Χριστουγεννιάτικη γιορτή στη Σαγιάδα

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022
Χριστουγεννιάτικη γιορτή στη ΣαγιάδαRead More »
Χριστουγεννιάτικη γιορτή στη Σαγιάδα Χριστουγεννιάτικη γιορτή στη Σαγιάδα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Ανακοινώνει τη Δευτέρα υποψηφιότητα για Δήμαρχος Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022
Ανακοινώνει τη Δευτέρα υποψηφιότητα για Δήμαρχος Ηγουμενίτσας


Πρώτος αναμένεται να ανοίξει επίσημα το χορό των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές του 2023, ο Παναγιώτης Νταής, ο οποίος θα διεκδικήσει τη θέση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσημη ανακοίνωση του συνδυασμού του κ. Νταή, θα πραγματοποιηθεί με επίσημη εκδήλωση τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στην Ηγουμενίτσα, όπου θα παρουσιαστεί το όνομα και το λογότυπο του συνδυασμού.


Ο Παναγιώτης Νταής, προέρχεται από πολιτική οικογένεια, αφού ο παππούς του και συνονόματος του Παναγιώτης, διετέλεσε δήμαρχος στην Ηγουμενίτσα από το 1979 εώς και το 1982.

Σήμερα είναι δημοτικός σύμβουλος Ηγουμενίτσας, με την παράταξη Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία, ενώ πρόσφατα ορίστηκε Αναπληρωτής Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ.
Read More »
Ανακοινώνει τη Δευτέρα υποψηφιότητα για Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ανακοινώνει τη Δευτέρα υποψηφιότητα για Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικο δρώμενο από το Πρότυπο Ωδείο Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022
Χριστουγεννιάτικο δρώμενο από το Πρότυπο Ωδείο ΗγουμενίτσαςRead More »
Χριστουγεννιάτικο δρώμενο από το Πρότυπο Ωδείο Ηγουμενίτσας Χριστουγεννιάτικο δρώμενο από το Πρότυπο Ωδείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Η Θεσπρωτία στο κατώφλι της πράσινης ανάπτυξης | Της Άννας Στεργίου

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022
Η Θεσπρωτία στο κατώφλι της πράσινης ανάπτυξης | Της Άννας Στεργίου


Η κουβέντα περί πράσινης ανάπτυξης έχει συνδεθεί στον μέσο Έλληνα με τις ανεμογεννήτριες στα ελληνικά βουνά και λαγκάδια. Από την άλλη πλευρά, το ενεργειακό ζήτημα δεν είναι απλό. Αγγίζει κάθε παραγωγό, επαγγελματία, καταναλωτή, βιοτέχνη, ξενοδόχο, μεταφορέα, εργαζόμενο ή ακόμη και τον συνταξιούχο, που δεν μπορεί να πληρώσει για ρεύμα ή ν΄αγοράσει καυσόξυλα. Η ενεργειακή κρίση είναι υπαρκτή κι ορατή ακόμη και στα μάτια των παιδιών, που μπαίνουν σε σπίτια και σχολεία με έλλειμμα θέρμανσης.
Η υπογραφή της Πράσινης Συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστής ως «Green Deal» - παρά τη ρωσο-ουκρανική κρίση - έχει δημιουργήσει μία σειρά από νέα δεδομένα, τα οποία θα φανούν στο άμεσο μέλλον. Σε οκτώ χρόνια από σήμερα βλέπουμε ν΄ανατέλλει ένας διαφορετικός κόσμος, αφού προβλέπεται μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% ως το 2030. Η διαχείριση ρύπων είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, που αφορά τους πάντες. Από τον παραγωγό τροφίμων μέχρι τον μεταφορέα προϊόντων, τον καταναλωτή, τον μηχανικό και τον οικοδόμο στον χώρο των κατασκευών μέχρι τον αρχαιολόγο. Τα υλικά, που αφορούν πολυκατοικίες ή ξενοδοχεία αλλάζουν. Τα ξενοδοχεία, που χτίζονται θα κληθούν να προσαρμοστούν σε νέες προδιαγραφές κατασκευής ή να κάνουν ανακατασκευές, που κοστίζουν, για να μπουν δυναμικά στη νέα εποχή. Τα πολιτιστικά μνημεία πρέπει να προστατευτούν από την κλιματική αλλαγή.
Ήδη στην Ηγουμενίτσα παρατηρούμε κάποια φωτοβολταϊκά πάνελ στις στέγες ενώ παραγωγική γη αξιοποιείται, αντί για σπορά τροφής για παραγωγή ενέργειας στην περιοχή Μαργαριτίου. Υφάσματα από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά. Ο ΟΛΗΓ ξεκίνησε υποδομές για ηλεκτρική ενέργεια στο πράσινο λιμάνι. Έχουν ξεκινήσει και στην Ελλάδα έρευνες για το πράσινο υδρογόνο. Κάποιοι έχουν αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, έχουν ηλιακό θερμοσίφωνα κ.ά. Η Ευρώπη στρέφεται στο βιολογικό τρόφιμο.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Η Θεσπρωτία είχε οικολογικό κίνημα από την εποχή των κινητοποιήσεων στη Σαγιάδα στη δεκαετία του ’80. Όμως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο της χωροθέτησης ανεμογεννητριών. Μπορούμε ν΄αντιληφθούμε ό, τι οι ακτές μας που φιλοξενούσαν τουρίστες μπορεί να μην υπάρχουν αύριο; Ό, τι το νερό λιγοστεύει; Ό,τι ίσως χρειαστεί να πάμε σε νέες ποικιλίες κηπευτικών ή φρούτων, πρώιμες ή όψιμες διότι έχουμε περισσότερη ζέστη από παλιά; Ο, τι οι προβληματικοί δρόμοι μας θα γίνουν προβληματικότεροι λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας;

