ΠΟΦΕΕ: Υποχρέωση των επιχειρήσεων και των παρόχων και όχι των Λογιστών η διασύνδεση POS – Ταμειακών συστημάτων

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
ΠΟΦΕΕ: Υποχρέωση των επιχειρήσεων και των παρόχων και όχι των Λογιστών η διασύνδεση POS – Ταμειακών συστημάτων

Στην επιστολή της η ΠΟΦΕΕ αναφέρει:
Ο έλεγχος και η ενημέρωση του Μητρώου των POS είναι μία υποχρέωση που βαρύνει τις επιχειρήσεις και τους παρόχους. Συνεπώς θα πρέπει να έχουν άμεση επικοινωνία προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ελεγκτικές διαδικασίες, ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε επιβολή προστίμων.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ, ως οι ανωτεροβάθμιοι φορείς των επιχειρήσεων θα πρέπει να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες.

Τέλος, για την ουσιαστική διευκόλυνση της διαδικασίας, προτείνουμε στην ΑΑΔΕ να προχωρήσει οπωσδήποτε σε ενημέρωση των επιχειρήσεων:
α) με αποστολή στα email τους,

β) με ενημέρωση στις e-κοινοποιήσεις τους,

γ) με αποστολή SMS στα κινητά των επιχειρηματιών ή/και των εκπροσώπων τους τα οποία έχουν δηλωθεί στα στοιχεία επικοινωνίας,

δ) με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί δεν έχουμε καμία ενημέρωση και εμπλοκή. Σε κάθε περίπτωση αφορά τις επιχειρήσεις και τους παρόχους μόνο.

Read More »
ΠΟΦΕΕ: Υποχρέωση των επιχειρήσεων και των παρόχων και όχι των Λογιστών η διασύνδεση POS – Ταμειακών συστημάτων ΠΟΦΕΕ: Υποχρέωση των επιχειρήσεων και των παρόχων και όχι των Λογιστών η διασύνδεση POS – Ταμειακών συστημάτων Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

Επιδότηση θέρμανσης και στους λογαριασμούς του… ηλεκτρικού ρεύματος

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
Επιδότηση θέρμανσης και στους λογαριασμούς του… ηλεκτρικού ρεύματος


Επιδότηση στο κόστος θέρμανσης και για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές για τον σκοπό αυτό σχεδιάζει και θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα, θα ανακοινώσει και ένα πλέγμα περιφερειακών μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος θέρμανσης τον χειμώνα που έρχεται.

Τα μέτρα θα αφορούν επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και τη δυνατότητα να λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές για τη θέρμανσή τους.

Στόχος του υπουργείου είναι να ανακουφίσει το νοικοκυριό και να κάνει σύγκριση της κατανάλωσης ρεύματος τους καλοκαιρινούς μήνες με τους χειμερινούς, ώστε να είναι σαφές ποια νοικοκυριά ζεσταίνονται με ηλεκτρική ενέργεια.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ενδεχόμενο πως από τις αρχές του νέου έτους, θα λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης και όσοι χρησιμοποιούν ρεύμα προκειμένου να ζεστάνουν τα σπίτια τους.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι αντίστοιχα με εκείνα όλων όσοι λαμβάνουν επιδότηση και χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Ως προς τον τρόπο υπολογισμού εξετάζεται να δίνεται το επίδομα μόνο για καταναλώσεις πάνω από ένα χρηματικό ποσό. Συγκεκριμένα, θα γίνεται σύγκριση της κατανάλωσης ρεύματος τους καλοκαιρινούς μήνες με τους χειμερινούς.
Αν ένα νοικοκυριό π.χ. είχε 1.000 κιλοβατώρες κατανάλωση το καλοκαίρι και 3.000 το χειμώνα είναι προφανές ότι οι παραπάνω κατανάλωση έρχεται για τη θέρμανση.

Προτεραιότητα θα έχουν και πάλι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος στα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα διαχωρισθούν από τα οικονομικά ευάλωτα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, έχει ήδη έτοιμο το «εργαλείο», μέσα από το οποίο οι θα εντοπίζονται οι ενεργειακά ευάλωτοι πολίτες.

Συγκεκριμένα, μέσα από τις «βαθμοημέρες», ένα «εργαλείο» που χρησιμοποιείται ήδη για το επίδομα θέρμανσης, θα δίδεται η δυνατότητα να λαμβάνουν μεγαλύτερες ενισχύσεις πολίτες που ζουν σε περιοχές όπου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρατηρούνται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, σύμφωνα με πληροφορίες στα κυριακάτικα μέσα ενημέρωσης.
Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκυλακάκη για περαιτέρω στήριξη των πολιτών σχετικά με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα σε συνέχεια των πολλών παρεμβάσεων που έχουν γίνει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Για την ακρίβεια στα τρόφιμα ανέφερε ότι πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε ανακοινώσεις από το υπουργείο ανάπτυξης και τώρα αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως όλες οι παρεμβάσεις που κάνει η κυβέρνηση και οι προσωπικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού έχουν ως βασικό στόχο την ενδυνάμωση του εισοδήματος των πολιτών και σίγουρα οι θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία δίνουν ώθηση για αυτές τις αλλαγές.

«Το μέγεθος των αυξήσεων αποτυπώνεται από τους επιμέρους δείκτες του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος για αρκετούς μήνες. Είναι σημαντικό στοιχείο ότι η ελληνική οικονομία έχει έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι ο πιο επίμονος. Ως προς την ενέργεια η κυβέρνηση παρακολουθεί το σύνολο των εξελίξεων και επεμβαίνει για να περιορίσει τις συνέπειες και αυτός είναι και ο λόγος των ανακοινώσεων μέχρι το τέλος του μήνα. Δεδομένο είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα χωρίς να εκτροχιάζεται να προσαρμόζεται», ανέφερε.


Read More »
Επιδότηση θέρμανσης και στους λογαριασμούς του… ηλεκτρικού ρεύματος Επιδότηση θέρμανσης και στους λογαριασμούς του… ηλεκτρικού ρεύματος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή για το κλείσιμο των 41 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή για το κλείσιμο των 41 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της για το κλείσιμο των 41 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ (Ανάμεσά τους και αυτό του Μαργαριτίου), τονίζει ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος. «Ως εδώ η εγκατάλειψη της περιφέρειας, ως εδώ η αποψίλωση υπηρεσιών από το Δημόσιο και το χάρισμά τους σε ιδιώτες και συμφέροντα», προσθέτει.

Σε δήλωσή του αναφέρει ειδικότερα ότι «εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βιώνουν από σήμερα τα αποτελέσματα της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, μετά την αιφνίδια και αναιτιολόγητη απόφαση για το κλείσιμο 41 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ σε ολόκληρη τη χώρα». Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με πρόσχημα τη δήθεν αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ προχωρά στη βίαιη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων του Οργανισμού σε ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές» και ότι «επιφέρει έτσι ένα σοβαρό πλήγμα στην ελληνική περιφέρεια και οδηγεί στην ερημοποίησή της».

Αυτό διότι, όπως αναφέρει, «μέχρι και σήμερα, τα καταστήματα αυτά εξυπηρετούσαν τις ανάγκες επικοινωνίας, οικονομικών συναλλαγών (καταβολή συντάξεων, πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας, εφορίας κ.α.,) καλύπτοντας και το κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων, ακόμα και φαρμακευτικής περίθαλψης. Υπηρεσίες για τις οποίες, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές και συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο παροχής τους».

Ο κ. Φάμελλος κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «εμμένει στην αντικοινωνική του πολιτική, στη συγκεκριμένη περίπτωση με τη συστηματική απαξίωση και την πλήρη διάλυση των ΕΛΤΑ, γιατί δεν τον ενδιαφέρουν οι ανάγκες των πολιτών, ιδιαίτερα της υπαίθρου και γενικά της περιφέρειας» και ότι «έχει ως μοναδικό στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ με πώλησή τους σε στρατηγικό “ημέτερο” επενδυτή».

Σημειώνει, ότι η κρατική χρηματοδοτική ένεση ύψους 280 εκατ. ευρώ που δόθηκε στα ΕΛΤΑ το 2020 δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει το κλείσιμο καταστημάτων και πως «προτεραιότητα τελικά δεν ήταν οι πολίτες και η τοπική ανάπτυξη αλλά η “στήριξη” του εκλεκτού της και πρώην βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση, μέσω σκανδαλωδών απευθείας αναθέσεων ύψους 1 εκατ. ευρώ, ή η δημιουργία κομματικού στρατού μέσω προσλήψεων golden boys, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Ν.4758, που η ίδια ψήφισε».
Read More »
Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή για το κλείσιμο των 41 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή για το κλείσιμο των 41 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που διοργανώθηκε από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσπρωτίας.

Την αταλάντευτη αλληλεγγύη τους στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, όπως και ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα νέα εγκλήματα του δολοφονικού ισραηλινού κράτους, εκφράστηκε από τους εργαζόμενους και τα εργατικά σωματεία που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Στην κινητοποίηση αναρτήθηκε πανό υπέρ του παλαιστινιακού λαού, στην είσοδο το Δημαρχείου Ηγουμενίτσας.

Στο πανό αναγράφεται: «Με τους λαούς που παλεύουν για τη λευτεριά και το δίκιο! Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας».Read More »
ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

Εξιχνιάσθηκε κλοπή ποδηλάτου

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
Εξιχνιάσθηκε κλοπή ποδηλάτου

Εξιχνιάσθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή ποδηλάτου, που έλαβε χώρα το απόγευμα της 20/10/2023 στην πόλη της Άρτας.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπής για παραμέληση ανήλικου, που ταυτοποιήθηκε για την τέλεση της κλοπής.

Ύστερα από αναζητήσεις, ο ανήλικος εντοπίστηκε χθες (22-10-223) το πρωί στην Άρτα να επιβαίνει στο κλεμμένο ποδήλατο, το οποίο κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.


Read More »
Εξιχνιάσθηκε κλοπή ποδηλάτου Εξιχνιάσθηκε κλοπή ποδηλάτου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

ΑΑΔΕ: Ψηφιακή η έκδοση Φορολογικής Ενημερότητας και σε περίπτωση χρεών – Τέλος οι επισκέψεις στις ΔΟΥ

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
ΑΑΔΕ: Ψηφιακή η έκδοση Φορολογικής Ενημερότητας και σε περίπτωση χρεών – Τέλος οι επισκέψεις στις ΔΟΥ


Μια νέα ψηφιακή εφαρμογή, που διευκολύνει σημαντικά τις συναλλαγές των πολιτών, εξοικονομώντας τους σημαντικό χρόνο στην καθημερινότητά τους, εισάγει από σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς αποφεύγονται περί τις 200.000 επισκέψεις στις ΔΟΥ τον χρόνο.

Πλέον, με κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι φορολογούμενοι μπορούν να λαμβάνουν ψηφιακά το απαραίτητο για τις συναλλαγές τους αποδεικτικό, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν την ΔΟΥ, όταν:

• Για την έκδοσή του απαιτείται να παρακρατηθεί από το προς είσπραξη ποσό μέρος των ρυθμισμένων οφειλών τους.

• Εκδίδεται για κάθε νόμιμη χρήση και υφίστανται οφειλές σε αναστολή είσπραξης.

• Εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων με υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή είσπραξης και παρακρατείται το σύνολο του εισπραττόμενου ποσού, έως το ύψος των συνολικών βεβαιωμένων οφειλών του αιτούντος.

• Εκδίδεται για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού από επαχθή αιτία, με παρακράτηση ποσού επί των ρυθμισμένων οφειλών.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι, πλέον, διευκολύνεται σημαντικά η έκδοση ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτων όταν υπάρχουν μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς πέρα από το ύψος των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, η χορήγηση της ενημερότητας συνδέεται και με το ύψος των φόρων που καταβάλλει κάθε χρόνο ο φορολογούμενος.

Έτσι, ακόμα κι αν οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα όρια που προβλέπονται, η ενημερότητα χορηγείται, εάν ο φορολογούμενος καταβάλει ετησίως μέχρι 120% των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, με αποτέλεσμα να υπάρχει η βεβαιότητα ότι πρόκειται για συνεπή φορολογούμενο.

Επιπλέον, για την ασφάλεια, την εγκυρότητα και την ταυτοποίηση των συναλλαγών, αλλάζει το περιεχόμενο της αίτησης στην ψηφιακή εφαρμογή και ο τύπος του Αποδεικτικού Ενημερότητας, με την προσθήκη πεδίων, όπως:

• Το QR Code, για τον έλεγχο γνησιότητας του αποδεικτικού ενημερότητας.

