Αυτός είναι ο 20χρονος που βίασε 3χρονο μετανάστη

Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2018

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωαννίνων, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 20χρονου αλλοδαπού, ο οποίος χθες, Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων για υπόθεση βιασμού και αποπλάνησης ανηλίκου.

Πρόκειται για τον:

(επ) ALSHAHADA (ον) THAMER του MAJID και της SANA , γεν. 17-07-1998 στη Συρία.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας ενός μηνός, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία των ανηλίκων, του κοινωνικού συνόλου και στην ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των σχετικών αδικημάτων.

Για παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, στα τηλέφωνα 26510-65977 και 26510-65991. Εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της συνομιλίας. 
 
Read More »
Αυτός είναι ο 20χρονος που βίασε 3χρονο μετανάστη Αυτός είναι ο 20χρονος που βίασε 3χρονο μετανάστη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2018 Rating: 5

Ο άνθρωπος που έγραψε τον Άτλαντα του εγκεφάλου στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2018

Μεγάλη ευκαιρία να γνωρίσουν οι πολίτες μας τον επιστήμονα που έγραψε τον Άτλαντα του εγκεφάλου τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου. 

Ένας από τους μεγαλύτερους νευροεπιστημες παγκοσμίως, ο Dr. Παξινος Γιώργος, τιμά την πόλη μας με την παρουσία του σε λίγες μέρες . 

Τη Δευτέρα όπως προείπαμε θα βρεθεί στο χώρο τπυ Πάνθεον και θα παρουσιάσει το βιβλίο του "κατ' εικόνα ". 

Όπως ενημερωθήκαμε θα βρεθεί και σε Γυμνάσιο της πόλης όπου σε συνεργασία με την Τροχαία Ηγουμενίτσας θα μιλήσει στους μαθητές για το τι μπορεί να πάθει ο εγκέφαλος σε περίπτωση ατυχήματος και τις παρενέργειες στην ψυχική υγεία τους. 

Συγχαρητήρια στους φορείς για την πρωτοβουλία τους και ευχόμαστε σε συνέχεια τέτοιων δράσεων.

Το thespro.gr είχε την τιμή να τον γνωρίσει πέρσι τέτοια εποχή στα πλαίσια το συνεδρίου Λογοθεραπείας που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα. 

Μαγεμένοι από την επαφή μαζί του αναμένουμε την αλληλεπίδραση ξανά μαζί του.


 
Read More »
Ο άνθρωπος που έγραψε τον Άτλαντα του εγκεφάλου στην Ηγουμενίτσα Ο άνθρωπος που έγραψε τον Άτλαντα του εγκεφάλου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2018 Rating: 5

Άσκησε δίωξη η Αλβανική αστυνομία σε 4 Ηγουμενιτσιώτες - Persona non grata από την Αλβανία 52 Έλληνες - Διώξεις σε άλλους έντεκα

Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2018

Persona non grata χαρακτήρισε η Αλβανία 52 Έλληνες που παραβρέθηκαν στους Βουλιαράτες για την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο Αλβανός Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα και αυτή ήταν η πρώτη του δημόσια εμφάνιση. Η ανακοίνωση του Αλβανού Υπουργού γίνεται σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους και με σκληρές εκφράσεις, σε μία εμφανή προσπάθεια να πειστεί το σκληροπυρηνικό ακροατήριο της χώρας του και διάφοροι ακραίοι κύκλοι, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση γιατί ανέχθηκε την ελληνική παρουσία στους Βουλιαράτες!

Η λίστα με τα ονόματα των 52 ανεπιθύμητων Ελλήνων στην Αλβανία δεν έχει δημοσιοποιηθεί προς το παρόν, καθώς σύμφωνα με το Αλβανικό Υπουργείο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.. Έτσι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή να μεγαλώσει τις επόμενες ώρες.

Οι Έλληνες κατηγορούνται για διοργάνωση δραστηριοτήτων σε βάρος της ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Αλβανίας και για εκδηλώσεις κατά της συνταγματικής τάξης και της δημόσιας ασφάλειας της χώρας.


Ο Αλβανός Αναπληρωτής Υπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτες προκλήσεις που διατυπώθηκαν με χυδαίο τρόπο προς τη χώρα του, «τα όσα έγιναν από ανεξάρτητα άτομα και ομάδες που ήρθαν από την Ελλάδα που κακοποίησαν το σεβασμό μας προς την οικογένεια που πενθούσε και μετατρέποντας ένα τελετουργικό ταφής σε έναν απαράδεκτο εξτρεμισμό».

