Ηγουμενίτσα: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της παραλιακής - Δείτε πως θα κατασκευαστεί (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019
Ηγουμενίτσα: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της παραλιακής - Δείτε πως θα κατασκευαστεί (+ΒΙΝΤΕΟ)


Ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες, οι εργασίες ανάπλασης της παραλιακής οδού της Ηγουμενίτσας, έργο της Β’ Φάσης Λιμένα Ηγουμενίτσας.
Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή των απαραίτητων έργων επέκτασης της παραλιακής οδοποιίας που κατασκευάστηκε κατά την εκτέλεση του έργου της Β’ Φάσης Λιμένα Ηγουμενίτσας. 
Το συνολικό μήκος του έργου είναι 330 m και έχει σκοπό την λειτουργική σύνδεση των λιμένων εξωτερικού και ακτοπλοΐας με τον αστικό ιστό της πόλης και τις προς Βορρά οδικές εξόδους. 
Βασικό στοιχείο του έργου είναι η εύρυθμη λειτουργία των κόμβων εισόδουεξόδου των λιμανιών και κυρίως εκείνου της ακτοπλοΐας (το οποίο βρίσκεται και πλησιέστερα στην πόλη της Ηγουμενίτσας) έτσι ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα του συνωστισμού οχημάτων που σήμερα παρατηρούνται έντονα ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Πρόκειται για την διαμόρφωση του τμήματος του παραλιακού δρόμου Εθνικής αντιστάσεως από το ύψος της πρώην Αγροτικής τράπεζας μέχρι την διασταύρωση με την οδό Πάργης. 
Η διαμόρφωση περιλαμβάνει την διαπλάτυνση του καταστρώματος της οδού και τον διαχωρισμό των κινήσεων των οχημάτων με την κατασκευή νησίδας στο μέσο του καταστρώματος. 
Επίσης η διαμόρφωση περιλαμβάνει την πλακόστρωση των υπαρχόντων πεζοδρομίων με την δημιουργία σε αυτά οδεύσεων τυφλών καθώς επίσης και την κατασκευή ποδηλατοδρόμου στο δυτικό όριο του δρόμου και στο ‘’σύνορο’’ με την περίφραξη της λιμενικής ζώνης του λιμανιού της ακτοπλοΐας με σκοπό την απρόσκοπτη σύνδεση του δικτύου ποδηλατοδρόμων που έχει σχεδιάσει ο Δήμος Ηγουμενίτσας.


Read More »
Ηγουμενίτσα: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της παραλιακής - Δείτε πως θα κατασκευαστεί (+ΒΙΝΤΕΟ) Ηγουμενίτσα: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της παραλιακής - Δείτε πως θα κατασκευαστεί (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019 Rating: 5

Το έργο ADRIPASS και η εφαρμογή του στην Π.Ε. Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019
Το έργο ADRIPASS και η εφαρμογή του στην Π.Ε. Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ)Στο πλαίσιο του έργου «ADRIPASS - Ολοκλήρωση διατροπικών συνδέσεων στην περιοχή Αδριατικής – Ιονίου (Integrating multimodal connections in the Adriatic-Ionian region)» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG Adriatic – Ionian (ADRION), πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Συμβουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «Το έργο ADRIPASS και η εφαρμογή του στην Π.Ε. Θεσπρωτίας». 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπεύθυνος εταίρος για την τεχνική εφαρμογή του έργου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των υποδομών Μεταφορών στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, με έμφαση στους κόμβους κατά μήκος των επεκτάσεων των Διευρωπαϊκών Διαδρόμων Μεταφορών. 


Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η πιλοτική εφαρμογή του έργου στην περιοχή η οποία περιλαμβάνει τη λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας παρακολούθησης και ανάλυσης της εμπορευματικής κίνησης στην Π.Ε. Θεσπρωτίας (adripass.indigital.gr) καθώς και την εφαρμογή περιήγησης για κινητές συσκευές η οποία παρέχει πληροφορίες για σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με τη χρήση της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (διαθέσιμο στο Google Play και στο App Store: ADRIPASS AR navigation). 

