Σε Θεσπρωτία και Κέρκυρα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022
Σε Θεσπρωτία και Κέρκυρα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής


Στην Κέρκυρα και την Ήπειρο καταγράφηκαν τα μεγαλύτερη ύψη βροχής από το πρωί της Τρίτης.

Στην Ήπειρο οι βροχοπτώσεις χτύπησαν με ιδιαίτερη ένταση τα Σύβοτα τα οποία βρέθηκαν κάτω από λασπόνερα.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με βάση τα στοιχεία από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών παραθέτει τις περιοχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Στην πρώτη θέση είναι οι Γουβιές Κέρκυρας με 83 χιλιοστά και ακολουθεί η Παραμυθιά με 56 χιλιοστά βροχής, η Ηγουμενίτσα με 40, τα Ιωάννινα με 29, η Ζίτσα με 28, η Τύρια με 27 και η Δωδώνη με 21.

Σημειώνεται ότι στα Σύβοτα δεν λειτουργεί μετεωρολογικός σταθμός και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καταγραφή του ύψους βροχόπτωσης.

Ο καιρός από την Τετάρτη αναμένεται να βελτιωθεί και οι βροχοπτώσεις θα εξασθενήσουν.
Read More »
Σε Θεσπρωτία και Κέρκυρα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής Σε Θεσπρωτία και Κέρκυρα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022 Rating: 5

Το 15μελές του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας για τα προβλήματα στη στέγη του σχολείου τους

Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022
Το 15μελές του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας για τα προβλήματα στη στέγη του σχολείου τους


Εκ μέρους του δεκαπενταμελούς του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σήμερα Τρίτη 11/10/2022 το σχολείο μας κρίθηκε ακατάλληλο για να στεγάσει 270 μαθητές με απόφαση του δήμου. 
Το πρόβλημα αυτό είναι χρόνιο στο σχολείο μας και έχουμε κάνει επανειλημμένα αίτημα στο δήμαρχο για την συντήρηση της στέγης. 
Τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές είναι αδύνατον να εισέρχονται στο σχολείο κάτω από τέτοιες συνθήκες. 
Επίσης το σχολείο δεν διαθέτει στέγαστρο με αποτέλεσμα οι μαθητές να παραμένουν τις βροχερές μέρες στον εσωτερικό χώρο του σχολείο. 
Δεν είναι κατάσταση αυτή, διότι είναι επικίνδυνο να κυκλοφορούμε στον χώρο του σχολείου και να φοβόμαστε μην μας «πέσει η στέγη στο κεφάλι».Read More »
Το 15μελές του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας για τα προβλήματα στη στέγη του σχολείου τους Το 15μελές του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας για τα προβλήματα στη στέγη του σχολείου τους Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022 Rating: 5

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών για την κατάρρευση τμήματος της ψευδοροφής στο 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών για την κατάρρευση τμήματος της ψευδοροφής στο 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας


Με αφορμή την κατάρρευση τμήματος της ψευδοροφής στο 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας
Δεν θα μείνουμε θεατές! Οργανώνουμε την πάλη για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία!

Με την πρώτη φθινοπωρινή νεροποντή αποκαλύφθηκαν οι ελλείψεις στη συντήρηση των σχολικών μονάδων και τα αποτελέσματα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και της αδιαφορίας για τις εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών και διδασκόντων. Η κατάρρευση τμήματος της ψευδοροφής στους διαδρόμους του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας κατά τη διάρκεια του διδακτικού ωραρίου –ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς- αποτελεί μια μόνο από τις περιπτώσεις που καταγράφονται καθημερινά στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων σε όλη τη χώρα.

Την ίδια ώρα που με άνωθεν εντολές, τμήματα συγχωνεύονται, που οι μαθητές στοιβάζονται σε «σύννομα» 25άρια και 27άρια τμήματα, που δεν υπάρχει καμία φροντίδα για την υγιεινή και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, η μόνη έγνοια του Υπουργείου της διοίκησης είναι στο πως θα τρέξει όσο πιο γρήγορα γίνεται η αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων, πότε θα οριστούν συντονιστές και μέντορες, πως θα δρομολογήσουν ηλεκτρονικές εκλογές για να βάλουν τη δράση και τη διεκδίκηση του Σωματείου στο γύψο.

Το ερώτημα απευθύνεται προς όλους μας: Ποια βελτίωση έφερε στην καθημερινότητα μας μέσα στα σχολεία η αξιολόγηση; Ποιός άξονας και ποια δράση μας προστατεύει απέναντι στην αδιαφορία του Υπουργείου για την υγιεινή και την ασφάλεια τη δική μας και των μαθητών μας;

Δεν ανεχόμαστε το 2022 να έχουμε σχολεία σε πολυκατοικίες, τάξεις σε κοντέινερ, κτίρια της δεκαετίας του 50 και του 60 χωρίς στοιχειώδεις υποδομές (εργαστήρια, αίθουσες εκδηλώσεων κλπ), λειτουργία πρωί – απόγευμα, μαθητές νηπιαγωγείων να προαυλίζονται μαζί με μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Δεν μπορεί η φωτοτυπία, το πετρέλαιο θέρμανσης, η καθαριότητα των χώρων να μπαίνουν στη μέγγενη των περικοπών του 10% που επιβάλλει η κυβέρνηση στους δήμους. Ταυτόχρονα οι γονείς να καλούνται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σε συνθήκες γενικευμένης φτώχειας.

Δε θα μείνουμε θεατές στην εξαθλίωσή μας!

