Στο Hell's Kitchen συμμετέχει ο 25χρονος Θεσπρωτός μάγειρας Nίνο Τσατσούλης

Κυριακή, Απριλίου 15, 2018

Στην τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1, Hell's Kitchen συμμετέχει ο 25χρονος Θεσπρωτός μάγειρας Nίνο Τσατσούλης

Στο Hell's Kitchen, 20 φιλόδοξοι μάγειρες (10 γυναίκες και 10 άνδρες) καλούνται να αποδείξουν τις ικανότητες και τις αντοχές τους, μέσα από μία σειρά ομαδικών αρχικά και στη συνέχεια ατομικών διαδικασιών, σε συνθήκες κανονικού εστιατορίου. 

Οι διαγωνιζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές δοκιμασίες, καλούνται να κερδίσουν τις εντυπώσεις των «πελατών» και του Έκτορα Μποτρίνι ο οποίος παρουσιάζει τις δοκιμασίες και την εκπομπή. 

Πληροφορίες για τον Nίνο Τσατσούλη
Ηλικία: 25
Επάγγελμα: Μάγειρας. Ιδιοκτήτης Makaronino όπου και εργάζεται
Προϋπηρεσία: GrandHotel, ExelisonHotel, Υδρογόνο 2, TheMarie, LaPasteria ως Υπεύθυνος Κουζίνας ή Chef
Σπουδές: Τεχνικός Μαγειρικής, Αρτοποιός, Ζαχαροπλάστης
Οικογενειακή κατάσταση: Άγαμος
Προσωπικές πληροφορίες: Από πολύ νωρίς κατάλαβε την αγάπη του για την μαγειρική. Από δέκα ετών δούλευε στο πλάι των γονιών του, στο οικογενειακό εστιατόριο στα Σύβοτα Θεσπρωτίας. 
Στα 21 του, ανέλαβε το πρώτο 4στερο ξενοδοχείο με επιτυχία. Μέσα στην κρίση πήρε το ρίσκο να ανοίξει τη δική του επιχείρηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τα κατάφερε. Συγκατοικεί στη Θεσσαλονίκη με την 23χρονη κοπέλα του, σερβιτόρα στο επάγγελμα. 
Για πέντε χρόνια ασχολήθηκε με το bodybuilding και κατάφερε να διακριθεί σε διάφορες κατηγορίες, κατακτώντας τη δεύτερη και την τρίτη θέση. 
Από εννέα ετών ασχολήθηκε με το στίβο, έτρεχε για την Εθνική Ελλάδος στα 400 μέτρα και διακρίθηκε και εκεί σε πανελλήνιο και διαβαλκανικό ρεκόρ. 
Δηλώνει νευρικός εσωτερικά αλλά δε θα ξεσπάσει εύκολα στους άλλους γιατί διαθέτει υπομονή. 
Του αρέσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και είναι δημιουργικός. 


 
Read More »
Στο Hell's Kitchen συμμετέχει ο 25χρονος Θεσπρωτός μάγειρας Nίνο Τσατσούλης Στο Hell's Kitchen συμμετέχει ο 25χρονος Θεσπρωτός μάγειρας Nίνο Τσατσούλης Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 15, 2018 Rating: 5

Σύλληψη 40χρονου, εχτές το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Απριλίου 15, 2018

Στη σύλληψη ενός 40χρονου αλλοδαπού προέβησαν βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. 

Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό. 

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα. 


 
Read More »
Σύλληψη 40χρονου, εχτές το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 40χρονου, εχτές το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 15, 2018 Rating: 5

Τροχαίο ατύχημα τα ξημερώματα με σύγκρουση δύο ΙΧ

Κυριακή, Απριλίου 15, 2018Τροχαίο ατύχημα έγινε τα ξημερώματα στην περιφερειακή οδό Ιωαννίνων, στην διασταύρωση με το Σταυράκι. 
Δύο ΙΧ συγκρούστηκαν πιθανά γιατί κάποιος οδηγός παραβίασε το σηματοδότη. 
Από την σύγκρουση υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές και ευτυχώς όχι σοβαροί τραυματισμοί. 
Ωστόσο πολλές φορές, δυστυχώς, παραβιάζονται οι σηματοδότες με τραγικά αποτελεσματα.