• Ο Μοναδικός Αριθμός Καταχώρισης (ΜΑΡΚ) στο myDATA του παραστατικού, του οποίου επιδιώκεται η είσπραξη.

• Το ΑΤΑΚ του ακινήτου, για τη μεταβίβαση του οποίου εκδίδεται το αποδεικτικό ενημερότητας.

Read More »
ΑΑΔΕ: Ψηφιακή η έκδοση Φορολογικής Ενημερότητας και σε περίπτωση χρεών – Τέλος οι επισκέψεις στις ΔΟΥ ΑΑΔΕ: Ψηφιακή η έκδοση Φορολογικής Ενημερότητας και σε περίπτωση χρεών – Τέλος οι επισκέψεις στις ΔΟΥ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

«ΕΣΠΑ on the road»:Το ΕΣΠΑ βγαίνει στους… δρόμους της Ηπείρου!

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
«ΕΣΠΑ on the road»:Το ΕΣΠΑ βγαίνει στους… δρόμους της Ηπείρου!


Μέσω μιας σειράς ανοιχτών ενημερωτικών εκδηλώσεων στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου, από την Τετάρτη 25 έως και την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα έργα που υλοποιήθηκαν μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020 στην περιοχή μας.

Πρόκειται για εκδηλώσεις στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πρωτοβουλίας της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Europe in my Region #EUinmyRegion, που αποσκοπούν στην ανάδειξη της δράσης της Ε.Ε. για τις Περιφέρειες ολόκληρης της Ευρώπης, και στην προβολή συγχρηματοδοτούμενων έργων, που υλοποιήθηκαν στην περιοχή μας και διοργανώνονται με πρωτοβουλία της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος ΗΠΕΙΡΟΣ.

Το κινητό περίπτερο προβολής, το οποίο θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς της ενημερωτικής αυτής προσπάθειας, θα επισκεφτεί διαδοχικά: Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα.

Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το hi-tech κινητό περίπτερο προβολής, εξοπλισμένο με συσκευές υψηλής τεχνολογίας και οπτικο-ακουστικά μέσα, όπως επίσης και να πληροφορηθούν μέσα από συσκευές προσομοίωσης – εικονικής πραγματικότητας (VR) για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΗΠΕΙΡΟΣ που συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής συνοχής, στην βελτίωση της καθημερινότητας και στη βιώσιμη ανάπτυξη.


Επιπλέον, τις ημέρες διεξαγωγής των ενημερωτικών δράσεων, θα λάβουν χώρα μουσικές εκδηλώσεις με τοπικά σχήματα, δημιουργική απασχόληση παιδιών, κλπ. (συμβουλευτείτε το κατά τόπους Πρόγραμμα).

Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό!


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΑΡΤΑ - Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023
Δημαρχείο Άρτας

10:00 - 14:00 Επισκέψεις σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για γνωριμία με έργα που υλοποιήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ, χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό (οθόνες προβολής spot, banners, έντυπα φυλλάδια, χρήση συσκευών Virtual Reality - βιωματικής εμπειρίας με ειδικά γυαλιά VR)

14:00 - 18:00 Επίσκεψη ελεύθερη στο κοινό
18:00 – 19:00 Επισκέψεις σχολείων
9:00 - 20:00 Συναυλία με τοπικό συγκρότημα - Urban Modal

ΠΡΕΒΕΖΑ - Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023
Πλατεία Ανδρούτσου

10:00 -14:00 Επισκέψεις σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για γνωριμία με έργα που υλοποιήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ, χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό (οθόνες προβολής spot, banners, έντυπα φυλλάδια, χρήση συσκευών Virtual Reality - βιωματικής εμπειρίας με ειδικά γυαλιά VR)
14:00 -18:00 Επίσκεψη ελεύθερη στο κοινό
18:00 -19:30 Συναυλία με τοπική μπάντα - West Coast the Band

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023
Πλατεία Δημαρχείου

10:00 -14:00 Επισκέψεις ΚΔΑΠ
14:00 -18:00 Επίσκεψη ελεύθερη στο κοινό
18:00 -19:30 Συναυλία με τοπική μπάντα - Ρίζος Βασίλης, Ισμαηλίδου Λένα, Αντωνίου Πέτρος

ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2023
Πλατεία Μαβίλη
12:00 -18:00 Επίσκεψη ελεύθερη στο κοινό
18:00 -19:30 Συναυλία με τοπική μπάντα - 6,5 Γράδα
18:00 -19:30 Aλχημείες με Ηπειρώτικα Αποστάγματα
Παραγωγή ποτών - Cocktail Tasting από τον Mixologist Τάσο Μάντο

ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2023
Πλατεία Μαβίλη
10:00 -12:00 Επίσκεψη ελεύθερη στο κοινό
12:00 -13:00 Δημιουργική Απασχόληση παιδιών από την παιδαγωγό Τζένη Ράπτη
12:00 -15:00 Επίσκεψη ελεύθερη στο κοινό
 
Διοργάνωση – συντονισμός εκδηλώσεων: P.C.O. Myrtaly Congress


Read More »
«ΕΣΠΑ on the road»:Το ΕΣΠΑ βγαίνει στους… δρόμους της Ηπείρου! «ΕΣΠΑ on the road»:Το ΕΣΠΑ βγαίνει στους… δρόμους της Ηπείρου! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

Πρόσκληση σε έκτακτη-κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
Πρόσκληση σε έκτακτη-κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας 


Καλείστε να συμμετάσχετε σε έκτακτη-κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Σουλίου αρ.3), στις 23 Οκτωβρίου 2023 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:00’, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.3852/2010, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 παρ.5 του ν.4555/2018 και την υπ’ αριθμ. 375/2-6-2022 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ σε συνδυασμό με την παρ. 5 του άρθρου 65 του Ν.3852/2010 όπως συμπληρώθηκε από την παρ. 2 του άρθρου 1 του 4257/2014 και την αρ. πρωτ. 46197/18-6-2019 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ και την υπ’ αριθμ. 25933/15-7-2013 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω τέσσερα (4) έκτακτα θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο
Έκδοση Ψηφίσματος με αφορμή την απόφαση αναστολής λειτουργίας του υποκαταστήματος του ΕΛΤΑ στην ΤΚ Μαργαριτίου.
-Εισηγητής: κ. Δήμαρχος.

· Αιτιολόγηση του κατεπείγοντος:
Θα πρέπει να εκφράσουμε την διαφωνία μας εγκαίρως έτσι ώστε να υπάρξει ανάκληση της ανωτέρω απόφασης.

ΘΕΜΑ 2ο
Έγκριση 5ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών και 2ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του Έργου με τίτλο: «Διαμόρφωση Πλέγματος Πεζοδρομίων-Ποδηλατοδρόμων και Ανάπλαση Κοινόχρηστων Χώρων στην 1η Π.Ε. Ηγουμενίτσας».
-Εισηγητής: κ. Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

· Αιτιολόγηση του κατεπείγοντος:
Πρόκειται για έργο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ το οποίο έχει χρόνο περαίωσης 31/10/2023.

ΘΕΜΑ 3ο
Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών και 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του Έργου με τίτλο: «Εεργειακή Αναβάθμιση Δημαρχιακού Μεγάρου Ηγουμενίτσας».
-Εισηγητής: κ. Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

· Αιτιολόγηση του κατεπείγοντος:
Πρόκειται για εκτελεσμένες εργασίες για τις οποίες ο εργολάβος πρέπει να πληρωθεί.

ΘΕΜΑ 4ο
Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του Έργου με τίτλο: «Ασφαλτόστρωση δρόμου προς κωπηλατικό Όμιλο Ηγουμενίτσας».
-Εισηγητής: κ. Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

· Αιτιολόγηση του κατεπείγοντος:
Πρόκειται για εκτελεσμένες εργασίες για τις οποίες ο εργολάβος πρέπει να πληρωθεί.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


Read More »
Πρόσκληση σε έκτακτη-κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Πρόσκληση σε έκτακτη-κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

Ο Παναγιώτης Νταής για τη μεταβίβαση των μετοχών της ΟΛΗΓ

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
Ο Παναγιώτης Νταής για τη μεταβίβαση των μετοχών της ΟΛΗΓΜε την ευκαιρία της τελετής για την μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. στον Όμιλο Grimaldi, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 – 10 – 2023 στην Ηγουμενίτσα, επιθυμούμε να καλωσορίσουμε στην πόλη μας τη νέα διοίκηση της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. και να ευχηθούμε η παρουσία της να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, τις επόμενες δεκαετίες. Χαιρετίζουμε ακόμη, τη μεταφορά της διαχείρισης της παραλιακής ζώνης στο Δήμο Ηγουμενίτσας και ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν με τις ενέργειές τους, αλλά και με τους αγώνες τους στην εξέλιξη αυτή, που δικαιώνει ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας αναλαμβάνει πλέον την αρμοδιότητα της διαχείρισης και της λειτουργίας των εγκαταστάσεων και υποδομών της παραλιακής ζώνης. Για το λόγο αυτό κύριο μέλημα της νέας Δημοτικής Αρχής είναι η εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις νέες ανάγκες. 

Η προσπάθεια θα στραφεί προς τρεις κατευθύνσεις:
-την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης του Δήμου από το κεντρικό κράτος, με στέρεο επιχείρημα ότι ο Δήμος αναλαμβάνει πρόσθετες και σημαντικές αρμοδιότητες αι ευθύνες,
-την αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων ανάπλασης και υποδομής
-τη διασφάλιση αντισταθμιστικών ωφελειών από τον ΟΛΗΓ (εκτέλεση έργων, δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, ανάπτυξη τουρισμού κρουαζιέρας και συνεδριακού τουρισμού, προβολή περιοχής, ανάδειξη της ιστορίας του λιμανιού που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης, χορηγίες για αθλητικές ή πολιτιστικές δράσεις, διασφάλιση θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων εργαζομένων, προνόμιο εντοπιότητας στις προσλήψεις προσωπικού στον ΟΛΗΓ κ.α.).

Η νέα Δημοτική Αρχή του Συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» θα συζητά «επί ίσοις όροις» με τον ΟΛΗΓ, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον συνεργασίας, που θα επιτρέψει την αρμονική συλλειτουργία της πόλης με το λιμάνι, καθώς και την από κοινού αντιμετώπιση των οχλήσεων (οικιστικών, κυκλοφοριακών, περιβαλλοντικών κ.τ.λ.), που δημιουργεί η λειτουργία του λιμανιού, στις γειτονικές περιοχές με αυτό, αλλά και στο σύνολο του αστικού ιστού της πόλης.
Στο περιθώριο της τελετής ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα. Μετά τις καθιερωμένες συγχαρητήριες ευχές, ο κ. Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για την ειλικρινή βούληση συνεργασίας της Κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα σε μια στιγμή όπου οι προοπτικές ανάπτυξης για το Δήμο Ηγουμενίτσας προδιαγράφονται θετικές. Ο κ. Νταής ευχαρίστησε τον κ. Πρωθυπουργό και υποσχέθηκε ότι και ο Δήμος από την πλευρά του θα συνεργαστεί με τα αρμόδια Υπουργεία, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και δράσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Read More »
Ο Παναγιώτης Νταής για τη μεταβίβαση των μετοχών της ΟΛΗΓ Ο Παναγιώτης Νταής για τη μεταβίβαση των μετοχών της ΟΛΗΓ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

Πιτούλης: Κατανοητό το που γράφει η απερχόμενη διοίκηση της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε την τοπική κοινωνία λόγω «δουλοπρέπειας» προς τα νέα «αφεντικά»

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
Πιτούλης: Κατανοητό το που γράφει η απερχόμενη διοίκηση της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε την τοπική κοινωνία λόγω «δουλοπρέπειας» προς τα νέα «αφεντικά»


ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Ο.Λ.ΗΓ Α.Ε
Προ μηνός, κεραυνός εν αιθρία προς τους πολίτες της Ηγουμενίτσας ήταν η κατάργηση του χώρου στάθμευσης στον παλιό λιμένα Ηγουμενίτσας, και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου (για την Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού) εντείνοντας δραματικά το πρόβλημα στάθμευσης στην πόλη.
Μάλιστα παρά την τότε αντίδρασή μου και την δημοσιοποίησή της κανείς δεν είχε την ευαισθησία να δώσει κάποια εξήγηση. Κατανοητό λοιπόν το που γράφει η απερχόμενη διοίκηση της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε την τοπική κοινωνία λόγω «δουλοπρέπειας» προς τα νέα «αφεντικά».
Στις 18/10/2023 μάλιστα δύο μέρες πρίν την εκδήλωση υπογραφής της Σύμβασης παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου του λιμένα Ηγουμενίτσας προς τον όμιλο Γκριμάλντι , η απερχόμενη διοίκηση της ΟΛΗΓ Α.Ε δια του διευθύνοντος συμβούλου απέστειλε «πρόσταγμα» προς τους χρήστες τμημάτων της χερσαίας ζώνης στην παραλία Σαγιάδας όπως άμεσα απομακρυνθούν από τους ιδιωτικούς πλέον χώρους, που χρησιμοποιούν εδώ και πλέον των σαράντα ετών.
Τα ερωτήματα προς τους υπεύθυνους που χρήζουν άμεσης απάντησης προς τους πολίτες της Θεσπρωτίας είναι πολλά και μέχρι στιγμής αναπάντητα. Εκτός και εάν «αερολογίες» του τύπου «κατόπιν ενεργειών μου θα σας δώσουν παράταση έως τέλος του χρόνου» ικανοποιούν τους Θεσπρωτούς.

