ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

Δευτέρα, Απριλίου 16, 2018


Αγαπητοί φίλοι και χωριανοί ο Πολιτιστικός Σύλλογος μας οδεύει στην πραγματοποίηση Λαογραφικού Μουσείου στο χωριό μας.
Από σήμερα μαζεύουμε ότι αντικείμενα υπάρχουν στα σπίτια μας μιας παλιότερης εποχής. 
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα προσέξουμε και θα τιμήσουμε τα κειμήλια σας σε έναν χώρο που θα μπορούμε να τα θαυμάσουμε όλοι μας, καιρός είναι τα αντικείμενα αυτά να βρουν στο μουσείο μας μια θέση όπου πολλές γενιές θα δουν μέσα από αυτά πως περνούσαν τα παλιά τα χρόνια οι προγονοί μας.
Τα αντικείμενα θα καταγραφούν θα φωτογραφιθούν και θα ονοματίζονται πριν πάρουν θέση στο Μουσείο.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων. 
Το Δ.Σ.του Συλλόγου


 
Read More »
ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 16, 2018 Rating: 5

Κουνούπια… λαθρεπιβάτες στο λιμάνι

Δευτέρα, Απριλίου 16, 2018


Αυξάνονται τα κρούσματα ασθενειών, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός του Δυτικού Νείλου αλλά και η «Τσιγκουγκούνια’’, που μεταφέρονται από τα κουνούπια στους ανθρώπους. Η Ευρώπη έχει τεθεί σε υγειονομική ετοιμότητα καθώς το περασμένο καλοκαίρι καταγράφηκαν τετρακόσια κρούσματα της ασθένειας «Τσιγκουγκούνια στη Ρώμη της Ιταλίας, αλλά και είκοσι κρούσματα Δάγκειου πυρετού που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο στη Γαλλία.

Πρόκειται για ασθένειες στις οποίες φορέας του ιού είναι άνθρωπος, ενδεχομένως τουρίστας, ο οποίος μεταφέρει τον ιό στο κουνούπι που τον τσιμπάει. Στη συνέχεια το ίδιο κουνούπι μπορεί να μεταδώσει τον ιό στον επόμενο άνθρωπο που θα τσιμπήσει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται είναι εκείνα που προβλέπονται από τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών που εφαρμόζονται πλέον πολύ συστηματικά τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα.

Το θέμα συζητήθηκε στην συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελέγχου Κουνουπιών (European Mosquito Control Association), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Σπάιερ (Speyer) της Γερμανίας.

Η Τσιγκουγκούνια μεταφέρεται από τα κουνούπια του είδους Aedes Albopictus, ή αλλιώς «τίγρης της Ασίας», που ζει τα τελευταία χρόνια σε όλη την νότια Ευρώπη. Το κουνούπι αυτό θεωρείται σήμερα από τους ειδικούς ως ο καλύτερος διαβιβαστής, ή αλλιώς μεταφορέας, μιας μεγάλης γκάμας ασθενειών, ενώ η παρουσία του στην Ευρώπη μετρά ήδη τριάντα χρόνια.

Στην Ελλάδα το κουνούπι ήρθε πριν από δεκαπέντε χρόνια, και μάλιστα, κατά πάσα πιθανότητα, με πλοίο από την Ιταλία, με προορισμό την Κέρκυρα και την Ηγουμενίτσα. Τώρα πια το είδος αυτό βρίσκεται σε όλη την νότια Ευρώπη και η παρουσία του προκαλεί ανησυχία σε όλες τις χώρες της περιοχής (Ισπανία, Νότια Γαλλία, Ιταλία, Αλβανία και Ελλάδα).


 
Read More »
Κουνούπια… λαθρεπιβάτες στο λιμάνι Κουνούπια… λαθρεπιβάτες στο λιμάνι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 16, 2018 Rating: 5

Ολοήμερη επίδειξη μηχανημάτων της Husqvarna από την Μπλέτσας και Υιοί

Δευτέρα, Απριλίου 16, 2018




Read More »
Ολοήμερη επίδειξη μηχανημάτων της Husqvarna από την Μπλέτσας και Υιοί Ολοήμερη επίδειξη μηχανημάτων της Husqvarna από την Μπλέτσας και Υιοί Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 16, 2018 Rating: 5

Ενημερωτική ομιλία για την κατάθλιψη, σήμερα στα Σύβοτα

Δευτέρα, Απριλίου 16, 2018

Το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας διοργανώνει ενημερωτική ομιλία για την κατάθλιψη σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας - ΚΥ - ΓΝ Φιλιατών την Δευτέρα 16 Απριλίου 2018, ώρα 10:00 π.μ., στο χώρο του ΚΑΠΗ Συβότων