 
Read More »
Τροχαίο ατύχημα τα ξημερώματα με σύγκρουση δύο ΙΧ Τροχαίο ατύχημα τα ξημερώματα με σύγκρουση δύο ΙΧ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 15, 2018 Rating: 5

Ένα άγνωστο ντοκουμέντο της Ιεράς Μονής Γηρομερίου

Κυριακή, Απριλίου 15, 2018Το βρήκα στο πολύτιμο παλαιοβιβλιοπωλείο του Ηπειρώτη Λάμπρου Κωστακιώτη, στην οδό Σόλωνος 54, στην Αθήνα. 
Στο περιοδικό με τον τίτλο ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΕΣ, τεύχος Νοεμβρίου 1929, ο Γ.Λ. Αρβανιτάκης αναφέρεται στον Γερμανό Αφθονίδη, με τον τίτλο ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΛΟΓΙΩΝ. 
Σ’ αυτό περιλαμβάνεται και το βεβαιωτικόν δίπλωμα του Γρηγορίου Ε’ δ’ ού δωρείται εις τον Μ. Πρωτέκδικον Γεώργιον Αφθονίδην την Εξαρχίαν του Γηρομερίου:

«…Πάντως φαίνεται ο Γεώργιος Αφθονίδης ο αρχηγός της οικογενείας Έγγραφον του Γρηγορίου Ε’ φέρον ιδιόχειρον την υπογραφήν του Εθνομάρτυρος δωρείται ισοβίως εις τον άρχοντα πρωτέκδικον Γεώργιον την εν Ηπείρω Εξαρχίαν του Γηρομερίου… Το έγγραφον τούτο εκδοθέν μόλις τρεις μήνας προ του τραγικού τέλους του Εθνομάρτυρος, αναφέρεται προφανώς εις τας υπηρεσίας του Αφθονίδου προς την εθνικήν υπόθεσιν. Πράγματι ο Αφθονίδης μυηθείς εις τα της Φιλικής Εταιρείας τω 1816, ήτο μέλος της διευθυνούσης τας εργασίας ταύτης εν Κων/πόλει Τριανδρίας και δι’ αυτού ο Γρηγόριος Ε’ ήρχετο εις επαφήν προς τους Φιλικούς…».

Παρατίθεται επί λέξει το ως άνω έγγραφον του αειμνήστου πατριάρχου Γρηγορίου Ε’.

-Η μετριότης ημών διά του παρόντος αυτής ειδοποιητικού (;) της επαξίου φιλοτιμίας γράμματος δηλοποιεί ότι την αγιωτάτην πατριαρχικήν εξαρχίαν Γηρομερίου την εν τοις ορίοις της Ηπείρου κειμένην και από των εν αυτή χωρίων συγκεκροτημένην κατά φιλοτιμίαν αξιόχρεων δέδωκεν ήδη βραβευσαμένη, τω εντιμολογιωτάτω άρχοντι Πρωτεκδίκω, μεγάλω γραμματικώ του αγιωτάτου Πατριαρχικού αυτής, αποστολικού και οικουμενικού θρόνου και κατά πνεύμα αυτής υιώ αγαπητώ κυρίω Γεωργίω διά τας προς την Εκκλησίαν γνωστάς, λόγου τε αξίας και συντελεστικάς αυτού εκ παιδικής ηλικίας εκδουλεύσεις, αυτώ τε και τω Γένει γνωστάς και δι’ ευφήμου γλώττης αγομένας, ίν’ έχη χάριν παραμυθίας εφ’ όρου ζωής αυτού. Εφ’ ώ και γράφουσα αποφαίνεται, ίνα ο διαληφθείς εντιμολογιώτατος άρχων πρωτέκδικος και μέγας γραμματικός του Οικουμενκού θρόνου Κύριος Γεώργιος, έχων διά βίου την αυτώ εκκλησιαστικώς φιλοτιμηθείσαν ταύτην εξαρχίαν του Γηρομερίου μετά των συνιστώντων αυτήν χωρίων, απολαμβάνη κατ’ έτος παρ’ αυτής το ωρισμένον ετήσιον μετά και των εκείθεν προϊόντων καθ’ άπερ ανήκει χάριν παραμυθίας ταις εκδουλεύσεσιν αυτού αρμοζούσης, μηδενός έχοντος αυτώ αντειπείν τρόπω οίω δήτινι εν βάρει αργίας ασυγγνώστου και αλύτου αφορισμού του από θεού Κυρίου παντοκράτορος.