Δεν θα «προσαρμόσουμε» τη ζωή μας στη βαρβαρότητα, όπως μας καλούν οι κυβερνητικοί «φωστήρες». Δεν μπορεί το 2022 να παρακαλάμε να μην κάνει κρύο στα σπίτια μας και στα σχολεία. Δεν περιμένουμε όμως και σωτήρες, εναλλαγή κυβερνήσεων και ξαναζεσταμένες σούπες με παλιά και χρεωκοπημένα υλικά.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Με πρώτο μεγάλο σταθμό την Γενική Πανεργατική Απεργία στις 9 του Νοέμβρη, ξεκινάμε αγώνα ζωής και επιβίωσης, αγώνα αξιοπρέπειας για να μπορούμε να ζούμε και να διδάσκουμε σαν άνθρωποι.
Read More »
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών για την κατάρρευση τμήματος της ψευδοροφής στο 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών για την κατάρρευση τμήματος της ψευδοροφής στο 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022 Rating: 5

Στάση εργασίας την Πέμπτη στους παιδικούς σταθμούς

Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022
Στάση εργασίας την Πέμπτη στους παιδικούς σταθμούς


ΠΕΜΠΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 – ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Η κυβέρνηση έχει κάνει ξεκάθαρη την πολιτική επιλογή της να υποβαθμίσει τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς από παιδαγωγικές δομές σε «παιδοφυλακτίρια».
Σε αυτόν τον σχεδιασμό εντάσσεται και η επέκταση λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών. Αγνοώντας τις ανάγκες των παιδιών που θα μπαίνουν στους Παιδικούς Σταθμούς με το πρώτο φως της ημέρας και θα φεύγουν νύχτα!!!
Η θέση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και των εργαζομένων παραμένει σταθερή διαχρονικά. Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί παρέχουν αγωγή και εκπαίδευση. Σε αυτή την κατεύθυνση στο επίκεντρο των πολιτικών θα πρέπει να μπουν τα παιδιά και οι ανάγκες τους και μόνο αυτά!!! Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ!!!
Την ΠΕΜΠΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, όπως σήμερα ενημερωθήκαμε, συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης με θέμα ημερήσιας διάταξης…«Διεύρυνση-Επέκταση ωραρίου λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών». Δεν θα αποδεχθούμε την περαιτέρω υποβάθμιση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρουν στα φιλοξενούμενα παιδιά και κατά συνέπεια στις οικογένειές τους.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ως πρώτο μέτρο αντίδρασης στις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης αποφάσισε:
1. Προκηρύσσει ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για το σύνολο των εργαζομένων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς την ΠΕΜΠΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022, από τις 11.30 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου.
2. Καλεί τους εργαζόμενους στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς μαζικά να δώσουν δυναμικό και αγωνιστικό παρόν στην Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα, στις 12.00 το μεσημέρι έξω από το χώρο συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης (Σολωμού 60-Αθήνα).

Διεκδικούμε:
· Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
· Μονιμοποίηση των εργαζομένων που απασχολούνται με συνεχείς Συμβάσεις Εργασίας (Ε.Σ.Π.Α.).
· Ενιαίο Εκπαιδευτικό-Παιδαγωγικό Πρόγραμμα Προσχολικής Αγωγής.
· Δωρεάν φιλοξενία όλων των παιδιών.
· Άμεσα κατάργηση των τροφείων.

Η κινητοποίηση αυτή είναι προειδοποιητική. Ο Κόμπος πλέον έχει φτάσει στο χτένι…

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
Ο Πρόεδρος
Νίκος Τράκας
Ο Γεν. Γραμματέας
Γιάννης Τσούνης
Read More »
Στάση εργασίας την Πέμπτη στους παιδικούς σταθμούς Στάση εργασίας την Πέμπτη στους παιδικούς σταθμούς Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022 Rating: 5

Σύβοτα: Πλημμύρισαν επιχειρήσεις, βούλιαξαν βάρκες

Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022
Σύβοτα: Πλημμύρισαν επιχειρήσεις, βούλιαξαν βάρκες


Άμεσα θα ξεκινήσει η καταγραφή ζημιών που προκλήθηκαν σε επιχειρήσεις και καταστήματα των Συβότων μετά τα σοβαρά και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην περιοχή.

Η βροχόπτωση ήταν έντονη και από την μια στιγμή στην άλλη από το βουνό κατέβαιναν ποτάμια τα οποία κατέληξαν μέσα στο χωριό.


Οι ποσότητες του νερού ήταν τεράστιες και πάνω από 25 καταστήματα και επιχειρήσεις πλημμύρισαν και υπέστησαν ζημιές.

«Ήταν ακραίο αυτό που συνέβη… Οι ζημιές είναι μεγάλες.. Ακόμη και η άσφαλτος στους δρόμους κόπηκε σε κομμάτια» αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής.


Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, 15 περίπου καταστήματα και επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες ενώ δύο βάρκες στο λιμάνι βούλιαξαν.

Στα Σύβοτα παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας τα οποία καθαρίζουν δρόμους από φερτά υλικά.
Read More »
Σύβοτα: Πλημμύρισαν επιχειρήσεις, βούλιαξαν βάρκες Σύβοτα: Πλημμύρισαν επιχειρήσεις, βούλιαξαν βάρκες Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022 Rating: 5

Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τις σημερινές πλημμύρες σε Σύβοτα και 2ο Λύκειο Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022
Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τις σημερινές πλημμύρες σε Σύβοτα και 2ο Λύκειο Ηγουμενίτσας


