Υπερτερούν οι θάνατοι κατά πολύ των γεννήσεων στην Ήπειρο

Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2019
Υπερτερούν οι θάνατοι κατά πολύ των γεννήσεων στην Ήπειρο

 


Ο πληθυσμός όλης της χώρας (αλλά και της Ηπείρου ειδικότερα) συρρικνώνεται και οι θάνατοι υπερτερούν κατά πολύ των γεννήσεων. 
 
Συγκεκριμένα το 2018 στην Ήπειρο οι γεννήσεις ανήλθαν σε 2.222 και οι θάνατοι σε 3.977. Στην Άρτα οι γεννήσεις ήταν 385 και οι θάνατοι 1.003, στην Θεσπρωτία οι γεννήσεις 251 και οι θάνατοι 522, στα Ιωάννινα οι γεννήσεις 1.210 και οι θάνατοι 1.750, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας γεννήθηκαν 376 βρέφη και έφυγαν από κοντά μας 702 άτομα. 
 
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και πανελλαδικά όπου οι γεννήσεις κατά το 2018 ανήλθαν σε 86.440(44.525 αγόρια και 41.915 κορίτσια) καταγράφοντας μείωση κατά 2,4% σε σχέση με το 2017 που ήταν 88.553 (45.686 αγόρια και 42.867 κορίτσια). 
 
Μείωση κατά 5,4% σε σχέση με το 2017 παρουσίασαν και οι γάμοι οι οποίοι το 2018 ανήλθαν σε 47.428 αντί 50.138 το προηγούμενο έτος. 
 
Τα σύμφωνα συμβίωσης το 2018 ανήλθαν σε 6.369, παρουσιάζοντας αύξηση 29,4% έναντι του 2017 που ήταν 4.921. 
 
Στα σύμφωνα συμβίωσης του έτους 2018 περιλαμβάνονται 231 σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ανδρών και 55 μεταξύ γυναικών.
Read More »
Υπερτερούν οι θάνατοι κατά πολύ των γεννήσεων στην Ήπειρο Υπερτερούν οι θάνατοι κατά πολύ των γεννήσεων στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2019 Rating: 5

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απόπειρας τηλεφωνικής απάτης σε βάρος 42χρονης στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2019
Εξιχνιάστηκε υπόθεση απόπειρας τηλεφωνικής απάτης σε βάρος 42χρονης στην Ηγουμενίτσα 
 
 

Εξιχνιάστηκε μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, υπόθεση απόπειρας τηλεφωνικής απάτης σε βάρος 42χρονης στην Ηγουμενίτσα.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε ως δράστης 54χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, την 27-08-2019, άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε σε φαρμακείο στην Ηγουμενίτσα και προσποιούμενος ότι είναι γνωστός της ιδιοκτήτριας, παρήγγειλε προϊόντα.

Στη συνέχεια, επικαλούμενος με ψευδή στοιχεία, ότι κατέθεσε εκ παραδρομής σε τραπεζικό λογαριασμό μεγαλύτερο χρηματικό ποσό για την αγορά των προϊόντων, ζήτησε την επιστροφή του συγκεκριμένου ποσού, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εξαπατήσει την 42χρονη.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηγουμενίτσας.

Read More »
Εξιχνιάστηκε υπόθεση απόπειρας τηλεφωνικής απάτης σε βάρος 42χρονης στην Ηγουμενίτσα Εξιχνιάστηκε υπόθεση απόπειρας τηλεφωνικής απάτης σε βάρος 42χρονης στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2019 Rating: 5

2 σχολεία της Ηγουμενίτσας ανοίγουν τις πόρτες τους στα προσφυγόπουλα

Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2019
2 σχολεία της Ηγουμενίτσας ανοίγουν τις πόρτες τους στα προσφυγόπουλα 
 
 

Τριακόσια τέσσερα γυμνάσια και λύκεια απ΄όλη την χώρα θα υποδεχτούν προσφυγόπουλα για το σχολικό έτος 2019-2020. Συγκεκριμένα, με απόφαση της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφίας Ζαχαράκη καθορίστηκαν οι σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που εντάσσονται στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας(ΖΕΠ), όπου δύνανται να λειτουργήσουν τάξεις μαθητών/τριών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες κυρίως όμως προσφυγόπουλων. Στην Ήπειρο τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών θα φιλοξενηθούν σε 28 συνολικά σχολικές μονάδες, όπως ορίζονται στην εγκύκλιο.

