Σύλληψη 45χρονης ημεδαπής για κατοχή ηρωίνης

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015
Σύλληψη 45χρονης ημεδαπής για κατοχή ηρωίνης


Συνελήφθη, χθες (15-12-2015) το απόγευμα στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, μία 45χρονη ημεδαπή, η οποία επέβαινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και στην κατοχή της βρέθηκε και κατασχέθηκε μία συσκευασία με ηρωίνη, βάρους (4) γραμμαρίων.

Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Read More »
Σύλληψη 45χρονης ημεδαπής για κατοχή ηρωίνης Σύλληψη 45χρονης ημεδαπής για κατοχή ηρωίνης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015 Rating: 5

Επιδρομή λύκων στην Θεσπρωτία Κατασπάραξαν 47 ζώα της προέδρου του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015

Επιδρομή λύκων στην Θεσπρωτία
Κατασπάραξαν 47 ζώα της προέδρου του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας

Μεγάλη καταστροφή υπέστη κτηνοτρόφος στην περιοχή της Ηγουμενίτσας.

Πιο συγκεκριμένα τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής εισέβαλαν στον στάβλο προφανώς κοπάδι λύκων ή μάνα με πολλά μεγάλα λυκόπουλα, και κατασπάραξαν 37 κατσίκια, 6 γίδες και 4 αρνιά που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή μέσα στον στάβλο, τα οποία ανοίκουν στην πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας Μυρτώ Λύκα.
Η άτυχη κτηνοτρόφος, συντετριμμένη έσπευσε την επομένη για να δηλώσει την ζημιά στο παράρτημα του ΕΛΓΑ στα Ιωάννινα για να μπορέσει τουλάχιστον κάποια στιγμή να αποζημιωθεί και προς τιμήν τους, οι υπάλληλοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και ο ίδιος ο προϊστάμενος εξυπηρέτησε προσωπικά τον άτυχο κτηνοτρόφο.

Την αμέσως επόμενη μέρα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρέθηκε στον τόπο της καταστροφής όπου έγινε εκτίμηση της ζημιάς και συνετάχθησαν τα σχετικά έγγραφα επιβεβαιώνοντας μετά από εξέταση ότι τα ζώα έπεσαν θύματα λύκων. 
Το φαινόμενο επίθεσης από λύκους τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση παρ’ ότι η περίοδος του κυνηγίου ιδίως των αγριόχοιρων βρίσκεται στο φόρτε της.
Read More »
Επιδρομή λύκων στην Θεσπρωτία Κατασπάραξαν 47 ζώα της προέδρου του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας Επιδρομή λύκων στην Θεσπρωτία Κατασπάραξαν 47 ζώα της προέδρου του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015 Rating: 5

ΚΟΥΙΖ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015
ΚΟΥΙΖ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ


Τι ποσό μπορεί να έδωσε με απ' ευθείας αναθέσεις, σε μία ημέρα, στις 20 Δεκεμβρίου 2010 (11 ημέρες πριν παραδώσει τον Δήμο), ο πρώην Δήμαρχος Μαργαριτίου και νυν Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Λώλος;

Read More »
ΚΟΥΙΖ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΚΟΥΙΖ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015 Rating: 5

Και οι 4 νομοί της Ηπείρου περιλαμβάνονται στο νέο Interreg "Ελλάδα-Ιταλία" συνολικού ύψους 105 εκατ. ευρώ

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015
Και οι 4 νομοί της Ηπείρου περιλαμβάνονται στο νέο Interreg "Ελλάδα-Ιταλία" συνολικού ύψους 105 εκατ. ευρώ

 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε και επίσημα χθες, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015, το νέο πρόγραμμα Interreg μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας ύψους άνω των 123 εκατ. ευρώ, με σχεδόν 105 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. 
 
Το νέο πρόγραμμα έχει ως στόχο την αύξηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας στην παραμεθόρια περιοχή Ελλάδας-Ιταλίας στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την ομαδοποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων. 
 
Το πρόγραμμα θα προωθήσει τη αλληλεπίδραση μεταξύ των καινοτόμων διαδικασιών στις ΜΜΕ, ενώ παράλληλα θα τονώσει τις βιομηχανίες που αξιοποιούν κοινούς τοπικούς πόρους. 
 
Επιπλέον, το πρόγραμμα θα βελτιώσει την από κοινού διαχείριση του αντικτύπου των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στους φυσικούς πόρους, τόσο στις αστικές όσο και στις πεδινές και παράκτιες περιοχές της Αδριατικής και του Ιονίου Πελάγους. 
 
Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η προστασία της θαλάσσιας και της χερσαίας βιοποικιλότητας. 
 
Οι περιοχές και οι επαρχίες που συμμετέχουν στο «INTERREG V-A Ελλάδα-Ιταλία» είναι στην Ιταλία: Taranto, Brindisi, Lecce, Foggia, Bari, Barletta-Andria-Trani, ενώ αντίστοιχα στην Ελλάδα: Άρτα, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία. 
 
Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στις εξής τρεις προτεραιότητες: 
 
1) Καινοτομία και ανταγωνιστικότητα, με επενδύσεις στη έρευνα και την ανάπτυξη και τις ΜΜΕ που θα συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας ισχυρής οικονομίας με εξαγωγικό προσανατολισμό. Δίνεται έμφαση σε τομείς με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης, όπως τα γεωργικά προϊόντα διατροφής, η γαλάζια ανάπτυξη, ο τουρισμός, η πολιτιστική κληρονομιά και οι κλάδοι του πολιτισμού και της δημιουργικότητας. 
 
2) Ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος. Στόχος της προτεραιότητας αυτής είναι η διευκόλυνση της ανάπτυξης και της υλοποίησης κοινών προσεγγίσεων για τη διαχείριση του περιβάλλοντος, η αναγνώριση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και η προώθηση του κοινού δυναμικού και των ευθυνών στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας και της πρόληψης των κινδύνων και 
 
3) Πολυτροπικό βιώσιμο σύστημα μεταφορών. 
 
Αυτό θα επιτευχθεί με επενδύσεις σε περιφερειακές και διασυνοριακές συνδέσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν την πρόσβαση στις υποδομές μεταφορών, τον συντονισμό των διασυνοριακών συστημάτων και διαδικασιών μεταφορών, την ενσωμάτωσή τους στα περιφερειακά, εθνικά και διασυνοριακά σχέδια στον τομέα των μεταφορών, καθώς και την προώθηση ενός αποτελεσματικού και φιλικού προς το περιβάλλον συστήματος μεταφορών και κινητικότητας.
Read More »
Και οι 4 νομοί της Ηπείρου περιλαμβάνονται στο νέο Interreg "Ελλάδα-Ιταλία" συνολικού ύψους 105 εκατ. ευρώ  Και οι 4 νομοί της Ηπείρου περιλαμβάνονται στο νέο Interreg "Ελλάδα-Ιταλία" συνολικού ύψους 105 εκατ. ευρώ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Διαγωνισμός 140.885,66€ για την προμήθεια τροφίμων για τις ανάγκες του ΠΑΚΠΠΟ

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015
Ηγουμενίτσα: Διαγωνισμός 140.885,66€ για την προμήθεια τροφίμων για τις ανάγκες του ΠΑΚΠΠΟ


O Δήμαρχος Ηγουμενίτσας διακηρύσσει ότι εκτίθεται σε Ανοιχτό Ηλεκτρονικό Δημόσιο Διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου για την προμήθεια τροφίμων για τις ανάγκες του Δήμου Ηγουμενίτσας και του Νομικού Προσώπου ΠΑΚΠΠΟ.

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός της προμήθειας ανέρχεται στο ποσό των 140.885,66€ συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φ.Π.Α. (13% & 23%) και κριτήριο ανάθεσης είναι η χαμηλότερη τιμή και το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης.

Γίνονται δεκτές προσφορές για μία ή περισσότερες «ΟΜΑΔΕΣ» και για ένα ή περισσότερους φορείς, για τη συνολική όμως προκηρυχθείσα ποσότητα κάθε «ΟΜΑΔΑΣ» όπως αυτές αναλυτικά περιγράφονται στην παρούσα διακήρυξη.

Η δαπάνη χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του κάθε φορέα και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό έτους 2016 και συγκεκριμένα για τον Δήμο Ηγουμενίτσας τον ΚΑ 20.6063.001 ‘'Λοιπές παροχές σε είδος'' με το ποσό των 21.794,13 ευρώ και για το Νομικό Πρόσωπο Π.Α.Κ.Π.Π.Ο. τον Κ.Α 6481.00 "Προμήθεια τροφίμων για τους Παιδικούς- ΚΑΠΗ- ΚΗΦΗ” με το ποσό των 100.227,25 ευρώ, τον Κ.Α. 6162.00 «Προμήθεια τροφίμων για Στέγαση κι επανένταξη» με το ποσό των 8.138,32 ευρώ και τον Κ.Α 6063.01 "Προμήθεια γάλακτος για τις ανάγκες του βοηθητικού προσωπικού” με το ποσό των 10.725,96 ευρώ.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: Η Διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ: 18-12-2015. ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ: 15-01-2016 και ώρα 15:00.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς απαιτείται να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή, χορηγούμενη από πιστοποιημένη αρχή παροχής ψηφιακής υπογραφής και να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.-Διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr)

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή συνεταιρισμοί της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με αντικείμενο δραστηριότητας την προμήθεια σχετικών με το αντικείμενο της παρούσας.

Η προσφορά θα πρέπει να συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή συμμετοχής, το ύψος της οποίας πρέπει να αντιστοιχεί σύμφωνα με το άρθρο 157 ν. 4281/2014, σε ποσοστό 2% επί της συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης χωρίς το ΦΠΑ της κάθε ομάδας του Φορέα ειδών στην οποία θα συμμετάσχει ο διαγωνιζόμενος, και να έχει χρονική ισχύ τουλάχιστον 120 ημερών, μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών.

Αρμόδια Υπάλληλος για πληροφορίες: Ειρήνη Γρίβα, τηλ.:2665361213, fax: 2665029119, e-mail: igoumen2@otenet.gr.

Τα έξοδα των εκ του νόμου απαραίτητων δημοσιεύσεων της περιληπτικής Διακήρυξης θα βαρύνουν τον ανάδοχο στον οποίο θα κατακυρωθεί οριστικά η προμήθεια (άρθρο 46 Ν.3801/09 ΦΕΚ 163 Α'/04-09-2009).
Read More »
Ηγουμενίτσα: Διαγωνισμός 140.885,66€ για την προμήθεια τροφίμων για τις ανάγκες του ΠΑΚΠΠΟ Ηγουμενίτσα: Διαγωνισμός 140.885,66€ για την προμήθεια τροφίμων για τις ανάγκες του ΠΑΚΠΠΟ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ξετυλίγοντας το Μίτο της «Αριάδνης» για το έτος 2015

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015
Ηγουμενίτσα: Ξετυλίγοντας το Μίτο της «Αριάδνης» για το έτος 2015


