Ο ΕΡΜΗΣ Ηγουμενίτσας τιμάει 300 αθλητές και αθλήτριες

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
Ο ΕΡΜΗΣ Ηγουμενίτσας τιμάει 300 αθλητές και αθλήτριεςRead More »
Ο ΕΡΜΗΣ Ηγουμενίτσας τιμάει 300 αθλητές και αθλήτριες Ο ΕΡΜΗΣ Ηγουμενίτσας τιμάει 300 αθλητές και αθλήτριες Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

Σε Τακτική Γενική Συνέλευση ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οικισμού Εθνικής Αντίστασης»

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
Σε Τακτική Γενική Συνέλευση ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οικισμού Εθνικής Αντίστασης» 


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οικισμού Εθνικής Αντίστασης» προσκαλεί τα μέλη του και όσους επιθυμούν να γίνουν μέλη του συλλόγου, στην Τακτική Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 και ώρα 18:00΄ στην αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας, με θέματα το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, καθώς και λοιπά θέματα που θα τεθούν από το Δ.Σ. και τα μέλη του συλλόγου.

Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση της Γ.Σ. θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 06 Απριλίου 2024 στον ίδιο χρόνο και τόπο.

Με εκτίμηση το Δ.Σ.
Read More »
Σε Τακτική Γενική Συνέλευση ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οικισμού Εθνικής Αντίστασης» Σε Τακτική Γενική Συνέλευση ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οικισμού Εθνικής Αντίστασης» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

Υπογράφηκε η ΚΥΑ | Από 38,40 ευρώ στα 85,50 η διαδρομή Ηγουμενίτσα - Αλεξανδρούπολη

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
Υπογράφηκε η ΚΥΑ | Από 38,40 ευρώ στα 85,50 η διαδρομή Ηγουμενίτσα - Αλεξανδρούπολη


Υπογράφηκε από τους Υπουργούς Υποδομών και Οικονομίας η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού και αναμένεται η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ώστε να τεθεί και σε εφαρμογή.

Η πρωτοφανής αύξηση στα διόδια ήταν προαπαιτούμενο για να περάσει ο μεγαλύτερος οδικός άξονας της χώρας στην ΤΕΡΝΑ. Μέχρι την Πέμπτη λοιπόν που υπογράφεται η παραχώρηση η ΚΥΑ έπρεπε να έχει υπογραφεί.

Το ύψος των διοδίων από μόλις 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο σήμερα, θα αυξηθεί αρχικά στα 0,04 για να φτάσει σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών τα 0, 065, αύξηση κατά 120%, και να «πλησιάσει» τα πανάκριβα διόδια των υπόλοιπων οδικών αξόνων που διαχειρίζονται οι ιδιώτες.

Ταυτόχρονα θα καταργηθούν αμέσως οι δωρεάν μετακινήσεις για τις τοπικές κοινωνίες (Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος) αλλά και για τους άνεργους που χρησιμοποιούν την Εγνατία.

Με τις αυξήσεις που εγκρίνονται με την ΚΥΑ η διαδρομή από την Ηγουμενίτσα στην Αλεξανδρούπολη από τα 38,40 ευρώ που κοστίζει σήμερα θα εκτοξευθεί στην τριετία στα 85,50 για ένα ΙΧ αυτοκίνητο.

Για τις νταλίκες το κόστος ανεβαίνει από τα 130 στα 300 ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαμετοκόμιση και το εμπόριο.
Read More »
Υπογράφηκε η ΚΥΑ | Από 38,40 ευρώ στα 85,50 η διαδρομή Ηγουμενίτσα - Αλεξανδρούπολη Υπογράφηκε η ΚΥΑ | Από 38,40 ευρώ στα 85,50 η διαδρομή Ηγουμενίτσα - Αλεξανδρούπολη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

ΕΕ: Να ελέγξουν την παραπληροφόρηση ζητάει η Κομισιόν από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
ΕΕ: Να ελέγξουν την παραπληροφόρηση ζητάει η Κομισιόν από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες

Δυόμισι μήνες πριν τις ευρωεκλογές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης να προστατεύσουν τους χρήστες του διαδικτύου από κινδύνους όπως η χειραγώγηση και η παραπληροφόρηση.

Η Επιτροπή παρουσίασε σήμερα κατευθυντήριες γραμμές που παρέχουν συγκεκριμένες συστάσεις προς τις πλατφόρμες αυτές (π.χ. TikTok, Facebook, Instagram, X), προκειμένου να εφαρμόσουν στην πράξη τον ευρωπαϊκό νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όπως τονίζει η Επιτροπή, αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές προς τις πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν στόχο «τον μετριασμό των συστημικών κινδύνων στο διαδίκτυο που ενδέχεται να επηρεάσουν την ακεραιότητα των εκλογών, με ειδική καθοδήγηση για τις επικείμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο».

Σύμφωνα με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), οι καθορισμένες υπηρεσίες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στην ΕΕ έχουν την υποχρέωση να μετριάζουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τις εκλογικές διαδικασίες, διασφαλίζοντας παράλληλα τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης.

Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν μέτρα μετριασμού και βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να λαμβάνονται από πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από εκλογικές εκδηλώσεις.

Μεταξύ αυτών είναι και η υποχρέωση θέσπισης ειδικών μέτρων μετριασμού που συνδέονται με τη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης των οποίων οι υπηρεσίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία και/ή τη διάδοση γενετικού περιεχομένου Τεχνητής Νοημοσύνης θα πρέπει να αξιολογούν και να μετριάζουν συγκεκριμένους κινδύνους που συνδέονται με αυτήν, για παράδειγμα με τη σαφή επισήμανση του περιεχομένου που παράγεται από την Τεχνητή Νοημοσύνη (όπως τα deepfake), την ανάλογη προσαρμογή των όρων και προϋποθέσεων τους και την κατάλληλη επιβολή τους.

Η Επιτροπή συνιστά, επίσης, τη συνεργασία με ενωσιακές και εθνικές αρχές, ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την προώθηση της αποτελεσματικής ανταλλαγής πληροφοριών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογές και τη διευκόλυνση της χρήσης κατάλληλων μέτρων μετριασμού, μεταξύ άλλων στους τομείς της χειραγώγησης πληροφοριών και παρεμβάσεων από το εξωτερικό (FIMI), της παραπληροφόρησης και της κυβερνοασφάλειας.

Οι πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και οι μηχανές αναζήτησης που δεν ακολουθούν τις παρούσες κατευθυντήριες γραμμές πρέπει να αποδεικνύουν στην Επιτροπή ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι εξίσου αποτελεσματικά για τον μετριασμό των κινδύνων. Σε περίπτωση που η Επιτροπή λάβει πληροφορίες που εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με την καταλληλότητα των εν λόγω μέτρων, μπορεί να ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες ή να κινήσει επίσημη διαδικασία βάσει της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Read More »
ΕΕ: Να ελέγξουν την παραπληροφόρηση ζητάει η Κομισιόν από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες ΕΕ: Να ελέγξουν την παραπληροφόρηση ζητάει η Κομισιόν από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

Ανακοίνωση από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Σουλίου για καθαρισμό οικοπέδων.

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
Ανακοίνωση από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Σουλίου για καθαρισμό οικοπέδων.


Ο Δήμος Σουλίου, σε εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 20/2023 Πυροσβεστικής Διάταξης, ΦΕΚ 2549-19/04/2023), που αφορά στην αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς κάνει γνωστό στους ιδιοκτήτες ή στους με οποιοδήποτε τρόπο εκμεταλλευτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές των διοικητικών ορίων του Δήμου Σουλίου ή κοντά σε αυτές και μέχρι αποστάσεως 100 μέτρων, να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες αποψίλωσης αυτών από ξερά χόρτα και απομάκρυνσης τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών και σκουπιδιών που βρίσκονται μέσα σε αυτά.