Τα σχολεία είναι τα ακόλουθα:

2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας, 1ο ημερήσια ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας, 1ο ημερήσιο ΕΠΑΛ Ιωαννίνων, 2ο εσπερινό ΕΠΑΛ Ιωαννίνων, 2ο ΓΕΛ Ιωαννίνων, 5ο ΓΕΛ Ιωαννίνων, 8ο ΓΕΛ Ιωαννίνων, 8ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, 9ο ΓΕΛ Καρδαμιτσίων, Γυμνάσιο Δολιανών, ΕΠΑΛ Βροσίνας, Εσπερινό ΓΕΛ Ιωαννίνων, ΓΕΛ Δοιανών, ΓΕΛ Κατσικά- Μαρούλειο ΓΕΛ, ΕΠΑΛ Κόνιτσας, Γυμνάσιο Κόνιτσας, Γυμνάσιο Κατσικά, Γυμνάσιο Περάματος, Γυμνάσιο Ελεούσας, Γυμνάσιο Λογγάδων, 4ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, ΓΕΛ Κόνιτσας, 1ο και 2ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας, 1ο ΓΕΛ Φιλιππιάδας, ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας και Γυμνάσιο Ζαλόγγου.

Τι λέει η εγκύκλιος

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, “Οδηγίες και κατευθύνσεις για την ίδρυση και λειτουργία Τάξεων Υποδοχής(Τ.Υ) ΖΕΠ για το σχολικό έτος 2019-2020 σε Δημόσια Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας”, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου μαθητών/τριών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μαθητών/τριών με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες και “αποσκοπεί στην εκπαίδευση και στην ομαλή προσαρμογή των προσφυγοπαίδων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ο εμπλουτισμός του εκπαιδευτικού δυναμικού όσων Γυμνασίων, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων εμφανίζουν ανάγκη για υποστήριξη της ένταξης των παραπάνω μαθητών/τριών (οριζόντια παρέμβαση σε όλα τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια που εμφανίζουν σχετικούς πληθυσμούς μαθητών/τριών). Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί που θα απασχοληθούν στο πλαίσιο της Πράξης θα στελεχώσουν τις Τάξεις Υποδοχής με κύριο αντικείμενο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αλλά και τη διδακτική στήριξη σε άλλα αντικείμενα, ώστε να διευκολύνεται η ομαλή προσαρμογή και η παραμονή στο εκπαιδευτικό σύστημα των μαθητών/τριών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, των μαθητών/τριών με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, καθώς και των προσφυγοπαίδων”.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, για την εγγραφή ανήλικων πολιτών τρίτων χωρών στα ελληνικά σχολεία, όλων των βαθμίδων, απαιτούνται τα αντίστοιχα με τα προβλεπόμενα για τους ημεδαπούς δικαιολογητικά. “Κατ΄ εξαίρεση, με ελλιπή δικαιολογητικά μπορεί να εγγράφονται στα δημόσια σχολεία και τέκνα πολιτών τρίτων χωρών, εφόσον: α). Προστατεύονται από το ελληνικό κράτος ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας και όσων τελούν υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών. β). Προέρχονται από περιοχές, στις οποίες επικρατεί έκρυθμη κατάσταση. γ). Έχουν υποβάλει αίτηση διεθνούς προστασίας.)δ. Είναι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα, ακόμη και αν δεν έχει ρυθμισθεί η νόμιμη διαμονή τους σε αυτή”.
Read More »
2 σχολεία της Ηγουμενίτσας ανοίγουν τις πόρτες τους στα προσφυγόπουλα 2 σχολεία της Ηγουμενίτσας ανοίγουν τις πόρτες τους στα προσφυγόπουλα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2019 Rating: 5

Δήμος Σουλίου: Ο Νίκος Αθανασίου νέος πρόεδρος της Αρωγής

Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2019
Δήμος Σουλίου: Ο Νίκος Αθανασίου νέος πρόεδρος της Αρωγής
 
 

Τα μέλη του νέου ενδεκαμελούς διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου του δήμου Σουλίου «Αρωγή», προέκυψαν κατα πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σουλίου.

