Έκλεισε και ο 11ος στο ψηφοδέλτιο Καχριμάνη στην Θεσπρωτία

Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2019

Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες μας, το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του Αλέκου Καχριμάνη στην Θεσπρωτία.

Ο 11ος, που θα προκαλέσει εντυπώσεις, θα ανακοινωθεί σήμερα το απόγευμα στα Γιάννενα, κατά την παρουσίαση του συνδυασμού, σε ολόκληρη την Ήπειρο.
Πρόκειται για νέο, τόσο σε ηλικία όσο και στην ενασχόλησή του με τα κοινά.

Υπενθυμίζουμε πως στην Θεσπρωτία, έχουν ήδη γίνει γνωστά, τα υπόλοιπα 10 άτομα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του κ. Καχριμάνη.

Πρόκειται για τους:
 1. Δηλαβέρη Ρεγγίνα
 2. Λάμπρου Άλκης
 3. Λύκα Μυρτώ
 4. Μπραΐμη Σταυρούλα
 5. Πιτούλης Θωμάς
 6. Πολυκάρπου Ελευθέριος
 7. Σπανοπούλου Λιάνα
 8. Τάτσης Δημήτρης
 9. Τόκας Σταύρος
 10. Φίλη Αντιγόνη
Read More »
Έκλεισε και ο 11ος στο ψηφοδέλτιο Καχριμάνη στην Θεσπρωτία Έκλεισε και ο 11ος στο ψηφοδέλτιο Καχριμάνη στην Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2019 Rating: 5

Άφαντος ο Γέρων Σεβ. Παραμυθίας Τίτος μετά την Ιεραρχία - Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2019


Δεν θα κουραζόμαστε να γράφουμε και να λέμε ότι η κατάσταση με τους ανήμπορους Ιεράρχες πρέπει να τελειώνει! Αυτά που ζει η Εκκλησία
μας τα τελευταία χρόνια την εκθέτουν.
Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει η Εκκλησία το κόστος αυτό, αλλά και να εκτίθενται και να συζητούνται πολιοί Ιεράρχες που έχουν προσφέρει τόσα όλα αυτά τα χρόνια και σήμερα αναιρούνται όλα αυτά και να δοκιμάζονται.

