Διακοπή νερού και πάλι στο Μαυρούδι (μακάρι να ήταν Πρωταπριλιάτικο αστείο)

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
Διακοπή νερού και πάλι στο Μαυρούδι (μακάρι να ήταν Πρωταπριλιάτικο αστείο)


Για 3η φορά μέσα σε ένα μήνα περίπου έχουμε διακοπή νερού στο Μαυρούδι!
Την μία καίγεται η αντλία (21/2), την άλλη πέφτει η ασφάλεια (27/3), τώρα πάλι τι(1/4)??? Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της ΔΕΥΑΗ!
Επιτέλους πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα που παρουσιάζεται ολοένα και συχνότερα στην υδροδότηση των κατοίκων του Μαυρουδίου και ενόψει του καλοκαιριού.
Ελπίζω η νέα Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί με το ζήτημα και να δώσει μόνιμη λύση.

Ένας αγανακτισμένος κάτοικος Μαυρουδίου
Read More »
Διακοπή νερού και πάλι στο Μαυρούδι (μακάρι να ήταν Πρωταπριλιάτικο αστείο) Διακοπή νερού και πάλι στο Μαυρούδι (μακάρι να ήταν Πρωταπριλιάτικο αστείο) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στον Μανδρότοπο Σουλίου

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στον Μανδρότοπο Σουλίου


Πυρκαγιά ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή του Μανδροτόπου, στον Δήμο Σουλίου, το απόγευμα της Δευτέρας. 
Άμεσα κινητοποιήθηκαν δυο οχήματα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Παραμυθίας, με τον προϊστάμενο του κλιμακίου και ένα οχήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηγουμενίτσας, συνολικά με εφτά υπαλλήλους.
Στο σημείο βρίσκεται επίσης ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηγουμενίτσας. Η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ενώ συνολικά κάηκαν 100 τ.μ. χορτολιβαδικής έκτασης και 400 τ.μ. δασικής έκτασης.
Read More »
Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στον Μανδρότοπο Σουλίου Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στον Μανδρότοπο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

Στους 28°C η Ηγουμενίτσα.. Καλοκαίρι και στην Ήπειρο!

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
Στους 28°C η Ηγουμενίτσα.. Καλοκαίρι και στην Ήπειρο!

Με συνθήκες καλοκαιρίας έκανε ποδαρικό ο Απρίλιος και στην Ήπειρο. Η υψηλότερη θερμοκρασία της ημέρας καταγράφηκε στην Ηγουμενίτσα όπου ο υδράργυρος έφτασε στους 28 βαθμούς Κελσίου!

Στους 27 βαθμούς βρέθηκε η ορεινή Κόνιτσα ενώ 26 έδειξε στο Τρίστενο, την Πρέβεζα, το Κομπότι, το Καραβοστάσι, τη Ζίτσα και την Άρτα.

Στους 25 βαθμούς η μέγιστη θερμοκρασία για την Πάργα και στους 24 για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Στους 24 το Πάπιγκο και στους 20 το Μέτσοβο που ήταν και η χαμηλότερη με βάση τα στοιχεία των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Ο καιρός σύμφωνα με όλα τα στοιχεία θα διατηρηθεί καλοκαιρινός όλη την εβδομάδα.

Πηγή  epiruspost.gr
Read More »
Στους 28°C η Ηγουμενίτσα.. Καλοκαίρι και στην Ήπειρο! Στους 28°C η Ηγουμενίτσα.. Καλοκαίρι και στην Ήπειρο! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

Το θερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της Παραμυθιάς

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
Το θερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της Παραμυθιάς


Το θερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της Παραμυθιάς ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης το οποίο ισχύει απο αύριο Τρίτη


Read More »
Το θερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της Παραμυθιάς Το θερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος αύριο Τρίτη στους Δήμους Σουλίου και Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος αύριο Τρίτη στους Δήμους Σουλίου και Ηγουμενίτσας


H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. προγραμματίζει και υλοποιεί έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.


Read More »
Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος αύριο Τρίτη στους Δήμους Σουλίου και Ηγουμενίτσας Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος αύριο Τρίτη στους Δήμους Σουλίου και Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

Π. Πέρκα - Μ. Τζούφη : Ξεπουλιέται και η Εγνατία Οδός, με τους πολίτες να πληρώνουν το μάρμαρο

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
 Π. Πέρκα - Μ. Τζούφη : Ξεπουλιέται και η Εγνατία Οδός, με τους πολίτες να πληρώνουν το μάρμαρο

Σε πανηγυρικό κλίμα έλαβε χώρα την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 η τελετή υπογραφής της Σύμβασης Παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Πολλοί οι λόγοι για χειροκροτήματα, πρώτα απ’ όλους για τον Παραχωρησιούχο, για τον οποίο η συγκεκριμένη εξέλιξη φέρνει «πλήθος οφέλη για τον Όμιλο και τους μετόχους του», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αλλά και για την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία συνεχίζει ακάθεκτη το «μεταρρυθμιστικό» της έργο, ιδιωτικοποιώντας άλλο ένα κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού δημοσίου.

Οι μόνοι που δεν δικαιούνται πανηγυρισμών είναι οι χρήστες, γιατί μαντέψτε… αυτοί είναι που θα «πληρώσουν το μάρμαρο». Με την αύξηση των διοδίων που ήδη ξεκίνησε, και που δε θα είναι η μόνη, αφού άλλες δύο προβλέπεται να ακολουθήσουν. Ενώ πλέον διόδια θα πληρώνουν όλοι, αφού καταργούνται οι απαλλαγές των ενδοδημοτικών μετακινήσεων στις παραμεθόριες περιοχές (Ήπειρος, Θράκη κτλ.), και οι απαλλαγές για τους ανέργους που προβλέπονταν στο αρχικό κείμενο της σύμβασης, καταργήθηκαν στο τελικό σχέδιό της. Η εφαρμογή της κατάργησης των απαλλαγών θα πραγματοποιηθεί με την ανάληψη της παραχώρησης από τον ιδιώτη (περίπου σε 5 μήνες).

Και δεν είναι το μόνο περίεργο σε ό,τι αφορά τη σύμβαση και τις διάφορες εκδόσεις της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύμβαση που ενέκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι διαφορετική από εκείνη, για την οποία είχαν δοθεί προσφορές. Έχουμε δηλαδή το παράδοξο να γίνονται τροποποιήσεις το διάστημα που ακολούθησε τις προσφορές, μέχρι την τελική υπογραφή της σύμβασης.

Από την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, εκτός από τους χρήστες που πλήττονται με την αύξηση των διοδίων, πλήττεται και το ελληνικό δημόσιο, διότι πρόκειται για ακόμα μια σύμβαση που δεν προασπίζει τα συμφέροντά του, με μόνο «κερδισμένο» τον Παραχωρησιούχο.

Και φυσικά, αβέβαιο είναι το μέλλον των εργαζομένων της εταιρίας, οι οποίοι αφήνονται χωρίς αντικείμενο εργασίας, αφού στη Σύμβαση Παραχώρησης ως εποπτεύων φορέας αναφέρεται η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών. Η εμπειρία χρόνων δηλαδή της «Εγνατία Οδός ΑΕ» ως φορέας διαχείρισης του αυτοκινητοδρόμου, αλλά και η τεχνογνωσία του εξειδικευμένου προσωπικού της, η οποία θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη σε ό,τι αφορά μελλοντικές διεκδικήσεις του Παραχωρησιούχου, πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να «ξεπουλήσει» και το τελευταίο «ασημικό» της χώρας – στην προκειμένη περίπτωση, την Εγνατία Οδό, έργο που το μεγαλύτερο κατασκευαστικό κομμάτι του, της τάξης των 7 δισ. ευρώ, έγινε με δημόσιο χρήμα και μια εταιρία που από τη λειτουργία της έχει αφήσει χρήματα στα δημόσια ταμεία. Με αυτή την κυβέρνηση, το μόνο που θα μείνει δημόσιο, είναι ο αέρας που αναπνέουμε. Και δυστυχώς, την «εμμονή» της ΝΔ με τις ιδιωτικοποιήσεις θα πληρώσει για μια ακόμα φορά ακριβά ο ελληνικός λαός.
Read More »
Π. Πέρκα - Μ. Τζούφη : Ξεπουλιέται και η Εγνατία Οδός, με τους πολίτες να πληρώνουν το μάρμαρο  Π. Πέρκα - Μ. Τζούφη : Ξεπουλιέται και η Εγνατία Οδός, με τους πολίτες να πληρώνουν το μάρμαρο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

Ευχαριστήριο προς τον σύλλογο Ελληνογερμανικής φιλίας Φέλμπερτ για χορηγία στο Λαογραφικό μουσείο Νεοχωρίου

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
Ευχαριστήριο προς τον σύλλογο Ελληνογερμανικής φιλίας Φέλμπερτ για χορηγία στο Λαογραφικό μουσείο Νεοχωρίου


Εκφράζω δημόσια τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου προς το ΙΚΤΕΟ Autovision με έδρα την Ηγουμενίτσα καθώς και τον συμπατριώτη μας Πρόεδρο του συλλόγου Ελληνογερμανικής φιλίας Φέλμπερτ κ. Λάζαρο Παπαϊωάννου , οι οποίοι ανταποκρινόμενοι θετικά στο σχετικό αίτημά μου προσέφεραν και διέθεσαν με κοινή τους δαπάνη ένα καινούργιο κλιματιστικό μηχάνημα για την κάλυψη των αναγκών του αγροτικού ιατρείου Δ.Κ Νεοχωρίου Δήμου Σουλίου , το οποίο στεγάζεται στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Νεοχωρίου.

Η ανωτέρω ευγενική και γενναιόδωρη χειρονομία τους είναι επαινετέα και εκδηλώνει έμπρακτα το πνεύμα της κοινωνικής αλληλεγγύης και την αέναης προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο αλλά και της ενίσχυσης των υλικοτεχνικών υποδομών των τοπικών δομών υγείας που είναι ταγμένες να παρέχουν απαρέγκλιτα τις υπηρεσίες τους στο ύψιστο αγαθό της υγείας όλων μας.

ΘΩΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Read More »
Ευχαριστήριο προς τον σύλλογο Ελληνογερμανικής φιλίας Φέλμπερτ για χορηγία στο Λαογραφικό μουσείο Νεοχωρίου Ευχαριστήριο προς τον σύλλογο Ελληνογερμανικής φιλίας Φέλμπερτ για χορηγία στο Λαογραφικό μουσείο Νεοχωρίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

Συνεδριάζει την Πέμπτη η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρο

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
Συνεδριάζει την Πέμπτη η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρο 

Την Πέμπτη 04-04-2024 και ώρα 12:00 συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1. Κατάρτιση του σχεδίου της 3ης Τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου 2024 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

2. Έγκριση του 4ου/29-03-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 15-09-2022 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες διαγράμμισης εθνικού οδικού δικτύου Π.Ε. Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ.

3. Έγκριση του από 29-03-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης βατότητας δημοτικών δρόμων Τ.Κ. Μονολιθίου Δήμου Βορείων Τζουμέρκων», προϋπολογισμού 145.000,00 € με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

4. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επέκταση – αναβάθμιση ΧΥΤ Καρβουναρίου (Β’ Φάση)», αναδόχου «ΘΑΛΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε.», μέχρι την 31-10-2024.

5. Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Ανάπλαση πλατείας και διαχείριση όμβριων για την αποφυγή κατολισθητικών φαινομένων στην Τ.Κ. Αετομηλίτσας», προϋπολογισμού 52.000,00 € με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας (ακύρωση της αριθμ. 28/2139/06-09-2023 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής).

6. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την συμμετοχή υπαλλήλου του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Ηπείρου σε ημερίδα με θέμα: Eιδικές Διαγωνιστικές Διαδικασίες Τεχνικές & Εργαλεία στις Δημόσιες Συμβάσεις «Θεωρητική και Πρακτική Κατάρτιση», που θα διεξαχθεί στις 26 Απριλίου 2024, μέσω πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης.

7. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης, για την συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου / Π.Ε. Ιωαννίνων στη διοργάνωση διεθνούς πρωταθλήματος (τουρνουά)Τζούντο, στις 13-14 Απριλίου 2024.

8. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης, για την συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας «BEYOND 2024», που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, το διάστημα 25-27/4/2024.

9. Έγκριση μετάβασης των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Βασιλείου Γοργόλη και Χαρίλαου Λαζάνη, στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια Ηπείρου στην έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας «BEYOND 2024».

10. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την διοργάνωση Β2Β συναντήσεων στην έκθεση TRAVEL EXPO CYPRUS 2024, που διοργανώνεται στην Λευκωσία της Κύπρου, το διάστημα 19-21/04/2024.

11. Έγκριση μετάβασης του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Ηλία Γκαρτζονίκα, στην Λευκωσία της Κύπρου, το διάστημα 17-22/04/2024, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Ηπείρου στην έκθεση «TRAVEL EXPO CYPRUS 2024» και έγκριση των σχετικών δαπανών.

12. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης, για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην δημιουργία μεγάλου μήκους ταινίας (αστυνομικό νεο-νουάρ θρίλερ).

13. Έγκριση της υπ΄ αριθμ. πρωτ. 47047/2317/Φ.300.09ΜΙΜΟ/26-03-2024 απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας, με θέμα: «Μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων για την αποκατάσταση βατότητας μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, χιονοπτώσεις στο Οδικό Δίκτυο της Π.Ε Άρτας που προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές, ζημιές (κατολισθήσεις καθιζήσεις, πτώσεις λίθων, καθαρισμός τάφρων – χαντακιών από φερτά υλικά κ.λ.π) προς αποφυγή ατυχημάτων για αποκατάσταση και διευκόλυνση της συγκοινωνίας», με τα ποσά που προκύπτουν απολογιστικά.

14. Έγκριση του Μητρώου των ιδιοκτητών μηχανημάτων έργου & οχημάτων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε περιπτώσεις φυσικής καταστροφής (χιονοπτώσεις, πλημμύρες, παγετοί, κατολισθήσεις, καθιζήσεις, σεισμοί δασικές πυρκαγιές τεχνολογικά ατυχήματα κλπ) στις περιοχές ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας για τη χρονική περίοδο έως 31/12/2024.

15. Έγκριση μετακίνησης του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη, στην Αθήνα, από 4 έως 7-4-2024, προκειμένου να παραβρεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.ΠΕ) ως μέλος της, καθώς και σε συνάντηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης και έγκριση των σχετικών δαπανών.

16. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την συμμετοχή υπαλλήλου του Τμήματος Τοπογραφίας Εποικισμού και Αναδασμού της Π.Ε. Θεσπρωτίας σε σεμινάριο, στην online σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση της εφαρμογής Autodesk Civil 3d.

17. Έγκριση του Μητρώου των ιδιοκτητών – χειριστών μηχανημάτων έργων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε περιπτώσεις φυσικής καταστροφής (χιονοπτώσεις, πλημμύρες, παγετοί, κατολισθήσεις, καθιζήσεις, σεισμοί δασικές πυρκαγιές τεχνολογικά ατυχήματα κλπ) στις περιοχές ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας για τη χρονική περίοδο έως 31/12/2024.

18. Έγκριση πραγματοποίησης δαπανών και διάθεση πίστωσης για την αντιμετώπιση λειτουργικών αναγκών των υπηρεσιών της Π. Ε. Πρέβεζας.

19. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την εκπόνηση υποέργων του έργου της ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου με ΚΑ 2019ΕΠ53000002 και τίτλο «Επέκταση αγροτικού και λοιπού ηλεκτροφωτισμού 2019-2021»
Read More »
Συνεδριάζει την Πέμπτη η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρο Συνεδριάζει την Πέμπτη η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

Αναγκαστική απαλλοτρίωση για την ολοκλήρωση του έργου “είσοδος της πόλης της Ηγουμενίτσας”

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
Αναγκαστική απαλλοτρίωση για την ολοκλήρωση του έργου “είσοδος της πόλης της Ηγουμενίτσας”


Αναγκαστική απαλλοτρίωση για την κατασκευή του έργου “είσοδος της πόλης της Ηγουμενίτσας”, εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στα πλάισια της υπαγωγής έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας, στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.
Ανάμεσα στα έργα αυτά, συμπεριλαβάνεται και η σύνδεση Λιμένα Ηγουμενίτσας – Εγνατίας Οδού και πρόσβαση προς Μαυρομάτι (είσοδος πόλης Ηγουμενίτσας), το οποίο σύμφωνα με την εισήγηση του Υπουργού “Πρόκειται για έργο Εθνικής σημασίας αφού αφορά τη Βόρεια Είσοδο της πόλης της Ηγουμενίτσας που συνδέει τον Λιμένα Ηγουμενίτσας και την Εγνατία οδό, με την Εθνική οδό που οδηγεί στα Ελληνοαλβανικά σύνορα (Τελωνείο Μαυροματίου). Ο σχεδιασμός της παρακαμπτήριου οδού της πόλης της Ηγουμενίτσας προβλέπει την κατασκευή κόμβου που θα συνδέει τις δύο οδούς. Η εμπορευματική διακίνηση από το λιμάνι και την Εγνατία γίνεται μέσω αυτής της οδού (πρώην Ε.Ο. Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων), η οποία ήταν ανεπαρκής για να δεχθεί τον κυκλοφοριακό φόρτο που αποτελείται κυρίως από οχήματα βαρέως τύπου”.
Κατόπιν της εισήγησης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την υπαγωγή στη διαδικασία του άρθρου 7Α του ν. 2882/2901 (Α’ 17), των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που έχουν κηρυχθεί κατά τις πάγιες διατάξεις και αφορούν στην εκτέλεση των έργων, καθώς επίσης και στην κήρυξη των τυχόν συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων που θα απαιτηθούν για αυτά.
Read More »
Αναγκαστική απαλλοτρίωση για την ολοκλήρωση του έργου “είσοδος της πόλης της Ηγουμενίτσας” Αναγκαστική απαλλοτρίωση για την ολοκλήρωση του έργου “είσοδος της πόλης της Ηγουμενίτσας” Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

ΔΕΔΔΗΕ προς Δήμο Σουλίου: Φταίει η κακοκαιρία...

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
ΔΕΔΔΗΕ προς Δήμο Σουλίου: Φταίει η κακοκαιρία...


Η κακοκαιρία και τα δυσπρόσιτα σημεία, φταίνε σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ για τις συνεχείς διακοπές ηλεκτροδότησης, για τις οποίες διαμαρτύρεται ο Δήμος Σουλίου.
Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την τρισέλιδη απάντηση που ο Διαχειριστής του δικτύου, έστειλε στο Δήμο, ο οποίος τονίζει ότι ΔΕΝ ευθύνεται έναντι των καταναλωτών για τυχόν ζημιές τους από ανωμαλίες ή διακοπές του ρεύματος!

Ολόκληρη η απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει:
Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού και αναφορικά με τις διοκοπές ηλεκτροδότησης στον Δήμο Σουλίου, σας γνωρίζουμε ότι:Ο ΔΕΔΔΗΕ προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης του Δικτύου και σύνδεσης σε αυτό νέων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της τροφοδότησης των Χρηστών. Για τις ως άνω προσωρινές διακοπές της τροφοδότησης ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει έγκαιρα τους Χρήστες, ώστε οι τελευταίοι να έχουν την ευχέρεια να προγραμματίζουν αναλόγως τις δραστηριότητές τους και η σχετική όχλησή τους να είναι η μικρότερη δυνατή. Η υπόψη ενημέρωση παρέχεται με διάφορους εναλλακτικούς τρόπους (π.χ. τοποθέτηση σημειωμάτων σε εμφανείς Θέσεις πλησίον των επηρεαζόμενων ακινήτων σε διακοπές μικρής έκτασης, αποστολή ενημερωτικών ανακοινώσεων στον ημερήσιο τύπο, στις τοπικές αρχές κ.λπ.) καθώς και από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ (deddίe.gr).
Πέραν των ανωτέρω προγραμματισμένων διακοπών, στο Δίκτυο εκδηλώνονται και απρόβλεπτες, μη προγραμματισμένες, διακοπές, που οφείλονται σε βλάβες, που εξ’ ορισμού δεν είναι δυνατό να αναγγέλλονται εκ’ των προτέρων. Η εκδήλωση των βλαβών αυτών δεν δύναται να εξαλειφθεί εντελώς και δεν ανάγεται στη σφαίρα ευθύνης του ΔΕΔΔΗΕ, δεδομένου ότι είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να αποκλεισθεί η εμφάνισή τους ακόμα και στις πιο τέλεια μελετημένες, κατασκευασμένες και συντηρούμενες εγκαταστάσεις. 
Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανά να γίνει διακοπή στο Δίκτυο για μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς η διακοπή αυτή να έχει εκ των προτέρων αναγγελθεί. Τέτοιες διακοπές έχουν εντελώς έκτακτο χαρακτήρα και υπαγορεύονται κατά κανόνα από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή ανωτέρας βίας {π.χ. για να απομακρυνθεί ξένο αντικείμενο από εναέριο δίκτυο και να αποφευχθεί βλάβη, που θα είχε πολύ μεγαλύτερο χρόνο διακοπής της τροφοδότησης των Χρηστών).
Στην συγκεκριμένη περίπτωση σας πληροφορούμε ότι την 25/02/2024 και ώρα 17:59:38 μμ, συνέβη αυτόματη λειτουργία των μέσων προστασίας του δικτύου, με αποτέλεσμα την διακοπή ηλεκτροδότησης κεντρικής διακλάδωσης της ροηφόρου από την οποία τροφοδοτείται το μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου Σουλίου, εξαιτίας καταστροφής του δικτύου μέσης τάσης και συγκεκριμένα λόγω κομμένων αγωγών του εναέριου δικτύου από πτώση δέντρου κατά την διάρκεια των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. 
Οι αγωγοί του δικτύου που κόπηκαν βρίσκονται στην ΤΚ Κρυσταλλοπηγής, σε δυσπρόσιτο σημείο, περιτριγυρισμένο από έντονη βλάστηση, με πολύ δύσκολή προσέγγιση τόσο για το τεχνικό προσωπικό όσο και για την μεταφορά υλικών και εξοπλισμού. Μετά τον εντοπισμό του σημείου της βλάβης και την απομόνωσή του, ολοκληρώθηκε η ηλεκτροδότηση όλων των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Σουλίου πλην της Κρυσταλλοπηγής, την 25/02/2024 και ώρα 20:28:23 μ.μ. Εξαιτίας των παραπάνω αναφερομένων δυσκολιών οι εργασίες για την επανατροφοδότηση του δικτύου της Τ.Κ. Κρυσταλλοπηγής συνεχίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες και το δίκτυο ηλεκτροδοτήθηκε την 26/02/2024 και περί ώρα 11:30 π.μ., μετά την ολοκλήρωση της οριστικής αποκατάστασης της βλάβης.
Εν συνεχεία σας πληροφορούμε ότι δεν υπάρχει κανείς Διαχειριστής Ηλεκτρικής Ενέργειας παγκόσμια που να μπορεί να εγγυηθεί αδιάλειπτη τροφοδότηση ή αποτροπή διακοπής ηλεκτροδότησης σε οποιαδήποτε παροχή. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αποτυπώσει τα από πλευράς κανονισμών, νομοθετικού πλαισίου και καλής τεχνικής ισχύοντα, στα Άρθρα 8, παρ.2 και 18 παρ.2 του «Συμβολαίου Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος» και στο Άρθρο 21 των «Γενικών Όρων και Συμφωνιών για την Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος», σύμφωνα με τα οποία είναι υποχρεωμένος να παρέχει το ηλεκτρικό ρεύμα κατά το δυνατό σταθερά κατ αδιάλειπτα, πλην όμως δεν εγγυάται την παροχή σε περιπτώσεις ανωμαλιών ή διακοπών και δεν ευθύνεται έναντι των καταναλωτών για τυχόν ζημιές τους από τέτοιες ανωμαλίες ή διακοπές.
Τέλος, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η αρμόδια Μονάδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Νομό Θεσπρωτίας, μέσω στοχευμένων έργων ενίσχυσης και συντηρήσεων που γίνονται συστηματικά σε όλα τα δίκτυα Μέσης και Χαμηλής Τάσης του Πρακτορείου Ηγουμενίτσας της Περιοχής Ιωαννίνων, προσπαθεί γενικά να ελαχιστοποιήσει στο μέτρο του δυνατού τα προβλήματα που προκαλούνται στην ηλεκτροδότηση των καταναλωτών από τυχαίες βλάβες. Είναι όμως αδύνατο να ελέγξουμε και να εξαλείψουμε τα απρόβλεπτα γεγονότα ή τις επιπτώσεις των έντονων καιρικών φαινομένων. 
Από τα στοιχεία που έχουμε η κύρια αιτία για τις βλάβες έγκειται σε εξωγενείς παράγοντες και συνεπώς δεν οφείλονται σε θέματα συντήρησης, κατασκευής ή υλικών του δικτύου. 
Επίσης οφείλουμε να προσθέσουμε ότι καταβάλλεται πάντα κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση το συντομότερο δυνατό των βλαβών, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που συνήθως επικρατούν και λαμβάνοντας υπόψη το δυσπρόσιτο των σημείων & περιοχών που εκδηλώνονται συχνά βλάβες.
Πραγματικά λυπούμαστε για την ταλαιπωρία σας και παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση χρειαστείτε.
Read More »
ΔΕΔΔΗΕ προς Δήμο Σουλίου: Φταίει η κακοκαιρία... ΔΕΔΔΗΕ προς Δήμο Σουλίου: Φταίει η κακοκαιρία... Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