Έφθασε μια φθινοπωρινή μπόρα, ισχυρή μεν αλλά αναμενόμενη, για να αναδείξει για ακόμη μια φορά τη γύμνια και την παντελή έλλειψη υποδομών.
Οι τραγικές ελλείψεις έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, που έχουν αφήσει ολόκληρες περιοχές αθωράκιστες με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων αλλά και των τοπικών και περιφερειακών Αρχών είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα Σύβοτα αλλά και το 2ο Λύκειο στην πόλη της Ηγουμενίτσας.
Οι κυβερνώντες καμαρώνουν για την τουριστική ανάπτυξη στα Σύβοτα που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκεπτών, αλλά άφησαν την περιοχή ανοχύρωτη στης πλημμύρες. Η πολιτική «κόστους οφέλους» της Ε.Ε. έκανε πάλι το θαύμα της.
Οι καταστροφές ανάλογα την εποχή έχουν πλέον γίνει συνήθεια, καιγόμαστε το καλοκαίρι από τις πυρκαγιές και πνιγόμαστε τον χειμώνα από τις βροχές. Προφανώς πρόκειται για φυσικά φαινόμενα, καμιά φορά ακραία, αλλά οι συνέπειες από αυτά δεν αναπόφευκτες. Σήμερα η επιστήμη και η τεχνική μπορεί περιορίσει τις ζημιές.
Αρκεί να χρηματοδοτηθούν τα ανάλογα έργα. Πράγμα που δεν γίνεται γιατί αντιβαίνει στη λογική «κόστους – οφέλους». Έτσι στον βωμό του κέρδους θυσιάζονται τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας
Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι με την «Λαϊκή Συσπείρωση» τόσο στο Δήμο Ηγουμενίτσας όσο και στην Περιφέρεια Ηπείρου θέτουν επίμονα και απαιτητικά το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας επανειλημμένα και έγκαιρα κάθε χρονιά στην συζήτηση των προϋπολογισμών Δήμος και Περιφέρεια όμως επιλέγουν να χρηματοδοτούν με το σταγονόμετρο τέτοια έργα, όπως και τα έργα συντήρησης και επισκευών σχολείων και άλλων δημόσιων υποδομών (που δεν θεωρούνται «επιλέξιμα» από την Ε.Ε.). Ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα αυτών των έργων, υλοποιούν έργα και υποδομές, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Έτσι προγραμματίζεται η ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου λυκείου Ηγουμενίτσας ( «πράσινη μετάβαση» ) ενώ στο 2ο λύκειο σταματάνε τα μαθήματα λόγω βροχής!!!
Αυτή είναι η προτεραιότητα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που μας βομβαρδίζουν καθημερινά και που μας καλούν όλους μαζί να στηρίξουμε.
Έχουμε κατά επανάληψη τονίσει ότι η έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας συνιστούν ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος του λαού που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και λαϊκές περιουσίες.
Επιβεβαιώνεται και σε αυτόν τον τομέα ότι η όποια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Γι αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη ο λαός να απαιτήσει με την πάλη και τη δράση του να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδιαίτερα σε περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα και συνεχή προβλήματα. Για μέτρα για την συνολική και ολόπλευρη προστασία του απέναντι σε κάθε είδους φαινόμενα. Ταυτόχρονα, σε συστράτευση με το ΚΚΕ, να βάλει πλώρη για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα μέσα από τα σωματεία τους , συλλόγους , επιτροπές αγώνα αγωνιστικά να απαιτήσουν:
Άμεση καταγραφή των ζημιών.
Πλήρη αποζημίωση των πληγέντων.
Γενναία χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα.
Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία και δημόσιες υποδομές που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Γιατί ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ
Read More »
Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τις σημερινές πλημμύρες σε Σύβοτα και 2ο Λύκειο Ηγουμενίτσας Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τις σημερινές πλημμύρες σε Σύβοτα και 2ο Λύκειο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022 Rating: 5

Αναπάντητα ερωτήματα με αφορμή την παραχώρηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας | Του Αντώνη Μπέζα

Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022
Αναπάντητα ερωτήματα με αφορμή την παραχώρηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας | Του Αντώνη Μπέζα