-Εσείς που διαβάσατε και πανηγυρίσατε για την «εκπληκτική» συμφωνία, υπάρχει διάταξη που δεσμεύει την αποχωρούσα διοίκηση να προβεί σε «εκκαθάριση» των εκτάσεων ώστε να δοθούν ελεύθερες στον ιδιώτη;
-Εάν ναι, γιατί τούτο δεν ξεκίνησε με διαδικασίες από τις 29-3-2023 (ημερομηνία κωδικοποίησης και τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης) και έγινε στις 18-10-2023;
-Εάν όχι, προς τι τέτοια «πρεμούρα ένδειξης υποτέλειας» από τους κρατούντες προς την εταιρεία παραχώρησης του λιμένα; Υπάρχει κάποιος λόγος;
-Γιατί τέλος απεμπολείτε το δικαίωμα των χρηστών αυτών των εκτάσεων , διαπραγμάτευσης με το νέο καθεστώς προς συνέχιση εκμετάλλευσης των χώρων;
- Ο βουλευτής Θεσπρωτίας τι λέει για όλα αυτά;

Αγαπητοί Θεσπρωτοί, δεν έμαθα στην ζωή μου ποτέ να κρύβω πράγματα κάτω από το χαλί ούτε να χαϊδεύω αυτιά.
Σε αναμονή των σχετικών απαντήσεων που ενδιαφέρουν τον λαό της Θεσπρωτίας.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Π.Ε ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΘΩΜΑΣ Γ. ΠΙΤΟΥΛΗΣ
Read More »
Πιτούλης: Κατανοητό το που γράφει η απερχόμενη διοίκηση της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε την τοπική κοινωνία λόγω «δουλοπρέπειας» προς τα νέα «αφεντικά» Πιτούλης: Κατανοητό το που γράφει η απερχόμενη διοίκηση της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε την τοπική κοινωνία λόγω «δουλοπρέπειας» προς τα νέα «αφεντικά» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

3.800.000€ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού κοινοχρήστων χώρων Δήμου Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
3.800.000€ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού κοινοχρήστων χώρων Δήμου ΗγουμενίτσαςΥπεγράφη την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 με την Ανάδοχο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Ανώνυμη Τεχνική − Εμπορική Εταιρεία Μελετών − Κατασκευών» η σύμβαση για την «Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού κοινοχρήστων χώρων Δήμου Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 3.800.000,00€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%»
Το εν λόγω έργο αφορά σε εργασίες αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού στον αστικό ιστό του Δήμου Ηγουμενίτσας με την προμήθεια και εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων με τεχνολογία led προς αντικατάσταση των υφισταμένων φωτιστικών σωμάτων, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, τη αναβάθμιση της ποιότητας του φωτισμού σε με βάση το πρότυπο ΕΝ 13201, τη μείωση της φωτορύπανσης σε περιοχές με φωτισμό πέραν των ορίων και τη βελτίωση του φωτισμού σε περιοχές με χαμηλή κάτω των ορίων στάθμη, καθώς και την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων.
Επιπλέον, περιλαμβάνει τη βελτίωση του υφιστάμενου δικτύου ηλεκτροφωτισμού με αλλαγή και αναβάθμιση πινάκων διανομής (πίλαρ), ηλεκτρικών δικτύων και ιστών όπου αυτό απαιτείται, την προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος τηλεδιαχείρισης ανά οδικό φωτιστικό σώμα με δυνατότητες παρακολούθησης βλαβών και κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο, καθώς και τις εργασίες που προκύπτουν από την κατάργηση φωτιστικών σημείων (αποκαταστάσεις σε πεζοδρόμια, πλατείες, βάσεις ιστών και ηλεκτρικές συνδέσεις).

Με την υπογραφή της σύμβασης ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος ανέφερε τα εξής:
«Αφήνουμε παρακαταθήκη το έργο μας, το οποίο έχουμε δρομολογήσει στο σύνολο του και ελπίζουμε η νέα δημοτική αρχή να συνεχίσει και να αποπερατώσει προς όφελος των συμπολιτών μας».
Read More »
3.800.000€ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού κοινοχρήστων χώρων Δήμου Ηγουμενίτσας 3.800.000€ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού κοινοχρήστων χώρων Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

Ο Μάρκος Μπότσαρης και το «Ελληνοαλβανικό Λεξικό» που έγραψε

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
Ο Μάρκος Μπότσαρης και το «Ελληνοαλβανικό Λεξικό» που έγραψε

Η παιδική και εφηβική ηλικία του Μάρκου Μπότσαρη - Ο Μπότσαρης Αρχιστράτηγος των Σουλιωτών - Η δράση του από την αρχή της Επανάστασης του 1821 ως τη μάχη του Πέτα (1822) – Ο ηρωικός θάνατός του

Ένας από τους σημαντικότερους ήρωες του 1821 ήταν ο Σουλιώτης Μάρκος Μπότσαρης ο οποίος πρόσφερε πολλά στον Αγώνα, αν και σκοτώθηκε πολεμώντας ηρωικά στη μάχη του Κεφαλόβρυσου Ευρυτανίας (9 Αυγούστου 1823). Μεγάλη προσφορά του Μάρκου Μπότσαρη ήταν και το «Ελληνοαλβανικό Λεξικό» που έγραψε σε ηλικία μόλις 19 ετών (1809). Δυστυχώς, πρόσφατα σε γνωστό τηλεπαιχνίδι γνώσεων ακούσαμε από έναν από τους "επαΐοντες" ότι ο Μάρκος Μπότσαρης έγραψε... «Γαλλοαρβανίτικο Λεξικό»!

Πρόκειται φυσικά για σοβαρό και απαράδεκτο λάθος. Με το «Ελληνοαλβανικό Λεξικό» του Μ. Μπότσαρη που επανεκδόθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1980, θα ασχοληθούμε εκτενώς στο τέλος του άρθρου. Θα ξεκινήσουμε όμως με τη ζωή του Σουλιώτη ήρωα και την έντονη πολεμική δράση του πριν την Επανάσταση του 1821 και κατά τη διάρκειά της.Μάρκος Μπότσαρης: από το Σούλι στην Κέρκυρα


Ο Μάρκος Μπότσαρης ήταν ένας από τους σημαντικότερους και αγνότερους ήρωες του 1821. Γεννήθηκε στο Σούλι το 1790. Ήταν γιος του Κίτσου Μπότσαρη και της Χρυσούλας Παπαζώτου Γιώτη. Οι ρίζες της οικογένειάς του βρίσκονταν στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας. Για τα παιδικά του χρόνια οι πληροφορίες είναι ασαφείς και συγκεχυμένες.

Κατά μία εκδοχή έμαθε τα πρώτα γράμματα από τον θρυλικό καλόγερο Σαμουήλ, γνωστό από την ανατίναξη της μπαρουταποθήκης στο Κούγκι το 1803 και, σύμφωνα με τον Ματθαίο Παρανίκα, σπούδασε στη Σχολή Μονοδενδρίου στα Ζαγοροχώρια.Σύμφωνα με άλλες πηγές, το 1799 ακολούθησε τον πατέρα του Κίτσο στο Βουργαρέλι των Τζουμέρκων, όπου έμεινε περίπου για τέσσερα χρόνια. Ενδιάμεσα, πήγαινε στα Γιάννενα στον Αλή πασά. Μετά την παράδοση του Σουλίου το 1803 και τις διώξεις των Σουλιωτών που ακολούθησαν, ο νεαρός Μάρκος πολιορκήθηκε από τα στρατεύματα του Αλή πασά στη Μονή Σέλτσου τον Απρίλιο του 1804. Κατόρθωσε όμως να φύγει μαζί με τον πατέρα του και με λίγους Σουλιώτες για την Πάργα. Όμως οι κάτοικοι της Πάργας, μετά από εντολή του Αλή δεν τους δέχτηκαν και έτσι μαζί με τον πατέρα του πήγαν στη, γαλλοκρατούμενη τότε, Κέρκυρα.
Εκεί, υπηρέτησε στο Σύνταγμα «Ηπειρωτών και Πελοποννησίων» που ιδρύθηκε από τη γαλλική διοίκηση, φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του Εκατόνταρχου. Είναι πιθανό, στο νησί των Φαιάκων ο Μάρκος Μπότσαρης να βελτίωσε τις γραμματικές του γνώσεις και να έλαβε μαθήματα ιταλικής γλώσσας.


Στο μεταξύ χώρισε από την πρώτη σύζυγό του λόγω απιστίας και το 1810 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, με τη Χρυσούλα, κόρη του αρματολού της Πρέβεζας Χρηστάκη Καλογήρου. Του άρεσε η μουσική και παρά το γεγονός ότι δεν είχε εξειδικευμένες γνώσεις έγραψε ένα λεξικό της «Ρομαϊκής και Αρβανητηκοίς Απλής», πιθανότατα μετά από παραίνεση του Γάλλου διπλωμάτη και συγγραφέα Φ. Πουκεβίλ. Ο Μπότσαρης χάρισε στον Πουκεβίλ το Λεξικό και αυτός με τη σειρά του, το πρόσφερε στη Βιβλιοθήκη του Παρισιού το 1819. Αυτή ήταν και η μόνη "γαλλική συμμετοχή" στο Λεξικό του Μάρκου Μπότσαρη... Το 1813 ο Μάρκος επέστρεψε στην Ήπειρο και μετά τη δολοφονία του πατέρα του, τον Ιανουάριο του 1814 εγκαταστάθηκε στον πύργο του Κουρτ Πασά, στον Κακόλακκο Πωγωνίου. Ο πύργος παραχωρήθηκε στον Μπότσαρη από τον Αλή πασά, ο οποίος το 1815 τον διόρισε αρχηγό σε ολόκληρη την περιφέρεια.Όταν ο Αλή πολιορκήθηκε από τα σουλτανικά στρατεύματα αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια των Σουλιωτών υποσχόμενος ότι θα τους αφήσει να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Τις σχετικές διαπραγματεύσεις ανέλαβε ο Μάρκος Μπότσαρης, που εκλέχθηκε Αρχιστράτηγος από τους συμπατριώτες του. Ο Μπότσαρης κατάφερε να εξασφαλίσει όχι μόνο την παραχώρηση και των 60 χωριών του Σουλίου και του οχυρού της Κιάφας, αλλά και χρηματοδότηση (200.000 γρόσια) από τον Αλή πασά. Οι Σουλιώτες πολέμησαν, όπως πάντα άλλωστε, γενναία και με επιτυχία, όχι μόνο στο Σούλι, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου.


