Συνελήφθη 19χρονος στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας με 17 κιλά κάνναβης, τα οποία βρέθηκαν σε κρύπτες στο εσωτερικό του οχήματος

Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018


Αλλοδαπός διακινητής ναρκωτικών, ο οποίος μετέφερε και επιχείρησε να διακινήσει στη χώρα ναρκωτικές ουσίες, συνελήφθη ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες (01-08-2018) το μεσημέρι, στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας.

Πρόκειται για έναν 19χρονο αλλοδαπό, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για μεταφορά, διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, ενώ η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και έναν 28χρονο αλλοδαπό, που αναζητείται.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας με τις Αλβανικές Αρχές και κατόπιν αξιολόγησης πληροφοριών και στοιχείων, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν για έλεγχο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 19χρονος δράστης και μετά από έρευνα που έγινε σε αυτό, βρέθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες πίσω από τις ταπετσαρίες του οχήματος, είκοσι έξι (26) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (17) κιλών και (474) γραμμαρίων.

Επιπρόσθετα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οργανωτής της διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών είναι 28χρονος αλλοδαπός, ο οποίος αναζητείται.

Συνολικά, κατασχέθηκαν:
ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (17) κιλών και (474) γραμμαρίων,
το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 19χρονου δράστη, ως μέσο μεταφοράς των ναρκωτικών,
το χρηματικό ποσό των (600) ευρώ,
δύο κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.


Read More »
Συνελήφθη 19χρονος στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας με 17 κιλά κάνναβης, τα οποία βρέθηκαν σε κρύπτες στο εσωτερικό του οχήματος Συνελήφθη 19χρονος στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας με 17 κιλά κάνναβης, τα οποία βρέθηκαν σε κρύπτες στο εσωτερικό του οχήματος Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018 Rating: 5

Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: "ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2019-2020 ΤΟ ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018


Να λειτουργήσει το νέο Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από το φθινόπωρο του 2019, όπως προβλέπεται για άλλα οκτώ νέα τμήματα, ζήτησε ο Βασίλειος Γιόγιακας από τον Υπουργό Παιδείας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Παν/μιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Παν/μιο. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημείωσε ότι η πρόβλεψη για λειτουργία του νέου Τμήματος μέχρι το φθινόπωρο του 2021 δε στηρίζεται σε κάποιο ακαδημαϊκό σκεπτικό αφού στο σημερινό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα υπάρχει το διδακτικό προσωπικό και το επιστημονικό υπόβαθρο ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί η λειτουργία του νέου Τμήματος από την ακαδημαϊκή χρονιά 2019 – 2020.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω κι εγώ να εκφράσω τη θλίψη μου για τις τραγικές καταστάσεις που έζησε η χώρα μας τις τελευταίες μέρες και φυσικά θα ήθελα να εκφράσω ιδιαίτερα τη στενοχώρια μας για την απώλεια μεγάλου αριθμού συμπατριωτών μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ξεκινήσω με ένα θέμα που καίει χιλιάδες οικογένειες, μαθητές και γονείς σε όλη την Ελλάδα. Αν και λείπει ο κύριος Υπουργός, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να έχουμε μπει στον Αύγουστο και ακόμα να μην έχει ανακοινωθεί το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια όπως το οραματίζεται ο κύριος Υπουργός.

Υποτίθεται, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κύριος Υπουργός στις 21 Ιουλίου, ότι μέσα στην εβδομάδα μετά από πάρα πολύ καιρό θα ανακοίνωνε το νέο σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Κύριε Υπουργέ, για το νέο σύστημα έχουμε ακούσει διάφορα κατά καιρούς.

Έχετε δημιουργήσει σύγχυση και αβεβαιότητα.

Σταματήστε επιτέλους να παίζετε με την αγωνία και τα σχέδια των μαθητών και των οικογενειών τους!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έπρεπε να περιμένουμε τον Αύγουστο, όχι μόνο για να μάθουμε για τις πανελλήνιες αλλά και για έλθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα δύο πανεπιστήμια.

Είχαν προηγηθεί αρκετοί μήνες όπου το Υπουργείο έπαιζε κρυφτό με καθηγητές, φοιτητές και φορείς των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την οριστική τύχη διαφόρων Τμημάτων.

Ακούγοντας από διάφορα αρμόδια και αναρμόδια χείλη πότε το ένα και πότε το άλλο.

Αυτό αφορά και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα.

Μάθαμε στην αρχή ότι θα καταργηθεί γιατί η επιτροπή έκρινε ότι δεν είναι «ακαδημαϊκά βιώσιμο».

Στη συνέχεια έγινε δεκτή η πρόταση να λειτουργήσει στη θέση του ένα Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας.

Το οποίο στη συνέχεια άλλαξε όνομα, και έγινε Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας.

Ένα νέο Τμήμα που η λειτουργία του παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες.

Γιατί αρχικά προβλεπόταν να λειτουργήσει κάποια στιγμή μετά το 2020, αν και εφόσον είχε κριθεί ότι υπάρχουν οι υποδομές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Κι αφού οι διδάσκοντες του σημερινού Τμήματος θα είχαν μεταφερθεί σε άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων…

Είναι, δηλαδή, ένα Τμήμα που κινδύνευε να μείνει στα χαρτιά. 

Τουλάχιστον, κύριε Υπουργέ, καταλάβατε ότι δεν υπήρχε λόγος να αφεθεί στο αόριστο μέλλον η λειτουργία του νέου Τμήματος στην Ηγουμενίτσα.

Πιστεύω όμως ότι η αλλαγή της τελευταίας στιγμής που κάνατε, δηλαδή να έχει λειτουργήσει το νέο Τμήμα μέχρι το φθινόπωρο του 2021, και πάλι δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

Δεν έχει πίσω της κάποιο ακαδημαϊκό σκεπτικό. 

Γιατί, για τον ίδιο λόγο που το νέο Τμήμα μπορεί να λειτουργήσει από το φθινόπωρο του 2021, μπορεί να λειτουργήσει από το φθινόπωρο του 2019.

Όπως ακριβώς προβλέπεται για άλλα οκτώ νέα τμήματα. 

Στο σημερινό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα υπάρχει το διδακτικό προσωπικό και το επιστημονικό υπόβαθρο ώστε να μπορεί να διαμορφωθεί με γρήγορους ρυθμούς το πρόγραμμα σπουδών και να ολοκληρωθεί η στελέχωσή του νέου Τμήματος. 

Υπάρχει σήμερα, όπως ίσως γνωρίζετε, κατεύθυνση Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και στην Οικονομία, με 2 ξένες γλώσσες σε πολύ καλό επίπεδο, με μεταφράσεις νομικών και οικονομικών κείμενων και γενικότερα με γνωστικό αντικείμενο που συμπίπτει αρκετά με αυτό του νέου Τμήματος.

Με λίγα λόγια, κύριε Υπουργέ, υπάρχουν και η εμπειρία και η τεχνογνωσία και οι υποδομές για να λειτουργήσει το νέο Τμήμα.

Κάτι ανάλογο γίνεται, άλλωστε, με το σπάσιμο και τη λειτουργία Τμημάτων Φιλοσοφίας και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από το φθινόπωρο του 2019.

Σας καλώ λοιπόν, Κύριε Υπουργέ, να πάρετε μια απόφαση που δεν είναι πολιτική αλλά στηρίζεται σε ισχυρά ακαδημαϊκά επιχειρήματα.

Γιατί, σε αυτό το σημείο, συμφωνώ μαζί σας.

Οι όποιες αποφάσεις πρέπει να γίνονται μόνο με ακαδημαϊκά κριτήρια.

Αυτά υπερασπιζόμαστε σήμερα εδώ.

Υπερασπιζόμαστε τη συνέχεια και την εξέλιξη μιας εκπαιδευτικής μονάδας που έχει να επιδείξει πλούσια επιστημονική, επιμορφωτική και αναπτυξιακή δραστηριότητα.

Που έχει συνδεθεί και συνεργάζεται με τοπικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα στο εξωτερικό.

Εάν πράγματι πιστεύετε ότι με τη νέα δομή των δύο Πανεπιστημίων αναβαθμίζετε την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δώστε τη δυνατότητα ώστε το σχέδιό σας να τρέξει πιο γρήγορα, όπου αυτό μπορεί να γίνει.

Και να κριθεί ανάλογα, για το αν και πόσο θα πετύχει…

Οποιαδήποτε αναβολή ή καθυστέρηση θα είναι σε βάρος και των διδασκόντων, των σημερινών αλλά και των μελλοντικών φοιτητών.
 