"Όταν ο Θησέας, υιός του Αιγέα, βασιλιά των Αθηνών, έφτασε στην Κρήτη, για να προσφερθεί ως θύμα στον Μινώταυρο, συνάντησε την κόρη του Μίνωα, Αριάδνη, και κέρδισε την εύνοιά της. Για να τον γλιτώσει από βέβαιο θάνατο, η Αριάδνη κατέφυγε σε ένα τέχνασμα: του έδωσε ένα κουβάρι νήμα (ο περίφημος Μίτος της Αριάδνης), χάριν τού οποίου μπόρεσε να βρει την έξοδο του Λαβύρινθου μετά την νικηφόρα πάλη του με τον Μινώταυρο"

Στο δύσκολο και γεμάτο εμπόδια λαβύρινθο της κοινωνικής μας πραγματικότητας οι άνθρωποι αλλά και η κοινωνία ολόκληρη αναζητούν διεξόδους. 
Το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ», για μια ακόμη χρονιά, απέναντι στον Μινώταυρο της Κρίσης και των αδιεξόδων του κοινωνικού λαβύρινθου που μας περιβάλλει προσπάθησε να προσφέρει στα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας το Μίτο των αξιών και των καλών πρακτικών που συμβάλλουν στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ισορροπία.

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος η αγωνία και τα ερωτήματά μας παραμένουν τα ίδια: Υπήρξαμε δημιουργικά παραγωγικοί; 
Καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες και τα αιτήματα της κοινότητας; 
Μας επέτρεψαν οι αντικειμενικές συνθήκες να ξεπεράσουμε τους εαυτούς και τις προσδοκίες μας; Καταφέραμε να εκπληρώσουμε τους στόχους μας; 
Ήταν εν γένει ένας χρόνος γεμάτος που θα θυμόμαστε και θα αντλούμε αισιοδοξία και δύναμη από αυτόν; 
Ας δούμε συνοπτικά λοιπόν τι προσέφερε το νήμα του δικού μας κουβαριού που γνέθουμε όλοι μαζί γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί αλλά και ολόκληρη το πλέγμα των κοινωνικών μας σχέσεων.


1. Βραχύχρονες παρεμβάσεις και Πρότζεκτ:

- Με θεματολογία τη σχολική βία, τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, τις σχέσεις με τους ενηλίκους, τη διαφορετικότητα, τις εξαρτήσεις, τη διαχείριση τάξης κλπ τα Στελέχη του Κέντρου Πρόληψης διενήργησαν αξιοποιώντας τη βιωματική προσέγγιση 52 παρεμβάσεις σε Γυμνάσια, 16 σε Δημοτικά, 31 σε Λύκεια, 5 σε Συλλόγους Εκπαιδευτικών, 2 στα ΙΕΚ.


2. Ανοιχτές εκδηλώσεις/ δράσεις:

Φιλοξενία του «Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας» σε Ηγουμενίτσα και Παραμυθιά σε συνεργασία με τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Σουλίου αντίστοιχα.

14 Ενημερωτικές ομιλίες σε Συλλόγους Γονέων και 4 θεματικές συναντήσεις με Γονείς που έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια γονέων του Κέντρου στο παρελθόν.

Βιωματικό Εργαστήρι αφήγησης στο φιλόξενο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το εργαστήρι έκφρασης και φαντασίας «Παραμυθοπλάστης» και με τίτλο «Δώσε κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν' αρχινήσει», Αρωγή στη δράση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες. Προβολές ταινιών στα πλαίσια των Σεμιναρίων Εφήβων.

3. Ατομικά Ραντεβού Συμβουλευτικής:

- Πάνω από 90 ατομικά ραντεβού συμβουλευτικής με γονείς και εφήβους και με κύριο θέμα τους τις σχέσεις μεταξύ οικογένειας και συνομηλίκων.

- Ατομική συμβουλευτική για τους μαθητές του Λυκείου Μαργαριτίου στα πλαίσια της συνεργασίας του Κέντρου με το σχολείο.


4. Σεμινάρια και Προγράμματα Πρόληψης και Αγωγής Υγείας:

- 3 Σεμινάρια Γονέων για γονείς με παιδιά από την προσχολική ηλικία έως και την εφηβεία.

- 1 Σεμινάριο εφήβων και 2 Καλοκαιρινά Εργαστήρια Δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά που ολοκλήρωσαν την 6η Δημοτικού και για μαθητές Γυμνασίου.

- 3 Προγράμματα Πρόληψης και Αγωγής Υγείας για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

5. Επιστημονική- ερευνητική δραστηριότητα

- Παροχή εποπτείας σε εκπαιδευτικούς που υλοποιούν προγράμματα πρόληψης.

- Συμμετοχή σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ στην Πανευρωπαϊκή Έρευνα ESPAD για τη χρήση ουσιών,

- Συμμετοχή στην έρευνα αξιολόγησης και καταγραφής του έργου των Κέντρων του ΕΚΤΕΠΝ.

- Συμμετοχή σε 2 ολομέλειες και ανακοίνωση στη 10η Πανελλήνια Συνάντηση του Δικτύου Κέντρων Πρόληψης στα Ιωάννινα.

- Προγραμματισμός, σχεδιασμός, σύνταξη του νέου πενταετούς προγράμματος/ σύμβασης μεταξύ Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και Κέντρου Πρόληψης.

- 3 εποπτικές συναντήσεις με τον Επιστημονικά Υπεύθυνο για το ΚΠ «ΑΡΙΑΔΝΗ» του Τμήματος Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ.

Απολογίζοντας τη δράση μας εντοπίζουμε τα θετικά και τα κρατούμε ως θεματοφύλακα για τη συνέχεια αλλά και τα αρνητικά που με τη μελέτη και αξιολόγησή τους θα μας κάνουν καλύτερους σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη σχέση με την τοπική κοινωνία αλλά και το χώρο της Πρόληψης ευρύτερα.

