Κοσμοσυρροή στο Λαδοχώρι για την παρουσίαση του βιβλίου «Το Πικρό Γάλα»

Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022
Κοσμοσυρροή στο Λαδοχώρι για την παρουσίαση του βιβλίου «Το Πικρό Γάλα»


Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση για το Πικρό Γάλα.
Αλησμόνητη βραδιά στην χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου «Το Πικρό Γάλα» του Μένιου Σακελλαρόπουλου
Μια εκδήλωση που τα είχε όλα! 
Τη συγκίνηση για το χθες, την ελπίδα για το σήμερα, την προσδοκία για το αύριο.
Τις όμορφες γεμάτο κλάμα μετά από 50 χρόνια συναντήσεις.
Η πόλη μας ευχαριστεί θερμά τον μοναδικό Μένιο Σακελλαρόπουλο γι’αυτό το υπέροχο ταξίδι που μας χάρισε, τον Φώτη Ραπακούση, ήρωα του βιβλίου που μας τίμησε με την παρουσία του και μας συγκίνησε.
Τον Δημήτρη Υφαντή που πλαισίωσε την αλησμόνητη βραδιά στην χθεσινή παρουσίαση με τη μοναδική του φωνή.


Την άρτια παρουσίαση απο τη φιλόλογο Βασιλική Νικολάου.
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία στους Πολιτιστικούς Συλλόγους Λαδοχωρίου και Εθνικής Αντιστάσεως και προσωπικά τον Τάσο Μώκα για την καθοριστική συμβολή του στην οργάνωση αυτής της μοναδικής παρουσίασης.
Το thespro.gr σαν χορηγός επικοινωνίας ευχαριστεί όλους εσάς που παρευρεθήκατε στην εκδήλωση και κάνατε την βραδιά ακόμη πιο όμορφη.
Read More »
Κοσμοσυρροή στο Λαδοχώρι για την παρουσίαση του βιβλίου «Το Πικρό Γάλα» Κοσμοσυρροή στο Λαδοχώρι για την παρουσίαση του βιβλίου «Το Πικρό Γάλα» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022 Rating: 5

Τι δεν κατάλαβε η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας...

Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022
Τι δεν κατάλαβε η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας...


Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του ΠΑΚΠΠΟ έδωσαν εξηγήσεις για την διοργάνωση του φιλικού αγώνα με την ομάδα του Κοσόβου, αλλά έκαναν τα πράγματα χειρότερα από ότι ήταν.

Καμία αυτοκριτική, καμία αναγνώριση λάθους…

Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν κατάλαβαν ποιο ήταν το πρόβλημα.. Ή έκαναν πως δεν κατάλαβαν!

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι ούτε ότι πήγαν στην Πρίστινα, ούτε ότι ήρθαν από το Κόσοβο.

Το πρόβλημα είναι ότι πάνω από 15 άτομα της αποστολής έφτασαν στο Μαυρομάτι χωρίς βίζα παρότι γνώριζαν ότι απαιτείται. Και πέρασαν με έναν… μαγικό τρόπο στην Ελλάδα!

Αυτό ήταν το ζήτημα και για αυτό δεν ακούστηκε το παραμικρό!

Read More »
Τι δεν κατάλαβε η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας... Τι δεν κατάλαβε η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας... Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022 Rating: 5

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα

Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα


Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Την τελευταία εβδομάδα, από τις 21 έως τις 27 Ιουνίου 2022, τα κέρδη ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Ο μεγάλος νικητής, σε κατάστημα του ΟΠΑΠ στη Γραβιά Φωκίδας, επέλεξε έξι ισοπαλίες σε αγώνες από την πρώτη κατηγορία της Αργεντινής, την πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία της Βραζιλίας και λόγω της προωθητικής ενέργειας «Boost Νίκης», για την οποία ισχύουν όροι και προϋποθέσεις, κέρδισε επιπλέον 513 ευρώ και συνολικά 3.365,50 ευρώ.
Στο Πάμε Στοίχημα-Ιπποδρομίες, τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, στο Markopoulo Park, στο ΣΚΟΡ 6 (σωστή πρόβλεψη του νικητή σε έξι συνεχόμενες κούρσες) 10 νικητές κέρδισαν από 6.386,40 ευρώ και 12 νικητές κέρδισαν από 3.193,20 ευρώ.