Read More »
Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: "ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2019-2020 ΤΟ ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ" (+ΒΙΝΤΕΟ) Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: "ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2019-2020 ΤΟ ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ" (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018 Rating: 5

Δωρεά μηχανήματος για το οδοντιατρικό ιατρείο του νοσοκομείου Φιλιατών

Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018Την δωρεά μηχανήματος (ορθοπαντογράφος) για την διενέργεια οδοντιατρικών απεικονίσεων, όπως πανοραμικής ακτινογραφίας, απεδέχθη σε πρόσφατη συνεδρίαση του το Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών . 
Η δωρεά έγινε από την «Σύγχρονη Διαγνωστική ΑΕ » δεδομένου ότι μέτοχοι της εταιρείας έλκουν την καταγωγή τους από τον Νομό Θεσπρωτίας

Με την εν λόγω δωρεά αναβαθμίζεται περαιτέρω η λειτουργία του οδοντιατρικού εξωτερικού ιατρείου του νοσοκομείου. Άμεσα θα γίνει η μεταφορά και εγκατάσταση του μηχανήματος ώστε οι ασθενείς θα μπορούν να πραγματοποιούν πανοραμικές ακτινογραφίες .

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν με την γραμματεία εξωτερικών ιατρείων στο 2664360228 και 284 για περισσότερες πληροφορίες .

Ο Διοικητής ,
Σπύρος Δερδεμέζης


Read More »
Δωρεά μηχανήματος για το οδοντιατρικό ιατρείο του νοσοκομείου Φιλιατών Δωρεά μηχανήματος για το οδοντιατρικό ιατρείο του νοσοκομείου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018 Rating: 5

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ... ΑΓΙΩΝ - ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΦΑΤΣΙΟΥ

Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018


α) Προς την Ιερά Σύνοδο
β) Προς τους ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥΣ και όχι μόνο….
Η Εθνική Τραγωδία της Ανατ. Αττικής ( πυρκαγιές σε Κινέτα, Ραφήνα, Μάτι, Βουτσά κ.λ.π.) με τόσους νεκρούς, τραυματίες, αγνοούμενους και τόσες υλικές καταστροφές ( και ανεξάρτητα από τις διαχρονικές ευθύνες ενός ευτελισμένου και πελατειακού πολιτικού προσωπικού και ανεξάρτητα εκ προθέσεως ή μη, εμπρησμών) ανέδειξε σε κάποιους εξ ημών, γνωστές καρκινικές ( θεσμικά ) δυσπλασίες και εν προκειμένω στο χώρο της ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ως θεσμού.

Κάποιος ‘’ Άγιος’’ και ‘’ Σεβασμιότατος’’ , ο θεός και οι άνθρωποι να κρίνουν κατά πόσο είναι και Άγιος και Σεβασμιότατος και εν προκειμένω ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ , ούτε λίγο ούτε πολύ και χωρίς να ειπωθεί καν η θλίψη του για ό,τι συνέβη, χωρίς να εκφράσει καν την πρόθεσή του να βοηθήσει ή να βοηθηθούν τα θύματα της καταστροφής από τις πυρκαγιές της Αττικής, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ( αυτός ο εκπρόσωπος της θρησκείας της Αγάπης…) ότι αυτό που συνέβη « οφείλεται στην απομάκρυνση των ανθρώπων από τον δρόμο του Θεού και ότι ο Θεός εκφράζει έτσι την οργή του…». Ποιος δε ευθύνεται γι΄αυτή την απομάκρυνση; Ο Άθεος Πρωθυπουργός Τσίπρας και οι συνεργάτες του…

Με άλλα λόγια ό,τι κακό συμβαίνει σήμερα (ή και πάντα καθ΄ημάς) στη χώρα και στο λαό, δεν φταίνε οι εκάστοτε πολιτικές ( σε πρακτικό επίπεδο ) εφαρμογές του εκάστοτε πελατειακού πολιτικού προσωπικού, αλλά η ύπαρξη ή μη ένθεης συνείδησης ενός ή πολλών πολιτικών προσώπων, πρωθυπουργού κ.λ.π. Δηλώνω εξ΄αρχής ότι δεν είμαι ούτε τώρα ούτε στο παρελθόν ( αλλά είμαι σίγουρος ούτε στο μέλλον ) θιασώτης πολιτικών επιλογών του Τσίπρα ή του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως με την ίδια βεβαιότητα πιστεύω ότι ο φερόμενος ως Άγιος και σεβασμιότατος ΑΒΡΟΣΙΟΣ, με τις δηλώσεις του ασκεί ανερυθρίαστα και με πλήρη έλλειψη Χριστιανικής συνείδησης, φτηνή πολιτικοκομματική προπαγάνδα η οποία κατά την άποψη του γράφοντος, (αλλά –πιστεύω- και των εν γένει ενθέων Χριστιανικών αντιλήψεων ) αποτελεί πλήρη έλλειψη σεβασμού ,αλλά και ΥΒΡΗ στην εκατόμβη θυμάτων. Τούτο γίνεται περισσότερο κατανοητό όταν ( είναι σε όλους γνωστό και αναφέρεται σε σημερινό άρθρο της Εφημ. Συντακτών ) αρέσκεται να φωτογραφίζεται με υπόδικους ναζιστές βουλευτές της Χ.Α. τους οποίους βαρύνουν κατηγορίες ανθρωποκτονίας και λοιπών ναζιστικών και φασιστικών πρακτικών…

Με βάση τα παραπάνω, εύλογα τα παρακάτω ερωτήματα :

1) Με απόλυτο σεβασμό στις ένθεες απόψεις κάποιων :

Το κήρυγμα μίσους ( σαν αυτό του Αμβρόσιου.. ) αποτελεί συστατικό στοιχείο της Χριστιανικής θρησκείας , ή βάθρο αυτής ( της θρησκείας ) αποτελούσε και αποτελεί η αγάπη ; Όπως είναι φυσικό , το ερώτημα τίθεται προς κάθε ένθεο και εν προκειμένω, Χριστιανό…

2) Η Ιερά Σύνοδος, πώς ανέχεται στους κόλπους της, τέτοιους εκπροσώπους, εμφορούμενους από περίσσεια αποθέματα, ναζιστικής και φασιστικής αντιλήψεως ;;;

3) ΟΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΙ και οι λοιποί κάτοικοι της περιοχής Αιγιαλείας, αλήθεια, τους εκφράζουν οι πολιτικο-κοινωνικο-χριστιανικές αντιλήψεις του Μητροπολίτου τους, όταν τα Καλάβρυτα και η εν γένει περιοχή, έχουν βιώσει τον αβάσταχτο πόνο από τις θηριωδίες των ναζιστικών και φασιστικών στρατευμάτων της Χιτλερικής κατοχής, της τότε Χιτλερικής Γερμανίας ;; Αν όχι , πως ανέχεστε σήμερα , εσείς τα θύματα της Ναζιστικής και Χιτλερικής θηριωδίας, να διακινούνται παρόμοιες ιδέες είτε από άτομα είτε από θεσμούς ;;

Αν, λέω αν, ήταν δυνατόν να ερωτήσετε τα θύματα του Ολοκαυτώματος στην περιοχή σας, τα θύματα της Ναζιστικής Θηριωδίας, ότι και σήμερα διακινούνται ίδιες ιδέες των οποίων υπήρξαν θύματα, εσείς τι νομίζετε ότι θα σας απαντούσανε ; Εσείς τι θα τους λέγατε ;; Επειδή και στην περιοχή της Θεσπρωτίας ( Παραμυθιά , εκτέλεση 49 Προκρίτων ) υπήρχε παρόμοιο ναζιστικό έγκλημα, θα θεωρούσα έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού προς τους νεκρούς εκείνους να ανέχομαι, να διακινούνται σήμερα Χιτλερικές, Ναζιστικές και Φασιστικές ιδέες, είτε από λαϊκό είτε από κληρικό και θα αντιδρούσα. Διαφορετικά, θα ήταν ατομική και Ιστορική ΝΤΡΟΠΗ μου… ΕΣΕΙΣ ;;;

Κλείνω το παραπάνω κείμενο με την παραίνεση ενός νεαρού ιερέα ( πατήρ Νεόφυτος , εφημ. Συντακτών 26/7/2018 ) ο οποίος διαβάζοντας το κείμενο του Αμβρόσιου, μεταξύ άλλων αναφωνεί : « ΣΚΑΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ » .

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 26/7/2018
Άλκης Φάτσιος
Δικηγόρος


Read More »
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ... ΑΓΙΩΝ - ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΦΑΤΣΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ... ΑΓΙΩΝ - ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΦΑΤΣΙΟΥ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018 Rating: 5

Βελτίωση Υποδομών Δικτύων Ύδρευσης Δήμου Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας ανακοινώνει την ένταξη της πράξης με τίτλο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ», στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, συνολικού προϋπολογισμού 2.995.000€ (πλέον ΦΠΑ).

Η πράξη περιλαμβάνει δύο υποέργα, την «Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού ύδρευσης Δημοτικής Ενότητας Μαργαριτίου», προϋπολογισμού 1.480.000€ καθώς και τη «Σύνδεση αγωγού εξωτερικού υδραγωγείου με το εσωτερικό υδραγωγείο της πόλης Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 1.515.000€.

Πρόκειται για έργα ώριμα, υψηλής προτεραιότητας, των οποίων μελέτες και ωρίμανση πραγματοποιήθηκαν από τη ΔΕΥΑΗ και στοχεύουν στην εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικής ύδρευσης, στην μείωση του κόστους για τους δημότες αλλά και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων διαχείρισης των υδάτων.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης της πράξης είναι 18 μήνες και η χρηματοδότησή της είναι εξασφαλισμένη στο σύνολό της μέσω δανειακής σύμβασης που αποπληρώνεται από πόρους του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.