Όθεν και εις δείξιν της επαξίου ταύτης φιλοτιμίας εγένετο και το παρόν ημέτερον Πατριαχρικόν αποδεικτικόν γράμμα και επεδόθη τη αυτού εντιμολογιώτητι εν έτει σωτηρίω χιλιοστώ οκτακοσιοστώ εικοστώ πρώτω κατά μήνα Ιανουάριον, Ινδικτιώνος Θ’.

Γρηγόριος ελέω Θεού αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης».

Και κάτωθι διά χειρός του Γ. Αφθονίδου.

«Πόσον δε προνοητικός εφέρετο και προς τον κοσμικόν του Πατριαρχικού θρόνου κλήρον, εκτιμών την ικανότητα και παιδείαν των διακεκριμένων μεταξύ προσώπων, αναρριπίζων τον ζήλον και παραθήγων το πρόθυμον δι’ επαξίων αμοιβών και περιποιήσεων γίνεται και τούτο φανερόν εκ του κατωτέρω εκκλησιαστικού γράμματος φέροντος την ιδιόχειρον του αοιδίμου υπογραφήν. Πεφιλοτίμηται δε προς τον τότε μεν ακμάσαντα εν τοις Πατριαρχείοις ως και επωφελέστερον ακολούθως μέχρι της πατριαρχείας του Κωνσταντίνου του από Σιναίου, έκτοτε δε προελομένου τον εν Αθήνησιν ιδιωτικόν και απράγμονα (;) βίον.


Γ. Αφθονίδης.
Και για την αντιγραφή. 
Αντώνης Ν. Βενέτης, 
Μοναστηράκι Δωρίδος.


Read More »
Ένα άγνωστο ντοκουμέντο της Ιεράς Μονής Γηρομερίου Ένα άγνωστο ντοκουμέντο της Ιεράς Μονής Γηρομερίου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 15, 2018 Rating: 5

Ποταμός Αχέροντας: Τα νερά που γέννησαν τους μύθους

Κυριακή, Απριλίου 15, 2018
 


 
Γιος της Γης, ο μυθικός ποταμός Αχέροντας έκανε το μοιραίο λάθος ενώ εξελισσόταν η Τιτανομαχία να προσφέρει νερό στους Τιτάνες για να σβήσουν τη δίψα τους. 
Ο Δίας έγινε έξαλλος. 
Μαύρισε τα νερά του και τον καταδίκασε να γίνει για πάντα το όριο μεταξύ του κόσμου των ζωντανών και των νεκρών. 
Εκεί που ο Αχέροντας συναντούσε τον ποταμό των δακρύων, Κωκυτό, τοποθέτησε η λαϊκή φαντασία την είσοδο του υποχθόνιου κόσμου. 
Στην πύλη του στεκόταν ο φοβερός Κέρβερος, αδελφός της Λερναίας Υδρας και γιος της Εχιδνας.
Ο «σημερινός» Αχέροντας , είναι είναι ποταμός ο οποίος διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Οι πηγές του Αχέροντα είναι πολλές. Οι πρώτες πηγές του προέρχονται από τα χιόνια του όρους Τόμαρος στο Νομό Ιωαννίνων (μέγιστο υψόμετρο 1.986m), και οι άλλες πηγές του προέρχονται από τα όρη Σουλίου και τα όρη Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Σημαντικές πηγές είναι επίσης αυτές του χωριού Βουβοπόταμος Πρέβεζας κοντά στη Γλυκή Θεσπρωτίας. 
Ο Αχέρων εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας, όπου σχηματίζει δέλτα, από το οποίο διαμορφώνονται τα δύο κύρια έλη της περιοχής, το έλος της Σπλάντζας και της Βαλανιδορράχης.
Σε ανασκαφές που άρχισαν το 1958 στον λόφο πάνω από τη συμβολή του ποταμού με τον Κωκυτό ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ελληνικό νεκρομαντείο...

