Τι πρόβλημα έχεις με το σπίτι μου Γιάννη Λώλο; (ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας)

Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2022
Τι πρόβλημα έχεις με το σπίτι μου Γιάννη Λώλο; (ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας)



Για δεύτερη φορά Γιάννη Λώλο με ρωτάς για την κατάσταση στο σπίτι μου. 
Χθες (29-6-22) στο Δημοτικό Συμβούλιο, απευθυνόμενος σαφώς προς εμένα -"μια συγκεκριμένη κυρία"- με ρώτησες αν στο σπίτι μου τα έχω όλα εντάξει και αν έχω τις σκάλες... "κανονικά". 
Επειδή ήθελα να ξέρω γιατί οι χώροι στάθμευσης για Άτομα με Αναπηρία στην παραλία του Αρίλλα οριοθετήθηκαν σε μέρη που δεν βολεύουν τους ανάπηρους, επειδή (ή "επειδής" όπως το λες εσύ) δεν ήξερες καν αν είναι έργο του Δήμου ή της Περιφέρειας, επειδή σε βόλευε να πας την κουβέντα αντί για τους χώρους στάθμευσης στη ράμπα που έφτιαξε η Περιφέρεια, επειδή σε βόλευε να παρουσιαστείς ως θύμα κάποιας που... "στοχεύει κάπου αλλού", επειδή, εν ολίγοις, είσαι ανίκανος ακόμα και για μια απλή αντιπαράθεση επιχειρημάτων και κρύβεσαι ως δειλός πίσω από τα δικαιώματα που σου δίνει η θέση σου, όπως αυτό του να μιλήσεις τελευταίος.


Η πρώτη φορά ήταν το 2015 όταν σε πλησίασα στην πλατεία του χωριού (της Πέρδικας) και σε ρώτησα τι θα γίνει με το πρόβλημα της υδροδότησης. Αντί απάντησης τότε με είχες ρωτήσει πάλι: "εσύ κυρία μου στο σπίτι σου τα έχεις όλα εντάξει;" Το θυμάσαι κυρ-Γιάννη; Εγώ δεν θα το ξεχάσω. Αλλά και να το ξεχνούσα, μου το θύμησες χθες. Γιατί η ποιότητα των ανθρώπων στην ηλικία μας δεν αλλάζει. Δεν περίμενα να καταλάβεις το πόσο χυδαία ήταν η ερώτησή σου, όσο και αν στο έχουν υπογραμμίσει κατά καιρούς.

Ε, ναι λοιπόν! Στο σπίτι μου, στο σπίτι που ενοικιάζω για τη διαμονή μου (γιατί εγώ δεν κονομάω τόσα όσα εσύ που κτίζεις συνέχεια όπως φαίνεται και στο πρόσφατο "πόθεν έσχες" σου) τα έχω όλα εντάξει και όλα καθαρά. Πεντακάθαρα. Και έχω βρει σπίτι χωρίς σκάλες γιατί έχω κινητική αναπηρία. Αλλά, γιατί "κόπτεσαι"; Μήπως θέλεις να με επισκεφθείς; Μήπως νομίζεις ότι το σπίτι μου είναι δημόσιος χώρος όπως η διψασμένη λόγω της πολυετούς σου αδιαφορίας και ανικανότητας Πέρδικα και όπως η παραλία του Αρίλλα όπου βάλατε τις θέσεις αναπήρων (και αν δεν τις έβαλε ο Δήμος θα έπρεπε να το κάνει) πάνω στο βουνό και πάνω από τη μεγαλύτερη σκάλα που κατεβαίνει στην αμμουδιά; ΔΕΝ θα με επισκεφθείς Γιάννη Λώλο γιατί είσαι ανεπιθύμητος για ευνόητους λόγους, αλλά ΚΑΙ γιατί το καθαρό μου σπίτι θέλω να παραμείνει καθαρό!

Και... μην μπεις στον κόπο να κλαψουρίσεις ότι δήθεν δεν είχες σκοπό να με προσβάλλεις και ότι σε παρεξήγησα και άλλες τέτοιες κοινότυπες ανοησίες, γιατί θα γίνεις εκτός των άλλων ΚΑΙ γελοίος.

Σε χαιρετώ με περιφρόνηση και ελπίζω του χρόνου ο Δήμος να απαλλαγεί από εσένα και τους ομοίους σου.

