Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους; - Της Κωνσταντίνας Ζιάγκου

Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018

Κωνσταντίνα Ζιάγκου 
Ψυχολόγος-Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πραγματοποιείται καταρχήν από τους γονείς, οι οποίοι έχουν τον πρώτο ρόλο στη ζωή του παιδιού, αποτελούν πρόσωπα αναφοράς και πρότυπα ταύτισης για το ίδιο και μεταφέρουν αξίες και στάσεις ζωής μέσα από τη σχέση τους μαζί του και τη συμπεριφορά τους. Δεύτερος σημαντικός σταθμός στη ζωή του παιδιού είναι το σχολείο, το οποίο αποτελεί φορέα γνώσης, μάθησης και κοινωνικοποίησης. Και τα δύο αυτά συστήματα οικογενειακό και σχολικό οφείλουν να συμβάλλουν στη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του παιδιού για θέματα που αφορούν τον εαυτό του και τις σχέσεις του με τους άλλους με σκοπό την προαγωγή της ψυχικής και σεξουαλικής υγείας του παιδιού και αυριανού ενήλικα.

Η σεξουαλικότητα είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και όταν μιλάμε για παιδική σεξουαλικότητα αναφερόμαστε στην περίοδο από τη γέννηση ενός παιδιού ως και την ηλικία των δώδεκα χρόνων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συντελείται μια πλούσια ανάπτυξη σε βιολογικό, γνωστικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο. Μέσα σε αυτή την εξελικτική διαδικασία λαμβάνει χώρα και η ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη και «χτίζονται» οι βάσεις μίας υγιούς προσωπικότητας και υπεύθυνης συμπεριφοράς για την ενήλικη ζωή.

Τα παιδιά από τη βρεφική τους ηλικία έχουν την ανάγκη να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Αναρωτιούνται και πειραματίζονται με το κάθε τι. Και αυτό αποτελεί μία φυσιολογική ανάγκη κάθε ανθρώπου που έρχεται στον κόσμο και επιθυμεί να μάθει, να ανακαλύψει, να γνωρίσει όσα συμβαίνουν στον ίδιο και στους γύρω του. Αποτελεί μέρος της ανθρώπινης εξέλιξης. Επιπλέον μέσα από τις ποικίλες αλλαγές που τα παιδιά βιώνουν καθώς μεγαλώνουν, αρχίζουν να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο, έχουν περιέργεια και εκφράζουν απορίες σε σχέση με το σώμα τους, το φύλο τους και τη σχέση μεταξύ των δύο φύλων. Αυτό το υγιές ενδιαφέρον των παιδιών δε σημαίνει ότι υπάρχει συνειδητή αφύπνιση της σεξουαλικότητας.

Οι γονείς είναι σημαντικό να ενθαρρύνουν και να ενισχύουν το ενδιαφέρον των παιδιών τους και να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και σωστά ενημερωμένοι ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτές τις φυσιολογικές ανάγκες των παιδιών τους και κατά συνέπεια στις ερωτήσεις τους για θέματα σεξουαλικότητας. Είναι σκόπιμο να γνωρίζουν βασικά σημεία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Ένα από τα κύρια σημεία που οι γονείς είναι χρήσιμο να γνωρίζουν αναφορικά με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους είναι η αναγκαιότητα μίας καλής και ειλικρινούς σχέσης μεταξύ γονιού-παιδιού. Η καλή επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά χτίζεται καθημερινά από τη στιγμή που ένα παιδί γεννιέται και αναπτύσσει δεσμούς αγάπης και εξάρτησης με τους γονείς του. Είναι λοιπόν σημαντικό η σχέση αυτή και η επικοινωνία να χαρακτηρίζονται από συναισθηματική εγγύτητα, ασφάλεια και εμπιστοσύνη, όπου το παιδί θα μπορεί να εκφράσει όχι μόνο τις ανάγκες του και τις επιθυμίες του, αλλά και τις απορίες του, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του. Έχει μεγάλη σημασία να είστε ανοιχτοί στο διάλογο για θέματα σεξουαλικότητας με τα παιδιά σας. Για να επιτευχθεί αυτό οι γονείς θα πρέπει να είναι κοντά τους, να τα ακούνε με προσοχή, να αφουγκράζονται τις ανησυχίες τους και να κάνουν ξεκάθαρο στα παιδιά τους, ότι είναι πρόθυμοι και διαθέσιμοι να τα βοηθήσουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους, χωρίς να είναι επικριτικοί, αλλά αντιθέτως να ενισχύουν θετικά το ενδιαφέρον τους.

Ο γονιός του ίδιου φύλου με το παιδί (ομόφυλος) είναι σημαντικό να περνάει χρόνο μαζί του, όχι μόνο κάνοντας κοινές δραστηριότητες, αλλά και συζητώντας για θέματα που άπτονται της σεξουαλικότητας. Η στενή και ουσιαστική σχέση του ομόφυλου γονέα με το παιδί του συμβάλλει στην ταύτιση και στη διαμόρφωση της ταυτότητας του φύλου του. Ο ετερόφυλος γονιός είναι σημαντικό να ενθαρρύνει αυτήν την ομόφυλη ταύτιση. Και οι δύο γονείς, ο καθένας από τη δική του θέση και μέσα από το δικό του ρόλο, μεταδίδουν στα παιδιά τους πληροφορίες και μηνύματα που έχουν μεγάλη αξία για την ομαλή ψυχοσεξουαλική τους ανάπτυξη, καθώς και τις μελλοντικές τους σχέσεις με το άλλο φύλο, λειτουργώντας ως πρότυπα.

Τα παιδιά συνήθως κάνουν ερωτήσεις γύρω από το θέμα του σεξ γιατί κάτι άκουσαν στο σχολείο, στην τηλεόραση ή σε μία συζήτηση. Είναι πιθανό αυτό να συμβεί σε στιγμές που οι γονείς δεν το περιμένουν, με αποτέλεσμα να αιφνιδιάζονται και να μην ξέρουν πώς να το χειριστούν. Ακούστε λοιπόν με προσοχή τις ερωτήσεις τους και δώστε τους άμεσες και ειλικρινείς απαντήσεις χωρίς να κρύβεστε και χωρίς να μιλάτε με ασάφεια. Η αμηχανία, ο φόβος, η άμυνα ή ο θυμός ως αντίδραση στην εκδήλωση ενδιαφέροντος του παιδιού για θέματα σεξουαλικότητας, μπορεί να μεταδώσουν το μήνυμα στο παιδί ότι τα θέματα αυτά είναι «κάτι κακό», με αποτέλεσμα να νιώσει ντροπή, ενοχή ή/και φόβο. Επιπρόσθετα, μία τέτοια αντίδραση θα το αποτρέψει από το να απευθύνεται στους γονείς του και να απευθύνεται σε λιγότερο έγκυρες πηγές.

Ακόμα κι αν κάτι που σας ρωτάει δεν το γνωρίζετε είναι προτιμότερο και ασφαλέστερο να του απαντήσετε με ειλικρίνεια και στη συνέχεια να φροντίσετε να μάθετε για αυτό και να του δώσετε μία σωστή και ολοκληρωμένη απάντηση, παρά να του μεταδώσετε μία λάθος γνώση. Υπάρχουν ειδικά βιβλία για γονείς μέσα από τα οποία μπορούν να ενημερωθούν σωστά και υπεύθυνα. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εικονογραφημένα βιβλία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που απευθύνονται σε παιδιά διαφόρων ηλικιών για να μεταδώσουν τις πληροφορίες που χρειάζεται με έναν ενδιαφέροντα και παιδαγωγικό τρόπο. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν την αλήθεια για θέματα που αφορούν τη σεξουαλικότητα και όχι ιστορίες ή μύθους που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Με τον κατάλληλο τρόπο και τις κατάλληλες λέξεις να μάθουν για το σώμα τους, τα γεννητικά όργανα, για το πώς ένα παιδί έρχεται στον κόσμο μέσα από την αγάπη των γονιών του, χρησιμοποιώντας τα ονόματα που η ιατρική επιστήμη έχει ορίσει. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά θα γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και θα καταρριφθούν τα ταμπού και οι προκαταλήψεις που συνοδεύουν ακόμα και σήμερα τις λέξεις που περιγράφουν μέρη του ανθρώπινου σώματος. Τα συνακόλουθα συναισθήματα ντροπής, ενοχών και αμηχανίας διαιωνίζουν το φαύλο κύκλο της άγνοιας και της παραπληροφόρησης.