Εδώ οι ζωντανοί έρχονταν σε επαφή με τους νεκρούς με διάφορες τελετουργίες και παρακάλια προς τους θεούς του Κάτω Κόσμου, αλλά και τους ίδιους τους νεκρούς. Νεκρομαντεία στον ελλαδικό χώρο κατά την αρχαιότητα υπήρχαν πολλά όπως του Ταίναρου, της Ερμιόνης, της Φιγαλείας, της Ιεράπολης στη Φρυγία και της Κύμης στην Κάτω Ιταλία. Απ’ όλα όμως το πιο αρχαίο, φημισμένο κι ονομαστό ήταν αυτό της Εφύρας στη γη της Θεσπρωτίας.

Προτού εισέλθουν στην ιερή αίθουσα μασούσαν σπόρους, φύλλα και κουκιά που προκαλούσαν ζάλη και οπτασίες, στα πλαίσια της στέρησης των αισθήσεων που επέβαλε η όλη διαδικασία. Με τέτοια κουκιά και σπόρους βρέθηκαν γεμάτα πιθάρια στο Νεκρομαντείο. Για τον εξαγνισμό του ιερού χώρου θυμιάτιζαν με καιόμενο θειάφι.

Το 167 π.Χ. το Νεκρομαντείο δέχεται σφοδρή επίθεση από τους Ρωμαίου. Οι μάντεις και το προσωπικό του ιερού μανταλώνουν τις πόρτες και αντιστέκονται. Ο εχθρός βάζει σε ενέργεια τις πολιορκητικές μηχανές και οι τοίχοι σπάζουν. Ο,τι γλιτώνει από τους καταπέλτες παραδίδεται στην πυρά.
Το κάψιμο του Νεκρομαντείου από τους Ρωμαίους και το θάψιμο των ερειπίων του ίσως και να έσωσε το μοναδικό αυτό μνημείο της αρχαιότητας από την ολοκληρωτική καταστροφή. 
Οι γεροντότεροι στο Μεσοπόταμο θυμούνται ότι σαν παιδιά κατρακυλούσαν λιθάρια από τον λόφο ενώ θυμούνται και κάποιους Ιταλούς που το 1914 ανέβηκαν στον λόφο φόρτωσαν δεκαπέντε άλογα και αναχώρησαν ανενόχλητοι για την πατρίδα τους. 
Το 1958 ύστερα από τις επίμονες προσπάθειες του Σπύρου Μουσελίμη, επιμελητή αρχαιοτήτων, λογοτέχνη και ακούραστου ερευνητή της θεσπρωτικής γης αρχίζουν ανασκαφές στον λόφο του Αγιου Γιάννη του Πρόδρομου από τον Σωτήρη Δάκαρη (1916-1996), πανεπιστημιακό καθηγητή και πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που συνεχίζονται μέχρι και το 1964, που αποκαλύπτεται ολόκληρος ο χώρος του Νεκρομαντείου, των διαδρόμων, του δωματίου και του περιβόλου.
Από το χωριό Γλυκή (περίπου 20 χλμ. από τις εκβολές) ξεκινά το μονοπάτι που διασχίζει το περίφημο φαράγγι του Αχέροντα. 
Η Σκάλα της Τζαβέλαινας ανηφορίζει στα στενά και το αχολόγημα του ποταμού γίνεται όλο και εντονότερο. 
Το δυσπρόσιτο ανάγλυφο της περιοχής των Στενών του Αχέροντα, η τραχύτητα των γύρω βουνών, η πλούσια βλάστηση και τα καθαρά και ορμητικά νερά του ποταμού συνθέτουν ένα τοπίο ιδιαίτερης ομορφιάς. 
Σε αρκετά τμήματα εκεί που η ροή του το καλοκαίρι είναι ομαλή, σχηματίζονται νερόλακκοι και μικρές λίμνες, τόποι ιδανικοί για τη διαβίωση πολλών αμφιβίων και ψαριών. 
Σε άλλες πλευρές, ο ποταμός κυλά ορμητικά μέσα από κατακόρυφους και ψηλούς βράχους. 
