Οι 50 επιχειρήσεις που πήραν σήμα της «Πολιτιστικής Διαδρομής»

Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021
Οι 50 επιχειρήσεις που πήραν σήμα της «Πολιτιστικής Διαδρομής»Σε ένα πρωτοποριακό εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα που συνδέει το τοπικό επιχειρείν με την πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου, προχώρησαν oι επιχειρήσεις της Ηπείρου.

Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο που εμπνέεται και εργάζεται με στόχο την ανάπτυξη εστιών ποιότητας κατά μήκος της Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων.

Στις 27/9 αποστάλθηκαν ψηφιακά από τον DMO της Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, την Ήπειρος Α.Ε., τα ”Σήματα” Πιστοποίησης της Διαδρομής, στις 50 πρώτες επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ένταξης και αποτελούν πλέον επίσημα μέλη του cluster.

Επίσης, μαζί με το πιστοποιητικό, δόθηκε πρόσβαση στις επιχειρήσεις και στο ψηφιακό PRESS KIT της Πολιτιστικής Διαδρομής με σχετικό υλικό Μarketing της Περιφέρειας.

Το προσεχές διάστημα αναμένονται νέες δράσεις από την ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε, ώστε κλείσει να ο 1ος κύκλος πιστοποίησης των επιχειρήσεων για το cluster και να ανοίξει ο νέος κύκλος εγγραφών.

Δείτε τη λίστα των 50 επιχειρήσεων εδώ
Read More »
Οι 50 επιχειρήσεις που πήραν σήμα της «Πολιτιστικής Διαδρομής» Οι 50 επιχειρήσεις που πήραν σήμα της «Πολιτιστικής Διαδρομής» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021 Rating: 5

Θετικές οι εντυπώσεις από τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση ANUGA

Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021
Θετικές οι εντυπώσεις από τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση ANUGA


Ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης ενημέρωσε επίσης τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση ANUGA, η οποία εντάσσεται στην στρατηγική της για την εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων.


«Για πρώτη φορά- εξήγησε- μετά την εποχή του κορωνοϊού, επισκέπτονταν την Έκθεση μόνο έμποροι και μάλιστα με ακριβό εισιτήριο. Από την Ήπειρο συμμετείχαν 13 επιχειρήσεις, από διάφορους κλάδους (ελαιόλαδο, τυροκομικά, μπακλαβαδάκια). Συνολικά στην έκθεση συμμετείχαν 200 ελληνικές εταιρείες και για πρώτη φορά περάσαμε τους Ιταλούς. Ήταν σοβαρή παρουσία από ελληνικής πλευράς και πήγαν πολύ καλά οι συζητήσεις με τους εμπόρους».
Read More »
Θετικές οι εντυπώσεις από τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση ANUGA Θετικές οι εντυπώσεις από τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση ANUGA Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021 Rating: 5

Χρηματοδότηση νοσοκομείων από την Περιφέρεια για προμήθεια εξοπλισμού

Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021
Χρηματοδότηση νοσοκομείων από την Περιφέρεια για προμήθεια εξοπλισμού


Τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τρία νοσοκομεία ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου για την προμήθεια λοιπού εξειδικευμένου εξοπλισμού, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου COOFHEA2 του προγράμματος Interreg V/A Ελλάδα- Ιταλία 2014-2020.

Συγκεκριμένα οι αποφάσεις αφορούν:
· Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, για με προϋπολογισμό € 1.256.000.
· Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης , μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας, με προϋπολογισμό € 184.000.
· Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Φιλιατών, με προϋπολογισμό € 136.550
Read More »
Χρηματοδότηση νοσοκομείων από την Περιφέρεια για προμήθεια εξοπλισμού Χρηματοδότηση νοσοκομείων από την Περιφέρεια για προμήθεια εξοπλισμού Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021 Rating: 5

Ξεκινά η σύνταξη της μελέτης αντικατάστασης εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Δ.Ε. Δήμου Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021
Ξεκινά η σύνταξη της μελέτης αντικατάστασης εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Δ.Ε. Δήμου Ηγουμενίτσας


=
Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας προχώρησε σε υπογραφή σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία ΘΑΛΗΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Ε. για την ανάθεση εκπόνησης του έργου «Μελέτη αντικατάστασης εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Δ.Ε. Δήμου Ηγουμενίτσας», αρχικού προϋπολογισμού 740.230,23€, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Την σύμβαση υπέγραψαν για την ΔΕΥΑΗ ο Πρόεδρος της, κ. Σωτήριος Γ. Μήτσης και για την ανάδοχο μελετητική εταιρεία ο εκπρόσωπός της, παρουσία του Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑΗ κ. Ιωάννη Γεωργόπουλου.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Σωτήριος Γ. Μήτσης δήλωσε σχετικά:


