https://picasion.com/
https://picasion.com/
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Παρασκευή σε περιοχές του δήμου Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Παρασκευή σε περιοχές του δήμου ΗγουμενίτσαςΑγαπητοί μας πελάτες,

H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.

Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.


Προσοχή :
Ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση!
Read More »
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Παρασκευή σε περιοχές του δήμου Ηγουμενίτσας Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Παρασκευή σε περιοχές του δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023 Rating: 5

Αδιόρθωτοι και υποκριτές | Στην τύχη του το Μακρυγιάλι

Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023
Αδιόρθωτοι και υποκριτές | Στην τύχη του το Μακρυγιάλι


Μόλις ένα 24ωρο πέρασε από την απάντηση (έστω και μισή) του ΟΛΗΓ προς τη Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου για το Μακρυγιάλι, στην οποία δεν γινόταν ούτε μία αναφορά για το θέμα που αφορούσε η ερώτηση της ΛΣ, η οποία έχει τίτλο "ΓΡΑΠΤΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΙ". 

Στην απάντηση της η διοίκηση του ΟΛΗΓ, περιορίστηκε μόνο για τον τρόπο με τον οποίο δίνονται οι παραχωρήσεις χώρου για την τοποθέτηση καντινών και ομπρελοκαθισμάτων.
Για να έρθουμε στο σήμερα (Πέμπτη), οπότε και δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ δέσμευση πίστωσης ποσού 3.000 (χωρίς ΦΠΑ) για τη "Κάλυψη δαπάνης εργασιών αποκατάστασης αμμοθινικού σχηματισμού με χρήση εκσκαφέα και JCB στην περιοχή Μακρυγιάλι Δρεπάνου κατόπιν του υπ. αρ. πρωτ. 4943/13-6-2023 αιτήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας".


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα ένα - ένα, για να δείξουμε γιατί οι πράξεις και οι παραλείψεις τους, τους καθιστούν και αδιόρθωτους και υποκριτές.

Καταρχάς η "πονηριά" τους φάνηκε από την χθεσινή απάντηση, όπου σε μια εμφανή προσπάθεια να παραπλανήσουν τους αναγνώστες, δημοσίευσαν δορυφορική φωτογραφία της παραλίας, όπως αυτή ήταν πριν από μία δεκαετία, όπου αποτυπώνονταν και οι θέσεις των καντινών. 
Δεν δίστασαν δε να απαξιώσουν την Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου, χαρακτηρίζοντας την ερώτησή της, ως "φερόμενη"...


Σύμφωνα με την ίδια απάντηση "Η παραχώρηση χώρων καντινών πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τα εκ της κείμενης νομοθεσίας κοινωνικά κριτήρια, για την ενίσχυση κοινωνικών ομάδων με χαμηλά εισοδήματα και σε ειδικές περιπτώσεις αιτούντων για παράδειγμα αναπηρία, μονογονεϊκών οικογενειών, πολυτέκνων, ανέργων".

Θα πρέπει να μας απαντήσει όμως η διοίκηση του ΟΛΗΓ στα εξής ερωτήματα:
 • Είναι νόμιμη η απευθείας εκμίσθωση έκτασης για την τοποθέτηση καντινών ή θα έπρεπε να διενεργηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο οικονομικό όφελος για τον Οργανισμό;
 • Πότε και που δημοσιεύτηκε δημόσια πρόσκληση ώστε όλοι οι επαγγελματίες του χώρου να ενημερωθούν για την πρόθεση να παραχωρηθούν θέσεις για καντίνες;
 • Πως ακριβώς ορίζονται τα κοινωνικά κριτήρια και ποιος τα ελέγχει; Γιατί εμείς εντοπίσαμε παραχώρηση σε επαγγελματία, που διατηρεί πάνω από μία 5ετια μία από τις μεγαλύτερες καντίνες στην περιοχή (θέση 5), ο οποίος δηλώνει μέσο όρο της τελευταίας 3ετίας το ποσό των 546,92€, ενώ ένας δεύτερος (θέση 9) δηλώνει 605,21€ . Δηλαδή 1650€ και 1800€ μέσα σε τρεις σεζόν!!! 
 • Επιτρέπεται να γίνεται απευθείας εκμίσθωση, στο ίδιο φυσικό πρόσωπο ή εταιρία, τόσο χώρος για καντίνα όσο και για την ανάπτυξη ομπρελών και ξαπλωστρών;
 • Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις λειτουργούν ως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή όχι. Και εάν ναι, υπάρχουν οι απαραίτητες από το νόμο αδειοδοτήσεις, όπως από το υγειονομικό της Περιφέρειας και την Πυροσβεστική;
 • Ελέγχονται και από ποιον, εάν περιορίζονται στα τετραγωνικά μέτρα που ορίζει η παραχώρηση;
 • Δεν μπόρεσαν να διακρίνουν στις δύο αποκαλυπτικές αεροφωτογραφίες της παραλίας, με διαφορά 5 ετών, που δημοσιεύσαμε ότι το πρόβλημα είναι χίλιες φορές εντονότερο, στα σημεία όπου έχουν παραχωρήσει εκτάσεις;
 • Δεν είναι τουλάχιστον υποκριτικό, από τη μία δήθεν να ευαγγελίζεστε πως ενδιαφέρεστε για τη επιβίωση του Δρεπάνου και του Μακρυγιαλίου και από την άλλη να παραχωρείτε και φέτος, στα ίδια σημεία, άδειες για εγκατάσταση 10 καντινών;
Η μεταβολή της παραλίας από το 2015

Αυτά με τις καντίνες για να περάσουμε στο θέμα της σημερινής δέσμευσης πίστωσης για την αποκατάσταση των αμμοθινών.

Στην ερώτηση - καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηπείρου, αναφέρεται πως η παρέμβαση στην παραλία έγινε χωρίς καμία μελέτη και αδειοδότηση και άγνωστο στο πλαίσιο ποιας σύμβασης.
Επίσης καταγγέλλεται η χρήση βαρέων οχημάτων, κάτι που δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με τις  συστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και άλλων επιστημονικών οργανώσεων, ενώ τονίζουν πως μόνο τα ανθρώπινα απορρίμματα θα πρέπει να αφαιρούνται χειρωνακτικά ή με τη χρήση ελαφριών εργαλείων χειρός. 
Σύμφωνα με τη δέσμευση πίστωσης του ΟΛΗΓ, η αποκατάσταση του αμμοθινικού σχηματισμού θα γίνει με χρήση εκσκαφέα και JCB. 
Άρα με χρήση βαρέων οχημάτων και πάλι, ενώ πολύ φοβόμαστε και χωρίς καμία μελέτη ή άδεια. ΄

Αδιόρθωτοι επομένως και η παραλία αφημένη στην τύχη της...

Ελπίζουμε μόνο να βγάλει άκρη η δικογραφία που έχει σχηματίσει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ ευελπιστούμε και στην αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Θεσπρωτίας.

Read More »
Αδιόρθωτοι και υποκριτές | Στην τύχη του το Μακρυγιάλι Αδιόρθωτοι και υποκριτές | Στην τύχη του το Μακρυγιάλι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023 Rating: 5

Σε Γενική Συνέλευση το Σούλι Παραμυθιάς Την Δευτέρα στις 20:00 στο θέατρο Καρκαμίσι

Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023
Σε Γενική Συνέλευση το Σούλι Παραμυθιάς
Την Δευτέρα στις 20:00 στο θέατρο ΚαρκαμίσιΤο ΔΣ του ΑΠΣ ΣΟΥΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ καλεί όλα τα μέλη καθώς και τους φίλους της ομάδας την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 και ώρα 20.00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Σουλίου σε ανοιχτή συνέλευση με θέματα:
1.Την πορεία και την οργάνωση της ομάδος για την προσεχή αγωνιστική περίοδο.
2.Τις επερχόμενες εκλογές για το νέο ΔΣ τον Ιούλιο.
3.Συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για το μέλλον της ομάδας.
Εκ του ΔΣ..
Read More »
Σε Γενική Συνέλευση το Σούλι Παραμυθιάς Την Δευτέρα στις 20:00 στο θέατρο Καρκαμίσι Σε Γενική Συνέλευση το Σούλι Παραμυθιάς Την Δευτέρα στις 20:00 στο θέατρο Καρκαμίσι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023 Rating: 5

Μελέτες για τμήμα Πλαταριά – Ηγουμενίτσα, κυκλικό κόμβο προς Πέρδικα και παράκαμψη Ν. Σελεύκειας

Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023
Μελέτες για τμήμα Πλαταριά – Ηγουμενίτσα, κυκλικό κόμβο προς Πέρδικα και παράκαμψη Ν. Σελεύκειας


Έξι σημαντικά έργα υποδομών πρόκειται να προωθήσει προς υλοποίηση το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Ηπείρου. Για το σκοπό αυτό με αποφάσεις που έλαβε στην τελευταία της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή, ανατέθηκε (ή ανατίθεται) η εκπόνηση εκθέσεων αξιολόγησης των προτεινόμενων παρεμβάσεων σε τεχνικούς συμβούλους.