Μιλήστε στα παιδιά σας με απλά και κατανοητά λόγια ανάλογα με το ηλικιακό, γνωστικό και συναισθηματικό τους επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να επικοινωνήσετε μαζί τους όσα μπορούν να ακούσουν και να κατανοήσουν όπως επίσης και να απαντήσετε στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που σας θέτουν όταν τις θέτουν. Πολλές φορές, οι γονείς μέσα από το άγχος τους για το τι θα πουν και πώς θα το πουν, μπορεί να εγκλωβίζονται και να πιστεύουν ότι τα παιδιά τους δε θα καταλάβουν. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ζούμε σε μία κοινωνία, όπου υπάρχει μία πληθώρα μηνυμάτων, τα οποία τα ίδια τα παιδιά λαμβάνουν από διάφορες πηγές (σχολείο, συνομήλικοι, τηλεόραση και μέσα μαζικής ενημέρωσης, συζητήσεις ενηλίκων κ.α.). Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να παρέχονται πληροφορίες στα παιδιά που να χαρακτηρίζονται από εγκυρότητα και αξιοπιστία και τα κατάλληλα πρόσωπα που μπορούν να τις προσφέρουν είναι οι ίδιοι οι γονείς τους, καθώς είναι τα πρόσωπα που εμπνέουν στα παιδιά εμπιστοσύνη, ασφάλεια και κύρος.

Ο ρόλος λοιπόν των γονιών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι πολύ σημαντικός, γιατί διαπαιδαγωγούν όχι μόνο μέσα από τις συζητήσεις και τις απαντήσεις που δίνουν, αλλά και μέσα από τη συμπεριφορά τους και τη σχέση μεταξύ τους.

Τα παιδιά μαθαίνουν για τη σεξουαλικότητα παρατηρώντας, ακούγοντας και βιώνοντας την ατμόσφαιρα που επικρατεί μέσα στο σπίτι, από την πλευρά του παρατηρητή, αλλά και του αποδέκτη μηνυμάτων για τις σχέσεις των δύο φύλων, τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα που αναπτύσσονται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.

*Το άρθρο αποτελεί απόσπασμα της ομιλίας μου στο Α΄Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών. Γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθυνθούν στο Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ (τηλ. 2665025140) για να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν και την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών/μαθητών τους.


Read More »
Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους; - Της Κωνσταντίνας Ζιάγκου Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους; - Της Κωνσταντίνας Ζιάγκου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018 Rating: 5

Συνελήφθη 63χρονη Γαλλίδα στη Σαγιάδα , η οποία μετέφερε μία μη νόμιμη μετανάστρια

Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018


Συνελήφθη, χθες (11-03-2018) το απόγευμα στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών, μία 63χρονη υπήκοος Γαλλίας, η οποία κατηγορείται για μεταφορά μίας μη νόμιμης μετανάστριας.

Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε η 63χρονη, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε μία 40χρονη υπήκοο Αλβανίας, που συνόδευε και το ανήλικο παιδί της, η οποία στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.

Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά, κατασχέθηκε.

Οι συλληφθείσες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών.


Read More »
Συνελήφθη 63χρονη Γαλλίδα στη Σαγιάδα , η οποία μετέφερε μία μη νόμιμη μετανάστρια Συνελήφθη 63χρονη Γαλλίδα στη Σαγιάδα , η οποία μετέφερε μία μη νόμιμη μετανάστρια Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018 Rating: 5

Ένα σημαντικό λάθος Marketing από τις επιχειρήσεις και Ελεύθερους Επαγγελματίες Παροχής Υπηρεσιών - Γράφει ο Βασίλης Παππάς

Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018

Το σημερινό μας άρθρο αφορά όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο της Παροχής Υπηρεσιών.

Για να μετατρέψετε έναν άγνωστο σε χαρούμενο πραγματικό πελάτη είναι μια διαδρομή με αρχή, μέση και τέλος, δεν γίνεται τυχαία.

Οι περισσότεροι όμως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και επαγγελματίες Παροχής Υπηρεσιών προσεγγίζουν την προώθηση της δουλειάς τους και την προσέλκυση νέων πελατών με λάθος τρόπο.

Αυτό που κάνουν είναι να εφαρμόζουν διάφορες “ωραίες ιδέες” Marketing που βρίσκουν στο Internet ή τους προτείνουν φίλοι και γνωστοί.

Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι ιδέες.

Όλες οι ιδέες μπορούν να δουλέψουν – και όλες μπορούν να αποτύχουν!

Το πρόβλημα είναι ότι αποτελούν μεμονωμένες και αποσπασματικές κινήσεις!

Οι καλές ιδέες δεν είναι ποτέ αρκετές.

Το μυστικό για να κερδίσετε νέους πελάτες και η δουλειά σας να “πιάνει τόπο” είναι να δημιουργήστε ένα «πλαίσιο Marketing» μέσα στο οποίο θα εντάξετε τις “ιδέες” σας.

Όλη η φιλοσοφία στηρίζεται στην ανθρώπινη συμπεριφορά και τρόπο σκέψης.

Την διαδρομή αυτή (με αρχή, μέση και τέλος) ανέλυσε ο σπουδαίος Μαρκετίστας Dov Gordon σε 3 ΣΤΑΔΙΑ και ουσιαστικά απαντάει στην ερώτηση που έχει κάθε φορά ο πελάτης στο μυαλό του και μπορείτε να δείτε στο σχήμα. Ουσιαστικά θέλουμε να μπούμε στο μυαλό του υποψήφιου πελάτη μας και να σκεφτούμε «ποιες ερωτήσεις» έχει μέχρι να φτάσει να γίνει πελάτης μας.

Η 1η Ερώτηση που έχει κάποιος όταν δει το μήνυμα μας (σε διαφήμιση, στο Facebook, στο ραδιόφωνο, στην εφημερίδα, οπουδήποτε..) είναι: Αξίζει να δώσω την Προσοχή μου; Με ενδιαφέρει;

Κάντε τον υποψήφιο πελάτη να απαντήσει ΝΑΙ στην ερώτηση αυτή και έχετε ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα για να πετύχετε την πώληση.

Εάν δεν καταφέρετε να τραβήξετε την Προσοχή και το Ενδιαφέρον σε αυτό που πουλάτε τότε ο πελάτης θα στρέψει αλλού την Προσοχή του.

Τώρα όμως έχει μια νέα ερώτηση: Κάνεις αυτά που λες; Μπορώ να σε εμπιστευθώ;

Αυτή είναι η επόμενη ερώτηση που έχει κάποιος αφού τραβήξουμε το ενδιαφέρον του.

Αυτόματα θα σκεφτεί εάν μπορεί να εμπιστευθεί εσάς για να του «παραδώσετε» την λύση.

Εάν στο μυαλό του ΔΕΝ δημιουργηθεί ένα μεγάλο ΝΑΙ δεν πρόκειται να συνεχίσει παρακάτω. Όταν σκεφτεί «ωραία, αυτός εδώ κάνει αυτά που λέει» έχει μια νέα ερώτηση.

