https://picasion.com/

Φωτιά σε νταλίκα στην Εγνατία Οδό στο τούνελ Παραμυθιάς

Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022
Φωτιά σε νταλίκα στην Εγνατία Οδό στο τούνελ Παραμυθιάς


Φωτιά σε κινητήρα νταλίκας που κινούταν στην Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα, εκδηλώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, στο τούνελ Παραμυθιάς.

Στο σημείο έσπευσαν 2 οχήματα της πυροσβεστικής Παραμυθιάς με 3 πυροσβέστες, οι οποίοι δεν χρειάστηκε να επέμβουν, καθώς ο οδηγός πρόλαβε και έσβησε στην φωτιά.

Ο δεξιός κλάδος του ρεύματος για Ιωάννινα, έκλεισε για περίπου 1 ώρα.
Read More »
Φωτιά σε νταλίκα στην Εγνατία Οδό στο τούνελ Παραμυθιάς Φωτιά σε νταλίκα στην Εγνατία Οδό στο τούνελ Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022 Rating: 5

Οι πρώτες μέρες του πολέμου - Αφήγηση από το ημερολόγιο του Θεμιστοκλή Έξαρχου

Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022
Οι πρώτες μέρες του πολέμου - Αφήγηση από το ημερολόγιο του Θεμιστοκλή Έξαρχου



Αφήγηση των πρώτων ημερών του πολέμου, όπως το κατέγραψε στο ημερολόγιο του βρισκόμενος στο μέτωπο, ο 25χρονος τότε Θεμιστοκλής Έξαρχος.

Ο Θεμιστοκλής Έξαρχος γεννήθηκε στην Κοσμηρά Ιωαννίνων το 1915 και πέθανε το 1974.


Έζησε στη Θεσπρωτία, όπου υπηρέτησε για χρόνια ως δάσκαλος στο Φιλιάτι και τη Σίδερη, μετά και από τον γάμο του με την Βασιλική Πάντου, από τη Σίδερη Φιλιατών.

Μαζί αποκτήσανε 4 παιδιά, την Πανωραία (Ρέα), τον Παντελή, τον Παναγιώτη και την Ουρανία Μασούρα.

Στη φωτογραφία τον βλέπουμε με τον εγγονό του και φωτογράφο 
στην Ηγουμενίτσα κ. Χρήστο Μασούρα σε ηλικία 2 ετών.

Στο Αλβανικό μέτωπο βρέθηκε σε ηλικία 25 ετών και καθημερινά κατέγραφε στο ημερολόγιό του, τις ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων φαντάρων, καθώς και τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπιζαν καθημερινά.

Ακόμα και ο θάνατός του το 1974, ήταν μία μορφή θυσίας και ανιδιοτελούς προσφοράς.

Στο Ελισαβέτειο σχολείο των Ιωαννίνων που υπηρετούσε το 1974, θα έκαναν εμβόλια στους μαθητές και για να δείξει στα παιδιά ότι δεν πρέπει να φοβούνται, προσφέρθηκε και έκανε αυτός πρώτος το εμβόλιο. Το οποίο όμως του δημιούργησε επιπλοκές οι οποίες τον οδήγησαν στον θάνατο.

Άφησε όμως πίσω του ένα ιστορικό κειμήλιο, για να θυμούνται οι επόμενες γενιές, την θυσία των προγόνων μας. 

Ακούστε ένα μικρό κομμάτι από την αφήγηση του ημερολογίου του:

Read More »
Οι πρώτες μέρες του πολέμου - Αφήγηση από το ημερολόγιο του Θεμιστοκλή Έξαρχου Οι πρώτες μέρες του πολέμου - Αφήγηση από το ημερολόγιο του Θεμιστοκλή Έξαρχου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022 Rating: 5

