού χώρου και μάλιστα χωρίς κανενός είδους προκήρυξη και κανενός είδους διαγωνισμό ,όπως ορίζει η εθνική μας νομοθεσία. 
Απόφαση μεν για άδεια χρήσης χώρου ,χωρίς να αναφέρει την διαδρομή της αμαξάς . 
Φυσικά εσκεμμένα η διαδρομή δεν αναφέρθηκε επειδή αφορά τον δήμο και όχι το Λιμενικό ταμείο και μακάρι να υποψιαζόμαστε τον λόγο αυτού του τρικ. 
Οπότε ο Ηνίοχος που ελπίζω να έχει την ειδική άδεια Ηνιόχου που ορίζει ο νόμος , χρειάζεται έγκριση και από τον Δήμο ή κάποιου είδους συμπληρωματικής άδειας από το Λιμενικό Ταμείο που να αναφέρει την διαδρομή της αμαξάς ; 
Δεν γνωρίζω να έχει παραχωρηθεί ο χώρος στον συγκεκριμένο φορέα από την κτηματική υπηρεσία ,ούτε αν έχουν ελεγχθεί οι άδειες κυκλοφορίας του οχήματος. 
Δεν γνωρίζω ακόμα κατά πόσο ερευνήθηκαν οι διατάξεις περί ασφαλείας παιδικών χαρών ,σύμφωνα με τον νέο νόμο ,ούτε αν η άμαξα πληροί τις προδιαγραφές σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού εσωτερικών. 
Αυτά θα μας τα πουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. 
Δεν ξέρω ακόμα αν στο συγκεκριμένο μέρος θα υπάρχει υπόστεγο ,νερό και τροφή τρεις φορές την ημέρα ,όπως ορίζει η νομοθεσία. 
Οι αποφάσεις αυτές απλά φέρνουν τα σωματεία σε δύσκολη θέση ,εφόσον αυτός που θα την "πληρώσει"άμεσα θα είναι δυστυχώς ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης ,όπως έγινε και στα Σύβοτα την χρονιά που μας πέρασε. Το σωματείο μας θα είναι πάντα μπροστά σε περιστατικά κακομεταχείρισης κάθε ζώου και όχι μόνο οικόσιτων. Μήνυση έχει κατατεθεί στην εισαγγελέα και για τις παράνομες δραστηριότητες στον ποταμό Αχέροντα,χωρίς όμως να έχει ακόμα εκδικαστεί. Οι ακραίες λύσεις ομως δεν ωφελούν κανέναν και δημιουργούν σε όλους μας αντιπαλότητες και έχθρες. Για τον παραπάνω λόγο πιστεύουμε ότι μετά την δημοσίευση μας και έπειτα από σχετική μας αναλυτική καταγγελία η οποία στάλθηκε με email σήμερα στον Ο.Λ.Η.Γ να αποσύρει την απόφαση άμεσα. 

Κόρπας Βασίλειος 
Φιλοζωικό Σωματείο Θεσπρωτίας
Read More »
Αντίδραση του Φιλοζωικού Σωματείου Θεσπρωτίας για την άμαξα στην παραλιακή Αντίδραση του Φιλοζωικού Σωματείου Θεσπρωτίας για την άμαξα στην παραλιακή Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 06, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Τραυματισμός 64χρονου ναυτικού

Σάββατο, Ιουνίου 06, 2020
Ηγουμενίτσα: Τραυματισμός 64χρονου ναυτικού


Ενημερώθηκε, η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, για περιστατικό τραυματισμού 64χρονου μέλους του πληρώματος του Ε/Γ -Ο/Γ πλοίου «HELLENIC SPIRIT» Ν. Χανίων 30.
Συγκεκριμένα, ο 64χρονος μηχανοδηγός Α΄του πλοίου, κατά την διαδικασία ελέγχου της σωστικής λέμβου έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να πέσει από την σκάλα και να τραυματιστεί στο κεφάλι και στην πλάτη.
Το ανωτέρω πλοίο, που είχε αποπλεύσει από τον λιμένα Ηγουμενίτσας με προορισμό τον λιμένα Ανκόνας, επανακατάπλευσε στην Ηγουμενίτσα και ο 64χρονος διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας για τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο-Φιλιατών για νοσηλεία .
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας .
Read More »
Ηγουμενίτσα: Τραυματισμός 64χρονου ναυτικού Ηγουμενίτσα: Τραυματισμός 64χρονου ναυτικού Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 06, 2020 Rating: 5

Σελίδες