Σε περίπτωση μη συμμορφώσεως των υπόχρεων στα ανωτέρω, ο Δήμος, σύμφωνα με το άρθρο 94, παράγραφος 26 του Ν. 3852/2010 «Καλλικράτης», δύναται να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες καθαρισμού των οικοπέδων με οικονομική επιβάρυνση αυτών, ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.

Επισημαίνεται ότι στους χώρους που αναφέρεται το παραπάνω, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς κατά το χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου (αντιπυρική περίοδος).
Read More »
Ανακοίνωση από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Σουλίου για καθαρισμό οικοπέδων. Ανακοίνωση από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Σουλίου για καθαρισμό οικοπέδων. Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

Ο πιο γνωστός κλόουν της Ελλάδας στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
Ο πιο γνωστός κλόουν της Ελλάδας στην Ηγουμενίτσα


Ο πιο γνωστός κλόουν της Ελλάδας στην Ηγουμενίτσα.
Κυριακή 7 Απριλίου
Μέρα απίστευτου κεφιού με το κλόουν Τοτο.
Ξενοδοχείο Angelika Pallas.
Είσοδος ενίσχυσης 10 ευρώ.
Read More »
Ο πιο γνωστός κλόουν της Ελλάδας στην Ηγουμενίτσα Ο πιο γνωστός κλόουν της Ελλάδας στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

Στο Περιφερειακό από τη ΛΑΣΥ η κατάσταση της ΕΟ Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
Στο Περιφερειακό από τη ΛΑΣΥ η κατάσταση της ΕΟ Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας

Η κατάσταση που επικρατεί στην Εθνική Οδό Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας και η οποία επιδεινώνεται μέρα με την μέρα μετά την αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου εξαιτίας της Αμβρακίας, αναμένεται να απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του.

Σχετική επερώτηση καταθέτει η Λαική Συσπείρωση με αφορμή και τους σοβαρούς προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας.

Όπως σημειώνουν στην επερώτηση ο επικεφαλής και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΛΑΣΥ Γιώργος Πρέντζας, Τίνα Ζέκα, Κώστας Κωτσαντής και Γιώργος Αλιφτήρας, πλέον εκτός από το νομό Πρέβεζας, η Ε.Ο. Πρέβεζας -Ηγουμενίτσας εξυπηρετεί και το νομό Θεσπρωτίας, ιδιαίτερα το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας αλλά και το νομό Κέρκυρας, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του αυξημένου φόρτου κυκλοφορίας να αφορά βαριά φορτηγά αυτοκίνητα.

Αυτή η αύξηση αναμένεται να κορυφωθεί την καλοκαιρινή περίοδο , λόγω της τουριστικής κίνησης στην παραλιακή ζώνη με αποτέλεσμα οξυνθούν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο τέθηκε το σοβαρότατο πρόβλημα ότι ο Ε.Ο. διασχίζει κατοικημένες περιοχές, χωρίς να υπάρχουν παράπλευροι δρόμοι, ιδιαίτερα στη περιοχή του Καναλίου- Καστροσυκιάς με πάρα πολλά τροχαία ατυχήματα, με αρκετά από αυτά θανατηφόρα, καθώς στην ίδια Ε.Ο. της μίας και μοναδικής λωρίδας που κυκλοφορούν Ι.Χ. , κινούνται και φορτηγά, αλλά και αγροτικά οχήματα.

Στην επερώτηση σημειώνουν:

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου επανειλημμένα έχουμε θέσει το θέμα της επιτακτικής ανάγκης κατασκευής ενός σύγχρονου, ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου,ο οποίος να ανταποκρίνεται στο σημερινό φόρτο κίνησης. Η αποκλειστική ενασχόληση της περιφερειακής αρχής με την κατασκευή κόμβων, που αφήνει έξω από την κάλυψη οδικής ασφάλειας τις δεκάδες παγίδες θανάτου σε όλο το μήκος της Ε.Ο. αποτελεί μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης.

Βέβαια η Περιφερειακή αρχή και ο επικεφαλής της ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης με διάφορες δικαιολογίες ποτέ δεν δεσμεύονταν, μιλούσε αόριστα, προεκλογικά έστησε και φιέστα με θέμα τους οδικούς άξονες στην Πρέβεζα και «αδειάστηκε» από τον υφυπουργό υποδομών κ. Ταχιάο ο οποίος μας ενημέρωσε όλους «στεγνά», ότι τα «λεφτόδεντρα για τους οδικούς άξονες της Πρέβεζας ξεράθηκαν».

Πρόσφατα ο κ. Περιφερειάρχης μας ενημέρωσε ότι τελικά ο δρόμος θα κατασκευαστεί από το υπουργείο πιθανά με το μοντέλο παραχώρηση και επιβολή διοδίων για το λαό. Διόδια που θα προσθέσουν,πλάι στην ήδη δρομολογημένη αύξηση των διοδίων μετά την παραχώρηση της Εγνατίας οδού,ένα ακόμη λιθαράκι βάρους στην τεράστια επιβάρυνση πληρωμών για κάθε δημόσιο αγαθό, όπως η ελεύθερη οδική μετακίνηση με ασφάλεια.

Επειδή «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» προ πολλού, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΛΑΣΥ ζητάμε από την Περιφερειακή αρχή να μας ενημερώσει:

1. Σε ποιες ενέργειες ουσιαστικές και όχι προπαγανδιστικού χαρακτήρα έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή ενός ασφαλούς δρόμου στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

2. Στο βαθμό που οι δημόσιες ανακοινώσεις του υφυπουργού υποδομών κ. Νίκου Ταχιάου ότι το υπουργείο θα αναλάβει δράση για τον δρόμο αυτό, έχουν έστω κάποιο ψήγμα αληθείας, ζητάμε να ενημερωθεί το περιφερειακό συμβούλιο, σε ποιο σημείο εξέλιξης βρίσκονται οι μελέτες για το έργο αυτό και αν αυτές λαμβάνουν υπόψη τα νέα δεδομένα.

2.Εάν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα και εάν μελετάται το ενδεχόμενο για την χρηματοδότηση του και εάν ναι, από ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Πηγή epiruspost gr
Read More »
Στο Περιφερειακό από τη ΛΑΣΥ η κατάσταση της ΕΟ Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας Στο Περιφερειακό από τη ΛΑΣΥ η κατάσταση της ΕΟ Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΝΟΨΕΙ LET΄S DO IT GREECE 2024

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΝΟΨΕΙ LET΄S DO IT GREECE 2024


Αγαπητοί Πρόεδροι και εκπρόσωποι κοινοτήτων, φορέων και συλλόγων, ο Δήμος Σουλίου θα συμμετάσχει στην περιβαλλοντική δράση LET΄ S DO IT GREECE 2024 που θα λάβει χώρα πανελλαδικά την Κυριακή 14 Απριλίου. Για το σκοπό αυτό και προκειμένου να συντονιστούμε, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση όλων των φορέων και συλλόγων την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 στις 7.15 μμ στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου.

 Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Με εκτίμηση
οι Αντιδήμαρχοι
Κοντός Αλέξανδρος και Φίλη Αντιγόνη Βασιλική

Read More »
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΝΟΨΕΙ LET΄S DO IT GREECE 2024 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΝΟΨΕΙ LET΄S DO IT GREECE 2024 Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί – ΔΚΜ: Κάθοδος στις εκλογές του ΤΕΕ

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί – ΔΚΜ: Κάθοδος στις εκλογές του ΤΕΕ

Με πολυτιμότερο εφόδιο το έργο που διετέλεσε τα τελευταία χρόνια στη Διοίκηση του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, και με ένα πλήρες και ανανεωμένο ψηφοδέλτιο, το οποίο καλύπτει όλες τις θέσεις, με μηχανικούς από όλες τις ειδικότητες και από όλες τις ηλικίες, με ένα ευρύ εργασιακό φάσμα, οι παράταξη «Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί – ΔΚΜ», κατέθεσε την υποψηφιότητά της ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησης του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ.