Read More »
Βελτίωση Υποδομών Δικτύων Ύδρευσης Δήμου Ηγουμενίτσας Βελτίωση Υποδομών Δικτύων Ύδρευσης Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018 Rating: 5

Σήμερα η Δημοτική βραδιά από τον Δήμο Φιλιατών

Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018


Read More »
Σήμερα η Δημοτική βραδιά από τον Δήμο Φιλιατών Σήμερα η Δημοτική βραδιά από τον Δήμο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018 Rating: 5

Περιφερειάρχης: Απαλλοτριώνονται περιουσίες με τους δασικούς χάρτες

Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018

Στις επιπτώσεις που έχουν για τους πολίτες οι δασικοί χάρτες, αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζητώντας για μια ακόμη φορά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:

«Αυτές τις ημέρες γίνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις για το πώς θα καταρτιστεί το Κτηματολόγιο. Σιγά- σιγά όλοι καταλαβαίνουν ότι την περίοδο που πέρασε, με τους λεγόμενους δασικούς χάρτες γίνεται απαλλοτρίωση της περιουσίας του καθενός, με τη διάταξη ότι κατά τεκμήριο ανήκει στο Δημόσιο κάθε δασική έκταση, που προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στην Ήπειρο, αλλά και σε όλες τις λεγόμενες «Νέες χώρες». Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκρ. Φάμελλος είχε πει ότι θα βρούμε μια λύση τουλάχιστον σε κάποιες εκτάσεις από αυτές να έχουμε δενδρώδεις καλλιέργειες. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτε. Το κράτος δεν ασχολείται με την ουσία και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ν. 978/1979 αν και θεσπίστηκε κυρίως για να σώσει την Αττική, ούτε εκεί – όπως αποδείχτηκε- έγινε τίποτε. Και έρχονται εδώ να ξεσπιτώσουν τους πάντες από τις ακριτικές περιοχές που φυλάνε «Θερμοπύλες». Από το 1979 και μέχρι σήμερα όλοι οι νόμοι που θεσπίστηκαν για να προστατεύουν τη φύση, διώχνουν τον κόσμο από τη φύση, η οποία χωρίς ανθρώπους γίνεται ζούγκλα. Έστω και την ύστατη στιγμή ζητώ να περάσουν το νόμο για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, ώστε να μπορούμε εκεί που είτε ένεκα εμφυλίου, είτε λόγω αστυφιλίας έφυγε ο κόσμος, να ξαναδώσουν το δικαίωμα για φυτεύσεις που βοηθάνε και το περιβάλλον και τον άνθρωπο».

Τέλος πρόσθεσε, ότι υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη από πολίτες που θεωρούν ότι αδικούνται, άλλως οι περιουσίες τους θα περιέλθουν στο Δημόσιο. 


 
Read More »
Περιφερειάρχης: Απαλλοτριώνονται περιουσίες με τους δασικούς χάρτες Περιφερειάρχης: Απαλλοτριώνονται περιουσίες με τους δασικούς χάρτες Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018 Rating: 5

Ομιλία Κάτση στη Βουλή για Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Τμήμα Μετάφρασης & Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα (+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της πρόσφατης τραγωδίας στην ανατολική Αττική. Καθήκον της Πολιτείας, είναι να σταθεί στο πλευρό όλων εκείνων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές αλλά και να διορθώσει τα λάθη και τις στρεβλώσεις δεκαετιών που μας οδήγησαν σε αυτόν τον τραγικό απολογισμό. Μπροστά μας έχουμε μια μακρά και επίπονη πορεία, αλλά όπως έχουμε πράξει και σε άλλα δομικά προβλήματα του ελληνικού κράτους, που ήταν καλά κρυμμένα κάτω από το χαλί, θα σηκώσουμε την ευθύνη ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους αλλά δεν θα κρυφτείτε από τις διαχρονικές ευθύνες σας κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Αν και η φόρτιση των ημερών είναι μεγάλη, βρισκόμαστε σήμερα εδώ έχοντας μπροστά μας ένα πολύ σημαντικό σχέδιο νόμου που αφορά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο βήμα του Υπουργείου Παιδείας, για τη δημιουργία Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Η συνολική μεταρρύθμιση που επιχειρείται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω της στρατηγικής του Ενιαίου Χώρου, είναι κολοσσιαία και από τα κάτω, αυτό εξηγεί και την τμηματική της υλοποίηση της. Έρχεται να θεραπεύσει διαρθρωτικές αδυναμίες δεκαετιών που είχαν αρνητικό αντίκτυπο, τόσο στα ίδια τα ιδρύματα και τη λειτουργία τους, αλλά και να ανοίξει νέους ορίζοντες στην 3βαθμια εκπαίδευση, στην έρευνα και στις τοπικές κοινωνίες

Τι ήταν αυτό που παραλάβαμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι;

Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αλληλεπικαλυπτόμενα σε γνωστικό αντικείμενο με πρόσχημα τον παρωχημένο διαχωρισμό μεταξύ της καθαρής επιστήμης και των εφαρμογών της, μεγάλο αριθμό ιδρυμάτων και κυρίως ΤΕΙ χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, ανωτατοποιημένα μόνο στα χαρτιά ΤΕΙ, υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και άναρχο τοπίο στην έρευνα. Και μέσα σε όλα αυτά το Σχέδιο Αθηνά που αποτέλεσε την χαριστική βολή. Κλείσιμο Τμημάτων με στυγνό οικονομισμό, ανορθολογικές συγχωνεύσεις με μικροπολιτικές εξυπηρετήσεις, αναδιάταξη του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και με μηδενική διαβούλευση και την ακαδημαϊκή κοινότητα επί ποδός απέναντι σε νεοφιλελεύθερες εμμονές. Με λίγα λόγια, απλά καταστροφή.

Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα έτσι κι εμείς στη Θεσπρωτία το βιώσαμε από πρώτο χέρι το 2013, με τη μεταφορά του Τμήματος Ιχθυοκομίας – Αλιείας από την Ηγουμενίτσα στο Μεσολόγγι, και την κατάργηση του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων, εν μία νυκτί με ΠΔ. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τότε, που δήθεν ήταν υπέρ της σύνδεσης εκπαίδευσης-αγοράς και της επιχειρηματικότητας μετέφεραν ένα τμήμα Ιχθυοκομίας σε ένα νομό που είναι ο πρώτος σε παραγωγή ιχθυκαλλιεργειών στην Ελλάδα στο Μεσολόγγι, επειδή κάποιος πολιτευτής ίσως είχε περισσότερες ψήφους εκεί και βόλευε στη γεωγραφία κάποιους καθηγητές. Ούτε καν νεοφιλελεύθεροι δεν είστε, είστε γιαλαντζί. Και μάλιστα, σήμερα έχουν μερικοί το θράσος να περιμένουν χαιρέκακα στην γωνία να επαναλάβουμε τα λάθη τους για να ξεπλύνουν τις τεράστιες ευθύνες τους. Διαψεύδονται όμως παταγωδώς όπως τόσες και τόσες φορές, ενώ ακόμα περιμένουμε να μας πουν τι προτείνουν? Απολύτως τίποτα. Πλήρης πολιτική ένδεια στα όρια της παρακμής .

Με το παρόν σχέδιο νόμου, ανατρέπεται αυτή η θνησιγενής πρακτική, πλέον προωθούνται οι συνέργιες μεταξύ των ιδρυμάτων με στόχο τη συνολική αναβάθμιση τους ενώ καλλιεργείται μια κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης από τα κάτω στο ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης ώστε να πάψει κάποια στιγμή αυτό το αέναο «ράβε ξήλωνε». Η ακαδημαϊκή κοινότητα έδειξε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στις επιτροπές ενώ οι τοπικές κοινωνίες έχουν αγκαλιάσει και τρέφουν μεγάλες προσδοκίες για το εγχείρημα. Η Ηπειρωτική κοινωνία και οικονομία αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα όπως την πρωτογενή της παραγωγή και την διασυνοριακή στρατηγική της θέση, επενδύοντας στην γνώση.

Επιτέλους δημιουργείται Γεωπονική Σχολή στην Άρτα, πάγια διεκδίκηση όλων των ηπειρωτών, ενισχύεται η Πολυτεχνική Σχολή στα Ιωάννινα με 2 νέα τμήματα, καθώς έχουμε μεγάλη ανάγκη από τεχνοκρατική επάρκεια ενώ ενισχύονται και οι επιστήμες υγείας όπως και οι ανθρωπιστικές σπουδές που έχουν μεγάλη παράδοση στον τόπο.

