https://picasion.com/
https://picasion.com/
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1

Για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023
Για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας
 


Στις 29/05/2023 ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις και έξι μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές έγινε ο προβλεπόμενος από τον νόμο απολογισμός του δημάρχου στο Δ.Σ. της Ηγουμενίτσας. Ο δήμαρχος και οι πρόεδροι των ΠΑΚΠΠΚΟ και ΔΕΥΑΗ μας παρουσίασαν τα έργα που γίνανε και αυτά που δρομολογούνται στον δήμο μας. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει Δημοτική Αρχή (Δ.Α.) που να μην κάνει έργα κατά τη διάρκεια της θητείας της. Πάντα και σε κάθε δήμο γίνονταν και θα γίνονται έργα, τόσο μικρά όσο και μεγαλύτερα. Προφανώς και η παρούσα Δ.Α. έχει κάνει έργα. Αρκετά τα έχουμε ψηφίσει., στο Δ.Σ.

Το βασικό όμως κριτήριο στην αξιολόγηση μιας Δ.Α. είναι πάντα, αν και πόσο αυτά τα έργα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του δήμου. Σε ποιά κατεύθυνση γίνονται και ποιόν εξυπηρετούν. Ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες; Λύνουν λαϊκά προβλήματα; Η απάντηση είναι ότι οι κάτοικοι του δήμου μας ζούμε μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που παρουσιάστηκε. Η ποιότητα ζωής μας συνεχώς υποβαθμίζεται. Οι κάτοικοι του δήμου μας πνιγόμαστε με τις βροχές τον χειμώνα, ζούμε με τον φόβο των πυρκαγιών αφού τα κλαδιά που πευκοδάσους φθάνουν μέχρι τα μπαλκόνια των σπιτιών, ζούμε με τον φόβο του σεισμού αφού δεν παίρνονται μέτρα αντισεισμικής προστασίας. Τα δε προβλήματα της καθημερινότητας όπως το κυκλοφοριακό, της στάθμευσης οξύνονται. Παραμένει οξυμένο το πρόβλημα ύδρευσης τους καλοκαιρινούς μήνες στην Πέρδικα. Το δε λιμάνι οδεύει προς ιδιωτικοποίηση ,αποκόπτοντας τους κατοίκους από το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου.

Αυτή την πραγματικότητα προσπάθησαν να κρύψουν με τις εκτενείς εισηγήσεις. Πράγματι μπορεί κάποιος να πει πολλές αλήθειες για να κρύψει την αλήθεια.

Και η αλήθεια είναι ότι η Δ.Α. υπηρετεί πειθήνια την αντιλαϊκή πολιτική του κεντρικού αστικού κράτους που είναι εχθρική προς τα λαϊκά συμφέροντα. Μια πολιτική που στηρίζεται:
Στην λειψή κρατική χρηματοδότηση των δήμων
Στην ανάθεση στους δήμους αρμοδιοτήτων χωρίς την αντίστοιχη διάθεση πόρων και προσωπικού.
Και το κυριότερο στηρίζεται στην πολιτική κόστους – οφέλους που αποκλείει από την χρηματοδότηση βασικά έργα που είναι απαραίτητα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά δεν αποφέρουν κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους. Πολιτική που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση μιας σειράς υπηρεσιών του δήμου.

Η Δ.Α. υπηρέτησε και υπηρετεί, κατά την εισήγηση, την πολιτική που θέλει να αναπτύσσεται η πόλη μας σαν «κόμβος διαμετακομιστικού εμπορίου» και τουρισμού θα λέγαμε εμείς για να γίνει κατανοητό γιατί κατευθύνονται τα κονδύλια σε κάποιες περιοχές. Την αξιολογούμε δε με κριτήριο αν με την πολιτική της ιεραρχεί τις ανθρώπινες ζωές, τα λαϊκά συμφέροντα πάνω από τις επιδιώξεις του κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας του. Επιλέγουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από την εισήγηση:
Τα αντιπλημμυρικά έργα όπως αντισεισμικής προστασίας και τα αντιπυρικής προστασίας δεν είναι επιλέξιμα από την Ε.Ε. Τέτοια έργα χρηματοδοτούνται «κατόπιν εορτής». Όπως έγινε στα Σύβοτα που πλημμύρισαν το φθινόπωρο. Υπήρχαν συγκεκριμένες μελέτες τόσον της ΔΕΥΑΗ αποχετευτικά, όσο και του δήμου για διευθέτηση των ρεμάτων τα οποία για χρόνια δεν υλοποιούνται γιατί δεν είναι επιλέξιμα. Οι εκλεγμένοι με την Λ.Σ. βάλαμε το θέμα τόσο στον δήμο όσο και στο Π.Σ. και λύση δεν βρέθηκε. Τώρα μετά την καταστροφή και αφού χαρακτηρίσθηκε η περιοχή πλημμυροπαθής αναζητούνται κονδύλια!!! Όμως «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» και διεκδικούν. Αλλιώς φταίνε τα «ακραία καιρικά φαινόμενα»
Αναφέρεται στην εισήγηση η ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Λυκείου και Γυμνασίου . Δίνονται πολλά χρήματα (περίπου 1,5 εκ.), αλλά η κατασκευή του συγκροτήματος έχει ολοκληρωθεί αρχές της δεκαετίας του 1970. Άρα με παλιό αντισεισμικό κανονισμό ,που έχει αλλάξει μετά τους σεισμούς και στον τόπο μας. Αντί για την αναγκαία αντισεισμική προστασία προτάσσεται η κατεύθυνση της Ε.Ε. για «πράσινη μετάβαση». Αυτή μπορεί να αυξάνει τα κέρδη κάποιων επιχειρήσεων, αλλά δεν ασφαλίζει τις ανθρώπινες ζωές. Άρα σε περίπτωση σεισμού δεν θα φταίει «η κακιά η ώρα».
Στον κλάδο της καθαριότητας η ιδιωτικοποίηση καλά κρατεί. Η αποκομιδή των απορριμμάτων( ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ) σε Πλαταριά , Σύβοτα, Πέρδικα γίνεται από ιδιωτική εταιρεία. Η λειτουργία της Μ.Ε.Α. γίνεται από την «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ Α.Ε.». Ο δήμος μας ενώ παραδίδει 6.500 τόνους ΑΣΑ ,πληρώνει για 9.000 τόνους γιατί υπάρχει η ρήτρα της «ελάχιστης εγγυημένης» ποσότητας (Ισχυρό αντικίνητρο για την ανακύκλωση). Η λειτουργία των Σ.Μ.Α. θα ξεκινήσει προσωρινά με προσωπικό των δήμων αντί να στελεχωθεί από μόνιμο προσωπικό. (Υπάρχει σχετική καταγγελία όλων των σωματείων των ΟΤΑ όλης της Ηπείρου). Πράγμα που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των. Άλλωστε και στο παρελθόν έγινε δημοπράτηση από τον ΦΟΔΣΑ σε αυτή την κατεύθυνση, η οποία ακυρώθηκε.
Η ΟΛΗΓ Α.Ε. έχει ήδη πωληθεί στον όμιλο GRIMALDI. Η Δ.Α. δεν εξέφρασε καμιά αντίρρηση σε αυτό. Προτεραιότητα της εξ αρχής ήταν η απόδοση της χερσαίας ζώνης στον δήμο, «για αυτό και η διαχρονική αντιπαράθεση με τις διοικήσεις της ΟΛΗΓ ΑΕ, με την Κτηματική Υπηρεσία αλλά και με την εκάστοτε Κεντρική Κυβέρνηση», κατά την εισήγηση. Αλήθεια πότε έγινε αυτή η αντιπαράθεση;; Όταν όλο το Δ.Σ., με εξαίρεση την Λ.Σ., ψήφιζε το master plan της ΟΛΗΓ Α.Ε. το 2017;; Με βάση αυτό έγινε η δημοπράτηση του παραλιακού μετώπου. Αυτό προβλέπει και την κατασκευή μαρίνας στο κέντρο της πόλης. Γιατί η Δ.Α. δεν ενημερώνει τους κατοίκους ότι προβλέπει 6.000 τμ. για κατασκευή κτισμάτων για εμπορική χρήση; Αλλά γιατί δεν λέει ότι διεκδικεί το παραλιακό μέτωπο για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης; Μήπως και σήμερα η παραλία είναι ελεύθερη για αναψυχή, αθλητισμό, πολιτισμό για τους κατοίκους; Στο μεγαλύτερο μέρος είναι καλυμμένη από τραπεζοκαθίσματα . (Ακόμα και στον ποδηλατόδρομο.) Η τελευταίες μέρες στην πόλη μας με τις εκδηλώσεις της HARLEY DAVINSON δείχνουν αυτόν τον τρόπο ανάπτυξης. Αποκλεισμός των κατοίκων από την παραλία, μονοπώληση της αγοράς από συγκεκριμένες επιχειρήσεις, 12ώρα μεροκάματα για τους εργαζόμενους. Καρπώθηκαν τα κέρδη μερικοί, κάποιοι αρκέστηκαν στα ψίχουλα και για τον λαό ο αποκλεισμός και η φασαρία.