Εταιρικό προφίλ
Ο Όμιλος ΟΠΑΠ έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για τη λειτουργία και τη διαχείριση αριθμολαχείων, παιχνιδιών αθλητικού στοιχήματος, αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, λαχείων, στιγμιαίων τυχερών παιχνιδιών και παιγνιομηχανημάτων στην Ελλάδα και κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο για την ενσωμάτωση των παγκόσμιων αρχών του Υπεύθυνου Παιχνιδιού στη δραστηριότητα του.
Ο ΟΠΑΠ ιδρύθηκε το 1958, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής και η απόκτησή του το 2013 από τον Όμιλο Emma Delta Hellenic Holdings έδωσε την απαραίτητη ώθηση για τη διασφάλιση της μελλοντικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της εταιρείας σε διεθνές επίπεδο.
Το χαρτοφυλάκιο του ΟΠΑΠ με τα επιτυχημένα και δημοφιλή εμπορικά παιχνίδια: ΚΙΝΟ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ΤΖΟΚΕΡ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΣΚΡΑΤΣ, ΠΡΟΠΟ, EXTRA 5, SUPER 3 συμβάλλει στην ανάπτυξη της εταιρείας και αποτελεί πηγή μιας συνεχώς διευρυνόμενης κοινωνικής συνεισφοράς. Αυτή μεταφράζεται ετησίως σε ουσιαστικά έργα παρέμβασης με απτά αποτελέσματα για την κοινωνία, εξασφαλίζοντας στον ΟΠΑΠ μια ηγετική θέση μεταξύ των πρωταθλητών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην Ελλάδα.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.opap.gr
Read More »
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022 Rating: 5

415 νέα κρούσματα στην Ήπειρο - Πάνω από 60 στη Θεσπρωτία

Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022
415 νέα κρούσματα στην Ήπειρο - Πάνω από 60 στη ΘεσπρωτίαΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 68
ΠΕ Θεσπρωτίας 65
ΠΕ Ιωαννίνων 212
ΠΕ Πρέβεζας 70

Read More »
415 νέα κρούσματα στην Ήπειρο - Πάνω από 60 στη Θεσπρωτία 415 νέα κρούσματα στην Ήπειρο - Πάνω από 60 στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022 Rating: 5

Υποδοχή νέων μελών από το τοπικό ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022
Υποδοχή νέων μελών από το τοπικό ΣΥΡΙΖΑΤην Τρίτη 28 Ιουνίου το βράδυ, η ΟΜ Ηγουμενίτσας και η ΝΕ Θεσπρωτίας υποδεχτήκαμε τα νέα μέλη της ΟΜ Ηγουμενίτσας στο ΚΑΦΕ METROPOLE στην περιοχή "Πλατάνια" στην Ηγουμενίτσα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η βουλευτής Άρτας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Όλγα Γεροβασίλη, και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου Γιάννης Στέφος, Αθηνά Ιωάννου και Λίλα Σουλελέ.
Παρευρέθηκε επίσης ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης "Κοινό των Ηπειρωτών" Γιώργος Ζάψας.
Μετά το καλωσόρισμα των νέων μελών από το Συντονιστή της ΝΕ, απηύθυνε χαιρετισμό και έκανε σύντομη και επίκαιρη πολιτική ομιλία η σ. Όλγα Γεροβασίλη.
Η εκδήλωση ήταν πυκνή σε συμμετοχή νέων μελών, πραγματοποιήθηκε δε σε κλίμα συντροφικότητας και αισιοδοξίας για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στις ερχόμενες εκλογές.

Ο Συντονιστής της ΝΕ Θεσπρωτίας
Θωμάς Δημητρίου
Read More »
Υποδοχή νέων μελών από το τοπικό ΣΥΡΙΖΑ Υποδοχή νέων μελών από το τοπικό ΣΥΡΙΖΑ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022 Rating: 5

Μέσα στον Ιούλιο οι δεσμευτικές προσφορές για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Αλεξανδρούπολης

Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022
Μέσα στον Ιούλιο οι δεσμευτικές προσφορές για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της ΑλεξανδρούποληςΤον Ιούλιο αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Αλεξανδρούπολης, όπως ανέφερε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, παρουσιάζοντας το Στρατηγικό Σχέδιο 2022 – 2024.

