Ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σήμερα στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2019


Read More »
Ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σήμερα στην Ηγουμενίτσα Ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σήμερα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2019 Rating: 5

Το ιστορικό της καθιέρωσης των πανελλήνιων εορτών Σουλίου

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2019
 
Για πρώτη φορά ως πανελλήνιες οι εορτές Σουλίου, πραγματοποιήθηκαν στη μνήμη του αγώνα των Σουλιωτών, στις 30 Απρίλη του 1961, πριν 58 χρόνια, ενώ επίσημα καθιερώθηκαν το 1969. Στο διάστημα προ του 1961, είχαν καθαρά τοπικό χαρακτήρα. 
 
Στον πρώτο εορτασμό του Σουλίου, στις 30 Απριλίου 1961, ομιλητής ήταν ο οραματιστής της πανελλήνιας αναγνώρισης και καθιέρωσης του ηρωικού αγώνα των Σουλιωτών συγγραφέας Βασίλης Κραψίτης, που αναστάτωσε συνειδήσεις και πυράκτωσε την άγνοια των πολλών, αναπτύσσοντας το θέμα: "Το νόημα του Σουλιώτικου έπους". Ο γιορτασμός, που έγινε με πρωτοβουλία και φροντίδα της Ενώσεως Παραμυθιωτών Ιωαννίνων "Το Σούλι" στις 30-4-1961 (και 1-5-1961, έλαβαν χώρα παράλληλες εκδηλώσεις), ήταν πανηγυρικός, καθώς συγκεντρώθηκαν απ΄ όλη την Ήπειρο, την Αθήνα και άλλα μέρη περίπου είκοσι χιλιάδες προσκυνητές και ανάμεσά τους εκπρόσωποι της πολιτείας, ανώτατων πνευματικών ιδρυμάτων κ.λπ. 
 Είχε προηγηθεί η υποβολή στις 16 Νοεμβρίου 1960 υπομνήματος του Βασίλη Κραψίτη προς τους αρμοδίους για τη θέσπιση πανελλήνιων διήμερων κάθε χρόνο εορτών Σουλίου. Επίσημα καθιερώθηκε ο πανελλήνιος εορτασμός με το διάταγμα 157 /25-2- 1969. Κατά τον πρώτο εορτασμό δεν υπήρξε σπίτι στην Παραμυθιά, που να μην άνοιξε φιλόξενα την πόρτα του για να περιποιηθεί τους επισκέπτες, ενώ για μια μέρα, το ιστορικό Σούλι έγινε το "Το κοινόν των Ηπειρωτών", η πανελλήνια αμφικτιονία. 
 
Ο σύλλογος «Οι φίλοι του Σουλίου» και ο αείμνηστος πρώτος πρόεδρός του, ο Παραμυθιώτης διακεκριμένος ιστορικός και λόγιος Βασίλης Κραψίτης ήταν οι πρωτεργάτες της τέλεσης τους. Το διάστημα προ του 1961 οι εορτές Σουλίου είχαν τοπικό χαρακτήρα. Η καθιέρωση ως πανελληνίων των εορτών του Σουλίου, προέκυψε από την ανάγκη να τιμηθούν, αυτοί που δίδαξαν στο πεδίο της μάχης το χρέος προς την πατρίδα. Από τον άγριο, τον λιτό και συνάμα επιβλητικό τόπο του Σουλίου, ξεπηδά η πίστη στα ιδανικά του Ελληνισμού. 
Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος «Οι Φίλοι του Σουλίου», με τις αλλεπάλληλες εκδόσεις ιστορικών κειμένων και αρχείων, γνωστές ως « Μνήμη Σουλίου», αλλά και με τις ανεγέρσεις προτομών και μνημείων στο χώρο του Σουλίου και στην πόλη της Παραμυθιάς, συνέβαλε καθοριστικά στο να διατηρηθεί άσβεστη η παράδοση του ηρωισμού των Σουλιωτών. Και ήταν εμπνευσμένη ενέργεια η καθιέρωση των εορτών Σουλίου, γιατί οι Σουλιώτες έγιναν με το φρόνημά τους δάσκαλοι αρετής, ευψυχίας, ανδρείας, τόλμης, γενναιότητας, αποφασιστικότητας, εθελοντικής θυσίας για την πατρίδα, λατρείας αληθινής για την ελευθερία. 
Στις ημέρες μας, ημέρες ηθικών κατεδαφίσεων, είναι απαραίτητο το πατριωτικό αναβάπτισμα, ώστε η μνήμη των Σουλιωτών να παραμείνει ζωντανή, το ήθος τους να φωτίζει τα βήματά μας, η λάμψη των αγώνων τους να κρατεί ορθή την ψυχή στις επάλξεις του χρέους. 
Read More »
Το ιστορικό της καθιέρωσης των πανελλήνιων εορτών Σουλίου  Το ιστορικό της καθιέρωσης των πανελλήνιων εορτών Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2019 Rating: 5