Οι μηχανικοί απ’ όλη την Ήπειρο και τη Λευκάδα, αντιλαμβανόμενοι το έργο και τη δουλειά που έγινε στη διοίκηση του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, την τελευταία διετία, ανταποκρίθηκαν άμεσα και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην πρόσκληση της παράταξης «Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί – ΔΚΜ», ενόψει των εκλογών, με τη δημιουργία ενός ισχυρού ψηφοδελτίου, το μοναδικό που είναι πλήρες, που στελεχώνεται από συναδέλφους με όρεξη για δουλειά και προσφορά, αλλά και με όραμα για το μέλλον του κλάδου.

Η παράταξη «Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί – ΔΚΜ», κατά τη διάρκεια της θητείας της στη διοίκηση του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, υλοποίησε τις δεσμεύσεις της, δημιουργώντας ένα ΤΕΕ, που λειτούργησε και θα συνεχίσει να λειτουργεί με γνώμονα την εξωστρέφεια και την ενεργό συμμετοχή σε όλα τα τοπικά δρώμενα, αλλά και υλοποιώντας δεκάδες ενημερωτικές δράσεις προς όφελος των μηχανικών.

Με όλα τα παραπάνω ως δεδομένα η παράταξη «Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί – ΔΚΜ», παρουσιάζει σήμερα το ανανεωμένο και πλήρες ψηφοδέλτιό της, ενόψει των εκλογών του Μαΐου.
Το ψηφοδέλτιο έχει ως εξής:
Υποψηφιότητες για την Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ:

Νομός Ιωαννίνων:

Βαγγελίδης Γρηγόριος

Βασιλείου Βασιλική

Γιαννούσης Ιωάννης

Γκόλα Ελένη

Γκοτζαμάνης Αναστάσιος

Δρόσου Σοφία

Εξαρχόπουλος Ετεοκλής

Ευθυμιάδης Γεώργιος

Ζιάκκας Στέφανος

Θεοδώρου Νικόλαος – Αλέξανδρος

Καραγιώτη Αικατερίνη

Κατσούρας Αθανάσιος

Κρικώνης Νικόλαος

Κύρκος Κωνσταντίνος

Μάγκου Αικατερίνη

Μαυρογιώργου Αθανασία

Μολφέτας Νικόλαος

Μούλιας Νεκτάριος

Μωρόγιαννης Αθανάσιος – Καίσαρ

Νάτσιας Γεώργιος

Παπαγεωργίου Χρυσόστομος

Παπαδημητρίου Αναστάσιος

Πήχας Αλέξανδρος

Ποτσίκας Σπυρίδων

Σιαμπίρη Δέσποινα

Σιαφάκας Κωνσταντίνος

Σιώτος Ευάγγελος

Σόντης Θεόδωρος

Σταύρου Ναταλία

Τάσιου Χαρά

Τσίγκρος Ιωάννης

Τσούρης Βασίλειος

Χολέβας Θεόδωρος

Χριστοφορίδης Ιωακείμ.

Νομός Άρτας:

Αλυμάρα Αικατερίνη

Καραδήμος Γεώργιος

Κατσέλης Φώτιος

Μέγα Ουρανία

Μπουραντάς Λάμπρος

Μπούσης Αλέξανδρος

Πανέτας Γαβριήλ

Παππά Μαρία (Μαριλή)

Υφαντή Φωτεινή

Χρηστάκης Ευάγγελος.

Νομός Λευκάδας:

Βλάχος Αλέξανδρος

Κοψιδάς Βασίλειος

Πετράκης Άγης

Σολδάτος Φώτιος

Νομός Θεσπρωτίας:

Διαμάντης Βασίλειος

Λώλος Γεώργιος

Μπέλλου Αναστασία

Παππάς Κωνσταντίνος

Τριανταφυλλίδης Βασίλειος

Νομός Πρέβεζας:

Αναστασόπουλος Ανδρέας

Βέργος Ιωάννης

Καλλίνικος Διονύσιος

Κώστας Χρήστος

Μπατσούλης Θεόδωρος

Ντούρος Αλέξανδρος

Τζάλλας Χαράλαμπος.

Υποψηφιότητες για το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ:

Ζάραγκας Γεώργιος

Κατόπης Βασίλειος

Μπετούνη Παρασκευή

Οικονόμου Βασίλειος

Ποτσίκας Σπυρίδων

Τζιάλλας Νικόλαος.
Read More »
Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί – ΔΚΜ: Κάθοδος στις εκλογές του ΤΕΕ Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί – ΔΚΜ: Κάθοδος στις εκλογές του ΤΕΕ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

Κινούμαι Ηλεκτρικά 3: Ποιο θα είναι το νέο bonus αγοράς ηλεκτρικών ΙΧ;

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
Κινούμαι Ηλεκτρικά 3: Ποιο θα είναι το νέο bonus αγοράς ηλεκτρικών ΙΧ;


Ποιοι θα είναι οι νέοι όροι απόκτησης του αυξημένου ποσού από τους καταναλωτές και ποια προβλήματα μπορεί να «τινάξουν στον αέρα» το νέο πρόγραμμα;

Η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου πρόσφατα ανακοίνωσε ότι στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» εξετάζεται η αύξηση της επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος ωστόσο αυτό που δεν ειπώθηκε αφορούσε στους όρους και τις προϋποθέσεις απόκτησης του νέου αυξημένου ποσού από τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Carandmotor.gr η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θέλει να αυξήσει το ποσό της επιδότησης κατά 3.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και να ανέρχεται στις 11.000 ευρώ από τις 8.000 ευρώ αλλά να θέσει εισοδηματικά κριτήρια για την απόκτησή του.

Το όριο των εισοδηματικών κριτηρίων αναμένεται να κυμανθεί έως τις 20.000 ευρώ γεγονός που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον κλάδο και γενικότερα στην Ελληνική αγορά αυτοκινήτου.

Ίσως κάποιος να αναρωτηθεί ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η αύξηση του ποσού της επιδότησης με εισοδηματικά κριτήρια;

Αρχικά η αύξηση του ποσού της επιδότησης με εισοδηματικά κριτήρια θα εξαιρέσει πολλούς καταναλωτές που έχουν την οικονομική δυνατότητα απόκτησης κάποιου ηλεκτρικού αυτοκινήτου από το πρόγραμμα.

Οι καταναλωτές που θα πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα ορίσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι πολύ πιθανό να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν κάποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με κίνδυνο το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» να τιναχθεί κυριολεκτικά στον «αέρα», όπως έχει συμβεί με το πρόγραμμα επιδότησης «Πράσινα Ταξί», και τα κονδύλια να μείνουν αδιάθετα δημιουργώντας μεγάλο πλήγμα στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων και γενικότερα στην μετάβαση προς μια «καθαρή» αυτοκίνηση.

Αυτή την στιγμή περίπου 7 στα 10 καινούρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποκτώνται ως εταιρικά οχήματα μέσω της χρονομίσθωσης (Leasing) οπότε αυτομάτως αν ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια οι συγκεκριμένες πωλήσεις θα εκμηδενιστούν!

Από την άλλη μεριά βέβαια οι επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν, και είναι πολλές οι επαγγελματικές κατηγορίες, φαίνεται ότι θα μπορούν να εκμεταλλευτούν το νέο αυξημένο ποσό της επιδότησης αγοράς ηλεκτρικού οχήματος αφού δηλώνοντας πολύ χαμηλά έσοδα θα πληρούν όλα τα κριτήρια που θα θεσπίσει το ΥΠΥΜΕ.

Με αυτό τον τρόπο άθελά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα «επιδοτήσει» τους επαγγελματίες του φοροδιαφεύγουν με ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος αφήνοντας εκτός προγράμματος χιλιάδες καταναλωτές που μπορούν να αποκτήσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Να υπενθυμίσουμε πως στην Ελλάδα το ακριβές ύψος της φοροδιαφυγής δεν είναι γνωστό. Οι πιο μετριοπαθείς μελέτες την εκτιμούν στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, οι πιο ρεαλιστικές στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας!