Δικαίωμα κατάθεσης δεσμευτικής προσφοράς για το 67% του λιμένα Αλεξανδρούπολης έχουν τα εξής σχήματα:
-QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT,
-BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS – EFA GROUP – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,
-CAMERON S.A. – GOLDAIR CARGO AE – BOLLORE AFRICA LOGISTICS,
-ΟΛΘ.

Αντίστοιχα, δικαίωμα κατάθεσης δεσμευτικής προσφοράς για το 67% του λιμένα Ηγουμενίτσας έχουν τα εξής σχήματα:
-ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ,
-PORTEK INTERNATIONAL PRIVATE LTD,
-QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT,
-ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ ΑΕ,
-ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ARCHIRODON GROUP N.V.- ANEK & ΟΜΙΛΟΣ TRIDENT HELLAS,
-ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ GRIMALDI EUROMED – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε.,
-ΟΛΘ.
Read More »
Μέσα στον Ιούλιο οι δεσμευτικές προσφορές για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Αλεξανδρούπολης Μέσα στον Ιούλιο οι δεσμευτικές προσφορές για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Αλεξανδρούπολης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022 Rating: 5

Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Πρόσκληση συμμετοχής στην Έκθεση FRUIT ATTRACTION

Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Πρόσκληση συμμετοχής στην Έκθεση FRUIT ATTRACTION


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει τις επιχειρήσεις μέλη του ότι η Περιφέρεια Ηπείρου προτίθεται να συμμετέχει στην Έκθεση FRUIT ATTRACTION στις 4-6 Οκτωβρίου 2022 που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη. Η έκθεση συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εκθέσεις του κλάδου και θεωρείται το κέντρο marketing για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου.

Καλούμε τις επιχειρήσεις, Τακτικά Μέλη του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, που επιθυμούν να συμμετέχουν στην έκθεση FRUIT ATTRACTION, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως και την Παρασκευή 8 Ιουλίου (στο email: mitroa2@e-thesprotias.gr), δηλώνοντας παράλληλα το είδος των προϊόντων που επιθυμούν να προβάλλουν. Επίσης οι επιχειρήσεις, Τακτικά Μέλη, που επιθυμούν την προβολή φυλλαδίων τους στην έκθεση, καλούνται να τα προσκομίσουν στα γραφεία του Επιμελητηρίου έως και την παραπάνω ημερομηνία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την δήλωση συμμετοχής είναι τα προϊόντα να παράγονται εντός της Περιφέρειας Ηπείρου, να είναι πιστοποιημένα και να υπάρχει δυναμική εξαγωγών. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να απευθυνθείτε στην Κα Σοφία Φούκη, τηλ. 26510-87151, e-mail: s.fouki@php.gov.gr .
Read More »
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Πρόσκληση συμμετοχής στην Έκθεση FRUIT ATTRACTION Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Πρόσκληση συμμετοχής στην Έκθεση FRUIT ATTRACTION Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022 Rating: 5

Συλλογή μεταλλίων για το Ναυταθλητικό Όμιλο Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022
Συλλογή μεταλλίων για το Ναυταθλητικό Όμιλο Ηγουμενίτσας1ος Διεθνής Αγώνας Κωπηλασίας Μ.Βολβης Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης. 

Αναλυτικά αποτελέσματα:
Xρυσα:
1ΧΠΑ ΒΡΑΚΑΣ Σ.
4ΧΠΑ ΔΗΜΟΥ Α. ΣΜΥΡΟΓΛΟΥ Η. ΚΟΤΣΑΦΤΗΣ Ρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ι.

Ασημένια:
1ΧΚΑ ΝΤΑΝΗ Ε.
2ΧΚΑ ΜΠΕΖΑ Α.Μ. ΝΕΤΗ Μ.
1ΧΚΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ Ε.
2ΧΠΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΟΓΟΛΟΣ Γ.
2ΧΜΕΙΚΤΟ ΝΤΑΝΗ Ε. ΒΡΑΚΑΣ Σ.
4ΧΠ ΜΠΟΤΣΗΣ Φ. ΔΗΜΟΥ Σ. ΤΖΑΝΙΔΗΣ Γ. ΓΟΓΟΛΟΣ Χ.
2ΧΠΑ ΚΩΛΕΤΣΗΣ Π. ΒΕΝΟΣ Φ.