Τα υπό σχεδιασμό/μελέτη έργα είναι τα εξής:
· Ωρίμανση των έργων οδικής ασφάλειας στο δίκτυο της Π.Ε. Θεσπρωτίας (κυκλικός κόμβος προς Πέρδικα στην ε.ο. Ηγουμενίτσα- Πρέβεζα, Παράκαμψη Ν. Σελεύκειας στην Ε.Ο. Ηγουμενίτσας Μαυρομάτι), με προϋπολογισμό 74.400 και ανάδοχο την «ΜΕΤΡΟΝ Α.Ε.ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ».
· Μελέτη γεφυρών και cut and cover στο τμήμα Πλαταριά – Ηγουμενίτσα, επίσης με προϋπολογισμό 74.400 ευρώ. Η μελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου για τη βελτίωση της χάραξης της παραλιακής οδού από Ηγουμενίτσα μέχρι Πλαταριά, η οποία παρουσιάζει συνεχώς αυξητική κίνηση κυκλοφορίας οχημάτων.
· Άμεση αξιολόγηση τμήματος Φιλιππιάδος – Λούρου με σημερινές συνθήκες και με προϋπολογισμό 74.400 ευρώ. Με τη συγκεκριμένη μελέτη/έκθεση θα εξεταστεί η προσφορότερη και βέλτιστη λύση για την οδική σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα. Ανάδοχος- τεχνικός σύμβουλος αναδείχτηκε η «ΜΕΤΡΟΝ Α.Ε.ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ».
· Ενίσχυση – προστασία Γέφυρας Αράχθου στην είσοδο της πόλης της Άρτας, με προϋπολογισμό 74.400 ευρώ. Η Περιφέρεια Ηπείρου αναλαμβάνει την πρωτοβουλία εκπόνησης της σχετικής μελέτης, προκειμένου να γίνει έλεγχος της φέρουσας ικανότητας της γέφυρας από εξειδικευμένο συνεργείο. Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον απαιτηθούν εκτεταμένες εργασίες ενίσχυσης της υφιστάμενης γέφυρας, εξετάζεται ακόμη και η δυνατότητα τοποθέτησης προσωρινής γέφυρας παραπλεύρως.
· Διερεύνηση αξιοποίησης υδατικών πόρων και εντοπισμό θέσεων ταμιευτήρων στην ευρύτερη περιοχή Σκλίβανης- Πεστών, με προεκτιμώμενη δαπάνη 31.000 ευρώ. Με τη μελέτη αυτή θα εξεταστεί η δυνατότητα συλλογής όλων των νερών που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή σε κοινό ταμιευτήρα για αρδευτική χρήση.
· Αξιολόγηση γεωτεχνικής έρευνας (που ήδη έχει προηγηθεί) για τις ανάγκες θεμελίωσης κτιριακών εγκαταστάσεων σε τμήμα έκτασης της πρώην Γεωργικής Σχολής Κατσικά. με προϋπολογισμό 12.400 ευρώ. Πρόκειται για το επόμενο στάδιο- που ήδη έχει προαναγγείλει ο Περιφερειάρχης- εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών για την εγκατάσταση του πρώην Κλειστού Ξιφασκίας σε έκταση 40 στρεμμάτων.
Read More »
Μελέτες για τμήμα Πλαταριά – Ηγουμενίτσα, κυκλικό κόμβο προς Πέρδικα και παράκαμψη Ν. Σελεύκειας Μελέτες για τμήμα Πλαταριά – Ηγουμενίτσα, κυκλικό κόμβο προς Πέρδικα και παράκαμψη Ν. Σελεύκειας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023 Rating: 5

Προϋπολογισμός: Υπεραπόδωσαν τα έσοδα και τον Μάιο

Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023
Προϋπολογισμός: Υπεραπόδωσαν τα έσοδα και τον ΜάιοΔιατηρήθηκε και τον Μάιο η καλή εικόνα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου του 2023, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 22,954 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,005 δισ. ευρώ ή 9,6% έναντι του στόχου, ενώ μόνο τον Μάιο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5,151 δισ. ευρώ, τα οποία και είναι αυξημένα κατά 438 εκατ. ευρώ ή 9,3% έναντι του στόχου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση και με βάση τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Μαΐου 2023, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.126 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 4.446 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 4.066 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.289 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1.396 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1.487 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 26.241 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2.937 εκατ. ευρώ ή 12,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.

Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται κυρίως: (α) στα αυξημένα φορολογικά έσοδα του πενταμήνου, (β) στην είσπραξη ποσού 603 εκατ. ευρώ από ANFAs, που δεν είχε προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και (γ) στα αυξημένα έσοδα του ΠΔΕ.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 22.954 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.005 εκατ. ευρώ ή 9,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022.

Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, όσο και από την καλύτερη απόδοση του ΦΠΑ τρέχοντος έτους.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2.707 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 459 εκατ. ευρώ από τον στόχο (2.247 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω της επιστροφής ΦΠΑ, τον μήνα Μάρτιο στον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων (ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.) ποσού 220 εκατ. ευρώ περίπου, που προκύπτει από έσοδα που έχουν εισπραχθεί από τον ΔΑΠΕΕΠ και αποδοθεί στο Κράτος από τον Προσωρινό Μηχανισμό Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας.

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.950 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 240 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1.710 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, τον Μάιο 2023 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5.185 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 426 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5.151 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 438 εκατ. ευρώ ή 9,3% έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 579 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 70 εκατ. ευρώ από τον στόχο (509 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 195 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 100 εκατ. ευρώ από τον στόχο (295 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Μαΐου 2023 ανήλθαν στα 27.368 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 383 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (27.751 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023, ενώ παρουσιάζονται αυξημένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κατά 1.015 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων πληρωμών τόκων κατά 825 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού οι πληρωμές παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του στόχου κατά 470 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των πληρωμών για δαπάνες εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 590 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτα γεγονότα είναι η επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. ύψους 502 εκατ. ευρώ, προς εξυπηρέτηση των αναγκών του Market Pass, η απόδοση προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ύψους 367 εκατ. ευρώ των υπερκερδών παραγωγών ενέργειας, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022, καθώς και οι φετινές πληρωμές επιδότησης Diesel θέρμανσης ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Όλες οι προαναφερθείσες κινήσεις πραγματοποιήθηκαν με ανακατανομή πιστώσεων από το αποθεματικό για προώθηση δράσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης (πιστώσεις υπό κατανομή).

Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 3.877 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας υπέρβαση στόχου ύψους 87 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ περιλαμβάνουν ποσό ύψους 62 εκατ. ευρώ προς εξυπηρέτηση μέτρων COVID-19, με σημαντικότερα εξ αυτών, την ενίσχυση των φορέων υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της πανδημίας COVID-19 στις Περιφέρειες, την επιχορήγηση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, που διατηρούν φυσικό κατάστημα, για την ανάπτυξη, αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος και τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Elevate Greece.


Read More »
Προϋπολογισμός: Υπεραπόδωσαν τα έσοδα και τον Μάιο Προϋπολογισμός: Υπεραπόδωσαν τα έσοδα και τον Μάιο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023 Rating: 5

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,8% η ανεργία το α’ τρίμηνο 2023 – Αναλυτικά στοιχεία για την απασχόληση

Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,8% η ανεργία το α’ τρίμηνο 2023 – Αναλυτικά στοιχεία για την απασχόλησηΧαμηλότερα κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες, βρέθηκε η ανεργία στη χώρα μας το α΄ τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Διαμορφώθηκε σε 11,8%, από 11,9% που ήταν ένα τρίμηνο πριν (δ΄ 2022) και 13,8% πέρυσι το α΄ τρίμηνο.

Σύμφωνα με την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στο υπό εξέταση διάστημα, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 550.535 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 14,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Η ανεργία στους άνδρες ήταν 9% και στις γυναίκες 15,4%. Ηλικιακά, το υψηλότερο ποσοστό 33,2% καταγράφηκε μεταξύ 15-19 χρόνων και ακολούθησαν με 26,1% οι ηλικίες 20-24. Μεταξύ 25 -29 ετών η ανεργία ήταν 19,3%, 30-44 στο 12,5%, 45-64 στο 8% και 65+ 8,8%.

Σε επίπεδο Περιφερειών στην πρώτη θέση βρέθηκαν τα Ιόνια Νησιά με ανεργία 20,4% και ακολούθησε το Νότιο Αιγαίο με 18,7%. Στον αντίποδα ήταν η Αττική με 8,1% και η Δυτική Ελλάδα με 9,9%.

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.098.011 άτομα παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,9%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 1,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται, ούτε αναζητούν εργασία ανήλθαν σε 4.392.839. Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 3.168.769. Το ποσοστό τους αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι

Κατά το Α ́ τρίμηνο του 2023, το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (68,8%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (20,3%). Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 8,4%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 6,5%. Η μερική απασχόληση εμφανίζει αύξηση κατά 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 5,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η προσωρινή απασχόληση έχει αυξηθεί κατά 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 16,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι επαγγελματίες (22,5%) και οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (21,5%).

