Σαν χθες | Το νέο pop τραγούδι του Θεσπρωτού Ηλία Διαμάντη (+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022
Σαν χθες | Το νέο pop τραγούδι του Θεσπρωτού Ηλία Διαμάντη (+ΒΙΝΤΕΟ)


Το νέο pop τραγούδι του Θεσπρωτού μουσικοσυνθέτη και τραγουδιστή Ηλία Διαμάντη που υπογράφει μουσική και στίχους .

Read More »
Σαν χθες | Το νέο pop τραγούδι του Θεσπρωτού Ηλία Διαμάντη (+ΒΙΝΤΕΟ) Σαν χθες | Το νέο pop τραγούδι του Θεσπρωτού Ηλία Διαμάντη (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022 Rating: 5

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ | Δάφνη Νικολάου - Σπύρος Ράκης

Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ | Δάφνη Νικολάου - Σπύρος Ράκης


Ενα αφιέρωμα στον Ηπειρώτικο γάμο μας έχουν ετοιμάσει η Δάφνη Νικολάου και ο Σπύρος Ράκης, προσεγγίζοντας την παράδοση με νέα ματιά και φρέσκο ήχο. 
Πρόκειται για μια ζωντανή ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση στο Sierra Studio, από τον Αλέξανδρο Χρυσίδη. 
Παραδοσιακά τραγούδια όπως το "Που ήσουν 'ψες το βράδυ νύφη", "Ποιος τον κάνει τούτον γάμο", "Περδικοματα" κ.α τα οποία τραγουδιούνται και χορεύονται στους γάμους με βάση τα ήθη και τα έθιμα των Ηπειρωτών, ακούγονται στις αυλές για μια ολόκληρη εβδομάδα και συνοδεύουν με τελετουργικό τρόπο όλη την διαδικασία. 
Το project αυτό είναι μια παραγωγή της νέας τους ομάδας "Epirus Vibes" και πρόκειται να ακολουθήσουν πολλά ακόμη.


Read More »
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ | Δάφνη Νικολάου - Σπύρος Ράκης ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ | Δάφνη Νικολάου - Σπύρος Ράκης Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022 Rating: 5

Σύλληψη αλλοδαπού για παράβαση του νόμου περί όπλων στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022
Σύλληψη αλλοδαπού για παράβαση του νόμου περί όπλων στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 48χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη της ομάδας Κ9/Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, για παράβαση του Ν. 2168/1993 περί όπλων.

Ειδικότερα, κατά τη διενέργεια ελέγχου από τα ανωτέρω στελέχη, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω αλλοδαπός, ως οδηγός φορτηγού οχήματος με επικαθήμενο, κατείχε και μετέφερε με το παραπάνω όχημα, τα κάτωθι:
-έντεκα (11) πτυσσόμενες αστυνομικές ράβδους,
-έντεκα (11) σιδερογροθιές,
-οκτώ (08) φακούς-όπλα ακινητοποίησης μέσω ηλεκτρικού σοκ (taser) και
-σαράντα δύο (42) συσκευές εκτόξευσης χημικών ουσιών (σπρέι πιπεριού).

Τα ανωτέρω όπλα βρέθηκαν εντός του φορτίου, ως ασυνόδευτα δέματα, με προορισμό το εξωτερικό, ενώ για όλα τα ανευρεθέντα, ο 48χρονος, δεν ήταν εφοδιασμένος με τα νόμιμα παραστατικά έγγραφα.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα εν λόγω όπλα, καθώς και το φορτηγό όχημα.
Read More »
Σύλληψη αλλοδαπού για παράβαση του νόμου περί όπλων στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη αλλοδαπού για παράβαση του νόμου περί όπλων στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022 Rating: 5

Έξι συλλήψεις εχτές το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022
Έξι συλλήψεις εχτές το βράδυ στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη έξι (06) αλλοδαπών, ηλικίας 48, 24, 20, 13, 33 και 25 ετών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής και στελεχών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, με τη συνδρομή υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας του λιμένα, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 48χρονος ως οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο, μετέφερε στο χώρο του επικαθήμενου τους έτερους αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Φ/Γ όχημα - επικαθήμενο.
Read More »
Έξι συλλήψεις εχτές το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Έξι συλλήψεις εχτές το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022 Rating: 5

Τοπίο εξαιρετικής.... καταστροφής η Θεσπρωτία | Γράφει ο Παύλος Λ. Αλεξίου

Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022
Τοπίο εξαιρετικής.... καταστροφής η Θεσπρωτία | Γράφει ο Παύλος Λ. ΑλεξίουΤοπίο εξαιρετικής φυσικής … καταστροφής… η Θεσπρωτία
Ξανά τα «Ασφαλτικά» στη Λωρίδα Σαγιάδας
Τα συνεργεία της ΔΕΠΑ εμφανίστηκαν στην Πέρδικα για το εργοστάσιο Φυσικού αερίου
Στο Καρβουνάρι όλα τα σκουπίδια της Ηπείρου;


