Τραυματισμός 25χρονης ημεδαπής μέλους πληρώματος πλοίου στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Απριλίου 16, 2024
Τραυματισμός 25χρονης ημεδαπής μέλους πληρώματος  πλοίου στην Ηγουμενίτσα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Ηγουμενίτσας, για τον τραυματισμό μίας 25χρονης ημεδαπής μέλους πληρώματος (ειδικότητας επίκουρου) σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο.

Συγκεκριμένα, τις μεσημβρινές ώρες χθες πριν τον απόπλου του πλοίου για την εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με προορισμό το λιμάνι του Μπρίντιζι Ιταλίας, η 25χρονη τραυματίστηκε στον αριστερό αντίχειρα κατά τη διάρκεια εργασιών στο κατάστρωμα του πλοίου. 

Αρχικά στην 25χρονη παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από το πλήρωμα και με τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας η τραυματίας μετέβη σε ιδιώτη γιατρό.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Τραυματισμός 25χρονης ημεδαπής μέλους πληρώματος πλοίου στην Ηγουμενίτσα Τραυματισμός 25χρονης ημεδαπής μέλους πληρώματος  πλοίου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2024 Rating: 5

Ανοιχτή επιστολή προς τον Θεσπρωτικό λαό και τις αρχές του τόπου

Τρίτη, Απριλίου 16, 2024
Ανοιχτή επιστολή προς τον Θεσπρωτικό λαό και τις αρχές του τόπου


Στα μέσα του Φλεβάρη δυο νεαροί με μοτοσικλέτα συγκρούστηκαν με αγελάδα στην επαρχιακή οδό Πλαταριάς–Συβότων. Νεκρό το ζώο, με μικροτραυματισμούς οι νεαροί. Στις 18 Φλεβάρη 32χρονος που κατευθυνόταν προς Πλαταριά στην Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας – Πρεβέζης, ήρθε αντιμέτωπος με αγελάδα και στην προσπάθειά του να την αποφύγει, έκανε ελιγμό με αποτέλεσμα την ανατροπή, την πλήρη καταστροφή του αυτοκινήτου του αλλά και τον τραυματισμό του ίδιου.
Λίγες μέρες αργότερα, και πάλι επί της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας – Πρεβέζης, κοντά στο Έλος Καλοδικίου, αυτοκίνητο συγκρούστηκε με δυο αγελάδες. 
Ο οδηγός απέφυγε τον τραυματισμό, το δε όχημα υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές. 
Τα ζώα δυστυχώς θανατώθηκαν.


Αλήθεια, ποιος θα είναι ο επόμενος;;; 
Θα είναι μοτοσικλέτα και θα κινδυνεύσουν ένα–δυο άτομα; Θα είναι ΙΧ και μπορεί να κινδυνεύσει ολόκληρη οικογένεια ή θα είναι λεωφορείο και θα κινδυνεύσει σύνολο ατόμων;
Θεωρούμε δικαίωμα του κάθε Θεσπρωτού να κυκλοφορεί με ασφάλεια στους δημόσιους δρόμους και ιδιαίτερα στην Εθνική Οδό.
Πιστεύουμε ότι η ευθύνη για το ότι κυκλοφορούν αγελάδες στους δημόσιους δρόμους δε βαραίνει μόνο τους αγελαδοτρόφους, αλλά κυρίως την πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές που ανέχονται χρόνια τώρα αυτή την κατάσταση.
Καλούμε την πολιτεία να πάρει όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα, ώστε να σταματήσει το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο.

ΟΧΙ ΣΤΑΒΛΟΙ ΚΑΙ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΟΔΟΥΣ!
ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΓΙ’ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ!

Υπογράφοντας αυτό το κείμενο βοηθάς να αναδειχθεί και ν’ αντιμετωπισθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Read More »
Ανοιχτή επιστολή προς τον Θεσπρωτικό λαό και τις αρχές του τόπου Ανοιχτή επιστολή προς τον Θεσπρωτικό λαό και τις αρχές του τόπου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2024 Rating: 5

Σε Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα ο Πέτρος Κόκκαλης

Τρίτη, Απριλίου 16, 2024
Σε Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα ο Πέτρος Κόκκαλης

Ήπειρος 16 Απριλίου 2024 – Ολοκληρώθηκε σήμερα η περιοδεία του Πέτρου Κόκκαλη, Ευρωβουλευτή των Πρασίνων και Γραμματέα του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ, σε περιοχές της Ηπείρου.

Αρχικά συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ιωαννιτών, κ. Θωμά Μπέγκα, με τον οποίο συζήτησαν για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. «Τα Ιωάννινα είναι μία από τις 6 ελληνικές πόλεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα "Αποστολή Ορίζοντας" για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, γεγονός που αποτελεί προμετωπίδα της μάχης των πόλεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Τα Ιωάννινα μόλις ολοκλήρωσαν το κλιματικό τους σύμφωνο και πήραν την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το επόμενο βήμα», τόνισε ο κ. Κόκκαλης, προσθέτοντας ότι η πράσινη, δίκαιη μετάβαση και η προσαρμογή στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, μπορούν να δώσουν νέες ευκαιρίες βιωσιμότητας σε ορεινές περιοχές όπως τα Ιωάννινα.Ακολούθησε συνάντηση με εκπροσώπους της περιφερειακής ένωσης επιχειρήσεων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ), που στα Ιωάννινα συνθέτει το πιο ζωντανό οικοσύστημα ΚΑΛΟ της χώρας, αφού αποτελείται από πολλές και διαφορετικές κοινωνικές επιχειρήσεις που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων και συνεργάζονται μεταξύ τους. Η οργάνωση ELECTRA ENERGY που στηρίζει ενεργειακές κοινότητες σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) τα «Ψηλά Βουνά» που ενισχύει την ορεινή οικονομία και τον πρωτογενή τομέα, το «P2P Lab» που στηρίζει τη διεπιστημονική έρευνα, το διαμοιρασμό γνώσης και τον αντίκτυπο των ανοικτών τεχνολογιών, καθώς και εταιρείες που ασχολούνται με το μάρκετινγκ, αποτελούν σπουδαίο παράδειγμα κοινωνικής, αλληλέγγυας οικονομίας.

Η περιοδεία του Πέτρου Κόκκαλη ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο δήμο Ηγουμενίτσας, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος, κ. Παναγιώτης Νταής, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, με κεντρικά θέματα συζήτησης τα προβλήματα ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας του δήμου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κόκκαλης, η διαχείριση απορριμμάτων, η βιώσιμη ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, η πράσινη συμφωνία, καθώς και η δημιουργία των κατάλληλων βιώσιμων υποδομών για τη σύνδεση του λιμένα με την Αλβανία και το Άκτιο είναι αναγκαίες συνθήκες για το δήμο Ηγουμενίτσας που αποτελεί σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο της χώρας στα δυτικά. Η ιδιωτικοποίηση του λιμένα και οι σχέσεις με το νέο ιδιοκτήτη είναι ένα ζήτημα που καλούνται να διαχειριστούν οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, με γνώμονα το όφελος των πολιτών και της πόλης.
Read More »
Σε Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα ο Πέτρος Κόκκαλης Σε Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα ο Πέτρος Κόκκαλης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2024 Rating: 5

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Τρίτη, Απριλίου 16, 2024
ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ


Απεργία 17 Απρίλη: όλοι/ όλες στην απεργία - όλοι / όλες στο δρόμο
10:30 πμ πλατεία δημαρχείου Ηγουμενίτσας

Η κυβέρνηση και η αντιλαϊκή πολιτική να ανατραπούν στους δρόμους του αγώνα!