Με την ανάδειξη του προτιμητέου παραχωρησιούχου του Λιμένα Ηγουμενίτσας, μέσω της διαδικασίας των βελτιωτικών προσφορών, δεν ξημέρωσε ούτε «μαύρη» αλλά ούτε και «άσπρη» ημέρα για την Ηγουμενίτσα. Ξημέρωσε μια διαφορετική ημέρα για την οποία δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί. Η αντίληψη του να βλέπουμε στην πολιτική τα πράγματα είτε «άσπρα» είτε «μαύρα», οδηγεί τις περισσότερες φορές σε αδιέξοδα. Εξάλλου, όπως είπε και ο κινέζος πολιτικός Ντένγκ Σιάο- Πινγκ, «Δεν έχει σημασία αν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια», να υπάρχουν δηλαδή αποτελέσματα. Και για να δούμε αν αυτή η διαφορετική ημέρα θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον για την Ηγουμενίτσα, τη Θεσπρωτία και την Ήπειρο, το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων Υπουργείων, πρέπει να δώσουν απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα:
-Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο επανακαθορισμός της Χερσαίας Ζώνης του ΟΛΗΓ ώστε να αφεθούν οριστικά εκτός παραχώρησης τα τμήματα που δεν έχουν σχέση με λιμενικές δραστηριότητες; Σε ποιόν θα αποδοθούν στη συνέχεια αυτά τα τμήματα, με ποιο νομικό καθεστώς (κατά κυριότητα, για χρήση, με μίσθωση κλπ) και με ποια διαδικασία;
-Έχοντας ως δεδομένα ότι το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει διαμετακομιστικό ρόλο σε ανθρώπους και εμπορεύματα, συνδέεται με την Εγνατία Οδό και στην παραχώρηση περιλαμβάνονται επιπλέον οι μαρίνες σε Σύβοτα, Πλαταριά, Σαγιάδα, η υπό κατασκευή νέα μαρίνα στην Ηγουμενίτσα καθώς και η θυγατρική εταιρεία του ΟΛΗΓ για το Εμπορευματικό Κέντρο στην Παραμυθιά, ποια ήταν στο πλαίσιο του διαγωνισμού για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ η αποτίμηση της αξίας του από τον διεθνή εκτιμητικό οίκο;
-Ποιες άμεσες επενδύσεις, σε ποιες υποδομές, με τι προϋπολογισμό και με ποιο χρονοδιάγραμμα, θα δεσμευθεί να πραγματοποιήσει ο προτιμητέος παραχωρησιούχος για την ανάπτυξη του Λιμένα, της Χερσαίας Ζώνης και του Εμπορευματικού Κέντρου με βάση τη σύμβαση που θα υπογραφεί; Όχι ποιες δηλώνει ο ίδιος ότι προτίθεται να πραγματοποιήσει, αλλά ποιες θα προβλέπονται ρητά στη σύμβαση παραχώρησης.
-Έχουν εξεταστεί και αντιμετωπιστεί τα πιθανά ζητήματα ανταγωνισμού αφού ο διαχειριστής του Λιμένα θα είναι ταυτόχρονα και χρήστης- πελάτης του μέσω της εκτέλεσης δρομολογίων εξωτερικού και εσωτερικού;
-Υπάρχει σχεδιασμός για ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα παράλληλων αλλά αναγκαίων έργων, όπως η αναβάθμιση του δρόμου Ηγουμενίτσα- Πλαταριά, η προστασία του Δρεπάνου, η δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης στην ευρύτερη περιοχή και η αντιμετώπιση της θαλάσσιας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης; Ποια προοπτική προσέλκυσης κίνησης από τα Λιμάνια της Αλβανίας μπορεί να έχει η Ηγουμενίτσα, χωρίς τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Ηγουμενίτσα- Μαυρομμάτι, περιλαμβανομένου του περιφερειακού της Ηγουμενίτσας;
Κανένα μεγάλο επιχειρηματικό εγχείρημα τέτοιου είδους, που επηρεάζει δηλαδή άμεσα τη λειτουργία μιας πόλης, δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν υπάρχει η αποδοχή και η συνεργασία της τοπικής κοινωνίας. Για να οικοδομηθεί μια τέτοια συνεργασία χρειάζονται απαντήσεις στα προηγούμενα ερωτήματα. Από αυτές θα φανεί αν η παραχώρηση έγινε με όρους διασφάλισης της δημόσιας περιουσίας και αν θα λειτουργήσει για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ώστε το τουριστικό προϊόν να είναι πιο ελκυστικό και να τονωθεί η κυκλοφορία επιβατών και εμπορευμάτων. Παράλληλα, θα φανεί αν οδηγήσει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με τη δημιουργία νέων δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας που θα σχετίζονται με το εμπόριο και τον θαλάσσιο τουρισμό αλλά και το εξίσου σημαντικό, αν θα διαφυλαχθεί το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της Ηγουμενίτσας από τη μελλοντική αναβαθμισμένη λειτουργία του Λιμένα.
Σε αντίθετη περίπτωση, έστω και τώρα, μόνο μια σοβαρή και τεκμηριωμένη διεκδίκηση μπορεί να «σώσει την παρτίδα» για τον τόπο και τους ανθρώπους του αλλά και για να είναι επιτυχής και βιώσιμη η παραχώρηση. Αν δεν τεθούν τώρα αυτά τα θέματα, πότε άλλοτε θα τεθούν;
Read More »
Αναπάντητα ερωτήματα με αφορμή την παραχώρηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας | Του Αντώνη Μπέζα Αναπάντητα ερωτήματα με αφορμή την παραχώρηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας | Του Αντώνη Μπέζα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022 Rating: 5

1.714 κρούσματα στην Ήπειρο σε μία εβδομάδα

Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022
1.714 κρούσματα στην Ήπειρο σε μία εβδομάδα


Υποχώρηση των κρουσμάτων καταγράφεται στους τρεις από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου για το διάστημα από τις 3 μέχρι τις 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ.
Στην Ήπειρο και σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα αύξηση αποτυπώνεται μόνο στο Νομό της Άρτας ενώ Ιωάννινα, Θεσπρωτία και Πρέβεζα καταγράφουν λιγότερα κρούσματα.
Συνολικά τα κρούσματα στην Ήπειρο ανέρχονται σε 1.714.

Αναλυτικά
-Στο Νομό Άρτας επιβεβαιώθηκαν 535 κρούσματα με την αύξηση να ανέρχεται στο 10%.
-Στο Νομό Θεσπρωτίας επιβεβαιώθηκαν 143 κρούσματα με την μείωση να φτάνει στο 25,1%.
-Στο Νομό Ιωαννίνων τα κρούσματα έχουν επιστρέψει σε τριψήφιο αριθμό. Επιβεβαιώθηκαν 880 και η μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα υπολογίζεται στο 13,7%.
-Στο Νομό Πρέβεζας έχουν επιβεβαιωθεί 156 κρούσματα και η μείωση ανέρχεται στο 8,7%.

51.184 κρούσματα, 62 διασωληνωμένοι και 109 θάνατοι
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κοροναϊό (COVID-19). Τα δεδομένα αφορούν την εβδομάδα αναφοράς από τις 03 Οκτωβρίου 2022 έως τις 09 Οκτωβρίου 2022). Ειδικότερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 51.184 κρούσματα COVID-19 (4.906 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -7% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 23% των λοιμώξεων.
Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.026.494 εκ των οποίων 52.0% γυναίκες.
To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.09 (95% ΔΕ: 0.87 – 1.15)
Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.102 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 157, 3% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 881 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 126, 3% εβδομαδιαία μεταβολή).3 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 62 (58.1% άνδρες) με διάμεση ηλικία 70 έτη και το 96.8% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 109 θάνατοι ασθενών COVID-19 (10 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 24% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 21 (19%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.313 θάνατοι, με το 96.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.
Read More »
1.714 κρούσματα στην Ήπειρο σε μία εβδομάδα 1.714 κρούσματα στην Ήπειρο σε μία εβδομάδα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022 Rating: 5

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας στα Σύβοτα (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας στα Σύβοτα (+ΒΙΝΤΕΟ)


Δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από όλη την Ήπειρο μεταβαίνουν στα Σύβοτα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει από την καταιγίδα που χτύπησε το χωριό.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων έχουν κινηθεί ήδη δέκα οχήματα της Πυροσβεστικής από διάφορες περιοχές της Ηπείρου καθώς και ομάδα της ΕΜΑΚ.