Αγλαΐα Παπαζώη,
Πέρδικα

Y.Γ. Σου απευθύνομαι ως απλή δημότης και όχι ως μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Θεσπρωτίας, ούτε ως γραμματέας του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Νομού Θεσπρωτίας
Read More »
Τι πρόβλημα έχεις με το σπίτι μου Γιάννη Λώλο; (ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας) Τι πρόβλημα έχεις με το σπίτι μου Γιάννη Λώλο; (ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2022 Rating: 5

308 νέα κρούσματα στην Ήπειρο - Πάνω από 50 στη Θεσπρωτία

Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2022
308 νέα κρούσματα στην Ήπειρο - Πάνω από 50 στη Θεσπρωτία



Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 53
ΠΕ Θεσπρωτίας 55
ΠΕ Ιωαννίνων 155
ΠΕ Πρέβεζας 45





Read More »
308 νέα κρούσματα στην Ήπειρο - Πάνω από 50 στη Θεσπρωτία 308 νέα κρούσματα στην Ήπειρο - Πάνω από 50 στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2022 Rating: 5

‘’ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ’’ Επαναφέρει το θέμα της λειτουργίας Πανεπιστημιακού Τμήματος στη Θεσπρωτία

Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2022
‘’ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ’’ Επαναφέρει το θέμα της λειτουργίας Πανεπιστημιακού Τμήματος στη Θεσπρωτία



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου μας πιστεύει ότι το θέμα της λειτουργίας Πανεπιστημιακού Τμήματος στη Θεσπρωτία πρέπει να βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα.Γι’αυτό υπέβαλε στον Πρύτανη στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη την παρακάτω πρόταση, την οποία κοινοποίησε και στην Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως:
Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,
Με το παρόν έγγραφο επιθυμούμε να σας καταστήσουμε κοινωνούς – και μέσω υμών τα λοιπά μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – των απόψεων που επικρατούν στην Θεσπρωτία, σχετικά με το μεγάλο θέμα της λειτουργίας Πανεπιστημιακού Τμήματος στην περιοχή μας. Κατ΄ αρχήν οφείλουμε με κάθε ειλικρίνεια, αλλά και σεβασμό προς τον θεσμικό και επιστημονικό σας ρόλο, να μεταφέρουμε το κλίμα δυσπιστίας που επικρατεί στην περιοχή μας, για ορισμένες κρίσιμες αποφάσεις που ελήφθησαν από το θεσμό που εκπροσωπείτε, δηλαδή το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Χωρίς να υπεισέλθουμε στην κρίση για το αν το αρνητικό κλίμα έχει δημιουργηθεί άδικα ή δικαιολογημένα, αυτό που μπορούμε να επισημάνουμε είναι ότι η τοπική κοινωνία αισθάνεται παραμελημένη γιατί δεν έχει κατανοήσει επαρκώς τους λόγους που οδήγησαν στις αποφάσεις για την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ηγουμενίτσα, γεγονός που οδηγεί μεγάλο μέρος της, στο συμπέρασμα ότι η περιοχή μας υφίσταται διακρίσεις έναντι των άλλων περιοχών της Ηπείρου. Φυσικά, η εξέλιξη αυτή μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται και σε προβλήματα ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και φορέων της περιοχής μας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την ελλιπή ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Ο Όμιλός μας, αποτελείται από μέλη με διεπιστημονική και πολυεπίπεδη επαγγελματική προέλευση και εμπειρία και εκτιμούμε ότι μπορεί να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο αγωγού έγκυρης πληροφόρησης προς την τοπική κοινωνία για όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα. Θεωρούμε ότι η επιτυχία της προσπάθειας αυτής μπορεί να δράσει καταλυτικά για την αναγκαία αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, των κοινωνικών φορέων (Τ.Α., Επιμελητήριο, συνδικαλιστικές ενώσεις εκπαιδευτικών κ.α.) και των πολιτών της περιοχής μας.
Για όλους αυτούς τους λόγους, θα σας παρακαλούσαμε θερμά να ορίσετε ημερομηνία συνάντησης με εκπροσώπους του Δ.Σ. του Ομίλου μας, με αντικείμενο συζήτησης τη λειτουργία Τμήματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσπρωτία. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής, κατ΄ αρχήν θα επιθυμούσαμε να ενημερωθούμε από εσάς ως εκπρόσωπο του αρμόδιου οργάνου που έχει την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων για την ίδρυση ή την κατάργηση ή την μετατροπή Πανεπιστημιακών Τμημάτων, για τα σχετικά κριτήρια που θέτει η οικεία νομοθεσία.
Στη συνέχεια, και βεβαίως λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για ορισμένες προτάσεις μας (οι οποίες έχουν εκπονηθεί κατόπιν συζητήσεων με εξέχοντα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας), για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η περιοχή της Ηγουμενίτσας, προκειμένου να εξεταστεί περαιτέρω η προοπτική λειτουργίας Πανεπιστημιακού Τμήματος. Τα πλεονεκτήματα αυτά αφορούν:
Α) Στην ύπαρξη των αναγκαίων υποδομών εγκατάστασης και λειτουργίας του Τμήματος. Αναφερόμαστε φυσικά στις εγκαταστάσεις του παλαιού «Ξενία», οι οποίες βεβαίως χρήζουν βελτίωσης και αναβάθμισης.
Β) Στην ανάπτυξη παραγωγικών οικονομικών κλάδων, όπως του κλάδου της ναυτιλίας στην περιοχή, σε συνδυασμό με την γενικότερη επέκταση του τομέα παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics). Η υπάρχουσα αυτή πραγματικότητα, δημιουργεί τις ασφαλείς προϋποθέσεις για την ύπαρξη ενός σημαντικού συγκριτικού πλεονεκτήματος για την διεκδίκηση της ίδρυσης Τμήματος σχετικού με τις ναυτιλιακές σπουδές εν γένει.
Τέλος, εκτός από τη συζήτηση για τη λειτουργία Πανεπιστημιακού Τμήματος, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για τη διερεύνηση της δυνατότητας λειτουργίας άλλων θεσμών εκπαίδευσης και έρευνας όπως π.χ. Θερινό Πανεπιστήμιο ή Ερευνητικό Ινστιτούτο/ Κέντρο, με τη συνεργασία Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και φορέων της περιοχής. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Όμιλός μας μπορεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος κρίκος, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία όσμωση μεταξύ Πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας, κάτι που θα διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων για τα ανωτέρω.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκριση στο αίτημά μας.
Για την συζήτηση των λεπτομερειών της συνάντησης, είμαστε πάντα στη διάθεσή σας.

