Διαμαρτυρία Θανάση Ντάνη προς τη ΔΕΔΔΗΕ για τις διακοπές ρεύματος

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Διαμαρτυρία Θανάση Ντάνη προς τη ΔΕΔΔΗΕ για τις διακοπές ρεύματος


Ως επικεφαλής υποψήφιος δήμαρχος στο δήμο Σουλίου με το συνδυασμό "ΝΑΙ Γυρίζουμε Σελίδα" διατρανώνω δημόσια την έντονη διαμαρτυρία μου προς τη ΔΕΔΔΗΕ και προς κάθε άλλο αρμόδιο φορέα για τις συχνές, αδικαιολόγητες και επανειλημμένες διακοπές ρεύματος στην ΔΚ Παραμυθιάς αλλά και σε όλο το Δήμο Σουλίου, που έχουν ως άμεσο επακόλουθο ανυπολόγιστες συνέπειες και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στον εμπορικό κόσμο, σε όλο τον επαγγελματικό κλάδο αλλά και σε όλους ανεξαίρετα τους συνδημότες μας, με τελικό πλήγμα την τοπική οικονομία και τη διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας και της κανονικότητας της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.

Εκφράζω την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μου προς τον εμπορικό και επαγγελματικό κόσμο του δήμου μας, που υφίσταται συχνά τις επιζήμιες συνέπειες από το παραπάνω απαράδεκτο φαινόμενο, που αντίκειται καταφανώς στη λογική και στη σύγχρονη πραγματικότητα, και, που δε συγχωρείται στη σύγχρονη εποχή και στην τεχνολογική πρόοδο.

Δηλώνω και δεσμεύομαι ότι ως νέα Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο και τους άλλους τοπικούς φορείς και με την συνδρομή των θεσμικών εκπροσώπων του τόπου μας, ότι θα αναλάβω άμεσα πρωτοβουλίες και θα προβώ στις ανάλογες παρεμβάσεις και θα διεκδικήσουμε από κοινού σε πολιτικό και νομικό επίπεδο την άμεση και αποτελεσματική επίλυση του παραπάνω χρόνιου και σοβαρού προβλήματος που ταλανίζει τον δήμο μας, αλλά και ταλαιπωρεί και βλάπτει τους συνδημότες μας.

Τελικά ο Δήμος μας αξίζει περισσότερο φως!
Παραμυθιά 04/10/2023
Ο υποψήφιος δήμαρχος Ντάνης Αθανάσιος
Read More »
Διαμαρτυρία Θανάση Ντάνη προς τη ΔΕΔΔΗΕ για τις διακοπές ρεύματος Διαμαρτυρία Θανάση Ντάνη προς τη ΔΕΔΔΗΕ για τις διακοπές ρεύματος Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Την Παρασκευή η προεκλογική συγκέντρωση Λώλου στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Την Παρασκευή η προεκλογική συγκέντρωση Λώλου στην ΗγουμενίτσαRead More »
Την Παρασκευή η προεκλογική συγκέντρωση Λώλου στην Ηγουμενίτσα Την Παρασκευή η προεκλογική συγκέντρωση Λώλου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Την Παρασκευή η ομιλία του Βασίλη Τζίγκου στο Φιλιάτι

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Την Παρασκευή η ομιλία του Βασίλη Τζίγκου στο ΦιλιάτιRead More »
Την Παρασκευή η ομιλία του Βασίλη Τζίγκου στο Φιλιάτι Την Παρασκευή η ομιλία του Βασίλη Τζίγκου στο Φιλιάτι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Την Παρασκευή η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Καραγιάννη

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Την Παρασκευή η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚαραγιάννηRead More »
Την Παρασκευή η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Καραγιάννη Την Παρασκευή η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Καραγιάννη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Την Παρασκευή η προεκλογική συγκέντρωση Μπέζα στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Την Παρασκευή η προεκλογική συγκέντρωση Μπέζα στην ΗγουμενίτσαRead More »
Την Παρασκευή η προεκλογική συγκέντρωση Μπέζα στην Ηγουμενίτσα Την Παρασκευή η προεκλογική συγκέντρωση Μπέζα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Με τον Αλέκο Καχριμάνη η Παναγιώτα Σάσση (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Με τον Αλέκο Καχριμάνη η Παναγιώτα Σάσση (+ΒΙΝΤΕΟ)Read More »
Με τον Αλέκο Καχριμάνη η Παναγιώτα Σάσση (+ΒΙΝΤΕΟ) Με τον Αλέκο Καχριμάνη η Παναγιώτα Σάσση (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας: τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας: τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, σε εφαρμογή της αρ. 141196/23.03.2023 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1952/Β/24.03.2023), ενημερώνει το κοινό ότι το ωράριο λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, λόγω σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, τροποποιείται ως εξής:
-1 Οκτωβρίου έως 15 Οκτωβρίου: 8.00-18.30
-16 Οκτωβρίου έως 31 Οκτωβρίου: 8.00-18.00

Η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως και είκοσι (20΄) λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου.

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας
Γεωργία Πλιάκου
Aρχαιολόγος

Read More »
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας: τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας: τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

2η Συνάντηση για το πρόγραμμα «Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο Νηπιαγωγείο» από το κέντρο Πρόληψης «Αριάδνη»

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
2η Συνάντηση για το πρόγραμμα «Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο Νηπιαγωγείο» από το κέντρο Πρόληψης «Αριάδνη»


Στιγμιότυπα από την 2η συνάντηση του προγράμματος «Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο Νηπιαγωγείο» στο 2ο Νηπιαγωγείο Ηγουμενίτσας με θέμα την “Ομαδικότητα και την Διαφορετικότητα”.
 Με βιωματικές ασκήσεις δουλέψαμε με τα παιδιά την αξία του ανήκει σε μια ομάδα αναδείξαμε τα χαρακτηριστικά κάθε ατόμου- μέλους της ομάδας, τα οποία και μοιραστήκαμε με την ομάδα.

Συντονίστρια του προγράμματος ,Γκόλια Αντωνία, Κοινωνική Λειτουργός, Στέλεχος ΕΣΠΑ του Προγράμματος Υπηρεσιών Πρόληψης-(Υποέργο 2 «Πρόγραμμα Υπηρεσιών Πρόληψης” της πράξης δίκτυο δομών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων» Με κωδικό ΟΠΣ 5041870 στο ΕΠ “Ηπείρου 2014- 2020»)Read More »
2η Συνάντηση για το πρόγραμμα «Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο Νηπιαγωγείο» από το κέντρο Πρόληψης «Αριάδνη» 2η Συνάντηση για το πρόγραμμα «Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο Νηπιαγωγείο» από το κέντρο Πρόληψης «Αριάδνη» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια:Σταθερότητα στις πωλήσεις, ενίσχυση της εξωστρέφειας, έντονος ανταγωνισμός και ανησυχία για την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια:Σταθερότητα στις πωλήσεις, ενίσχυση της εξωστρέφειας, έντονος ανταγωνισμός και ανησυχία για την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Σταθερότητα στην παραγωγή, βελτιωμένες τιμές, περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας αλλά και έντονος προβληματισμός λόγω των συνεχιζόμενων πληθωριστικών πιέσεων, των ανατιμήσεων και του αυξανόμενου ανταγωνισμού είναι τα βασικά συμπεράσματα της 9ης Ετήσιας Έκθεσης Υδατοκαλλιέργειας, που εκδόθηκε από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) παρουσιάζοντας τις εξελίξεις του κλάδου για τη χρονιά που πέρασε.

Αναλυτικότερα, το 2022 οι πωλήσεις ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ανήλθαν σε 137.000 τόνους, αξίας 744 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση 1% ως προς τον όγκο και 14% ως προς την αξία πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τσιπούρα και το λαβράκι αντιπροσώπευσαν το 92% των πωλήσεων (126.700 τόνοι) και 8% όλα τα άλλα είδη (10.300 τόνοι).

Η εξωστρέφεια του κλάδου ενισχύθηκε περαιτέρω καθώς οι εξαγωγές ανήλθαν σε 104.192 τόνους, αξίας 600,6 εκατ. Ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση σχεδόν 4% ως προς τον όγκο και 20% ως προς την αξία πωλήσεων. Το 82% της παραγωγής διατέθηκε στην Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες, ενώ το υπόλοιπο 18% στην εγχώρια αγορά. Κυριότερες αγορές για το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας παραμένουν παραδοσιακά η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία. Παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό, οι μέσες τιμές και για τα δύο κύρια είδη εμπορίας ήταν βελτιωμένες καθ’ όλη την διάρκεια του 2022 (+3% τσιπούρα, +19% λαβράκι).

Παράλληλα συνεχίστηκε εντατικά η υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων παραγωγικών επενδύσεων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας καθώς και οι δράσεις για την ενίσχυση της αειφορίας του κλάδου με έμφαση την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την βελτίωση της ευζωίας των εκτρεφόμενων ψαριών.

Στις προκλήσεις της χρονιάς που πέρασε καταγράφονται οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις και η επιπλέον αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 10% λόγω των ανατιμήσεων των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στις ιχθυοτροφές. Έντονος ήταν και ο ανταγωνισμός από την Τουρκία καθώς εκτός από την σημαντικά αυξημένη παραγωγή της, η υποτίμηση της λίρας κατέστησε πολύ ανταγωνιστικά τα προϊόντα της και βοήθησε στην διείσδυση στις αγορές.


Με αφορμή τη δημοσίευση της 9ης Ετήσιας Έκθεσης Υδατοκαλλιέργειας, ο κ. Γιάννης Πελεκανάκης, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΛΟΠΥ, σχολίασε «Το 2022 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά καθώς ο κλάδος κατόρθωσε μέσα σε ένα αρνητικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον να διατηρήσει την παραγωγή του και να εφοδιάσει με επιτυχία τις αγορές ενισχύοντας παράλληλα την εξωστρέφεια του.
 Η βελτίωση των όρων εμπορίας σε μια δύσκολη χρονιά, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι καταναλωτές παγκοσμίως στα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας και δίνουν κίνητρο για την διερεύνηση νέων ευκαιριών στις υφιστάμενες αγορές αλλά την αναζήτηση νέων αγορών και νέων μορφών προϊόντων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω την εξωστρέφεια, την κερδοφορία και εν γένει την προοπτική του κλάδου τα επόμενα χρόνια. 
Από την άλλη, το 2023 έχει γίνει εμφανής η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών σε βασικές αγορές στην Ε.Ε. και η στροφή τους σε φτηνότερα προϊόντα επηρεάζοντας την πορεία των ελληνικών εξαγωγών. Επιπλέον παρατηρούνται διακυμάνσεις και στις τιμές, γεγονός που αναμένεται να συγκρατήσει την αναπτυξιακή πορεία του κλάδου την επόμενη χρονιά. Δεν είναι σαφές πότε θα ισορροπήσει η αγορά και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την διάρκεια και την ένταση αυτής της οικονομικής κρίσης. Στην παρούσα φάση οι εταιρείες του κλάδου διερευνούν όλες τις πιθανές λύσεις για την συγκράτηση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας τους.»