Χάλκινα
2ΧΠ ΜΠΟΤΣΗΣ Φ. ΤΖΑΝΙΔΗΣ Γ.
2ΧΠ ΔΗΜΟΥ Σ. ΓΟΓΟΛΟΣ Χ.
4ΧΚΑ ΚΑΛΑΝΤΖΗ Μ. ΒΕΝΕΤΗ Α. ΦΙΛΙΟΥ Α. ΚΩΤΣΗ Φ.
4ΧΚ ΔΗΜΟΥ Κ. ΜΠΙΝΑ Σ. ΛΑΜΠΡΟΥΣΗ Ι. ΤΑΤΣΑΚΗ Φ.
4ΧΜΕΙΚΤΟ ΔΗΜΟΥ Α. ΣΜΥΡΟΓΛΟΥ Η. ΦΙΛΙΟΥ Α. ΚΩΤΣΗ Φ.

4η θέση :
1ΧΚΑ ΒΡΑΚΑ Β.
2ΧΚΑ ΜΠΙΝΑ Α. ΓΑΣΤΕΡΑΤΟΥ Ε.
4ΧΠΑ ΛΑΜΠΡΟΥΣΗΣ Π. ΜΑΝΟΣ Λ. ΤΑΓΚΑΣ Ι. ΤΑΤΣΗΣ Η.
4ΧΚΑ ΝΤΑΝΗ Α. ΠΑΠΠΑ Κ. ΚΑΡΒΟΥΝΗ Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Μ.
2ΧΚΑ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Μ.

5η θέση
4ΧΚ ΣΜΥΡΟΓΛΟΥ Ε. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ Δ. ΓΟΓΟΛΟΥ Ε. ΚΙΤΣΙΛΗ Ι.
1ΧΠΑ ΛΙΑΚΟΣ Μ.
4ΧΜΕΙΚΤΟ ΚΟΤΣΑΦΤΗΣ Ρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ι. ΚΑΛΑΝΤΖΗ Μ. ΒΕΝΕΤΗ Α.
Read More »
Συλλογή μεταλλίων για το Ναυταθλητικό Όμιλο Ηγουμενίτσας Συλλογή μεταλλίων για το Ναυταθλητικό Όμιλο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022 Rating: 5

Εξωμότες και δοσίλογοι ζητούν αποκατάσταση ως… «θύματα γενοκτονίας»

Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022
Εξωμότες και δοσίλογοι ζητούν αποκατάσταση ως… «θύματα γενοκτονίας»


Το ότι οι Αλβανοί ήταν ανέκαθεν πιστοί ακόλουθοι του σουλτάνου και πολύτιμη βακτηρία του για την καταστολή της εξέγερσης των Ελλήνων χριστιανών στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το γνωρίζουμε ιστορικά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Όπως γνωρίζουμε, επίσης, τον κατασκοπευτικό ρόλο που έπαιξαν πολλοί απ’ αυτούς μεταναστεύοντας στην Ήπειρο και την Μακεδονία κατ’ εντολή της Υψηλής Πύλης, για να ανταμειφθούν στη συνέχεια με σπουδαίες θέσεις επειδή ανταποκρίθηκαν θαυμάσια ως πολιτικοί και στρατιωτικοί Αξιωματούχοι ή υψηλόβαθμοι υπάλληλοι σε κρατικές υπηρεσίες ή στην Αυλή του εκάστοτε σουλτάνου ως σύμβουλοι.

Aνταποκρίνονταν θαυμάσια απ’ τον 15ο αιώνα ακόμα (πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και ανάδειξη Οθωμανικής) πολεμώντας στο πλευρό των Τούρκων κατακτητών με έμβλημα την τουρκική σημαία και με το όνομα ”Σπαχήδες” (τιμαριούχοι ιππείς του ολέθρου, σφαγείς των υποδουλωμένων Ελλήνων που πήγαιναν να σηκώσουν κεφάλι στον κατακτητή στην περιοχή της Ηπείρου).

Προϊόντος του χρόνου, εντωμεταξύ, οι μη μουσουλμάνοι Σπαχήδες εξισλαμίστηκαν (κατά τον 17ο-18ο, κυρίως, αιώνα), για να μη χάσουν τα φέουδά τους από τους Αλβανούς μπέηδες και καταντήσουν ραγιάδες.

Απόγονοι εκείνων είναι οι ”Αλβανοτσάμηδες Θεσπρωτίας” που έστρεψαν τα όπλα τους κατά των Ελλήνων μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και της Κατοχής.