«Με την υπογραφή σύμβασης της παρούσας μελέτης και των εξ’ αυτής παραγόμενων αποτελεσμάτων - έργων συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 40.000.000€, η ΔΕΥΑΗ στοχεύοντας στην αειφόρο ανάπτυξη και ποιότητα ζωής των πολιτών, δρα εκσυγχρονιστικά και στοχευμένα, μεθοδεύοντας την εξολοκλήρου αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς και στοχευμένες παρεμβάσεις στο σύνολο των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας. Αγωγοί που λόγω παλαιότητας, αυξημένης ζήτησης και αυξομείωσης της πίεσης εμφανίζουν αστοχίες-διαρροές, πρόκειται να αντικατασταθούν για την κάλυψη των νέων χωρικών, πληθυσμιακών και κοινωνικών δεδομένων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στον Δήμο μας.

Η ΔΕΥΑΗ αποδεικνύει ότι οι χρηματοδοτήσεις που επιτυγχάνονται με την ικανοποίηση αυστηρών κριτηρίων, δεν μένουν στην αποτύπωση αριθμών, αλλά συνδέονται ευθέως με έργα ποιότητας που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών».
Read More »
Ξεκινά η σύνταξη της μελέτης αντικατάστασης εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Δ.Ε. Δήμου Ηγουμενίτσας Ξεκινά η σύνταξη της μελέτης αντικατάστασης εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Δ.Ε. Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021 Rating: 5

Δωρεάν ...ψηλάφηση μαστού στο Νοσοκομείο Φιλιατών - Δεν δουλεύει άραγε ο μαστογράφος;

Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021
Δωρεάν ...ψηλάφηση μαστού στο Νοσοκομείο Φιλιατών - Δεν δουλεύει άραγε ο μαστογράφος;


Η 25η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο κακοήθες νεόπλασμα των γυναικών στον δυτικό πολιτισμό και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο.

Υπολογίζεται ότι μία στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ελλάδα η συχνότητά του έχει αυξηθεί και υπολογίζεται σε 5000 νέες περιπτώσεις ετησίως. Οι 2000 από αυτές, πεθαίνουν. Κάθε 2,5 εργάσιμες ώρες γίνεται μία νέα διάγνωση ενώ κάθε 6 εργάσιμες ώρες μία γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του μαστού.

Η Γυναικολογική Κλινική του ΓΝ – ΚΥ Φιλιατών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του μαστού θα λειτουργήσει εκτάκτως την ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Εξωτερικό Ιατρείο για τον Προληπτικό Έλεγχο του μαστού (ψηλάφηση μαστού και ενημέρωση των γυναικών) .

Καλέστε για να κλείσετε το ραντεβού σας τα τηλέφωνα: 2664360228 και 2664360284 . 
Πληροφορίες τηλ: 2664360220

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΟΥΡΑΣ
Read More »
Δωρεάν ...ψηλάφηση μαστού στο Νοσοκομείο Φιλιατών - Δεν δουλεύει άραγε ο μαστογράφος; Δωρεάν ...ψηλάφηση μαστού στο Νοσοκομείο Φιλιατών - Δεν δουλεύει άραγε ο μαστογράφος; Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021 Rating: 5

Μικρής έκτασης μόλυνση από βύθιση ψαρόβαρκας στο λιμανάκι της Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021

Μικρής έκτασης μόλυνση από βύθιση ψαρόβαρκας στο λιμανάκι της Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)


Μικρής έκτασης μόλυνση σημειώθηκε, από διαρροή καυσίμων ψαρόβαρκας η οποία ημιβυθίστηκε στο λιμανάκι της Ηγουμενίτσας το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thespro.gr, η ψαρόβαρκα ήταν εγκαταλειμμένη και για το κίνδυνο να προκληθεί μόλυνση, είχε ενημερωθεί εδώ και μήνες το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας από άλλους ψαράδες, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούν και να την απομακρύνουν.

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες και στα βίντεο, από τη δεξαμενή καυσίμου της βάρκας, υπήρξε διαρροή πετρελαίου.

Με αρκετή ώρα καθυστέρηση ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, τοποθέτησε πλωτό φράγμα ενώ τοποθετήθηκαν και ειδικές πετσέτες συλλογής των καυσίμων.