«Αυτοί οι 52 αλλά και άλλοι που ακόμη εξετάζονται από τις δυνάμεις ασφαλείας μας σχετικά με τις χθεσινές εξτρεμιστικές ενέργειες στο χωριό Βουλιαράτες, δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν στην Αλβανία για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται από τον νόμο», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Κανείς δεν πρέπει να εκλάβει τη σοφία μας για αδυναμία και κανένας ξένος δεν μπορεί να παραβαίνει τον νόμο χωρίς να αντιμετωπίζει τις συνέπειες του νόμου, αλλά και να μην σέβεται τις παραδόσεις αυτής της χώρας».

Εν τω μεταξύ έντεκα Έλληνες διώκονται πλέον από τις αλβανικές αρχές για τα αδικήματα της υποκίνησης μίσους, της εισαγωγής και της διανομής υλικών και συμβόλων εναντίον της Δημοκρατίας της Αλβανίας με στόχο την ανατροπή της συνταγματικής τάξης και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται τέσσερις κάτοικοι Ηγουμενίτσας και ένας Πρέβεζας.Read More »
Άσκησε δίωξη η Αλβανική αστυνομία σε 4 Ηγουμενιτσιώτες - Persona non grata από την Αλβανία 52 Έλληνες - Διώξεις σε άλλους έντεκα Άσκησε δίωξη η Αλβανική αστυνομία σε 4 Ηγουμενιτσιώτες - Persona non grata από την Αλβανία 52 Έλληνες - Διώξεις σε άλλους έντεκα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2018 Rating: 5

Παραμυθιά: Σήμερα η εκδήλωση για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση με την Έλενα Ράπτη

Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2018


Read More »
Παραμυθιά: Σήμερα η εκδήλωση για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση με την Έλενα Ράπτη Παραμυθιά: Σήμερα η εκδήλωση για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση με την Έλενα Ράπτη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2018 Rating: 5

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ»

Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2018Read More »
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ» ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ενημερωτικές δράσεις με θέμα «Άσκηση και πτώσεις στην τρίτη ηλικία»

Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2018Στα πλαίσια της συνεργασίας του Τμήματος Προστασίας Τρίτης ηλικίας και Ευπαθών κοινωνικών ομάδων του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ Δήμου Ηγουμενίτσας και της Τοπικής Ομάδας Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ), πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία ενημερωτικές δράσεις με θέμα «Άσκηση και πτώσεις στην τρίτη ηλικία» από τον επισκέπτη υγείας κο Οικονόμου Νίκο.

Οι παραπάνω δράσεις έλαβαν χώρα στο ΚΗΦΗ Πέρδικας στις 10-10-2018, στο ΚΑΠΗ Ηγουμενίτσας στις 1-11-2018 και στο ΚΗΦΗ Πλαταριάς στις 6-11-2018.

Οι Τοπικές Ομάδες Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) είναι ομάδες οικογενειακής Ιατρικής οι οποίες παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Στηρίζοντας τη διασύνδεση των δύο αυτών υπηρεσιών και με στόχο πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη Ηγουμενίτσας σε θέματα πρόληψης και αγωγής Υγείας, θα ακολουθήσουν μελλοντικά και άλλες αντίστοιχες δράσεις.

Ο Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ
Γεράσιμος Φουσέκης


Read More »
Ηγουμενίτσα: Ενημερωτικές δράσεις με θέμα «Άσκηση και πτώσεις στην τρίτη ηλικία» Ηγουμενίτσα: Ενημερωτικές δράσεις με θέμα «Άσκηση και πτώσεις στην τρίτη ηλικία» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2018 Rating: 5

6.377 τροχαίες παραβάσεις τον Οκτώβριο στην Ήπειρο

Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2018

Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Οκτώβριο του 2018, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 11 τροχαία ατυχήματα (όσα και το 2017). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
3 θανατηφόρα τροχαία (έναντι 4 το 2017)
κανένα τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι 1 το 2017)
8 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 6 το 2017)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 12 παθόντες (έναντι 14 το 2017). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:
4 νεκροί (όσοι και το 2017)
κανένας σοβαρά τραυματίας (έναντι 1 το 2017)
8 ελαφρά τραυματίες (έναντι 9 το 2017)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
υπερβολική ταχύτητα
παραβίαση προτεραιότητας
αντικανονικό προσπέρασμα
έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση
λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς και πεζούς