«Προτού αλέκτωρ λαλήσει» ή αμέσως μετά τις εκλογές … «άρχισαν τα όργανα».
Κάποιοι φαίνεται ότι βιάζονται υπερβολικά.
Επανέρχονται ξανά, μετά από χρόνια, τα «Ασφαλτικά» στη «Λωρίδα Σαγιάδας», οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στην καρδιά μιας δυναμικά αναπτυσσόμενης περιοχής με ιχθυοκαλλιέργειες. Την επομένη των εκλογών δημοσιεύτηκε επικαιροποιημένη, η ίδια στην ουσία μελέτη, που είχε απορριφθεί από όλους, φορείς και πολίτες και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Την ίδια μέρα συνεργεία της ΔΕΠΑ βρίσκονταν στην Πέρδικα, στη θέση που θέλουν να εγκαταστήσουν το Σταθμό του Φυσικού Αερίου.
Και το κακό φαίνεται να «τριτώνει», αφού η μελέτη για την επεξεργασία των σκουπιδιών της Ηπείρου προβλέπει σαν πολύ πιθανή τη λύση της εγκατάστασης του ΧΥΤΥ των σκουπιδιών όλης της Ηπείρου, σε έναν από τους λειτουργούντες ΧΥΤΑ (Καρβουνάρι ή Βλαχέρνα Άρτας).
Όλα αυτά βέβαια δεν είναι τυχαία. Ισχυρότατα επιτελεία και οικονομικά συμφέροντα βρίσκονται σε μεθοδικό αγώνα για να σπρώξουν ακόμα πιο κάτω την Θεσπρωτία στις θλιβερές πρωτιές της ανεργίας, της φτώχιας, της εγκατάλειψης, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Η «Εγνατία» και το Λιμάνι δεν έφεραν την περιλάλητη ανάπτυξη, αλλά τα υποπροϊόντα μιας παρασιτικής ανάπτυξης σε βάρος του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων.
Τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα και σε άλλους τομείς, θέλουν μέσω των υποτακτικών τους κυβερνήσεων, να υποτάξουν και τους ανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον στη διαιώνιση του κέρδους τους. Αυτό είναι ουσιαστικά το μήνυμα από την επιμονή στις επιλογές τους αυτές. Στην εποχή του Μνημονίου και των επιχειρήσεων fast track οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για υλοποίηση των έργων αυτών είναι άμεσοι.
Η Θεσπρωτία της Συμπίεσης του Φυσικού Αερίου στις καλύτερες παραλίες της, η Θεσπρωτία των σκουπιδιών της Ηπείρου στη μεγαλύτερη κτηνοτροφική περιοχή και καμιάς μεταποιητικής μονάδας, η Θεσπρωτία των βρώμικων ποταμών και των «Ασφαλτικών» δίπλα στις ιχθυοκαλλιέργειες, αποτελεί ένα φρικιαστικό όραμα που σταδιακά γίνεται πραγματικότητα και που ο Θεσπρωτικός λαός πρέπει έγκαιρα να αντιπαλέψει με όλες του τις δυνάμεις.
Σε αυτόν τον αγώνα βρίσκονταν πριν χρόνια οι Θεσπρωτοί στις κινητοποιήσεις για τον Καλαμά, τον ίδιο απαράλλαχτο αγώνα διεξήγαγαν οι κάτοικοι στο Καρβουνάρι Παραμυθιάς κατά του διανομαρχιακού ΧΥΤΑ, στον ίδιο αγώνα βρίσκεται σήμερα η «Κίνηση Πολιτών Πέρδικας», ενάντια στους αγωγούς Φυσικού Αερίου, στον ίδιο αγώνα καλούνται να ξαναβρεθούν ξανά οι Σαγιαδινοί και εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες, ενάντια στα «Ασφαλτικά».
Η πρόσφατη ισχυρή εκλογική ενίσχυση των ντόπιων υποστηριχτών της πολιτικής αυτής, είναι ένα αρνητικό δεδομένο που πρέπει να ξεπεράσει ο λαός, ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου, ο εργαζόμενος Θεσπρωτός, που βλέπει την υποβάθμιση να καλπάζει στον τόπο του και ξένα προς αυτόν συμφέροντα να κυριαρχούν, με τον ενιαίο, δυναμικό, παρατεταμένο αγώνα του .
Σ’ αυτή την πάλη καταθέτει όλες της τις δυνάμεις η «Θεσπρωτία της αντίστασης και του αγώνα» καλεί όλο τον Θεσπρωτικό λαό, όλους τους εργαζόμενους της Ηπείρου να συμπαραταχθούν στους αγωνιζόμενους συμπατριώτες σε Πέρδικα, Σαγιάδα και Καρβουνάρι.