Κάποιες φορές το ύψος τους ξεπερνά κατά πολύ τα 100 μέτρα, ενώ το πλάτος του ποταμού στα σημεία αυτά φτάνει τα δύο μέτρα.
Στις βραχώδεις πλαγιές των Στενών του Αχέροντα φωλιάζουν πολλά είδη αρπακτικών πουλιών, όπως γερακίνες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, ασπροπάρηδες και φιδαετοί. 
Μεγάλα θηλαστικά, όπως λύκοι και αγριογούρουνα, αναζητούν τροφή και καταφύγιο στις δασωμένες πλαγιές του φαραγγιού, ενώ άλλα θηλαστικά της περιοχής των Στενών είναι η αλεπού, ο ασβός, το πετροκούναβο, η νυφίτσα, η αγριόγατα και ο δασοποντικός. 
Στα νερά του ποταμού ζει η βίδρα, ένα σπάνιο υδρόβιο θηλαστικό που ζει μόνο σε καθαρά νερά με πλούσια παρόχθια βλάστηση. 
Τέλος, στα νερά του Αχέροντα αναπαράγονται περισσότερα από εννέα είδη ψαριών, ένα από τα οποία είναι ο περίφημος αχερωνογοβιός, ένα ενδημικό είδος που πήρε το όνομα του ποταμού.Με πενήντα λεπτά πορεία φτάνω στη γέφυρα του Ντάλα. 
Ασπρα βράχια σκαλισμένα από τον χρόνο και το νερό. 
Το μονοπάτι διακόπτεται από το Τσαγγαριώτικο ρέμα. Από εδώ, μία ώρα ανηφορική διαδρομή οδηγεί στο ιστορικό χωριό Σαμονίβα, στο Μέσα Σούλι.

Με πληροφορίες απο ΕΘΝΟΣ και wikipedia


 
Read More »
Ποταμός Αχέροντας: Τα νερά που γέννησαν τους μύθους Ποταμός Αχέροντας: Τα νερά που γέννησαν τους μύθους Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 15, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Μοντεσσοριανής αγωγής

Κυριακή, Απριλίου 15, 2018

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Μοντεσσοριανής αγωγής που διοργάνωσαν η Κιβωτός Εξελιξης και τα εκπαιδευτήρια Disneyland με την υποστήριξη του ΚΕΠ υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας. 
Η κ. Ζαφρανα και η κ.Μαυριδου εντυπωσίασαν το κοινό αναλύοντας ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό σύστημα και το πως μπορουν τα παιδιά να μάθουν πιο εύκολα μέσα από πολυαισθητηριακη μέθοδο. 
Το κοινό είχε ενεργή συμμετοχή μέχρι τέλους και έδειχνε εντυπωσιασμενο από αυτά που έβλεπε. 
Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνιζε ο επιστημονικός υπεύθυνος της κιβωτού εξέλιξης κ. Μωκας Αναστάσιος. 
Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας κ.Πακος Δημήτριος όπου τόνισε την χαρά του να φιλοξενείται στην πόλη μας τόσο ιδιαίτερη εκδήλωση και ένας άνθρωπος του επιστημονικου μεγέθους της κ. Ζαφρανα. 
Επιπλέον να αναφέρουμε κλείνοντας ότι η εκδήλωση είχε αρκετό κοινο από άλλες πόλεις που μας δείχνει ότι όταν διοργανώνονται ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις μπορούμε να έχουμε και επισκέπτες εκτός πόλης. 
Συγχαρητήρια στους διοργανωτές!!!