Ζήτημα 1ον. Ο σχεδιασμός από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ μακριά από τον μέσο Θεσπρωτό πολίτη. Ο κόσμος εξακολουθεί να παράγει σε μεγάλο βαθμό με πρακτικές, πριν από τη βιομηχανική επανάσταση. Αυτό έχει τα θετικά του, γιατί παράγονται προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Όμως, λόγω έλλειψης πιστοποίησης και συνεταιρισμών ο παραγωγός ζει στη φτώχεια. Στη Θεσπρωτία φέτος έψαχναν διακαώς γάλα τα τυροκομεία ενώ οι παραγωγοί έσφαζαν ζώα. Η τιμή στο μανταρίνι και στο ακτινίδιο καταβαραθρώθηκε και σ΄αυτά ήρθε να προστεθεί ο παχυλός λογαριασμός από το ενεργειακό κόστος.

Ζήτημα 2ον. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει μία γενικότερη δυσκινησία σε επενδυτικά προγράμματα. Τραγική η περίπτωση με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Υπάρχουν άνθρωποι, που έκαναν 12 και 14 χρόνια στη Θεσπρωτία και στην Άρτα για να πάρουν άδεια για να λειτουργήσουν μία μονάδα γαρίδας κι οξύρρυγχου, αντίστοιχα.
Οι Θεσπρωτοί γεωργοί, που κατά κανόνα έχουν μικρό κλήρο αποφεύγουν να μπουν σε προγράμματα, είτε διότι δεν έχουν ρευστότητα είτε διότι είναι επιφυλακτικοί για την επόμενη μέρα. Ενώ συνάδελφοί τους π.χ. από νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας ή της Θεσσαλίας παρακαλούν να μπουν στα προγράμματα νέων γεωργών, εκείνοι προβληματίζονται ή τ’ αποφεύγουν. Το αγροτικό χάσμα διευρύνεται ακόμη και σε επίπεδο Περιφερειών. Έτσι, άλλοι αγρότες κόβουν με την τσάπα κι άλλοι με υπερσύγχρονα τρακτέρ κι ασχολούνται με δορυφορική γεωργία. Περιοχές όπως η Θεσπρωτία, αργοπεθαίνουν ενώ άλλες, που δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα αξιοποιούν τα εργαλεία της κοινότητας. Το αγροτικό εισόδημα είναι διαφορετικό μεταξύ Περιφερειών. .
Χαρακτηριστικό είναι πως διαχρονικά δεν υπήρξε επαρκής αξιοποίηση ούτε στα προγράμματα αγροτουρισμού. Παραδοσιακοί οικισμοί εφάμιλλοι ή και καλύτεροι των Ζαγοροχωρίων ρήμαξαν. Τι έχει δηλαδή να ζηλέψει το πανέμορφο Πλαίσιο, η Φανερωμένη, το εντυπωσιακό Φοινίκι ή η πανέμορφη πόλη της Παραμυθιάς; Ακόμη κι οι ερειπωμένοι Φιλιάτες με τόσο όμορφα αρχιτεκτονικά οικήματα, με εντυπωσιακές πόρτες, με πέτρινα κτίσματα, θα μπορούσαν να γίνουν το επίκεντρο αυτής της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Αντ΄αυτού τα ερειπωμένα κτήρια πέφτουν και μαζί χαλάει κι η ταυτότητα της πόλης. Σ΄ όλον τον κόσμο, οι παλαιές πόλεις έχουν αξιοποιηθεί πολιτιστικά και τουριστικά, ενώ στη Θεσπρωτία, οι Φιλιάτες κι η Παραμυθιά αλλά και μέρος της Ηγουμενίτσας, παραμένουν εκτός πλαισίου.