Η οργή κατά της κυβέρνησης της ΝΔ διαρκώς μεγαλώνει. Η προκλητική και κυνική συγκάλυψη των ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη, έτσι ώστε να μείνουν άθιχτα η κυβερνητική πολιτική, οι υπουργοί και οι ιδιωτικοποιήσεις έχει δημιουργήσει ένα τσουνάμι λαϊκών αντιδράσεων.
Παράλληλα η οργή των εργαζόμενων και της νεολαίας για την λεηλασία της ακρίβειας, τους μισθούς που τελειώνουν πριν από τον μήνα, την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ και της Υγείας, τον αυταρχισμό και την πολεμική εμπλοκή στη Μέση Ανατολή γίνεται ακόμα πιο δυναμική.
Δεν παίζουν χωρίς αντίπαλο! Ο αντίπαλος είμαστε εμείς!
Η μεγάλη πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη, στο συμπλήρωμα ενός χρόνου από τη δολοφονία των Τεμπών, η απεργία στις 8 Μάρτη με τις γυναίκες στη πρώτη γραμμή, οι συνεχόμενες απεργίες στα νοσοκομεία ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων, στα «επί πληρωμή» απογευματινά χειρουργεία και στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας, οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση, οι καταλήψεις και οι μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ, τα μπλόκα των αγροτών, οι αγώνες των εργαζόμενων στα τηλεφωνικά κέντρα, στην ΛΑΡΚΟ κ.ά., έσπασαν την εικόνα της παντοδυναμίας της κυβέρνησης.
Με τον πανεργατικό ξεσηκωμό, με απεργίες, μαχητικές διαδηλώσεις, με την εργατική τάξη και τον λαό στους δρόμους να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του μπορεί να αλλάξει η κατάσταση, να τσακίσουμε την κυβέρνηση και την πολιτική της.
H απάντηση μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την ισχυροποίηση του κινήματος, των σωματείων και του συντονισμού από τα κάτω και όχι από τις ξεπουλημένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που αρνούνται την κλιμάκωση και τον συντονισμό και ενοποίηση των αγώνων.
Καλούμε τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε μαζική συμμετοχή στην AΠΕΡΓΙΑ 17 Απρίλη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.
Καλούμε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να απαντήσουν στην απεργοσπαστική στάση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, με την οργάνωση από τα κάτω, σε Σωματεία και Ομοσπονδίες, για την συμμετοχή στην απεργία στις 17 Απρίλη.
Για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς μέσω της υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, για κατώτατο μισθό 1200 ευρώ καθαρά.
Για μόνιμη εργασία ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μείωση του χρόνου εργασίας, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
Για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και κρατικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τα επί πληρωμή χειρουργεία και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Για λεφτά για τα δημόσια αγαθά και όχι για εξοπλισμούς και καταστολή, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς διώξεις και απολύσεις, κατάργηση των νόμων που εμποδίζουν το δικαίωμα στην απεργία και τη διαδήλωση, καμία αξιολόγηση του εκφοβισμού και της διάσπασης των εργαζομένων.
Για να πληρώσουν οι πραγματικοί ένοχοι για το έγκλημα στα Τέμπη, για να ξηλωθεί η ιδιωτικοποίηση και να περάσει στο δημόσιο ο σιδηρόδρομος χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο.
Για να σταματήσουμε τη σφαγή στη Γάζα και την εμπλοκή στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στο πόλεμο στο πλευρό του κράτους – τρομοκράτη του Ισραήλ. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα. Λευτεριά στη Παλαιστίνη.
Για να γίνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες καλοδεχούμενοι ενάντια στην ΕΕ-Φρούριο. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το έγκλημα στη Πύλο.
Για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ και η κυβέρνηση της ΝΔ που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας
ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Read More »
ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2024 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες

Τρίτη, Απριλίου 16, 2024
Συνελήφθη ημεδαπός μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες


Ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή της οργάνωσης σε ακόμη 3 υποθέσεις απατών, από τις οποίες αποκόμισαν 153.000 ευρώ και σε 2 απόπειρες, από τις οποίες προσδοκούσαν επιπλέον 150.000 ευρώ

Ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και απάτες κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσες και σε απόπειρα.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε, ο ημεδαπός αποτελούσε μέλος εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη συστηματική τέλεση τηλεφωνικών απατών.

Ως προς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, αυτός συνίσταντο στην πραγματοποίηση αιφνιδιαστικών κλήσεων σε ηλικιωμένα κυρίως άτομα, στα οποία τα μέλη της οργάνωσης προσποιούνταν ότι είναι γιατροί και τους ενημέρωναν ότι απαιτούνταν χρήματα για τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης, στην οποία έπρεπε κατεπειγόντως να υποβληθεί στενό τους συγγενικό πρόσωπο, ύστερα από σοβαρό τραυματισμό που δήθεν είχε υποστεί σε τροχαίο ατύχημα.

Από την αστυνομική έρευνα διακριβώθηκε ότι ο ημεδαπός ήταν επιφορτισμένος να παραλαμβάνει τα χρήματα από τους ανυποψίαστους ηλικιωμένους, που θα πείθονταν.

Χθες (15/4/2024) το βράδυ, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον κατηγορούμενο, διότι όπως προέκυψε, λίγη ώρα νωρίτερα είχε αφιχθεί από την Αθήνα στα Ιωάννινα με ιδιόκτητο αυτοκίνητο και παρέλαβε από ηλικιωμένο το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ.

Τα χρήματα βρέθηκαν στην κατοχή του και αποδόθηκαν στον παθόντα, ενώ το αυτοκίνητό του κατασχέθηκε.

Δρώντας με τον παραπάνω τρόπο τουλάχιστον από τα τέλη του προηγούμενου μήνα, τα μέλη της οργάνωσης κατάφεραν να εξαπατήσουν ακόμη τρία ηλικιωμένα άτομα, (δύο στα Ιωάννινα και ένα στην Καλαμάτα), από τα οποία απέσπασαν συνολικά 153.000 ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν τουλάχιστον ακόμη δύο, από τα οποία είχαν απαιτήσει συνολικά 150.000 ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων για την ταυτοποίηση των υπολοίπων μελών και τυχόν εμπλοκή τους σε παρόμοιες περιπτώσεις συνεχίζεται.


Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες Συνελήφθη ημεδαπός μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2024 Rating: 5

Συνελήφθη αλλοδαπός διωκόμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Τρίτη, Απριλίου 16, 2024
Συνελήφθη αλλοδαπός διωκόμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικώνΣυνελήφθη χθες (15-04-2024) το βράδυ στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός διωκόμενος, ο οποίος, όπως διαπιστώθηκε κατά τον αστυνομικό έλεγχο, είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κέρκυρας σε ποινή κάθειρξης 11 ετών και συνολική χρηματική ποινή -25.000- ευρώ, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Επιπλέον, προέκυψε ότι στερείται των απαιτούμενων ταξιδιωτικών εγγράφων για τη νόμιμη είσοδο και παραμονή του στη χώρα.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.
Read More »
Συνελήφθη αλλοδαπός διωκόμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Συνελήφθη αλλοδαπός διωκόμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2024 Rating: 5

Αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου έτους 2024

Τρίτη, Απριλίου 16, 2024
Αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου έτους 2024


Οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2024 υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση- υπεύθυνη δήλωση, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠ.Α.Α.Τ Ψηφιακές υπηρεσίες - Αίτηση αδειών φύτευσης Αμπέλου (http://e-services.minagric.gr) & με τηλεφωνική υποστήριξη στο τετραψήφιο τηλέφωνο 1540, από την 10η Απριλίου μέχρι και την 26η Απριλίου 2024.

Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σ’ αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Θεσπρωτίας (γραφείο 38) στην κα Τατσάκη Αγαθή ή στο τηλέφωνο 26653 60149.
Read More »
Αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου έτους 2024 Αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου έτους 2024 Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2024 Rating: 5

Σύλληψη δύο αλλοδαπών για λαθραία τσιγάρα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Απριλίου 16, 2024
Σύλληψη δύο αλλοδαπών για λαθραία τσιγάρα
 στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας με τη συνδρομή στελεχών της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών/Ομάδας Κ9 της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας προέβησαν στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών, ηλικίας 24 και 20 ετών, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι εξωτερικού σε Ε.Ι.Χ. όχημα με οδηγό τον 24χρονο και συνοδηγό τον 20χρονο, εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα, σε διάφορα σημεία του οχήματος, διακόσια ενενήντα έξι (296) πακέτα τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης, με σκοπό οι προαναφερθέντες να τα μεταφέρουν παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ηγουμενίτσας που διενεργεί τη προανάκριση, κατασχέθηκε το Ε.Ι.Χ. όχημα, καθώς και τα ανευρεθέντα τσιγάρα, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας.