Στα καθ’ήμάς τώρα, η Θεσπρωτία βλέπει τον εαυτό της στον νέο χάρτη της 3βάθμιας εκπαίδευσης και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Άπο 1η Οκτωβρίου του 2018 ιδρύεται το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα ενώ προβλέπεται ότι τα μέλη ΔΕΠ του υπάρχοντος τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων(και πρώην Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών) εντάσσονται στο νέο τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας. Διασφαλίζεται η συνέχιση των σπουδών όσων ήδη φοιτούν και αυτών που θα εισαχθούν εφέτος στο υπάρχον τμήμα. Τέλος, με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έφερε ο Υπουργός ύστερα από ομόφωνη πρόταση των φορέων, η λειτουργία του, έπειτα από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του πανεπιστημίου ως ορίζει το αυτοδιοίκητο, τοποθετείται το αργότερο το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 καθώς απαιτείται ένα εύλογο διάστημα να σχεδιαστεί με βιώσιμους όρους το νέο τμήμα και να στελεχωθεί με το κατάλληλο προσωπικό, πράξεις που απαιτούν και χρόνο και προσεχτικά βήματα.

Η υιοθέτηση ενός άνω χρονικού ορίου στην ίδρυση αποτελεί της χρυσή τομή μεταξύ της πολιτικής πρωτοβουλίας και του σεβασμού του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου το οποίο αφορά όλα τα νέα τμήματα που ιδρύονται και δεν αποτελούν μετεξέλιξη ήδη υπαρχόντων. Έτσι υπάρχει σαφής δέσμευση της Πολιτείας για τη στήριξη του νέου τμήματος με όλα τα μέσα ενώ και οι Πρυτάνεις των ιδρυμάτων τοποθετήθηκαν με πολύ θετικά σχόλια για αυτό στις επιτροπές, ώστε και ο τελευταίος απλά καχύποπτος συμπολίτης μας θα έλεγα, να μην ξανά αντικρύσει το θλιβερό παλαιοκομματικό φαινόμενο των ιδρυόμενων τμημάτων που έμεναν στα χαρτιά η παραπέμπονταν στις καλένδες.

Πως όμως τοποθετήθηκε η αντιπολίτευση πάνω σε αυτά τα δεδομένα;

Επιτρέψτε μου ένα ολίγον τι περιπαικτικό σχόλιο που έχει όμως πολιτική ουσία:

Αλήθεια, δε βρέθηκε ΕΝΑΣ συνάδελφος της ΝΔ από την Ήπειρο ή το Ιόνιο να εισηγηθεί το νομοσχέδιο παρά μόνο η αξιόλογη κατά τ’άλλα συνάδελφος που εκλέγεται στην Αθήνα? Κανείς? Προφανώς και σημειολογικά δεν είναι τυχαίο. Δεν μπορείτε να κλείσετε τα μάτια στην πραγματικότητα, ούτε να πάτε κόντρα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τους φοιτητές, προς τέρψιν του αντιπολιτευτικού μένους του Αρχηγού Κυριάκου.

// Τι να πείτε για παράδειγμα αγαπητέ συνάδελφε κ. Στύλιο που θα αποκτήσετε στην Άρτα μια σχολή, που χρόνια διεκδικούσατε αλλά ποτέ δεν κάνατε, ενώ οι συναδελφοί σας, (ως καθηγητής και εσείς του ΤΕΙ Ηπείρου) συντριπτικά τάσσονται υπέρ του νομοεσχεδίου?

Ο αγαπητός κ. Γιόγιακας εξάλλου, μας έδειξε τεράστια εμπιστοσύνη φαίνεται και δεν ήταν καν εδώ, στη συζήτηση στις επιτροπές, για το τόσο σημαντικό για το μέλλον της περιοχής νομοσχέδιο.

Περιμένω δε, να κάνει πράξη την υπερψήφισή του ν/σ, καθώς δημόσια την περίοδο της διαβούλευσης, ζητούσε αλλαγές οι οποίες υιοθετήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, και όσον αφορά τη μεταφορά των καθηγητών αλλά και το χρονικό όριο της λειτουργίας του νέου τμήματος.

Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους συναδέλφους της αντιπολίτευσης από Ήπειρο και Ιόνια Νησιά που κατά βάση αφορά το παρόν Ν/Σ. //

Η πολιτική σας ένδεια είναι προφανής. Δεν έχετε καμία πρόταση, το μόνο που μπορείτε να παράγεται ως ιδέα για την 3βάθμια είναι το καταστρεπτικό σχέδιο Αθηνά που μόνο εσείς επιμένετε να υπερασπίζεστε. Κατά πόδας ως ουρά της δεξιάς (με την ακροδεξιά ηγετική ομάδα) βέβαια και ΔΗΜ.ΣΥΜ.

Πείτε μας αλήθεια, τι προτείνετε? Ποιος φορέας σας υποστήριξε? Δεν έχετε κανένα μα κανένα όραμα αναπτυξιακό, περιφερειακό ή εθνικό για το πως ο χάρτης εκπαίδευσης θα ακολουθεί τις εξελίξεις?Η απάντηση μάλλον είναι απλή. Ποσώς σας ενδιαφέρει η τριτοβάθμια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση είτε στην Ήπειρο και τα Ιόνια είτε οπουδήποτε στη χώρα. Η στρατηγική σας στόχευση είναι η συρρίκνωση και η απαξίωση της, χάριν της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των ιδιωτικών ιδρυμάτων που δίνουν πτυχία αμφιβόλου ποιότητας, μόνο σε όποιον έχει λεφτά ώστε να βγάλει κέρδη κάποιος παρασιτικός επιχειρηματίας. Αυτή είναι η αλήθεια.Κ.Κ.,

Εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά στο νέο χάρτη εκπαίδευσης, θα προχωρήσουμε και στην μετά - δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση των παιδιών των ΕΠΑΛ με 2ετή προγράμματα ως αναγκαιότητα καθώς η χώρα σε λίγα χρόνια θα έχει τεράστιο πρόβλημα σε μεσαία στελέχη εξειδικευμένων τεχνικών εργασιών.

Θα ολοκληρώσουμε έτσι μια πολύ πυκνή και παραγωγική 4ετα στην Παιδεία που περιλαμβάνει πάγια αιτήματα του φοιτητικού κινήματος αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας όπως: η κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, τα δωρεάν μεταπτυχιακά, την επαναπρόσληψη απολυμένων ΙΔΑΧ των Πανεπιστήμιων και των Καθηγητών, την αύξηση των κονδυλίων και των Δομών Έρευνας, το έτος μαθητείας ΕΠΑΛ, τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, την αναβάθμιση της ειδικής αγωγής με νέο προσωπικό και νέες δομές.

Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο.

Καλώ την αντιπολίτευση να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα και να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ευχαριστώ.

Read More »
Ομιλία Κάτση στη Βουλή για Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Τμήμα Μετάφρασης & Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα (+ΒΙΝΤΕΟ) Ομιλία Κάτση στη Βουλή για Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Τμήμα Μετάφρασης & Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018 Rating: 5

Συνεργασία Περιφερειάρχη – Δημάρχου Ιωαννίνων για το «μεγάλο δακτύλιο» της πόλης των Ιωαννίνων

Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018


To ζήτημα της κατασκευής του μεγάλου δακτυλίου της πόλης των Ιωαννίνων, εξετάστηκε σε συνάντηση που είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος κ. Θωμάς Μπέγκας.

Μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και ως προϊστάμενου της Διαχειριστικής Αρχής, τον ενδιαφέρει η ομαλή πορεία του Προγράμματος 2014-2020, στο οποίο το έργο (του μεγάλου δακτυλίου) είναι ένα από τα βασικά που υπάρχουν τον τομέα των Υποδομών.

Ο Περιφερειάρχης με αφορμή και την ανακοίνωση που έχει εκδώσει για το ζήτημα ο «Συνήγορος του Πολίτη», ανέφερε και τα εξής:

«Ζούμε σε μια κοινωνία, που αν μη τι άλλο έχει νόμους και κανόνες. Όταν μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι εγκεκριμένη, όπως είναι της οδού Βογιάννου, της οδού Μεσαρέ, όταν δεν υπάρχει καμία ακύρωση από το ΣτΕ, τότε αυτές είναι νόμος του Κράτους και δεν μπορεί κανείς, είτε υπουργός, είτε οποιοσδήποτε άλλος, να πει ότι αυτές είναι υπό αμφισβήτηση. Όποιος τις αμφισβητεί., κάνει προσφυγή στο ΣτΕ και αναμένει το αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή όμως δεν έχουμε κάποια εμπλοκή που να προκαλεί θέμα νομιμότητας και των δύο δρόμων αυτών στα θέματα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Αναφερόμενος στη λειτουργικότητα του μεγάλου δακτυλίου, ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι «αν μη τι άλλο, (αυτός) θα πάρει το βάρος από άλλους εσωτερικούς δρόμους της περιοχής μας. Ο πρώτος που θα ανακουφιστεί είναι ο τομέας είναι οι Βογιάνου- Κενάν Μεσαρέ. Δεν μπορούμε να λέμε ότι έχουμε και προβληματισμούς γιατί θα γίνει ένας δρόμος που θα μας ανακουφίσει. Αυτό δεν αντέχει στην κοινή λογική, δεν αντέχει σε εχέφρονες ανθρώπους. Αυτό δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στην όλη υπόθεση».

