Τα "shooting rooms" και η στάση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας. Άγνοια η αποδοχή της Ναρκοκουλτούρας;

Παρασκευή, Ιανουαρίου 31, 2020
Τα "shooting rooms" και η στάση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας. Άγνοια η αποδοχή της Ναρκοκουλτούρας; 


«Για να μην πεθαίνουν οι χρήστες στο δρόμο», το 1995 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - με τη στήριξη της ΝΔ και του τότε ΣΥΝ - δημιούργησε τα πρώτα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων ηρωίνης (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη) από τον ΟΚΑΝΑ. Δεκαπέντε χρόνια μετά, το 2010, σε έκθεσή του, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) διαπίστωνε: «Η μεθαδόνη ανιχνεύεται όλο και πιο συχνά και ταυτοποιείται ως αιτία θανάτου. Στη Φινλανδία το 58% των χρηστών ζητούν απεξάρτηση από τη βουπρενορφίνη. Στην Τσεχική Δημοκρατία οι χρήστες βουπρενορφίνης αγγίζουν το 40%. Η μεθαδόνη είναι κύρια ουσία κατάχρησης στην Αυστρία, στη Γαλλία, στη Δανία, στη Σλοβακία και τη Σουηδία». Σήμερα στην ΕΕ πάνω από τα 2/3 των προγραμμάτων χορηγούν υποκατάστατα και τα «στεγνά» προγράμματα καλύπτουν μόλις το 1/3 των θέσεων θεραπείας. 

«Υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής στον ΟΚΑΝΑ που πρέπει να την εξαλείψουμε. Άνθρωποι πεθαίνουν στο δρόμο», έλεγαν με ένα στόμα το 2003 ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ζητούσαν τη μεταφορά των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ στα δημόσια νοσοκομεία, όπως έγινε τελικά το 2009. Μερικά χρόνια μετά, το 2013, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ σημείωνε: «Απαξιώνεται η ανθρώπινη ζωή. Πολλές δομές λειτουργούν δίπλα σε νεκροτομεία, σε σκουπίδια. Κάνουμε ουροληψίες στους εξυπηρετούμενους - για να διαπιστωθεί αν έχουν πάρει κάποια άλλη ουσία - κάθε 4-5 μήνες ενώ θα έπρεπε να κάνουν μια φορά τη βδομάδα. Είναι επικίνδυνο. "Είστε έμπειροι, μπορείτε να καταλάβετε με το μάτι αν έχει πάρει κάτι", μας απαντούν από τη διοίκηση». 

«Επειδή άνθρωποι ξεψυχούν στο δρόμο», το 2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε τροπολογία για τη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης. «Υπέρ» ψήφισαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), Χρυσή Αυγή, επικαλούμενοι μάλιστα τη «διεθνή εμπειρία». Πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση ΝΔ κατέθεσε νέα τροπολογία, η οποία διεμβολίζει παραπέρα τη φιλοσοφία της απεξάρτησης, αναθέτοντας ρόλο στο έγκλημα του εποπτευόμενου θανάτου στα «στεγνά» προγράμματα, καθώς επίσης στους δήμους και τις Περιφέρειες. Να τι λέει όμως πραγματικά η διεθνής εμπειρία: «Στην ΕΕ λειτουργούν 78 "shooting rooms" ("χώροι να τρυπιέσαι", ΧΕΧ). Οι 45 βρίσκονται στην Ολλανδία, όπου λειτουργούν παράλληλα με τα προγράμματα χορήγησης ηρωίνης σε χρήστες με την ευθύνη του κράτους και με εμπλοκή δήμων και 180 φορέων (υπουργεία, Τοπική Διοίκηση, Εκκλησία, ΜΚΟ, ακόμα και του "Κόμματος των Ναρκωτικών"). Δεν προκύπτει από πουθενά η αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου ως προς τη μείωση της χρήσης ή ως προς τη μείωση των θανάτων από ηρωίνη. Αντίθετα διαγράφεται σταθερά αύξηση της χρήσης ηρωίνης. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι λόγω των "shooting rooms" στην Ολλανδία δεν υπάρχει τάση ένταξης χρηστών σε πρόγραμμα θεραπείας» (στοιχεία της ολλανδικής κυβέρνησης προς το EMCCDA). 