Μια χρονιά γεμάτη εμπειρίες, εικόνες, συναισθήματα και δράσεις φτάνει στο τέλος της και εμείς συνεχίσουμε ατενίζοντας τη νέα με τη χαρά του καινούργιου που θα μας έλθει αλλά και την αυτοπεποίθηση ότι με στήριγμά μας τη δική σας συμμετοχή θα συνεχίσουμε να θέτουμε ερωτήματα αλλά και να μοιραζόμαστε αγωνίες.

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή σας!

Σας ευχόμαστε, για μια ακόμη φορά, μια χρονιά γεμάτη εκπλήξεις και εμπειρίες που πλουτίζουν την καρδιά και το μυαλό!

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων 
και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΑΡΙΑΔΝΗ»
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ξετυλίγοντας το Μίτο της «Αριάδνης» για το έτος 2015 Ηγουμενίτσα: Ξετυλίγοντας το Μίτο της «Αριάδνης» για το έτος 2015 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015 Rating: 5

Ξεχωριστά παλαιά έθιμα στη Θεσπρωτία για τις εορτές των Χριστουγέννων, που ξεκινούσαν από το Νοέμβριο

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015
Ξεχωριστά παλαιά έθιμα στη Θεσπρωτία για τις εορτές των Χριστουγέννων, που ξεκινούσαν από το Νοέμβριο

 
 
Η προετοιμασία για τον εορτασμό των Χριστουγέννων στη Θεσπρωτία, ξεκινούσε από το Νοέμβριο Στη γιορτή του αγίου Ανδρέα, οι Ηπειρώτισσες έβραζαν τα παραδοσιακά μπόλια, με καλαμπόκι κι άλλα όσπρια. 
 
Τον Δεκέμβριο οι νοικοκυρές της Ηπείρου, συνήθιζαν να φτιάχνουν τις τηγανίτες στην πλάκα. 
 
Πρόκειται για ένα τοπικό γλύκισμα. 
 
Οι τηγανίτες ήταν μελωμένες με ζαχαρόνερο καρύδια και κανέλα. 
 
Aυτά κατά την παράδοση είναι τα σπάργανα του Χριστού. 
 
Ακόμη έπλαθαν κουλούρια κι έφτιαχναν γλυκά.
 
Τις τηγανίτες τις έτρωγαν το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων. 
 
Τα κάλαντα, βέβαια, την παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων ήταν "υποχρέωση" των παιδιών. 
 
Όποιος πήγαινε τα Χριστούγεννα στο σπίτι του γείτονα, για να πει τα χρόνια πολλά, κρατούσαν ένα κλαρί πουρνάρι, ή ό,τι άλλο δεντρικό. 
 
Τα πετούσαν στο τζάκι, μόλις μπαίνανε και καλημέριζαν. 
 
Κι όταν τα φύλλα τα ξερά έπιαναν φωτιά κι αρχίζανε να τρίζουν και να πετάνε σπίθες, εύχονταν: «Αρνιά, κατσίκια, νύφες και γαμπρούς!» 
 
Αυτή ήταν η καλύτερη ευχή για κάθε νοικοκύρη. 
 
Να προκόβουν τα κοπάδια του, να πληθαίνει η φαμελιά του, να μεγαλώνουν τα κορίτσια και τα παλικάρια του, να του φέρνουν στο σπίτι νύφες και γαμπρούς, να του δώσουν εγγόνια που δε θ’ αφήσουν τ’ όνομα το πατρικό να σβήσει. 
 
Πίτα, η λεγόμενη βασιλόπιτα, φτιάχνονταν με παραδοσιακά υλικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και που κοβόταν στο τραπέζι των μελών της οικογένειας ή και άλλων συγγενών και φίλων. 
 
Για τα Φώτα οι άνθρωποι πίστευαν πως ήταν ο καιρός, η γιορτή που φεύγαν οι καλικάντζαροι, γιατί φοβούνταν την αγιαστούρα του παπά. 
 
Read More »
Ξεχωριστά παλαιά έθιμα στη Θεσπρωτία για τις εορτές των Χριστουγέννων, που ξεκινούσαν από το Νοέμβριο  Ξεχωριστά παλαιά έθιμα στη Θεσπρωτία για τις εορτές των Χριστουγέννων, που ξεκινούσαν από το Νοέμβριο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015 Rating: 5

Έρανος αγάπης από τη Μητρόπολη Παραμυθιάς

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015
Έρανος αγάπης από τη Μητρόπολη Παραμυθιάς

http://www.imparamythias.gr/img/2015/05/agios-donatos-kentrikh_l.jpg
 
Ἀγαπητοί μου Χριστιανοί,

Τίς ἅγιες αὐτές ἡμέρες τῶν Χριστουγέννων καί τοῦ Νέου Ἔτους ὅλοι τίς περιμένουμε μέ χαρά, σάν ξεχωριστές στιγμές τίς ζωῆς μας πού μᾶς ἀποσποῦν ἀπό τά προβλήματα τῆς καθημερινότητας καί μᾶς βοηθοῦν σέ ψυχική ἀνάταση καί βίωση τοῦ μυστηρίου τῆς γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ.

Καί τίς ὄμορφες αὐτές ἡμέρες προσπαθοῦμε νά τίς κάνουμε ὅσο εἶναι δυνατό πιό λαμπρές καί πιό χαρούμενες μέ στολισμό τοῦ σπιτιοῦ, μέ καινούργια ροῦχα καί παπούτσια μέ ὡραῖα καί νόστιμα φαγητά καί γλυκά, μέ δένδρα, παιχνίδια γιά τά παιδιά καί ἄλλα πολλά. Καί ὅλα αὐτά μᾶς δίνουν ἕναν ἰδιαίτερο τόνο χαρᾶς καί εὐτυχίας.

