Αγαπημένος προορισμός πολλών παραθεριστών η παραλία της Πλαταριάς

Τρίτη, Ιουλίου 02, 2019

Αγαπημένος προορισμός πολλών παραθεριστών η παραλία της Πλαταριάς

Φωτογραφίες-Γιώργος Μαλαμίδης
Δίπλα στο ομώνυμο χωριό υπάρχει η μεγάλη και πανέμορφη παραλία της Πλαταριάς. 
Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Ηπείρου με το μήκος της να ξεπερνά το 1 χιλιόμετρο.
Είναι αμμώδης και ρηχή παραλία, ενώ τα νερά της είναι καθαρά και γαλαζοπράσινα
Είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη και έχει άπλετο χώρο για πάρκινγκ. 
Στην παραλία προσφέρονται ξαπλώστρες και ομπρέλες από τις τοπικές καφετέριες, ενώ υπάρχουν και γραφικά ταβερνάκια και ψαροταβέρνες που μπορεί κανείς να απολαύσει το φαγητό του. 
Είναι ένα ήσυχο μέρος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πολυσύχναστες και πολύβουες παραλίες της Θεσπρωτίας.


 
Read More »
Αγαπημένος προορισμός πολλών παραθεριστών η παραλία της Πλαταριάς Αγαπημένος προορισμός πολλών παραθεριστών η παραλία της Πλαταριάς Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 02, 2019 Rating: 5

Δείτε το πανέμορφο Ράγιο Θεσπρωτίας από ψηλά (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Ιουλίου 02, 2019
Δείτε το πανέμορφο Ράγιο Θεσπρωτίας από ψηλά (+ΒΙΝΤΕΟ)


Το Ράγιο είναι ένα σχεδόν ημιορεινό μικρό χωριό στο νομό Θεσπρωτίας, στην άλλοτε επαρχία Θυάμιδος. Βρίσκεται 13 χλμ. βόρεια της Ηγουμενίτσας σε υψόμετρο 50 μ.. Σύμφωνα με την τελευταία διοικητική διαίρεση (Σχέδιο Καλλικράτης) αποτελεί έδρα τοπικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας Σαγιάδας, του δήμου Φιλιατών.

Εκκλησιαστικά υπάγεται στη Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας. Πολύ πλησίον του χωριού βρίσκεται η ιστορική ομώνυμη Μονή Ραγίου, αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου.
Ἡγουμενίτσης). Μεταξὺ τῶν κειμηλίων τῆς Μονῆς εὑρίσκεται μέρος ἀπὸ τὰ λείψανα τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς, Ἁγίας Ἄννας, Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέα καὶ Ἁγίου Παντελεήμονος.

Σήμερα ἡ Ἱερὰ Μονὴ χάριν τῶν προσπαθειῶν τοῦ ἀειμνήστου πρώην Ἡγουμένου της Μακαριστοῦ Ἀρχιμ. Κωνσταντίου Ρούσσινου καί τοῦ νῦν Ἡγουμένου της Ἀρχιμ. π. Γερασίμου Φραγκόπουλου, προσπαθεῖ νὰ ἀναβιώσει τὸ περασμένο μεγαλεῖο της. Τα Αρχαία Γίτανα ή Γιτάνη, αγγλικά Gitanae or Gitana, (μεταγενέστερα Γκούμανη) ήταν αρχαία πόλη της Ηπείρου η αρχαία πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, περιγραφείσα από τον ιστορικό Λίβιο (Livy) ως κειμένη πλησίον της Κέρκυρας, και περίπου 10 μίλια από την ακτή (Livius.xlii.38) και ως ένα μέρος συνάντησης της Ηπειρωτικής Συμμαχίας (Epirote League, Concillio Epirotatum). Τα Γίτανα ΔΕΝ αναφέρεται από κανένα άλλο συγγραφέα, και πιθανολογείται ότι το όνομα είναι παραφθορά της ηπειρωτικής πόλης Χυτώνη (Chyton), την οποία ο αρχαίος ιστορικός Εφορος (Ephorus) την αναφέρει σαν αποικία των Ιώνων από τις Κλαζομενές της Μ.Ασίας στην Ηπειρο., Αλλες σημαντικές αρχαίες πόλεις στό Νομό Θεσπρωτίας ήταν και είναι σήμερα επισκέψιμες:
Ο αρχαιολογικός χώρος του Πύργου Ραγίου καταλαμβάνει την κορυφή λόφου στο μέσον του κάμπου Ραγίου-Κεστρίνης, κοντά στις παλαιές εκβολές του ποταμού Καλαμά. Η θέση παρουσιάζει διαχρονική χρήση από τη Μέση Παλαιολιθική περίοδο έως τους χρόνους της Οθωμανικής κυριαρχίας. Το οχυρό θεωρείται ότι αποτέλεσε τμήμα της «Κερκυραϊκής Περαίας», της στρατιωτικής βάσης που -σύμφωνα με τον ιστορικό Θουκυδίδη- ίδρυσαν οι Κερκυραίοι στις θεσπρωτικές ακτές, στις αρχές του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Τον 5ο αι. π.Χ. ο λόφος οχυρώθηκε με ισχυρό ισοδομικό τείχος, το οποίο διατηρείται σήμερα σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, περικλείοντας μία έκταση τριών στρεμμάτων. Μικρό τμήμα στη δυτική πλευρά της οχύρωσης ακολουθεί το πολυγωνικό σύστημα τoιχοποιίας και αποδίδεται σε επεμβάσεις και ανακατασκευές κατά τους ύστερους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους. Ορθογώνιοι πύργοι και θλάσεις ενίσχυαν την αμυντική ικανότητα του τείχους. Κατά την αρχαιότητα, η κύρια είσοδος της οχύρωσης βρισκόταν στη νότια πλευρά, ενώ υπήρχε και μία δεύτερη στενή πυλίδα στα βόρεια.