Read More »
Μικρής έκτασης μόλυνση από βύθιση ψαρόβαρκας στο λιμανάκι της Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Μικρής έκτασης μόλυνση από βύθιση ψαρόβαρκας στο λιμανάκι της Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021 Rating: 5

67 τα σημερινά κρούσματα στην Ήπειρο

Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021
67 τα σημερινά κρούσματα στην ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 3
ΠΕ Θεσπρωτίας 4
ΠΕ Ιωαννίνων 56
ΠΕ Πρέβεζας 4


Read More »
67 τα σημερινά κρούσματα στην Ήπειρο 67 τα σημερινά κρούσματα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021 Rating: 5

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021
Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου ΘεσπρωτίαςΚαλείστε να συμμετέχετε στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20.10.2020 και ώρα 18:00, μέσω της εφαρμογής WEBEX (σε σύνδεσμο που θα σας σταλεί το επόμενο διάστημα), με θέματα ημερησίας διάταξης τα παρακάτω:

1ον : Έγκριση Πρακτικών προηγούμενης συνεδρίασης ΔΣ.

2ον : Ενημέρωση για τις δραστηριότητες της Δ.Ε. από το προηγούμενο Δ.Σ.
Εισηγητής ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

3ον : Ενημέρωση εκπροσώπων Επιμελητηρίου για την συμμετοχή τους σε Επιτροπές.

4ον : Έγκριση Γ’ Τροποποίησης Προϋπολογισμού 2021
Εισηγητής ο κ. Κων/νος Καλιαμούρης, Οικ. Επόπτης του Επιμελητηρίου.

5ον : Καθορισμός προαιρετικών συνδρομών Έτους 2021.
Εισηγητής ο κ. Κων/νος Καλιαμούρης, Οικ. Επόπτης

6ον : Έγκριση Προϋπολογισμού Έτους 2021.
Εισηγητής ο κ. Κων/νος Καλιαμούρης, Οικ. Επόπτης του Επιμελητηρίου.

7ον : Τρέχοντα θέματα.
Read More »
Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021 Rating: 5

21 πρόστιμα για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021
21 πρόστιμα για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο Στο πλαίσιο ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (14-10-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (21) παραβάσεις.

Ειδικότερα βεβαιώθηκαν:

(13) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους -300- ευρώ, ως εξής:
-1- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
-11- στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
-1- στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

(8) παραβάσεις σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων με την επιβολή ισάριθμων προστίμων των -300- ευρώ για μη χρήση μάσκας από εργαζομένους και πελάτες καταστημάτων, ως εξής:
-3- στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
-3- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
-1- στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
-1- στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Read More »
21 πρόστιμα για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο 21 πρόστιμα για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021 Rating: 5

Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης – Οι τιμές διάθεσης του στους καταναλωτές

Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021
Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης – Οι τιμές διάθεσης του στους καταναλωτές


Κοντά στο 1,14 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα σήμερα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης, τιμή που είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι όταν η εκκίνηση της περιόδου θέρμανσης έγινε στα 0,8 ευρώ.

Ωστόσο σύμφωνα με πηγές της αγοράς το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι περιορισμένο, είτε επειδή η πλειονότητα διαθέτει απόθεμα πετρελαίου από την περυσινή περίοδο και δεν βιάζεται να προχωρήσει σε ανεφοδιασμό, είτε επειδή ελπίζουν σε καλύτερες τιμές το επόμενο διάστημα. Κάτι που εξαρτάται από την εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου.

Σημειώνεται ότι στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, τον περασμένο Απρίλιο η τιμή του πετρελαίου διαμορφώθηκε κοντά στο 1 ευρώ.

Οι τιμές αυτές αφορούν παραδόσεις πάνω από 1.000 λίτρα στα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ σε περιοχές όπου το κόστος μεταφοράς είναι αυξημένο (πχ νησιά) και για μικρότερες ποσότητες η τιμή είναι έως και 10 λεπτά ανά λίτρο υψηλότερη.

Σημαντικό τμήμα των ανατιμήσεων αντισταθμίζεται από το αυξημένο σε σχέση με πέρυσι επίδομα θέρμανσης το οποίο εκτός από το πετρέλαιο χορηγείται και σε όσους θερμαίνονται με φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα (πέλετ).

Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. 