Ταιριάζει αυτή λύση σε εμένα; Τι μου προτείνεις (και πόσο κοστίζει);

Και αυτή είναι η 3η Ερώτηση που έχει σταδιακά κάποιος στο μυαλό του.

Εάν εδώ απαντήσει ΝΑΙ τότε συγχαρητήρια – έχετε κερδίσει έναν νέο πελάτη!

Θέλετε να αποκτήσετε ένα eBook που τα εξηγεί όλα αυτά;

Την διαδρομή αυτή των 3 ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ (η οποία αποτελείτε ουσιαστικά από 6 Βήματα) θα βρείτε πιο αναλυτικά σε έναν Οδηγό (eBook) 12 σελίδων που έφτιαξα πριν λίγο καιρό και μπορείτε να τον κατεβάσετε εντελώς δωρεάν.

Θα το βρείτε σ’ αυτή την ιστοσελίδα: https://epixeirein.gr/ebthes

*Ο Βασίλης Παππάς είναι Σύμβουλος Marketing, ιδρυτής του Epixeirein.gr με έδρα την Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας. 
Επικοινωνήστε μαζί του εδώ info@epixeirein.gr.
Read More »
Ένα σημαντικό λάθος Marketing από τις επιχειρήσεις και Ελεύθερους Επαγγελματίες Παροχής Υπηρεσιών - Γράφει ο Βασίλης Παππάς Ένα σημαντικό λάθος Marketing από τις επιχειρήσεις και Ελεύθερους Επαγγελματίες Παροχής Υπηρεσιών - Γράφει ο Βασίλης Παππάς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018 Rating: 5

Στην ενορία Κεστρίνης πιστοί προσέφεραν αίμα...

Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018


Αἱμοδοσία ὀργάνωσε ἡ ἐνορία Κεστρίνης Θεσπρωτίας τήν Κυριακή 11 Μαρτίου. Γιά τά πληθυσμιακά δεδομένα τοῦ χωριοῦ ἡ συμμετοχή ἦταν ἱκανοποιητική. 
Τό ἐντυπωσιακό ἦταν ὅτι προσῆλθαν κυρίως νέοι/ες, με συναίσθηση τῆς ἐθελοντικῆς προσφορᾶς τους. 
Οἱ κάτοικοι τῆς Κεστρίνης ἀποδεικνύουν καί σ' αὐτή τήν περίπτωση ὅτι δέν ἔχουν ἔλλειμμα ἀνθρωπιᾶς καί κοινωνικῆς ἀλληλεγγύης. 
Στόχος τῆς ἐνορίας Κεστρίνης εἶναι νά ἀναδείξει ἔμπρακτα τό μήνυμα ὅτι ἡ δωρεά σέ αἷμα σώζει καθημερινά ζωές καί νά ἐνθαρρύνει ὅσο τό δυνατόν περισσότερους ἀνθρώπους νά δίνουν αἷμα μέ τό σύνθημα: «Δῶσε αἷμα ἐθελοντικά! Ἡ τακτική αἱμοδοσία μετράει!». 
Μέ τήν ἐθελοντική αἱμοδοσία δίνεται ἡ δυνατότητα στό σημερινό πιστό νά μιμηθεῖ , καί μέ αὐτόν τόν τρόπο, τόν Κύριό μας Ἰησοῦ Χριστό, ὁ ὁποῖος πρῶτος προσέφερε τό αἷμά Του γιά τή σωτηρία καί τή ζωή ὅλων μας. 
Σέ ἕνα κόσμο πνευματικῆς καί κυριολεκτικῆς ἀναιμίας, ἡ χριστιανική ζωή εἶναι μετάγγιση καί κοινώνηση τῆς ἀγάπης πρός τόν πλησίον καί τό αἷμα ἡ ζωοδότρια καί ζωογόνος ἀπόδειξη αὐτῆς τῆς ἀγάπης.

Ἐκ τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Μηνᾶ Κεστρίνης


Read More »
Στην ενορία Κεστρίνης πιστοί προσέφεραν αίμα... Στην ενορία Κεστρίνης πιστοί προσέφεραν αίμα... Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018 Rating: 5

Σε πρωτοπρεσβύτερο χειροθετήθηκε ο εφημέριος Πάργας π. Γεώργιος Κιζίρογλου

Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018

 
Σε πρωτοπρεσβύτερο χειροθετήθηκε ο εφημέριος Πάργας π. Γεώργιος Κιζίρογλου, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 11 Μαρτίου, από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτο, παρουσία του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Βελισσάριου Σάντα και άλλων κληρικών, καθώς και πλήθος κόσμου. 
Ο π. Γεώργιος μέσα από τη ζωή του και την ποιμαντική του υπερασπίζεται την ορθόδοξη πίστη με λόγο καθαρό, με πράξεις χρηστές. Με αγώνα ασυμβίβαστο, αλλά όχι φανατικό, δυναμικὸ και συγχρόνως πειστικό, αγώνα που τον διακρίνει η σταθερή εμμονὴ στην αλήθεια, αλλὰ με πνεύμα ελευθερίας, με νηφαλιότητα, χωρὶς μισαλλοδοξία. 
Γι’ αυτὸ ως ιερατική φυσιογνωμία είναι απ' όλους σεβαστός. 


 
Read More »
Σε πρωτοπρεσβύτερο χειροθετήθηκε ο εφημέριος Πάργας π. Γεώργιος Κιζίρογλου  Σε πρωτοπρεσβύτερο χειροθετήθηκε ο εφημέριος Πάργας π. Γεώργιος Κιζίρογλου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018 Rating: 5

Ο Ευεργέτης Μιχαήλ Παραμυθιώτης και η φιλανθρωπική δράση του σε Παραμυθιά και Κέρκυρα

Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018

«Έκπαλην φιλτάτην πατρίδα μου Παραμυθιά» αναφέρει στην διαθήκη του ο ευεργέτης Μηχαήλ Παραμυθιώτης ο οποίος γεννήθηκε το 1793 και έζησε μέχρι το 1862.

Είναι γόνος της οικογένειας Μήτα που στα τέλη του 18ου αιώνα, βρέθηκε από την γενέτειρα Παραμυθιά στην Κέρκυρα όπου και αναπτύχτηκε οικονομικά, «ην δε δια παντος προσηλωμένος εις το πάτριον έδαφος», όπως χαρακτηριστικά έγραφε γι’ αυτόν η Ι. Λαμπρίδη το 1880 στο βιβλίο «Περι των εν Ήπειρω Αγαθοεργημάτων».

Με την διαθήκη του, την οποια σύνταξε μόλις 2 χρόνια πριν απεβιώσει, κληροδότησε την Ελληνική Δημόσια Σχολή Παραμυθιάς, αφήνοντας το πατρικό του σπίτι για να μετατραπεί σε σχολείο.

Παράλληλα πρόσφερε και τα 3 καταστήματα που ήταν ιδιοκτήτης στην Παραμυθιά, με σκοπό τα έσοδα που προκύπτουν από την ενοικίαση, να προσφέρονται στην ίδια σχολή.

Επίσης άφησε σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στην Εθνική τράπεζα και στην Βασιλική τράπεζα της Μόσχας, 5.000 τάλιρα, ωστε με τους τόκους να «διατηρείται αξιοπρεπώς το πνευματικόν τούτο κέντρον» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην διαθήκη του.

Στην Κέρκυρα ο Μιχαήλ Παραμυθιώτης, κατασκευάζει ένα από τα νεοκλασικά κτήρια αναφοράς του νησιού στα Μουράγια. Πρόκειται για το κτήριο της οδού Δονζελότ 7 που κατασκεύασε το 1856 ο διάσημος αρχιτέκτονας J. Balsamo.

