Φορολοταρία: Έγινε η mega κλήρωση για τα 100.000 ευρώ – Δείτε αν κερδίσατε

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023
Φορολοταρία: Έγινε η mega κλήρωση για τα 100.000 ευρώ – Δείτε αν κερδίσατε


Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τη μεγάλη φορολοταρία της ΑΑΔΕ που μοιράζει 1,2 εκατ. ευρώ σε 12 υπερτυχερούς.

Το χρηματικό έπαθλο των 100.000 που κερδίζει καθένας από τους 12 υπερτυχερούς είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου ενώ θα υπάρχουν και μικρότερες κληρώσεις για ποσά έως 1.000 ευρώ.


Δείτε εδώ εάν κερδίσατε


Read More »
Φορολοταρία: Έγινε η mega κλήρωση για τα 100.000 ευρώ – Δείτε αν κερδίσατε Φορολοταρία: Έγινε η mega κλήρωση για τα 100.000 ευρώ – Δείτε αν κερδίσατε Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

Κοινωφελής εργασία αντί φυλακής και ”βραχιολάκι” αντί περιοριστικών όρων

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023
Κοινωφελής εργασία αντί φυλακής και ”βραχιολάκι” αντί περιοριστικών όρων


Ο θεσμός της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα ενισχυθεί με το βραχιολάκι δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κατά την παρουσίαση του τρόπου εφαρμογής του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας που θα αρχίσει να ισχύει παράλληλα με το νέο ποινικό κώδικα.

Περισσότερες από 1.500 θέσεις απασχόλησης για καταδικασμένους σε ποινές έως 2 χρόνια περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής στην ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την κοινωφελή εργασία.

Είναι ένας θεσμός ο οποίος μπήκε για πρώτη φορά στην πραγματικότητα της χώρας το 1991, ωστόσο τώρα θα αρχίσει ουσιαστικά να κάνει τα βήματά του παράλληλα με το νέο ποινικό κώδικα.

Όπως παρουσίασε την ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα χρησιμοποιείται πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, αλλά και ο υφυπουργός, Ιωάννης Μπούγας, μέσα από 5 κλικ θα δίνεται η δυνατότητα στους καταδικασθέντες έως δύο χρόνια να μπορούν να εκτίουν μέρος της ποινής τους παρέχοντας κοινωφελή εργασία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στα πρόσφατα περιστατικά της παραβίασης περιοριστικών όρων, όπως το θέμα της θανάσιμης καταδίωξης στον Ασπρόπυργο και είπε ότι σχεδιάζεται η αντικατάσταση των περιοριστικών όρων με βραχιολάκι. Θα μπορεί δηλαδή να αποφασίζει ο δικαστής αν θα χρησιμοποιηθεί το ηλεκτρονικό βραχιολάκι για τη διασφάλιση της παρουσίας του υπόδικου για κάποια εγκλήματα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης

«Αυτό που σε πρώτη φάση θα γίνει είναι να οργανωθεί καλύτερα το θεσμικό πλαίσιο και να εφαρμοστεί ο θεσμός της ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Θα πάμε σε διεύρυνση αυτού του μέτρου, το οποίο νομίζω θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια.».

Ο Ιωάννης Μπούγας επισήμανε:
«Σε περίπτωση δε που αναιτιολόγητα διακοπεί ή παρέχεται πλημμελώς η κοινωφελής εργασία, ειδοποιείται αμέσως ο εισαγγελέας εκτέλεσης της ποινής, ο οποίος μπορεί να ανακαλέσει το ευεργέτημα της παροχής κοινωφελούς εργασίας και να διατάξει την πραγματική έκτιση της ποινής σε κατάστημα κράτησης».
Πάνω από 1.500 θέσεις απ
ασχόλησης για καταδικασμένους έως δύο χρόνια

145 επιμελητές κοινωνικής αρωγής θα είναι αυτοί που θα βρίσκουν τις θέσεις εργασίας γύρω στις 1.500 θέσεις εργασίας.

Δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, νοσοκομεία, θα μπορούν να υποδέχονται καταδικασθέντες σε μία προσπάθεια να ωφελείται, όπως είπε ο υπουργός και η Πολιτεία μέσα από την παροχή της εργασίας, αλλά και οι ίδιοι χωρίς να χρειάζεται να εκτίσουν μέρος της ποινής τους.


Read More »
Κοινωφελής εργασία αντί φυλακής και ”βραχιολάκι” αντί περιοριστικών όρων Κοινωφελής εργασία αντί φυλακής και ”βραχιολάκι” αντί περιοριστικών όρων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

Ο Άγιος Βασίλης στα παράθυρα του Α’ Δημοτικού Σχολείου Φιλιατών

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023
     Ο Άγιος Βασίλης στα παράθυρα του Α’ Δημοτικού Σχολείου Φιλιατών

 Ο Άγιος Βασίλης μοίρασε δώρα με τη βοήθεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας .

 Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια και έδωσαν χαρά στα παιδιά μας. 

Χρόνια πολλά καλές γιορτές με υγεία !!!!!


Read More »
Ο Άγιος Βασίλης στα παράθυρα του Α’ Δημοτικού Σχολείου Φιλιατών      Ο Άγιος Βασίλης στα παράθυρα του Α’ Δημοτικού Σχολείου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

ΕΕΚΕ: Νέες πρακτικές παραπλάνησης των καταναλωτών με την «προτεινόμενη λιανική τιμή»

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023
ΕΕΚΕ: Νέες πρακτικές παραπλάνησης των καταναλωτών με την «προτεινόμενη λιανική τιμή»


«Πληθώρα ηλεκτρονικών καταστημάτων χρησιμοποιεί ενόψει των εορτών νέες πρακτικές παραπλάνησης των καταναλωτών παραβιάζοντας τη νομοθεσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ.