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους ειδικευμένους τεχνίτες και στους ασκούντες συναφή επαγγέλματα (2,7%) ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στους υπαλλήλους γραφείου (8,3%). Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους ανειδίκευτους εργάτες, παρατηρείται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (10,6%) ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στους υπαλλήλους γραφείου (11,3%). Αν εξεταστεί η εξέλιξη της κατανομής του πλήθους των απασχολουμένων σε ευρείες ομάδες επαγγελμάτων, παρατηρείται ότι, από το A’ τρίμηνο του 2012 αυξάνεται το ποσοστό των απασχολουμένων σε μη χειρωνακτικά επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης–τάση που αντιστρέφεται σε κάποιο βαθμό από το 2021. Την ίδια περίοδο μειώνεται το ποσοστό των απασχολουμένων σε χειρωνακτικά επαγγέλματα με εξειδίκευση, το οποίο, ωστόσο, παρουσιάζει αύξηση από το 2021. Το ποσοστό στα μη χειρωνακτικά επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης ακολουθεί αύξηση ενώ το ποσοστό των απασχολουμένων σε στοιχειώδη επαγγέλματα παραμένει σχετικά σταθερό μετά το 2012. Το ποσοστό των απασχολούμενων στην γεωργία, δασοκομία, κτηνοτροφία και αλιεία εμφανίζει πτωτική τάση από το 2014 με τάση ανόδου τα τελευταία 3 έτη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων (52,8%) δηλώνει ότι εργάστηκε 40 – 47 ώρες την εβδομάδα αναφοράς, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (17,7%) δηλώνει ότι εργάστηκε 48 ή περισσότερες ώρες. Η πλειονότητα των απασχολουμένων (80,1%) δηλώνει ότι εργάστηκε τις συνήθεις ώρες κατά την εβδομάδα αναφοράς. Το 9,4% των απασχολουμένων δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να εργάζεται περισσότερες ώρες, το 3,7% είναι υποαπασχολούμενοι μερικής απασχόλησης οι οποίοι θα ήθελαν να εργάζονται περισσότερο, και θα μπορούσαν να αρχίσουν να εργάζονται περισσότερο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, και το 1,5% έχει παραπάνω από μία εργασία.
Read More »
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,8% η ανεργία το α’ τρίμηνο 2023 – Αναλυτικά στοιχεία για την απασχόληση ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,8% η ανεργία το α’ τρίμηνο 2023 – Αναλυτικά στοιχεία για την απασχόληση Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023 Rating: 5

Από την προεκλογική εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023
Από την προεκλογική εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ στην Ηγουμενίτσα


Με συμμετοχή συντρόφων, συναγωνιστών και φίλων, πραγματοποιήθηκε η προεκλογική εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε η κομματική οργάνωση Θεσπρωτίας του Μ-Λ ΚΚΕ, την Τετάρτη 15/6 στην Ηγουμενίτσα.
Ήδη είχε προηγηθεί, προπαγανδιστική δουλειά για την διάδοση του αγωνιστικού μηνύματος της οργάνωσης , με αφισοκολλήσεις και χαρτόνια και εν όψει της νέας εκλογικής μάχης.


Στις εκδηλώσεις, οι εισηγητές σ. Θ. Χόβολος, υποψήφιος βουλευτής, και σ. Π. Αλεξίου ανέπτυξαν τις θέσεις του κόμματος για το στημένο προεκλογικό σκηνικό, την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μάη, τα πραγματικά διλήμματα και την ανάγκη του εξωκοινοβουλευτικού μαζικού αγώνα. 


Επακολούθησε, πλούσιος διάλογος που επικεντρώθηκε κυρίως, στην στάση των ΜΜΕ, την προπαγάνδα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη στάση των άλλων κομμάτων της Αριστεράς και τις δικές μας ευθύνες και την ενότητα και τέλος απηύθυναν κάλεσμα στήριξης του Μ-ΛΚΚΕ ..
Πλησιάζοντας στις επαναληπτικές εκλογές Κ.Ο. Θεσπρωτίας του Μ-ΛΚΚΕ εντείνει τις προσπάθειες, για να φτάσει το μήνυμα των θέσεων της πραγματικής Αριστεράς παντού ..
Read More »
Από την προεκλογική εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ στην Ηγουμενίτσα Από την προεκλογική εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023 Rating: 5

«Ο Μάρκο Μπότσαρης αφηγείται» | Το νέο βιβίο για τον Ήρωα του Σουλίου απο τον Γρηγόρη Κοσσυβάκη

Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023
«Ο Μάρκο Μπότσαρης αφηγείται» | Το νέο βιβίο για τον Ήρωα του Σουλίου απο τον Γρηγόρη Κοσσυβάκη


Η δράση του κατά τα προηγούμενα από την Επανάσταση χρόνια
Για τον πασίγνωστο ήρωα του 1821 Μάρκο Μπότσαρη από το Σούλι γνωρίζουμε αρκετά πράγματα σχετικά με τη δράση του κατά τα χρόνια της Επανάστασης και τον ηρωικό θάνατό του στο Κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου στις 8/9 Αυγούστου 1823. Σχετικά όμως με τη δράση του κατά τα προηγούμενα από την Επανάσταση χρόνια δεν έχουν γραφτεί πολλά πράγματα.

Το κενό αυτό στην ιστοριογραφία για τη ζωή του Μάρκου Μπότσαρη έρχεται να αναπληρώσει η εξαιρετική ιστορική μονογραφία του Γρηγόρη Νικηφ. Κοσσυβάκη, αποφοίτου της Νομικής Σχολής Αθηνών με ιστορικά ενδιαφέροντα και σημαντική σχετική με την Ελληνική Ιστορία βιβλιογραφική παραγωγή. Ο Γρηγόρης Νικηφ. Κοσσυβάκης αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ανέπτυξε μεγάλη αντιδικτατορική δράση κατά τα χρόνια της Χούντας.

Το βιβλίο ξεκινά με τον πρόλογο του φιλολόγου, βυζαντινολόγου και συγγραφέα Ηλία Μπάκου, που αναλύει τους λόγους για τους οποίους ο συγγραφέας επέλεξε να ασχοληθεί με την προσωπικότητα του Μάρκου Μπότσαρη. Πρώτον, διότι ο ήρωας αυτός υπήρξε πραγματικά μία μοναδική φυσιογνωμία και ένας πανάξιος εκπρόσωπος της πολύπαθης γης του Σουλίου. Δεύτερον, επειδή υπάρχει η βαριά και ένδοξη οικογενειακή του καταγωγή-κληρονομιά των Κοσσυβακαίων, σε συνδυασμό με τη διάθεση και την έφεση του συγγραφέα στην ιστορική έρευνα. Και τέλος, εκτός από τη συγγενική σχέση Μποτσαραίων και Κοσσυβακαίων, σημαντική ήταν και η ανεύρεση της επιστολής της «Σωτήραινας», της αδελφής του Μάρκου Μπότσαρη, η οποία δεν ήταν άλλη από τη μικρούλα Μάρω Μπότσαρη που διασώθηκε από τη σφαγή του Σέλτσου.

Ακλουθεί μία εισαγωγή από τον ίδιο τον συγγραφέα, στην οποία καταθέτει ορισμένες προσωπικές αναμνήσεις του από το χωριό του, τη Μεγαλόχαρη Άρτας, καθώς και τη σχέση του με τον ιστορικό Σαράντο Καργάκο.

Έπειτα παρατίθενται τα δεκαπέντε κεφάλαια του βιβλίου, όλα γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο από τον συγγραφέα, ο οποίος μιλάει στους αναγνώστες ωσάν να είναι ο ίδιος ο Μάρκος Μπότσαρης. Και, όπως είναι λογικό, αυτή η πρωτοπρόσωπη καταγραφή της Ιστορίας από την πλευρά του ίδιου του Μάρκου προσδίδει μία καλοδεχούμενη αμεσότητα στο κείμενο. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου ο συγγραφέας απεκδύεται τον ρόλο του αφηγητή Μπότσαρη και προσθέτει ορισμένες σημειώσεις σχετικά με τα όσα προειπώθηκαν από τον Μάρκο.

Ο συγγραφέας βάζει τον Μπότσαρη να μας αφηγηθεί λεπτομερώς την καταγωγή των Μποτσαραίων, τη σχέση τους με τον Γεώργιο Καστριώτη, τον εποικισμό του Σουλίου, τη σχέση των Σουλιωτών με τους Αρβανίτες, τη δράση του Τούσια Μπότσαρη στη Ρωσία την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης και άλλα πολλά. Καταλήγει δε στους αγώνες των Σουλιωτών ενάντια στον πανίσχυρο Αλή Πασά των Ιωαννίνων και στην εκδίωξή τους από το Σούλι τα χρόνια πριν από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Ο συγγραφέας παρακολουθεί με κάθε λεπτομέρεια την πορεία της οπισθοχώρησής τους προς την ακτή του Ιονίου.