Μήνυμα υποψηφιότητας του Παντελή Δ. Καραπιπέρη για τις ευρωεκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
Μήνυμα υποψηφιότητας του Παντελή Δ. Καραπιπέρη για τις ευρωεκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ


Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024, εκατομμύρια Ευρωπαίοι – μεταξύ αυτών και οι Έλληνες – θα συνδιαμορφώσουν το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας με την ευκαιρία των ευρωεκλογών.
Όλοι μας επηρεαζόμαστε από το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών. Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εστιάζει σε θέματα, όπως το περιβάλλον, η ασφάλεια, η μετανάστευση, οι κοινωνικές πολιτικές, τα δικαιώματα των καταναλωτών, η οικονομία, το κράτος δικαίου, θέματα σημαντικά και καθοριστικά για τη ζωή του συνόλου των Ευρωπαίων πολιτών.
Η ψήφος μας θα καθορίσει ποιοι ευρωβουλευτές θα μας εκπροσωπούν γράφοντας τους νέους κανόνες αλλά και θα επηρεάσει την εκλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι αποφάσεις αυτές θα διαμορφώσουν την καθημερινή ζωή καθενός από μας.
Είναι μια μοναδική στιγμή κατά την οποία μπορούμε να αποφασίσουμε συλλογικά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να εκφράσουμε τη γνώμη μας για θέματα που μας αφορούν και μας επηρεάζουν όλους.
Στις 9 Ιουνίου δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για την Ελλάδα και την Ευρώπη της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.
Μπροστά σε αυτήν τη μάχη, έχω την τεράστια τιμή να συμμετέχω ως υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές για το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Περιφέρεια Ηπείρου στις 14 Απριλίου, μέσα από μια πρωτοπόρα και απόλυτα αξιοκρατική διαδικασία.
Σας καλώ να πορευτούμε μαζί, κοινωνοί αυτής της προσπάθειας και συνδιαμορφωτές της νίκης.

Με εκτίμηση
Παντελής Δ. Καραπιπέρης

Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Προγραμματισμού & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δήμου Ηγουμενίτσας
Πτυχιούχος Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου ΔΔΠΜΣ «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση»
Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου "MSc in Archaeological Science: Archaeological Computing" University of SouthamptonRead More »
Μήνυμα υποψηφιότητας του Παντελή Δ. Καραπιπέρη για τις ευρωεκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μήνυμα υποψηφιότητας του Παντελή Δ. Καραπιπέρη για τις ευρωεκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

Youth Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα - Ποιοι και πώς μπορούν να κάνουν αίτησηΗ διαδικασία για την αίτηση

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
Youth Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα - Ποιοι και πώς μπορούν να κάνουν αίτησηΗ διαδικασία για την αίτηση


Άνοιξε σήμερα, Δευτέρα 1 Απριλίου, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το Youth Pass, της οικονομικής ενίσχυσης ύψους 150 ευρώ σε νέους, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει είτε το 18ο έτος, είτε το 19ο έτος της ηλικίας τους από 1.1.2023 έως και 31.12.2023.

Μπείτε εδώ στην πλατφόρμα.

Πίστωση 150 ευρώ με ψηφιακή χρεωστική κάρτα

Η πίστωση της ενίσχυσης γίνεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οποία θα αποσταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα έως και την Παρασκευή 31 Μαΐου. Σημειώνεται ότι ενδέχεται να υπάρξει καθυστέρηση 1-2 εργάσιμων ημερών έως να λάβουν την ενίσχυση οι δικαιούχοι.

Στη συνέχεια θα μπορούν να την αξιοποιήσουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.
Περίπου 140.000 νέοι πήραν Youth Pass

Κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος, έως το τέλος του 2023, περίπου 140.000 νέοι έλαβαν ενισχύσεις που ανήλθαν συνολικά σχεδόν στο ποσό των 21 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το Youth Pass αποτελεί ένα μόνιμο μέτρο ενίσχυσης των νέων. Στο πλαίσιο αυτό, η ειδική εφαρμογή θα δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων από την 1η Απριλίου έως και την 15η Μαΐου κάθε έτους. Η ενίσχυση για όλους τους δικαιούχους θα καταβάλλεται μια φορά ετησίως μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Youth Pass

Δικαιούχοι του Youth Pass είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα.

Τονίζεται πως δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια. Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου.

Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο, ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, μπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας την ενίσχυση μόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.

Διαδικασία πίστωσης

Μετά την υποβολή της αίτησης, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για την πρώτη ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού μέσω γραπτού μηνύματος (sms) ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ενίσχυση που θα λάβουν για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα), του πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, για την αγορά βιβλίων κ.ά.) και των μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση ΙΧ ή σκαφών αναψυχής κ.ά.).
Read More »
Youth Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα - Ποιοι και πώς μπορούν να κάνουν αίτησηΗ διαδικασία για την αίτηση Youth Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα - Ποιοι και πώς μπορούν να κάνουν αίτησηΗ διαδικασία για την αίτηση Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

Έκδοση- θεώρηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
Έκδοση- θεώρηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ


Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι η έκδοση και η θεώρηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ θα πραγματοποιείται στο γραφείο 131 (ισόγειο Διοικητηρίου Περιφέρειας Ηπείρου- τηλέφωνο 26510 87131- ώρες 8.30- 14.00) από την Πέμπτη 4 Απριλίου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2024). Οι δικαιούχοι επίσης μπορούν να απευθύνονται για τη χορήγηση των Δελτίων και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της περιοχής τους.

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

1. Αίτηση του ενδιαφερομένου ή του κηδεμόνα του ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου
(αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας)

2. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 περί της ακριβούς διεύθυνσης του τόπου διαμονής και μη παραλαβής Δελτίου Μετακίνησης από άλλη Περιφερειακή Ενότητα ή ΚΕΠ
(αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας)

3. Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής ή Απόφαση Διοικητικού Δ/ντή Ασφαλιστικού Φορέα ή ΕΦΚΑ ή Βεβαίωση χορήγησης επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ ή Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, σε ισχύ, (άρθρο 106 του ν. 4961/2022) με σήμανση αναπηρίας τουλάχιστον ΙΙ

4. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και φωτοαντίγραφο αυτής

5. Φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης του φόρου εισοδήματος που υποβάλλεται το έτος 2023

6. Για την έκδοση νέας κάρτας δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες ή τρείς (3) αν δικαιούται συνοδό
Read More »
Έκδοση- θεώρηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ Έκδοση- θεώρηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥΤην Πέμπτη 4 Απριλίου 2024 και ώρα 15.00 συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου με τα παρακάτω θέματα Ημερήσιας Διάταξης:

ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ της ΛΑ.ΣΥ. ΗΠΕΙΡΟΥ:

1. Για την ρύπανση στη ΒΙΠΕ Πρέβεζας, τις τεράστιες οι ευθύνες της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. Συνυπεύθυνη η Περιφέρεια Ηπείρου

2. Για την ασφάλεια της Ε.Ο. Πρέβεζας -Ηγουμενίτσας και την προοπτική νέου σύγχρονου ασφαλούς αυτοκινητόδρομου

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1. Επικύρωση πρακτικών -αποφάσεων των συνεδριάσεων: 3 η /6-2--2024 (τακτική -διά ζώσης) 4 η /27-2-2024

2. Έγκριση για την ανακοίνωση - γνωστοποίηση δημόσιας προκήρυξης – πρόσκλησης με περιεχόμενο την επιλογή του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ηπείρου.

3. Έγκριση 3ης τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου, έτους 2024

4. Έγκριση 2ης τροποποίησης προϋπολογισμού Εσόδων -Εξόδων Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2024.