Ενάντια στην κοινωνία της μόλυνσης και στην υποβάθμιση της ζωής μας

Όχι στην εγκατάσταση αγωγών φυσικού αερίου στην Πέρδικα
Όχι «Ασφαλτικά» στη Λωρίδα Σαγιάδας
Όχι τα σκουπίδια της Ηπείρου στο Καρβουνάρι
Όχι άλλη υποβάθμιση της Θεσπρωτίας
Κάτω η κυβερνητική πολιτική της ανεργίας, της φτώχιας της εγκατάλειψης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης

Θεσπρωτία της αντίστασης και του αγώνα
Read More »
Τοπίο εξαιρετικής.... καταστροφής η Θεσπρωτία | Γράφει ο Παύλος Λ. Αλεξίου Τοπίο εξαιρετικής.... καταστροφής η Θεσπρωτία | Γράφει ο Παύλος Λ. Αλεξίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022 Rating: 5

Μάριος Κάτσης: «Μόνο η Μαξίμου ΑΕ θα έδινε άδεια στα Ασφαλτικά Σαγιάδας - Να ανακληθεί η απόφαση»

Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022
Μάριος Κάτσης: «Μόνο η Μαξίμου ΑΕ θα έδινε άδεια στα Ασφαλτικά Σαγιάδας - Να ανακληθεί η απόφαση»


Με αφορμή την άδεια εγκατάστασης πετρελαιοειδών ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή Λωρίδα της Σαγιάδας που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με απόφασή του στις 16/11/2022, ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έκανε την εξής δήλωση:

«Το ζήτημα της εγκατάστασης πετρελαιοειδών στην περιοχή της λωρίδας Σαγιάδας δίπλα στον ζωτικό χώρο του πλέον παραγωγικού και εξαγωγικού κλάδου της Θεσπρωτίας, αυτού των ιχθυοκαλλιεργειών, έχει απασχολήσει για χρόνια την τοπική κοινωνία. Η σύσσωμη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και όλων των φορέων ήταν αυτονόητη και καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να δώσει άδεια εγκατάστασης παρότι πολλοί αποπειράθηκαν στο παρελθόν. Η πιο επικίνδυνη και αδίστακτη κυβέρνηση των deals, των υποκλοπών, των 10 δις € απευθείας αναθέσεων και των προστατών της αισχροκέρδειας ήταν η μόνη που μπορούσε να το κάνει, και το έκανε. Η Μαξίμου Α.Ε. άπλωσε τα πλοκάμια της και στο νομό μας, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της όλη την τοπική κοινωνία, το ΠΔ για την επέκταση της ΠΟΑΥ που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκε επί ΝΔ.

Οι επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες αλλά ευδοκιμούν μόνο όταν βρίσκονται σε σύμπνοια με τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και δεν αποβαίνουν εις βάρος άλλων επενδύσεων. Καλώ τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Γιόγιακα να κάνει το παν ώστε να παρθεί πίσω αυτή η ακατανόητη απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ. Σε διαφορετική περίπτωση το χρεώνεται πολιτικά φταίει δεν φταίει. Κάθε φορέας ή αιρετός της Θεσπρωτίας οφείλει να πάρει θέση δημόσια και να επανεπιβεβαιώσει ότι συνεχίζει να βρίσκεται ενάντια σε μια βλαπτική επένδυση για την τοπική οικονομία και κοινωνία».

Μάριος Κάτσης
Βουλευτής Θεσπρωτίας
Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Read More »
Μάριος Κάτσης: «Μόνο η Μαξίμου ΑΕ θα έδινε άδεια στα Ασφαλτικά Σαγιάδας - Να ανακληθεί η απόφαση» Μάριος Κάτσης: «Μόνο η Μαξίμου ΑΕ θα έδινε άδεια στα Ασφαλτικά Σαγιάδας - Να ανακληθεί η απόφαση» Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022 Rating: 5

Διαμαρτυρία του Δήμου Φιλιατών για την αδειοδότηση «ασφαλτικών» στην Κοινότητα Σαγιάδας

Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022
Διαμαρτυρία του Δήμου Φιλιατών για την αδειοδότηση «ασφαλτικών» στην Κοινότητα Σαγιάδας


Δεν πρόλαβαν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί για τη λύση ενός χρόνιου προβλήματος που αντιμετώπιζαν οι ιχθυοκαλλιεργητές στην περιοχή «Λωρίδα» Κοινότητας Σαγιάδας του δήμου Φιλιατών, με πάγιο αίτημα τη χωροθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, όπου, ύστερα από μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες των ιχθυοκαλλιεργητών, με τη συμπαράσταση της αυτοδιοίκησης και των φορέων του νομού, η πολιτεία με το υπ’ αριθμ. ΦΕΚ Δ32/11-05-2022 προχώρησε στην παραπάνω χωροθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
Και ενώ όλοι νομίσαμε ότι το θέμα λύθηκε οριστικά, ξαφνικά, άλλη υπηρεσία του ίδιου Υπουργείου προβαίνει στην έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, δηλαδή το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος αυτοαναιρείται.
Η παραπάνω έγκριση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σ’ έναν κλάδο που αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» του Νομού Θεσπρωτίας, έναν κλάδο που η φήμη των προϊόντων του έχει φθάσει σ’ ολόκληρο τον κόσμο, έναν κλάδο που εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του, έναν κλάδο που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, έναν κλάδο με μεγάλη προοπτική ανάπτυξης.
Η πολιτεία πρέπει άμεσα να προβεί στην ανάκληση της παραπάνω έγκρισης των «ασφαλτικών» προκειμένου να διαφυλάξει τον αναπτυσσόμενο κλάδο της υδατοκαλλιέργειας.
Ο Δήμος Φιλιατών στηρίζει διαχρονικά τον δίκαιο αγώνα του κλάδου και θα συνεχίσει να συμπαρίσταται σε κάθε μορφής αγώνα μέχρις ότου η πολιτεία ανακαλέσει την άδικη και παράνομη απόφασή της.