Τα μέλη:

1. Αθανασίου Νικόλαος με αναπληρωτή του, τον Στεφάνου Κωνσταντίνο.
2. Δημητρίου Φώτιος με αναπληρωτή αυτού τον Καλογηρο Βασίλειο.
3. Ντρίτσου Μαρία με αναπληρωτή αυτής τον Μπέλλο Θεοφάνη.
4. Γκέγκας Ανδρέας με αναπληρωτή τον Παππά Κωνσταντίνο.
5. Κώτση Άννα με αναπληρωτή τον Αναστασόπουλο Δανιήλ.
6. Κωσταράς Σταύρος με αναπληρωτή τον Ντάγκα Γεώργιο.
7.Την δημότισσα Αναγνωστοπούλου Μαρία με αναπληρώτριά της, την επίσης δημότισσά Σιώπη Χρύσα.
8. Την εργαζόμενη στο Ν.Π.Δ.Δ * ΑΡΩΓΗ*, Κολιοφώτη Πανωραία με αναπληρώτρια την επίσης εργαζόμενη Ευθυμίου Γιαννούλα.
9. Τη δημότισσα Γιάγκα Σοφία με αναπληρώτριά της, την επίσης δημότισσά, Παππά Σοφία.
10.- Το μέλος του ΚΑΠΗ, χρήστη των υπηρεσιών του Ν.Π.Δ.Δ, Χρήστου Αριστείδη με αναπληρωτή τον Δημάκα Ελευθέριο, επίσης μέλος του ΚΑΠΗ.
11.- Τον εκάστοτε πρόεδρο του λαογραφικού Μουσείου Νεοχωρίου με αναπληρωτή αυτού τον Κώτση Ιωάννη.

Πρόεδρος του νομικού προσώπου ορίζεται ο κ. Αθανασίου Νικόλαος και Αντιπρόεδρος ορίζεται ο κ. Δημητρίου Φώτιος. Τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αναπληρώνει ο αντιπρόεδρος.

Το νομικό πρόσωπο εκπροσωπείται στα δικαστήρια και σε κάθε δημόσια αρχή από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και όταν αυτός κωλύεται ή απουσιάζει από τον αντιπρόεδρο.

Τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αναπληρώνει ο αντιπρόεδρος.

Η θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου λήγει την 31/12/2023 (Λήγει πάντοτε με την εγκατάσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου).

Μειοψήφησε η παράταξη «ΤΟΠΟΣ ΑΞΙΩΝ» και συγκεκριμένα οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ: Κάτσιος Νικόλαος, Αλεξίου Ντόκου Παναγιώτα, Σουλάκης Αναστάσιος, Αθανασόπουλος Γεώργιος, Μπάλλας Φώτιος και Καγκιούζης Ανδρέας, οι οποίοι και δήλωσαν: “Δεν ψηφίζουμε το θέμα διότι η επιλογή του Δημάρχου στο πρόσωπο του συγκεκριμένου Δημοτικού Συμβούλου, ως προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ * ΑΡΩΓΗ*, έρχεται ως συνέχεια της επιλογής από την ίδια παράταξη και ενός αντιδημάρχου. Επιλογές για τις
οποίες δεν έχει προηγηθεί ανοιχτή πρόσκληση και προς τη δική μας πλειοψηφούσα παράταξη για να διερευνηθεί η πιθανότητα και εμείς να βοηθήσουμε. Ο κ. Δήμαρχος ξεχνάει ότι το αποτέλεσμα των τελευταίων δημοτικών εκλογών, δεν του έχει δώσει την πλειοψηφία και η επιλογή του να διαλέγει συνεχώς πρόσωπα από μία συγκεκριμένη παράταξη, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση συνεργασίας, κατά την άποψή μας δηλώνει πολιτική συναλλαγή, ως προϊόν πολιτικών προεκλογικών δεσμεύσεων και σε κάτι τέτοιο εμείς βρισκόμαστε αντίθετοι».

Μειοψήφησε επίσης η παράταξη «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» και συγκεκριμένα οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ: Γώγος Νικόλος, Σοφίας Δονάτος και Δήμας Βασίλειος, οι οποίοι δήλωσαν: « Είμαστε αρνητικοί στην τοποθέτηση του κ. Αθανασίου Νικόλαου στη
θέση του προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ * ΑΡΩΓΗ*
Read More »
Δήμος Σουλίου: Ο Νίκος Αθανασίου νέος πρόεδρος της Αρωγής Δήμος Σουλίου: Ο Νίκος Αθανασίου νέος πρόεδρος της Αρωγής Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2019 Rating: 5

H αντισυνταγματικότητα του άθλιου Νόμου Κατρούγκαλου για τις ασφαλιστικές εισφορές - Του Κ. Σιντόρη

Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2019
H αντισυνταγματικότητα του άθλιου Νόμου Κατρούγκαλου για τις ασφαλιστικές εισφορές - Του Κ. Σιντόρη
 

Όπως ήδη δημοσιεύθηκε στον τύπο εκδόθηκαν οι υπ’ αριθμ. 1880 και 1888/2019 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας , κατόπιν αντίστοιχων προσφυγών (αιτήσεων ακυρώσεως) των συνδικαλιστικών φορέων των Επιστημονικών Ενώσεων και των Ελεύθερων Επαγγελματιών (Μηχανικών- Δικηγόρων – Ιατρών- Οικονομικού Επιμελητηρίου κλπ).