Συγκεκριμένα:

-Στο ρεύμα θα καταβληθεί επιδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης, ίση με 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα. Έτσι, η επιδότηση διαμορφώνεται σε 18 ευρώ το μήνα (από 9 ευρώ που ήταν με βάση τις αρχικές εξαγγελίες). Η χρηματοδότηση του μέτρου θα προέλθει κυρίως από τα έσοδα του Δημοσίου από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, Για καταναλώσεις από 300 – 600 κιλοβατώρες αναμένεται η παροχή πρόσθετων εκπτώσεων από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή 24 ευρώ το μήνα.

-Στο φυσικό αέριο ανακοινώθηκε από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η χορήγηση έκπτωσης 15 % προς τους πελάτες της, προκειμένου να την μετακυλίσουν στους τελικούς καταναλωτές. Η τιμή του φυσικού αερίου για οικιακή κατανάλωση από μεγάλο προμηθευτή διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στα 0,05401 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0155 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2020.

Read More »
Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης – Οι τιμές διάθεσης του στους καταναλωτές Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης – Οι τιμές διάθεσης του στους καταναλωτές Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021 Rating: 5

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας - Πολυαφιέρωμα στους Ηπειρώτες εικαστικούς και λογοτέχνες

Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021
Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας - Πολυαφιέρωμα στους Ηπειρώτες εικαστικούς και λογοτέχνες


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας προκειμένου να καταστήσει όλους τους Ηπειρώτες/σσες κοινωνούς του σπουδαίου πνευματικού έργου που παρουσιάζουν σύγχρονοι αλλά και παλαιότεροι δημιουργοί του τόπου μας, προετοίμασε το πολυαφιέρωμα με τον τίτλο: «Ηπειρώτες Εικαστικοί και Λογοτέχνες».

Η υλοποίηση του σχεδιασμού, όπως ενημερώσαμε και με προηγούμενα Δελτία Τύπου, συμπεριλαμβάνει δύο φάσεις: τη διαδικτυακή ανάπτυξή του και τη δια ζώσης πραγματοποίηση.

Βρισκόμαστε ήδη στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18/10/2021, και ώρα 13.00΄. Θα αναρτηθεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα (site) με ηλεκτρονική διεύθυνση https://draseis.panepirotiki.gr“και θα είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες.

Στο διαδικτυακό σκέλος του Πολυαφιερώματος συμμετέχουν ήδη 132 Ηπειρώτες εικαστικοί δημιουργοί και 100 Ηπειρώτες λογοτέχνες. Παίρνουν μέρος επίσης έξι Μουσεία και Πινακοθήκες της Ηπείρου με αντικείμενο τις εικαστικές τέχνες και τρία σπουδαία Ηπειρωτικά πνευματικά Ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών ΕΗΜ και η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων ΙΛΕΤ. Το εύρος και η ποιότητα των συμμετοχών αποτελεί παρακαταθήκη ευρύτερης αξίας και προοπτικής, φιλοδοξώντας να αναδείξει τον πλούτο και την ποικιλία του καλλιτεχνικού δυναμικού και να τονώσει τη σχέση του με την αποδημία.

Η ΠΣΕ με όλα τα δυνατά μέσα θα ενημερώσει τους πατριώτες και θα παρουσιάσει την σπουδαιότητα του έργου αυτού. Παρακαλεί όλα τα Σωματεία-Αδελφότητες να ενημερώσουν τα μέλη τους.

Με την ελπίδα της ουσιαστικής ανταπόκρισης των αδελφοτήτων προχωράμε με δύναμη και αισιοδοξία.
Read More »
Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας - Πολυαφιέρωμα στους Ηπειρώτες εικαστικούς και λογοτέχνες Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας - Πολυαφιέρωμα στους Ηπειρώτες εικαστικούς και λογοτέχνες Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021 Rating: 5

Γεύματα για μαθητές 55 σχολείων της Ηπείρου - Που θα δοθούν

Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021
Γεύματα για μαθητές 55 σχολείων της Ηπείρου - Που θα δοθούνΣε 55 Δημοτικά Σχολεία της Ηπείρου θα χορηγηθούν φέτος γεύματα στους μαθητές. Τα σχολεία αυτά βρίσκονται στις Περιφερειακές Ενότητας Άρτας, Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων ενώ για μία ακόμη χρονιά δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα κανένα σχολείο του Νομού Πρέβεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν αιτήματα είχαν υποβληθεί από τον Δήμο Πρέβεζας και τον Δήμο Ζηρού ωστόσο δεν κινήθηκε η διαδικασία ώστε να περιληφθούν σχολεία.