Read More »
Σύλληψη δύο αλλοδαπών για λαθραία τσιγάρα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Σύλληψη δύο αλλοδαπών για λαθραία τσιγάρα  στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2024 Rating: 5

Και δημόσια υπάλληλος και μέλος του ΔΣ και έμμισθη συνεργάτιδα

Τρίτη, Απριλίου 16, 2024
Και δημόσια υπάλληλος και μέλος του ΔΣ και έμμισθη συνεργάτιδα


Το διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας, με την αριθμό 111 απόφασή του, αποφάσισε τον ορισμό του μέλους του ΔΣ της ΔΕΥΑΗ κας Αικατερίνης Μονάχου, με πλήρη απασχόληση στη ΔΕΥΑΗ και καθήκοντα την εποπτεία, συμβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο τόσο προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της Επιχείρησης, όσο και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες αυτής, με σκοπό την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την οικονομική ανάπτυξη της Επιχείρησης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση. 
Μάλιστα, προτείνει την μηνιαία αμοιβή της, στο ποσό των 800 €/μήνα).  


Το πρόβλημα με τον διορισμό αυτή της κας Μονάχου, που είναι δημοτική σύμβουλος με την παράταξη Νταή, είναι το δεδομένο, πως είναι ήδη δημόσιος υπάλληλος και μάλιστα στη ΔΕΥΑΗ (αποσπασμένη προσωρινά στην Περιφέρεια λόγω της εκλογής της στο δήμο Ηγουμενίτσας), στην οποία είναι και διορισμένο μέλος του ΔΣ της και εκλεγμένη πρόεδρος των εργαζομένων σε αυτή, ενώ με τη σημερινή απόφαση της συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΥΑΗ, στην οποία συμμετείχε και η ίδια (έπρεπε να δηλώσει κώλυμα), γίνεται και έμμισθη σύμβουλος του ΔΣ της υπηρεσίας στην οποία εργάζεται, με έξτρα μισθό 800€/μήνα!!!
Μπερδευτήκατε;
Και εμείς...

Δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι νόμιμη αυτή η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΗ, αλλά σίγουρα εκλείπει το στοιχείο της ηθικής.
Πως γίνεται να είναι μόνιμη υπάλληλος στην υπηρεσία και ταυτόχρονα σύμβουλος ΠΛΗΡΟΥΣ απασχόλησης;
Στην εισήγηση της απόφασης αναφέρεται "Τα συγκεκριμένα καθήκοντα είναι πλήρους απασχόλησης διαρκούν όσο και η θητεία του μέλους του ΔΣ και θα εκτελούνται είτε κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, είτε οποιαδήποτε άλλη μέρα και ώρα, καθώς η ΔΕΥΑΗ είναι 24ωρης λειτουργίας και είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της Επιχείρησης, καθώς διαπιστώθηκαν πολλαπλές εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν να κάνουν με καταναλωτές και με εσωτερικές υποθέσεις της Επιχείρησης".
Αφού δηλαδή οι υπάλληλοι δεν προλαβαίνουν (;) να "βγάλουν" τη δουλειά, προσλαμβάνουμε ένα άτομο, που τυχαία είναι και υπάλληλος, από αυτούς που δεν "βγάζουν" τη δουλειά και μάλιστα σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Καταλάβατε; Τί όχι;;;
Το μόνο σίγουρο είναι πως η ατμόσφαιρα μυρίζει παλιό - ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ, στις δόξες του!
Λίγη αυτοσυγκράτηση σύντροφοι δε βλάπτει.

Δείτε την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΗ:
Read More »
Και δημόσια υπάλληλος και μέλος του ΔΣ και έμμισθη συνεργάτιδα Και δημόσια υπάλληλος και μέλος του ΔΣ και έμμισθη συνεργάτιδα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2024 Rating: 5

Ακρίβεια: Έρχονται δύο «καλάθια» ενόψει Πάσχα – Πότε θα είναι σε ισχύ

Τρίτη, Απριλίου 16, 2024
Ακρίβεια: Έρχονται δύο «καλάθια» ενόψει Πάσχα – Πότε θα είναι σε ισχύ


Σε ισχύ αναμένεται να τεθούν από την επόμενη εβδομάδα τα δύο «καλάθια» που σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης ενόψει του Πάσχα.

Πρόκειται για το πασχαλινό «καλάθι του νοικοκυριού» που θα εφαρμοστεί στα σούπερ μάρκετ και το οποίο θα περιλαμβάνει προϊόντα που γεμίζουν το τραπέζι των καταναλωτών για το Πάσχα καθώς και το «καλάθι των νονών» στα καταστήματα παιχνιδιών, που θα περιέχει λαμπάδες αλλά και παιχνίδια.

Τα δύο «καλάθια» του Πάσχα εφαρμόζονται για δεύτερη χρονιά στην αγορά, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές στα προϊόντα με αυξημένη ζήτηση κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Όπως επεσήμανε τη Δευτέρα, άλλωστε, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, παρότι καταγράφονται τάσεις αποπληθωρισμού, «έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας μέχρι να δούμε τις τιμές στα ράφια να σταθεροποιούνται συνολικά και να αποκλιμακώνονται».

Το «καλάθι του Πάσχα» αναμένεται να κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 24 Απρίλιου και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα περιλαμβάνει προϊόντα αντίστοιχα με το περσινό. 
Δηλαδή: αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολάτα. Υπενθυμίζεται ότι το εποχικό αυτό «καλάθι», λειτουργεί συμπληρωματικά με το «Καλάθι του νοικοκυριού» που ήδη περιέχει μία σειρά από κατηγορίες τροφίμων. «Θέλουμε στο πασχαλινό καλάθι, οι τιμές να κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα ή να είναι και χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι», τόνισε ο κ. Σκρέκας ενώ σε ό,τι αφορά την τιμή σε αρνί και κατσίκι εκτίμησε πως θα πρέπει να κυμανθεί περί τα 10 ευρώ το κιλό και χαμηλότερα.

Όσον αφορά στο «Καλάθι των νονών», όπως και πέρσι αλλά και στο αντίστοιχο «Καλάθι του Αϊ Βασίλη» που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα, συμμετέχουν οι επιχειρήσεις παιχνιδιών με ετήσιο τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ αλλά και εθελοντικά όσες με μικρότερο κύκλο εργασιών το επιθυμούν. Αναμένεται να κάνει πρεμιέρα την ίδια περίοδο, ενδεχομένως και λίγες μέρες νωρίτερα από το «πασχαλινό καλάθι», ενώ θα περιλαμβάνει εκτός από τις λαμπάδες και διάφορες κατηγορίες παιχνιδιών. Την προηγούμενη χρονιά περιείχε: λαμπάδες και παιχνίδια, σοκολατένια αυγά, επιτραπέζια και παζλ, παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, οχήματα – τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια, λούτρινα και μουσικά παιχνίδια.
Read More »
Ακρίβεια: Έρχονται δύο «καλάθια» ενόψει Πάσχα – Πότε θα είναι σε ισχύ Ακρίβεια: Έρχονται δύο «καλάθια» ενόψει Πάσχα – Πότε θα είναι σε ισχύ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2024 Rating: 5

Καραγκούνης και Ζαγοράκης στο φιλικό Παραμυθιάς και Καναλακίου για τον 48χρονο αγνοούμενο Δημήτρη

Τρίτη, Απριλίου 16, 2024
Καραγκούνης και Ζαγοράκης στο φιλικό Παραμυθιάς και Καναλακίου για τον 48χρονο αγνοούμενο ΔημήτρηΔύο εμβληματικοί αρχηγοί της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου θα τιμήσουν με την παρουσία τούς τον φιλικό αγώνα των παλαίμαχων της Παραμυθιάς και του Καναλακίου για τον 48χρονο Δημήτρη, ο οποίος αγνοείται εδω και 2 μήνες, οταν εξαφανίστηκε μυστηριωδώς ενώ βρισκόταν για υποβρύχιο ψάρεμα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αμουδιάς.