Σχετικά με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)

Με στόχο την αειφόρα ανάπτυξη της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας και των Μελών της, η ιδιωτική μη κερδοσκοπική Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), ιδρύθηκε το 2016, όταν τα πρώτα 21 Μέλη αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να υποστηρίξουν με δικούς τους πόρους τη δημιουργία εθνικής ταυτότητας για τα προϊόντα της παραγωγής τους και την προώθηση τους σε επιλεγμένες αγορές. Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ αποτελείται από 23 Μέλη η παραγωγή των οποίων αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Παράλληλα του σύνθετου πλέγματος δράσεων προώθησης, η ΕΛΟΠΥ παρέχει πολύπλευρη υποστήριξη και οφέλη στα Μέλη της όσον αφορά στη συνεργασία, υποστήριξη, ενημέρωση, δικτύωση, ανάπτυξη, εκπαίδευση, συλλογικότητα, πρόοδο, επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία με τους κρατικούς φορείς και πολλά άλλα. Τα φρέσκα ελληνικά ψάρια που παράγουν τα Μέλη της ΕΛΟΠΥ χαρακτηρίζονται από τη συλλογική σήμανση Fish from Greece.

Για περισσότερες πληροφορίες: fishfromgreece.com
Read More »
Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια:Σταθερότητα στις πωλήσεις, ενίσχυση της εξωστρέφειας, έντονος ανταγωνισμός και ανησυχία για την αύξηση του κόστους παραγωγής. Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια:Σταθερότητα στις πωλήσεις, ενίσχυση της εξωστρέφειας, έντονος ανταγωνισμός και ανησυχία για την αύξηση του κόστους παραγωγής. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Μία τεράστια γαλανόλευκη στον ιερό τόπο του Σουλίου

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Μία τεράστια γαλανόλευκη στον ιερό τόπο του Σουλίου


Μία τεράστια γαλανόλευκη κυματίζει πλέον στον ιερό χώρο του Σουλίου. Πρόκειται για μία ελληνική σημαία 32 τετραγωνικών μέτρων.

Ο ιστός τοποθετήθηκε μπροστά από το Βουλευτήριο των Σουλιωτών και την Τρίτη παρουσία των λιγοστών κατοίκων έγινε μία λιτή τελετή.

Η τοποθέτηση της σημαίας ήταν μία οφειλόμενη τιμή στους αγώνες των Σουλιωτών για να κρατήσουν τον τόπο τους ελεύθερο αλλά και στη θυσία τους.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και αποτελούσε προσωπική δέσμευση του Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη προς τους Σουλιώτες.

Read More »
Μία τεράστια γαλανόλευκη στον ιερό τόπο του Σουλίου Μία τεράστια γαλανόλευκη στον ιερό τόπο του Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Μείωση στο 13% του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Μείωση στο 13% του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα


Μείωση του ΦΠΑ σε αγροτικά μηχανήματα (από 24% σε 13%) προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, ύστερα από συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύσουν άμεσα από την 1η Νοεμβρίου 2023 και προβλέπεται ότι θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών για τα αντίστοιχα αγαθά και υπηρεσίες. Παράλληλα, εκτιμάται ότι ενδέχεται έτσι να τονωθεί σχετικά μια αγορά που εμφανίζει χαμηλές πωλήσεις τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα με τις διατάξεις που εισάγονται:
– Μειώνεται από 24 σε 13% ο ΦΠΑ για τα εξής αγροτικά μηχανήματα:

Γεωργικοί ελκυστήρες και ελκυστήρες δασών, γεωργικές μηχανές, συσκευές και εργαλεία, αντλίες για υγρά, κινητά σιλό, θερμοκήπια, τα οποία από τη φύση και τα χαρακτηριστικά τους προορίζονται κυρίως ή αποκλειστικά για τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή τη δασοκομία.

Στην κτηνοτροφία περιλαμβάνεται κάθε δραστηριότητα εκτροφής ζώων, πτηνών ή εντόμων. Δεξαμενές αποθήκευσης νερού, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αποθήκευση νερού για την άρδευση ή την στράγγιση ή την πυρόσβεση ή στις ιχθυοκαλλιέργειες. Εξαιρούνται τα μέρη και τα εξαρτήματα των παραπάνω αγαθών.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε τα εξής: «Η κυβέρνηση πιστή στις προγραμματικές της δεσμεύσεις προχωρεί σε μείωση του ΦΠΑ σε μια σειρά αγροτικών μηχανημάτων. Στόχος μας η μείωση του κόστους παραγωγής και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη, δημιουργούμε τις συνθήκες για στήριξη του αγροτικού επαγγέλματος, αφού με τον τρόπο αυτό στηρίζουμε και την ελληνική περιφέρεια».

Read More »
Μείωση στο 13% του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα Μείωση στο 13% του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Δύο αλλαγές για την προστασία των ζώων συντροφιάς

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Δύο αλλαγές για την προστασία των ζώων συντροφιάς


Τη λειτουργία δύο καινοτομιών για τα ζώα συντροφιάς το επόμενο διάστημα προαναγγέλλει η Ειδική Γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών, Μαριάνθη Δημοπούλου σε γραπτή δήλωσή της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Πρόκειται πρώτον για το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ), στο οποίο οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να στείλουν δείγμα DNA των ζώων τους εφόσον δεν επιθυμούν να τα στειρώσουν. Και δεύτερον, για τα πρώτα τέσσερα υπομητρώα του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (Ε.Μ.Ζ.Σ), της ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία θα καταγράφονται μεταξύ άλλων τα φιλοζωικά σωματεία, τα καταφύγια ζώων, οι εκτροφείς, οι υιοθεσίες αδέσποτων κ.α.

«Η προστασία και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων αλλά και της ευζωίας τους μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν σημαντικό οδοδείκτη για την κοινωνία μας», τονίζει η κα. Δημοπούλου.
Read More »
Δύο αλλαγές για την προστασία των ζώων συντροφιάς Δύο αλλαγές για την προστασία των ζώων συντροφιάς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Την Δευτέρα η εκλογή νέου Μητροπολίτη Παραμυθιάς

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Την Δευτέρα η εκλογή νέου Μητροπολίτη Παραμυθιάς


Την Δευτέρα στην συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία των Αρχιερέων για την εκλογή του Νέου Μητροπολίτη Παραμυθιάς.

Στην σχετική λίστα αναμένονται 5 υποψήφιοι και πιο συγκεκριμένα:
-O Μητροπολίτης Βρεσθένης, Θεόκλητος Κουμαριανός
-Ο Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, π. Σεραπίων Μιχαλάκης
-Ο Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σπυρίδων Κατραμάδος
-Ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Αρχ. Ιάκωβος Αθανασίου
-Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Φαναρωμένης Λευκάδος Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Ασπρογέρακας

Read More »
Την Δευτέρα η εκλογή νέου Μητροπολίτη Παραμυθιάς Την Δευτέρα η εκλογή νέου Μητροπολίτη Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Νέα ώρα για τα αποτελέσματα - Πότε θα ανακοινωθούν

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Αυτοδιοικητικές εκλογές: Νέα ώρα για τα αποτελέσματα - Πότε θα ανακοινωθούν


Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Οι κάλπες ανοίγουν από τις 7.00 το πρωί και κλείνουν 12 ώρες αργότερα, δηλαδή στις 19.00 το απόγευμα. Τα πάντα είναι σχεδόν έτοιμα για την εκλογική διαδικασία και οι τελευταίες λεπτομέρειες θα γίνουν Παρασκευή, όταν και θα στηθούν τα παραβάν στα σχολεία της χώρας.

Σημειώνεται ότι οι νέοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2024 καθώς μέχρι τότε οι παλιοί θα παραμείνουν στα πόστα τους.
Τι ώρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα

Όπως και στις βουλευτικές εκλογές, έτσι και στις δημοτικές οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είναι εφοδιασμένοι με τάμπλετ, που βοηθά στη γρήγορη αναμετάδοση των αποτελεσμάτων.
Read More »
Αυτοδιοικητικές εκλογές: Νέα ώρα για τα αποτελέσματα - Πότε θα ανακοινωθούν Αυτοδιοικητικές εκλογές: Νέα ώρα για τα αποτελέσματα - Πότε θα ανακοινωθούν Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Περιοδεία του Συνδυασμού “ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ” στους Ομογενείς της Βορείου Ηπείρου

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Περιοδεία του Συνδυασμού “ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ” στους Ομογενείς της Βορείου Ηπείρου


Επισκέψεις και ενημέρωση στους αγαπητούς μας ομογενείς της Βορείου Ηπείρου στο Μουρσί, τη Λειβαδιά, τη Φοινίκη και τους Αγ. Σαράντα.
Όλα αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε για να ξεπεράσουμε κοινά προβλήματα και να φέρουμε κοντά τις τοπικές μας κοινωνίες, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Θεσπρωτία και η Βόρεια Ήπειρος έχουν κοινή αναπτυξιακή προοπτική.

Καταφέραμε πολλά και θα καταφέρουμε ακόμη περισσότερα!
Και είναι για μένα μεγάλη τιμή το ότι στον Συνδυασμό μας «Δύναμη Προοπτικής», συμμετέχουν Βορειοηπειρώτες ομογενείς, που γνωρίζουν καλά το έργο μας και εμπιστεύονται τις γνώσεις και την εμπειρία μας.
Συνεχίζουμε δυνατά, με συνέπεια και στο αύριο!


Read More »
Περιοδεία του Συνδυασμού “ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ” στους Ομογενείς της Βορείου Ηπείρου Περιοδεία του Συνδυασμού “ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ” στους Ομογενείς της Βορείου Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Επαναπροκηρύσσεται το οδικό έργο «Ιωάννινα – Κακαβιά

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Επαναπροκηρύσσεται το οδικό έργο «Ιωάννινα – Κακαβιά


Την επαναπροκήρυξη του οδικού έργου «Επέκταση Ιόνιας Οδού, τμήμα: Ιωάννινα – Κακαβιά» ανακοινώνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με προϋπολογισμό 234 εκατομμύρια ευρώ (με Φ.Π.Α.) και προαίρεση 76 εκατομμύρια ευρώ (με Φ.Π.Α.).

Το έργο, μήκους 70 χλμ, αποτελεί οδικό τμήμα του Δυτικού Άξονα. Είναι η συνέχεια της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Κακαβιάς, διασχίζοντας τον νομό Ιωαννίνων. Ο άξονας αυτός θεωρείται ως ο δυτικότερος κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού και εντάσσεται στο κεντρικό (core) Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών της χώρας.

Είναι έργο ιδιαίτερης σημασίας για την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς πρόκειται να αναβαθμίσει τις προοπτικές μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων, στους τομείς των μεταφορών, του εμπορίου, του τουρισμού και των logistics.

Ο νέος οδικός άξονας θα βελτιώσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην πόλη των Ιωαννίνων, εκτρέποντας υπερτοπικούς φόρτους από την Περιφερειακή Οδό των Ιωαννίνων, ενώ η σύνδεση με τη Βιομηχανική Περιοχή θα επιτρέψει τη διοχέτευση της βαριάς κυκλοφορίας στο δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων.