Η Δ.Α. δεν είχε το σθένος να αντισταθεί στο κεντρικό κράτος ακόμα και για ζητήματα που στο Δ.Σ. συζητήθηκαν ( από αυτά που βγάζουν μάτι) και υπήρχε σχετική συμφωνία από όλους.

Όπως το θέμα της ΔΕΥΑΗ. Αναφέρθηκαν στην εισήγηση τα έργα,( πολλών εκ. ευρώ) που δρομολογούνται. Αναφέρθηκε επίσης ότι η ύδρευση εξασφαλίζεται στην πόλη μας από γεωτρήσεις. Αυτό όμως κοστίζει σε ενέργεια ,που μαζί με τα αντλιοστάσια και τον βιολογικό έχει εκτοξεύσει το χρέος της ΔΕΥΑΗ στα ύψη. Χρέος που θα φορτωθεί, μέσω των λογαριασμών, στις λαϊκές πλάτες. Αρνείται όμως να αγωνισθεί για την χρέωση της ενέργειας στην ΔΕΥΑΗ με τιμές βιομηχανικού ρεύματος. Αρνείται να αγωνισθεί για κατάργηση του ΦΠΑ (13%) στους λογαριασμούς της ύδρευσης. Αρνήθηκε να συζητηθεί στο Δ.Σ. ο νόμος για το νερό, που πρόσφατα συζητήθηκε στην βουλή και οδηγεί στην παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς του νερού.

Καμαρώνει για την «Ολοκλήρωση και επέκταση εγκαταστάσεων καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον Δήμο Ηγουμενίτσας προϋπολογισμού 550.000,00 €». Όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι το πρόβλημα με τα αδέσποτα δεν λύνεται με αυτόν τον τρόπο. Κατά την συζήτηση που έγινε στο Δ.Σ. με πρωτοβουλία της Λ.Σ. φάνηκε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο αναθέσει στους δήμους αρμοδιότητες και ευθύνες χωρίς τους ανάλογους πόρους και το ανάλογο εξειδικευμένο προσωπικό. Αρνείται όμως να το αντιπαλέψει και να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται. Όμως το πρόβλημα υπάρχει και οξύνεται . Οι μηνύσεις ενάντια στον δήμο, λόγω των αδέσποτων σκύλων, συνεχίζονται από τους κατοίκους. Σχεδόν σε κάθε Δ.Σ. συζητάμε για δίκες τον υπεύθυνων αντιδημάρχων.

Η Δ.Α. της Ηγουμενίτσας αδυνατεί να αντιπαρατεθεί με την πολιτική του κεντρικού κράτους, που είναι εχθρική προς τον λαό.

Δεν γίνεται όμως να υπηρετεί ταυτόχρονα και τα λαϊκά συμφέροντα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν γίνεται «και ο λύκος να είναι χορτάτος και τα πρόβατα σωστά».

Για αυτό η Δ.Α. αξιολογείται αρνητικά στον απολογισμό που παρουσιάζει.

Η Λ.Σ. στο χρόνο που πέρασε αντιπάλεψε την αντιλαϊκή πολιτική τόσο μέσα, όσο και έξω από το Δ.Σ. Τοποθετήθηκε για όλα τα ζητήματα στο Δ.Σ. , προκάλεσε συζητήσεις για τα βασικά. Τοποθετήθηκε δημόσια με ανακοινώσεις ενημερώνοντας τους κατοίκους του δήμου μας και καλώντας τους σε αγώνα για την επίλυση τους..

Το παρήγορο είναι ότι αναπτύχθηκαν αγώνες για κάποια ζητήματα :

· Ενάντια στην μετατροπή της παιδικής χαράς της πόλης μας σε parking, όπως προέβλεπε το ΣΒΑΚ.

· Ενάντια στην ποδηλατοδρόμηση της Κύπρου, βασικού δρόμου της πόλης μας από όπου περνάει όλη η κίνηση για κάμπο και Αλβανία.

· Των κατοίκων της Πέρδικας για το νερό.

Αυτός , κατά την γνώμη μας, είναι ο δρόμος της επίλυσης των προβλημάτων. Αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε οι εκλεγμένοι κομμουνιστές με την Λ.Σ. τόσο στους δήμους , όσο και στη περιφέρεια. Σε αυτόν τον δρόμο καλούμε σε συστράτευση τον λαό του δήμου μας.

Ηγουμενίτσα 05/10/2023

Για την Λαϊκή συσπείρωση

Δώρης Δήμας
Read More »
Για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας Για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023 Rating: 5

Φονταμενταλιστές και κοσμοπολίτες Η διαμάχη του αιώνα μας

Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023
Φονταμενταλιστές και κοσμοπολίτες
Η διαμάχη του αιώνα μας