Στα επιλεγόμενά του στο τέλος του βιβλίου, ο συγγραφέας αναλύει τα γεγονότα σχετικά με τον Νότη Μπότσαρη και τον χαλασμό στο μοναστήρι του Σέλτσου, μας μιλάει για τη «Σωτήραινα» και για τις επόμενες γενιές των Κοσσυβακαίων και των Μποτσαραίων. Καταλήγει δε σε έναν επίλογο σχετικά με το παρόν πόνημα. Εν συνεχεία παρατίθεται η βιβλιογραφία, το Υστερόγραφο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό
Read More »
«Ο Μάρκο Μπότσαρης αφηγείται» | Το νέο βιβίο για τον Ήρωα του Σουλίου απο τον Γρηγόρη Κοσσυβάκη «Ο Μάρκο Μπότσαρης αφηγείται» | Το νέο βιβίο για τον Ήρωα του Σουλίου απο τον Γρηγόρη Κοσσυβάκη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023 Rating: 5

Άκυρο το debate - Τα κόμματα δεν συμφώνησαν σε νέα ημερομηνία

Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023
Άκυρο το debate - Τα κόμματα δεν συμφώνησαν σε νέα ημερομηνία


Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η διεξαγωγή του debate καθώς δεν συμφώνησαν σε νέα ημερομηνία οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη Διακομματική Επιτροπή. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η απόφαση για τη σημερινή αναβολή ελήφθη καθώς η χώρα είναι σε τριήμερο εθνικό πένθος και έχουν ανασταλεί όλες οι κομματικές και προεκλογικές εκδηλώσεις και έγιναν συζητήσεις για νέα ημέρα διεξαγωγής της τηλεμαχίας.
Η ΝΔ πρότεινε να γίνει Σάββατο μετά τη λήξη του εθνικού πένθους. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ ζήτησαν Κυριακή και η Ελληνική Λύση δεν είχε πρόβλημα και για τις δύο μέρες, όπως ενημέρωσε ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης.
“Συμφώνησαν όλοι ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει από Δευτέρα. Έμεινε ένα ανοικτό παράθυρο, σε περίπτωση που αλλάξουν κάποια δεδομένα για το Σάββατο και την Κυριακή, να ενημερωθεί η υπουργός” είπε ο κ. Σταυριανουδάκης.
Read More »
Άκυρο το debate - Τα κόμματα δεν συμφώνησαν σε νέα ημερομηνία Άκυρο το debate - Τα κόμματα δεν συμφώνησαν σε νέα ημερομηνία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023 Rating: 5

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας


Καλείστε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Σουλίου αρ.3), στις 19 Ιουνίου 2023, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:30’ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.3852/2010, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του ν.4555/2018 και την υπ’ αριθμ. 375/2-6-2022 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο
Έκφραση γνώμης επί του περιεχομένου του φακέλου Μ.Π.Ε. του έργου (Υποκατηγορία Α1, ομάδα 1Π,α/α 13): «Παράκαμψη Ηγουμενίτσας, του κάθετου άξονα 30 (Ηγουμενίτα- Σαγιάδα- Μαυρομάτι) της Εγνατίας οδού, Δήμος Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου», με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας την εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.».
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 2ο
Έκφραση γνώμης επί του περιεχομένου του φακέλου Μ.Π.Ε. του έργου (Υποκατηγορία Α1, ομάδα 1η,α/α 4): «Εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οικολογική αξιολόγηση στο οδικό τμήμα Ηγουμενίτσα- Σαγιάδα- Μαυρομάτι του Κάθετου Άξονα 30 της Εγνατίας οδού-κωδ. Αναφοράς 5719, Δ.Ε. Ηγουμενίτσας, Δήμος Ηγουμενίτσας, Δ.Ε. Σαγιάδας, Δ. Φιλιατών, Περιφέρειας Ηπείρου», με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας την εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.».
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 3ο
Αποδοχή όρων για τη λήψη τοκοχρεολυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από πόρους του Τ.Π. & Δ για την υλοποίηση του έργου «Κατασκευή Κοιμητηρίου Δήμου Ηγουμενίτσας».
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 4ο
Αναμόρφωση προϋπολογισμού (5η) Δήμου Ηγουμενίτσας Οικονομικού Έτους 2023.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 5ο
Έγκριση μίσθωσης κτιρίου-γραφείων για τη στέγαση της υπηρεσίας πρόνοιας.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 6ο
Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με την υπ’ αριθμ. /2023 απόφασή της περί καθορισμού αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 7ο
Τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. του Δήμου Ηγουμενίτσας (ΦΕΚ 709/τ.Β΄/ 24.02.2021).
-Εισηγητής: κ. Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 8ο
Μετονομασία οδού στην Κοινότητα Ηγουμενίτσας του Δήμου Ηγουμενίτσας, από οδός «Ολύμπου» σε οδό «Ρένας Κώτσιου».
-Εισηγήτρια: Ζεϊμπέκογλου Δέσποινα – Δημοτικός Σύμβουλος.

ΘΕΜΑ 9ο
Εισήγηση ΕΠΖ περί αιτήματος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας Α.Ε. για την παραχώρηση της χρήσης χώρου στο Ο.Τ.44 της 1ης Π.Ε. έκτασης 357,95τμ. (σχετ. η υπ’ αριθμ. 340/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου).
-Εισηγητής: Κώστας Ελευθέριος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 10ο
Εισήγηση ΕΠΖ με την υπ’ αριθμ. 45/2023 απόφασή της περί ανταλλαγής απαλλοτριωμένου εδαφοτεμαχίου ΑΔΜΗΕ ΑΕ με νέο εδαφοτεμάχιο ιδιοκτησίας Δήμου Ηγουμενίτσας για την εγκατάσταση πυλώνα υψηλής τάσης στο πλαίσιο έδρασης εναέριας διασυνδετικής Γραμμής Μεταφοράς 150 KV διπλού κυκλώματος βαρέως τύπου ΑΡΑΧΘΟΣ-ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ και συγκεκριμένα με το κύκλωμα Υ/Σ Πρέβεζας Ρ40-Υ/Σ Μούρτου Ρ30 στη θέση ΤΖΑΝΑ.
-Εισηγητής: Κώστας Ελευθέριος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 11ο
Εισήγηση ΕΠΖ με την υπ’ αριθμ. 30/2023 απόφασή της περί τροποποίησης της εγκεκριμένης μηκοτομής στο Ο.Τ.6 της 3ης Πολεοδομικής Ενότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Κώστας Ελευθέριος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 12ο
Εισήγηση ΕΠΖ με την υπ’ αριθμ. 32/2023 απόφασή της περί εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης Εμβαδού 11,458.67τ.μ. από τμήμα του τεμ.950 Αγροκτήματος Γραικοχωρίου έτους 1959, που βρίσκεται στην Κοινότητα Γραικοχωρίου Δήμου Ηγουμενίτσας, με σκοπό την εναπόθεση οχημάτων.
-Εισηγητής: Κώστας Ελευθέριος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 13ο
Εισήγηση ΕΠΖ με την υπ’ αριθμ. 33/2023 απόφασή της για την ολοκλήρωση-αποκατάσταση-ανταλλαγή έκτασης εμβαδού 1.680,00τμ από το με αριθμό 978 αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας κληρονόμων Τηλέμαχου Θ. Κανάκη με τμήμα ίσης έκτασης από το με αριθμό 1195 αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Κώστας Ελευθέριος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 14ο
Εισήγηση ΕΠΖ περί δωρεάν παραχώρηση χώρου ιδιοκτησίας Δήμου Ηγουμενίτσας (Κοινότητα Αργυροτόπου) για ικανοποίηση αναγκών Τελωνείου Ηγουμενίτσας για τη φύλαξη κατασχεμένων οχημάτων.
-Εισηγητής: Κώστας Ελευθέριος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 15ο
Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ηγουμενίτσας και του Δήμου Πάργας για την υλοποίηση του Έργου «Μεταφόρτωση Απορριμμάτων του Δήμου Πάργας στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Βασιλικό Δήμου Ηγουμενίτσας» και καθορισμός των όρων αυτής.
-Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 16ο
Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ηγουμενίτσας και του «ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ» (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) για την ανάληψη από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηγουμενίτσας των διαδικασιών επίτευξης της απαιτούμενης μελετητικής επάρκειας του έργου με τίτλο «Ενεργειακή Αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος ΕΠΑ.Λ. Ηγουμενίτσας» και καθορισμός των όρων αυτής.
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 17ο
Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ» του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 18ο
Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΝΕΑΣ ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ» του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 19ο
Λύση σύμβασης μισθωμένου περιπτέρου στην Κοινότητα Ηγουμενίτσας του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Μαρτίνης Δονάτος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 20ο
Χορήγηση παράτασης του χρόνου ολοκλήρωσης της ανταλλαγής ιδιωτικής έκτασης με κοινοτική στην Τ.Κ. Πέρδικας.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 21ο
Αποδοχή παραίτησης κ. Γεώργιου Ματρακούκα από το διοικητικό συμβούλιο του ΝΠΔΔ «ΠΑΚΠΠΟ» και αντικατάστασή του.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 22ο
Έγκριση της αριθμ. 60/2023 απόφασης του ΝΠΔΔ “Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας” περί έγκρισης του Πρακτικού Καταστροφής Υλικού 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Ηλίας Λώλης –Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.
Read More »
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023 Rating: 5

Κτηματολόγιο: Προς παράταση έως το τέλος του χρόνου

Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023
Κτηματολόγιο: Προς παράταση έως το τέλος του χρόνου


Στο τέλος του μήνα λήγει – τυπικά – το περιθώριο που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι να δοθεί παράταση έως το τέλος του χρόνου. Το θέμα, όπως λένε από τη διοίκηση του Κτηματολογίου, αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες μέρες.