 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Μοντεσσοριανής αγωγής Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Μοντεσσοριανής αγωγής Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 15, 2018 Rating: 5

Καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ διαπιστώνει η Περιφέρεια

Κυριακή, Απριλίου 15, 2018

Τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, "χαρτογράφησε" η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη σε σύσκεψη που είχε με στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου. Τα προβλήματα αποδίδονται στην κεντρική διοίκηση με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διεκπεραίωση των διαδικασιών και η υλοποίηση σ επίπεδο Περιφέρειας.

Τα κυριότερα προβλήματα σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε είναι τα εξής:

⦁ Καθυστέρηση στην σύνταξη, στην έγκριση και στην δημοσίευση των προσκλήσεων κρατικών ενισχύσεων, λόγω της μη ύπαρξης για μεγάλο χρονικό διάστημα (μέχρι τα τέλη του 2017) πρότυπων προσκλήσεων και τυποποιημένων εντύπων, αλλά και της διαδικασίας που επιλέχθηκε για την ανάπτυξη των υποσυστημάτων της κάθε πρόσκλησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), ώστε να είναι δυνατή η δημοσίευση αυτών αλλά και η έγκριση και παρακολούθηση των προτάσεων.

⦁ Καθυστέρηση στην ενεργοποίηση δράσεων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), αφού για την υλοποίηση των δράσεων ΤΠΕ απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η ύπαρξη Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής η οποία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ από τότε και μέχρι σήμερα η συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής για την έκδοση προσκλήσεων είναι ιδιαίτερη δύσκολη.

⦁ Καθυστέρηση στην σύσταση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ)και μη ολοκλήρωση, μέχρι σήμερα, των διαδικασιών για την ενεργοποίηση του Ταμείου και τη χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις.

⦁ Καθυστέρηση στην χαρτογράφηση των αναγκών του τομέα παιδείας, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των σχετικών δράσεων σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας.

⦁ Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών απόκτησης γης, δεδομένου ότι οι απαλλοτριώσεις ορίζονταν στο Ν4314/2014 και στον Ν4412/2016 ως προπαρασκευαστικές ενέργειες που έπρεπε να ολοκληρωθούν πλήρως για να προχωρήσει η δημοπράτηση των υποέργων. Η πρόβλεψη καταργήθηκε με την δημοσίευση του Ν4447/2016 τον Δεκέμβριο του 2016 με τον οποίο τροποποιήθηκαν οι προϋποθέσεις για την εκκίνηση της διαδικασίας ανάθεσης δημόσιας σύμβασης ή σύμβασης παραχώρησης έργου.⦁ Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση προμηθειών.Παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάληψης νομικών δεσμεύσεων κυρίως σε Υποέργα εξοπλισμού λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών προσφυγών και ασφαλιστικών μέτρων που υποβάλλονται από τους συμμετέχοντες.

⦁ Καθυστέρηση στην υλοποίηση δράσεων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας, καθώς μόλις τον Ιανουάριο του 2018 ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του Υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαδικασία απαραίτητη για την υλοποίηση των δράσεων.