Ευχαριστήριο του Δημάρχου Φιλιατών κ. Σπύρου Παππά

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2019


Αξιότιμοι συμπολίτες & συμπολίτισσες

Οι εκλογές τελείωσαν.

Οι πολίτες έκριναν - σύγκριναν και αποφάσισαν, εκτιμώντας τις απαράβατες αρχές μας και το έργο που επιτελέσαμε την προηγούμενη Δημοτική Θητεία, έδωσαν στην παράταξή μας ΝΕΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΝΤΟΛΗ να συνεχίσουμε το γόνιμο έργο μας και την επόμενη δημοτική περίοδο. Απέραντη ευγνωμοσύνη σε όσους μας τίμησαν με την ψήφο τους δίνοντάς μας μεγάλη δύναμη και περίσσιες ευθύνες εκτιμώντας ότι θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συμπολίτες μας που είτε μας ψήφισαν είτε όχι επέδειξαν πολιτικό πολιτισμό κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Τιμήσατε με τον καλύτερο τρόπο την σημαντική γιορτή της Δημοκρατίας που με τις επιλογές των πολιτών καθορίζει τις προοπτικές του κάθε Δήμου, όπως και του δικού μας, για την επόμενη Δημοτική περίοδο.

Η κοινωνία αποφάσισε να προχωρήσει μπροστά ΕΝΩΜΕΝΗ αγνοώντας αυτούς τους λίγους που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να διχάσουν τους πολίτες.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τους νέους και τις νέες που συμμετείχαν στο συνδυασμό μας δείχνοντας ότι υπάρχει ελπίδα και συνέχεια στον τόπο μας.

Ευχόμαστε στους νεοκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους καλή θητεία και αναμένουμε την θετική συμβολή τους, για συνεργασία και συνεννόηση που θα προκύπτει μέσα από γόνιμο διάλογο, στην ανάδειξη και την επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας.

Διαβεβαιώνουμε όλους τους συνδημότες και τις συνδημότισσες ότι θα τηρήσουμε στο ακέραιο όλες τις δεσμεύσεις μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Read More »
Ευχαριστήριο του Δημάρχου Φιλιατών κ. Σπύρου Παππά Ευχαριστήριο του Δημάρχου Φιλιατών κ. Σπύρου Παππά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2019 Rating: 5

Ευχαριστήριο του υπ. Περιφερειακού Συμβούλου κ. Σταύρου Τόκα

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2019


Φίλες και φίλοι
Θέλω από καρδιάς να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που με τιμήσατε με την ψήφο σας στις περιφερειακές εκλογές
Έκανα έναν ειλικρινή και τίμιο αγώνα και δέχτηκα την αγάπη και την εκτίμησή σας
Ευχαριστώ επίσης όσους στάθηκαν δίπλα μου και αγωνίστηκαν μαζί μου
Δηλώνω παρόν και θα συνεχίσω ν αγωνίζομαι πάντα για το καλό
Ευχαριστώ για το όμορφο ταξίδι που έζησα μέσα από μια διαδρομή που τα είχε όλα.
Τελικά «η Ιθάκη δε μας γέλασε» όπως λέει και ο ποιητής και αυτό είναι η μεγάλη αξία μετά από κάθε μάχη.
Είμαι ευγνώμων σε όλες και όλους.
 