Παράλληλα, το έργο θα εξασφαλίσει στην περιοχή της Κόνιτσας πρόσβαση στην Ιόνια Οδό και κατ’ επέκταση στις περιοχές της Φλώρινας και της Καστοριάς.

Στα σημαντικά οφέλη του οδικού άξονα «Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά» περιλαμβάνονται επίσης η εξυπηρέτηση του αεροδρομίου των Ιωαννίνων, καθώς και του κύριου όγκου της κυκλοφορίας μεταξύ Αλβανίας – Ελλάδας, αφού η συνέχεια της οδού μετά την Κακαβιά εξυπηρετεί τις παραλιακές περιοχές της Αλβανίας και τα Τίρανα, από τις οποίες προέρχεται μεγάλος αριθμός χρηστών της οδού.

Το έργο περιλαμβάνει δυο υποτμήματα :

– Υποτμήμα 1: Ιωάννινα – Καλπάκι. Με αρχή το τέλος της σύμβασης παραχώρησης (Χ.Θ. 4+800) και πέρας το τέλος του AK Καλπακίου (Χ.Θ. 51+237,37) και συνολικό μήκος 46,4 χλμ νέας χάραξης. Στο υποτμήμα περιλαμβάνονται έξι (6) Ανισόπεδοι Κόμβοι, εκ των οποίων ο ΑΚ Κ3 Πασσαρώνος (Χ.Θ. 21+940 – Χ.Θ. 23+441) μήκους 1,47 χλμ., αποτελεί την Προαίρεση 1.

– Υποτμήμα 2: Καλπάκι – Κακαβιά. Με αρχή το πέρας του ΑΚ Καλπακίου (Χ.Θ. 51+237,37) και πέρας τον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς (Χ.Θ. 74+349,66) και συνολικό μήκος 23,11 χλμ, προβλέπεται η αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού, που αποτελεί την Προαίρεση 2.

Read More »
Επαναπροκηρύσσεται το οδικό έργο «Ιωάννινα – Κακαβιά Επαναπροκηρύσσεται το οδικό έργο «Ιωάννινα – Κακαβιά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

H ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. - Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποίησε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου εκδήλωση

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
H ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. - Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποίησε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου εκδήλωση 


H ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. - Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποίησε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου εκδήλωση - workshop για τον οινοτουρισμό με τίτλο «Μιλώντας για οινοτουριστικές εμπειρίες», στο πλαίσιο του σχεδίου της διατοπικής συνεργασίας: «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» που υλοποιείται από 22 Αναπτυξιακές Εταιρίες στην Ελλάδα μέσω των Τοπικών Προγραμμάτων CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2020.

Το workshop, που αφορούσε επαγγελματίες της οινοποιίας, του τουρισμού, της εστίασης, του πρωτογενούς τομέα & μεταποίησης, πραγματοποιήθηκε διαδραστικά με αρχές βιώσιμης προσέγγισης & ανάπτυξης για το περιβάλλον και τον άνθρωπο σε φυσικό χώρο - αμπελώνα στην αμπελοοινική περιοχή της Zίτσας. H εκπρόσωπος της ΟΤΔ της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ κα Κατερίνα Καρακώστα ανέλυσε τους στόχους της διατοπικής συνεργασίας ενώ η εκπρόσωπος της ανάδοχου εταιρείας BRANDING GREECE, κα Έλσα Εξάρχου, ανέπτυξε την σχέση μεταξύ των θεματικών μορφών τουρισμού και την αναγκαιότητα διασύνδεσής τους για την προώθηση οινοτουριστικών εμπειριών στην Ήπειρο. Το workshop έκλεισε με γευσιγνωσία ελληνικών ηπειρωτικών οίνων (Νομού Ιωάννινων & Θεσπρωτίας) μαζί με μαγειρική τοπικών συνοδευτικών εδεσμάτων από Ηπειρώτη Chef.

Read More »
H ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. - Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποίησε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου εκδήλωση H ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. - Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποίησε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου  εκδήλωση Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Δωρεά από το βιβλιοπωλείο «Η Θέτις» στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Δωρεά από το βιβλιοπωλείο «Η Θέτις» στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ευχαριστεί το βιβλιοπωλείο «Η Θέτις» για την προσφορά σε σχολικά είδη στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μας.

Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο δέχεται τις προσφορές σας καθημερινά 07:00 – 15:00 στα γραφεία του.

Στοιχεία επικοινωνίας:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ώρες λειτουργίας : 07:00 – 15:00
Αγίου Δονάτου (έναντι Πυροσβεστικής) ,
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ.: 2665021438

Email: kp@igoumenitsa.gr
Facebook: www.facebook.com/kpIgoumenitsas/Read More »
Δωρεά από το βιβλιοπωλείο «Η Θέτις» στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Δωρεά από το βιβλιοπωλείο «Η Θέτις» στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Εξέταση αντιρρήσεων κατά του αναρτηθέντος Δασικού χάρτη Δήμου Σουλίου (περιοχή Κ. Προδρομίου)

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Εξέταση αντιρρήσεων κατά του αναρτηθέντος Δασικού χάρτη Δήμου Σουλίου (περιοχή Κ. Προδρομίου)Σας γνωρίζουμε ότι στις 16 Οκτωβρίου του έτους 2023 ημέρα Δευτέρα και ώρα 09:30π.μ., στο γραφείο – ξυλοκατασκευή της Δ/νσης Δασών (Είσοδος Αλσυλλίου), η 3η ΕΠ.Ε.Α. Δήμου Σουλίου, θα πραγματοποιήσει την 1η Συνεδρίαση προκειμένου να εξετάσει τις υποθέσεις Αντιρρήσεων κατά του αναρτηθέντος Δασικού χάρτη που αναγράφονται στο συνημμένο ΠΙΝΑΚΙΟ της 1ης Συνεδρίασης (περιοχή Κ. Προδρομίου).

Παρακαλούνται οι ενιστάμενοι που επιθυμούν να παρευρεθούν στην συνεδρίαση, να προσέλθουν στον κατά τα ανωτέρω καθορισμένο χρόνο και τόπο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο γραφείο ξυλοκατασκευή της Διεύθυνσης Δασών Θεσπρωτίας (Είσοδος Αλσυλλίου), 46100 Ηγουμενίτσα, τηλέφωνο: 2665022241 (κ. Ντόκου Πανωραία), δ/νση ηλ. Ταχυδρομείου (email) pdokou@eedphm.ypen.gr

Σας γνωρίζουμε ότι στις 17 Οκτωβρίου του έτους 2023 ημέρα Τρίτη και ώρα 09:30π.μ., στο γραφείο – ξυλοκατασκευή της Δ/νσης Δασών (Είσοδος Αλσυλλίου), η 3η ΕΠ.Ε.Α. Δήμου Σουλίου, θα πραγματοποιήσει την 2η Συνεδρίαση προκειμένου να εξετάσει τις υποθέσεις αντιρρήσεων κατά του αναρτηθέντος Δασικού χάρτη που αναγράφονται στο συνημμένο ΠΙΝΑΚΙΟ της 2ης Συνεδρίασης (περιοχή Κ. Προδρομίου).

Παρακαλούνται οι ενιστάμενοι που επιθυμούν να παρευρεθούν στην συνεδρίαση, να προσέλθουν στον κατά τα ανωτέρω καθορισμένο χρόνο και τόπο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο γραφείο ξυλοκατασκευή της Διεύθυνσης Δασών Θεσπρωτίας (Είσοδος Αλσυλλίου), 46100 Ηγουμενίτσα, τηλέφωνο: 2665022241 (κ. Ντόκου Πανωραία), δ/νση ηλ. Ταχυδρομείου (email) pdokou@eedphm.ypen.gr


Read More »
Εξέταση αντιρρήσεων κατά του αναρτηθέντος Δασικού χάρτη Δήμου Σουλίου (περιοχή Κ. Προδρομίου) Εξέταση αντιρρήσεων κατά του αναρτηθέντος Δασικού χάρτη Δήμου Σουλίου (περιοχή Κ. Προδρομίου) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Πρόγραμμα πραγματοποίησης rapid test στην Παραμυθιά μηνός Οκτωβρίου 2023

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Πρόγραμμα πραγματοποίησης rapid test στην Παραμυθιά μηνός Οκτωβρίου 2023

Ο Δήμος Σουλίου ενημερώνει τους δημότες του ότι ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσει τα δωρεάν rapid tests για τον μήνα Οκτώβριο 2023, τις κάτωθι ημερομηνίες:

ΤΡΙΤΗ 03 Οκτωβρίου 2023 από 10:00 έως 14:00
ΠΕΜΠΤΗ 05 Οκτωβρίου 2023 από 10:00 έως 14:00
ΤΡΙΤΗ 10 Οκτωβρίου 2023 από 10:00 έως 14:00
ΠΕΜΠΤΗ 12 Οκτωβρίου 2023 από 10:00 έως 14:00
ΤΡΙΤΗ 17 Οκτωβρίου 2023 από 10:00 έως 14:00
ΠΕΜΠΤΗ 19 Οκτωβρίου 2023 από 10:00 έως 14:00
ΤΡΙΤΗ 24 Οκτωβρίου 2023 από 10:00 έως 14:00
ΠΕΜΠΤΗ 26 Οκτωβρίου 2023 από 10:00 έως 14:00
ΤΡΙΤΗ 31 Οκτωβρίου 2023 από 10:00 έως 14:00


Read More »
Πρόγραμμα πραγματοποίησης rapid test στην Παραμυθιά μηνός Οκτωβρίου 2023 Πρόγραμμα πραγματοποίησης rapid test στην Παραμυθιά μηνός Οκτωβρίου 2023 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Προεκλογική ομιλία του Αντώνη Μπέζα στην Πέρδικα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Προεκλογική ομιλία του Αντώνη Μπέζα στην Πέρδικα

Σε ανοιχτή συγκέντρωση, στην καφετέρια ΜΥΘΟΣ στην Πέρδικα μίλησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Αντώνης Μπέζας , παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τους υποψήφιους του Συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ» στη Δημοτική Ενότητα Πέρδικας.

Στην ομιλία του ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Αντισταθείτε στην αδιαφορία, την ανεπάρκεια, τον "ωχ-αδελφισμό", την ασχετοσύνη και την εγκατάλειψη της Πέρδικας των τελευταίων ετών! Αντισταθείτε στους σωτήρες "εξ Αθηνών" που ήταν απόντες από τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του τόπου και στην υπο-ομάδα των "γραφικών" και των πολιτικών καιροσκόπων!

Αντισταθείτε στις πιέσεις, τις ρουσφετολογικές διευθετήσεις και τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα των τελευταίων ημερών. Αυτό που γίνεται δεν είναι πολιτική, είναι ο ευτελισμός της πολιτικής.

Θέλω να στείλω ένα μήνυμα. Η αλλαγή έρχεται. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θα επιστρέψει στο μέλλον του. Όσες τσιμεντοστρώσεις και να γίνουν και όση άσφαλτος να πέσει, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω!