Τα σχολεία που δοθούν γεύματα είναι τα ακόλουθα:


Περιφερειακή Ενότητα Άρτας
1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 9ο Δημοτικό Άρτας, Δημοτικό Σχολείο Αγίου Σπυρίδωνα, Αγίων Αναργύρων, Αμμοτόπου, Ανέζας, Γαβριάς, Γραμμενίτσας, Ελεούσας, Καλαμιάς, Καλοβάτου, Καμπής, Κιρκιζατών, Κορφοβουνίου, Κωστακιών, Ράχης και Χαλκιάδων.

Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας
Ειδικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, 2ο, 3ο, 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, Γρακοχωρίου, Μαργαριτίου, Νέας Σελεύκειας, Παραποτάμου, Πλαταριάς, Γλυκής, Νεράιδας, Ξηρολόφου και 2ο Δημοτικό Φιλιατών.

Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων
1ο, 2ο και 4ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, 3ο, 4ο, 6ο, 9ο, 10ο, 13ο, 16ο, 24ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας Ιωαννίνων, 2ο Δημοτικό Ανατολής, Ασβεστοχωρίου, Δροσοχωρίου, Κατσικά, Κουτσελιού, Λογγάδων, 1ο Δημοτικό Μαρμάρων, Μπάφρας- Νεοκαισάρειας και 1ο Δημοτικό Περάματος.
Read More »
Γεύματα για μαθητές 55 σχολείων της Ηπείρου - Που θα δοθούν Γεύματα για μαθητές 55 σχολείων της Ηπείρου - Που θα δοθούν Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021 Rating: 5

Το δικό του χώρο απέκτησε ο όμιλος απόδοσης τιμών και ιστορικής αναβίωσης Σουλίου

Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021
Το δικό του χώρο απέκτησε ο όμιλος απόδοσης τιμών και ιστορικής αναβίωσης ΣουλίουΜε ομόφωνη απόφαση το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σουλίου, κατά την τελευταία συνεδρίαση:
Εγκρίνει τη δωρεάν παραχώρηση για δέκα ( 10 ) χρόνια, τη χρήση της <αίθουσας φιλοξενίας του δασκάλου > του πρώην Δημοτικού Σχολείου της Τ.Κ. Σαμονίδας Δήμου Σουλίου, στο Σωματείο με την επωνυμία < ΟΜΙΛΟΣ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ – ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΣΟΥΛΙΟΥ> με έδρα την Τ.Κ. Σαμονίδας του Δήμου Σουλίου, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για την στέγαση του υπό τους κάτωθι όρους και περιορισμού:
Το Σωματείο με την επωνυμία < ΟΜΙΛΟΣ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ – ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΣΟΥΛΙΟΥ > υποχρεούται να παραδώσει άμεσα την αίθουσα , οποτεδήποτε του ζητηθεί απροφάσιστα, ανεξαρτήτως ή όχι της λήξεως της δεκαετίας και πάντως μετά την λήξη αυτής.
Η εκτέλεση των όποιων εργασιών διαμόρφωσης, επισκευής ή συντήρηση της αίθουσας θα γίνονται με δαπάνες του Σωματείου με την επωνυμία <ΟΜΙΛΟΣ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ – ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΣΟΥΛΙΟΥ > και αφού προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη κα έγκριση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Σουλίου.
Η καθαριότητα του χώρου θα γίνεται με φροντίδα και μ ε δαπάνη του Σωματείου με την επωνυμία < ΟΜΙΛΟΣ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ – ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΣΟΥΛΙΟΥ >
Απαγορεύεται ρητά η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο αλλοίωση του χώρου και η παραχώρηση ή η εκμίσθωση του σε τρίτον, χωρίς προηγούμενη έγκριση του Δήμου Σουλίου
Το Σωματείο με την επωνυμία < ΟΜΙΛΟΣ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ – ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΣΟΥΛΙΟΥ > υποχρεούται να καταβάλλει τις αναλογούσες στην χρήση δαπάνες προς τους Οργανισμούς κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ύδρευση)
Κάθε παράβαση των όρων του παρόντος εκ μέρους του Σωματείου με την επωνυμία < ΟΜΙΛΟΣ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ – ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΣΟΥΛΙΟΥ > θεωρείται ουσιώδης και συνεπάγεται την πρόωρη λήξη της παρούσας σύμβασης, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 185 του Ν. 3463/2006.
Read More »
Το δικό του χώρο απέκτησε ο όμιλος απόδοσης τιμών και ιστορικής αναβίωσης Σουλίου Το δικό του χώρο απέκτησε ο όμιλος απόδοσης τιμών και ιστορικής αναβίωσης Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021 Rating: 5

Το μετέωρο βήμα για τους ΣΜΑ εν μέσω αυτοδιοικητικών αντιπαραθέσεων

Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021
Το μετέωρο βήμα για τους ΣΜΑ εν μέσω αυτοδιοικητικών αντιπαραθέσεων


Σε ένα μετέωρο βήμα, όπως όλα δείχνουν, αποφάσισε να προχωρήσει κατά πλειοψηφία η Διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου. Κι αυτό αφορά στο νέο διαγωνισμό, τον τρίτο μετά την ακύρωση των δύο προηγουμένων, για την λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης.