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (6.377) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Βεβαιώθηκαν :
· 997 για υπερβολική ταχύτητα.
· 59 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη).
· 77 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
· 192 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση.
· 215 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση.
· 37 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.
· 66 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
· 55 για αντικανονικό προσπέρασμα.
· 13 για αντικανονικούς ελιγμούς.
· 37 για φθαρμένα ελαστικά.

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (117) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (456) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.


Read More »
6.377 τροχαίες παραβάσεις τον Οκτώβριο στην Ήπειρο 6.377 τροχαίες παραβάσεις τον Οκτώβριο στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2018 Rating: 5

Δήμος Σουλίου: Σε επίσχεση εργασίας οι συμβασιούχοι των παιδικών σταθμών στο Ν.Π.Δ.Δ. Αρωγή

Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2018Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας, από τα μέσα καλοκαιριού βρίσκεται σε μια μόνιμη και διαρκή επικοινωνία με την δημοτική αρχή Σουλίου εξαντλώντας όλα τα περιθώρια, προκειμένου να ξεπερασθούν τα όποια προβλήματα και να ομαλοποιηθεί η καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» (παιδικοί σταθμοί–ΚΔΑΠ) . Δυστυχώς όμως αντί να ομαλοποιείται η κατάσταση, συνεχίζεται χωρίς οι εργαζόμενοι να έχουν καμία ευθύνη.

Οι συνάδελφοι συμβασιούχοι των παιδικών σταθμών στο Ν.Π.Δ.Δ. Αρωγή του δήμου Σουλίου παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες από τον Αύγουστο και αυτός είναι ο λόγος που έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από τις 8 Νοεμβρίου.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και δηλώνουμε ότι θα κάνουμε οτιδήποτε για να μπορέσουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Δεν είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων στης κοινωνικές δομές «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Αφορά κάθε εργαζόμενο και κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

· Την άμεση καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε εργαζόμενους, (προσωπικό καθαριότητας εσωτερικών χώρων -συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού καθαριότητας των παιδικών σταθμών και του ΚΑΠΗ- νοσηλευτικό προσωπικό).

· Την άμεση καταβολή τον αποδοχών των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για τον μήνα Αύγουστο των τελευταίων 5 χρόνων.

· Την άμεση καταβολή τον αποδοχών τους για τους μήνες Αύγουστο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.


Read More »
Δήμος Σουλίου: Σε επίσχεση εργασίας οι συμβασιούχοι των παιδικών σταθμών στο Ν.Π.Δ.Δ. Αρωγή Δήμος Σουλίου: Σε επίσχεση εργασίας οι συμβασιούχοι των παιδικών σταθμών στο Ν.Π.Δ.Δ. Αρωγή Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2018 Rating: 5

Θάνος Κρομμύδας: Από το Λος Άντζελες, ο Θεσπρωτός ηθοποιός, εντυπωσιάζει στο θέατρο Αλκμήνη!

Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2018

Είναι παιδί – ταλέντο καθώς έχει κερδίσει τις καλύτερες κριτικές από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ανθρώπους του θεάτρου παγκοσμίως . 

Πρόκειται για τον Θάνο Κρομμύδα που κατάγεται, από την πλευρά της μητέρας του, από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας .

Γονείς του είναι ο Σταύρος Κρομμύδας από τα Στουρναρέικα Τρικάλων και η Ελευθερία Κουτσοχρήστου από την Παραμυθιά.
 
Ο Θάνος Κρομμύδας αγάπησε το θέατρο και έβαλε υψηλούς στόχους. 
Πέρασε με υποτροφία στην καλύτερη σχολή την American Academy of Draatic Arts στην Νέα Υόρκη . 
Τον δεύτερο χρόνο φοίτησης επέλεξε να το κάνει στο παράρτημα της σχολής στο los Angeles και πήρε μέρος σε όλες τις παραστάσεις που ανέβασαν με το κοινό να τον αποθεώνει αλλά και τους δασκάλους του να νιώθουν περήφανοι. 
 