Ὑπάρχουν ὅμως καί πολλοί ἀδελφοί μας, πού δέν ἔχουν ὅτι ἔχουμε ἐμεῖς, καί ἄλλοι πού στεροῦνται καί τά πιό στοιχειώδη καί πεινοῦν καί ὑποφέρουν. Αὐτοί περιμένουν λίγη χαρά ἀπό τήν δική μας ἀγάπη.

Γιά τόν λόγο αὐτό ἡ ἁγία Ἐκκλησία ἔχει καθιερώσει κάθε χρόνο λίγο πρίν ἀπό τά Χριστούγεννα τόν ἔρανο τῆς ἀγάπης γιά τήν άνακούφιση τῶν φτωχῶν καί ἀδυνάτων άδελφῶν μας. Αὐτός ὁ ἔρανος μᾶς δίνει τήν εὐκαιρία νά ἐκδηλωσουμε τά ἔργα τῆς ἀγάπης μας πρός τοῦς ἀδυνάτους ἀδελφούς μας. Ἄς ἀνοίξουμε λοιπόν τήν καρδιά μας καί ἄς προσφέρουμε ὅ, τι θέλει καί μπορεῖ ὁ καθένας, μέ τήν βεβαιότητα ὅτι τά βάζει στό χέρι τοῦ γεννωμένου Χριστοῦ σάν δῶρο τῆς ψυχῆς του πρός τόν Σωτῆρα τοῦ κόσμου.
 
Χρόνια πολλά καί καλά Χριστούγεννα
Ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη
Read More »
Έρανος αγάπης από τη Μητρόπολη Παραμυθιάς Έρανος αγάπης από τη Μητρόπολη Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015 Rating: 5

Σύλληψη αλλοδαπού φυγόποινου στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015
Σύλληψη αλλοδαπού φυγόποινου στην Ηγουμενίτσα


Συνελήφθη, εχτές (15-12-2015) το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, ένας 25χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα μας και σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καστοριάς, με ποινή φυλάκισης τριών μηνών και χρηματική ποινή (1.500) ευρώ, για παραβάσεις του Νόμου Περί Αλλοδαπών.

Read More »
Σύλληψη αλλοδαπού φυγόποινου στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη αλλοδαπού φυγόποινου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015 Rating: 5

Τρελή πορεία αυτοκινήτου Παρέσυρε ποδηλάτη και καρφώθηκε σε κολόνα

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015
Τρελή πορεία αυτοκινήτου Παρέσυρε ποδηλάτη και καρφώθηκε σε κολόνα
Το τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε εχτές, επί της οδού Σελευκείας στην Πρέβεζα, η οποία οδηγεί στην διασταύρωση της Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας.
 
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο οδηγός ενός ΙΧ αυτοκινήτου, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να καρφωθεί στην κυριολεξία σε κολόνα φωτισμού, ενώ παρέσυρε και έναν νεαρό ποδηλάτη που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο σημείο
 
Ο νεαρός ποδηλάτης, αλλά και ο οδηγός του οχήματος, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Πρέβεζας.
 
Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος, διενεργεί το τμήμα τροχαίας Πρέβεζας.
Read More »
Τρελή πορεία αυτοκινήτου Παρέσυρε ποδηλάτη και καρφώθηκε σε κολόνα Τρελή πορεία αυτοκινήτου Παρέσυρε ποδηλάτη και καρφώθηκε σε κολόνα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

http://www.fourtounis.gr/arthra/2013/12/24/24-12-2013_clip_image007.jpg
 
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας θα γιορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα με ένα διαφορετικό τρόπο.

Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 10.00, μαθητές νηπιαγωγείων θα στολίσουν με μάλλινες κορδέλες και καρπούς, ένα κλαδί ελιάς, αναβιώνοντας τον στολισμό και την περιφορά της ειρεσιώνης, στην αρχαία γιορτή των Πυανόψιων.

Η ειρεσιώνη συνδέεται με τα Πυανόψια, μια αρχαία γιορτή που στη διάρκειά της προσφέρονταν ως ευχαριστήριο στους θεούς, οι «απαρχές», οι πρώτοι καρποί της φθινοπωρινής σοδειάς. Στη γιορτή τα παιδιά περιέφεραν ένα μεγάλο κλαδί ελιάς στεμμένο με έρια (μαλλιά προβάτων) και φορτωμένο με κάθε λογής φθινοπωρινούς καρπούς ψάλλοντας λατρευτικά άσματα.

Οι μικροί μας φίλοι θα τοποθετήσουν την ειρεσιώνη δίπλα στο στολισμένο χριστουγεννιάτικο έλατο του Μουσείου, θα τραγουδήσουν τα κάλαντα και θα πάρουν μαζί τους το γούρι-φυλαχτό της χρονιάς.

Οι επισκέψεις των νηπιαγωγείων θα πραγματοποιούνται από 10.00 έως τις 12.00 μετά από σχετική συνεννόηση.

Read More »
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015 Rating: 5

Τεκίλα και.. Παύλα, κάθε Πέμπτη στο Social All Day Cafe Bar

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015
Τεκίλα και.. Παύλα, κάθε Πέμπτη στο Social All Day Cafe Bar


---> 3 Dj's • Mainstream Set
---> Fireworks
---> Photoshooting
---> Tequila Coctails : 5e (special offer)
---> Tequila chocolate (welcome shots)
 

Social all day cafe
Εθνικής αντιστάσεως

Πλατάνια Ηγουμενίτσας
Read More »
Τεκίλα και.. Παύλα, κάθε Πέμπτη στο Social All Day Cafe Bar Τεκίλα και.. Παύλα, κάθε Πέμπτη στο Social All Day Cafe Bar Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015 Rating: 5

«Λουκέτο» στο δημοτικό σχολειό Ξηρολόφου βάζει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015
«Λουκέτο» στο δημοτικό σχολειό Ξηρολόφου βάζει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων

 
 
Την επ΄αόριστο αποχή των μαθητών από τα μαθήματα τους με πρωτοβουλία των γονέων, αποφάσισε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολειού Ξηρολόφου σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης.