Σημειώνεται ότι για όσους δεν δηλώσουν την περιουσία τους προβλέπονται πρόστιμα από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης και την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις προθεσμίες, τα πρόστιμα, τις προβληματικές περιοχές, τη λειτουργία των νέων Κτηματολογικών Γραφείων και των επιτροπών ενστάσεων, καθώς και τα ορόσημα, για να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι επαγγελματίες τι να περιμένουν αυτό το καλοκαίρι.

Κι αυτό επειδή από το Κτηματολόγιο παροτρύνουν όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει ακόμη τα περιουσιακά τους στοιχεία να το κάνουν αξιοποιώντας τη θερινή περίοδο προκειμένου, όπως λένε, να αποφύγουν τις εμπλοκές που θα συναντήσουν (κυρίως μετά την ανάρτηση) δεδομένου ότι η διαδικασία της δήλωσης γίνεται σταδιακά δυσκολότερη.
Οι δηλώσεις έως τώρα

Κατά μέσο όρο, η συλλογή των δηλώσεων κυμαίνεται στο 87%. Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις που η συλλογή δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, όπως σε περιοχές της Κρήτης στις οποίες όμως η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε τρία χρόνια αργότερα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Έτσι η σύμβαση για το μισό Ηράκλειο βρίσκεται στο 27%, τα Χανιά στο 36% και το Ρέθυμνο στο 32%. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Εδώ προγραμματίζεται η έναρξη της προανάρτησης μέσα στο καλοκαίρι.

Με τη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου της Κηφισιάς, ο αριθμός των γραφείων έφτασε τα 61 (από τα συνολικά 92 γραφεία που αντικαθιστούν σταδιακά τα σχεδόν 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας), ενώ σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουν να λειτουργούν και τα Κτηματολογικά Γραφεία του Λαγκαδά, του Αγρινίου, της Ελευσίνας και της Γλυφάδας, ενώ αναμένεται εντός διμήνου η έναρξη του νέου Κτηματολογικού Γραφείου Ιονίων Νήσων για τις περιοχές που ήδη έχουν κτηματογραφηθεί στην Κέρκυρα.

Για τις υπόλοιπες περιοχές της Κέρκυρας, καθώς και για τμήμα της Θεσπρωτίας, θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων από τον Αύγουστο, αφού είναι οι τελευταίες περιοχές όπου δεν έχει ξεκινήσει η συλλογή, λόγω δικαστικών προσφυγών.
Και ψηφιακές υπηρεσίες

Μέσα στον Ιούλιο προγραμματίζεται να ανοίξει και το οριστικό Κτηματολογικό Γραφείο της Αθήνας. Να σημειωθεί ότι μία στις πέντε συναλλαγές στη χώρα γίνεται στην Αθήνα. Κατά το Κτηματολόγιο, η έναρξη λειτουργίας του, ως οριστικού Κτηματολογικού Γραφείου, θα σημάνει το οριστικό τέλος στις ουρές, καθώς οι υπηρεσίες του θα παρέχονται πλήρως ψηφιακά.

Επίσης έχει βρεθεί νέο κτίριο στην οδό Ηπείρου (κοντά στον Ηλεκτρικό Σταθμό Βικτώρια) για το μεγαλύτερο Κτηματολογικό Γραφείο της χώρας. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα ακολουθήσει η οριστική εγκατάσταση.

Σήμερα, οι αιτήσεις διόρθωσης/ενστάσεις στο Κτηματολόγιο ξεπερνούν τις 330.000. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, το Κτηματολόγιο έχει αναπτύξει μία ψηφιακή πλατφόρμα για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των Επιτροπών Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης, με σκοπό τη διευκόλυνση του έργου των επιτροπών, την έγκαιρη έκδοση των αποφάσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των πληρωμών των επιτροπών.

Οι δε επιτροπές στις οποίες εγγράφονται δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και μηχανικοί με δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικού διαγράμματος, μπορούν να λειτουργούν με τηλεδιάσκεψη, ενώ διπλασιάστηκε ο αριθμός των συνεδριάσεων ανά έτος (από 50 σε 100) και αυξήθηκε κατά 30% η αμοιβή τους.

Από το Κτηματολόγιο επισημαίνουν ότι οι συμβολαιογράφοι, καθημερινά και σε 24ωρη βάση, μπορούν να διεξάγουν έρευνα στις κτηματολογικές εγγραφές και τα στοιχεία που τηρούνται στο σύνολο των Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας.

Επιπλέον, μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά προς τα Κτηματολογικά Γραφεία κατά τις εργάσιμες ημέρες, από τις 08.30 έως τις 13.30, αιτήσεις καταχώρισης για τις πράξεις που έχουν συντάξει και υπογράψει και να παραλάβουν ψηφιακά το Πιστοποιητικό Καταχώρισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε ότι είναι προτιμότερο να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο η χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών από τους συμβολαιογράφους θα είναι προαιρετική, κατά συνέπεια η υποχρεωτικότητα της ψηφιακής καταχώρισης συμβολαιογραφικών πράξεων θα παρατείνεται (ενδεχομένως όπως όλα δείχνουν)… επ’ αόριστον.
Οι νέες καμπάνιες

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ενημέρωσης του Κτηματολογίου, Μάρκο Μπουγιουκλάκη, μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα «τρέξουν» παράλληλα δύο επικοινωνιακές καμπάνιες από το Κτηματολόγιο, συνολικού ύψους 700.000 ευρώ.

Η μία αφορά τις γενικότερες δράσεις του Κτηματολογίου (άνοιγμα νέων Κτηματολογικών Γραφείων, συλλογή δηλώσεων, αναρτήσεις κ.λπ.) και η άλλη το έργο «προσαρμογή στην οδηγία Inspire» το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και αφορά τις ψηφιακές υπηρεσίες προς συμβολαιογράφους, την ελεύθερη πρόσβαση σε γεωχωρικά δεδομένα και την ψηφιακή πρόσβαση και έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών στις περιοχές του δικτύου Natura 2000.
Read More »
Κτηματολόγιο: Προς παράταση έως το τέλος του χρόνου Κτηματολόγιο: Προς παράταση έως το τέλος του χρόνου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023 Rating: 5

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ

Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ


Ασταθείς αέριες μάζες από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια σε συνδυασμό με αβαθές χαμηλό κινούμενο από τις ακτές της Αφρικής προς το Αιγαίο θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας από αύριο Παρασκευή (16-06-2023) έως και την Κυριακή (18-06-2023). Βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο της χώρας συμπεριλαμβανομένων και νησιωτικών περιοχών, ενώ τα έντονα φαινόμενα στα ηπειρωτικά θα εκδηλώνονται κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι περιοχές όπου προβλέπονται έντονα φαινόμενα είναι:
Την Παρασκευή (16-06-2023), η Ήπειρος, η δυτική και κεντρική Στερεά, η δυτική και κατά τόπους η κεντρική Μακεδονία, η δυτική Θεσσαλία, πιθανώς η βορειοδυτική Πελοπόννησος και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου.
Το Σάββατο (17-06-2023), η κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα η περιοχή της Χαλκιδικής), η ανατολική Μακεδονία , η Θράκη, η Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων), η Εύβοια, η κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα της Αττικής), η βόρεια Πελοπόννησος, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Την Κυριακή (18-06-2023), τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τμήματα της Χαλκιδικής, της ανατολικής Θεσσαλίας, των Σποράδων και της Εύβοιας.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).
Read More »
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023 Rating: 5

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών

Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023
Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών


Καλείστε σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών δια ζώσης που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (Ελευθερίου Βενιζέλου 8), στις 21 Ιουνίου 2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:30 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.3852/2010, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του ν.4555/2018 και την υπ’ αριθμ. 375/2-6-2022 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

1. 5η Αναμόρφωση τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού Οικ. Έτους 2023 του Δήμου Φιλιατών.
-Εισηγητές: Αντιδήμαρχος κ.Κατσάρης Πέτρος και κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

2. Έγκριση Απολογισμού Οικ. Έτους 2022 της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Φιλιατών.
-Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

3. Κατανομή χρηματοδότησης στις Σχολικές Επιτροπές για λειτουργικές Δαπάνες Σχολικών Μονάδων έτους 2023 – Β΄Κατανομή.
-Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