Η επίθεση των Ιταλών στο προκεχωρημένο φυλάκιο της Πόβλας Φιλιατών

Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022


Ο Δημήτρης Λέντζαρης περιγράφει πως ό ίδιος έζησε το χρονικό της εισβολής στο προκεχωρημένο φυλάκιο της Πόβλας Φιλιατών στην συνοριακή γραμμή με την Αλβανία.
«......Ο πόλεμος είχε αρχίσει προ του Οκτωβρίου του '40.
Την 1η Οκτωβρίου 1940 επιστρατεύτηκα και τοποθετήθηκα στο 2ο Λόχο
που είχε την έδρα του στην Πόβλα, Φιλιατών.....
Την 25η Οκτωβρίου 1940, είχα επιστρέψει στο χωριό μου από το Φιλιάτι που είχα μεταβεί, για να ορκιστώ ως δάσκαλος ενώπιον του Ειρηνοδίκη Φιλιατών γιατί ο διορισμός μου ήταν για την περιφέρεια Πωγωνίου.
Την 26η Οκτωβρίου, ημέρα της γιορτής μου, μετά το μεσημέρι επιστρέφω στο λόχο μου. Την 27η Οκτωβρίου 1940 είμεθα συγκεντρωμένοι στην αίθουσα των αξιωματικών του λόχου στην Πόβλα. Το ιταλικό πρακτορείο "ΣΤΕΦΑΝΙ" εκείνη τη στιγμή ανακοίνωσε ότι οι Έλληνες στρατιώτες συνεπλάκησαν με την Ιταλική Περίπολο στα σύνορα της Σαγιάδας και φονεύθηκαν τρεις Αλβανοί στρατιώτες και δύο Ιταλοί. Η ιταλική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε ευθύνες για τη στάση των Ελληνικών στρατευμάτων. Το ίδιο βράδυ, στο Πρακτορείο Αθηνών, το διέψευσε ως αποκύημα του ιταλικού πρακτορείου.
Ώρα 23.00. Ο ταγματάρχης κ. Παπαγεωργίου από το Φιλιάτι εκαλεί στο τηλέφωνο το λοχαγό μου κ. Σκιαδόπουλο. Τι είπαν;
Ώρα 24.00. Ο λοχαγός με διέταξε να βάλω διπλοσκοπούς. Στην οροθετική γραμμή βλέπαμε τις Ιταλικές περιπόλους να κινούνται παραδόξως και συνεννοούντο με φανούς. Διετέχθημεν να κατακλιθούμε.
28 Οκτωβρίου 1940, ώρα 3.10. Διατάσσεται συναγερμός και συγκέντρωση του λόχου.
Ώρα 4.30. Μετά δυσκολίας συγκέντρωσα την ομάδα μου γιατί όλοι σχεδόν οι στρατιώτες μου ήταν σε διάφορες υπηρεσίες, μάγειροι, ιπποκόμοι, κουρείς, υποδηματοποιοί, κλπ. Δεν ήξευρα τα ονόματα των γιατί μόλις προ δύο, τριών ημερών είχα έλθει από το φυλάκιο Τσαμαντά και μου δόθηκε η ομάδα διοίκησης του λόχου.
Ώρα 5.00. Είχα συγκεντρώσει την ομάδα μου πλήρως εξοπλισμένη, πρόσθεν του γραφείου του λόχου. Εκεί έρχεται ο λοχαγός μου κ. Σκιαδόπουλος και μας λέει:
- Λοχία και στρατιώτες. Δεν ξεύρουμε τί θα γίνει. Η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε να περάσει τα στρατεύματά της από την πατρίδα μας. Η κυβέρνησή
μας αρνήθηκε. Είναι πιθανόν να μας πιέσουν. Εσείς πηγαίνετε να καταλάβετε τις θέσεις σας και αργότερα θα διατάξω τι θα κάνετε. Φοβάστε;
- Όχι, απαντήσαμε όλοι με μια φωνή.
- Μία ψυχή που έχει να βγει ας βγει μια ώρα αρχύτερα, είπε ο λοχαγός. Λοχία, συνέχισε ο κ. λοχαγός. Πήγαινε να καταλάβεις θέσεις εκεί που είναι τα ορύγματα, τα ξεύρουν οι στρατιώτες σου, για να φυλάξετε την οδό προς και από το φυλάκιο "Χορμούλι".
Ώρα 5.35. Είχαμε καταλάβει τις θέσεις μας.Δεν είχαμε καλά πιστέψει και περιμέναμε να φέξει για να επιστρέψουμε στα ίδια. Αξιωματικός της διμηρίας μου ήταν ο ανθυπασπιστής κ. Ζανουδάκης, ο οποίος είχε πάει στα φυλάκια για επιθεώρηση από την προηγούμενη μέρα.
Ώρα 6.30 ή 6.50. Δεν είχα ωρολόγι για να ξεύρω ακριβώς την ώρα. Ακούσαμε έναν πυροβολισμό. Νομίζαμε ότι πρόκειται για κάποια εκπυρσοκρότηση, αλλά διαψευστήκαμε. Δεν πέρασαν λίγα δευτερόλεπτα και μια οβίδα διέσχισε τον ουρανό και έπεσε κατά την Πόβλα. Ακούστηκαν και άλλες και άλλες οβίδες. Ακούστηκαν βολές οπλοπολυβόλων, όλμων και όπλων από την πλευρά του εχθρού.Ενώ εγένοντο αυτά, ακούστηκε η σάλπιγγα του λόχουμας. Προσοχή - προσοχή και αμέσως ένα εμβατήριο. Προχωρείτε - προχωρείτε …. Την στιγμή εκείνη καταφθάνει ο διμοιρίτης κ. Ζανουδάκης. Του έδειξα τις θέσεις των ανδρών μου και καθίσαμε συζητούντες.
Οι οβίδες των πυροβόλων όπλων του εχθρού συνεχίζοντο και αρκετές έπεφταν αριστερά μας, στη χαράδρα που είναι μεταξύ Πόβλας και Παλαιοχωρίου Αγίων Πάντων.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο εχθρός δεν είχε φανεί, ούτε και εμείς είχαμε ρίψει έστω και μια τουφεκιά. Ενώ συζητούσαμε με τον διμοιρίτη, περί ώρα 7.30 ή 8.00 άκουσα μια φωνή. Λοχία Λέντζαρη, να οπισθοχωρήσεις προς το εικόνισμα Πόβλας". Ήταν ο σύνδεσμος του λόχου μας.
Αμέσως ο κ. Ζανουδάκης, εγώ και οι άνδρες μου οπισθοχωρούμε, τρέχοντας προς το εικόνισμα. Ο πόλεμος των οβίδων συνεχιζόταν. Ευτυχώς δεν μας είχαν αντιληφθεί οι Ιταλοί και οι οβίδες των εχθρικών πυροβόλων, όλμων, πολυβόλων και οπλοπολυβόλων έπεφταν στο κενό προς την Πόβλα και πλησίον μας βέβαια. Οπισθοχωρήσαμε μέσα σε βάτα και θάμνους, σε ένα ανηφορικό μονοπάτι. Μόλις φτάσαμε σε ένα ανοιχτό μέρος σταματήσαμε να ξεκουραστούμε. Λαχανιάζαμε όλοι από την τρεχάλα.
Η απόσταση μέχρι το εικόνισμα θα ήταν 50 έως 70 μέτρα. Εδώ θα συναντήσουμε το λόχο μας. Και ενώ λέγαμε αυτά και πήραμε μια ανάσα, βλέπουμε στην απέναντι πλαγιά του βουνού, πιο πάνω από το εικόνισμα, να τρέχουν τρεις στρατιώτες. Ο κ. Ζανουδάκης τους αναγνώρισε. "Δεν είναι δικοί μας", είπε. "Είναι Ιταλοί, φαίνονται από τη στολή τους". Σε λίγο το επιβεβαίωσαν και οι ίδιοι. Φώναζαν: "Σινιόρ καπιτάνα, … σινιόρ καπιτάνα…". Τώρα τι γίνεται; Πού είναι ο Λόχος μας; Ο κ. Ζανουδάκης πήρε την απόφαση. "Εγώ λοχία, θα πάρω τον οπλοπολυβολητή και μερικούς στρατιώτες και θα προχωρήσω και εσύ με τους υπόλοιπους άνδρες θα με υποστηρίξεις αν χρειαστεί και όταν φθάσω απέναντι, θα σε υποστηρίξω εγώ για να με ακολουθήσεις". Έτσι κι έγινε. Βάζει ο οπλοπολυβολητής μερικές ριπές στον αέρα εναντίον των Ιταλών που είχαν ανεβεί στην πλαγιά και με άλματα προχωρούν στο μονοπάτι, ενώ εγώ με τους τρεις άνδρες μου παρακολουθούμε τους Ιταλούς, βάζοντες κάπου- κάπου στον αέρα. Οι Ιταλοί λούφαξαν μέσα στους βράχους.
Περιμένουμε να μας υποστηρίξει ο κ. Ζανουδάκης. Δυστυχώς το οπλοπολυβόλο που είχε πάρει ο κ. Διμοιρίτης δεν βάζει.Στο αριστερό ακούονται πυροβολισμοί αυτομάτων όπλων. Είναι οι Ιταλοί που βάζουν εναντίον της ομάδας μας. Εναντίον του κ. Ζανουδάκη. Εμείς όμως αρχίζουμε να προχωρούμε με άλματα, για να φθάσουμε στο εικόνισμα. Δεν είχαμε καλά καλά φτάσει στο αντέρισμα του δρόμου και οι οβίδες έπεφταν συνεχώς.
Οι άντρες μου, (τα ονόματα δεν τα ξεύρω γιατί μόλις είχα αναλάβει την ομάδα μου), που όλοι τους ήταν τεχνίτες στο λόχο μας και εγώ κάνουμε τα τελευταία άλματα. Μία οβίδα όμως που πέφτει πίσω μας και σε μικρή απόσταση, με καθηλώνει στο έδαφος. Λίγες πέτρες πέφτουν πάνω μου. Ευτυχώς δεν έπαθα τίποτα. Κοιτάζω δεξιά - αριστερά, δεν βλέπω κανέναν απ' τους άντρες μου. Προσπαθώ να μετακινηθώ προς το εικόνισμα έρποντας και μπροστά βλέπω Ιταλούς στρατιώτες που βαδίζουν στο δρόμο. Έρχονταν φαίνεται από την Πόβλα. Οι άντρες μου τι έγιναν; Φονεύθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν ή κρύφτηκαν.Για μένα δεν ενδιαφέρθησαν εάν ήμουν τραυματισμένος ή νεκρός. Γιατί; Δεν έπρεπε ο διμοιρίτης μου να ενδιαφερθεί; Γιατί με εγκατέλειψε στο πεδίο της μάχης; Και τώρα τι πρέπει να κάνω; Να σηκωθώ να παραδοθώ;Εκείνη τη στιγμή κατεβαίνουν από την πλαγιά του βουνού και οι τρεις Ιταλοί στρατιώτες και ενώνονται με τους άλλους που περνούσαν στο δρόμο. Ούτε καν ενδιαφέρθηκαν για μας. ΟΧΙ είπα, θα παραμείνω στη θέση μου και αν με βρουν θα με πιάσουν αιχμάλωτο.Περίμενα το μοιραίο. Κρύφτηκα μέσα στα βάτα. Αν δε πάλι δεν με ανακαλύψουν θα προσπαθήσω να ενωθώ με τον λόχο μου. Παραμένω επιτόπου μέχρι το βράδυ. Δεν ήρθε κανένας.
Δίπλα μουπερνούσαν συνέχεια Ιταλικά τμήματα στρατού. Το ίδιο και νοτιότερα καθόσον ακούγονται βήματα και φωνές. Όταν υπήρχε ησυχία, και δεν ακούγονταν φωνές, σηκώθηκα και ερεύνησα γύρω μου για να διαπιστώσω την τύχη των άλλων στρατιωτών μου,αλλά δεν είδα τίποτα.
Αφού νύχτωσε, αποφασίζω να κατέβω στο χωριό Παλαιοχώρι των Αγίων Πάντων.Μέσα σε θάμνους και βάτα βαδίζω με μεγάλη δυσκολία. Κάποτε έπεφτε και ψιλή βροχούλα. Για μια στιγμή ακούω φωνές και βήματα. Σταματάω πάνω σε ένα θάμνο και είμαι ξαπλωμένος. Δεν έχω τίποτε μαζί μου, μόνο την χλαίνη και μία χειροβομβίδα μίλς, τα άλλα πράγματά μου τα είχα κρύψει μέσα στα βάτα, ως και το όπλο μου. Είναι μεσάνυχτα. Το φεγγάρι το έχει κρύψει ένα σύννεφο. Έρχεται πλησίον μου ένας στρατιώτης. Ούρησε δίπλα μου και είπε: "Κουτού ίστ σκοτωμένο". Φαίνεται ήταν Αλβανός. Θα ήταν η Τσέτα- άτακτα σώματα Αλβανών.
Αφού ξεμάκρυνε η Τσέτα οπισθοχώρησα λίγα μέτρα γιατί φοβόμουν μήπως επιστρέψει κανένας από την Τσέτα και με σκυλέψει.Όταν διαπίστωσα ότι η Τσέτα προχώρησε αρκετά και επικρατούσε ηρεμία, προχώρησα και κατά τις πρωϊνές ώρες βρέθηκα πλησίον μιας οικίας. Μπήκα μέσα το υπόγειό της και περίμενα να έλθουν οι νοικοκυραίοι. Ήμουν βρεγμένος αρκετά.
Ενώ περίμενα τους νοικοκυραίους ακούω φωνές και βήματα. Ήταν Ιταλικά τμήματα στρατού. Μπήκα πιο μέσα και κρύφτηκα σε μια γωνιά.Στο υπόγειο ήταν σκοτάδι. Δεν είχε κανένα παράθυρο. Ένας Ιταλός στρατιώτης μπήκε στην πόρτα του υπογείου, έριξε μια ματιά γύρω του κι έφυγε. Δεν βρήκε τίποτα γιατί στο υπόγειο έμεναν μόνο γίδια το βράδυ.Πολλοί Ιταλοί στρατιώτες μπήκαν στο δωμάτιο που ήταν πάνω από το υπόγειο, αναποδογύρισαν ότι βρήκαν, τραπέζια, καρέκλες, σαντούκια, πήραν ότι τους άρεσε κι έφυγαν. Κατά το μεσημέρι καταφτάνει η οικογένεια του σπιτιού.
Μπήκε μέσα στο δωμάτιο, είδε την καταστροφή που τους έγινε και άρχισε τις φωνές. "Μας έκλεψαν, μας τα πήραν όλα, ότι κι είχαμε. Τι θα γίνουμε;".
Εκείνη τη στιγμή βγαίνω κι εγώ από το υπόγειο. Ήταν τέσσερις γυναίκες οι οποίες μόλις με είδαν τρέξανε να με περιποιηθούν.Τους διηγήθηκα την περιπέτειά μου και αμέσως μου έδωσαν πολιτικά ρούχα. Τη χειροβομβίδα την έκρυψα κάτω από το πάτωμα. Στο χωριό έμεινα περισσότερες από δέκα ημέρες στο σπίτι του Γ. Μάνθου........»