Σας ευχαριστώ 
Καλή δύναμη
Σταύρος Τόκας
Read More »
Ευχαριστήριο του υπ. Περιφερειακού Συμβούλου κ. Σταύρου Τόκα Ευχαριστήριο του υπ. Περιφερειακού Συμβούλου κ. Σταύρου Τόκα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2019 Rating: 5

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΠΕΣΤΑΝΙΩΤΗ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΜΟΥ ΝΙΝΟ

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2019


« Οι νεκροί δεν ανασταίνονται . Απλά υπάρχουν». Αυτό έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος , αγαπημένε συμμαθητή μου Νίνο. Και εσύ υπήρξες στην ψυχή μου, όσο ήσουν κοντά μας. Και θα υπάρχεις και ας έφυγες. Ας λείπεις. Ή πιο σωστά απλά λείπεις. Και η απουσία της παρουσίας σου είναι και θα είναι αισθητή. Και πονάει. Πονάει πιότερο σε όλους εμάς που ξοδέψαμε μαζί την εφηβεία μας , τα γυμνασιακά μας χρόνια. Σκληρά πολύ δεν ήταν Νίνο ;

Λένε ακόμη Νίνο πως οι νεκροί πεθάνουν όταν τους ξεχνάμε . Είναι ο δεύτερος θάνατος το ανθρώπου. Και ο πιο οδυνηρός. Αλλά δεν ξεχνιέσαι. Μην ανησυχείς. Με τις πράξεις σου, τα λόγια σου, τη συμπεριφορά σου είχες κερδίσει την εκτίμηση και το σεβασμό όλων μας.

Άφησες φίλε μου ανεξίτηλα τα χνάρια σου , τα αποτυπώματα της ψυχούλας σου σε εχθρούς και για τον φίλους. Αλλά είχες εχθρούς ; Ίσως υπερβάλλω φίλε μου . Γιατί πάντα υπάρχουν και αυτοί . Όλοι όμως αναγνώριζαν την καλοσύνη σου, το ενδιαφέρον σου στη δουλειά σου, στον συνάνθρωπό σου.

Για όσα σου γράφω Νίνο …υπογράφω . Δεν είναι λόγια που γράφονται με το σκεπτικό ότι « οι νεκρός την δεδικαίωται». Όχι. Είχα την καλή τύχη, την ευλογία Θεού να σε γνωρίσω από κοντά. Είμαστε συμμαθητές στο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας . Ζήσαμε μαζί τα δύσκολα και σκληρά χρόνια της φτώχειας. Με τόλμη , υπομονή και επιμονή καταφέραμε να « μάθουμε γράμματα» και να βρούμε το δρόμο μας στη ζωή. Νικητές ; Ναι νικητές με πύρρειες νίκες. Ή πιο σωστά είμαστε νικημένοι νικητές. Φτωχοί οι γονείς μας ; Και λοιπόν ; Δεν πεινάσαμε. Μας στάθηκαν δίπλα μας. Μόνο εμείς τα χωριατόπαιδα εκείνης της εποχής ξέρουμε πως πορευτήκαμε.

Θεέ μου τι να πρωτοθυμηθούμε μωρέ Νίνο. Που να τα μολογήσουμε. Ευλογία Θεού τη χρονιά που μέναμε στο ίδιο δωμάτιο. Το θυμάσαι ; Τα θυμάμαι όλα με το « νι και με το σίγμα» . Ανήλιαγο πανάθεμά το. Χωρίς φως. Θυμάσαι που καθαρίζαμε το λαμπόγυαλο με εφημερίδα την οποία μαλάσαμε μέχρι να γίνει μαλακή-μαλακή ; Και τι ωραία που καθάριζε ! Αμ εκείνες οι κιτρινάδες στους τοίχους από την υγρασία. Και άντε να ζεσταθείς. Κρυώναμε. Μπαίναμε κάτω από τις βελέντζες για να ζεσταθούμε. Μαζί και ο μικρός Κώστας Ιωάννου . Ο Τσίρος ! Κολλητός και ο Ευκλείδης Παππάς. Που και παππάς ! Αχ μωρέ Νίνο όλα τα θυμάμαι μα που να στα γράψω όλα. Και πώς να σου στείλω το γράμμα !