Γιώργος Καραγκούνης και Θοδωρής Ζαγοράκης θα βρεθούν στο Δημοτικό Στάδιο Καναλακίου, με την ημερομηνία του αγώνα να αλλάζει για το Σάββατο του Λάζαρου 27/4 λόγω υποχρεώσεων του Γιώργου καραγκούνη με την UEFA

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη


Read More »
Καραγκούνης και Ζαγοράκης στο φιλικό Παραμυθιάς και Καναλακίου για τον 48χρονο αγνοούμενο Δημήτρη Καραγκούνης και Ζαγοράκης στο φιλικό Παραμυθιάς και Καναλακίου για τον 48χρονο αγνοούμενο Δημήτρη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2024 Rating: 5

Meteo : Σε ακραία επίπεδα η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας

Τρίτη, Απριλίου 16, 2024
Meteo : Σε ακραία επίπεδα η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας


Παράλληλα με τις ακραία υψηλές τιμές θερμοκρασίας του αέρα που παρατηρούνται στη χώρα μας και η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται σε πρωτοφανή για την εποχή υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με το meteo, ήδη σε περιοχές του Νοτίου Ιονίου και των Δωδεκανήσων παρατηρούνται τιμές άνω των 20 °C στα πρώτα 10 εκ βάθος στην επιφάνεια της θάλασσας.

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, σε σχέση με την περίοδο 2008-2023. Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις εντοπίζονται στο Βόρειο Αιγαίο όπου ξεπερνούν τοπικά και τους 5 °C.Meteo
«Καμπανάκι» των ειδικών για την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών

Η δραματική αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι ζητούν να ενισχυθεί η έρευνα για τις αλλαγές που προκαλούνται, εκφράζοντας φόβους για καταστροφικές επιπτώσεις στο κλίμα στο σύνολό του.

«Οι αλλαγές γίνονται τόσο γρήγορα που δεν είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε τον αντίκτυπο» που έχουν, αναγνωρίζει ο Βίνταρ Χέλγκεσεν, εκτελεστικός γραμματέας της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της UNESCO, ο οποίος τονίζει ότι «επείγει η αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης των ωκεανών».

«Είναι απαραίτητο να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την παρατήρηση και την έρευνα σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη Διάσκεψη της Δεκαετίας των Ωκεανών στη Βαρκελώνη, στην οποία συμμετείχαν 1.500 επιστήμονες, εκπρόσωποι κρατών ή οργανώσεων, και σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες της.

Η θερμοκρασία των ωκεανών, οι οποίοι καλύπτουν το 70% της επιφάνειας της Γης και έχουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος, έφτασε σε νέο απόλυτο ρεκόρ τον Μάρτιο, με κατά μέσον όρο 21,07 βαθμούς Κελσίου να μετρώνται στην επιφάνεια της θάλασσας, με εξαίρεση τις ζώνες κοντά στους πόλους, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

Η άνοδος αυτή της θερμοκρασίας, η οποία δεν σταματά να επιδεινώνεται μήνα τον μήνα εδώ και έναν χρόνο, απειλεί τη θαλάσσια ζωή και προκαλεί μεγαλύτερη υγρασία στην ατμόσφαιρα, πράγμα συνώνυμο με πιο ασταθείς καιρικές συνθήκες, όπως ισχυροί άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές.
Read More »
Meteo : Σε ακραία επίπεδα η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας Meteo : Σε ακραία επίπεδα η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2024 Rating: 5

Στo Κάουνας της Λιθουανίας το 1ο ΓΕΛ Πρέβεζας στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS + «Climate Action starts from Local Level»

Τρίτη, Απριλίου 16, 2024
Στo Κάουνας της Λιθουανίας το 1ο ΓΕΛ Πρέβεζας στο πλαίσιο του προγράμματος
ERASMUS + «Climate Action starts from Local Level»


Στο Κάουνας και το Βίλνιους της Λιθουανίας ταξίδεψε αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών του 1ου ΓΕΛ Πρέβεζας από 7 μέχρι 13 Απριλίου 2024. Η εκπαιδευτική επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ «Climate Action starts from Local Level». Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης καθηγητές και μαθητές από Ρουμανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία και Τουρκία.

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος , η απόκτηση οικολογικής συνείδησης , η αειφόρος ανάπτυξη και η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των λαών.


Στη διάρκεια του προγράμματος μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στο Κάουνας και στο Βίλνιους. Οι μαθητές πραγματοποίησαν παρουσιάσεις σχετικά με τον βαθμό υλοποίησης πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος σε κάθε χώρα και συμμετείχαν σε πολλά εργαστήρια σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το πρότυπο αιολικό πάρκο του Ταουραγκέ και το διαδραστικό μουσείο ενέργειας και Τεχνολογίας στο Βίλνιους.

Οι εμπειρίες όλων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα ήταν μοναδικές. Η επόμενη συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη από 7 ως 13 Οκτωβρίου 2024.


Read More »
Στo Κάουνας της Λιθουανίας το 1ο ΓΕΛ Πρέβεζας στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS + «Climate Action starts from Local Level» Στo Κάουνας της Λιθουανίας το 1ο ΓΕΛ Πρέβεζας στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS + «Climate Action starts from Local Level» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2024 Rating: 5

Απάντηση ΔΕΕΠ (ΝΔ) σε δημοσίευμα του ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας

Τρίτη, Απριλίου 16, 2024
Απάντηση ΔΕΕΠ (ΝΔ) σε δημοσίευμα του ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας


Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας, για άλλη μια φορά, επιχειρεί να προκαλέσει σύγχυση σε χιλιάδες πολίτες οι οποίοι δικαίως αγωνιούν για την προστασία της περιουσίας τους, επιχειρώντας να σπείρει πανικό και να ανακαλύψει προβλήματα που δεν υπάρχουν.

Εμείς οφείλουμε να θυμίσουμε σε εκείνους που παίζουν με την αγωνία του κόσμου ότι:
Το γραφείο κτηματογράφησης στην Ηγουμενίτσα δέχεται δηλώσεις.
Δεν έχει ενεργοποιηθεί διάταξη επιβολής προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις και
Κυρίως, ότι η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι στις 30 Νοεμβρίου 2024.

Τέλος, προσωπικοί απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί, δεν ταιριάζουν σε ένα κόμμα που εποφθαλμιά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος
της ΔΕΕΠ Θεσπρωτίας
Κωνσταντίνου Θεοφάνης
Read More »
Απάντηση ΔΕΕΠ (ΝΔ) σε δημοσίευμα του ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας Απάντηση ΔΕΕΠ (ΝΔ) σε δημοσίευμα του ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2024 Rating: 5