Η δράση του Μάρκου Μπότσαρη κατά την Επανάσταση του 1821


Ο Μπότσαρης συμμετείχε στην Επανάσταση του 1821 από τις αρχές της. Στις 3/7/1821 νίκησε τους Τούρκους στο Κομπότι και λίγο αργότερα, μαζί με τον Λάμπρο Ζάρμπα και 350 άνδρες εξουδετέρωσε κοντά στα Δερβίζανα σώμα 1.500 Τούρκων, ενώ τον Νοέμβριο του 1821 πήρε μέρος στην πολιορκία της Άρτας. Στο μεταξύ, οι Τούρκοι αιχμαλώτισαν την οικογένειά του που είχε παραμείνει στον Κακόλακκο. Τον Μάρτιο του 1822 πήγε στην Πελοπόννησο μαζί με άλλους Σουλιώτες οπλαρχηγούς, για να ζητήσει βοήθεια από την προσωρινή κυβέρνηση. Τότε πέτυχε να απελευθερωθεί η οικογένειά του ως μια μορφή ανταλλαγής, με τα χαρέμια του Χουρσίτ πασά που είχαν αιχμαλωτιστεί κατά την άλωση της Τριπολιτσάς τον Σεπτέμβριο του 1821. Ο ίδιος παρέμεινε στην Πελοπόννησο, αλλά έστειλε την οικογένειά του στην Ανκόνα της Ιταλίας. Κατά τη διαμονή του στον Μοριά ο Μάρκος Μπότσαρης γνωρίστηκε με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, ο οποίος τον επηρέασε. Με τη βοήθεια του Φαναριώτη, πολιτικού κατέλαβε διάφορα αξιώματα, προκαλώντας όμως την αντίδραση άλλων οπλαρχηγών.Το καλοκαίρι του 1822 πήρε μέρος στην εκστρατεία που οργάνωσε ο Μαυροκορδάτος στην Ακαρνανία και την Ήπειρο με σκοπό να βοηθήσει τους Σουλιώτες. Στα τέλη Ιουνίου 1822 μαζί με τους Γάτσο, Καρατάσο, Ίσκο, Βλαχόπουλο και 1.200 περίπου πολεμιστές κατευθύνθηκαν από το Κομπότι προς το Σούλι. Κοντά στην Πλάκα όμως, στις 29 Ιουνίου βρέθηκαν αντιμέτωποι με υπέρτερη τουρκική δύναμη υπό τον ικανότατο Κιουταχή και διαλύθηκαν. Παρ' όλα αυτά ο Μπότσαρης με 32 συντρόφους του έφτασε στο Πέτα και πήρε μέρος στην καταστροφική μάχη της 4ης Ιουλίου 1822. Μαζί με τον Γεώργιο Βαρνακιώτη και Αλέξιο Βλαχόπουλο ήταν από τους τελευταίους που αποχώρησαν από το πεδίο της μάχης. Μετά την ήττα στο Πέτα το Σούλι καταλήφθηκε από τους Τούρκους και οι υπερασπιστές του κατέφυγαν στη νότια Ελλάδα. Φεύγοντας από το Πέτα, ο Μ. Μπότσαρης πήγε στο Μεσολόγγι. Προσέφερε σημαντικότατες υπηρεσίες κατά την πρώτη πολιορκία της πόλης παρατείνοντας της διαπραγματεύσεις με τον Ομέρ Βρυώνη και τον Άγο Βαστιάρη (Οκτώβριος 1822) μέχρι να φτάσουν οι ενισχύσεις από τον Πελοπόννησο. Στις 12 Οκτωβρίου 1822 η κυβέρνηση τον ονόμασε Στρατηγό.


Η ενέργεια αυτή όμως προκάλεσε αντιδράσεις άλλων οπλαρχηγών και έτσι η κυβέρνηση προχώρησε σε αθρόες προαγωγές Σουλιωτών και Ρουμελιωτών οπλαρχηγών στον ίδιο βαθμό. Ο Μάρκος Μπότσαρης πικράθηκε, για να μη βλάψει όμως την Επανάσταση δεν αντέδρασε. Σε σύσκεψη όμως των Σουλιωτών οπλαρχηγών, αφού έφερε το διάταγμα στα χείλη του ως ένδειξη σεβασμού το έσκισε λέγοντας: «Όποιος είναι άξιος παίρνει το δίπλωμα μεθαύριο μπροστά στον εχθρό».


Η κάθοδος του πασά της Σκόδρας στο Καρπενήσι

Στη διάρκεια του 1823 ο Μπότσαρης ασχολήθηκε αρχικά με επιχειρήσεις παρενόχλησης των εχθρών. Σύντομα όμως η Επανάσταση αντιμετώπισε νέο κίνδυνο με την κάθοδο στην Ελλάδα του Μουσταφά Ρεσίτ Πασά Μπουσάτλι, γνωστότερου ως Μουσταή πασά, της Σκόδρας με 10.000 Τουρκαλβανούς. Στις 14 Ιουλίου ο Μπότσαρης συμφιλιώθηκε με τους Τζαβελλαίους και ξεκίνησε με 1.250 άνδρες για το Καρπενήσι όπου βρισκόταν ο Μουσταή. Λίγο νωρίτερα είχε φτάσει στην Κεφαλονιά ο λόρδος Βύρων, ο οποίος έστειλε στο Μεσολόγγι άνθρωπό του για να συναντήσει τον Μπότσαρη και να του επιδώσει συστατική επιστολή του Μητροπολίτη Ιγνάτιου. Ο Σουλιώτης οπλαρχηγός χάρηκε πολύ γιατί ο Βύρων, η άφιξη του οποίου στην Ελλάδα είχε αναγγελθεί ως πολύ μεγάλο γεγονός, ήθελε να συναντήσει πρώτο αυτόν απ’ όλους τους Έλληνες οπλαρχηγούς. Σε επιστολή του προς τον φίλο του Ανδρέα Μεταξά που βρισκόταν στην Κεφαλονιά, ο Μάρκος Μπότσαρης έγραψε την 1η Αυγούστου 1823, μεταξύ άλλων: «Με ευχαρίστησαν όσα μου λέγατε περί των διαθέσεων του λόρδου Μπάιρον απέναντι της χώρας μας. Η συμβουλή που εδώσατε εις τον μιλόρδον να επιστήσει την προσοχή του επί της Δυτικής Ελλάδος μου επροξένησε την ζωηροτέραν ευχαρίστησιν και είμαι ευγνώμων δια τας συνεχείς σας προσπαθείας δια τον τόπο μας. Δοκιμάζω αληθινήν χαράν δια την προτίμησίν που επέδειξε προς τους γενναίους μου συμπατριώτας, τους Σουλιώτας, δια της τιμής να τους εκλέξει δια να αποτελέσουν την φρουράν του…». Παράλληλα ενημερώνει τον Μεταξά για τις ενέργειές του: «Ο πασάς της Σκόδρας επροχώρησεν από τον Ασπροπόταμον (Αχελώο) και τα Άγραφα προς το Καρπενήσι. Βαδίζομεν προς συνάντησίν του. Είμεθα κύριοι των σημαντικοτέρων σημείων και ελπίζω ότι ο εχθρός θα αποκρουσθεί».


Οι ελληνικές δυνάμεις σκόπευαν να εμποδίσουν την κάθοδο των Τουρκαλβανών προς την Αιτωλοακαρνανία. Ο Μπότσαρης και οι άλλοι οπλαρχηγοί που έφυγαν από το Μεσολόγγι ενώθηκαν με τα σώματα του Σαδήμα και του Γιολδάση και έφτασαν στον Σοβολάκο. Εκεί βρήκαν τον Καραϊσκάκη που ήταν άρρωστος και πήγαινε στον Προυσό για θεραπεία, ο οποίος τους έδωσε, σύμφωνα με τον Κουτσονίκα, απαισιόδοξες πληροφορίες για το πλήθος των εχθρών και τη μαχητική τους αξία, αλλά ο Μπότσαρης και οι άλλοι αποφάσισαν να μείνουν εκεί και να χτυπήσουν τον Μουσταή. Στις 4 Αυγούστου 1823 έφτασε στην περιοχή του Καρπενησίου ισχυρή προφυλακή των εχθρικών δυνάμεων υπό τον Τσελελεντίν μπέη και ακολούθησε ο κύριος όγκος τους. Οι Έλληνες οπλαρχηγοί κατάλαβαν ότι δεν θα μπορούσαν να επιτεθούν εκ του συστάδην. Ο Μάρκος Μπότσαρης όμως δεν εγκατέλειψε την ιδέα της επίθεσης και αποφάσισε να εφαρμόσει ένα παράτολμο σχέδιο. Σύμφωνα με αυτό, θα «χτυπούσαν» τους επικεφαλής των εχθρικών δυνάμεων. Αν αυτοί δολοφονούνταν ή αιχμαλωτίζονταν, οι υπόλοιποι θα έμεναν αδρανείς. Επρόκειτο για ένα φιλόδοξο αλλά ριψοκίνδυνο σχέδιο. Ο Μ. Μπότσαρης κατέλαβε με 800 άνδρες το Μικρό Χωριό. Στο Μεγάλο Χωριό έστειλε τους Τζαβελλαίους, τον Λάμπρο Βέικο και τον Γ. Κίτσο. Η εμπροσθοφυλακή του εχθρού κατείχε τα Πλατάνια, το δε κύριο σώμα τα Λιβαδάκια του Καρπενησίου και το Κεφαλόβρυσο.Για να μάθει περισσότερα στοιχεία για τους εχθρούς, ο Μ. Μπότσαρης έστειλε στο αντίπαλο στρατόπεδο τους Τούσια Μπότσαρη, Αθανάσιο Κουτσονίκα και Ιωάννη Μπαϊρακτάρη, οι οποίοι τη νύχτα της 7ης Αυγούστου 1823 εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι, την ενδυμασία τους και τη γνώση της αλβανικής γλώσσας κατάφεραν να μάθουν πολύτιμες πληροφορίες που τις μετέφεραν στον Μ. Μπότσαρη. Αυτός αποφάσισε να επιτεθούν την επόμενη μέρα. Έστειλε τον Ζυγούρη Τζαβέλλα με 450 άνδρες για να επιτεθούν στα εχθρικά στρατεύματα στα Πλατάνια και ο ίδιος με τους υπόλοιπους θα χτυπούσαν τον Μουσταή στα Λιβαδάκια. Πριν την επίθεση, έστειλε με τον γραμματέα του Βασίλη Γούδα επιστολή στον Μεταξά με την οποία τον ενημέρωνε για την επιχείρηση που σχεδίαζε και του ζητούσε να στείλει χρήματα στην οικογένειά του στην Ανκόνα. Παράλληλα έγραψε και στον λόρδο Βύρωνα: «…Απόψε σκοπεύω κάτι να επιχειρήσω εναντίον ενός σώματος Αλβανών από έξι μέχρι επτά χιλιάδας, στρατοπεδευμένου σιμά εις αυτό το μέρος. Μεθαύριον θ’ αναχωρήσω μαζί με μερικούς εκλεκτούς άνδρας μου δια να έλθω προς απάντησιν της εξοχότητάς σας…». Τη νύχτα της 8ης Αυγούστου 1823 λίγο πριν οι Έλληνες ξεκινήσουν την επίθεση συνέλαβαν ένα χωρικό που ερχόταν από το εχθρικό στρατόπεδο. Αυτός τους ενημέρωσε ότι άλλοι 8.000 άνδρες είχαν φθάσει στα Πλατάνια. Ο Μ. Μπότσαρης μετά από αυτό έδωσε συνολικά 800 άνδρες στον Τζαβέλλα και αυτός κράτησε 450.
Ο ηρωικός θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη

Τη νύχτα της 9ης Αυγούστου πλέον, οι Σουλιώτες επιτέθηκαν στο εχθρικό στρατόπεδο και άρχισαν να εξοντώνουν με τα σπαθιά τους τους αντιπάλους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει, αφού οι επιδρομείς μιλούσαν μεταξύ τους, μετά από εντολή του Μάρκου Μπότσαρη, μόνο αλβανικά. Κάποιοι μάλιστα, βέβαιοι ότι δεν πρόκειται για επίθεση είπαν: «Χατάς (λάθος). Δεν είναι γκιαούρηδες. Γυρίστε πίσω». Τότε ο Μάρκος Μπότσαρης που βρισκόταν κοντά στις σκηνές των πασάδων είπε: «Δεν είναι χατάς. Είναι ο Μάρκος Μπότσαρης και θα σας σφάξει όλους». Παράλληλα έδωσε εντολή στον σαλπιγκτή να σαλπίσει επίθεση. Πανικόβλητοι οι Αλβανοί φώναζαν: «Έρδε Μάρκο Μπότσαρη». Στις τάξεις των Αλβανών επικράτησε πανικός. Κάποιοι σκοτώθηκαν από άλλους Αλβανούς μέσα στη σύγχυση που προκάλεσε η χρήση της αλβανικής γλώσσας απ’ τους Σουλιώτες και άλλοι άφηναν τα όπλα τους ως λάφυρα και το έβαζαν στα πόδια. Πολλοί πιάστηκαν στον ύπνο, κυριολεκτικά, και σφάχτηκαν. Όταν συνήλθαν, κάποιοι Αλβανοί πυροβολούσαν προς τους Σουλιώτες, ο σαλπιγκτής των οποίων σκοτώθηκε. Και ο Μάρκος Μπότσαρης όμως δέχτηκε μια σφαίρα στη βουβωνική χώρα. Συνέχισε όμως να μάχεται, χωρίς να πει σε κανέναν τίποτα. Μάλιστα, μπήκε σε μια σκηνή και συνέλαβε τον παλιό του γνώριμο Άγιο Βασιάρη και έναν ακόμα ανώτερο αξιωματικό. Δεν του έφταναν όμως αυτά, ήθελε να συλλάβει και τον Μουσταή. Ο πασάς όμως ήταν τυχερός. Ενώ οι Σουλιώτες μάχονταν με τους Αλβανούς, ο Τσελελεντίν μπέης με 3.000 άνδρες έφτασε στην σκηνή του και τον απομάκρυνε. Οι Τουρκαλβανοί του Τσελελεντίν οχυρώθηκαν πίσω από μία μάντρα και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον Σουλιωτών και Αλβανών! Ο Μάρκος Μπότσαρης με τον αδελφό του Κώστα, τον ξάδελφό του Τούσια και 200 Σουλιώτες όρμησαν προς τη μάντρα. Ο Μάρκος θέλοντας να δει πόσοι βρίσκονται πίσω της, αναπήδησε μέχρι την άκρη της και σήκωσε πάνω από αυτή το κεφάλι του: «Ένας αράπης ο σωματοφύλαξ του Αλβανού αρχηγού, τον είδε και τον επυροβόλησεν αμέσως με την πιστόλαν του. Η σφαίρα ευρήκε τον Μπότσαρην εις τον δεξιόν οφθαλμόν και ο ήρως έπεσε καταγής. Εβαρέθηκα (χτυπήθηκα), αδελφοί, είπεν» (Διονύσιος Κόκκινος).Αμέσως οι συμπολεμιστές του τον σκέπασαν με χλαίνη και τον κάλυψαν για να μην τον δουν οι Σουλιώτες. Για αντίποινα έσφαξαν τον αξιωματικό που είχαν αιχμαλωτίσει και άρχισαν να υποχωρούν. Ο Τσελελεντίν αντιλήφθηκε την κίνηση αυτή και κινήθηκε εναντίον των Ελλήνων. Μετά από μερικές συμπλοκές, ο αξιωματικός του Μ. Μπότσαρη Ιωάννης Τσαούσης, άνοιξε πέρασμα συντρίβοντας μια ομάδα Αλβανών ιππέων. Στη διαδρομή, ο Μάρκος Μπότσαρης πέθανε. Ο πόνος και η οργή που προκλήθηκε στους Σουλιώτες, ήταν τέτοιος που έσφαξαν αμέσως τον Άγο Βασιάρη, που ο Μάρκος Μπότσαρης ήθελε να κρατήσει ζωντανό. Αρχηγός των Σουλιωτών εκλέχθηκε ο αδελφός του Μάρκου, Κώστας Μπότσαρης. Η πομπή ήταν συγκλονιστική. Ο Μάρκος Μπότσαρης τοποθετήθηκε σαν να ίππευε, με δεμένο το κεφάλι το οποίο ήταν στηριγμένο σε φούρκα, πίσω από τη σέλα. Μετά από μια σύντομη στάση στη Μονή Προυσού, η πομπή κατέληξε στο Μεσολόγγι. Εκεί την επόμενη μέρα, 10 Αυγούστου 1823 μέσα σε κλίμα οδύνης τάφηκε ο Μάρκος Μπότσαρης.

Απολογισμός της μάχης του Κεφαλόβρυσου

Δυστυχώς η απώλεια του Μάρκου Μπότσαρη ήταν τεράστια. Ένας από τους γενναιότερους και πιο αγνούς ήρωες του 1821 έχασε τη ζωή του σ’ αυτή. Κατά τα άλλα, οι Αλβανοί είχαν 1.500 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Οι Σουλιώτες είχαν 60 νεκρούς και 42 τραυματίες. Από το πεδίο της μάχης αποκόμισαν πλούσια λάφυρα: 4 σημαίες, 1.600 ντουφέκια, 1.800 πιστόλια, 300 σπαθιά, 1.200 άλογα και πολλά μουλάρια.

Το Ελληνοαλβανικό Λεξικό του Μάρκου Μπότσαρη

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου, ο Μάρκος Μπότσαρης έγραψε ένα Ελληνοαλβανικό Λεξικό, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1809, ενώ το 1980 κυκλοφόρησε εξαιρετική έκδοσή του από την Ακαδημία Αθηνών, σε επιμέλεια του Τίτου Γιοχάλα.
Με έκπληξη πριν λίγες μέρες ακούσαμε από έναν από τους κριτές και επαΐοντες, όπως θεωρούνται, γνωστού τηλεπαιχνιδιού να λέει ότι έγραψε «Γαλλοαρβανίτικο Λεξικό» και μάλιστα ότι αυτό το ξέρουν λίγοι. Βέβαια λίγοι το ξέρουν, αφού δεν υπάρχει. Πώς να έγραφε «Γαλλοαρβανίτικο Λεξικό» ο Μ. Μπότσαρης, αφού δεν γνώριζε γαλλικά; Στη σύνταξη του Λεξικού τον βοήθησαν ο πατέρας του Κίτσος Μπότσαρης, ο θείος του Νότης Μπότσαρης και ο πεθερός του Χρηστάκης Καλογήρου.

Θα ασχοληθούμε σήμερα μόνο με ένα τμήμα του Λεξικού, συγκεκριμένα με τα «δάνεια» της αλβανικής γλώσσας από την ελληνική. Ο Τίτος Γιοχάλας, γράφει:
«Εντύπωσιν προξενεί ο μεγάλος αριθμός ελληνικών λέξεων, αι οποίαι εμφανίζονται ως γλωσσικά δάνεια εις το αλβανικόν τμήμα του Λεξικού. Εκ των ελληνικών τοιούτων λέξεων άλλα μεν δύνανται να θεωρηθούν ως αρχαιότερα δάνεια εις την Αλβανικήν προ της καθόδου των Αλβανών προς Νότου και εγκαταστάσεως αυτών εις την Ελλάδα (ήτοι προ του ΙΔ’ μ.Χ. αι.), άλλαι δε είναι νεώτεραι και μάλιστα ορισμέναι εξ αυτών διαλεκτικαί». Θυμίζουμε ότι οι αλβανικές λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα στην ελληνική γλώσσα, όπως έχουμε γράψει σε σχετικό άρθρο, είναι το πολύ 15… Από τις εκατοντάδες ελληνικές λέξεις της αλβανικής γλώσσας που υπάρχουν στο Λεξικό του Μάρκου Μπότσαρη παραθέτουμε μερικές:
adhiqi<αδικία, aghathò<αγαθό(ς), àlfa<άλφα, amarti<αμαρτία, àmvon<άμβων(ας), àngjëll<άγγελος, aspidhe<ασπίδα, dhàskall<δάσκαλος, dhèmon<δαίμων, dhìpllò<διπλό, dhrak<δράκος, eksusi<εξουσία, eliqi<ηλικία, faji<φαΐ, filjaqì<φυλακή, folè<φωλιά, fos<φως, fotì<φωτιά, idholl<είδωλο, ipakoi<υπακοή, kapnò<καπνός, jatrò<γιατρός, lèfter<ελεύθερος, miros<μύρο, naft<ναύτης, laf<ελάφι, perìstèr<περιστέρι, ritor<ρήτορας, sofò<σοφός , stoli<στολή, therjò<θεριό, θηρίο, zoghràph<ζωγράφος, zoi<ζωή, taks<τάξη κ.ά.
Read More »
Ο Μάρκος Μπότσαρης και το «Ελληνοαλβανικό Λεξικό» που έγραψε Ο Μάρκος Μπότσαρης και το «Ελληνοαλβανικό Λεξικό» που έγραψε Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

Αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο – Τι ορίζει η εφαρμοστική εγκύκλιος για αποδοχές και επιδόματα

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
Αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο – Τι ορίζει η εφαρμοστική εγκύκλιος για αποδοχές και επιδόματα


Σαφείς οδηγίες εφαρμογής των νέων διατάξεων που αφορούν στις αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου 2024, δίνει εγκύκλιος του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνου Πετραλιά.

Με την ίδια εγκύκλιο ορίζονται τα ανώτατα όρια αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών των υψηλόβαθμων στελεχών του Δημοσίου, με τον υψηλότερο μισθό να ανέρχεται σε 8.426,56 ευρώ στην περίπτωση ανώτατων δικαστικών και του προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.


Οι αυξήσεις στους μισθούς 660.000 δημοσίων υπαλλήλων, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, θα στοιχίσουν στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 900 εκατ. ευρώ (μέρος του κόστους θα αντισταθμιστεί από τη φορολόγηση των αποδοχών).

Ωστόσο, το «καθαρό» ποσό (μετά την παρακράτηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών) που θα «μοιραστούν» οι δημόσιοι υπάλληλοι περιορίζεται στα 600 εκατ. ευρώ.Σύμφωνα με τις ψηφισμένες από τη Βουλή διατάξεις η αύξηση στις αποδοχές όλων των δημοσίων υπαλλήλων φθάνουν τα 70 ευρώ το μήνα, στα επιδόματα τέκνων οι αυξήσεις κυμαίνονται από 20-50 ευρώ, ενώ κατά 30% αυξάνονται τα επιδόματα θέσης ευθύνης.

Από το νέο έτος τα ανώτατα ποσά αποδοχών διαμορφώνονται ως εξής:

Γενικός Γραμματέας Υπουργείου: 5.121 ευρώ
Δικαστικοί λειτουργοί και κύριο προσωπικό Νομικού Συμβουλίου του Κράτους: 8.426,56 ευρώ.
Ιατροί του ΕΣΥ: 6.454 ευρώ.
Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας: 5.615 ευρώ.
Μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι.: 5.269,88 ευρώ.

Οι βασικοί μισθοί

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι βασικοί μισθοί των μισθολογικών κλιμακίων, προσαυξάνονται από 1η Ιανουαρίου 2024 με ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο γινόμενο του εισαγωγικού μισθού της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0,0897, στρογγυλοποιούμενο στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ.

Υψηλότερες αυξήσεις στις μηνιαίες τους αποδοχές θα δουν όσοι έχουν παιδιά. Για το πρώτο παιδί το επίδομα αυξάνεται κατά 20 ευρώ, ενώ όσοι έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά θα δουν το επίδομά τους αυξημένο κατά 50 ευρώ.

Συνεπώς: για υπάλληλο με ένα παιδί το επίδομα αυξάνεται σε 70 ευρώ, με δύο παιδιά σε 120, με τρία σε 170, με τέσσερα σε 220. Υπάλληλος με πέντε παιδιά λαμβάνει επίδομα 290 ευρώ (220+70) και με έξι 360 (290+70) συνολικά.

Αυξήσεις προβλέπονται και σε μια σειρά άλλων επιδομάτων. Στα επιδόματα θέσης ευθύνης τα οποία λαμβάνουν 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι, η αύξηση είναι 30%. Το επίδομα λαμβάνουν τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικοί διευθυντές, αλλά και όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης στους κλάδους των ενστόλων, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης κ.λπ.

Παράλληλα, η εγκύκλιος προβλέπει:Αύξηση κατά 15 ευρώ του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι έγγαμοι ή έχουν παιδιά.

Πρόκειται για ειδικό επίδομα που το λαμβάνουν 112.000 δικαιούχοι. Το εν λόγω επίδομα αναπροσαρμόζεται από 55 ευρώ σε 70 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα και από 115 ευρώ σε 130 ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα.

Αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου από 100 στα 130 ευρώ και αφορά 21.200 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Επιπλέον αύξηση μισθών των μελών ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) και θέσπιση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης, με συνολική μεσοσταθμική αύξηση αμοιβών κατά 10%. Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζεται αναδρομικά από 7/10/2022 το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (12.500 δικαιούχοι) σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Η αύξηση αυτή είναι επιπλέον της αύξησης των 70 ευρώ και της οικογενειακής παροχής που θα λάβουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Χιλιομετρική αποζημίωση. Το ύψος της χιλιομετρικής αποζημίωσης για τις μετακινήσεις εντός ή εκτός έδρας, όταν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση ιδιωτικής χρήσης μεταφορικού μέσου αυξάνεται από 01/01/2024 στο ποσό των 20 λεπτών για κάθε χιλιόμετρο.

Πηγή: ΕΡΤ


Read More »
Αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο – Τι ορίζει η εφαρμοστική εγκύκλιος για αποδοχές και επιδόματα Αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο – Τι ορίζει η εφαρμοστική εγκύκλιος για αποδοχές και επιδόματα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

33χρονος νεκρός σε τροχαίο ατύχημα στο Νεοχώρι Παραμυθιάς

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
33χρονος νεκρός σε τροχαίο ατύχημα στο Νεοχώρι Παραμυθιάς


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λιγο μετα τις 8 το πρωί της Δευτέρας στο Νεοχώρι Παραμυθιάς, όταν 33χρονος οδηγός μηχανής, εξετράπη της πορείας του κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.