5. Αναμόρφωση πίνακα Οικονομικής Στοχοθεσίας προϋπολογισμού Περιφέρειας Ηπείρου

6. Αναπροσαρμογή κομίστρου πλόων λίμνης Παμβώτιδας (εισήγηση: η Δ/νση Μεταφορών & Επικοινωνιών Π.Ε. Ιωαννίνων)

7. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της ΣΜΠΕ , που αφορά στο Σχέδιο επικαιροποιημένης στρατηγικής για τη διαχείριση των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας
Read More »
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

Τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ηπείρου τα πρώτα πιστοποιημένα κρατικά μουσεία

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
Τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ηπείρου τα πρώτα πιστοποιημένα κρατικά μουσεία


Με την Πιστοποίηση των Αρχαιολογικών Μουσείων της Ηπείρου, Άρτας, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων και Νικόπολης, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του 2021, ολοκληρώθηκε η πιλοτική εφαρμογή της διαδικασίας Πιστοποίησης των κρατικών μουσείων που λειτουργούν ή ιδρύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού προγράμματός του, «Ελληνικό Σύστημα Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων».

Το πρόγραμμα πλέον θα εξελιχθεί με τους κρατικούς μουσειακούς οργανισμούς της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε:

«Σε συνέχεια των οδηγιών που δόθηκαν στις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας, κατέστη εφικτή η ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης των αντίστοιχων αρχαιολογικών μουσείων της Ηπείρου, εντός του α΄ τριμήνου του 2024, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Αποτελούν την πρώτη συστάδα κρατικών πιστοποιημένων μουσείων- από τα 200 περίπου- καθώς η πιστοποίηση είναι υποχρεωτική διαδικασία για τα μουσεία αρμοδιότητας του Υπουργείου. Η διαδικασία υποχρεωτικής πιστοποίησης των κρατικών μουσείων υιοθετεί τρεις άξονες:

Την αξιοποίηση του Εθνικού Αρχείου Μνημείων από τα κρατικά Μουσεία στην καταγραφή και καταχώριση του συνόλου των κινητών μνημείων στα Μουσεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το κοινό, την ενίσχυση της εξωστρέφειας τους με σκοπό την διαμόρφωση διακριτής δημόσιας εικόνας, στο διεθνές περιβάλλον. Η διαδικασία Πιστοποίησης Μουσείων σε συνδυασμό με την υιοθέτηση και τήρηση του πρόσφατου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας τους, αποτελεί προϋπόθεση για την πιστοποίηση κάθε μουσείου, διευκολύνοντας τη στοχοθεσία, την εφαρμογή καινοτόμων προτάσεων και καλών πρακτικών, σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας τους.

Πρόκειται για μία ολιστική προσπάθεια αναβάθμισης των μουσειακών δομών της χώρας με στόχο την ανταποδοτικότητά τους προς τον επισκέπτη, αλλά και την ενδυνάμωσή τους ως φορέων πολιτισμού, δια βίου μάθησης και κοινωνικής συνοχής, στη βάση της νέας οργανωτικής δομής και φιλοσοφίας διαχείρισης. Στόχος μας, πάντα, παραμένει η προσέλκυση, κυρίως, των νεανικών κοινών αλλά και περισσότερων και πολυποίκιλων κοινών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό».

Η διαδικασία για τα τέσσερα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ηπείρου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021, με τη διενέργεια αυτοψίας από κλιμάκιο των αρμόδιων κεντρικών υπηρεσιών, στην Ήπειρο.

Τον Σεπτέμβριο 2023, σε συνέχεια του καθορισμού, από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, σειράς των, κατ’ ελάχιστον, οριζόντιων προαπαιτούμενων για την απόδοση του Σήματος Πιστοποίησης, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας εργάστηκαν συστηματικά για την πλήρωση των κριτηρίων για τα μουσεία αρμοδιότητάς τους.

Η διαδικασία της πιστοποίησης λαμβάνει υπόψη της την κλίμακα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κρατικού μουσείου. Βασικό εργαλείο της διαδικασίας Πιστοποίησης είναι η αυτοαξιολόγηση κάθε μουσειακού οργανισμού, μέσα από τη συμπλήρωση ενός εντύπου που συνιστά ακτινογραφία του συνόλου των λειτουργιών του.

Το κάθε μουσείο καλείται να αποτυπώσει την οργανωτική, οικονομική και στελεχιακή δομή του, τις κτηριακές του υποδομές, τον τρόπο συγκρότησης, τα εργαλεία τεκμηρίωσης και τα μέσα διαχείρισης και συντήρησης των συλλογών του, την επικοινωνιακή πολιτική, τις δράσεις εξωστρέφειας καθώς και τις προσφερόμενες υπηρεσίες του προς το κοινό.
Read More »
Τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ηπείρου τα πρώτα πιστοποιημένα κρατικά μουσεία Τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ηπείρου τα πρώτα πιστοποιημένα κρατικά μουσεία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

Στον τελικό του πρωταθλήματος γυναικών Κ18 ο Ερμής Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
Στον τελικό του πρωταθλήματος γυναικών Κ18 ο Ερμής Ηγουμενίτσας


Τα κορίτσια μας (Κ18 Γυναικών) φιλοξένησαν σήμερα Κυριακή (31/03) στο κλειστο γυμναστήριο Ηγουμενίτσας την ομάδα του Α.Σ.Γιάννενα.

Στο 1ο σετ οι ομάδες πήγαιναν πόντο πόντο μέχρι το 10-8, από εκεί η ομάδα μας έκανε ένα καλό παιχνίδι με έκανε το σκορ 17-12, κάπου εκεί όμως κυρίευσε το άγχος και ισοφαρίστηκαν σε 17-17. Τα κορίτσια μας όμως δεν παραδόθηκαν στο άγχος τους και κατάφεραν να πάρουν το σετ με 25-18.

Στο 2ο σετ η απόδοση της ομάδας μας ήταν ανώτερη αυτής της ομάδας των Ιωαννίνων και με ελάχιστα λάθη που χάρισαν πόντους στην αντίπαλη ομάδα κέρδισαν και αυτό το σετ με 25-14.

Στο 3ο σετ τα κορίτσια μπήκαν αρκετά αγχωμένες με αποτέλεσμα μέχρι να ισοφαρίσουν 10-10 ήταν πίσω στο σκορ. Αν και προηγήθηκαν με 13-10, τρία συνεχόμενα λάθη έκαναν το σκορ 13-13. Το time out του coach Βαμβέσου ήταν αυτό που αφύπνισε τα κορίτσια του και κατάφεραν να πάρουν το σετ και την πρόκριση στον τελικό.

Η ΝΙΚΗ του ΕΡΜΗ ήταν το εισιτήριο για τον τελικό του πρωταθλήματος Κ18 γυναικών Δυτικής Ελλάδας, όπου η ώρα και η ημερομηνία του αγώνα θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Ο Πρόεδρος του ΕΡΜΗ κ. Άγγελος Μπάντιος συγχαίρει τις αθλήτριες,τον προπονητή Γιάννη Βαμβέσο και τους συνεργάτες του Φίλιππο Μπούτρη και Αιμιλία Πέτσιου για την πρόκριση στον ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΛΙΚΟ του πρωταθλήματος.

Έναν μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο του ΕΡΜΗ και στον Dj Κώστα Παυλίδη που για ακόμη μια φορά με την ηχητική του εγκατάσταση και τις μουσικές του επιλογές εμψύχωσε τις αθλήτριες μας να κερδίσουν και αυτόν τον αγώνα.

Διακύμανση: ΕΡΜΗΣ-Α.Σ.ΓΙΑΝΝΕΝΑ 3-0
1ο σετ: 25-18
2ο σετ: 25-14
3ο σετ: 25-20

Διαιτητές: Τζελέντας Α.-Αποστόλου Π.
Γραμματεία: Μπουραντά Μ.

Α.Σ.ΠΕ. ΕΡΜΗΣ: (Βαμβέσος Ιωάννης) ΘΕΟΔΩΡΟΥ Δ.,ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Σ.,ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Χ.,ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Γ.,ΧΑΡΙΣΗ Ε.,ΑΝΤΩΝΑΚΗ Α.,ΜΙΧΑΛΑ Σ.(Α),ΚΑΣΤΡΙΤΗ Β.,ΚΑΡΡΑ Α.,ΤΣΑΤΣΟΥ Α.,ΤΣΑΤΣΟΥ Σ.,ΒΑΡΕΛΗ Σ.,ΜΠΑΛΑΜΑΤΣΙΑ Λ.,ΣΙΑΜΑΝΤΗ Γ.

Α.Σ.ΓΙΑΝΝΕΝΑ: (Τσούπης Κων.)
ΜΠΙΛΙΛΗ,ΚΑΣΟΛΑ,ΣΙΑΦΑΚΑ,ΛΥΓΟΥΡΑ,ΣΚΟΥΡΑ,ΚΑΜΠΕΡΗ,ΝΟΥΣΗ,ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ,ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ,ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΟΥ,ΘΑΥΜΑΣΤΟΥ,ΜΠΟΛΟΥ
Read More »
Στον τελικό του πρωταθλήματος γυναικών Κ18 ο Ερμής Ηγουμενίτσας Στον τελικό του πρωταθλήματος γυναικών Κ18 ο Ερμής Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

Πρωτομαγιά 2024: Πότε θα εορταστεί - Ανατροπή με την ημερομηνία της αργίας

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
Πρωτομαγιά 2024: Πότε θα εορταστεί - Ανατροπή με την ημερομηνία της αργίας


Ο λόγος που πάρθηκε η απόφαση να μεταφερθεί η αργία της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα είναι για να μην διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μία περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, άλλωστε, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η κυβέρνηση τιμά την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς και τους εργαζόμενους. Οι πολιτικές μας το επιβεβαιώνουν. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από 310 χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες βγήκαν από το φάσμα της ανεργίας και σήμερα εργάζονται. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 20%, ενώ, από τις αρχές Απριλίου, θα αυξηθεί περαιτέρω. Αντίστοιχη ήταν και η άνοδος του μέσου μισθού. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Η περαιτέρω βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και των μισθών των εργαζομένων αποτελούν βασικό πυλώνα της πολιτικής μας».
Read More »
Πρωτομαγιά 2024: Πότε θα εορταστεί - Ανατροπή με την ημερομηνία της αργίας Πρωτομαγιά 2024: Πότε θα εορταστεί - Ανατροπή με την ημερομηνία της αργίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

Ε65: Ενώνονται τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Βόλου, πρόσβαση στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Ηπείρου – Θέμα χρόνου η παράδοση μέχρι Καλαμπάκα

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
Ε65: Ενώνονται τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Βόλου, πρόσβαση στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Ηπείρου – Θέμα χρόνου η παράδοση μέχρι Καλαμπάκα


Πυρετώδεις προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει στον αυτοκινητόδρομος Ε65 προκειμένου να παραδοθούν τα τμήματα Λαμία-Ξυνιάδα και Τρίκαλα-Καλαμπάκα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com η παράδοση προγραμματίζεται με τα μέχρι σήμερα δεδομένα λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και συγκεκριμένα μεταξύ 23-25 Απριλίου.

Αυτή την στιγμή προχωρούν οι τελευταίες πινελιές στις εργασίες και των δύο τμημάτων κυρίως με διαγραμμίσεις, πινακίδες σήμανσης και φωτισμό που ολοκληρώνουν μια κατασκευαστική περίοδο που για το Λαμία-Ξυνιάδα ξεκίνησε το 2019 και για το υποτμήμα Τρίκαλα-Καλαμπάκα το 2021. Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προετοιμάζονται για την δεύτερη παράδοση μεγάλου οδικού έργου μετά από την Αμβρακία οδό στις αρχές του έτους.

