Συνελήφθησαν στα Σύβοτα δύο άτομα για παράβαση της Νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων - Νοίκιαζαν πόνι στην παραλία

Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019
Συνελήφθησαν στα Σύβοτα δύο άτομα για παράβαση της Νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων - Νοίκιαζαν πόνι στην παραλία
 
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥΣυνελήφθησαν, χθες (01-08-2019) το βράδυ σε περιοχή της Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ηγουμενίτσας, δύο αλλοδαποί, μία 51χρονη γυναίκα και ένας 51χρονος άντρας, κατηγορούμενοι για παράβαση της Νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων. 
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελλομένων, προέκυψε ότι η 51χρονη χρησιμοποιούσε ζώο (τύπου πόνι), ιδιοκτησίας του 51χρονου, σε υπαίθρια δημόσια έκθεση, αποκομίζοντας οικονομικό όφελος.
Read More »
Συνελήφθησαν στα Σύβοτα δύο άτομα για παράβαση της Νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων - Νοίκιαζαν πόνι στην παραλία Συνελήφθησαν στα Σύβοτα δύο άτομα για παράβαση της Νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων - Νοίκιαζαν πόνι στην παραλία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019 Rating: 5

Το Σάββατο 24 Αυγούστου, η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου Σουλίου - Οι ημερομηνίες για προέδρους και αντιδημάρχους

Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019
Το Σάββατο 24 Αυγούστου, η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου Σουλίου - Οι ημερομηνίες για προέδρους και αντιδημάρχους

Το πρωί του Σαββάτου 24 Αυγούστου, στο θέατρο Καρκαμίσι στην Παραμυθιά, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σουλίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της paramythia-online.gr.

Η νέα δημοτική αρχή αναλαμβάνει χρέη από την 1 Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του πρόεδρου του οργάνου.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες και εντός της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με σημαντικότερα θέματα την τοποθέτηση των προέδρων των επιτροπών και του νομικού προσώπου ΑΡΩΓΗΣ καθώς και η συγκρότηση σε σώμα αυτών.

Μέχρι την ίδια μέρα θα ανακοινωθούν και οι 4 αντιδήμαρχοι με θητεία ενός έτους, ενώ δίνεται η δυνατότητα αιτιολογημένης αντικατάστασής τους μετά τη πάροδο 6 μηνών, σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο εσωτερικών.

Πιο συγκεκριμένα και εντός επόμενων ημερών, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, θα κατατεθεί στη Βουλή το δεύτερο μεγάλο νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών για την επίτευξη κυβερνησιμότητας στους δήμους και τις περιφέρειες.

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι οι εξής:
Θέσπιση δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του Δημάρχου ή Περιφερειάρχη), οι οποίες λογίζονται ως ενιαία παράταξη για τη λειτουργία των οργάνων των ΟΤΑ, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια κάθε μιας από αυτές. Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνεται η συνεργασία τους κατά τρόπο αντίστοιχο με την Κοινοβουλευτική διαδικασία (σχηματισμός συμμαχικών κυβερνήσεων).
Εξασφάλιση πλειοψηφίας του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη στις επιτροπές (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στους Δήμους, Οικονομική Επιτροπή και λοιπές επιτροπές στις Περιφέρειες). Με τον τρόπο αυτό o Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης θα μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκαν από τους πολίτες, διατηρώντας όμως τον σημαντικό ρόλο του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου. Παράλληλα μεταφέρονται στις επιτροπές περιορισμένος αριθμός αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Εξασφάλιση πλειοψηφίας του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα που έχει ο ΟΤΑ (ΝΠΔΔ, Δημοτικά Ιδρύματα, ΝΠΙΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, ΔΕΥΑ) ώστε υπάρχει πλήρης ευθυγράμμιση της πολιτικής του Δημάρχου με τα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ.
Προσαρμογή του τρόπου ψήφισης του Προϋπολογισμού των ΟΤΑ (καθώς και του Τεχνικού Προγράμματος, του Επιχειρησιακού Προγράμματος και της ψήφισης τελών) και εισαγωγή νέας διαδικασίας η οποία δίνει στις υπόλοιπες παρατάξεις (πλην Δημάρχου / Περιφερειάρχη) τη δυνατότητα διαφωνίας επί τεκμηριωμένης αντιπρότασης. Σε περίπτωση μη αποδοχής αντιπρότασης με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου ισχύει η πρόταση / εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής.
Μειώνεται η θητεία των αντιπεριφερειαρχών και των αντιδημάρχων σε 1 έτος, ενώ δίνεται η δυνατότητα αιτιολογημένης αντικατάστασής τους μετά τη πάροδο 6 μηνών.
Σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, κάθε περιφέρεια προσλαμβάνει έναν εξειδικευμένο ειδικό σύμβουλο για θέματα πολιτικής προστασίας, ο οποίος θα είναι σε διαρκή συνεργασία όλο το έτος με την κεντρική κρατική δομή.