Ο άτυχος 33χρονος μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς οπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Φως στα αίτια του δυστυχήματος αναμένεται να δώσει η έρευνα που είναι σε εξέλιξη από το Α.Τ. Παραμυθιάς.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του 33χρονου.
Read More »
33χρονος νεκρός σε τροχαίο ατύχημα στο Νεοχώρι Παραμυθιάς 33χρονος νεκρός σε τροχαίο ατύχημα στο Νεοχώρι Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

Ζητείται καμαριέρα για μερική απασχόληση

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
Ζητείται καμαριέρα για μερική απασχόλησηΖητείται καμαριέρα για μερική απασχόληση 24 ώρες την εβδομάδα 5 η 6 ημέρες με ασφάλεια. 
Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 6946103753.
Read More »
Ζητείται καμαριέρα για μερική απασχόληση Ζητείται καμαριέρα για μερική απασχόληση Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

Ζητούνται εργάτες για συσκευαστήριο

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023

Ζητούνται εργάτες για συσκευαστήριο 

Από το συσκευαστήριο Γκίκας ζητούνται εργάτες και εργάτριες καθώς και χειριστής κλαρκ για πλήρη απασχόληση.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6945501813

Read More »
Ζητούνται εργάτες για συσκευαστήριο Ζητούνται εργάτες για συσκευαστήριο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS από 1η Μαρτίου – Πώς θα γίνεται ο έλεγχος με το νέο σύστημα

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS από 1η Μαρτίου – Πώς θα γίνεται ο έλεγχος με το νέο σύστημα


Θέμα λίγων μηνών είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, κάτι που θα σημάνει αυτομάτως το κλείσιμο μίας μεγάλης «μαύρης τρύπας» για τα φορολογικά έσοδα του κράτους και ένα αποφασιστικό βήμα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μόνο αυτή την κίνηση θα μειωθεί σημαντικά το κενό ΦΠΑ και θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα για την επίτευξη του στόχου, που είναι το 2026 να μειωθεί στο 9% από 15% περίπου είναι σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει επιπλέον έσοδα για τον κρατικό κορβανά της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ, από ανείσπρακτο ΦΠΑ και από φόρο εισοδήματος.

Τι σημαίνει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές

Τι σημαίνει πρακτικά η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές; Ότι δεν θα μπορεί καμία απολύτως συναλλαγή να εκτελεστεί, χωρίς να ενημερωθεί η Εφορία, δηλαδή κάθε πελάτης που θα πληρώνει με πιστωτική κάρτα αυτόματα θα εκδίδεται η απόδειξη από την ταμειακή μηχανή και σε πραγματικό χρόνο θα ενημερώνονται και τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Κατά συνέπεια θα είναι σχεδόν αδύνατη η παραποίηση στοιχείων, η απόκρυψη εισοδημάτων και η μη καταβολή ΦΠΑ. Το έργο της διασύνδεσης είναι εξαιρετικά περίπλοκο και απαιτείται μεγάλος όγκος δουλειάς, από όλους τους εμπλεκόμενους.

Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει πρόσφατα στην ΕΡΤ ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, «είναι άλλο πράγμα η διασύνδεση των ταμειακών με την ΑΑΔΕ, το οποίο έχει γίνει ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου. Αυτό το καλοκαίρι βγάλαμε πάρα πολλά κλιμάκια για να ελέγξουμε ακριβώς αν οι ταμειακές διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τις πληροφορίες, και επιβλήθηκαν και πολύ αυστηρά πρόστιμα και κλεισίματα επιχειρήσεων στους παραβάτες». Και συνέχισε τονίζοντας χαρακτηριστικά «είναι δεύτερο βήμα η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές. Πολύ πιο σύνθετο, πολύ πιο παραγοντικό έργο, στο οποίο εμπλέκονται η ΑΑΔΕ, οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες που φτιάχνουν τα διάφορα λογισμικά».

Με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει αυτή την στιγμή και από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνουν απόλυτη πίστη ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί με θρησκευτική ευλάβεια και δεν θα χρειαστεί και νέα παράταση, ώστε από την 1η Μαρτίου να ξεκινήσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από την συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά στις πληρωμές με κάρτες θα εκδίδεται αυτόματα και η απόδειξη λιανικής πώλησης. Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ο έλεγχος θα είναι ακόμη πιο εύκολος και ουσιαστικός, καθώς σε πραγματικό χρόνο οι ελεγκτές θα μπορούν να βλέπουν χρεώσεις στα POS, εισπράξεις στην ταμειακή και εισροές στον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένα τα POS.

Από τη φορολογική διοίκηση σημειώνουν με έμφαση ότι με τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή σε οποιαδήποτε συναλλαγή με πιστωτική κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.
Πώς θα γίνεται ο έλεγχος με το νέο σύστημαH συναλλαγή ξεκινάει από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.
Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
Το POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) online έγκριση ή offline έγκριση ή απόρριψη offline ή διακοπή της συναλλαγής.
Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.), αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ.
Ο Φορολογικός Μηχανισμός – ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό. Τέλος να αναφερθεί ότι με βάση πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «προσεχώς, σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας θα επανεκκινήσουν τα προγράμματα ενισχύσεων για απόκτηση ή αντικατάσταση POS, παλαιών φορολογικών μηχανισμών κ.λπ. και θα εμπλουτιστούν με τις νέες τεχνολογικές λύσεις που καλύπτονται από τις σχετικές αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ».
Read More »
Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS από 1η Μαρτίου – Πώς θα γίνεται ο έλεγχος με το νέο σύστημα Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS από 1η Μαρτίου – Πώς θα γίνεται ο έλεγχος με το νέο σύστημα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

Ζητείται προσωπικό από το Mikel στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
Ζητείται προσωπικό από το Mikel στην ΗγουμενίτσαΗ ομάδα μας μεγαλώνει και αναζητά άτομα με ευγένεια και διάθεση για να στελεχώσουν τα καταστήματά μας στη Ηγουμενίτσα στη θέση της παραγωγής.
Δεν απαιτείται προϋπηρεσία, παρέχεται εκπαίδευση.

Αποστολή βιογραφικών στο email: mikel89@mikelcc.gr
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 
6948889303 (Σούφης Βασίλειος), 
6977025115 (Καρακίτσος Άγγελος)
Read More »
Ζητείται προσωπικό από το Mikel στην Ηγουμενίτσα Ζητείται προσωπικό από το Mikel στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

76χρονος αυτοπυροβολήθηκε στην αυλή του σπιτιού του

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
76χρονος αυτοπυροβολήθηκε στην αυλή του σπιτιού του


Τέλος στη ζωή του έβαλε ένας 76χρονος στο Νεοχώρι της Άρτας. Ο ηλικιωμένος αυτοπυροβολήθηκε με το κυνηγετικό όπλο του στην αυλή του σπιτιού που διέμενε.

Εκεί τον εντόπισαν οι οικείοι του οι οποίοι ενημέρωσαν άμεσα το ΕΚΑΒ και την Αστυνομία.

Για τον 76χρονο ήταν ήδη αργά καθώς ο πυροβολισμός είχε επιφέρει τον θάνατο.

Από την έρευνα της Αστυνομίας αποκλείστηκε ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.
Read More »
76χρονος αυτοπυροβολήθηκε στην αυλή του σπιτιού του 76χρονος αυτοπυροβολήθηκε στην αυλή του σπιτιού του Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

Ξεκίνησε το πετρέλαιο θέρμανσης | Κερδίστε έκπτωση 5% και 12 άτοκες δόσεις

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
Ξεκίνησε το πετρέλαιο θέρμανσης | Κερδίστε έκπτωση 5% και 12 άτοκες δόσεις


Ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.
Για ακόμη μία χρονιά, η ΕΚΟ κατανοώντας τις ανάγκες της εποχής, παραμένει έμπρακτα δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης με έκπτωση 5% και εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες όλων των ελληνικών τραπεζών.

Έτσι, τους δίνει τη δυνατότητα να προμηθευτούν και φέτος, πετρέλαιο θέρμανσης με έκπτωση 5% και εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες ΟΛΩΝ των ελληνικών τραπεζών, από τις 13 Οκτωβρίου έως και τις 17 Νοεμβρίου 2023
Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα όλα τα μέλη του προγράμματος επιβράβευσης EKO Smile κερδίζουν πόντους, όπως επίσης και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα μεγάλο διαγωνισμό για 100 δώρα υψηλής αξίας, με κάθε αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Για παραγγελίες τηλεφωνήστε στο 2665098010 & 6974747918
Πρατήριο υγρών καυσίμων ΕΚΟ Ανδρέας Νικολάου
7ο χιλιόμετρο Ηγουμενίτσας - ΠλαταριάςRead More »
Ξεκίνησε το πετρέλαιο θέρμανσης | Κερδίστε έκπτωση 5% και 12 άτοκες δόσεις Ξεκίνησε το πετρέλαιο θέρμανσης | Κερδίστε έκπτωση 5% και 12 άτοκες δόσεις Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

Νίκος Ανδρουλάκης από Ήπειρο | ” Η συντήρηση αποκτά αξιόπιστο και αξιόμαχο αντίπαλο”

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
Νίκος Ανδρουλάκης από Ήπειρο | ” Η συντήρηση αποκτά αξιόπιστο και αξιόμαχο αντίπαλο”


Στα Ιωάννινα στη θεματική εκδήλωση “Παιδεία και ανισότητες”, τελευταίο σταθμό του τριήμερου οδοιπορικού στην Ήπειρο για τα προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης, μίλησε την Κυριακή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ειχε προηγηθεί το Σάββατο, επίσκεψη στην Θεσπρωτία κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ υπο τον τομεάρχη παιδείας Στέφανο Παραστατίδη, οπου και πραγματοποίησε συνάντηση στο μουσικό σχολείο με εκπαιδευτικούς και γονείς μαθητών.

Στην κεντρική εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στο πολιτικό μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει πρωταγωνιστικά. Πετύχαμε αυτό που αποτέλεσε τον Δεκέμβριο του 2021 το δικό μου συμβόλαιο τιμής με όλους εσάς: Να πάρουμε τη παράταξη στα χέρια μας ενωμένοι, να υπάρξει ισχυρή ανανέωση, να παρουσιάσουμε ένα άλλο πολιτικό υπόδειγμα, ένα σύγχρονο πολιτικό ήθος, να αγκαλιάσουμε τις αγωνίες του ελληνικού λαού, να μην απογοητεύσουμε κανέναν και να έχουμε ένα σύγχρονο, προοδευτικό πρόγραμμα. Το πετύχαμε και είμαστε ξανά εδώ ενωμένοι, δυνατοί με στόχο στις επόμενες εθνικές εκλογές να στείλουμε τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση. Αποδείξαμε την προηγούμενη Κυριακή ότι εμείς έχουμε τον τρόπο να νικάμε τη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό, βέβαια, γίνεται χωρίς μεγάλα λόγια, βήμα – βήμα πράξη, γιατί πρέπει να εργαστούμε με σεμνότητα, με σοβαρότητα. Η Νέα Δημοκρατία την προηγούμενη Κυριακή υπέστη την πρώτη μεγάλη της ήττα».

«Ο αγώνας μας για να αποκτήσει η Νέα Δημοκρατία και η συντήρηση αξιόπιστο και αξιόμαχο αντίπαλο σιγά -σιγά ριζώνει σε κάθε μεριά της πατρίδας μας. Είμαι σίγουρος ότι ως τις επόμενες εθνικές εκλογές θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε το σύγχρονο προοδευτικό μας πρόγραμμα να γίνει το σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας. Άρα, ο στόχος μας δεν είναι, όπως λένε κάποιοι, να είμαστε δεύτερο κόμμα. Στόχος μας είναι να γίνουμε κυβέρνηση και να στείλουμε τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση. Και θα κάνουμε όλα τα αναγκαία βήματα για να πετύχουμε αυτό, που θα κάνει τον τόπο μας να γυρίσει σελίδα» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ως προς την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «Η κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες παρουσιάζει την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σαν να είναι το αποτέλεσμα μόνο της δικής της προσπάθειας. Υποβαθμίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ξεχνούν όμως να πουν ποιοι μας έφεραν στην οικονομική κρίση. Και ποιοι είναι εκείνοι, οι οποίοι εργάστηκαν για να αποκτήσει η χώρα επενδυτική βαθμίδα, όταν ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία υπονόμευαν τη χώρα οδηγώντας την στη δραχμή και στη χρεοκοπία. Για να θυμόμαστε την πρόσφατη ιστορία του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Νέας Δημοκρατίας. Πάει πολύ, δεν απευθύνεστε σε λωτοφάγους. Αν δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ να αποτρέψει το 2010 την χρεοκοπία – στην οποία οδήγησε η κυβέρνηση Καραμανλή- η χώρα σήμερα όχι επενδυτική βαθμίδα, ούτε ευρώ δεν θα είχε κ. Μητσοτάκη, αν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν ό,τι κι εσείς στη δανειακή σύμβαση. Για εμάς η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι το τέλος της διαδρομής που πέτυχε με θυσίες και κόπους η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας. Κανένας δεν μπορεί να πάρει αυτή την επιτυχία μόνος του, στις δικές του πλάτες. Είναι η εθνική προσπάθεια της χώρας να αποφύγει τη χρεοκοπία και να έχει και μια νέα σελίδα ανάπτυξης στο μέλλον».