Ζήτημα 3ον. Η Θεσπρωτία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή τροφίμων. Ο παγκόσμιος πληθυσμός έγινε 8 δις. Και η παραγωγή γαλακτοκομικών και κρέατος και στη Θεσπρωτία, στον βαθμό που θα λυθεί το θέμα των βοσκοτόπων ορθολογικά, έχει μέλλον. Οι ιχθυοκαλλιέργειες δείχνουν τον δρόμο της συνολικότερης ανάπτυξης. Όμως οι στρεβλώσεις στο καθεστώς αδειοδοτήσεων νέων μονάδων παραμένουν. Η Θεσπρωτία, όπως κι όλη η Ελλάδα, ξέμεινε φέτος από αγροτικά χέρια και η συμφωνία που υπογράφτηκε με τρίτες χώρες της Μέσης Ανατολής ήταν δώρον άδωρον. Αντί να κοιτάξουμε να πάρουμε εργατικά χέρια από τα γειτονικά Βαλκάνια ψάχναμε εργάτες από το Μπαγκλαντές. Μέχρι να έρθουν τα εργατικά χέρια τελείωσε η συγκομιδή σε βασικά προϊόντα (π.χ. ελαιόλαδο, ακτινίδιο κ.ά.).

Ζήτημα 4ον. Η διαδοχή στον κλήρο. Το επάγγελμα του κτηνοτρόφου είναι σημαντικό για την ελληνική οικονομία. Διατηρεί την κοινωνική συνοχή στην ύπαιθρο κι ειδικά στους ορεινούς και δύσβατους όγκους και μειώνει το έλλειμμα στις εξαγωγές, λόγω φέτας – γιαουρτιού. Στη Θεσπρωτία οι παραγωγοί, που συνταξιοδοτούνται συχνά δεν έχουν αντικαταστάτη – διάδοχο στη μονάδα. Η άνοδος της τιμής των ζωοτροφών τους έχει εξοντώσει. Η Θεσπρωτία παράγει φανταστικά σε γεύση τυριά, νόστιμα κι υγιεινά κι έχει ξαναξεκινήσει μία μικρή μεταποίηση κυρίως στην Παραμυθιά. Αν είχαμε σύνδεση με τον τουρισμό θα μπορούσε να επεκταθεί και σε βούτυρο, γιαούρτι, ποικιλία τυριών, παγωτό, ροφήματα.

Ζήτημα 5ον. Οι γυναίκες της Θεσπρωτίας αναζητούν μεροκάματο. Οι Θεσπρωτές διστάζουν να προχωρήσουν μόνες τους ως επικεφαλής αγροτικών εκμεταλλεύσεων ενώ έχουν υψηλό ποσοστό ανεργίας. Ενίοτε αξιοποιούνται ως εργάτριες γης ή ως αγρότισσες στην εκμετάλλευση του άνδρα. Το υπουργείο Γεωργίας τις θυμάται μόνο στις 15 του Οκτώβρη, που είναι μέρα αγρότισσας. Δεν υπάρχει αγροτικός συνεταιρισμός γυναικών στη Θεσπρωτία.