Λιγοστά είναι τα κατάλοιπα οικοδομημάτων των κλασικών ~ ελληνιστικών χρόνων στο εσωτερικό του οχυρού, λόγω του κατεξοχήν στρατιωτικού χαρακτήρα της θέσης. Ξεχωρίζουν μία εντυπωσιακού μεγέθους λαξευμένη στο βράχο δεξαμενή για τη συγκέντρωση των ομβρίων υδάτων και ένα ορθογώνιο λάξευμα σε έναν από τους προεξέχοντες βράχους -σήμερα γνωστό ως «θρόνος του Αγά»- του οποίου η χρήση και ο χρόνος κατασκευής παραμένουν άγνωστα.

Κατά την Οθωμανική περίοδο ο χώρος κατοικήθηκε συστηματικά. Την ίδια εποχή, επάνω στο βόρειο πύργο της αρχαίας οχύρωσης, κατασκευάστηκε ένα διώροφο κτίσμα, ο λεγόμενος Πύργος, στον οποίο οφείλεται και η σύγχρονη ονομασία της θέσης. Ο Πύργος ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο της «κούλιας» (“kula”) ιδιαίτερα διαδεδομένος στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο κατά την Oθωμανική περίοδο. Πρόκειται για κτίριο στρατιωτικού χαρακτήρα χωρίς θύρες ή άλλα ανοίγματα στο επίπεδο του ισογείου. Η μοναδική είσοδος βρισκόταν ψηλότερα και ήταν προσβάσιμη μέσω ξύλινης κινητής γέφυρας. Τα παράθυρα είναι μικρά και συναντώνται μόνο στους επάνω ορόφους. Η δυνατότητα άμυνας ενισχυόταν με πολεμίστρες στους τοίχους και μία καταχύστρα ή λαδορίχτη επάνω από την είσοδο.

Ο Πύργος της Οθωμανικής περιόδου έχει σήμερα αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος.

* Τα κείμενα επιμελήθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και το βίντεο ο Γιώργος Μαλαμίδης, για λογαριασμό του Πολιτιστικού Συλλόγου Ραγίου

Read More »
Δείτε το πανέμορφο Ράγιο Θεσπρωτίας από ψηλά (+ΒΙΝΤΕΟ) Δείτε το πανέμορφο Ράγιο Θεσπρωτίας από ψηλά (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 02, 2019 Rating: 5

Σύλληψη δύο αλλοδαπών το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Ιουλίου 02, 2019
Σύλληψη δύο αλλοδαπών το βράδυ στην Ηγουμενίτσα
 
Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.


