Στο συνδυασμό Βασ. Τζίγκου ο Νίκος Νάτσης

Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023
Στο συνδυασμό Βασ. Τζίγκου ο Νίκος ΝάτσηςΑγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες του Δήμου Φιλιατών ανακοινώνω την υποψηφιότητα μου με τον συνδυασμό του Βασιλείου Τζιγκου.
Με αίσθημα ευθύνης, αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά ώστε να συμβάλω στην επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας.
Για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα τα διαχρονικά,τα απλά,τα αυτονόητα, που αγανακτεί η κοινωνία.
Ζητώ την στήριξη σας.

Με εκτίμηση, 
Νατσης Νικολαος

Read More »
Στο συνδυασμό Βασ. Τζίγκου ο Νίκος Νάτσης Στο συνδυασμό Βασ. Τζίγκου ο Νίκος Νάτσης Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023 Rating: 5

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ: Ο Νίκος Μπάντιος, στο πλευρό του υποψηφίου δημάρχου Βασίλη Τζίγκου

Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023
ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ: Ο Νίκος Μπάντιος, στο πλευρό του υποψηφίου δημάρχου Βασίλη Τζίγκου


“Δηλώνω παρών σε μια συλλογική προσπάθεια που σκοπό της έχει να δώσει λύσεις, να ενώσει τις ελπίδες όλων μας για ένα καλύτερο αύριο με επικεφαλή τον κο. Vasileios Tzigkos γνωρίζοντας τον Δήμο μας απ’ άκρη σε άκρη πιστεύω πως είναι η ώρα να σταθώ δίπλα στα προβλήματα του τόπου μας και να βοηθήσω.
Κοιτώντας σας στα μάτια με υψηλά το αίσθημα ευθύνης – ζητώ την στήριξη σας.”
Read More »
ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ: Ο Νίκος Μπάντιος, στο πλευρό του υποψηφίου δημάρχου Βασίλη Τζίγκου ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ: Ο Νίκος Μπάντιος, στο πλευρό του υποψηφίου δημάρχου Βασίλη Τζίγκου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023 Rating: 5

«Η Ήπειρος στηρίζει τη Θεσσαλία»: Με πρωτοβουλία του Πετρολούκα Χαλκιά

Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023
«Η Ήπειρος στηρίζει τη Θεσσαλία»: Με πρωτοβουλία του Πετρολούκα Χαλκιά


Ένας μεγάλος Φιλανθρωπικός Χορός με καταξιωμένους καλλιτέχνες της ηπειρώτικης μουσικής, θα πραγματοποιηθεί στο Χαλκιάς Palace, την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023!

Με πρωτοβουλία του πατριάρχη της παραδοσιακής μας μουσικής Πετρολούκα Χαλκιά και έπειτα από τις καταστροφές στη Θεσσαλία, επώνυμοι οργανοπαίχτες και τραγουδιστές από την Ήπειρο θα εμφανιστούν σε μια μοναδική μουσική εκδήλωση, όπου τα έσοδα θα διατεθούν προς βοήθεια των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, προκειμένου να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης.

Αγαπημένοι σκοποί και τραγούδια από όλες τις περιοχές της Ηπείρου, σε μια ξεχωριστή βραδιά.

Συμμετέχουν οι ερμηνευτές: Αντώνης Κυρίτσης Γιάννης Καψάλης, Μάκης Κυρίτσης, Κώστας Μήτσης, Λευκοθέα Φιλιππίδη, Γιώργος Κόντης, Κωνσταντίνος Κόντης, Αλέξανδρος Μαγκλάρας.

Οι κλαρινίστες: Πετρολούκας Χαλκιάς, Μάκης Τζίκος, Νίκος Φιλιππίδης, Γιώργος Κωτσίνης.

Πολλοί και σημαντικοί ακόμα μουσικοί θα πλαισιώσουν την παράσταση, καθώς και η Ορχήστρα του Γιάννη Καψάλη και του Μάκη Τσίκου.

Ο Μάκη Τσίκος


Ο Γιώργος Κωτσίνης

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς

Πληροφορίες:
Ελάχιστη είσοδος: 5 ευρώ.
Ώρα έναρξης: 18.30

Χαλκιάς Palace
Ψαρών 4, Πλατεία Καραϊσκάκη
Μεταξουργείο
Τηλέφωνο κρατήσεων 2130379178

Read More »
«Η Ήπειρος στηρίζει τη Θεσσαλία»: Με πρωτοβουλία του Πετρολούκα Χαλκιά «Η Ήπειρος στηρίζει τη Θεσσαλία»: Με πρωτοβουλία του Πετρολούκα Χαλκιά Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023 Rating: 5

Ο Φάνης Μπέλλος για όλους και για όλα

Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023
Ο Φάνης Μπέλλος για όλους και για όλαΔιαχειριστήκατε δύο από τους πιο νευραλγικούς τομείς του Δήμου Σουλίου για τέσσερα χρόνια. Φτάνοντας στη λήξη αυτής της θητείας και με το βλέμμα στη νέα, πώς κρίνετε την αποτελεσματικότητα της Δημοτικής Αρχής, σε σχέση με τα οικονομικά του Δήμου?
Το θέμα των οικονομικών των Δήμων είναι εξαιρετικά ευρύ και σύνθετο, θα προσπαθήσω όμως να το απλοποιήσω, προκειμένου να αντιληφθούν και οι αναγνώστες σας τη σημαντικότητα κάποιων πραγμάτων.
 Η ετήσια κρατική επιχορήγηση (άμεσα εξαρτώμενη από τα πληθυσμιακά δεδομένα, γεγονός που θα απασχολήσει ιδιαίτερα τη νέα δημοτική αρχή, μετά την απογραφή του 2021), ανέρχεται σε 2,1 εκατ. € περίπου.
 Οι δαπάνες που καλύπτονται βάσει νόμου από αυτό το ποσό, είναι πρωτίστως οι μισθοδοσίες (1,8 εκατ. περίπου ετησίως), ενώ το υπόλοιπο (300.000€ περίπου) είναι στη διάθεση του Δήμου για έργα, προμήθειες, μελέτες και υπηρεσίες. Σε αυτό το ποσό, προστίθενται τα όποια έσοδα προκύπτουν ετησίως από τις εμποροπανηγύρεις Λαμπόβου και Γλυκής και τις ενοικιάσεις ακίνητης περιουσίας του Δήμου οπότε καταλήγουμε σε ένα ποσό της τάξης των 600.000€ περίπου. Με αυτό το ποσό, ο Δήμος καλείται να καλύψει τις πάγιες ανάγκες του σε προμήθειες (καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, τρόφιμα, αναλώσιμα υπηρεσιών, οικοδομικά υλικά κ.α.), σε υπηρεσίες (διανοίξεις οδών, καθαρισμοί, επισκευές-συντηρήσεις υποδομών κλπ.), σε εκπόνηση νέων μελετών από ειδικότητες που δεν διαθέτει ο Δήμος, καθώς και σε έργα (επεκτάσεις υποδομών, αναπλάσεις, αντιπλημμυρικά κλπ.).
 Αν λοιπόν κανείς προσπαθήσει να κατανείμει το παραπάνω ποσό στις 32 κοινότητες του Δήμου, αφού πρώτα αφαιρέσει τις απαιτήσεις για την κάλυψη παγίων αναγκών, θα δει ότι η εξίσωση δεν λύνεται εύκολα. Και αυτή είναι μια εξίσωση που η εκάστοτε Δημοτική Αρχή καλείται να λύσει ετησίως, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Δήμου κατά τη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού.
Το εργαλείο «ουσιαστικής δουλειάς» για τους Δήμους λοιπόν, για σημαντικά έργα, προμήθειες, μελέτες και υπηρεσίες, είναι τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Χωρίς αυτά, λίγα θα μπορούσαν να γίνουν. Αυτά λοιπόν εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο, με αποτέλεσμα, μέσω των εντάξεων που πετύχαμε, να έχουμε μια πρωτοφανή προσέλκυση επενδύσεων στο Δήμο από χρηματοδοτήσεις εθνικές και ευρωπαϊκές. Έτσι, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία της χρήσης του 2022 που έχει κλείσει ως οικονομικό έτος, ο Προϋπολογισμός του Δήμου έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα στην τετραετία και έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Με δεδομένα όσα έχουμε δρομολογήσει, η αύξηση αυτή αναμένεται να γίνει μεγαλύτερη και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση με απόλυτη αφοσίωση.

Μεγάλη έκταση πήρε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το θέμα της παύσης εργασιών στο γήπεδο 49 Προκριτών στην Παραμυθιά, για το οποίο η Δημοτική Αρχή κατηγορήθηκε εντόνως. Σε ότι αφορά τον τομέα των τεχνικών έργων και τη στασιμότητα για την οποία βάλλεστε, ποια είναι η θέση σας?
Σε ότι αφορά το γήπεδο 49 Προκριτών, είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολία, απορώ όμως με τη διάθεση ορισμένων να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «λαϊκά δικαστήρια». Έχω ήδη τοποθετηθεί δημόσια για το συγκεκριμένο θέμα και κανείς μας δεν είναι χαρούμενος γι΄ αυτή την εξέλιξη. Θα πω για τελευταία φορά ότι ο Δήμος έπραξε τα δέοντα, πάντα στα πλαίσια των δυνατοτήτων που του δίνει ο νόμος. Οι Υπηρεσίες του Δήμου διερευνούν την εξωδικαστική επίλυση του θέματος, χωρίς όμως τελικά να αποκλείεται η πιθανότητα να πάρει το θέμα τη δικαστική οδό, όπως έχει γίνει και σε άλλο Δήμο της Περιφέρειας με αντίστοιχο έργο. Όμως η λέξη «στασιμότητα» δεν ταιριάζει σε καμία περίπτωση στα πεπραγμένα του Δήμου. Στη διάρκεια της τετραετίας, εν μέσω πανδημίας και της ταυτόχρονης εμφάνισης μιας σειράς φυσικών καταστροφών, ο Δήμος έπραξε τα μέγιστα. Αντιμετώπισε αποτελεσματικά όλα τα παραπάνω, την καθημερινότητα και επιπλέον δημοπράτησε 26 έργα, προμήθειες και υπηρεσίες. Κατάφερε δε, να συμβασιοποιήσει τα παραπάνω στο 99% του συνολικού προϋπολογισμού τους. Σημειώνω ότι οι 20 από αυτές τις δημοπρατήσεις, αφορούν μελέτες που εκπονήθηκαν από το μηδέν, υποβλήθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα, εντάχθηκαν και δημοπρατήθηκαν από την παρούσα Δημοτική Αρχή. Μετά από μια μακρά σειρά διοικητικών πράξεων και ενεργειών, βάσει της κείμενης νομοθεσίας και των αγκυλώσεων που αυτή δημιουργεί στη χώρα που ζούμε, τα παραπάνω συμβασιοποιήθηκαν. Μεγαλύτερη επίσπευση των διαδικασιών και σύμπτυξη των χρόνων ήταν αδύνατο να συμβεί υπό τις συνθήκες που περιγράφηκαν. Αυτή τη στιγμή τα παραπάνω είτε εκτελούνται ή έχουν ολοκληρωθεί (η ολοκλήρωση αφορά κυρίως προμήθειες και μικρότερων προϋπολογισμών έργα). Για παράδειγμα, σε εξέλιξη βρίσκονται 3 έργα αγροτικής οδοποιίας, συνολικού προϋπολογισμού 3,0 εκατ. € περίπου και ένα μεγάλο έργο αστικής οδοποιίας, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. € βαίνει προς την ολοκλήρωσή του. Αντιπλημμυρικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 480.000€ έχουν ολοκληρωθεί κατά τα 3/4, σε εξέλιξη βρίσκεται έργο ύδρευσης στην πόλη της Παραμυθιάς, προϋπολογισμού 2.760.000€ καθώς και το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Σουλίου. Και για να απαντήσω και σε όσους θεωρούν ότι τα παραπάνω έργα εκτελούνται ενόψει εκλογών, σε ότι αφορά τις δημοπρατήσεις, τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης είναι συγκεκριμένα. Εφόσον τα έργα αυτά συμβασιοποιήθηκαν μέσα στο 2023 για τους λόγους που προανέφερα, εύλογα η υλοποίησή τους ξεκίνησε αυτή την περίοδο. Αν η Δημοτική Αρχή είχε στη διάθεσή της μια διαχειριστική περίοδο πενταετίας, αυτή τη στιγμή θα μιλούσαμε υπό άλλους όρους.