Η Πέρδικα θα πάρει τη θέση που της αξίζει».Read More »
Προεκλογική ομιλία του Αντώνη Μπέζα στην Πέρδικα Προεκλογική ομιλία του Αντώνη Μπέζα στην Πέρδικα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Τελετή Αναγόρευσης του κ. Mark R Thursz, Καθηγητή του του Imperial College London σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Τελετή Αναγόρευσης του κ. Mark R Thursz, Καθηγητή του του Imperial College London σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος ΙατρικήςΤην Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Αναγόρευσης του κ. Mark R. Thursz, Καθηγητή Ηπατολογίας–Γαστρεντερολογίας του Imperial College London του Ηνωμένου Βασιλείου σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα της τελετής έχει ως εξής:
Προσφώνηση από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτρια κυρία Άννα Κ. Μπατιστάτου
Ἔπαινος του Τιμωμένου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Θ. Κονιτσιώτη
Ανάγνωση του Ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Θ. Κονιτσιώτη
Περιένδυση του Τιμωμένου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την Αναπληρώτρια Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγήτρια κυρία Ναυσικά Β. Ζιάβρα
Επίδοση του Ψηφίσματος από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτρια κυρία Άννα Κ. Μπατιστάτου
Ομιλία του Τιμωμένου με θέμα: «Facilitating Translation: Increasing Impact from Research»

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα
Μουσικό Πρόγραμμα με τον Διδάκτορα Μουσικολογίας, τενόρο Δημοσθένη Φιστουρή
και τον Κοσμήτορα της Σχολής Μουσικών Σπουδών, πιανίστα Αθανάσιο Τρικούπη

Προσέλευση έως τις 18.45’


Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε απευθείας μετάδοση την τελετή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://diavlos.grnet.gr/uoi την προγραμματισμένη ημέρα και ώρα.
 

Ακολουθεί βιογραφικό σημείωμα του Τιμωμένου:
Ο Καθηγητής Mark Thursz αποφοίτησε από την Σχολή Ιατρικής του King’s College στο Λονδίνο, και εξειδικεύτηκε στη Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία στα νοσοκομεία St. Mary’s του Imperial και Northwick Park. Το 1997 έγινε Senior Lecturer στο Τμήμα Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Imperial College και το 2007, Καθηγητής Ηπατολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Από το 2009 έως το 2013, ηγείτο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Μελέτης Ήπατος (European Association for the Study of the Liver). To 2018 τιμήθηκε με το μετάλλιο Sheila Sherlock της Βρετανικής Εταιρείας Γαστρεντερολογίας και είναι Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Toronto και της Padua.

Ως διευθυντής έρευνας στο Imperial College Healthcare NHS Trust και επικεφαλής του Κέντρου Βιοϊατρικής Έρευνας του Imperial, το 2022 έλαβε επιχορήγηση ύψους 96 εκατομμυρίων λίρων διάρκειας πέντε ετών από το Εθνικό Ινστιτούτου Υγείας και Έρευνας (NIHR) με σκοπό την ενίσχυση των ερευνητικών δράσεων του Imperial College του Λονδίνου.

Τα κλινικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ιογενή ηπατίτιδα, την αλκοολική ηπατίτιδα, την νόσο του λιπώδους ήπατος και την ηπατική ανεπάρκεια, με πλήθος δημοσιευμένων εργασιών. Έχει 321 δημοσιευμένες εργασίες που μετρούν ήδη πάνω από 16.000 αναφορές στο Scopus και 24.000 αναφορές στο Google Scholar. Μέχρι στιγμής έχει h-index 69 στο Scopus και h-index 83 στο Google Scholar.

Πραγματοποιεί κλινικές μελέτες σε ασθενείς με ευρύ φάσμα νόσων του ήπατος, όπως ιογενείς ηπατίτιδες, αυτοάνοσες νόσους του ήπατος, αλκοολική ηπατίτιδα και λιπώδη διήθηση, κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Ιδιαίτερα στον τομέα της αλκοολικής ηπατίτιδας, είναι ο υπεύθυνος για σύγχρονες θεραπείες και κατευθυντήριες οδηγίες παγκοσμίως.

Ο Καθηγητής Mark Thursz ηγήθηκε έρευνας για την μελέτη της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας Β και τον καρκίνο του ήπατος στη Δυτική Αφρική, με σκοπό την αναγνώριση δεικτών γονιδιώματος, πρωτεομικού και μεταβολικού χαρακτήρα για τον καρκίνο του ήπατος, επιτρέποντας την αξιολόγηση της καλύτερης θεραπείας και τρόπων πρόληψης της νόσου στις επόμενες γενιές.

Επίσης υπήρξε επικεφαλής καμπάνιας προστασίας της δημόσιας υγείας ενάντια στην ηπατίτιδα τύπου C κατά την οποία διεξήχθησαν μαζικά διαγνωστικές εξετάσεις σε μονάδες απεξάρτησης για ναρκωτικά και αλκοόλ, όπως επίσης και σε φυλακές.

Από τη θέση του Διευθυντή Έρευνας συντονίζει τη διεξαγωγή των ερευνών και κλινικών δοκιμών για τη μελέτη της ηπατίτιδας Β και C με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών και την διευκόλυνση της πρόσβαση των ασθενών σε νέα πιο αποτελεσματικά φάρμακα.


Ως αποτέλεσμα των παραπάνω την τελευταία δεκαετία αναπτύχθηκαν στο κέντρο έρευνας που διευθύνει ο Καθηγητής M. Thursz φάρμακα που εξασφαλίζουν τη θεραπεία σε ποσοστό 95% έως 98% των ασθενών με ηπατίτιδα C, που σε διαφορετική περίπτωση η ασθένεια δυνητικά θα οδηγούσε σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος.
Read More »
Τελετή Αναγόρευσης του κ. Mark R Thursz, Καθηγητή του του Imperial College London σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής Τελετή Αναγόρευσης του κ. Mark R Thursz, Καθηγητή του του Imperial College London σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Συλλήψεις για παραβάσεις περί ναρκωτικών στην Ήπειρο το τελευταίο 48ωρο

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Συλλήψεις για παραβάσεις περί ναρκωτικών στην Ήπειρο το τελευταίο 48ωρο


Τρία άτομα συνελήφθησαν το τελευταίο 48ωρο στην Ήπειρο, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Πιο συγκεκριμένα, χθες (3-10-2023) στα Ιωάννινα, συνελήφθη ημεδαπός, ύστερα αξιοποίηση πληροφοριών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, ο οποίος είχε εγκαταστήσει στο σπίτι του εξοπλισμό εσωτερικής καλλιέργειας (αποτελούμενο από τέντα εσωτερικής καλλιέργειας, ανακλαστήρα με λαμπτήρα, μετασχηματιστή ρεύματος και εξαερισμό με σωλήνα), όπου καλλιεργούσε δενδρύλλιο κάνναβης.

Ακόμη, αστυνομικοί της ίδιας υπηρεσίας εντόπισαν και συνέλαβαν κοντά σε κατάστημα κράτησης ημεδαπό, στο αυτοκίνητο του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ηρωίνης.

Τέλος, προχθές (2-10-2023)στην Πρέβεζα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε ημεδαπή από την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας, βρέθηκαν στην κατοχή της 10 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, ενώ οι έλεγχοι και δράσεις για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση σε όλη την Ήπειρο.


Read More »
Συλλήψεις για παραβάσεις περί ναρκωτικών στην Ήπειρο το τελευταίο 48ωρο Συλλήψεις για παραβάσεις περί ναρκωτικών στην Ήπειρο το τελευταίο 48ωρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό από το Chocolat

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό από το Chocolat


Ζητείται προσωπικό για την κουζίνα. από το κατάστημα Chocolat cafe - Resaurant.

Περαιτέρω πληροφορίες στον αριθμό 6945939749
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό από το Chocolat Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό από το Chocolat Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Μαθηματικό φροντιστήριο Λουκάς Παργανάς

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Μαθηματικό φροντιστήριο Λουκάς ΠαργανάςΤο φροντιστήριο Μαθηματικών ΠΑΡΓΑΝΑΣ ΛΟΥΚΑΣ ξεκινησε τη λειτουργία του στο κεντρικότερο σημείο της Ηγουμενίτσας, στην πλατεία Δημαρχειου. 
Δημιουργησαμε ενα ευχάριστο περιβάλλον διδασκαλιας, σε εναν ολικα ανακαινισμενο χώρο, για μαθητές ολων των τάξεων της δευτεροβαθμιας εκπαίδευσης.
Ο Παργανας Λουκας, πτυχιούχος μαθηματικός της Σχολης Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών με διδακτική εμπειρία 17 ετών, αναλαμβάνει προσωπικά σε ολιγομελή τμήματα τη διδασκαλία των μαθηματικών σε μαθητές Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ. 
Εγγυόμαστε τη σωστη διδασκαλία των μαθηματικών με υπομονή και επιμονή καθως επίσης και τη σωστη προετοιμασία των μαθητων για τις απαιτητικές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Έναρξη εγγραφών 21 Αυγούστου.
Καθημερινα 9:00-13:00 και 17:30-20:00

Ελευθεριας 1 Πλατεία Δημαρχειου Ηγουμενίτσα
Εναρξη μαθημάτων 4 Σεπτεμβρίου
Τηλεφωνα επικοινωνίας 2665103203 και 6948785203.
Read More »
Μαθηματικό φροντιστήριο Λουκάς Παργανάς Μαθηματικό φροντιστήριο Λουκάς Παργανάς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ζητούνται υπάλληλοι

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Ηγουμενίτσα: Ζητούνται υπάλληλοι ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ :
1) ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ , ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΝΩΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ Η/Υ .
2) ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ
3) ΟΔΗΓΟΣ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΔIΠΛΩΜΑ .
4) ΠΩΛΗΤΗΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ – ΣΙΔΗΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΩΝ .

Πληροφορίες : 2665029403
ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 09:00 – 15:00
Email : goulastr@otenet.gr

 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ζητούνται υπάλληλοι Ηγουμενίτσα: Ζητούνται υπάλληλοι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Σκοτώθηκε σε δυστύχημα ο Θεσπρωτός υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Μοσχάτου Βασίλης Μπάλλας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Σκοτώθηκε σε δυστύχημα ο Θεσπρωτός υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Μοσχάτου Βασίλης Μπάλλας


Ανείπωτη θλίψη και σοκ προκαλεί στο Μοσχάτο ο θάνατος του Βασίλη Μπάλλα σε δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 44 ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το δυστύχημα έγινε το Σάββατο (30/9) στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, με τον Βασίλη Μπάλλα να παρασύρεται από μηχανή, ενώ κινούταν πεζός.
Ο Βασίλης Μπάλλας ήταν παντρεμένος και είχε έναν γιο. Ήταν πετυχημένος δικηγόρος και στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου ήταν υποψήφιος με τον συνδυασμό του Ανδρέα Ευθυμίου.
Όσοι τον γνώριζαν έλεγαν τα καλύτερα για τον χαρακτήρα του, την ευγένεια και το χαμόγελό του και το πόσο αγαπούσε την οικογένεια του, τη γυναίκα και το παιδί του.
Ο Βασίλης Μπάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία ως 3η γενιά Ελλήνων μεταναστών με καταγωγή από τη Θεσπρωτία. 
Ήταν επικεφαλής δικηγόρος σε μεγάλη Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Εταιρία. Είχε εκλεγεί Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εργαζομένων του Ομίλου όπου εργαζόταν.
Τα τελευταία δύο χρόνια διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου Μοσχάτου.
Read More »
Σκοτώθηκε σε δυστύχημα ο Θεσπρωτός υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Μοσχάτου Βασίλης Μπάλλας Σκοτώθηκε σε δυστύχημα ο Θεσπρωτός υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Μοσχάτου Βασίλης Μπάλλας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο φροντιστήριο μαθηματικών Ελ. Νικολάου

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο φροντιστήριο μαθηματικών Ελ. ΝικολάουRead More »
Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο φροντιστήριο μαθηματικών Ελ. Νικολάου Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο φροντιστήριο μαθηματικών Ελ. Νικολάου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Γιάννης Καραγιάννης | Τα πεπραγμένα σε εικόνες

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Γιάννης Καραγιάννης | Τα πεπραγμένα σε εικόνες


Με ένα βίντεο με την λεζάντα “Επειδή μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις…. ας δούμε μερικές εικόνες από πεπραγμένα”, ο Γιαννης Καραγιαννης αναφέρεται στις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν επι θητείας του, στην αγροτική οδοποιία, στην ανανέωση του στόλου οχημάτων και στα αντιπλημμυρικά έργα


Read More »
Γιάννης Καραγιάννης | Τα πεπραγμένα σε εικόνες Γιάννης Καραγιάννης | Τα πεπραγμένα σε εικόνες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ζητείται καθαρίστρια/ης για ημιαπασχόληση

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Ηγουμενίτσα: Ζητείται καθαρίστρια/ης για ημιαπασχόληση


Ζητείται καθαρίστρια/ης για ημιαπασχόληση ζητείται για την Μονάδα Προστατευόμενων Περιοχών, στην Ηγουμενίτσα, για 1 φορά την εβδομάδα / 2 ώρες, για την Μονάδα Προστ. Περιοχών στη Σαγιάδα, Αμμουδιά και Γλυκή για 1 φορά τον μήνα 3 ώρες. 
Παρέχεται ασφάλιση, ικανοποιητικός μισθός, έξοδα βενζίνης. 
Τηλ. Επικοινωνίας 6980411592, 
Ώρες Επικοινωνίας Δε - Παρ. 08.00-17.00.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ζητείται καθαρίστρια/ης για ημιαπασχόληση Ηγουμενίτσα: Ζητείται καθαρίστρια/ης για ημιαπασχόληση Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Ζητείται καμαριέρα για μερική απασχόληση

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Ζητείται καμαριέρα για μερική απασχόλησηΖητείται καμαριέρα για μερική απασχόληση 24 ώρες την εβδομάδα 5 η 6 ημέρες με ασφάλεια. 
Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 6946103753.
Read More »
Ζητείται καμαριέρα για μερική απασχόληση Ζητείται καμαριέρα για μερική απασχόληση Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ κ. Σωτήρη Μήτση

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ κ. Σωτήρη Μήτση


1. Είναι η τέταρτη φορά που είστε υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος σε αυτοδιοικητικές εκλογές. Κατά την περίοδο 2011-2014 υπήρξατε Δημοτικός Σύμβουλος της Μείζονος Αντιπολίτευσης με την παράταξη του κ. Γιόγιακα, ενώ τις επόμενες δύο δημοτικές θητείες (2014-2019 και 2019-2023), ως δημοτικός σύμβουλος με τον νυν Δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο κ. Ιωάννη Λώλο. Τι σημαίνει για εσάς η ενασχόλησή σας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Ξεκίνησα να ασχολούμαι ενεργά με την πολιτική και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από το 2011. Η απόφασή μου στηρίχθηκε στο γεγονός ότι δεν επιθυμούσα πλέον να είμαι παρατηρητής των εξελίξεων, αλλά μέρος των λύσεων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας. Δεν ήταν εύκολη απόφαση, γιατί όφειλα να αλλάξω ριζικά τις επαγγελματικές και οικογενειακές προτεραιότητες μου, προκειμένου να ανταποκριθώ, όσο το δυνατόν καλύτερα στην βαρύτητα των ρόλων που κλήθηκα να επιτελέσω, ως Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας και συγχρόνως, ως Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας. Δεδομένων όμως των αποτελεσμάτων αυτής της απόφασης και πιστεύοντας ακράδαντα στην ενεργοποίηση όλων μας, ως το κλειδί για την αλλαγή που επιθυμούμε στις κοινωνίες μέσα στις οποίες ζούμε, είμαι και πάλι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

2. Είσαστε 9 χρόνια Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας. Πώς θα χαρακτηρίζατε την πορεία της, ως τον μεγαλύτερο φορέα περιβαλλοντικής διαχείρισης της Θεσπρωτίας, τα χρόνια που εσείς βρίσκεστε στο τιμόνι της;
Η Δ.Ε.Υ.Α.Η., ως δημοτική επιχείρηση υπήρχε πριν από εμένα και θα υπάρχει και μετά από εμένα. Είναι όμως, ιδιαίτερα τιμητικό για εμένα, ως Πρόεδρο του Δ.Σ. της, το γεγονός ότι αυτή η δημοτική επιχείρηση, εδώ και μία δεκαετία καταγράφει μια πολύ αξιόλογη πορεία περιβαλλοντικής προστασίας και ανάπτυξης έχοντας καταφέρει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων Δ.Ε.Υ.Α. στην Ελλάδα σε απορροφησιμότητα ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων και σε υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, αξίας χρηματοδότησης 93.000.000€ εκατομμυρίων ευρώ.
Εκπονήσαμε μελέτες και προχωρήσαμε σε υλοποίηση έργων ύδρευσης, αξίας μεγαλύτερης των 30.000.000€ εκατομμυρίων ευρώ, επιτυγχάνοντας επάρκεια νερού σε μια περιοχή χωρίς επιφανειακές πηγές, μια καθόλου αυτονόητη επιτυχία, ιδιαίτερα εν μέσω κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, για το σύνολο των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου, έχουμε εκπονήσει μελέτες αντικατάστασης εσωτερικών δικτύων ύδρευσης, έτοιμες προς χρηματοδότηση. Σ’ αυτό το πλαίσιο και για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, αλλά και για τη μέγιστη αποδοτικότητα της δημοτικής επιχείρησης, προβήκαμε σε αντικατάσταση παλαιών δικτύων ύδρευσης και δημιουργία νέων σε περιοχές που εμφάνιζαν χρόνιες δυσλειτουργίες, σε υλοποίηση Σχεδίου Ασφαλείας Νερού και σε εγκατάσταση συστημάτων τηλεελέγχου - τηλεχειρισμού και ψηφιακών υδρομέτρων που μας επιτρέπουν πλέον, την έγκυρη πληροφόρηση ποιοτικών παραμέτρων, καθώς και την απομακρυσμένη και σε πραγματικό χρόνο ανίχνευση πιθανών προβλημάτων και την έγκαιρη αποκατάστασή τους.
Επιπλέον, υλοποιήσαμε σημαντικά έργα κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης δικτύων αποχέτευσης, αξίας πλέον των 46.000.000€ εκατομμυρίων ευρώ, για την προστασία των υδάτων και του τοπικού οικοσυστήματος και φυσικά για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων για την εξυπηρέτηση των οικισμών Συβότων, Πλαταριάς, Πέρδικας και Αρίλλα, αποτελεί έργο ορόσημο, όχι μόνο για το παραλιακό μας τόξο, αλλά και για ολόκληρη την Ήπειρο.
Τέλος, υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε να υλοποιούμε αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες για περιοχές του Δήμου μας που αποδεδειγμένα παρουσιάζουν πλημμυρική επικινδυνότητα, καθώς και έργα ενεργειακής αποδοτικότητας, όπως εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, ενεργειακή αναβάθμιση αντλιοστασίων ύδρευσης-αποχέτευσης (τύπου inverter) κ.α., στοχεύοντας στην αποδέσμευση της Δ.Ε.Υ.Α.Η. από την ηλεκτρική ενέργεια και του κόστους αυτής.

3. Σας χρεώνουν, ως Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας, ελάχιστη πρόοδο στην μετάβαση της δημοτικής επιχείρησης προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τι απαντάτε;
Είναι απολύτως αναληθές. Η Δ.Ε.Υ.Α.Η. έχει επενδύσει στον μετασχηματισμό της σε μια σύγχρονη, ψηφιακή και με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό επιχείρηση. Ήδη, από το 2014, έχουμε αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, υλοποιώντας ψηφιοποίηση των δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης και τηλεέλεγχο-τηλεχειρισμό που, όπως σας είπα και νωρίτερα, επιτρέπει την σε πραγματικό χρόνο, συλλογή δεδομένων και την έγκαιρη ανίχνευση και αποκατάσταση προβλημάτων, βελτιώνοντας την ευελιξία και την αποδοτικότητα της επιχείρησης.
Για του λόγου το αληθές, σας αναφέρω ότι ήδη υλοποιούμε έξι έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που αφορούν σε τηλεέλεγχο-τηλεχειρισμό και προμήθεια ψηφιακών υδρομέτρων, καθώς και σε ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας, ως μέσο λήψης δεδομένων και επικοινωνίας με τους καταναλωτές. Επιπλέον, με δυο υπό αξιολόγηση έργα, αναμένουμε μεγιστοποίηση της ψηφιακής μας ικανότητας, αφού αφορούν αφενός σε προμήθεια περισσότερων ψηφιακών υδρομέτρων για την κάλυψη όλων των περιοχών του Δήμου και αφετέρου σε συστήματα αυτόματης διαχείρισης για απομακρυσμένη ανάγνωση ενδείξεων και ανίχνευση τυχόν απωλειών νερού, προσφέροντας αξιόπιστη τιμολόγηση και εξοικονόμηση πόρων.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αναβαθμισμένη ιστοσελίδα της Δ.Ε.Υ.Α.Η. (http://www.deyaig.gr/), η οποία πέραν της δυνατότητας ενημέρωσης των καταναλωτών με στοχευμένη παρουσίαση έργων και ενδεχόμενων καταστάσεων που μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητά τους, προσφέρει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τον χρήστη που δύναται να υποβάλει αιτήματα και να αναφέρει βλάβες, χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία στα Γραφεία εξυπηρέτησης κοινού.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η ΔΕΥΑΗ πρόκειται να λειτουργήσει την έξυπνη εφαρμογή SmartVille που δίνει τη δυνατότητα της υπηρεσίας e-bill, καταργώντας τον έντυπο λογαριασμό, και προσφέροντας λεπτομερή έλεγχο κατανάλωσης, ηλεκτρονική καταχώρηση ενδείξεων μετρητή, άμεση πρόσβαση σε παλαιότερους λογαριασμούς, εξόφληση σε ασφαλές τραπεζικό περιβάλλον και εξοικονόμηση χρόνου από τη μετακίνηση μέχρι το ταμείο της επιχείρησης για εξόφληση.