Σαράντα τρεις απ’ αυτούς συνελήφθησαν απ’ τις Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών (Ε.Ο.Ε.Α. ) και τους άνδρες του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ), για να καταδικαστούν μετά την απελευθέρωση της Παραμυθιάς και της Πάργας (27η και 29η Ιουνίου 1944) απ’ το στρατοδικείο με την κατηγορία των εμπρησμών, βιασμών και σφαγών Ελλήνων γυναικοπαίδων.

Αυτούς τους σφαγείς του Ελληνισμού της Θεσπρωτίας — οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές μηχανοκίνητων και έφιππων Μονάδων Ηπείρου, που σχεδίαζαν ανακατάληψη της περιοχής μετά την απελευθέρωσή της απ’ το 16ο Σύνταγμα Πεζικού — καλούμαστε σήμερα ως Ελλάδα απ’ την Αλβανία να αποκαταστήσουμε ηθικά, υλικά και εδαφικά!!!

Ήδη προ ολίγων ημερών (20/6/’22) το Αλβανικό Κοινοβούλιο προέβη σε μια απίστευτη πρόκληση κατά της Ελλάδας πραγματοποιώντας εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη των ”θυμάτων γενοκτονίας” από τους Έλληνες με ορόσημο την 27η Ιουνίου του 1944.

”Γενοκτονίας” των… Αλβανοτσάμηδων της Τσαμουριάς (περιοχή ανατολικά της Αλβανίας, που ορίζεται μεταξύ των ορεινών όγκων Μακρύκαμπου — Τσαμαντά (Μουργκάνας) — Κασιδιάρη — Κουρέντων — του όρους Τόμαρου (Ολύτσικα) και των οροσειρών του Σουλίου, της Παραμυθιάς και των Θεσπρωτικών (Ζάλογγος: Κασωπαία όρη Ηπείρου).

Σημειωτέον ότι η εκδήλωση της 20ης Ιουνίου έγινε με πρωτοβουλία του ανθελληνικού αλβανικού κόμματος PDIU (το οποίο εκπροσωπεί επίσημα τους Αλβανοτσάμηδες και λειτουργεί συστηματικά ως όργανο της Τουρκίας) με συνδιοργανωτές το ίδρυμα ”Çamëria “Hasan Tahsini”” και τον αλυτρωτικό σύλλογο ”Çamëria”.

Στο πλαίσιο αυτής της αναγνώρισης της… ”γενοκτονίας” των Τσάμηδων απ’ τους Έλληνες, πραγματοποιήθηκε η προαναφερθείσα εκδήλωση παρουσία Τσάμηδων πατριωτών, ακτιβιστών και λοιπών υπό την ανοχή του πρωθυπουργού Ράμα και του Προέδρου της αλβανικής Βουλής, οι οποίοι — όπως αποδείχθηκε — άγονται και φέρονται απ’ το ανθελληνικό εθνικιστικό αλβανικό κόμμα.

Έτσι 78 χρόνια μετά τη σύλληψη των φονιάδων του ηπειρωτικού Ελληνισμού τον Ιούνιο του ’44 (σύλληψη την οποία ακολούθησε τον επόμενο μήνα (από 4 μέχρι 11 Αυγούστου) και τη μάχη του Γενικού Αρχηγείου των Ε.Ο.Ε.Α. (με τη συγκατάθεση και της συμμαχικής αποστολής) για πλήρη εκκαθάριση της περιοχής Νοτίως του Καλαμά, καλούμαστε να τους αποζημιώσουμε κι από πάνω.

Να τους αποζημιώσουμε για την εκτέλεση των 43 σφαγέων κατά Ελλήνων αμάχων στη Θεσπρωτία (Ιούνιος 1944) και για την εξόντωση ή αιχμαλωσία (180 Αλβανοτσάμηδων στη δεύτερη περίπτωση) κατά τη μάχη της Μενίνας (17η Αυγούστου 1944), όπου οι ελληνικές δυνάμεις διέλυσαν τη γερμανική φρουρά.

Τη φρουρά που συγκροτείτο κυρίως από Αλβανοτσάμηδες μουσουλμάνους ενταγμένους στον γερμανικό στρατό, οι οποίοι είχαν προλάβει να καταστρέψουν ολοσχερώς τα ελληνικά χωριά Καστρί, Παραπόταμος, Μαυρούδι και Άγιος Βλάσιος Θεσπρωτίας.