Μάλιστα μόλις 70.000 πολίτες δηλώνουν πάνω από 50.000 ευρώ και 734.000 πολίτες δηλώνουν από 20.000 έως 50.000 ευρώ ενώ πάνω από 2 εκατ. πολίτες δηλώνουν εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ!

Την ίδια στιγμή τα εισοδηματικά κριτήρια που θέλει να εφαρμόσει το ΥΠΥΜΕ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να βοηθήσουν τους οικονομικά ασθενέστερους καταναλωτές καθώς αν το ποσό της επιδότησης ανέλθει τελικά στις 11.000 ευρώ σχεδόν κανένα νοικοκυριό με πραγματικά έσοδα 15.000 ευρώ ή ακόμη και 20.000 ευρώ δεν μπορεί να αγοράσει κάποιο καινούριο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που η αξία λιανικής του ξεπερνά κατά πολύ τις 30.000 ευρώ! Οπότε αυτομάτως η αυξημένη επιδότηση για τους οικονομικά ασθενέστερους καταναλωτές δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί από τα νοικοκυριά με πραγματικά χαμηλά εισοδήματα.

Από την άλλη μεριά η διατήρηση της επιδότησης στις 8.000 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια από την άλλη μεριά δυστυχώς αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να διατηρήσει «ανοικτή» την ηλεκτρονική πλατφόρμα των αιτήσεων για επιδότηση ούτε για 3 μήνες καθώς τα 65 εκατ. ευρώ του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» κυριολεκτικά εξανεμίστηκαν μέσα στους πρώτους μήνες και πλέον το πρόγραμμα υπολειτουργεί μέσω εκκαθάρισης που πραγματοποιούν στις παλαιές αιτήσεις τα στελέχη του ΥΠΥΜΕ.

Αν πάλι το ποσό της επιδότησης μειωθεί στις 7.000 ή στις 6.000 ευρώ ή ακόμη και στις 5.000 ευρώ και δεν ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια τότε το νέο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» θα μπορεί να δέχεται περισσότερες αιτήσεις και να προχωρήσει πιο γρήγορα η μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον αλλά και την υγεία των πολιτών στις μεγαλουπόλεις.
Read More »
Κινούμαι Ηλεκτρικά 3: Ποιο θα είναι το νέο bonus αγοράς ηλεκτρικών ΙΧ; Κινούμαι Ηλεκτρικά 3: Ποιο θα είναι το νέο bonus αγοράς ηλεκτρικών ΙΧ; Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών από την Εκπαιδευτική Ομάδα του ΕΚΑΒ Θεσπρωτίας.

Το Σεμινάριο υλοποιήθηκε από τους Εκπαιδευτές και Διασώστες του ΕΚΑΒ Θεσπρωτίας κ.κ. Ευάγγελο Κατσιμάνη και Παναγιώτη Τάση, οι οποίοι ενημέρωσαν τους εκπαιδευτικούς για κρίσιμα θέματα που σχετίζονται με την παροχή Πρώτων Βοηθειών και την αντιμετώπιση απειλητικών καταστάσεων για τη ζωή.
Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να παρακολουθήσουν σε άσκηση εξομοίωσης την τεχνική Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Στη συνέχεια, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών, οι συμμετέχοντες
εκπαιδευτικοί εφάρμοσαν την τεχνική ΚΑΡΠΑ σε πρόπλασμα.


Στο σεμινάριο συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας και του Δημοτικού Σχολείου Νέας Σελεύκειας, τους οποίους ευχαριστούμε για την ενεργό συμμετοχή τους.
Ευχαριστούμε θερμά το ΕΚΑΒ Θεσπρωτίας για τη θετική και άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα μας και τους Διασώστες κ.κ. Κατσιμάνη και Τάση οι οποίοι μας προσέφεραν ένα άρτιο σεμινάριο και ενημέρωσαν τους εκπαιδευτικούς με άμεσο και κατανοητό τρόπο για τα κρίσιμα θέματα της παροχής Πρώτων Βοηθειών στο σχολείο και ευρύτερα στην κοινωνία.

Για το 5ο ΔΣ Ηγουμενίτσας
Η Διευθύντρια
Ευτυχία Νάννη
Read More »
Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

Αλλάζει ο ΦΠΑ από 1η Ιανουαρίου 2025 – Τι προβλέπει η οδηγία της ΕΕ

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
Αλλάζει ο ΦΠΑ από 1η Ιανουαρίου 2025 – Τι προβλέπει η οδηγία της ΕΕ


Αλλαγές στον ΦΠΑ και στα όρια εξαίρεσης των μικρών επιχειρήσεων προβλέπει σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ορίζει πως οι σχετικές διατάξεις πρέπει να εγκριθούν και να δημοσιευθούν από τα κράτη-μέλη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 έτσι ώστε να ισχύσουν οι μεταβολές που προβλέπει η οδηγία από 1η Ιανουαρίου 2025.

Οι βασικές αλλαγές στον ΦΠΑ που επιφέρει η οδηγία της ΕΕ και τις οποίες θα πρέπει να ενσωματώσουν τα κράτη μέλη στις εθνικές τους νομοθεσίες προβλέπουν πως:
O ορισμός των «μικρών» επιχειρήσεων θα καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών της Ένωσης στην ενιαία αγορά δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Επιτρέπει στα κράτη-μέλη να καθορίζουν το όριο του ετήσιου κύκλου εργασιών που απαιτείται για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ σε επίπεδο που δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ (ή το αντίστοιχο ποσό σε εθνικό νόμισμα). Η δυνατότητα για τα κράτη μέλη που αποφασίζουν να εφαρμόσουν την εξαίρεση των ΜμΕ να ορίσουν το όριο τους στο επίπεδο που αντικατοπτρίζει καλύτερα το ιδιαίτερο οικονομικό και νομικό τους πλαίσιο. Η απαλλαγή θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις επιλέξιμες επιχειρήσεις της ΕΕ, είτε είναι εγκατεστημένες είτε όχι στο κράτος μέλος όπου πραγματοποιούν παραδόσεις που υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Για κάθε μικρή επιχείρηση που μπορεί να επωφεληθεί της εξαίρεσης σε κράτος μέλος όπου δεν είναι εγκατεστημένη, πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις:

(i) ο ετήσιος κύκλος εργασιών της επιχείρησης σε αυτό το κράτος μέλος πρέπει να είναι χαμηλότερος από το όριο εξαίρεσης που ισχύει εκεί· και
(ii) ο συνολικός κύκλος εργασιών του στην ενιαία αγορά (ετήσιος κύκλος εργασιών της Ένωσης) δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 100.000 ευρώ.

Καθιερώνεται μεταβατική περίοδος για τις μικρές επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της εξαίρεσης των ΜμΕ των οποίων ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει το όριο απαλλαγής σε ένα δεδομένο έτος.

Στις διατάξεις της, η ίδια η ευρωπαϊκή οδηγία για τον ΦΠΑ παρέχει τη δυνατότητα απόκλισης από το βασικό όριο απαλλαγής για τις ΜμΕ των 5.000 ευρώ, θέτοντας ρητά κατώτατα όρια για 19 κράτη μέλη.