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης δήλωσε πως: «Θεωρώ ότι μαζί με το Δήμο πρέπει να διεκδικηθεί αυτό το έργο και ο κάθε φορέας, όποιος και να είναι, να ασχοληθεί με τα πρέποντα. Είχε το δικαίωμα ο καθένας να κάνει προσφυγή κατά της απόφασης στο ΣτΕ. Δεν έγινε ποτέ αυτό ώστε να δώσει αρνητικό αποτέλεσμα. Αν αυτό δεν ισχύει στο Ελληνικό κράτος να μας το πουν. Σεβασμός λοιπόν στις αποφάσεις που ισχύουν και δεσμεύουν τους πάντες. Η νομιμότητα είναι πάνω από άλλα. Είναι άστοχες και οι ενέργειες του Υπουργείου και του Συνηγόρου του Πολίτη, που δεν σέβεται τη νομιμότητα με την ανακοίνωση που εξέδωσε. Σε επικοινωνία μας, του επεσήμανα ότι κάνει λάθος. Αν είχε προσβληθεί η απόφαση και είχε καταπέσει, τότε είχαν δικαίωμα να ζητήσουν (στη ΜΠΕ) να περιληφθούν και οι δύο δρόμοι».

Στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, δήλωσε τα εξής:

Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή σαν δημοτική αρχή τις εξελίξεις με την υλοποίηση του έργου του μεγάλου δακτυλίου της πόλης. Είναι ένα έργο το οποίο επέλεξε ο Δήμος Ιωαννιτών να εντάξει στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου για να υλοποιήσουμε έναν πολύ σημαντικό οδικό άξονα της πόλης. Ένας σημαντικός οδικός άξονας που προβλέπεται από όλους τους Πολεοδομικούς Σχεδιασμούς της πόλης, άρα με απόλυτο σεβασμό στον υπερκείμενο σχεδιασμό. Και με μεγάλη προσοχή και διάθεση έχει σχεδιαστεί ο δρόμος όσο γίνεται πιο φιλικά στο περιβάλλον. Θεωρώ ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή διότι η απλή λογική, η οποία κατατέθηκε από τον Περιφερειάρχη, είναι ότι καταρχήν ο δρόμος αυτός είναι ένας δρόμος ο οποίος αποφορτίζει τη μοναδική είσοδο της πόλης, η οποία είναι η λεωφόρος Δωδώνης και στη συνέχεια δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουν το συγκεκριμένο σημείο της παραλίμνιας περιοχής μέσω των δρόμων Κενάν Μεσαρέ και Βογιάννου. Είναι ξεκάθαρο σχεδιαστικά, μπορεί να το αντιληφθεί ο κάθε πολίτης, ότι με το συγκεκριμένο σχεδιασμό οι δρόμοι αυτοί αποφορτίζονται.

Σε χθεσινές μου δηλώσεις ξεκαθάρισα ότι επιστημονικά - και πιστεύω ότι επί του συγκεκριμένου ζητήματος θα τοποθετηθεί και το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου – και τεχνικά, η μελέτη έχει επιλύσει και έχει προχωρήσει την διαδικασία των αδειοδοτήσεων ορθώς μέχρι τώρα. Άρα νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για να υλοποιήσουμε ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής και ανάπτυξης για τον τόπο. Ανέφερα δε και θα το επαναλάβω ότι η σύγχρονη ορθή αντίληψη του πως μελετάμε μια πόλη εφαρμόζεται από τη δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών. Μέσα το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που υλοποιούμε ουσιαστικά εξετάζουμε τα πιθανά προβλήματα τα οποία υπάρχουν στην κυκλοφορία της πόλης συνολικά και όχι αποσπασματικά. Το να απασχολούμαστε εμμονικά, αποσπασματικά με ένα μόνο δρόμο της πόλης θεωρώ ότι επιστημονικά είναι λάθος. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα έργο που είναι ανεξάρτητο επιστημονικά από τους άλλους δύο δρόμους, τη Βογιάννου και την Κενάν Μεσαρέ. Η περιβαλλοντική αδειοδότησή του είναι ανεξάρτητη. Και στη συνέχεια εξετάζοντας μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας τη γενική λειτουργία της κυκλοφορίας της πόλης, εάν και εφόσον προκύψουν ανάγκες να διορθωθούν κάποια πράγματα στην Κενάν Μεσαρέ και πιθανά και σε άλλους δρόμους της πόλης θα το δούμε και θα το υλοποιήσουμε.

Είναι πολύ κρίσιμη και ουσιαστική η πολιτική τοποθέτηση του Περιφερειάρχη και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό, διότι είμαστε δύο φορείς που πραγματικά ζούμε εδώ, αγαπάμε τον τόπο και ότι σχεδιάζουμε και υλοποιούμε είναι για το καλό του τόπου.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεσμεύσεις. Εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουμε για να μπορέσουμε να σώσουμε το έργο αυτό, να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα τόσο σημαντικό έργο για τον τόπο.

Read More »
Συνεργασία Περιφερειάρχη – Δημάρχου Ιωαννίνων για το «μεγάλο δακτύλιο» της πόλης των Ιωαννίνων Συνεργασία Περιφερειάρχη – Δημάρχου Ιωαννίνων για το «μεγάλο δακτύλιο» της πόλης των Ιωαννίνων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018 Rating: 5

Δήλωση Αντώνη Μπέζα για Νοσοκομείο Φιλιατών

Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018

Ο πρώην υφυπουργός Υγείας και βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ κ. Αντώνης Μπέζας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με το άρθρο 29 του ν.4461/2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να εξυπηρετήσει την κομματική της πελατεία, οδηγεί στη διάλυση τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας.

Η συγκεκριμένη διάταξη έδωσε τη δυνατότητα σε ειδικευμένους ιατρούς του ΕΣΥ που υπηρετούν σε νοσοκομεία άγονων Α΄ περιοχών, (όπως το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών), όταν συμπληρώνουν πραγματική υπηρεσία πέντε (5) ετών να μετατίθενται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του νοσοκομείου που υπηρετούν, σε άλλο νοσοκομείο οποιασδήποτε Περιφερειακής Ενότητας ή σε αποκεντρωμένη οργανική Μονάδα των ΔΥΠε, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση.

Η φωτογραφική αυτή μεθόδευση έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί μαζικές αιτήσεις μεταθέσεων ιατρών, από τα μικρά νοσοκομεία της περιφέρειας σε νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων (όπως Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης κλπ), οι οποίες επιφέρουν υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας αλλά και αναστολή λειτουργίας κλινικών, λόγω έλλειψης ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.

Σε εφαρμογή της παραπάνω διάταξης, στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών έχουν ήδη μετατεθεί τρείς (3) ιατροί (αναισθησιολόγος, βιοπαθολόγος και παθολογοανατόμος) και οι βιοψίες των ασθενών στέλνονται σε νοσοκομείο των Αθηνών. Επιπλέον, σε εννέα (9) ιατρούς κρίσιμων ειδικοτήτων (νεφρολόγοι, χειρουργοί, καρδιολόγοι κλπ) έχει εγκριθεί η μετάθεση αλλά έχουν λάβει τρίμηνες μετακινήσεις που λήγουν το Σεπτέμβριο, με κίνδυνο τη διακοπή λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Τέλος, είναι άγνωστος ο συνολικός αριθμός των ιατρών που έχουν ζητήσει μετάθεση, αφού οι αιτήσεις τους υποβάλλονται κεντρικά.

Η αναβάθμιση που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Φιλιατών τα προηγούμενα χρόνια, με τη νέα σύγχρονη πολυώροφη πτέρυγα επέκτασης, το νέο ιατρικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό, τα νέα καινοτόμα τμήματα που προβλέφθηκαν στον Οργανισμό του, συμπεριλαμβανομένου του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, και κυρίως, με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό, ακυρώνεται από την ψηφοθηρική και απαράδεκτη για τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας διάταξη του άρθρου 29 του ν.4461/2019.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αντί να κόβει κορδέλες στη Θεσπρωτία σε δομές υγείας που λειτουργούν παράνομα για διαφορετικό σκοπό απ’ ότι κατασκευάστηκαν, οφείλει:

-Να ολοκληρώσει κατά προτεραιότητα τη διαδικασία επιλογής για τις 11 θέσεις ιατρών ΕΣΥ που έχουν προκηρυχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, για τις οποίες δεν υπάρχει καμία πρόοδος και επιπλέον δε γνωρίζουμε αν έχουν υποβληθεί αιτήσεις.

-Να προκηρύξει τις υπόλοιπες θέσεις ιατρών που έχουν ζητήσει μετάθεση για να καλυφθούν πλήρως τα κενά που δημιουργούνται.

-Να τροποποιήσει την επίμαχη διάταξη ώστε να προβλέπεται ότι καμία μετάθεση από περιφερειακά νοσοκομεία άγονων περιοχών δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί, αν προηγουμένως δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πλήρωσης (προκήρυξη, αξιολόγηση, επιλογή και τοποθέτηση) της θέσης που εκκενώνεται.

Σε διαφορετική περίπτωση, η υπολειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών θα φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».