Τα Σύβοτα έχουν μετατραπεί σε μία απέραντη λίμνη…. Τα νερά που κατέβηκαν από το βουνό κατέληξαν μέσα στον οικισμό προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε καταστήματα και επιχειρήσεις.

Στο χωριό μεταβαίνουν μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας τόσο από την Περιφέρεια Ηπείρου όσο και από τον Δήμο Ηγουμενίτσα.

Η κατάσταση είναι δύσκολη και οι κάτοικοι τονίζουν ότι μέσα σε λίγα λεπτά ένα μεγάλο ποτάμι πλημμύρισε τα πάντα.Read More »
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας στα Σύβοτα (+ΒΙΝΤΕΟ) Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας στα Σύβοτα (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022 Rating: 5

Πτώση τμημάτων της οροφής στο 2ο Λύκειο Ηγουμενίτσας (Βίντεο ντοκουμέντο) - Διακόπηκαν τα μαθήματα

Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022
Πτώση τμημάτων της οροφής στο 2ο Λύκειο Ηγουμενίτσας (Βίντεο ντοκουμέντο) - Διακόπηκαν τα μαθήματα 


Με την πρώτη Φθινοπωρινή βροχή εμφανίστηκαν και τα σοβαρά προβλήματα μόνωσης που έχει το κτήριο όπου στεγάζεται το 2ο Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας.
Σήμερα το πρωί, μετά από τη 2η ώρα μαθημάτων, η διεύθυνση αποφάσισε τη διακοπή τους, καθώς οι περισσότερες τάξεις έσταζαν νερό από την οροφή τους.
Από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκε κάποιος από τους μαθητές, από την πτώση κομματιών της γύψινης οροφής, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο από το εσωτερικό του σχολείου που εξασφάλισε το thespro.gr.
Read More »
Πτώση τμημάτων της οροφής στο 2ο Λύκειο Ηγουμενίτσας (Βίντεο ντοκουμέντο) - Διακόπηκαν τα μαθήματα Πτώση τμημάτων της οροφής στο 2ο Λύκειο Ηγουμενίτσας (Βίντεο ντοκουμέντο) - Διακόπηκαν τα μαθήματα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022 Rating: 5

"Πνίγονται" τα μαγαζιά στα Σύβοτα (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022
"Πνίγονται" τα μαγαζιά στα Σύβοτα (+ΒΙΝΤΕΟ)


Σοβαρά προβλήματα στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση που πλήττει την περιοχή από τα ξημερώματα της Τρίτης.


Το νερό που κατεβαίνει από τα βουνά, αναζητώντας διέξοδο στη θάλασσα, έχει πνίξει κυριολεκτικά τα καταστήματα σε πολλά από τα οποία το νερό έχει ξεπεράσει το μισό μέτρο στο εσωτερικό τους.


Αυτή τη στιγμή σπεύδουν στο σημείο άντρες και οχήματα της Πυροσβεστική Υπηρεσίας Θεσπρωτίας, καθώς και μηχανήματα από την πολιτική προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου και το Δήμο Ηγουμενίτσας.

Δείτε τι κατέγραψε η κάμερα από το κέντρο των Συβότων, ενώ για ότι νεότερο θα σας ενημερώσουμε με νέα μας ανάρτηση.Read More »
"Πνίγονται" τα μαγαζιά στα Σύβοτα (+ΒΙΝΤΕΟ) "Πνίγονται" τα μαγαζιά στα Σύβοτα (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022 Rating: 5

Φιλανθρωπικός αγώνας μεταξύ Θεσπρωτού και Εθνικής Ομάδας Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας

Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022
Φιλανθρωπικός αγώνας μεταξύ Θεσπρωτού και Εθνικής Ομάδας Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας


Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Βορειοδυτικής Ελλάδας διοργανώνει υπό την αιγίδα της φιλανθρωπικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ της ΠΑΕ ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ και της ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ την Δευτέρα 17/10/2022 και ώρα 15:30 στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ,

Τα έσοδα θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση τέκνου συναδέλφου που νοσηλεύεται σε κέντρο αποκατάστασης συνέπεια ατυχήματος.

Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία της Ένωσης μας.
Επιβατικός σταθμός Τ1 ,Νέος Λιμένας Εξωτερικού Ηγουμενίτσας.

Τιμή 3€

Read More »
Φιλανθρωπικός αγώνας μεταξύ Θεσπρωτού και Εθνικής Ομάδας Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας Φιλανθρωπικός αγώνας μεταξύ Θεσπρωτού και Εθνικής Ομάδας Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022 Rating: 5

Δήλωση Μιχάλη Κάτσινου για το Λιμάνι Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022
Δήλωση Μιχάλη Κάτσινου για το Λιμάνι Ηγουμενίτσας