Μήνυμα του Μάριου Κάτση για την υποψηφιότητά του στις Ευρωεκλογές

Τρίτη, Απριλίου 16, 2024

Μήνυμα του Μάριου Κάτση για την υποψηφιότητά του στις ΕυρωεκλογέςΕυχαριστώ από καρδιάς τα μέλη και τους φίλους/ες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχίας που με τίμησαν με την ψήφο τους και τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο στις ερχόμενες κρίσιμες Ευρωπαϊκές εκλογές. Όπως επίσης ευχαριστώ και τους συνυποψηφίους μου, που δώσαμε έναν όμορφο και συλλογικό αγώνα, με κοινό στόχο και όραμα να πετύχουμε την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και να έχει η Ήπειρος δυνατή φωνή στη μάχη αυτή. 
Δεκάδες εκατοντάδες πολίτες και από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου, άφησαν τη βολή τους και συμμετείχαν είτε δια ζώσης, είτε ηλεκτρονικά, στην πρωτόγνωρη αμεσοδημοκρατική εκλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών. Αυτό από μόνο του ως γεγονός, είναι συγκινητικό και μαρτυρά τη θέληση της κοινωνίας για συμμετοχή και έκφραση, μέσα από ένα κόμμα που αλλάζει και δυναμώνει, ένα κόμμα των μελών, σε μια εποχή νέα και σε ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα, με τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. 
Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου για άλλη μια φορά, συνιστά αναγνώριση για τις μάχες που δώσαμε στο παρελθόν και τη δημόσια παρουσία, κυρίως όμως συνιστά ευθύνη για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Στις 9 Ιουνίου λοιπόν, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να σταλεί ένα μήνυμα δυσαρέσκειας για την πολιτική της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών, της καταπάτησης του κράτους δικαίου και τον ευτελισμό των θεσμών. Να τιμωρηθεί η αλαζονεία και η περιφρόνηση με την οποία πορεύεται η κυβέρνηση.
Κυρίως όμως, είναι η αφετηρία για μια νέα Ελλάδα, με ανάπτυξη για όλους, κοινωνικό κράτος και ζωή με αξιοπρέπεια. Δεν αξίζει στις Ελληνίδες και στους Έλληνες να αμείβονται λιγότερο, να δουλεύουν περισσότερο και να έχουν το χειρότερο βιοτικό επίπεδο από τους Ευρωπαίους συμπολίτες τους. 
Το επόμενο διάστημα μαζί με όλες/ους εσάς, θα διαμορφώσουμε τις προτάσεις μου για την ατζέντα που θα διεκδικήσω να εκπροσωπήσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 
Μια ευκαιρία να στηριχτούν οι δυνάμεις εκείνες και τα πρόσωπα, που θα καταθέσουν ρεαλιστικές προοδευτικές προτάσεις στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, όπως η 4η βιομηχανική επανάσταση, ο εκδημοκρατισμός της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να είναι εργαλείο απελευθέρωσης με κοινωνικό όφελος, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και φυσικά, η ενίσχυση των πολιτικών συνοχής στην ΕΕ, με σκοπό τη σύγκλιση των φτωχότερων χωρών και περιφερειών όπως είναι η Ελλάδα και η Ήπειρος, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 
Συνεχίζουμε μαζί σε νέους αγώνες, με νέες προκλήσεις, νέα καθήκοντα και παρακαταθήκη το ήθος, την εργατικότητα και την παραγωγή πολιτικής με περιεχόμενο και ουσία. Για μια Ελλάδα - σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, για μια Ευρώπη που θα γυρίσει στις ιδρυτικές της αρχές και αξίες.

Με εκτίμηση,
Μάριος Σπ. Κάτσης 
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής 
ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ
Read More »
Μήνυμα του Μάριου Κάτση για την υποψηφιότητά του στις Ευρωεκλογές Μήνυμα του Μάριου Κάτση για την υποψηφιότητά του στις Ευρωεκλογές Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2024 Rating: 5

Συντάξεις: Αναδρομικά σε 370.000 συνταξιούχους – Ποιοι θα λάβουν έως 4.000 ευρώ

Τρίτη, Απριλίου 16, 2024
Συντάξεις: Αναδρομικά σε 370.000 συνταξιούχους – Ποιοι θα λάβουν έως 4.000 ευρώ

Πολύ πιθανό η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ), που θα συνεδριάσει την Τετάρτη για τις περικοπές των Δώρων, να είναι υπέρ των συνταξιούχων γεγονός που -σε πρώτη φάση- θα ανάψει το πράσινο φως για αναδρομικά σε 370.000 συνταξιούχους με ποσά ως 4.000 ευρώ, θεωρεί το υπουργείο Εργασίας.

Αν η απόφαση του ΑΕΔ βγει υπέρ των συνταξιούχων, θα επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του 2015, του 2019 και του 2021, με τις οποίες έχει κριθεί ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφές από τις περικοπές που τους επιβλήθηκαν στο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, σε κύριες, και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στα Δώρα.

Από το 11μηνο αυτό οι συνταξιούχοι πληρώθηκαν αναδρομικά μόνον για τις περικοπές των κύριων συντάξεων, ενώ εκκρεμούν τα αναδρομικά για τις επικουρικές και τα Δώρα.

Στο υπουργείο Εργασίας είναι έτοιμοι για το ενδεχόμενο το ΑΕΔ να δικαιώσει τους συνταξιούχους και μάλιστα το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι η σύνθεση του Δικαστηρίου αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από δικαστές του ΣτΕ, δηλαδή από τους δικαστές που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Το ποσό των αναδρομικών για επικουρικές και Δώρα μόνον για τους 370.000 συνταξιούχους με προσφυγές δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Αν μπουν και τα Δώρα των κύριων συντάξεων, για τους 370.000 συνταξιούχους, τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 750 εκατ. ευρώ. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει ότι θα πρέπει να επιστραφούν οι περικοπές και σε όσους δεν άσκησαν προσφυγή, τότε ο λογαριασμός ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, και μπορεί να πληρωθεί μόνον σε δόσεις.

Αν το ΑΕΔ κρίνει ότι οι περικοπές είναι συνταγματικές τότε ανατρέπονται όλα και θα προκύψει ένα πρωτοφανές δικαστικό παράδοξο, με συνταξιούχους από τη μια μεριά, που θα έχουν κερδίσει και πληρωθεί αναδρομικά 11μήνου με αποφάσεις Πρωτοδικείων και συνταξιούχους που δεν θα πάρουν τίποτε, επειδή οι αγωγές τους δεν πρόλαβαν να δικαστούν! Οι αγωγές που δεν πρόλαβαν να δικαστούν είναι οι περισσότερες.

Αν το ΑΕΔ δικαιώσει τους συνταξιούχους, τότε τα επίδικα αναδρομικά είναι για τις επικουρικές και τα Δώρα του 11μήνου. Για αυτά τα ποσά ο νόμος 4714/2020 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση όταν πλήρωσε τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις, προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι μπορούν να τα διεκδικήσουν στα δικαστήρια, αρκεί να είχαν κάνει προσφυγές ως τον Ιούλιο του 2020.

Η εκδίκαση των αναδρομικών στις δίκες που βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι να παγώσουν όλες οι υποθέσεις έως την κρίση του ΑΕΔ, κατέληγε υπέρ των συνταξιούχων. Στην περίπτωση λοιπόν που το ΑΕΔ δικαιώσει τους συνταξιούχους, τότε αυτομάτως δικαιώνονται όλες οι αγωγές που εκκρεμούν για τα αναδρομικά επικουρικών και Δώρων.

Στο σενάριο αυτό, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο που περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες:

1.Να εξακριβωθεί πόσοι συνταξιούχοι έχουν εκκρεμείς δίκες με αγωγές ως τον Ιούλιο του 2020.

2.Να υπολογιστεί το ποσό -κατ΄εκτίμηση- των αναδρομικών που δικαιούνται.

3.Να βρεθεί η νομοθετική λύση για τον τερματισμό των δικών και την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους.

Ωστόσο, πριν οριστεί η νέα δίκη στο ΑΕΔ για το αν είναι συνταγματικές ή όχι οι περικοπές των Δώρων, τα δικαστήρια δικαίωναν τους συνταξιούχους και με τόκους ως 2.500 ευρώ επί των αναδρομικών που πληρώθηκαν στις κύριες συντάξεις!

Ετσι λοιπόν αν η απόφαση του ΑΕΔ επαναβεβαιώσει ότι οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές, τότε το πακέτο των αναδρομικών που θα κληθεί να καταβάλει η κυβέρνηση θα πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από τις επιστροφές 11μήνου για επικουρικές και Δώρα, τους τόκους που οφείλονται στα αναδρομικά των κύριων συντάξεων.

Τα σενάρια επιστροφών αν ανάψει πράσινο από ΑΕΔ

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι όσοι έχουν προσφύγει με αγωγές στα δικαστήρια θα πάρουν τα αναδρομικά που διεκδικούν. Αν η απόφαση του ΑΕΔ δικαιώσει τους συνταξιούχους τότε η κυβέρνηση θα πρέπει αφενός να φέρει νομοθετική ρύθμιση για να επισπεύσει τις πληρωμές σε όσους έχουν αγωγές και αφετέρου να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με άλλους 900.000 συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια επειδή πίστεψαν ότι θα πάρουν πίσω τις μειώσεις που κρίθηκαν παράνομες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Αν η απόφαση του ΑΕΔ είναι υπέρ των συνταξιούχων, τα σενάρια που θα εξεταστούν είναι τα εξής:

1.Να πληρωθούν με ένα εφάπαξ ποσό της τάξης των 600 ως 800 ευρώ οι συνταξιούχοι που δεν προσέφυγαν δικαστικά, και όσοι έχουν εκκρεμείς δίκες να πληρωθούν τα αναδρομικά που διεκδικούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις στα δικαστήρια.