Με την παράδοση των δύο τμημάτων ο αυτοκινητόδρομος Ε65 και το Αθήνα-Τρίκαλα θα διανύεται σε 3 ώρες ασφαλούς και άνετης οδήγησης. Ο δρόμος σε όλο το μήκος του θα διαθέτει δύο λωρίδες + ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας. Στην ουσία ο οδηγός θα χρησιμοποιεί την εθνική οδό από την Αθήνα (δηλαδή στη Νέα Οδό) και στην περιοχή της Ανθήλης (περίπου στο 205χλμ) θα εισέρχεται στον οδικό άξονα της Κεντρικής Οδού. Από εκεί θα διανύει περίπου άλλα 110 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσει μέχρι την πόλη των Τρικάλων και περίπου 10 ακόμα για να φτάσει στην Καλαμπάκα. Αυτό σημαίνει πως η απόσταση των 325 χιλιομέτρων θα μπορεί να καλύπτεται με συντηρητική οδήγηση σε 3 ώρες και 10 λεπτά.

Στόχος είναι στις φετινές γιορτές οι ταξιδιώτες του Πάσχα με κατεύθυνση προς Φθιώτιδα και Δυτική Θεσσαλία να έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν σε αυτά τα νέα τμήματα του αυτοκινητόδρομου περίπου 125 χιλιομέτρων και ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας, γνωστότερος ως Ε65 θα πάψει να είναι ο “τυφλός” αυτοκινητοδρομος.

Αυτο που παραδίδεται είναι ουσιαστικά η πλήρη ολοκλήρωση του νότιου τμήματος του Ε65 Λαμία-Ξυνιάδα συνολικού μήκους 32,5 χιλιομέτρων αλλά και επιπλέον 10 χιλιομέτρων στο βόρειο τμήμα από τα Τρίκαλα μέχρι την Καλαμπάκα. Τα έργα στο νότιο τμήμα ξεκινούν από την περιοχή της Ανθήλης, πριν την Λαμία (ερχόμενοι από Αθήνα), και καταλήγουν στην αποξηραμένη λίμνη Ξυνιάδα. Να θυμίσουμε πως τα πρώτα 15 χιλιόμετρα έχουν δοθεί στην κυκλοφορία από το 2020 και απομένουν τα υπόλοιπα 16 χιλιόμετρα που θα ενώσουν δια παντός τον Ε65 με το εθνικό δίκτυο των αυτοκινητόδρομων της χώρας.

Το μεγαλύτερο τεχνικό έργο στο νότιο τμήμα αποτελεί η Σήραγγα Όθρυος μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων η οποία αποτέλεσε και μια σημαντική πρόκληση κατά την διάρκεια της κατασκευής. Με την λειτουργία της θα είναι μια από τις 10 μεγαλύτερες οδικές σήραγγες της χώρας.

Τα έργα στο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα με την ολοκλήρωση τους θα κάνουν πραγματικότητα την διαδρομή Αθήνα-Τρίκαλα σε 3 ώρες καθώς πλέον δεν θα χρειάζεται ο οδηγός να χρησιμοποιεί το δύσκολο οδικό ανάγλυφο στις ανηφόρες μετά τη Λαμία. Δέκα λεπτά περισσότερα θα απαιτούνται για να φτάσει μέχρι την Καλαμπάκα.

Η στρατηγική σημασία του Ε65

Ο Ε65 θα αποτελέσει τον τρίτο κάθετο εθνικό άξονα της Ηπειρωτικής χώρας. Στα δυτικά έχει τον άξονα της Ιόνιας Οδού (Αντίρριο-Ιωάννινα) και ανατολικά την άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Το μεγάλο προσόν του Ε65 είναι η σύνδεση Ανατολής και Δύσης. Μέσω του Ε65 ενώνονται τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Βόλου. Παράλληλα θα προσφέρει άνετη πρόσβαση στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Ηπείρου σε χρόνους που είναι εξαιρετικά πιο σύντομοι από ότι τώρα.

Για παράδειγμα το Αθήνα-Γρεβενά θα είναι υπόθεση 4 ωρών ενώ σε 4,5 ώρες κατεβαίνει ο απαιτούμενος χρόνος για Μέτσοβο ή Καστοριά. Παράλληλα μέσω του Ε65 και του κάθετου άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή έρχονται πιο κοντά οι γειτονικές χώρες της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.
Read More »
Ε65: Ενώνονται τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Βόλου, πρόσβαση στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Ηπείρου – Θέμα χρόνου η παράδοση μέχρι Καλαμπάκα Ε65: Ενώνονται τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Βόλου, πρόσβαση στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Ηπείρου – Θέμα χρόνου η παράδοση μέχρι Καλαμπάκα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

Συνελήφθησαν δύο άτομα που είχαν κατακλέψει σπίτια σε Σύβοτα και Πέρδικα (+ΦΩΤΟ)

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
Συνελήφθησαν δύο άτομα που είχαν κατακλέψει σπίτια σε Σύβοτα και Πέρδικα (+ΦΩΤΟ)


Η εγκληματική δράση δύο αλλοδαπών διακριβώθηκε ύστερα από συντονισμένες ενέργειες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, αστυνομικοί της οποίας συνέλαβαν σήμερα (1/4/2024) μετά τα μεσάνυχτα τον έναν από αυτούς, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του συνεργού του.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, χθες το βράδυ οι αλλοδαποί διέρρηξαν κατοικία στην Πέρδικα Θεσπρωτίας και στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης και ενδελεχών αναζητήσεων, οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον έναν από αυτούς, ο οποίος κινούταν πεζή στην ευρύτερη περιοχή.

Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό 480 ευρώ, διάφορα χρυσαφικά, κινητό τηλέφωνο, ρολόι χειρός, καπέλο τύπου «τζόκεϊ», γάντια, λοστός και φακοί.

Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι οι δύο κατηγορούμενοι, έχοντας οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών, προέβησαν κατά την τελευταία εβδομάδα στη διάπραξη συνολικά (7) κλοπών από σπίτια στα Σύβοτα και την Πέρδικα, από όπου αφαίρεσαν χρήματα, κινητά τηλέφωνα, ρολόγια και χρυσαφικά, συνολικής αξίας περίπου 6.000 ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ η αστυνομική έρευνα για τον εντοπισμό του συνεργού του καθώς και τυχόν εμπλοκή τους σε άλλες παρόμοιες πράξεις βρίσκεται σε εξέλιξη.
Read More »
Συνελήφθησαν δύο άτομα που είχαν κατακλέψει σπίτια σε Σύβοτα και Πέρδικα (+ΦΩΤΟ) Συνελήφθησαν δύο άτομα που είχαν κατακλέψει σπίτια σε Σύβοτα και Πέρδικα (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

Μάριος Κάτσης: Στην επικείμενη μάχη των Ευρωεκλογών στις 9 του Ιούνη, δηλώνω παρών

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
Μάριος Κάτσης: Στην επικείμενη μάχη των Ευρωεκλογών στις 9 του Ιούνη, δηλώνω παρών


Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά ιστορική αλλά και κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, που απαιτεί αποφασιστική δράση και εγρήγορση. Με τον κίνδυνο της ακροδεξιάς να απειλεί τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και την κοινωνική συνοχή να διαρρηγνύεται ολοένα και περισσότερο και τις ανισότητες να διευρύνονται, κανείς και καμία απέναντι στα δεδομένα αυτά δε μπορεί να μείνει απαθής.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, η οικονομία, το κράτος δικαίου και οι δημοκρατικοί θεσμοί, επιλέχθηκα σε μια πρωτοπόρα για πολιτικό κόμμα εσωτερική διαδικασία προκριματικών εκλογών βάσης, ώστε τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, να καταρτίσουν εκείνα το ψηφοδέλτιο που θα δώσει τη μάχη, αυτή την κρίσιμη περίοδο. Σε ότι με αφορά δε, θα εξαντλήσω όλες μου τις δυνάμεις για να είμαι στην πρώτη γραμμή, με τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση από τη δύναμη των μελών και των φίλων του κόμματος, μια δύναμη που θα δώσει ώθηση και στη συνέχεια.
Όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από μικρούς αλλά και μεγάλους συλλογικούς αγώνες, προσπάθησα να τιμήσω με κάθε δυνατό τρόπο την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, να υπηρετήσω το δημόσιο συμφέρον, χωρίς αστερίσκους και σκιές. Ως Βουλευτής Θεσπρωτίας με τον ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2023, ως Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Κυρίως όμως, ως ένας απλός και ενεργός πολίτης, που λειτούργησα και λειτουργώ με γνώμονα τις δημοκρατικές αξίες εντός μιας ισχυρής και προοδευτικής πλειοψηφίας, απέναντι σε κάθε είδους αντιδημοκρατικές και αντικοινωνικές πολιτικές και πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Οι ευρωεκλογές λοιπόν, αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αλλάξουμε. Να δημιουργήσουμε το πρώτο ρήγμα αμφισβήτησης, στην αλαζονεία και την πολιτική παντοδυναμία του 41%. Να βάλουμε την χώρα μας, την Ελλάδα, στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών εξελίξεων, στη σωστή πλευρά της ιστορίας, να δώσουμε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες περηφάνια, προοπτική και ελπίδα.
Μεγάλωσα και συνεχίζω να ζω και να δραστηριοποιούμαι στην Ήπειρο, σε μία από τις φτωχότερες, αν όχι την πιο φτωχή, περιφέρειες της Ευρώπης. Γνωρίζω λοιπόν βιωματικά τι σημαίνουν οι ενδοευρωπαϊκές ανισότητες: στον πρωτογενή τομέα, στις υποδομές, στις μεταφορές, στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στην απουσία της νέας γενιάς από την περιοχή. Ανισότητες που ενισχύονται κατακόρυφα από την ανυπαρξία της χώρας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Ταυτόχρονα όμως, υπάρχουν και αστείρευτες δυνάμεις, σημαντικές δηλαδή δυνατότητες σε εθνικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. Η τεκμηριωμένη διεκδίκηση, η ορθή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, η ιεράρχηση προτεραιοτήτων για να αναδειχτούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ώστε η χώρα και η Ήπειρος, να σταματήσουν να είναι ουραγοί σε όλους σχεδόν τους οικονομικούς και αναπτυξιακούς δείκτες της Ε.Ε. Ώστε η μάκρο-περιφέρεια του Ιονίου και της Αδριατικής πρωτοστατήσει στις εξελίξεις και τις συνεργασίες στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η Ήπειρος και η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσουν. Και πάνω και πρώτο από όλα, η αναγκαιότητα στήριξης της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να σταματήσει επιτέλους η συρρίκνωση του κράτους δικαίου που πληγώνει την διεθνή εικόνα της χώρας και την ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας, εκεί που γεννήθηκε.
Σε αυτή την εκλογική μάχη δηλώνω παρών, και σας ζητώ να συνταχθείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, να κάνουμε μαζί το πρώτο αποφασιστικό βήμα που θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο, γιατί το αξίζουμε.
Read More »
Μάριος Κάτσης: Στην επικείμενη μάχη των Ευρωεκλογών στις 9 του Ιούνη, δηλώνω παρών Μάριος Κάτσης: Στην επικείμενη μάχη των Ευρωεκλογών στις 9 του Ιούνη, δηλώνω παρών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

Κατώτατος μισθός: Από σήμερα στα 830 ευρώ μεικτά - Οι αυξήσεις με μια ματιά

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
Κατώτατος μισθός: Από σήμερα στα 830 ευρώ μεικτά - Οι αυξήσεις με μια ματιά


Σε ισχύ τίθεται από σήμετα η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, η οποία είναι και η τέταρτη διαδοχική ενίσχυση που πραγματοποιείται από το 2019 μέχρι σήμερα. Ενώ στα 37,07 ευρώ θα ανέρθει το κατώτατο ημερομίσθιο.

Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση, σε σχέση με το 2019, οι εργαζόμενοι κερδίζουν 27,7% περισσότερα ή έως και τρεις επιπλέον μισθούς επιπλέον.

Σε αυτό το πλαίσιο, από 650 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σε:
Ιανουάριος 2022: 663 ευρώ
Μάιος 2022: 713 ευρώ
Απρίλιος 2023: 780 ευρώ
Απρίλιος 2024: 830 ευρώ

Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, η συνολική αύξηση στο ετήσιο καθαρό εισόδημα εργαζομένων με κατώτατο μισθό ανέρχεται σε 30,7% ή 2.352 ευρώ στις 10.010 ευρώ το 2024, από 7.658 ευρώ το 2019.

Ωστόσο σημειώνεται πως τα στοιχεία αφορούν σε μονοπρόσωπα νοικοκυριά, χωρίς άλλα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που ενισχύει τα έσοδα συνολικά 559.274 εργαζόμενων, οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Ενώ σημαντικό όφελος έως 3.276 ευρώ σε ετήσια βάση, έχουν οι εργαζόμενοι με προϋπηρεσία που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, εφόσον έχουν συμπληρωμένη τριετία πριν το 2012.

Ειδικότερα:

Οι αυξήσεις με μια ματιά
Ποια επιδόματα συμπαρασύρει ο κατώτατος μισθός

Συνολικά 13 κατηγορίες επιδομάτων και παροχών αυξάνονται μαζί με τον κατώτατο μισθό.

Ανάμεσα τους είναι:η Ειδική Παροχή Μητρότητας μισθωτών και μη μισθωτών στα 780 + 50 ευρώ, αύξηση +6,4%
το Ειδικό Βοήθημα Ευάλωτων Ομάδων στα 718+46 ευρώ εφάπαξ, αύξηση +6,4%
η Αποζημίωση Μαθητευομένων ΕΠΑ.Σ Μαθητείας στα 27,87 +1,78 ευρώ ημερήσια αποζημίωση για 2 χρόνια, αύξηση +6,4%
το Ειδικό Επίδομα Γραπτών Εξετάσεων σε εργαζόμενους φοιτητές στα 045+67 ευρώ εφάπαξ, αύξηση +6,4%
το Προγράμματα Προεργασίας 780 + 50 ευρώ μηνιαία αποζημίωση, αύξηση +6,4%
Read More »
Κατώτατος μισθός: Από σήμερα στα 830 ευρώ μεικτά - Οι αυξήσεις με μια ματιά Κατώτατος μισθός: Από σήμερα στα 830 ευρώ μεικτά - Οι αυξήσεις με μια ματιά Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

Συγκέντρωση υπέρ του Παλαιστινιακού λαού την Πέμπτη στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
Συγκέντρωση υπέρ του Παλαιστινιακού λαού την Πέμπτη στην Ηγουμενίτσα


Στα 75 χρόνια της φονικής μηχανής του ΝΑΤΟ:
Διαδηλώνουμε κατά του ιμπεριαλισμού και του πολέμου
Λευτεριά στην Παλαιστίνη-Νίκη στην Παλαιστινιακή Αντίσταση


Συγκέντρωση, Πέμπτη 4 Απρίλη 7.30μμ στον Πεζόδρομο

Ισραήλ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, με την υποστήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης, δολοφονούν μαζικά αμάχους στην Παλαιστίνη
Να σταματήσει τώρα η γενοκτονία, οι βομβαρδισμοί και η πολιορκία του Παλαιστινιακού λαού
Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού
Έξω οι Βάσεις, Έξω από ΝΑΤΟ-ΕΕ
ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πόλεμοι

Η γενοκτονία του ηρωικού Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, οι δολοφονίες στη Δυτική Όχθη και η επικείμενη εισβολή στη Ράφα απ΄ τους σιωνιστές, πυροδοτούν καταστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, και όχι μόνο.
Παρά τη γενοκτονία και τον πόλεμο που διαρκεί πέντε μήνες, η ένοπλη Παλαιστινιακή Αντίσταση για μια Λεύτερη και Ανεξάρτητη Παλαιστίνη, συνεχίζεται, και φανερώνει την αδυναμία του Ισραήλ να την εξουδετερώσει.
Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στηρίζουν το κράτος – δολοφόνο. Οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές επιδιώκουν να ελέγξουν τις καταστάσεις στην περιοχή, προχωρούν σε νέους τυχοδιωκτισμούς και ανοίγουν νέα πολεμικά μέτωπα, στέλνοντας φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα.
Νέοι πόλεμοι ξεσπούν στην περιοχή και διεθνώς, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων για το ξαναμοίρασμα του πλανήτη, ενώ το μέτωπο της Ουκρανίας εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό, με το ΝΑΤΟ μάλιστα να διεξάγει την μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση με την εμπλοκή και των 31 κρατών μελών, ενώ η συζήτηση για την επίσημη αποστολή στρατευμάτων χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στον πόλεμο έχει ανοίξει.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει διαλέξει πλευρά, συμμετέχει ανοιχτά στον πόλεμο στο πλευρό του Ισραήλ και βάφει τα χέρια της με το αίμα των παλαιστινίων, εμπλέκει επικίνδυνα τη χώρα στον πόλεμο. Στέλνει όπλα στην Ουκρανία. Ο Μητσοτάκης αγκαλιάζει τον Νετανιάχου και τον Ζελένσκι. Η ελληνική φρεγάτα «ΥΔΡΑ» που προστέθηκε στο στόλο των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα, η μετατροπή της Λάρισας σε διοικητήριο και της υπόλοιπης χώρας σε πολεμικό ορμητήριο, βοηθούν ακόμα και στρατιωτικά το Ισραήλ, να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς και την πολιορκία των Παλαιστινίων και κλιμακώνουν τους κινδύνους για τον ελληνικό λαό!
Σ΄ ολόκληρο τον πλανήτη, οι λαοί διαδηλώνουν μαζικά, καθημερινά, απαιτώντας να σταματήσει η γενοκτονία και για λεύτερη Παλαιστίνη!

Επιτροπή αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό
Read More »
Συγκέντρωση υπέρ του Παλαιστινιακού λαού την Πέμπτη στην Ηγουμενίτσα Συγκέντρωση υπέρ του Παλαιστινιακού λαού την Πέμπτη στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

1600 μαθητές στα Ιωάννινα για το 1ο Συνέδριο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
1600 μαθητές στα Ιωάννινα για το 1ο Συνέδριο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών


Το 1ο μαθητικό συνέδριο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών με τον τίτλο «Ενεργός Πολιτειότητα. Πολίτης στο Σχολείο-Πολίτης του Κόσμου», διοργανώνεται από τις 5 έως τις 7 Απριλίου στα Ιωάννινα.

Το συνέδριο διοργανώνουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Αττικής, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.

Οι εργασίες του θα φιλοξενηθούν στους χώρους του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Αμφιθέατρο Ισογείου-Αμφιθέατρο 1ου ορόφου-Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών και Εκπαίδευσης).

Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 5 Απριλίου 2024 στο συνεδριακό χώρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Κάρολος Παπούλιας» και ώρα 17:00 μ.μ. 
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στο Μαθητικό Συνέδριο συμμετέχουν 1600 μαθητές και μαθήτριες-Σύνεδροι και Εισηγητές- από 190 και πλέον σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας.

Βασική επιδίωξη αυτού του Συνεδρίου είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον επιστημονικής συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων, παρουσίασης εργασιών και ώσμωσης μεταξύ των συμμετεχόντων.

Να δημιουργήσει ένα δυναμικό forum, που θα ενισχύσει τον πολιτικό γραμματισμό των μαθητών/μαθητριών, θα τους δώσει τη δυνατότητα να αναδείξουν το ρόλο του ενεργού πολίτη και να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους σε θέματα που τους απασχολούν, δικαίωμα που απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση των Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC) και ειδικότερα του άρθρου 12.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
1600 μαθητές στα Ιωάννινα για το 1ο Συνέδριο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών 1600 μαθητές στα Ιωάννινα για το 1ο Συνέδριο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

Το επενδυτικό πλάνο του Grimaldi για το λιμάνι | Συνάντηση με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
Το επενδυτικό πλάνο του Grimaldi για το λιμάνι | Συνάντηση με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας


Το επενδυτικό του πλάνο για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, παρουσίασε στο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Παναγιώτη Νταή, σε συνάντηση που είχαν την π. Παρασκευή, ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Grimaldi, Εμανουέλε Γκριμάλντι.

O Εμανουέλε Γριμάλντι, στην αρχή της συνάντησης, ανακοίνωσε στο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΗΓ ΑΕ να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου και για τα επόμενα 40 έτη τα κόστη συντήρησης των αποχαρακτηρισμένων εκτάσεων της χερσαίας ζώνης που περιήλθαν στο Δήμο Ηγουμενίτσας. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Γκριμάλντι, η εταιρεία και ο όμιλος, στα πλαίσια της καλής συνεργασίας που θέλουν και επιδιώκουν να έχουν με την τοπική κοινωνία, θα αναλάβουν και τα κόστη αποκατάστασης που θα απαιτηθούν για τις παραλίες Δρέπανο και Μακρυγιάλι, οι οποίες υποφέρουν τα τελευταία έτη από τα έντονα φαινόμενα διάβρωσης, διάβρωση που οφείλεται και στις διελεύσεις των πλοίων αλλά και στην υπερεκμετάλευση που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια από την ΟΛΗΓ ΑΕ στις παραλίες αυτές.

«Αναγνωρίζουμε και αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί», τόνισε προς το Δήμαρχο ο Εμανουέλε Γκριμάλντι, σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι η ΟΛΗΓ ΑΕ θα αναθεωρήσει στο σύνολό της την περιβαλλοντική της πολιτική, ούτως ώστε παρόμοια φαινόμενα να περιοριστούν με στόχο να εξαλειφθούν.

Μάλιστα όταν ο Δήμαρχος έθεσε το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πλοία που ελλιμενίζονται στην Ηγουμενίτσα, ο κ. Γκριμάλντι έδωσε εντολή, στον Διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΗΓ ΑΕ, κ. Αθ. Πορφύρη που τον συνόδευε, για την άμεση αγορά και εγκατάσταση από την ΟΛΗΓ ΑΕ, έξι (6) σταθμών μέτρησης που θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία, πέριξ του λιμανιού, τις μετρήσεις των οποίων θα παραλαμβάνουν σε πραγματικό χρόνο ο Δήμος Ηγουμενίτσας και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, ώστε να υπάρχει τόσο η αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης, όσο και η έγκαιρη ενημέρωση του Λιμεναρχείου για τη λήψη των απαραίτητων διοικητικών και άλλων μέτρων.

