https://picasion.com/
https://picasion.com/

Ο Γιώργος Τσαλίκης σήμερα στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015
 Ο Γιώργος Τσαλίκης σήμερα στην ΗγουμενίτσαΕΝΑΡΞΗ: 23.30
ΕΙΣΟΔΟΣ:10ΕΥΡΩ ΜΕ ΠΟΤΟ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ: 6942844099
Read More »
Ο Γιώργος Τσαλίκης σήμερα στην Ηγουμενίτσα  Ο Γιώργος Τσαλίκης σήμερα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015 Rating: 5

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πανηγύρι στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πανηγύρι στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)


Read More »
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πανηγύρι στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πανηγύρι στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015 Rating: 5

14η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Χ.Σ.ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΗΣ

Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015
14η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Χ.Σ.ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΗΣ 
 
 
Ο συνεργάτης μας κ. Χρήστος Στεφ. Ευαγγέλου, και στο φετινό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Πλαταριά , παρουσίασε ,για 14 συνεχή χρονιά, την καθιερωμένη Έκθεση Φωτογραφίας, η οποία είχε μεγάλη ανταπόκριση από τους πανηγυριώτες.

Του ζήτησα να συναντηθούμε και να μιλήσουμε για τον τρόπο που ακολούθησε και μπόρεσε να συγκεντρώσει τις φωτογραφίες και να τις παρουσιάζει κάθε χρόνο , αλλά και για τις μελλοντικές του σκέψεις δηλαδή τι θα απογίνει η Συλλογή των 3200 φωτογραφιών που έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα.


Ερώτηση : Πως ξεκίνησε η ιδέα να συγκεντρώσετε φωτογραφίες και γιατί το κάνατε κ. Ευαγγέλου ;

Απάντηση : Πρώτα –πρώτα να σας ευχαριστήσω, που είχατε την καλοσύνη να ήλθατε στην 14η Έκθεση Φωτογραφίας και να μιλήσουμε για την ενασχόλησή μου με τις φωτογραφίες . Από μικρό παιδί κ. Αναστασίου είχα βάλει στόχο να πραγματοποιήσω τρία τάματα .

Το πρώτο ήταν να φτιάξω Δανειστική Βιβλιοθήκη στο χωριό, για να μπορούν να διαβάζουν όλοι . Αγαπούσα τα γράμματα, ήμουν καλός μαθητής, ήθελα να διαβάζω διάφορα βιβλία αλλά δεν υπήρχαν . Τα μοναδικά βιβλία που είχαμε ήταν αυτά του σχολείου, τα οποία , μάλιστα, έπρεπε να επιστρέψουμε. Πώς να περάσουν οι κρύες νύχτες του χειμώνα στο ένα και μοναδικό κρύο δωμάτιο και με φωτισμό το λαδολύχναρο που έδινε φως όσο ένα καντήλι ; Εκεί με τα πόδια μου ανάμεσα στα πόδια του πατέρα για να ζεσταθώ ορκίστηκα « όταν μεγαλώσω να κάνω βιβλιοθήκη ». Και τα κατάφερα με την οικονομική στήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαταριάς.

Το δεύτερο τάμα ήταν να φτιάξω και Λαογραφικό Μουσείο. Παρά τη μικρή μου ηλικία έβλεπα ότι το χωριό έχει εξέλιξη και όλα όσα έζησαν οι γονείς μας , αλλά και εγώ και οι συνομήλικοι μου θα χανόταν. Δεν θα υπήρχε κάποιος σύνδεσμος, κάτι που να θυμίζει την προηγούμενη ζωή μας. Έτσι άλλα βράδια , άλλες νύχτες σκέφτηκα πως πρέπει να αρχίσω να μαζεύω και τα παλιά αντικείμενα. Ως γιος γεωργού μάζευα τα σπασμένες ζεύλες, παλιά υνιά, σπασμένα εργαλεία αλωνίσματος σταριού και καλαμποκιού, σπασμένους κασμάδες ή τσαπιά , τσεκούρια , τα «τσιοκάνια» [ κουδούνια των αγαπημένω μας βοδιών, προβάτων και γιδιών] και οτιδήποτε παλιό. Έτσι σαν ένα μικρός παλιατζής. Μάζευα οτιδήποτε παλιό. Ο πατέρας μου χαιρόταν και μου έλεγε να το κάνεις και μάλιστα μάζευε και αυτός. Η μάνα μου δεν ήθελε. Όμως εγώ κρυφά κράτησα τα «κουσιά» [δοχείο αλουμινίου] που μου έστελνε φαγητό στην Ηγουμενίτσα όταν πήγαινα γυμνάσιο, και τα …παπούτσια της που είχε φτιάξει ο γιός της ο Βαγγέλης που ήταν τσαγκάρης. Και το Λαογραφικό Μουσείο έγινε. Και τα παπούτσια της μάνας είναι εκεί ! Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταριάς κάλυψε τα έξοδα μελέτης του χώρου από Μουσιολόγο, διαμόρφωσης του χώρου σύμφωνα με τη μελέτη. Και δεν έπεσα έξω. Με τη διάνοιξη του δρόμου Πλαταριά –Ηγουμενίτσα , με τη μετανάστευση εσωτερική και εξωτερική όλα άλλαξαν.

Το τρίτο τάμα ήταν οι φωτογραφίες. Μεγάλη υπόθεση η φωτογραφία. Κρατάει το χρόνο, την στιγμή. Έπρεπε να τις μαζέψω. Να κρατήσω και τα πρόσωπα. Όχι μόνο τα αντικείμενα. Να υπάρχουν. Να τους θυμούνται. Και αυτό το πραγματοποίησα.

 
Ερώτηση : Συγκεκριμένα για τη Συλλογή –παρουσίαση των φωτογραφιών πως δουλέψατε;

Απάντηση : Μέχρι το 1950 δεν υπήρχαν φωτογραφίες εκτός από αυτές του πατέρα μου και άλλων συγχωριανών από την επιστράτευση το 1940 . Το 1952 ή 1953 ο αδελφός μου ο Νίκος πήγε στρατιώτης και μας έστειλε τις πρώτες φωτογραφίες ως απλός στρατιώτης, ως Δόκιμος Αξιωματικός Πυροβολικού , αλλά και με το αστέρι του ανθυπολοχαγού. Εκείνη την περίοδο είχε αγοράσει και μία μικρή φωτογραφική μηχανή ο άλλος αδελφός ο Βαγγέλης και άρχιζε να βγάζει οικογενειακές φωτογραφίες. Όλες αυτές εγώ τις μάζευα και τις έκρυβα. Ήταν οι πρώτες φωτογραφίες, η μαγιά της …μελλοντικής Έκθεσης Φωτογραφίας. Ακολούθησαν και άλλοι αγοράζοντας μικρές φωτογραφικές μηχανές και έτσι μεγάλωνε ο αριθμός των χωριανών που είχαν… βγει φωτογραφία. Σπουδαία και πρωτοποριακή ήταν η προσφορά του Σπύρου Ι. Αναστασίου [ Πήλιου Γιάννου] ο οποίος είχε δική του μηχανή και τις εμφάνιζε ο ίδιος ! Οι φωτογραφίες του είναι καλές και σπάνιες. Εκεί γύρο στο 1960 εμφανίστηκε ο Τάσος Ρούμπης. Με το μηχανάκι του γυρνούσε όλα τα χωριά και κάλυπτε γάμους, βαφτίσια , πανηγύρια, παρελάσεις ,αλλά και τις φωτογραφίες που έστελναν οι εδώ κάτοικοι στους ξενιτεμένους από όλα τα μέρη του κόσμου. Το 1969-70 απέκτησα δική μου φωτογραφική μηχανή και έβγαζα συνεχώς φωτογραφίες τοπία, παλιά σπίτια και συγχωριανούς, όσοι βέβαια μου το επέτρεπαν.