Στην ψηφιακή εποχή μας η παγκοσμιοποίηση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική, τεχνολογική και πολιτιστική. Oι άνθρωποι στην προσπάθεια να κατανοήσουν ένα κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία, αναμετρούνται με συνταρακτικές πραγματικότητες, όπως η τρομοκρατία, οι κλιματικές μεταβολές, οι εξελίξεις στις επικοινωνίες, η επέκταση των διεθνών χρηματοοικονομικών συναλλαγών, οι νέες τεχνολογίες, οι γεωπολιτικές αλλαγές, και οι αλλαγές στην κουλτούρα και τις οικογενειακές σχέσεις. Δύο όμως είναι οι αλλαγές που δεσπόζουν στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης. Η εξασθένηση της παράδοσης και η σύγκρουση της κοσμοπολίτικης αντίληψης με τον φονταμενταλισμό.
Στις Δυτικές χώρες οι δημόσιοι θεσμοί και η καθημερινή ζωή αποσπώνται από την επιρροή των εθίμων και της παράδοσης. Αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο πολλές κοινωνίες που παρέμεναν παραδοσιακές, αρχίζουν να απομακρύνονται από την παράδοση. Η παράδοση και το έθιμο συνιστούν τα κυριότερα συστατικά στοιχεία της ζωής των περισσοτέρων ανθρώπων για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, αλλά ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός και ορθολογισμός του 18ου αιώνα προσέδωσε στην παράδοση ένα άσχημο περιεχόμενο, και έκτοτε η ακαδημαϊκή ζωή θα διερευνά συνεχώς τα όρια των παραδόσεων. Παρά ταύτα οι παραδόσεις είναι αναγκαίες στην κοινωνία και θα εξακολουθήσουν να διατηρούνται, αλλά θα μεταβάλλονται και θα προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες.
Η δεύτερη αλλαγή του αιώνα μας αφορά στη σύγκρουση μεταξύ της κοσμοπολίτικης αντίληψης και του φονταμενταλισμού, του απόλυτου και του σχετικού. Υπάρχει μια άποψη ότι ο φονταμενταλισμός υπήρχε ανέκαθεν, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η άνοδος του φονταμενταλισμού αποτελεί την απάντηση στις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης. Είναι το παιδί της παγκοσμιοποίησης, στην οποία αντιδρά αλλά και την χρησιμοποιεί. Σχεδόν παντού οι φονταμενταλιστικές ομάδες χρησιμοποιούν τις νέες επικοινωνιακές τεχνολογίες. Ο Αγιατολαχ Χομεϊνί κυκλοφόρησε ευρέως βίντεο και κασέτες με τις διδασκαλίες του, ενώ οι μαχητές Χιντού, της Αλ Καϊντα και του Ισλαμικού Κράτους (isis )χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο και την ηλεκτρονική αλληλογραφία.
Όμως το απόλυτο είναι σκληρό ναρκωτικό. Πολλές φορές ο εθισμός στο απόλυτο μας έχει κάνει παιδιά που κρατιούνται από τη φούστα της μάνας τους. Έχει δολοφονήσει εκατομμύρια ανθρώπων μέχρι σήμερα, ενώ το σχετικό δεν σκότωσε ποτέ κανένα. Σήμερα δεν μας χρειάζονται απόλυτες ηθικές αξίες. Χρειάζονται κώδικες συμπεριφοράς που να βασίζονται στο σεβασμό της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του άλλου, και που να διαφοροποιούνται όταν οι συνθήκες αλλάζουν. Κάτι που ήταν αμαρτία στο παρελθόν-σαν τη ελευθερία του έρωτα-σήμερα είναι δικαίωμα, αυτό που ήταν κάτι φυσικό-η δουλεία-σήμερα είναι έγκλημα.
Ο φονταμενταλισμός αποτελεί ένα κάλεσμα επιστροφής στα παλαιά ιερά και θρησκευτικά κείμενα, τα δόγματα των οποίων θα πρέπει να εφαρμοστούν στην κοινωνική, την οικονομική και την πολιτική ζωή. Οι κληρικοί και οι άλλοι προνομιούχοι ερμηνευτές των δογμάτων αποκτούν θρησκευτική και κοσμική εξουσία. Πιθανόν να επιδιώξουν την άμεση ανάληψη των ηνίων της διακυβέρνησης, όπως συνέβη στο Ιράν και στο Αφγανιστάν, ή να συνεργαστούν με τα πολιτικά κόμματα.
Δεν είναι τυχαία η περίπτωση νεοεμφανιζόμενου κόμματος με φονταμενταλιστικό χαρακτήρα στη χώρα μας, που αλιεύει στον πατριωτικό χώρο και στον χώρο των πιστών και πίσω του βρίσκονται δομές του εκκλησιαστικού χώρου, από μονές του Αγίου Όρους μέχρι ευσεβιστικές χριστιανικές οργανώσεις, και δέχεται δριμεία κριτική ότι : Η κορωνίδα της αντιδημοκρατικότητας του, το καταστατικό, προβλέπει την Ομαιχμία, που δεν εκλέγεται αλλά εξουσιοδοτείται από το Βουλευτήριον και τον Πρόεδρο. Ότι τα μέλη της, παρ’ ότι μη εκλεγμένα, μπορούν να αναλαμβάνουν διευρυμένες αρμοδιότητες στις Τοπικές Κοινότητες, ενώ η σύνθεση του μυστηριώδους βουλευτηρίου παραμένει άγνωστη. Ότι θεμέλιο του κόμματος είναι η απ’ ευθείας εκλογή των οργάνων από τη περιφέρεια, σαν θεμέλιο του πολιτικού συστήματος. Και ότι πρόκειται για οργανωτικό μοντέλο μυστικιστικού χαρακτήρα, που όταν μεταφέρεται στην κοινωνία γεννά ολοκληρωτικές δομές, το παπικό κράτος άλλοτε, ο ισλαμισμός σήμερα. Και ότι μια τέτοια οργάνωση μπορεί να καταβροχθίσει ολοκληρωτικά την κοινωνία, όπως έκανε επί Στάλιν το μπολσεβίκικο κόμμα.
Ο φονταμενταλισμός δεν είναι μόνο μια απλή αντίθεση στη νεωτερικότητα που παγκοσμιοποιείται. Όποια μορφή κι αν έχει, θρησκευτική, εθνοτική, εθνικιστική, πολιτική, φλερτάρει με το ενδεχόμενο βίας και είναι εχθρός των κοσμοπολίτικων αξιών. Οι κοσμοπολίτες οφείλουν να καταστήσουν σαφές ότι η ανοχή και ο διάλογος καθοδηγούνται από οικουμενικές αξίες. Όλοι μας χρειαζόμαστε ηθικές δεσμεύσεις και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να οργανώσουμε δυναμικά την άμυνα των ηθικών αξιών, όπου η ανάπτυξη τους είναι περιορισμένη, ή όπου απειλούνται. Η κοσμοπολίτικη ηθική προβάλλει το θάρρος. Η ζωή αποκτάει όνομα όταν διαθέτουμε κάτι για το οποίο αξίζει να πεθάνουμε.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του θρησκευτικού φονταμενταλισμού σε όλο τον κόσμο είναι η αντίθεση στην ισότητα των φύλων και την σεξουαλική ελευθερία των γυναικών, δύο στοιχεία ασύμβατα με την παραδοσιακή οικογένεια. Ελάχιστες είναι οι χώρες του κόσμου όπου δεν διεξάγεται έντονη συζήτηση για το θέμα αυτό. Και όπου ο διάλογος απουσιάζει από τη δημόσια σφαίρα, αυτό οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι καταπιέζεται δυναμικά από αυταρχικές κυβερνήσεις, ή φονταμενταλιστικές ομάδες.
Αρκετοί πολιτικοί, αλλά και ομάδες πίεσης ισχυρίζονται ενίοτε ότι αν υπάρξουν αλλαγές στην οικογενειακή πολιτική ( το διαζύγιο καταστεί ευκολότερο, τάση που επικρατεί στη χώρα μας, ή δυσκολότερο ) θα υπάρξει δυνατότητα άμεσης επίλυσης των προβλημάτων μας. Καθημερινά, πολιτικοί και ακτιβιστές μας καλούν να επιστρέψουμε στην παραδοσιακή οικογένεια. Η οικογένεια αποτελεί πεδίο διαμάχης μεταξύ της παράδοσης και της νεωτερικότητος, τόσο σε καθημερινό όσο και σε συμβολικό επίπεδο
Αλλά οι ανθρώπινες κοινωνίες και οι πολιτισμοί έχουν γνωρίσει πληθώρα διαφορετικών μορφών οικογενειακών συστημάτων. Ωστόσο η οικογένεια στις μη σύγχρονες κουλτούρες χαρακτηρίζεται από κάποια γνωρίσματα που συναντώνται σχεδόν σ’ όλο τον κόσμο. Κατά πρώτον η παραδοσιακή οικογένεια αποτελούσε μια οικονομική μονάδα, και στην αγροτική παραγωγή συμμετείχε το σύνολο της οικογένειας. Η ανισότητα ανδρών γυναικών ήταν τέτοια που ότι και αν πούμε για τη σημασία της δήλωσης αυτής δεν θα είναι υπερβολή. Στην Ευρώπη οι γυναίκες συνιστούσαν περιουσία των πατέρων ή των συζύγων, σαν κινητή περιουσία την όριζε ο νόμος. Σε παρόμοια θέση βρίσκονταν και τα παιδιά.
Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας στις δυτικές κοινωνίες ήταν σε μεταβατική φάση την δεκαετία του 1950. Εκείνη την εποχή οι γυναίκες που εργάζονταν ήταν λίγες, και για τις γυναίκες ήταν δύσκολο να αποκτήσουν διαζύγιο χωρίς να στιγματιστούν. Εντούτοις, οι άνδρες και γυναίκες εκείνης της εποχής ήταν περισσότερο ίσοι από ότι προηγουμένως, τόσο στην πράξη όσο και ενώπιον του νόμου. Από τότε οι αλλαγές στην οικογένεια είναι ραγδαίες.
Οι λεπτομέρειες διαφέρουν από κοινωνία σε κοινωνία, αλλά οι τάσεις είναι εμφανείς. Αρχίζει να επικρατεί η άποψη ότι η σωστή σχέση είναι μια σχέση ίσων, όπου η κάθε πλευρά διαθέτει ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Έπειτα η γνήσια σχέση βασίζεται στην επικοινωνία, και η ομιλία και ο διάλογος αποτελούν βάση για τη λειτουργία της. Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που αποκτιέται με επίμονη προσπάθεια, δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί δεδομένη.
Υπάρχουν πολλά ανησυχητικά φαινόμενα στην σημερινή κατάσταση της οικογένειας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Οι φονταμενταλιστικοί ισχυρισμοί ότι κάθε οικογενειακή μορφή είναι το ίδιο καλή, ή, ότι η παρακμή της παραδοσιακής οικογένειας είναι καταστροφική είναι και τα δύο λάθος. Διότι οι δυνάμεις που προωθούν την δημοκρατία και την οικονομική ανάπτυξη είναι η ισότητα και η εκπαίδευση των γυναικών, που επιτυγχάνονται με τον μετασχηματισμό της παραδοσιακής οικογένειας. Και η ισότητα των δύο φύλων δεν είναι απλώς μια κεντρική αρχή της δημοκρατίας. Σχετίζεται με την πραγμάτωση των προσδοκιών μας.-

*Ο υποστράτηγος ε.α. Γιώργος Γκορέζης είναι συγγραφέας, αρθρογράφος, πολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής.