 
Read More »
Η επίθεση των Ιταλών στο προκεχωρημένο φυλάκιο της Πόβλας Φιλιατών Η επίθεση των Ιταλών στο προκεχωρημένο φυλάκιο της Πόβλας Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022 Rating: 5

28η Οκτωβρίου 1940: Οι πρώτες ημέρες του πολέμου στη Θεσπρωτία

Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022
28η Οκτωβρίου 1940: Οι πρώτες ημέρες του πολέμου στη Θεσπρωτία


Μέσα από έρευνα και ιστορικά κείμενα, οι μαθητές της Δ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Γραικοχωρίου Θεσπρωτίας, το 2019 μαζί με τη δασκάλα τους, Ελένη Καλαμπάκα, επιχειρούν να ρίξουν φως στα γεγονότα των πρώτων ημερών της ιταλικής εισβολής στον τόπο τους.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 1940
Φιλιάτες Θεσπρωτίας

Αργά το βράδυ, μια πάνοπλη ομάδα Ιταλών στρατιωτών πέρασε τα ελληνοαλβανικά σύνορα και πλησίασε το ελληνικό φυλάκιο... Ο Ιταλός αρχιφύλακας ανθυπασπιστής ζήτησε από τον Έλληνα λοχία μια κουραμάνα, γιατί τους είχε τελειώσει το ψωμί και θα τους έφερναν την άλλη μέρα. Οι Έλληνες τους έδωσαν πέντε κουραμάνες και κράτησαν μια για τους ίδιους. Η πείνα των Ιταλών ήταν μόνο το πρόσχημα. Στην πραγματικότητα, οι στρατιώτες του Μουσολίνι είχαν πάει για να κατασκοπεύσουν και να δουν την ετοιμότητα του φυλακίου... Περίπου στις 2 το πρωί, οι Ιταλοί στρατιώτες χορτασμένοι πλέον, επέστρεψαν. Αυτή τη φορά δεν είχαν ανάγκη καμιά δικαιολογία. Σύρθηκαν μυστικά γύρω από το φυλάκιο και επιτέθηκαν...

(Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ 1940-1941,ΤΕΡΖΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ)
Ωστόσο, ο πόλεμος δεν είχε ακόμα κηρυχτεί...
Οι ήσυχες φθινοπωρινές ημέρες δεν προμηνούσαν την μπόρα του πολέμου που θα έρχονταν. Όμως μια ανησυχία πλανιόταν πάνω από την περιοχή μας.
Μέσα από την «ζωντανή» μαρτυρία του δάσκαλου Παναγιώτη Μήτση, την οποία αποτύπωσε στις σελίδες του βιβλίου «ΘΥΜΑΜΑΙ», οι μαθητές και δασκάλα τους μεταφέρουν το χρονικό του τρόμου, στα χωριά της ελληνοαλβανικής μεθόριου.

Δευτέρα 28 Οκτώβρη 1940.
Πριν καλά-καλά ξημερώσει, τους κατοίκους της μικρής κωμόπολης των Φιλιατών, ξάφνιασαν οι εκρήξεις οβίδων πυροβολικού ,γύρω και μέσα στο Φιλιάτι. Η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο. Ο ιταλικός στρατός επιτέθηκε στις συνοριακές φρουρές και εισέβαλε στην Ελλάδα. Οι φρουρές ύστερα από μικρή αντίσταση, συμπτύχθηκαν. Τα πρώτα θύματα ανάμεσα στους πολίτες, ήταν ο δήμαρχος Φιλιατών Παναγιώτης Κύρκος και ο γιος του Δημήτρης, με καταγωγή από την Σίδερη. Μια οβίδα, έσκασε μπροστά τους και τους σκότωσε λίγα μέτρα από το σπίτι τους.
«Από το χωριό παρακολουθούσαμε τις εκρήξεις στις Κογκέλες. Ήταν τότε γυμνές από δέντρα. Φουρνέλα βάζουν, είπε ο γείτονάς μου ο Πίπης. Και όμως ήταν βόμβες.

Ο πόλεμος ήταν γεγονός».
Η αφήγηση του Γιάννη Κόντη, επικεφαλής ομάδας πολυβόλου του λόχου που ήταν στρατοπεδευμένος στη Βάναρη, δίνει την εικόνα της πρώτης ημέρας του πολέμου: «Την Κυριακή το βράδυ βρισκόμουν με άδεια στο χωριό. Πριν ακόμη ξημερώσει ξεκίνησα με τον συγχωριανό μου Φιλίππη, να παρουσιαστούμε στο λόχο. Οι μέρες ήταν κρίσιμες. Δεν προλάβαμε να φτάσουμε στο λόχο. Μας πρόλαβαν τα γεγονότα. Οι εκρήξεις βομβών που ακούγαμε μαρτυρούσε ότι ο πόλεμος είχε αρχίσει. Δεν βρήκαμε το λόχο στη θέση του. Είχε ήδη μετακινηθεί. Εκεί ήταν μόνο το πολυβόλο μας και δυο-τρεις στρατιώτες. Πήραμε το πολυβόλο και ανεβήκαμε στο αντέρεισμα που ελέγχει το δρόμο που έρχεται από το Πλαίσιο. Από κει θα 'ρχονταν οι Ιταλοί. Πιάσαμε θέση και περιμέναμε. Οι ώρες περνούσαν χωρίς να φαίνεται καμιά κίνηση. Η μικρή αντίσταση που πρόβαλαν τα φυλάκια ανάγκασε τους Ιταλούς να προχωρούν με προφυλάξεις. Κάποια στιγμή στην απέναντι ράχη, βλέπουμε να ξεπροβάλει μια μεγάλη ομάδα. Φαίνονταν να είναι πολίτες. Όσο προχωρούσαν τόσο καλύτερα ξεχώριζαν. Ήταν πράγματι πολίτες και ανάμεσά τους ξεχώριζαν τα ράσα ενός παπά. Τι είχε συμβεί; Οι Ιταλοί για ασφάλεια είχαν πάρει από το χωριό πολίτες και τους έβαλαν να προχωρούν μπροστά. Προβληματιστήκαμε. Τι να κάνουμε; Αν πυροβολούσαμε τα θύματα θα ήταν πολίτες. Στην Κιάφα, στο σημείο που κατηφορίζει ο δρόμος προς τη Βάναρη, σταμάτησαν. Ύστερα από λίγο οι πολίτες γύρισαν προς το χωριό. Οι Ιταλοί, που ως τα τώρα δε συνάντησαν αντίσταση, πίστεψαν ότι ο δρόμος ήταν ανοικτός. Προχωρούσαν χωρίς ιδιαίτερες προφυλάξεις. Τους αφήσαμε να μας πλησιάσουν. Όπως ήταν συγκεντρωμένοι βάλαμε με το πολυβόλο. Αρκετοί έπεσαν. Νεκροί, τραυματίες; Οι υπόλοιποι σκόρπισαν και καλύφθηκαν... Οι Ιταλοί μόλις συνήλθαν άρχισαν να βάλλουν με καταιγιστικά πυρά. Δεν είχαμε να κάνουμε κάτι άλλο. Πήραμε το πολυβόλο και φύγαμε. Περάσαμε μέσα από το Φιλιάτι όπου ο ελληνικός πληθυσμός μας παρακολουθούσε. Σε λίγο θα έμπαινε ο ιταλικός στρατός. Στο δρόμο συναντούσαμε και άλλες ομάδες που βάδιζαν να περάσουν τον Καλαμά. Περάσαμε με τη λούντρα την μετακινούμενη σχεδία. Στην απέναντι πλευρά του Καλαμά ήταν η δεύτερη γραμμή αντίστασης».