Πολλές φωτογραφίες έστελναν και οι ξενιτεμένοι . Σκέφτηκα ,λοιπόν, πως θα μπορούσα να συγκεντρώσω μέρος αυτών ή πιο σωστά όσοι θα ήθελαν να με εμπιστευθούν και να τις παρουσιάζω.


Ερώτηση : Συναντήσατε δυσκολίες στην προσπάθεια συγκέντρωσης των φωτογραφιών;

Απάντηση : Αρχικά ναι γιατί νόμιζαν ότι θα τις εκμεταλλευόμουν. « Δεν μπορεί έλεγαν να το κάνεις χωρίς κέρδος». Και είχαν δίκιο. Φαίνεται λογικό. Έπρεπε να βρω τρόπο να τους αποδείξω ότι οι προθέσεις μου ήταν καθαρές και καλοπροαίρετες. Έπρεπε να κάνω μία Έκθεση Φωτογραφίας για να δουν το πνεύμα , να καταλάβουν τι θέλω να κάνω και πώς να το κάνω. Έκανα την πρώτη Έκθεση το 2001 παρουσιάζοντας 100 φωτογραφίες . Η κάθε μία είχε το δικό της κείμενο, το δικό της ιστορικό σε ξεχωριστή σελίδα μεγέθους Α4. Είχε αυτοκόλλητο με το ονοματεπώνυμο αυτού που μου την εμπιστεύθηκε , τη χρονολογία που μου την έδωσε και τον αύξοντα αριθμό της Συλλογής. Από αυτές οι μισές περίπου ήταν από το δικό μου αρχείο και τις υπόλοιπες μου εμπιστεύθηκαν οι Σπύρος Ι. Αναστασίου και οι δάσκαλοι Γρηγόρης Α. Δήμας και Σπύρος Γ. Παππάς, τους οποίους και ευχαριστώ και πάλι δημόσια. Ο χώρος της Έκθεσης ήταν μακριά από το χώρο που γίνεται το πανηγύρι.


Ερώτηση : Υπήρχε ανταπόκριση ; Έδειξαν ενδιαφέρον. Την επισκέφθηκαν ;

Απάντηση : Ναι η ανταπόκριση ήταν αναπάντεχη. Κέρδισα τις εντυπώσεις και την εμπιστοσύνη τους. Εκείνη τη χρονιά η τοποθέτηση των φωτογραφιών έγινε επί φύλλων σκληρού φελιζόλ τα οποία στηρίζονταν στον τοίχο με… ατσαλόκαρφα ! Αυτός ο τρόπος δεν μπορούσε συνεχιστεί διότι άνοιγαν τρύπες στους τοίχους

και χρειαζόταν γενική ανακαίνιση. Και το σπουδαιότερο έπρεπε να βρω τρόπο η Έκθεση να γίνεται στον τόπο του Πανηγυριού δηλαδή στην αυλή της εκκλησίας. Έτσι για την επόμενη χρονιά ετοίμασα τρία πανό . Ο σκελετός τους ήταν ξύλινος και το κενό καλυμμένο με σκληρό φελιζόλ πάνω στο οποίο τοποθέτησα τις φωτογραφίες με ειδικές καρφίτσες με πολύχρωμες κεφαλές. Ακόμη έμεναν για επίλυση δύο προβλήματα : Να λύσω το πρόβλημα του φωτισμού των πανό και να του τρόπου στηρίξεως των πανό. Για τον φωτισμό κατασκεύασα τρεις μικρούς προβολείς για να φωτίζονται και οι δύο πλευρές κάθε πανό και για την στήριξη έξι ειδικές βάσεις από σιδηροσωλήνες τετραγωνικής διατομής βαρέως τύπου , στις οποίες ανά δύο εισέρχονται τα δύο άκρα κάθε πανό, όπως και εσείς βλέπετε. Ρεύμα χρησιμοποιώ από το φωτισμό του ….που χρησιμοποιεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος. Η Έκθεση λειτουργεί 26 και 27 Ιουλίου δηλαδή στο διήμερο Πανηγύρι που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος.


Ερώτηση : Οι φωτογραφίες κ. Ευαγγέλου τις έχετε μεγεθύνει. Κάθε μία έχει και το κείμενό της, το ιστορικό της. Πως καλύπτεται η δαπάνη και πότε προλαβαίνετε και γράφετε το κείμενο, την ιστορία κάθε φωτογραφίας ; Ποιος τα δακτυλογραφεί ;

Απάντηση : Όλα είναι …προσωπική εργασία και αποτελεί την αμοιβή μου ! Από κάθε συγχωριανό που μου παραχωρεί τη φωτογραφία πίνοντας το καφέ μας μου διηγείται το ιστορικό κάθε φωτογραφίας. Πότε και που είναι βγαλμένη, ποια τα πρόσωπα και όποια άλλη πληροφορία νομίζει ότι μπορεί να δημοσιευθεί. Μεγεθύνω τη φωτογραφία με το …χατζιρλίκι μου. Τα κείμενα ; Τα κείμενα είναι το …ζουμί της Έκθεσης. Μελετώ κάθε φωτογραφία ! Όλα τα πρόσωπα τα γνωρίζω. Μεγάλωσα μαζί τους και επομένως ξέρω και τα …από μέσα. Ειλικρινά έχω περάσει πολλά βράδια για να γράψω το κείμενο 3.200 φωτογραφιών μέχρι τώρα. Είναι κομμάτια από τη ψυχή μου, την ύπαρξή μου. Και χαλάλι. Επιστροφή στο παρελθόν μέχρι το… μεδούλι. Είναι σαν να ξαναζώ μαζί τους. Μόνο που εγώ μιλώ και τα πρόσωπα των φωτογραφιών δεν μιλούν. Σιωπούν . Ναι σιωπούν και εγώ συζητώ μαζί της με τη ΣΙΩΠΉ τους. Τα πρόσωπα των φωτογραφιών , οι φωτογραφίες μιλούν με το δικό τους τρόπο. Και κυρίως αυτοί που έχουν φύγει από κοντά μας. Αγαπώ και σέβομαι τους νεκρούς. Μιλούν με το δικό τους τρόπο. Είναι ανάμεσά μας « ζουν» και « θα ζουν» όσο υπάρχουμε και εμείς που ζήσαμε μαζί τους. Έρχονται μάλιστα στιγμές που βουρκώνω. Είναι ένας τρόπος να ανοίξω χαραμάδες , να ξεφεύγω από τα δικά μου προσωπικά προβλήματα. Καλώς ή κακώς με ενδιαφέρει πολύ το παρελθόν. Επιστροφή στις ρίζες μου. Είναι επιλογή μου. Σκληρή, δύσκολη, στερημένη η ζωή μας τότε , αλλά δεν είχε τη κατάντια της σημερινής ζωής. Πέσαμε με τα μούτρα στα υλικά αγαθά , να περνάμε καλά και είμαστε βουτηγμένοι στο άγχος . Να αποκτήσουμε , να αποκτήσουμε με κάθε τρόπο, με κάθε τίμημα. Δεν ζούμε πια. Ήλθαν καπάκι και οι πολιτικοί μας και έχουν κάνει τη ζωή μας βάσανο. Αλλά ξέφυγα και ζητώ συγγνώμη. Πρέπει να επισημάνω ότι χωρίς τη συμπαράσταση, βοήθεια, υπομονή και επιμονή της οικογένειά μου δεν θα μπορούσα να πραγματοποιήσω τα τρία τάματά .