Ζήτημα 6ο Το θέμα των ρύπων αποτελεί βασικό κομμάτι της σύγχρονης παραγωγής και γρήγορα θα κληθούν οι παραγωγοί να το αντιμετωπίσουν. Όσοι είναι μικροί και δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα βήματα θα βρεθούν μ΄ένα επιπλέον κόστος ή δεν θα είναι βιώσιμοι λόγω των επερχόμενων πράσινων τελών.
Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι αρκετά διαφορετική από τις προηγούμενες, πιο γραφειοκρατική και δυσνόητη κι όσοι δεν πιάνουν τους στόχους θα χάσουν μεγάλο μέρος της επιδότησης. Ο μεταφορέας προϊόντων για εξαγωγές θα πρέπει να έχει πράσινα οχήματα για να μπει σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Έτσι κοντά στο κόστος καυσίμων υπάρχει και το κόστος πράσινων μεταφορών για το τρόφιμο.

Ζήτημα 7ον Το θέμα όμως των ρύπων, φέρνει στο προσκήνιο και την αναγκαιότητα νέων επενδύσεων σε πρώτες ύλες. Το πολύπαθο βαμβάκι των προηγούμενων ετών, παίρνει την εκδίκησή του. Η παγκόσμια αγορά θέλει πια φυσικές ίνες, αντί για τις συνθετικές ίνες, που κυριάρχησαν. Ρούχα από βαμβάκι, από οξιά, από ευκάλυπτο ολοένα και θα καλύπτουν τις ανάγκες μας για ένδυση.
Ο αδικημένος ευκάλυπτος, που χρησιμοποιήθηκε κατά το παρελθόν κατεξοχήν για γιατροσόφια έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ένδυση. Η δεντροκαλλιέργεια και για ένδυση στη Θεσπρωτία είναι μία προοπτική, που πρέπει να συζητήσουμε. Η οξιά σε προηγούμενες δεκαετίες χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την μαζική κατασκευή επίπλων, αν και στην περιοχή Φιλιατών αξιοποιούσαν κυρίως το έλατο.
Ο πολτός από οξιά κι ευκάλυπτο χρησιμοποιείται για την κατασκευή αθλητικών ειδών ενώ ανακάμπτει και το μετάξι. Το μαλλί επανέρχεται πιο αργά στο κάδρο της ανάπτυξης, ως φυσική ίνα. Βέβαια χρειάζεται κατάλληλη επεξεργασία και συγκεκριμένες φυλές προβάτων και κατσικιών για παραγωγή μαλλιού.

Ζήτημα 8ον Χρειάζεται νέος προσανατολισμός ως προς τα φυσικά υλικά, όπως είναι η πέτρα ή το ξύλο στα κτήρια, στον τουρισμό και τον αγροτουρισμό. Υπάρχει όμως κι η τάση για ανακυκλωμένα υλικά. Εμπορικά μαγαζιά με δεύτερα ρούχα υπάρχουν και στην Ηγουμενίτσα αλλά αυτή η τάση θα είναι αυξητική. Η παραγωγή ρούχου είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα ως προς τη διαχείριση του νερού. Η ανακύκλωση έχει λόγο και στα αγροτο - ιχθυοκομικά απόβλητα, που μπορούν ν΄αξιοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας ή άλλων προϊόντων.

Ζήτημα 9ον. Το ενεργειακό κόστος παραμένει πολύ υψηλό παρότι η Ελλάδα πλέον έχει βελτιώσει τα πράσινα ενεργειακά της μεγέθη. Κολοσσοί της ενέργειας χρυσοπληρώνονται αλλά ο Θεσπρωτός καταναλωτής κι επαγγελματίας αντί να δει μείωση του κόστους ενέργειας βλέπει να γιγαντώνεται κι εκείνος να πληρώνει το μάρμαρο.