Υπενθυμίζουμε πως το νέο δημοτικό συμβούλιο, θα αποτελείται από τους:

Δήμαρχος:
Γιάννης Καραγιάννης

Δημοτικοί Σύμβουλοι:
Παναγιώτης Παππάς
Φώτης Δημητρίου
Μαρία Ντρίτσου
Βασίλης Καλόγηροςς
Φάνης Μπέλλος
Κώστας Παππάς
Ανδρέας Γκέκας
Νικόλας Κάτσιος
Δημήτρης Ζορκάδης
Γιούλα Αλεξίου
Γιώργος Αθανασόπουλος
Ανδρέας Κακιούζης
Δημήτρης Χρήστου
Αναστάσιος Σουλάκης
Μπάλλας Φώτης
Νίκος Αθανασίου
Γιώργος Ντάγκας
Κώστας Στεφάνου
Άννα Κώτση
Δάνος Αναστασοπουλος
Σταύρος Κωσταράς
Νίκος Γώγος
Ανδρέας Μπάμπας
Βασίλης Δήμας
Δονάτος Σοφίας
Ηλίας Κουτσής
Χρήστου Ηλίας
Read More »
Το Σάββατο 24 Αυγούστου, η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου Σουλίου - Οι ημερομηνίες για προέδρους και αντιδημάρχους Το Σάββατο 24 Αυγούστου, η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου Σουλίου - Οι ημερομηνίες για προέδρους και αντιδημάρχους Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019 Rating: 5

Την Κυριακή η εκδήλωση τιμής & μνήμης για τους πεσόντες στην Μίχλα Παραμυθιάς από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019
Την Κυριακή η εκδήλωση τιμής & μνήμης για τους πεσόντες στην Μίχλα Παραμυθιάς από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Σας προσκαλούμε στις 4 Αυγούστου 2019, ημέρα Κυριακή και ώρα 10.30΄π.μ., στην επιμνημόσυνη δέηση που θα τελεστεί στο μνημείο της Μίχλας προς τιμήν των πεσόντων συγχωριανών μας από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής.

Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Σουλίου.

Μετά την λήξη της τελετής θα προσφερθεί στους παρευρισκόμενους καφές και αναψυκτικά στο παρακείμενο καφενείο

ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Τοπικό Συμβούλιο Πέντε Εκκλησιών
Πολιτιστικός Σύλλογος Πέντε Εκκλησιών
Read More »
Την Κυριακή η εκδήλωση τιμής & μνήμης για τους πεσόντες στην Μίχλα Παραμυθιάς από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής Την Κυριακή η εκδήλωση τιμής & μνήμης για τους πεσόντες στην Μίχλα Παραμυθιάς από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019 Rating: 5

Εξαφανίζονται τα δελφίνια του Ιονίου - Μόλις 17 όσα απέμειναν

Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019

Εξαφανίζονται τα δελφίνια του Ιονίου - Μόλις 17 όσα απέμειναν


Ο λανθασμένος τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος την εκμετάλλευση των αλιευμάτων, τα οποία θεωρεί ότι είναι αστείρευτα, έχει προκαλέσει τις τελευταίες δεκαετίες όχι μόνο την εξαφάνιση της τροφής των δελφινιών αλλά και σοβαρότατο πρόβλημα στον πληθυσμό άλλων ειδών όπως οι ξιφίες και οι τόνοι.