4. Έκφραση γνώμης επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων ( Μ. Π.Ε. ) του έργου ( Υποκατηγορία Α1 , ομάδα 1η , α/α ):4) : << Εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οικολογική αξιολόγηση στο οδικό τμήμα Ηγουμενίτσα - Σαγιάδα – Μαυρομάτι του Κάθετου άξονα 30 της Εγναντίας οδού- κωδ. Αναφοράς 5719, Δ.Ε. Ηγουμενίτσας Δήμος Ηγουμενίτσας, Δ.Ε. Σαγιάδας, Δ. Φιλιατών, Π.Ε. Θεσπρωτίας , Περιφέρειας Ηπείρου>>.
-Εισηγητής:Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

5. Έκφραση γνώμης επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων
( Μ. Π.Ε. ) του έργου ( Υποκατηγορία Α1 , ομάδα 10η : << Κατασκευή και λειτουργία Αιολικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ( ΑΣΠΗΕ) με διακριτική ονομασία << ΠΛΑΙΣΙΟ>>, ισχύος 58,5 ΜW , στη θέση << ΠΟΥΛΙΑ – ΚΟΤΣΙΟΝ-ΦΑΡΜΑΚΟΒΟΥΝΙ>> και των συνοδών του έργου στις Δ.Ε. Φιλιατών και Σαγιάδας , του Δήμου Φιλιατών, Π.Ε. Θεσπρωτίας , Περιφέρειας Ηπείρου>>.
-Εισηγητής:Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

6. Έγκριση σύναψης σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας με το Δήμο Ηγουμενίτσας σε θέματα υπηρεσίας Δόμησης.
-Εισηγητής:Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

7. 4η Επικαιροποίηση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Φιλιατών και Νομικού Προσώπου ΟΚΠΠΠΑΔΗΦ για τη λειτουργία του Προγράμματος << Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) Δήμου Φιλιατών.
Εισηγητής : Πρόεδρος ΟΚΠΠΠΑΔΗΦ κα Ευθυμίου Ελένη, Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

8. Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «Ασφαλτόστρωση δρόμου από Παλαιοχώρι προς Δονάτο» του Δήμου Φιλιατών
-Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

9.Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «Έργα αποκατάστασης υποδομών από θεομηνίες στο Δήμο Φιλιατών Περ. Ηπείρου» του Δήμου Φιλιατών.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

10.Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «Κατασκευή τεχνικών έργων αντιστήριξης στη Δ.Ε. Φιλιατών» του Δήμου Φιλιατών.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

11.Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης στη Δ.Ε. Φιλιατών» του Δήμου Φιλιατών.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

12.Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «Διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων στην κοινότητα Σαγιάδας» του Δήμου Φιλιατών.
-Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

13.Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης σε κοινότητες του Δήμου Φιλιατών» του Δήμου Φιλιατών.
- Αντιδήμαρχος Κ. Κατσάρης Πέτρος

14. Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «Αντικατάσταση – Συντήρηση δικτύου ύδρευσης από γέφυρα Νεράιδας έως Κοινότητα Αετού» του Δήμου Φιλιατών.
- Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

15.Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «Κατασκευή πλατείας στην Κοινότητα Κεραμίτσας» του Δήμου Φιλιατών.
- Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

16.Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Επέκταση ηλεκτροφωτισμού στην κοινότητα Ελαίας» του Δήμου Φιλιατών.
- Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

17. Χορήγηση παράτασης προθεσμίας του έργου "Αποκατάσταση ομβρίων υδάτων στις Κοινότητες Ασπροκκλησίου, Αχλαδέας, Γολάς, Σίδερης, Παλαιοχωρίου", του Δήμου Φιλιατών.
- Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

18.Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ» του Δήμου Φιλιατών
- Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος

19. Ορισμός μελών για τη συγκρότηση Επιτροπής Κατασκηνώσεων και Φιλοξενίας Σαγιάδας.
-Εισηγητής:Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

20. Ανάκληση της υπ΄αριθμ. 181/2000 απόφαση του Δ.Σ με θέμα: Παραχώρηση χρήσης ακινήτου (καταργημένο)ΔΣ Ελαίας στην Η΄Εφορεία Αρχαιοτήτων>>.
Εισηγήτρια : κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

21. Δωρεάν παραχώρηση χρήσης χώρου στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελαίας μη λειτουργούντος δημοτικού σχολείου στο συνοικισμό Ελαίας Φιλιατών .
Εισηγήτρια : κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία
Read More »
Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023 Rating: 5

Τιμούν την Κυριακή την μάχη των Σουλιωτών στην Βρυτζάχα

Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023
Τιμούν την Κυριακή την μάχη των Σουλιωτών στην Βρυτζάχα


Στο οροπέδιο “Λιβάδι”, στο Ζωτικό Ιωαννίνων, την Κυριακή 18/6/2023, ο Σύλλογος Απανταχού Κατοίκων Ζωτικού “Η ΒΡΥΤΖΑΧΑ” σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Ζωτικού και τους Δήμους Δωδώνης και Σουλίου θα πραγματοποιήσουν την καθιερώμενη εκδήλωση μνήμης και τιμής των ηρωικώς πεσόντων Σουλιωτών στη μάχη της Βρυτζάχας.

Λεπτομέρειες για τη μάχη:
Μία από τις σημαντικότερες και ηρωικότερες μάχες των Σουλιωτών κατά των πολυάριθμων στρατευμάτων του Αλή Πασά, έλαβε χώρα στις 12 Ιουνίου 1800 στο οροπέδιο “Λιβάδι”, ψηλά στη Βρυτζάχα, σημείο το οποίο βρίσκεται σήμερα στο Ζωτικό Ιωαννίνων (τότε Λιβίκιστα). Ο Αλή Πασάς, στην τρίτη εκστρατεία του κατά των Σουλιωτών, τον Ιούνιο του 1800, στρατοπεδεύει στη Λίππα και από εκεί προσπαθεί να συντονίσει τις επιθέσεις μέσω των Ορέων Σουλίου. Έχοντας χάσει ήδη δύο μάχες στη Λιβίκιστα (5 Ιουνίου 1800) και στο Σιστρούνι (9 Ιουνίου 1800) επιχειρεί μανιωδώς την εισχώρηση στα σουλιώτικα χώματα μέσα από το οροπέδιο “Λιβάδι”, στη Βρυτζάχα. Ωστόσο, αυτό το υπεροχο οροπέδιο έμελλε να γίνει ο χώρος της παταγώδους ήττας του λίγες μέρες αργότερα…
Οι Φώτος Τζαβέλλας ειδοποιείται ξαφνικά μέσω μυστικού γράμματος από τον πολύ καλό φίλο, βλάμη και αδελφοποιτό του, Ισλιάμπεη Πρόνια, από την Παραμυθιά, ότι τα στρατεύματα του Αλή Πασά βρίσκονται στη Βρυτζάχα και τον προτρέπει να κάνει γιουρούσι το βράδυ, την ώρα που οι Τουρκαλβανοί θα βρίσκονται στατοπεδευμένοι στο Λιβάδι. Ο Ισλιάμπεης Πρόνιας είχε αναγκαστεί και ο ίδιος από τον Αλή να συμμετάσχει σε αυτή την εκστρατεία, αλλά με κίνδυνο της ζωής του παίρνει τη γενναία απόφαση να ενημερώσει έγκαιρα τον Φώτο Τζαβέλλα.
Τα μεσάνυχτα της 12ης Ιουνίου, η βραδιά ήταν ασέληνος και πυκνά μαύρα σύννεφα είχαν περικυκλώσει τη Βρυτζάχα. Ο Φώτος Τζαβέλλας με 300 επίλεκτους Σουλιώτες πιάνει στον ύπνο τους σκοπούς και τους υπόλοιπους Τουρκαλβανούς στρατιώτες, σκοτώνοντας επί τόπου περίπου 200 από αυτούς. Κατά τη διάρκεια της μάχης μία έντονη καταγίδα με χαλάζι σκορπά τρόμο στους στρατιώτες του Αλή, οι οποίοι άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι και παρακαλούσαν τους Σουλώτες να σταματήσουν την επίθεση, αποκαλώντας τους “αδελφούς”. Μάλιστα οι Τουρκαλβανοι θεώρησαν την καταιγίδα ως θεία καταδίκη τους, γεγονός που προκάλεσε σημαντική πτωση στο ηθικό τους.
Η επόμενη μέρα βρήκε το Λιβάδι αιματοβαμμένο, ενώ η δυσωδία από τα νεκρά σώματα έκανε το σημείο απροσπέλαστο. Οι Σουλιώτες έχασαν στη μάχη μόλις 3 άνδρες τους, ενώ 7 ακόμη τραυματίστηκαν. Όταν επέστρεψαν στο Σούλι με πολλά λάφυρα και αιχμαλώτους ευχαρίστησαν τον Θεό για τη λαμπρή νίκη που τους χάρισε, ψάλλοντας ευχαριστήριους ύμνους στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Αιωνία η μνήμη αυτών.