Αρκετοί είναι αυτοί που σας «κατηγορούν» αν μου επιτρέπετε την έκφραση, ότι τα έργα που αυτή τη στιγμή εκτελούνται στο Δήμο Σουλίου, είναι όσα σας κληροδότησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Πόσο αλήθεια είναι αυτό τελικά?
Θα έλεγα σχεδόν καθόλου, όπως περιέγραψα νωρίτερα, αλλά για να μην αδικήσω την κατάσταση, προτιμώ να εξηγήσω και να βγάλουν οι αναγνώστες σας τα δικά τους συμπεράσματα. Είναι αλήθεια ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, άφησε μια συγκεκριμένη παρακαταθήκη σε εντάξεις έργων. Μιλάμε για 6 έργα, με αποφάσεις ένταξης που ξεκινούν από το Φεβρουάριο του 2018 και φτάνουν έως και το Δεκέμβριο του 2019. Το γεγονός αυτό, για όσους πραγματικά παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο Δήμο, έχει υπερτονιστεί σε πολλά από τα Δημοτικά Συμβούλια, στα οποία μπορεί κανείς εύκολα να ανατρέξει. Όμως έως εκεί, έως το επίπεδο της ένταξης. Τα στάδια που μεσολαβούν από την ένταξη, μέχρι την εκτέλεση ενός έργου είναι εξαιρετικά πολλά και απαιτούν δουλειά και χρόνο. Πρώτο στάδιο είναι η επικαιροποίηση των μελετών και αμέσως μετά η δημοπράτηση. Η παρούσα Δημοτική Αρχή λοιπόν, αφού ολοκλήρωσε τις παραπάνω ενέργειες για τα ήδη ενταγμένα έργα, τα συμβασιοποίησε και τα έφτασε σε επίπεδο προχωρημένης εκτέλεσης ή/και ολοκλήρωσης. Όμως όπως είπα νωρίτερα, στα έργα αυτά, προστέθηκαν άλλα 20, εκπονηθέντα από το μηδέν στην παρούσα θητεία και τα οποία είτε εκτελούνται ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Δημιούργησε δε και μεγάλη παρακαταθήκη υποβεβλημένων σε χρηματοδοτικά προγράμματα και εκπονηθέντων μελετών για την επόμενη μέρα. Όσοι λοιπόν μας κατηγορούν, όπως λέτε, ότι τα μόνα έργα που εκτελούνται είναι το κληροδότημα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, δεν αναγνωρίζουν τη δουλειά που έχει γίνει από την παρούσα και είτε έχουν πλήρη άγνοια της κατάστασης ή/και προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από καθαρή πολιτική σκοπιμότητα.

Πολλές είναι οι φωνές που ακούγονται και μιλάνε για υπερβολική αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Τι έχετε να πείτε πάνω σε αυτό το θέμα?
Αρχικά να εξηγήσω ότι ανταποδοτικά τέλη είναι όλα όσα πληρώνουμε στους λογαριασμούς ρεύματος και νερού για αντιπαροχή, για τις υπηρεσίες ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και καθαριότητας. Ποσό που ανέρχεται στο 1,5 εκατ. € περίπου, με σαφή αύξηση τα τελευταία έτη λόγω της ενεργειακής κρίσης. Βάσει νόμου, και υπενθυμίζω ότι οι Δήμοι δεν νομοθετούν, τα ανταποδοτικά τέλη πρέπει να είναι ισοσκελισμένα (έσοδα-έξοδα). Έτσι, αν ο Δήμος δεν προχωρούσε σε αύξησή τους, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να πληρώσει τους μισθούς των υπαλλήλων καθαριότητας, ύδρευσης κλπ. ή/και να προσλάβει νέο (μόνιμο και έκτακτο) προσωπικό, ούτε και να καλύψει τις δαπάνες έργων και προμηθειών των αντίστοιχων υπηρεσιών (καύσιμα, αναλώσιμα υλικά και συντήρηση δικτύων ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού κλπ.). Με δεδομένη και την αύξηση του τιμολογίου του ρεύματος, που όπως και στα νοικοκυριά, έχει τον ίδιο αντίκτυπο και στο Δήμο, τα ανταποδοτικά τέλη εκ των πραγμάτων έπρεπε να ισοσκελιστούν, άρα να αυξηθούν. Το κόστος αυτό δυστυχώς μετακυλίεται σε όλους μας.

Προκειμένου όμως μεσο-μακροπρόθεσμα να επιτευχθεί εξοικονόμηση στις δαπάνες για την ενέργεια, ο Δήμος Σουλίου έχει προχωρήσει ήδη σε μια σειρά ενεργειών:
  1. Έργο 3,1 εκατ. € είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, που εκτός από αρκετά άλλα οφέλη, θα αναβαθμίσει ενεργειακά μια σειρά από αντλιοστάσια και γεωτρήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 20%, επί της σημερινής απαιτούμενης για τη λειτουργία των αντλιοστασίων.
  2. Μελέτη για την αντίστοιχη αναβάθμιση των υπολειπόμενων αντλιοστασίων και υποδομών ύδρευσης προϋπολογισμού 2,6 εκατ. €, έχει ήδη εκπονηθεί και αναμένεται να κατατεθεί σε σχετική πρόσκληση, για την περαιτέρω εξοικονόμηση κατά 20%, της λειτουργίας των αντλιοστασίων.
  3. Έχει εκπονηθεί και κατατεθεί στο ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση στο δίκτυό του, μελέτη για τον ενεργειακό συμψηφισμό και την κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου προϋπολογισμού 860.000€. Η εν λόγω κατασκευή αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τη συνολική κατανάλωση κιλοβατώρων του Δήμου σε ποσοστό 30% περίπου.
  4. Έχει εκπονηθεί ήδη και αναμένεται να δημοπρατηθεί το προσεχές διάστημα, μελέτη για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού όλου του Δήμου και την αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων με νέα, τεχνολογίας LED, για εξοικονόμηση ενέργειας (προϋπολογισμού 2,2 εκατ. €). Η συγκεκριμένη ενέργεια θα μειώσει τη δαπάνη του Δήμου για τον ηλεκτροφωτισμό σε ποσοστό 60% περίπου.
  5. Τέλος, έργο 350.000€ για την ενεργειακή αναβάθμιση και την αποπεράτωση του Δημαρχιακού Μεγάρου, είναι επίσης σε εξέλιξη.
Όπως καταλαβαίνετε έχουμε αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες και είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε νέα ευκαιρία προκύψει, ώστε να επιτύχουμε την, εκτός των άλλων, επιβεβλημένη από τα δεδομένα της εποχής, εξοικονόμηση ενέργειας.

Φτάνοντας στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, έχουμε παρακολουθήσει πλέον και τις προγραμματικές θέσεις και τη ρητορική των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον κ. Μπρέστα και του «ΝΑΙ Γυρίζουμε Σελίδα» του κ. Ντάνη. Πώς τις κρίνετε και ποιες είναι οι παρατηρήσεις σας, αν υπάρχουν?
Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, μου είναι ήδη γνωστές από τη συμμετοχή της παράταξης στα δημοτικά συμβούλια, όπου και έχουν κατατεθεί και συζητηθεί εκτενώς. Η γενικότερη φιλοσοφία των θέσεων των συναδέλφων μας βρίσκει σύμφωνους, σεβόμαστε και συμμεριζόμαστε τις απόψεις τους στην πλειονότητά τους και για το λόγο αυτό, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου συνήθως υπερψηφίζονται και από εκείνους. Οι λίγες αποφάσεις που καταψηφίστηκαν τελικά από τους συναδέλφους μας, έχουν κυρίως να κάνουν με το γεγονός ότι ο Δήμος, λειτουργεί κάτω από το πλαίσιο και τους κανόνες που θέτει η Κεντρική Διοίκηση, με τους οποίους αν και πολλές φορές διαφωνούμε, είμαστε όλοι αναγκασμένοι να συμμορφωθούμε.
Σε ότι αφορά τις προγραμματικές θέσεις και τη ρητορική του συνδυασμού του κ. Ντάνη, εξεπλάγην για άλλη μια φορά και δυστυχώς όχι ευχάριστα. Ξεκινώντας από το ίδιο το όνομα του συνδυασμού, πραγματικά απορώ σε τι αναφέρεται. Να γυρίσουμε σελίδα σε τι? Όταν ο Δήμος έχει το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων ετών? Πολύ θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος. Τα βασικά συνθήματα του συνδυασμού επίσης, περί διαφάνειας, υπευθυνότητας, εργατικότητας και αποτελεσματικότητας, είναι χαρακτηριστικά που ήδη διέπουν την παρούσα Δημοτική Αρχή, απόδειξη όσα ήδη προανέφερα. Αυτό που μου προκαλεί τη μεγαλύτερη απορία όμως είναι κατά βάση το εξής: Η ομάδα των υποψηφίων συμβούλων του κ. Ντάνη, αποτελείται από πολλούς συμπολίτες μας που σέβομαι και εκτιμώ και που για πρώτη φορά, πολύ καλώς κατά τη γνώμη μου και για το καλό του τόπου, συμμετέχουν στην τοπική πολιτική σκηνή. Στην ίδια ομάδα όμως, περιλαμβάνονται αφενός όλοι οι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος και κάποιοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης, εξαιρουμένων των συναδέλφων της Λαϊκής Συσπείρωσης, αλλά και συμπολίτες μας που στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση υποστήριζαν τους αντίπαλους συνδυασμούς. Όλοι αυτοί και ειδικότερα οι εν ενεργεία την τετραετία που μας πέρασε, όφειλαν να είναι πιο υπεύθυνοι και αποτελεσματικοί στην αντιπολίτευσή τους. 