Ερώτηση : Με ποιο τρόπο γίνεται η επιλογή των φωτογραφιών που παρουσιάζετε ;

Απάντηση : Είναι ένας καλός μπελάς για εμένα. Κάθε χρόνο πρέπει να επιλέξω 100 φωτογραφίες. Προσπαθώ να υπάρχει στην Έκθεση τουλάχιστον μία φωτογραφία από κάθε οικογένεια που μου έχει εμπιστευθεί φωτογραφία. Φυσικά υπάρχουν και οικογένειες που για διαφόρους λόγους δεν μου έδωσαν φωτογραφία είτε γιατί δεν είχαν , είτε γιατί δεν ήθελαν. Σεβαστό. Ωστόσο ,πρέπει να παραδεχτώ, ότι η Έκθεση έχει γίνει πια θεσμός. Κάθε χρόνο με ρωτούν «αν θα γίνει έκθεση» . Τελικά ο ένας μετά τον άλλον φέρνουν μόνοι τους φωτογραφίες. Πείστηκαν ότι σκοπός μου είναι απλά να διασώσω και παρουσιάσω τις φωτογραφίες .


Ερώτηση : Πως καταφέρατε να σας εμπιστευθούν τόσες φωτογραφίες κ. Ευαγγέλου ;

Απάντηση : Το πρώτο βήμα ήταν ότι με στήριξαν άμεσα οι συγχωριανοί που σας ανέφερα πριν. Σημαντικό ήταν το γεγονός ότι μεγεθύνω τις φωτογραφίες με δική μου δαπάνη και τις επιστρέφω. Και το σημαντικότερο ότι γράφω ποιος μου την έδωσε , ικανοποιώντας έτσι και την ανάγκη να φαίνεται εκείνος που την έδωσε, τη ματαιοδοξία τους. Και το επισημαίνω καλοπροαίρετα. Είναι ανθρώπινη αντίδραση. Και ακόμη σπουδαίο είναι το γεγονός ότι απαγορεύεται η φωτογράφηση των φωτογραφιών στη διάρκεια της Έκθεσης και φυσικά ούτε κουβέντα να γίνεται για …ιντερνέτια και τέτοια. Όποιος θέλει φωτογραφία θα την ζητά και θα την παίρνει μόνο αν συμφωνεί εκείνος που μου την εμπιστεύθηκε. Την προσφέρω μάλιστα δωρεάν. Πλήρης σεβασμός στην προσφορά τους και στην εμπιστοσύνη που μου δείχνουν. Κατόπιν αυτών δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να μην με εμπιστεύονται. Μακάρι να είχα την οικονομική δυνατότητα ,και πάντα με την άδεια αυτών που μου έδωσαν τις φωτογραφίες ,να τις τύπωνα σε ένα-δύο-τρία άλμπουμ. Και όμως κ. Αναστασίου μερικοί δεν σέβονται την παράκλησή μου αυτή ,που μάλιστα είναι γραμμένη και προσπαθούν να φωτογραφίσουν όποια φωτογραφία τους αρέσει. Για το λόγο αυτό παρακολουθώ για να τους εμποδίσω.


Ερώτηση : Και μετά από εσάς τι θα απογίνουν οι φωτογραφίες κ. Ευαγγέλου ;

Απάντηση : Ναι σωστά μετά από εμένα τι ; Μετά από εμένα λοιπόν… κ. Αναστασίου ! Καλά το λέτε ! Δεν το έχω ξεχάσει !! Θα έλθει η σειρά μου να μην υπάρχω. Ομολογώ ότι μέχρι πριν ένα χρόνο με απασχολούσε το θέμα. Δυστυχώς οι τοπικοί παράγοντες δεν ενδιαφέρθηκαν, ούτε προώθησαν την προσπάθειά μου. Δεν τους ενδιέφεραν τα πολιτιστικά . Μου φθάνει που οι συγχωριανοί με εμπιστεύθηκαν. Και εγώ από πλευράς μου θα διαφυλάξω τη Συλλογή . Θα την εμπιστευθώ στα δύο παιδιά μου τα οποία μου ζήτησαν και θέλουν να συνεχίσουν. Μετά αν υπάρξουν δυσκολίες θα την παραχωρήσουν στη Δημόσια Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων. Κρίμα οι φωτογραφίες να γίνουν τροφή της υγρασίας και των ποντικιών εδώ στην Πλαταριά .


Ερώτηση : Πιστεύεται ότι δεν υπάρχουν άλλες φωτογραφίες ; Δηλαδή έκλεισε η Συλλογή σας ;

Απάντηση : Όχι βέβαια. Υπάρχουν και άλλες τις οποίες μου φέρνουν οι ίδιοι και μάλιστα είναι οι καλύτερες και κυρίως σπάνιες. Όμως προνόησα και για αυτό. Έχω πάνω από 1000 φωτογραφίες σε άλλη συλλογή που τραβώ εδώ και χρόνια. Απλά αυτές θα παρουσιαστούν αργότερα, μετά από χρόνια όταν εγώ δεν θα υπάρχω πια . Τώρα βγάζουν όλοι φωτογραφίες . Υπάρχουν και οι κάμερες. Θα υπάρχει υλικό από εδώ και πέρα και ίσως δεν θα έχουν αξία οι Εκθέσεις Φωτογραφιών.