Read More »
Ενημερωτική ομιλία για την κατάθλιψη, σήμερα στα Σύβοτα Ενημερωτική ομιλία για την κατάθλιψη, σήμερα στα Σύβοτα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 16, 2018 Rating: 5

Έργα τέχνης τα πέτρινα γεφύρια της Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Απριλίου 16, 2018

Εκτός από τα φυσικά μνημεία της Θεσπρωτίας, υπάρχουν και τα έργα των μαστόρων, τα πέτρινα γεφύρια, που μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο και είναι έργα τέχνης. Σπαρμένα στη γη της Θεσπρωτίας βρίσκονται δεκάδες πετρογέφυρα, άλλα γκρεμισμένα σήμερα, κι άλλα που αντέκουν στη φθορά. Μονότοξα η πολύτοξα, με ξύλινο ζεύγμα η υδατογέφυρες, δείχνουν το μεράκι των κατασκευαστών τους. Από τις ρεματιές της Μουργκάνας ως τον Καλαμά κι από κεί ως τα ορμητικά νερά του Αχέροντα, υπάρχουν διάφορα γεφύρια. Κάποιων άλλων γεφυριών τα ίχνη τους έχουν χαθεί. Έμειναν, όμως, στη μνήμη των κατοίκων σαν στολίδια, πέρασαν στις διηγήσεις και στα παραμύθια, ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο... 
Στον Τσαμαντά, στον οποίο υπάρχουν δύο γεφύρια. Το ένα είναι του Κένου, στον ομώνυμο λάκκο και το άλλο, της Εκκλησιάς, στο Λάκκο Στέρα. Στον λάκκο της Γκούρας, υπάρχει το ομώνυμο γεφύρι της Γκούρας κοντά στο χωριό Λιάς. Χτίστηκε το 1863, από κάποιον Καραμπίνα από το Βαβούρι.Κάτω από το μοναστήρι της Καμίτσιανης στη λεκάνης απορροής του Παύλα σώζονται τα πέτρινα βάθρα ζευκτής γέφυρας, που εξυπηρετούσε την γύρω περιοχή της ορεινής Μουργκάνας (Γεφύρι του Κόζιακα). 
Στον Αμπελώνα, στην παλιά Πόβλα, το γεφύρι της Γκρίκας, που έχτισαν οι κάτοικοι των γύρω χωριών το 1798. Ακόμη νοτιότερα, στους Αγιους Πάντες σώζεται το γεφύρι της Καβάλας. Ανάμεσα στη Φανερωμένη και το Γηρομέρι, υπάρχουν τα ερείπια του γεφυριού στην Μπινταλού η γεφύρι στην Πηγή, χτισμένο από τον Νικόλαο Μπινάκη από τη Σίδερη. Κάτω οπό τους Φιλιάτες, υπήρχε μέχρι το 1944 το λεγόμενο γεφύρι στα Περατίνια. Ηταν μονότοξο με εκατέρωθεν δυο ανακουφιστικές θυρίδες. Τα δύο επόμενα γεφύρια είναι επίσης έργο του Νικόλαου Μπινάκη από τη Σίδερη. 
Το πρώτο, γεφύρι στο Πούσι, εκτός κοίτης σήμερα, γεφύρωνε το Μπογαζιώτικο ποτάμι κάτω από το Φοινίκι και το δεύτερο, το Καλπακιώτικο γεφύρι, σώζεται ακόμη κάτω από την Ελαια. Και φτάνουμε στο γεφύρι της Γκούμανης, κοντά στο χωριό Ράγιο, δίπλα από τα ερείπια της αρχαίας Γιτάνης, που προσπαθεί με κόπο ακόμη και σήμερα να γεφυρώσει το φιλιατιώτικο ποτάμι, λίγο πριν χαθεί στον Καλαμά. Κάτω από την Χαραυγή, υπήρχε το μεγάλο γεφύρι του Λύκου, στο ποτάμι Λαγκάβιτσα. Οι περιηγητές το περιγράφουν ως τρίτοξο, πρέπει όμως να είχε ένα τόξο και δυο παραθυρίδες εκατέρωθεν. Λίγο νοτιότερα της Χαραυγής, στο λάκκο Μάρμαρο, παραπόταμο της Λαγκάβιτσας, υπάρχει ακόμη το λεγόμενο γεφύρι Γκουρβέτσι. Στην ίδια της Λαγκάβιτσα, δίπλα στο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας σώζονται τα πέτρινα βάθρα μεγάλου ζευκτού γεφυριού. Το ξύλινο ζεύγμα δε σώζεται. 
Στον λάκκο απέναντι από το μοναστήρι, στη δεξιά όχθη της Λαγκάβιτσας, σώζονται τα βάθρα γκρεμισμένου μονότοξου γεφυριού στη θέση Μπαλαγιόννη, που εξυπηρετούσε κυρίως το μύλο της περιοχής. Στην ίδια την Λαγκάβιτσα, δίπλα στην σημερινή Αγια Μαρίνα υπήρχε μέχρι και το 1947 το γεφύρι της Μπράνιας, που είχε χτιστεί το 1870. Στις Πέντε Εκκλησιές, την παλιά Οσντίνα, σε παραπόταμο που οδηγεί στον Καλαμά, υπήρχε το μικρό γεφυράκι του Αι Δημήτρη. Εξω σπ' τη Νεράιδα, σε ερείπια σήμερα βλέπουμε το γεφύρι της Μενίνας, πάνω στον Καλαμά, που είχε 4 η 5 τόξα, από τα οποία σήμερα στέκει όρθιο μόνο το ένα. 
Κοντά στην Παραμυθιά και φεύγοντας νότια σώζονται ή αναφέρονται τα παρακάτω γεφύρια: Το γεφύρι της Βιρβίτσας, κοντά στο χωριό Μεσοβούνι το οποίο καταστράφηκε το 1948. Το γεφύρι του Γκούμου, όρθιο ακόμη στην Αγία Κυριακή, Πόποβο. Το γεφύρι της Κονοπίτσας, στον Κωκκυτό, κοντά στο Παγκράτι, που χτίστηκε το 1703 και γκρεμίστηκε το 1958. Γκρεμισμένα σήμερα και τα γεφύρια της Ντράσσας και της Ζόνιας, ανάμεσα σε Σεβαστό και Παγκράτι. Πιο κάτω, άγρια μπαζωμένο από την άσφαλτο, το γεφύρι στο χάλασμα, στο λάκκο Γαλατσίδας. Κοντά στο Σκάνδαλο, σώζονται δυο γεφύρια εγκατελειμένα, που δύσκολα ανακαλύπτεις, το γεφύρι στη Μπαρμπολίτσα, στο λάκκο Μάντζι και το γεφύρι του Βαρτίλλα, στον Κωκκυτό. 
Κατηφορίζοντας πιο χαμηλά, στο Φανάρι, στο χωριό Μανδρότοπος υπήρχε το γεφύρι στον Μπουρίλα- Μπαλή και εξακολουθεί να στέκεται το γεφύρι στον Αμπούλα. Στη Γλυκή στις πηγές του Αχέροντα, υπήρχε το μεγάλο γεφύρι της Γλυκής, γκρεμισμένο ακόμη από τους Σουλιώτικους αγώνες. Σήμερα σώζονται μόνο τα βάθρα των ερειπίων του. Πιο πάνω ήταν και καταστράφηκε από πρόσφατη θεομηνία το λεγόμενο γεφύρι του Ντάλλα, στο ομώνυμο ποτάμι. Το μεγάλο γεφύρι του Τζαμιού, κοντά στη βρύση του Αγά, μέσα στο Μαργαρίτι, καταστράφηκε στη δεκαετία του 60.