4. Είναι κοινή παραδοχή και νομίζω ότι μιλώ εξ’ ονόματος όλων των δημοτών ότι το νερό στον Δήμο Ηγουμενίτσας είναι ακριβό. Τι απαντάτε;
Καταρχήν θα ήθελα να γίνει κατανοητό ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Είναι δημοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν ανταποδοτικά, υπό την έννοια ότι το λειτουργικό τους κόστος και η υλοποίηση των μη επιδοτούμενων έργων τους διαμορφώνουν το τιμολόγιο τους. Εκκινώντας από αυτή την παραδοχή, ότι δηλαδή δεν προκύπτει κάποιο οικονομικό όφελος στη Δ.Ε.Υ.Α.Η., η τιμολόγηση του νερού στον Δήμο Ηγουμενίτσας προκύπτει από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στην περιοχή μας πηγές υδροδότησης, υποχρεώνοντάς μας να καταφεύγουμε στη λύση των γεωτρήσεων για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών μας. Οι 58 γεωτρήσεις και αντλιοστάσια που εκμεταλλευόμαστε, ασκούν δραστηριότητες εξαιρετικά ενεργοβόρες, αυξάνοντας το κόστος λειτουργίας μας, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, με τις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Προκειμένου να μην μετακυλήσει αυτό το κόστος στους λογαριασμούς των καταναλωτών, η Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας έχει ήδη προχωρήσει σε μελέτες και έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση φωτοβολταϊκών πάρκων που θα οδηγήσουν σε ενεργειακή αυτονομία και σε διαφορετική τιμολόγηση των υπηρεσιών μας.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό, να επισημάνω ότι στη Δ.Ε.Υ.Α.Η. έχουμε ήδη διαμορφώσει μια κοινωνικά ευαίσθητη τιμολογιακή πολιτική για τη στήριξη κοινωνικών ομάδων που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις δαπάνες ύδρευσης, ενώ δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές να προβαίνουν σε ρύθμιση των χρεών τους.

5. Υπάρχουν περιοχές με πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης που εμφανίζει συχνές διαρροές. Στην Πέρδικα δε, και στο Μαργαρίτι οι κάτοικοι παραπονούνταν για την προβληματική υδροδότησή των περιοχών τους. Τι έργα έχει κάνει η Δ.Ε.Υ.Α.Η. για την επίλυση αυτών των προβλημάτων;
Πράγματι, και οι δύο αυτές περιοχές εμφάνιζαν συχνότατα προβλήματα στην υδροδότησή τους, λόγω της παλαιότητας των δικτύων ύδρευσης. Ειδικότερα, στην Πέρδικα, όπου οι υδρογεωλογικές συνθήκες της περιοχής δημιουργούν τιμές pH που ευνοούν τον εκτεταμένο σχηματισμό αλάτων φράζοντας τα δίκτυα ύδρευσης, απαιτούνταν συνεχείς και εκτεταμένες ενέργειες αποκατάστασης. Η Δ.Ε.Υ.Α.Η. αντιμετώπισε αυτήν την ιδιαιτερότητα, με έργα αξίας πλέον των 5.000.000€ εκατομμυρίων ευρώ: α. την εξολοκλήρου αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης των οικισμών Πέρδικας και Αρίλλα και β. την εγκατάσταση συστήματος συνεχούς μέτρησης pH και αυτορρύθμισής του για την πρόληψη σχηματισμού αλάτων. Στη Δ.Ε Μαργαριτίου, από την άλλη μεριά, αντιμετωπίσαμε τις χρόνιες δυσλειτουργίες του παλαιού κεντρικού αγωγού ύδρευσης, αντικαθιστώντας τον με νέο (συνολικού μήκους 9 χιλιομέτρων) και αξίας χρηματοδότησης 1.798.000€ εκατομμυρίων ευρώ, επιλύοντας οριστικά το πρόβλημα.

6. Τελευταία, μετά την εγκατάσταση των ψηφιακών υδρομέτρων σε κάποιες περιοχές υπάρχουν παράπονα για αυξημένες καταμετρήσεις. Θα θέλατε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς συμβαίνει;
Καταρχήν, η εγκατάσταση ψηφιακών υδρομέτρων δεν ήρθε για να δημιουργήσει προβλήματα, αλλά για να δώσει λύσεις. Στην προμήθεια και εγκατάστασή τους οδηγηθήκαμε όχι μόνο, ως υποχρέωση μετάβασης από ένα γραμμικό σε ένα κυκλικό μοντέλο, σεβόμενοι την εθνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά ως επιχειρησιακή επιλογή στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού μας για την επίτευξη μέγιστης αποδοτικότητας και ευελιξίας.
Είμαστε από τις πρώτες Δ.Ε.Υ.Α. στην Ελλάδα που προβήκαμε σε προμήθεια και εγκατάσταση 2.280 ψηφιακών υδρομέτρων, ενώ δρομολογήσαμε την πύκνωσή τους σε όλο τον Δήμο, με έργα συνολικής αξίας πλέον των 10.000.000€ εκατομμυρίων ευρώ. Προβλήματα των παλιών, συμβατικών υδρομέτρων, όπως διακοπτόμενη λειτουργία, μετρήσεις κατά προσέγγιση, και κακόβουλη χρήση από «εφευρετικούς» καταναλωτές, ανήκουν πια στο παρελθόν, αφού μέσω των ψηφιακών έξυπνων υδρομέτρων παρέχεται ακρίβεια μετρήσεων, παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο (real time), έγκυρη ενημέρωση των υπηρεσιών, ανίχνευση των προβλημάτων εν τη γενέσει τους και έγκαιρη αποκατάστασή τους.
Η συνολική διαδικασία υλοποιείται απολύτως ψηφιακά, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση και την πιθανότητα λάθους που την συνοδεύει, ενώ εξοικονομούνται πόροι, ανθρώπινοι και υλικοί, οι οποίοι αφού δεν απασχολούνται/δαπανώνται στην καταγραφή μετρήσεων, δύνανται να παρέχουν άλλες υπηρεσίες, μεγιστοποιώντας την αποδοτικότητα της δημοτικής επιχείρησης. Από τα παραπάνω, απαντώντας στο ερώτημά σας, αντιλαμβάνεστε ότι οι καταγεγραμμένες μετρήσεις δεν οφείλονται σε λάθος των νέων οργάνων μέτρησης, αλλά σε πιστή απεικόνιση της πραγματικής κατανάλωσης που μέχρι σήμερα πιθανότατα δεν αποδιδόταν.

7. Τελευταία, γίνεται πολύς λόγος για προβλήματα υποστελέχωσης των Δ.Ε.Υ.Α. σε όλη την Ελλάδα. Η Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα και αν ναι, πώς το διαχειρίζεστε;
Είναι δυστυχώς, μια πραγματικότητα που βιώνουμε μετά τις μνημονιακές δεσμεύσεις και την εφαρμογή του κανόνα της «μίας πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για κάθε πέντε αποχωρήσεις». Η συνταξιοδότηση αρκετών υπαλλήλων και η μη αναπλήρωσή τους δυσχεραίνει το ήδη δύσκολο έργο της Δ.Ε.Υ.Α.Η., που αντιμετωπίζει ιδιαίτερη έλλειψη σε τεχνικό προσωπικό. Για να μπορέσουμε, ως υπηρεσία να ανταποκριθούμε με συνέπεια στον κοινωφελή σκοπό μας και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες, μέχρι πρότινος καταφεύγαμε συνεχώς στη λύση των συμβασιούχων για την κάλυψη των εκάστοτε κενών. Τους αμέσως επόμενους μήνες όμως, θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης, καθώς έχουμε δρομολογήσει 19 θέσεις μόνιμου προσωπικού, που θα δώσουν πραγματική ανάσα στη Δημοτική Επιχείρηση.

8. Αν θα έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στα έργα που έχετε κάνει ως Δημοτική Επιχείρηση, ποιο είναι αυτό που θεωρείτε ότι δίνει προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας;
Το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο έργο υποδομής που υλοποίησε η Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας, με τεράστια σημασία για το περιβάλλον και την αειφορική τουριστική ανάπτυξη του Δήμου, είναι η επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της Ηγουμενίτσας, αξίας χρηματοδότησης 37.500.000€ εκατομμυρίων ευρώ. Με κατασκευή πλήρων δικτύων συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης λυμάτων, συνολικού μήκους 84.972μ. για την εξυπηρέτηση των οικισμών Συβότων, Πλαταριάς, Πέρδικας και Αρίλλα, το έργο αυτό, το οποίο βραβεύτηκε στη Διεθνή Έκθεση Verde.Tec, αποτυπώθηκε, ως το μεγαλύτερο αποχετευτικό έργο στην Ελλάδα για το 2016, αλλά και ως ένα από τα μεγαλύτερα της πενταετίας. Απαλλάσσοντας τα λύματα από το ρυπαντικό τους φορτίο πριν την επαναδιάθεσή τους στο περιβάλλον, το έργο αποτελεί εγγύηση περιβαλλοντικής προστασίας των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και οικολογικής αξίας του Δήμου Ηγουμενίτσας, της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και της δημόσιας υγείας, καλύπτοντας ανάγκες 21.000 κατοίκων και επισκεπτών, για χρονικό ορίζοντα 20ετίας.

9. Με δύο λόγια και συνοψίζοντας το έργο της ΔΕΥΑΗ την τελευταία δεκαετία, για ποιο πράγμα θα δηλώνατε περήφανος;
Δεν θα μπορούσα παρά να δηλώνω περήφανος για το σύνολο των έργων της Δ.Ε.Υ.Α.Η. γιατί καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί εξασφαλίζουν στον Δήμο Ηγουμενίτσας περιβαλλοντική προστασία και επάρκεια ποιοτικού νερού. Ξέρετε, τις περισσότερες φορές, δεν γίνεται αντιληπτός ο όγκος των ενεργειών και ο χρόνος ωρίμανσης αυτών, που απαιτούνται και που εκτελούνται σε έντονα «γραφειοκρατικό» και ανταγωνιστικό περιβάλλον, προκειμένου να έχουμε πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας και ικανής ποσότητας πόσιμο νερό. Θεωρείται από τους περισσότερους, μια αυτονόητη διαδικασία που όμως, καθόλου δεν είναι. Ιδιαίτερα δε, σε περιοχές όπως η δική μας, όπου χωρίς το πλεονέκτημα των πηγών ύδατος, αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε σε γεωτρήσεις για να καλύψουμε την απαιτούμενη ζήτηση. Παρά ταύτα, ως Δημοτική Επιχείρηση επιτύχαμε να έχουμε επάρκεια ποιοτικού ύδατος, τη στιγμή που πολλές Δ.Ε.Υ.Α. στην Ελλάδα προσφέρουν εκ περιτροπής νερό στις περιοχές ευθύνης τους.