Η επαρχία Φιλιατών, βρισκόταν στα χέρια των Ιταλών.
Ο ιταλικός στρατός, μπήκε στο Φιλιάτι το απόγευμα της Δευτέρας.
Οι μουσουλμάνοι των Φιλιατών και των γύρω χωριών, τους επεφύλαξαν θερμή υποδοχή. Άνδρες γυναίκες και παιδιά βγήκαν στους δρόμους και ζητωκραύγαζαν.
Τη νύχτα που ακολούθησε και την άλλη μέρα άρχισε λεηλασία στο Φιλιάτι. Δημόσια κτήρια παραβιάστηκαν, αρχεία και έπιπλα πετάχτηκαν στους δρόμους, μαγαζιά και σπίτια ανοίχτηκαν, εμπορεύματα και νοικοκυριά αρπάχτηκαν. Οι συνετοί και οι νοικοκυραίοι μουσουλμάνοι δεν κατόρθωσαν να τους συγκρατήσουν και να αποφευχθεί η λεηλασία.
Τα σύνορα της περιοχής Φιλιατών, από τη θάλασσα ως τη Μουργκάνα, κάλυπτε το τάγμα Φιλιατών ενισχυμένο με ντόπιους εφέδρους. Οι Ηπειρώτες καλούνταν να υπερασπιστούν την πατρίδα, τον τόπο τους, τις οικογένειές τους. Οι δυνάμεις ήταν μικρές και με ελαφρύ οπλισμό. Είχαν εντολή, μετά τις πρώτες αψιμαχίες, να συμπτυχθούν πέρα από τον Καλαμά, όπου ήταν η δεύτερη γραμμή αντίστασης. Έτσι και έγινε. Αλλού οργανωμένα, αλλού μεμονωμένες ομάδες πολέμησαν ώσπου αργά το βράδυ και οι τελευταίοι στρατιώτες πέρασαν τον Καλαμά, απόσυραν τη λούντρα και οχυρώθηκαν σε προκαθορισμένες θέσεις. Εκεί πολέμησαν με πείσμα και κράτησαν τη θέση τους δέκα μέρες, παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις των ιταλικών δυνάμεων. Κάθε προσπάθειά τους να στήσουν γέφυρα αποτύγχανε.
Οι Αρχές εγκατέλειψαν το Φιλιάτι και πέρασαν στον Καλαμά, όπου συγκεντρώνονταν ο στρατός για να προβάλει αντίσταση. Ένα μέρος πολιτών ακολούθησε το στρατό και τις αρχές. Πολλοί κατευθύνθηκαν στα γύρω ελληνικά χωριά. Εκεί βρήκαν φιλοξενία στις δύσκολες μέρες που ακολούθησαν. Μερικοί πάλι κλείστηκαν στα σπίτια τους στο Φιλιάτι και περίμεναν με αγωνία. Είχαν ελπίδες στη βοήθεια γειτόνων και φίλων μουσουλμάνων, με τους οποίους ζούσαν ειρηνικά όλα τα χρόνια. Στο Φοινίκι, όσο βράδιαζε μεγάλωνε ο φόβος και η αγωνία. Οι άντρες μαζεμένοι στην πλατεία περίμεναν μήπως και κάπου μάθει κάτι. Πολλές οικογένειες διανυκτέρευσαν στη μεγάλη γράβα του χωριού, άλλες πάλι βρήκαν φιλοξενία στα κορφινά σπίτια του χωριού, για να φύγουν στο βουνό αν γίνει κάτι. Όλοι μαζί αντιμετώπιζαν το φόβο καλύτερα .Το ίδιο συνέβαινε σε όλα τα ελληνικά χωριά.
Η νύχτα και οι επόμενες μέρες πέρασαν μέσα στην αγωνία. Όμως δεν σημειώθηκαν επιδρομές άτακτων. Κάποιοι από τους φιλοξενούμενους Φιλιακιώτες πήγαν στο Φιλιάτι και επιστρέφοντας μας μετέφεραν την εικόνα της καταστροφής .
Πέρασαν δέκα ημέρες και οι Ιταλοί δεν κατόρθωναν να περάσουν τον Καλαμά. Κάθε προσπάθειά τους να πλησιάσουν, να ανιχνευθούν περάσματα, να στήσουν γέφυρα, αντιμετωπίζονταν με επιτυχία από τα εύστοχα ελληνικά πυρά. Το ελληνικό πυροβολικό ήταν ιδιαίτερα εύστοχο και ένα πρωινό την ώρα του συσσιτίου των Ιταλών στου Τάκα που στρατοπέδευαν, μια οβίδα χτύπησε ανάμεσα στους συγκεντρωμένους στρατιώτες, στο καζάνι με τη μακαρονάδα, προκαλώντας πολλά θύματα.

Ιστορική έμεινε η φράση του Ιταλού διοικητή:
«No fatsa Ntoulka» («όχι πέρασμα από μέρος που να είναι ορατό από το παρατηρητήριο του ελληνικού πυροβολικού στη θέση Ντούλκα πάνω από τον Παραπόταμο»).

Στις 7 του Νοέμβρη τη νύχτα, ξέσπασε φοβερή καταιγίδα, ο δυνατός αέρας έφερνε κύματα-κύματα την καταρρακτώδη βροχή οι αστραπές έσχιζαν τον μαύρο ουρανό. Ανάμεσα στις βροντές και το βουητό του αγέρα ξεχώριζε ένας άλλος θόρυβος! ήταν εκρήξεις οβίδων και ριπές πολυβόλων. Αυτή τη νύχτα διάλεξε ο ιταλικός στρατός να στήσει γέφυρα και να περάσει τον Καλαμά. Η μάχη συνεχίζονταν ώρες πολλές.
Όταν κόπασε η καταιγίδα σταμάτησε και η αχολοή της μάχης. Ξημέρωσε μία ήσυχη ημέρα. Τίποτε δεν θύμιζε τον χαλασμό της νύχτας. Οι Ιταλοί κατόρθωσαν να περάσουν τον Καλαμά και να προχωρήσουν προς την Ηγουμενίτσα και την Παραμυθιά. Η προέλαση τους όμως δεν συνεχίστηκε για πολύ.
Ο ελληνικός στρατός για δέκα ημέρες πρόβαλλε ηρωική αντίσταση στη γραμμή Καλαμά. Αντιμετώπιζε μεγαλύτερες δυνάμεις σε άνδρες οπλισμό και Αεροπορία. Όμως προκάλεσε απώλειες τον εχθρό και καθυστέρησε τη γρήγορη προέλαση που ονειρευόταν οι Ιταλοί.

Στις 8 Νοεμβρίου οι Ιταλοί μπήκαν στην Ηγουμενίτσα. Μαζί τους και τα ένοπλα τμήματα των μουσουλμάνων που εδώ έστησαν την έδρα τους. Επακολούθησαν τα ίδια τα έκτροπα που σημειώθηκαν και στο Φιλιάτι. Έγιναν λεηλασίες και καταστροφές αρκετών σπιτιών και καταστημάτων, πυρπολήθηκαν καταστήματα. Στην Ηγουμενίτσα έγιναν οι πρώτες εκτελέσεις δύο Ελλήνων του Χρήστου Πιτούλη και του Χρήστου Τσώνη. Αυτές οι εκτελέσεις σήμαναν την απαρχή των δεινών και του αίματος που πότισε άφθονο, στη συνέχεια τα χρόνια της κατοχής, τη θεσπρωτική γη.
Η προέλαση των ιταλικών στρατευμάτων πέρα από τον Καλαμά, μας γέμισε απογοήτευση. Δεν μπορούσαμε δεν θέλαμε να πιστέψουμε πως όλα τελείωσαν.
Οι ελληνικές δυνάμεις αφού με αυταπάρνηση πολέμησαν τους Ιταλούς στην Πίνδο και το Καλπάκι, σταμάτησε την προέλαση τους κι όταν ύστερα από λίγες ημέρες ενισχύθηκε με καινούργιες δυνάμεις, πέρασαν στην αντεπίθεση και τους ανάγκασαν, ηττημένους και ντροπιασμένους να υποχωρήσουν πέρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το ίδιο έγινε και στο μέτωπο της δικής μας περιοχής. Ο ελληνικός στρατός άρχισε την αντεπίθεση. Βαθιά πέρα από την Ηγουμενίτσα ακούγονταν υπόκωφες εκρήξεις.

Από τις 10-12 Νοεμβρίου 1940 η VIII Μεραρχία κινήθηκε επιθετικά κατά του εχθρού.