 Ωστόσο ήδη 14 κράτη μέλη βασίζονται επί του παρόντος σε παρεκκλίσεις από το ισχύον όριο και έχουν ήδη υποβληθεί αρκετά νέα αιτήματα για παρέκκλιση (Ολλανδία και Βέλγιο όριο 25.000 ευρώ, Λουξεμβούργο 35.000 ευρώ, Πολωνία, Λετονία και Εσθονία όριο 40.000 ευρώ, Ουγγαρία όριο 48.000 ευρώ, Λιθουανία όριο 55.000 ευρώ, Κροατία όριο 45.000 ευρώ, Μάλτα όριο 30.000 ευρώ, Σλοβενία όριο 50.000 ευρώ, Τσεχία όριο 85.000 ευρώ, Ρουμανία όριο 85.000 ευρώ και Ιταλία όριο 85.000 ευρώ).
Read More »
Αλλάζει ο ΦΠΑ από 1η Ιανουαρίου 2025 – Τι προβλέπει η οδηγία της ΕΕ Αλλάζει ο ΦΠΑ από 1η Ιανουαρίου 2025 – Τι προβλέπει η οδηγία της ΕΕ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

Προς νέο ρεκόρ ο τουρισμός στη Ήπειρο

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
Προς νέο ρεκόρ ο τουρισμός στη Ήπειρο


Τα μηνύματα για τη φετινή τουριστική περίοδο είναι υπερθετικά και σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου αλλά και με στελέχη της αυτοδιοίκησης, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και μεγάλο ποσοστό προκρατήσεων που εκτείνονται έως και τον Αύγουστο.

Το ενδιαφέρον διαφάνηκε και στις τελευταίες 2 τουριστικές εκθέσεις που έγιναν το Μάρτιο σε Γερμανία και Αυστρία και στις οποίες συμμετείχε η περιφέρεια.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της Περιφέρειας υπάρχει αύξηση του ενδιαφέροντος που αποτυπώνεται στην συνεχόμενη αύξηση των απευθείας πτήσεων από Γερμανία για Άκτιο, που για την θερινή περίοδο προβλέπονται σε τουλάχιστον έντεκα εβδομαδιαίως.

Να τονιστεί ότι το 2023 η Ήπειρος, σύμφωνα με την αξιολόγηση του ΙΝΣΕΤΕ καταγράφει την υψηλότερη επίδοση στην Ελλάδα σε ότι αφορά την παροχή υπηρεσιών.

Με βάση σχετικά στατιστικά στοιχεία πέρυσι την Ήπειρο επισκέφτηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο τουρίστες οδικώς και μέσω των μεθοριακών σταθμών. Στην Κακαβιά καταγράφηκε αύξηση περίπου 9%, στη Σαγιάδα 32% και στη Μέρτζανη 16%.

Όπως διευκρινίζεται οι εν λόγω αφίξεις δεν αφορούν μόνο Αλβανούς πολίτες αλλά και άλλους Ευρωπαίους που κινούνται είτε μέσω των αεροδρομίων της γείτονας είτε μέσω των οδικών αξόνων.
Read More »
Προς νέο ρεκόρ ο τουρισμός στη Ήπειρο Προς νέο ρεκόρ ο τουρισμός στη Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

Ποιητική-μουσική βραδιά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
Ποιητική-μουσική βραδιά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Η πολιτιστική ομάδα ” ΆΤΥΠΗ ΣΎΝΑΞΗ ” και η ΕΦΟΡΕΊΑ ΑΡΧΑΙΟΤΉΤΩΝ ΘΕΣ/ΤΙΑΣ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ Την Κυριακή 31 Μαρτίου και ώρα 8.30 μ.μ στο αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας σε μία ποιητική μουσική βραδιά.

Θα διαβαστούν ποιήματα 5 Ηπειρωτών ποιητών: των ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ, ΑΛΚΗ ΑΛΚΑΊΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΡΚΑΔΗ και ΓΙΑΝΝΑΣ ΚΟΥΛΑ.
Την εκδήλωση – παράσταση, θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι ποιητές:

ΒΑΣΊΛΗΣ ΓΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΡΚΑΔΗΣ και ΓΙΑΝΝΑ ΚΟΥΛΑ.
Στην απαγγελία των ποιημάτων οι : ΔΗΜΟΥ ΧΑΡΊΚΛΕΙΑ, ΚΑΛΛΙΑ ΣΩΤΗΡΊΑ, ΛΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ, ΚΟΥΛΑ ΓΙΑΝΝΑ και ΑΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ.

Θα ακουστούν μουσικές συνθέσεις και τραγούδια του ΣΥΝΘΈΤΗ – ΜΟΥΣΙΚΟΎ ΓΙΏΡΓΟΥ ΝΤΑΛΛΑ.

Επί σκηνής οι μουσικοί: ΜΠΕΖΕΒΕΓΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ – φλάουτο, ΝΟΤΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ- ακορντεόν και ΝΤΆΛΛΑΣ ΓΙΏΡΓΟΣ – κλασσική κιθάρα.
Τραγούδι : ΒΑΡΒΆΡΑ ΤΖΟΒΑΡΑ και ΩΡΊΩΝΑΣ ΝΤΆΛΛΑΣ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ : ΧΑΡΊΚΛΕΙΑ ΔΉΜΟΥ

Σας περιμένουμε για μια ουσιαστική “πολιτιστική συνομιλία” μεταξύ ΠΟΙΗΣΗΣ – -ΜΟΥΣΙΚΗΣ και ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΏΝ ΤΗΣ ΠΑΡΆΣΤΑΣΗΣ.

Οι μύστες, οι πραγματικοί μύστες, των δύο κορυφαίων μορφών τέχνης ( ΠΟΊΗΣΗ – ΜΟΥΣΙΚΉ), ευελπιστούμε, ότι θα αποζημιωθούν είς τό ακέραιον…

ΕΊΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ
Read More »
Ποιητική-μουσική βραδιά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Ποιητική-μουσική βραδιά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

Συνάντηση δημάρχου Φιλιατών κ. Βασίλη Τζίγκου με τον Δήμαρχο Φοινικαίων κ. Ρωμαίο Τσιάκουλη

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
Συνάντηση δημάρχου Φιλιατών κ. Βασίλη Τζίγκου με τον Δήμαρχο Φοινικαίων  κ. Ρωμαίο Τσιάκουλη


Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της τοπικής συνεργασίας και της υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ο Δήμαρχος Φιλιατών, Βασίλης Τζίγκος, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Φοινικαίων Αγίων Σαράντα, κ. Ρωμαίο Τσιάκουλη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη χαρά στο Δημαρχείο Φιλιατών, όπου οι δύο Δήμαρχοι είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. 
Κεντρικό σημείο της συζήτησης αποτέλεσε η ανάγκη για συχνές συναντήσεις και στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο Δήμων, προκειμένου να υλοποιηθούν ευρωπαϊκά προγράμματα που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο των δύο κοινοτήτων.
Οι δύο Δήμαρχοι εξέφρασαν την προθυμία τους για στενότερη συνεργασία και αμοιβαία υποστήριξη, ενώ συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο και τις συναντήσεις για την υλοποίηση κοινών πρωτοβουλιών προς όφελος των κατοίκων των δύο Δήμων.
Read More »
Συνάντηση δημάρχου Φιλιατών κ. Βασίλη Τζίγκου με τον Δήμαρχο Φοινικαίων κ. Ρωμαίο Τσιάκουλη Συνάντηση δημάρχου Φιλιατών κ. Βασίλη Τζίγκου με τον Δήμαρχο Φοινικαίων  κ. Ρωμαίο Τσιάκουλη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

Απαρχαιωμένο το δίκτυο ηλεκτροδότησης.. Συνεχείς βλάβες και διακοπές στα χωριά

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
Απαρχαιωμένο το δίκτυο ηλεκτροδότησης.. Συνεχείς βλάβες και διακοπές στα χωριάΟι Έλληνες πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα.. Όμως όσοι ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα είναι υποχρεωμένοι να βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, με πολύωρες διακοπές και όχι σε συνθήκες κακοκαιρίες.

Πριν από λίγες εβδομάδες οι πολύωρες διακοπές ρεύματος υποχρέωσαν τον δήμαρχο Σουλίου να απευθύνει αρχικά επιστολή προς τον ΔΕΔΔΗΕ και στη συνέχεια να περάσει τις πόρτες του Υπουργείου Περιβάλλοντος προκειμένου να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία του συνόλου των δημοτών του Δήμου για τις πολύ συχνές, αιφνίδιες και μεγάλης διάρκειας διακοπές ηλεκτροδότησης, καθώς και να πιέσει για την επίσπευση των διαδικασιών επίλυσης του εν λόγω ζητήματος.