Παράλληλα, παρουσιάστηκε η στρατηγική του ADRIPASS για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εντοπίζονται στα σημεία συμφόρησης προς διευκόλυνση των συνοριακών διελεύσεων και βελτίωση των εμπορευματικών μεταφορών, ενώ ακολούθησε διάλογος με τους συμμετέχοντες για την κοινή αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων. 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο ADRIPASS: adripass.adrioninterreg.eu

Read More »
Το έργο ADRIPASS και η εφαρμογή του στην Π.Ε. Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ) Το έργο ADRIPASS και η εφαρμογή του στην Π.Ε. Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019 Rating: 5

Ομιλία Βασίλη Γιόγιακα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ και τις ΑΠΕ

Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019
Ομιλία Βασίλη Γιόγιακα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ και τις ΑΠΕΟ Βασίλης Γιόγιακας μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τη στήριξη των ΑΠΕ. «Όσοι από την αντιπολίτευση κάνουν σήμερα κριτική για το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ αποσιωπούν τις σοβαρές ευθύνες της προηγούμενης Κυβέρνησης για την παρά λίγο χρεωκοπία της», τόνισε ο βουλευτής ΘεσπρωτίαςΚύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα έχει καλά νέα για τους καταναλωτές, για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, για την εθνική οικονομία.
Ένα πολύ καλό νέο είναι ότι προχωρά το σχέδιο διάσωσης της Δ.Ε.Η..
Και έχει σημασία να το τονίσουμε αυτό.
Γιατί δεν έχει γίνει αντιληπτό πόσο κοντά έφτασε η ΔΕΗ στην χρεωκοπία και πόσο καταστροφικό θα ήταν κάτι τέτοιο.
Γιατί υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για την τότε Κυβέρνησης, που σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση τις αποσιωπά…
Ο κόσμος όμως, πρέπει να γνωρίζει!
Πρέπει να γνωρίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αγνοήσει όλα εκείνα που προειδοποιούσαν για την τραγική κατάσταση της ΔΕΗ:
  • τον απότομη βουτιά του τζίρου,
  • τη μεγάλη έκθεση σε δανεισμό,
  • την έκρηξη των ανεξόφλητων οφειλών,
  • τα προβλήματα ρευστότητας.
Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι ο τρόπος που η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας είχε αποτέλεσμα να χάσει η ΔΕΗ μερίδια αγοράς με τους χειρότερους δυνατούς όρους.
Με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ υποχρέωσε τη ΔΕΗ να πουλάει στους ανταγωνιστές της ρεύμα σε τιμή κάτω του κόστους.
Με τη συνολική ζημιά να έχει υπολογιστεί στα 600 εκατομμύρια ευρώ.
Στην αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ μείωσε δραστικά το οικονομικό όφελος για την ΔΕΗ.
Με τις επιλογές της γκρέμισε την αξία των μετοχών της Επιχείρησης.
Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πόσο βαθιά θα άφηνε το σημάδι της στην οικονομία μια πολύ πιθανή, πριν μερικούς μήνες, χρεωκοπία της ΔΕΗ.
Τις επιπτώσεις στους μεγαλύτερους και μικρότερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που πουλούσαν στη ΔΕΗ.
Τους προμηθευτές και μικρούς εργολάβους σε κάθε περιοχή που δραστηριοποιείται η ΔΕΗ.
Στη ΔΕΠΑ, που έχει σημαντικότερο πελάτη για την προμήθεια φυσικού αερίου τη ΔΕΗ.
Στις μεγάλες βιομηχανίες που θα μείωναν την παραγωγή τους χωρίς τα ειδικά τιμολόγια και τις ειδικές παροχές της ΔΕΗ.
Αλλά και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δε θα μπορούσαν να σηκώσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστους και θα έβαζαν λουκέτο.
Στις τράπεζες, που θα έβλεπαν τα αποτελέσματά τους να χειροτερεύουν καθώς είχαν αποδεσμεύσει καταθέσεις της ΔΕΗ πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν εγγύηση σε χρήμα για την αναχρηματόδοτηση των δανείων της Επιχείρησης.
Πάνω απ’ όλα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι χιλιάδες νοικοκυριά θα έμεναν χωρίς ρεύμα ή με συνεχείς διακοπές ρεύματος.