Εδώ τελείωσε η συνέντευξη με τον κ. Ευαγγέλου . Μένω με την αίσθηση ότι δεν βρήκε την ανταπόκριση που θα ήθελε και του άξιζε. Πείστηκα για τις καλές του προθέσεις. Ας τον βοηθήσουν όσοι μπορούν. Θα είναι για το καλό της Πλαταριάς. Ή όχι ;

Π. Α. Αναστασίου - Εφημερίδα ΤΙΤΑΝΗ
Read More »
14η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Χ.Σ.ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΗΣ 14η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Χ.Σ.ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΗΣ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015 Rating: 5

Μας δουλεύει ψιλό γαζί ο Δήμος Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015
Μας δουλεύει ψιλό γαζί ο Δήμος Ηγουμενίτσας


Το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Αυγούστου 2015, 10:00-16:00 , ο Δήμος Ηγουμενίτσας διοργάνωσε, στην Πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας, ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις για την ανακύκλωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών (Δείτε ΕΔΩ), στα πλαίσια του έργου LIFE INFOCYCLE.

Κάλεσε μάλιστα του πολίτες, να παραδώσουν για ανακύκλωση παλιές ηλεκτρικές συσκευές.

Πολλοί ήταν οι συμπολίτες που μετέφεραν τις συσκευές τους, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν γιατί και πώς να διαχειρίζονται με ορθό περιβαλλοντικά τρόπο τις παλιές συσκευές τους και να γνωρίσουν από κοντά πώς γίνεται η επεξεργασία των αποβλήτων ηλεκτρικών συσκευών.

Αυτό όμως που κάλεσε τους πολίτες να πράξουν, δεν το έκανε ο ίδιος ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

 

Όπως μπορείτε να δείτε στην παραπάνω φωτογραφία, στην είσοδο του ΚΕΠ του Δήμου Ηγουμενίτσας, υπάρχουν δεκάδες οθόνες και άλλα περιφερειακά ηλεκτρονικών συσκευών, ενώ δεκάδες ακόμα υπάρχουν στο κτήριο του παλιού Δημαρχείου.

Δεν μπήκαν στον κόπο να δώσουν πρώτοι το καλό παράδειγμα, μεταφέροντας μερικά μέτρα, μέχρι τη πλατεία δημαρχείου, όλες αυτές τις συσκευές.

Δάσκαλε που δίδασκες  και νόμο δεν εκράτεις, λέει πολύ σωστά ο θυμόσοφος λαός, και στη περίπτωση του Δήμου Ηγουμενίτσας, κολλάει γάντι.
Read More »
Μας δουλεύει ψιλό γαζί ο Δήμος Ηγουμενίτσας Μας δουλεύει ψιλό γαζί ο Δήμος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015 Rating: 5

Στην φυλλωσιά ο μεγάλος αγωνιστής, ήρωας και πρωθυπουργός Κίτσος Τζαβέλας.

Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015
Παραμυθιά: Στην φυλλωσιά ο μεγάλος αγωνιστής, ήρωας και πρωθυπουργός Κίτσος Τζαβέλας.

 
 
Με χαρά βλέπω το άγαλμα του μεγάλου Κίτσου Τσαβέλα να ξεκουράζεται και να δροσίζεται στην φυλλωσιά της κουτσουπιάς στην πλατεία Μιχαήλ Παραμυθιώτη. Είμαστε πολύ μπροστά. Ποιος άλλος θα είχε σκεφτεί να προσφέρει δροσιά και σκιά με τέτοιο καύσωνα στον ήρωα Κίτσο Τζαβέλα. Σε λίγο καιρό θα μεγαλώσει το δέντρο και θα δροσίζεται και το σώμα του. Έναν πρωθυπουργό έχουμε από τα μέρη μας να μην τον έχουμε στα ώπα ώπα;

O Κυριάκος "Κίτσος" Τζαβέλας ή Τσαβέλλας (Σούλι, 1800- Αθήνα, 9 Μαρτίου 1855) ήταν Έλληνας αγωνιστής της επανάστασης του '21 από το Σούλι της Ηπείρου και μετέπειτα στρατηγός, υπουργός και πρωθυπουργός. Ήταν δευτερότοκος γιος του Φώτου Τζαβέλα και εγγονός του Λάμπρου Τζαβέλα και της Μόσχως. Γεννήθηκε στο Σούλι, μεγάλωσε στην Κέρκυρα και το 1820 γύρισε μαζί με τους Σουλιώτες στην πατρίδα τους, όπου ανακηρύχτηκε καπετάνιος - αρχηγός, σε ηλικία μόλις 19 χρονών.

Μετά την ήττα και τον θάνατο του Αλή Πασά, πήγε στην Πίζα της Ιταλίας για να συνεννοηθεί με τους Φιλικούς για την Επανάσταση. Το 1822 γύρισε και πήρε μέρος ως αρχηγός 35 Σουλιωτών, μαζί με το Μάρκο Μπότσαρη, στην Πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου το φθινόπωρο του 1822 και στη μάχη του Κεφαλόβρυσου το 1823. Πήρε μέρος και στη Δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου το 1823. Συνεργάστηκε με τον Καραϊσκάκη στη νίκη της Άμπλιανης το 1824. Πολέμησε στο Δίστομο και στο Κρεμμύδι της Πύλου. Διέσπασε τα στρατεύματα του Κιουταχή τον Ιούνιο του 1825 στο Μεσολόγγι και μπήκε στην πόλη. Κατά την ηρωική έξοδο των Μεσολογγιτών, ως αρχηγός 2.500 ανθρώπων έσπασε τις γραμμές των Τούρκων και κατέφυγε στα Σάλωνα (Άμφισσα) με 1.300 άνδρες. Πήρε μέρος μαζί με τον Καραϊσκάκη στις μάχες τις Αττικής και, μετά το θάνατο του δεύτερου, ανατέθηκε σ' αυτόν η αρχιστρατηγία, προσωρινά. Ο Καποδίστριας τον έκανε χιλίαρχο, αναθέτοντάς του μάλιστα να καθαρίσει την Στερεά Ελλάδα από τους Τουρκαλβανούς και τους Τουρκοαιγυπτίους.

Μαζί με τον Κολοκοτρώνη, στα χρόνια της Αντιβασιλείας, ρίχτηκε στη φυλακή, διότι υπήρξε μέλος της ρωσόφιλης μερίδας. Ο Όθωνας τον έκανε υποστράτηγο κι αργότερα αντιστράτηγο και υπασπιστή του. Το 1844 αναδείχτηκε Υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Κωλέττη, το 1847-1848 πρωθυπουργός (Κυβέρνηση Κίτσου Τζαβέλλα 1847) και το 1849 Υπουργός των Στρατιωτικών πάλι. Το 1854, όταν στην Ελλάδα ξέσπασε το Απελευθερωτικό Κίνημα των Αλύτρωτων περιοχών, μαζί με άλλους Σουλιώτες αξιωματικούς ανέλαβε την ηγεσία των επιχειρήσεων στην Ήπειρο. Μετά την αποτυχία του εγχειρήματος, αποσύρθηκε. Πέθανε στις 9 Μαρτίου 1855 στην Αθήνα.