Read More »
Φονταμενταλιστές και κοσμοπολίτες Η διαμάχη του αιώνα μας Φονταμενταλιστές και κοσμοπολίτες Η διαμάχη του αιώνα μας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023 Rating: 5

Άνω των αρχικών στόχων η υλοποίηση του Ε.Π. «’Ηπειρος 2014-2020»

Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023
Άνω των αρχικών στόχων η υλοποίηση του Ε.Π. «’Ηπειρος 2014-2020»


Η πολύ καλή πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», διαπιστώθηκε στη σημερινή 7η και τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησής του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης κα Ευγενία Παπανικολάου το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα κλείσει με απορρόφηση 116% επί του σημερινού προϋπολογισμού, οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται στο 141% και οι δαπάνες στο 95%.
Ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τα εξής:
 
«Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι μια περιφέρεια με ορεινό, πεδινό και παράλιο μέτωπο. Η ανάπτυξη στηρίζεται στα πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος. Δηλαδή στο περιβάλλον, στα τοπικά προϊόντα, στον πρωτογενή τομέα, στην παροχή υπηρεσιών, από την καινοτομία μέχρι την τουριστική ανάπτυξη. Όλα αυτά, μαζί με την κοινωνική πρόνοια, δίνουν στους τομείς για την ανάπτυξη αυτού του τόπου. Η Ήπειρος χαρακτηρίζεται για τη δυναμική της. Είναι μια περιφέρεια που έχει κάνει πάρα πολλά βήματα για την εξωστρέφεια, αναπτύσσεται στον ποιοτικό πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και ανεβαίνει συνεχώς επίπεδο στη δημόσια υγεία. Παράλληλα, αναπτύσσεται σε κόμβο καινοτομίας, κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια ούτε να το φανταστεί δεν μπορούσε κανείς. Θέλουμε μια Ήπειρο που να δίνει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλους. Θέλουμε Ήπειρο που όλοι αυτοί οι επιστήμονες που έφυγαν, να γυρίσουν πίσω.

Στην περίοδο 2014-2020 επικεντρωθήκαμε κυρίως στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών, της υγείας - πρόνοιας και της παιδείας, και των κοινωνικών παροχών -υπηρεσιών. Κάναμε σοβαρά βήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανάπτυξη υποδομών περιβάλλοντος, σε όλο το παράκτιο μέτωπο. Κάναμε την ΟΧΕ των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, που ίσως είναι και η μοναδική στο 2014-2020. Κάναμε δράσεις στην καινοτομία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
 
Το Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020 θα κλείσει εύκολα, θα ολοκληρωθούν όλα τα έργα κανονικά. Εντάχθηκαν 5. 420 έργα και σήμερα οι δαπάνες τους φτάνουν στο 95%. Είμαστε έτοιμοι για το νέο Πρόγραμμα 2021-2027. Χωρίς τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα αυτά που σήμερα κάνουμε σε όλους τους τομείς, δεν θα γινόταν ποτέ. Αυτό το έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι. Όχι μόνο με την απορρόφηση αλλά και για την ποιότητα των έργων. Η συνεργασία όλων των φορέων είναι σημαντική. Όποια αιτήματα είχαν τις κατάλληλες προδιαγραφές, αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν. Οι συνεργάτες μου και οι φορείς κάνουμε ότι απαιτείται για να αποδοθεί στην κοινωνία αυτό που πρέπει από τα χρήματα που μας δίνει η Ευρώπη. Χωρίς αυτή τη βοήθεια, σήμερα πολλές επιχειρήσεις θα είχαν κλείσει και δεν πρέπει να ξεχνάμε τα 45 εκ. που δώσαμε σε περίπου 4000 επιχειρήσεις στην Ήπειρο. Σήμερα αυτές πέρασαν όλες τις δυσκολίες, είτε από την πανδημία είτε από τον πόλεμο, και συνεχίζουν τη λειτουργία τους προς όφελος των ιδίων και του κοινωνικού συνόλου».
Read More »
Άνω των αρχικών στόχων η υλοποίηση του Ε.Π. «’Ηπειρος 2014-2020» Άνω των αρχικών στόχων η υλοποίηση του Ε.Π. «’Ηπειρος 2014-2020» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023 Rating: 5

Συνολικά 579.580 αιτήσεις για 1.068.904 επιταγές του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού

Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023
Συνολικά 579.580 αιτήσεις για 1.068.904 επιταγές του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού

Υποβλήθηκαν 579.580 αιτήσεις για συνολικά 1.068.904 επιταγές για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού εργαζομένων-ανέργων 2023-2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), καθώς το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους δικαιούχους ήταν ιδιαίτερα έντονο.
Είναι ενδεικτικό ότι, από την Κυριακή έως και τη Δευτέρα, στις 4 και 5 Ιουνίου 2023, που η πλατφόρμα ήταν ανοιχτή για όλα τα ΑΦΜ, υποβλήθηκαν περίπου 360.000 αιτήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι, για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει έναν μήνα νωρίτερα (1η Ιουλίου αντί για 1η Αυγούστου) και αφορά σε 300.000 επιταγές, με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η επιλογή βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέας, αριθμός παιδιών, εισόδημα), μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.
Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το μητρώο παρόχων της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.
Ειδικά, για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν, ενώ στα καταλύματα των δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. ‘Αννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.
Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι.
Επιπλέον, για πρώτη φορά, προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15/12/2023 έως 14/01/2024) και του Πάσχα (από 26/04/2024 έως 12/05/2024), ενώ η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας και της Σάμου.
Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Η συμμετοχή των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%.Για τα άτομα με αναπηρία, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos.
Read More »
Συνολικά 579.580 αιτήσεις για 1.068.904 επιταγές του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού Συνολικά 579.580 αιτήσεις για 1.068.904 επιταγές του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023 Rating: 5

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Πορεία στις 17 Ιουνίου, κατά των εξορύξεων

Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023
ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Πορεία στις 17 Ιουνίου, κατά των εξορύξεων

“Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην Ήπειρο για να στηρίξουν τον τόπο τους ! Να στηρίξουν τις τοπικές κοινότητες και να προστατέψουν τα χωριά τους.
Απευθύνουμε Πανελλήνιο κάλεσμα σε όλους τους φορείς, ομάδες, κινήματα, συλλόγους , δίκτυα για την ενέργεια , αιρετούς και πολίτες!
Αγωνιζόμαστε για να σταματήσουμε την επίθεση στα νερά μας, στα δάση μας, στον αέρα μας, στον τρόπο που ζούμε, στον πολιτισμό μας.
Δεν θα επιτρέψουμε η Ήπειρος να γίνει βρώμικο εξορυκτικό πεδίο, είναι μεγάλη προσβολή για αυτόν εδώ τον τόπο !!!
Ζητάμε σαν κάτοικοι της Ηπείρου, σαν άνθρωποι που ζούμε και βιοποριζόμαστε εδώ, να συμπορευτούμε και να δυναμώσουμε τις φωνές μας ΚΑΤΑ της λεηλασίας που δέχονται οι τόποι μας και οι ζωές μας .Read More »
ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Πορεία στις 17 Ιουνίου, κατά των εξορύξεων ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Πορεία στις 17 Ιουνίου, κατά των εξορύξεων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023 Rating: 5

O Τρωικός Πόλεμος Αλλιώς | Από την Θεατρική Ομάδα ΜΑΤΤ στο Θέατρο Καρκαμίσι

Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023
O Τρωικός Πόλεμος Αλλιώς | Από την Θεατρική Ομάδα ΜΑΤΤ στο Θέατρο ΚαρκαμίσιRead More »
O Τρωικός Πόλεμος Αλλιώς | Από την Θεατρική Ομάδα ΜΑΤΤ στο Θέατρο Καρκαμίσι O Τρωικός Πόλεμος Αλλιώς | Από την Θεατρική Ομάδα ΜΑΤΤ στο Θέατρο Καρκαμίσι Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023 Rating: 5

Στα «σκαριά» η λίστα με τους μεγάλους φοροφυγάδες – Ποιοι οφειλέτες εξαιρούνται από τον κατάλογο

Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023
Στα «σκαριά» η λίστα με τους μεγάλους φοροφυγάδες – Ποιοι οφειλέτες εξαιρούνται από τον κατάλογο