Και εξηγώ:
  1. Απείχαν από τα δημοτικά συμβούλια και ειδικά στις σημαντικότερες των συνεδριάσεων (ψήφιση τεχνικού προγράμματος, προϋπολογισμού, απολογισμός πεπραγμένων).
  2. Όσες φορές ήταν παρόντες στις συνεδριάσεις, οι τοποθετήσεις τους ήταν στην πλειοψηφία τους εκτός θέματος.
  3. Η παρουσία τους στις υπηρεσίες του Δήμου για ενημέρωση και διασταύρωση των όσων πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, ως όφειλαν και βάσει του ρόλου που τους ανέθεσαν οι συμπολίτες μας, ήταν ανύπαρκτη.
  4. Επίσημη αμφισβήτηση των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής που παρουσιάζονται εδώ και καιρό, ώστε να στοιχειοθετείται και η αντίδραση και η ρητορική της «αλλαγής σελίδας», δεν έγινε ποτέ, πράγμα ούτως ή άλλως αδύνατο.
Ασκήθηκε μια ελλιπής και στείρα ομολογουμένως αντιπολίτευση, από ανθρώπους που επιδόθηκαν τελικά μόνο στη διαστρέβλωση της αλήθειας, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και την αρνητική και αβάσιμη προπαγάνδα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των συζητήσεων τύπου «καφενείου». Εκμεταλλευόμενοι την άγνοια μερίδας των συμπολιτών μας και πατώντας στην λανθασμένη ομολογουμένως τακτική του να εργαζόμαστε και να μην επικοινωνούμε τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς, έρχονται και ζητούν και πάλι την ψήφο των συμπολιτών μας.
Καταλήγουμε τελικά στο ότι οι προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού «ΝΑΙ Γυρίζουμε Σελίδα», περιλαμβάνουν ούτε λίγο ούτε πολύ, σειρά προτεινόμενων και επιδιωκόμενων δράσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την παρούσα Δημοτική Αρχή, είτε σε επίπεδο μελετών που έχουν ήδη εκπονηθεί και είναι έτοιμες προς κατάθεση σε χρηματοδοτικά προγράμματα, είτε ακόμη χειρότερα σε επίπεδο ήδη κατατεθειμένων προτάσεων χρηματοδότησης. Και αυτό δεν μπορεί παρά να συμβαίνει από άγνοια.

Ένα μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε προς τους ψηφοφόρους σας;
Στη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας εργαστήκαμε σκληρά και δεν προδώσαμε την εμπιστοσύνη σας. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε ανάγκες σε πολλούς τομείς, με όποιες δυσκολίες και αν είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Σταθήκαμε δίπλα σας στα δύσκολα. Συνεργαστήκαμε με τους συναδέλφους της παράταξης του κ. Αθανασίου ανοιχτά, ξεκάθαρα, χωρίς ιδιοτέλεια και πάνω απ’ όλα με σεβασμό πρώτα στο συνδημότη μας και μετά μεταξύ μας. Εξασφαλίσαμε έργα και δημιουργήσαμε ισχυρή παρακαταθήκη και τα εχέγγυα για την επόμενη μέρα. Αξιοποιήσαμε όλες τις δυνατότητες και τη διάθεση του προσωπικού του Δήμου αλλά και των συνεργατών μέσα και έξω από το Δημαρχείο για να φέρουμε αποτελέσματα. Και τα φέραμε. Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Το έργο που ξεκινήσαμε αρχίζει να αποφέρει καρπούς. Αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε και να εμπλουτίσουμε για το καλό του τόπου και όλων μας. Και σε αυτό τον αγώνα χρειαζόμαστε η στήριξη όλων σας.
Read More »
Ο Φάνης Μπέλλος για όλους και για όλα Ο Φάνης Μπέλλος για όλους και για όλα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023 Rating: 5

Η Πηνελόπη Σταμάτη υποψήφια με τον Συνδυασμό του Βασίλη Τζίγκου στο Δήμο Φιλιατών

Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023
Η Πηνελόπη Σταμάτη υποψήφια με τον Συνδυασμό του Βασίλη Τζίγκου στο Δήμο Φιλιατών

Αποφάσισα να συμμετέχω και να στηρίξω έμπρακτα τον υποψήφιο Δήμαρχο Βασίλη Τζίγκο στο Δήμο Φιλιατών, ως υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Για μένα αποτελεί μια μεγάλη και δημιουργική πρόκληση η ενασχόληση με τα κοινά. Για να μπορέσουμε να πάμε το Δήμο Φιλιατών πιο μπροστά με σχέδιο , όραμα , γνώση , συνεργασία ,φιλότιμο, ανθρωπιά και έχοντας καθημερινή επαφή.

Έχοντας ήδη αποκτήσει εργασιακή εμπειρία 22 έτη στο Δήμο Φιλιατών θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω στα κοινά ,με στόχο να συμβάλω στην επίλυση προβλημάτων των συμπολιτών μας αλλά και στην υλοποίηση προγραμμάτων που θα βελτιώσουν την ζωή των ανθρώπων που συναντώ καθημερινά.

Με στόχο την Ανάπτυξη του Δήμου και τη Ευημερία όλων των συμπολιτών μας με διάθεση για πολύ δουλειά, χωρίς συμβιβασμούς, με πείσμα και μαχητικότητα, με αλληλεγγύη και σεβασμό στο Δημότη. Αν εκτιμάτε πως μπορώ να σας εκπροσωπήσω με σεβασμό ζητώ να με τιμήσετε με την ψήφο σας, με την υπόσχεση να σταθώ αντάξια των προσδοκιών σας στο νέο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Φιλιατών.
Read More »
Η Πηνελόπη Σταμάτη υποψήφια με τον Συνδυασμό του Βασίλη Τζίγκου στο Δήμο Φιλιατών Η Πηνελόπη Σταμάτη υποψήφια με τον Συνδυασμό του Βασίλη Τζίγκου στο Δήμο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023 Rating: 5

Η ώρα της κρίσης φτάνει | Του Σάκη Μπούση

Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023
Η ώρα της κρίσης φτάνει | Του Σάκη Μπούση


Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους που είχαν το θάρρος να θέσουν εαυτό στην λαϊκή ετυμηγορία, γνωρίζοντας πως από τους χονδρικά 500 θα εκλεγούν οι 50.
Η χωρίς προηγούμενο συμμετοχή υποψηφίων καταρρίπτει πανηγυρικά την θεωρία που θέλει τους πολίτες να γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική.
Μένει να συμβεί το ίδιο και με τους ψηφοφόρους, για το οποίο είμαι βέβαιος.
Θέλω να υπενθυμίσω στην πλειοψηφία που εκ των πραγμάτων δεν θα εκλεγεί/ούμε, πως με την συνδρομή τους θα βγεί Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο και να τους παροτρύνω να είναι όλοι παρόντες στις συνεδριάσεις ως ενεργοί πολίτες για να ελέγχουν και να βοηθούν το έργο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Συχνά η γνώμη και η παρέμβαση ενός ενεργού πολίτη μπορεί να είναι πιο ισχυρή από εκείνη ενός Δημοτικού Συμβούλου.
Θελω ομως, να ευχηθώ καλή επιτυχία κ στον Δήμαρχο που διάλεξα, και να του μεταφέρω την ταπεινή μου άποψη.
Το πόση άσφαλτος θα πέσει, πόσα σκουπίδια θα μαζευτούν κτλ είναι πολύ σημαντικά για την καθημερινότητα του πολίτη, όμως δεν είναι αυτό που θα κάνει την διαφορά.
Εάν κε Δήμαρχε θέλετε να μείνετε στην Ιστορία, προ(σ)καλέστε δημοψήφισμα των Θεσπρωτών κατοίκων της Πάργας για την φυσική επανένωσή τους με τον Δήμο Ηγουμενίτσας και τον νομό Θεσπρωτίας, με την συνδρομή τού κου Βουλευτή μας.
Έτσι θα αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη σε ένα ιστορικό αίτημα των Θεσπρωτών κατοίκων της Πάργας αλλά και όλου του νομού.
Μια τέτοια επιτυχία, θα είναι ανώτερη, οικονομικά και ηθικά από εκατό άλλα έργα.
Φαντάζομαι να αγγίζω τις ευαίσθητες χορδές σας κε Δήμαρχε, μιας και κατάγεστε από την επαρχία Μαργαριτίου από όπου αποσπάστηκε κάποτε η Πάργα μας.
Με εκτίμηση
Διονύσης Μπούσης
Read More »
Η ώρα της κρίσης φτάνει | Του Σάκη Μπούση Η ώρα της κρίσης φτάνει | Του Σάκη Μπούση Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023 Rating: 5

Λάζαρος Παπαϊωάνου: Με τον Γιάννη Λώλο για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το Γραικοχώρι

Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023
Λάζαρος Παπαϊωάνου: Με τον Γιάννη Λώλο για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το Γραικοχώρι


Αγαπητοί συμπολίτες,
Με υπερηφάνεια και αποφασιστικότητα, ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου, για τη θέση του κοινοτικού συμβούλου του Γραικοχωρίου, με τον συνδυασμό "Δύναμη Προοπτικής" και υποψήφιο δήμαρχο τον Ιωάννη Λώλο.
Είναι για μένα μία μεγάλη τιμή και προνόμιο να μπορέσω να υπηρετήσω την κοινότητά μας από αυτή τη σημαντική θέση.
Με χαρά παρατηρώ τα τελευταία χρόνια την ανάπτυξη του χωριού μας, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλές ακόμη προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί.
Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζω πλήρως τον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Λώλο και την ομάδα του, για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την καλύτερη κατεύθυνση για το Γραικοχώρι.
Όλα αυτά τα χρόνια που με γνωρίζετε, έχω αφιερώσει τον εαυτό μου στη φιλανθρωπική δράση, προς όφελος της κοινότητάς μας.
Είμαι αντιπρόεδρος του ελληνογερμανικού συλλόγου φιλία Velbert, και η αγάπη μου για τη διαπολιτισμική ανταλλαγή και την ενίσχυση των σχέσεών μας είναι αδιαμφισβήτητη.
Με βάση αυτήν την εμπειρία, δεσμεύομαι να συνεργαστώ με όλους σας, για να δημιουργήσουμε μια κοινότητα που να είναι ενωμένη και προοδευτική.
Στόχος μου είναι να διασφαλίσουμε ότι το Γραικοχώρι μας παραμένει ένας ασφαλής, βιώσιμος, και ευήμερος τόπος για όλους τους κατοίκους του.
Θα εργαστώ για να βελτιώσουμε τις υποδομές μας, να προωθήσουμε τον πολιτισμό και να βοηθήσουμε στην οικονομική ανάπτυξη, με υπεύθυνο τρόπο.
Σας καλώ να σταθούμε όλοι μαζί, να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για το Γραικοχώρι μας.
Καθώς οραματίζομαι το μέλλον της κοινότητάς μας, αντιλαμβάνομαι τη σημασία της ενότητας και της συνεργασίας. Είναι καιρός να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να δουλέψουμε από κοινού για την προώθηση του κοινού μας στόχου: ένα δυναμικό, βιώσιμο, και φιλόξενο Γραικοχώρι.
Με την υποστήριξή σας και την εμπιστοσύνη σας, με δήμαρχο τον Γιάννη Λώλο, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την αποστολή.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και τη στήριξή σας.

Με εκτίμηση,
Λάζαρος Παπαϊωάννου
Υποψήφιος Κοινοτικός Σύμβουλος Γραικοχωρίου
Συνδυασμός "Δύναμη Προοπτικής"
Read More »
Λάζαρος Παπαϊωάνου: Με τον Γιάννη Λώλο για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το Γραικοχώρι Λάζαρος Παπαϊωάνου: Με τον Γιάννη Λώλο για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το Γραικοχώρι Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023 Rating: 5

ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:16 + 4 μεγάλα βήματα για την Ηγουμενίτσα του 2030!

Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023
ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:16 + 4 μεγάλα βήματα για την Ηγουμενίτσα του 2030!