Παναγιώτης - paramythia-online.gr
Read More »
Στην φυλλωσιά ο μεγάλος αγωνιστής, ήρωας και πρωθυπουργός Κίτσος Τζαβέλας. Στην φυλλωσιά ο μεγάλος αγωνιστής, ήρωας και πρωθυπουργός Κίτσος Τζαβέλας. Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015 Rating: 5

Παραίτηση ναυαγοσώστριας με καταγγελίες για το Δήμο Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015
Παραίτηση ναυαγοσώστριας με καταγγελίες για το Δήμο Ηγουμενίτσας
 


Την παραίτηση της υπέβαλε την Δευτέρα 3 Αυγούστου, προχωρώντας παράλληλα σε σοβαρές καταγγελίες κατά του Δήμου Ηγουμενίτσας, ναυαγοσώστρια.

Σύμφωνα με την ίδια, η υπεύθυνη για τον προγραμματισμό των ναυαγοσωστών, αθέτησε συμφωνία που είχε μαζί της, για το πόστο εργασίας, βολεύοντας ντόπιους, ενώ η ίδια ως ξένη ήταν μπαλάκι από πόστο σε πόστο.

Παράλληλα καταγγέλλει πως όλοι οι ναυαγοσώστες δεν έχουν πληρωθεί τις υπερωρίες του Ιουνίου και του Ιουλίου, ενώ όσοι εργάζονταν και πέρσι στον Δήμο Ηγουμενίτσας, μόλις εχτές τους καταβλήθηκε χρέος 250€.

Το σοβαρότερο από όλα είναι οι καταγγελίες της για σοβαρές ελλείψεις στον εξοπλισμό των ναυαγοσωστών.

Όπως στον πύργο δίπλα από το Soho, όπου εδώ και δέκα ημέρες έχει κλαπεί η μηχανή από τη ... τρύπια βάρκα, χωρίς να έχει αντικατασταθεί έως και σήμερα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη ναυαγοσώστρια, την προηγούμενη χρονιά, είχε σώσει από βέβαιο πνιγμό 4 ηλικιωμένους συμπολίτες μας.
Read More »
Παραίτηση ναυαγοσώστριας με καταγγελίες για το Δήμο Ηγουμενίτσας Παραίτηση ναυαγοσώστριας με καταγγελίες για το Δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015 Rating: 5

Ερώτηση Γιόγιακα για την άμεση ένταξη των ένστολων στα βαρέα και ανθυγιεινά

Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015
Ερώτηση Γιόγιακα για την άμεση ένταξη των ένστολων στα βαρέα και ανθυγιεινά
 
 

Λίγες μόνο ώρες μετά τη συνάντρηση των μελών των Ομοσπονδιών (ΠΟΑΣΥ- ΠΟΑΞΙΑ) με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ομάδα βουλευτών του κόμματος κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Εργασίας, με θέμα: «Άμεση ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των Ασφαλισμένων στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Το ερώτημα γιατί δεν είχαν αναλάβει παρόμοια πρωτοβουλία ενώ ήταν στην κυβέρνηση μάλλον λίγη σημασία έχει….

Ακολουθεί η ερώτηση προς τον Κατρούγκαλο, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, στις ημερίδες των αστυνομικών ήταν διαπρύσιος κήρυκας της υπαγωγής των ένστολων στα βαρέα. Αλλά τότε βέβαια δεν ήταν υπουργός και μάλιστα καθ” ύλην αρμόδιος. Βαρύς και ανθυγιεινός έχει καταστεί ο εκατέρωθεν εμπαιγμός.

«Κύριε Υπουργέ,

Μετά από την συνάντηση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων της Αστυνομίας με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Ε. Μεϊμαράκη υπήρξε κοινή η διαπίστωση ότι ο εργασιακός χώρος της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελεί έναν από τους πλέον ευαίσθητους, με σημαντικές ιδιαιτερότητες και καταφανή επικινδυνότητα κλάδο. Εάν συμπεριλάβουμε και το επικίνδυνο και το ανθυγιεινό της εργασίας, σε συνδυασμό με μια καθημερινότητα η οποία χαρακτηρίζεται από ακατάστατο ωράριο, εξαήμερη παροχή εργασίας σε εβδομαδιαία βάση, το επάγγελμα – λειτούργημα του Έλληνα Αστυνομικού, καθίσταται ιδιαίτερα ευπαθές. Δυστυχώς όμως με τα όσα διαφαίνονται να προωθούνται αναφορικά με το νέο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας μέσω του οποίου προβλέπεται η μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος ( 62ο έτος ηλικίας και σαράντα έτη εργασίας – ασφάλισης), οι Έλληνες Αστυνομικοί ενώ συμπληρώνουν τα 40 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας πολύ νωρίτερα του 62ου έτους ηλικίας, πρόκειται να αποτελέσουν τη μοναδική εργασιακή ομάδα του Δημοσίου στη χώρα μας, της οποίας τα μέλη θα αναγκάζονται να εργάζονται – ασφαλίζονται για πάνω από 44 έτη και θα φτάνουν ως τα 50 έτη εάν συνταξιοδοτούνται στο 62ο έτος της ηλικίας τους ή στο 67ο έτος της ηλικίας τους. Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Προτίθεστε να νομοθετήσετε έτσι ώστε να εισαχθούν οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και με αυτό τον τρόπο να εξαιρεθούν από τις προβλέψεις του 3ου Μνημονίου για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Βασίλης Οικονόμου
Δημήτριος Κυριαζίδης
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Μαρία Αντωνίου
Γεώργιος Βαγιωνάς
Γεράσιμος Γιακουμάτος
Στέργιος Γιαννάκης
Βασίλης Γιόγιακας
Χρήστος Κέλλας
Χρήστος Μπουκώρος
Γιώργος Στύλιος
Φωτεινή Αραμπατζή
Άννα Καραμανλή
Όλγα Κεφαλογιάννη
Read More »
Ερώτηση Γιόγιακα για την άμεση ένταξη των ένστολων στα βαρέα και ανθυγιεινά Ερώτηση Γιόγιακα για την άμεση ένταξη των ένστολων στα βαρέα και ανθυγιεινά Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015 Rating: 5

Εθελοντές περπάτησαν, για να μαζέψουν τα σκουπίδια σε τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015

Εθελοντές περπάτησαν, για να μαζέψουν τα σκουπίδια σε τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)


Μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία είχε ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολυδροσιτών. Οργάνωσε περπάτημα, με σκοπό να μαζευτούν τα σκουπίδια σε τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας! 

Έγινε ο γύρος του χωριού, συγκεντρώθηκαν αρκετά απορρίμματα και η κατάληξη ήταν προσφορά κερασμάτων και τοπικών εδεσμάτων σε όμορφο καταπράσινο τοπίο του χωριού. 

Τέτοιες ενέργειες αναδεικνύουν με πληρότητα το ρόλο των τοπικών φορέων, για μια κοινωνία συλλογικής ευθύνης και συνείδησης,μέσα από διαδικασίες ατομικής ενεργοποίησης.