Ο λόγος σήμερα για τον σεβαστό Γέροντα Ιεράρχη Παραμυθίας Τίτο- τρίτο στα πρεσβεία μετά τον Καρυστίας Σεραφείμ και τον Θεσσαλονίκης Άνθιμο- ο οποίος μετά τις εργασίες της Ιεραρχίας επί τριήμερον, επέστρεψε(;) στην επαρχία του και έκτοτε είναι άφαντος.
Ούτε στην ακολουθία των χαιρετισμών ακούστηκε αν πήγε ή όχι, ούτε στην παρέλαση για την εθνική μας επέτειο παρουσιάστηκε και ασφαλώς δεν προέστη της δοξολογίας για την 25η Μαρτίου.
Δηλαδή η ακριτική Μητρόπολη Παραμυθίας με τόσα προβλήματα και με εθνικούς κινδύνους είναι σχεδόν αποίμαντη, χωρίς την φωνή της Εκκλησίας και την παρουσία και σκέπη ενός Ποιμενάρχη
Και ασφαλώς εκμεταλλεύονται το κενό αυτό οι επιτήδειοι, αυτοί που ντοπάρουν καταλλήλως τον Μητροπολίτη για να έρχεται στην Ιεραρχία και μετά τον εξαφανίζουν.
Θα μου πείτε και πως το αποδέχεται εκείνος όλο αυτό; Μα μήπως καταλαβαίνει πια τί γίνεται δίπλα του;
Ο Σεβ. Παραμυθίας Τίτος συμμετέχει μεν στην Ιεραρχία, αλλά δεν ξέρουμε αν καταλαβαίνει τί ακριβώς γίνεται και για ποιό θέμα συζητάνε !
Στην Ιεραρχία προχθές, ακόμη και την ώρα που ανέβηκε, ως εκ των τριών παλαιοτέρων Ιεραρχών στο προεδρείο της Συνόδου για να υπογράφει τα ψηφοδέλτια κατά την καταμέτρηση – ο Σεβ. Θεσσαλονίκης αρνήθηκε να το κάνει και πήρε τη θέση του ο Σεβ. Παραμυθίας ως αμέσως επόμενος- οι πληροφορίες που έχουμε λένε ότι δεν ήξερε τί υπογράφει και όταν στη συνέχεια επέστρεψε στα έδρανα δεν ήξερε σε ποιό κάθεται και τον οδήγησε νεώτερος Ιεράρχης στην κανονική θέση του.
Και ο Γέρων αυτός Ιεράρχης θα είναι μέλος στην επόμενη ΔΙΣ και ενδεχομένως θα προεδρεύει του Δευτεροβαθμίου Συνοδικού δικαστηρίου. Και αυτό μπορεί να επιφέρει μέχρι και ακυρώσεις σε αποφάσεις αν δεν είναι αρεστές σε κάποιους .
Δεν θα έγραφα τις γραμμές αυτές, αν καταλάβαινα ότι αδικώ τον αθόρυβο αυτό Ιεράρχη με τα γραφόμενά μου. Αλλά γράφω πολύ συγκρατημένα τα όσα μαθαίνω ότι συμβαίνουν στην εν λόγω Μητρόπολη που διέρχεται περίοδο αποδιοργάνωσης και μεγάλης παρακμής. Κατά πληροφορίες που έχουμε η τελευταία του δημόσια εμφάνιση του Γέροντος Ιεράρχη ήταν στις 19 Ιανουαρίου, έκτοτε εξαφανίστηκε.
Η έκτακτη Ιεραρχία έδωσε την ευκαιρία στους Ηρακλείδες του θρόνου του, να τον επαναφέρουν στο προσκήνιο με την συμμετοχή του στην Ιεραρχία. Μετά από την Ιεραρχία δεν εμφανίστηκε . Και να σκεφτείτε ότι διερχόμεθα περίοδο μεγάλης Τεσσαρακοστής , την πιο βεβαρυμένη περίοδο για την εκκλησία μας και τους Αρχιερείς μας.
Και ο Σεβ. Παραμυθίας δυστυχώς δεν δύναται πλέον! Τα χρόνια του τον πρόλαβαν!
Και είναι κρίμα και για τον λαό της περιοχής και για τον ίδιο τον Μητροπολίτη, ο οποίος μπορεί να μην αφήνει πίσω του το τεράστιο πνευματικό έργο, αλλά και δεν ενόχλησε ποτέ κανένα.
Πάντα ευγενής, ήπιος και νομοταγής προς τον κάθε Αρχιεπίσκοπο.
Ίσως γιαυτό και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν θέλησε να κινήσει μέχρι τώρα τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν στην εν λόγω Μητρόπολη να αλλάξει σελίδα και να κερδίσει τον χαμένο χρόνο- για δέκα χρόνια ευρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας και χειμέριας νάρκης. Ήλθε, επιτέλους, η ώρα της αφύπνισης .
Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος έχει δείξει μέχρι τώρα υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του προβλήματος αυτού το οποίο άλλοτε το αντιμετώπισε με γρήγορα ανακλαστικά και αποφασιστικά και άλλοτε με υπομονή, περιμένοντας να το ωριμάσει ο χρόνος.
Το θέμα των Μητροπόλεων Περιστερίου και Παραμυθίας ανήκε στη δεύτερη κατηγορία και αντιμετωπίστηκε με αυτό τον τρόπο.
Και για την μεν Μητρόπολη Περιστερίου, μετά την φωτό που δημοσιεύσαμε με τον Γέροντα Περιστερίου Χρυσόστομο σε αθλία κατάσταση , ωσάν επαίτη στην όχθη του Σηκουάνα, κινήθηκαν άμεσα οι διαδικασίες.
Και σήμερα η Μητρόπολη έχει πλέον νέο Ποιμενάρχη.
Μήπως θα πρέπει να δούμε με
ανάλογη περιβολή και τον Σεβ. Γέροντα Παραμυθίας για να πεισθούμε ώστε να γίνει το ευκταίον ; Φοβούμαι ότι τότε θα είναι πολύ αργά!
Και δεν είναι μόνον ο Σεβ. Παραμυθίας σε αυτή την κατάσταση.
Θα επανέλθουμε και θα ασχοληθούμε και με άλλους Ιεράρχες που ευρίσκονται σε παρόμοια θέση, όπως για παράδειγμα για τον Σεβ. Λήμνου Ιερόθεο, οι επισκέπτες του οποίου στην Μητροπολιτική κατοικία στη Μύρινα, μετά δυσκολίας εισέρχονται σε αυτήν- λόγω περίεργων ρευμάτων που δημιουργούν μία τραγική κακοσμία!!!
Read More »
Άφαντος ο Γέρων Σεβ. Παραμυθίας Τίτος μετά την Ιεραρχία - Του Σωτήρη Μ. Τζούμα Άφαντος ο Γέρων Σεβ. Παραμυθίας Τίτος μετά την Ιεραρχία - Του Σωτήρη Μ. Τζούμα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2019 Rating: 5