Αγαπητές/τοι Συμπολίτισσες/ες
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό όραμα, ένα επιχειρησιακό στρατηγικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις και έργα υποδομής.

Δράσεις και έργα που δεν είναι όλα στην αρμοδιότητα του Δήμου. Σε ορισμένα εμπλέκονται το κεντρικό κράτος, η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και ο ιδιώτης παραχωρησιούχος του Λιμανιού. Ο Δήμος όμως, οφείλει, είτε να συνεργαστεί, είτε να διεκδικήσει για να τα προωθήσει.
16 + 4 έργα ή δράσεις, που μπορούν να υλοποιηθούν στο χρονικό ορίζοντα της επόμενης πενταετούς δημοτικής θητείας, για τα οποία δεσμευόμαστε και τα οποία θα αποτελέσουν τα 20 μεγάλα βήματα για την Ηγουμενίτσα του 2030:

16 Έργα
1ον) Ολοκλήρωση και λειτουργία της Γ’ Φάσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας.
2ον) Ολοκλήρωση των μελετών, ένταξη σε χρηματοδότηση και έναρξη κατασκευής του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα- Σαγιάδα- Μαυρομάτι, συμπεριλαμβανομένου του Περιφερειακού της Ηγουμενίτσας, που έπρεπε να αποτελεί τον πρώτο κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού.
3ον) Αναβάθμιση των Αλιευτικών – Τουριστικών Καταφυγίων Συβότων και Πλαταριάς.
4ον) Κατασκευή και λειτουργία Μαρίνας στην Ηγουμενίτσα.
5ον) Προστασία και ολοκληρωμένη διαχείριση, με ήπιες τουριστικές δραστηριότητες, του οικοσυστήματος Δρεπάνου- Μακρυγιαλίου, συμπεριλαμβανομένης της νησίδας Αγιονήσι.
6ον) Ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου (Πολεοδομικές Ενότητες Ηγουμενίτσας, ΣΧΟΟΑΠ Πέρδικας, Πράξη Εφαρμογής Συβότων και Μαυρουδίου κλπ).
7ον) Βελτίωση- νέα χάραξη του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα- Πλαταριά- Σύβοτα.
8ον) Εκπόνηση από ομάδα ειδικών, μετά από δημόσια διαβούλευση και σταδιακή εφαρμογή του, Στρατηγικού Σχεδίου Ταυτότητας που θα περιλαμβάνει έργα όπως πεζοδρομήσεις, χώρους νέων τεχνολογιών, ανάδειξη ιδιαίτερων κτιρίων (τοπόσημων) που θα προσδώσουν ιδιαίτερη ταυτότητα στον Δήμο.
9ον) «Έξυπνος» αντιπλημμυρικός σχεδιασμός σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες με ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική ζώνη της Πλαταριάς- Συβότων- Πέρδικας και αναδιοργάνωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας.
10ον) Ολοκλήρωση και λειτουργία του Υπαίθριου Θεάτρου στο Τσιμπουρίκι, του ανακαινισμένου κτηρίου του ΕΙΝ, νέα διαρρύθμιση του ΠΑΝΘΕΟΝ και του περιβάλλοντος χώρου του και κατασκευή νέου χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων στα Σύβοτα.
11ον) Έργα αστικής ανάπλασης στην παραλιακή ζώνη και την περιοχή του Κάστρου της Ηγουμενίτσας, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Αγοράς.
12ον) Διορθωτικές παρεμβάσεις στο αποχετευτικό έργο των Συβότων – Πέρδικας – Πλαταριάς (με τη σημερινή του μορφή είναι προβληματική η λειτουργία του) αλλά και στο δίκτυο ύδρευσης.
13ον) Ολοκλήρωση του Αναδασμού στον κάμπο Μαργαριτίου και λειτουργία του δικτύου άρδευσης.
14ον) Δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και στάθμευσης με διπλασιασμό των οργανωμένων θέσεων στάθμευσης σε Ηγουμενίτσα, Σύβοτα, Πέρδικα και Πλαταριά και αύξηση της αναλογίας πρασίνου, από το μισό τετραγωνικό που είναι σήμερα, σε τρία τετραγωνικά ανά κάτοικο.
15ον) Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, όπως της αρχαίας Ελίνας στην Πέρδικα και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως το Έλος Καλοδικίου στο Μαργαρίτι, ο Βραχωνάς στα Σύβοτα και το Πάρκο του Αγίου Αθανασίου στην Πέρδικα.
16ον) Δημιουργία Συντονιστικού Φορέα που θα λειτουργεί για λογαριασμό του Δήμου για την προσέγγιση των ειδικών ομάδων και την προώθηση των διαφόρων μορφών εναλλακτικού- θεματικού τουρισμού (αθλητικός τουρισμός, πολιτιστικός, συνεδριακός, θρησκευτικός τουρισμός κλπ).

+ 4 Δράσεις
17ον) Επιστροφή των δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Ηγουμενίτσα.
18ον) Λειτουργία του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, όχι ως Κέντρου Υγείας που είναι σήμερα αλλά ως Μονάδας νοσοκομειακής περίθαλψης, όπως δηλαδή έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί.
19ον) Αναβάθμιση του Τελωνείου Μαυροματίου με τη λειτουργία Σταθμού Φυτο-υγειονομικού Ελέγχου ώστε να διευκολυνθεί η εξαγωγική δραστηριότητα.
 20ον) Ολοκλήρωση των διαδικασιών για την οριστική λύση του ζητήματος της Χερσαίας Ζώνης του ΟΛΗΓ και διεκδίκηση από την Κυβέρνηση πρόσθετων αντισταθμιστικών, ώστε να εκμεταλλευτούμε την παραχώρηση του Λιμανιού και να την κάνουμε περισσότερο ωφέλιμη για την τοπική κοινωνία και οικονομία!

Αντώνης Μπέζας
Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Read More »
ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:16 + 4 μεγάλα βήματα για την Ηγουμενίτσα του 2030! ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:16 + 4 μεγάλα βήματα για την Ηγουμενίτσα του 2030! Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη αλλοδαπός στην Κακαβιά Ιωαννίνων

Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023
Συνελήφθη αλλοδαπός στην Κακαβιά Ιωαννίνων


Συνελήφθη σήμερα μετά τα μεσάνυχτα στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων αλλοδαπός, διότι όπως προέκυψε από τον αστυνομικό έλεγχο, εκκρεμούσε σε βάρος του απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας, για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Read More »
Συνελήφθη αλλοδαπός στην Κακαβιά Ιωαννίνων Συνελήφθη αλλοδαπός στην Κακαβιά Ιωαννίνων Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών και παράβαση του νόμου περί όπλων

Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023
Συνελήφθη ημεδαπός  για κατοχή ναρκωτικών και παράβαση του νόμου περί όπλων

Συνελήφθη χθες (30-09-2023) το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, διότι όπως διαπιστώθηκε, κατείχε:

· μικροποσότητα ηρωίνης,

· ναρκωτικά χάπια και

· μαχαίρι συνολικού μήκους -19- εκατοστών

Τα παραπάνω κατασχέθηκαν ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών και παράβαση του νόμου περί όπλων Συνελήφθη ημεδαπός  για κατοχή ναρκωτικών και παράβαση του νόμου περί όπλων Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023 Rating: 5

Αλβανία: Η εξέγερση ενός ελληνικού μειονοτικού χωριού εναντίον του καθεστώτος Χότζα

Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023
Αλβανία: Η εξέγερση ενός ελληνικού μειονοτικού χωριού εναντίον του καθεστώτος Χότζα


Τον Δεκέμβριο του 1990, το καθεστώς του Ραμίζ Αλία στην Αλβανία, έπνεε τα λοίσθια, αλλά «δάγκωνε» ακόμα. Τα σύνορα παρέμεναν ερμητικά κλειστά, με τον έξω κόσμο και όποιος επιχειρούσε να τα διασχίσει πυροβολείτο. Κάποιες διαμαρτυρίες φοιτητών στα Τίρανα με συντεχνιακά αιτήματα ήταν στα όρια του αποδεκτού για τη δικτατορία.

Ήταν Τρίτη 11 του μηνός, και στο χριστιανικό εορτολόγιο δεν υπάρχει θρησκευτική γιορτή. Για τους Έλληνες της Αλβανίας, όμως, εκείνη η Τρίτη έχει καταχωρηθεί στο μαρτυρολόγιό τους.

Ανήμερα, κάθε χρόνο, στο χωριό Αλύκο, κοντά στους Αγίους Σαράντα, οι κάτοικοι του κάμπου του Βούρκου με τα μειονοτικά χωριά αποτίουν φόρα τιμής στα τέσσερα παιδιά τους που δολοφονήθηκαν στα σύνορα, ένα βήμα προτού δρασκελίσουν τα συρματοπλέγματα και αναπνεύσουν άνεμο ελευθερίας. Μνημονεύουν, μαζί, υπέρ αναπαύσεως ψυχών των χιλιάδων ομογενών άλλα και Αλβανών που επί Χότζα εξοντώθηκαν από τους μηχανισμούς του καθεστώτος ενώ επιχειρούσαν να διαφύγουν στην Ελλάδα και τα πτώματάς τους σέρνονταν δεμένα σε τρακτέρ στα χωριά προς παραδειγματισμό…

Έβρεχε ολημερίς. Με το θόλωμα, ένα κινεζικής κατασκευής καμιόνι, από τα ελάχιστα οχήματα που κυκλοφορούσαν τότε, πλησίασε τα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου «Τζάστα» στους λόφους των Αγίων Σαράντα. Από το φυλάκιο μιας απόμερης σκοπιάς ξεπετάχτηκε ένας στρατιώτης με το καλάσνικοφ κάτω από τη χλαίνη, κάθισε στη θέση του συνοδηγού και το καμιόνι χάθηκε μουγκρίζοντας μέσα στη νύχτα.

Το ριψοκίνδυνο εγχείρημα φυγής των δυο φίλων, και μαζί μερικών άλλων ομογενών που «φόρτωσαν» στη συνέχεια από το μειονοτικό χωριό Αλύκο, είχε ξεκινήσει. Πλην όμως, το ταξίδι προς το όνειρο θα πνιγεί στο αίμα στα σύνορα. Θα γίνει, όμως, ο πυροκροτητής της μοναδικής δυναμικής εξέγερσης στην Αλβανία εναντίον του καθεστώτος.

Χιλιάδες ομογενείς, έχοντας «επ’ ώμου» τα φέρετρα των νεκρών βάδισαν οπλισμένοι με τσεκούρια, ρόπαλα, σιδηρολοστούς και τσουγκράνες προς την πόλη των Αγίων Σαραντα και συγκρούστηκαν στις παρυφές της με την αστυνομία, τον στρατό και ομάδες πολιτοφυλακής του κόμματος, που εστάλησαν για να τους αναχαιτίσουν.

Φτάνοντας στα σύνορα, απέναντι από το χωριό Μαυρομάτι Θεσπρωτίας, οι πέντε νέοι, Βαγγελής Μήτρου από το χωριό Γέρμα, Θανάσης Κότσης, Θωμάς Μάσιος και Αντώνης Ραφτης από το Αλυκο και ο στρατιώτης με καταγωγή από το Φίερι, εγκατέλειψαν σε μικρή απόσταση το φορτηγό και συνέχισαν πεζή. Με το που πλησίασαν τα ηλεκτροφόρο συρματοπλέγμα, όμως έγιναν αντιληπτοί από τους φρουρούς που άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους.