Ζήτημα 10ον. Είναι μονόδρομος για τους Θεσπρωτούς παραγωγούς να φτιάξουν ξανά συνεταιρισμό. Η καχυποψία περισσεύει αλλά αν δεν πέτυχε ο πρώτος συνεταιριστικός γάμος, δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν συνεταιρισμοί. Χωρίς δυνατούς συνεταιρισμούς, ο Θεσπρωτός παραγωγός είναι καμένος από χέρι. Γιατί βλέπουμε πάντα τα αρνητικά των συνεταιρισμών ενώ δίπλα μας είναι η κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση «Πίνδος», η οποία άλλαξε τα οικονομικά δεδομένα στον νομό. Γιατί κοιτάμε πάντα τα αρνητικά παραδείγματα και δεν κοιτάμε τα θετικά. Γιατί φοβόμαστε τα νέα ξεκινήματα; Η «Πίνδος» ανακοίνωσε μνημόνιο συνεργασίας με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, η οποία έχει τεχνογνωσία πάνω στα πουλερικά και στο γάλα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δυστυχώς έβαλε μέσα στο πρόγραμμα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (2022-27) ελάχιστα από τα προϊόντα, που παράγει η Θεσπρωτία.
Στις συνδεδεμένες ενισχύσεις περιλαμβάνονται: ο σκληρός σίτος, ο μαλακός σίτος, το κριθάρι, ο αραβόσιτος (καλαμπόκι), το ρύζι, οι σπόροι για σπορά, τα κτηνοτροφικά ψυχανθή, τα σανοδοτικά ψυχανθή, η βιομηχανική ντομάτα, το πορτοκάλι χυμοποίησης, τα όσπρια για ανθρώπινη κατανάλωση, η κορινθιακή σταφίδα, τα μήλα, το αιγοπρόβειο γάλα, το βόειο κρέας ως προς τις θηλάζουσες, το βόειο κρέας για σφαγές 11-12 μηνών και το βόειο κρέας για σφαγές 12 -24 μηνών ενώ παραμένει στο πρόγραμμα και η σηροτροφία.
Η νέα ΚΑΠ 2022-7 με τον τρόπο, που την εισηγήθηκε η κυβέρνηση φέρνει λεφτά στον παχυντή κι όχι στον παραγωγό κρέατος ή γάλακτος. Επιπλέον το ακτινίδιο, που είναι δυναμικό προϊόν της Θεσπρωτίας και χτυπήθηκε κι από την ενεργειακή κρίση δεν μπήκε στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε ότι το ενδιαφέρον της για τον αγροτικό χώρο είναι προσχηματικό, συγκυριακό χωρίς όραμα για την επόμενη μέρα, όπου έχουμε αύξηση της αγοράς των λειτουργικών τροφίμων για ειδικές ομάδες του πληθυσμού (ασθενείς με σάκχαρο, κοιλιοκάκη κ.ά.).
Με μικρές εξαιρέσεις (π.χ. μαλακός σίτος) εισηγήθηκε ένα πρόγραμμα, που φτιάχτηκε για να βουλώσει τρύπες, να εξυπηρετήσει ανάγκες ορισμένων γαλάζιων συνδικαλιστών, μακριά από την πραγματικότητα των Ελλήνων αγροτών αλλά κυρίως χιλιόμετρα μακριά από τις ανάγκες της ελληνικής οικογένειας, που έχει ανάγκη από τρόφιμο υγιεινό, νόστιμο και προσιτό στο πορτοφόλι της.
Read More »
Η Θεσπρωτία στο κατώφλι της πράσινης ανάπτυξης | Της Άννας Στεργίου Η Θεσπρωτία στο κατώφλι της πράσινης ανάπτυξης | Της Άννας Στεργίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Βραβεύτηκαν από το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022
Βραβεύτηκαν από το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας


Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο που μας τίμησε για την συμμετοχή και διάκρισή μας στο 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής Art & Art Magazine Βραβεία "Δημήτρης Μητρόπουλος".
Υπόσχομαι ότι θα παλέψουμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι για να αναδείξουμε τόσο το Θεσπρωτικό Ωδείο όσο και το Δήμο μας, σε πολιτιστικό επίπεδο.

Η Διευθύντρια του Θεσπρωτικού Ωδείου 
Νικόλ-Μπεριάνα Μυσκέτα
Read More »
Βραβεύτηκαν από το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Βραβεύτηκαν από το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Υποψηφιότητα έκπληξη...

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022
Υποψηφιότητα έκπληξη...


Τελευταία στιγμή μεν, η έκπληξη έγινε δε… 
Ο λόγος για τις υποψηφιότητες στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Οι εκλογές μπορεί να μην έχουν το ενδιαφέρον των παρελθόντων ετών λόγω του συστήματος που διεξάγονται. 
Για την εκλογή πρύτανη αυτή την φορά θα ψηφίσουν τα ήδη 11 εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης.
Η έκπληξη έγινε από τον νυν αντιπρύτανη Μηνά Πασχόπουλο (με καταγωγή το Φιλιάτι Θεσπρωτίας) ο οποίος βρίσκεται στο σχήμα των προτεινόμενων αντιπρυτάνεων από τον Σταύρο Νικολόπουλο.
Ο Μηνάς Πασχόπουλος πέρα από ένας εξαίρετος επιστήμονας και πολύ καλός ακαδημαικός δάσκαλος αποτελεί πολιτικό ον, με άποψη για όσα συμβαίνουν εντός και εκτός πανεπιστημίου. Κι αυτό είναι κάτι που χρειάζεται πολύ στη νέα εποχή που ανοίγει για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Read More »
Υποψηφιότητα έκπληξη... Υποψηφιότητα έκπληξη... Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 13 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022
ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 13 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο


Κέρδη άνω των 13 εκατ. ευρώ μοίρασε το ΣΚΡΑΤΣ τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα τα συνολικά κέρδη του παιχνιδιού ανήλθαν σε 13.045.080 ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα, από τις 28 Νοεμβρίου έως και τις 4 Δεκεμβρίου 2022 τα συνολικά κέρδη του παιχνιδιού ανήλθαν σε 2.987.444 ευρώ.
Ανάμεσα στους νικητές ήταν τρεις τυχεροί σε Καστοριά, Νέο Ηράκλειο και Λάρισα, οι οποίοι κέρδισαν από 10.000 ευρώ στα ΣΚΡΑΤΣ «ΤΟ ΤΥΧΕΡΟ ΣΟΥ ΑΣΤΕΡΙ», «7 ΚΑΙ ΤΥΧΕΡΑ» και «ΔΙΑΜΑΝΤΕΝΙΑ ΕΦΤΑΡΙΑ». Επιπλέον, ένας τυχερός στο Παλαιό Φάληρο κέρδισε 5.000 ευρώ στο παιχνίδι «ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΕΡΔΗ», ένας παίκτης στην Αθήνα κέρδισε 3.000 ευρώ στο ΣΚΡΑΤΣ «ΜΑΓΙΚΑ ΚΕΡΑΣΙΑ» και ένας ακόμη τυχερός στη Βούλα κέρδισε 2.000 ευρώ στο ΣΚΡΑΤΣ «ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΑ ΕΦΤΑΡΙΑ». Συνολικά 57 παίκτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας κέρδισαν από 1.000 ευρώ ο καθένας.
Το ΣΚΡΑΤΣ προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επάθλων για τους παίκτες, μεταξύ αυτών μεγάλα ποσά από 100.000 έως και 1.000.000 ευρώ.
Διατίθεται από πρακτορεία ΟΠΑΠ, λαχειοπώλες, περίπτερα, μίνι μάρκετ, καταστήματα ΕΛΤΑ και επιλεγμένα πρατήρια υγρών καυσίμων και σούπερ μάρκετ.

Σχετικά με την Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.
H Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. μία εταιρεία του Ομίλου ΟΠΑΠ, διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης όλων των Κρατικών Λαχείων όπως το Λαϊκό, το Εθνικό, το Πρωτοχρονιάτικο αλλά και το Στιγμιαίο Κρατικό Λαχείο-ΣΚΡΑΤΣ, με σύμβαση παραχώρησης για 12 έτη, που εκτείνεται έως το 2026. H Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ δύο κορυφαίων εταιρειών στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών και λοταρίας: ΟΠΑΠ Α.Ε. και Scientific Games Int'l.

Σχετικά με τον ΟΠΑΠ
Ο ΟΠΑΠ είναι η κορυφαία εταιρεία τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα και μία από τις πλέον καταξιωμένες στον κλάδο της παγκοσμίως.
Ιδρύθηκε το 1958 και δραστηριοποιείται στη διεξαγωγή και διαχείριση αριθμοπαιχνιδιών, παιχνιδιών αθλητικού στοιχήματος, αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, λαχείων, στιγμιαίων τυχερών παιχνιδιών και παιγνιομηχανημάτων (VLTs) στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο ως προς την ενσωμάτωση των παγκόσμιων αρχών του Υπεύθυνου Παιχνιδιού στις δραστηριότητες του.
Ταυτόχρονα, ο ΟΠΑΠ κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των πλέον κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Μέσω εκτενούς προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας, το οποίο επικεντρώνεται στην Υγεία, τον Αθλητισμό και την Απασχόληση, η εταιρεία στηρίζει έμπρακτα και διαχρονικά την ελληνική κοινωνία.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.opap.gr