Είχε προλάβει και η τότε ηγεσία τους [Μαζάρ Ντίνο, επικεφαλής του Συμβουλίου Αλβανικής ∆ιοίκησης (KSILA)] να προβεί σε εκτελέσεις σημαντικών προσώπων της τοπικής κοινωνίας κυρίως στην Παραμυθιά, αλλά και σε άλλες περιοχές της Θεσπρωτίας.

Έτσι, σύμφωνα με έκθεση υπηρεσίας του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών τον Ιανουάριο του 1948, ο αριθμός των εκτελεσθέντων Ελλήνων από τους Τσάμηδες της περιοχής (κατά την περίοδο 1941-1944) έφτασε τους 516, ενώ οι απαχθέντες ήταν εννιά και οι περιπτώσεις ληστειών, αρπαγών και καταστροφών κινητής και ακίνητης περιουσίας αναρίθμητες.

Με δεδομένα αυτά, είναι προφανές γιατί το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων των Ιωαννίνων εξέδωσε πάνω από 1700 καταδικαστικές αποφάσεις για τα εγκλήματά τους, ενώ στους καταδικασθέντες αφαιρέθηκε η ιθαγένεια και δημεύτηκε η περιουσία, κάτι που δεν άλλαξε έκτοτε αφού η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου είναι σύννομη με την ευρωπαϊκή και και ελληνική νομολογία ως προς το θέμα των δοσιλόγων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

– Θα είχαμε απαλλαγεί απ’ αυτούς έγκαιρα, αν προνοούσε η Συνθήκη της Λωζάνης μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή …, σας ακούω να λέτε υπαινικτικά.

Αλλά εγώ δε θα συμφωνήσω μαζί σας, γιατί οι ευθύνες για το γεγονός ότι οι Αλβανοτσάμηδες της Ηπείρου είχαν εξαιρεθεί απ’ την αναγκαστική ανταλλαγή με την Τουρκία επιρρίπτονται αποκλειστικά στον δικτάτορα Πάγκαλο (1926) κι όχι στη Συνθήκη που χάραξε τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Επιρρίπτονται σε εκείνον γιατί τους υποτίμησε εξαιρώντας τους απ’ την ανταλλαγή πληθυσμών, με αποτέλεσμα να παραμείνουν στη Θεσπρωτία και να αρχίσουν δέκα χρόνια μετά τα πάρε δώσε με τους Γερμανούς τα οποία κατέληξαν σε στενήσυνεργασία με τις δυνάμεις του Άξονα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συνεργασία που δεν ήταν μόνο στρατηγική, αλλά και ιδεολογική, αφού οι Αλβανοτσάμηδες αντιμετώπιζαν τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές ως… απελευθερωτές και γι’ αυτό συνεργάστηκαν πρόθυμα μαζί τους σχηματίζοντας ένοπλα τμήματα τα οποία είχαν σαν στόχο την εξόντωση των ντόπιων Ελλήνων.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε από το ”χθες” στο σήμερα το οποίο εκκολάπτει εν κρυπτώ ένα δυσοίωνο μέλλον λόγω του μεγαλοϊδεατισμού της Αλβανίας και της ποδηγέτησής της απ’ την Τουρκία (φανερά) και τη Γερμανία (υπόγεια). Κι αυτό το τελευταίο με αναστατώνει, ομολογώ, περισσότερο από το πρώτο.

Με αναστατώνει γιατί το συνδέω με τον ύπουλο και μυστικοπαθή ρόλο της Γερμανίας στο Σκοπιανό. Σκέφτομαι δηλαδή ότι η αδίστακτη Γερμανία, αφού βόλεψε τους Σκοπιανούς με κλεμμένα συστατικά εθνογένεσης της ελληνικής Μακεδονίας για να μπορούν να συγκροτήσουν απ’ το τίποτα έθνος, δεν το’ χει σε τίποτα — με παρακαταθήκη την ιστορική συνεργασία της με τους Αλβανοτσάμηδες το ’43 — να εντάξει στα δικά της συμφέροντα και τα τσαμικά αιτήματα που εξυπηρετούν το όνειρο των Αλβανών για Μεγάλη Αλβανία σε βάρος των εδαφών μας.