Ηχηρά ονόματα μικρομεσαίων και μεγάλων εταιρειών αλλά και φυσικών προσώπων, που οφείλουν στο Ελληνικό Δημόσιο (εφορία και ΕΦΚΑ) ποσά άνω των 150.000 ευρώ, τα οποία παραμένουν αρρύθμιστα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, περιλαμβάνονται στη λίστα των φοροφυγάδων, η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί στο τέλος Ιουνίου.
Στον επικαιροποιημένο κατάλογο μπήκε και ένας ακόμα μεγάλος οφειλέτης ο οποίος χρωστά στο Δημόσιο 800 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη περίπτωση έχει συζητηθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες, καθώς …αλλοιώνει την εικόνα της πορείας των ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης μετά και την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων.
Η δημόσια ανακοίνωση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, γίνεται στο πλαίσιο των σχετικής νομοθεσίας (νόμος 3943/2011) με στόχο την …έκθεσή τους στην κοινή γνώμη, καθώς εκτιμάται ότι λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για την αποπληρωμή ή έστω τη ρύθμιση μέρους των οφειλών.
Τελευταία φορά που δημοσιοποιήθηκαν τα σχετικά στοιχεία ήταν το έτος 2019, καθώς μετά ακολούθησε η πανδημία και δεν υπήρξαν ανακοινώσεις.
Ο τελευταίος κατάλογος περιελάμβανε 24.677 μεγαλοοφειλέτες με συνολικές οφειλές άνω των 105 δισ. ευρώ.
Στους καταλόγους που θα ανακοινώσει στις 30 Ιουνίου– εκτός απροόπτου- η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), θα περιλαμβάνονται φυσικά και νομικά πρόσωπα με:
*Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ανά φυσικό πρόσωπο που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα φορολογίας (TAXIS) και τελωνείων (ICISnet).
*Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ ανά φυσικό πρόσωπο που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Για τα φυσικά πρόσωπα θα δημοσιοποιηθούν Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες/ελεγκτικά κέντρα, τελωνεία, ΕΦΚΑ, μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.
Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα αναγράφονται Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες/ελεγκτικά κέντρα, τελωνεία, ΕΦΚΑ, μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες πριν από τη δημοσιοποίηση των οφειλετών τους θα αποστείλουν «τελεσίγραφο» στους φορολογούμενους για διακανονισμό των χρεών τους προκειμένου να βγουν από τη λίστα.
Ακόμα και αν πληρούν τα κριτήρια ύψους και παλαιότητας, από τη λίστα θα εξαιρεθούν:
-οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι της ρύθμισης
– οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
– οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης
– οι οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων και:
– οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Read More »
Στα «σκαριά» η λίστα με τους μεγάλους φοροφυγάδες – Ποιοι οφειλέτες εξαιρούνται από τον κατάλογο Στα «σκαριά» η λίστα με τους μεγάλους φοροφυγάδες – Ποιοι οφειλέτες εξαιρούνται από τον κατάλογο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023 Rating: 5

Μέτωπο κατά αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων

Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023
Μέτωπο κατά αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων


Βροχή αρνητικών αποφάσεων σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων καθώς και υδροηλεκτρικών έργων από φορείς της Ηπείρου.
Ήδη η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου σε πρόσφατη συνεδρίασή της γνωμοδότησε αρνητικά για 4 έργα ΑΠΕ, τα οποία απασχολούν έντονα τις τοπικές κοινωνίες. Πρόκειται για 3 φωτοβολταϊκά – 2 στο Δήμο Πρέβεζας και ένα στη Ζίτσα – και άλλο ένα υδροηλεκτρικό επί του ποταμού Τύρια, του Δήμου Δωδώνης.
Οξύτερες ωστόσο είναι οι αντιδράσεις για την κατασκευή 2 μεγάλων αιολικών πάρκων στα Θεσπρωτικά όρη και ήδη οι οικείοι Δήμοι έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά προαναγγέλλοντας και προσφυγές σε ένδικα μέσα, προκειμένου να ανακόψουν τη νέα προσπάθεια της αναδόχου εταιρείας η οποία επαναφέρει το θέμα παρουσιάζοντας επικαιροποιημένες περιβαλλοντικές μελέτες.
Το ζήτημα θα συζητηθεί και στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου η οποία ήδη από το 2021 είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά στην εγκατάσταση των εν λόγω 2 αιολικών πάρκων
Read More »
Μέτωπο κατά αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων Μέτωπο κατά αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023 Rating: 5

ΗΠΕΙΡΟΣ: Ο θησαυρός της Βαγίας … πάει περιοδεία

Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023
ΗΠΕΙΡΟΣ: Ο θησαυρός της Βαγίας … πάει περιοδεία

Σε Αρτα 12 Ιουνίου, Ηγουμενίτσα 13 Ιουνίου, Γιάννενα 14 Ιουνίου

Ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα της Ζωρζ Σαρή, που συντρόφευσε πολλές γενιές παιδιών από την πρώτη του έκδοση έως και σήμερα, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο, μετά από μια sold out σεζόν στο θέατρο Αλάμπρα εντυπωσιάζοντας μικρούς και μεγάλους, το καλοκαίρι του 2023 η παράσταση μας θα είναι σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα . Η παράσταση μας μεταφέρει με μοναδικό τρόπο την υπέροχη περιπέτεια μιας παρέας παιδιών στο όμορφο νησί της Αίγινας. Η Αθανασία Καλογιάννη σκηνοθετεί την αγαπημένη ιστορία, με εξαμελή θίασο, πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ζωντανή ερμηνεία της Ζωής Τηγανούρια.

Το έργο
Το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Ζωρζ Σαρή, μία από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς των παιδιών, που διακρίθηκε όχι μόνο για το λογοτεχνικό της έργο, αλλά και για τον διαρκή της αγώνα της για ελευθερία και δικαιοσύνη. Κατά τη γερμανική κατοχή συμμετείχε ενεργά στην Αντίσταση ενώ έγραψε τον Θησαυρό της Βαγίας, το πρώτο της μυθιστόρημα, το 1969, όταν είχε σταματήσει να εργάζεται ως ηθοποιός και να αποσυρθεί στην Αίγινα ως αντίδραση στο δικτατορικό καθεστώς. Απομονωμένη στο νησί, η Σαρή άρχισε να γράφει το έργο ως παιχνίδι με τα παιδιά της, με υλικό από την πραγματική ζωή. Ήρωες του βιβλία είναι τα παιδιά της συγγραφέως μαζί με τους φίλους τους, ενώ όλα τα μέρη που αναφέρονται είναι υπαρκτά. Άλλωστε, όπως αναφέρει και η Δρ Χρύσα Κουράκη, αυτό που χαρακτηρίζει το σύνολο των βιβλίων της Σαρή είναι το βιωματικό γράψιμο και η ανάγκη της να εκφραστεί μέσα από αυτό. Μια ανάγκη που, όπως ομολογεί και η ίδια, βοηθά το συγγραφέα να σώσει τον εαυτό του.
Μια παρέα παιδιών βρίσκονται στο νησί της Αίγινας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Εκεί συναντούν μια οικογενειακή φίλη από το Παρίσι, όπου εργάζεται ως βοηθός ψυχιάτρου και έχει υπό τη φροντίδα της έναν Γερμανό ασθενή, τον Χανς, ο οποίος πάσχει από αμνησία μετά την έκρηξη μιας νάρκης που πάτησε στην Αίγινα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Από τότε, ο ασθενής επαναλαμβάνει σκόρπιες λέξεις από τις οποίες τα παιδιά προσπαθούν να βγάλουν νόημα. Η αναζήτησή τους τα οδηγεί στη Βαγία και στο σπίτι της οικογένειας Χαλδαίου, όπου έμενε ο Χανς στη διάρκεια του πολέμου. Όταν μαθαίνουν πως ο Χανς έχει κλέψει από την οικογένεια χρυσές λίρες, ξεκινούν την αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού, που τα οδηγεί σε συναρπαστικές περιπέτειες!
Μέχρι και σήμερα, το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, ενώ διδάσκεται και στα σχολεία (στο μάθημα της Φιλαναγνωσίας). Σύντομα θα κυκλοφορήσει και σε μορφή graphic novel, και πάλι από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε εικονογράφηση του Kanellos Cob. Παρότι αγαπήθηκε πολύ από τους μικρούς αναγνώστες και στο παρελθόν έγινε τηλεοπτική σειρά (ΕΡΤ, 1984), είναι η πρώτη φορά που το έργο ανεβαίνει στο θέατρο, σε διασκευή της συγγραφέως Μαρίας Σούμπερτ!
Η παράσταση
Το Kids Theater, η θεατρική ομάδα που με επικεφαλής τη σκηνοθέτη Αθανασία Καλογιάννη ξεπερνά τα δέκα χρόνια παρουσίας στο χώρο του παιδικού θεάτρου, ξεχώρισε για τις θεατρικές μεταφορές αριστουργημάτων της παγκόσμιας λογοτεχνίας (Μικρές Κυρίες, Η καλύβα του μπάρμπα-Θωμά, Με οικογένεια κ.α.). Μετά την επιβεβλημένη παύση της πανδημίας, επιστρέφει, αυτή τη φορά με ελληνικό έργο. Τη θεατρική διασκευή έχει κάνει η έμπειρη συγγραφέας Μαρία Σούμπερτ. Η αγαπημένη Ζωή Τηγανούρια γράφει για πρώτη φορά μουσική για το παιδικό θέατρο και ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής. Παίζουν (αλφαβητικά): Ευγενία Βησσαρίου, Αλεξάνδρα Κολαΐτη, Μέλανι Μαρχάινε, Νεφέλη Παπαδερού, Κωνσταντίνος Ρόδης, Γιάννης Φιλίππου.
«Η θεατρική διασκευή του έργου βασίστηκε αφενός στο παιχνίδι «κυνήγι του θησαυρού», αλλά και στην αποδοχή του παρελθόντος σαν κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε να επαναληφθεί με την ίδια ακριβώς μορφή: το παρελθόν είναι αυτό που ορίζει την ιστορικότητά μας και η μνήμη είναι αυτή που μας επιτρέπει να έχουμε παρελθόν. Το βασικό ερώτημα που μέσα από την παιγνιώδη διάθεση, το χιούμορ, τα τραγούδια και την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα αναδύεται, είναι εν τέλει αυτό: πώς μπορούμε να χωρέσουμε το παρελθόν μας για να έχουμε ένα μέλλον;», αναφέρει η σκηνοθέτις.