Ο Καταλανός Ζοάν Γκονσάλβο, βιολόγος, κάτοχος PhD στη Βιοποικιλότητα από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, ερευνά τα τελευταία χρόνια το θέμα της μετακίνησης των κητωδών στο Ιόνιο μέσω της συνεργασίας του με το Tethys Research Institute που εδρεύει στο Civic Aquarium του Μιλάνου της Ιταλίας, όπου είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου από το 2007.

Όπως λέει στο «Documento» ο Γκονσάλβο:

«Η έλλειψη τροφής του συγκεκριμένου είδους δελφινιών εξαιτίας της εντατικής αλιείας διατάραξε τις τελευταίες δεκαετίες την ισορροπία του πληθυσμού των θαλάσσιων θηλαστικών, προκάλεσε τη μείωση του πληθυσμού τους και τη μετακίνηση όσων απέμειναν από το κεντρικό Ιόνιο προς τον βορρά».


«Μέρος των δελφινιών που είχαν χαθεί τις περασμένες δεκαετίες τα εντοπίσαμε πριν από μερικά χρόνια στην περιοχή της Κέρκυρας όπου ίσως βρήκαν καλύτερες συνθήκες για να ζήσουν. Μάλιστα το 2010 καταγράψαμε 30 κοινά δελφίνια μεταξύ Κέρκυρας και Παξών. Στην έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι μερικά από αυτά ήταν παλαιότερα κάτοικοι της περιοχής του εσωτερικού Ιονίου όπου και είχε εντοπιστεί αρχικά το πρόβλημα της δραματικής μείωσης του πληθυσμού τους» λέει στο Documento o Αλέξανδρος Φραντζής, δρ Βιολογικής Ωκεανογραφίας, υπεύθυνος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής του Εθνικού Αρχείου Καταγραφής Εκβρασμών και Παρατηρήσεων Κητωδών (www.pelagosinstitute.gr).

Είχαν μείνει μόλις 17…
Ο δρ Φραντζής εκτιμά –κατά προσέγγιση και από διασταυρώσεις στοιχείων έρευνας προηγούμενων ετών– ότι σήμερα σε ολόκληρο το Ιόνιο τα κοινά δελφίνια πρέπει να είναι 45 έως 50 και στο εσωτερικό Ιόνιο μόλις 20.
Η δραματική μείωση του πληθυσμού του κοινού είδους δελφινιών είχε εντοπιστεί και καταγραφεί αρχικά το 1993. Ηταν η χρονιά που οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ενώ τα συγκεκριμένα δελφίνια ήταν πολυπληθή στο τμήμα μεταξύ Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Ζακύνθου και απέναντι από τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και τις ακτές της Ηλείας, ξαφνικά άρχισαν να μειώνονται δραματικά.

Ενώ αρχικά ο πληθυσμός τους ξεπερνούσε τα 250 άτομα, ξαφνικά το 2007 Έλληνες και Ιταλοί επιστήμονες παρατήρησαν με δέος ότι το συγκεκριμένο είδος δελφινιών εξαφανιζόταν με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Πραγματοποιώντας τότε οι επιστήμονες μετρήσεις με τη μέθοδο της φωτοταυτοποίησης διαπίστωσαν ότι τα δελφίνια που είχαν απομείνει στο Ιόνιο άγγιζαν τα 40, μετά μειώθηκαν σε 25 και στο τέλος έφτασαν να είναι μόλις 17 και να περιορίζουν τη δραστηριότητά τους νότια της Λευκάδας.