Αιτία η μεταφορά των μαθητών από το ΚΤΕΛ, η οποία δεν πραγματοποιείται τις προβλεπόμενες ώρες, καθώς η μεταφορά πραγματοποιείται με ένα όχημα τόσο από Καρβουνάρι όσο και από Ζερβοχώρι και Προδρόμι .

Το θέμα συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας μετά από σχετική ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης Ενωτική Κίνηση για την Ανάπτυξη, Δημήτριου Σακαρέλη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει σχετική απόφαση αφού η μεταφορά των μαθητών είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της paramythia-online.gr, τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στην περιφέρεια για την εξεύρεση λύσης.

Για το ίδιο θέμα έχει υπάρξει επικοινωνία της περιφερειακής συμβούλου Αντιγόνη Φίλη με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας στην οποία και πρότεινε το δρομολόγιο από Καρβουνάρι να πραγματοποιείται από το λεωφορείο που μεταφέρει τους μαθητές του Γυμνασίου, με παρουσία συνοδού.

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, ζητά την άμεση τροποποίηση της υπάρχουσας σύμβασης και τον διαχωρισμό των δύο δρομολογίων (Ζερβοχώρι - Ξηρόλοφος και Καρβουνάρι - Ξηρόλοφος) που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις με δύο ξεχωριστά λεωφορεία, ένα για κάθε προορισμό.
Read More »
«Λουκέτο» στο δημοτικό σχολειό Ξηρολόφου βάζει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων «Λουκέτο» στο δημοτικό σχολειό Ξηρολόφου βάζει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015 Rating: 5

Αποποινικοποιούνται οι καταλήψεις στα σχολεία

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015
Αποποινικοποιούνται οι καταλήψεις στα σχολεία

Σειρά διατάξεων που αφορούν τα νέα προγράμματα της διδακτικής στήριξης στα σχολεία, θέματα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), και καταλήψεων στα σχολεία κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα.

Με τις διατάξεις ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες του Αντισταθμιστικού Σχολείου (που αποτελεί τη νέα μορφή πρόθετης διδακτικής στήριξης μαθητών στα σχολεία), αλλά καταργείται και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) που αφορούσε τις καταλήψεις μαθητών στα σχολεία.

«Με την προτεινόμενη διάταξη αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της σχολικής ζωής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την αποποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά στην εισιγητική του έκθεση το υπουργείο Παιδείας.

«Η κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου 'περί ομαλής λειτουργίας των σχολείων', που κυρώθηκε με τον Ν. 2811/2000, κρίνεται αναγκαία προκειμένου να προστατευθούν οι ανήλικοι από ιδιαίτερα ψυχοφθόρες διαδικασίες ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης λόγω των δημοκρατικών διεκδικήσεων τους.

Άλλωστε η τέλεση αξιοποίνων πράξεων στο χώρο του σχολείου τιμωρείται από τις διατάξεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τόσο τους μαθητές όσο και τους γονείς ανήλικων μαθητών οι οποίοι παραλείπουν να τους εμποδίσουν από την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων.

Τέλος, η αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών, σε περίπτωση μαθητικών καταλήψεων, καλύπτεται ήδη από τη ρύθμιση του ν. 4326/2015 ώστε να μη διασαλεύεται η ομαλή πορεία του εκπαιδευτικού έργου» αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.
Read More »
Αποποινικοποιούνται οι καταλήψεις στα σχολεία  Αποποινικοποιούνται οι καταλήψεις στα σχολεία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015 Rating: 5

Η ομιλία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015
Η ομιλία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση στην Ηγουμενίτσα


Είναι γεγονός πως η διεθνής οικονομική κρίση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο προκάλεσε διαδοχικούς τεκτονικούς σεισμούς όχι απλά στις αγορές αλλά και σε παραδοσιακές πολιτικές και κοινωνικές αξίες.

Το μεγαλύτερο πολιτικό θύμα αυτής της κρίσης τουλάχιστον στο δικό μας πολιτικό και γεωγραφικό ημισφαίριο υπήρξε η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που βρέθηκε μπροστά σε ένα υπαρξιακό δίλλημα.

Να συγκρουστεί και να υπερασπιστεί τον κόσμο όπως τον γνωρίζαμε ως χτες από τη μια ή να συναινέσει στην υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και των κεκτημένων που μαζί με τους πολίτες κατοχύρωσε μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η μετάλλαξη της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας

Όμως όποια κι αν ήταν η απάντηση που έδωσαν οι ηγεσίες των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων σ’ αυτό το θεμελιώδες ερώτημα, η αλήθεια είναι ότι η απάντηση που έδινε η ίδια η πραγματικότητα είναι ότι βρέθηκαν σε ένα πόλεμο χωρίς όπλα, σε μια μάχη με ξύλινα σπαθιά και ηττήθηκε κατά Κράτος.