Συντελεστές
Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή
Σκηνοθέτης : Αθανασία Καλογιάννη
Θεατρική Διασκευή: Μαρία Σούμπερτ
Πρωτότυπη Μουσική-Συνθέτης-Σολίστ Ακορντεόν: Ζωή Τηγανούρια
Ενορχηστρώσεις, Ηχητικά εφέ: Στέλιος Γενεράλης
Στίχοι: Γιάνννης Παναγόπουλος Γιάννης Φιλίππου
Β΄ Σκηνοθέτης: Γιάννης Παναγόπουλος
Σκηνογράφος/Βίντεο-3D Mapping: Σάντυ Σιέμπου
Ενδυματολόγος: Ευγενία Βησσαρίου
Χορογραφίες: Βαγγέλης Πιτσιλός
Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης
Trailer: Κωνσταντίνος Θάνος
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού

Παίζουν (αλφαβητικά):
Ευγενία Βησσαρίου, Αλεξάνδρα Κολαΐτη, Μέλανι Μαρχάινε, Νεφέλη Παπαδερού, Κωνσταντίνος Ρόδης, Γιάννης Φιλίππου
Διάρκεια: 90 λεπτά

Εισιτήρια:
Γενική Είσοδος: 12€
Φοιτητικό-Ανέργων-Παιδικό: 10€
ΑΜΕΑ:5€
Δείτε περισσότερα στο https://www.kidstheater.gr/

Email: info@kidstheater.gr
fotopoulosperiodies@gmail.com
ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ:
Kids Theater & ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΚΕ


Read More »
ΗΠΕΙΡΟΣ: Ο θησαυρός της Βαγίας … πάει περιοδεία ΗΠΕΙΡΟΣ: Ο θησαυρός της Βαγίας … πάει περιοδεία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023 Rating: 5

Οι λίστες των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο

Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023
Οι λίστες των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο


Στη δημοσιότητα έδωσε την Τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τις λίστες των υποψηφίων για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου.
Εκπλήξεις δεν υπάρχουν καθώς στην κατάρτισή τους για την περίπτωση της Ηπείρου ακολουθείται αυτό που συνηθίζεται από τα κόμματα. Η σειρά που κατέλαβαν με βάση τη σταυροδοσία των εκλογών του Μαίου.

Οι λίστες αναλυτικά:

ΑΡΤΑ
1. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ του Βασιλείου
2. ΤΣΙΡΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Δημητρίου
3. ΒΛΑΡΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του Δημητρίου
4. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ του Χρήστου

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
1. ΚΑΤΣΗΣ ΜΑΡΙΟΣ του Σπυρίδωνα
2. ΓΟΓΟΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Κωνσταντίνου
3. ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΝΝΑ του Ιωάννη

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
1. ΤΖΟΥΦΗ ΜΕΡΟΠΗ του Στεφάνου
2. ΣΤΕΦΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Θεοδώρου
3. ΑΛΜΠΑΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ του Αθανασίου
4. ΓΡΙΒΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Νικολάου
5. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Σωκράτη
6. ΣΟΥΛΕΛΕ ΑΓΛΑΪΑ (ΛΙΛΑ) του Ανδρέα
7. ΜΑΚΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ του Γεωργίου

ΠΡΕΒΕΖΑ
1. ΜΠΑΡΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Θεοφάνη
2. ΛΕΛΟΒΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Ιωάννη
3. ΜΑΡΚΟΥ ΜΑΡΙΑ του Ευάγγελου
4. ΡΕΒΙΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ του Νικολάου
Read More »
Οι λίστες των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο Οι λίστες των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023 Rating: 5

Θεσπρωτία: Ρίψεις εμβολίων ‍δολωμάτων κατά της λύσσας

Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023
Θεσπρωτία: Ρίψεις εμβολίων ‍δολωμάτων κατά της λύσσας


Στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος της ‘Ανοιξιάτικης ρίψης – διανομής εμβολίων – δολωμάτων κατά της λύσσας, για την από του στόματος ανοσοποίηση των άγριων ζώων στις 06/06/2023 έως 09/06/2023, θα πραγματοποιηθούν ρίψεις εμβολίων ‍ δολωμάτων από το αεροδρόμιο του Αγρινίου σε τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας.

Το εμβολιακό δόλωμα είναι μικρός κύβος χρώματος λαδί – καφέ με οσμή ψαριού και περιέχει κάψουλα με υγρό.
Σε περίπτωσης εύρεσης εμβολιακών δολωμάτων
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΜΠΟΥΝ Ή ΝΑ ΤΑ ΠΑΤΟΥΝ και γενικά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΥΤΑ.

Το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι σε περίπτωση επαφής με το εμβολιακό δόλωμα πρέπει να επισκεφθεί άμεσα το γιατρό.
Οι κυνηγετικοί σκύλοι δεν κινδυνεύουν από την κατάποση του εμβολίου – δολώματος

ΑΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ, Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΔΟΛΩΜΑΤΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ
ΜΕ ΓΑΝΤΙΑ Ή ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Ο πολίτης που βρήκε το δόλωμα θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.
Read More »
Θεσπρωτία: Ρίψεις εμβολίων ‍δολωμάτων κατά της λύσσας Θεσπρωτία: Ρίψεις εμβολίων ‍δολωμάτων κατά της λύσσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023 Rating: 5

Την διεξαγωγή debate στις 15 Ιουνίου αποφάσισε η διακομματική επιτροπή

Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023
Την διεξαγωγή debate στις 15 Ιουνίου αποφάσισε η διακομματική επιτροπή


Να πραγματοποιηθεί το debate μεταξύ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, αποφάσισε η διακομματική Επιτροπή στην συνεδρίασή της.

Το ντιμπέιτ θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου και θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ ενώ θα συμμετέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί των πέντε κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή.