Συγκεκριμένα η ΕΕΚΕ τονίζει πως: «Μία από αυτές είναι η χρήση της προτεινόμενης λιανικής τιμής (Π.Λ.Τ.) σε ιστοσελίδες προμηθευτών χρησιμοποιώντας την παραπλανητικά ως αρχική τιμή και δημιουργώντας ψευδώς την αντίληψη ότι επρόκειτο για έκπτωση.

Σχετική επιστολή εστάλη στην Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου συνοδευόμενη από τα αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία.

Ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό πως:

Οι έμποροι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την προτεινόμενη λιανική τιμή ως τιμή αναφοράς για την ανακοίνωση μείωσης τιμής. Η τιμή αναφοράς είναι η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τριάντα (30) ημερών.

Περαιτέρω οι έμποροι μπορούν να κάνουν αναφορά στην προτεινόμενη λιανική τιμή στο πλαίσιο σύγκρισης τιμών, αλλά δεν μπορούν να δώσουν την εντύπωση ότι πρόκειται για μείωση τιμής, για παράδειγμα, τοποθετώντας την τιμή δίπλα ή κάτω από διαγραμμένη τιμή καταλόγου. Θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν θα δημιουργείται σύγχυση μεταξύ της σύγκρισης τιμών και της μείωσης τιμής».

Τέλος, η ΕΕΚΕ προτρέπει τους καταναλωτές να επικοινωνούν μαζί της για να υποβάλλουν ερωτήματα, αναφορές ή καταγγελίες.


Read More »
ΕΕΚΕ: Νέες πρακτικές παραπλάνησης των καταναλωτών με την «προτεινόμενη λιανική τιμή» ΕΕΚΕ: Νέες πρακτικές παραπλάνησης των καταναλωτών με την «προτεινόμενη λιανική τιμή» Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικες ευχές από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023
Χριστουγεννιάτικες ευχές από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο ΚαχριμάνηΧριστουγεννιάτικες  ευχές από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο  ΚαχριμάκηRead More »
Χριστουγεννιάτικες ευχές από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη Χριστουγεννιάτικες ευχές από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου την Τετάρτη

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023
Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου την Τετάρτη


Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σουλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Η πρώτη ξεκινά στις 18:00 με μοναδικό θέμα την “Έγκριση Ισολογισμού του Δήμου Σουλίου οικονομικού έτους 2022″

Θ ακολουθήσει η δεύτερη συνεδρίαση στις 19:00, με τα εξής θέματα στην ημερήσια διάταξη:

Αποτίμηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και του γάλακτος σε χρήμα ,σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 60 του Ν. 4735/20 και απόδοση αυτών

Έγκριση της αριθ. 23 /2023 απόφασης ΝΠΔΔ «ΑΡΩΓΗ», με θέμα : « 3. 4η Αναμόρφωση προϋπολογισμού 2023 για καταβολή μισθοδοσίας έκτακτου προσωπικού και προμήθεια ειδών πυρασφάλειας παιδικών σταθμών »

Έγκριση της αριθ. 25 /2023 απόφασης ΝΠΔΔ «ΑΡΩΓΗ», με θέμα : « Έγκριση απολογισμού , ισολογισμού και οικονομικών αποτελεσμάτων έτους 2022 του ΝΠΔΔ Αρωγή Δήμου Σουλίου »

Καθορισμός αμοιβής δικηγόρου (σχετ. η αριθ. 137/2023 απόφαση Ο.Ε)

Λήψη απόφασης παράτασης της σύμβασης «ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΗΜΟΥ- ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ ΠΛΗΡΕΣ»

Χορήγηση παράτασης προθεσμίας του έργου : «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΛΟΓΩ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΟΥΛΙΟΥ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ»

Read More »
Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου την Τετάρτη Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου την Τετάρτη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

Νέους βανδαλισμούς καταγγέλλει ο Δήμος Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023
Νέους βανδαλισμούς καταγγέλλει ο Δήμος Ηγουμενίτσας


Θύμα βανδάλων για δεύτερη φορά έπεσε το πάρκο-ξύλινο καράβι που πρόσφατα κατασκευάστηκε πλησίον του Κλειστού Γυμναστηρίου «Αλεξάνδρα Τσιάβου» στο ρέμα Ξυλοποτάμου.

Αρχικά εκλάπησαν οι μεταλλικοί σύνδεσμοι (εντατήρες) που στήριζαν το ένα πανί-σκίαστρο στην κατασκευή του πάρκου-καραβιού και αφού έγινε αποκατάσταση η κλοπή επανελήφθη στις 17/12/23, όπου άγνωστοι αφαίρεσαν τους συνδέσμους των δύο από τα τρία πανιά.
 
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ενάντια σε κάθε ενέργεια που στρέφεται κατά της κοινωνίας μας, προσβάλλοντας την παιδεία μας και τον πολιτισμό μας, θα προβεί σε μήνυση και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, επισημαίνοντας ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους μας και είμαστε υποχρεωμένοι να τον σεβόμαστε και να τον προστατεύουμε

Read More »
Νέους βανδαλισμούς καταγγέλλει ο Δήμος Ηγουμενίτσας Νέους βανδαλισμούς καταγγέλλει ο Δήμος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

Ενημέρωση από Περιφερειάρχη για την κατολίσθηση στα Πηγάδια

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023
Ενημέρωση από Περιφερειάρχη για την κατολίσθηση στα ΠηγάδιαΟ Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ενημέρωσε τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για το γεωλογικό φαινόμενο που εξελίχθηκε στην περιοχή Πηγαδιών του Δήμου Βορείου Τζουμέρκων, σε σημείο κοντά στον τερματισμό του νέου δρόμου που έχει κατασκευαστεί από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η ολίσθηση του εδάφους, όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης, έγινε σε περιοχή που γειτνιάζει με το τμήμα στο οποίο είχε προκληθεί κατολίσθηση προ ολίγων χρόνων (μετά από σεισμική δόνηση) και η οποία είχε αποκατασταθεί κατά τη διάρκεια κατασκευής του δρόμου Τέροβο- Πλατάνια.