Σχετικά με την Scientific Games Int’l
Η Scientific Games είναι ένας εταίρος με μοναδική δυνατότητα στη μεγιστοποίηση των προοπτικών για την αγορά στιγμιαίων λαχείων στην Ελλάδα. Η SGI είναι η εταιρεία που δημιούργησε το 1974 την κατηγορία του ΣΤΙΓΜΙΑΊΟΥ ΛΑΧΕΙΟΥ ΣΚΡΑΤΣ, διαθέτοντας εμπειρία σχεδόν 50 χρόνων στη συγκεκριμένη κατηγορία που η ίδια δημιούργησε, η εταιρεία έχει οδηγήσει με συνέπεια και επαγγελματισμό, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία κέρδους για 300 πελάτες και συνεργάτες λαχείων σε παραπάνω από 50 χώρες. Έχοντας ως βάση την τεράστια εμπειρία που διαθέτει, η SGI εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές στο μάρκετινγκ, όπου σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνολογία και με τo ολοκληρωμένο, καινοτόμοo και ασφαλές σύστημα παραγωγής παρέχει προϊόντα υψηλής ποιότητας προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε λοτταρίας.
Έτσι και πάντα με στόχο την ποιότητα και την ασφάλεια μέσα από μια πελατοκεντρική προσέγγιση η εταιρεία αναπτύσσει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες υποστηρίζονται από υψηλή τεχνολογία και αποτελούν πρότυπα στην αγορά.
Read More »
ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 13 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 13 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Reuters: Στις εικόνες που σημάδεψαν το 2022 τα νεκρά λόγω ψύχους ψάρια του Δρεπάνου

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022
Reuters: Στις εικόνες που σημάδεψαν το 2022 τα νεκρά λόγω ψύχους ψάρια του Δρεπάνου


Στις εικόνες που σημάδεψαν τη χρονιά που τελειώνει, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, συγκαταλέγεται και η λιμνοθάλασσα του Δρεπάνου στην Ηγουμενίτσα.
Ανάμεσα στις φωτογραφίες που επέλεξε το πρακτορείο, είναι και αυτή, όπου ο ιχθυοκαλλιεργητής Ιωάννης Ουζούνογλου συλλέγει ψάρια που πέθαναν από χαμηλές θερμοκρασίες, στο ιχθυοτροφείο του στη λιμνοθάλασσα του Δρεπάνου (Ρηχό), στην Ηγουμενίτσα, στις 26 Ιανουαρίου, της χρονιάς που φεύγει…

Τη σκηνή απαθανάτισε ο Τρικαλινός φωτογράφος, Γιάννης Φλούλης.

πηγή: Reuters/Γιάννης Φλούλης
Read More »
Reuters: Στις εικόνες που σημάδεψαν το 2022 τα νεκρά λόγω ψύχους ψάρια του Δρεπάνου Reuters: Στις εικόνες που σημάδεψαν το 2022 τα νεκρά λόγω ψύχους ψάρια του Δρεπάνου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση την Παρασκευή στον πεζόδρομο Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022
Χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση την Παρασκευή στον πεζόδρομο Ηγουμενίτσας


Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου '22, 6 μ.μ. η Πάροδος Ολύμπου θα πλημμυρίσει Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες, και σας καλούμε να μοιραστούμε παρέα αυτή τη γιορτινή ατμόσφαιρα!

Στη Μουσική Εκδήλωση συμμετέχουν:
Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Συλλόγου (διευθύνει η κα Κατερίνα Φατούρου)
Η Μικτή Χορωδία του Συλλόγου (διευθύνει ο κος Κώστας Τσίντζας)
Τα Παιδιά του ΚΔΑΠ μΕΑ Εν Δράσει (υπό την καθοδήγηση του κου Βασίλη Κυβράνογλου)

Την εκδήλωση συνοδεύουν μουσικά οι:
Άρης Μπέζας στο Καβάλ
Βασίλης Μιχαλάς στο Ακορντεόν
Βασίλης Κυβράνογλου στα Κρουστά
Θωμάς Καραμπίνας στο Λαούτο
Read More »
Χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση την Παρασκευή στον πεζόδρομο Ηγουμενίτσας Χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση την Παρασκευή στον πεζόδρομο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Tην Παρασκευή η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου της Παραμυθιάς

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022
Tην Παρασκευή η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου της Παραμυθιάς


Ο Δήμος Σουλίου, ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Παραμυθιάς (Φ.Ο.Π), τα ΚΔΑΠ “Αρωγή” καθώς και ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Παραμυθιάς, σας προσκαλούν την Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 20:00, στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Δονάτου στην Παραμυθιά, όπου θα πραγματοποιηθεί το άναμμα των φώτων του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου.