Ο Δήμαρχος Φιλιατών,
Σπυρίδων Παππάς
Read More »
Διαμαρτυρία του Δήμου Φιλιατών για την αδειοδότηση «ασφαλτικών» στην Κοινότητα Σαγιάδας Διαμαρτυρία του Δήμου Φιλιατών για την αδειοδότηση «ασφαλτικών» στην Κοινότητα Σαγιάδας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022 Rating: 5

700.000€ για βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στον Δήμο Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022
700.000€ για βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στον Δήμο Ηγουμενίτσας


Δύο νέα έργα με τίτλο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΓΗ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ» (προϋπολογισμού 500.000,00 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α) και «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΓΗ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΔΕ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, ΤΚ ΚΑΤΑΒΟΘΡΑΣ» (προϋπολογισμού 200.000,00 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α) εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΑΔΑ: 6ΡΘ04653ΠΓ-5ΦΕ).

Τα έργα, η μελέτη των οποίων συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηγουμενίτσας, έχουν συνολικό προϋπολογισμό 700.000,00 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α και αφορούν σε παρεμβάσεις και έργα βελτίωσης στο υφιστάμενο αγροτικό δίκτυο συνολικού μήκους 4,85 Km.

Με την έγκριση ένταξης των έργων ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος ανέφερε τα εξής:

«Οι εντατικές μας προσπάθειες για την ολοκλήρωση ενός λειτουργικού τομέα αγροτικής ανάπτυξης στον Δήμο μας ανταμείβονται διαρκώς. Η εν λόγω ένταξη έρχεται να απαντήσει στην πάγια ανάγκη για βελτίωση της πρόσβασης στη γεωργική γη και στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας, μέσω δύο ακόμη έργων, που αναμένεται να διασφαλίσουν την ομαλή και ασφαλή πρόσβαση στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής, την ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων καθώς και τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων.

Έχοντας βασικό στόχο τη στήριξη και αναβάθμιση του πρωτογενούς μας τομέα, αλλά και τη βελτιστοποίηση του λειτουργικού του μοντέλου, συνεχίζουμε με ισχυρές και δομημένες συνέργειες, ώστε οι προσπάθειές μας να αποδώσουν τα βέλτιστα προς όφελος των αγροτών και της τοπικής μας οικονομίας».
Read More »
700.000€ για βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στον Δήμο Ηγουμενίτσας 700.000€ για βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στον Δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022 Rating: 5

Διπλή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022
Διπλή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας


Καλείστε σε μικτή – ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας (δια ζώσης και τηλεδιάσκεψη) που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Σουλίου αρ.3), στις 30 Νοεμβρίου 2022, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17:30’ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.3852/2010, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του ν.4555/2018 και την υπ’ αριθμ. 375/2-6-2022 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ και τηρουμένων των μέτρων προστασίας που προβλέπονται προς αποφυγή της διάδοσης του COVID-19 (άρθρο 78 του Ν.4954/2022), για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στο παρακάτω ένα και μοναδικό θέμα:

ΘΕΜΑ
Έγκριση ισολογισμού και οικονομικών καταστάσεων χρήσεως 2021 του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητές: α) Γκόλιας Βασίλειος – Αντιδήμαρχος.
β) Ανθίππη Λουκά – Προϊσταμένη Δ/νσης Οικον. Υπηρ.
γ) Εκπρόσωπος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών.

Επίσης, καλείστε σε μικτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας (δια ζώσης και τηλεδιάσκεψη) που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Σουλίου αρ.3), στις 30 Νοεμβρίου 2022, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00’ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.3852/2010, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του ν.4555/2018 και την υπ’ αριθμ. 375/2-6-2022 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ και τηρουμένων των μέτρων προστασίας που προβλέπονται προς αποφυγή της διάδοσης του COVID-19 (άρθρο 78 του Ν.4954/2022), για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:
ΘΕΜΑ 1ο
Λήψη απόφασης για την ανακήρυξη ως Επίτιμου Δημότη Ηγουμενίτσας του Χουάν Ραμόν Ρότσα.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 2ο
Το νέο πρόγραμμα LEADER και ορισμός του Δήμου μας ως περιοχή παρέμβασης αυτού στο τοπικό πρόγραμμα της "ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.".
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 3ο
Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Ηγουμενίτσας έτους 2022.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 4ο
Έκφραση γνώμης στο πλαίσιο της ανακοίνωσης - πρόσκλησης (ΑΠ: 153891/2693/05-10-2022) της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, σχετικής με την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) έργου/δραστηριότητας (κατηγορία Α2. ομάδα 3η & 9η): Καταφύγιο τουριστικών σκαφών, θέση "Ζέρι”, στην Τ.Κ. Συβότων, Δ. Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 5ο
Εξέταση αιτήματος του Ποδηλατικού Ομίλου Ηγουμενίτσας “ΑΠΕΙΡΟΣ” για την παραχώρηση χώρου της παλαιάς Δεξαμενής στο Αστικό Αλσύλλιο.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 6ο
Καταρχήν απόφαση μετονομασίας οδού στην Ηγουμενίτσα.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 7ο
Έγκριση τροποποίησης ΟΕΥ του ΝΠΔΔ "ΠΑΚΠΠΟ".
-Εισηγήτρια: Ζεϊμπέκογλου Δέσποινα - Δημοτικός Σύμβουλος,
- Πρόεδρος ΝΠΔΔ "ΠΑΚΠΠΟ".