Read More »
Εθελοντές περπάτησαν, για να μαζέψουν τα σκουπίδια σε τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Εθελοντές περπάτησαν, για να μαζέψουν τα σκουπίδια σε τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015 Rating: 5

Ανακοίνωση - Καταγγελία της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Σουλίου

Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015
Ανακοίνωση - Καταγγελία της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Σουλίου

 
Ενωτική Κίνηση Για την Ανάπτυξη
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΩΤΩΝ
σχετικά με την άρνηση της κυρίας Δημάρχου
να απαντά σε σοβαρότατα θέματα

Δυστυχώς η άρνηση της λαλίστατης κυρίας Δημάρχου να απαντά στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης έχει γίνει στάση ζωής υπονομεύοντας την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και απαξιώνοντας τους δημοτικούς σύμβουλους ανεξαρτήτως παράταξης.

Ενημερώνουμε τους δημότες πως σαν μείζων Αντιπολίτευση, η παράταξη ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, έθεσε τρία (3) σοβαρότατα ερωτήματα για την λειτουργία του δήμου χωρίς να δοθεί καμιά απάντηση.

Το πρώτο έχει σχέση με τους απλήρωτους εργαζόμενους του νομικού προσώπου ΑΡΩΓΗΣ σε συνδυασμό με τις νομικές και τεχνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες των καλοπληρωμένων συμβούλων της Θεσσαλονίκης, που μετά από υποδείξεις αυτών, έγινε η λανθασμένη διαχείριση των προσλήψεων της ΑΡΩΓΗΣ με αποτέλεσμα και οι συμβάσεις του προσωπικού να μην ανανεωθούν και να μείνει απλήρωτο το προσωπικό για τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει, παρά τις προφορικές υποσχέσεις της κυρίας Δημάρχου. Για το θέμα αυτό είχε υπάρξει και άλλη ερώτηση προ διμήνου χωρίς και αυτή να απαντηθεί.

Το δεύτερο έχει σχέση με την άρνηση της κυρίας Δημάρχου να αποδώσει στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων το προβλεπόμενο από το νομό ποσό της πάγιας προκαταβολής (1.000 ευρώ ανά έτος και ανά πρόεδρο) για την επίλυση προβλημάτων των κοινοτήτων. Η κυρία Δήμαρχος είπε ψέματα στους προέδρους πως δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό τα συγκεκριμένα ποσά κάτι που δεν ισχύει, ενώ την ίδια στιγμή εισπράχτηκαν από αιρετούς μισθώματα δικαιούχων παραπηγμάτων των εορτών Σουλίου και κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες αποδόθηκαν επιλεκτικά σε ορισμένους προέδρους ανεξαρτήτως παράταξης για να θολώσει τα νερά. Για το θέμα αυτό είχε υπάρξει και άλλη ερώτηση προ διμήνου χωρίς και αυτή να απαντηθεί.

Το τρίτο έχει σχέση με τις καταγγελίες για τεράστιο πλιάτσικο που έχει συμβεί στους χώρους των πρώην δημοτικών σφαγείων από τα οποία έχουν εξαφανιστεί εξοπλισμοί άξιας περίπου 1.000.000 ευρώ (277.000.000 δρχ (844.000 ευρώ), βάσει της παραλαβής του έργου το 2001 + 67.000 ευρώ οι παρεμβάσεις του 2005 = 900.000 ευρώ περίπου. Επίσης θα πρέπει να ενημερωθούν οι δημότες πως ο εργολάβος του έργου διεκδικεί σήμερα άλλες 70.000 ευρώ.

Και για τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις η κυρία Δήμαρχος αρνήθηκε να απαντήσει, αναφέροντας πως θα κάνει χρήση του δικαιώματος της για απάντηση σε 30 ημέρες, κάτι όμως που δεν ισχύει καθώς δεν αφορά την συλλογή στοιχείων από υπηρεσίες του δήμου όπως προβλέπει το σχετικό άρθρο του κανονισμού. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως η κυρία Δήμαρχος στα δύσκολα στρίβειν δια του αρραβώνος.

Η στάση αυτή είναι πολύ επικίνδυνη για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου και ελοχεύει πολλούς κίνδυνους. Παραμυθιά Τετάρτη 5 Αυγούστου
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «Ενωτικής Κίνησης Για την Ανάπτυξη»
Read More »
Ανακοίνωση - Καταγγελία της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Σουλίου Ανακοίνωση - Καταγγελία της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015 Rating: 5

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015
ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ


Προς: Τον υπουργό Οικονομικών
Θέμα: Προμήθειες που λαμβάνουν οι Τράπεζες, στις καθημερινές συναλλαγές
Όπως είναι γνωστό η επιβολή ελέγχων κεφαλαίων (capital controls), έχει προκαλέσει σειρά προβλημάτων στις κινήσεις κεφαλαίων με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρό ζήτημα βιωσιμότητας. Είναι σαφές ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων ήρθαν ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, προκαλώντας όπως ήταν φυσικό τεράστια προβλήματα στον τομέα των Τραπεζών.
Ιδιαίτερα προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν και οι πολίτες που αναγκάζονται να προσέρχονται στα γκισέ των Τραπεζών, για συναλλαγές που αφορούν σε καθημερινές συναλλαγές. 
 
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι προμήθειες για κινήσεις κεφαλαίων, κυμαίνονται από 1,5 έως και 300 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση:
– Σε πίστωση λογαριασμού η προμήθεια στη συναλλαγή φτάνει έως 10€.
– Σε πίστωση λογαριασμού με ελλιπείς οδηγίες έως 20€.
– Για πληρωμή δικαιούχου με μετρητά έως 50€ – Για μετατροπή συναλλάγματος έως 30€.
– Για συναλλαγές που αφορούν επιταγές έως 150€
– Για δαπάνες για εξέταση αιτημάτων προσωπικών δανείων από 35€ έως 300€ ανάλογα με το είδος εργασίας.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους πολίτες που δεν χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους κάρτες ανάληψης που είναι συνδεδεμένες με τους λογαριασμούς κατάθεσης. Εκτός από τις επιχειρήσεις αυτή η κατηγορία των πολιτών έχει πληγεί ιδιαίτερα, από την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει κεφαλαιακούς ελέγχους.
Κατόπιν, των παραπάνω, ερωτάται ο υπουργός:
– Με δεδομένη την οικονομική συγκυρία και τους ελέγχους κεφαλαίων (capital controls), μελετά η κυβέρνηση την αναθεώρηση και την προσωρινή κατάργηση των προμηθειών που λαμβάνουν οι τράπεζες από τους καταθέτες, τουλάχιστον για ένα εύλογο χρονικό διάστημα;
– Επειδή η επιβολή προμηθειών στα γκισέ των τραπεζών ήταν ένα κίνητρο για την έκδοση καρτών ανάληψης, που δεν απέδωσε σε μία μερίδα του πληθυσμού και κυρίως στους συνταξιούχους, μήπως θα έπρεπε να μελετηθεί τουλάχιστον για το διάστημα που ισχύουν οι έλεγχοι κεφαλαίων η κατάργηση των προμηθειών;
– Με αφορμή τα παραπάνω, ποιο είναι το συνολικό ποσό που αποκόμισαν οι Τράπεζες, κατά το 2014 από τις προμήθειες που επιβάλλουν στις συναλλαγές με το κοινό;