Κι αυτό καλά θα κάνει να το έχει υπόψη της η ανυποψίαστη συχνά ελληνική Πολιτεία, ώστε να έχει στο στόχαστρό της δύο ”υπόπτους” και όχι μόνο την… ”σεσημασμένη” Τουρκία που μας δείχνει φανερά τα δόντια της και την καθολική επιρροή της στην αλβανική ηγεσία…

Κρινιώ Καλογερίδου – militaire.gr
Read More »
Εξωμότες και δοσίλογοι ζητούν αποκατάσταση ως… «θύματα γενοκτονίας» Εξωμότες και δοσίλογοι ζητούν αποκατάσταση ως… «θύματα γενοκτονίας» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022 Rating: 5

Με τη Λέσχη Κλασσικού Αυτοκινήτου Μακεδονίας η "Λευκή Νυχτα" της Παραμυθιάς

Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022
Με τη Λέσχη Κλασσικού Αυτοκινήτου Μακεδονίας η "Λευκή Νυχτα" της Παραμυθιάς


Την Παρασκευή 5 Αυγούστου, είναι για εφέτος, προγραμματισμένη η Λευκή Νύχτα Παραμυθιάς, που διοργανώνεται απο τον εμπορικό σύλλογο της πόλης, και εντάσσεται στο διήμερο των Παραμυθιώτικων 2022 (5 και 6 Αυγούστου).

Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα, ωστόσο οπως εγινε γνωστό, η Λέσχη Κλασσικού Αυτοκινήτου Μακεδονίας θα βρίσκεται στην Παραμυθιά, με μεια σειρά απο αυτοκίνητα εποχής που θα εκθέτονται στο πεζόδρομο της Κ. Καραμανλή.

Η Λέσχης Κλασικού Αυτοκινήτου Μακεδονίας, ιδρύθηκε το 1995 και απαριθμεί πάνω από 500 ενεργά μέλη και 800 αυτοκίνητα.
Read More »
Με τη Λέσχη Κλασσικού Αυτοκινήτου Μακεδονίας η "Λευκή Νυχτα" της Παραμυθιάς Με τη Λέσχη Κλασσικού Αυτοκινήτου Μακεδονίας η "Λευκή Νυχτα" της Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022 Rating: 5

Η παραλία "Αγκάλη",στην Πέρδικα Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022

Φωτογραφίες-Γιώργος Μαλαμίδης
Στην Πέρδικα Θεσπρωτίας,όποια παραλία κι αν διαλέξεις, το σίγουρο είναι ότι θα χαρείς το μπάνιο σου σε νερά διάφανα, πεντακάθαρα στα εξωτικά χρώματα του Ιονίου.
Η παραλία Αγκάλη είναι τοποθετημένη σε πολύ γραφικό τοπίο ανάμεσα στις παραλίες Καμίνι και Αγία Παρασκευή.
Το όνομά της δικαιολογείται απόλυτα αφού ο όρμος της παραλίας φαίνεται σαν να «αγκαλιάζει» τους τυχερούς επισκέπτες της. 
Η πρόσβαση σε αυτή είναι εφικτή μόνο με τα πόδια από μονοπάτι περίπου 50 μέτρων που θα βρείτε στο αριστερό σας χέρι, λίγο μετά την παραλία Καμίνι. 
Η αμμουδιά αποτελείται από χοντρό βότσαλο και διαθέτει πεντακάθαρα, δροσερά τυρκουάζ νερά. 
Ενδείκνυται για τους επισκέπτες που αποζητούν ήρεμες στιγμές χαλάρωσης μακριά από τον πολύ κόσμο. 
Κοντά στη παραλία θα βρείτε ξενοδοχεία και ψαροταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή ένα πλουσιοπάροχο γεύμα.
Γενικότερα αν επισκεφτείτε την περιοχή, η παραλία Αγκάλη συνίσταται για να απολαύσετε ήρεμα το μπάνιο σας!


 
Read More »
Η παραλία "Αγκάλη",στην Πέρδικα Θεσπρωτίας  Η παραλία "Αγκάλη",στην Πέρδικα Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022 Rating: 5

Φιλιάτες, το πηγάδι του βιβλίου!!!

Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022
Φιλιάτες, το πηγάδι του βιβλίου!!!Ωραία ιδέα είχε φίλος που άφησε μια μέρα στο πηγάδι, βιβλία που του περίσσευαν για όποιον τα ήθελε.
Το πηγάδι του Γυμνασίου είναι το μόνο δημόσιο πηγάδι που έχει μείνει ορατό στο σημερινό Φιλιάτι, την παλιά πηγαδομάνα, κι αυτό χωρίς νερό! Τώρα, η ιδέα του φίλου με τα βιβλία, του έδωσε και πρόσθετο ρόλο!
Ας μας γίνει συνήθεια να αφήνουμε τα περίσσια βιβλία μας στο πηγάδι!

Τα Νέα των Φιλιατών
Read More »
Φιλιάτες, το πηγάδι του βιβλίου!!! Φιλιάτες, το πηγάδι του βιβλίου!!! Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022 Rating: 5

Βραδυπορία ως τον Σεπτέμβριο στην Εγνατία…

Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022
Βραδυπορία ως τον Σεπτέμβριο στην Εγνατία…


Διελεύσεις με βραδυπορία φάλαγγας υπερμεγεθών οχημάτων μεταφοράς τμημάτων ανεμογεννητριών, θα γίνονται στην Εγνατία από τον Κόμβο Ηγουμενίτσας μέχρι τον Κόμβο Σιάτιστας ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις ρύθμισης της κυκλοφορίας από τις εμπλεκόμενες κατά γεωγραφική αρμοδιότητα Αστυνομικές Διευθύνσεις, οι διελεύσεις με βραδυπορία θα πραγματοποιούνται κατά τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή με εκκίνηση από το Λιμάνι Ηγουμενίτσας και με τη συνοδεία αστυνομικών οχημάτων. Οι υπόψη διελεύσεις ξεκινούν κατά τις πρωινές ώρες.

Η εφαρμογή της βραδυπορίας γίνεται κυρίως στα τμήματα των σηράγγων και μπορεί να περιορίσει την ταχύτητα της κυκλοφορίας των οχημάτων που ακολουθούν τη φάλαγγα υπερμεγεθών οχημάτων, χωρίς όμως αυτή να διακοπεί.

Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» ζητά την κατανόηση των οδηγών και συστήνει την ιδιαίτερη προσοχή τους στο να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμοδίων οργάνων, ρυθμίζοντας την ταχύτητα του οχήματός τους με βάση τις επικρατούσες συνθήκες.
Read More »
Βραδυπορία ως τον Σεπτέμβριο στην Εγνατία… Βραδυπορία ως τον Σεπτέμβριο στην Εγνατία… Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022 Rating: 5

Το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων αποκαλύπτεται…

Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022
Το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων αποκαλύπτεται…


Μια προσπάθεια περίπου 20 ετών, αυτή της αποκατάστασης και ανάδειξης της αρχαίας πόλης και του αρχαίου θεάτρου των Γιτάνων, έφτασε στην ολοκλήρωση. Την Τετάρτη το πρωί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, σε ειδική ημερίδα παρουσίασε στο κοινό, το έργο “Βασικές υποδομές και εργασίες αποκατάστασης του Αρχαίου θεάτρου Γιτάνων – Α’ φάση” που χρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π Ήπειρος 2014 – 2020 με το ποσό του 1,4 εκ. ευρώ.

Οι αρχαιολόγοι και μηχανικοί του έργου παρουσίασαν τις εργασίες αποκατάστασης, τις μελέτες που εκπονήθηκαν αλλά και τις υποδομές που δημιουργήθηκαν στο μνημείο. Έργα αποστράγγισης, δικτύων κοινής ωφέλειας αλλά και υποδομές πρόσβασης για ΑΜΕΑ καθιστούν την πρόσβαση στο Αρχαίο θέατρο ασφαλέστερη αλλά και προστατεύουν το μνημείο. Ταυτόχρονα έχει πλέον αποκατασταθεί το κεντρικό τμήμα του κοίλου του θεάτρου και έχει αποδοθεί για χρήση στο κοινό με σειρά εκδηλώσεων που προγραμματίζονται.

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπ. Παππάς, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηπείρου Γεώργιος Θεοχάρης και ο Πρόεδρος του νεοσύστατου συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου και Μνημείων Θεσπρωτίας Γεώργιος Ντάνης, ενώ παρευρέθηκαν περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες και πλήθος πολιτών.
Read More »
Το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων αποκαλύπτεται… Το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων αποκαλύπτεται… Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2022 Rating: 5

Σελίδες