ΘΕΜΑ 8ο
Αναμόρφωση (11η) προϋπολογισμού Δήμου Ηγουμενίτσας Οικονομικού Έτους 2022.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 9ο
Έγκριση έκθεσης Οικονομικής Επιτροπής για την κατάσταση των εσόδων και εξόδων του Δήμου για το Γ' τρίμηνο 2022.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 10ο
Κατάπτωση του με αριθμ.25725/12-7-2011 Γραμματίου Σύστασης Παρακαταθήκης.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 11ο
Παράταση μίσθωσης για τη στέγαση των υπηρεσιών της Πρόνοιας του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 12ο
Έγκριση διενέργειας δημοπρασίας για μίσθωση κτιρίου με σκοπό τη στέγαση του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Γραικοχωρίου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 13ο
Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με την υπ' αριθμ. 410/2022 απόφασή της περί καθορισμού αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 14ο
Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με την υπ' αριθμ. 411/2022 απόφασή της περί καθορισμού αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 15ο
Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με την υπ' αριθμ. 412/2022 απόφασή της περί καθορισμού αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 16ο
Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με την υπ' αριθμ. 413/2022 απόφασή της περί καθορισμού αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 17ο
Εισήγηση ΕΠΖ με την υπ' αριθμ. 47/2022 απόφασή της για τροποποίηση Σχεδίου Πόλεως στο Ο.Τ. 11 της Εγκεκριμένης Πολεοδομικής Μελέτης Αναθεώρησης του εγκεκριμένου σχεδίου οικισμού Γραικοχωρίου της 2ης Πολεοδομικής Ενότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Ελευθέριος Κώστας - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 18ο
Εισήγηση ΕΠΖ με την υπ' αριθμ. 53/2022 απόφασή της για εκμίσθωση δημοτικής έκτασης, εμβαδού 4.365,80τ.μ., που βρίσκεται στην Κοινότητα Συβότων, Δ.Ε. Συβότων, Δήμου Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας με σκοπό την δημιουργία πρόχειρων σταβλικών εγκαταστάσεων.
-Εισηγητής: Ελευθέριος Κώστας - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 19ο
Εισήγηση ΕΠΖ με την υπ' αριθμ. 54/2022 απόφασή της για τροποποίηση των εγκεκριμένων μηκοτομών ρυμοτομικού σχεδίου Συβότων του Δήμου Ηγουμενίτσας στα Ο.Τ. 54 και Ο.Τ. 65.
-Εισηγητής: Ελευθέριος Κώστας - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 20ο
Εισήγηση ΕΠΖ με την υπ' αριθμ. 55/2022 απόφασή της για τροποποίηση Σχεδίου Πόλεως στα Ο.Τ. 26 και Ο.Τ. 27 της Εγκεκριμένης Πολεοδομικής Μελέτης Αναθεώρησης του εγκεκριμένου σχεδίου οικισμού Γραικοχωρίου της 2ης Πολεοδομικής Ενότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Ελευθέριος Κώστας - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 21ο
Εισήγηση ΕΠΖ με την υπ' αριθμ. 57/2022 απόφασή της για για μετατόπιση περιπτέρου του Α.Δ. από την Κοινότητα Νέας Σελεύκειας στον οικισμό Εθνικής Αντίστασης.
-Εισηγητής: Ελευθέριος Κώστας - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 22ο
Εισήγηση ΕΠΖ με την υπ' αριθμ. 58/2022 απόφασή της για μετατόπιση περιπτέρου της Μ.Ρ. από την συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και τέρμα Κύπρου στην Κοινότητα Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Ελευθέριος Κώστας - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 23ο
Αντικατάσταση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ "Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηγουμενίτσας".
-Εισηγητής: Ελευθέριος Κώστας - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 24ο
Έκφραση γνώμης για προτεινόμενες μεταβολές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχολικού έτους 2023-2024. -Εισηγητής: Ελευθέριος Κώστας - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 25ο
Επί αιτήσεως κ. Πέτρου Μπούγια για αναγνώριση κοινόχρηστου δρόμου στη θέση «ΣΤΕΛΕΣΙ» της Κοινότητας Πέρδικας του Δήμου Ηγουμενίτσας. 
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Read More »
Διπλή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας Διπλή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022 Rating: 5