Ο στρατιώτης της παρέας ανταπέδωσε τα πυρά σκοτώνοντας έναν Αλβανό φρουρό και η σύγκρουση γενικεύτηκε. Δυο από τους ομογενείς σκοτώθηκαν επιτόπου και οι άλλοι δυο τραυματίστηκαν βαριά, ενώ συνελήφθη ο οπλισμένος Αλβανός στρατιώτης, για τον ρόλο του οποίου πολλά ειπώθηκαν στη συνέχεια.

Νεκροί και τραυματίες μεταφέρθηκαν στο κοντινό χωριό Τσιφλίκι, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, εν μέσω κραυγών και βογκητών, δόθηκε η χαριστική βολή στους δυο βαριά τραυματισμένους νέους. Με το που έφτασε το νέο στο χωριό, εκατοντάδες άνθρωποι ξεκίνησαν για τα σύνορα, άλλοι για να παραλάβουν τις σορούς και άλλοι για να περάσουν εκμεταλλευόμενοι τη σύγχυση στην Ελλάδα.

Μ ένα καμιόνι που «επίταξαν» στην διαδρομή μετέφεραν τα νεκρά παιδιά στο χωριό, που έβραζε από θυμό εναντίον του καθεστώτος και ζητούσε εκδίκηση. Με συνοπτικές διαδικασίες, αποφάσισαν να κινηθούν κουβαλώντας και τα φέρετρα με τις σορούς των παιδιών προς τους Αγίους Σαράντα για να κάψουν τα γραφεία του κόμματος και της αστυνομίας.

Ο δεκαεφτάχρονος τότε Λεωνίδας Παπάς, που βρέθηκε στην κορυφή της πορείας των οργισμένων, κρατώντας ένα καπάκι από τα φέρετρα αφηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τριάντα ακριβώς χρόνια μετά. «Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ένας αυθόρμητος ξεσηκωμός. Άντρες, γυναίκες, γερόντοι, μικρά παιδιά ξεκινήσαμε με μοιρολόγια, κατάρες και συνθήματα για να πάμε να τα βάλουμε φωτιά στους Αγίους Σαράντα. Δεν υπήρχε ούτε οργάνωση ούτε καθοδήγηση, ο κάθε ένας έκανε αυτό που τον εξέφραζε. Φωνάζαμε συνθήματα “κάτω η δικτατορία”, “Ζήτω η ελευθερία”, «Ραμίζ Αλία δολοφόνε» και κάπου κάπου ακουγόταν και κανένα “Ενωση με την Ελλάδα”. Επικρατούσε ένας παροξυσμός, τέτοια συνθήματα δεν είχαν ακουστεί ποτέ. Ξεχείλιζε η οργή και το πάθος, ήμασταν αποφασισμένοι για όλα. Στη διαδρομή ενώνονταν μαζί μας και άλλοι Έλληνες από τα μειονοτικά χωριά, στο τέλος γίναμε πάνω από δυο με τρεις χιλιάδες».

Σε απόσταση δυο χιλιομέτρων από τους Αγίους Σαράντα, σε μια χαράδρα στο χωριό Λυκούρσι, το καθεστώς είχε αναπτύξει δυνάμεις του στρατού (χωρίς όπλας», της αστυνομίας και παρακρατικών της κομματικής πολιτοφυλακής, για να εμποδίσει την είσοδο της πομπής στην πόλη.

«Με το που φτάσαμε πρόσωπο με πρόσωπο, μας ζήτησαν να κάνουμε πίσω. Μπροστά πήγαιναν τα φέρετρα και πίσω ένας κόσμος που δεν συγκρατιόταν με τίποτα. Κάποια στιγμή έγινε η σύγκρουση. Μια οχλοβοή ακουγόταν από πίσω μας και ο κόσμος μας έσπρωχνε μπροστά. Απωθήσαμε τους στρατιώτες που δεν έφεραν όπλα και συγκρουστήκαμε με τους αστυνομικούς που κάποια στιγμή άρχισαν να πυροβολούν. Στη θέα των τραυματιών, το πλήθος εξαγριώθηκε. Άκουγες από παντού φωνές, βρισιές, εκκλήσεις μανάδων που είχαν χάσει μέσα στον πανζουρλισμό τα παιδιά τους, τα μοιρολόγια παρέπεμπαν σε τελετή αρχαίας τραγωδίας. Κάποια στιγμή προς το απόγευμα επικράτησαν οι πιο ψύχραιμες φωνές και αποφασίστηκε να γυρίσουμε πίσω για να κηδέψουμε τα παιδιά. Εξάλλου τον σκοπό μας τον είχαμε πετύχει. Τέτοιο πράγμα δεν είχαν ματαγίνει στην Αλβανία».

Στην ερώτησή μας για το πώς αντέδρασε το καθεστώς Αλία σ’ αυτό το πρωτοφανές ξέσπασμα των ομογενών, ο Λεωνίδας Παπάς, μηχανικός σήμερα και τέως πρόεδρος της Ομόνοιας, λέει: «Για αρκετές μέρες στο χωριό επικρατούσε μια ατμόσφαιρα υπερδιέγερσης. Ζούσαμε ώρες αυτονομίας, απουσίας του καθεστώτος, πρωτοφανές. Ούτε αστυνομία, ούτε τίποτα. Κανένας ένστολος. Από την αστυνομία μπλόκα σε απόσταση από τις εισόδους της πόλης και δεν επέτρεπαν στους Αλυκιώτες να πάνε στους Αγίους Σαράντα. Ούτε τους Αλυκιώτες που ζούσαν στους Αγίους Σαράντα επέτρεπαν να βγουν. Φοβούνταν ότι θα πάμε ένας ένας και κατόπιν θα ενωθούμε και θα διαδηλώσουμε μέσα στην πόλη.

»Μια μέρα μας έστειλαν μήνυμα με τους χαφιέδες τους ότι ο συνοριοφύλακας που σκοτώθηκε στα σύνορα ήταν από τον βορρά και επειδή οι βόρειοι έχουν το νόμο της εκδίκησης, προσπαθούσαν να διαδώσουν ότι κατεβαίνουν μαζικά από τον βορρά για να σκοτώσουν και να πάρουν το αίμα πίσω. Ότι έρχεται τεράστιο κονβόι, το οποίο σταμάτησε η αστυνομία που δήθεν μας προστάτευσε από μακελειό. Θυμάμαι ότι όταν κυκλοφόρησε αυτή η φήμη, μαζεύτηκαν στο χωριό με τσεκούρια, τρικούλια, μαχαίρια, δρεπάνια για να αμυνθούν, όλοι οι χωριανοί. Μερικοί φοβήθηκαν και έλεγαν να μετακομίσουμε για ένα διάστημα σε άλλο γειτονικό χωριό για να μας προστατεύσουν εκεί οι Έλληνες. Είκοσι μέρες μετά ανακοινώθηκε από το καθεστώς ότι θα έχουμε πλουραλισμό, άρχισαν να μιλούν ανοιχτά όλοι ενατίον του καθεστώτος, χαλάρωσε το πράγμα.

»Τα ΜΜΕ του καθεστώτος έπνιξαν το θέμα. Υπήρχε τότε η κρατική τηλεόραση, ένα κανάλι, ενημερωτική εφημερίδα ήταν μόνο η Ζέρι Πόπουλιτ, υπήρχε το ραδιόφωνο του Αργυρόκαστρου, ελεγχόμενα φυσικά, υπήρχαν και κάποιες εφημερίδες καθαρά πολιτιστικού περιεχομένου, καμιά σχέση με την επικαιρότητα.

»Δεν είπαν φυσικά τίποτα. Ό,τι μαθεύτηκε, μαθεύτηκε από στόμα σε στόμα. Θα ήταν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα εάν αυτά γίνονταν το ’85 ή και νωρίτερα, το καθεστώς θα είχε ξεριζώσει ολόκληρο το χωριό και θα μας έστελναν εξορία. Θα έλεγαν ότι αυτοί θα μας μολύνουν όλη την περιοχή. Θα εκτελούσαν πολλούς, θα φυλάκιζαν ακόμα περισσότερους, θα γινόταν λαϊκό δικαστήριο για όλο το χωριό. Θα έφευγε όλο το χωριό. Δύσκολα θα γινόταν κάτι τέτοιο χωρίς να το θεωρώ απίθανο. Πάντως μπορεί να είχε αρχίσει δειλά δειλά να χαλαρώνει κάπως, και να συζητάει ο ένας με τον άλλο για το καθεστώς, δεν τολμούσε όμως ακόμα κανείς να σκεφθεί να περάσει στην Ελλάδα…».

Έναν χρόνο μετά, το καθεστώς κατέρρευσε και οι κάτοικοι του Αλύκου έκαναν τα πρώτο μνημόσυνο για τα ηρωικά τους παιδιά.

Το 1994, με απόφαση του προέδρου Σαλί Μπερίσα, οι τέσσερις ομογενείς θα αναγορευθούν επισήμως «μάρτυρες της Δημοκρατίας» και το 2007, με χρήματα του ελληνικού κοινοβουλίου αναγέρθηκε στην πλατεία του Αλυκο μνημείο, όπου κάθε χρόνο, την 12η Δεκεμβρίου, που κηδεύτηκαν οι τέσσερις νέοι, τελείται μνημόσυνο και ακολουθούν εκδηλώσεις. Μια σεμνή επιμνημόσυνη τελετή θα γίνει και αύριο με τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την αποφράδα εκείνη ημέρα στο χωριό.
Read More »
Αλβανία: Η εξέγερση ενός ελληνικού μειονοτικού χωριού εναντίον του καθεστώτος Χότζα Αλβανία: Η εξέγερση ενός ελληνικού μειονοτικού χωριού εναντίον του καθεστώτος Χότζα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Στη Γράβα του '50 - Του Φώτη Ράπτη

Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023
Ηγουμενίτσα: Στη Γράβα του '50 - Του Φώτη Ράπτη


Αρχές Μαρτίου του 1952 μετακομίσαμε στην Ηγουμενίτσα λόγω μετάθεσης του πατέρα μου. Φιλοξενηθήκαμε για λίγο στο σπίτι του Νίκου Τζοβάρα και μετά νοικιάσαμε ένα από τα σπίτια της Κοινωνικής Πρόνοιας στην οδό Μπιζανίου στη Γράβα, όπου και εγκατασταθήκαμε οριστικά.