Όμιλος Οικονομικοπολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Νομού Θεσπρωτίας
Με τιμή

Για το ΔΣ του Ομίλου
Ο Πρόεδρος Πέτρος Γ.Ζήγος
Ο Γενικός Γραμματέας Παναγιώτης Ι. Γόγολος

Read More »
‘’ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ’’ Επαναφέρει το θέμα της λειτουργίας Πανεπιστημιακού Τμήματος στη Θεσπρωτία ‘’ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ’’ Επαναφέρει το θέμα της λειτουργίας Πανεπιστημιακού Τμήματος στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2022 Rating: 5

Ο DJ George Tsokas την Παρασκευή στο Riviera στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2022

Ο DJ George Tsokas την Παρασκευή στο Riviera στην Ηγουμενίτσα


 

Read More »
Ο DJ George Tsokas την Παρασκευή στο Riviera στην Ηγουμενίτσα Ο DJ George Tsokas την Παρασκευή στο Riviera στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2022 Rating: 5

Η Σαγιάδα με τα αξιοθέατα της (Drone)

Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2022
Η Σαγιάδα με τα αξιοθέατα της (Drone)



Read More »
Η Σαγιάδα με τα αξιοθέατα της (Drone) Η Σαγιάδα με τα αξιοθέατα της (Drone) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2022 Rating: 5

Μπέλα Βράκα: Μία από τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα που θυμίζει Καραϊβική

Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2022
Μπέλα Βράκα: Μία από τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα που θυμίζει Καραϊβική