Και στο νησί των Φαιάκων ο Μιχαήλ Παραμυθιώτης δείχνει το φιλανθρωπικό του πρόσωπο ενώ είναι ενεργό μέλος της λέσχης των Ηπειρωτών οπου και χρηματοδότησε πλήθος δράσεων του συλλόγου. Ενα μεγαλο ποσό χρησιμοποίησε για την λειτουργία του τοτε παρθεναγωγείου Κέρκυρας αλλα και του ιστορικού ναού της Παναγίας των Ξένων. Απόγονοι του είναι γνωστά ονόματα της επιστήμης των επιχειρήσεων και των τεχνών.

Στην Παραμυθιά το όνομα του, δόθηκε στην πλατεία της Εθνικής Τράπεζας.


 
Read More »
Ο Ευεργέτης Μιχαήλ Παραμυθιώτης και η φιλανθρωπική δράση του σε Παραμυθιά και Κέρκυρα Ο Ευεργέτης Μιχαήλ Παραμυθιώτης και η φιλανθρωπική δράση του σε Παραμυθιά και Κέρκυρα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018 Rating: 5

Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018


Καλείστε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα γίνει στις 12 Μαρτίου 2018 ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:30’ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Σουλίου αρ.3) για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Ηγουμενίτσας έτους 2018. -Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 2ο Αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Ηγουμενίτσας Οικονομικού Έτους 2018. -Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 3ο Διενέργεια ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια υλικών έργων υποδομής Δήμου Ηγουμενίτσας έτους 2018, συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού 82.781,78 € συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ. -Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 4ο Έγκριση διενέργειας ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού της προμήθειας τροφίμων για τις ανάγκες των δομών του Νομικού Προσώπου ΠΑΚΠΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας για ένα έτος, ενδεικτικού προϋπολογισμού 147.934.93 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. -Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 5ο Έγκριση κάλυψης εξόδων μετάβασης μαθητών του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας στην Αθήνα, για τη συμμετοχή τους στον 4ο Πανελλήνιο διαγωνισμό Ρομποτικής. -Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 6ο Διάθεση πίστωσης για τις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου. -Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 7ο Εισήγηση ΕΠΖ για την τροποποίηση του κανονισμού κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού και παραλίας Δήμου Ηγουμενίτσας και έγκριση δημοπράτησης μίας θέσης για τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών στην περιοχή «Μέγα Ντράφι» Τ.Κ. Πέρδικας, (Κανονιστική απόφαση). -Εισηγητές: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος και Μήτσης Σωτήριος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 8ο Οριστική Παραλαβή της μελέτης με τίτλο: «Εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για την Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ) Δήμου Ηγουμενίτσας». -Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 9ο Παραλαβή Μελέτης Σχεδίου Δράσης για την Βιώσιμη Ενέργεια Δήμου Ηγουμενίτσας. -Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 10ο Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου «Κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού» του πρώην Δήμου Παραποτάμου του Δήμου Ηγουμενίτσας. -Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 11ο Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου «Ηλεκτροφωτισμός παραλίας Καραβοστασίου» του Δήμου Ηγουμενίτσας. -Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 12ο Έγκριση υποβολής πρότασης του έργου με τίτλο: «Διαμόρφωση πλέγματος πεζοδρομίων – ποδηλατόδρομων και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων στην 1η Π.Ε. Ηγουμενίτσας» για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020. -Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 13ο Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ηγουμενίτσας και της ΔΕΥΑΗ για την υλοποίηση του έργου: «Διαμόρφωση πλέγματος πεζοδρομίων – ποδηλατόδρομων και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων στην 1η Π.Ε. Ηγουμενίτσας». -Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 14ο Έγκριση υποβολής πρότασης του έργου με τίτλο: «Ανάπλαση αστικού δασυλλίου και ανάδειξη ενετικού κάστρου» για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020. -Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 15ο Συγκρότηση Επιτροπής Οριστικής Παραλαβής του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΑ ΠΕΤΑΝΙΩΤΙΚΑ» Δήμου Ηγουμενίτσας. -Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 16ο Εφαρμογή ή μη του προγράμματος δολωματικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς (δακοκτονία) για το έτος 2018 στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες του Δήμου Ηγουμενίτσας. -Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 17ο Έγκριση συγκριτικού πίνακα για τη μελέτη «Ενημέρωση κτηματολογικού διαγράμματος – παραλαβή νέων δηλώσεων ιδιοκτησίας και εκπόνηση του κεφαλαίου Γ’ της Πράξης εφαρμογής του οικισμού της Πλαταριάς του Δήμου Ηγουμενίτσας». -Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 18ο Εξέταση αιτήματος Γεωργίου Λιώλη του Λουκά για την τακτοποίηση της ιδιοκτησίας του στο Ο.Τ. 53 του Σχεδίου Πόλεως Ηγουμενίτσας. -Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 19ο Εξέταση αιτήματος Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πέρδικας για παραχώρηση του υπόγειου χώρου. -Εισηγητής: Πάκος Δημήτριος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 20ο Εξέταση αιτήματος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Πέρδικας για παραχώρηση αίθουσας . -Εισηγητής: Πάκος Δημήτριος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 21ο Ορισμός δημοτικών υπαλλήλων που θα αποτελέσουν μέλη επιτροπής παρακολούθησης, παραλαβής και πιστοποίησης φυσικού που υλοποιούνται στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΚΤ Δήμου Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016 (άρθρο 221 παρ.11β και παρ. 11δ). -Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 22ο Έκφραση γνώμης επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Εκσυγχρονισμός υφιστάμενης ξενοδοχειακής μονάδας λόγω αύξησης δυναμικότητας από 211 σε 340 κλίνες, αλλαγή από 4* σε 5*, με υπαγωγή αυθαίρετων κατασκευών στο Ν.4178/13, σε γήπεδο επιφάνειας 39.814,85 τ.μ.» , στη θέση Καραβοστάσι / Τ.Κ. Πέρδικας / Δήμου Ηγουμενίτσας / Π.Ε. Θεσπρωτίας” με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου την εταιρεία «MARBELLA A.E.». -Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 23ο Έκφραση γνώμης επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Χερσαία μονάδα εντατικής εκτροφής του μη ενδημικού είδους γαρίδας, καθώς και λοιπών συνοδών – βοηθητικών εγκαταστάσεων υποστήριξής της» , στη θέση Βάλτος Ραγίου / Τ.Κ. Νέας Σελεύκειας / Δήμου Ηγουμενίτσας / Π.Ε. Θεσπρωτίας” με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου την εταιρεία «ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ EYROPRAWN HELLAS A.E.». -Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 24ο Έγκριση πρόσληψης προσωπικού με ημερομίσθιο με βάση τις διατάξεις της περίπτ. κ΄ παρ 2 του άρθρου 12 του ν.4071/2012. -Εισηγητής: Τζώρτζης Απόστολος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 25ο Έγκριση πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (δύο μήνες) για την κάλυψη εκτάκτων και κατεπειγουσών εποχιακών αναγκών. -Εισηγητής: Τζώρτζης Απόστολος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 26ο Έγκριση της με αριθμ. 3/2018 απόφασης του ΝΠΔΔ “Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας” περί έγκρισης του Πρακτικού καταστροφής υλικού 2ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας. -Εισηγητής: Ηλίας Λώλης – Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

ΘΕΜΑ 27ο Έγκριση εκποίησης μετά από δημοπράτηση κατασχεμένων κινητών αντικειμένων (τραπεζοκαθισμάτων). -Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 28ο Έγκριση μετακινήσεων εκτός έδρας του κ. Δημάρχου. -Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 29ο Έγκριση μετακίνησης του κ. Δημάρχου και του Αντιδημάρχου κ. Μιχαήλ Γκίκα στις Βρυξέλλες για τη συμμετοχή τους στην τελετή βράβευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. -Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 30ο Έγκριση πρωτοκόλλων παραλαβής εργασιών/υπηρεσιών έτους 2018 Δήμου Ηγουμενίτσας. -Εισηγητής: Δονάτος Μαρτίνης – Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου.