Οργή των ιχθυοκαλλιεργητών της Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022
Οργή των ιχθυοκαλλιεργητών της Θεσπρωτίας


Με έκπληξη, αγανάκτηση και οργή παρακολουθούμε για μια ακόμα φορά την πολιτεία να αυτοαναιρείται και ταυτόχρονα να δυναμιτίζει, όχι μόνο τις επιχειρήσεις μας, αλλά και την ανάπτυξη και την προοπτική του τόπου.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με απόφασή του, χορήγησε στις 16/11/2022, έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, στη θέση «Μανδήλα» Λωρίδας Σαγιάδας, με πρόβλεψη μάλιστα της τροφοδοσίας της, μέσω θαλάσσης, με τάνκερ και κατασκευή λιμενικών εγκαταστάσεων, σε μια περιοχή στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένο το σύνολο σχεδόν των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών της Θεσπρωτίας.
Πρόκειται για το ίδιο Υπουργείο που λίγους μήνες πριν εξέδωσε το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 326/Δ/11.05.2022) που καθορίζει τη συγκεκριμένη περιοχή, ως αποκλειστική Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
Με μια ακατανόητη απόφαση τώρα, το ίδιο Υπουργείο, δίνει έγκριση εγκατάστασης μιας εντελώς ασύμβατης και περιβαλλοντικά επικίνδυνης δραστηριότητας, όπως η διακίνηση των πετρελαιοειδών.
Μια δραστηριότητα που εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για τον μεγαλύτερο παραγωγικό εξαγωγικό κλάδο της Ηπείρου που είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και για το περιβάλλον και τον τουρισμό τόσο της Θεσπρωτίας όσο και της Κέρκυρας.
Η συγκεκριμένη «επένδυση» επιχειρείται να εγκατασταθεί στην περιοχή μας από το 2001! Οι αντιδράσεις και η αρνητικές γνωμοδοτήσεις των τοπικών αρχών και φορέων, ήταν και είναι σύσσωμες και καθολικές.
Κι όμως, κάποιοι, εκτός Θεσπρωτίας και εκτός Ηπείρου, αποφασίζουν να θέσουν σε κίνδυνο 28 μονάδες υδατοκαλλιέργειας, 450 εργαζόμενους, τον τουρισμό της Θεσπρωτίας και της Κέρκυρας, για μια δραστηριότητα που ουδείς έχει αντιληφθεί 21 χρόνια τώρα ποιες «ιδιαίτερες ανάγκες» της Θεσπρωτίας, της Ηπείρου ή της χώρας, θα εξυπηρετήσει.
Αδυνατούμε να εξηγήσουμε ποιος ιθύνων νους δεν αντιλαμβάνεται πως η συνύπαρξη πετρελαιοειδών και ιχθυοκαλλιέργειας δεν είναι εφικτή καθώς η παραμικρή θαλάσσια θα εξαπλωθεί άμεσα σε όλη την περιοχή, καταστρέφοντας για χρόνια το περιβάλλον και κατά συνέπεια τις επιχειρήσεις μας, θέτοντας σε κίνδυνο τις 450 θέσεις εργασίας που οι υδατοκαλλιέργειες προσφέρουν στον τόπο και τις ακόμα 450 που προβλέπεται να δημιουργηθούν άμεσα, μετά τη χωροθέτηση της ΠΟΑΥ.
Ζητάμε την άμεση ανάκληση της παράλογης αυτής έγκρισης.
Σημειώνουμε πως οι φορείς και οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας, αυτοί που βρίσκονται στα σύνορα της Ελλάδας, έχουν αποδείξει όποτε χρειάστηκε με δυναμικές κινητοποιήσεις, ότι οι καταστροφικοί σχεδιασμοί που γίνονται πίσω από τις πλάτες μας, δεν γίνονται ανεκτοί.

Σύλλογος Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας
O Πρόεδρος
Χεκίμογλου Ιωάννης

Ο Γραμματέας
Κοντονάσιος Χαράλαμπος
Read More »
Οργή των ιχθυοκαλλιεργητών της Θεσπρωτίας Οργή των ιχθυοκαλλιεργητών της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022 Rating: 5

Επιστολή του επιμελητηρίου Θεσπρωτίας στον Πρωθυπουργό | Ζητάει επανεξέταση της απόφασης για τα ασφαλτικά στη Σαγιάδα

Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022
Επιστολή του επιμελητηρίου Θεσπρωτίας στον Πρωθυπουργό | Ζητάει επανεξέταση της απόφασης για τα ασφαλτικά στη Σαγιάδα


Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ
Απευθυνόμαστε στο πρόσωπό σας διαμαρτυρόμενοι για την προσπάθεια καταστροφής ενός σημαντικού τμήματος του κλάδου της Ελληνικής Υδατοκαλλιέργειας που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή με Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας!
Επίσης απευθυνόμαστε σε εσάς διότι υφίσταται τεράστια απόκλιση απόψεων, ερμηνειών της νομοθεσίας, αποτίμηση του συμφέροντος της Εθνικής Οικονομίας αλλά και ασυμφωνία των συναρμόδιων Υπουργείων που εποπτεύετε, για την τρόπο επίτευξης της Ανάπτυξης της χώρας!
Εν συντομία, στον Νομό Θεσπρωτίας βρίσκονται εγκατεστημένες μονάδες θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας από την δεκαετία του 1980. Σήμερα, ο κλάδος αυτός αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της Θεσπρωτίας αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου, παράγοντας προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας άνω των 15.000 τόνων περίπου ετησίως με το 90% περίπου της παραγωγής να εξάγεται στην Ε.Ε.. Η παραγωγή τους αποτελεί το 10% της Ελληνικής παραγωγής και το 4% της Μεσογειακής!!!!
Η δράση του κλάδου αποφέρει άνω των 65 εκατ. Ευρώ ετησίως στην τοπική και Εθνική Οικονομία και απασχολεί άνω των 450 περίπου μόνιμων εργαζόμενων.
Το 2022, με το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 326/Δ/11.05.2022) εγκρίθηκε ο Χαρακτηρισμός και οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) σε θαλάσσιες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και περιβαλλοντική έγκριση του σχεδίου αυτού. Με την ίδρυση πλέον της ΠΟΑΥ, η ετήσια παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά την επόμενη 5ετία με την ίδρυση και νέων μονάδων ή αύξηση της δυναμικότητας των υφιστάμενων, προσεγγίζοντας την ετήσια παραγωγή των 27 χιλιάδων τόνων και διπλάσιες θέσεις εργασίας, τις οποίες έχει ανάγκη η περιοχή μας! Λάβετε υπόψη σας ότι για την έκδοση του ΠΔ λήφθηκαν υπόψη οι υπ’ αρ. 203/2021 και 19/2022 γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόταση των Υφυπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων!!!
Στις 28 Μαΐου 2022 σε ημερίδα Ιχθυοκαλλιέργειας που διοργανώθηκε στην περιοχή με θέμα: «Η Υδατοκαλλιέργεια ως μοχλός Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας & η συμβολή της στην οικονομία της Θεσπρωτίας» ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Γεώργιος Γεωργαντάς επισήμανε τον σημαντικότατο ρόλο του κλάδου στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την πρόθεση της Κυβέρνησης για περαιτέρω στήριξη κι ενίσχυση του κλάδου!
Και σήμερα, με την αριθμ πρ. ΥΠΕΝ/ΔΥΔΡ/120082/3334/16.11.2022 Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας χορηγείται έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου στην ίδια περιοχή, με πρόβλεψη τροφοδοσίας της δια θαλάσσης με την δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων!!!!

Κε Πρωθυπουργέ
- Επειδή η κοινή λογική (πλην μάλλον ορισμένων στελεχών της Κυβέρνησης) αντιλαμβάνεται ότι η πιθανότητα θαλάσσιας ρύπανσης δεν είναι ακραία σε περιπτώσεις εγκαταστάσεων ασφαλτικών και πετρελαιοειδών και πως όποια ρύπανση υπάρξει, θα εξαπλωθεί άμεσα σε όλη την περιοχή
- Επειδή υφίσταται το σχετικό ΠΔ για την ίδρυση της ΠΟΑΥ και βάσει του οποίου αλλά και της σχετικής με την υδατοκαλλιέργεια νομοθεσία δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή, πόσο δε μάλλον ρυπογόνων
- Επειδή ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας αποτελεί σημαντικότατο πνεύμονα ανάπτυξης της ακριτικής περιοχής μας αλλά και για την Εθνική Οικονομία, τόσο λόγω των Εσόδων όσο και του αριθμού απασχόλησης εργαζομένων
- Επειδή η εγκατάσταση μονάδων καυσίμων κι ασφάλτου στην ευρύτερη περιοχή υποβαθμίζει άμεσα το προϊόν του κλάδου και προσθέτει ένα άμεσο και ορατό κίνδυνο καταστροφής του
- Επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε τι μπορεί να έχει αλλάξει μέσα σε διάστημα έξι μηνών, από την έκδοση του ΠΔ μέχρι την έκδοση της ανωτέρω Απόφασης μέσα στο ίδιο Υπουργείο!
- Επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε ποιοι “ιδιαίτεροι λόγοι” μπορεί να κινητοποίησαν και οδήγησαν την αρμόδια Υπηρεσία στην έκδοση αυτής της Απόφασης!
- Επειδή παρουσιάζονται τεράστιες αντιφάσεις μεταξύ αποφάσεων και ανακοινώσεων των ιδίων των Υπουργείων αλλά και των συναρμόδιων Υπουργείων μεταξύ τους, που δύνανται να οδηγήσουν και σε υπόνοιες «εξωτερικών παρεμβάσεων»
- Επειδή η ανωτέρω απόφαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις θεσμικές και τις προσωπικές σας εξαγγελίες για την στήριξη των παραγωγικών κι αναπτυξιακών για την εθνική οικονομία κλάδων
- Επειδή η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης θα οδηγήσει άμεσα σε δυναμικές κινητοποιήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου το επόμενο διάστημα
- Τέλος επειδή ως Πρωθυπουργός είστε Υπεύθυνος για τις ενέργειες της Κυβέρνησης που θα οδηγήσουν την Υδατοκαλλιέργεια της Θεσπρωτίας στην καταστροφή