Με μεγαλύτερο πρόβλημα να έχουν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας, που η ΔΕΗ ηλεκτροδοτεί ως προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου.
Αυξήσεις τιμών, πτώση της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας.
Πολύ απλά, κυρίες και κύριο συνάδελφοι, η ΔΕΗ ήταν πολύ μεγάλη να αποτύχει!
Γιατί αυτό θα είχε αντίκτυπο σε όλη την οικονομία μας!
Αυτή την αλήθεια αποκρύπτουν όσοι από την αντιπολίτευση κάνουν σήμερα κριτική για το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ.
Ευτυχώς όμως, το σχέδιο αυτό προχωρά.
Το πρώτο βήμα έγινε με τα πρόσφατα μέτρα για να ενισχυθεί η ρευστότητα της επιχείρησης και με τα οποία διασφαλίστηκε ότι η ΔΕΗ είναι βιώσιμη.
Το δεύτερο βήμα είναι αυτά που προβλέπονται στο νομοσχέδιο ώστε η ΔΕΗ να μπορεί να λειτουργήσει ως σύγχρονη επιχείρηση σε μια ανοιχτή αγορά.
Όχι με όρους παλιού Δημοσίου σε μια μονοπωλιακή αγορά.
Το τρίτο βήμα είναι η εφαρμογή ενός σχεδίου ανάπτυξης που αναμένουμε να θα παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα καλά νέα που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο για τους καταναλωτές, για τους επενδυτές, για την οικονομία μας είναι κι άλλα.
Είναι το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου στη χώρα μας και στη μεγαλύτερη χρήση του από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Είναι η μικρότερη επιβάρυνση όλων των καταναλωτών που μοιράζονται το κόστος για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών.
Είναι η στήριξη μεγάλων έργων για σύνθετους σταθμούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ισχύ πάνω από 250 μεγαβάτ και η συμμετοχή περισσότερων μονάδων ΑΠΕ στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Είναι η πρόβλεψη κανόνων για να αναπτυχθεί το δίκτυο φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων, κάτι που είναι βασική προϋπόθεση για να στραφεί μαζικά ο κόσμος στην ηλεκτροκίνηση.
Είναι το φιλικότερο πλαίσιο αδειοδότησης σταθμών βιοαερίου-βιομάζας από φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που θα βοηθήσει περιβαλλοντικά και οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες.
Είναι η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, χωρίς αυτή να αποβαίνει σε βάρος της καλλιεργητικής δραστηριότητας και της αγροτικής παραγωγής.
Με όριο το 1% αυτής της γης ανά νομό και για παραγόμενη ενέργεια μέχρι 1 μεγαβάτ.
Αυτό θα βοηθήσει τους αγρότες μας να απεξαρτηθούν από το πετρέλαιο και τη βενζίνη του χρησιμοποιούν σήμερα για διάφορες ανάγκες τους.
Να έχουν καθαρή ενέργεια εκεί που χρειάζονται, όταν τη χρειάζονται, αλλά και να μπορούν να ενισχύουν το εισόδημά τους πουλώντας το περίσσευμα…
Πίσω όμως από τα καλά νέα που φέρνουν οι ρυθμίσεις για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, για την ηλεκτροκίνηση, υπάρχει ένας μεγάλος, φιλόδοξος στόχος:
Είναι η οριστική απεξάρτηση της χώρας μας από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028.
Και η αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών, ώστε από αυτές να παίρνουμε το 35% της ενέργειας που καταναλώνουμε και το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουμε.
Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται να κινηθούμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά.
Με καθαρούς κανόνες που διαμορφώνουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, ευνοούν τις επενδύσεις και διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον.
Αυτή είναι η πυξίδα μας, αυτή είναι η φιλοσοφία μας, αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε μέσα και έξω από τη χώρα.
Μιας κυβέρνησης που τολμά ρήξεις με το παρελθόν, για μία Ελλάδα που θα αντικρίζει με αυτοπεποίθηση το μέλλον!
Read More »
Ομιλία Βασίλη Γιόγιακα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ και τις ΑΠΕ Ομιλία Βασίλη Γιόγιακα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ και τις ΑΠΕ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019 Rating: 5