Σας περιμένουμε όλους μικρούς και μεγάλους όπου με την παρουσία σας θα δώσετε λάμψη στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας!

Όλοι μαζί θα γευτούμε δωρεάν Χριστουγεννιάτικα εδέσματα, μαλλί της γριάς, ζεστό κρασί , σοκολάτα και θα υποδεχθούμε τον Άγιο Βασίλη ο οποίος θα συλλέξει τα γράμματα των μικρών μας φίλων.
Read More »
Tην Παρασκευή η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου της Παραμυθιάς Tην Παρασκευή η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου της Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Επίτιμος Δημότης Ηγουμενίτσας ο Χουάν Ραμόν Ρότσα

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022
Επίτιμος Δημότης Ηγουμενίτσας ο Χουάν Ραμόν Ρότσα


Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας με την υπ’ αριθμ. 167/2022 απόφασή του και κατόπιν σχετικής εισήγησης του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου, αποφάσισε την αναγόρευση του Χουάν Ραμόν Ρότσα, σε Επίτιμο Δημότη Ηγουμενίτσας και την απονομή σε αυτόν του μεταλλίου του Δήμου, σε ειδική τελετή.

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα (Juan Ramón Rocha) είναι Αργεντινός πρώην ποδοσφαιριστής, γεννημένος στις 8 Μαΐου 1954 στην πόλη Σάντο Τομέ του Κορριέντες της Αργεντινής. Απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα μετά τη μακρόχρονη παραμονή του στην Ελλάδα, αποτελώντας το μοναδικό πρόσωπο, που έχει συμμετάσχει ως αθλητής και ως προπονητής στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με ελληνικό ποδοσφαιρικό σύλλογο. Η επί δεκαετίες επιτυχημένη παρουσία του στον Παναθηναϊκό ως παίκτης, προπονητής, τεχνικός σύμβουλος, σκάουτερ, υπεύθυνος ακαδημιών, ταύτισε το όνομά του με τον σύλλογο, αποτελώντας εμβληματική φυσιογνωμία και μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες που υπηρέτησαν στην ομάδα.

Από το 2019, κατοικεί στον Δήμο Ηγουμενίτσας και να είναι προπονητής της ομάδας του Θεσπρωτού, σημειώνοντας σημαντικές νίκες. Τόσο η σταδιοδρομία του, το ήθος που τον διακρίνει, αλλά και η αγάπη του για την περιοχή μας, κάθε φορά που καλείται να μιλήσει γι’ αυτήν, τον καθιστούν καλό πρεσβευτή του Δήμου μας.
Read More »
Επίτιμος Δημότης Ηγουμενίτσας ο Χουάν Ραμόν Ρότσα Επίτιμος Δημότης Ηγουμενίτσας ο Χουάν Ραμόν Ρότσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Η Αφροδίτη Δέλκου πρόεδρος στη "Στοργή"

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022
Η Αφροδίτη Δέλκου πρόεδρος στη "Στοργή"


Μετά από την ψηφοφορία στις εκλογές του συλλόγου Γονέων & Φίλων Ατόμων με Αναπηρία "Στοργή" το διοικητικό συμβούλιο που προέκυψε είναι το εξής:
ΔΕΛΚΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ (προεδρος) 
ΓΚΙΝΗ ΜΑΡΙΑ (αντιπροεδρος)
ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (γραμματεας)
ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ (ταμιας)

Μέλη: ΚΟΝΤΟΥ ΓΑΡΥΦΑΛΙΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ, ΜΑΓΚΟΥΡΑ ΤΟΥΛΑ.

Read More »
Η Αφροδίτη Δέλκου πρόεδρος στη "Στοργή" Η Αφροδίτη Δέλκου πρόεδρος στη "Στοργή" Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Σύλληψη 39χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022
Σύλληψη 39χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 39χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντός του επιβατικού σταθμού λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο 39χρονος κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο που ανήκει σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το εν λόγω έγγραφο.
Read More »
Σύλληψη 39χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 39χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Σελίδες