Προστατευόμενη περιοχή
«Χάρη σε αυτές και πολλές άλλες παρατηρήσεις και επισημάνσεις καταφέραμε να πείσουμε την ελληνική πολιτεία να ανακυρύξει μια θαλάσσια περιοχή Natura 2000 γύρω από τους Παξούς – Αντίπαξους και τη νότια Κέρκυρα και να την ενώσει με τη στεριά της Θεσπρωτίας. Η ανακήρυξη της περιοχής σε προστατευόμενη είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση του πληθυσμού των δελφινιών.
Ομως και στο εσωτερικό Ιόνιο υπάρχει από πολύ παλιότερα περιοχή Natura 2000, όπου όμως παρά τις επισημάνσεις μας δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την προστασία των δελφινιών!

Αρα μέχρι τώρα η προστασία του συγκεκριμένου είδους είναι μόνο στα χαρτιά, συνεπώς το πρόβλημα και ο κίνδυνος εξαφάνισής τους παραμένουν» τονίζει ο δρ Φραντζής και επισημαίνει: «Κάθε φορά που ερχόμαστε ως επιστήμονες αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της εξαφάνισης ενός θαλάσσιου είδους ραγίζει η καρδιά μας καθώς για να δημιουργηθεί αυτός ο πληθυσμός πέρασαν εκατομμύρια χρόνια και η φύση έκανε εκατομμύρια πειράματα στην εξέλιξη αυτών των χρόνων για να καταλήξει τελικά και να τοποθετήσει το είδος στη θέση του. Η ζημιά που κάνουμε στη φύση είναι ανεπανόρθωτη και αυτό θα αρχίσει σιγά σιγά να επηρεάζει και τη ζωή του ανθρώπου. Θα βρεθούμε όλοι μπροστά σε μεγάλες και δυσάρεστες εκπλήξεις αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία ως κοινωνίες, ως κράτη και ως πολίτες…».
Read More »
Εξαφανίζονται τα δελφίνια του Ιονίου - Μόλις 17 όσα απέμειναν Εξαφανίζονται τα δελφίνια του Ιονίου - Μόλις 17 όσα απέμειναν Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019 Rating: 5

Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Πανταζή για τη Λαμπανίτσα

Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019
Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Πανταζή για τη Λαμπανίτσα 
%25CE%2591%25CE%25A6%25CE%2599%25CE%25A3%25CE%2591%2B%25CE%259B%25CE%2591%25CE%259C%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%259D%25CE%2599%25CE%25A4%25CE%25A3%25CE%2591


 
Μπορεί ο Κώστας Πανταζής να έφυγε από τη ζωή εδώ και μερικά χρόνια, το αρχειακό υλικό όμως που άφησε σχετικά με τη Λαμπανίτσα, το όμορφο χωριό του, που τόσο αγάπησε, πήρε τη μορφή ενός καλαίσθητου βιβλίου - λευκώματος και θα παρουσιαστεί στον Παραπόταμο τη Δευτέρα 12 Αυγούστου. 
Πλήθος χρήσιμων στοιχείων για τη ζωή στη Λαμπανίτσα την εποχή που έσφυζε από ζωή, ενδιαφέρουσες ιστορίες και μαρτυρίες, στοιχεία για την τοπογραφία και την ιστορία της περιοχής, τα ήθη και έθιμα, τον τρόπο ζωής εν γένει και τις δραστηριότητες των ανθρώπων μιας άλλης εποχής και μιας περιοχής που εδώ και χρόνια είναι εγκαταλελειμμένη, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό συμπληρώνουν ένα ενδιαφέρον πόνημα, το οποίο αξίζει να μπει σε όλα τα σπίτια, όχι μόνο των χωριανών, αλλά και όλων των Θεσπρωτών.
Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου στις 8:30 το βράδυ στον Παραπόταμο, θα αναβιώσουνε όμορφες στιγμές από μιαν άλλη εποχή και όλοι θα πρέπει να δώσουνε το παρών.
%25CE%25A0%25CE%25A1%25CE%259F%25CE%25A3%25CE%259A%25CE%259B%25CE%2597%25CE%25A3%25CE%2597%2B%25CE%259B%25CE%2591%25CE%259C%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%259D%25CE%2599%25CE%25A4%25CE%25A3%25CE%2591
Read More »
Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Πανταζή για τη Λαμπανίτσα Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Πανταζή για τη Λαμπανίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019 Rating: 5