Αντ. Μπέζας: Η εκστρατεία μας για την ανάδειξη του «τσάμικου ζητήματος» βρίσκει ανταπόκριση

Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2019


Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ, κ. Αντώνης Μπέζας, με αφορμή τη φετινή Επέτειο της 25ης Μαρτίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η εκστρατεία μας για την ανάδειξη του «τσάμικου ζητήματος» βρίσκει ανταπόκριση

«Προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι η εκστρατεία μας για την ανάδειξη του λεγόμενου «τσάμικου ζητήματος» και των ανυπόστατων και ανιστόρητων διεκδικήσεων των Αλβανών τσάμηδων, βρίσκει θερμό συμπαραστάτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

Ο κ. Παυλόπουλος, τον οποίο έχω ενημερώσει προσωπικά για το ζήτημα και την ίδρυση Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων των Τσάμηδων, με συνεχείς αναφορές του, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σχετικά με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αλβανία για το σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και αποκρούει τεκμηριωμένα τις διεκδικήσεις της τσάμικης προπαγάνδας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο φετινό του μήνυμα (24/3/2019) για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου 1821, αναφέρει συγκεκριμένα:

«Ως προς την γείτονα Αλβανία, δεν είμαστε αντίθετοι στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Πλην όμως αυτό έχει ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου και όλων των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επομένως, συμπεριφορές όπως αυτές έναντι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, οι οποίες υποτιμούν βάναυσα την αξία της Ανθρώπινης Ζωής ή προσβάλλουν απροκαλύπτως Θεμελιώδη Δικαιώματα π.χ. το Δικαίωμα στην Ιδιοκτησία, συνιστούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Όπως αντίστοιχο εμπόδιο συνιστά η κάθε μορφής διεκδίκηση εντελώς ανυπόστατων δήθεν «δικαιωμάτων» των Αλβανών τσάμηδων, αδίστακτων συνεργατών των ναζί, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικώς».

Οι θέσεις αυτές του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική διπλωματία. Λάθη που έγιναν στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα, στο πλαίσιο της υποτιθέμενης ομαλοποίησης των διμερών μας σχέσεων με άλλες χώρες, δεν πρέπει να επαναληφθούν. Αποτελούν εθνικές υποχωρήσεις που τις εκμεταλλεύεται η άλλη πλευρά ή τρίτες χώρες, για την εξυπηρέτηση στρατηγικών τους συμφερόντων στην περιοχή. Όταν υποχωρείς συνεχώς, η κατάληξη είναι ο οδυνηρός συμβιβασμός ή η ανοικτή σύγκρουση. Το πάθημα- μάθημά μας στο «Κυπριακό» και το «Σκοπιανό» δεν πρέπει να τριτώσει… και στην περίπτωση της Αλβανίας».

Read More »
Αντ. Μπέζας: Η εκστρατεία μας για την ανάδειξη του «τσάμικου ζητήματος» βρίσκει ανταπόκριση Αντ. Μπέζας: Η εκστρατεία μας για την ανάδειξη του «τσάμικου ζητήματος» βρίσκει ανταπόκριση Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2019 Rating: 5

Σήμερα η παρουσίαση των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων της «Αξιοβίωτη Ανάπτυξης»

Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2019

Με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, η «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου», παρουσιάζει σήμερα Τετάρτη, ώρα 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Du Lac (αίθουσα «ΔΩΔΩΝΗ») τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους με τους οποίους θα πορευθεί ως Περιφερειακή Αρχή στη νέα Περιφερειακή Περίοδο.
Read More »
Σήμερα η παρουσίαση των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων της «Αξιοβίωτη Ανάπτυξης» Σήμερα η παρουσίαση των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων της «Αξιοβίωτη Ανάπτυξης» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2019 Rating: 5

Το ΚΑΠΗ Φιλιατών ξεναγήθηκε και φιλοξενήθηκε στην ενορία Κεστρίνης

Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2019


Το ΚΑΠΗ Φιλιατών, ξεναγήθηκε και φιλοξενήθηκε στην ενορία Κεστρίνης Θεσπρωτίας, την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019. Ειδικότερα ηλικιωμένοι/ες προσκύνησαν στο νέο περικαλλή ναό του Αγίου Μηνά, αλλά και στον παλαιό ναό του αγίου Μηνά, που είναι ταυτισμένος με την ιστορική ύπαρξη του χωριού. 
 
Αυτό το μνημείο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο καταβάλλει προσπάθειες, σε άριστη συνεργασία με τους ενορίτες, να το αναδείξει και λατρευτικά και αισθητικά. 
 
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το πνευματικό κέντρο του ναού, που είναι ηλεκτροτεχνολογικά εξοπλισμένο και είδαν τη μεγάλη βιβλιοθήκη. 
 
Στο χώρο του πνευματικού κέντρου σχεδιάζεται η δημιουργία εκθετηρίου παλαιών εκκλησιαστικών εγγράφων. 
Τους προσφέρθηκαν εδέσματα και, όπως δήλωσαν τα μέλη του ΚΑΠΗ Φιλιατών, ένιωσαν όμορφα και ικανοποιητικά κατά το πέρασμά τους από την ενορία Κεστρίνης. 
 
Σταθερή άποψη του εφημερίου της ενορίας π. Ηλία Μάκου (πρεσβύτερου-θεολόγου) είναι ότι περισσότερο από παλαιότερα η κοινωνία χρειάζεται σήμερα την αλληλεπίδραση και την αλληλοϋποστήριξη, ώστε η ποιότητα ζωής τόσο των νεότερων όσο και των παλαιότερων να είναι καλή. 
 
Είναι, λοιπόν, σημαντικό οι νέες γενιές να κατανοήσουν ότι οι ηλικιωμένοι δεν είναι απόκληροι αλλά χρήσιμοι για την οικογένεια και την κοινωνία. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι οι ικανότητες, οι εμπειρίες και οι γνώσεις, που έχουν αποκτήσει οι ηλικιωμένοι στη διάρκεια όλης τους της ζωής είναι πολύτιμες. 
 
Προσπαθώντας να τους ενεργοποιήσουμε στην κοινωνική διαδικασία, τους κάνουμε να νοιώθουν χρήσιμοι και ζωντανοί και ταυτόχρονα βγαίνουμε όλοι κερδισμένοι.

Read More »
Το ΚΑΠΗ Φιλιατών ξεναγήθηκε και φιλοξενήθηκε στην ενορία Κεστρίνης Το ΚΑΠΗ Φιλιατών ξεναγήθηκε και φιλοξενήθηκε στην ενορία Κεστρίνης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2019 Rating: 5

Aπολογισμός πεπραγμένων της Αντιγόνης Φίλη

Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2019
 
Ο απολογισμός έργων δεν αποτελεί μια τυπική διαδικασία, αλλά είναι ύψιστο καθήκον όλων των αιρετών. Κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφέρειας Ηπείρου στις 22 Μαρτίου 2019, η Αντιγόνη Φίλη ως Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Παιδείας κατέθεσε τον ακόλουθο απολογισμό:

"Παιδεία και πολιτισμός χαρακτηρίζονται από μια αμφίδρομη σχέση. Είναι δυο έννοιες συνυφασμένες, καθώς η μία προϋποθέτει, συμπληρώνει και ολοκληρώνει την άλλη, διότι αν δεν έχεις παιδεία δεν μπορείς να έχεις πολιτισμό και αν δεν έχεις πολιτισμό δεν μπορείς να έχεις παιδεία. Πολιτισμός είναι μια ευρεία και πολυδιάστατη έννοια, που ίσως ο καθένας μας την εννοεί διαφορετικά. Πρωτίστως είναι η ιστορία μας, η γλώσσα μας, τα μνημεία μας, η θρησκεία μας, η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας, τα γράμματα και οι τέχνες, οι επιστήμες και τα πνευματικά και τεχνολογικά μας επιτεύγματα. Είναι όμως και το επίπεδο και οι συνθήκες της ζωής μας, η συμπεριφορά μας, ο τρόπος σκέψης μας, το καθαρό περιβάλλον, τελικά η ίδια η κοινωνία μας. Και όλα αυτά τα αποκτά κανείς μέσα από την παιδεία και την εκπαίδευση. Ο πολιτισμός ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, αποτελεί πηγή έμπνευσης και πυξίδα προσανατολισμού, συμβάλλει καθοριστικά στην υγιή ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και αποτελεί πυλώνα της τοπικής οικονομίας, ώστε να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις των καιρών.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Ήπειρός μας διαθέτει όλα αυτά τα στοιχεία και όχι άδικα χαρακτηρίστηκε ως η κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού. Είναι η βαριά κληρονομιά μας, η βαριά βιομηχανία μας, και η Περιφέρεια Ηπείρου έχει θέσει ως ύψιστο στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη των στοιχείων αυτών προκειμένου να λειτουργήσουν τα πολιτιστικά μας στοιχεία ως πυλώνας εξωστρέφειας και ανάπτυξης της περιοχής.
Η Ήπειρος καταγράφει μια σημαντικότατη παρουσία αιώνων στο διάβα της ιστορίας και διαθέτει μια απίστευτη πολιτιστική κληρονομιά που τη συνοδεύει στο ταξίδι της στο μέλλον. Αυτό καταμαρτυρούν και τα αναρίθμητα μνημεία καθώς και οι ιστορικοί και λατρευτικοί τόποι που συνδυάζονται αρμονικά με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του συχνά άγριου τοπίου. Έτσι προβήκαμε στην εκπόνηση μελετών, στην αποκατάσταση ή αναστήλωση πολλών μνημείων κυρίως θρησκευτικών όπως παλιά μοναστήρια ή εκκλησίες, σχολεία, το γεφύρι της Πλάκας
κ.α.
Το γεγονός που χαρακτήρισε όμως τη χρονιά που πέρασε είναι
το υψίστης σημασίας καινοτόμο πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», που αποτελεί μια Ολοκληρωμένη Εδαφική Επένδυση της Περιφέρειας Ηπείρου σε συνεργασία με το ΔΙΑΖΩΜΑ, και συνδυάζει πολιτισμό, τουρισμό, υποδομές και συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα στο σύνολο της Ηπείρου. Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Περιφέρειας, με σκοπό τη συμβολή των μνημείων στην τουριστική ανάπτυξη των περιοχών, τη συνύπαρξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με δράσεις σύγχρονου πολιτισμού, ενέργειες προβολής των πολιτιστικών στοιχείων της Περιφέρειας, καθώς και την αποκατάσταση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου για τη δημιουργία ενός επώνυμου πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος
Πρόκειται για το σπουδαιότερο επίτευγμα της χρονιάς που πέρασε με βεντάλια συνεργειών, είναι το «ποιοτικό άλμα από τα τεχνικά έργα, σε έργα ζωής», με επίκεντρο τα μνημεία και περιλαμβάνει 4 περιφερειακές ενότητες, 5 αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης, Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης, Αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης, Αρχαιολογικός χώρος Αμβρακίας και Αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων), 8 αρχαίους χώρους θέασης, 344 χμ. διαδρομής και 2.300 χρόνια ιστορίας.