Σας καλούμε να εξετάσετε άμεσα και χωρίς αναίτια καθυστέρηση το οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που δρομολογείται με ευθύνη του Υπουργείου και να ενεργήσετε για την επανεξέταση της χορηγηθείσας Απόφασης και την ανάκλησή της ΑΜΕΣΑ!Με εκτίμηση


Ο Πρόεδρος


Του Επιμελητηρίου ΘεσπρωτίαςΑλέξανδρος ΠάσχοςRead More »
Επιστολή του επιμελητηρίου Θεσπρωτίας στον Πρωθυπουργό | Ζητάει επανεξέταση της απόφασης για τα ασφαλτικά στη Σαγιάδα Επιστολή του επιμελητηρίου Θεσπρωτίας στον Πρωθυπουργό | Ζητάει επανεξέταση της απόφασης για τα ασφαλτικά στη Σαγιάδα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022 Rating: 5

Ο Φορέας Διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ Π.Ε Θεσπρωτίας για τα ασφαλτικά στη Σαγιάδα

Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022
Ο Φορέας Διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ Π.Ε Θεσπρωτίας για τα ασφαλτικά στη ΣαγιάδαΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ( Π.Ο.Α.Υ) Π.Ε ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Δεν πρόλαβαν να συμπληρωθούν έξι μήνες από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος(ΦΕΚ 326/Δ΄/11.05.2022) “Χαρακτηρισμός και οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) σε θαλάσσιες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και περιβαλλοντική έγκριση του σχεδίου αυτού”, με το οποίο ένα πάγιο αίτημα των Υδατοκαλλιεργητών της Θεσπρωτίας ικανοποιήθηκε μετά από αγώνες ετών και η ίδια η πολιτεία, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος, έρχεται να τοποθετήσει μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ΠΟΑΥ.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με απόφασή του, χορήγησε στις 16/11/2022, «έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, της εταιρείας ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Β.Ε.Ε, στη θέση «Μανδήλα» Λωρίδας Σαγιάδας».

Μιας δραστηριότητας όχι μόνο ασύμβατης με τις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και επιζήμιας για τον μεγαλύτερο εξαγωγικό παραγωγικό τομέα, το μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής μας.

Η ιστορία της συγκεκριμένης «επένδυσης» είναι γνωστή, δεκαετίες τώρα. Η εμμονή των «επενδυτών» για εγκατάστασή της στη μεθόριο, μια ανάσα από τα σύνορα, είναι επίσης γνωστή.

Όπως γνωστές σε όλους, ενδιαφερόμενους και μη, είναι οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του συνόλου των τοπικών αρχών και φορέων επί της εγκατάστασης της συγκεκριμένης επένδυσης, ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Ωστόσο αυτές πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων και οι «αρμόδιοι» από τις καρέκλες των Αθηνών αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου μας, αγνοώντας το παρελθόν, το παρόν του και αδιαφορώντας για την τοπική κοινωνία.

Ως Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Θεσπρωτίας και εκπροσωπώντας το σύνολο των υδατοκαλλιεργητών του Νομού μας, δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στη συγκεκριμένη «εγκατάσταση» και καλούμε το Υπουργείο που έδωσε την έγκριση για την συγκεκριμένη δραστηριότητα να την ανακαλέσει άμεσα.

Καλούμε δε τις τοπικές αρχές και φορείς, για μια ακόμη φορά, να κάνουν σαφείς με αποφάσεις τους, ότι η ανάπτυξη και το μέλλον του τόπου μας, δεν είναι διαπραγματεύσιμο, ούτε βορά στα επιχειρηματικά σχέδια οποιουδήποτε.

Αν η κυβέρνηση θέλει να κάνει κάτι για τις ιχθυοκαλλιέργειες της Θεσπρωτίας, τουλάχιστον ΠΡΩΤΑ ας μην τις υποβαθμίζει με ενέργειες που ελλοχεύουν τεράστιους κινδύνους για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία τους.

Και πάλι θα παλέψουμε, όπως άλλωστε κάνουμε τόσα χρόνια, με όλους τους δυνατούς τρόπους, για να μη συντελεστεί το περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα στην περιοχή μας.

Ηγουμενίτσα 24-11-2022

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ Π.Ε Θεσπρωτίας

Παναγιώτης Πάντος
Read More »
Ο Φορέας Διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ Π.Ε Θεσπρωτίας για τα ασφαλτικά στη Σαγιάδα Ο Φορέας Διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ Π.Ε Θεσπρωτίας για τα ασφαλτικά στη Σαγιάδα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022 Rating: 5

Σελίδες