Για ποιά σοσιαλδημοκρατία λοιπόν μπορούμε σήμερα να μιλάμε όταν το μεγάλο κεφάλαιο μπορεί να διαφεύγει της συμμετοχής του στο χρέος της κοινωνικής αλληλεγγύης και με ένα κλικ σε ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή να μεταφέρει πακτωλούς χρημάτων σε τροπικούς και όχι μόνο φορολογικούς παραδείσους;

Ποιά σοσιαλδημοκρατία μπορεί να διατηρήσει το κοινωνικό κράτος, να διασφαλίσει την ανάπτυξη και τον υγιή ανταγωνισμό μέσα από την ενίσχυση του θεσμικού οπλοστασίου και των ελεγκτικών μηχανισμών του τραπεζικού συστήματος όταν έχει ενσωματωθεί πλήρως στη νεοφιλελεύθερη πτυχή της παγκοσμιοποίησης;

Για να μπορούμε να μιλούμε σήμερα σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο για Σοσιαλδημοκρατία, την εποχή της πτώσης των συνόρων, των social-media και της επανάστασης του διαδικτύου βασική προϋπόθεση είναι η σύγκρουση με τη λογική της απορρύθμισης.

Η ανάκτηση δηλαδή του πολιτικού ελέγχου από τα “αόρατα” για την κοινωνία χέρια της αγοράς που ανήκουν στην πραγματικότητα στα πολύ ορατά χέρια του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών που διαθέτουν κατά περιπτώσεις προϋπολογισμούς μεγαλύτερους ακόμη και από αυτούς πολλών κρατών.

Η ανάκτηση αυτού του δημόσιου ελέγχου της οικονομίας θα έρθει μόνο μέσα από διεθνείς συνεννοήσεις και διακρατικές συγκλίσεις για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης συμβατό με τα κοινωνικά αγαθά και τις κατακτήσεις της σύγχρονης Δημοκρατίας.

Συνεννοήσεις που οφείλουν να καταλήξουν σε επίπεδο Ευρωπαικής Ενωσης σε μια προοπτική ευρωπαικής ολοκλήρωσης :
στη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών,
την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου,
την ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου της αγοράς αξιολόγησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με τη δημιουργία ενός διακρατικού Ευρωπαϊκού Οίκου Αξιολόγησης και
την υιοθέτηση ενός νόμου με τη σύναψη διεθνούς σύμβασης που όπως στη δεκαετία του 30′ στην Αμερική θα αποτρέπει τη μεταμόρφωση της οικονομίας σε καζίνο και θα διασφαλίζει τις καταθέσεις των πολιτών με την αυστηρή διάκριση των τραπεζών σε καταθετικές και επενδυτικές.

Πρόκειται για θέσεις και προτάσεις που αν και σήμερα έχουν υποστηριχθεί από σημαίνοντες ακαδημαϊκούς και οικονομολόγους , παραμένουν στα συρτάρια των ηγετικών ομάδων των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων γιατί προϋποθέτουν ακριβώς σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα και αντιλήψεις.

Η κρίση της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας

Σε εθνικό επίπεδο τώρα, η κρίση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας υπαγορεύτηκε από τις έκτακτες καταστάσεις που διαμορφώθηκαν στη χώρα το 2009, την αναγκαιότητα για μεταρρυθμίσεις και αποφάσεις με πολιτικό κόστος εξαιτίας της οικονομικής κατάρρευσης που προκάλεσε η κυβέρνηση της “στατικής απάτης” υπό τον κύριο Κ.Καραμανλή.

Η οικονομική και πολιτική αυτή κρίση συνοδεύτηκε από ένα σύστημα διαπλοκής κι ασυδοσίας εξωθεσμικών παραγόντων με ισχυρό έρεισμα στο τρίγωνο διαπλοκής τραπεζών – ΜΜΕ και πολιτικής εξουσίας. Ανατροπή που είχε ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης και της αφήγησης της για το πρόσφατο και άμεσο παρελθόν της.

Σήμερα, χωρίς μια αξιόπιστη πολιτική εναλλακτική στο προοδευτικό, δημοκρατικό φάσμα είναι πολύ λογικό λοιπόν να μιλούν κάποιοι για ανάγκη ενοποίησης του χώρου.

Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε για ποια ενοποίηση και για ποια σοσιαλδημοκρατία μιλάμε!

Ενοποίηση που σημαίνει,

άθροισμα των πολιτικών φιλοδοξιών, συγκολλήσεις κορυφής, ή

πολιτική συμπόρευση με βάση τις ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών;

Ενοποίηση για ποιούς;

Για να αποκαταστήσουμε φαντάσματα των “πρώην” πολιτικών , ή

για τους πολίτες, για τον εξορθολογισμό και τη δικαιότερη κατανομή των κοινωνικών βαρών;

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως η όποια συμπόρευση δεν μπορεί να υπαγορεύεται από κίνητρα προσωπικής επιβίωσης και πολιτικής ιδιοτέλειας αλλά να αποτελεί μια γενναία ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ με περιεχόμενο κι όχι αόριστες διακηρύξεις-πλαίσια.

Μια συμφωνία – χρονοδιάγραμμα για προοδευτικές, συγκρουσιακές μεταρρυθμίσεις.

Μεταρρυθμίσεις με στόχο τη δημιουργία νέου πλούτου, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να μη πληρώνουν συνεχώς οι ίδιοι και οι ίδιοι και την ανακούφιση των κοινωνικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.

Μεταρρυθμίσεις που θα επανεκκινήσουν την οικονομία, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και το ρυθμιστικό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας.

Λύση οι μεταρρυθμίσεις και όχι η λιτότητα!

Πρέπει να συμφωνήσουμε:
σε ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα,
στην πάταξη της γραφειοκρατίας με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και
τη μεταρρύθμιση της Διοικητικής Δικαιοσύνης με έμφαση στην ταχύτητα της δικαιοδοτικής διαδικασίας ιδιαίτερα των υποθέσεων που αφορούν επενδυτικές και αναπτυξιακές υποθέσεις.