⦁ Καθυστέρηση στην υλοποίηση δράσεων προώθησης στην απασχόληση, καθώς δεν έχει ακόμη καθοριστεί ο Φορέας που θα υλοποιήσει τις δράσεις, ως Ενδιάμεσος Φορέας των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

⦁ Καθυστέρηση στην υλοποίηση δράσεων κατάρτισης / επιμόρφωσης, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής από το αρμόδιο υπουργείο.

⦁ Καθυστέρηση στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα- Αλβανία 2014-2020». Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016 κατά την οποία η 2η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος συνήλθε στην Ηγουμενίτσα, αποφάσισε και ενέκρινε τα έργα, μόλις στις αρχές Απριλίου 2018 υπογράφτηκαν οι Συμβάσεις μεταξύ των «επικεφαλής» εταίρων και της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής, με αποτέλεσμα να μην έχει εκκινήσει, ακόμη, η υλοποίηση των έργων, στη λίστα των οποίων περιλαμβάνονται δύο πολύ μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής αξίας για το περιβάλλον και τον τουρισμό της Ηπείρου, η Μονάδα Κομποστοποίησης της Π.Ε. Άρτας και τα Καταδυτικά Πάρκα στις Π.Ε. Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τ. Καλογιάννη, δήλωσε σχετικά τα εξής:

«Η Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου, έχει καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια, να υλοποιήσει δεκάδες έργα και πράξεις και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, ξεπερνώντας τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τη θέσπιση και τις συνεχόμενες αλλαγές του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων, καθώς χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για προσαρμογή των υπηρεσιών στο νέο πλαίσιο. Διαπιστώνεται ωστόσο ότι υπάρχουν τροποποιήσεις του Νόμου στις οποίες προβλέπονται διαδικασίες που ακόμα δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Εκτός αυτού, είναι αδιανόητο ότι με αποκλειστική ευθύνη της κεντρικής διοίκησης και ενώ βρισκόμαστε στο 5ο έτος εξέλιξης της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020, να διαπιστώνονται ακόμη καθυστερήσεις και σε δράσεις που αφορούν κυρίως τον ιδιωτικό τομέα».


Read More »
Καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ διαπιστώνει η Περιφέρεια Καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ διαπιστώνει η Περιφέρεια Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 15, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 41χρονος για ηχορύπανση

Κυριακή, Απριλίου 15, 2018


Εχτές μετά τα μεσάνυκτα, στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ηγουμενίτσας, ένας 41χρονος ημεδαπός, προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα, με ειδική συσκευή ηχομέτρησης, κατελήφθη να λειτουργεί μουσική, έχοντας παραβιάσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ήχου.


Read More »
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 41χρονος για ηχορύπανση Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 41χρονος για ηχορύπανση Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 15, 2018 Rating: 5

Υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή σε όλη την Ήπειρο

Κυριακή, Απριλίου 15, 2018

Την καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την Ήπειρο, ανακοίνωση η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Είχε προηγηθεί συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, κυρίως όμως με τους Δήμους και με βάση τα αποτελέσματα γίνεται γνωστό ότι ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση είναι μια σύγχρονη παιδαγωγική ανάγκη και θεωρείται ως ένας ιδιαίτερα ισχυρός και θετικός παράγοντας εξέλιξης του παιδιού σε όλους τους τομείς ανάπτυξής του.

Το Νηπιαγωγείο άλλωστε είναι κομμάτι από τον κορμό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενταγμένο σε ένα αδιαίρετο από πλευράς στόχων, δυναμικής και λειτουργικότητας εκπαιδευτικό σύστημα με κατεύθυνση τέτοια που να δείχνει σεβασμό στην προσωπικότητα του παιδιού και τις ιδιαίτερες αναπτυξιακές ανάγκες του.