2.Να πληρωθούν τα αναδρομικά μόνο στους συνταξιούχους που έχουν καταθέσει αγωγές.

Ανεξάρτητα από την απόφαση όμως σε εκκρεμότητα είναι και αναδρομικά του Δημοσίου για την ΕΑΣ που επίσης κρίθηκε αντισυνταγματική. Αν προστεθεί και η ΕΑΣ στα χρωστούμενα αναδρομικά, τότε οι δικαιούχοι αυξάνονται με επιπλέον 350.000 συνταξιούχους από το Δημόσιο και ο λογαριασμός, ανεβαίνει κατά 400 εκατ. ευρώ.

Τι μπορεί να σημαίνει για τους συνταξιούχους μια ακύρωση των δικαστικών τους διεκδικήσεων;

Μια ανατροπή στο ΑΕΔ με ακυρωτική απόφαση για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων, πέρα από τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα πυροδοτήσει, μπορεί να ανοίξει και παράθυρο για ανάλογες περικοπές στο μέλλον οι οποίες θα θεωρηθούν συνταγματικές για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Στην πράξη, αν χάσουν τη δίκη οι συνταξιούχοι εξασθενεί σημαντικά το υποστηρικτικό υπόβαθρο που θα αποτρέπει πιθανές περικοπές στο μέλλον. Πέραν αυτών, θα δημιουργηθούν συνταξιούχοι δύο κατηγοριών: Εκείνοι που πριν το ΑΕΔ πήραν αναδρομικά επειδή οι περικοπές ήταν αντισυνταγματικές και οι άλλοι που μετά το ΑΕΔ δεν θα δικαιούνται τίποτα επειδή οι ίδιες περικοπές… έπαψαν να είναι αντισυνταγματικές.

Τα ποσά που περιμένουν οι συνταξιούχοι

Η νέα δίκη αφορά τις περικοπές για τα Δώρα, αλλά μοιραία θα κριθούν εκ νέου και οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με τους πίνακες του ενθέτου «Ασφάλιση και Συντάξεις», τα αναδρομικά από επικουρικές και Δώρα ανάλογα με το ταμείο στο οποίο ανήκουν οι συνταξιούχοι διαμορφώνονται ενδεικτικά ως εξής:

Για συνταξιούχους ΙΚΑ αναδρομικά από 410 ευρώ ως 2.372 ευρώ.

Για συνταξιούχους από ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών αναδρομικά από 1.111 ευρώ ως 4.004 ευρώ.

Για συνταξιούχους Δημοσίου, αναδρομικά από 727 ευρώ ως 2.820 ευρώ.

Για συνταξιούχους λοιπών επικουρικών ταμείων (Δικηγόρων, Εμποροϋπαλλήλων, Αρτοποιών, κ.ά.) αναδρομικά από 668 ευρώ ως 2.399 ευρώ.

Για συνταξιούχους ΝΑΤ αναδρομικά μόνον για τη μείωση επικουρικής από τον νόμο 4093 και τα Δώρα επικουρικής από 503 ευρώ ως 1.985 ευρώ.

Read More »
Συντάξεις: Αναδρομικά σε 370.000 συνταξιούχους – Ποιοι θα λάβουν έως 4.000 ευρώ Συντάξεις: Αναδρομικά σε 370.000 συνταξιούχους – Ποιοι θα λάβουν έως 4.000 ευρώ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2024 Rating: 5

Δράσεις το ΚΥ Ηγουμενίτσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Τρίτη, Απριλίου 16, 2024
Δράσεις το ΚΥ Ηγουμενίτσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου), θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε ότι το ΚΥ Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με την ΤΟΜΥ Ηγουμενίτσας, έχοντας ως προτεραιότητα την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έχει αναλάβει για το σχολικό έτος 2023-2024 να υλοποιήσει δράσεις και παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων Αγωγής Υγείας σε εθνικό επίπεδο από το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το Κέντρο Υγείας και η ΤΟΜΥ Ηγουμενίτσας είναι οι εξής:

1. E-BUG:
α) "Οι μαθητές στη χώρα των μικροβίων"
β) "Γνωρίζω και αντιμετωπίζω τα μικρόβια"
2. Προαγωγή της εθελοντικής αιμοδοσίας
3. Αγωγή Στοματικής Υγείας:
α) "Δόντια γερά-Στοματική υγεία για παιδιά"
β) "Στοματική υγεία και διατροφή"
4. Αγωγή Υγείας για την Ηλιακή Ακτινοβολία-Προστασία: "Έξυπνοι στον ήλιο με ασφάλεια"
5.Υγιεινή και προστασία των Ματιών και της Όρασης - Σ' αγαπώ....σαν τα μάτια μου
6. Η αξία της τρίτης ηλικίας-Κατανοώντας και φροντίζοντας τον παππού και τη γιαγιά
7. "Περιβάλλον και Υγεία"
8. "Προαγωγή της Δωρεάς Οργάνων και των μεταμοσχεύσεων σε παιδιά και εφήβους"
9. "Άσκηση- Δραστηριότητα-Παιχνίδι στη ζωή του παιδιού και του εφήβου"

Στόχος των δράσεων αυτών είναι η προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας και της κοινωνικής ευεξίας των μαθητών, αφενός με την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων τους και της κριτικής σκέψης και αφετέρου με την υιοθέτηση "υγιεινών" στάσεων και συμπεριφορών, ώστε να αναβαθμίσουν το κοινωνικό και φυσικό τους περιβάλλον.

Επιπροσθέτως, ανέλαβε την υλοποίηση της παρέμβασης του Υπουργείου Υγείας με θέμα: "Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας Παιδιών και Εφήβων – ΔΙΩΝΗ", για τον παιδικό - μαθητικό πληθυσμό, μέσω του οποίου πραγματοποιούνται προληπτικές εξετάσεις παιδιών και εφήβων. Συγκεκριμένα εξετάζονται μαθητές:
  • των Παιδικών Σταθμών (για Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή εγγραφής σε Νηπιαγωγείο)
  • του Νηπιαγωγείου (για Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή εγγραφής στην Α' τάξη του Δημοτικού)
  • της Γ' τάξης Δημοτικού (για Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή χρήσης στη Δ' τάξη Δημοτικού)
  • της ΣΤ' τάξης Δημοτικού (για Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή εγγραφής στην Α' τάξη Γυμνασίου)
  • της Γ' τάξης Γυμνασίου (για Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή εγγραφής στην Α' τάξη Λυκείου)
Σκοπός της παρέμβασης/προγράμματος αυτού είναι η έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας και ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων.

Τέλος, ανέλαβε την υλοποίηση της δράσης "Γνωρίζω και Μαθαίνω για τη Μονάδα Υγείας της περιοχής μου-Πλειάδες", που αφορά παιδιά, εφήβους και νέους με αναπηρία. Σκοπός της δράσης αυτής είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας, των μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, καθώς και των δομών Κοινωνικής Φροντίδας και ιδιαίτερα των εκπαιδευομένων εφήβων και νέων με αναπηρία για τον ρόλο, το έργο τις παρεχόμενες υπηρεσίες των Μονάδων και Υπηρεσιών Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να κατανοηθούν οι διαδικασίες και να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε αυτές, προκειμένου να γίνει με βέλτιστο τρόπο η αξιοποίησή τους προς όφελος της υγείας των ωφελούμενων, εξαλείφοντας εμπόδια, στερεότυπα, προκαταλήπτες και φόβους.