Όπως είναι γνωστό μετά από πολλές καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες, η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας είναι πλέον πραγματικότητα, με την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΗΓ ΑΕ. Ήταν μια εξέλιξη που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν οι Κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ είχαν χειριστεί την υπόθεση διαφορετικά και χρησιμοποιώντας οικονομικά και αναπτυξιακά επιχειρήματα, έπειθαν τους εταίρους – δανειστές ότι η συμφερότερη και πλέον κερδοφόρα για το δημόσιο λύση θα ήταν η λειτουργία της ΟΛΗΓ ΑΕ υπό κρατικό έλεγχο, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι το προσφερόμενο ποσό για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό και σίγουρα δεν δικαιολογεί τις πανηγυρικές δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων. Και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά τα πράγματα, από τη στιγμή που ο διαγωνισμός τελικά δεν συγκέντρωσε μεγάλο και διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.
Κατά τα άλλα, οι λαλίστατοι κυβερνητικοί παράγοντες και οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ δεν μας είπαν τίποτα ουσιαστικό για το επίμαχο ζήτημα της απόδοσης της χερσαίας ζώνης στο Δήμο Ηγουμενίτσας. Το θέμα έπρεπε να είχε ήδη τελειώσει και το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμη, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την αναξιοπιστία της Κυβέρνησης.
Πέραν του θέματος της χερσαίας ζώνης, η τοπική κοινωνία απαιτεί να πληροφορηθεί άμεσα το περιεχόμενο της σύμβασης μεταξύ του δημοσίου και του ιδιώτη – αγοραστή της ΟΛΗΓ ΑΕ. Πρέπει να έρθουν στο φως όλα τα σημεία που αφορούν τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, τον τρόπο λειτουργίας του λιμανιού, τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, την τιμολογιακή πολιτική, την διασφάλιση των εργαζομένων, την ανάπτυξη της κρουαζιέρας.
Και φυσικά πρέπει να διεκδικηθούν σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή και την τοπική κοινωνία. Όλα τα προαναφερόμενα δείχνουν ότι η νέα κατάσταση δεν θα είναι ρόδινη, αλλά με τις κατάλληλες κινήσεις των τοπικών φορέων, μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα οι ευκαιρίες που ανοίγονται, προς όφελος της Ηγουμενίτσας και της ευρύτερης περιοχής της.

ΚΑΤΣΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Read More »
Δήλωση Μιχάλη Κάτσινου για το Λιμάνι Ηγουμενίτσας Δήλωση Μιχάλη Κάτσινου για το Λιμάνι Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022 Rating: 5

Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022
Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού


Άνοιξε το πρωί της Παρασκευής και λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21–Επίδομα Παιδιού, προκειμένου οι δικαιούχοι που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση για το έτος 2022, να υποβάλουν και να ξεκινήσει η διαδικασία της καταβολής της 5ης δόσης, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Οι δικαιούχοι του επιδόματος μπορούν να υποβάλουν την αίτηση στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (idika.gr) ή μέσω του διαδικτυακού τόπου www.opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης Α21 επιτρέπει, μέσω εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με διαθέσιμες βάσεις δεδομένων άλλων φορέων και υπηρεσιών, τον έλεγχο της ακρίβειας και της ορθότητας των δηλούμενων στοιχείων και πληροφοριών κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης.

Για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.
Read More »
Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022 Rating: 5

Έρευνα για την εξοικονόμηση ενέργειας: Τα μέτρα που έχει λάβει ο Δήμος Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022
Έρευνα για την εξοικονόμηση ενέργειας: Τα μέτρα που έχει λάβει ο Δήμος Ηγουμενίτσας


Υπό την πίεση της εκτίναξης των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στους φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τη μείωση στο 30% μέχρι το 2030.
Ήδη αρκετοί Δήμοι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους προς αυτή την κατεύθυνση και ετοιμάζονται να θέσουν συγκεκριμένα μέτρα σε εφαρμογή, ενώ άλλοι έχουν προχωρήσει ήδη σε συγκεκριμένα μέτρα.
Στην παρακάτω έρευνα που πραγματοποίησαν οι ανταποκριτές της ΕΡΤ και του ertnews.gr καταγράφονται οι κινήσεις σε Κέρκυρα, Αλεξανδρούπολη, Πελοπόννησο, Βόλο, Κω, Ηγουμενίτσα, Άρτα, Ιωάννινα και άλλες περιοχές που φροντίζουν ήδη για την εξοικονόμηση ενέργειας.


Ηγουμενίτσα
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει προχωρήσει σε δράσεις μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης, πολύ πριν παρουσιαστεί η ενεργειακή κρίση. Μέσα από την εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας (ΣΔΒΕ) του Δήμου, έχουν καθοριστεί οι προτεραιότητες ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση δράσεων που προβλέπονται σε αυτό.
Ήδη από το 2015 αντικαθίστανται οι λαμπτήρες με LED, όπου είναι εφικτό, ενώ γίνεται πλέον και αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων για περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας. Όλες οι μελέτες αναπλάσεων επίσης στοχεύουν προς την κατεύθυνση της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, όπως η χρήση βιοκλιματικών υλικών στο έργο «Διαμόρφωση Πλέγματος Πεζοδρομίων – Ποδηλατοδρόμων και Ανάπλαση Κοινοχρήστων Χώρων στην 1η Π.Ε.».

Ενδεικτικά τα έργα που υλοποιούνται είναι:
 • «Ενεργειακή Αναβάθμιση κτιριακού Συγκροτήματος 1ου Γυμνασίου – 1ο Λυκείου» Π/Υ 1.753.157,83€, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ
 • «Αντικατάσταση οχημάτων Δήμου» Π/Υ 999.998,00€ το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ
 • «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικού Φωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων Δήμου Ηγουμενίτσας» Π/Υ 3.800.000,00€ το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ
 • «Ενεργειακή Αναβάθμιση του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηγουμενίτσας» Π/Υ το οποίο χρηματοδοτείται από το Interreg IPA II Cross-border Cooperation Programme Greece-Albania 2014-2020
 • «Κατασκευή τριών Φωτοβολταικών Πάρκων (3 MW συνολικά) από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας (ΔΕΥΑΗ)» Π/Υ 2.604.000,00€ το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ
 • «Παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα των υποδομών της ΔΕΥΑΗ» Π/Υ 2.849.278,20€ το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ
 • «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ LED KAI ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ» Π/Υ 277.500,00€ Interreg IPA II Cross-border Cooperation Programme Greece-Italy 2014-2020
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ήδη εκπονεί και νέες μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών αλλά και του υπόλοιπου δημοτικού φωτισμού. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας επίσης καταρτίζει έναν οδικό χάρτη με άμεσες δράσεις και παρεμβάσεις για περαιτέρω εξοικονόμηση ενεργειακής κατανάλωσης, όπου αυτό είναι εφικτό, χωρίς όμως να μειωθεί το αίσθημα ασφάλειας αλλά και η ποιότητα ζωής των πολιτών.
Ωστόσο οι δυσκολίες που καλείται να παρακάμψει είναι μεγάλες και αφορούν κυρίως στην χρηματοδότηση αλλά και στη χρονική και γραφειοκρατική καθυστέρηση που απαιτούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Ακόμη, καλείται ο Δήμος να προβεί σε καθορισμό διοικητικών υπευθύνων για κάθε υποδομή, όντας ήδη υποστελεχωμένος.
Read More »
Έρευνα για την εξοικονόμηση ενέργειας: Τα μέτρα που έχει λάβει ο Δήμος Ηγουμενίτσας Έρευνα για την εξοικονόμηση ενέργειας: Τα μέτρα που έχει λάβει ο Δήμος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022 Rating: 5