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών

Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών


Καλείστε να προσέλθετε σε τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (οδός Ελ. Βενιζέλου 8 – Φιλιάτες) την 2η του μηνός Δεκεμβρίου του έτους 2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17: 00 μ.μ., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 74 του Ν. 4555/2018 σε αντικατάσταση του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 και του άρθρου 95 του Ν. 3463/2006 (Δ.Κ.Κ.) για συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω θέμα: 
1. Συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης . 
- Εισηγητής: κ. Μπορδήμος Ιωάννης – Πρόεδρος Δ.Σ. 
Read More »
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019 Rating: 5

Ολόκληρη η Απόφαση Συγκλήτου για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας - Τι προτείνει για τους υπάρχοντες φοιτητές

Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019
Ολόκληρη η Απόφαση Συγκλήτου για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας - Τι προτείνει για τους υπάρχοντες φοιτητέςΑπόφαση Συγκλήτου
Συνεδρία Αρ. 1077/26-11-2019

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην υπ. αριθμ. 1077/26-11-2019 Συνεδρία της, συζήτησε το θέμα της αναστολής λειτουργίας των νέων Τμημάτων που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 7-11-2019.

Μετά από διεξοδική συζήτηση, η Σύγκλητος αποφάσισε να επιμείνει στη λειτουργία των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τα Ιωάννινα και του Τμήματος Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Άρτα. Προς τούτο, θα υποβάλει Μελέτη Σκοπιμότητας και Πρόγραμμα Σπουδών για αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ. Τα Τμήματα αυτά θα ενεργοποιηθούν ακαδημαϊκά, όταν η Σύγκλητος θεωρήσει ότι συντρέχουν οι κατάλληλες εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές συνθήκες.

Όσον αφορά την ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, το οποίο έχει ιδρυθεί με τον Νόμο 4559/2018 (ΦΕΚ 142/3-8-2018, τ. Α΄) με έδρα την Ηγουμενίτσα, η Σύγκλητος θεωρεί ότι το Τμήμα αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του, επειδή: 
α) Το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας δεν υπήρχε στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ούτε έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο, 
β) είναι ήδη υποστελεχωμένο, μετά την υποβολή αιτήσεων μετακίνησης των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ, γ) πρόκειται για Τμήμα χωροθετημένο εκτός της έδρας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, που είναι στα Ιωάννινα.

Η απόφαση της Συγκλήτου είναι ομόφωνη και λήφθηκε με βάση μόνο ακαδημαϊκά κριτήρια. Ως εκ τούτου, δεν θα υποβληθεί Μελέτη Σκοπιμότητας προς το Υπουργείο για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας.

Τέλος, η Σύγκλητος θεωρεί ως μέγιστη ευθύνη τη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τους φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο λειτουργεί υπό τη σκέπη του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, με βάση πρόγραμμα σπουδών τεχνολογικής κατεύθυνσης. 

Η Σύγκλητος προτείνει προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τα εξής:
α) τη μετεγγραφή όλων των φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, που έχουν ενταχθεί στο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, σε συναφή Τμήματα άλλων ΑΕΙ της χώρας, όπως έχει ήδη υποβληθεί
ή, εναλλακτικά,
β) τη συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος Διοίκησης και Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών του, με τη συγκρότηση προσωρινής Γ.Σ., υπό την ευθύνη της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ιωάννινα, 27 Νοεμβρίου 2019
Read More »
Ολόκληρη η Απόφαση Συγκλήτου για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας - Τι προτείνει για τους υπάρχοντες φοιτητές Ολόκληρη η Απόφαση Συγκλήτου για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας - Τι προτείνει για τους υπάρχοντες φοιτητές Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019 Rating: 5

Δηλώσεις Γιόγιακα και Κάτση για την απόφαση της συγκλήτου στην ΕΡΑ Ιωαννίνων (ΗΧΟΣ)

Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019
Δηλώσεις Γιόγιακα και Κάτση για την απόφαση της συγκλήτου στην ΕΡΑ Ιωαννίνων (ΗΧΟΣ) 
Read More »
Δηλώσεις Γιόγιακα και Κάτση για την απόφαση της συγκλήτου στην ΕΡΑ Ιωαννίνων (ΗΧΟΣ) Δηλώσεις Γιόγιακα και Κάτση για την απόφαση της συγκλήτου στην ΕΡΑ Ιωαννίνων (ΗΧΟΣ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019 Rating: 5

Ανακοίνωση δεκαπενταμελούς του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019
Ανακοίνωση δεκαπενταμελούς του 1ου ΓΕΛ ΗγουμενίτσαςΚατανοώντας την ανησυχία των γονέων για τη τρέχουσα κατάσταση του σχολείου μας θα θέλαμε να εκφράσουμε και να παραθέσουμε τα γεγονότα που μας οδήγησαν στο να δράσουμε κατά αυτό τον τρόπο.

Αρχικά, ξεκαθαρίζουμε πως λόγος και αίτιο της κατάληψης δεν είναι αυτούσιο το γεγονός της μη πραγματοποίησης, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά συναπτά έτη, της πολυήμερης εκδρομής της Γ' τάξης του Λυκείου, ΑΛΛΆ η συμπεριφορά και η σημασία που έδωσαν οι καθηγητές στο γεγονός αυτό.