Δεν θα σταθώ στο επίπεδο της θριαμβολογίας και του γεγονότος ότι δικαιώθηκαν και με τον πλέον επίσημο τρόπο οι αγώνες κυρίως του Δικηγορικού Σώματος , που σήκωσε το βάρος των κινητοποιήσεων εναντίον ενός άθλιου και καταληστευτικού Νόμου (Το «κίνημα της Γραβάτας» όπως χλευαστικά μας αποκαλούσαν), αλλά θα προσπαθήσω να επιχειρήσω (και με την βοήθεια από συλλογή απόψεων και άλλων συναδέλφων) μια ψύχραιμη αποτίμηση, του τι ακριβώς μας λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις δύο αυτές αποφάσεις , όσο αφορά στο σκέλος των εισφορών των ενεργών ασφαλισμένων, και τι πρέπει να γίνει στο εξής, αφού επισημάνω ότι η αποφάσεις αυτές δεν έχουν αναδρομική ισχύ, πράγμα που σημαίνει ότι όσα έγιναν μέχρι σήμερα και όσες εισφορές έχουν καταβληθεί επί πλέον δεν αναζητούνται:

Ειδικότερα με τις αποφάσεις 1880 και 1888/2019 της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι αντίκειται στο άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος η δια των άρθρων 39, 40 και 41 του ν. 4387/2016 θέσπιση ασφαλιστικών εισφορών για την υπαγωγή στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ των μη μισθωτών ασφαλισμένων στο ίδιο ποσοστιαίο ύψος με εκείνο των ασφαλιστικών εισφορών που ο νόμος προβλέπει για την ασφάλιση των μισθωτών, για τον λόγο δε αυτόν ακυρώθηκαν: α) η 61502/3399/30.12.2016 απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφαλίσεως και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Προσδιορισμός της βάσης υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1.1.2017», όπως αυτή τροποποιήθηκε με την 2559/1453/2.6.2017 απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφαλίσεως και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, β) η Φ.80000/οικ.60298/1472/23.12.2016 απόφαση του ιδίου Υφυπουργού με τίτλο «Προθεσμία καταβολής, από 1.1.2017, των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και εμμίσθων, οι οποίοι έως την έναρξη του ν. 4387/2016 υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ» και γ) η 25598/1452/2.6.2017 κοινή απόφαση των Υφυπουργών Οικονομίας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφαλίσεως και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Τροποποίηση της 61501/3398/30.12.2016 (ΦΕΚ Β΄ 4330) απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης “Προσδιορισμός της βάσης υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων στον ΟΓΑ από 1.1.2017”».

Ειδικότερα, κρίθηκε ότι η υπαγωγή στην ασφάλιση, κατά τις διατάξεις αυτές, μισθωτών και μη μισθωτών, ήτοι κατηγοριών ασφαλισμένων με ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες απασχολήσεως και παραγωγής εισοδήματος, υπό ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών (άρθρα 39, 40 και 41 του ν. 4387/2016), αντίκειται στη συνταγματική αρχή της ισότητας, από της απόψεως της ενιαίας μεταχειρίσεως προσώπων που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες. Πράγματι, κατά το διανεμητικό σύστημα καθορισμένων παροχών, το οποίο επέλεξε ο νομοθέτης για τον νέο φορέα, ασφαλισμένοι οιασδήποτε κατηγορίας από τις υπαγόμενες στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα με τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές (για τις οποίες κατέβαλαν εισφορές) και τον ίδιο χρόνο ασφαλίσεως αποκτούν την ίδια ασφαλιστική παροχή (κύρια σύνταξη). Στην χρηματοδότηση της παροχής αυτής τόσο η ασφαλιζόμενη μισθωτή εργασία όσο και τα ασφαλιζόμενα επαγγέλματα συμβάλλουν με το ίδιο ποσοστό εισφοράς (20%) επί του εισοδήματος που παράγουν. Την παροχή, όμως, αυτή οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες) αποκτούν έχοντας καταβάλει το σύνολο της ως άνω εισφοράς επί του εισοδήματος που πραγματοποιούν από το επάγγελμά τους, ενώ οι μισθωτοί ασφαλισμένοι αποκτούν την ίδια παροχή έχοντας καταβάλει εισφορά 6,67% επί των αποδοχών τους από την εργασία τους, καθώς το υπόλοιπο της εισφοράς (13,33%) βαρύνει τους εργοδότες τους.