10. Μέσω της εφημερίδας μας έχετε την δυνατότητα να απευθυνθείτε στους δημότες Ηγουμενίτσας και σε λίγες μέρες ψηφοφόρους. Τι θα τους λέγατε; Γιατί να ψηφίσουν ακόμη μία φορά τον συνδυασμό του κ. Λώλου «ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ» και εσάς προσωπικά στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές; Ποια θεωρείτε ότι είναι η ειδοποιός διαφορά του συνδυασμού σας από τους άλλους;
Ο συνδυασμός «ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ» του κ. Λώλου αποτελείται από γνωστά πια πρόσωπα στους δημότες, αλλά και από νέα που έχουν τη διάθεση και συμμερίζονται το όραμά μας για ένα Δήμο Ηγουμενίτσας σε αναπτυξιακή τροχιά. Κατεβαίνουμε λοιπόν, ως συνδυασμός στις εκλογές με το πλεονέκτημα της εμπειρίας και των έργων και όχι των ανεδαφικών υποσχέσεων μιας επικοινωνιακής καμπάνιας και μιας ανέξοδης λαϊκιστικής προσέγγισης. Θα καλούσα λοιπόν, τους δημότες και εντός ολίγου ψηφοφόρους, να μας κρίνουν για τα έργα μας, όσα υλοποιήσαμε και όσα δρομολογήσαμε με ήδη εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις. Τους καλώ να επιλέξουν και να τιμήσουν με την ψήφο τους πρόσωπα με πολιτικό ήθος και σθένος ανάληψης ευθυνών, πρόσωπα χωρίς προσωπική ατζέντα, που έχουν αποδείξει ότι έχουν τη δύναμη να διαχειριστούν συνετά και με μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι αλαζονικά και μικροπολιτικά την τύχη και το μέλλον του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Read More »
Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ κ. Σωτήρη Μήτση Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ κ. Σωτήρη Μήτση Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Τον Εμπορικό Σύλλογο, ευχαριστεί ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Γεώργιος Ντάγκας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Τον Εμπορικό Σύλλογο, ευχαριστεί ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Γεώργιος Ντάγκας

Θέλω να ευχαριστήσω τον εμπορικό σύλλογο Παραμυθιάς για την άψογη συνεργασία που είχαμε τα δύο χρόνια τής θητείας μου ως αρμόδιος αντιδήμαρχος εμπορίου.

Σ’αυτά τα δύο χρόνια συνεργασίας πραγματοποιήσαμε αρκετές συναντήσεις όπου μέσα από τίς συζητήσεις και την ανταλλαγή απόψεων καταφέραμε νά πραγματοποιήσουμε αρκετές δράσεις που είχαν ως στόχο την τόνωση τής εμπορικής κίνησης στήν πόλη μας. (Λευκή νύχτα, καρναβάλι, πολιτιστικό καλοκαίρι, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις,)

Παράλληλα από κοινού έγιναν βήματα για την διαφήμιση και την προβολή της Παραμυθιάς.

Μεγαλύτερή όμως ,σημασία έχει το γεγονός, πως αυτή ή δημοτική αρχή ήταν η μοναδική σ όλη την Ελλάδα που πήρε το ρίσκο και την γενναία απόφαση να οργανώσει την εμποροπανήγυρη, έχοντας ως μοναδικό κίνητρο την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των εμπόρων της, έμποροι οι οποίοι κατά γενική ομολογία χρωστούν την επαγγελματική τούς επιβίωση στο ΛΑΠΟΒΟ τής Παραμυθιάς.

Έχοντας λοιπόν δημιουργήσει μια πολύ καλή σχέση συνεργασία μεταξύ μας, ευελπιστώ πως με την ψήφο των συνδημοτών μου την επόμενη πενταετία θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε περισσότερα πράγματα ούτως ώστε να τονωθεί ακόμη περισσότερο η εμπορική κίνηση στην πόλη μας
Read More »
Τον Εμπορικό Σύλλογο, ευχαριστεί ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Γεώργιος Ντάγκας Τον Εμπορικό Σύλλογο, ευχαριστεί ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Γεώργιος Ντάγκας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Απο την ενημερωτική εκδήλωση για την “άνοια”

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Απο την ενημερωτική εκδήλωση για την “άνοια”


Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, πραγματοποιηθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Θέατρο Καρκαμίσι στην Παραμυθιά, η ενημερωτική εκδήλωση για την “άνοια”, που διοργανώθηκε από την “Αρωγή” του Δήμου Σουλίου, σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ Παραμυθιάς.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νευρολόγος Χρήστος Τσιρώνης, ο οποίος ανέπτυξε τα συμπτώματα, τα στάδια και την αντιμετώπιση της άνοιας ενώ απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων από τους παραβρισκόμενους

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΑΡΩΓΗΣ Νίκος Αθανασίου, μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Η 1η Οκτωβρίου κάθε έτους, χθές δηλαδή, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων, ημέρα που τιμάμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας. Επίσης ο Σεπτέμβριος κάθε έτους έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ο Παγκόσμιος μήνας της Νόσου Alzheimer- άνοιας και με επίκεντρο την 21η Σεπτεμβρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα νόσου Alzheimer – Άνοιας.
Επ΄ ευκαιρία των παραπάνω και κατόπιν πρότασης των υπηρετούντων στο ΚΑΠΗ αποφασίσαμε να διοργανώσουμε τη σημερινή ημερίδα με στόχο την γνώση, την ευαισθητοποίηση όλων, την καταπολέμηση του στίγματος και ότι έχει να κάνει με τη φροντίδα και το ρόλο των φροντιστών.
Η άνοια δεν είναι μια απλή ασθένεια, είναι μια σοβαρή απώλεια της μνήμης, της αντίληψης, της κρίσης και είναι πολύ διαφορετική από τα γηρατειά. Είναι εξαιρετικά συχνή στις μεγάλες ηλικίες.
Τι είναι όμως άνοια και που οφείλεται; Μπορεί να προληφθεί; Υπάρχει θεραπεία ;
Ένα είναι σίγουρο πάντως ότι η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας έχει σημασία γιατί η νόσος επηρεάζει όχι μόνο τον ασθενή, αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον, και θέτει ηθικά ζητήματα, όπως είναι η διατήρηση της αξιοπρέπειας του ασθενούς.”Read More »
Απο την ενημερωτική εκδήλωση για την “άνοια” Απο την ενημερωτική εκδήλωση για την “άνοια” Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Μία κωμόπολη σε ένα χρόνο έχασε η Ήπειρος

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Μία κωμόπολη σε ένα χρόνο έχασε η ΉπειροςΥπερδιπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις
Δραματικές είναι οι διαστάσεις που λαμβάνει το δημογραφικό το οποίο καθίσταται πλέον κυρίαρχο πρόβλημα για την Περιφέρεια.

Η Ήπειρος σε μία δεκαετία, από το 2011 μέχρι το 2021 έχασε μία μικρή πόλη καθώς ο πληθυσμός μειώθηκε περίπου κατά δεκαεφτά χιλιάδες.

Τα πράγματα όμως φαίνεται ότι εξελίσσονται ακόμη χειρότερα.

Μέσα σε έναν χρόνο, κι αυτός ήταν το 2022, έχασε μία κανονική κωμόπολη.
Το ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων, οι πραγματικοί αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Οι Ηπειρώτες είναι λιγότεροι μόνο για αυτή την χρονιά κατά δυόμισι περίπου χιλιάδες.
Για την ακρίβεια 2.581 καθώς οι γεννήσεις ήταν μόλις 1.972 και οι θάνατοι 4.553.

Αναλυτικά στην Άρτα γεννήθηκαν 369 μωρά, στη Θεσπρωτία 220, στα Ιωάννινα 1.053 και στην Πρέβεζα 330.

Στη χώρα οι γεννήσεις ανήλθαν σε 76.541 (39.558 αγόρια και 36.983 κορίτσια) σε σχέση με το 2021 που ήταν 85.346 (43.998 αγόρια και 41.348 κορίτσια).

Από την άλλη πλευρά, οι θάνατοι το 2022 ανήλθαν σε 140.801 (70.802 άνδρες και 69.999 γυναίκες), καταγράφοντας μείωση 2,2% σε σχέση με το 2021 που ήταν 143.923 (73.420 άνδρες και 70.503 γυναίκες). Οι θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανήλθαν σε 239, μειώνοντας το δείκτη βρεφικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) από 3,48 το 2021 σε 3,12 το 2022.

Read More »
Μία κωμόπολη σε ένα χρόνο έχασε η Ήπειρος Μία κωμόπολη σε ένα χρόνο έχασε η Ήπειρος Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Συνέντευξη με τον υποψήφιο δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Παναγιώτη Νταή

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Συνέντευξη με τον υποψήφιο δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Παναγιώτη Νταή


1. Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο, μετά από εννιά χρόνια θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής και πως κρίνετε το έργο της;
Η κατάσταση στο Δήμο είναι στάσιμη και τελματώδης σε όλους τους τομείς. Και αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της αποτυχημένης θητείας μιας πραγματικά μέτριας Δημοτικής Αρχής. Προσπάθησε χωρίς επιτυχία να διαχειριστεί τα μικρά θέματα. Έχασε μεγάλες ευκαιρίες για να υλοποιήσει σημαντικά έργα ανάπτυξης. Ασχολήθηκε μόνο με έργα μικρής πνοής και τα οποία εκτελέστηκαν με χαρακτηριστικά αργούς ρυθμούς, ενώ τα κριτήρια επιλογής τους ήταν από ανορθολογικά έως καθαρά ρουσφετολογικά. Ήταν η Δημοτική Αρχή που υλοποίησε τόσο λίγα έργα, σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που διήρκεσε η θητεία της. Δυστυχώς, έφερε την Ηγουμενίτσα στα δικά της μέτρια δεδομένα.

2. Ποιες είναι οι βασικές προγραμματικές σας δεσμεύσεις;
Έχουμε αναρτήσει αναλυτικά το πρόγραμμά μας, στην ιστοσελίδα του Συνδυασμού (igoumenitsa-symmaxia.gr) όπου ο καθένας μπορεί να το πληροφορηθεί και να το εξετάσει λεπτομερώς. Συνεπώς, για οικονομία χώρου και χρόνου θα αναφέρω τρείς βασικές προτάσεις μας: η πρώτη αφορά την αστική ανάπτυξη του κέντρου και του παραλιακού μετώπου της Ηγουμενίτσας, καθώς και των κεντρικών περιοχών της Πλαταριάς, των Συβότων και της Πέρδικας και η διασύνδεσή του με ένα μεγάλό πεζόδρομο - ποδηλατόδρομο. Η δεύτερη αφορά στη ριζική αναδιοργάνωση του τρόπου αποκομιδής των απορριμάτων, με την εφαρμογή των μεθόδων της ανακύκλωσης. Η τρίτη αφορά, στην ανάδειξη και αξιοποίηση των πολιτιστικών και φυσικών πόρων της περιοχής, προς όφελος των πολιτών και της ανάπτυξης. Φυσικά, στο πρόγραμμά μας υπάρχουν δεκάδες άλλα σημεία προτεραιότητας, τα οποία βεβαίως δεν μπορούν να αναπτυχθούν στο πλαίσιο αυτής της συνέντευξης.