Ο κ. Γκριμάλντι, ανακοίνωσε επίσης στο Δήμαρχο το επενδυτικό του πλάνο για την περιοχή, σύμφωνα με το οποίο, ο όμιλος προτίθεται να προχώρησε στην ανακατασκευή του Λιμένα Σαγιάδας, ώστε να λειτουργήσει εκ νέου η πορθμειακή γραμμή Σαγιάδας – Κέρκυρας και ζήτησε τη βοήθεια του Δήμου ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατασκευής του άξονα Ηγουμενίτσα – Μαυρομάτι.

Ο ισχυρός άνδρας του ομίλου, που πρόκειται τις επόμενες ημέρες να συναντηθεί και με το Δήμαρχο Φιλιατών κ. Βασίλειο Τζίγκο και με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη, ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση του ομίλου του να εξετάσει εκ νέου τα σχέδια που είχαν εκπονηθεί στο παρελθόν για τη δημιουργία αεροδρομίου στο Βραχωνά.

Ανακοίνωσε δε, ότι βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τα αρμόδια υπουργεία για την λειτουργία του υδατοδρομείου στην Ηγουμείτσα και τη δρομολόγηση υδροπλάνων στη γραμμή Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα, αλλά και τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά, ίσως και από τη φετινή θερινή σεζόν.

Ο κ. Γκριμάλντι, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τη λειτουργία του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, όσο και του Νοσοκομείου Φιλιατών, υποδομές που θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικές για την προσέλκυση επισκεπτών κρουαζιέρας και εξέφρασε την πρόθεση να χρηματοδοτήσει ο όμιλος την κατασκευή ελικοδρομίων στις δυο νοσηλευτικές υποδομές, ενώ ζήτησε και καταγραφή των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή, ώστε ο όμιλος να προβεί στην δωρέα της.

Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Γκριμάλντι, ο όμιλος θα ξεκινήσει μια παγκόσμια διαφημιστική εκστρατεία του brand name EPIRUS, ώστε να γίνει η προσέλκυση επισκεπτών κρουαζιέρας.

Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή, ο όμιλος Grimaldi, πρόκειται να θεσμοθετήσει ετήσια ιστιοπλοϊκή regatta σε συνεργασία με το Δήμο και την Περιφέρεια, που θα συγκεντρώνει τους κορυφαίους αθλητές του είδους αλλά και το παγκόσμιο ενδιαφέρον στην περιοχή και τα τουριστικά της καταφύγια, που πλέον διαχειρίζεται ο όμιλος.

Φυσικά από τη συζήτηση, δεν έλειψε η μαρίνα της Ηγουμενίτσας, με τον Εμανουέλε Γκριμάλντι να διαβεβαιώνει το Δήμαρχο για την πρόθεσή του να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου.

Μάλιστα, όπως ενημέρωσε το Δήμαρχο ο κ. Γκριμάλντι, ήδη ο όμιλος βρίσκεται σε αναζήτηση γραφείων περίπου 5000 τ.μ. στην περιοχή, ώστε εκεί να εγκατασταθούν τα στελέχη του ομίλου που θα επιβλέπουν τα διάφορα projects αλλά και περίπου 200 εργαζόμενοι (μηχανικοί, οικονομολόγοι, περιβαλλοντολόγοι κλπ επιστήμονες) που θα προσληφθούν από την τοπική αγορά εργασίας για να υλοποιήσουν τις επενδύσεις του ομίλου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ήδη ο Gianluca Grimaldi, ο δεύτερος ισχυρός άνδρας του Ομίλου έχει προβεί σε αγορά κατοικίας στην περιοχή και ήδη επιβλέπει τη λειτουργία της ΟΛΗΓ ΑΕ αλλά και προχωράει στις πρώτες κινήσεις για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του Ομίλου.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ - ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ
Read More »
Το επενδυτικό πλάνο του Grimaldi για το λιμάνι | Συνάντηση με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Το επενδυτικό πλάνο του Grimaldi για το λιμάνι | Συνάντηση με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

Αυξήσεις από σήμερα σε 18 σταθμούς διοδίων – Αναλυτικά οι νέες τιμές

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
Αυξήσεις από σήμερα σε 18 σταθμούς διοδίων – Αναλυτικά οι νέες τιμέςΤις νέες τιμές διέλευσης σε 18 σταθμούς διοδίων του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας οδού, σε σύνολο 48, οι οποίες θα ισχύσουν από σήμερα, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της εταιρεία «Εγνατία Οδός ΑΕ».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 20 Μαρτίου, υπογράφηκε εν μέσω αντιδράσεων, η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, που αφορά τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου και των τριών κάθετων αξόνων (με αναβάθμιση των τελευταίων), για περίοδο 35 ετών. Το αντίτιμο που θα καταβάλει ο παραχωρησιούχος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ. Η σύμβαση παραχώρησης υπεγράφη μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και του Υπερταμείου – μέλος του οποίου είναι και το ΤΑΙΠΕΔ που εκτελεί την εκχώρηση – και της εταιρείας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ως παραχωρησιούχου και των αρχικών μετόχων, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και EGIS PROJECTS S.A..

Με βάση το ΦΕΚ 1957/Β`/28.03.2024 και όπως γνωστοποιεί η εταιρεία, οι νέες τιμές που θα ισχύουν από αύριο στους 18 μετωπικούς σταθμούς διαμορφώνονται ως εξής:

Σταθμός Διοδίων
Νέες τιμές

Σ.Δ. Τύριας
2,70 €

Σ.Δ. Παμβώτιδας
1,55 €

Σ.Δ. Μαλακασίου
1,90 €

Σ.Δ. Σιάτιστας
1,90 €

Σ.Δ. Πολυμύλου
1,90 €

Σ.Δ. Μαλγάρων
0,90 €

Σ.Δ. Θεσσαλονίκης
0,55 €

Σ.Δ. Ανάληψης
2,35 €

Σ.Δ. Ασπροβάλτας
1,10 €

Σ.Δ. Μουσθένης
2,15 €

Σ.Δ. Καβάλας
1,85 €

Σ.Δ. Ιάσμου
1,80 €

Σ.Δ. Μέστης
2.20 €

Σ.Δ. Αρδανίου
1,60 €

Σ.Δ. Ιεροπηγής
1,85 €

Σ.Δ. Ευζώνων
2,40 €

Σ.Δ. Στρυμονικού
1,90 €

Σ.Δ. Προμαχώνα
1,90 €

Όσον αφορά τους πλευρικούς σταθμούς διοδίων, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

Σταθμός Διοδίων
Νέες τιμές

Παναγίας
1,40 €

Ανατ. Σιάτιστας
0,95 €

Καλαμιάς
0,45 €

Μαλγάρων
0,30 €

Αξιού / Ημικόμβος
0,35 €

Λαγκαδά / Σερρών
0,30 €

Προφήτη
1,15 €

Βαγιοχωρίου
0,75 €

Βρασνών / Ασπροβάλτας
0,35 €

Γαληψού / Ορφανίου
0,35 €

Μουσθένης
1,00 €

Ελευθερούπολη
0,70 €

Αγ. Ανδρέας
0,45 €

Άσπρα Χώματα
0,40 €

Βαφέικα
0,35 €

Ίασμος
0,60 €

ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής
0,45 €

Μέστης
1,00 €

Πολυκάστρου
1,75 €

Με την υπογραφή της σύμβασης της παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου και των τριών κάθετων αξόνων «οι τιμές στα διόδια επί της Εγνατίας οδού θα είναι αυξημένες σε ποσοστό 33%, αφού θα χρεώνεται κατά τέσσερα λεπτά το χιλιόμετρο, από τρία/χιλιόμετρο», επισημαίνει στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της εταιρείας «Εγνατίας Οδός ΑΕ» (ΣΕΤΕΟ), Σταύρος Σάκος.
Read More »
Αυξήσεις από σήμερα σε 18 σταθμούς διοδίων – Αναλυτικά οι νέες τιμές Αυξήσεις από σήμερα σε 18 σταθμούς διοδίων – Αναλυτικά οι νέες τιμές Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)

 

Πρόσφατα κοινοποιήθηκε στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Ηπείρου, επιστολή των εκπαιδευτικών του ΚΠΕ Πραμάντων προς τον Υπουργό Παιδείας με θέμα την «Οργάνωση και λειτουργία των ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Ελλάδας». Την επιστολή αυτή την προσυπογράψαμε ως Ομοσπονδία (παρά τις επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις), θεωρώντας απόλυτα δίκαια τα αιτήματα των εκπαιδευτικών. Ωστόσο θα θέλαμε να θέσουμε ορισμένα ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία των ΚΠΕ.

Ο θεσμός των ΚΠΕ λειτουργεί από το 1993 με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας το οποίο έχει την αρμοδιότητα στελέχωσης και χρηματοδότησής τους. Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τους Δήμους, κτηριακές υποδομές και πραγματοποιήθηκαν άπειρα προγράμματα που αποσκοπούσαν στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης μαθητών και πολιτών μέσα από την ανάδειξη του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής εμβέλειάς τους αλλά και των περιβαλλοντικών προβλημάτων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Πανελλαδικά είναι ιδρυμένα 58 ΚΠΕ εκ των οποίων τα 6 βρίσκονται στην Ήπειρο: 
Αράχθου Άρτας, Ζηρού Φιλιππιάδας, Κόνιτσας, Πραμάντων και Φιλιατών. Τα συγκεκριμένα ΚΠΕ βρίσκονται σε περιοχές μοναδικής φυσικής ομορφιάς που συμβάλλουν στο να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τη φυσική μας κληρονομιά και τους μηχανισμούς λειτουργίας των οικοσυστημάτων, οι οποίοι διασφαλίζουν την περιβαλλοντική ισορροπία και τη βιωσιμότητα, γεγονός τεράστιας σημασίας. Επιπλέον οι μαθητές - τα παιδιά μας - μέσα από τις επισκέψεις στα ΚΠΕ και τα προγράμματα που πραγματοποιούνται εκεί, βρίσκουν διέξοδο αναψυχής και εναλλακτικούς τρόπους μάθησης, που τόσο πολύ τα έχουν ανάγκη.