 
Read More »
Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018 Rating: 5

Δήμος Φιλιατών: Ψήφισμα σχετικά με τις μεταθέσεις Ιατρών από το Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ Φιλιατών Θεσπρωτίας.

Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φιλιατών, στη συνεδρίαση του την Δευτέρα 05-03-2018, αφού έλαβε υπόψη του την επιστολή Ιατρών του Γ.Ν – Κ.Υ Φιλιατών για τις επικείμενες μεταθέσεις Ιατρών από το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών– Κ.Υ Θεσπρωτίας, τα δημοσιεύματα του τύπου και την εισήγηση του δημάρχου για το θέμα αυτό,

Αποφάσισε ομόφωνα τη δημοσίευση του παρακάτω ψηφίσματος (αριθμός απόφασης 33/2018).

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία για την υποστελέχωση των δομών Υγείας στο Νομό Θεσπρωτίας, που πρόκειται να επιδεινωθεί μετά την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει εθελούσια μετακίνηση ιατρικού προσωπικού ανεξαρτήτως των αναγκών και της σύμφωνης γνώμης της δομής.Η πολιτική αυτή στον κρίσιμο τομέα της Υγείας, θα οδηγήσει όλες τις δομές της και ιδιαίτερα το Γενικό Νοσοκομείο - Κ.Υ. Φιλιατών Θεσπρωτίας, που βρίσκεται στην παραμεθόριο, σε αδυναμία να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες.

Καλούμε λοιπόν την Κυβέρνηση:

· Να καλύψει άμεσα τα κενά που υπάρχουν στις υφιστάμενες δομές Υγείας.

· Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις του Γενικού Νοσοκομείου - Κ.Υ. Φιλιατών Θεσπρωτίας για την καλλίτερη λειτουργία και του Τ.Ε.Π.

· Να μην εγκρίνεται καμμιά μετακίνηση Ιατρικού Προσωπικού χωρίς προηγούμενη αντικατάσταση.

· Να μην επιτραπεί η μετακίνηση προσωπικού εάν και εφόσον δεν έχουν καλυφθεί οι οργανικές θέσεις.

Τέλος καταγγέλλουμε τις επιχειρούμενες πολιτικές παρεμβάσεις για την μετακίνηση νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού από το Γενικό Νοσοκομείο στο Τ.Ε.Π (Ηγουμενίτσα).

Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στο Υπουργείο Υγείας και στους τοπικούς βουλευτές. 


Ο Πρόεδρος του
Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών
Χρήστος Ν. Γκίζας


Read More »
Δήμος Φιλιατών: Ψήφισμα σχετικά με τις μεταθέσεις Ιατρών από το Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ Φιλιατών Θεσπρωτίας. Δήμος Φιλιατών: Ψήφισμα σχετικά με τις μεταθέσεις Ιατρών από το Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ Φιλιατών Θεσπρωτίας. Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018 Rating: 5

Με εθελοντική εργασία, συνεχίζεται η “αναγέννηση” των κατασκηνώσεων Παραμυθιάς

Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018


Με εθελοντική εργασία κυρίως ερετών και δημοτικών υπαλλήλων, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αναγέννηση των κατασκηνώσεων της Παραμυθιάς, 4 χρόνια μετά την παραχώρηση των εγκαταστάσεων από το υπουργείο Παιδείας και για 20 χρόνια.

Σειρά είχε το “ανοιχτό” κτίριο εκδηλώσεων των κατασκηνώσεων, στο οποίο οι εθελοντές, αντικαθιστούν την στέγη, θα σοβατίσουν και θα το εξωραΐσουν, με σκοπό να γίνει λειτουργικό και προς χρήση.

Είχε προηγηθεί η επισκευή και παράδοση προς χρήση του βορειότερου κτηρίου των εγκαταστάσεων καθώς και η περίφραξη του χώρου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της paramythia-online.gr οι κατασκηνώσεις θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά μετα από δεκαετίες, για την διαμονή των πιλότων που θα συμμετέχουν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα αεροπτεριστών που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στην Παραμυθιά τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζουμε πως απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με ημερομηνία ΑΔΑ, 9/5/14 και μετά από αίτημα της Δημοτικής Αρχής, οι κατασκηνώσεις παραχωρήθηκαν στον δήμο για τα επόμενα 20 χρόνια με σκοπό να φιλοξενούνται δωρεάν μαθητές/τριες της περιοχής. 
Διαβάστε από εδώ την σχετική απόφαση


 
Read More »
Με εθελοντική εργασία, συνεχίζεται η “αναγέννηση” των κατασκηνώσεων Παραμυθιάς Με εθελοντική εργασία, συνεχίζεται η “αναγέννηση” των κατασκηνώσεων Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018 Rating: 5

Οι δύο γραμμές της κυβέρνησης και στην Παιδεία - Του Γιώργου Ντάνη

Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018

Η συζήτηση για την συγχώνευση των δύο ΑΕΙ της Ηπείρου που κρατάει εδώ και κάποιους μήνες ανέδειξε τις ρουσφετολογικές αντιλήψεις της Κυβέρνησης ακόμα και στα θέματα της παιδείας. Με την απαξίωση των ακαδημαϊκών κριτηρίων τα οποία επικαλούνται κατά το δοκούν και με αόριστες και γενικόλογες ανακοινώσεις ασκούν την πολιτική των μετα- (ή από-)ρυθμίσεων και στην παιδεία.

Για τα όσα έχουν γίνει με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου έχουν γραφτεί πολλά όπως γράφτηκαν και για το μένος ορισμένων αλλά και την αδιαφορία κάποιων άλλων. Το ίδιο ισχύει και για τις έωλες απόψεις ότι η πρόταση για την μετεξέλιξη του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου σε τμήμα Διαπολιτισμική Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου (Ηπείρου) Ιωαννίνων δεν είναι εφικτή τώρα γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί καθηγητές. Και θέτω ένα ρητορικό ερώτημα: άραγε, στα άλλα τμήματα υπάρχουν;Ας έρθουμε όμως στο νέο επεισόδιο στο σήριαλ της συγχώνευσης και ας μεταφερθούμε σε μια άλλη συγχώνευση, αυτή που προετοιμάζεται στη Θεσσαλία, όπου ξαφνικά αποφασίζεται η ίδρυση δύο νέων τμημάτων και -ω του θαύματος!- το ένα από αυτά είναι τμήμα Γλωσσών και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας με έδρα τον Βόλο.

Εύλογα λοιπόν γεννώνται ερωτήματα για το κατά πόσο η δημιουργία από το μηδέν ενός τμήματος είναι ευκολότερη και απαιτεί λιγότερους πόρους από μία μετεξέλιξη ενός τμήματος στο οποίο υπάρχει μια σημαντική ακαδημαϊκή «μαγιά», με σημαντική μάλιστα εμπειρία, η οποία θα αποτελούσε το καλύτερο ξεκίνημα για το νέο τμήμα. Φαίνεται ότι στην Θεσσαλία εκτιμούν περισσότερο τις Διαπολιτισμικές σπουδές οι οποίες θα συνδεθούν με την τοπική οικονομία και ανάπτυξη και συγκεκριμένα με το λιμάνι του Βόλου.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μεταρρυθμίσεις και ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας δεν γίνονται με πολιτικές & κομματικές παρεμβάσεις ούτε με τις απόψεις «ημετέρων», αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια, αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών και πόρων, στρατηγικό σχεδιασμό και λαμβάνοντας υπόψη τις γεωστρατηγικές παραμέτρους.