Η απόφαση ελήφθη μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση του σώματος χωρίς ωστόσο στην διάρκεια αυτής να αποσαφηνιστούν κρίσιμα ζητήματα που απορρέουν από δύο βασικά κείμενα που θα πρέπει να αποτελούν και την βάση για τον διαγωνισμό.

Το πρώτο αφορά στην προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί με την Περιφέρεια Ηπείρου για την κατασκευή των έργων των σταθμών μεταφόρτωσης και την προμήθεια του εξοπλισμού τους και το δεύτερο τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την πράξη ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ.

Διέξοδο στα αδιέξοδα που έχουν προκληθεί θα μπορούσε να αποτελέσει η πρόταση που κατατέθηκε από τον Δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να πέσουν οι τόνοι από όλες τις πλευρές, να γίνει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, να αποσαφηνιστούν ζητήματα και να προχωρήσει ο διαγωνισμός χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος.

Σε πολύ χαμηλούς τόνους κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του Δήμου Ιωαννιτών οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη τήρησης των όρων της προγραμματικής σύμβασης κατά την δοκιμαστική λειτουργία και με την τοποθέτηση αυτή δεν άφησαν περιθώρια να τους χρεώσουν –όπως συνέβη στο παρελθόν- αμφισβήτηση του οργάνου ενώ κοινό μέτωπο εναντίον του Περιφερειάρχη φάνηκε από τους αυτοδιοικητικούς της Άρτας και της Θεσπρωτίας.

Η πλειοψηφία των μελών του ΦΟΔΣΑ, με αρκετές όμως αρνητικές ψήφους και «παρών» αποφάσισε να προχωρήσει στον τρίτο διαγωνισμό, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν οι παρατηρήσεις της Περιφέρειας όπως και η προειδοποίηση του Περιφερειάρχη ότι θα προσφύγει για την ακύρωσή του.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Καλαντζής άφησε αιχμές για την Αποκεντρωμένη που ακύρωσε τον διαγωνισμό ενώ υποστήριξε ότι από την Περιφέρεια ή την Διαχειριστική Αρχή δεν εστάλη κανένα έγγραφο με υποδείξεις ή για δεσμεύσεις που υπάρχουν.

Επίσης σημείωσε ότι ο κίνδυνος απένταξης του έργου δεν αφορά τον Φορέα αλλά την Περιφέρεια που ενέταξε και εκτελεί το έργο.

«Η Αποκεντρωμένη μπήκε σε έλεγχο σκοπιμότητας και δε περιορίστηκε σε έλεγχο νομιμότητας. Οι προθέσεις της ήταν να βρει κάτι ώστε να ακυρώσει το διαγωνισμό» ανέφερε ο κ. Καλαντζής ενώ ζήτησε από όλα τα μέλη του ΦΟΔΣΑ να γίνει σαφές ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων.

Εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας ανέφερε ότι ήδη έχουν χαθεί δύο χρόνια και έκανε γνωστό ότι θα πρέπει να τηρηθούν όσα προβλέπονται από την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια. «Για τον Δήμο Ιωαννιτών δεν αλλάζει κάτι με το νέο διαγωνισμό και ως εκ τούτου εμμένουμε στην θέση μας», ανέφερε.

Πολιτικό χαρακτήρισε το θέμα ο Δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης, δείχνοντας προς την Περιφέρεια Ηπείρου. Τόσο στην αρχική του τοποθέτηση όσο και σε δευτερολογία τόνισε ότι τα απορρίμματα αποτελούν αρμοδιότητα των Δήμων. Σε άλλο σημείο του ανέφερε ότι θα πρέπει να ζητηθούν εξηγήσεις από την Αποκεντρωμένη για την ακύρωση του διαγωνισμού.

Πολιτικό χαρακτήρισε το θέμα και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος ζητώντας από την Περιφέρεια να επιτρέψει στους δήμους να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό τους. «Αν δεν το θέλουν, ας πάρει τα σκουπίδια η Περιφέρεια, ας βάλει και τα ανταποδοτικά.. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος του διαβαθμιδικού φορέα».

Ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς ανέφερε ότι οι περιφερειακοί δήμοι καταβάλλουν τεράστια ποσά για τα απορρίμματα και υποστήριξε με την σειρά του ότι το θέμα είναι πολιτικό και αφορά στο ποιος θα διαχειριστεί το οικονομικό κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Επίθεση κατά ορατών και… αοράτων έκανε η δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση, υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι με τρικλοποδιές προσπαθούν να σταματήσουν την διαδικασία του διαγωνισμού. «Επιτέλους θα πρέπει να εναντιωθούμε στην απόφαση της Αποκεντρωμένης και να προσφύγουμε» ανέφερε ότι παρενέβη πολλές στην διαδικασία έχοντας και «θερμούς διαλόγους» με συναδέλφους της.

Άμεση συνάντηση με τον Περιφερειάρχη για να γίνει εφικτή η επίλυση όλων των επιμέρους ζητημάτων ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός, πρότεινε ο δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου, καυτηριάζοντας την πολύμηνη καθυστέρηση στην λειτουργία των ΣΜΑ και την αδυναμία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού.

«Το δις εξαμαρτείν είναι πολύ για όλους», ανέφερε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος συμπληρώνοντας πως «είναι πλέον γνωστό σε όλους ποιος οδηγεί τα πράγματα στα βράχια». Τόνισε ότι μετά τις δημόσιες δηλώσεις του Περιφερειάρχη πρέπει να υπάρξει συνεννόηση, να ξεπεραστούν οι εμμονές και να οδηγηθεί ο Σύνδεσμος σε έναν διαγωνισμό που θα εξασφαλίζει τους καλύτερους οικονομικούς όρους για τους Δήμους και τους πολίτες και το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης και πρόεδρος της ΠΕΔ Χρήστος Ντακαλέτσης πρότεινε να συγκληθεί η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης Συνδέσμου και Περιφέρειας, πρότεινε μία σειρά αλλαγών για τον διαγωνισμό ελάσσονος σημασίας και υποστήριξε ότι αν υπάρχει κίνδυνος απένταξης του έργου αυτό είναι λόγω των συνεχών παρατάσεων και καθυστερήσεων.

Ο αντιπρόεδρος του Αναγκαστικού Συνδέσμου Θωμάς Μπέγκας ισχυρίστηκε ότι η Αποκεντρωμένη προχώρησε σε κρίση σκοπιμότητας και όχι νομιμότητας. Διευκρίνισε ότι δεν γίνεται προσφυγή για λόγους οικονομίας χρόνου και πρότεινε ο Σύνδεσμος να απευθυνθεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού ώστε να τον ενημερώσει για τα τεκταινόμενα στην Ήπειρο.

«Κάνουμε ένα μπροστά και δύο πίσω» ανέφερε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ αποδέχεται την απόφαση της Αποκεντρωμένης. Προσπαθώντας να δώσει διέξοδο ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος πρότεινε να χαμηλώσουν οι τόνοι από όλες τις πλευρές, να γίνει συνάντηση με την Περιφέρεια αλλά και την Αποκεντρωμένη και να συνδιαμορφωθούν οι όροι του διαγωνισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος σημειώνοντας ότι πριν βγει η διακήρυξη για το νέο διαγωνισμό θα πρέπει να γίνει συζήτηση με την Περιφέρεια.

Οι απόψεις αυτές δεν εισακούστηκαν κι έτσι η πλειοψηφία του Αναγκαστικού Συνδέσμου αποφάσισε να προχωρήσει στο νέο διαγωνισμό ενώ θα υπάρξει στη συνέχεια και συνάντηση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης, η οποία ωστόσο θα είναι άνευ ουσιαστικού αντικειμένου.
Read More »
Το μετέωρο βήμα για τους ΣΜΑ εν μέσω αυτοδιοικητικών αντιπαραθέσεων Το μετέωρο βήμα για τους ΣΜΑ εν μέσω αυτοδιοικητικών αντιπαραθέσεων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021 Rating: 5

Συνεδριάζει την Τρίτη η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας

Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021
Συνεδριάζει την Τρίτη η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας


Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 12 μ. στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, αποκλειστικά με εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο παρευρισκόμενους.

Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης είναι τα εξής:
1. Γνωμοδότηση επί του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 1η - 10η - 11η): « Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 49,9 MW, στη θέση «Καμπή 1 &2», Δ.Ε. Ξηροβουνίου, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας
2. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 7η, α/α 01): «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων εγκατάστασης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 40.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στη θέση «Κάμπος», Τ.Κ. Σκλίβανης, Δ.Ε. Αγίου Δημητρίου, Δ. Δωδώνης, Π.Ε. Ιωαννίνων.
3. Γνωμοδότηση , επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 7η, α/α 1): « Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 20.000 σε 40.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, με υδρογεώτρηση, στη θέση «Λιθαράκι» της Τ.Κ. Κωστακιών, Δ. Αρταίων, Π.Ε. Άρτας,
4. Γνωμοδότηση , επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 4η,α/α 20): «Έργα προσαγωγής- επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Μικρού Πάπιγκου, Δ.Ε. Πάπιγκου, Δήμου Ζαγορίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου.
5. Γνωμοδότηση , επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 2η): « Υδρομάστευση πηγής «ΚΡΑΝΙΕΣ», στη θέση «ΣΙΑΜΑΝΤΑΣ» της Τ.Κ. Θεοδώριανων του Δ. Κεντρικών Τζουμέρκων , Π.Ε. Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου».
6. Γνωμοδότηση, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 1η,α/α 6): «Δρόμος παράκαμψης οικισμού Αρίστης Δήμου Ζαγορίου», Δ.Ε. Κεντρικού Ζαγορίου, Δήμου Ζαγορίου, Π.Ε. Ιωαννίνων.
7. Γνωμοδότηση, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 10η): «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 39,028 MWp, στη θέση «Προφήτης Ηλίας», Δ.Ε. Καλπακίου, Δήμου Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου.
8. Γνωμοδότηση, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 4η,α/α 3 &7): «Εγκατάσταση ,Αποθήκευση και Μεταφόρτωση Επικίνδυνων Αποβλήτων - εργασίες R12, R13 (Ολική Χωρητικότητα Q =49 t) & Αποθήκευσης Στερεών μη Επικίνδυνων Αποβλήτων- εργασίες R12, R13 (Εισερχόμενα Απόβλητα 20 t/ημ <:<75 t/ημ) στη Δ.Ε. Ανατολής, Δ. Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων.
Read More »
Συνεδριάζει την Τρίτη η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Συνεδριάζει την Τρίτη η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021 Rating: 5

Παρέμβαση Περιφερειάρχη στο Υπουργείο Παιδείας για τα δημοτικά σχολεία των ορεινών περιοχών

Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021
Παρέμβαση Περιφερειάρχη στο Υπουργείο Παιδείας για τα δημοτικά σχολεία των ορεινών περιοχώνΤην ανάκληση των αποφάσεων που αφορούν τη σύμπτυξη τάξεων σε δημοτικά σχολεία ορεινών περιοχών, ζητά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με έγγραφο που απέστειλε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στην Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.

Ο Περιφερειάρχης στο έγγραφο του τονίζει ότι από τέτοιου είδους αποφάσεις προκαλείται μείζον κοινωνικό ζήτημα, καθώς όπως υπογραμμίζει «τα δημοτικά σχολεία των ορεινών- ακριτικών και γενικά των περιοχών που είναι μακριά από τα αστικά κέντρα, αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα στην αστυφιλία και στην πλήρη ερήμωση των ελάχιστων χωριών που παραμένουν εν ζωή, έχοντας μαθητικό πληθυσμό {…}. Πρέπει να κατανοήσετε ότι κάθε συρρίκνωση και υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, οδηγεί σε μετακίνηση μαθητικού δυναμικού προς τα αστικά κέντρα, που στις περισσότερες περιπτώσεις συμπαρασύρει και τις οικογένειές τους, προκαλώντας νέα πληθυσμιακή αιμορραγία στην Ύπαιθρο, η οποία – δυστυχώς- δεν πρόκειται να καλυφθεί στο μέλλον, όπως έχει αποδειχθεί στη διάρκεια του χρόνου».

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης εκφράζει τη πίστη ότι «θα πρυτανεύσει η λογική και όχι η “ψυχρή αριθμητική” και θα ενισχυθούν με εκπαιδευτικούς τα σχολεία, ανακαλουμένων παράλληλα των αποφάσεων που οδηγούν στη συρρίκνωσή τους.
Read More »
Παρέμβαση Περιφερειάρχη στο Υπουργείο Παιδείας για τα δημοτικά σχολεία των ορεινών περιοχών Παρέμβαση Περιφερειάρχη στο Υπουργείο Παιδείας για τα δημοτικά σχολεία των ορεινών περιοχών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021 Rating: 5

Σελίδες