 
Read More »
Σύλληψη δύο αλλοδαπών το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη δύο αλλοδαπών το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 02, 2019 Rating: 5

Θεσπρωτία: Σχετική μείωση στις ενεργές φωλιές πελαργών και στον συνολικό πληθυσμό τους

Τρίτη, Ιουλίου 02, 2019

Θεσπρωτία: Σχετική μείωση στις ενεργές φωλιές πελαργών και στον συνολικό πληθυσμό τους


Πραγματοποιήθηκε και για το 2019 η ετήσια απογραφή πελαργών του Ν. Θεσπρωτίας και κάποιων περιοχών του Ν. Πρεβέζης που εμπίπτουν στα όρια της περιοχής αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά- Αχέροντα-Κέρκυρας. Συνολικά, καταμετρήθηκαν φωλιές πελαργών σε 41 περιοχές του Ν. Θεσπρωτίας και 6 στο Ν. Πρεβέζης.
Η απογραφή περιλαμβάνει απευθείας παρατήρηση και καταγραφή των φωλιών και των ζευγαριών πελαργών. Συγκεκριμένα, καταγράφεται ο αριθμός και η θέση των φωλιών με ή χωρίς πελαργούς, ενώ όπου υπάρχουν νεοσσοί καταγράφεται ο ακριβής αριθμός αυτών. Στα δεδομένα που συλλέγονται υπάρχουν κι άλλα στοιχεία όπως το υψόμετρο και οι γεωγραφικές συντεταγμένες κάθε φωλιάς, τυχόν άδειες ή κατεστραμμένες φωλιές καθώς και το είδος κάθε φωλιάς αν είναι φυσική ή τεχνητή και αν βρίσκεται π.χ. πάνω σε εκκλησία ή στύλο της ΔΕΔΔΗΕ.
Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά σε διάφορα γραφήματα τα αποτελέσματα τόσο της φετινής απογραφής όσο και η σύγκρισή τους με τις δυο προηγούμενες χρονιές, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του επισκεπτόμενου πληθυσμού των πελαργών για την τελευταία τριετία στην περιοχή μας.
Στον πίνακα και στο γράφημα που ακολουθούν (Πίνακας 1, Γράφημα 1) φαίνεται για την τελευταία τριετία το σύνολο των φωλιών των πελαργών, οι άδειες φωλιές, πόσα ζευγάρια πελαργών αναπαράχθηκαν και πόσοι νεοσσοί συνολικά παρατηρήθηκαν. Συμπερασματικά, παρατηρείται μια σχετική μείωση στις ενεργές φωλιές πελαργών (8%), στους νεοσσούς (24%) αλλά και στον συνολικό πληθυσμό τους (νεοσσοί και ενήλικα) (19%). Επίσης, μεμονωμένα άτομα και «συμμορίες» μη αναπαραγόμενων πελαργών (non-breeding fraction) παρατηρήθηκαν σε ορισμένες περιοχές (Προδρόμι, Γαρδίκι, Μαργαρίτι, Ελαία) (Εικόνα 1 και 2).


Εικόνα 1
Εικόνα 2

Τον μήνα Ιούλιο οι περισσότεροι πελαργοί ξεκινούν τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις, γυμνάζοντας τα φτερά τους και πηδώντας πάνω από τη φωλιά, πριν ξεκινήσουν  το μεγάλο τους ταξίδι προς την Ν. Αφρική, αν και στη πραγματικότητα οι περισσότεροι θα πάνε στο Σουδάν, στο Νότιο Σουδάν, στο Τσαντ, στην Κένυα ή στην Αιθιοπία, όπου μετακινούνται διαρκώς.
Όσον αφορά στο είδος των φετινών φωλιών πελαργών, όπως φαίνεται και στο γράφημα 2, πολλές από τις φυσικές φωλιές καταστράφηκαν και έπεσαν είτε από τις καιρικές συνθήκες είτε από αλλαγές των στύλων της ΔΕΔΔΗΕ. Πολλές φωλιές πελαργών έμειναν άδειες με περισσότερες τις φυσικές φωλιές σε στύλο (Γράφημα 2), αξίζει ωστόσο να αναφερθεί το γεγονός ότι φωλιές πελαργών σε εκκλησίες δεν υπάρχουν πια ενεργές (τελευταία ενεργή φωλιά στη Κορώνη Πρέβεζας, δεν υπάρχει πια), παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν με τοποθέτηση πλέγματος ή/και άλλης κατασκευής για την προσέλκυσή τους (Εικόνα 3 φωλιά με πλέγμα εκκλησία Σαγιάδας).
Εικόνα 3