Σχολίασε τις “προειδοποιήσεις” του Πρωθυπουργού προς τους πολυεθνικούς ομίλους για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, επισημαίνοντας: «Τον ενημερώνω ότι αισχροκερδούν εδώ και δύο χρόνια, που έκανε ότι δεν ακούει τις προτάσεις μας για ελέγχους στην αγορά. Ουσιαστικά απέδειξε ότι είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων στην πλάτη του πιο φτωχού Έλληνα πολίτη.Η πραγματικότητα δεν κρύβεται. Δεν έχουν κάνει ελέγχους στην αγορά. Δεν υπάρχει ούτε ένα πρόστιμο σε σούπερ μάρκετ το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου. Δεν υπήρχε αισχροκέρδεια αυτούς τους δύο μήνες, κ. Μητσοτάκη; Αργά κάνετε ότι “το καταλάβατε”. Mάλλον σας ενημέρωσαν οι σύμβουλοί σας και οι δημοσκόποι του Μαξίμου, γιατί από τον γυάλινο πύργο δεν καταλαβαίνεις ως πρίγκιπας τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος για ισχυρή δημόσια παιδεία, ώστε να ξαναγίνει μοχλός ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας.

Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για:

Αύξηση της δημόσιας δαπάνης, ώστε να φτάσει σταδιακά στη μέση δαπάνη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενίσχυση της ποιότητας στην εκπαίδευση. Ριζικός εκσυγχρονισμός και εφαρμογή των 16 δεικτών ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας για την κάλυψη των μαθησιακών κενών και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

Αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών δυνατοτήτων. Ένας υπολογιστής για κάθε μαθητή και κάθε εκπαιδευτικό και ένας διαδραστικός πίνακας με υπολογιστή σε κάθε τάξη.

Στήριξη του ολοήμερου νηπιαγωγείου και δημοτικού με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Πιστοποίηση ξένης γλώσσας και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ως την Γ’ Γυμνασίου.

Ολόπλευρη στήριξη της Ειδικής Αγωγής και των δομών της για το σχολείο της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.

Προτεραιότητα την Επαγγελματική Εκπαίδευση και τη Δια βίου μάθηση, με σύνδεση με τις σύγχρονες ανάγκες της παραγωγής. Με κατοχύρωση επαγγελμάτων και καθορισμό επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Ασφαλές σχολικό περιβάλλον και υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξηςγια την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα σχολεία.

Καθιέρωση Εθνικού Απολυτηρίου κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οικονομική στήριξη των εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των συντελεστών, που το διαμορφώνουν.

Εξωστρεφή Πανεπιστήμια με σύνδεση με την παραγωγή και την τοπική ανάπτυξη, με χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας.

Τέλος, αναφερόμενος στα επόμενα πολιτικά ορόσημα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής απηύθυνε κάλεσμα σε κάθε δημοκράτη, προοδευτικό, αριστερό, κεντρώο, σοσιαλδημοκράτη πολίτη «να έρθει μαζί μας, να ξανακάνουμε τη δημοκρατική παράταξη πρωταγωνιστή. Τη νικηφόρα δύναμη στη Νέα Δημοκρατία του κ.Μητσοτάκη. Τη νικηφόρα δύναμη απέναντι στους λαϊκιστές, σε αυτούς που διχάζουν. Τη νικηφόρα δύναμη σε αυτούς που νομίζουν ότι χρησιμοποιώντας την ταμπέλα της προόδου, εμείς θα δικαιώσουμε τον οπορτουνισμό. Το δικό μας μέτωπο είναι αξιακό. Και όπως δεν χωράει η συντήρηση, δεν χωράει ούτε ο τυχοδιωκτισμός. Σωσίβιο σε αυτούς που έκαναν ισχυρό τον κ. Μητσοτάκη, δεν θα δώσουμε. Η δημοκρατική παράταξη επανέρχεται δυναμικά, αξιακά, πολιτικά, ιδεολογικά».


Read More »
Νίκος Ανδρουλάκης από Ήπειρο | ” Η συντήρηση αποκτά αξιόπιστο και αξιόμαχο αντίπαλο” Νίκος Ανδρουλάκης από Ήπειρο | ” Η συντήρηση αποκτά αξιόπιστο και αξιόμαχο αντίπαλο” Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ


ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ KLAP FRUIT IKE ΣΤΟ ΑΣΠΡΟΚΚΛΗΣΙ 
ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ 6978044430 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΑΠΑΝΙΔΑΣ
Read More »
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Στην Αθήνα μετέβει ο Δήμαρχος Σουλίου Ιωάννης Σπ. Καραγιάννης αλλά και αντιπροσωπεία του Δήμου, το διήμερο 20-21/10/2023.

Την Παρασκευή, 20-10-2023 ο Δήμαρχος πραγματοποίησε συνάντηση με τον κ. Γ. Ζερβό, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σκοπός της συνάντησης ήταν η προώθηση θεμάτων που αφορούν την Πράξη: «Κτίριο ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Πολυχώρος τέχνης, ιστορίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης» και ειδικότερα η διερεύνιση των εναλλακτικών σε ότι αφορά την υλοποίηση των επιμέρους υποέργων της.

Το Σάββατο 21-10-2023, αντιπροσωπεία του Δήμου αποτελούμενη από τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ν. Αθανασίου και τον Αντιδήμαρχο κ. Γ. Ντάγκα, παρακολούθησαν το Μυστήριο της Χειροτονίας του νέου Μητροπολίτη Ιεράς Μητρόπολης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. Σεραπίωνος. Το Αρχιερατικό Συλλείτουργο πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Το Μυστήριο τελέστηκε σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, παρουσία πλήθους εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και πολιτικών αντιπροσώπων και ακολούθησε παράθεση γεύματος προς τιμήν του νέου Μητροπολίτη. Αναμένεται σύντομα και η ανακοίνωση της ενθρόνισής Του στην Παραμυθιά.Read More »
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

6.500 προσλήψεις στην υγεία προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
6.500 προσλήψεις στην υγεία προανήγγειλε ο Μητσοτάκης


Στην αναδιαμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) μέσω και 6.500 προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών ανήγγειλε με βίντεο στο Tik Tok ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα προσληφθούν 6.500 γιατροί και νοσηλευτές που θα στελεχώσουν νοσοκομεία και κέντρα υγείας»

Όπως σημειώνει στο βίντεο ο. Μητσοτάκης, «πρώτα και κύρια πριν από λίγες ημέρες το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τον προγραμματισμό προσλήψεων για το έτος 2024. Έτσι, μέσα στο 2024, μέσα στον επόμενο χρόνο, θα προσληφθούν 6.500 γιατροί και νοσηλευτές που θα στελεχώσουν νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα».

Ακολούθως ανέφερε τα έξι μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές:

«Μου λέτε συχνά ότι μισθοί των γιατρών και νοσηλευτών είναι χαμηλοί και έχετε δίκιο, γι’ αυτό να σας πω για τα μέτρα τα οποία έχουμε ήδη εφαρμόσει:

Αύξηση των μισθών των γιατρών μας κατά 10%

Επιπλέον επίδομα σε γιατρούς ΜΕΘ και Αναισθησιολόγους κατά 400 ευρώ τον μήνα

Επιπλέον επίδομα 250 ευρώ το μήνα σε γιατρούς ΕΚΑΒ

Επιπλέον 1.800 ευρώ του μισθού για όσους μετακινούνται σε νησιά

Αύξηση επιδόματος επικινδυνότητας σε νοσηλευτές στα 200 ευρώ το μήνα

Επιπλέον 1.200 ευρώ του μισθού για μετακίνηση στα νησιά».

Οικονομικά κίνητρα στους νέους που θα επιλέξουν παθολογία ή τη γενική ιατρική».

«Γενναία οικονομικά κίνητρα στους νέους γιατρούς μας»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως θέλει να πει κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. «Αποφασίσαμε να δώσουμε γενναία οικονομικά κίνητρα στους νέους γιατρούς μας, οι οποίοι θα επιλέξουν την παθολογία ή τη γενική ιατρική ως ειδικότητα. Θα αφορά συνολικά 2.500 νέους γιατρούς. Είναι παιδιά τα οποία σπούδασαν εδώ και τώρα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να παραμείνουν στη χώρα μας για να υπηρετήσουν δύο ειδικότητες, την παθολογία και τη γενική ιατρική που είναι τόσο κρίσιμες για να αποκτήσει επιτέλους η χώρα ποιοτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Τέλος, υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να φτιάξουμε τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε 96 νοσοκομεία και να επισκευάσουμε συνολικά 156 κέντρα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε.

Τέλος, ανέφερε ότι ένα από τα επόμενα βίντεό του θα αφορά τις διοικήσεις των νοσοκομείων


Read More »
6.500 προσλήψεις στην υγεία προανήγγειλε ο Μητσοτάκης 6.500 προσλήψεις στην υγεία προανήγγειλε ο Μητσοτάκης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων και στο… Σούλι

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023
Αντικειμενικές αξίες ακινήτων και στο… Σούλι


Στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων εντάσσονται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου πάνω 2.000 περιοχές της χώρας.
Τα περισσότερα εξ αυτών ακίνητα είναι εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών, αλλά ορισμένα είναι αξιοποιήσιμα ως τουριστικά, αφού είναι παραλιακά, και άρα υψηλής αξίας.
Ωστόσο, σήμερα υποφορολογούνται, καθώς οι φόροι μεταβίβασης υπολογίζονται με συγκριτικά στοιχεία και δεν υπάρχουν αντικειμενικές τιμές, γεγονός που δημιουργεί και προστριβές με τις κτηματικές υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι συγκεκριμένες περιοχές θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα και οι τιμές εφορίας των συγκεκριμένων ακινήτων θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Πρόκειται για 2.167 περιοχές οι οποίες είναι διάσπαρτες σχεδόν σε όλη τη χώρα και με την ένταξή τους το αντικειμενικό σύστημα θα καλύπτει πλέον το 100% της επικράτειας.

Οι περιοχές της Ηπείρου που θα ενταχθούν μέχρι τον Δεκέμβριο στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων είναι οι ακόλουθες:
Θεσπρωτία: όλα τα ορεινά χωριά του Σουλίου.
Αρτα: Τζουμέρκα, Γ. Καραϊσκάκης, Κομμένο, Κομπότι κ.ά.
Πρέβεζα: Λούτσα, Βράχος, Κανάλι, Λούρος, Καναλάκι, Μαργαρίτι, Γαρδίκι κ.ά.

Σ.σ. (είναι άγνωστο γιατί οι… διαρροές του Υπουργείου Οικονομικών εντάσσουν το Μαργαρίτι και το Γραδίκι στην… Πρέβεζα!)
Read More »
Αντικειμενικές αξίες ακινήτων και στο… Σούλι Αντικειμενικές αξίες ακινήτων και στο… Σούλι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

50 Great Greek Wines - Αυτά είναι τα 50 κορυφαία ελληνικά κρασιά για το 2023

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023

50 Great Greek Wines - Αυτά είναι τα 50 κορυφαία ελληνικά κρασιά για το 2023
Αξιολογήθηκαν συνολικά 609 κρασιά από 201 οινοποιεία Ελλάδας και Κύπρου

Η πολυαναμενόμενη λίστα 50 Great Greek Wines - The List | 2023 ανακοινώθηκε με απόλυτη επιτυχία στο συνεδριακό κέντρο του Grand Resort Lagonissi, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη.

Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκε η απονομή των βραβείων στους παραγωγούς τους, σε συνέχεια της διεξαγωγής του διαγωνιστικού σκέλους που έλαβε χώρα στη Σαντορίνη στις αρχές του μήνα. Αξίζει να σταθούμε στο γεγονός πως για πρώτη αναφορά απονεμήθηκαν βραβεία και στους νικητές των επιμέρους κατηγοριών, ενώ τα 50 κρασιά νικητές ανακοινώθηκαν κατά αλφαβητική σειρά.

Η λίστα 50GGW ανακοινώθηκε με απόλυτη επιτυχία στο συνεδριακό κέντρο του Grand Resort Lagonissi

Ειδική διάκριση υπήρξε για τα δύο κρασιά που βραβεύθηκαν και στα τρία έως τώρα 50 GGW. Πιο συγκεκριμένα τα 50 Great Greek Wines | Hall of Fame απονεμήθηκαν στα Κτήμα Αργυρός Cuvee Evdemon και Οινοποιείο Λυραράκη Δαφνί.

Φέτος, αξιολογήθηκαν συνολικά 609 κρασιά, από 201 οινοποιεία από Ελλάδα και Κύπρο, σημαντική αύξηση σε σχέση με την περσινή διοργάνωση. Όσα τιμήθηκαν με μία θέση στη λίστα των 50 Great Greek Wines αναμένεται να εκπροσωπήσουν επάξια τη χώρα μας στις διεθνείς αγορές, με στρατηγικό στόχο να ανέλθει το ελληνικό κρασί στην κορυφή της παγκόσμιας οινικής σκηνής.

Στην τελετή απονομής παρευρέθηκαν περισσότεροι από 300 εκλεκτοί καλεσμένοι
Στην υψηλού κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν οι παρακάτω 7 κορυφαίοι Master of Wine από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο: Μark Andrew MW (συνιδρυτής Noble Rot Magazine & Restaurants), Julia Harding MW (Senior Editor and Writer at JancisRobinson.com), Lenka Sedlackova MW(Senior brand manager Bancroft), Wojciech Bonkowski (Wine Writer), Caro Maurer MW (Journalist and educator), Demetri Walters MW(Wine Consultant), Christophe Heynen MW (Serial entrepreneur in the wine business)

Ο Γιάννης Καρακάσης, Master of Wine και ιδρυτής του 50 Great Greek Wines, με τον Μύρωνα Στρατή, παρουσιαστή της βραδιάς

Ο Γιάννης Καρακάσης, Master of Wine και ιδρυτής του 50 Great Greek Wines δήλωσε έπειτα από την ολοκλήρωση της απονομής: «Συγχαρητήρια στα περισσότερα από 200 οινοποιεία που συμμετείχαν με περίπου 600 κρασιά. Η υπεραξία της συμμετοχής σε μία τέτοια διαδικασία ξεπερνά κατά πολύ την ποσοτική αξιολόγηση της ποιότητας ή της εμπορικής απήχησης μιας ετικέτας, αλλά συνδέεται κυρίως με τη συμμετοχή στην συζήτηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού κρασιού. Θέλω μαζί με το Γρηγόρη Μιχαήλο DIPWSET να ευχαριστήσω τους παραγωγούς και τους χορηγούς μας, αυτές τις σπουδαίες εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους που αγκαλιάζουν κάθε χρόνο το θεσμό μας, τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τους. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα δε τους platinum χορηγούς μας το Grand Resort Lagonissi που φιλοξένησε την απονομή, το Selene Restaurant που φιλοξένησε το διαγωνιστικό σκέλος, την Alpha Bank, την ΑΟΝ Greece και το Mr. Vertigo.»

Στην τελετή απονομής παρευρέθηκαν περισσότεροι από 300 εκλεκτοί καλεσμένοι, ενώ παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Μύρωνας Στρατής.

To 50 GGW τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού & του Κλάδου του Ελληνικού Κρασιού.
50 Great Greek Wines 2023 - Η λίστα Oινοποιείο Αλεξάκη, Βιδιανό Orange 2020, Κρήτη
Alpha Estate, Rose Single Vineyard Σκαντζόχοιρος 2022, Ξινόμαυρο, Αμύνταιον
Οινοποιείο Αμαργιωτάκη, Θραψαθήρι 2021, Kρήτη
Άωτον, Ρετσίνα ΝV, Σαββατιανό, Αττική
Κτήμα Αργυρός, Cuvee Evdemon 2017, Ασύρτικο, Σαντορίνη
Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος, Kamaras 2020, Ασύρτικο, Σαντορίνη
Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος, Pyritis 2020, Ασύρτικο, Σαντορίνη
Οινοποιείο Αθανασίου, Θρόνος 2022, Αγιωργίτικο, Νεμέα
Κτήμα Αβαντίς, Falcons Hill 2021, Μαλαγουζιά / Sauvignon Blanc, Εύβοια
Κτήμα Βιβλία Χώρα, Ovilos Λευκό 2022, Ασύρτικο / Semillon, Παγγαίο, Μακεδονία
Κτήμα Χαραμπόγλου, Malagouzia in Anthesis 2022, Μακεδονία
Κτήμα Χατζηβαρύτη, Mi - Mi(nimus) 2021, Ασύρτικο, Πλαγιές Πάικου, Μακεδονία
Οινοποιείο Δουλουφάκη, Άσπρος Λαγός, Βιδιανό, Κρήτη
Οινοποιείο Ευφροσύνη, Sophia 2022, Chardonnay/ Βιδιανό, Κρήτη
Οινοποιείο Έζουσα, Xinisteri 2022, Πάφος, Κύπρος
Οινοποιείο Γαβαλά, Σαντορίνη 2022, Ασύρτικο, Σαντορίνη
Οινοποιείο Γαβαλά, Σαντορίνη Natural Ferment 2022, Ασύρτικο, Σαντορίνη
Κλήμα Γράμψα, Βερντέα Traditionelle 2020, Σκιαδόπουλο / Παύλος, Ζάκυνθος
Κτήμα Καρανίκα, Extra Cuvee De Reserve 2017, Ξινόμαυρο, Μακεδονία
Οινοποιείο Κεχρή, Δάκρυ του Πεύυκου NV, Ασύρτικο, Μακεδονία
Kτήμα Κυρ-Γιάννη, Ράμνιστα 2019, Ξινόμαυρο, Νάουσα, Μακεδονία
Kτήμα Κυρ-Γιάννη, Scaperdas Freres Rose NV, Ξινόμαυρο, Μακεδονία
Οινοποιείο Λυραράκη, Δαφνί Ψαράδες 2022, Κρήτη
Οινοποιείο Λυραράκη, Λιάτικο Αγγελής 2021, Crete
Makarounas Vineyards, Σπούρτικο 2022, Πάφος, Κύπρος
Makarounas Vineyards, Γιαννούδι 2020, Πάφος, Κύπρος
Οινοποιείο Μαρκοβίτη, Νάουσα 2019, Ξινόμαυρο, Μακεδονία
Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, Μέγα Σπήλαιο Orange 2016, Ροδίτης / Malvasia, Πελοπόννησος
Οινοποιείο Μεθυμναίος, Μεθυμναίος Orange 2022, Χυδηριώτικο, Λέσβος
Οινοποιείο Mikra Thira, Νυκτέρι 2020, Ασύρτικο / Aηδάνι, Σαντορίνη
Οινοποιείο Mikra Thira, Σαντορίνη 2021, Ασύρτικο, Σαντορίνη
Οινοποιείο Mikra Thira, TerraSea 2021, Ασύρτικο, Σαντορίνη
Οινοποιείο Moinoterra, Μοσχάτο Σπίνας 2022, Κρήτη
Οινοποιείο Moinoterra, Βηλάνα 2022, Κρήτη
Οινoποιητική Μονεμβασιάς Τσιμπίδη, Κυδωνίτσα Mature 2019, Πελοπόννησος
Μικροοινοποιία Μυλωνά, Cuvee Vouno Σαβατιανό 2019, Αττική
Oenops Wines, Λημνιώνα 2021, Μακεδονία
Οινοποιείο Πετρακόπουλος, Θυμάρι Πέτρας 2022, Ρομπόλα, Κεφαλονιά
Οινοποιείο Πουλτσίδη, Selene Orange 2022, Ασύρτικο, Θεσσαλία
Οινοποιείο Σκλάβος, Mεταγειτνιών 2022, Γουστολίδι, Κεφαλονιά
Οινοποιείο Silva Daskalaki, Βοροινός 2022, Βιδιανό, Κρήτη
Κτήμα Σκούρα, Νεμέα 2021, Αγιωργίτικο, Πελοπόννησος
Οινοποιείο Τρουπή, Hoof & Lur 2022, Μοσχοφίλερο, Πελοπόννησος
Οινοποιείο Τρουπή, Pitys Ritinitis NV, Ασύρτικο, Πελοπόννησος
Οινοποιείο Τρουπή, Route Gris 2022, Μοσχοφίλερο, Πελοπόννησος
Οινοποιείο Τσιάκκας, Πρωμάρα 2021, Λεμεσσός, Κύπρος
Οινοποιείο Volacus, Μαλαγουζιά 2022, Τήνος
Οινοποιείο Βουνί Παναγιά, Whole Bunch Ξυνιστέρι 2019, Πάφος, Κύπρος
Οινοποιείο Βρυνιώτη, Ρετσίνα Γιάλτρων NV, Ροδίτης, Εύβοια
Κτήμα Ζαφειράκη, Λημνιώνα Young Vineyards 2020, Θεσσαλία

Νικητές στις επιμέρους κατηγορίες

Ασύρτικο Οινοποιείο Mikra Thira, TerraSea 2021, Ασύρτικο, Σαντορίνη

Αυτόχθονες Λευκές Ποικιλίες πλην Ασύρτικου Μικροοινοποιία Μυλωνά, Cuvee Vouno Σαβατιανό 2019, Αττική

Υπόλοιπα Λευκά Efrosini Winery, Sophia 2022, Chardonnay/Vidiano, Crete

Αγιωργίτικο & Ξινόμαυρο Οινοποιείο Μαρκοβίτη, Νάουσα 2019, Ξινόμαυρο, Μακεδονία

Αυτόχθονες Ερυθρές πλην Αγιωργίτικο & Ξινόμαυρο Oenops Wines, Λημνιώνα 2021, Μακεδονία

Υπόλοιπα Ερυθρά Κτήμα Αβαντίς, Collection, Syrah 2019, Εύβοια

Ροζέ Οινοποιείο Τρουπή, Hoof & Lur 2022, Μοσχοφίλερο, Πελοπόννησος

Αφρώδη Κτήμα Καρανίκα, Extra Cuvee De Reserve 2017, Ξινόμαυρο, Μακεδονία
Traditional Wines Οινοποιείο Βουνί Παναγιά, Whole Bunch Ξυνιστέρι 2019, Πάφος, Κύπρος

Ήπιας παρέμβασης (κρασιά από πιστοποιημένα βιολογικά σταφύλια, αυτόχθονες ζύμες, χωρίς πρόσθετα, total SO2 μέγιστο 40 mg/lt)

Κτήμα Χατζηβαρύτη, Mi - Mi(nimus) 2021, Ασύρτικο, Πλαγιές Πάικου, Μακεδονία

Κρασιά από Συγκεκριμένη Ποικιλία - Σαββατιανό Μικροοινοποιία Μυλωνά, Cuvee Vouno Σαβατιανό 2019, Αττική

Old Vines (μέσο όρο αμπελιών> 40 ετών εκτός Σαντορίνης) Μικροοινοποιία Μυλωνά, Cuvee Vouno Σαβατιανό 2019, Αττική

Value for Money Κτήμα Σκούρα, Νεμέα 2021, Αγιωργίτικο, Πελοπόννησος

Γλυκά Κρασιά Κτήμα Αργυρός, Vinsanto Late Release 2003, Ασύρτικο / Aθήρι / Aηδάνι, Σαντορίνη

Κυπριακά Κρασιά Οινοποιείο Βουνί Παναγιά, Whole Bunch Ξυνιστέρι 2019, Πάφος, Κύπρος

50 Great Greek Wines | Hall of Fame Κτήμα Αργυρός, Cuvee Evdemon, Ασύρτικο, Σαντορίνη, Οινοποιείο Λυραράκη, Δαφνί Ψαράδες 2022, Κρήτη

Read More »
50 Great Greek Wines - Αυτά είναι τα 50 κορυφαία ελληνικά κρασιά για το 2023 50 Great Greek Wines - Αυτά είναι τα 50 κορυφαία ελληνικά κρασιά για το 2023 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023 Rating: 5

Σελίδες