Θεσπρωτία: Συνελήφθη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστεία, περί ναρκωτικών και περί όπλων

Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022
Θεσπρωτία: Συνελήφθη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστεία, περί ναρκωτικών και περί όπλων


Συνελήφθη χθες (10-10-2022) το απόγευμα στο συνοριακό σημείο ελέγχου Σαγιάδας από αστυνομικούς του οικείου Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών Θεσπρωτίας αλλοδαπός, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης.

Ειδικότερα, ο αλλοδαπός επιχείρησε να εισέλθει στην χώρα και κατά τον αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης Τακτικής Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Αθηνών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστεία, περί ναρκωτικών και περί όπλων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Read More »
Θεσπρωτία: Συνελήφθη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστεία, περί ναρκωτικών και περί όπλων Θεσπρωτία: Συνελήφθη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστεία, περί ναρκωτικών και περί όπλων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022 Rating: 5

H ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ | Γράφει ο Παναγιώτης Νταής

Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022
H ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ | Γράφει ο Παναγιώτης Νταής


Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΗΓ ΑΕ έφθασε στην τελική της φάση. Μετά από την αποσφράγιση των βελτιωμένων προσφορών υπάρχει πλέον ο επικρατέστερος παραχωρησιούχος και αναμένεται η προώθηση της υπογραφής των σχετικών συμβάσεων, μετά από τις απαραίτητες εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Προσωπικά έχω εκφράσει δημόσια πολλές φορές την αντίθεσή μου στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία. Στην παρούσα χρονική φάση όμως δεν έχει κανένα απολύτως νόημα κάποια νέα συζήτηση για αυτό το θέμα, αφού η διαδικασία εξελίχθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους νόμους και πλέον πρέπει να αντιμετωπιστεί η νέα πραγματικότητα, που επιβάλλει την συλλειτουργία του λιμένα με τις ανάγκες της πόλης.
Κατ΄ αρχήν κανένας δεν μπορεί να πανηγυρίζει για το προσφερθέν τίμημα της αγοράς, καθώς ναι μεν φέρεται να είναι υψηλότερο από το κατά πληροφορίες ύψος της αποτίμησης των εκτιμητών (που βεβαίως δεν έχει δοθεί ακόμα επίσημα στην δημοσιότητα), η οποία όμως μάλλον υποεκτίμησε τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία και την αναπτυξιακή προοπτική της ΟΛΗΓ ΑΕ. Επίσης, τα 85.000.000 ευρώ της αγοράς υπολείπονται σημαντικά της αξίας των επενδύσεων σε υποδομές και εξοπλισμό, οι οποίες έχουν εκτελεστεί τα προηγούμενα χρόνια με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
Ακολούθως πρέπει να προβληματίσει σοβαρά η τεράστια καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την απόδοση της διαχείρισης της χερσαίας ζώνης που δεν εξυπηρετεί λιμενικές δραστηριότητες στους ΟΤΑ της περιοχής. Το θέμα αυτό πρέπει να κλείσει άμεσα, με το σωστό νομικό τρόπο και σύμφωνα με τις κατά καιρούς υποσχέσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων.

Πέραν αυτών, η προσοχή όλων πρέπει πλέον να στραφεί στην επόμενη μέρα, με γνώμονα τη δημιουργική συνύπαρξη των Δήμων και των άλλων φορέων της περιοχής με την ΟΛΗΓ ΑΕ και με στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για την Ηγουμενίτσα, τους Φιλιάτες και τους κατοίκους τους. Για το λόγο αυτό πρέπει άμεσα να τεθεί ένα σαφές διεκδικητικό πλαίσιο, βασισμένο στους εξής άξονες:
1.Άμεση δημοσιοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του παραχωρησιούχου σε σχέση με την κατασκευή της Μαρίνας Ηγουμενίτσας, τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών, την αξιοποίηση των τουριστικών καταφυγίων σκαφών στα Σύβοτα, την Πλαταριά και τη Σαγιάδα, την αναβάθμιση του εξοπλισμού και της λειτουργίας του λιμένα, την λειτουργία υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας. Επίσης, για λόγους διαφάνειας πρέπει να δημοσιοποιηθεί η έκθεση αποτίμησης της αξίας του λιμένα, βάσει της οποίας αξιολογήθηκαν οι προσφορές.
2.Εξασφάλιση των δυνατοτήτων παρέμβασης του δημοσίου στη διοίκηση του λιμένα για θέματα αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας λειτουργίας και εξυπηρέτησης επιβατών, για θέματα μεγάλων έργων και επενδύσεων, για θέματα δημόσιας υγείας, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος (φυσικού, πολιτιστικού και ανθρωπογενούς), καθώς και για την τιμολογιακή πολιτική.
3.Αυξημένο ποσοστό επί των κερδών της ΟΛΗΓ ΑΕ που θα αποδίδεται στο Δήμο Ηγουμενίτσας, ως αντισταθμιστικό όφελος για τις επιπτώσεις της λειτουργίας του λιμανιού στο περιβάλλον της περιοχής και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της.
4.Διεκδίκηση και άλλων δεσμευτικών αντισταθμιστικών ωφελειών από τον ΟΛΗΓ (χρηματοδότηση αναπτυξιακών, περιβαλλοντικών και κοινωφελών έργων και κοινωνικών δράσεων, χορηγίες σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες κ.α.).
5.Διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των εργασιακών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων του προσωπικού του ΟΛΗΓ και προτίμηση κατοίκων της περιοχής για την κάλυψη νέων θέσεων εργασίας.
6.Συνεργασία της ΟΛΗΓ ΑΕ με τους τοπικούς φορείς για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού όπως τουρισμός κρουαζιέρας, συνεδριακός τουρισμός κ.α.