Στα γεφύρια αυτά, εντάσσονται και δύο ιδιόμορφα. Το ένα είναι το λεγόμενο θεογέφυρα κάτω από το Τσαγγάρι, φυσικό γεφύρι από βράχο και το άλλο το δίτοξο γεφύρι του Αι Θανάση στην Πέρδικα, που χρησίμευε ως μυλαύλακο. Πιο ψηλά στην Πλαταριά κοντά στο Μύλο της περιοχής υπήρχε πέτρινο τοξωτό γεφύρι. Στη Σαγιάδα στην περιοχή των αλυκών σώζεται ακόμη μικρό πέτρινο τοξωτό γεφυράκι και τελειώνουμε με το γνωστό σε όλους ζευκτό γεφύρι της Μπολιόνας. Συνοψίζοντας, σώζονται σήμερα: 35 γεφύρια, από τα οποία 31 τοξωτά (σώζονται 16 και 15 κατεστραμμένα), 3 ζευκτά και 1 θεογέφυρο.
Read More »
Έργα τέχνης τα πέτρινα γεφύρια της Θεσπρωτίας Έργα τέχνης τα πέτρινα γεφύρια της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 16, 2018 Rating: 5

Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα με θύμα 36χρονο μοτοσικλετιστή

Δευτέρα, Απριλίου 16, 2018


Μοτοσικλέτα, οδηγούμενη από 36χρονο ημεδαπό, εξετράπη πορείας της, προσέκρουσε σε μεταλλικό στηθαίο ασφάλειας και ανετράπη, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του ανωτέρω οδηγού. 

Το θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στις 23.00 το βράδυ της Κυριακής, στο 149,5ο χλμ. της Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων στην Άρτα.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Άρτας. 