Το Υπουργείο Παιδείας με τον Ν. 4521/2018 υλοποιεί μια βασική επιστημονική και παιδαγωγική απαίτηση και ικανοποιεί ένα πάγιο και διαρκές αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, καταλήγει η ανακοίνωση.Read More »
Υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή σε όλη την Ήπειρο Υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή σε όλη την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 15, 2018 Rating: 5

Στις 25 Απριλίου, η Επιτροπή Διαβούλευσης για την αλλαγή της θέσης του Λαμπόβου

Κυριακή, Απριλίου 15, 2018H νέα κανονιστικής εμποροπανήγυρης, με κύρια αλλαγή την αλλαγή της χωροθέτησης, θα ειναι το μοναδικό θέμα συνεδρίασης της επιτροπής διαβούλευσης του δήμου Σουλίου, που θα συνεδριάσει την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 και ώρα 17:30,.

Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση θα επαναληφθεί την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα (Πέμπτη 26/4/2018 και ίδια ώρα), οπότε θεωρείται σε κάθε περίπτωση ότι υφίσταται απαρτία (παρ. 3 – άρθρο 76 Ν. 3852/2010).-

Υπενθημίζουμε πως μετά απο ομόφωνη γνωμοδότηση του συμβουλιου της Δ.Κ Παραμυθιάς προτάθηκε η μεταφορά του παζαριού προς την Αγία Κυριακή και η απελευθέρωση του περιφερειακού Αγίου Δονάτου. Πιο συγκεκριμένα, η Δ.Κ Παραμυθιάς γνωμοδότησε θετικά ως προς τα εξής:
-Μεταφορά του παζαριού από θέση Γαλατά προς εκκλησία Αγία Κυριακή, Αγίου Δονάτου (Σαμέτια) και απελευθέρωση πάνω περιφερειακού δρόμου. -Η Επικοινωνία προς Άγιο Δονάτο (Σαμέτια), να γίνεται από τον δρόμο Αγίου Αναστασίου και από Αγία Τριάδα (έπιπλα Κοσσιώρη).
-Tρίτη είσοδος από το παρκινγκ.
-Οι τουαλέτες και τα ντους να κατασκευαστούν στη θέση των πρώην σφαγείων.
-Στο παρκινγκ να παραμείνει στο χώρο που είναι και σήμερα, με είσοδο από τον κάτω περιφερειακό, μέσα από δάσος.
-Προσθήκη επιπλέον δύο ψησταριών 100τ.μ. στο χώρο που σήμερα είναι τα χαλιά και μείωση μισθώματος κατά 2.000 €. Δηλαδή τέσσερις (4) ψησταριές με 4.000€ η κάθε μία.
-Οι ψησταριές να έχουν απορροφητήρες υποχρεωτικά και μόνο πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο.
-Στα χαλιά να τοποθετηθούν στο τέλος του παζαριού.
-Στο ασκέπαστο τμήμα –Ά ζώνη τρέχον μέτρο με τιμή 80€
-Στο σκεπαστό τμήμα -Ά ζώνη τιμή 300€ και διαστάσεις παράγκας 3μ.Χ1,50μ.
-Η Β΄ και Γ΄ ζώνη να συγχωνευθούν στην τιμή των 650€.
-Να αναφερθεί στην κανονιστική ο τρόπος πληρωμής των παραγκών


 
Read More »
Στις 25 Απριλίου, η Επιτροπή Διαβούλευσης για την αλλαγή της θέσης του Λαμπόβου Στις 25 Απριλίου, η Επιτροπή Διαβούλευσης για την αλλαγή της θέσης του Λαμπόβου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 15, 2018 Rating: 5

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος τη Δευτέρα σε περιοχές του Δήμου Σουλίου

Κυριακή, Απριλίου 15, 2018

Αγαπητοί μας πελάτες,

H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.

Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.

Ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση! 


 
Read More »
ΠΡΟΣΟΧΗ: Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος τη Δευτέρα σε περιοχές του Δήμου Σουλίου ΠΡΟΣΟΧΗ: Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος τη Δευτέρα σε περιοχές του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 15, 2018 Rating: 5

Σελίδες