3. Ποια είναι τα «δυνατά σημεία» και τα πλεονεκτήματα της υποψηφιότητάς σας και του Συνδυασμού σας;
Ο Συνδυασμός «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» αποτελείται από ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και προσφορά στην τοπική κοινωνία, χωρίς να έχουμε βάρη από το παρελθόν. Το τρίπτυχό μας είναι: Γνωρίζουμε, θέλουμε, μπορούμε. Αξίζει αυτή τη φορά η τοπική κοινωνία να δοκιμάσει αυτό το διαφορετικό που προτείνουμε. Το παρελθόν, οι επαγγελματίες πολιτικοί, τα πρόσωπα που έχουν διαχειριστεί κατά κανόνα αποτυχημένα τις τύχες του τόπου, οι άνθρωποι που αναζητούν την εξουσία ως μέσο πολιτικής επιβίωσης ή βιοπορισμού έχουν κουραστεί και έχουν κουράσει τους πολίτες. Ας τους αφήσουμε πίσω να ξεκουραστούν και ας προχωρήσουμε μπροστά, με μια νέα γενιά στελεχών, άφθαρτων, με γνώση, ήθος, εμπειρία και διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά.

4. Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας.
Από το 2019 με μια ομάδα συνεργατών μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες, αλλά και το ίδιο όραμα για το μέλλον του Δήμου. Κατανοήσαμε επίσης, ότι η περιοχή μας βρίσκεται ουσιαστικά σε μια στάσιμη κατάσταση τα τελευταία χρόνια και εκτιμήσαμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε απόντες από τη μάχη για τη διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο για τους κατοίκους της. Έχοντας όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά τις δικές του επιστημονικές γνώσεις, επαγγελματικές εμπειρίες, αλλά και τη συμμετοχή στα κοινά από διάφορες θέσεις, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και συγκροτήσαμε το Συνδυασμό «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» χωρίς να είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, αλλά παραμένοντας απλοί άνθρωποι της δουλειάς, της οργάνωσης και της συστηματικής προσπάθειας.

5. Ποιά είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος;
α) Η έλλειψη σαφούς αναπτυξιακού οράματος για όλους τους τομείς (πρωτογενής παραγωγή, τουρισμός, υπηρεσίες, αξιοποίηση λιμένα κ.α.), 
β) η κατάσταση αταξίας για να μην πούμε ανομίας, όπου ο καθένας έχει την αίσθηση ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει 
γ) το γεγονός ότι ο Δήμος δεν έχει ισχυρή φωνή και παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων, 
δ) η συστηματική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας αποδοτικής διαχείρισης των προβλημάτων της καθημερινότητας (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, κατάσταση οδικού δικτύου, κυκλοφοριακό, έλλειψη χώρων στάθμευσης, απουσία αξιόλογης πολιτιστικής κίνησης, μικρός βαθμός κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους δημότες που έχουν ανάγκη, προβλήματα προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ κ.α.), 
ε) η παντελής απουσία μέτρων για την προστασία και ανάδειξη του απαράμιλλου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και κεφαλαίου στην περιοχή, καθώς και για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές.

6. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα του Συνδυασμού σας, στα οποία βασίζεστε για να διεκδικήσετε την ψήφο των δημοτών;
Η τοπική κοινωνία θα μας υποστηρίξει ενεργά, γιατί έχει κατανοήσει ότι ο Συνδυασμός μας αποτελείται από πρόσωπα που δεν έχουν κουράσει αλλά και κουραστεί από την πολύχρονη άσκηση εξουσίας. Οι δημότες έχουν καταλάβει ότι γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα του Δήμου, έχουμε τη θέληση και βεβαίως τις γνώσεις, την ικανότητα και την εμπειρία να τα αντιμετωπίσουμε. Έχει γίνει αντιληπτό ότι διαθέτουμε το πλέον ρεαλιστικό πρόγραμμα, με το οποίο θα διασφαλιστεί η αναπτυξιακή πορεία της περιοχής και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.
Read More »
Συνέντευξη με τον υποψήφιο δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Παναγιώτη Νταή Συνέντευξη με τον υποψήφιο δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Παναγιώτη Νταή Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Ομιλία του Πέτρου Κατσάρη στην Κεντρική Πλατεία Φιλιατών

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Ομιλία του Πέτρου Κατσάρη στην Κεντρική Πλατεία Φιλιατών Σας προσκαλούμε την Παρασκευή 6/10/23 και ώρα 19.30 στην ομιλία μας στην Κεντρική Πλατεία Φιλιατών, για την τελική ευθεία των εκλογών.
Ο συνδυασμός μας δηλώνει παρών για να συνεχίσει το έργο που έχει χτίσει!

Πέτρος Κατσαρης
Πολίτες σε Δράση
Δήμος Φιλιατών
ΣυνεχιζουμεΜαζι
Read More »
Ομιλία του Πέτρου Κατσάρη στην Κεντρική Πλατεία Φιλιατών Ομιλία του Πέτρου Κατσάρη στην Κεντρική Πλατεία Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Λάμποβος-Το Ατ-Μπαζάρ του 1800 που εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα παζάρια της Ηπείρου.

Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023
Λάμποβος-Το Ατ-Μπαζάρ του 1800 που εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα παζάρια της Ηπείρου.


Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Η εμποροπανήγυρη “Λάμποβος” Παραμυθιάς, που μόλις ξεκίνησε, συγκεντρώνει κάθε χρόνο, ακόμη και την περίοδο του κορωνοϊού συνέβη αυτό, πολύ κόσμο όχι μόνο από τη Θεσπρωτία, αλλά και από άλλες περιοχές.

Τα παλαιά χρόνια ο σκοπός ήταν πρωτίστως εμπορικός και δευτερευόντως κοινωνικός. Ο «λάμποβος, ήταν το μεγάλο χρονιάτικο παζάρι, στο οποίο γίνονταν αγοραπωλησίες και ανταλλαγές προϊόντων, ειδών, πραγμάτων και ζώων (αλόγων, βοδιών, γιδιών, προβάτων).

Σε μια παράλληλη σχέση γίνονταν και λαϊκές εκδηλώσεις. Τώρα ο σκοπός των επισκεπτών στο “λάμποβο” είναι πρωτίστως κοινωνικός και δευτερευόντως εμπορικός.

Η επίσκεψη στο “λάμποβο” της Παραμυθιάς, θεωρείται περισσότερο τρόπος εξόρμησης, επικοινωνίας, συνάντησης και εκτόνωσης, παρά ευκαιρία για ψώνια.

“Πάμε στο “λάμποβο” μια βόλτα”, ακούς πολλούς να λένε. Αγοράζονται, βέβαια, και προϊόντα, αλλά αυτό, που περισσότερο κεντρίζει είναι το περιδιάβασμα στο “Λάμποβο”, οι χαιρετούρες, ο καφές, το σουβλάκι κ.λπ.

Σύμφωνα με την παράδοση, στο χώρο της αρχαίας Φωτικής, γύρω από εκκλησία αφιερωμένη στη γέννηση της Παναγίας, που αναφέρεται με το όνομα Λαμποβίθρα, είχε καθιερωθεί από παλιά και λειτουργούσε, η εμποροπανήγυρη. Αναφέρεται και ως Άτ παζάρι (αλογοπάζαρο – ζωοπάζαρο).

Η ονομασία προέρχεται από το Λάμποβο, χωριό ευεργετών κοντά στο Αργυρόκαστρο της Βορείου Ηπείρου, απ’ όπου μεταφέρθηκε, μέσω της επέκτασης του εμπορίου και της μετακίνησης πληθυσμών, στην Παραμυθιά.

Λέγεται ότι η εμποροπανήγυρη είχε συσταθεί εκεί από τον Ιουστινιανό, τον 6ο αι.μ.Χ. και την έφεραν στην Παραμυθιά κάτοικοι του χωριού.

Πότε άρχισε να λειτουργεί η εμποροπανήγυρη αυτή στο χώρο αυτό της αρχαίας Φωτικής δεν είναι γνωστό.

Σύμφωνα με μαρτυρίες οργανώνεται στην Παραμυθιά από τα τέλη της δεκαετίας του 1880, ενώ υπάρχουν στο ιστορικό αρχείο Παραμυθιάς έγγραφα από το 1930.

Κατά τον ιστορικό Πετρίδη η πρώτη αναφορά για το Λάμποβο γίνεται στο “Χρονικό της Δρυοπίδος”, όπου “ο Κωνσταντίνος ο Δρυϊνουπολίτης, ο εκ χώρας Λαμπόβου”, σημειώνεται ως κυβερνήτης επί αυτοκρατορίας Ιουστινιανού .

Ο ίδιος ιστορικός επισημαίνει: “Εις τρία μέρη υπάρχει το όνομα τούτο: α) εν τω χωρίω τω κειμένω παρά το Λιμπόχοβον εις την επαρχίαν Αργυροκάστρου…β) εις το έτερον χωρίον του Αργυροκάστρου, και γ) εις την Παραμυθίαν Θεσπρωτίας Τσαμουριάς νυν, ένθα πανήγυρις υπό το όνομα τούτο. Κατά την παράδοσιν…το χωρίον Λάμποβον, όπερ κείται παρά το Λιμπόχοβον, ην το αρχαιότερον των άλλων και εξ αυτού προήλθον τα λοιπά δυο ονόματα.

Ο “λάμποβος” Παραμυθάς, θεωρείται το πιο παλιό παζάρι της Ηπείρου με ιδιαίτερη ακμή τον 18ο αι., όταν στην περιοχή παρατηρείται έντονη εμπορική δραστηριότητα.
Στις μέρες μας, μολονότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει, το παζάρι της Παραμυθιάς, αν και δεν είναι όπως παλαιά, εντούτοις αποτελεί γεγονός, που θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς πολιτιστικό.

Μαζί με τους πλανόδιους πραματευτάδες και τα εμπορεύματά τους, δημιουργούνται ιδέες και όνειρα για μια καλύτερη ζωή και αποτυπώνονται πολιτισμικά στοιχεία.

Παλαιότερα στο παζάρι συμμετείχαν κυρίως οι μετακινούμενοι έμποροι από περιοχή σε περιοχή, οι μικροί παραγωγοί που ήθελαν να ανταλλάξουν τα προϊόντα τους με άλλα που οι ίδιοι δεν είχαν.

Σημαντική ήταν και η αγοραπωλησία ζώων. Το παζάρι τόνωνε το τοπικό εμπόριο, βοηθούσε στην επικοινωνία των ανθρώπων και πρόσθετε ένα διαφορετικό, πιο χαρούμενο χρώμα, στη ζωή των απλών ανθρώπων, καθώς έβρισκαν την ευκαιρία εκτός από τις εμπορικές δραστηριότητες και τις αγοραπωλησίες να διασκεδάζουν, τρώγοντας, πίνοντας και χορεύοντας.


Read More »
Λάμποβος-Το Ατ-Μπαζάρ του 1800 που εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα παζάρια της Ηπείρου. Λάμποβος-Το Ατ-Μπαζάρ του 1800 που εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα παζάρια της Ηπείρου. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Σελίδες