Πριν από λίγους μήνες ο Θάνος Κρομμύδας επέστρεψε στην Ελλάδα, κανείς δεν γνωρίζει για πόσο καθώς οι προτάσεις από το εξωτερικό τρέχουν και με ένα μήνυμα του στο instagram δηλώνει τη χαρά του που συμμετέχει σε μια εκπληκτική παράσταση: «Μετά από 4 χρόνια, χαρούμενος που θα ξαναπαίξω στα ελληνικά και ειδικά στη συγκεκριμένη παράσταση! Από 20 Οκτωβρίου Κάθε Σάββατο στις 7μμ Θέατρο Αλκμήνη». 
 
Ο Θάνος Κρομμύδας παίζει στην κλασική κωμωδία του Όσκαρ Ουάιλντ «Η σημασία να είναι κανείς ειλικρινής», που επανέρχεται στο θέατρο Αλκμήνη κάθε Σάββατο στις 19:00. Την παράσταση παρουσιάζει η ομάδα «New Lab Theatre Company» και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Όλγα Τζώρτζ.


Απο θεατρική παράσταση στο Λος Άντζελες

Read More »
Θάνος Κρομμύδας: Από το Λος Άντζελες, ο Θεσπρωτός ηθοποιός, εντυπωσιάζει στο θέατρο Αλκμήνη!  Θάνος Κρομμύδας: Από το Λος Άντζελες, ο Θεσπρωτός ηθοποιός, εντυπωσιάζει στο θέατρο Αλκμήνη! Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2018 Rating: 5

Η κοινωνική ζωή των παλαιών Αρβανιτών της Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2018

Η κοινωνική ζωή των παλαιών Αρβανιτών της Θεσπρωτίας είχε ορισμένους κανόνες, κάποιους από τους οποίους μας ανέφερε ένας γέροντας από αρβανίτικο χωριό της Θεσπρωτίας, με τον οποίο είχαμε μια θερμή συνομιλία. 
Ένας απ' αυτούς τους κανόνες ήταν η μπέσα, που επιβεβαιωνόταν με το σφίξιμο των χεριών. 
Η μπέσα δεν ήταν συμφεροντολογικής σημασίας. Μάλιστα έλεγαν οι γεροντότεροι Αρβανίτες, επειδή είναι τόσο σημαντική, "δεν θα τη δώσεις πάνω από τρεις ή τέσσερις φορές". 
Ακόμη ίσχυε η υπακοή όλου του σογιού στο μεγαλύτερο και το σοφότερο. 
Συνήθως, όποιος αντιδρούσε έφευγε από μόνος του, δεν διωκόταν ποτέ, ούτε αποβαλλόταν από το σόι. 
Αν κάποιος ήταν τσακωμένος με κάποιον άλλον από το σόι του, αυτό δεν ήταν εμπόδιο για να συναντηθούν, σε περίπτωση, που προέκυπτε ένα σημαντικό πρόβλημα μεταξύ τους, ώστε να το λύσουν από κοινού, και μετά ξανά να μη λένε καλημέρα. 
Πρωταρχικό ρόλο στους Αρβανίτες της Θεσπρωτίας έπαιζε η τιμή. 
Αν ένας νέος δεχόταν να κοιμηθεί στο σπίτι της κοπέλας, δεν υπήρχε γυρισμός και αυτό το γνώριζαν όλοι. 
Έτσι, η οικογένεια της κοπέλας φρόντιζε και το διέδιδε με τρόπο, ώστε και να ήθελε ο νεαρός αργότερα να αποποιηθεί των ευθυνών του, δεν θα είχε ούτε τη στήριξη της οικογένειάς του. 
Το αντίθετο μάλιστα, έπεφταν όλοι πάνω του και του "υπενθύμιζαν¨ τι θα έκανε αυτός αν η συγκεκριμένη κοπέλα ήταν αδελφή του. 
Στις κληρονομικές υποθέσεις τίποτε δεν ήταν γραμμένο, αλλά όλα γίνονταν με το λόγο. 
Ό,τι τροπή και έπαιρναν τα κληρονομικά, κανείς δεν μπορούσε να προσβάλλει την προφορική διαθήκη και όποιος το έκανε αυτό στιγματιζόταν. 
Το πατρικό σπίτι έμενε πάντοτε στο μικρότερο αγόρι, το στερνοπούλι, το οποίο είχε και τη φροντίδα των γονιών του, για όσο εκείνοι ζούσαν. 
Αν δεν υπήρχε αγόρι στην οικογένεια, αλλά μόνο κορίτσια, τότε το μικρότερο από αυτά, όταν θα παντρευόταν, θα έπαιρνε το σπίτι, καθώς και ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας και θα είχε σαν υποχρέωση ό,τι και ο μικρότερος γιος. Σε αυτή την περίπτωση, ο γαμπρός πήγαινε στο σπίτι και έμενε μαζί με τη γυναίκα του και τους γονείς της και λεγόταν σώγαμπρος. Read More »
Η κοινωνική ζωή των παλαιών Αρβανιτών της Θεσπρωτίας Η κοινωνική ζωή των παλαιών Αρβανιτών της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2018 Rating: 5