Πριν από έναν χρόνο περίπου ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραισκάκη είχε φτάσει στον εισαγγελέα καθώς οι διαμαρτυρίες του προς τον ΔΕΔΔΗΕ για τις καθημερινές διακοπές ρεύματος από βλάβες στα χωριά ήταν σε ώτα μη ακουόντων..

Μία επίσκεψη σε ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου είναι αρκετή για να φανεί η πλήρης εγκατάλειψη του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Κολώνες που μετρούν δεκαετίες και χαμένες πλέον οι περισσότερες μέσα σε «λόγγους» αφού εκεί που κάποτε ήταν μονοπάτια και χωράφια σήμερα είναι απέραντα δάση.

Το εκτεταμένο δίκτυο μέσω του οποίου φτάνει το ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένει κατά το μεγαλύτερο μέρος του σε οριακή κατάσταση με τις εργολαβίες να αποτελούν την κεντρική πρακτική για την αντιμετώπιση των βλαβών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών της ΕΕ όπου σημειώνονται οι περισσότερες διακοπές και βλάβες ρεύματος.

Μπορεί λοιπόν να ανακοινώνονται μεγάλα έργα διασύνδεσης, να ξοδεύονται εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για… έξυπνους μετρητές όμως τίποτα απ’ αυτά δεν λύνει τα προβλήματα του δικτύου.

Ένα δίκτυο που καταρρέει και συνθήκες καλοκαιρίες γιατί κάποια κολώνα θα σπάσει αφού μετρά δεκαετίες και φυσικά δεν αντέχει τα έντονα καιρικά φαινόμενα όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Η ουσιαστική συντήρηση με τα έργα που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα για να μην επιστρέψουν τα χωριά στην εποχή της λάμπας πετρελαίου…

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Απαρχαιωμένο το δίκτυο ηλεκτροδότησης.. Συνεχείς βλάβες και διακοπές στα χωριά Απαρχαιωμένο το δίκτυο ηλεκτροδότησης.. Συνεχείς βλάβες και διακοπές στα χωριά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

Οι τροφές που μας προσφέρουν ελαφρύ και ποιοτικό ύπνο - Τι λένε οι επιστήμονες

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
Οι τροφές που μας προσφέρουν ελαφρύ και ποιοτικό ύπνο - Τι λένε οι επιστήμονες


Η φράση «ελαφρύ γεύμα πριν από τον ύπνο» έχει στοιχειώσει πολλούς από εμάς κυρίως μετά από μια κουραστική μέρα, όπου η διάθεσή μας, μας προτρέπει να ανοίξουμε το ψυγείο και να του... επιτεθούμε χωρίς έλεος ή ακόμα χειρότερα να μπούμε σε μια από τις εφαρμογές παραγγελιών και μέσα σε λίγα λεπτά να έχουμε μπροστά μας οτιδήποτε λιπαρό αλλά εξαιρετικά νόστιμο.

Πώς όμως θα καταφέρουν να τιθασεύσουμε την βραδινή λιγούρα χωρίς να πέσουμε με βαρύ στομάχι αλλά και να έχουμε ταυτόχρονα «όνειρα γλυκά»; Ειδικοί που μίλησαν στην βρετανική εφημερίδα Mirror αποκάλυψαν ποιες είναι αυτές οι τροφές που θα μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε χωρίς να πεινάμε και χωρίς να βλέπουμε εφιάλτες.

Η μαύρη σοκολάτα

Το να τρώτε μαύρη σοκολάτα μια ώρα προτού πέσετε στο κρεβάτι σας για να κοιμηθείτε ενδέχεται να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες δεν πρόκειται μόνο για τα τέλεια συστατικά της μαύρης σοκολάτας, αλλά το εν λόγω γλυκό βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί ευθυμία και μπορεί να σας κάνει να νιώσετε περισσότερο χαλαρωμένοι.
Η μπανάνα

Οι ειδικοί αναφέρουν επίσης πως στον καλό ύπνο βοηθά η κατανάλωση μπανάνας. Το νόστιμο και εύκολο στην κατανάλωση φρούτο βοηθά μέσω του μαγνησίου, που περιέχει,το εσωτερικό μας ρολόι και αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης.

Τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και... το φυστικοβούτυρο

Η κατανάλωση αμύγδαλων, φουντουκιών ή φυστικοβούτυρο λίγη ώρα προτού ακουμπήσετε το κουρασμένο σας κορμί στο κρεβάτι μετά από μια δύσκολη μέρα.

«Η κατανάλωση φυστικοβούτυρου ως μέρους ενός υγιεινού σνακ αργά το βράδυ μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας καθώς επίσης να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου και να ενισχύσει την ανάπτυξη των μυών», αναφέρουν οι ερευνητές.

Το φυστικοβούτυρο περιέχει ουσίες όπως η τριπτοφάνη, που το σώμα μας την χρειάζεται για την παραγωγή μελατονίνης, μια ουσίας που μας υποδεικνύει ότι πρέπει πλέον να πάμε στο κρεβάτι μας.

Το ποπ κορν

Μια λιχουδιά που κανείς δεν θα περίμενε ότι βοηθά σε έναν όμορφο ύπνο είναι το ποκ κορν κι αυτό γιατί περιέχει επίσης την τριπτοφάνη, η οποία ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης πριν από τον ύπνο.

Ύστατη λύση το τύρι

Το τυρί είναι ακόμα μια τροφή που βοηθά όχι τόσο στον καλό ύπνο, αλλά στο να μην ξυπνήσουμε πεινασμένοι στη μέση της νύχτας.
Read More »
Οι τροφές που μας προσφέρουν ελαφρύ και ποιοτικό ύπνο - Τι λένε οι επιστήμονες Οι τροφές που μας προσφέρουν ελαφρύ και ποιοτικό ύπνο - Τι λένε οι επιστήμονες Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

Συγκινητική στιγμή με παιδάκια στην Κεστρίνη Φιλιατών

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
Συγκινητική στιγμή με παιδάκια στην Κεστρίνη Φιλιατών

Μια συγκινητική στιγμή με παιδάκια εκτυλίχθηκε στην Κεστρίνη Φιλιατών κατά την 25η Μαρτίου, που προκάλεσε το αυθόρμητο και ζεστό χειροκρότημα των παρισταμένων.

Κατά την επιμνημόσυνη δέηση μικρά παιδιά, κρατώντας την ελληνική σημαία στο χέρι, άφησαν από ένα μπουκέτο λουλούδι, με αυθορμητισμό και αγνότητα, στο Ηρώο του χωριού, στο προαύλιο του ναού, για να τιμήσουν με το δικό τους απλό, αλλά ξεχωριστό τρόπο την εθνεγερσία του 1821.

Όπως ανέφερε ο θεολόγος π. Ηλίας Μάκος, αφού επαίνεσε ενθέρμως τα παιδάκια για την πρωτοβουλία τους αυτή, "χρέος ευγνωμοσύνης σε όσους αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της Πατρίδας, προστάζει να κρατήσουμε οι Νεοέλληνες βάρδια στην αγρυπνία της ελευθερίας, γιατί και οι καιροί μας είναι ανασφαλείς και πονηροί. Με πιστότητα στην ιστορική μας παράδοση, με αυταπάρνηση και ξύπνια την εθνική μας συνείδηση και αξιοπρέπεια. Είναι αυτά, που στηλώνουν το Έθνος σε νύχτες αγωνίας".