Πηγή: “Το Σούλι ήτοι τα ηρωικά θαύματα των Σουλιωτών και των Σουλιωτιδών”, Παναγιώτης Σαλαμπάντας, 1860
Read More »
Τιμούν την Κυριακή την μάχη των Σουλιωτών στην Βρυτζάχα Τιμούν την Κυριακή την μάχη των Σουλιωτών στην Βρυτζάχα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023 Rating: 5

Αναβλήθηκε το αποψινό debate

Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023
Αναβλήθηκε το αποψινό debate


Η διακομματική επιτροπή αποφάσισε την αναβολή του αποψινού debate λόγω του πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοικτά της Πύλου.
Λόγω του τριήμερου πένθους τα κόμματα έχουν αναβάλει επίσης και όλες τις προεκλογικές τους εκδηλώσεις μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη των πέντε κομμάτων που συμμετέχουν στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής αναζητούν νέα ημερομηνία. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει το debate να γίνει το Σάββατο, διότι την Κυριακή είναι προγραμματισμένη η διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα υπόλοιπα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥΣΗ), προτείνουν Κυριακή.
H συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για μια άλλη ημέρα με το debate να οδεύει πιθανότατα προς ματαίωση καθώς όπως εξήγησε ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών από τη Δευτέρα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί χρόνος.
Read More »
Αναβλήθηκε το αποψινό debate Αναβλήθηκε το αποψινό debate Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023 Rating: 5

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας αποχαιρετά τον Pierre Cabanes

Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας αποχαιρετά τον Pierre Cabanes


Έφυγε χθες από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο Pierre Cabanes, ομότιμος καθηγητής αρχαίας ιστορίας των πανεπιστημίων του Clermont-Ferrand και Paris X-Nanterre, και ένας από τους κορυφαίους ερευνητές της αρχαίας Ηπείρου.
Ο Pierre Cabanes συνεργάστηκε με τους πρωτοπόρους αρχαιολόγους της Ηπείρου Σωτήρη Δάκαρη και Ιουλία Βοκοτοπούλου στη διάρκεια της μελέτης των επιγραφών από το ιερό της Δωδώνης για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής που δημοσιεύτηκε ως μονογραφία: Το βιβλίο του «L’ Épire de la mort de Pyrrhοs à la conquête romaine”, Paris 1976 (Η Ήπειρος, από τον θάνατο του Πύρρου έως τη ρωμαϊκή κατάκτηση), που ανασυνθέτει την πολιτική – διοικητική οργάνωση των Ηπειρωτικών εθνών, παραμένει σημαντική συμβολή. Το τελευταίο του μεγάλο έργο είναι η μονογραφία «Inscriptions de la Molossie» (Επιγραφές της Μολοσσίας), στη σειρά Corpus des inscriptions grecques d’ Illyrie méridionale et d’ Épire 4 (Paris 2020).
Είχαμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε τον Pierre Cabanes στο Α΄ Διεθνές Αρχαιολογικό και Ιστορικό Συνέδριο για τη Θεσπρωτία, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ηγουμενίτσας το 2016. Μας άφησε πολύτιμη συνεισφορά, στον τόμο των Πρακτικών, ένα σπουδαίο άρθρο για την πολιτική οργάνωση και τους θεσμούς στη Θεσπρωτία των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, μέσα από τη μαρτυρία των γραπτών πηγών και των επιγραφικών τεκμηρίων.
Read More »
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας αποχαιρετά τον Pierre Cabanes Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας αποχαιρετά τον Pierre Cabanes Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023 Rating: 5

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί μετά από αγοραπωλησία ναρκωτικών

Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023
Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί μετά από αγοραπωλησία ναρκωτικών


Συνελήφθησαν χθες (14-06-2023) το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο δράσεων για την πάταξη της διακίνησης των ναρκωτικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν αρχικά τον έναν ημεδαπό, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό 105 ευρώ, κινητό τηλέφωνο καθώς και συσκευασία με κοκαΐνη βάρους -4,7- γραμμαρίων, την οποία εξακριβώθηκε ότι είχε προμηθευτεί από τον συγκατηγορούμενό του.

Λίγο αργότερα εντοπίστηκε ο έτερος ημεδαπός, στην κατοχή του οποίου και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
· μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης,
· 645 ευρώ,
· έμπλαστρο «LSD»
· ναρκωτικό χάπι και
· κινητό τηλέφωνο.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Read More »
Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί μετά από αγοραπωλησία ναρκωτικών Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί μετά από αγοραπωλησία ναρκωτικών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023 Rating: 5

Νέες συλλήψεις στη Θεσπρωτία για μεταφορά 32 μεταναστών

Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023
Νέες συλλήψεις στη Θεσπρωτία για μεταφορά 32 μεταναστών


Συνελήφθησαν χθες (14-06-2023) το βράδυ σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας 4 άτομα, ενώ ταυτοποιήθηκε ακόμη ένα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για απόπειρα προώθησης παράτυπων μεταναστών στο εξωτερικό.

Πρόκειται συγκεκριμένα για δύο ημεδαπούς, ηλικίας 56 και 61 ετών, καθώς και τρεις αλλοδαπούς, ηλικίας 24, 38 και 56 ετών.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, οι αστυνομικοί εντόπισαν Ι.Χ. φορτηγό με πινακίδες κυκλοφορίας αλλοδαπών αρχών, το οποίο οδηγούσε ο 56χρονος ημεδαπός, με συνοδηγό τον 24χρονο αλλοδαπό, στο χώρο φόρτωσης του οποίου βρέθηκαν 32 παράτυποι μετανάστες (εκ των οποίων μία γυναίκα).

Ακόμη, πλησίον του φορτηγού εντοπίστηκε να κινείται Ι.Χ.Ε., με οδηγό τον 61χρονο ημεδαπό και συνοδηγό τον 38χρονο αλλοδαπό.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης διακριβώθηκε ότι ο οδηγός του φορτηγού, είχε παραλάβει νωρίτερα το όχημα με τους παράτυπους μετανάστες από περιοχή της Άρτας, όπου το είχε οδηγήσει ο 56χρονος αλλοδαπός από περιοχή της Πελοποννήσου, με σκοπό στη συνέχεια να τους μεταφέρει στην ελληνοαλβανική μεθόριο, ώστε από εκεί να εξέλθουν παράνομα από τη χώρα.

Επίσης, προέκυψε ότι οι παράτυποι μετανάστες είχαν καταβάλει προ της αναχώρησής τους από την Πελοπόννησο το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ ο καθένας, ενώ ο 61χρονος ημεδαπός και ο 38χρονος αλλοδαπός κινούνταν με το αυτοκίνητο, στο οποίο εντοπίστηκαν, ως προπομποί, προκειμένου να ειδοποιούν για τυχόν αστυνομική παρουσία.

Κατασχέθηκαν τα παραπάνω δύο οχήματα καθώς και χρηματικό ποσό 2.700 ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή του 38χρονου αλλοδαπού.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.
Read More »
Νέες συλλήψεις στη Θεσπρωτία για μεταφορά 32 μεταναστών Νέες συλλήψεις στη Θεσπρωτία για μεταφορά 32 μεταναστών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023 Rating: 5

Παραγωγοί του Δήμου Σουλίου: "Ευτυχώς που βρέχει!"

Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023
Παραγωγοί του Δήμου Σουλίου: "Ευτυχώς που βρέχει!"


Μέσα Ιουνίου και δεν έχουμε κανένα νέο για την υδροδότηση του Τ.Ο.Ε.Β. Παραμυθιάς! Βασιζόμαστε όμως στον άστατο καιρό!
Πού αλλού θα μπορούσαμε να βασιστούμε ως παραγωγοί για να καταφέρουν να σωθούν όσες καλλιέργειες μπορούν να σωθούν;
Μπορεί να είμαστε μαθημένοι στην κοροϊδία και τους εκβιασμούς αλλά φέτος δεν έχουμε κανένα παράπονο από το πολιτικό προσωπικό της χώρας (ντόπιο και κεντρικό). Έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους! Έταξαν προεκλογικά λύση στο ζήτημα χωρίς φυσικά να ξέρουμε τι σημαίνει λύση για αυτούς. Πιθανά θα έβαζαν νερό στο αυλάκι, θα συνέχιζαν τα χρέη και θα μας ανάγκαζαν να πληρώσουμε αυξήσεις σε πάγιο και τιμή νερού. Ότι όμως και να εννοούν με τις προσωρινές τους ‘’λύσεις’’ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ.