Το κτίριο που μέναμε είχε τέσσερα ανεξάρτητα διαμερίσματα, τα δύο ισόγεια. Μη τα φανταστείτε άνετα και ευρύχωρα, ήταν απλά στεγασμένοι χώροι ενός κύριου δωματίου και ενός βοηθητικού χώρου. Εμείς μέναμε στο δυτικό του πρώτου ορόφου και στο ισόγειο έμενε η οικογένεια του Αχιλλέα Σιούζου. Δίπλα από εμάς έμενε αρχικά η οικογένεια του Σπύρου Βλάσση και αργότερα η οικογένεια του Γιάννη Σιμάτη. Στο αντίστοιχο ισόγειο έμενε η οικογένεια του Βαγγέλη Γκόγκου. Πιό ανατολικά στην επόμενη οικοδομή έμενε η οικογένεια του Γάκη Κατσέλη στον όροφο και του Σπύρου Κατσέλη στο ισόγειο. Στην αυλή φτιάξαμε κουζίνα και τουαλέτα για καλύτερη εκμετάλλευση του κύριου χώρου του σπιτιού. Στον περιβάλλοντα χώρο υπήρχε μια αιωνόβια ελιά και ένα διαμορφωμένο παρτεράκι με λουλούδια και την «ροδακινιά του Σωτήρη» που είχε φυτέψει ο ξάδελφός μου Σωτήρης Τζοβάρας. Πίσω από το κουζινάκι υπήρχε παραδοσιακός ξυλόφουρνος που τον είχε χτίσει η κυρά-Λένη Σιούζου με σπασμένα παλιά κεραμίδια, άχυρο και χώμα. Ακριβώς διπλα γιορτάζαμε το Πάσχα με τους γείτονες, ψήνοντας αρνί στη σούβλα (φωτό 1). Δυτικά ήταν ο κήπος της γιαγιά-Πήλιενας Γκιπάλη και, στον μεταξύ χώρο, το μονοπάτι που οδηγούσε στα Κωτσαίικα. Περιμετρικά του κήπου συνεχιζόταν ο δρόμος της οδού Μπιζανίου που εξυπηρετούσε και αυτοκίνητα μέχρι την αυλή του σπιτιού του Αλέξη Κώτσια.


Εκεί στην καρδιά της Γράβας, σε μια αλάνα που ήταν κάτω από τον περιφραγμένο κήπο των Κωτσαίων με τις αμυγδαλιές, δίπλα από το σπίτι του Τσουτσουμπή με την τεράστια αυλή, και πάνω από το σπίτι που μέναμε, υπήρχε μία βρύση από την οποία προμηθεύοταν νερό πόσιμο και για οικιακή χρήση, όλη η γειτονιά. Ακόμη δεν υπήρχε δίκτυο ύδρευσης για τα σπίτια. Θυμάμαι πολλές φορές όταν είχε διακοπή νερού, τα δοχεία των γειτόνων να είναι στη σειρά δίπλα στη βρύση, ώστε να γεμίσουν με σειρά. Αρκετές φορές, ιδίως το καλοκαίρι, ανηφορίζαμε μέχρι τη βρύση του Χότζα, πάνω από του Σωτηράκου, με ένα πήλινο μπότι για καλύτερο δροσερό νερό. Δίπλα από τη βρύση ήταν ο λαχανόκηπος του Γκόγκου, γεμάτος με τεράστιες αγκινάρες που τις κάναμε κρυψώνες στα νυχτερινά μας παιχνίδια. Και πάνω από τον κήπο, δίπλα από τις αμυγδαλιές των Κωτσαίων ήταν ο σταύλος του Γκόγκου (φωτό 2) όπου σταυλιζόταν το άλογό του όταν δεν έσερνε την νταλίκα τω μεταφορών.

Ανάμεσα από τον κήπο και τον σταύλο του Γκόγκου ήταν το δρομάκι που οδηγούσε στα Ελβετικά και στο «κρεβάτι του παππού» (φωτό 3). Ήταν μια πέτρινη ξερολιθιά φτιαγμένη σε σχήμα καναπέ από τον παππού μου. Εκεί αναπαυόταν όταν γύριζε από τις περιπλανήσεις του στο βουνό όπου έκοβε κουνουπίτσες για να φτιάχνει μεγάλες καλάθες ελαιοσυλλογής. Με τις αναβαθμίδες που έγιναν για να χτιστούν τα Ελβετικά, ο ζωτικός χώρος μπροστά από το κρεββάτι είχε μειωθεί αισθητά και το κρεββάτι ήταν άμεσα εκτεθειμένο στην άκρη της πρώτης αναβαμίδας. Εκεί προκλήθηκε και το ατύχημα που του στοίχισε τη ζωή.

Εκείνη η Γράβα του ’50 δεν φεύγει ποτέ από τη θύμησή μου, ήταν η γειτονιά που μου γέμισε τα άγουρα χρόνια, που μου χάρισε άφθονες παιδικές απολαύσεις αφήνοντάς μου και πολλά περιθώρια ονειροπόλησης. Και σήμερα, αποτιμώντας τα όνειρα που έκανα, απολαμβάνω το μέλλον εκείνης της νιότης μου.....

Read More »
Ηγουμενίτσα: Στη Γράβα του '50 - Του Φώτη Ράπτη Ηγουμενίτσα: Στη Γράβα του '50 - Του Φώτη Ράπτη Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό από το Chocolat

Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023
Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό από το Chocolat


Ζητείται προσωπικό για την κουζίνα. από το κατάστημα Chocolat cafe - Resaurant.

Περαιτέρω πληροφορίες στον αριθμό 6945939749
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό από το Chocolat Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό από το Chocolat Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023 Rating: 5

Παράταση ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τις 4.10.2023 πανελλαδικά

Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023
Παράταση ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τις 4.10.2023 πανελλαδικάΗ Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ κατανοώντας τις δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η πρόσφατη κακοκαιρία σε επιχειρήσεις και ασφαλισμένους, και με στόχο τη διευκόλυνσή τους, παρατείνει μέχρι και την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 τις κάτωθι προθεσμίες ασφαλιστικών υποχρεώσεων πανελλαδικά:

Καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών, για τις οποίες είχε δοθεί αρχικά ως καταληκτική ημερομηνία η 29η Σεπτεμβρίου 2023.

Υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) μισθολογικής περιόδου Αυγούστου 2023, εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων & Οικοδομοτεχνικών Έργων και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.

Υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) μισθολογικής περιόδου Ιουλίου 2023, Δημοσίου και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.

Καταβολής εισφορών δόσεων προαιρετικής ασφάλισης, αναγνώρισης στρατιωτικής υπηρεσίας κ.λπ.

Καταβολής καθυστερούμενων οφειλών και δόσεων όλων των ρυθμίσεων.

Read More »
Παράταση ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τις 4.10.2023 πανελλαδικά Παράταση ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τις 4.10.2023 πανελλαδικά Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023 Rating: 5

«Παρμενίων-23»: Θα ηχήσουν σειρήνες και καμπάνες σε όλη την επικράτεια αύριο Δευτέρα

Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023
«Παρμενίων-23»: Θα ηχήσουν σειρήνες και καμπάνες σε όλη την επικράτεια αύριο Δευτέρα

Η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπόΑνακοινώνεται ότι τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2023, κατά την Άσκηση ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-23», θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια, όπως παρακάτω:τοπική ώρα 11:00, σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης)

τοπική ώρα 11:05, σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης),

τοπική ώρα 11:10, σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης) στον Βορειοανατολικό Τομέα (Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου),

τοπική ώρα 11:15, σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης), στον Βορειοανατολικό Τομέα,

τοπική ώρα 11:20, σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης) στον Νότιο Τομέα (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας),

τοπική ώρα 11:25, σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης), στον Νότιο Τομέα,

τοπική ώρα 11:30, σήμανση προειδοποιητικού συναγερμού ΧΒΡΠ απειλής, για χρονική διάρκεια εκατόν-είκοσι (120) δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης) στο σύνολο της Επικράτειας,

τοπική ώρα 11:35, σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης), στο σύνολο της Επικράτειας,

τοπική ώρα 12:20, σήμανση συναγερμού ΧΒΡΠ προσβολής, για χρονική διάρκεια εκατόν-είκοσι (120) δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης) στον Βορειοανατολικό (Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου) και στον Νότιο Τομέα (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας),

τοπική ώρα 12:25, σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης), στο Βορειοανατολικό και Νότιο Τομέα,

τοπική ώρα 12:30, σήμανση προειδοποιητικού συναγερμού ΧΒΡΠ απειλής, για χρονική διάρκεια εκατόν-είκοσι (120) δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης) στον Βορειοανατολικό (Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου) και στον Νότιο Τομέα (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας),

τοπική ώρα 12:35, σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης), στο Βορειοανατολικό και Νότιο Τομέα,

τοπική ώρα 12:40, σήμανση συναγερμού ΧΒΡΠ προσβολής, για χρονική διάρκεια εκατόν-είκοσι (120) δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης) στην Περιφέρεια Αττικής και Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,

τοπική ώρα 12:45, σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης), στην Περιφέρεια Αττικής και Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,

τοπική ώρα 12:50, σήμανση προειδοποιητικού συναγερμού ΧΒΡΠ απειλής, για χρονική διάρκεια εκατόν-είκοσι (120) δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης) στην Περιφέρεια Αττικής και Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και

τοπική ώρα 12:55, σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης), στην Περιφέρεια Αττικής και Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Επίσης, γνωστοποιείται στο κοινό ότι η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό και επομένως δεν υπάρχει λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας. Ταυτόχρονα με την ήχηση των Σειρήνων Συναγερμού, θα πραγματοποιηθεί ήχηση των καμπανών των Ιερών Ναών της Επικράτειας με σειρά βραχέων κωδωνισμών σε ταχύ ρυθμό διάρκειας τριών (3) λεπτών.
Read More »
«Παρμενίων-23»: Θα ηχήσουν σειρήνες και καμπάνες σε όλη την επικράτεια αύριο Δευτέρα «Παρμενίων-23»: Θα ηχήσουν σειρήνες και καμπάνες σε όλη την επικράτεια αύριο Δευτέρα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023 Rating: 5

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Παρατείνεται έως 10/10 η προθεσμία υλοποίησης παρεμβάσεων από τους ωφελούμενους

Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023
«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Παρατείνεται έως 10/10 η προθεσμία υλοποίησης παρεμβάσεων από τους ωφελούμενους

Παρατείνεται, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, έως και την Τρίτη 10 Οκτωβρίου του 2023, η προθεσμία που έχουν οι ωφελούμενοι για την υλοποίηση παρεμβάσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Η προηγούμενη παράταση ήταν η τελευταία που θα δινόταν (έως 15/9, με δυνατότητα επέκτασης έως 30/9 λόγω ανωτέρας βίας), βάσει και των δεσμεύσεων που υπάρχουν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ 2014-2020 και Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) του προγράμματος.


Ωστόσο, λόγω των πρόσφατων φυσικών καταστροφών κρίθηκε αναγκαία η επέκταση της προθεσμίας έως τις 10/10/2023.


Read More »
«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Παρατείνεται έως 10/10 η προθεσμία υλοποίησης παρεμβάσεων από τους ωφελούμενους «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Παρατείνεται έως 10/10 η προθεσμία υλοποίησης παρεμβάσεων από τους ωφελούμενους Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023 Rating: 5

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας: Ο σιδερένιος χρυσοστόλιστος θώρακας που βρέθηκε στο Προδόμι Θεσπρωτίας

Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας: Ο σιδερένιος χρυσοστόλιστος θώρακας που βρέθηκε στο Προδόμι Θεσπρωτίας


Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Χρονολογείται στο τέλος του 4ου ή τις πρώτες δεκαετίες του 3ου αι. π.Χ.
Σιδερένιος χρυσοστόλιστος θώρακας, τέλος 4ου ή πρώτες δεκαετίες του 3ου αι. π.Χ., Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.

Πρόκειται για σιδερένιο θώρακα ανατομικού τύπου, που αποδίδει την ανατομία του κορμού. Φέρει επώμια λινού τύπου, στην απόληξη των οποίων υπάρχουν χρυσά δισκάρια με ανάγλυφες λεοντοκεφαλές. Χρυσά δισκάρια με ρόδακες είναι προσαρτημένα και σε άλλα σημεία του θώρακα, ενώ επίθετες χρυσές είναι οι θηλές του στήθους. Πλατιά ταινία είχε προσηλωθεί στο κάτω μέρος για τη συγκράτηση των δερμάτινων πτερύγων.