Όλες οι κυβερνήσεις αξιοποίησαν και αξιοποιούν την υπάρχουσα άθλια κατάσταση που προκαλεί η υποτιθέμενη «αντιναρκωτική» πολιτική τους για να κάνουν το επόμενο βήμα. Κάθε φορά με πιο ανάλγητο, αντιεπιστημονικό τρόπο, διαστρεβλώνοντας σταθερά την αλήθεια, υλοποιώντας τη διαχειριστική πολιτική της «μείωσης της βλάβης». «Η τοξικοεξάρτηση είναι αυτοπροκαλούμενη, χρόνια υποτροπιάζουσα νόσος», είναι το αντιδραστικό ιδεολογικό περίβλημα της πολιτικής «μείωσης της βλάβης», της στρατηγικής πολιτικής των ΗΠΑ, της ΕΕ, του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. Το ίδιο ψήφισαν πριν από 15 χρόνια και στην ελληνική Βουλή ΝΔ, ΣΥΝ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ. Και πίσω από αυτό κρύβονται η βαρβαρότητα και η καταστολή, η διά βίου εξάρτηση μέχρι την τελευταία πνοή, η αναγωγή ενός πολυπαραγοντικού φαινομένου σε πρόβλημα «ιατρικής φύσης», «δημόσιας υγείας και τάξης», «γονιδιακής επιπλοκής» και «βιολογικής ανεπάρκειας». Γιατί όσοι αποζητούν σήμερα πιστοποιητικά «προοδευτισμού» και «αριστεροσύνης» στα μέτρα όλων των κυβερνήσεων, αυτά πρεσβεύουν. 

Αυτά φαίνεται πιστεύουν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο Δ.Σ. της Ηγουμενίτσας και δεν δέχθηκαν να μπει σε ψηφοφορία το παρακάτω σχέδιο ψηφίσματος που πρότεινε η Λ.Σ. με το επιχείρημα ότι δεν έχουν σφαιρική γνώση του θέματος!!!!!!! . 

Άγνοια η αποδοχή της Ναρκοκουλτούρας; 

Θα φανεί στο Δ.Σ. όταν και εάν συζητηθεί σαν τακτικό θέμα όπως πρότεινε ο Δήμαρχος. 

Ηγουμενίτσα 31/01/2020 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση 

Δώρης Δήμας
Read More »
Τα "shooting rooms" και η στάση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας. Άγνοια η αποδοχή της Ναρκοκουλτούρας; Τα "shooting rooms" και η στάση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας. Άγνοια η αποδοχή της Ναρκοκουλτούρας; Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 31, 2020 Rating: 5

Η Ηγουμενίτσα κηρύσσει… πόλεμο στο Πανεπιστήμιο - Παίρνει πίσω τα οικόπεδα και την Εστία

Παρασκευή, Ιανουαρίου 31, 2020
Η Ηγουμενίτσα κηρύσσει… πόλεμο στο Πανεπιστήμιο - Παίρνει πίσω τα οικόπεδα και την Εστία


Πόλεμο εναντίον του Πανεπιστημίου κηρύσσει και επίσημα ο Δήμος Ηγουμενίτσας. Ο πόλεμος βέβαια είχε ξεσπάσει εδώ και λίγο καιρό όταν το Υπουργείο Παιδείας έστειλε στις καλένδες το Τμήμα Διερμηνείας. Ο Δήμος έστρεψε τα βέλη του εναντίον της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου όχι όμως και του Υπουργείου το οποίο το μόνο που έκανε τα τελευταία χρόνια είναι να αποδυναμώσει τα Τμήματα του ΤΕΙ και να μεταφέρει το πλέον ζωτικής σημασίας τμήμα ιχθυοκαλλιέργειας από την Ηγουμενίτσα στο Μεσολόγγι. Στο πλαίσιο ενοποίησης του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο, η Ηγουμενίτσα τελικά είναι αυτή που μένει εκτός ακαδημαϊκού χάρτη.

Το γεγονός από μόνο του μπορεί να δικαιολογήσει τις αντιδράσεις τοπικών φορέων, οι οποίες ωστόσο εκφράστηκαν κατόπιν εορτής και όχι όταν το Υπουργείο για να αφήσει όλους ικανοποιημένους έδινε –στα χαρτιά- ένα τμήμα διερμηνείας το οποίο ουδέποτε περιλαμβανόταν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της Ηγουμενίτσας ο… πόλεμος με το ΤΕΙ έγινε και επίσημος πλέον.