Ο ερωτών βουλευτής 
Βασίλης Γιόγιακας
Read More »
ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015 Rating: 5

Highlights βίντεο από τους αγώνες Box-Kickboxing στο Δρέπανο

Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015

Highlights βίντεο από τους αγώνες Box-Kickboxing στο Δρέπανο


Ο Θεσπρωτικός Σύλλογος Πυγμαχίας ανοίγει σε λίγο καιρό τις πόρτες του. Με έμπειρους δασκάλους και προπονητές ο νεοφώτιστος Σύλλογος θα δώσει άλλη πνοή στον χώρο των πολεμικών τεχνών της περιοχής μας, περιλαμβάνοντας τα πιο δημοφιλή αθλήματα, αλλά και χώρους γυμναστικής σε συνδιασμό με συμβουλές διατροφής, ώστε να αναδειχθούν αθλητές από τον τόπο μας και όχι μόνο.

Δείτε σε βίντεο τα καλύτερες στιγμές του event που διοργάνωσε πρόσφατα στο Ostria Βeach Bar. 

Aπολαύστε το βίντεο επιλέγοντας την HD ποιότητα. 
 
Για τους ενδιαφερόμενους μπορούν επικοινωνήσουν στην σελίδα του ΘΕ.Σ.ΠΥ. στο Facebook πατώντας ΕΔΩ.
Read More »
Highlights βίντεο από τους αγώνες Box-Kickboxing στο Δρέπανο Highlights βίντεο από τους αγώνες Box-Kickboxing στο Δρέπανο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015 Rating: 5

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΣΜΕΡΤΟΥ

Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΣΜΕΡΤΟΥΟ Δήμαρχος του Δήμου Φιλιατών

Δ ι α κ η ρ ύ σ σ ε ι ό τ ι:

Εκτίθεται σε ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές, με το σύστημα προσφοράς με επί μέρους ποσοστά έκπτωσης επί των τιμών του τιμολογίου της υπηρεσίας, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 3669/2008 για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου:

«ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΣΜΕΡΤΟΥ»

Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις ΣΑΤΑ του Δήμου Φιλιατών Προϋπολογισμού: πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000,00 €) με Φ.Π.Α 23%.

Η δημοπρασία θα γίνει στις 8/9/2015 ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ. (ώρα λήξης επίδοσης προσφορών), στο Δημοτικό κατάστημα του Δήμου Φιλιατών Νομού Θεσπρωτίας (Ελ. Βενιζέλου 8 Φιλιάτες).

Το έργο συντίθεται από τις ακόλουθες κατηγορίες εργασιών: α) Χωματουργικά, Αντιστηρίξεις, Προστασία, Οδοποιία, β) Κατασκευές από σκυρόδεμα, στεγαν/σεις, οικοδομικά, γ) Μεταλλικά στοιχεία & κατασκευές, Σωληνώσεις-Δίκτυα, δ) Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, ποσού 40.641,20 € (χωρίς τα κονδύλια της αναθεώρησης και του Φ.Π.Α.).

Στο διαγωνισμό δικαιούνται να συμμετάσχουν:

1. Μεμονωμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις:

α. Εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.) που τηρείται στη Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ.., εφόσον ανήκουν στην A1 τάξη και άνω για έργα κατηγορίας ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ

β. Προερχόμενες από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ή από κράτη που έχουν υπογράψει την συμφωνία για τις Δημόσιες Συμβάσεις (Σ.Δ.Σ.) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε.), ή που προέρχονται από τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν κυρωθεί με σχετική απόφαση του αρμοδίου οργάνου , στα οποία τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον είναι εγγεγραμμένες στους καταλόγους αυτούς και σε τάξη και κατηγορία αντίστοιχη με τις καλούμενες του Ελληνικού Μητρώου Μ.Ε.Ε.Π.

γ. Προερχόμενες από ως ανωτέρω β΄ κράτη, στα οποία δεν τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον αποδεικνύουν ότι έχουν εκτελέσει έργα παρόμοια με το δημοπρατούμενο, από ποιοτική και ποσοτική άποψη.

2.Κοινοπραξίες Εργοληπτικών Επιχειρήσεων των παραπάνω περιπτώσεων α, β και γ σε οποιονδήποτε συνδυασμό μεταξύ τους, υπό τους όρους του άρθρου 16 παρ. 7 του ΚΔΕ όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 199, παρ. 2 γ. περ. ββ) του ν. 4281/2014 (Κοινοπραξία στην ίδια κατηγορία) και υπό τον όρο ότι κάθε Εργοληπτική Επιχείρηση θα συμμετέχει στο κοινοπρακτικό σχήμα με ποσοστό όχι μικρότερο του 25% της καλούμενης κατηγορίας.

3. Κοινοπραξίες εργοληπτικών επιχειρήσεων για την κάλυψη των διαφόρων κατηγοριών των εργασιών του έργου υπό τους όρους της παρ. 3 του άρθρου 16 του ΚΔΕ. Το ποσοστό συμμετοχής της κάθε επιχείρησης στο κοινοπρακτικό σχήμα προκύπτει από τον προϋπολογισμό της κατηγορίας για την οποία αυτή συμμετέχει και δεν είναι απαραίτητο να αναγράφεται, στην περίπτωση δε που αναγραφεί λανθασμένα, δεν επηρεάζεται το κύρος της συμμετοχής της επιχείρησης και της κοινοπραξίας. Κατηγορία εργασιών με ποσοστό κάτω του 10% του προϋπολογισμού του έργου (χωρίς αναθεώρηση και Φ.Π.Α.), εφόσον δεν καλείται στη δημοπρασία, αθροίζεται στον προϋπολογισμό της μεγαλύτερης κατηγορίας.

4.Κάθε εργοληπτική επιχείρηση συμμετέχει είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος ενός κοινοπρακτικού σχήματος. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για τη συμμετοχή εργοληπτικών επιχειρήσεων σε διαγωνισμούς για την κατασκευή Δημοσίων Έργων.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 814,00 € και ισχύ τουλάχιστον έξι (6) μηνών και τριάντα (30) ημερών, μετά την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού. Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι έξι (6) μήνες.

Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Φιλιατών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων κ.λ.π) από την έδρα του Δήμου (Ελ. Βενιζέλου 8) στους Φιλιάτες Ν. Θεσπρωτίας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, μέχρι τις 3/9/2015, ημέρα Πέμπτη.

Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριμένο από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ υπόδειγμα τύπου Β.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2664360165 & 100, FAX επικοινωνίας 2664022989, αρμόδιος υπάλληλος για επικοινωνία κα Άρτεμις Ταφέκη.

Read More »
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΣΜΕΡΤΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΣΜΕΡΤΟΥ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015 Rating: 5

Στα «δίχτυα» του ΣΔΟΕ δημόσιοι υπάλληλοι και χωματουργική εταιρία

Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015
Στα «δίχτυα» του ΣΔΟΕ δημόσιοι υπάλληλοι και χωματουργική εταιρία


Λαβράκια έβγαλαν για μία ακόμη φορά οι έλεγχοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος τον Ιούλιο, μετά το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές δηλώσεις των προηγούμενων ετών.

Ανάμεσα στις δεκάδες περιπτώσεις που ξεχωρίζουν, περιλαμβάνονται τρεις, από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Ηπείρου. Στις δύο πρωταγωνιστές της φοροδιαφυγής είναι δημόσιοι υπάλληλοι ενώ στην τρίτη εταιρία χωματουργικών.

Αναλυτικά:

1. Ανδρόγυνο δημοσίων υπαλλήλων προσαύξησε την περιουσία του κατά 175.000,94 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές τους δηλώσεις.

2. Δημόσιος υπάλληλος προσαύξησε την περιουσία του κατά 109.871,94 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

3. Επιχείρηση χωματουργικών εργασιών απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 311.832,00 €, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Read More »
Στα «δίχτυα» του ΣΔΟΕ δημόσιοι υπάλληλοι και χωματουργική εταιρία  Στα «δίχτυα» του ΣΔΟΕ δημόσιοι υπάλληλοι και χωματουργική εταιρία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015 Rating: 5

Στις όχθες του Αχέροντα

Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015
Στις όχθες του Αχέροντα
 

Μια «βουτιά» στην ιστορία και τη μυθολογία!Λίγο πριν το καλοκαίρι δώσει την θέση του οριστικά στο φθινόπωρο κάντε μια διαφορετική βουτιά στις όχθες του θρυλικού ποταμού Αχέροντα. Εξίσου δροσιστική και παράλληλα μια βουτιά στην ιστορία και τη μυθολογία!

Στον Αχέροντα μπορεί να φτάσει κανείς οδικώς. Στα παιδικά βιβλία της ιστορίας περιγράφεται ως «…Ένα ακρογιάλι μικρό, με γύρω φουντωτά της Περσεφόνης δάση, όλο από λεύκες λυγερές και ιτιές καρποτινάχτρες». Η περιγραφή αυτή του Ομήρου μοιάζει να είναι η μόνη ικανή για να περιγράψει την ομορφιά του μοναδικού φυσικού αυτού τοπίου.

Τόσο τα στενά και οι εκβολές του Αχέροντα όσο και η ευρύτερη περιοχή ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000. Αξίζει να αναφερθεί ότι η περιοχή φιλοξενεί 699 είδη χλωρίδας (εκ των οποίων τα 449 συναντώνται στο δέλτα και τα 250 στα στενά), ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των σπάνιων ειδών πανίδας της περιοχής. Ακόμη και σήμερα το όνομα του Αχέροντα, που κατά την αρχαιότητα οδηγούσε στο βασίλειο του Άδη, προξενεί δέος. Η επικρατέστερη θεωρία θέλει η ονομασία του ποταμού Αχέροντα να προέρχεται από τη λέξη «άχος», που σημαίνει θλίψη αναφερόμενη στη θλίψη του θανάτου.


Το ταξίδι του ποταμού σχεδόν σε όλη τη Δυτική Ήπειρο, διατρέχοντας τρεις νομούς - Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, μέχρι το τέλος της διαδρομής του και την εκβολή του στο Ιόνιο, καλύπτει μια έκταση 64 χιλιομέτρων.

Ταξιδέψτε σε ένα αέναο σύμβολο της ιστορίας, μέσα από αρχέγονους θρύλους, με φόντο ένα τοπίο που μοιάζει σχεδόν ανέγγιχτο. Οι βαθιές χαράδρες και τα τυλιγμένα στην ομίχλη έλη, συνδέθηκαν με τα μυστήρια του Κάτω Κόσμου και το βασίλειο του Πλούτωνα, μέσα από διηγήσεις που καθήλωναν ανέκαθεν μικρούς και μεγάλους.

Σήμερα στις εκβολές του Αχέροντα φιλοξενείται ένα ενδιαφέρον οικοσύστημα, όπου ξεχωρίζουν οι νεροχελώνες και οι λιβελούλες, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε με μια βαρκάδα με αφετηρία τα νερά του Όρμου Αμμουδιάς στην Πρέβεζα.


Στα πέντε τελευταία του χιλιόμετρα ο ποταμός είναι πλωτός και βαρκάρηδες κάνουν τουριστικές διαδρομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Σας προσφέρουν μάλιστα και μια βόλτα στις παραλίες του Ιονίου δίπλα.

Ο διάπλους με το καραβάκι καταλήγει στο χωριό Μεσοπόταμος, κοντά στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Συμβουλή μας, μην παραλείψετε να περιηγηθείτε στο χώρο του.

Ακόμη στο δέλτα του γίνεται και ξενάγηση με κανό-καγιάκ, ενώ στο τελευταίο αυτό τμήμα υπάρχει και μια παραποτάμια πεζοπορική διαδρομή 4 χιλιόμετρα, δίπλα στο "Δάσος της Περσεφόνης".

Μετά από μια βόλτα, που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη, μπορείτε να καταφύγετε στην παραλία του χωριού Αμμουδιά, όπου και θα βρείτε αφθονία ψαροταβερνών για να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας.
 

Read More »
Στις όχθες του Αχέροντα Στις όχθες του Αχέροντα  Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015 Rating: 5

Ακυβερνησία ιστιοφόρου σκάφους στα Σύβοτα

Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015
Ακυβερνησία ιστιοφόρου σκάφους στα Σύβοτα


Ακυβέρνητο, λόγω απώλειας πηδαλίου, έμεινε βραδινές ώρες χθες, το Ι/Φ – ΚΑΤΑΜΑΡΑΝ σκάφος “KUDOS ROYALE” σημαίας Μεγάλης Βρετανίας , με πέντε (05) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή κόλπου Συβότων.
Άμεσα στο σημείο, μετέβη το επαγγελματικό σκάφος “ΓΛΑΡΟΣ 4” T.Η. 109 Α΄, στο οποίο επέβαινε και προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, το οποίο εντόπισε και ρυμούλκησε, το “KUDOS ROYALE”στο λιμένα Συβότων, όπου προσδέθηκε με ασφάλεια.
Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δε διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του ανωτέρω σκάφους.
Read More »
Ακυβερνησία ιστιοφόρου σκάφους στα Σύβοτα Ακυβερνησία ιστιοφόρου σκάφους στα Σύβοτα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015 Rating: 5