Από την στιγμή που πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές των πενταμελών συμβουλίων της κάθε τάξης και κυρίως του δεκαπενταμελούς του σχολείου, οι μαθητές δείχνοντας την θέληση τους να πραγματοποιηθεί η εκδρομή «έτρεξαν» παράλληλα το θέμα της συλλογής χρημάτων μέσω δράσεων (σχολικά πάρτι, πώληση ημερολογίων κλπ) για την μείωση του κόστους για κάθε μαθητή αλλά και της επιλογής προορισμού όπως κάθε χρόνο γίνεται στο σχολείο. Την ίδια στιγμή, καθημερινά εκπρόσωποι των πενταμελών αλλά και του δεκαπενταμελούς, παρουσιάζονταν στο γραφείο των καθηγητών, θέλοντας να ενημερωθούν για τα θέματα που αφορούσαν την εκδρομή μας. Συνεχώς οι απαντήσεις των καθηγητών ήταν αινιγματικές ή και ανύπαρκτες. Έτσι, λόγω της ύποπτης κατάστασης που επικρατούσε από τα μέσα Οκτωβρίου, αίτημα του προέδρου του δεκαπενταμελούς και κατ' επέκταση και των υπολοίπων μαθητών ήταν η σύγκληση συνέλευσης του συμβουλίου των καθηγητών του σχολείου, ώστε να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις γύρω από την εκδρομή. Η συγκεκριμένη συνέλευση πραγματοποιήθηκε την πλέον καθυστερημένη ημερομηνία 14/11(!!!), όπου ενημερωθήκαμε ότι δεν υπήρχανε καθηγητές/συνοδοί για να πραγματοποιηθεί η εκδρομή. Μας είχε γίνει γνωστό, από καθηγητές, ότι για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδρομή θα πρέπει να έχουν τελειώσει όλες γραφειοκρατικές διαδικασίες, τουλάχιστον ένα μήνα πρίν. Συνεπώς, δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για την διοργάνωση της πριν τα Χριστούγεννα εκείνη τη χρονική στιγμή. Γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον καθένα ότι, όλως τυχαίως, η συνέλευση αυτή καθυστέρησε αρκετά ώστε να μην δύνανται οι μαθητές να αντιδράσουν. Για τις ακόλουθες μέρες στο σχολείο συναντούσε κανείς ομάδες μαθητών να προσπαθούν να μεταπείσουν καθηγητές χωρίς αποτέλεσμα, ενώ από των σύλλογο καθηγητών δεν παρουσιάστηκαν καν ξεκάθαρα αιτία για την έλλειψη συνόδων. Πράγμα απόλυτα λογικό, αφού αντικείμενο του προβλήματος, υπήρξε μια από τις πιο ήπιες σε θέματα συμπεριφοράς, τάξεις των τελευταίων ετών. Επίσης, δεν υπήρξαν πριν την συνέλευση μέρες καταλήψεων ικανές να μας στερήσουν την εκδρομή (3 ημέρες ενώ τα άλλα σχολείο είχαν εκείνο το διάστημα 5-6). 


Επιχείρημα των καθηγητών αποτέλεσε η πιθανότητα να βρεθούν συνοδοί "ίσως" αργότερα (Φεβρουάριο...) μέσα στη χρονιά με βάση την συμπεριφορά των μαθητών. Έτσι, γίνεται προφανές ότι οι καθηγητές θέλησαν σε ένα θεωρητικά σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον να εφαρμόσουν σε ώριμους και συνειδητοποιημένους νέους μια μέθοδο εκπαίδευσης κατοικιδίου, της μορφής «αν κάνετε ότι σας προστάζουμε θα κερδίσετε ένα δώρο». Την ίδια στιγμή υπήρχε και το ενδεχόμενο (ενώ έγινε και σχετική ψηφοφορία μεταξύ των μαθητών) της μη επαρκούς συμμετοχής αφού πρόκειται για μια περιόδο στην οποία οι μαθητές μπαίνουν στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας τους για της πανελλήνιες εξετάσεις και δεν είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν πιθανά κενά ύλης που δεν θα μπορούν σε τόσο περιορισμένο διάστημα να αναπληρωθούν.