Βρέθηκε το έτος 1978 σε κιβωτιόσχημο τάφο στο χωριό Προδρόμι Παραμυθιάς στη Θεσπρωτία. Τον τάφο κάλυπτε χαμηλός τύμβος. Εκτός από τον θώρακα, ένα σιδερένιο και ένα επάργυρο κράνος, ένα ξίφος με πτηνόμορφη λαβή και η θήκη του συνόδευαν τον πολεμιστή κάτοχό τους στο τελευταίο ταξίδι του. Τα υπολείμματα της καύσης του νεκρού είχαν τοποθετηθεί σε χάλκινη τεφροδόχο υδρία την οποία κοσμούσε διονυσιακή σκηνή.

Η πολυτέλεια του οπλισμού, ο τύπος του κράνους και το μεγάλο μήκος του ξίφους μαρτυρούν ότι ο τάφος θα πρέπει να ανήκε σε κάποιον διακεκριμένο πολεμιστή, Ηπειρώτη ή Μακεδόνα, που ανήκε στο σώμα των ιππέων. Κοντά στην ταφή βρέθηκε χώρος θυσιών με ίχνη πυράς, όπου πιθανόν αποδόθηκαν μεταθανάτιες τιμές στον νεκρό.


Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας και περιηγηθείτε στη συλλογή της μόνιμης έκθεσης, με τίτλο «Θεσπρωτών Χώρα», η οποία περιλαμβάνει εκθέματα που χρονολογούνται από τη Μέση Παλαιολιθική περίοδο (100.000 χρόνια πριν από σήμερα) έως τους Οθωμανικούς χρόνους (19ος αιώνας) και προέρχονται από ολόκληρη την Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Ωράριο Λειτουργίας:

1η Απριλίου – 31 Οκτωβρίου: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 8.00 – 20.00

1η Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 8.00 – 15.00

1η Απριλίου – 31 Οκτωβρίου: Κανονικό εισιτήριο 4 ευρώ, Μειωμένο 2 ευρώ

1η Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου: γενική είσοδος 2 ευρώ

Πληροφορίες: 2665 0 28539
Read More »
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας: Ο σιδερένιος χρυσοστόλιστος θώρακας που βρέθηκε στο Προδόμι Θεσπρωτίας Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας: Ο σιδερένιος χρυσοστόλιστος θώρακας που βρέθηκε στο Προδόμι Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Η ιστορία με το πλήρωμα του Πήγασος, που έσωσε μία οικογένεια από πνιγμό

Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023
Ηγουμενίτσα: Η ιστορία με το πλήρωμα του Πήγασος, που έσωσε μία οικογένεια από πνιγμό


Η ιστορία του πληρώματος Πήγασος, που βούτηξαν στο λιμάνι για να σώσουν οικογένεια μεταναστών από τη Γερμανία.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, στην 19η Ιανουαρίου του 1995, θα βρεθούμε στην περιοχή του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Εκεί, ο 21χρονος ναύτης Γιάννης Ουζόνογλου μαζί με το συνάδελφο του, Νασιντάνι Λουάν και τον 42χρονο λοστρόμο Μπάμπη Γκίκα έγιναν πρωταγωνιστές σε μια ιστορία που κράτησε τρία λεπτά (που λογικά, έμοιαζαν σε διάρκεια με τρεις αιώνες) και είχε ως αποτέλεσμα να σωθούν δύο άνθρωποι από το να βρεθούν στον πάτο του βυθού.

Δυστυχώς, δεν υπήρχαν κινητά με video εκείνη την εποχή για να καταγράψουν τι συνέβη, όμως ο περιοδικός Τύπος της εποχής, με σχετικό ρεπορτάζ με φωτογραφίες και μαρτυρίες, αποκαλύπτει τι συνέβη.

Οι «ψυχάρες» που ντρέπονταν τον καπετάνιο και δεν μιλούσαν πολύ
Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μια Μερσεντές με γερμανικές πινακίδες μόλις έχει βγει από το πλοίο «Φαίδρα» των Μινωικών Γραμμών. Επρόκειτο για ζευγάρι Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, που είχαν επιστρέψει στη χώρα μας για να κάνουν διακοπές με τα δύο τους εγγόνια.

Το αυτοκίνητο οδηγούσε ο Ευάγγελος Σμπόνιας, ηλικίας 55 ετών. Σταμάτησε στο πλάι του πλοίου «ΠΗΓΑΣΟΣ» για να πάρει τη γυναίκα του και τα δύο ανήλικα κορίτσια.

Αφού έχουν όλοι επιβιβαστεί, σε ένα μπέρδεμα της στιγμής, αντί να συνεχίσει ευθεία, ο οδηγός έστριψε το τιμόνι δεξιά. Το αμάξι, με κλειδωμένες τις πόρτες, έπεσε στη θάλασσα.

«Τα εγγόνια μου, τα εγγόνια μου!»Ο καιρός ήταν κακός από μέρες. Η βροχή ήταν αδιάκοπη από το πρωί εκείνης της μέρας. Η θερμοκρασία στα νερά του λιμανιού μπορεί να άγγιζε και τους -10.

Πρώτος βούτηξε ο Νασιντάνι, και κατάφερε να ανοίξει τις πόρτες του αυτοκινήτου. Δευτερόλεπτα μετά, τον ακολούθησε ο Οζουνόγλου. Μέσα σε ένα λεπτό είχε αναλάβει πρωτοβουλία ο Γκίκας ειδοποιώντας για να πέσουν «κουλούρες» (σωσίβια) στη θάλασσα για τους ναυαγούς, ενώ είχε βγάλει τα παπούτσια του και ήταν έτοιμος να βουτήξει κι εκείνος.

Πρώτη βουτιά: οι άντρες του πληρώματος γραπώνουν τον οδηγό του αμαξιού. Φωνάζει, σε πανικό και τραβάει τον έναν από τους άντρες, με κίνδυνο να βουλιάξουν και οι δύο μαζί. Τον σφηνώνει σε μια κουλούρα, ενώ ουρλιάζει «τα εγγόνια μου, τα εγγόνια μου». Ζητούσε να βουτήξει κι εκείνος, με κίνδυνο να πνιγεί από τα ορμητικα νερά. Το αμάξι έπλεε κάτω από πηγέ γλυκού νερού. Ήταν ζήτημα 1-2 λεπτών μέχρι να φτάσει στον πάτο της θάλασσας.

Δεύτερη βουτιά. Ο Νασιντάνι έχει γυρίσει πίσω. Ο Μπάμπης και ο Οζουνόγλου επιχειρούν να μπουν στο αυτοκίνητο. Ο 21χρονος, στα τυφλά, αγγίζει ένα μικρό λαιμό. Την ίδια στιγμή, δύο χέρια γαζώνονται πάνω του, είναι η γυναίκα του Σμπόνια.

Προσπαθεί να την τραβήξει προς την επιφάνεια, αλλά έχει σφηνώσει. Η εξάχρονη Ευγενία Πρεβεντά κατάφερε να σωθεί. Η μαμά της, αλλά και η αδελφή της, δεν τα κατάφεραν. Οι δύο άντρες προσπάθησαν να βουτήξουν ξανά, όμως το αυτοκίνητο είχε φτάσει πια στα έξι-επτά μέτρα βάθος.

Το κρύο ήταν απερίγραπτο και οι ανάσες είχαν λιγοστέψει. Οι δύο άντρες, ο ένας με εκπαίδευση από τη σχολή των σφουγγαράδων στην Κάλυμνο και ο άλλος από τα ΟΥΚ, βγαίνοντας στην επιφάνεια της θάλασσας είχαν μόνο λύπη, για την αδελφή της Ευγενίας και την μαμά της, που δεν κατάφεραν να σώσουν. «Αν είχαμε μπουκάλες οξυγόνου, θα προλαβαίναμε, θα μπορούσαμε» έλεγαν στο ρεπορτάζ από περιοδικό της εποχής.

«Έπρεπε να ανέβω, δεν άντεχα άλλο. Δεν είχα μπουκάλες να μείνω κι άλλο. Έπρεπε να σωθεί και το κοριτσάκι».

«Εμάς μας θέλετε άλλο;» είπαν οι δύο άντρες στη ρεπόρτερ και γύρισαν πίσω στη ρουτίνα τους. Με τη σκιά αυτών που δεν κατάφεραν να σώσουν, να τους ακολουθεί. Κι ας είχαν επιζήσει δύο, χάρη σ’ εκείνους.Ευχαριστώ τον Αντώνη Λάζαρη, το περιοδικό «Εφοπλιστής» και την ομάδα Facebook «Ναυτικοί και Ναυτιλία».

reader.gr
Read More »
Ηγουμενίτσα: Η ιστορία με το πλήρωμα του Πήγασος, που έσωσε μία οικογένεια από πνιγμό Ηγουμενίτσα: Η ιστορία με το πλήρωμα του Πήγασος, που έσωσε μία οικογένεια από πνιγμό Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023 Rating: 5

Τα τοπικά συμβούλια και η λειτουργία τους - Γράφει ο Νίκος Παπαφωτίου

Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023
Τα τοπικά συμβούλια και η λειτουργία τους - Γράφει ο Νίκος Παπαφωτίου

Ονομάζομαι Παπαφωτίου Νικόλαος του Μιχαήλ. Είμαι οικονομολόγος - εφοριακός υπάλληλος και σε αυτές τις δημοτικές εκλογές είμαι υποψήφιος Τοπικός Σύμβουλος στην Κοινότητα Ηγουμενίτσας με τον Παναγιώτη Νταή και το συνδυασμό του "Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης".


Σε λίγες μέρες καλούμαστε να εκλέξουμε τις νέες Δημοτικές Αρχές για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπου εκτός των νέων Δημοτικών Συμβουλίων θα ψηφίσουμε και τα νέα Τοπικά Συμβούλια κάθε Κοινότητας ένα όργανο με σημαντικές αρμοδιότητες και λειτουργίες.

Πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Ηγουμενίτσας καλούμαστε να ψηφίσουμε εκτός των άλλων και για το ενδεκαμελές Τοπικό συμβούλιο της Κοινότητας Ηγουμενίτσας η οποία περιλαμβάνει:

• την πόλη της Ηγουμενίτσας
• τον οικισμό Εθνικής Αντίστασης
• τη Λάκκα
• Τα Λιόφυτα
• Τα Πεστανιώτικα

Αυτή τη φορά το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο και χωρισμένο σε δυο τμήματα:
· Το πάνω τμήμα όπου θα είναι οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι για ολόκληρο το Δήμο και βάζουμε έως 4 σταυρούς.

· Το κάτω τμήμα όπου θα είναι οι υποψήφιοι Τοπικοί Σύμβουλοι κάθε κοινότητας και για όσους ψηφίζουν στην κοινότητα Ηγουμενίτσας βάζουμε έως 2 σταυρούς.

Τι ακριβώς όμως κάνουν τα Τοπικά Συμβούλια;

Συνοπτικά το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας σύμφωνα με το Ν. 3852 / 2010 άρθρα 82 έως 84 έχει μεταξύ άλλων και τις εξής αρμοδιότητες και λειτουργίες:

Α) Αποφασίζει:
• Για την προέγκριση ίδρυσης και εγκατάστασης επιχειρήσεων και καταστημάτων.
• Για τη χορήγηση της λειτουργίας μουσικής στα καταστήματα.