Ελεύθεροι οι Θεσπρωτοί προσαχθέντες, λάδι στην φωτιά από Ράμα

Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2018Ελεύθεροι αφέθηκαν τα ξημερώματα οι δώδεκα προσαχθέντες στην Αστυνομική Διεύθυνση Αργυροκάστρου, ανάμεσά τους στελέχη της ομογένειας και Ελλαδίτες. Τους κράτησαν για επτά ώρες περίπου, με διάφορα προσχήματα, σε μία κίνηση που σκόπευε εμφανώς στην διατήρηση της έντασης, μετά την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες. Το κλίμα στη μειονότητα παραμένει βαρύ και παρά την εμφανή προσπάθεια της Αθήνας να κρατήσει χαμηλούς τόνους ο πρωθυπουργός της γείτονας ρίχνει και πάλι λάδι στην φωτιά.

Ο Έντι Ράμα ο οποίος είχε αποκαλέσει τρελό τον Κωνσταντίνο Κατσίφα μετά την εκτέλεσή του, προέβη σε νέες προκλητικές δηλώσεις, κι αυτή την φορά μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook.

Απαντώντας σε σχόλιο συμπατριώτη του ο οποίος του ζήτησε να λάβει θέση για όσα διαδραματίστηκαν στους Βουλιαράτες, ο Έντι Ράμα χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για όσους παρευρέθηκαν στην κηδεία.

«Οι αξίες μας είναι ακριβώς εκείνες που κακώς κάποιοι εκλαμβάνουν ως αδυναμία. Το κράτος μας δεν μάχεται ούτε με φέρετρα και ούτε με προβοκάτορες κηδειών. Εκείνος που ήρθε να προκαλέσει, μπήκε, ντρόπιασε τον εαυτό του και τη σημαία του και έφυγε. Πατριωτισμός δεν σημαίνει να μισείς τον άλλον και τη γλώσσα του, αλλά να αγαπάς τη χώρα και τη γλώσσα σου. Και εσείς όμως μην χρησιμοποιείτε τον όρο «Greku» διότι είναι εξίσου αηδιαστικό όσο όταν στην άλλη πλευρά χρησιμοποιούν τη λέξη «shqiptari!». Η ελληνική μειονότητα, οι καλοί άνθρωποι της Μειονότητας στους Βουλιαράτες, δεν είναι «greku», αλλά πολίτες της Αλβανίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός της γείτονος.

«Μην ανησυχείτε, η Αλβανία δεν «ντροπιάζεται» από ορισμένους άξεστους, που ζουν σαν ύαινες και φωνάζουν σαν κοράκια» συνέχισε, για να προσθέσει:

«Άθλιοι που βεβηλώνουν το νεκρό που δήθεν σέβονται, και μειώνουν την αξιοπρέπεια της σημαίας του έθνους τους, που έδωσε πολλά στην ανθρωπότητα, ενός λαού που δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι ποτέ εχθρός μας, μιας χώρας όπου οι Αλβανοί βρήκαν στέγη, το ίδιο όπως βρήκαν στέγη οι Έλληνες σε μας. Η χώρα τους, όπως κάθε άλλη χώρα, έχει την ατυχία να έχει τους δικούς της χοίρους και γαϊδούρια».
Read More »
Ελεύθεροι οι Θεσπρωτοί προσαχθέντες, λάδι στην φωτιά από Ράμα Ελεύθεροι οι Θεσπρωτοί προσαχθέντες, λάδι στην φωτιά από Ράμα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2018 Rating: 5

Σελίδες