Read More »
Δήλωση Αντώνη Μπέζα για Νοσοκομείο Φιλιατών Δήλωση Αντώνη Μπέζα για Νοσοκομείο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018 Rating: 5

Συνεδριάζει την Παρασκευή η οικονομική επιτροπή του δήμου Σουλίου

Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018

Συνεδριάζει στην Παραμυθιά, στις 03 Αυγούστου 2018, ημέρα Παρασκευή και ώρα 8.30΄, η οικονομική επιτροπή του δήμου Σουλίου για συζήτηση και λήψη απόφασης, στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης :

1. Σύνταξη έκθεσης και κατάρτιση του Απολογισμού , Ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης έτους 2017.

2. Ανάκληση των αριθ. αποφάσεων της Ο.Ε : 128/2018, 129/2018, 130/2018, 131/2018, 132/2018, 133/2018, 134/2018, 135/2018, 136/2018, 137/2018, 138/2018, 139/2018, 140/2018, 141/2018, 142/2018 και 144/2018


 
Read More »
Συνεδριάζει την Παρασκευή η οικονομική επιτροπή του δήμου Σουλίου Συνεδριάζει την Παρασκευή η οικονομική επιτροπή του δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018 Rating: 5

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο των ΚΕΠ Υγείας τον Νοέμβριο στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018


Στην Ηγουμενίτσα θα πραγματοποιηθεί το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο των ΚΕΠ Υγείας με θέμα «Ο ρόλος των Κέντρων Πρόληψης (ΚΕΠ) Υγείας στους Δήμους», την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου και το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018.

Το Συνέδριο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν τα 8 νοσήματα των ΚΕΠ Υγείας καθώς και οι δράσεις των Δήμων της Ελλάδας σχετικά με τον παρασυμπτωματικό έλεγχο των Δημοτών, απευθύνεται σε όλους τους Δήμους - Μέλη και οι Εργασίες του θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ.

Η επιλογή της Ηγουμενίτσας, ως πόλης για την διοργάνωση του Συνεδρίου, ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και αποτελεί τιμητική αναγνώριση των επιμέρους πρωτοβουλιών του Δήμου μας στον τομέα της Προνοιακής Πολιτικής αλλά και της μέχρι τώρα σημαντικής προσφοράς του ΚΕΠ Υγείας, που λειτουργεί στον Δήμο Ηγουμενίτσας.

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), που είναι πιστοποιημένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο του Π.Ο.Υ., έχει ως αποκλειστικό του σκοπό την Πρόληψη των Νοσημάτων, την Προαγωγή της Υγείας, τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο των πληθυσμιακών ομάδων υψηλού κινδύνου και γενικότερα την προώθηση ολοκληρωμένων Πολιτικών και Δράσεων στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας. Δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της Υγειονομικής Ενημέρωσης, της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Προληπτικής Ιατρικής. Σήμερα αριθμεί 218 Καλλικρατικούς Δήμους – Μέλη από όλες τις Περιφέρειες της χώρας και διοικείται από 11μελές Δ.Σ. με Πρόεδρο τον Δήμαρχο Αμαρουσίου και Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γεώργιο Πατούλη.

Στο Συνέδριο στην Ηγουμενίτσα θα συμμετάσχουν Δήμαρχοι, Υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη των Δήμων-Μελών απ’ όλη την Ελλάδα, Εκπρόσωποι Υπουργείων, Πολιτικών κομμάτων και Φορέων, Επιστήμονες Υγείας, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, διακεκριμένοι Καθηγητές και Ερευνητές, Φοιτητές Ιατρικής, Εκπρόσωποι Τοπικών Φορέων κ.α. Οι Εργασίες του θα τύχουν Πανελλαδικής προβολής από τα ΜΜΕ, ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Ενόψει του Συνεδρίου, ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Δημήτριος Πάκος, την Τρίτη 24 Ιουλίου 2018, συμμετείχε σε σύσκεψη, στην έδρα του ΕΔΔΥΠΠΥ στην Αθήνα και σε συνεργασία με τον Γενικό Διευθυντή, κ. Σωτήρη Παπασπυρόπουλο και το Επιστημονικό προσωπικό του Δικτύου, συζήτησαν επιμέρους ζητήματα. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε, κατά τη διάρκεια των εργασιών, να αναπτυχθούν επιμέρους δράσεις, που σκοπό θα έχουν την ανάδειξη-προβολή τόσο του Δήμου Ηγουμενίτσας, όσο και του Νομού Θεσπρωτίας γενικότερα.


Read More »
Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο των ΚΕΠ Υγείας τον Νοέμβριο στην Ηγουμενίτσα Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο των ΚΕΠ Υγείας τον Νοέμβριο στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018 Rating: 5

Η κανονιστική της εμποροπανήγυρης του Δεκαπενταύγουστου στην Γλυκή - Τα σημαντικότερα σημεία

Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018

Η θρησκευτική εμποροπανήγυρη, διάρκειας πέντε (5) ημερών θα διεξαχθεί στο Δήμο Σουλίου (Δ.Ε. Αχέροντα) και στη Τ.Κ. Γλυκής κατά το χρονικό διάστημα από 11 μέχρι 15 Αυγούστου επ’ ευκαιρία της θρησκευτικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου).

Ο χώρος που θα διατεθεί για την λειτουργία της εμποροπανηγύρεως θα είναι στην Τοπική Κοινότητα Γλυκής και στη θέση πλατεία Γλυκής συνολικού εμβαδού 1600 τ. μ. Στον ανωτέρω χώρο θα αναπτυχθούν ογδόντα έξι (86) παραπήγματα, διαστάσεων καθενός μέτρων : 3 Χ 3 (9 τ. μ.), με μία πρόσοψη τριών (3) μέτρων, με την επιμέλεια και την ευθύνη του Δήμου μας. Στα ανωτέρω παραπήγματα συμπεριλαμβάνονται έξι ( 6 ) παραπήγματα που θα διατεθούν με κλήρωση για διάθεση παραδοσιακών γλυκισμάτων και παγωτών, όπως παγωτό χωνάκι, λουκουμάδες, χαλβάς και άλλα. Επίσης θα διατεθούν 30 μέτρα (τρέχον μέτρο) δίπλα από την πλατεία.

Η παραχώρηση της χρήσης και η διάθεση των χώρων θα γίνει σύμφωνα με τις δ/ξεις του άρθρ. 16 του Ν. 3769/΄09, του άρθρ. 19 του Β.Δ. 24-9/20.10.΄58 (δικαίωμα χρήσης κτημάτων, έργων ή υπηρεσιών), καθώς και κάθε σχετικής ισχύουσας διάταξης.

Στην εμποροπανήγυρη θα συμμετέχουν πωλητές (πλέον των αδειούχων εμπορίου) που διαθέτουν όλα τα νόμιμα φορολογικά παραστατικά και δεν είναι αδειούχοι λαϊκών αγορών, πλανόδιου ή στάσιμου εμπορίου, εφόσον διαθέτουν βεβαίωση δραστηριοποίησης υπαίθριου εμπορίου ετήσιας διάρκειας. Τη βεβαίωση αυτή εκδίδει ο δήμος μόνιμης κατοικίας των ενδιαφερόμενων πωλητών. Ο πωλητής ζητεί από τον οικείο δήμο την έκδοση της ανωτέρω βεβαίωσης, προκειμένου να συμμετέχει στις αγορές των δήμων όλης της χώρας και στην αίτησή του επισυνάπτει: α. βεβαίωση έναρξης δραστηριότητας από το TAXIS, β. βεβαίωση ταμειακής μηχανής από το TAXIS ή βεβαίωση απαλλαγής από αρμόδια φορολογική αρχή, γ. πιστοποιητικό υγείας, όπου απαιτείται, δ. φωτοτυπία Δελτίου Ταυτότητας ή Διαβατηρίου κατά περίπτωση, ε. άδεια διαμονής σε ισχύ, κατά περίπτωση. Όσοι επαγγελματίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης μπορούν να ζητήσουν θέση στις εν λόγω αγορές.

Για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής το ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο, υποβάλλει στο γραφείο Πρωτοκόλλου του δήμου αίτηση, συνοδευόμενη από: α) Την άδεια υπαίθριου εμπορίου που κατέχει ή τη βεβαίωση δραστηριοποίησης κατά περίπτωση β) Βιβλιάριο υγείας, εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων. γ) Υπεύθυνη δήλωση για κατοχή πυροσβεστήρα. δ) Υπεύθυνη δήλωση ότι ο αιτών αποδέχεται τα όσα αναφέρονται στο παρόντα κανονισμό. Επιπλέον στην αίτησή τους οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να αναφέρουν, το τμήμα στο οποίο αιτούνται θέση -Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται είτε ατομικά από τον ενδιαφερόμενο, είτε με εξουσιοδότηση προσώπου, θεωρημένη από Κ. Ε. Π. ή άλλη δημόσια αρχή, στο γραφείο Πρωτοκόλλου του Δήμου μας, είτε ταχυδρομικά. Σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής, ως ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης λαμβάνεται αυτή της σφραγίδας των ΕΛ.ΤΑ. ή της εταιρίας Courrier. -Η μη κατάθεση δικαιολογητικών επισύρει αποκλεισμό της αίτησης. -Οι συμμετέχοντες δεν πρέπει να έχουν οικονομικές εκκρεμότητες με τον Δήμο σύμφωνα με όσα στο άρθρο 285 του ν.3463/2006 αναλυτικά αναφέρονται.