Ήσουν καλός γονιός. Καλός πατέρας. Ή πιο σωστά προσπάθησες. Έκανες το καλύτερο που νόμιζες σωστό. Μην στενοχωριέσαι. Μην ανησυχείς Νίνο. Απέκτησες ελληνική , κλασική οικογένεια. Όπως αυτές των δικών μας γονιών. Άφησες καλή μαγιά. Άφησες καλές ρίζες. Και βέβαια πάντα δίπλα σου , κοντά σου η γυναίκα σου. Και τα παιδιά σου . Στις χαρές, στις λύπες. Και τα παιδιά εξαιρετικά. Άφησες απογόνους

Νίνο ελπίζω να πάρεις το γράμμα μου. Μην απαντάς. Έχω σειρά Νίνο . Καλή αντάμωση. Θα τα πούμε σαν σμίξουμε. Έπιασε την κλάση μας ο Χάροντας. Τον άθλιο !

Υ/Γ1 . Χαιρετίσματα στους γονείς σου. Στον Μπάρμπα Νάσιο και στην μάνα σου την Ανέτα.

Υ/Γ 2. Όταν έλθω στην Πλαταριά θα « βρεθούμε», όπως πριν .

Χρήστος Στεφ. Ευαγγέλου
Άλιμος 20 Μάη 2019

Read More »
ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΠΕΣΤΑΝΙΩΤΗ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΜΟΥ ΝΙΝΟ ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΠΕΣΤΑΝΙΩΤΗ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΜΟΥ ΝΙΝΟ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2019 Rating: 5

Ευχαριστήριο της Δημοτικής Συμβούλου κας Βασιλικής Τσώτου

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2019


Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κύριο Ιωάννη Λώλο για την τιμή που μου έκανε και με συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό μου την αναγκαιότητα ύπαρξης των εκπαιδευτικών στην προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. 
Ευχαριστώ από καρδιάς τους 624 προσωπικούς φίλους τόσο δικούς μου όσο και της οικογενείας μου οι οποίοι με εμπιστεύτηκαν, με τίμησαν με την ψήφο τους και με εξέλεξαν δημοτικό σύμβουλο. 
Τους διαβεβαιώνω πως χρησιμοποιώντας την επιστημονική μου κατάρτιση και γνώση και διαφυλλάσσοντας ταυτόχρονα τις ηθικές αξίες και αρχές με τις οποίες γαλουχήθηκα από την οικογένειά μου, θα αγωνιστώ για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του κάθε πολίτη.Θέλω να συγχαρώ όλους τους συνηποψηφίους μου που εκλέχθηκαν αλλά κυρίως όσους δεν εκλέχθηκαν, για τον τίμιο και ηθικό αγώνα που πραγματοποίησαν. 
Τέλος, ευχαριστώ τους στενούς μου φίλους και συνεργάτες για την αμέριστη στήριξή τους όλο αυτό το διάστημα. 
Τις δυο μου κόρες για την υπομονή και ωριμότητα που επέδειξαν παρά το νεαρό των ηλικιών τους και ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από κάθε δική μου προσπάθεια εξέλιξης τον συζυγό μου Αντώνιο Νικολάου.