Σε διαβούλευση ο νέος «Κλεισθένης» - Πως θα διοικηθούν Δήμοι και Περιφέρειες

Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019
Σε διαβούλευση ο νέος «Κλεισθένης» - Πως θα διοικηθούν Δήμοι και Περιφέρειες  
Με μία σειρά σημαντικών αλλαγών το Υπουργείο Εσωτερικών έρχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα σε Δήμους και Περιφέρειες που προκύπτουν από την απλή αναλογική και να διασφαλίσει την κυβερνησιμότητα κατά τη νέα τετραερία. Το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή την Παρασκευή. Με το νομοσχέδιο δύο ή περισσότερες δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις μπορούν να συμπράξουν, εάν μια από αυτές είναι η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη. Η νέα παράταξη θα λειτουργεί ενιαία και θα θεωρείται ότι είναι η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης ώστε να συγκροτηθούν και τα συλλογικά όργανα διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια τους.

Ακόμη η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα προέρχεται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης.

Παράλληλα, εισάγονται ρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίζεται ότι από τον συνδυασμό του δημάρχου ή του περιφερειάρχη προέρχεται η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των δήμων και των Περιφερειών, συμπεριλαμβανομένων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Οι ρυθμίσεις έγιναν προκειμένου στους 231 δήμους και στις επτά Περιφέρειες, να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα καθώς λόγω της απλής αναλογικής των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών, οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στα συμβούλια, αφού δεν εξασφάλισαν τουλάχιστον 50% την πρώτη Κυριακή.

Ακόμη, εισάγεται μια καινούρια διαδικασία ψήφισης προϋπολογισμού, καθώς και του τεχνικού προγράμματος, του επιχειρησιακού προγράμματος, του προγράμματος αξιοποίησης της περιουσίας και του ορισμού φόρων, τελών και εισφορών.

Έτσι, περιπτώσεις οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις μπορούν να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες συζητούνται και ψηφίζονται πέρα από την πρόταση του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.

Η πρόταση που θα εγκριθεί είναι αυτή που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου.

Ταυτόχρονα, κάποιες αρμοδιότητες των συμβουλίων μεταφέρονται στην Οικονομική Επιτροπή προς άμεση λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η μεταφορά αυτή κρίνεται σκόπιμη καθώς συμβάλλει στην σωστή λειτουργία των δήμων και των Περιφερειών, στη γρήγορη λήψη αποφάσεων ενώ εξασφαλίζει πως τα συμβούλια τη δυνατότητα με θέματα μείζονος σημασίας για τη διοίκηση των δήμων και των Περιφερειών.

Με τις νέες ρυθμίσεις ακόμη, η θητεία των αντιπεριφερειαρχών και των αντιδημάρχων ορίζεται σε τουλάχιστον ένα έτος και δίνεται η δυνατότητα αιτιολογημένης αντικατάστασής τους μετά την πάροδο έξι μηνών από τον ορισμό τους αλλά με αιτιολογημένη απόφαση.

Τέλος, καταργείται ο Δημοτικός και Περιφερειακός Διαμεσολαβητής και επανέρχεται σε ισχύ ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης και ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης που θεσμοθετήθηκαν με τον «Καλλικράτη».

Ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ
Read More »
Σε διαβούλευση ο νέος «Κλεισθένης» - Πως θα διοικηθούν Δήμοι και Περιφέρειες Σε διαβούλευση ο νέος «Κλεισθένης» - Πως θα διοικηθούν Δήμοι και Περιφέρειες Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019 Rating: 5

«Θερινές» παρεμβάσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας ΕΝΑΝΤΙΑ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019
«Θερινές» παρεμβάσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας ΕΝΑΝΤΙΑ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων 

Με προκηρύξεις και πανό παρεμβαίνουν μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας ΕΝΑΝΤΙΑ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται στην περιοχή.