Τελευταίο αλλά όχι έλασσον: ο Δήμος Ηγουμενίτσας που διεκδικεί μεγάλο τμήμα της χερσαίας ζώνης, πρέπει να εκπονήσει άμεσα σχέδιο αξιοποίησης για την «επόμενη μέρα», ώστε να πειστούν αυτοί που θα λάβουν τις αποφάσεις ότι η παραχώρησή της στο Δήμο θα έχει αναπτυξιακά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει δυστυχώς χρόνος για σκέψεις και θεωρητικές αναζητήσεις. Η διεκδίκηση πρέπει να αρχίσει άμεσα και να έχει αποτελέσματα, έως ότου η νέα σύμβαση παραχώρησης και τα παραρτήματα αυτής (μαζί και η νέα απόφαση για τη χερσαία ζώνη) να κυρωθούν από το Κοινοβούλιο.

Παναγιώτης Νταής
Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας
Read More »
H ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ | Γράφει ο Παναγιώτης Νταής H ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ | Γράφει ο Παναγιώτης Νταής Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022 Rating: 5

Πρόσληψη αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο Φιλιατών

Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022
Πρόσληψη αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο Φιλιατών


Ανακοινώθηκε η πρόσληψη συνολικά 34 ιατρών που έχουν πάρει την ειδικότητα τους σε 19 νοσοκομεία της χώρας, που βρίσκονται στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Θεσπρωτία, Κρήτη, Σέρρες και Ηλεία.
Οι προσλήψεις αφορούν την ειδικότητα της αναισθησιολογίας και αιματολογίας.

Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Φιλιατών
Το Γενικό Νοσοκομείο και κέντρο υγείας Φιλιατών Ηγουμενίτσας γνωστοποιεί την πρόσληψη 1 ιατρού.
Η ειδικότητα που οφείλει να έχει ο ιατρός, σύμφωνα με την προκήρυξη, είναι η παρακάτω:

Αναισθησιολογίας με βαθμό επιμελητή Β΄ - 1 θέση (Δείτε την προκήρυξη ΕΔΩ)
Read More »
Πρόσληψη αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο Φιλιατών Πρόσληψη αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022 Rating: 5

Συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας

Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022
Συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας


Όλοι στο συλλαλητήριο την Τρίτη 18/10 στις 7μμ στην Πλ. Δημαρχείου

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι
Εδώ και μήνες εξελίσσεται ένα ράλι αυξήσεων σε ρεύμα, καύσιμα και είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης που ροκανίζουν όλο και περισσότερο το πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών, αλλά και των μικρών επαγγελματιών που πνίγονται από τα λειτουργικά έξοδα, το κόστος των εφοδίων.
Η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο για να τη δεχθούμε αδιαμαρτύρητα!
Η εκτίναξη της τιμής του ρεύματος είναι συνέπεια των επιλογών των κυβερνήσεων, των πολιτικών της ''απελευθέρωσης'' της Ενέργειας και της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης. Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, στα είδη ένδυσης, σε εφόδια είναι συνέπεια της πολιτικής που στηρίζει με ζεστό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να μη χάσουν δεκάρα από τα κέρδη τους.
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, την ώρα που οι τιμές τραβούν ασταμάτητα την ανηφόρα, οι μισθοί των εργαζομένων είναι καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2007 και τα μέτρα του τελευταίου διαστήματος είναι κυριολεκτικά ψίχουλα, μπροστά σε αυτή την κατάσταση.
Σε όλα τα παραπάνω, προστίθενται οι συνέπειες από την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας και στον ανταγωνισμό μεταξύ Ρωσίας από τη μία και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από την άλλη, με αποτέλεσμα η χώρα να μετατρέπεται σε θύτη και πιθανό στόχο αντιποίνων.
Τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε όλοι τη φωνή μας, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε λαϊκή γειτονιά.
ΚΑΛΟΥΜΕ τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους, τους Συλλόγους Γονέων, τους εργαζόμενους του Νομού, τους Αυτοαπασχολούμενους, τους Εμπορικούς συλλόγους, αλλά και κάθε έναν που σήμερα πλήττεται από την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που βλέπει ότι ο μισθός του εξανεμίζεται τις πρώτες μέρες του μήνα να στηρίξουν μαζικά αυτή την προσπάθεια. Δίνουμε αγωνιστική απάντηση απέναντι στα καθημερινά προβλήματα, ενάντια στην ακρίβεια, για την υπεράσπιση του εισοδήματος με το συλλαλητήριο την Τρίτη 18/10 στις 7μμ στην Πλ.Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9/11.
Όλοι για έναν και ένας για όλους.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί τα σωματεία να διεκδικήσουν:
 • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη και ηλεκτρική ενέργεια.
 • Διαγραφή χρεών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
 • Αύξηση της χρηματοδότησης από το κράτος προς τις σχολικές μονάδες για να καλύπτονται οι ανάγκες σε ρεύμα, θέρμανση.
 • Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.
 • Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στο επίδομα στέγασης και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.
 • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξησης της επιδότησης.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
 • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Read More »
Συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας Συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2022 Rating: 5

Σελίδες