Για τη συμμετοχή στην εμποροπανήγυρη, απαιτείται έγκριση συμμετοχής που εκδίδεται ύστερα από πρόσκληση του δήμου. Η ισχύς των εγκρίσεων αυτών είναι ίση με τη διάρκεια λειτουργίας της εμποροπανήγυρης. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων ανά κατηγορία, διενεργείται κλήρωση. Μετά την υποβολή αιτήσεων και το πέρας της διαδικασίας εκδίδεται κατάλογος συμμετεχόντων για την κάθε υπαίθρια αγορά, ο οποίος αναρτάται στο δημοτικό κατάστημα, προκειμένου οι επιλεγέντες να καταβάλουν τα αναλογούντα τέλη υπέρ του δήμου και να εκδοθεί η έγκριση συμμετοχής. Η εν λόγω απόφαση κοινοποιείται στην Περιφέρεια και είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή στα ελεγκτικά όργανα του Ν.4497/17. Οι εγκρίσεις δίδονται με κλήρωση στα ποσοστά που καθορίζονται στην παρ.4 του άρθρου 38 του Ν.4497/17 ως εξής: α) σε ποσοστό 70% σε πωλητές που διαθέτουν όλα τα νόμιμα φορολογικά παραστατικά και ΚΑΔ σχετικό με τη δραστηριοποίηση στο υπαίθριο εμπόριο, β) 20% σε πωλητές βιομηχανικών ειδών αδειούχους λαϊκών αγορών και σε κατόχους παραγωγικής άδειας λαϊκών αγορών με αντικείμενο εκμετάλλευσης άνθη, φυτά και μεταποιημένα προϊόντα, γ) 10% σε αδειούχους πλανόδιου ή στάσιμου εμπορίου με αντικείμενο πώλησης από τα επιτρεπόμενα στις αγορές του παρόντος. Σε περίπτωση μη ενδιαφέροντος από αδειούχους των κατηγοριών (β) και (γ) ο αριθμός των θέσεων των κατηγοριών αυτών προστίθεται στον αριθμό της (α) κατηγορίας. Κάτοχοι αδειών για συγκεκριμένες κυριακάτικες αγορές που εκδόθηκαν με βάση προγενέστερο θεσμικό πλαίσιο, μπορούν να ζητούν τη συμμετοχή τους στις υπαίθριες αγορές του παρόντος και υπολογίζονται στο ποσοστό της περίπτωσης α'. Οι φορείς λειτουργίας μπορεί να καθορίζουν υπερβάλλοντα αριθμό θέσεων που προορίζονται αποκλειστικά για αδειούχους του άρθρου 45. Ειδικά, για τους αδειούχους φορείς Κ.ΑΛ.Ο. του άρθρου 45 δίδεται μία θέση ανά τέσσερα (4) μέλη, τα οποία διαθέτουν βεβαίωση πιστοποίησης ιδίας δημιουργίας, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 45. Δημόσια κλήρωση θα διενεργηθεί και για τη θέση στην οποία θα τοποθετηθεί ο κάθε αδειοδοτούμενος, κατά τα ανωτέρω. Στη συνέχεια οι άδειες συμμετοχής και χρήσης παραπηγμάτων εκδίδονται και ισχύουν για συγκεκριμένο χώρο και θέση. Οι άδειες είναι προσωποπαγείς και δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση, εισφορά, η εκμίσθωση και η παραχώρηση, κατά χρήση, καθώς και η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτές, από οποιονδήποτε τρίτο, εκτός από τον/τη σύζυγο και τα τέκνα των κατόχων των αδειών, υπό τον όρο ότι αυτοί δεν κατέχουν άλλη άδεια άσκησης υπαίθριου εμπορίου.

Τα είδη των οποίων επιτρέπεται η πώληση είναι: α) Βιομηχανικά είδη, στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται γενικά βιομηχανικά είδη πλην ηλεκτροδοτούμενων ηλεκτρικών ειδών και παιχνιδιών, όπως είδη ένδυσης νεωτερισμών, ψεύτικα κοσμήματα (φο μπιζού), λευκά είδη, ψιλικά, είδη υπόδησης, δερμάτινα είδη (τσάντες, ζώνες, πορτοφόλια), αυτόνομα μη ηλεκτροδοτούμενα ηλεκτρικά είδη, εκκλησιαστικά είδη, είδη ατομικής καθαριότητας ή οικιακής φροντίδας, μέσα συσκευασίας, είδη υαλοπωλείου, πλαστικά με το μέτρο, είδη χαρτιού, είδη δώρων, εργαλεία, επίσης επιτρέπονται καλλιτεχνήματα - χειροτεχνήματα, είδη παλαιοπωλείου, συλλεκτικά είδη, και βιβλία. β) Είδη κηπουρικής και ανθοκομίας, άνθη, καλλωπιστικά, αρωματικά φυτά, χώμα, γλάστρες, και βιομηχανικά είδη κηπουρικής. γ) Προϊόντα οικοτεχνίας που αναφέρονται στο άρθρο 3 της 4912/120862/5.11.2015 απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄2468), με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται σε αυτή όπως γαλακτοκομικά, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, παραδοσιακά ζυμαρικά, βότανα, αρτύματα, βιολογικά μεταποιημένα και τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα ξηροί καρποί, ζαχαρώδη προϊόντα, που διατηρούνται εκτός ψυγείου, μέλι. δ) Υπηρεσίες παροχής πρόχειρων γευμάτων από κατόχους καντινών και φορητών εγκαταστάσεων έψησης για την παρασκευή πρόχειρων γευμάτων, καθώς και πώλησης ειδών κυλικείου. Οι αδειούχοι της κατηγορίας αυτής δεν μπορούν να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα και για τη χορήγηση άδειας είναι απαραίτητη η βεβαίωση καταλληλότητας του οχήματος, όπου απαιτείται, σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις.

Καθορίζει ως τέλος χρήσης των χώρων της εμποροπανηγύρεως ανά παράπηγμα το ποσό των τριακοσίων πενήντα ευρώ (350,00 €) για τα έξι (6) παραπήγματα που θα διατεθούν με κλήρωση για τη διάθεση παραδοσιακών γλυκισμάτων και παγωτών, όπως παγωτό χωνάκι, λουκουμάδες, χαλβάς και άλλα και το ποσό των τριακοσίων (300,00) ευρώ για όλα τα υπόλοιπα ογδόντα (80) παραπήγματα. Επίσης θα διατεθούν 30 μέτρα (τρέχον μέτρο) δίπλα από την πλατεία με τέλος χρήσης εβδομήντα (70) ευρώ ανά τρέχον μέτρο.

Κάθε δικαιούχος χώρου οφείλει να καταβάλλει το αναλογούν τέλος πριν την έναρξη της εμποροπανηγύρεως, σε ημερομηνία που θα καθορίζεται με σχετική ανακοίνωση από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, το οποίο και θα πιστοποιείται με την κατάθεση στο Δήμο του διπλοτύπου της Ταμειακής μας Υπηρεσίας. Σε περίπτωση μη συμμετοχής όσων έχουν κληρωθεί ως δικαιούχοι συμμετοχής και έχουν λάβει τη σχετική άδεια από υπαιτιότητα και ευθύνη δική τους τα τυχόν καταβληθέντα τέλη δεν επιστρέφονται και εκπίπτουν υπέρ του Δήμου ως εύλογη και δίκαιη ποινική ρήτρα. Σε περίπτωση μη διεξαγωγής της εμποροπανήγυρης από υπαιτιότητα και ευθύνη του Δήμου τα τυχόν καταβληθέντα τέλη επιστρέφονται στους κληρωθέντες δικαιούχους συμμετέχοντες.

Ο Δήμος μας έχει μετά από αυτά το δικαίωμα κατά την ελεύθερη κρίση του για την εκ νέου διάθεση των χώρων αυτών, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον, πρώτα από τους συμμετέχοντες που δεν κληρώθηκαν, προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντά του και να διασφαλίσει την καλή λειτουργία της εμποροπανηγύρεως.

Αμοιβαία αλλαγή θέσεων μεταξύ των πωλητών επιτρέπεται ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων στο φορέα λειτουργίας.

Οι εγκαταστάσεις πώλησης των εμπορευμάτων θα γίνουν με μέριμνα του Δήμου, με απευθείας ανάθεση ή πρόχειρο διαγωνισμό .Οι εγκαταστάσεις πώλησης των εμπορευμάτων θα είναι πρόχειρες ξύλινες κατασκευές (παραπήγματα). Όλα τα παραπήγματα θα φιλοξενήσουν εμπορικές δραστηριότητες, υφάσματα, υποδήματα, ρούχα, κ.ά. Δεν θα επιτραπεί η τοποθέτηση πάγκων και λοιπών εμπορευμάτων εκτός των παραπηγμάτων και επί των διαδρόμων

Η ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των εγκαταστάσεων (παραπήγματα) θα γίνει με ευθύνη και επιβάρυνση του Δήμου. Ακόμη, ο Δήμος θα προβεί με δική του δαπάνη στην κατασκευή των αναγκαίων WC ή την τοποθέτηση χημικών WC για τις ανάγκες της εμποροπανηγύρεως. Τέλος, ο Δήμος θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή κάθε συγκοινωνιακής παρακώλυσης σε συνεργασία με τις Αστυνομικές αρχές.