Η Αναπληρώτρια Επιστημονικά Υπεύθυνη 
του ΚΥ Ηγουμενίτσας και 
Συντονίστρια Αγωγής Υγείας του ΚΥ
ΑΛΚΗΣΤΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Read More »
Δράσεις το ΚΥ Ηγουμενίτσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας Δράσεις το ΚΥ Ηγουμενίτσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2024 Rating: 5

Πρόστιμο 500€ για καύση σε οικόπεδο στα Σύβοτα

Τρίτη, Απριλίου 16, 2024
Πρόστιμο 500€ για καύση σε οικόπεδο στα Σύβοτα


Στις 12 Απριλίου 2024 ημέρα Παρασκευή, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 500€ από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσπρωτίας σε ημεδαπό, ο οποίος δε διέθετε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, κατά τη διάρκεια καύσης σε οικοπεδικό χώρο στα Σύβοτα.

Όλοι μαζί μπορούμε να περιορίσουμε τις δασικές πυρκαγιές, λαμβάνοντας τα μέτρα πρόληψης. Ενημερωθείτε και από τις ιστοσελίδες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (https://civilprotection.gov.gr/) και του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας (https://www.fireservice.gr/el/home).
Read More »
Πρόστιμο 500€ για καύση σε οικόπεδο στα Σύβοτα Πρόστιμο 500€ για καύση σε οικόπεδο στα Σύβοτα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2024 Rating: 5

ΔΥΠΑ και ΚΕΘΕΑ Ήπειρος συμπράττουν στα αρωματικά φυτά!

Τρίτη, Απριλίου 16, 2024
ΔΥΠΑ και ΚΕΘΕΑ Ήπειρος συμπράττουν στα αρωματικά φυτά!


Ξεκίνησε τη Δευτέρα το νέο εξειδικευμένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης σε συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ.

Το «ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης αρωματικών–φαρμακευτικών φυτών», διάρκειας 295 ωρών, απευθύνεται σε 17 ανέργους-ωφελούμενους του θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ και υλοποιείται, μέσω του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) Ιωαννίνων της ΔΥΠΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΔΥΠΑ θέτει ως προτεραιότητα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης που απευθύνονται σε μέλη ειδικών κοινωνικών ομάδων, με στόχο την ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους σε επαγγελματικά πεδία τα οποία έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας. Τα ζητήματα της απόκτησης νέων γνώσεων και δεξιοτήτων, μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και η επαγγελματική επανένταξη, κρίνονται ιδιαιτέρως κρίσιμα για τον πληθυσμό των πρώην χρηστών, που βρίσκονται στη φάση της κοινωνικής επανένταξής τους.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ωφελούμενοι θα είναι ικανοί να προετοιμάζουν τα αγροτεμάχια, να διακρίνουν τις καλλιεργητικές εργασίες ανά εποχή του έτους, να ακολουθούν τις αρχές εγκατάστασης και ορθής διαχείρισης της καλλιέργειας αρωματικών–φαρμακευτικών φυτών, να εφαρμόζουν τις διαδικασίες συλλογής, επεξεργασίας και μεταποίησής τους, σύμφωνα με τα πρότυπα ποιότητας, να αναζητούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης των παραγωγών και να αναγνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας και τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε:

«Το νέο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, που ξεκινάει σήμερα, αποτυπώνει τη δέσμευση της ΔΥΠΑ στην ενδυνάμωση των άνεργων πολιτών και, ειδικά, όσων αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εργασιακή τους ένταξη. Η συνεργασία μας με το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, μέσω των καινοτόμων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, που υλοποιεί το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) Ιωαννίνων, εντάσσεται στο σχέδιο των παρεμβάσεών μας, με τις οποίες αποσκοπούμε να συνεισφέρουμε στην εξάλειψη των διακρίσεων και να στηρίξουμε αποτελεσματικά την εργασιακή και κοινωνική ένταξη των απεξαρτημένων του θεραπευτικού προγράμματος».

Πηγη epiruspost.gr
Read More »
ΔΥΠΑ και ΚΕΘΕΑ Ήπειρος συμπράττουν στα αρωματικά φυτά! ΔΥΠΑ και ΚΕΘΕΑ Ήπειρος συμπράττουν στα αρωματικά φυτά! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2024 Rating: 5

Επιδότηση εισφορών-μισθών για να αυξηθεί η απασχόληση των γυναικών

Τρίτη, Απριλίου 16, 2024
Επιδότηση εισφορών-μισθών για να αυξηθεί η απασχόληση των γυναικών


Δέσμη κινήτρων για την αύξηση της απασχόλησης των γυναικών επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Τα κίνητρα θα έχουν τη μορφή είτε της επιδότησης των ασφαλιστικών τους εισφορών, είτε της επιδότησης μέρους του μισθού.

Παράλληλα δρομολογούνται αλλαγές και στην επαγγελματική εκπαίδευση των εργαζομένων ώστε να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο και μερίδιο οι ίδιες οι επιχειρήσεις εκπαιδεύοντας το προσωπικό τους σε τομείς και ειδικότητες που έχουν ζήτηση αλλά δεν περιλαμβάνονται πάντα στα προγράμματα που σήμερα υλοποιούνται εξολοκλήρου από πιστοποιημένα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης.

Τις δυο πρωτοβουλίες και κυρίως τα κίνητρα για την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Δό,μνα Μιχαηλίδου. "Αυτό που εξετάζουμε είναι πώς το κράτος θα χρηματοδοτεί είτε το σκέλος των εισφορών, είτε θα καλύπτει μέρος του μισθού προκειμένου οι εργαζόμενες να λαμβάνουν πλήρεις αποδοχές ώστε να είναι μεγαλύτερο το κίνητρο επανένταξης τους στην αγορά εργασίας", ανέφερε η υπουργός. Μιλώντας για την επαγγελματική εκπαίδευση, είπε πως αυτό μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να υλοποιηθεί εντός των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο του υπουργείου αποσκοπεί πρωτίστως στην ένταξη γυναικών που δεν έχουν ξαναεργαστεί και δευτερευόντως στην ταχύτερη επανένταξη στην απασχόληση γυναικών που έχουν βγει εκτός αγοράς εργασίας είτε γιατί δεν βρίσκουν θέση ανάλογη των προσόντων τους, είτε γιατί δεν είναι ικανοποιητικές οι αμοιβές.

Ως προς τα κίνητρα αν επιλεγεί η επιδότηση των εισφορών τότε αυτή μπορεί να καλύπτει ίσως και το 50% από τις εργοδοτικές εισφορές ώστε να αποτελεί ουσιαστικό κίνητρο για αύξηση των προσλήψεων στις γυναίκες.

Αν επιλεγεί ως κίνητρο η επιδότηση μισθού, είναι πιθανό να καλύπτει το 20% ως 30% των αποδοχών ώστε να διευκολυνθούν οι εργοδότες να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης.

Τα κίνητρα θα δοθούν για καθορισμένο αριθμό προσλήψεων και όχι για κάθε πρόσληψη, ενώ θα συνοδευτούν και με υποχρεώσεις όπως η διατήρηση των θέσεων για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς επιδότηση.

Για παράδειγμα, αν το πρόγραμμα αφορά 30.000 προσλήψεις γυναικών με επιδότηση του 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών τότε με έναν μέσο μισθό στα 830 ευρώ, απαιτούνται περίπου 50 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό σε ετήσια βάση.

Πριν από τα κίνητρα που θα αποφασιστούν θα προηγηθεί μια "χαρτογράφηση" όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου ώστε "να δούμε ποιες είναι οι ομάδες που είναι εκτός ή λιγότερο εντός αγοράς εργασίας. Είναι οι συνταξιούχοι, είναι οι γυναίκες, είναι οι νεότεροι σε ηλικία, είναι τα άτομα με αναπηρία. Είναι όλοι οι Έλληνες που έφυγαν από τον τόπο μας, το μισό εκατομμύριο Έλληνες που έχουν φύγει τα προηγούμενα χρόνια"

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μηχανισμού Διάγνωσης των αναγκών στην αγορά εργασίας το 2023 οι περισσότερες προσλήψεις μισθωτών έγιναν στον κλάδο Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης με καταγεγραμμένες 898.665 προσλήψεις και ποσοστό αύξησης 8,7% σε σχέση με το 2022. Από το σύνολο των προσλήψεων το 62,6% αφορούσε άνδρες και το 37,4% γυναίκες Ακολουθούν τα Καταλύματα με 329.388 προσλήψεις (47,4% άνδρες και 52,6% γυναίκες) και το Λιανικό εμπόριο, με 230.748 νέες προσλήψεις (38,4% άνδρες και 61,6% γυναίκες) (ποσοστά αύξησης 13,3% και 10,4% αντίστοιχα σε σχέση με το 2022)

Ως προς τις απολύσεις/αποχωρήσεις οι περισσότερες για το έτος 2023 καταγράφηκαν στον κλάδο της εστίασης, με 899.731 απολύσεις/αποχωρήσεις εκ των οποίων το 62,7% ήταν άνδρες και 37,3% γυναίκες.