Την Δευτέρα 30 Ιούλη στο πανηγύρι της Κεστρίνης μοιράστηκε ενημερωτικό κείμενο και με την στήριξη του Πολιτιστικού συλλόγου τοποθετήθηκε πανό στην είσοδο του χώρου.
Την Τετάρτη 31 Ιούλη στη Γλυκή σε συναυλία του Γιάννη Χαρούλη, στον Αχέροντα, με την στήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου μοιράστηκαν προκηρύξεις σηκώθηκε και τοποθετήθηκε πανό μέσα στο χώρο της εκδήλωσης, ενώ μετά από παρέμβασή μας, έκανε σχετική αναφορά και ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Ευχαριστούμε τους Πολιτιστικούς Συλλόγους για τη στήριξη αυτή.

Ενημερωτικές παρεμβάσεις σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Θεσπρωτίας θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.
Την Τρίτη 6 Αυγούστου στη Γιορτή τσιπούρας στη Σαγιάδα
Την Τετάρτη 7 Αυγούστου στη Γιορτή λαδιού στην Πέρδικα
Την Κυριακή 11 Αυγούστου στην «Αλωνιάδα» Σεβαστού

Κοινή εκτίμηση ότι θετικές είναι οι αντιδράσεις ιδιαίτερα από νέο κόσμο, ενώ διαπιστώνεται ότι πολύς κόσμος δεν είναι ενημερωμένος.

Ακολουθεί το κείμενο της Προκήρυξης που μοιράζεται.

ΕΞΩ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Δύο χρόνια πριν, μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων από όλες τις κυβερνήσεις και μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων, ήρθαν απεσταλμένοι των εταιρειών και των υπουργείων, σε πόλεις και χωριά της Ηπείρου να μας «ενημερώσουν», να μας «εξηγήσουν» και να μας προετοιμάσουν για τα προαποφασισμένα...

Θα γίνει έρευνα για υδρογονάνθρακες σε όλη την Ήπειρο!!! Μας απέκρυψαν βέβαια ότι η έρευνα «πάει πακέτο» με την εξόρυξη.

Μας είπαν πως ούτε η έρευνα ούτε και η εξόρυξη θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, στο περιβάλλον, στις δουλειές των ντόπιων, ότι δεν αυξάνουν τους πολεμικούς κινδύνους για το λαό μας, ότι θα κάνουν τη χώρα ενεργειακό κόμβο, ότι θα φέρουν την «ανάπτυξη», «καλές δουλειές», ότι δε θα περάσουν από περιοχές «Νατούρα»... και άλλα πολλά και πως όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο δεν έχουν επιχειρήματα και όπως πάντα κινδυνολογούν!

Και μέσα στο πρώτο και σχετικά μικρό χρονικό διάστημα που οι έρευνες «τρέχουν» (η φάση των ερευνών ίσως χρειαστεί πέντε χρόνια ακόμη), έχουμε τις πρώτες ενδείξεις - αποτελέσματα για το τι έχουν σκοπό να κάνουν ...
Ήδη νομοθέτησαν - και το δημοσιοποίησαν - να περνάνε μέσα από όπου θέλουν ... (δάση, αρχαιολογικούς χώρος, «Νατούρα κλπ) και το κάνουν.
Ήδη μπήκαν σε χωράφια και καλλιέργειες αγροτών και μάλιστα χωρίς άδειες και σε όσους αντέδρασαν, ενώ τον πρώτο καιρό έταζαν, τώρα ξεκίνησαν τις απειλές ...
Ήδη βρεθήκαν «κατά λάθος» δύο φορές στο Ζαγόρι - δεν θα είχαν χάρτη φαίνεται - σε Δήμο με σημαντικές λαϊκές αντιδράσεις και αρνητική απόφαση Δημοτικού συμβουλίου.
Ήδη απέδειξαν τι εννοούν «καλές δουλειές» ... τις μπίζνες για τα εκατομμύρια κέρδη τους, ενώ οι πρώτοι 5 εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν πριν ένα μήνα με ηλίαση στις 3 το μεσημέρι.
Ήδη οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τους άγριους ανταγωνισμούς για τις πηγές και τους αγωγούς της ενέργειας, που όλοι τους μάλιστα φαίνεται να καταλήγουν στη Θεσπρωτία, στην Πέρδικα, αυξάνουν τους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ
ΓΙΑΤΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΓΝΩΣΤΗ
ΜΟΝΟ με τη συμμετοχή όλων μας στον αγώνα θα τα καταφέρουμε!