Read More »
Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα με θύμα 36χρονο μοτοσικλετιστή Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα με θύμα 36χρονο μοτοσικλετιστή Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 16, 2018 Rating: 5

Χωρίς πλοία για Κέρκυρα την Τετάρτη

Δευτέρα, Απριλίου 16, 2018


Απεργούν οι ναυτεργάτες την Τετάρτη 18 Απριλίου από το πρωί στις 6.00 έως το πρωί της επόμενης μέρας την ίδια ώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σωματείου της Κέρκυρας «Άγιος Σπυρίδων» καθορίστηκαν ως προσωπικό ασφαλείας τα πλοία: ΑΝΩ ΧΩΡΑ 2 από τις 6.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι.

Το πλοίο ΕΛΕΝΗ από τις 12.00 – 18.00 και το πλοίο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ από τις 18.00 έως τις 24.00 μμ.


 
Read More »
Χωρίς πλοία για Κέρκυρα την Τετάρτη Χωρίς πλοία για Κέρκυρα την Τετάρτη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 16, 2018 Rating: 5

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ορισμό νέων μελών των Δ.Σ. των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Δευτέρα, Απριλίου 16, 2018

Σε εφαρμογή του άρθρου 5 του νόμου 4519/2018 (ΦΕΚ Α 25), ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ορισμό μελών των άμισθων Διοικητικών Συμβουλίων (τριετής θητεία με δυνατότητα ανανέωσης) των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).
Ανάμεσά τους ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Καλαμά – Αχέροντα – Κέρκυρας, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, και ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου – Λευκάδας .
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφορά τις παρακάτω υπόπεριπτώσεις της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4519/2018:
•δδ) δύο (2) εκπρόσωποι «της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και εν γένει επιστημονικής κοινότητας ή στελέχη δημόσιων υπηρεσιών και φορέων, με εμπειρία σε σχετικά θέματα, με τους αναπληρωτές τους, που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας»,
•εε) ένας (1) εκπρόσωπος «μη κυβερνητικών οργανώσεων, που σύμφωνα με το καταστατικό τους έχουν ως αντικείμενο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και διαθέτουν προηγούμενη τεκμηριωμένη εμπειρία σε σχετικά θέματα, με τον αναπληρωτή του»,
•στστ) ένας (1) εκπρόσωπος «των παραγωγικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του προστατευτέου αντικειμένου, με τον αναπληρωτή του».
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν επιστημονική ή/και επαγγελματική εμπειρία στον τομέα της διαχείρισης και προστασίας ειδών και οικοτόπων και γενικά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ισόρροπης με αυτό τοπικής ανάπτυξης.
Θα συνεκτιμηθεί η εμπειρία που τυχόν διαθέτουν σε διοικητικά και άλλα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των ΦΔΠΠ (άρθρο 4 ν. 4519/2018).
Οι υποψήφιοι της ως άνω περίπτωσης δδ και οι φορείς των περιπτώσεων εε και στστ, που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, καλούνται να υποβάλλουν αίτηση, όπου θα αναφέρουν συγκεκριμένα τον ΦΔΠΠ στον οποίο επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν (μέχρι 2 ΦΔΠΠ, και με σύντομη αναφορά των λόγων για τους οποίους επιλέγουν τη/τις συγκεκριμένη/ες περιοχή/ές, καθώς επίσης και εάν ενδιαφέρονται για τον ορισμό u964 τους στη θέση του προέδρου).
Ειδικά για τις αιτήσεις των περιπτώσεων εε και στστ, με τις οποίες οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ και οι παραγωγικοί φορείς θα ορίσουν εκπροσώπους, θα πρέπει να αναγράφουν κατ’ ελάχιστον το ονοματεπώνυμο του εκπροσώπου και πατρώνυμο, ΑΔΤ, ιδιότητα, θέση και επαγγελματική εμπειρία.
Οι υποψήφιοι της ως άνω περίπτωσης δδ καλούνται να υποβάλλουν και βιογραφικό σημείωμα, στο οποίο θα αναφέρονται η εμπειρία και οι γνώσεις τους.
Οι αιτήσεις και τα βιογραφικά σημειώματα θα στέλνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση m.karaiskou@prv.ypeka.gr με κοινοποίηση στο γραφείο Αν. Υπ. ΠΕΝ (yper@ypen.gr) εντός προθεσμίας 30 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης της παρούσας για τους ΦΔΠΠ του παραπάνω καταλόγου.
Στο πλαίσιο της παρούσας ενημέρωσης, για τις ως άνω περιπτώσεις εε και στστ θα αποσταλούν και επιστολές για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από σχετικούς φορείς.


Read More »
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ορισμό νέων μελών των Δ.Σ. των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος  για τον ορισμό νέων μελών των Δ.Σ. των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 16, 2018 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.