Συνεπώς, οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, μη έχοντες εργοδότη βαρυνόμενο με τμήμα της δικής τους εισφοράς, καταβάλλουν τριπλάσιο μέρος του εισοδήματός τους ως αντιπαροχή για την πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση και την απόληψη της ίδιας παροχής σε σχέση με τους μισθωτούς ασφαλισμένους και, μάλιστα, χωρίς το ύψος των καταβληθεισών εισφορών τους να συνδιαμορφώνει, όπως στο σύστημα καθορισμένων εισφορών, το ύψος της ασφαλιστικής παροχής. Ίδιας τάξεως δε διαφορά προκύπτει και στις οριζόμενες στον νόμο εισφορές για την υγειονομική περίθαλψη.

Η κρίση αυτή είναι σύμφωνη με όσα είχε προβάλει το δικόγραφο του Δικηγορικού Σώματος με μακροσκελή ανάπτυξη του ζητήματος, όπως φυσικά και τα δικόγραφα των λοιπών Επιστημονικών Φορέων, αλλά και του Οικονομικού Επιμελητηρίου που εν τέλει έτυχε αποδοχής.

Μετά ταύτα απομένει στην Νέα Κυβέρνηση, αφού πάρει το πλήρες σκεπτικό της απόφασης του ΣΤΕ, να συμμορφωθεί πλήρως με αυτό και να φτιάξει ένα νέο πιο δίκαιο ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, και όχι φορολογικό, όπως ήταν το προηγούμενο, το οποίο σαφώς αποσκοπούσε (και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε) στην φορολογική αφαίμαξη των Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Και επειδή, όπως λένε και στο χωριό μου «Κυριακή , κοντή γιορτή», περιμένουμε , με «το όπλο παρά πόδας» τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και θα κάνουμε την τελική αποτίμηση του αποτελέσματος.

Υ.Σ. Περιμένουμε επίσης και μια συγγνώμη από όλους αυτούς που μας λοιδόρησαν και μας «κρέμασαν στα μανταλάκια» για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα

Σιντόρης Κων/νος.
Δικηγόρος, Πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας
Read More »
H αντισυνταγματικότητα του άθλιου Νόμου Κατρούγκαλου για τις ασφαλιστικές εισφορές - Του Κ. Σιντόρη H αντισυνταγματικότητα του άθλιου Νόμου Κατρούγκαλου για τις ασφαλιστικές εισφορές - Του Κ. Σιντόρη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2019 Rating: 5

Συνάντηση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας με τον Υπουργό Ναυτιλίας

Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2019
Συνάντηση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας με τον Υπουργό Ναυτιλίας 
 

Συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη είχε χτες ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε θετικό κλίμα, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της χερσαίας ζώνης, που ταλανίζει αρκετά χρόνια τον Δήμο Ηγουμενίτσας, ζητώντας την επιτάχυνση της απεμπλοκής της από την Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. και την άμεση παραχώρηση στην τοπική κοινωνία των τμημάτων της, που δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες.

Επίσης δόθηκε έμφαση στην απόδοση ανταποδοτικών στον Δήμο ως αντιστάθμισμα στην επιβάρυνση της πόλης από τη λειτουργία του λιμένα και τέθηκε εκ νέου το ζήτημα της αναγκαιότητας της εκπροσώπησης του Δήμου Ηγουμενίτσας στο Δ.Σ. του Ο.Λ.ΗΓ..

Τέλος συζητήθηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας της αδειοδότησης και κατασκευής της μαρίνας, όπως και η αδειοδότηση και λειτουργία υδατοδρομίου στην Ηγουμενίτσα.

Read More »
Συνάντηση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας με τον Υπουργό Ναυτιλίας Συνάντηση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας με τον Υπουργό Ναυτιλίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2019 Rating: 5

Θέλουμε κόμμα με πρόγραμμα μακράς πνοής - Του Παύλου Παπαρούνα*

Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2019
Θέλουμε κόμμα με πρόγραμμα μακράς πνοής - Του Παύλου Παπαρούνα* 
 

Το τελευταίο διάστημα ενόψει του συνεδρίου μας είναι λογικό να ανοίξει μια ευρεία συζήτηση με θέμα «τι κόμμα θέλουμε».

Το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει νόημα για τον κόσμο και αν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα του 21ου αιώνα.

Τα κόμματα πρέπει να ανταποκρίνονται στις συνθήκες που κάθε φορά ορίζει ο διεθνής καταμερισμός εργασίας.