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου ξημέρωσε μία ήσυχη μέρα.
Τίποτε δεν ακουγόταν. Οι ιταλικές δυνάμεις είχαν υποχωρήσει. Έμεναν μόνο μικρά τμήματα οπισθοφυλακής. Με αγωνία περιμέναμε από στιγμή σε στιγμή να αντικρίσουμε να παρελαύνουν τα ελληνικά τμήματα. Το απόγευμα από τη Ράχη του χωριού είδαμε στρατιώτες, ακροβολισμένους να ανεβαίνουν από το Καλπάκι (Ελαία) προς το Φιλιάτι. Δεν είχαμε καμιά αμφιβολία, ήταν ο ελληνικός στρατός. Χωρίς να σκεφτούμε τυχόν κινδύνους τρέξαμε και με μια ανάσα ανεβήκαμε τις Κογκέλες. Τους προλάβαμε στην είσοδο των Φιλιατών. Γεμάτοι χαρά τους αγκαλιάσαμε. Δεν ήταν από το τάγμα των Φιλιατών. Μας συνέστησαν να απομακρυνθούμε γρήγορα γιατί μπροστά τους υπήρχαν ιταλικές ομάδες και υπήρχε το ενδεχόμενο να συμπλακούν. Γυρίσαμε στο χωριό. Είχε σουρουπώσει. Εκεί βρίσκονταν από αρκετή ώρα, ομάδα στρατιωτών του τάγματος Φιλιατών και ο χωριανός μας στρατιώτης Γιάννης Κόντης. Ήτανε σταλμένοι από τη διοίκηση του τάγματος να ζητήσουν από τους κατοίκους να ετοιμάσουν ψωμί κι ότι άλλο μπορούσαν, γιατί το τάγμα προελαύνοντας γρήγορα είχε αποκοπεί από την επιμελητεία.

Στη στιγμή όλοι οι φούρνοι του χωριού άναψαν.
Επιτέλους ελεύθερος ο τόπος ύστερα από είκοσι και πλέον μέρες κατοχής, μέσα σε φόβους και αγωνίες.
Όμως ο πόλεμος δεν είχε τελειώσει. Μόλις άρχιζε.
Read More »
28η Οκτωβρίου 1940: Οι πρώτες ημέρες του πολέμου στη Θεσπρωτία 28η Οκτωβρίου 1940: Οι πρώτες ημέρες του πολέμου στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022 Rating: 5

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα

Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα


Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Την τελευταία εβδομάδα, από τις 18 έως τις 24 Οκτωβρίου 2022, τα κέρδη ξεπέρασαν τα 25 εκατομμύρια ευρώ.
Ο μεγάλος νικητής, σε κατάστημα του ΟΠΑΠ στον Ορχομενό, επέλεξε το στοίχημα «Τελικό Αποτέλεσμα» σε 8 αγώνες από την Premier League, τη La Liga, το Κύπελλο Γερμανίας, τη δεύτερη κατηγορία της Σουηδίας, την τρίτη κατηγορία της Ιταλίας και τη Football League Trophy της Αγγλίας και κέρδισε 18.364,41 ευρώ.
Στο Πάμε Στοίχημα-Ιπποδρομίες, τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στο Markopoulo Park, στο ΣΚΟΡ 6 (σωστή πρόβλεψη του νικητή σε 6 συνεχόμενες κούρσες) 5 νικητές κέρδισαν από 4.601,70 ευρώ.

Εταιρικό προφίλ
Ο ΟΠΑΠ είναι η κορυφαία εταιρεία τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα και μία από τις πλέον καταξιωμένες στον κλάδο της παγκοσμίως.
Ιδρύθηκε το 1958 και δραστηριοποιείται στη διεξαγωγή και διαχείριση αριθμοπαιχνιδιών, παιχνιδιών αθλητικού στοιχήματος, αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, λαχείων, στιγμιαίων τυχερών παιχνιδιών και παιγνιομηχανημάτων (VLTs) στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο ως προς την ενσωμάτωση των παγκόσμιων αρχών του Υπεύθυνου Παιχνιδιού στις δραστηριότητες του.
Ταυτόχρονα, ο ΟΠΑΠ κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των πλέον κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Μέσω εκτενούς προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας, το οποίο επικεντρώνεται στην Υγεία, τον Αθλητισμό και την Απασχόληση, η εταιρεία στηρίζει έμπρακτα και διαχρονικά την ελληνική κοινωνία.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.opap.gr
Read More »
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022 Rating: 5

Προμήθεια ενός καινούργιου μικρού λεωφορείου μεταφοράς ατόμων από το Δήμο Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022
Προμήθεια ενός καινούργιου μικρού λεωφορείου μεταφοράς ατόμων από το Δήμο Ηγουμενίτσας

Φωτογραφία αρχείου

Εγκρίσεις Ε.Υ.Δ. για προμήθεια οχημάτων στους Δήμους Αρταίων και Ηγουμενίτσας
Τη σύμφωνη γνώμη για την έγκριση των σχεδίων σύμβασης και τη διαδικασία προκήρυξης δύο έργων διατυπώνει με σχετικά έγγραφα η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Ήπειρος».

Ειδικότερα, πρόκειται για τα έργα:
  • «Προμήθεια ενός (1) καινούργιου μικρού λεωφορείου μεταφοράς ατόμων 20-30 θέσεων καθημένων», προϋπολογισμού 89.900 ευρώ με φορέα υλοποίησης το Δήμο Ηγουμενίτσας. Το έργο εντάσσεται στην πράξη «Αντικατάσταση οχημάτων Δήμου Ηγουμενίτσας».
  • «Προμήθεια απορριμματοφόρων οχημάτων συλλογής βιοαποβλήτων», προϋπολογισμού 372.000 ευρώ με φορέα υλοποίησης το Δήμο Αρταίων. Το έργο εντάσσεται στην πράξη «Δράσεις για τη Διαχείριση Βιοαποβλήτων στο Δήμο Αρταίων»



Read More »
Προμήθεια ενός καινούργιου μικρού λεωφορείου μεταφοράς ατόμων από το Δήμο Ηγουμενίτσας Προμήθεια ενός καινούργιου μικρού λεωφορείου μεταφοράς ατόμων από το Δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022 Rating: 5

Επεκτείνεται και στην Ηγουμενίτσα το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022
Επεκτείνεται και στην Ηγουμενίτσα το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»


Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» επεκτείνεται σε 28 ακόμη δήμους της χώρας και όσοι και όσες επιθυμούν να απασχοληθούν ως επιμελητές και επιμελήτριες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα ntantades.gov.gr και να εγγραφούν στο «Μητρώο Επιμελητών».

Το πρόγραμμα αφορά στην κατ' οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων, ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και, ιδιαίτερα, των μητέρων, για τη χρήση πιστοποιημένων υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών τους.

Οι νέοι δήμοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι οι παρακάτω: Αγρινίου, Αλεξανδρούπολης, Αργοστολίου, Αρταίων, Γρεβενών, Ελασσόνας, Ζίτσας, Ηγουμενίτσας, Καλλιθέας, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Κορδελιού-Ευόσμου, Κορινθίων, Κω, Λευκάδος, Μυτιλήνης, Ναυπλιέων, Ν. Ιωνίας, Ν. Κέρκυρας, Π. Φαλήρου, Περιστερίου, Πύλου Νέστορος, Πύργου, Σητείας, Φαρκαδόνας, Φλώρινας, Χαλκιδέων, Χανίων.