Η κατανομή των νεοσσών ανά φωλιά για το 2019 φαίνεται στο ακόλουθο γράφημα (Γράφημα 3). Προκύπτει ότι οι φωλιές με 4 νεοσσούς ήταν περισσότερες, ενώ φέτος δεν παρατηρήθηκαν φωλιές με πέντε και έξι νεοσσούς. Αναλυτικότερα, το 45% των φωλιών είχαν από 4 νεοσσούς, ποσοστό μικρότερο από το 2018 (ήταν 60%), το 29% από τρεις νεοσσούς, στα ίδια επίπεδα περίπου με τις περσινές καταγραφές (ήταν 30%) και το 25% από δύο νεοσσούς, περισσότερους από πέρσι (ήταν 7%). Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η μείωση στον αριθμό των νεοσσών σε κάθε φωλιά συνδέεται πιθανά με την μη εύρεση τροφής από το ζευγάρι πελαργών, στην περιοχή που αναπαράγονται και σε ακτίνα 1-3km έως 5km το περισσότερο.


Λίγες ημέρες πριν από την αναχώρησή τους οι πελαργοί συναθροίζονται σε λιβάδια, κοντά σε τέλματα ή λίμνες, και από κει, χρησιμοποιώντας τα θερμά ανοδικά ρεύματα ξεκινούν όλοι μαζί γυροπετώντας σε κυκλική πορεία. Τα νεαρά φεύγουν 1 με 2 εβδομάδες νωρίτερα από τους ενήλικες. Ο λευκοπελαργός (Ciconia ciconia) είναι προστατευόμενο είδος από τη Διεθνή αλλά και την Εθνική νομοθεσία, αλλά και ένα είδος που συντρόφευε πάντα τους ανθρώπους στις αγροτικές δουλειές. Οι πελαργοί, ως ρυθμιστές του πληθυσμού διάφορων «βλαβερών» για τον άνθρωπο (τρωκτικών, εντόμων, κ.ά.) έχουν μια σημαντικότατη θέση στα αγροτικά οικοσυστήματα. Είναι δείκτες της ισορροπίας του περιβάλλοντος ενώ παράλληλα αποτελούν σύμβολο της αρμονικής συμβίωσης του ανθρώπου με τη φύση της υπαίθρου.
Η απογραφή πελαργών οργανώθηκε και φέτος από το Φορέα Διαχείρισης Καλαμά- Αχέροντα-Κέρκυρας από μια ομάδα πεδίου που αποτελείται από τις βιολόγους Συντιχάκη Ε. και Βόγγολη Δ. και τους φύλακες Διαμάντη Χ., Κόντο Κ., Μάντο Α., Μαρτίνης Α. και Φιλίππου Ε. 
Στόχος της απογραφής των πελαργών είναι ο εντοπισμός τυχόν απειλών για τη ζωή του συγκεκριμένου είδους, όπως η χρήση χημικών ουσιών στη γεωργία, μονοκαλλιέργειες κλπ., που οδηγούν σε υποβάθμιση ή/και εξαφάνιση των ενδιαιτημάτων του, ώστε να ληφθούν  τα ανάλογα διαχειριστικά μέτρα αντιμετώπισής τους, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην προστασία του είδους.  
Read More »
Θεσπρωτία: Σχετική μείωση στις ενεργές φωλιές πελαργών και στον συνολικό πληθυσμό τους Θεσπρωτία: Σχετική μείωση στις ενεργές φωλιές πελαργών και στον συνολικό πληθυσμό τους Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 02, 2019 Rating: 5

Δωρεά του ΟΛΗΓ στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών

Τρίτη, Ιουλίου 02, 2019
Δωρεά του ΟΛΗΓ στο Γενικό Νοσοκομείο ΦιλιατώνΤο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών ευχαριστεί τον ΟΛΗΓ Α.Ε. και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Ανδρέα Νταή για την ανταπόκρισή του σε αίτημα δωρεάς του Νοσοκομείου .

Συγκεκριμένα ο ΟΛΗΓ Α.Ε. ενίσχυσε το βρογχολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου με ενδοσκοπική διαθερμία με την οποία πραγματοποιούνται ενδοβροχικές επεμβατικές πράξεις.