Με εκτίμηση
ΤΣΩΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

Read More »
Ευχαριστήριο της Δημοτικής Συμβούλου κας Βασιλικής Τσώτου Ευχαριστήριο της Δημοτικής Συμβούλου κας Βασιλικής Τσώτου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2019 Rating: 5

Αρκεί να φέρουν ψήφους - Του Σταύρου Κωστάρα

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2019


Σε εσωκομματική μάχη αναδείχτηκαν τελικά οι δημοτικές εκλογές στον νομό μας, αφού κάποιοι υποψήφιοι, τόσο στις περιφερειακές, όσο και στις δημοτικές εκλογές, στηρίχτηκαν άμεσα από υποψήφιους βουλευτές, οι οποίοι θέλησαν κατ αυτόν τον τρόπο να αυξήσουν την επιρροή τους.
Τώρα αν άξιζαν ή όχι να εκλεγούν δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να φέρουν ψήφους στις βουλευτικές εκλογές που έπονται.
Φυσικά σημαντικό ρόλο τόσο στην εκλογή της δημοτικής αρχής, όσο και της «χρυσής» ομάδας που διοικεί τον δήμο, έπαιξαν οι μεταφερόμενοι – κατευθυνόμενοι ψηφοφόροι από την Βόρεια Ήπειρο, αλλά και ψηφοφόροι Αλβανικής καταγωγής που απέκτησαν Ελληνική υπηκοότητα και ψηφίζουν κανονικά, οι οποίοι δεν ήξεραν ποιον ψήφιζαν και, πιθανόν οι περισσότεροι, δεν ήξεραν καν που ψήφιζαν! Και ήταν μακριά η λίστα των ψηφοφόρων αυτών. Για 2.500 χιλιάδες μιλάνε οι κακές οι γλώσσες. Δύο σακιά ψηφοδέλτια πήγαν νωρίτερα στην Αλβανία για να μοιραστούν έγκαιρα.
Οι δε μεταδημοτεύσεις των Βορειοηπειρωτών και Ελληνοποιηθέντων έβγαζαν μάτια. Οι γονείς ψήφιζαν στο Μαυρούδι, η κόρη στην Ηγουμενίτσα και ο γιός στην Νέα Σελεύκεια. Αχταρμάς. Κάποιοι άλλοι βρέθηκαν να ψηφίζουν στο Μαργαρίτι!! Για πρώτη φορά στην ζωή τους πρέπει να πήγαν οι άνθρωποι εκεί και πρώτη φορά τους έβλεπαν και οι ντόπιοι κάτοικοι!
Υπήρχαν βέβαια και οι αθίγγανοι. Η μεν ξυλεία, την οποία χρησιμοποίησαν κατά τις πρόσφατες μετακινήσεις τους για να φτιάξουν τα τσαντίρια τους, ήταν ευγενική χορηγία υποψηφίου. Το δε τιμολόγιο, ως είθισται, από αλλού εξοφλήθηκε βεβαίως βεβαίως!
Έτσι την πάτησαν και δεν ελέγχτηκαν υποψήφιοι οι οποίοι έδωσαν την προσωπική τους μάχη σταυρό – σταυρό και, οι πλείστοι εξ αυτών, είναι καταξιωμένα μέλη της κοινωνίας με προσφορά στα κοινά και στην οικονομία του τόπου.
Και βλέπουν τώρα κάποιους εντελώς φθαρμένους και με μηδενικό έργο και προσφορά, να έχουν πάρει τόσους ψήφους που λες δεν μπορεί, κάτι βρωμάει!
Βέβαια φάνηκαν πολύ χρήσιμοι στην προσπάθεια κατάκτησης της νίκης. Χρήσιμοι για κάποιους που είχαν ήδη εξασφαλίσει την εκλογή τους και θα νέμονται εκ νέου τα οφέλη της εξουσίας.
Υπήρξαν βέβαια και κάποιοι εκ των υποψηφίων που ξόδεψαν πολλά χρήματα για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους. Μερικοί ζουν από αυτό το «επάγγελμα» και φρόντισαν να επενδύσουν για να μην κοπούν τα μελλοντικά κέρδη.
Κάποιοι άλλοι πήραν προίκα για να συμμετάσχουν στις εκλογές! Προίκα σε ψήφους εννοείται. Άλλωστε σε κάποιες χώρες συνηθίζεται να δίνει ο γαμπρός προίκα για να πάρει την νύφη!

Σταύρος Κωστάρας
Read More »
Αρκεί να φέρουν ψήφους - Του Σταύρου Κωστάρα Αρκεί να φέρουν ψήφους - Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2019 Rating: 5

Σελίδες