Το σώμα, κατά πλειοψηφία αποφάσισε να πάρει πίσω τις οικοπεδικές εκτάσεις εμβαδού 18 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων που είχαν παραχωρηθεί στο ΤΕΙ και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο προκειμένου να τις αξιοποιήσει!

Ο Δήμος υποστηρίζει ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι της παραχώρησης καθώς στο ένα οικόπεδο προβλεπόταν να γίνει φοιτητική εστία και στο δεύτερο άλλες κτιριακές υποδομές απαραίτητες για την λειτουργία του ΤΕΙ.

Στο ένα οικόπεδο ωστόσο κατασκευάστηκε η φοιτητική εστία η οποία εδώ και χρόνια μένει στα ντουβάρια. Το έργο ενταγμένο στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, απορρόφησε αρκετά χρήματα όμως δεν αποπερατώθηκε ποτέ. Μάλιστα από την Κοινότητα ζητήθηκαν πίσω χρήματα και φυσικά αυτά επιστράφηκαν.

Όπως ειπώθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο μία από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι στα κτίρια της εστίας να μεταφερθεί το Αστυνομικό Μέγαρο που σήμερα βρίσκεται στην καρδιά της πόλης.

Ο Δήμος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το προσεχές διάστημα το κτίριο και τις εκτάσεις όπου χρησιμοποιούνται σήμερα. Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις του πρώην Ξενία που επίσης είχαν παραχωρηθεί για τις ανάγκες του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δημιουργεί ένα νέο δεδομένο και απομένει να φανεί αν θα υπάρξει αντίδραση από το Πανεπιστήμιο και ποια θα είναι αυτή.
Read More »
Η Ηγουμενίτσα κηρύσσει… πόλεμο στο Πανεπιστήμιο - Παίρνει πίσω τα οικόπεδα και την Εστία Η Ηγουμενίτσα κηρύσσει… πόλεμο στο Πανεπιστήμιο - Παίρνει πίσω τα οικόπεδα και την Εστία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 31, 2020 Rating: 5

Το ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας απαντάει για τον αποκλεισμό σχολείου από διαγωνισμό

Παρασκευή, Ιανουαρίου 31, 2020
Το ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας απαντάει για τον αποκλεισμό σχολείου από διαγωνισμό