Μια σύγχρονη Αριστερά πρέπει να απαντήσει πώς σε μια διεθνοποιημένη παραγωγή και διάθεση των προϊόντων, αυτή επηρεάζει τις εθνικές οικονομίες και τους εργαζομένους της. Σε μια παγκόσμια οικονομία, πώς απαντάς με εθνικούς όρους.

Απαιτούνται άμεσα επεξεργασίες με αριστερή προοπτική για την πορεία της ανθρωπότητας στις νέες συνθήκες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Απαιτείται μεγάλη ιδεολογική και θεωρητική επεξεργασία, που να απαντά στα σημερινά προβλήματα και να δίνει προοπτική στον κόσμο της εργασίας.

Χρειαζόμαστε ένα νέο πρόγραμμα μακράς πνοής, ελκυστικό, να δίνει προοπτική και μια καθαρή εικόνα για το πώς θέλουμε να γίνει η χώρα σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ένα πρόγραμμα που θα δίνει στους πολίτες την αίσθηση πως με την ψήφο τους συμμετέχουν σε μια μεγάλη αλλαγή στη χώρα. Και έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορέσει οργανωτικά, πολιτικά και ιδεολογικά να εκφράσει αυτές τις συνθήκες.

Σημερινή κατάσταση

Ο κλασικός τρόπος λειτουργίας του κόμματος δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και δεν ικανοποιεί τα μέλη ούτε ανταποκρίνεται στους γρήγορους ρυθμούς της ζωής των ανθρώπων και πολύ περισσότερο των νέων. Θα πρέπει να έχει νόημα η ιδιότητα του μέλους του κόμματος.

Μια σε βάθος συζήτηση με τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ για τα λάθη, τις παραλείψεις, τα προβλήματα κατά την διακυβέρνηση τελικά αποφεύχθηκε. Δεν ξέρω ποιοι φοβήθηκαν. Ποτέ δεν θα μάθουμε ποιοι ήταν αυτοί που προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους, όπως είπε και ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, με αποτέλεσμα να αιωρείται η κατηγορία σε όλους. Και σε αυτούς που άσκησαν εξουσία και σε αυτούς που έκαναν την καρδιά τους πέτρα και δεν μιλούσαν, κακώς, θεωρώντας ότι θα κάνουν ζημιά σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα.

Δεν ισχυρίζομαι ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται μόνο στο παλιό 4%. Αυτό όμως άντεξε τόσα χρόνια και ανταποκρίθηκε στο ιστορικό του καθήκον, ήταν ο κύριος και σταθερός πυρήνας που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση και έβαλε πλάτη στην κυβερνητική μας πολιτική. Έχουν μάθει χρόνια να προσφέρουν αφιλοκερδώς, να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα εθελοντικά, θυσιάζοντας καριέρες, χάνοντας δουλειές, αφιερώνοντας χρόνο και πόρους για το κοινό καλό.

Τείνει να επικρατήσει μια άποψη ότι αυτοί στέκονται εμπόδιο στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί ευθεία προσβολή για τον ίδιο και τους ανθρώπους που πρωτοπόρησαν στην ιστορία της Αριστεράς και την έφεραν στη διακυβέρνηση.

Η ενεργός συμμετοχή στην πρώτη γραμμή του αγώνα μόνο υποχρεώσεις είχε και κανένα προνόμιο. Καμιά μικρή ή μεγαλύτερη εξουσία δεν συνεπαγόταν αυτό. Με την ανάληψη της διακυβέρνησης, ενδεχομένως αυτό να είχε νόημα, αλλά δεν νομίζω σε επίπεδο Νομαρχιακών Επιτροπών να απέκτησε κανένας ιδιαίτερες εξουσίες και προνόμια. Αν υπήρξαν, ας αναζητηθούν σε κυβερνητικά στελέχη και αυτούς που άσκησαν εξουσία.

Οι Νομαρχιακές, όχι μόνο δεν εισακούονταν αλλά ήταν σχεδόν αδύνατη η επαφή με κυβερνητικά στελέχη. Όσες αποφάσεις και να πήραμε, όπου και να τις στείλαμε, δεν λάβαμε καμία απάντηση και ήταν αδύνατον να έχουμε από τους αρμόδιους άμεση ενημέρωση για θέματα που αφορούσαν την περιοχή μας, έστω και για να μπορέσουμε να τα υπερασπιστούμε.

Είναι γνωστό από τα απογραφικά ότι τα περισσότερα μέλη μας δεν συμμετέχουν σε μαζικούς χώρους και δεν είναι συνδικαλισμένοι. Η αδράνεια και η μη συμμετοχή σε συλλογικές δράσεις εκφυλίζουν το κόμμα σε χώρο συζητήσεων και ζυμώσεων και όχι σε ενεργό μηχανισμό με κοινωνική παρέμβαση των μελών του.