Οι ίδιοι οι έμποροι που θα χρησιμοποιήσουν το χώρο από κοινού θα αναλάβουν κάθε δαπάνη που θα απαιτηθεί προς τον ΟΤΕ για την τοποθέτηση των αναγκαίων τηλεφωνικών συσκευών με μετρητές ή χωρίς αυτούς. Τα τηλεφωνικά τέλη βαρύνουν τους συμμετέχοντες στην εμποροπανήγυρη.

Όσοι συμμετάσχουν στην εμποροπανήγυρη είναι υπόχρεοι για την καθημερινή καθαριότητα του χώρου με την συλλογή των απορριμμάτων σε σακούλες απορριμμάτων και χάρτινα κιβώτια, προκειμένου η υπηρεσία του Δήμου μας να προβαίνει στην αποκομιδή των απορριμμάτων. 18.-Η λειτουργία της εμποροπανηγύρεως θα αρχίζει από τις 8 π. μ. και θα σταματά πριν τα μεσάνυχτα. Η ώρα παύσης της θα καθορίζεται από τους εμπόρους από κοινού, ανάλογα με την υπάρχουσα κίνηση των επισκεπτών. Οι μεγαφωνικές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούνται το αργότερο μέχρι ώρα 23:00.

Όσοι κάνουν χρήση του χώρου διοργάνωσης της εμποροπανηγύρεως θα παραδώσουν μετά το τέλος αυτής τον χώρο, χωρίς καμιά άλλη ειδοποίηση του Δήμου, αφού το καταβληθέν τέλος χρήσης αφορά μόνο το χρονικό διάστημα λειτουργία της εμποροπανήγυρης

Απαγορεύεται αυστηρά ή κατάληψη χώρου πέραν αυτού που ορίζεται παραπάνω. Εις βάρος οποιουδήποτε καταλάβει αυθαίρετα χώρο, θα καταλογίζεται με απόφαση του Δημάρχου τέλος χρήσεως πενταπλάσιο του προσδιοριζόμενου με την παρούσα και θα απομακρύνεται αμέσως.

Κάθε αιτών θα αποδέχεται με την αίτησή του ρητά και ανεπιφύλακτα τους όρους συμμετοχής στην εμποροπανήγυρη, όπως καθορίζονται με την παρούσα. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί από το Δήμο

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα γίνονται δεκτές εφόσον περιέλθουν στην υπηρεσία του Δήμου μας εντός της ημερομηνίας η οποία θα καθορίζεται με ανακοίνωση της υπηρεσίας. Αιτήσεις που θα περιέλθουν στην υπηρεσία του Δήμου μας μετά την προαναφερόμενη προθεσμία δεν θα γίνονται δεκτές. Η κλήρωση ,η ημερομηνία της οποίας θα γνωστοποιηθεί μετά απο ανακοίνωση της υπηρεσίας και θα διενεργηθεί δημόσια (με αυτοπρόσωπη παρουσία του αιτούντος ή εξουσιοδότηση).

Για την τήρηση όλων των παραπάνω, την ομαλή διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης και για οποιοδήποτε άλλο θέμα προκύψει, κατά τη διοργάνωση και διεξαγωγή αυτής, αρμόδια θα είναι επιτροπή που ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου, η οποία θα αποτελείται από Α)Τον εκάστοτε Αρμόδιο Αντιδήμαρχο σε θέματα εμπορίου με αναπληρωτή του τον νόμιμα αναπληρούντα αυτόν. Β)Τον εκάστοτε πρόεδρο της Τοπικής κοινότητας Γλυκής και γ)ένα ( 1 ) Δημοτικό Σύμβουλο, που θα ορίζεται με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου

Ειδικότερα για το έτος 2018 η επιτροπή θα αποτελείται από τους: 1. Αντιδήμαρχο, κ. Πέτσιο Πέτρο 2.-Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Γλυκής, κ. Τζίμα Λαμπρινή και 3.- Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Χρήστου Δημήτριο
Read More »
Η κανονιστική της εμποροπανήγυρης του Δεκαπενταύγουστου στην Γλυκή - Τα σημαντικότερα σημεία Η κανονιστική της εμποροπανήγυρης του Δεκαπενταύγουστου στην Γλυκή - Τα σημαντικότερα σημεία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018 Rating: 5

Αίτημα για άμεση σύγκληση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας από την Λαϊκή Συσπείρωση

Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018


Η πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, με τις τραγικές συνέπειές της, τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, τους τραυματίες, τους αγνοούμενους, τις καταστροφές περιουσιών και δασικών εκτάσεων, έφερε και πάλι με οδυνηρό τρόπο στην επικαιρότητα το θέμα της αντιπυρικής προστασίας.

Ένα θέμα που πολλές φορές η Λ.Σ. ζητήσαμε να συζητηθεί στο Δ.Σ..

Ζητήσαμε και συνεχίζουμε να ζητούμε να συζητηθεί και διαμορφωθεί ένα σύγχρονο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας.Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα, με δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, διάνοιξη δασικών δρόμων, καθαρισμό και ουσιαστική φύλαξη. Επίσης, την οργανωτική προετοιμασία με οδηγίες, μέσα, υποδομές, επάρκεια προσωπικού, αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού της δασικής υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, κατάλληλη εκπαίδευση της Πυροσβεστικής, των υπόλοιπων εμπλεκόμενων ομάδων έκτακτων αναγκών, αλλά και του συνόλου του πληθυσμού. Θα έπρεπε ήδη να σχεδιάζονται και να πραγματοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας και να υπάρχουν κατάλληλες οδεύσεις μαζικής διαφυγής, υποδομές και μέσα για την εκκένωση του πληθυσμού, εφόσον αυτή χρειαστεί ή για την προστασία του σε κατάλληλες εγκαταστάσεις. Ιδιαίτερα για την πόλη της Ηγουμενίτσας που περιβάλλεται από ένα πανέμορφο και πυκνό δάσος.

Προφανώς ένα τέτοιο σχέδιο δεν υπήρξε για την Αττική όπως φαίνεται από τα γνωστά αποτελέσματα και στον εγκλωβισμό του κόσμου στο Μάτι που μετατράπηκε σε παγίδα θανάτου.

Προφανώς ένα τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει και για τον τόπο μας. Αλλιώς πιστεύουμε ότι θα το γνωρίζαμε.

Για αυτό σας στείλαμε με email τόσο στις 25/07/18 όσο και στις 27/07/18 τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα μας ζητώντας την σύγκληση του Δ.Σ. τόσο για να ενημερωθούμε όσο και να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση τα αναγκαία. Προφορικά το ζητήσαμε και από τον πρόεδρο του Δ.Σ.

Επανερχόμαστε και ζητάμε σήμερα δημόσια πλέον την άμεση σύγκληση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας με θέμα την αντιπυρική προστασία του Δήμου μας.

Τι μέτρα έχουν παρθεί;

Τι σχέδιο υπάρχει σε περίπτωση «ακραίων καταστάσεων», όπως μια πιθανή πυρκαγιά στο Δάσος μας;

Τι μέτρα πρέπει να παρθούν άμεσα και κατακαλόκαιρο για να προλάβουμε τέτοια γεγονότα ; Πως θα αντιδράσουμε σε πιθανές τέτοιες καταστάσεις;

Να ενημερώσουμε άμεσα τους κατοίκους του Δήμου μας.

Προφανώς δεν εννοούμε την επιστολή που στείλατε καθυστερημένα για τον καθαρισμό ιδιωτικών χώρων πετώντας το μπαλάκι στους κατοίκους. Αυτή η ενέργεια θυμίζει λίγο την πολιτική ,μεταφοράς των ευθυνών, της κυβέρνησης .

Προφανώς και δεν εμπιστευόμαστε το κεντρικό κράτος που από το 1998 που πήρε την αρμοδιότητα κατάσβεσης πυρκαγιών από την δασική υπηρεσία. Που διατηρεί διαχρονικά τους προϋπολογισμούς της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος σε πολύ χαμηλά επίπεδα. (Το ποσοστό που διατίθεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία των δασών είναι της τάξης του 0,035% του ΑΕΠ. Ενώ για τους Νατοϊκούς εξοπλισμούς στο 2,34% του ΑΕΠ)

Να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ. ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΟΤΙ "ΜΈΛΛΕΙ ΓΕΝΈΣΘΑΙ"
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ!!!!

Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας


Read More »
Αίτημα για άμεση σύγκληση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας από την Λαϊκή Συσπείρωση Αίτημα για άμεση σύγκληση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας από την Λαϊκή Συσπείρωση Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018 Rating: 5

Σελίδες