Η αποκοπή του εδάφους ξεκίνησε σε ύψος περίπου 300 μέτρων από το οδόστρωμα, χωρίς ακόμη να μπορεί να γίνει ακριβής αξιολόγηση του φαινομένου.

Ήδη από προχθές εργάζονται εντατικά μηχανήματα για την απομάκρυνση των υλικών που έχουν συσσωρευθεί επί του οδοστρώματος, το οποίο σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση – και εκτός από ένα τμήμα βραχοπαγίδας- δεν έχει υποστεί ζημιές, Όσον αφορά την απομάκρυνση του υλικού της κατολίσθησης, αυτή γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα Α.Ε.Π.Ο.

Read More »
Ενημέρωση από Περιφερειάρχη για την κατολίσθηση στα Πηγάδια Ενημέρωση από Περιφερειάρχη για την κατολίσθηση στα Πηγάδια Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

Περιφέρεια Ηπείρου : Ανάδοχοι για έργα εξοικονόμησης νερού σε δίκτυα άρδευσης Άρτας και Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023
Περιφέρεια Ηπείρου : Ανάδοχοι για έργα εξοικονόμησης νερού σε δίκτυα άρδευσης Άρτας και Θεσπρωτίας

Ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τρία ακόμη μεγάλες παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων σε τρεις παραγωγικές περιοχές της Ηπείρου και πλέον μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έναρξη των εργασιών, καθώς στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου κατακύρωσε τα αποτελέσματα των διαγωνισμών και ανέδειξε τους οριστικούς αναδόχους των έργων.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής:

ü «Έργα εξοικονόμησης νερού Γραμμενίτσας - Βλαχέρνας», προϋπολογισμού € 1.090.000. Ανάδοχος: «Πύρρος Εmpire Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία.

ü «Έργα εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης νερού του αρδευτικού δικτύου Περάνθης – Λουτρότοπου», προϋπολογισμού € 2.198.000,01. Ανάδοχος: Κ/Ξ Κ. ΚΩΣΤΑΒΑΣΙΛΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.- ΤΕ.ΚΑΤ. ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ.

ü «Έργα εξοικονόμησης νερού ΤΟΕΒ Ραγίου Κεστρίνης», προϋπολογισμού € 1.625.000. Ανάδοχος: Αναγνώστου Ιωάννης.

Και τα τρία έργα χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020).
Read More »
Περιφέρεια Ηπείρου : Ανάδοχοι για έργα εξοικονόμησης νερού σε δίκτυα άρδευσης Άρτας και Θεσπρωτίας Περιφέρεια Ηπείρου : Ανάδοχοι για έργα εξοικονόμησης νερού σε δίκτυα άρδευσης Άρτας και Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

Συλλήψεις για ηχορύπανση από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023
Συλλήψεις για ηχορύπανση από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος


Συνελήφθησαν σήμερα (21-12-2023) μετά τα μεσάνυχτα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων δύο ημεδαποί σε διαφορετικές περιπτώσεις, διότι λειτουργούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα οποία διαπιστώθηκε να κάνουν χρήση μουσικής παραβιάζοντας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου.

Read More »
Συλλήψεις για ηχορύπανση από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος Συλλήψεις για ηχορύπανση από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

Δωρεά από το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικό

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023
Δωρεά από το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικό

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θέλει να ευχαριστήσει το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας για την συλλογή σε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό προς το Κοινωνικό Φαρμακείο και για την συνεχή στήριξη σε οτιδήποτε έχουμε χρειαστεί.

Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Φαρμακείο δέχεται τις προσφορές σε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό που δεν χρειάζεστε και δεν έχει παρέλθει ο χρόνος λήξης τους καθημερινά 07:00 – 15:00 .

Βοηθήστε μας να βοηθήσουμε όσους μας έχουν ανάγκη.

Στοιχεία επικοινωνίας:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΑΓ.ΔΟΝΑΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ( ΠΡΩΗΝ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ)
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσας
Τηλ.: 2665024245
Φαξ: 2665028888

Email: kf@igoumenitsa.gr
Facebook: https://www.facebook.com/kfIgoumenitsas/

Read More »
Δωρεά από το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικό Δωρεά από το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικό Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

Σύλληψη φυγόποινου αλλοδαπού

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023

 Σύλληψη φυγόποινου αλλοδαπού

Συνελήφθη χθες (20-12-2023) το βράδυ στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ναυπλίου Αργολίδας, με ποινή φυλάκισης 2 ετών και 6 μηνών και χρηματική ποινή 600 ευρώ, για το αδίκημα της βαριάς σωματικής βλάβης και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.
Read More »
Σύλληψη φυγόποινου αλλοδαπού  Σύλληψη φυγόποινου αλλοδαπού Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

Δωρεά από το Φαρμακείο της κυρίας Λαμπρούση Χριστίνας στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό υλικό

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023
Δωρεά από το Φαρμακείο της κυρίας Λαμπρούση Χριστίνας
στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό υλικό

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θέλει να ευχαριστήσει το Φαρμακείο της κυρίας Λαμπρούση Χριστίνας για την συλλογή σε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό προς το Κοινωνικό Φαρμακείο και για την συνεχή στήριξη σε οτιδήποτε έχουμε χρειαστεί.

Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Φαρμακείο δέχεται τις προσφορές σε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό που δεν χρειάζεστε και δεν έχει παρέλθει ο χρόνος λήξης τους καθημερινά 07:00 – 15:00.

Βοηθήστε μας να βοηθήσουμε όσους μας έχουν ανάγκη.

Στοιχεία επικοινωνίας:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΑΓ.ΔΟΝΑΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ( ΠΡΩΗΝ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ)
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ.: 2665024245
Φαξ: 2665028888


Email: kf@igoumenitsa.gr
Facebook: https://www.facebook.com/kfIgoumenitsas/

Read More »
Δωρεά από το Φαρμακείο της κυρίας Λαμπρούση Χριστίνας στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό υλικό Δωρεά από το Φαρμακείο της κυρίας Λαμπρούση Χριστίνας στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό υλικό Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023
Χριστουγεννιάτικες ευχές από την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου 


Read More »
Χριστουγεννιάτικες ευχές από την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου Χριστουγεννιάτικες ευχές από την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

Διακοπή ηλεκτροδότησης το μεσημέρι της Πέμπτης στην Πέρδικα

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023
Διακοπή ηλεκτροδότησης το μεσημέρι της Πέμπτης στην ΠέρδικαΑγαπητοί μας πελάτες,
H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.
Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.
Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.


Προσοχή :
Ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση!
Read More »
Διακοπή ηλεκτροδότησης το μεσημέρι της Πέμπτης στην Πέρδικα Διακοπή ηλεκτροδότησης το μεσημέρι της Πέμπτης στην Πέρδικα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

Δείκτης Αποτελεσματικότητας Δήμων 2023: Οι δήμοι συνεχίζουν να μη μετρούν τις επιδόσεις τους

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023
Δείκτης Αποτελεσματικότητας Δήμων 2023: Οι δήμοι συνεχίζουν να μη μετρούν τις επιδόσεις τους


Οι δήμοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να μη συγκεντρώνουν κρίσιμα δεδομένα για τις επιδόσεις τους που θα τους επέτρεπαν να χαράσσουν, να παρακολουθούν και να υλοποιούν αποτελεσματικά τις πολιτικές τους σύμφωνα με τον Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων του 2023 που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών σε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με την μελέτη σημαντική μπορεί να είναι στην κατεύθυνση αυτή η δημιουργία διαδικτυακού κόμβου παρακολούθησης των επιδόσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Υπουργείο Εσωτερικών όπως προβλέπει ο νέος νόμος 5056/2023.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα βασικά πορίσματα της μελέτης οι δήμοι που συγκαταλέγονται στο 10% με την καλύτερη συνολική επίδοση ανά κατηγορία είναι οι εξής:

Δήμοι Μητροπολιτικών Κέντρων: Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου, Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, Δήμος Ηρακλείου Αττικής, και Δήμος Χαϊδαρίου.

Μεγάλοι Ηπειρωτικοί Δήμοι: Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, Δήμος Θέρμης, Δήμος Μαραθώνος, Δήμος Αλμωπίας, Δήμος Τρικκαίων, Δήμος Ελασσόνας, Δήμος Φλώρινας, Δήμος Βόλου, και Δήμος Χανίων.

Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι: Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, Δήμος Καμένων Βούρλων, Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού, Δήμος Πάργας, Δήμος Φαρσάλων, Δήμος Φαιστού, Δήμος Πυλής, Δήμος Μουζακίου, και Δήμος Μονεμβασίας.

Μικροί Ηπειρωτικοί Και Μικροί Ορεινοί Δήμοι: Δήμος Ανωγείων, Δήμος Βελβεντού, και Δήμος Αγίου Βασιλείου.

Μεγάλοι Και Μεσαίοι Νησιωτικοί Δήμοι: Δήμος Μυκόνου, και Δήμος Σαλαμίνας.

Μικροί Νησιωτικοί Δήμοι: Δήμος Ύδρας, Δήμος Σκύρου, και Δήμος Οινουσσών.

Η μεγαλύτερη αδυναμία των δήμων εντοπίζεται στη μέτρηση και τήρηση δεδομένων δεικτών βιωσιμότητας (πεδίο στο οποίο η διαθεσιμότητα των στοιχείων είναι η μικρότερη), ενώ η καλύτερη επίδοσή τους αφορά την οικονομική διαχείριση (πεδίο στο οποίο η διαθεσιμότητα των στοιχείων είναι η μεγαλύτερη).

Η οικονομική ανεξαρτησία των δήμων από την κεντρική διοίκηση φαίνεται να συνδέεται με καλύτερη επίδοση στη συνολική βαθμολογία του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων. Αυτή η σχέση αφορά κυρίως το πεδίο των Υπηρεσιών, ενώ ακολουθούν τα πεδία της Πολιτικής Προστασίας και της Οργάνωσης και Διακυβέρνησης.

Οι Δήμοι Μητροπολιτικών Κέντρων συγκεντρώνουν την υψηλότερη μέση βαθμολογία, με επίδοση με 36,5 στα 100, και ακολουθούν οι Μεγάλοι Ηπειρωτικοί Δήμοι με βαθμολογία 32,8, οι Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι με βαθμολογία 25,9, οι Μεγάλοι και Μεσαίοι Νησιωτικοί Δήμοι με βαθμολογία 24,3, οι Μικροί Ηπειρωτικοί και Μικροί Ορεινοί Δήμοι με βαθμολογία 20,6, ενώ τη μικρότερη βαθμολογία σημειώνουν οι Μικροί Νησιωτικοί Δήμοι με 18,3.
 