Χωρίς καθήκοντα, με καταστατικό στα χαρτιά, χωρίς κανονισμό λειτουργίας, μόνο με δικαιώματα αλλά όχι υποχρεώσεις, με κώδικα δεοντολογίας που δεν τηρείται, χωρίς πολιτική ανάδειξης στελεχών και μετρήσιμους στόχους, με θητείες που δεν εφαρμόζονται, χωρίς ανταπόκριση στην ελάχιστη συνδρομή, με μέλη που εμφανίζονται μόνον όταν είναι να αναδειχθούν κομματικά όργανα, δεν μπορεί να υπάρξει συγκροτημένο κόμμα. Πρέπει να διαπαιδαγωγείς τα μέλη όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη.

Την τελευταία κυβερνητική περίοδο, αθέμιτες πρακτικές και μέθοδοι πολλές από τις οποίες φάνηκαν στην προεκλογική περίοδο, ειδικά στην περιφέρεια και στις μικρές κοινωνίες, δηλητηρίασαν τις οργανώσεις και δημιούργησαν σοβαρά ρήγματα και σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ των μελών. Δεν αντισταθήκαμε σθεναρά όλοι στην καταπολέμηση του πελατειακού συστήματος.

Ας μην αναφερθώ καλύτερα στη στελέχωση των κυβερνητικών θέσεων και στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Όποιος είχε «μπάρμπα στην Κορώνη». Κανένας δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη των λανθασμένων επιλογών.

Διεύρυνση

Η οργανωτική διεύρυνση ήταν και παραμένει πρώτη προτεραιότητα των οργανώσεων. Οι δυσκολίες ήταν και παραμένουν μεγάλες, στον βαθμό που στον ΣΥΡΙΖΑ δεν οργανώνεται κανείς για να κάνει πολιτική καριέρα ή να τακτοποιηθεί επαγγελματικά, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Αν και από όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση, δεν αποκλείεται κάποιοι να μας προσέγγισαν αποσκοπώντας ακριβώς σε αυτό.

Η μετεξέλιξη ή η αναβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιχειρηθεί γιατί έχει μεταβληθεί η κοινωνία.

Δεν χρειάζεται προνομιακή μεταχείριση προοδευτικών προσωπικοτήτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Όλοι έχουν τη δυνατότητα σαν ισότιμα μέλη, στις Ο.Μ. να συμβάλουν στην ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διεύρυνση δεν μπορεί να είναι απροσδιόριστη. Διεύρυνση με κυρίαρχες απόψεις όχι μετανάστες στην περιοχή μου, επιδόματα μόνο σε Έλληνες, με στροφή στον ατομικισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία δεν μας ενδιαφέρει. Μέλη που να ψηφίζουν ΠΑΣΚΕ στον συνδικαλισμό, Ν.Δ. στον δήμο και την περιφέρεια, Βαρουφάκη στην Ευρωβουλή και Τσίπρα στις βουλευτικές να μας λείπουν. Μπορεί να παραμείνουν απλοί ψηφοφόροι ή φίλοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επαναδιατυπώσει έναν σύγχρονο προγραμματικό λόγο, με ιδεολογικό προσανατολισμό χωρίς αμφιταλαντεύσεις, απαντώντας στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, και να μην παρασυρθεί από αντιφατικές και συντηρητικές απόψεις που ενδεχομένως να έχουν επικρατήσει σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και να είναι πλειοψηφικά προς το παρόν.

Το ιδεολογικό στίγμα, οι θέσεις στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και η δράση μας μέσα στους χώρους και τις συλλογικότητες, θα καθορίσουν την πορεία μας το επόμενο διάστημα. Ψεύτικα διλήμματα του τύπου, “με τη διεύρυνση ή με την καθαρότητα”, “με το 4% ή με το 32%” δεν έχουν καμία αξία.

Θα έρθουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες που αισθάνονται την ανάγκη να παλέψουν μαζί μας για μια καλύτερη ζωή. Να προβλεφθεί η ισότιμη συμμετοχή όλων, ανεξάρτητα από το επίπεδο των ψηφιακών δυνατοτήτων τους. Πρέπει να συνδυάσουμε την παραδοσιακή δομή με την ψηφιακή δημοκρατία, ώστε να εξασφαλίσουμε την ενεργό συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως.

Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, με τις δικές τους ανησυχίες, τις δικές τους ιδέες και προβληματισμούς να έρθουν στον ΣΥΡΙΖΑ, για να δημιουργήσουμε τη μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη που θα απαντά πειστικά στα προβλήματα τις σύγχρονης εποχής και θα δίνει προοπτική για το μέλλον.

* Ο Παύλος Παπαρούνας είναι συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας

Read More »
Θέλουμε κόμμα με πρόγραμμα μακράς πνοής - Του Παύλου Παπαρούνα* Θέλουμε κόμμα με πρόγραμμα μακράς πνοής - Του Παύλου Παπαρούνα* Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ενημερωτική εκδήλωση του έργου SUMPORT

Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2019
Ηγουμενίτσα: Ενημερωτική εκδήλωση του έργου SUMPORT


Read More »
Ηγουμενίτσα: Ενημερωτική εκδήλωση του έργου SUMPORT Ηγουμενίτσα: Ενημερωτική εκδήλωση του έργου SUMPORT Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2019 Rating: 5

Δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας σε Μάριο Κάτση για την λειτουργία του Πανεπιστημιακού τμήματος στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2019
Δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας σε Μάριο Κάτση για την λειτουργία του Πανεπιστημιακού τμήματος στην Ηγουμενίτσα
 
 

Απάντηση έδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στην Ερώτηση του Μάριου Κάτση, ο οποίος είχε ζητήσει να μάθει τις προθέσεις του για την έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα και τους από καιρό δρομολογημένους μόνιμους διορισμούς καθηγητών – μελών ΔΕΠ.

Το Υπουργείο στην απάντησή του αναφέρει τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ίδρυσε το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα, αναγνωρίζοντας έτσι ότι δεσμεύεται από αυτόν να το λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Ταυτόχρονα, αναφέρει έγγραφο της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τήρηση των υποχρεώσεών της από τον νόμο, έγκαιρα, εντός του χρόνου. Ακόμα, επιβεβαιώνει την ισχύ των αποφάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για μόνιμο διορισμό 48 καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με προτεραιότητα στα μη αυτοδύναμα Τμήματα όπως αυτό της Ηγουμενίτσας και δηλώνει τη βούληση να προχωρήσουν 647 προσλήψεις έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού πανελλαδικά.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σχετικά:

«Η απάντηση του Υπουργείου αποτελεί δικαίωση για εμάς, καθώς αναγνωρίζει την ισχύ του νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ίδρυσε το Πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα. Το Υπουργείο, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσα, επιβεβαιώνει για πρώτη φορά με κυβέρνηση ΝΔ, ότι υιοθετεί τον δικό μας σχεδιασμό και προφανώς δεσμεύεται από αυτόν, για την έναρξη λειτουργίας του τμήματος.

Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες από καμία πλευρά και καλώ όλους τους αρμόδιους να προχωρήσουν άμεσα στην τήρηση των υποχρεώσεών τους. Θεωρώ ως δεδομένο πια ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει το «πράσινο φως» από το Υπουργείο να προχωρήσει τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. Εξ’άλλου, οι πρυτανικές αρχές, στις επιτροπές της Βουλής κατά τη διάρκεια ψήφισης του νομοσχεδίου, είχαν εκφραστεί θετικά για το τμήμα στην Ηγουμενίτσα.

Καλώ το Υπουργείο να τηρήσει τη δέσμευση που αναλαμβάνει και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη λειτουργία του Τμήματος, για το οποίο δώσαμε μεγάλη μάχη και είχαμε δρομολογήσει τις προσλήψεις καθηγητών. Η κυβέρνηση νομοθετεί, η Πρυτανεία εφαρμόζει, ο νόμος είναι εν ισχύ και η μόνη περίπτωση να μην λειτουργήσει το τμήμα είναι να καταργηθεί με άλλο νόμο.

Αν έχουν τέτοιου είδους κρυφή ατζέντα με νομοθετική κατάργηση του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Ηγουμενίτσας, όπως ακριβώς έκαναν με τη Νομική Πάτρας, να απαντήσουν ευθέως αν την επόμενη μέρα η Θεσπρωτία θα υπάρχει στον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας ή αν θα την βγάλουν από το χάρτη γυρίζοντας τον τόπο μας 25 χρόνια πίσω.»

Η Απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στον Μάριο Κάτση:Read More »
Δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας σε Μάριο Κάτση για την λειτουργία του Πανεπιστημιακού τμήματος στην Ηγουμενίτσα Δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας σε Μάριο Κάτση για την λειτουργία του Πανεπιστημιακού τμήματος στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2019 Rating: 5

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά είδη παπουτσιών που μπορούν να κάνου...

Σελίδες