Ακόμα, πολλοί ανησυχητικά ήτανε κρούσματα που αφορούσαν την επιφανειακή σκέψη κατά την λήψη αποφάσεων, καθώς αρκετοί καθηγητές αναφέροντας την εκδρομή έδειχναν να μην συνειδητοποιούν πόσο σημαντική είναι για εμάς και πόσο καιρό προσμέναμε την πραγματοποίηση της.


Τέλος, λογικά σκεπτόμενοι αναφέρουμε και την πιθανότητα να πληρώνουμε τα «σπασμένα» προηγούμενων τάξεων παλαιότερων ετών... Όμως λόγω της αδικίας που μπορεί ο καθένας να δει σε αυτή, δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως οι υποψίες μας είναι βάσιμες, αν και φοβόμαστε αρκετά πως έτσι είναι.


Όντας πλήρως συνειδητοποιημένοι ως μαθητές και ως μελλοντικά μέλη της κοινωνίας αντιδρούμε σε αυτή τη στάση των καθηγητών και της σχολικής διεύθυνσης απέναντι μας, η οποία χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από προχειρότητα και ελαφρότητα. 


Η λύση της κατάληψης υπήρχε πάντα στο μυαλό μας αλλά μόνο ως έσχατη λύση σε περίπτωση που βρεθούμε σε αδιέξοδο. Αυτό γίνεται προφανές και από το χρονικό διάστημα που πέρασε από την συνέλευση μέχρι και την πρώτη μέρα της κατάληψης, κατά την διάρκεια του οποίου κάναμε ότι περνούσε από τα χέρια μας και κυνηγήσαμε, μάταια όπως αποδείχθηκε, κάθε πιθανότητα.


Το 15μελές του 1ου ΓΕΛ
Read More »
Ανακοίνωση δεκαπενταμελούς του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας Ανακοίνωση δεκαπενταμελούς του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019 Rating: 5

Θεσπρωτία: Φωτογραφικό αφιέρωμα του Βαγγέλη Μώκου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019
Θεσπρωτία: Φωτογραφικό αφιέρωμα του Βαγγέλη Μώκου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών


Ο Βαγγέλης Μώκος είναι ερασιτέχνης φωτογράφος από την Πέρδικα Θεσπρωτίας.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών θέλησε με την ομάδα του να περάσει ένα δυνατό μήνυμα με τις φωτογραφίες του. (Δείτε τες στο τέλος του άρθρου)

Make up artist την Κατερίνα Μωκου .

"25 Νοεμβρίου παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών" 
Η σημερινή κατάσταση 
Τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών παραμένουν μια πραγματικότητα, σε ολόκληρο τον πλανήτη. 
Σύμφωνα με μελέτες: μια στις τρεις γυναίκες υφίσταται βία κατά τη διάρκεια της ζωής της,το 2012, ένας στους δύο φόνους γυναικών διεπράχθησαν από το σύντροφό τους ή από συγγενή τους,το 2014, το 45 με 55% των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από την ηλικία των 15 ετών. 
Η κακοποίηση αυτή υπάρχει σε όλες τις χώρες και σε όλες τις κοινωνίες. 
Συναντάται παντού, στο σπίτι, στο σχολείο, στο δρόμο, στη δουλειά, στο Διαδίκτυο. 
Επίσης, σε καιρό συγκρούσεων, οι γυναίκες αποτελούν τα πρώτα θύματα. Τα περιστατικά αυτά, που συχνά ευτελίζονται και μένουν ατιμώρητα, αποτελούν ένα διαρκές εμπόδιο για την ανθρώπινη και οικονομική ανάπτυξη. 
Οι γυναίκες δυσκολεύονται να εισχωρήσουν στην αγορά εργασίας και είναι συχνά θύματα διακρίσεων.
Άρθρο Ραχήλ Μαρκιανιδου


Read More »
Θεσπρωτία: Φωτογραφικό αφιέρωμα του Βαγγέλη Μώκου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών Θεσπρωτία: Φωτογραφικό αφιέρωμα του Βαγγέλη Μώκου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: με επιτυχία η παρουσίαση του προγράμματος για τη καταγραφή των πλημμυρών (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019
Ηγουμενίτσα: με επιτυχία η παρουσίαση του προγράμματος για τη καταγραφή των πλημμυρών (+ΒΙΝΤΕΟ)Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, στο πολιτιστικό κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ του Δήμου Ηγουμενίτσας, η εκδήλωση της δημόσιας παρουσίασης της Πράξης «Ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων με σκοπό τη δημιουργία χρονοσειρών, μοντέλων και ενημερώσεων σχετικά με τις πλημμύρες στην πόλη της Ηγουμενίτσας». 