Οι δήμοι αδυνατούν να συγκεντρώσουν και να επεξεργαστούν στοιχεία που μετρούν την απόδοσή τους με σκοπό τη χάραξη, την παρακολούθηση και την υλοποίηση αποτελεσματικών και στοχευμένων πολιτικών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι ενδεικτικό πως στο ερωτηματολόγιο της μελέτης απάντησε μόλις το 10% των δήμων, ποσοστό το οποίο καταδεικνύει τόσο τη μικρή επιχειρησιακή ικανότητα των δήμων όσο και την έλλειψη κουλτούρας αξιολόγησης και διαφάνειας.

Οι προβλέψεις του νέου νόμου 5056/2023 για δημιουργία στο Υπουργείο Εσωτερικών διαδικτυακού κόμβου παρακολούθησης των επιδόσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπεται ότι θα συμβάλουν σημαντικά στην παρακολούθηση επιδόσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα διευκολύνουν την εκπόνηση και βελτίωση του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων.

Ο Δείκτης Ποιότητας Νομοθέτησης αξιολογεί όλες τις δημοτικές αρχές της χώρας βάσει των επιδόσεών τους στα πεδία που αποτελούν τις βασικές τους αρμοδιότητες.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Νίκος Ρώμπαπας έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

«Η πρώτη αρχή της διοίκησης είναι πως δεν μπορείς να βελτιώσεις κάτι αν δεν το μετρήσεις. Σήμερα, οι δήμοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να μην μετράνε κρίσιμες επιδόσεις τους, γεγονός που έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα των πολιτικών τους. Ο νέος κόμβος παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ στο Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να συμβάλει καθοριστικά σ' αυτό, αρκεί να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί σωστά. Η μεθοδολογία του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων που δημοσιεύει τα τελευταία χρόνια το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών προσφέρει έναν χρήσιμο οδικό χάρτη στην κατεύθυνση αυτή».
Read More »
Δείκτης Αποτελεσματικότητας Δήμων 2023: Οι δήμοι συνεχίζουν να μη μετρούν τις επιδόσεις τους Δείκτης Αποτελεσματικότητας Δήμων 2023: Οι δήμοι συνεχίζουν να μη μετρούν τις επιδόσεις τους Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

22 Δεκεμβρίου 2023: Χειμερινό ηλιοστάσιο- Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου και η επίσημη άφιξη του χειμώνα!

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023
22 Δεκεμβρίου 2023: Χειμερινό ηλιοστάσιο- Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου και η επίσημη άφιξη του χειμώνα!

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 στις 05:27 ώρα Ελλάδας, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο χειμερινό ηλιοστάσιο που σημαίνει ότι ξεκινά αστρονομικά ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας.

Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο (Winter Solstice) είναι όρος της αστρονομίας που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει μια συγκεκριμένη στιγμή του έτους, όταν ο ήλιος βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση νοτίως του ισημερινού. Ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται και για να χαρακτηρίσει το αντίστοιχο σημείο από τη μεγαλύτερη δυνατή απόκλιση της εκλειπτικής (εκλειπτική= ο μεγάλος κύκλος που γράφει η Γη κατά την περιφορά της γύρω από τον Ήλιο) από τον ουράνιο ισημερινό.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει κάθε χρόνο στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου, οπότε παρατηρείται η μικρότερη ημέρα του χρόνου και ορίζεται ως η επίσημη έναρξη του χειμώνα. Αντίστροφα, στο Νότιο Ημισφαίριο παρατηρείται η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου και ορίζεται ως η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού.
Η λατρεία του Ήλιου και γιατί το ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει πια στις 25 Δεκεμβρίου

Όπως αναφέρει ο αείμνηστος Διονύσης Σιμόπουλος στην “Αστροπύλη” του Ευγενίδειου Ιδρύματος “ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός, μια που γι’ αυτούς ο Ήλιος ήταν ο δημιουργός των εποχών του έτους και του κύκλου των φαινομένων και των εναλλαγών που σχετίζονται με αυτές, από τη σπορά ως τη βλάστηση και από την ανθοφορία ως τη συγκομιδή. Οι Αιγύπτιοι τον ονόμασαν Ρα, Ατόν, ή και Όσιρη ακόμη.

Οι Βαβυλώνιοι τον αποκαλούσαν Σαμάχ, Βαάλ, Μαρδούκ και Νεργκάλ. Οι Ινδοί Βράχμα και Βισνού. Και οι Πέρσες Μίθρα. Για τους αρχαίους Έλληνες, κατά περιστάσεις, ήταν ο Δίας ή ο Πλούτων, ο Βάκχος, ο Διόνυσος, ή και ο Φοίβος Απόλλων.

Ανεξάρτητα όμως από την ονομασία που του δόθηκε, όλοι ανεξαιρέτως οι λαοί καθιέρωσαν προς τιμή του Ήλιου, περίφημες και πολλές γιορτές, ιδιαίτερα στις περιόδους των εναλλαγών από τη μια εποχή στην άλλη.

Οι μεγαλύτερες από τις γιορτές αυτές γίνονταν σε όλες τις χώρες και τις φυλές στην εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, στις 25 Δεκεμβρίου. Ήταν η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, και όχι αδικαιολόγητα όπως αναφέρει ο Δ. Σιμόπουλος.

Γιατί όσο ο χειμώνας πλησίαζε και ο Ήλιος του μεσημεριού φαινόταν όλο και πιο χαμηλά στον ορίζοντα, τόσο και οι μέρες μίκραιναν και το κρύο αυξανόταν. Ήταν η σκληρή εποχή για τον άνθρωπο με τις πολύ μικρές ημέρες και τις ατέλειωτες νύχτες.

Οι φροντίδες πολλαπλασιάζονταν, οι ανησυχίες μεγάλωναν και ένα αόριστο συναίσθημα φόβου καταλάμβανε τον αρχαίο άνθρωπο με τα ανύπαρκτα σχεδόν αμυντικά του μέσα και τις περιορισμένες πηγές διατροφής.