Αντίθετα, σε άλλους κλάδους ήταν περισσότερες οι απολύσεις/αποχωρήσεις των γυναικών. Στον κλάδο του τουρισμού (Καταλύματα) το 2023 καταγράφηκαν 324.936 απολύσεις/αποχωρήσεις και στο Λιανικό εμπόριο, 220.912.
Και στους δύο προαναφερόμενους κλάδους το 2023 οι γυναίκες που απολύθηκαν ή αποχώρησαν ήταν περισσότερες από τους άνδρες με ποσοστά 52,7% στον τουρισμό και 60% στο λιανικό εμπόριο.

Η ανεργία στις γυναίκες με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2023, ήταν 14,2% έναντι 8,4% των ανδρών.
Read More »
Επιδότηση εισφορών-μισθών για να αυξηθεί η απασχόληση των γυναικών Επιδότηση εισφορών-μισθών για να αυξηθεί η απασχόληση των γυναικών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2024 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Σήμερα το Πασχαλινό Παζάρι από το ΚΔΑΠ-μεΑ "ΤΟ Εργαστήρι"

Τρίτη, Απριλίου 16, 2024
Ηγουμενίτσα: Σήμερα το Πασχαλινό Παζάρι από το ΚΔΑΠ-μεΑ "ΤΟ Εργαστήρι" 


Σας προσκαλούμε στο ετήσιο Πασχαλινό Παζάρι μας με χειροποίητες λαμπάδες σήμερα Τρίτη 16 Απριλίου στις 10:00 στην πλατεία Δημαρχείου.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Σήμερα το Πασχαλινό Παζάρι από το ΚΔΑΠ-μεΑ "ΤΟ Εργαστήρι" Ηγουμενίτσα: Σήμερα το Πασχαλινό Παζάρι από το ΚΔΑΠ-μεΑ "ΤΟ Εργαστήρι" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2024 Rating: 5

Προς ολοκλήρωση η διασύνδεση POS – Ταμειακών μηχανών

Τρίτη, Απριλίου 16, 2024
Προς ολοκλήρωση η διασύνδεση POS – Ταμειακών μηχανών


Προς ολοκλήρωση βαίνει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές των υπόχρεων προς διασύνδεση επιχειρήσεων. Ήδη το 90% των επιχειρήσεων είτε έχει διασυνδέσει τα συστήματα του, είτε πρόκειται να το πράξει μέχρι το τέλος Απριλίου, καθώς έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει τα προγραμματισμένα ραντεβού με τους τεχνικούς εγκατάστασης.

Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η επιβολή προστίμων σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια.

Σημειώνεται δε πως καμία επιπλέον παράταση δεν πρόκειται να δοθεί. Το έργο βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης, με την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων να έχει συμμορφωθεί.
Ξεκίνησαν οι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ – Δρομολογήθηκαν τα πρώτα πρόστιμα

Από την προηγούμενη εβδομάδα, η ΑΑΔΕ υλοποιεί ήδη ελέγχους σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ οι οποίες δεν προχώρησαν στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές τους μηχανές, ούτε προγραμμάτισαν ραντεβού εντός του Απριλίου. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών έχουν ήδη δρομολογηθεί τα πρώτα 5 πρόστιμα ύψους 10.000 και 20.000Euro.

Εντός των επόμενων ημερών οι έλεγχοι αναμένεται να επεκταθούν και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις ασχέτως τζίρου. Ήδη η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει σε τηλεφωνική επικοινωνία σε 2.900 επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1 εκατ. ευρώ που δεν συμμορφώθηκαν με τα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η καθυστέρηση στις διαδικασίες της διασύνδεσης οφείλεται σε ανωτέρα βία ή αμέλεια. Σε ποσοστό 10% εντοπίστηκαν μη ικανοποιητικές δικαιολογίες και αναμένεται να ακολουθήσουν οι σχετικοί έλεγχοι.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και οι έλεγχοι σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις των 35 κλάδων λιανικής (ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα κ.λπ.), που υποχρεούνται να έχουν εγκατεστημένα POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες. Στους ελέγχους που έχει ήδη υλοποιήσει η ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε ότι:

Σε 1.132 ταξί εντοπίστηκαν 27 που δεν διέθεταν POS.

Σε 1.592 πάγκους λαϊκών αγορών 102 δεν είχαν POS ή δεν είχαν κλείσει ραντεβού διασύνδεσης.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ αποστέλλει συνεχώς μαζικά e-mail στις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματα τους προκειμένου να συμμορφωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος. Αντίστοιχο e-mail πρόκειται να σταλεί και σήμερα. Επιπλέον, στα ενημερωτικά ηλεκτρονικά μηνύματα σημειώνεται πως «σε περίπτωση επικοινωνίας του τεχνικού μαζί σας με σκοπό τη διενέργεια του ραντεβού σε ημερομηνία προγενέστερη από εκείνη του αρχικώς προγραμματισθέντος, παρακαλούμε όπως προχωρήσετε στην άμεση πραγματοποίηση του ραντεβού και στη διασύνδεση το νωρίτερο δυνατό, καθώς σε ενδεχόμενη αδυναμία του τεχνικού ανταπόκρισης την αρχικώς προγραμματισμένη ημέρα, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου, υφίσταται κίνδυνος μη εκπλήρωσης της υποχρέωσης διασύνδεσης εντός της οριζόμενης προθεσμίας».

Προθεσμίες διασύνδεσης POS – ταμειακών μηχανών

-Υπενθυμίζεται ότι έως την 30η Απριλίου 2024 έχουν περιθώριο διασύνδεσης:

Οι επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στην διασύνδεση των συστημάτων τους εντός Μαρτίου, αλλά έχουνπρογραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου.

Οι επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις «all in one», που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης, παρά την πραγματοποίηση συναλλαγών. ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι έχουν προμηθευτεί κάποια λύση all in one αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγή θεωρούνται ως «μη συνδεδεμένοι»! Σημειώνεται ότι έχουν εγκριθεί επτά πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις.

-Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης της Α.1155/2023 για τα POS τους, υπενθυμίζεται ότι έχουν προθεσμία ως την 31η Μαΐου και σε περίπτωση προγραμματισμένου ραντεβού με σκοπό τη διασύνδεση εντός Ιουνίου 2024 έως το τέλος του συγκεκριμένου μήνα.

-Τέλος, οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) και θα ανοίξουν μετά το τέλος του παραπάνω χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ενεργοποιούνται τα πρόστιμα

Υπενθυμίζεται ότι οι υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματα τους ούτε έχουν προχωρήσει στον προγραμματισμό ραντεβού εντός Απριλίου, είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων εφόσον δεν μπορούν να αιτιολογήσουν ότι δεν το έπραξαν για λόγους ανωτέρας βίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο:

10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα,

20.000 ευρώ για υπόχρεο διπλογραφικό.

Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως από 1η Απριλίου, 35 κλάδοι λιανικής υποχρεώνονται να έχουν εγκατεστημένα POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες. Σε άλλη περίπτωση προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ ανά παράβαση.
Read More »
Προς ολοκλήρωση η διασύνδεση POS – Ταμειακών μηχανών Προς ολοκλήρωση η διασύνδεση POS – Ταμειακών μηχανών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2024 Rating: 5

Σελίδες