Η εγγραφή στο Μητρώο Επιμελητών γίνεται μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα ntantades.gov.gr και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων είναι δωρεάν. Αίτηση μπορούν να συμπληρώσουν τα άτομα που είναι ενήλικα, έχουν τυπικά προσόντα απόδειξης γνώσης κατηγορίας βρεφονηπιοκόμων, έχουν πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά και ιατρικές γνωματεύσεις από τις ειδικότητες παθολόγου/γενικού ιατρού, δερματολόγου και ψυχολόγου.

Μέσω της εγγραφής στο Μητρώο Επιμελητών, οι ενδιαφερόμενοι και οι ενδιαφερόμενες ενισχύουν το επαγγελματικό προφίλ τους, καθώς έχουν όλες τις προϋποθέσεις, για να εργαστούν επίσημα και νόμιμα στον τομέα της κατ' οίκον φύλαξης βρεφών, ενώ, συμμετέχοντας στη δράση «Νταντάδες της γειτονιάς», έχουν και ασφάλιση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η εγγραφή στο Μητρώο Επιμελητών δεν αποκλείει την απασχόληση σε άλλη δομή ή βρεφονηπιακό σταθμό και οι επιμελητές/επιμελήτριες ρυθμίζουν το ωράριο εργασίας, αλλά και την αμοιβή τους, κατόπιν συνεννόησης με τους γονείς.

Όσο για τα άτομα που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό παροχής πρώτων βοηθειών σε βρέφη και παιδιά, που είναι υποχρεωτικό για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν σεμινάριο του ΕΚΑΒ και να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην ιστοσελίδα ntantades.gov.gr. Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι και οι ενδιαφερόμενες θα ειδοποιηθούν για τον χρόνο και τον τόπο της εκπαίδευσής τους.

Σημειώνεται ότι κάθε επιμελητής/επιμελήτρια επιτρέπεται να παρέχει τις υπηρεσίες του:

- σε ένα έως τρία παιδιά, εκ των οποίων μόνο ένα παιδί μπορεί να είναι ηλικίας κάτω των 12 μηνών,

- σε ένα έως δύο παιδιά, ηλικίας κάτω των 12 μηνών.

Με αφορμή την επέκταση της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος και σε άλλους δήμους, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, δήλωσε: «Με τις "Νταντάδες της γειτονιάς", στηρίζουμε εμπράκτως τους γονείς και ιδιαίτερα τις μητέρες που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, μετά την απόκτηση των παιδιών τους».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη εγγράφονται στο Μητρώο Επιμελητών, μέσω της σχετικής πλατφόρμας, ενδιαφερόμενοι από τους παρακάτω 33 δήμους: Αβδήρων, Αγίων Αναργύρων, Αμφιλοχίας, Ανατολικής Σάμου, Άνδρου, Αποκορώνου, Βέλλου-Βόχας, Βοΐου, Βόρειας Κέρκυρας, Βόρειας Κυνουρίας, Γόρτυνας, Δίου-Ολύμπου, Εμμανουήλ Παππά, Εορδαίας, Ευρώτα, Ικαρίας, Ιστιαίας Αιδηψού, Καβάλας, Καρπάθου, Κρωπίας, Λεβαδέων, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας 'Α]Άννας, Μυκόνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Ορεστιάδας, Παλαμά, Πηνειού, Πρέβεζας, Ρήγα Φεραίου, Σάμης, Σουλίου και Σύρου-Ερμούπολης.
Read More »
Επεκτείνεται και στην Ηγουμενίτσα το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» Επεκτείνεται και στην Ηγουμενίτσα το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022 Rating: 5

Δήμος καλεί ΤΑΙΠΕΔ για παρουσίαση της σύμβασης

Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022
Δήμος καλεί ΤΑΙΠΕΔ για παρουσίαση της σύμβασης


Κι αφού το 67% των μετοχών του ΟΛΗΓ πέρασε στον Όμιλο Γκριμάλντι, ο Δήμος Ηγουμενίτσας αναμένεται να κλείσει και το θέμα της χερσαίας ζώνης.

Μέχρι στιγμής η υπόθεση είναι στο σκοτάδι και ο καθένας κάνει τα δικά του σενάρια..

Έστω και αργά, ο Δήμαρχος έκανε γνωστό στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι έχει αποστείλει έγγραφο στο ΤΑΙΠΕΔ ώστε κλιμάκιο του να φτάσει στην Ηγουμενίτσα και να παρουσιάσει επίσημα την σύμβαση..

Μάλλον θα περιμένουν πολύ…
Read More »
Δήμος καλεί ΤΑΙΠΕΔ για παρουσίαση της σύμβασης Δήμος καλεί ΤΑΙΠΕΔ για παρουσίαση της σύμβασης Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022 Rating: 5

Τραγωδία στη Φασκομηλιά Θεσπρωτίας | Ηλικιωμένη έπεσε σε βόθρο και ανασύρθηκε νεκρή

Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022
Τραγωδία στη Φασκομηλιά Θεσπρωτίας | Ηλικιωμένη έπεσε σε βόθρο και ανασύρθηκε νεκρή


Τραγωδία στο χωριό Φασκομηλιά της Θεσπρωτίας. Μία ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε νεκρή μέσα σε βόθρο που υπήρχε κοντά στο σπίτι της.

Η 75χρονη εντοπίστηκε από συγγενικά της πρόσωπα.

Η γυναίκα ανασύρθηκε και αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Οι διασώστες διαπίστωσαν τον θάνατό της.

Όλες οι ενδείξεις και τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα της αστυνομίας παραπέμπουν σε ατύχημα που είχε η 75χρονη το οποίο της στοίχισε τη ζωή.
Read More »
Τραγωδία στη Φασκομηλιά Θεσπρωτίας | Ηλικιωμένη έπεσε σε βόθρο και ανασύρθηκε νεκρή Τραγωδία στη Φασκομηλιά Θεσπρωτίας | Ηλικιωμένη έπεσε σε βόθρο και ανασύρθηκε νεκρή Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022 Rating: 5

Ο Μ. Κάτσης στο Kontra Channel για το σκάνδαλο Πάτση - ΕΛΤΑ και τις ευθύνες Πιερρακάκη

Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022
Ο Μ. Κάτσης στο Kontra Channel για το σκάνδαλο Πάτση - ΕΛΤΑ και τις ευθύνες Πιερρακάκη


Στην εκπομπή Κontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη παρενέβη ο βουλευτής και τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μάριος Κάτσης σχετικά με το ζήτημα των ημερών, τα απανωτά σκάνδαλα του βουλευτή κ. Πάτση που οδήγησαν στην διαγραφή του από τη ΝΔ και στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΤΑ.