Η Πράξη υλοποιείται από το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Δήμο Ηγουμενίτσας με Επιστημονικώς Υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Βάρρα Γρηγόριο. Έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ. 

Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε περιήγηση σε κάποια από τα σημεία εγκατάστασης των τηλεμετρικών σταθμών παρακολούθησης της Πράξης στη περιοχή της Ηγουμενίτσας, όπου το κοινό ενημερώθηκε για τους σταθμούς και είδε από κοντά αυτά τα όργανα μέτρησης. Αυτοί οι σταθμοί παρακολούθησης έχουν εγκατασταθεί σε φρεάτια πλησίον των ρεμάτων Νέας Σελεύκειας – Μαυρουδίου, Τσιμπουρίκι, Λάκκας και Ξηροπόταμου για την καταγραφή της στάθμης του υπόγειου νερού στην περιοχή καθώς και σε αγωγούς ομβρίων της περιοχής για τη μέτρησης της στάθμης και της παροχής. 

Στην εκδήλωση δημόσιας παρουσίασης της Πράξης που ακολούθησε, προβλήθηκαν οι στόχοι και τα αποτελέσματα της Πράξης ενώ παρουσιάστηκε από το Δρ. Μυριούνη Χρήστο η διαδικτυακή εφαρμογή παρακολούθησης των εγκατεστημένων τηλεμετρικών σταθμών και υπερτονίστηκε η μεγάλη ανάγκη ύπαρξης ενός συστήματος ελέγχου και προειδοποίησης των πλημμυρών. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ των άλλων, τόσο από το Δήμο Ηγουμενίτσας και της Πυροσβεστικής όσο και από Φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου και της Πολιτικής Προστασίας. Την εκδήλωση προλόγισαν και τίμησαν με τη παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Δόμησης του Δήμου Ηγουμενίτσας κος Γκίκας Μιχαήλ και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηγουμενίτσας, κος Γκιώκας Λεωνίδας. 

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Δρ. Βάρρας Γρηγόριος, Αν. Καθηγητής του Παν/μίου Ιωαννίνων και Επιστημονικά Υπεύθυνος της Πράξης, ο οποίος πραγματοποίησε μια σύντομή περιγραφή της Πράξης, ο Δρ. Ψιλοβίκος Άρης Καθηγητής του Παν/μίου Θεσσαλίας, πραγματοποίησε παρουσίαση με τίτλο: Πλημμύρες και Κλιματική Αλλαγή: Παραδείγματα, ο Δρ. Μαλλίνης Γεώργιος Αν. Καθηγητής του ΔΠΘ, πραγματοποίησε παρουσίαση με τίτλο: O ρόλος της Τηλεπισκόπησης και των ΓΣΠ στη χαρτογράφηση και αποτίμηση των ρυθμιστικών Οικοσυστημικών Υπηρεσιών των δασών και ο Δρ. Παυλίδης Θεοφάνης Καθηγητής ΑΠΘ, πραγματοποίησε παρουσίαση με τίτλο: Διαχείριση πλημμυρών σε χειμάρρους 

Παρακολουθήσετε το βίντεο της εκδήλωσης:
Read More »
Ηγουμενίτσα: με επιτυχία η παρουσίαση του προγράμματος για τη καταγραφή των πλημμυρών (+ΒΙΝΤΕΟ) Ηγουμενίτσα: με επιτυχία η παρουσίαση του προγράμματος για τη καταγραφή των πλημμυρών (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019 Rating: 5

Αισθητός μέχρι και τη Θεσπρωτία ο ισχυρός σεισμός ανοιχτά των Κυθήρων

Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019
Αισθητός μέχρι και τη Θεσπρωτία ο ισχυρός σεισμός ανοιχτά των Κυθήρων Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:25, 66 χιλιόμετρα νοτιανατολικά των Κυθήρων και βορείως της Κρήτης. 