Ομάδα Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας
ΕΝΑΝΤΙΑ στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων
Read More »
«Θερινές» παρεμβάσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας ΕΝΑΝΤΙΑ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων «Θερινές» παρεμβάσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας ΕΝΑΝΤΙΑ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019 Rating: 5

Εξιχνιάσθηκε περίπτωση απόπειρας ληστείας στο Μορφάτι Θεσπρωτίας μετά από χρόνια

Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019
Εξιχνιάσθηκε περίπτωση απόπειρας ληστείας στο Μορφάτι Θεσπρωτίας μετά από  χρόνια

Εξιχνιάσθηκε, ύστερα από έρευνα που διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Θεσπρωτίας, υπόθεση απόπειρας ληστείας σε βάρος 77χρονου ημεδαπού, που είχε γίνει την 08-08-2014, στο Μορφάτι Θεσπρωτίας.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ταυτοποιήθηκε ως δράστης ένας 37χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα ληστείας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική διερεύνηση και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, ο 37χρονος μαζί με έναν συνεργό του, το μεσημέρι της 08-08-2014, στο Μορφάτι Θεσπρωτίας, εισήλθαν σε κατάστημα του 77χρονου και αφού τον ακινητοποίησαν με τη χρήση βίας, του αφαίρεσαν τα κλειδιά της οικίας του, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσουν τελικά κάποιο αντικείμενο ή χρηματικό ποσό από το εσωτερικό της.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Read More »
Εξιχνιάσθηκε περίπτωση απόπειρας ληστείας στο Μορφάτι Θεσπρωτίας μετά από χρόνια Εξιχνιάσθηκε περίπτωση απόπειρας ληστείας στο Μορφάτι Θεσπρωτίας μετά από  χρόνια Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019 Rating: 5

14η Γιορτή Λαδιού Πέρδικας στις 7 & 8 Αυγούστου

Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019
14η Γιορτή Λαδιού Πέρδικας στις 7 & 8 Αυγούστου
 
 
Read More »
14η Γιορτή Λαδιού Πέρδικας στις 7 & 8 Αυγούστου 14η Γιορτή Λαδιού Πέρδικας στις 7 & 8 Αυγούστου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019 Rating: 5

Αναστέλλεται η λειτουργία των διετών προγραμμάτων στα Πανεπιστήμια

Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019
Αναστέλλεται η λειτουργία των διετών προγραμμάτων στα Πανεπιστήμια


 

Την αναστολή των διετών προγραμμάτων στα Πανεπιστήμια αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Μεταξύ των πανεπιστημίων είναι κι αυτό των Ιωαννίνων. Η Πρυτανεία ενημερώθηκε χθες από τον Υφυπουργό Παιδείας για την απόφαση με το επιχείρημα ότι δεν είναι έτοιμα όλα τα ΑΕΙ για την έναρξη λειτουργία τους.

Στα προγράμματα θα μπορούσαν να φοιτήσουν περίπου 1.500 απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ οι οποίοι θα επιλέγονταν χωρίς εξετάσεις, με βάση τον βαθμό απολυτηρίου ή τον βαθμό του πτυχίου ειδικότητας του ΕΠΑ.Λ.