Έχουμε βγάλει τα δικά μας συμπεράσματα από την κοροϊδία τους!
 1. Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η αγροτική παραγωγή της περιοχής ούτε εμείς οι ιθαγενείς ! Είμαστε αναλώσιμοι!
 2. Γεμίζουν φωτοβολταικά, ανεμογεννήτριες, βιομάζα κλπ ΑΠΕ ταυτόχρονα με την ερημοποίηση και φτωχοποίηση του Δήμου Σουλίου. Η μη ηλεκτροδότηση του οργανισμού από την ΔΕΗ είναι τακτική που απαξιώνει τη γη, οδηγεί τους μικροϊδιοκτήτες αντί να καλλιεργούν, να την νοικιάζουν για 20 χρόνια στις εταιρείες ΑΠΕ και δίνει τη δυνατότητα στα ξένα και ντόπια αρπακτικά να ξεπουλάνε τον εξοπλισμό για τα πάρκα. ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΚΡΙΒΑΙΝΕΙ βέβαια αλλά μάλλον για αυτό φταίει ο πόλεμος…
 3. Έρχεται καταιγίδα επιπλέον ΑΠΕ που θα μας πάρει αμπάριζα όπως λέει και η ΕΑΡΙΝΗ έκθεση της Κομισιόν-ΕΕ.
 4. Κάνουν ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ οι εταιρείες με τα πάρκα καταστρέφοντας αγροτικούς δρόμους ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ μετράμε ζημιές στα μηχανήματά μας! ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥΣ!
 5. Πώς γίνεται να μην έχουμε καμία ενημέρωση για την όποια εξέλιξη του ζητήματος, ενώ παλεύουμε να μάθουμε τι συμβαίνει και ταυτόχρονα να λαμβάνονται αποφάσεις από την περιφέρεια για ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗ προείσπραξη από τους αγρότες των ετήσιων τελών;;;
Τα παραπάνω τα συνοδεύουν με μπαρούφες για ευθύνες των αγροτών! Πάλι εμείς φταίμε δηλαδή και όχι οι πολιτικές τους που θέλουν να μας καταστρέψουν!
Ο ΜΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΜΠΑΙΝΕ ΝΕΡΟ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ήταν γιατί υπήρχε ταυτόχρονα πρόβλημα στο νερό της ΥΔΡΕΥΣΗΣ.
Ο Δήμος Σουλίου άραγε δεν γνωρίζει πάλι τίποτα για το ζήτημα ή κάνει πως δεν γνωρίζει;
Πρέπει ΟΛΟΙ οι πολίτες να καταλάβουν πως μας αφορά το ίδιο ΑΜΕΣΑ!
Δεν είμαστε διατεθημένοι να αφήσουμε τόσα στρέμματα με τόσες καλλιέργειες, από τις οποίες αποκτούμε το εισόδημά μας για να ζήσουμε! Αυτοί θέλουν να καταστρέψουν τον τόπο για τα κέρδη τους και εμείς θέλουμε να ζήσουμε και να μείνουμε σε αυτή την περιοχή ανθρώπινα!

Απαιτούμε να ηλεκτροδοτηθεί ο Τ.Ο.Ε.Β. άμεσα!
Απαιτούμε να καταργηθεί το πάγιο και να διαγραφεί το χρέος!
Απαιτούμε φθηνό νερό για τις καλλιέργειές μας και σε μόνιμη βάση!

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ
Read More »
Παραγωγοί του Δήμου Σουλίου: "Ευτυχώς που βρέχει!" Παραγωγοί του Δήμου Σουλίου: "Ευτυχώς που βρέχει!" Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023 Rating: 5

Δείτε την παρουσίαση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023
Δείτε την παρουσίαση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΙΝΤΕΟ)Η παρουσίαση έγινε στις 13 Ιουνίου, στο ΠΑΝΘΕΟΝ, από τη μελετητική ομάδα, σε φορείς και πολίτες. Αναλύθηκαν τα στάδια εκπόνησης τα οποία περιλάμβαναν τα χαρακτηριστικά, τη δυναμική της περιοχής, τους Άξονες – Στόχους της Στρατηγικής και το Σχέδιο Δράσεων.

Read More »
Δείτε την παρουσίαση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΙΝΤΕΟ) Δείτε την παρουσίαση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023 Rating: 5

Β. Γιόγιακας: "Ισχυρή αυτοδυναμία: Ο πλέον υποσχόμενος δρόμος για πιο ισχυρή οικονομία"

Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023
Β. Γιόγιακας: "Ισχυρή αυτοδυναμία: Ο πλέον υποσχόμενος δρόμος για πιο ισχυρή οικονομία"


Την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών πέρασε το κατώφλι των 1.200 μονάδων - για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2014 - σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο 6%, με την αξία και τον όγκο των συναλλαγών σχεδόν να τετραπλασιάζονται. Νωρίτερα, οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου είχαν υποχωρήσει 11 μονάδες βάσης ενώ τα spreads έναντι των γερμανικών είχαν μειωθεί κατά 4 μονάδες βάσης. Μια εβδομάδα μετά ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ κατέγραφε 37% υψηλότερα κέρδη από τον Nasdaq και διπλάσια και πλέον κέρδη σε σχέση με μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι αγορές έστειλαν εξ αρχής το μήνυμα ότι η καθαρή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας έβαλε ισχυρό θεμέλιο για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης στις εκλογές του Ιουνίου, διασφαλίζοντας πολιτική σταθερότητα η οποία είναι προϋπόθεση για περισσότερες καλές εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας.

Τι μπορεί να σημαίνει για την ελληνική οικονομία η πολιτική σταθερότητα, με μια δεύτερη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας; Σημαίνει πρώτα απ’ όλα συνέχιση, εμβάθυνση και επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ευνοούν την οικονομική μεγέθυνση: πιο ευέλικτο, φιλικό και αποτελεσματικό κράτος, μείωση της γραφειοκρατίας, ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης και ασφάλεια δικαίου, ψηφιακός μετασχηματισμός, σταδιακός αναπροσανατολισμός του παραγωγικού μοντέλου. Σημαίνει συνέχιση των πολιτικών για τη προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την αύξηση των εξαγωγών. Σημαίνει επίσης δημοσιονομική υπευθυνότητα και ικανότητα να επιτευχθούν ρεαλιστικοί δημοσιονομικοί στόχοι: σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ – προβλέπεται ότι τα επόμενα 3 χρόνια θα κινηθεί πάνω από τους μέσους όρους της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. –, την αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Σημαίνει, ακόμη, ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας και, κατά συνέπεια, και της πιστοληπτικής ικανότητας του τραπεζικού συστήματος. Μια εξέλιξη η οποία αναμένεται να μειώσει το κόστος δανεισμού στη διατραπεζική αγορά, να ενισχύσει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια μέσω του χρηματιστηρίου ή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με το ρίσκο της πολιτικής αβεβαιότητας να ελαχιστοποιείται, η αναβάθμιση σε πιστοληπτική βαθμίδα ενδέχεται να συμβεί νωρίτερα από το αναμενόμενο, σε κάθε περίπτωση μέσα στο 2023. Με λίγα λόγια, η πολιτική σταθερότητα ευνοεί εκείνες τις αναπτυξιακές πολιτικές και τη δημοσιονομική συνέπεια ώστε στο τέλος της δεύτερης κυβερνητικής 4ετίας της η Νέα Δημοκρατία να έχει κάνει πράξη την κεντρική της δέσμευση για σημαντική άνοδο του εισοδήματος και της απασχόλησης στη χώρα μας.

Προφανώς οι «δρόμοι» που ανοίγονται για την οικονομία δεν είναι ούτε δεδομένοι, ούτε εύκολοι. Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι αβέβαιο λόγω πληθωριστικών πιέσεων και παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης. Η οικονομία μας, παρά τα σημαντικά βήματα προόδου, καλείται να αντιμετωπίσει χρόνιες δομικές αδυναμίες της. Σε αυτές τις συνθήκες και με αυτές τις προκλήσεις, η χώρα μας χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί διεθνείς κρίσεις, ότι τηρεί βασικές της δεσμεύσεις, ότι έχει τη βούληση και την ικανότητα να κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Μια κυβέρνηση η οποία θα έχει την ελευθερία να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και στην οικονομία, χωρίς οι πολιτικές της να αμβλύνονται λόγω συμβιβασμών και ισορροπιών με κυβερνητικούς εταίρους, πόσο μάλλον όταν εντοπίζονται ουσιώδεις διαφορές σε σημαντικά θέματα, όπως η φορολογική πολιτική. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε ότι η ισχυρή αυτοδυναμία είναι ο πλέον υποσχόμενος δρόμος για πιο ισχυρή οικονομία, για πιο δυνατή Ελλάδα. Η πεποίθηση αυτή εκφράστηκε πλειοψηφικά στις κάλπες της 21ης Μαΐου, και αυτήν την ψήφο υπέρ της πολιτικής σταθερότητας – και των ευκαιριών που αυτή δημιουργεί για την οικονομία – ζητεί ξανά η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιουνίου.
Δημοσιεύθηκε στην "Αξία"
Read More »
Β. Γιόγιακας: "Ισχυρή αυτοδυναμία: Ο πλέον υποσχόμενος δρόμος για πιο ισχυρή οικονομία" Β. Γιόγιακας: "Ισχυρή αυτοδυναμία: Ο πλέον υποσχόμενος δρόμος για πιο ισχυρή οικονομία" Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023 Rating: 5

Σελίδες