Να διαμορφώσουμε δηλαδή ένα περιβάλλον σταθερότητας, ασφάλειας και διαφάνειας που θα αντιλαμβάνεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα είναι πραγματικά ελκυστικό για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Ταυτόχρονη πρέπει να είναι και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για να πληρώσουν οι μόνιμα φοροαποφεύγοντες κι όχι να πληρώσουν και γι’ αυτούς τα συνήθη θύματα , οι συνεπείς πολίτες μέσα από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Γιατί η λύση δεν είναι η λιτότητα.Η λύση είναι οι προοδευτικές και κοινωνικά δίκαιες μεταρρυθμίσεις.

Η διαμόρφωση μιας ευνομούμενης πολιτείας με την αλλαγή της φυσιογνωμίας και της αρχιτεκτονικής της Δημόσιας Διοίκησης σε συνδυασμό με τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην οικονομία για την απελευθέρωση των δυνάμεων του υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος των πολιτών.

Διαφορετικά με την εμμονή σε δημοσιονομικά κι όχι διαρθρωτικά μέτρα η χώρα μας, οι πολίτες, κινδυνεύουν να υποστούν ένα άλλο οικονομικό μαρτύριο όμοιο με εκείνο του Σίσυφου και να καταδικαστούν να γεμίζουν με “μέτρα”, με τους κόπους και τις οικονομίες μιας ζωής ένα βαρέλι που συνεχώς χάνει.

Αυτή η λογική, η λογική των μεγάλων αλλαγών υπό την εγγύηση του Κράτους Δικαίου οφείλει να είναι η απάντηση μας στα πραγματικά προβλήματα αλλά και στους ακραία νεοφιλελεύθερους κύκλους των δανειστών που προκρίνουν αποτυχημένες και υφεσιακές πολιτικές.

Συνεπώς το μόνο κριτήριο για τη συνεργασία και τον όποιο διάλογο στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας με τα πολιτικά κόμματα και πρόσωπα που τον απαρτίζουν δεν μπορεί παρά να είναι η απάντηση τους, η απάντηση μας σε ανάλογα κορυφαία πολιτικά διλήμματα.

Στα διλήμματα που αποτελούν και τη διαχωριστική γραμμή της προόδου από τη συντήρηση.

Πρέπει επίσης να θυμηθούμε εκτός από τα οικονομικά δεδομένα για μια πιο δίκαιη οικονομική πολιτική, το δεύτερο συνθετικό της πολιτικής μας ιδεολογίας που είναι η λέξη δημοκρατία.

Οφείλουμε έτσι να αναστοχαστούμε όλοι μαζί το κοινό μας παρελθόν, να ανανεώσουμε τον πολιτικό μας λόγο και να ξαναθυμηθούμε τις αξίες μας σε μια νέα πραγματικά προοδευτική στροφή στις ρίζες της σοσιαλδημοκρατικής αριστεράς που είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.

Να απαντήσουμε όχι απλά στα ιδεολογικά διλήμματα της σοσιαλδημοκρατίας αλλά στον ουσιαστικό λόγο για τον οποίο βρισκόμαστε στην πολιτική.

Για τους εαυτούς μας ή για τους πολίτες;
Read More »
Η ομιλία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση στην Ηγουμενίτσα Η ομιλία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015 Rating: 5

Δηλώσεις Γιόγιακα για τον ξυλοδαρμό στα Εξάρχεια του βουλευτή της ΝΔ Β. Οικονόμου (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015
Δηλώσεις Γιόγιακα για τον ξυλοδαρμό στα Εξάρχεια του βουλευτή της ΝΔ Β. Οικονόμου (+ΒΙΝΤΕΟ)Στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» νοσηλεύεται ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου μετά από ξυλοδαρμό που υπέστη από αγνώστους σε μαγαζί στα Εξάρχεια.

Όλα συνέβησαν γύρω στις 22:00. Ο Βασίλης Οικονόμου έπινε ένα ποτό στο μπιστρό-μπαρ «Ζάχαρη και Αλάτι» επί της οδού Βαλτετσίου, χωρίς να συνοδεύεται από άνδρα της προσωπικής του ασφάλειας.

Αιφνιδιαστικά, μπήκαν στο μαγαζί περί τα δέκα άτομα με κράνη και κουκούλες. Τον πλησίασαν και τον ρώτησαν: «Είσαι ο Βασίλης Οικονόμου; Που ήσουν βουλευτής στο ΠΑΣΟΚ, στη ΔΗΜΑΡ και στη ΝΔ τώρα;» και ξεκίνησαν να τον ξυλοκοπούν.

Ο κ. Οικονόμου φέρει θλαστικά τραύματα στο πρόσωπο και στο σώμα και κάνει εξετάσεις στο νοσοκομείο. Το μαγαζί όπου δέχθηκε την επίθεση είναι δίπλα από το πολιτικό του γραφείο και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το «Γιάντες» όπου είχε δεχθεί πριν μερικούς μήνες επίθεση ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Oι άγνωστοι, που προξένησαν ζημιές και στο μαγαζί, φεύγοντας του φώναξαν απειλητικά: «Άμα ξαναπατήσεις στα Εξάρχεια σε σκοτώσαμε».
 
Read More »
Δηλώσεις Γιόγιακα για τον ξυλοδαρμό στα Εξάρχεια του βουλευτή της ΝΔ Β. Οικονόμου (+ΒΙΝΤΕΟ)  Δηλώσεις Γιόγιακα για τον ξυλοδαρμό στα Εξάρχεια του βουλευτή της ΝΔ Β. Οικονόμου (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015 Rating: 5

Σελίδες