Η φοίτηση θα ήταν δωρεάν διάρκεια τεσσάρων ακαδημαϊκών εξαμήνων περιλαμβανομένων και των εργαστηρίων και της πρακτικής άσκησης.

Έτσι η Ηγουμενίτσα, μένει η μοναδική πόλη της Ηπείρου, χωρίς τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού ούτε το ιδρυθέν Τμήμα Μετάφρασης/Διερμηνείας πρόκειται να λειτουργήσει τη φετινή χρονιά. 
Read More »
Αναστέλλεται η λειτουργία των διετών προγραμμάτων στα Πανεπιστήμια Αναστέλλεται η λειτουργία των διετών προγραμμάτων στα Πανεπιστήμια Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019 Rating: 5

Ράμπα ΑμΕΑ και σε παραλία των Συβότων

Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019

Ράμπα ΑμΕΑ και σε παραλία των ΣυβότωνΕύκολη κι ασφαλής γίνεται πλέον η πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες και στην παραλία «Γαλλικός Μώλος» στα πολυσύχναστα Σύβοτα.

Από την Περιφέρεια Ηπείρου ολοκληρώθηκε η διαδικασία και τοποθετήθηκε η ειδική ράμπα που επιτρέπει την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στην θάλασσα.

Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει προ διετίας από τις παραλίες της Λούτσας και του Δρέπανου και σταδιακά επεκτείνεται και σε άλλες παραλίες της Ηπείρου. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν κι αρκετοί δήμοι εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα κονδύλια μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
Read More »
Ράμπα ΑμΕΑ και σε παραλία των Συβότων  Ράμπα ΑμΕΑ και σε παραλία των Συβότων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019 Rating: 5

Ενημερωτική συνάντηση του νεοεκλεγμένου δημάρχου Γιάννη Καραγιάννη με την δήμαρχο Σταυρούλα Μπραΐμη

Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019
Ενημερωτική συνάντηση του νεοεκλεγμένου δημάρχου Γιάννη Καραγιάννη με την δήμαρχο Σταυρούλα Μπραΐμη


 


Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης, ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, με την δήμαρχο Σταυρούλα Μπραΐμη στα πλαίσια των ενημερωτικών επαφών του με τους θεσμικούς φορείς.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τον δήμο Σουλίου, και πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων:

- Όλα τα εν εξελίξει έργα που έχουν δρομολογηθεί και συμβασιοποιηθεί από την δημοτική αρχή, καθώς και όσα επρόκειτο να συμβασιοποιηθούν, είτε με ιδίους πόρους είτε με επιδοτούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα
- Τα οικονομικά του δήμου και η ακίνητη περιουσία
- Θέματα ελλείψεων προσωπικού
- Η διαχείριση των απορριμάτων και οι εξελίξεις σχετικά με την λειτουργία της μονάδας ΑΣΑ Ηπείρου
- Οι εξελίξεις στο ΒΙΟΠΑΘΕ και στο Εμπορευματικό - Επιχειρηματικό Κέντρο
- Το νομικό πρόσωπο ΑΡΩΓΗ
- Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα ακολουθήσουν και νέες συναντήσεις του νεοεκλεγμένου δημάρχου τόσο με την δήμαρχο όσο και με το προσωπικό του δήμου Σουλίου, βάσει οργανογράμματος.
Read More »
Ενημερωτική συνάντηση του νεοεκλεγμένου δημάρχου Γιάννη Καραγιάννη με την δήμαρχο Σταυρούλα Μπραΐμη Ενημερωτική συνάντηση του νεοεκλεγμένου δημάρχου Γιάννη Καραγιάννη με την δήμαρχο Σταυρούλα Μπραΐμη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019 Rating: 5

Σύλληψη 23χρονου εχτές το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019
Σύλληψη 23χρονου εχτές το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα


 

Στη σύλληψη ενός 23χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.
Read More »
Σύλληψη 23χρονου εχτές το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 23χρονου εχτές το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019 Rating: 5

Σελίδες