Γι’ αυτό αναπέμπονταν προσευχές και ιερές παρακλήσεις, ανάβονταν φωτιές και προσφέρονταν θυσίες προς τον θεό Ήλιο, για να μη χαθεί οριστικά από τον ορίζοντα. Και πράγματι: μετά από μικρό δισταγμό, ο θεός ενέδιδε.

Στο κατώτατο σημείο του, στον αστερισμό του Αιγόκερου, στις πύλες του Ήλιου όπως τον ονόμαζαν οι Χαλδαίοι, «άλλαζε» απόφαση, άρχιζε να σκαρφαλώνει και πάλι προς τα πάνω, και οι μέρες μεγάλωναν. Μια νέα τάξη πραγμάτων θα έμπαινε και πάλι, ωραία όπως και στα προηγούμενα χρόνια, οπότε η Γη θα ανθοφορούσε ξανά χάρη στις ζωογόνες ακτίνες του Ήλιου.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο το γεγονός ότι οι αρχαίοι λαοί γιόρταζαν ιδιαίτερα τις μέρες αυτές του χειμερινού ηλιοστασίου. Και αυτή την παράδοση των αρχαίων λαών συνέχισαν οι Έλληνες με τα Κρόνια, και ιδιαίτερα οι Ρωμαίοι με τα Σατουρνάλια και τα Βρουμάλια και την κεντρική γιορτή της 25ης Δεκεμβρίου “Dies Natalis Invicti Solis”, δηλαδή την «Ημέρα της Γέννησης του Αήττητου Ήλιου».

Τα Σατουρνάλια ήταν η αρχαιότερη γιορτή των Ρωμαίων και την απέδιδαν στον Ρωμύλο ή στους Πελασγούς. Ξεχώρισε όμως από τις άλλες αγροτικές γιορτές τους το 217 π.Χ. Οι γιορτές αυτές έπαιρναν πανηγυρικό χαρακτήρα και είχαν κατακτήσει ολόκληρο τον ελληνορωμαϊκό κόσμο. Άρχιζαν με τα Βρουμάλια από τις 24 Νοεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου και ακολουθούσαν τα Σατουρνάλια από τις 18 έως τις 24 Δεκεμβρίου.

Κατά την κεντρική ημέρα της γιορτής του «αήττητου ηλίου» στις 25 Δεκεμβρίου, εορταζόταν το γεγονός της τροπής του Ηλίου, που άρχιζε και πάλι να ανεβαίνει στον ουρανό, να μεγαλώνουν οι ημέρες, και μαζί τους οι ζωογόνες ακτίνες του Ηλίου ξανάκαναν τη Γη να καρποφορήσει. Την 1η Ιανουαρίου γιορτάζονταν οι Καλένδες, στις 3 τα Βότα, στις 4 τα Λορεντάλια και στις 7 Ιανουαρίου τελείωνε η περίοδος αυτή των εορτών.

Επειδή λοιπόν οι πρώτοι χριστιανοί ήσαν εκτός νόμου στη Ρώμη, και δεν τους επιτρεπόταν να συναντιούνται ή να εκκλησιάζονται μαζί, οι συναντήσεις τους γίνονταν κρυφά και σε μικρές ομάδες στις κατακόμβες τους, όπου και τελούσαν τις θρησκευτικές τους εορτές. Για να αποφύγουν, λοιπόν, τους διωγμούς, αποφάσισαν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, όταν οι Ρωμαίοι ήσαν απασχολημένοι με τις δικές τους γιορτές των Σατουρναλίων. Μ’ αυτόν τον τρόπο ήλπιζαν να μην ανακαλυφθούν από τους εορτάζοντες Ρωμαίους.

Θα αναρωτιέστε, όμως, γιατί το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει σήμερα στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά στις 22 Δεκεμβρίου;

Το πρόβλημα αρχίζει με το Ιουλιανό Ημερολόγιο που εισήγαγε ο Ιούλιος Καίσαρ το 44 π.Χ., το οποίο είχε όμως τις δικές του ατέλειες, γιατί έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το Ιουλιανό, λοιπόν, ημερολόγιο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά με την πάροδο των ετών το προστιθέμενο μικρό λάθος είχε μεταθέσει την πραγματική ημερομηνία της χειμερινής τροπής.

Έτσι λοιπόν το 325 μ.Χ., το έτος που έγινε η Σύνοδος της Νίκαιας, το χειμερινό ηλιοστάσιο είχε μετατεθεί και συνέβαινε στις 22 Δεκεμβρίου. Η μετάθεση όμως του χειμερινού ηλιοστασίου συνεχίστηκε χωρίς να διορθωθεί μέχρι και το έτος 1582, οπότε η χειμερινή τροπή συνέβαινε στις 12 Δεκεμβρίου.

Τότε, ο Πάπας Γρηγόριος 13ος εισήγαγε μία νέα μεταρρύθμιση, γι’ αυτό και το νέο ημερολόγιο, αυτό που χρησιμοποιούμε σήμερα, ονομάζεται Γρηγοριανό, και χάνει μία μόνον ημέρα στα 4.000 χρόνια.

Για να γίνει μια καινούργια αρχή, η Γρηγοριανή μεταρρύθμιση έτρεψε τη θέση του ημερολογίου προς τα εμπρός με βάση το έτος της Συνόδου της Νικαίας κι όχι το έτος εισαγωγής του Ιουλιανού ημερολογίου, το 44 π.Χ.. Γι’ αυτό και το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει σήμερα στις 22 Δεκεμβρίου, και ο πρωταρχικός λόγος για τον εορτασμό των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου έχει πια χαθεί.