Κι ενώ η λειτουργία των ΚΠΕ θεωρείται εξαιρετικά σημαντική από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας εξαίρουν τη σημασία τους, στο δια ταύτα ακολουθείται μια τακτική υποβάθμισης και απαξίωσής τους με κύριο μοχλό την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωσή τους. Έτσι σήμερα το ΚΠΕ Αράχθου βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας ενώ τα υπόλοιπα είναι εγκαταλειμμένα στην τύχη τους από την πολιτεία, χωρίς προσωπικό, χωρίς έστω κάποιους ελάχιστους οικονομικούς πόρους και χωρίς θεσμική υποστήριξη. Το ότι καταφέρνουν και λειτουργούν σήμερα, οφείλεται στην αυταπάρνηση των ελάχιστων εκπαιδευτικών που έχουν απομείνει σε αυτά και τα στηρίζουν. Οι εκπαιδευτικοί των ΚΠΕ αδυνατούν (για τους προαναφερόμενους λόγους) να ικανοποιήσουν το σύνολο των αιτημάτων των σχολείων της χώρας για συμμετοχή στα εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά τους προγράμματα, τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με πανεπιστήμια και άλλους φορείς. Η τελευταία προκήρυξη στελέχωσής των ΚΠΕ διενεργήθηκε το 2011 και έκτοτε, με πρόφαση την οικονομική κρίση, έμειναν με ελάχιστο ή καθόλου προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η εγκύκλιος του Υπουργείου για τις επισκέψεις σε ΚΠΕ αναφέρει ότι «δεν προβλέπεται κάλυψη δαπανών φιλοξενίας στο Τεχνικό Δελτίο του Έργου» καθώς δεν υπάρχει ενεργό ΕΣΠΑ σε αυτή τη φάση για τα ΚΠΕ και υπογραμμίζει ότι «οι εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές δράσεις πραγματοποιούνται χωρίς Δαπάνη για το Δημόσιο». Παρά την πρόβλεψη της νομοθεσίας για χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω επιχορήγησης προς τους τοπικούς Δήμους ειδικού κονδυλίου (ο νόμος 4823/2021, άρθρο 19, παράγραφος 7, αναφέρει ότι οι λειτουργικές δαπάνες των ΚΕΠΕΑ καλύπτονται από ευρωπαϊκά προγράμματα ή από τους δήμους, «οι οποίοι επιχορηγούνται με πιστώσεις που εγγράφονται για τον σκοπό αυτόν στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων»), οι Δήμοι δεν έχουν λάβει καμία απολύτως κρατική επιχορήγηση μέχρι στιγμής για τη λειτουργία των ΚΠΕ και πολλοί από αυτούς καλύπτουν κάποια από τα λειτουργικά έξοδα των ΚΠΕ με δικά τους κονδύλια. Αποτέλεσμα της υφιστάμενης κατάστασης είναι, η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των ΚΠΕ να βαρύνει τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε αυτά και τους Δημότες των Δήμων μέσω των ανταποδοτικών τελών.

Τέλος, οι λιγοστοί εναπομείναντες εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα ΚΠΕ, είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν όλο το φάσμα της λειτουργίας τους, όπως, δημιουργία και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, γραμματειακή υποστήριξη, καθαριότητα, υποστήριξη και ενημέρωση της ιστοσελίδας, διοργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων, έρευνα, δημοσιεύσεις και πολλά άλλα.

Με βάση τα παραπάνω απαιτούμε:

Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση της λειτουργίας των ΚΠΕ. Καμία δραστηριότητά τους να μην υπάγεται στην ανταποδοτική τους χρηματοδότηση μέσω Δήμων, όπως πχ γίνεται μέχρι σήμερα με τα τριήμερα περιβαλλοντικά σεμινάρια στα οποία παίρνουν μέρος εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα.

Άμεση στελέχωση με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό (4-6 εκπαιδευτικοί, ανάλογα με την επισκεψιμότητα), τεχνικό (Γραμματειακή υποστήριξη, πληροφορική, συντηρητές κ.ά.) και βοηθητικό (καθαριότητα, φύλαξη κ.ά.) προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας.

Κάλυψη του συνόλου του κόστους των περιβαλλοντικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται στα ΚΠΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καμιά επιβάρυνση των γονέων για την πραγματοποίηση επισκέψεων και δράσεων (πχ μεταφορά μαθητών, υλικά, διανυκτερεύσεις κλπ) Σήμερα, οι γονείς εκτός από τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών καλύπτουν με ποσά καθόλου ευκαταφρόνητα και μέρος του κόστους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Αλλαγή του προσανατολισμού και του εκπαιδευτικού περιεχομένου των προγραμμάτων των ΚΠΕ, καθώς μέσω της «αειφορίας», προωθούνται αντιεπιστημονικές -αντιδραστικές αντιλήψεις (στις ποίες η ίδια η ζωή έχει δώσει απαντήσεις), ότι το κυνήγι του μέγιστου επιχειρηματικού κέρδους, μπορεί να συμβαδίσει με την προστασία του περιβάλλοντος και τις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου.
Read More »
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

«Μηδέν» για την Ήπειρο από την παραχώρηση της Εγνατίας

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
«Μηδέν» για την Ήπειρο από την παραχώρηση της Εγνατίας


Σε ένα μεγάλο μηδενικό για την Ήπειρο αποτιμάται η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.. Στα αρνητικά για τους Ηπειρώτες είναι η αύξηση των διοδίων που ήδη νομοθετήθηκε και δύο ακόμη που θα ακολουθήσουν.

Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν για τους δρόμους της Ηπείρου, αλλά δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή πρόβλεψη στην σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή κάποιου δρόμου στην περιοχή, όπως συμβαίνει για τη Βόρεια Ελλάδα.

Το ιδανικό θα ήταν στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης να κατασκευαστεί ο άξονας από το λιμάνι στο Μαυρομάτι που έχει μελετηθεί ήδη από την Εγνατία ΑΕ και έχει κοστολογηθεί στα 90 εκατομμύρια.

Αλλά ούτε αυτό δεν προβλέφθηκε που μοιάζει αυτονόητο.. Ούτε βέβαια ασκήθηκε κάποια πίεση στη φάση του διαγωνισμού και των διαπραγματεύσεων να μείνει κάτι στην περιοχή. Σε μία περιοχή μάλιστα που έδωσε για την κατασκευή της Εγνατίας ποσό άνω των 50 εκατομμυρίων από το δικό της Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Η εταιρεία με την επωνυμία «ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (ο Παραχωρησιούχος), η οποία συστάθηκε για τους σκοπούς της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (75%) και EGIS PROJECTS S.A.S. (25%), μέσω της σύμβασης αναλαμβάνει:

Α. το δικαίωμα χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης:

I. του αυτοκινητόδρομου Εγνατία Οδός, ο οποίος αποτελεί τμήμα του διευρωπαϊκού “κεντρικού οδικού δικτύου” (Τrans-European “core road network”) έχει ήδη κατασκευασθεί και βρίσκεται σε λειτουργία, μήκους 658 χιλιομέτρων, εκτεινόμενος από την Ηγουμενίτσα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας (βορειοδυτική ακτή της Ελλάδας) μέχρι τους Κήπους στην Περιφερειακή Ενότητα του Έβρου (στον συνοριακό σταθμό με την Τουρκία), ως προς τον οποίο ο Παραχωρησιούχος αναλαμβάνει επιπλέον την υποχρέωση Ανάταξης.

II. του οδικού άξονα Σιάτιστα– Ιεροπηγή/Κρυσταλλοπηγή που οδηγεί στην Αλβανία, ο οποίος αποτελεί τμήμα του διευρωπαϊκού «εκτεταμένου οδικού δικτύου» (Trans-European “Comprehensive Road Network”) και διαθέτει οκτώ (8) ανισόπεδους κόμβους, πέραν του κόμβου με την Εγνατία Οδό, συνδέει μέσω του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος (Ε65 – σήμερα υπό κατασκευή) την Αλβανία με την ηπειρωτική Ελλάδα και την μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας, διαθέτει συνολικό μήκος 69,3 χιλιόμετρα και τεχνικά χαρακτηριστικά όμοια με εκείνα του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού.

III. του οδικού άξονα Χαλάστρα – Εύζωνοι μήκους 60 χιλιομέτρων, που αποτελεί τμήμα του διευρωπαϊκού “κεντρικού οδικού δικτύου” (Τrans-European “core road network”), με τρεις (3) ανισόπεδους κόμβους, πέραν του κόμβου με την Εγνατία Οδό, ο οποίος συνδέει την Ελλάδα με την Π.Γ.Δ.Μ. στο μεθοριακό σταθμό Ευζώνων, σε σχέση με τον οποίο, μεταξύ άλλων, ο Παραχωρησιούχος αναλαμβάνει επιπλέον την υποχρέωση Αναβάθμισης Καθέτων Αξόνων.

IV. του οδικού άξονα Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας, μήκους 95,5 χιλιομέτρων, που αποτελεί τμήμα του διευρωπαϊκού “κεντρικού οδικού δικτύου” (Τrans-European “core road network”), με δεκαεπτά (17) ανισόπεδους κόμβους, πέραν του κόμβου με την Εγνατία Οδό, συνδέει, μέσω της Εγνατίας Οδού και του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. τη δυτική Βουλγαρία με την ηπειρωτική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και έχει κατασκευασθεί, με προδιαγραφές παρόμοιες με εκείνες της Εγνατίας Οδού (με εξαίρεση το οδικό τμήμα Χριστός – Αμπέλα, μήκους 10,176 χιλιομέτρων σε σχέση με το οποίο ο Παραχωρησιούχος αναλαμβάνει επιπλέον την υποχρέωση Αναβάθμισης Καθέτων Αξόνων).

V. των παρόδιων αυτών εκτάσεων, από κοινού με όλα τα περιουσιακά δικαιώματα, υλικά και άυλα, που σχετίζονται με τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού και των ανωτέρω τριών καθέτων οδικών αξόνων,

Β. το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου μελέτης, χρηματοδότησης και εκτέλεσης σύμφωνα με τους όρους που ορίζονται στη Σύμβαση Παραχώρησης Υπηρεσιών και εντός του χρονικού πλαισίου που καθορίζεται σε αυτή, του έργου της αναβάθμισης με προδιαγραφές αυτοκινητοδρόμου αφενός του τμήματος Χαλάστρα – Πολύκαστρο του κάθετου άξονα Χαλάστρα – Εύζωνοι και αφετέρου του τμήματος Χριστός – Κ. Αμπέλα του κάθετου άξονα Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας, συνολικού μήκους 54 χλμ. περίπου, όπως περιγράφονται στη Σύμβαση Παραχώρησης Υπηρεσιών.

Τα επόμενα βήματα της διαδικασίας περιλαμβάνουν την κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης από τη Βουλή, το χρηματοοικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με την καταβολή του τιμήματος, και κατόπιν της εκπλήρωσης όλων των συμβατικών προϋποθέσεων παράδοσης-παραλαβής, την έναρξη της παραχώρησης εντός του 2024.

Υπενθυμίζεται πως ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, διαχειριζόμενος περισσότερα από 1.600 χλμ. κομβικής σημασίας αυτοκινητοδρόμων (με την προσθήκη της Εγνατίας Οδού και της Αττικής Οδού).
Read More »
«Μηδέν» για την Ήπειρο από την παραχώρηση της Εγνατίας «Μηδέν» για την Ήπειρο από την παραχώρηση της Εγνατίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

Χωρίς χρονοδιάγραμμα τα έργα στο λιμάνι

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024
Χωρίς χρονοδιάγραμμα τα έργα στο λιμάνι


Το 2014 ξεκίνησαν τα έργα της τρίτης φάσης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Η προοπτική ήταν να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2023..

Το 2023 τελείωσε, το ΕΣΠΑ έκλεισε..

Τελείωσε και η παράταση που είχε δοθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου..

Μόνο τα έργα δεν τελείωσαν..

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζονται σχετικά με τα έργα του ΕΣΠΑ και στον βαθμό που αυτά επικαιροποιούνται, έχει εκτελεστεί το 70% των εργασιών..

Τα υπόλοιπα εν καιρώ..

Από τους αρμόδιους που οφείλουν να ενημερώσουν για την εξέλιξη και την τύχη του.

Για την ιστορία στα 50 εκατομμύρια ανέρχεται ο προυπολογισμός των έργων στο λιμάνι..

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Χωρίς χρονοδιάγραμμα τα έργα στο λιμάνι Χωρίς χρονοδιάγραμμα τα έργα στο λιμάνι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 01, 2024 Rating: 5

Σελίδες