Ελλάδα – παραλίες. Δύο έννοιες ταυτόσημες. Κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά και ροζ άμμος. Καταπράσινο τοπίο τριγύρω που θυμίζει κάποιον εξωτικό προορισμό του εξωτερικού. Μία από τις παραλίες που θα σε γοητεύσουν από το πρώτο δευτερόλεπτο και ονομάζεται Μπέλα Βράκα. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι πρόκειται για μια παραλία που δεν βρίσκεται σε νησί αλλά στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στα Σύβοτα Θεσπρωτίας. Μια περιοχή που φημίζεται για την ομορφιά της και τις εξωτικές παραλίες της. Δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και θα το διαπιστώσεις όταν κάνεις εκεί ένα ταξίδι. Μια από τις αποδράσεις που θα σου μείνουν αξέχαστες.
H Μπέλα Βράκα έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει. Αρχικά το σχήμα της. Κι αυτό γιατί αυτή η εξωτική παραλία, στην πραγματικότητα ενώνει τα Σύβοτα με το νησάκι Μουρτεμένο με μια στενή λωρίδα γης. Ειδικά αν δεις τις εικόνες από ψηλά σε εκπλήσσει ενώ αν βρεθείς εκεί για να κάνεις τις βουτιές σου στα δροσερά νερά θα διαπιστώσεις ότι θα πρέπει να περπατήσεις κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα. Σου θυμίζει κάποιες παραλίες που βλέπεις στην Καραϊβική. Κι όμως χρειάζεσαι περίπου 5 ώρες από την Αθήνα για να κολυμπήσεις σε αυτά τα κρυστάλλινα νερά στα Σύβοτα αλλά και σε άλλες παραλίες στα Σύβοτα όπως είναι και η παραλία Πισίνα που δεν έχει τυχαία αυτό το όνομα.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό της είναι ότι την αποκαλούν ροζ παραλία εξαιτίας των χρωματισμών που κάνει η άμμος σε διάφορα σημεία της. Όταν βρεθείς εκεί θα παρατηρήσεις τον ήλιο να λαμπυρίζει σε αυτή την ιδιαίτερη άμμο και δε θα θες να φύγεις. Να σου πούμε, βέβαια, ότι λόγω της πρόσβασης και του γεγονότος ότι δεν είναι οργανωμένη, δεν ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις για παιδιά.
Read More »
Μπέλα Βράκα: Μία από τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα που θυμίζει Καραϊβική Μπέλα Βράκα: Μία από τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα που θυμίζει Καραϊβική Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2022 Rating: 5

Θεσπρωτία: Ο οχυρωμένος οικισμός στη χερσόνησο της Λυγιάς

Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2022

Ο οχυρωμένος οικισμός της Λυγιάς εκτείνεται στο ανατολικό ήμισυ της ομώνυμης χερσονήσου, στην περιοχή των παλαιών εκβολών του ποταμού Καλαμά. Ο οικισμός ταυτίζεται, πιθανότατα, με την αρχαία πόλη Τορώνη, τμήμα της «Κερκυραϊκής Περαίας», της εκτεταμένης αποικίας που -σύμφωνα με το Θουκιδίδη- ίδρυσαν οι Κερκυραίοι κατά την κλασική περίοδο στις θεσπρωτικές ακτές. Αποτελείται από τρία διαδοχικά οχυρωμένα τμήματα, που ονομάζονται συμβατικά Κάστρα Α, Β και Γ και φέρουν ισχυρές ισοδομικές -ως επί το πλείστον- οχυρώσεις του 5ου και πρώιμου 4ου αι. π.Χ. Τμήματά τους πιθανότατα επισκευάστηκαν ή ανακατασκευάστηκαν κατά την ύστερη κλασική και ελληνιστική εποχή, ενώ υπάρχουν και κάποιες επεμβάσεις των ρωμαϊκών, πιθανόν, χρόνων. Εκτός από τις οχυρώσεις, ελάχιστες πληροφορίες έχουμε για την πολεοδομική οργάνωση του οικισμού, καθώς δεν έχει γίνει έρευνα στα λιγοστά κτιριακά κατάλοιπα που είναι σήμερα ορατά στο χώρο.

http://igoumenitsamuseum.gr/images/text_images/15842617665388656a795f35.82849291.jpg
Τμήμα του τείχους στο Κάστρο Α
Το Κάστρο Α είναι το ανατολικότερο και μικρότερο σε έκταση από τα τρία κάστρα του οικισμού. Περιβάλλεται από ισχυρό τείχος κατασκευασμένο με δύο διαφορετικά συστήματα τειχοποιίας. Στην περισσότερο επιμελημένη ανατολική και νότια πλευρά ακολουθήθηκε το ισοδομικό σύστημα, ενώ η δυτική και βόρεια πλευρά έχει αμελέστερη κατασκευή με μικρούς αδρά κατεργασμένους ορθογώνιους λίθους. Η δυτική βατή πλευρά της οχύρωσης ενισχύεται με προτείχισμα, ενώ στον χώρο μεταξύ προτειχίσματος και οχύρωσης σώζεται ορθογώνιο κτίριο, ίσως προμαχώνας, και διακρίνονται τα κατάλοιπα αρκετών άλλων κτισμάτων. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν αναλημματικοί τοίχοι, παράλληλοι προς την ανατολική οχύρωση, κατασκευασμένοι από μεγάλους γωνιόλιθους. Η αμυντική ικανότητα των τειχών ενισχύεται από ημικυκλικούς ή ορθογώνιους πύργους. Η πρόσβαση στον τειχισμένο οικισμό εξασφαλιζόταν με τέσσερις πύλες. Η κύρια πύλη της οχύρωσης βρίσκεται στα ανατολικά μεταξύ ενός ορθογώνιου και ενός ημικυκλικού πύργου και ήταν, πιθανότα, τοξωτή.
http://igoumenitsamuseum.gr/images/text_images/103006431353886579ad0fb7.74559659.jpg
Ημικυκλικός πύργος στο Κάστρο Α