Λαογραφία

Όπως αναφέρει το sansimera.gr oι αγγλοσαξωνικοί λαοί τιμούσαν τo χειμερινό ηλιοστάσιο με παγανιστικές ηλιολατρικές γιορτές, όπως το άναμμα φωτιάς (Yule Log), για να χαιρετίσουν την επάνοδο του ήλιου στο βόρειο ημισφαίριο.

Ένα ενδιαφέρον εθιμικό δρώμενο του χειμερινού ηλιοστασίου τηρείται μέχρι σήμερα στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε δύο ομάδες, στους Καθαρούς και τους Ακάθαρτους. Οι Καθαροί, ντυμένοι με την τοπική ενδυμασία -σκουροπράσινο σακάκι και μαύρο δερμάτινο παντελόνι- φορούν στο κεφάλι ένα είδος ψεύτικης κόμμωσης σε διάφορα σχήματα, που πολλές φορές φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα και σε βάρος τα είκοσι πέντε κιλά! Οι Ακάθαρτοι φορούν προβιές και στα πρόσωπά έχουν άγριες μάσκες. Η γιορτή αυτή, κατά την παράδοση, έλκει την καταγωγή της από τη λατρεία της τευτονικής θεάς της γονιμότητας Πέρτχα ή Πέρχθα.

Στην Κίνα γιορτάζουν την μικρότερη μέρα του χρόνου με οικογενειακές συγκεντρώσεις και μνημόσυνα στους προγόνους (Dongzhi). Το πιάτο που κυριαρχεί είναι το τανγκγιάν ένα είδος κεφτέ από ρύζι.

Στο Ιράν γιορτάζουν την μεγαλύτερη και πιο σκοτεινή νύχτα του χρόνου με οικογενειακές συνάξεις και συγκεντρώσεις σε φιλικά σπίτια, όπου κυριαρχεί το φαγητό, το ποτό και η απαγγελία ποίησης (Shab-e Yalda). Το έθιμο με ζωροαστρική προέλευση, γιορτάζεται επίσης από την Ιρανική διασπορά. Τα φρούτα που έχουν την τιμητική τους στο γιορτινό τραπέζι είναι το ρόδι και το καρπούζι, που συμβολίζουν την επερχόμενη αυγή μετά την μακριά σκοτεινή νύχτα και την απαρχή μιας νέας ζωής.

Παλαιότερα στην Ελλάδα συνηθιζόταν την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου να τοποθετείται στο αναμμένο τζάκι ένα αρκετά μεγάλο ξύλο, που ονομαζόταν μαμμή ή μπάμπω.
Read More »
22 Δεκεμβρίου 2023: Χειμερινό ηλιοστάσιο- Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου και η επίσημη άφιξη του χειμώνα! 22 Δεκεμβρίου 2023: Χειμερινό ηλιοστάσιο- Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου και η επίσημη άφιξη του χειμώνα! Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

Ευχές από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023

 Ευχές από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)


Read More »
Ευχές από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)  Ευχές από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

Ολοκληρώνεται σήμερα η Χριστουγεννιάτικη διανομή από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Φιλιατών

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023
Ολοκληρώνεται σήμερα η Χριστουγεννιάτικη διανομή από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Φιλιατών


Ολοκληρώνεται σήμερα η Χριστουγεννιάτικη διανομή για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Φιλιατών. Ευχαριστούμε θερμά όσους μας στήριξαν για ακόμη μια φορά και κυρίως
Τον Οργανισμό λιμένος Ηγουμενίτσας https://www.facebook.com/igoumenitsaport για τη δωρεά τους σε τρόφιμα και κοτόπουλα νωπά
Την ΕΛΟΠΥ https://www.facebook.com/FishFromGreece για τη σταθερή της στήριξη σε ψάρι
Την εταιρεία POLEMBROS SHIPPING για τη μεγάλη δωρεά τους σε τρόφιμα .
Αλλά και όλους τους/τις υπαλλήλους του προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι , για την ευγενική τους συνεργασία και την εξυπηρέτηση όλων των ευπαθών ομάδων που ζουν σε χωριά και δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Σας ευχαριστούμε θερμά και σας ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά με υγεία!
Read More »
Ολοκληρώνεται σήμερα η Χριστουγεννιάτικη διανομή από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Φιλιατών Ολοκληρώνεται σήμερα η Χριστουγεννιάτικη διανομή από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

Παρουσιάστηκε το Ευφυές Πράσινο Σύστημα Ύδρευσης της Παραμυθιάς σε ημερίδα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023
Παρουσιάστηκε το Ευφυές Πράσινο Σύστημα Ύδρευσης της Παραμυθιάς σε ημερίδα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Παρουσιάστηκε σε ημερίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Αθήνα, το έργο του Δήμου Σουλίου με τίτλο «Ευφυές Πράσινο Σύστημα Ελέγχου Διαρροών και Παρακολούθησης Ποιότητας Υδάτων Δικτύου Ύδρευσης Περιοχής Παραμυθιάς» που η υλοποίησή του είναι σε εξέλιξη στην πόλη της Παραμυθιάς. Πρόκειται για ένα από τα 12 έργα που συγχρηματοδοτούνται σε όλη την Ελλάδα από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, περιόδου 2014-2021, και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το εν λόγω έργο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Ζωής (Norwegian University of Life Sciences) και την εταιρεία ύδρευσης του Όσλο, και οι ωφελούμενοι του έργου ανέρχονται σε 3.032, η ετήσια εξοικονόμηση νερού αναμένεται να φτάσει τα 600.000 κ.μ. και η ετήσια εκτιμώμενη εξοικονόμηση τις 20.000€.

Την ημερίδα χαιρέτησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Δ. Σκάλκος, η εκπρόσωπος του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, κ. C. Langsholt και από την Πρεσβεία της Νορβηγίας, η κ. Μ. Φολά.