Γεώργιος Β. Ντάνης
Μηχανικός Πληροφορικής (MSc)


 
Read More »
Οι δύο γραμμές της κυβέρνησης και στην Παιδεία - Του Γιώργου Ντάνη Οι δύο γραμμές της κυβέρνησης και στην Παιδεία - Του Γιώργου Ντάνη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018 Rating: 5

Σχόλιο του πρώην υποψήφιου Δήμαρχου Φιλιατών κ. Γεώργιου Δάλλα για το ταμειακό έλλειμμα στον Δήμο

Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018


Κύριε Διευθυντά

Παρακαλώ να αποδεχθείτε και να ανεβάσετε το παρακάτω σχόλιο για καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών σας.

Στην δημοσιευόμενη φωτογραφία που σας παρέδωσε ο ......................., προφανώς όχι για να την δώσετε για σχολιασμό στον συμπατριώτη Πέτρο Μίντζα, όπως μου ισχυρίστηκε, συμπεριλαμβάνομαι και εγώ , φαίνονται μάλιστα τα χέρια μου και το κινητό μου τηλέφωνο.
 
Θέλω να σας πληροφορήσω ότι έχω κληθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης, αρχικά του αειμνήστου Κώστα Σκεύη, που συναγωνιστήκαμε στις εκλογές του 2010 και στη συνέχεια τους τέως Δημάρχου Ντουμάζιου Μηνά. 
Αλλά και στην άλλη κατηγορουμένη τέως ταμία Φωτεινή Παπαδοπούλου, την οποία συνάντησα, ύστερα από εφτά χρόνια περίπου, κατά την διάρκεια του πλου, της δήλωσα να με θεωρεί και αυτή ως μάρτυρα υπεράσπισης.

Μπορώ ανά πάσα στιγμή να δώσω αναλυτικά εξηγήσεις κάτω από διαφορετικά φυσικά συνθήκες και όχι μέσω απλού σχολίου σε ένα δημοσιογραφικό σάιτ για τις απόψεις μου για το φερόμενο ταμειακό έλλειμμα στη διαχείριση του Δήμου Φιλιατών.

Συνοπτικά σας επισυνάπτω την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φιλιατών , που μειοψήφησε η παράταξη της οποίας ήμουν επικεφαλής, αν και εγώ απουσίαζα σε εκείνη την συνεδρίαση, για την οποία είχα ζητήσει αναβολή, λόγω υποχρεωτικής μαρτυρίας, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου, κείμενο το οποίο διαμόρφωσα και απέστειλα στους συμβούλους και το οποίο διατυπώθηκε στην απόφαση και που αποτελεί ακόμα και σήμερα την βάση για την εξέταση της επίδικης οικονομικής διαχείρισης.

Φιλικά , 
Μεσολόγγι 11-3-2018 , 
Δάλλας Γεώργιος.
https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%924%CE%A9%CE%A1%CE%A9%CE%97%CE%A6-82%CE%97
Σ.Σ. Προς ενημέρωση των αναγνωστών μας: Στην φωτογραφία που συνόδευε την ανταπάντηση του κ. Μίντζα προς την Δημοτική Αρχή Φιλιατών και την οποία η δημοσιογραφική μας ομάδα κατάφερε και εξασφάλισε, κόψαμε τον κ. Δάλλα διότι δεν τον αναγνωρίσαμε και θεωρήσαμε πως είναι συγγενικό πρόσωπο του κ. Ντουμάζιου και όχι πολιτικό.
Επίσης κ. Δάλλα, αφαιρέσαμε από το σχόλιό σας, το όνομα που κατά εσάς, μας παρέδωσε την φωτογραφία για λόγους δημοσιογραφικού απορρήτου και δεοντολογίας.

Read More »
Σχόλιο του πρώην υποψήφιου Δήμαρχου Φιλιατών κ. Γεώργιου Δάλλα για το ταμειακό έλλειμμα στον Δήμο Σχόλιο του πρώην υποψήφιου Δήμαρχου Φιλιατών κ. Γεώργιου Δάλλα για το ταμειακό έλλειμμα στον Δήμο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018 Rating: 5

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΟΥΛΙΟΥ

Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018


Άλλο ένα εργατικό ατύχημα συνέβη (το δεύτερο σε λίγους μήνες), σε εργαζόμενη της καθαριότητας στον Δήμο Σουλίου . Η Συνάδελφος εργάτρια καθαριότητας ΙΔΟΧ τραυματίστηκε την Παρασκευή το πρωί 9 Μαρτίου κατά την ώρα εργασίας, και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Φιλιατών .

Από την πρώτη στιγμή ως Δ.Σ. εκφράσαμε την αναγκαιότητα ύπαρξης γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας, καθώς και την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα , το πράσινο, ηλεκτροφωτισμό, ύδρευση-αποχέτευση, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με κινδύνους.

Αυτό έχει να κάνει τόσο με εξωτερικούς παράγοντες, όσο και με τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν κυρίως στην υπηρεσία καθαριότητας. Μια υπηρεσία που συνεχώς υποβαθμίζεται από έλλειψη προσωπικού αλλά και υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Ο Δήμος Σουλίου δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση όσον αφορά την υπηρεσία καθαριότητας, καθώς και τη μη τήρηση των όσων η σχετική νομοθεσία προβλέπει για την Υγιεινή και την Ασφάλεια των εργαζομένων, όπως γιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας με ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες.

Και μεταξύ αυτών, η κυβέρνηση εναρμονισμένη πλήρως με τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις της ΕΕ προχωρά στην κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Συμπαραστεκόμαστε στη συνάδελφο και της ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση και γρήγορη επιστροφή στην εργασία της .

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ


 
Read More »
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΟΥΛΙΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΟΥΛΙΟΥ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018 Rating: 5

Μεγάλη δημοσκόπηση από 3 site για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Θεσπρωτία - Ψηφίστε τώρα!!!

Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018

Mέχρι και την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, παρατείνεται λόγο εντόνου ενδιαφέροντος, η μεγάλη δημοσκόπηση για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Θεσπρωτία, σε συνεργασία του thespro.gr, της paramythia-online.gr και των «Νέων των Φιλιατών». 
 
Στην δημοσκόπηση καλείστε να απαντήσετε βαθμολογώντας από το 1, μέχρι το 10, την αποτελεσματικότητα και την γενικότερη εικόνα των 3 δημάρχων της Θεσπρωτίας, των δημοτικών συμβούλων και των τριών δήμων, του αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, του περιφερειάρχη Ηπείρου και των περιφερειακών συμβούλων της Θεσπρωτίας.  
 
Η ψηφοφορία πραγματοποιείται με την αξιοπιστία της google και γι’ αυτο τον λόγο απαιτείται λογαριασμός Gmail, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν εχει πρόσβαση κανένας στα στοιχεία του gmail σας και των προσωπικών σας στοιχείων.  
 
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, θα ανακοινωθούν την Δευτέρα 19 Μαρτίου.


Πάρτε μέρος τώρα στην μεγάλη δημοσκόπηση για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Θεσπρωτία, από ΕΔΩ
 
Read More »
Μεγάλη δημοσκόπηση από 3 site για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Θεσπρωτία - Ψηφίστε τώρα!!! Μεγάλη δημοσκόπηση από 3 site για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Θεσπρωτία - Ψηφίστε τώρα!!! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Εκδήλωση για την ημέρα της γυναίκας

Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018


Με χαρά ελπίζουμε να συναντηθούμε σήμερα Δευτέρα 12 Μαρτίου σε μια ανοιχτή εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας! 
Δεν χρειάζονται συγκεκριμένες ημέρες για να εκτιμήσουμε την ομορφιά και τον πλούτο της ζωής ,το μόνο που χρειάζεται είναι θετική στάση και διάθεση να συνδεθούμε!
Μαζί μπορούμε να περάσουμε ένα όμορφο απόγευμα εστιάζοντας σε αφηγήσεις φροντίδας, δύναμης και αξιοπρέπειας!Ραντεβού λοιπόν στις 18.00 στο καφέ Μetropole!