Η ένταση που σεισμού ήταν τέτοια, ώστε έγινε αισθητός ακόμα και στα παράλια της Θεσπρωτίας


Read More »
Αισθητός μέχρι και τη Θεσπρωτία ο ισχυρός σεισμός ανοιχτά των Κυθήρων Αισθητός μέχρι και τη Θεσπρωτία ο ισχυρός σεισμός ανοιχτά των Κυθήρων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019 Rating: 5

Εργαστήρι του Αγίου Βασίλη στο Προδρόμι

Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019
Εργαστήρι του Αγίου Βασίλη στο Προδρόμι


Μαθαίνουμε ότι στο εργαστήρι του Αγίου Βασίλη, κάπου στο μακρινό Βόρειο Πόλο έχει πέσει πολλή δουλειά και τα ξωτικά τρέχουν πανικόβλητα να προλάβουν τις παραγγελίες…

Σκεφτήκαμε λοιπόν να δώσουμε ένα χέρι βοήθειας και να οργανώσουμε το δικό μας εργαστήρι, με τα δικά μας ξωτικά …

Οπότε τα επόμενα Σάββατα έως και αυτό πριν τη γιορτή των Χριστουγέννων καλούμε όσα παιδάκια- ανεξάρτητου ηλικίας, ήταν «καλά παιδιά» άντε κ λίγο ζαβολιάρικα, να κατασκευάσουμε στολίδια, δωράκια, φιγούρες, γλυκάκια και πολλά άλλα στο Κοιν. Γραφείο στο Προδρόμι.

Θα στολίσουμε δέντρο, θα ακούσουμε όμορφες παραμύθοϊστοριες, θα τραγουδήσουμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια!

Ευπρόσδεκτες στο χώρο μας είναι και οι μαμάδες να έρθουν για καφέ η τσάι (ισχύει και για τους μπαμπάδες!)

Την επιμέλεια του εγχειρήματος την έχει η χωριανή μας βρεφονηπιοκόμος Σύλβια Βαρβέρη, την οποία και ευχαριστούμε θερμά που είναι παρούσα όποτε την έχουμε χρειαστεί.

Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Προδρομίου
Read More »
Εργαστήρι του Αγίου Βασίλη στο Προδρόμι Εργαστήρι του Αγίου Βασίλη στο Προδρόμι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικο βιωματικό εργαστήρι από το ΚΔΑΠ «Δίαυλος»

Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019
Χριστουγεννιάτικο βιωματικό εργαστήρι από το ΚΔΑΠ «Δίαυλος»


Read More »
Χριστουγεννιάτικο βιωματικό εργαστήρι από το ΚΔΑΠ «Δίαυλος» Χριστουγεννιάτικο βιωματικό εργαστήρι από το ΚΔΑΠ «Δίαυλος» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019 Rating: 5

Πέταξαν σκύλο, με λιωμένα τα πίσω πόδια του, έξω από το καταφύγιο του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019
Πέταξαν σκύλο, με λιωμένα τα πίσω πόδια του, έξω από το καταφύγιο του Δήμου ΗγουμενίτσαςΈξω από τα παλιά σφαγεία του Δήμου Ηγουμενίτσας στην περιοχή Κεστρίνη Θεσπρωτίας κάποιος εγκατέλειψε έναν σκύλο του οποίου τα πίσω πόδια είναι κυριολεκτικά λιωμένα. Το ζώο εντόπισε σήμερα τυχαία -κοντά στον χώρο φιλοξενίας αδέσποτων που έχει φτιάξει εκεί η δημοτική αρχή - η Ρούλα Μπρέστα, που είναι μέλος του σωματείου «Φιλοζωική Δράση Εθελοντών Ν. Θεσπρωτίας», η οποία εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι τυχαία είδε το κεφάλι του ζώου να προεξέχει ανάμεσα στα χόρτα.

Με ανάρτηση του στο facebook το σωματείο τονίζει τα εξής: 
«Προσοχή σκληρές εικόνες... Μόνο ντροπή και θυμό μπορείς να νιώσεις για αυτούς που εγκατέλειψαν σκυλίτσα τεσσάρων κιλών έξω από το καταφύγιο σε κατάσταση ημιθανή... Τα πόδια θρυμματισμένα με τα κόκκαλα να προεξέχουν. Μεταφέρθηκε στον γιατρό καθαρίστηκαν τα τραύματα και μόλις σταθεροποιηθεί θα μεταφερθεί στην Λευκάδα στον κύριο Υφαντή. Για να αποφασιστεί τι θα γίνει με τα δυο πίσω άκρα».
Read More »
Πέταξαν σκύλο, με λιωμένα τα πίσω πόδια του, έξω από το καταφύγιο του Δήμου Ηγουμενίτσας Πέταξαν σκύλο, με λιωμένα τα πίσω πόδια του, έξω από το καταφύγιο του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019 Rating: 5

Σελίδες