Read More »
Συγκινητική στιγμή με παιδάκια στην Κεστρίνη Φιλιατών Συγκινητική στιγμή με παιδάκια στην Κεστρίνη Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

Μπίζνες Ράμα με συμμετοχή Τραμπ στη Χιμάρα εξηγούν την φυλάκιση Μπελέρη

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
Μπίζνες Ράμα με συμμετοχή Τραμπ στη Χιμάρα εξηγούν την φυλάκιση Μπελέρη


Ένας χορός τρελών συμφερόντων που φτάνει μέχρι την οικογένεια Τραμπ στήνεται στην παράκτια ζώνη της Αλβανίας που στο επίκεντρο έχει την Χιμάρα και την ευρύτερη περιοχή. Χορός συμφερόντων με πρωταγωνιστή τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα ο οποίος προ λίγων ημερών επιτέθηκε σε δημοσιογράφο που τόλμησε να τον ρωτήσει για την… στρατηγική επένδυση του γαμπρού Τραμπ στο νησάκι Σάσων.

Δύο 24ωρα αργότερα συλλαμβάνεται μετά από καταγγελίες ο διορισμένος από τον Ράμα Δήμαρχος Χιμάρας Jorgo Goro καθώς φέρεται ότι εμπλέκεται σε τεράστια σκάνδαλα με παραχωρήσεις γης σε δήθεν στρατηγικούς επενδυτές.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή ζει μεγάλος αριθμός μειονοτικών στους οποίους μετά την δήμευση των περιουσιών από το καθεστώς Χότζα δεν έχουν αποδοθεί τίτλοι ιδιοκτησίας.

Σκοπός είναι ο στενός κύκλος που έχει δημιουργήσει ο Ράμα να υφαρπάξει τις περιουσίες αυτές και να προχωρήσει σε τουριστικές επενδύσεις.

Το παραλιακό μέτωπο της Αλβανίας από τα σύνορα με την Ελλάδα και μέχρι το Δυρράχιο είναι πανέμορφο και αποτελεί πόλο έλξης για ισχυρά οικονομικά συμφέροντα με τις ευλογίες πάντα του Αλβανού πρωθυπουργού.

Δεν είναι άσχετη με τα σχέδια αυτά η συνεχιζόμενη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη. Η ανάληψη καθηκόντων από έναν άνθρωπο που δεν ελέγχεται από τον Ράμα θα μπορούσε να βάλει φραγμό στα σχέδια για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Με ανακοίνωσή τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Μπελέρη στη Χιμάρα καταγγέλλουν τον Έντι Ράμα πως επιχειρεί να επιβάλει δήμαρχο της αρεσκείας του στην πόλη, μετά τη σύλληψη του, επίσης διορισμένου από την κυβέρνηση Ράμα, δημάρχου της πόλης Γκέργκι Γκόρος.

Η παράταξη του Φρέντι Μπελέρη κάνει λόγο για μία ακόμα μεθόδευση της κυβέρνησης Ράμα, για να επιβάλει εκ νέου τον δήμαρχο της αρεσκείας του, ενώ παραθέτει μία σειρά από γεγονότα που, όπως υποστηρίζει, δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας προαλείφει για τον δημαρχιακό θώκο τον πρώην σοσιαλιστή βουλευτή Βαγγέλη Τάβο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η σύλληψη έρχεται συμπτωματικά εννέα ημέρες αφότου ο Ράμα διόρισε τον ομογενή και πρώην στέλεχος και βουλευτή του κόμματος του Βαγγέλη Τάβο περιφερειάρχη Αυλώνας ,ο οποίος έτσι έχει και την εποπτεία και διαχείριση για τον Δήμο Χιμάρας. Και συγχρόνως θα μπορεί να ισχυρισθεί ό,τι η δίωξη και η φυλάκιση Μπελέρη δεν στρέφεται εναντίον της μειονότητας.

Επίσης στην ανακοίνωση, αναφέρεται και το ενδεχόμενο στο άμεσο μέλλον να τον ορίσει και υποψήφιο για τις αναμενόμενες νέες δημοτικές εκλογές, μετά την οριστική καταδίκη του εκλεγμένου δημάρχου.

Καταλήγοντας, επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για άμεση αποφυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη καθώς, όπως χαρακτηριστικά λένε, οι Χιμαριώτες θέλουν τον δήμαρχο που ψήφισαν και όχι τον αρεστό του Ράμα.

Πηγη epiruspost.gr

Read More »
Μπίζνες Ράμα με συμμετοχή Τραμπ στη Χιμάρα εξηγούν την φυλάκιση Μπελέρη Μπίζνες Ράμα με συμμετοχή Τραμπ στη Χιμάρα εξηγούν την φυλάκιση Μπελέρη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

Νέα ημερομηνία για τις υποβολές των αιτήσεων σε προγράμματα ΕΣΠΑ

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
Νέα ημερομηνία για τις υποβολές των αιτήσεων σε προγράμματα ΕΣΠΑ

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου, στις 3 μ.μ., λήγει η νέα προθεσμία, για την υποβολή αιτήσεων σε προγράμματα ΕΣΠΑ.

Η παράταση μίας εβδομάδας στην υποβολή αιτήσεων, αφορά στα δύο νέα προγράμματα ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων σε σημερινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι μετά από δύο παρεμβάσεις της, καθώς και επιστολές πολλών επιμελητηρίων-μελών της επετεύχθη η ολιγοήμερη παράταση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Σειρά από ενδιαφερόμενους δεν κατάφεραν να καταθέσουν αιτήσεις, λόγω δυσχερειών τις οποίες αντιμετώπισαν από τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες. Για το ζήτημα, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος απέστειλε άμεσα επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νικόλαο Παπαθανάση, και προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Σκρέκα. Η θετική απόκριση στο αίτημα και η χορήγηση παράτασης θα διευκολύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις».
Read More »
Νέα ημερομηνία για τις υποβολές των αιτήσεων σε προγράμματα ΕΣΠΑ Νέα ημερομηνία για τις υποβολές των αιτήσεων σε προγράμματα ΕΣΠΑ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

Συντάξεις – επιδόματα: Τι πληρώνεται από σήμερα έως τα τέλη της εβδομάδας

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
Συντάξεις – επιδόματα: Τι πληρώνεται από σήμερα έως τα τέλη της εβδομάδας


Η χορήγηση των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ, που θα πραγματοποιηθούν σε δύο δόσεις, αλλά και οι καταβολές των επιδομάτων που θα γίνουν από τη ΔΥΠΑ ξεχωρίζουν από τις προγραμματισμένες πληρωμές της εβδομάδας.

Συνολικά την περίοδο 26 – 29 Μαρτίου πρόκειται να καταβληθούν περισσότερα από 2,35 δισ. ευρώ σε 4.198.881 δικαιούχους.

Οι πληρωμές του ΕΦΚΑ

Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνει σήμερα, 26 Μαρτίου, η πληρωμή Κύριων και Επικουρικών ΣυντάξεωνΑκριβέστερα, θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μη Μισθωτών (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016), καθώς και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).

Τα ποσά έχουν φανεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και μπορούν να τα δουν στα ΑΤΜs των τραπεζών, ήδη από την αμέσως προηγούμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή από την περασμένη Παρασκευή, 22 Μαρτίου.

Επίσης, από τον e- ΕΦΚΑ έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 28 Μαρτίου, η πληρωμή Κύριων και Επικουρικών Συντάξεων και θα καταβληθούν άλλα 1,13 δισ. ευρώ σε 1.740.028 δικαιούχους. Ειδικότερα, θα δοθούν οι συντά- ξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕ- ΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνει πάλι στις 28 Μαρτίου η πληρωμή προκαταβολών συνταξιούχων Ν. 4778/21 και θα καταβληθούν 5,5 εκατ. ευρώ σε 15.000 δικαιούχους.