Β) Προτείνει:
· τους χώρους λειτουργίας λαϊκών αγορών, εμποροπανήγυρης, χριστουγεννιάτικων αγορών κλπ.

Γ) Εκφράζει γνώμες και διατυπώνει προτάσεις για:
· την αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου στα όρια της κοινότητας,
· την πολεοδομική ανάπτυξη και ανάπλαση της περιοχής,
· τη συντήρηση των δημοτικών δρόμων, τη συντήρηση και λειτουργία των πλατειών, δημοτικών αλσών, υπαίθριων χώρων αναψυχής και γενικά όλων των κοινόχρηστων χώρων,
· την κυκλοφορία και τη συγκοινωνία της δημοτικής ενότητας,
· την εκτέλεση νέων έργων και τη συντήρηση και λειτουργία αυτών που έχουν εκτελεστεί,
· την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την αναβάθμιση των χώρων πολιτισμού,
· την περισυλλογή και εν γένει τη μέριμνα για τα αδέσποτα
· τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και γενικότερα την ανάπτυξη της περιοχής,
· τη φροντίδα για την υγεία, πρόνοια των κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας,
· την τροποποίηση των ορίων της Δημοτικής Κοινότητας και την αξιοποίηση τοπικών πόρων
· προωθεί τον εθελοντισμό και συνεργάζεται με εθελοντικές ομάδες.

Δ) Εκτός από τις παραπάνω αρμοδιότητες επιπλέον:
· Καταρτίζει σχέδιο προϋπολογισμού εξόδων της Κοινότητας το οποίο εντάσσεται στο σχέδιο προϋπολογισμού του Δήμου
· Εισηγείται στην Εκτελεστική Επιτροπή τις δράσεις και τα έργα τοπικού χαρακτήρα που πρέπει να περιλαμβάνει το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου
· Ασκεί, αποκλειστικά στα όρια της συγκεκριμένης Κοινότητας, όποιες αρμοδιότητες τού μεταβιβάζει το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει λοιπόν ότι το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας είναι ένα όργανο με σημαντικές αρμοδιότητες του οποίου η καλή λειτουργία επηρεάζει άμεσα και σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του πολίτη και προφανώς αυτή η καλή λειτουργία θα εξαρτηθεί και από τις επιλογές προσώπων που θα κάνουν για τα όργανα αυτά οι πολίτες.

Νικόλαος Παπαφωτίου


Read More »
Τα τοπικά συμβούλια και η λειτουργία τους - Γράφει ο Νίκος Παπαφωτίου Τα τοπικά συμβούλια και η λειτουργία τους - Γράφει ο Νίκος Παπαφωτίου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023 Rating: 5

Στην Βαρκελώνη το ΕΠΑΛ Παραμυθιάς για συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης για τη σύγχρονη Αυτοκινητοβιομηχανία

Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023
Στην Βαρκελώνη το ΕΠΑΛ Παραμυθιάς για συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης για τη σύγχρονη ΑυτοκινητοβιομηχανίαΤο ΕΠΑ.Λ. Παραμυθιάς για δεύτερη φορά τα τελευταία πέντε σχολικά έτη επιλέχθηκε από το Ι.Κ.Υ ( Ίδρυμα κρατικών υποτροφιών ) να υλοποιήσει πρόγραμμα κινητικότητα ERASMUS+.


Η γνώση και η εμπειρία της διεύθυνσης του σχολείου στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων κινητικότητας ERASMUS+ φέρνει αποτελέσματα και έτσι το ΕΠΑ.Λ. Παραμυθιάς είναι ένα από τα σχολεία που επιλέχθηκε από το Ι.Κ.Υ, από το σύνολο των σχολικών μονάδων της χώρας που παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση (ΕΠΑ.Λ, Ε.Κ, Ι.Ε.Κ και ΣΕΚ) να υλοποιήσει πρόγραμμα κινητικότητας ERASMUS+ το σχολικό έτος 2023 -2024 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. με τίτλο προγράμματος: «Καινοτόμες πρακτικές και βιώσιμες τεχνολογικές εξελίξεις στη σύγχρονη Αυτοκινητοβιομηχανία: Κατάρτιση και επιμόρφωση από τον Ισπανικό κλάδο».

Το πρόγραμμα αφορά την κινητικότητα 16 μαθητών των τομέων Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας, ηλεκτρονικής και αυτοματισμού και 2 συνοδών εκπαιδευτικών. Η διάρκεια του προγράμματος είναι δώδεκα (12) ημέρες και όλα τα έξοδα ( μεταφορά, διαμονή, σίτιση και πολιτιστικές εκδρομές ) των μαθητών και των συνοδών εκπαιδευτικών καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από το πρόγραμμα.


Τα εφόδια που θα αποκτήσουν οι μαθητές είναι αδιαμφισβήτητα! Η επαφή με τη νέα τεχνολογία, η στοχευμένη επιμόρφωση και κατάρτιση σε εξειδικευμένους τομείς αλλά και η γνωριμία με την ισπανική κουλτούρα και ζωή, αναβαθμίζουν το σχολείο μας και καθιστούν τους μαθητές ικανούς να γευτούν μια ξεχωριστή εμπειρία και να κατακτήσουν πολύτιμες γνώσεις.

Το σχολικό έτος 2018 – 2019 ήταν η πρώτη φορά που το σχολείο μας πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία αντίστοιχο πρόγραμμα στο Φολίνιο της Ιταλίας για δεκατέσσερις (14) μέρες (8/11/2018- 21/12/2018) με τίτλο προγράμματος: «Η εφαρμογή σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως μοχλός ανάπτυξης σε περιόδους κρίσης». Η συμμετοχή ήταν και τότε μεγάλη! Δεκαπέντε (15) μαθητές των τομέων πληροφορικής, Διοίκησης και οικονομίας, Ηλεκτρολογίας, ηλεκτρονικής και αυτοματισμού και δύο (2) συνοδοί εκπαιδευτικοί.

Το σχολείο μας με τη συνεχή υποστηρικτική στάση του και την αγαστή συνεργασία της διεύθυνσης με τους εκπαιδευτικούς, θα φέρει τους μαθητές ένα βήμα πιο κοντά στη σύγχρονη εποχή και τεχνολογία, ανοίγοντας νέες διεξόδους στο νου και την ψυχή της νέας γενιάς.


Read More »
Στην Βαρκελώνη το ΕΠΑΛ Παραμυθιάς για συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης για τη σύγχρονη Αυτοκινητοβιομηχανία Στην Βαρκελώνη το ΕΠΑΛ Παραμυθιάς για συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης για τη σύγχρονη Αυτοκινητοβιομηχανία Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023 Rating: 5

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων – Εμπλοκή αστυνομικού

Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων – Εμπλοκή αστυνομικού


Εξιχνιάστηκαν 44 ληστείες, απάτες και κλοπές με όφελος 195.000 ευρώ – Άλλα 6 άτομα περιλαμβάνονται στη δικογραφία – Κατασχέθηκαν κυνηγετικό όπλο, οχήματα, κινητά τηλέφωνα και ρολόγια.

Στην εξάρθρωση μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δρούσε σε πολλές περιοχές της χώρας, με θύματα ηλικιωμένους, προχώρησε η Αστυνομία. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί οκτώ άτομα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα έξι, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός.


Η λεία της οργάνωσης από τις κλοπές και τις απάτες κατά των ηλικιωμένων άγγιζε τις 200.000 ευρώ, ενώ από την έδρα τους κατασχέθηκαν όπλα, χρυσαφικά, χρυσές λίρες και σχεδόν 12.500 ευρώ μετρητά.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγρινίου εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη κλοπών και απατών με το πρόσχημα υπαλλήλου της ΔΕΗ ή του Δήμου, σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Συνελήφθησαν 8 μέλη της οργάνωσης και σε βάρος τους καθώς και σε βάρος ακόμη 6 ατόμων -μεταξύ των οποίων και αστυνομικός- σχηματίστηκε δικογραφία για κατά περίπτωση, εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη κλοπή, απάτη, ληστεία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, παράβαση καθήκοντος, δωροληψία υπαλλήλου καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τη νομιμοποίηση εσόδων και τα όπλα.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη και μεθοδική έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2022, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κλοπών και απατών σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων.

Πιο αναλυτικά, δρώντας σε ολιγομελείς ομάδες, κυρίως πρωινές και μεσημβρινές ώρες, εντόπιζαν οικίες που διέμεναν ηλικιωμένα άτομα και υποδυόμενοι τους υπάλληλους της ΔΕΗ ή του Δήμου, εισέρχονταν σε αυτές.


Ακολούθως, με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα έπειθαν τα θύματά τους και κατάφερναν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά και τιμαλφή, τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούσαν σε κατάστημα που διατηρεί ένα από τα μέλη.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του «επαγγελματισμού» με τον οποίο δρούσαν ήταν ότι μεταξύ τους είχαν καθορίσει διακριτούς ρόλους, με επιμερισμό αρμοδιοτήτων στην προσέγγιση των θυμάτων και στην «περιφρούρηση» του πεδίου δράσης, ενώ συνεργός τους που βρισκόταν σε κοντινό σημείο φρόντιζε για την διαφυγή τους με επιχειρησιακό όχημα.

Μάλιστα, προκειμένου να καταστήσουν δυσχερή την ανακάλυψη της παράνομης δράσης τους, ενάλλασσαν τα μέσα που χρησιμοποιούσαν ώστε να διευκολύνουν τη διαφυγή τους από το σημείο διάπραξης της αξιόποινης πράξης.

Αναφορικά με τον εμπλεκόμενο αστυνομικό προέκυψε ότι είχε γνώση της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, απαιτούσε χρηματικά ποσά από τα μέλη της, ενώ όπως διαπιστώθηκε, είχε ενημερώσει δράστες της οργάνωσης ότι αναζητούνται, ύστερα από αξιόποινη πράξη που διέπραξαν τον περασμένο Ιούνιο.

Η αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, με τη συμμετοχή αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας, καθώς και ομάδων Ο.Π.Κ.Ε. Αγρινίου και Βέροιας, ενώ σε έρευνες που ακολούθησαν σε οικίες καθώς και στο ανωτέρω κατάστημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

κυνηγετικό όπλο,
-5- οχήματα,
πλήθος τιμαλφών και ρολογιών αξίας τουλάχιστον 39.700 ευρώ,
πλήθος κινητών τηλεφώνων,
ιδιόχειρες σημειώσεις,
32.500 ευρώ και 7 χρυσές λίρες.


Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 44 περιπτώσεις ληστείας, απάτης, κλοπής καθώς και αποπειρών απάτης και κλοπής σε Αιτωλοακαρνανία, Χαλκιδική, Άρτα, Πρέβεζα, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Πέλλα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Έδεσσα και Κιλκίς, με το παράνομο περιουσιακό όφελος να ξεπερνά τα 195.135 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή ενώ οι έρευνες, για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της παράνομης δραστηριότητάς τους, συνεχίζονται.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr) και συγκεκριμένα στον υπερσύνδεσμο https://tinyurl.com/3nyzsayt, είναι διαθέσιμες ειδικές συμβουλές με σκοπό την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους, οι οποίοι προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά.
Read More »
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων – Εμπλοκή αστυνομικού Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων – Εμπλοκή αστυνομικού Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023 Rating: 5

Σελίδες