Η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Βουλευτικών Εκλογών πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της υπηρεσιακής Υπουργού Εσωτερικών, καθηγήτριας κ. Καλλιόπης Σπανού σήμερα το μεσημέρι στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών που εδρεύει επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 15.
Read More »
Την διεξαγωγή debate στις 15 Ιουνίου αποφάσισε η διακομματική επιτροπή Την διεξαγωγή debate στις 15 Ιουνίου αποφάσισε η διακομματική επιτροπή Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023 Rating: 5

Συνελήφθησαν στη Θεσπρωτία να μεταφέρουν 31 παράτυπους μετανάστες

Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023
Συνελήφθησαν στη Θεσπρωτία να μεταφέρουν 31 παράτυπους μετανάστεςΕντοπίστηκαν προχθές (4-6-2023) αργά το βράδυ σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών -31- αλλοδαποί, οι οποίοι συνελήφθησαν για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 30χρονου αλλοδαπού, ενώ συνελήφθησαν αλλοδαπός και ημεδαπή, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για μεταφορά παράτυπων μεταναστών.
Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, οι αστυνομικοί εντόπισαν Ι.Χ. φορτηγό (τύπου «κλούβας»), που οδηγούσε ο 30χρονος, ο οποίος, αφού δε συμμορφώθηκε σε σήμα τους, ανέπτυξε ταχύτητα και πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό να διαφύγει τον αστυνομικό έλεγχο, ενώ στη συνέχεια εγκατέλειψε το όχημα και τράπηκε σε φυγή πεζός.
Κατά την έρευνα του οχήματος βρέθηκαν στο εσωτερικό του 31 αλλοδαποί, οι οποίοι στερούνταν των απαιτούμενων ταξιδιωτικών εγγράφων για τη νόμιμη είσοδο και παραμονή τους στη χώρα.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 30χρονος είχε παραλάβει τους αλλοδαπούς από περιοχή της Πελοποννήσου προκειμένου να τους μεταφέρει πλησίον των ελληνοαλβανικών συνόρων, έναντι χρηματικού ποσού 100 ευρώ έκαστος.
Επιπλέον, διακριβώθηκε ότι κατά τη μεταφορά των παράτυπων μεταναστών, αλλοδαπός και ημεδαπή, συνεργοί του 30χρονου, οι οποίοι επέβαιναν σε άλλο όχημα, είχαν το ρόλο του προπομπού, ενημερώνοντας για πιθανή αστυνομική παρουσία με σκοπό την αποφυγή αστυνομικού ελέγχου.
Οι δύο παραπάνω εντοπίστηκαν λίγο αργότερα στην ευρύτερη περιοχή και συνελήφθησαν.
Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν τα δύο οχήματα που χρησιμοποίησαν οι κατηγορούμενοι, ενώ οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.
Read More »
Συνελήφθησαν στη Θεσπρωτία να μεταφέρουν 31 παράτυπους μετανάστες Συνελήφθησαν στη Θεσπρωτία να μεταφέρουν 31 παράτυπους μετανάστες Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023 Rating: 5

Παρουσίαση & Δημόσια Διαβούλευση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023
Παρουσίαση & Δημόσια Διαβούλευση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηγουμενίτσας


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Ηγουμενίτσας ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η προγραμματισμένη για τις 8 Ιουνίου 2023 εναρκτήρια εκδήλωση της δημόσιας διαβούλευσης και παρουσίασης του ΣΒΑΑ του Δήμου Ηγουμενίτσας αναβάλλεται για την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023 και ώρα 20.30 στο χώρο εκδηλώσεων «ΠΑΝΘΕΟΝ».
Η παρουσίαση θα γίνει από τη μελετητική ομάδα σε φορείς και πολίτες. Θα αναλυθούν τα στάδια εκπόνησης τα οποία περιλαμβάνουν τα χαρακτηριστικά, τη δυναμική της περιοχής, τους Άξονες – Στόχους της Στρατηγικής και το Σχέδιο Δράσεων.

Μέρος του ΣΒΑΑ θα χρηματοδοτηθεί από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα ΕΠ Ήπειρος 2021 – 2027.
Στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου https://igoumenitsa.gr/el/home/gia-ton-dimoti/sxediasmos-dimou/11-greek/2561-sbaa έχει αναρτηθεί το Σχέδιο της ΒΑΑ ώστε φορείς και πολίτες να καταθέσουν τις δικές τους παρατηρήσεις, επισημάνσεις αλλά και προτάσεις.
Η δημόσια διαβούλευση θα παραμείνει ενεργή έως την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023, με στόχο την ενίσχυση του διαλόγου.

Πληροφορίες και αποστολή απόψεων και προτάσεων:
Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Γραφείο Προγραμματισμού:
· κα Γεωργία Ράπτη, τηλ.: 2665361259 / e-mail: grapti@1345.syzefxis.gov.gr
· κ. Παντελής Καραπιπέρης, τηλ. 2665361155 / email: p.karapiperis@1345.syzefxis.gov.gr

Read More »
Παρουσίαση & Δημόσια Διαβούλευση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηγουμενίτσας Παρουσίαση & Δημόσια Διαβούλευση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023 Rating: 5

Κλιμάκιο της ΝΔ την Πέμπτη στη Θεσπρωτία

Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023
Κλιμάκιο της ΝΔ την Πέμπτη στη Θεσπρωτία


Περιοδεία στη Θεσπρωτία θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 08/06 κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούμενο από τον πρ. Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, πρ. Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη και την Ευρωβουλευτή Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου. 
Το κλιμάκιο θα συνοδεύουν οι υποψήφιοι βουλευτές Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, Έρρικα Ντούμα και Ιωάννης Παπαγιάννης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης και άλλοι αιρετοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες. 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα το κλιμάκιο αναμένεται να βρίσκεται στην κωμόπολη των Φιλιατών στις 10:30 το πρωί, ενώ στις 12:00 θα περιοδεύσει στην Ηγουμενίτσα. 
Το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη σε παραγωγικές μονάδες της περιοχής ενώ στις 18:00 θα επισκεφθούν την κωμόπολη της Παραμυθιάς, στις 19:00 το Γαρδίκι Σουλίου και στις 20:00 το Καρβουνάρι, όπου θα υπάρξει και ομιλία. 
Στις 21:00 το κλιμάκιο θα περιοδεύσει στα τουριστικά Σύβοτα.
Read More »
Κλιμάκιο της ΝΔ την Πέμπτη στη Θεσπρωτία Κλιμάκιο της ΝΔ την Πέμπτη στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023 Rating: 5

6.791 παραβάσεις, 1 νεκρός και 24 τραυματίες τον Μάιο 2023 στην Ήπειρο

Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023
6.791 παραβάσεις, 1 νεκρός και 24 τραυματίες τον Μάιο 2023 στην Ήπειρο


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Μάιο του 2023, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου σημειώθηκαν -17- τροχαία ατυχήματα (έναντι -14- το 2022). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
-1- ένα θανατηφόρο τροχαίο (έναντι -2- το 2022)
-3- τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι κανενός το 2022)
-13- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -12- το 2022)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά -25- παθόντες (έναντι -19- το 2022). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:
-1- ένας νεκρός (έναντι -2- το 2022)
-3- σοβαρά τραυματίες (έναντι κανενός το 2022)
-21- ελαφρά τραυματίες (έναντι -17- το 2022)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
Υπερβολική ταχύτητα
Παραβίαση προτεραιότητας
Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
Μη τήρηση απόστασης ασφαλείας
Καιρικές συνθήκες
Μέθη

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης
Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (6.791) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες, καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν :

1.657 για υπερβολική ταχύτητα
278 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
256 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
149 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
86 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/αντικανονικό προσπέρασμα/αντικανονικό ελιγμό
55 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος (μέθη)
26 για φθαρμένα ελαστικά
17 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (100) παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (45) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (1.186) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.
Read More »
6.791 παραβάσεις, 1 νεκρός και 24 τραυματίες τον Μάιο 2023 στην Ήπειρο 6.791 παραβάσεις, 1 νεκρός και 24 τραυματίες τον Μάιο 2023 στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023 Rating: 5

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Πώς θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων

Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023
Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Πώς θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων


Ανοιχτή για όλα τα ΑΦΜ είναι πλέον η πλατφόρμα του προγράμματος «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ», στην οποία οι δικαιούχοι έως και τις 20 Ιουνίου, μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.
Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα www.allazothermosifona.gov.gr έως και τις 20 Ιουνίου και αφορά όσους και όσες επιθυμούν να αντικαταστήσουν του παλαιούς ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες με νέους σύγχρονης τεχνολογίας ηλιακούς θερμοσίφωνες.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, να έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Επισημαίνεται πως:Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά, που έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».
Διευκρινίζεται πως η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπως είναι, το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, αλλά και αν πρόκειται για οικογένειες με μέλη ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.