Εκ μέρους του Δήμου Σουλίου παρευρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Φάνης Μπέλλος, ενώ το έργο που αφορά τη συνολική πράξη για το Δήμο Σουλίου παρουσιάστηκε από τον Καθηγητή κ. Παναγιώτη Νάστο του Τομέα Γεωγραφίας και Κλιματολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Read More »
Παρουσιάστηκε το Ευφυές Πράσινο Σύστημα Ύδρευσης της Παραμυθιάς σε ημερίδα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παρουσιάστηκε το Ευφυές Πράσινο Σύστημα Ύδρευσης της Παραμυθιάς σε ημερίδα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

Dentist Pass: Τελευταία ημέρα αύριο για το voucher οδοντιατρικής φροντίδας για τα παιδιά

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023
Dentist Pass: Τελευταία ημέρα αύριο για το voucher οδοντιατρικής φροντίδας για τα παιδιά

Ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, στις 23:59, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Dentist Pass».Το «Dentist Pass» είναι το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας του υπουργείου Υγείας για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, που χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ξεκίνησε στις 23 Μαΐου 2023 και ήδη έχουν ωφεληθεί πάνω από 233.000 παιδιά. Οι δικαιούχοι, ανεξαρτήτως οικονομικών κριτηρίων, υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος ή μέσω Κ.Ε.Π, προκειμένου να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που ανέρχεται σε 40 ευρώ, ανά ωφελούμενο παιδί.

Η οικονομική ενίσχυση πιστώνεται στον δικαιούχο γονέα ή κηδεμόνα σε μορφή άυλης χρεωστικής κάρτας, η οποία παραμένει σε ισχύ για έξι ημερολογιακούς μήνες επιπλέον του μήνα εντός του οποίου εκδόθηκε, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οδοντιατρεία/ορθοδοντικά ιατρεία που βρίσκονται στην Ελλάδα και διαθέτουν POS με σχετικό κωδικό.

Η ενίσχυση λαμβάνεται, για λογαριασμό του παιδιού, από ενήλικο φυσικό πρόσωπο το οποίο ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια ή την επιτροπεία του ή του παρέχει την ασφαλιστική κάλυψη, ενεργώντας ως ο εκπρόσωπος του παιδιού για τους σκοπούς του παρόντος Προγράμματος.

Το πρόγραμμα αναδεικνύει τη σημασία της προληπτικής οδοντιατρικής, καθώς και της σωστής ενημέρωσης γονέων και παιδιών και περιλαμβάνει έλεγχο της στοματικής υγιεινής, καθαρισμό και απομάκρυνση οδοντικής πλάκας, φθορίωση και παροχή σχετικών οδηγιών.

Το Dentist Pass εντάσσεται στη δράση «Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης»» του υπουργείου Υγείας και υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ, στο πλαίσιο του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.


Read More »
Dentist Pass: Τελευταία ημέρα αύριο για το voucher οδοντιατρικής φροντίδας για τα παιδιά Dentist Pass: Τελευταία ημέρα αύριο για το voucher οδοντιατρικής φροντίδας για τα παιδιά Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα πληρώνεται η πρώτη δόση

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023
Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα πληρώνεται η πρώτη δόση


Σήμερα Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου καταβάλλεται στους δικαιούχους η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης 2023-2024. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, θα καταβληθεί το ποσό των 175.637.095,36 ευρώ σε συνολικά 763.307 δικαιούχους.

Έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 θα καταβληθεί για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024,

Έως τις 30 Απριλίου 2024 θα καταβληθεί για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024.


Read More »
Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα πληρώνεται η πρώτη δόση Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα πληρώνεται η πρώτη δόση Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

Τέλη κυκλοφορίας: Δίμηνη παράταση έως τις 29 Φεβρουαρίου

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023
Τέλη κυκλοφορίας: Δίμηνη παράταση έως τις 29 Φεβρουαρίου


Παράταση δύο μηνών, έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2024, για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας του 2024, αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Η δίμηνη παράταση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα, αφορά και όσους σκέφτονται να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους για να αποφύγουν την πληρωμή των τελών και των τεκμηρίων διαβίωσης. Θα έχουν τώρα περιθώριο για δύο μήνες να κυκλοφορούν κανονικά τα οχήματά τους, καλυπτόμενοι από την παράταση αλλά το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 θα πρέπει να προχωρήσουν σε ψηφιακή ακινησία του οχήματός τους για να μην έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας γίνεται με ψηφιακό τρόπο μέσω της ΑΑΔΕ, με κωδικούς taxisnet ή και χωρίς με τη συμπλήρωση του ΑΦΜ και του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος.

Η παράταση που θα ανακοινωθεί δεν επηρεάζει όσους μεταβιβάζουν οχήματα εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης. Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση θα πρέπει να καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Για παράδειγμα, εάν ένα όχημα μεταβιβαστεί στις 5 Ιανουαρίου 2024 θα πρέπει να εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 καθώς είναι αδύνατη η μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή.


Read More »
Τέλη κυκλοφορίας: Δίμηνη παράταση έως τις 29 Φεβρουαρίου Τέλη κυκλοφορίας: Δίμηνη παράταση έως τις 29 Φεβρουαρίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

Ευχές από τον ΕΡΜΗ Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023
Ευχές από τον ΕΡΜΗ Ηγουμενίτσας


Η οικογένεια του Αθλητικού Συλλόγου Πετοσφαίρισης ΕΡΜΗΣ Ηγουμενίτσας σας εύχεται ευτυχισμένα Χριστούγεννα και ένα δημιουργικό και χαρούμενο 2004 γεμάτο επιτυχίες….
Read More »
Ευχές από τον ΕΡΜΗ Ηγουμενίτσας Ευχές από τον ΕΡΜΗ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023 Rating: 5

Σελίδες