Ο οικισμός εκτείνεται σε επίπεδη, στο μεγαλύτερο τμήμα της, έκταση στην κορυφή του λόφου. Μια κεντρική οδική αρτηρία, πλάτους 5 μ., ξεκινούσε από την ανατολική πύλη, διέσχιζε όλον τον οικισμό και κατέληγε στο υψηλότερο σημείο του στα δυτικά, όπου είχε οικοδομηθεί μεγάλων διαστάσεων κτιριακό συγκρότημα,πιθανόν δημόσιου χαρακτήρα. Σε όλη την έκταση του οικισμού διακρίνονται θεμέλια οικημάτων.

Δυτικά του Κάστρου Α βρίσκεται το Κάστρο Β. Η ανατολική και η νοτιοανατολική πλευρά της οχύρωσης έχουν κατασκευαστεί κατά το ισοδομικό σύστημα, όπως και η ανατολική και νότια πλευρά του Κάστρου Α. Οι υπόλοιπες πλευρές χαρακτηρίζονται από αμελέστερη κατασκευή με αδρούς λίθους, ενώ στη βόρεια πλευρά ξεχωρίζει ένα τμήμα, πιθανόν μεταγενέστερη επισκευή, κατασκευασμένο κατά το πολυγωνικό σύστημα. Η αμυντική ικανότητα του τείχους ενισχύεται από θλάσεις και από ορθογώνιους και ημικυκλικούς πύργους. Στα νότια ενδέχεται να ανοιγόταν μια πύλη, που οδηγούσε στην ακτή. Στην ανατολική πλευρά του κάστρου Β παρατηρείται ανακατασκευή, με τη χρήση μικρού μεγέθους ορθογώνιων λίθων και κονιάματος ως συνδετικού υλικού, που χρονολογείται, πιθανόν, στους ρωμαϊκούς χρόνους

http://igoumenitsamuseum.gr/images/text_images/864947772538865844c5515.93098523.jpg
Κάστρο Γ. Αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, πιθανόν από αρχαία λιμενική εγκατάσταση

Στα δυτικά του Κάστρου Β διασώζονται, εξαιρετικά αποσπασματικά, κατάλοιπα από την οχύρωση του Κάστρου Γ. Το τείχος είναι πρόχειρης κατασκευής από αδρούς λίθους, με εξαίρεση τη δυτική πλευρά όπου ακολουθείται ένα επιμελέστερο οικοδομικό σύστημα, ανάλογο με εκείνο της δυτικής πλευράς του Κάστρου Α. Στο εσωτερικό του Κάστρου Γ απουσιάζουν τα κτιριακά κατάλοιπα. Βόρεια της οχύρωσης του Κάστρου Γ, σε έναν από τους όρμους της χερσονήσου, σώζεται τμήμα ισοδομικού τοίχου κατά μήκος της ακτής, που αποτελεί, πιθανότατα, κατάλοιπο λιμενικών εγκαταστάσεων.

Πρόσβαση: Η Λυγιά βρίσκεται, περίπου, 8 χλμ. βορειοδυτικά της Ηγουμενίτσας. Ο επισκέπτης ακολουθεί τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς την παραλία Δρέπανο - Μακρυγιάλι. Φτάνοντας στον υποσταθμό της ΔΕΗ ακολουθεί το δρόμο προς τα αριστερά του, ο οποίος οδηγεί στο βορειοδυτικό άκρο της παραλίας, στους πρόποδες του υψώματος του Κάστρου Α της Λυγιάς.
 


Read More »
Θεσπρωτία: Ο οχυρωμένος οικισμός στη χερσόνησο της Λυγιάς Θεσπρωτία: Ο οχυρωμένος οικισμός στη χερσόνησο της Λυγιάς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2022 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.