Από τις 26 έως 28 Μαρτίου θα καταβληθούν 20,8 εκατ. ευρώ σε 950 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:
20 εκατ. ευρώ σε 36.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
16 εκατ. ευρώ σε 17.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
3 εκατ. ευρώ σε 100 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφε- λούς χαρακτήρα.
11 εκατ. ευρώ σε 135 δικαιούχους του προγράμματος «Σπί- τι μου».
10 εκατ. ευρώ σε 14.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
Read More »
Συντάξεις – επιδόματα: Τι πληρώνεται από σήμερα έως τα τέλη της εβδομάδας Συντάξεις – επιδόματα: Τι πληρώνεται από σήμερα έως τα τέλη της εβδομάδας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

Σε 8 δόσεις η εξόφληση του φόρου εισοδήματος -Ποιοι θα έχουν έκπτωση 3%

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
Σε 8 δόσεις η εξόφληση του φόρου εισοδήματος -Ποιοι θα έχουν έκπτωση 3%


Εκπτωση 3% προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ το σύνολο του φόρου εισοδήματος έως την 31η Ιουλίου 2024.

Σύμφωνα με διάταξη στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που κατατέθηκε στην Βουλή, οι φορολογούμενοι θα έχουν την επιλογή εξόφλησης του φόρου σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Εκπτωση 3% σε όσους εξοφλήσουν εφάπαξ

Η πρώτη δόση λήγει στις 31 Ιουλίου 2024, ενώ οι επόμενες θα καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα έως και τον Φεβρουάριο του 2025.

Σε περίπτωση παράτασης της προθεσμίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης μετά την 31η Ιουλίου, οι δύο πρώτες δόσεις θα καταβάλλονται ταυτόχρονα, έως την ημερομηνία λήξης της δεύτερης δόσης.

Η διάταξη προβλέπει κίνητρο για τους συνεπείς φορολογούμενους. Φυσικά πρόσωπα που θα εξοφλήσουν εφάπαξ το σύνολο του φόρου έως την 31η Ιουλίου 2024, θα λάβουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν συμβεβαιούμενων οφειλών.

Ποιοι θα εξοφλήσουν σε 6 δόσεις

Ειδικότερα για φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, η εξόφληση του φόρου θα γίνεται σε 6 δόσεις. Η πρώτη δόση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2024, ενώ οι υπόλοιπες θα καταβάλλονται έως το τέλος κάθε μήνα έως και τον Φεβρουάριο του 2025.

Η διάταξη προβλέπει κίνητρο για τους συνεπείς φορολογούμενους. Φυσικά πρόσωπα που θα εξοφλήσουν εφάπαξ το σύνολο του φόρου έως την 31η Ιουλίου 2024, θα λάβουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν συμβεβαιούμενων οφειλών.
Read More »
Σε 8 δόσεις η εξόφληση του φόρου εισοδήματος -Ποιοι θα έχουν έκπτωση 3% Σε 8 δόσεις η εξόφληση του φόρου εισοδήματος -Ποιοι θα έχουν έκπτωση 3% Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

Tην Πέμπτη η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
Tην Πέμπτη η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού


Στην τελική ευθεία εισέρχεται η παραχώρηση του οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού στον προτιμητέο επενδυτή ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Projects για 35 χρόνια. Την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης από τους συμβαλλόμενους, το ΤΑΙΠΕΔ και την ένωση εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis.

Στην υπογραφή της σύμβασης αναμένεται να παραβρεθεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας. Στο ενδιάμεσο, δηλαδή μέχρι την Πέμπτη αναμένεται η εκπλήρωση της τελευταίας αίρεσης για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης.

Πρόκειται για την Υπουργική Απόφαση για την αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης κατά τη χρήση του άξονα, από 0,03 ευρώ σε 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Η αύξηση αυτή προβλέπεται από τη διακήρυξη του διαγωνισμού και εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί λίγες ώρες πριν από την υπογραφή της σύμβασης.

Μετά την υπογραφή αναμένεται η κύρωση της σύμβασης από την Ελληνική Βουλή και κυρίως η έναρξη των εργασιών παράδοσης – παραλαβής του άξονα από τον υφιστάμενο παραχωρησιούχο την Εγνατία Οδό, στη νέα εταιρεία που έχει συστήσει ο προτιμητέος επενδυτής, τη Νέα Εγνατία Οδός Παραχώρηση ΑΕ.

Στην εταιρεία αυτή θα περιέλθει το δικαίωμα ανάπτυξης και διαχείρισης του άξονα και θα ελέγχεται από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αφού θα διορίζει τα έξι από τα οκτώ μέλη του ΔΣ της επιχείρησης. Τη λειτουργία του άξονα θα αναλάβει η εταιρεία Νέα Εγνατία Οδός Λειτουργία ΑΕ που συνέστησαν πρόσφατα οι δύο μέτοχοι, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Egis. Στην εταιρεία αυτή τον έλεγχο θα έχει η γαλλική Egis η οποία θα ορίζει τα έξι από τα οκτώ μέλη του Δ.Σ.

Αμφότερες οι εταιρείες δημιουργήθηκαν πριν από λίγες ημέρες με στόχο να ικανοποιήσουν τις αιρέσεις για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Το αντίτιμο που θα καταβάλει ο προτιμητέος επενδυτής εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ. Το ακριβές ύψος ωστόσο θα καθοριστεί την περίοδο που θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή, καθώς από την διακήρυξη του διαγωνισμού παραχώρησης του άξονα, υπόκειται σε επιτοκιακές διακυμάνσεις.

Παράλληλα ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει το έργο της ανάπτυξης των κάθετων αξόνων της Εγνατίας Οδού, ένα έργο που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 850 εκατ. ευρώ. Οι κάθετοι άξονες, μήκους 225 χλμ. θα συνδέσουν την Εγνατία Οδό, με Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία. Μάλιστα δεν αποκλείεται οι πρόδρομες εργασίες των κάθετων αξόνων να ξεκινήσουν αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης.

Ο παραχωρησιούχος έχει κάθε λόγο να προχωρήσει τα έργα αυτά καθώς, βάσει της διακήρυξης του διαγωνισμού, μετά από το συγκεκριμένο όγκο έργων που θα εκτελέσει, δικαιούται την εξίσωση των τελών χρήσης της Εγνατίας Οδού με εκείνο των άλλων αξόνων της χώρας. Σήμερα το κόστος χρήσης των λοιπών οδικών αξόνων ανέρχεται σε περίπου 0,05 ευρώ ανά χιλιόμετρο.

Το οικονομικό κλείσιμο της σύμβασης παραχώρησης αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο. Η σύμβαση που θα υπογραφεί την ερχόμενη Πέμπτη θα πρέπει να κυρωθεί με νόμο στη Βουλή, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέχρι το καλοκαίρι. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι εργασίες παράδοσης παραλαβής του άξονα, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου ένα τρίμηνο.
Read More »
Tην Πέμπτη η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού Tην Πέμπτη η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

Βροχές κατά τόπους στα ηπειρωτικά, άνοδος θερμοκρασίας στα νότια

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024
Βροχές κατά τόπους στα ηπειρωτικά, άνοδος θερμοκρασίας στα νότια

Σήμερα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά οι οποίες μετά τις μεσημβρινές ώρες αναμένεται να ενταθούν και θα σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες. Στα δυτικά και νότια αναμένεται μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 14 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -2 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στην Ήπειρο από 2 έως 22 βαθμούς Κελσίου, στη Θεσσαλία από 3 έως 18 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 έως 25 βαθμούς Κελσίου, στα Επτάνησα από 10 έως 19-20 βαθμούς Κελσίου και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 8 έως 20-21 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά τους 25-26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν γενικά νοτιοανατολικοί με εντάσεις έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο αναμένονται νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με πιθαντότητα για τοπικές βροχές τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά νοτιοανατολικοί με εντάσεις έως 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 19-20 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 16-17 βαθμούς Κελσίου.
Read More »
Βροχές κατά τόπους στα ηπειρωτικά, άνοδος θερμοκρασίας στα νότια Βροχές κατά τόπους στα ηπειρωτικά, άνοδος θερμοκρασίας στα νότια Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

Σελίδες