 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Εκδήλωση για την ημέρα της γυναίκας Ηγουμενίτσα: Εκδήλωση για την ημέρα της γυναίκας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018 Rating: 5

Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΚΕ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018Σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Ηγουμενίτσας επαναλήφθηκε το σκηνικό της αντίστοιχης εκδήλωσης στην Παραμυθιά. Ο γ.γ. γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος μαζί με μια ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων και ακαδημαϊκών προσπάθησαν να μας πείσουν για την αναγκαιότητα της επένδυσης των Energean Οil & Gas και Repsol στην περιοχή μας. Να μας πείσουν ότι καμιά περιβαντολλογική επιβάρυνση, καμιά επίπτωση στην παραγωγική βάση του τόπου δεν θα υπάρξει από τις γεωτρήσεις για την άντληση υδρογονανθράκων. Αντίθετα πολλά θα είναι τα οφέλη τόσο για τον τόπο όσο και για την εθνική οικονομία.

Επανέλαβαν πολλές φορές προσπαθώντας να εξασφαλίσουν την συναίνεση μας ότι ο τρόπος που θα γίνει η εξόρυξη είναι ο ενδεδειγμένος, γιατί έτσι γίνεται σε όλο τον πλανήτη π.χ. στις ΗΠΑ, την Βενεζουέλα ,αλλά και στην Σοβιετική Ένωση παλαιότερα. Αλήθεια από πότε το πρόβλημα είναι το πώς θα γίνει η εξόρυξη; Το πρόβλημα πάντοτε ήταν ποιος και για ποιο σκοπό την κάνει.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών που αποτελούν λαϊκή περιουσία από επιχειρηματικούς ομίλους γιατί στόχος και κριτήριο της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι τα κέρδη των μονοπωλίων και συγκεκριμένα των εταιρειών Energean Οil & Gas και Repsol και όχι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Για το ΚΚΕ υπάρχει ένα βασικό κριτήριο αξιολόγησης κάθε ενεργειακής πολιτικής. Είναι το πώς απαντά κανείς στο κεντρικό ερώτημα, αν η πολιτική αυτή θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες ή την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου, στο αν έχουμε μια ενεργειακή πολιτική που οδηγεί στο να κατοχυρώσει την ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό ή αντίθετα, την αντιμετωπίζει σαν εμπόρευμα. Εξετάζουμε ποιες οικονομικές συνθήκες και ποιοι πολιτικοί όροι μπορούν να διασφαλίσουν την ικανοποίηση αυτών των αναγκών στο σύνολό τους. Δηλαδή για ενεργειακή πολιτική προς όφελος του λαού δεν υπάρχει άλλος δρόμο από την πάλη για την κοινωνικοποίηση όλων των πηγών και υποδομών ενέργειας από την εργατική εξουσία, η αξιοποίηση τους στο πλαίσιο του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού.

Με άλλα λόγια το πρόβλημα δεν είναι γενικά το πετρέλαιο, η ύπαρξη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας. Εμείς δεν είμαστε γενικά κατά των υδρογονανθράκων που άλλωστε αποτελούν λαϊκή περιουσία. Το πρόβλημα είναι ότι οι υδρογονάνθρακες πωλούνται από την κυβέρνηση και το αστικό κράτος στους μονοπωλιακούς ομίλους που επειδή λειτουργούν με μόνο κριτήριο το κέρδος και σε περιβάλλον οξυμμένου ανταγωνισμού, είναι αναπόφευκτο όχι μόνο να μην υπάρχει λαϊκό όφελος αλλά να δημιουργήσουν προβλήματα και πιθανές καταστροφές κατά την εξόρυξη και αξιοποίηση τους. Άρα το ζήτημα είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία και όχι η ίδια η αξιοποίηση των πηγών πλούτου και ενέργειας της χώρας.

Είναι προφανές ότι η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι μέρος της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας για όφελος της αστικής τάξης. Είναι ζήτημα πολιτικό και όχι στενά τεχνοκρατικό ή περιβαλλοντικό.

Αυτό που πρέπει να απαντιέται κάθε φορά είναι: ανάπτυξη για ποιόν, και ποιος την πληρώνει.

Έχουν δίκιο οι κάτοικοι, ειπώθηκε από τους ομιλητές, που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία το κράτος , γιατί «είχαμε ένα κακό κράτος το οποίο τώρα προσπαθούμε να διορθώσουμε». Το κράτος όμως ούτε κακό, ούτε κακό είναι. Είναι απλά ταξικό στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων και των πολυεθνικών. Σαν τέτοιο δεν διορθώνεται ούτε μερεμετίζεται. Μόνο η ανατροπή του μπορεί να φέρει καλό για τα πλατειά λαϊκά στρώματα. Αυτό το κράτος, τοπικό και κεντρικό, έστησε τις εκδηλώσεις για να προωθήσει τα συμφέροντα της REPSOL. Το παράδειγμα του ατυχήματος στον Σαρωνικό δείχνει πολύ καλά τι μπορεί να περιμένει ο λαός από ένα τέτοιο κράτος . Αυτό το κράτος όχι μόνο επιτρέπει σε «σαπάκια» να μεταφέρουν καύσιμα αλλά και μετά το «ατύχημα» να αναθέτει τους ελέγχους τους σε ιδιωτικούς νηογνώμονες.

Τα πολλαπλά παραδείγματα καταστροφής του περιβάλλοντος (ατυχήματα ΕΛΠΕ, Σαρωνικός κ.α.) δείχνουν πως η προστασία του περιβάλλοντος δεν χωράει στο πλαίσιο του αδυσώπητου ανταγωνισμού των καπιταλιστικών οικονομιών, στην περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ που πολλοί επικαλούνται ως σωτηρία. Για τη Repsol άλλωστε υπάρχουν στοιχεία ότι το διάστημα 2006-2010 είχε 6.995 περιστατικά διαρροών, παγκοσμίως.

Το πετρέλαιο ειπώθηκε ότι είναι εθνικός πλούτος. Για αυτό και εμείς επιμένουμε ότι δεν πρέπει να ξεπουληθεί μέσα στο γενικότερο ξεπούλημα. Οι υδρογονάνθρακες εξορύσσονται μόνο μία φορά. Η απόληψη τους σήμερα για να κερδίσουν μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι ισοδυναμεί με αποστέρηση ενός αποθέματος κρίσιμου για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Πρόκειται ουσιαστικά για κλοπή του μέλλοντος των παιδιών και των εγγονιών μας.

Η χώρα και ο λαός θα έχει πολλά οφέλη από αυτή την «επένδυση» ειπώθηκε. Φέρανε δε σαν παράδειγμα ότι θα δοθεί 5% στην Τοπική Διοίκηση Α και Β βαθμού καθώς και για την «κοινωνική ασφάλιση». Δεν γνωρίζουν άραγε οι εισηγητές ότι και με αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μειώνεται συνεχώς η χρηματοδότηση στην Τ.Δ. με σκοπό να οδηγούνται οι υπηρεσίες της προς ιδιωτικοποίηση; Αυτοί δεν προπαγανδίζουν την «οικονομική αυτοτέλεια» της Τ.Δ.; Η μήπως δεν γνωρίζουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει με τα μνημόνια και τους νόμους που έχουν ψηφίσει για μείωση έως και κατάργηση της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού; Το δε ασφαλιστικό σύστημα των τριών πυλώνων που προπαγανδίζει ο ΣΕΒ, ευαγγελίζεται η ΝΔ και Ε.Ε. και προωθεί η κυβέρνηση είναι γνωστό ότι προωθεί την ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού.