Το ανωτέρω μηχάνημα συμβάλλει περαιτέρω στην αναβάθμιση του βρογχολογικού Εργαστηρίου και ενισχύει ακόμη περισσότερο την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας του Νοσοκομείου μας, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες για την πραγματοποίηση επεμβατικών πράξεων.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΔΕΡΔΕΜΕΖΗΣRead More »
Δωρεά του ΟΛΗΓ στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών Δωρεά του ΟΛΗΓ στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 02, 2019 Rating: 5

Την Πέμπτη η Κεντρική προεκλογική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σε Φιλιάτες και Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Ιουλίου 02, 2019
Την Πέμπτη η Κεντρική προεκλογική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σε Φιλιάτες και Ηγουμενίτσα


Την Πέμπτη 4-7-2019 και ώρα 11.00 στους Φιλιάτες, στην επάνω πλατεία, θα πραγματοποιηθεί προεκλογική εκδήλωση κατά την οποία θα παρουσιαστούν και οι υποψήφιοι βουλευτές.

Θα προλογίσει: Ο Χρήστος Μαντάς μέλος της ΚΕ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019.

Επίσης την Πέμπτη 4-7-2019 και ώρα 8.30 μμ Θα πραγματοποιηθεί η Κεντρική μας προεκλογική εκδήλωση στην Ηγουμενίτσα στο εκλογικό μας κέντρο (23ης Φεβρουαρίου και Γρ. Λαμπράκη) κατά την οποία θα παρουσιαστούν και οι υποψήφιοι βουλευτές.

Σας καλούμε να παρευρεθείτε.


Read More »
Την Πέμπτη η Κεντρική προεκλογική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σε Φιλιάτες και Ηγουμενίτσα Την Πέμπτη η Κεντρική προεκλογική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σε Φιλιάτες και Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 02, 2019 Rating: 5

Η υποψήφια βουλευτής Θεσπρωτίας με το ΚΙΝ.ΑΛ. Μαρία Σαμίου για το ΕΣΥ

Τρίτη, Ιουλίου 02, 2019
Η υποψήφια βουλευτής Θεσπρωτίας με το ΚΙΝ.ΑΛ. Μαρία Σαμίου για το ΕΣΥ


Σήμερα, μετά από 35 χρόνια λειτουργίας το ΕΣΥ πρέπει να αναγεννηθεί.

Με γενναίες πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση και ολοκλήρωσή του.

· Με καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας , μείωση των ανισοτήτων και ειδικό σχέδιο δράσης για την Νησιωτική Ελλάδα και τις δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές.

· Με ενιαίο, διαδραστικό ψηφιακό περιβάλλον για την υγεία και τη διοίκησή της με βασικό άξονα τον διαρκή εκσυγχρονισμό και την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

· Με εκσυγχρονισμό των υποδομών.

· Με αναμόρφωση και ανακατεύθυνση των διαθέσιμων πιστώσεων σε μια νέα πυραμίδα προτεραιοτήτων με προτεραιότητα την ΠΦΥ.

· Ενοποίηση όλων των δομών πρωτοβάθμιας ΦΥ κάτω από τη σκέπη ενός Εθνικού Δικτύου, με τον ΕΟΠΥΥ ρυθμιστή και εγγυητή της αξιοποίησης της Δημόσιας Δαπάνης. Δίκτυο που θα αναλαμβάνει την περίθαλψη όλων όσων δεν χρειάζονται Νοσοκομείο, ενώ ταυτόχρονα θα κατευθύνει τον ασθενή ανάμεσα στα επίπεδα νοσηλείας και αποκατάστασης.

· Με ενιαίους διαφανείς κανόνες λειτουργίας με γνώμονα τη σχέση κόστους ποιότητας.

· Με αξιοποίηση όλων των δομών, όλων των επαγγελματιών υγείας με διαρκή όμως αξιολόγησή τους.
Read More »
Η υποψήφια βουλευτής Θεσπρωτίας με το ΚΙΝ.ΑΛ. Μαρία Σαμίου για το ΕΣΥ Η υποψήφια βουλευτής Θεσπρωτίας με το ΚΙΝ.ΑΛ. Μαρία Σαμίου για το ΕΣΥ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 02, 2019 Rating: 5

Σελίδες