Η επιλογή των δικαιούχων
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης κατατάσσονται με βάση τη βαθμολογία τους σε επιλέξιμες και επιλαχούσες ως εξής:
Με βάση τα στοιχεία των υποβληθεισών αιτήσεων υπολογίζονται αρχικά τα ποσά της δημόσιας δαπάνης που αναλογούν σε κάθε Περιφέρεια τόσο για την 1η όσο και για τη 2η και 3η εισοδηματικές κατηγορίες
Στη συνέχεια γίνεται η κατάταξη των αιτήσεων σε 26 διακριτές λίστες, ως εξής:
Οι αιτήσεις της 1ης εισοδηματικής κατηγορίας κατατάσσονται σε 13 χωριστές λίστες – μία ανά Περιφέρεια, ξεκινώντας πάντα από αυτή με τη μεγαλύτερη βαθμολογία και προχωρώντας με φθίνουσα σειρά κατάταξης.
Οι αιτήσεις της 2ης και 3ης εισοδηματικής κατηγορίας κατατάσσονται μαζί σε 13 χωριστές λίστες – μία ανά Περιφέρεια, ξεκινώντας πάντα από αυτή με τη μεγαλύτερη βαθμολογία και προχωρώντας με φθίνουσα σειρά κατάταξης.
Για κάθε διακριτή λίστα επιλέγονται οι αιτήσεις, είτε μέχρι εξαντλήσεως της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης του Προγράμματος για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια, είτε μέχρι της κάλυψης του συνόλου των αιτήσεων εφόσον επαρκεί η αντίστοιχη δημόσια δαπάνη. Οι αιτήσεις αυτές εντάσσονται στον πίνακα επιλέξιμων προς χρηματοδότηση αιτήσεων της συγκεκριμένης λίστας.
Στην περίπτωση που ενταχθούν όλες οι αιτήσεις της 1ης εισοδηματικής κατηγορίας στον πίνακα επιλέξιμων αιτήσεων χωρίς να καλυφθεί το σύνολο της δημόσιας δαπάνης, το πλεονάζον ποσό χρησιμοποιείται για την επιχορήγηση επιλαχουσών αιτήσεων 2ης και 3ης εισοδηματικής κατηγορίας. Αντίστροφα, σε περίπτωση που ενταχθούν όλες οι αιτήσεις της 2ης και 3ης εισοδηματικής κατηγορίας στον πίνακα επιλέξιμων αιτήσεων χωρίς να καλυφθεί το σύνολο της δημόσιας δαπάνης, το πλεονάζον ποσό χρησιμοποιείται για την επιχορήγηση επιλαχουσών αιτήσεων της 1ης εισοδηματικής κατηγορίας.
Στην περίπτωση που εξαντληθεί η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη είτε της 1ης, είτε της 2ης και 3ης εισοδηματικής κατηγορίας, οι πλεονάζουσες αιτήσεις εντάσσονται στον πίνακα επιλαχουσών αιτήσεων της συγκεκριμένης λίστας και δύναται να χρηματοδοτηθούν εφόσον:
Αυξηθεί η δημόσια δαπάνη με μεταγενέστερη απόφαση.
Αποδεσμευθεί δημόσια δαπάνη λόγω μη χρήσης κάποιας επιταγής ή εξαργύρωσής της σε χαμηλότερη αξία από την προβλεπόμενη (αποδέσμευση κονδυλίων).
Read More »
Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Πώς θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Πώς θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023 Rating: 5

Ταυτοποιήθηκε ημεδαπός, που είχε δημιουργήσει ψεύτικα προφίλ ημεδαπής σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης

Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023
Ταυτοποιήθηκε ημεδαπός, που είχε δημιουργήσει ψεύτικα προφίλ ημεδαπής σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης


Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας υπόθεση παραβίασης προσωπικών δεδομένων και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ημεδαπού.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους ο κατηγορούμενος προέβη στη δημιουργία ψεύτικων προφίλ ημεδαπής σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες που είχε αναρτήσει εκείνη στους πραγματικούς της λογαριασμούς.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Read More »
Ταυτοποιήθηκε ημεδαπός, που είχε δημιουργήσει ψεύτικα προφίλ ημεδαπής σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης Ταυτοποιήθηκε ημεδαπός, που είχε δημιουργήσει ψεύτικα προφίλ ημεδαπής σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023 Rating: 5

Συνεχίζεται με νέα ημερομηνία η δωρεάν δράση «Αξιολόγηση Σχολικής Ετοιμότητας» από το δήμο Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023
Συνεχίζεται με νέα ημερομηνία η δωρεάν δράση «Αξιολόγηση Σχολικής Ετοιμότητας» από το δήμο Ηγουμενίτσας


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δωρεάν δράση «Αξιολόγηση Σχολικής Ετοιμότητας» που διοργανώθηκε από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Λογοπαθολόγων -Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ), το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, στο Πνευματικό Κέντρο Πάνθεον.

Τα μέλη του ΣΕΛΛΕ στη Θεσπρωτία, κα Χριστίνα Βέρμπη και κ. Αναστάσιος Μώκας, αξιολόγησαν τις απαραίτητες δεξιότητες των παιδιών που πρόκειται να φοιτήσουν στην Α’ Δημοτικού κατά το επόμενο σχολικό έτος και παράλληλα δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις στους γονείς ώστε να προετοιμάσουν κατάλληλα τα παιδιά για την ομαλή ένταξή τους στο νέο τους σχολικό περιβάλλον.

Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για ραντεβού, ορίζεται νέα ημερομηνία αξιολόγησης της σχολικής ετοιμότητας, το Σάββατο 10 Ιουνίου στο Πάνθεον.

Παρακαλούνται γονείς που τυχόν επιθυμούν και δεν πρόλαβαν να κλείσουν ραντεβού αξιολόγησης σχολικής ετοιμότητας των παιδιών τους, να καλούν εκ νέου στο τηλ. του ΚΕΠ Υγείας 2665361118 για ραντεβού.

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας θα συνεχίσει με δράσεις να βρίσκεται δίπλα στον δημότη με στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας.
Read More »
Συνεχίζεται με νέα ημερομηνία η δωρεάν δράση «Αξιολόγηση Σχολικής Ετοιμότητας» από το δήμο Ηγουμενίτσας Συνεχίζεται με νέα ημερομηνία η δωρεάν δράση «Αξιολόγηση Σχολικής Ετοιμότητας» από το δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023 Rating: 5

Δήλωση Περιφερειάρχη Ηπείρου για τη Νίκη Αγνάντη

Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023
Δήλωση Περιφερειάρχη Ηπείρου για τη Νίκη Αγνάντη


Η Επιστημονική Κοινότητα και η κοινωνία της Ηπείρου αποχαιρετά σήμερα με βαθιά θλίψη τη Νίκη Αγνάντη, η οποία ξεχώριζε για την ευγένεια, το ήθος, την επιστημονική κατάρτιση και τη διαρκή διάθεση προσφοράς στον κόσμο.
Η Νίκη Αγνάντη ήταν εξαίρετη Πανεπιστημιακή Δάσκαλος και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην Ιατρική Επιστήμη, υπηρετώντας από θέσεις ευθύνης το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο οποίο γαλούχησε πλήθος φοιτητών.
Είχα την τιμή και τη δυνατότητα να ζήσω από κοντά το πάθος της και τη ανεξάντλητη διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο στη διάρκεια της συνεργασίας μας για ζητήματα της Αντικαρκινικής Εταιρείας Ιωαννίνων, με την οποία είχε ταυτίσει το όνομά της.
Θα τη θυμόμαστε για πάντα.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Read More »
Δήλωση Περιφερειάρχη Ηπείρου για τη Νίκη Αγνάντη Δήλωση Περιφερειάρχη Ηπείρου για τη Νίκη Αγνάντη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023 Rating: 5

Συνάντηση του υποψήφιου δημάρχου Φιλιατών Βασ. Τζίγκου με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας

Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023
Συνάντηση του υποψήφιου δημάρχου Φιλιατών Βασ. Τζίγκου με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας


Ο υποψήφιος δήμαρχος Φιλιατών, Βασίλης Τζίγκος, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας, κ. Νάκο Ευάγγελο, με σκοπό τη συζήτηση των συγκοινωνιακών προβλημάτων του Δήμου Φιλιατών.

Σε ανάρτησή του στο facebook ο κ. Τζίγκος ανέφερε: 
"Σημερα είχα την χαρά να συναντηθώ με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας Α.Ε κύριο ΝΑΚΟ Ευάγγελο και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα συγκοινωνιακά προβλήματα του Δήμου Φιλιατων.
Πρότεινα την λειτουργία λεωφορειακής γραμμής Μαυρομάτι - Φιλιάτες δυο φορές την εβδομάδα.
Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν με όλους του φορείς του Δήμου Φιλιατων".
Read More »
Συνάντηση του υποψήφιου δημάρχου Φιλιατών Βασ. Τζίγκου με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας Συνάντηση του υποψήφιου δημάρχου Φιλιατών Βασ. Τζίγκου με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023 Rating: 5

Σελίδες