Ο κ. Κάτσης αναφορικά με τις διαρροές από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αρνείται την εποπτεία των ΕΛΤΑ, άρα και την ευθύνη του σκανδάλου της ανάθεσης 1εκ € στον κ. Πάτση έδωσε τεκμηριωμένες διευκρινήσεις σχετικά με τους νόμους που αποδεικνύουν την εποπτεία Πιερρακάκη στα ΕΛΤΑ. Επίσης, επικαλούμενος τον κανονισμό της Βουλής ο Μάριος Κάτσης είπε ότι ο Υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης ήταν υποχρεωμένος να απαντήσει στην ερώτηση του που κατατέθηκε πριν ένα χρόνο και πλέον, ενώ σε περίπτωση που δήλωνε αναρμοδιότητα όφειλε να διαβιβάσει την ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό.
«Κυβερνητική ευθύνη και γνώση του σκανδάλου Πάτση υπάρχει. Τώρα ας αποφασίσουν στην κυβέρνηση αν την ευθύνη αναλαμβάνει ο κ. Πιερρακάκης ή ο κ. Σταϊκούρας ως εποπτεύον του Υπερταμείου όπως δείχνουν οι διαρροές του υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης» κατέληξε ο Μάριος Κάτσης.


Read More »
Ο Μ. Κάτσης στο Kontra Channel για το σκάνδαλο Πάτση - ΕΛΤΑ και τις ευθύνες Πιερρακάκη Ο Μ. Κάτσης στο Kontra Channel για το σκάνδαλο Πάτση - ΕΛΤΑ και τις ευθύνες Πιερρακάκη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022 Rating: 5

Δημοτικό γλέντι την Παρασκευή το μεσημέρι στο The Post...O στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022
Δημοτικό γλέντι την Παρασκευή το μεσημέρι στο The Post...O στην Ηγουμενίτσα



Read More »
Δημοτικό γλέντι την Παρασκευή το μεσημέρι στο The Post...O στην Ηγουμενίτσα Δημοτικό γλέντι την Παρασκευή το μεσημέρι στο The Post...O στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022 Rating: 5

25 ΧΡΟΝΙΑ ΤΖΟΚΕΡ: Αναδείχθηκε ο πρώτος μεγάλος νικητής του TESLA

Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022
25 ΧΡΟΝΙΑ ΤΖΟΚΕΡ: Αναδείχθηκε ο πρώτος μεγάλος νικητής του TESLA

Φώτης Ζησιμόπουλος, Chief Product Officer του ΟΠΑΠ, Γιάννης Γ., μεγάλος νικητής της πρώτης κλήρωσης «25 Χρόνια ΤΖΟΚΕΡ», James Curwen, Chief Online Officer του ΟΠΑΠ

Tέσσερις τυχεροί θα κερδίσουν αυτοκίνητα συμμετέχοντας δωρεάν σε εβδομαδιαίες κληρώσεις.
Το πρώτο από τα τέσσερα TESLA Model 3, τα οποία μοιράζει το ΤΖΟΚΕΡ για τα 25 του χρόνια, βρήκε κάτοχο.
Μεγάλος νικητής στην πρώτη εβδομαδιαία κλήρωση για το πρώτο από τα συνολικά τέσσερα αυτοκίνητα, που θα κληρώσει το δημοφιλές παιχνίδι του ΟΠΑΠ για τα γενέθλιά του, αναδείχθηκε ένας τυχερός από το Περιστέρι Αττικής. Πρόκειται για τον Γιάννη Γ., ο οποίος συμμετείχε στον διαγωνισμό δωρεάν μέσω του tzoker.gr.
Τον μεγάλο τυχερό υποδέχθηκε, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΑΠ, σύσσωμη η ομάδα του ΤΖΟΚΕΡ.
Ο νικητής του TESLA, Γιάννης Γ., σημείωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που κέρδισα το TESLA από το TZOKΕΡ. Πήρα μέρος στην κλήρωση μέσω διαδικτύου. Ευχαριστώ πολύ τον ΟΠΑΠ για αυτό το δώρο».
Ο Chief Product Officer του ΟΠΑΠ, Φώτης Ζησιμόπουλος, τόνισε: «Το ΤΖΟΚΕΡ, ένα από τα πιο δημοφιλή και επιτυχημένα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, γιορτάζει τα 25 του χρόνια και μοιράζει 4 αυτοκίνητα TESLA, σε ισάριθμους μεγάλους νικητές. Σήμερα παραδίδουμε το πρώτο αυτοκίνητο, στον πρώτο τυχερό».
Ο Chief Online Officer του ΟΠΑΠ, James Curwen, δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο πρώτος νικητής του TESLA αναδείχθηκε μέσα από το tzoker.gr. Εδώ και τρία χρόνια, το ΤΖΟΚΕΡ είναι διαθέσιμο και online, γεγονός που το κάνει ακόμα πιο σύγχρονο και διασκεδαστικό για τους παίκτες».

Ο μεγάλος νικητής με την ομάδα του ΟΠΑΠ

O μεγάλος νικητής με το TESLA


Την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου η κλήρωση για το 2ο ΤESLA
Το ΤΖΟΚΕΡ θα κληρώσει ακόμη τρία TESLA, σε εβδομαδιαίες κληρώσεις που θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα έως και τις 14 Νοεμβρίου. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό για τα αυτοκίνητα γίνεται μέσω των καταστημάτων ΟΠΑΠ και στο tzoker.gr, δωρεάν χωρίς να απαιτείται η κατάθεση δελτίου ΤΖΟΚΕΡ.
Η επόμενη κλήρωση για το δεύτερο TESLA θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και θα πάρουν μέρος όσοι υποβάλλουν συμμετοχές έως και την Κυριακή το βράδυ.

Το 1ο από τα 4 TESLA του διαγωνισμού για τα «25 Χρόνια ΤΖΟΚΕΡ»
Read More »
25 ΧΡΟΝΙΑ ΤΖΟΚΕΡ: Αναδείχθηκε ο πρώτος μεγάλος νικητής του TESLA 25 ΧΡΟΝΙΑ ΤΖΟΚΕΡ: Αναδείχθηκε ο πρώτος μεγάλος νικητής του TESLA Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022 Rating: 5

Με επιτυχία το σεμινάριο Ψαλτικής Τέχνης στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022
Με επιτυχία το σεμινάριο Ψαλτικής Τέχνης στην Ηγουμενίτσα


Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό κέντρο "Πάνθεον" της Ηγουμενίτσας το κοινό της πόλης παρακολούθησε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση της Ψαλτικής Τέχνης που διοργάνωσε ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κεστρίνης σε συνεργασία με το Θεσπρωτικό Ωδείο Ηγουμενίτσας υπό την Αιγίδα της Περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας με εισηγητή τον διακεκριμένο καθηγητή Βυζαντινολόγο Ράπτη Κωνσταντίνο.
Το κοινό εντυπωσιάστηκε από τις προσεγμένες διατυπώσεις του εισηγητή και η βραδιά έκλεισε με θετικές εντυπώσεις. 
Οι ενδιαφερόμενοι έλαβαν βεβαιώσεις συμμετοχής και ανανέωσαν το ραντεβού για το επόμενο σεμινάριο.
Read More »
Με επιτυχία το σεμινάριο Ψαλτικής Τέχνης στην Ηγουμενίτσα Με επιτυχία το σεμινάριο Ψαλτικής Τέχνης στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2022 Rating: 5