Αλήθεια τα όποια τα κέρδη προκύψουν από την «επένδυση» ποιος θα τα ελέγχει; Η ΕΔΕΥ Α.Ε. με τα μόλις 12 άτομα προσωπικό όπως αναφέρθηκε;

Δεν μας αναφέρθηκαν τα οφέλη που θα έχουν τα λαϊκά στρώματα από αυτήν την επένδυση. Θα έχουμε φθηνότερα καύσιμα για θέρμανση, για μεταφορά; Σε μια αγροτική περιοχή σαν την δική μας, οι αγρότες θα έχουν μειωμένη τιμή στα καύσιμα,όπως έχουν οι εφοπλιστές; Οι εργαζόμενοι με τι εργασιακό καθεστώς θα εργάζονται;

Τέλος κουβέντα δεν ειπώθηκε για τις επιπτώσεις στην παραγωγική και αναπτυξιακή προοπτική του τόπου από την εξόρυξη. Τι θα γίνει αν τελικά βρεθούν υδρογονάνθρακες και αρχίσει η παραγωγή σε χωράφια με τα μανταρίνια, δίπλα στα ιχθυοτροφεία, η σε τουριστικά μέρη; Τι θα γίνει με την διύλιση του πετρελαίου και την μεταφορά του; Σε ποιο λιμάνι άραγε; Τα έχουμε αντιμετωπίσει αυτά τα διλλήματα πριν από λίγα χρόνια, με τον σχεδιασμό για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στις τουριστικές παραλίες Συβότων και Πέρδικας.

Τέτοια ζητήματα εμείς πιστεύουμε ότι μόνο με ένα τρόπο λύνονται. Με τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό. Τέτοιος όμως δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στην αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής όπου αντιπαρατίθενται και ανταγωνίζονται τα συμφέροντα διάφορων επιχειρηματικών ομίλων.

Το ζήτημα είναι να μη στοιχηθούν οι κάτοικοι και εργαζόμενοι με καμία πλευρά των επιχειρηματικών συμφερόντων που σήμερα ανταγωνίζονται στην περιοχή. Να μπει ως κριτήριο το σύνολο των αναγκών και όχι περιορισμένα το περιβάλλον. Άλλωστε και η δράση των ομίλων στον τουρισμό, στις ΑΠΕ, την πτηνοτροφία κλπ., έχει και αυτή επιπτώσεις στο περιβάλλον( άναρχη δόμηση, πυρκαγιές κλπ). Άλλωστε η υποκρισία φαίνεται από το γεγονός ότι η προώθηση της καπιταλιστικής ανάπτυξη προβλέπει την άρση των περιβαλλοντικών ζητημάτων- εμποδίων στις αδειοδοτήσεις μεγάλων επενδύσεων (fast truck). Γι αυτό έχει σημασία να κατανοηθεί ότι το πρόβλημα είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία και όχι ο ορυκτός πλούτος της χώρας.

Η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας εντάσσεται στο σκληρό ανταγωνισμό καπιταλιστικών χωρών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τον ενεργειακό και ευρύτερο έλεγχο των αγορών της περιοχής. Τον ανταγωνισμό ΕΕ και ΗΠΑ με την Ρωσία, την προσπάθεια να απεξαρτηθεί η ΕΕ από τη Ρωσία, στην ενεργειακή τροφοδοσία. Η κυβέρνηση υψώνει τη σημαία της γεωπολιτικής αναβάθμισης και του κύριου φορέα υλοποίησης των σχεδίων ΗΠΑ- ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων, προς όφελος και της αστικής τάξης που επιχειρεί την τελευταία 15ετία να μετεξελιχθεί σε ενεργειακό δίαυλο. Παίζει με τη φωτιά σε μια περίοδο που αυξάνεται ο κίνδυνος διαμελισμού κρατών και στα Βαλκάνια επαναχάραξης συνόρων, γενίκευσης των πολεμικών αναμετρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει τις συμβάσεις παραχώρησης χωρίς να έχει προχωρήσει η διαδικασία ανακήρυξης και οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ (π.χ. στην περιοχή μας με την Αλβανία). Τις τελευταίες μέρες συζητιέται η υπογραφή της ΑΟΖ, στο πλαίσιο της ευρωαταλαντικής ολοκλήρωσης των Βαλκανίων. Δηλαδή να κλείσει το ζήτημα και να προχωρήσει η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Παράλληλα επανέρχεται από την πλευρά της Αλβανίας το θέμα των «Τσάμηδων» και εντείνεται η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, η οποία έχει ισχυρούς δεσμούς με το μουσουλμανικό στοιχείο της Αλβανίας. Δηλαδή ο κίνδυνος υπόσκαψης μειονοτικών και εθνικιστικών ζητημάτων, στη βάση του ανταγωνισμού για τα ενεργειακά, είναι μεγάλος. Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας δείχνουν ότι οι δρόμοι του πετρελαίου είναι βαμμένοι με αίμα των λαών.

Δεν συμφωνούμε στην παραχώρηση της άδειας και την εξόρυξη των υδρογονανθράκων για όλους τους παραπάνω λόγους και όχι μόνο για τα περιβαλλοντικά. Για αυτό το ΚΚΕ καταψήφισε στη βουλή τις συμβάσεις παραχώρησης στους ομίλους στην Ήπειρο και αλλού. Για αυτό οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν σε όλους του δήμους, που μπήκε ως θέμα συζήτησης η παραχώρηση αδειών στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ξέρουμε σε όλους τους κλάδους τι σημαίνει δράση των μονοπωλίων. Καμία αστική κυβέρνηση και κανένας αστικός θεσμός (π.χ. ΕΕ) δεν μπορεί ουσιαστικά να υποχρεώσει το κεφάλαιο να λειτουργήσει με όρους που αντιστρατεύονται το σκοπό της κερδοφορίας. Άλλωστε γνωρίζουμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για τον κλάδο της ενέργειας είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας των ομίλων.

Το ζήτημα της υπεράσπισης του πλούτου και της αξιοποίησης του προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών μπορεί να γίνει αποτελεσματικά μέσα από το εργατικό κίνημα, τα σωματεία, του φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των Μ.Φ. του τόπου μας. Αυτό το κοινωνικό μέτωπο μπορεί με αποφασιστικότητα να αντιπαλέψει αυτές τις εξελίξεις γιατί αυτές είναι ενταγμένες στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Δεν αποτελούν ένα ξεκομμένο θέμα, έξω από τη συνολική επίθεση στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Στο στόχαστρο πρέπει να μπει ο πραγματικός εχθρός (μονοπώλια, κυβέρνηση, αστικό κράτος, ΕΕ- ΝΑΤΟ). Προτάσσουμε πλαίσιο πάλης με το σύνολο των αναγκών μας:

ü Παλεύουμε για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αντίσταση στον αστικό ενεργειακό σχεδιασμό.

ü Διασφάλιση της κάλυψης των λαϊκών αναγκών στην ενέργεια. Αυξήσεις στα επιδόματα θέρμανσης, κατάργηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα καύσιμα, αφορολόγητο πετρέλαιο στους φτωχούς αγρότες όπως στους εφοπλιστές, ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για τη θέρμανση στα σχολεία.

ü Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την πώληση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας

ü Σταθερή εργασία, με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου

ü Προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας με βάση τις σύγχρονες γνώσεις και τεχνικές

ü Απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, επεμβάσεις και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ και ΕΕ).

Αυτός ο δρόμος πάλης μπορεί να ακυρώσει σχέδια, να φοβίσει, να καθυστερήσει, να ανοίξει δρόμο για ουσιαστικές ανατροπές και αλλαγές από το πλήρες καπιταλιστικό αδιέξοδο που βρισκόμαστε σήμερα.

Read More »
Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΚΕ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΚΕ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018 Rating: 5

Σελίδες