Κύριε Αναστασίου,  
Ως υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας, έχοντας την ευθύνη διεξαγωγής του τοπικού διαγωνισμού για την επιλογή της μιας ομάδας που θα εκπροσωπούσε το νομό μας στον Πανελλήνιο διαγωνισμό EUSO 2020, και σχετικά με το άρθρο "Θεσπρωτία: Απέκλεισαν μαθητές λυκείου από ευρωπαϊκό διαγωνισμό, λόγω χρημάτων" που δημοσιεύσατε στην ιστοσελίδα σας, οφείλω να σας ενημερώσω: 
1. Οι διοργανωτές του διαγωνισμού (ΠΑΝΕΚΦΕ, τοπικό ΕΚΦΕ) ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ κάποια ομάδα από τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό. Συνεπώς, όσον αφορά τους διοργανωτές του διαγωνισμού, η έκφραση "Απέκλεισαν ομάδα ..." που χρησιμοποιήθηκε στο εν λόγω άρθρο, είναι το λιγότερο ατυχής. 
2. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό τόσο των μαθητών, όσο και των καθηγητών που τους προετοιμάζουν, αλλά και των υπευθύνων των Ε.Κ.Φ.Ε. της χώρας δεν αποτελεί υποχρέωση, αλλά γίνεται πάντα σε εθελοντική βάση. Επιπλέον σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο έγκρισης του διαγωνισμού από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων: "τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό, βαρύνουν τους/τις συμμετέχοντες/ουσες στους διαγωνισμούς" και "η μετακίνηση και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στον εν λόγω μαθητικό διαγωνισμό να γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο". 
Δηλαδή, η έγκριση διεξαγωγής του διαγωνισμού δυστυχώς δεν αποτελεί ταυτόχρονα και ανάληψη υποχρέωσης χρηματοδότησής του. 
Άλλωστε και ο ίδιος ο Πανελλήνιος -και μοναδικός πειραματικός- διαγωνισμός πραγματοποιείται κάθε χρόνο μόνο χάρη στις χορηγίες που εξασφαλίζουν οι διοργανωτές. 
Βέβαια είναι τόσοι πολλοί οι διαγωνισμοί που εγκρίνονται που σίγουρα το Δημόσιο δε μπορεί να αναλάβει τη χρηματοδότηση όλων. 
Εδώ όμως δε μιλάμε για κάποιο τυχαίο διαγωνισμό, αλλά για ένα διαγωνισμό που πραγματοποιείται από τους υπευθύνους των Ε.Κ.Φ.Ε., που το Δημόσιο τοποθέτησε στη θέση αυτή με σκοπό την προαγωγή της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών. 
3. Από το Σχ. έτος 2013-14 το Ε.Κ.Φ.Ε. Θεσπρωτίας συμμετέχει στο διαγωνισμό. 
Όλα αυτά τα χρόνια τα Σχολεία σε συνεργασία με τους Συλλόγους γονέων και απευθυνόμενα σε φορείς/οργανισμούς/συλλόγους εξασφάλιζαν (όχι πάντα εύκολα είναι η αλήθεια) χορηγίες για τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των μαθητών και του συνοδού καθηγητή. 
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω και εφέτος έγιναν τέτοιου είδους κινήσεις, χωρίς όμως την επιθυμητή θετική ανταπόκριση. 
Το περασμένο Σάββατο ένα Σχολείο ήταν ανοικτό, αλλά κάποιοι μαθητές από αυτούς που περιμέναμε να έρθουν δεν έφτασαν ποτέ. 
Επειδή κάποιοι, αν και είχαν τη δυνατότητα, αρνήθηκαν να βοηθήσουν ή δε βοήθησαν όσο θα έπρεπε. 
Δεν είναι λυπηρό. 
Είναι τραγικό, και όχι για τα παιδιά. 

 Στη διάθεσή σας για κάθε άλλη πληροφορία. 

Βασίλης Νούσης 
Υπ. ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας
Read More »
Το ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας απαντάει για τον αποκλεισμό σχολείου από διαγωνισμό Το ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας απαντάει για τον αποκλεισμό σχολείου από διαγωνισμό Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 31, 2020 Rating: 5

Σύλληψη ενός αλλοδαπού το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Ιανουαρίου 31, 2020
Σύλληψη ενός αλλοδαπού το βράδυ στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες της Πέμπτης, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα άλλου προσώπου, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.
Read More »
Σύλληψη ενός αλλοδαπού το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη ενός αλλοδαπού το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 31, 2020 Rating: 5

Βίντεο από τον εντοπισμό 10,22 κιλών οπίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Ιανουαρίου 31, 2020
Βίντεο από τον εντοπισμό 10,22 κιλών οπίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Στη σύλληψη ενός 39χρονου αλλοδαπού, για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών προέβησαν, βραδινές ώρες της Τετάρτης, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Κ-9 ''ΛΕΣΥ''.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στην πύλη εισόδου οχημάτων του λιμένα Ηγουμενίτσας, σε ΙΧΕ όχημα με οδηγό και ιδιοκτήτη τον ανωτέρω, πριν την επιβίβαση σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο, διαπιστώθηκε η ύπαρξη ναρκωτικής ουσίας, πιθανόν οπίου, κρυμμένη μέσα στο σασί του αυτοκινήτου, στο μπροστινό δεξιό και αριστερό μέρος του οχήματος, συσκευασμένη μέσα σε είκοσι έξι (26) πακέτα,, συνολικού μικτού βάρους δέκα κιλών και διακοσίων είκοσι γραμμαρίων (10,220kgr).
Από την Περιφερειακή Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ΙΧΕ όχημα καθώς και η ανωτέρω ποσότητα ναρκωτικής ουσίας, η οποία πρόκειται να αποσταλεί στην Χημική Υπηρεσία Ιωαννίνων.

Read More »
Βίντεο από τον εντοπισμό 10,22 κιλών οπίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Βίντεο από τον εντοπισμό 10,22 κιλών οπίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 31, 2020 Rating: 5

Σελίδες