Είναι ένας «ολιστικός φάκελος», σύμφωνα με τα λόγια του Σταύρου Μπένου, που ενορχηστρώνει μια πρωτοφανή σε κλίμακα, βάθος και ποιότητα, μια κοινωνική, επιστημονική και επιχειρηματική συνεργασία. Άλλωστε, αυτός πλέον είναι ο δρόμος για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση: βιωσιμότητα, σύνδεση με οικονομία, ανάπτυξη με πολλούς βραχίονες.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη μας, τον Πρόεδρο του Διαζώματος Σταύρο Μπένο, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Πρέβεζας υπεύθυνο για την τουριστική προβολή Στράτο Ιωάννου καθώς και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση και παρουσίαση του προγράμματος στις αρχές Νοεμβρίου στα Γιάννενα.
Έχοντας καταρτίσει έναν στρατηγικό σχεδιασμό η Περιφέρειά μας συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στοχευμένα στις σπουδαιότερες διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις όπως στην ΙΤΒ, στο Ντουμπάι, στη Ρωσία, στο Ισραήλ κα. Στις εκθέσεις αυτές προσκαλούνται και συμμετέχουν ΔΩΡΕΑΝ οι δήμοι και οι επαγγελματικοί φορείς της τουριστικής βιομηχανίας είτε φιλοξενούμενοι οι ίδιοι, είτε με τη αποστολή έντυπου και ψηφιακού διαφημιστικού υλικού.
Σκοπός των εκθέσεων αυτών είναι η προβολή της Ηπείρου ως τουριστικός προορισμός τεσσάρων εποχών με επίκεντρο την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων. Σχεδόν σε όλες τις εκθέσεις συνδυάζεται η τουριστική προβολή με την παρουσίαση των τοπικών προϊόντων, της γαστρονομικής κληρονομιάς, του ηπειρωτικού πρωϊνού αλλά και της παράδοσης, αφού συνοδεύονται σχεδόν πάντα από τοπικά εδέσματα που απλόχερα διαθέτουν οι τοπικοί παραγωγοί και περιλαμβάνουν παραστάσεις χορευτικών συγκροτημάτων και τη συνοδεία δημοτικής μουσικής.
Σημαντική κρίνεται η συμμετοχή και η συμβολή των πολιτών είτε μεμονωμένα είτε μέσω των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων, οι οποίοι είναι θεματοφύλακες της παράδοσής μας. Χάρις στους δραστηριοποιημένους και ευαισθητοποιημένους συλλόγους, διατηρούνται οι τοπικές παραδόσεις και αναβιώνουν οι τοπικοί θεσμοί. Οι εκθέσεις τοπικών προϊόντων, τα λαογραφικά μουσεία, οι μικρές βιβλιοθήκες, τα μουσικοχορευτικά και πολυφωνικά φεστιβάλ, η γιορτή τσιπούρας, κάστανου, σαρδέλας, τσίπουρου, θεατρικές παραστάσεις, τα λεγόμενα «ανταμώματα», τα τοπικά κυρίως παραδοσιακά ημερήσια πανηγύρια συνήθως κάτω από το γεροπλατάνο στην πλατεία του χωριού είναι τόποι συνάντησης των ντόπιων αλλά και πόλος έλξης των εγχώριων κυρίως τουριστών που προέρχονται από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Στο πλαίσιο αυτό συνεργαστήκαμε με όλους σχεδόν τους δήμους, τους φορείς και τους ενεργούς πολιτιστικούς συλλόγους για την άρτια διεξαγωγή εκδηλώσεων ή την έκδοση συγγραμμάτων με σκοπό την τουριστική προβολή, την προσέλκυση τουριστών αλλά και την ανάδειξη και αξιοποίηση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων του τόπου.
Ορανώσαμε γύρισμα της εκπομπής τουριστικής προβολής «Πάμε διακοπές» - αφιέρωμα στη Θεσπρωτία που προβλήθηκε σε 8 Περιφέρειες μέσω του καναλιού Ena channel.
Εκπροσώπησα την Περιφέρεια σε επετειακή πολιτιστική εκδήλωση των αποδήμων Ηπειρωτών του Ηπειρωτικού Συλλόγου Μπίλεφελντ Γερμανίας, όπου συναντήθηκα με ελληνικούς φορείς και παρακολούθησα με εκπροσώπους της ελληνικής ορθόδοξης ενορίας τη Θεία Λειτουργία.
Η Περιφέρεια Ηπείρου με όραμα και στόχο εξακολουθεί να αναπτύσσει τις κατάλληλες στρατηγικές που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας και του φυσικού κάλλους της Ηπείρου, σεβόμενοι την κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας και τη φύση.


ΠΑΙΔΕΙΑ
Στον τομέα της Παιδείας είχαμε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ΠΕ, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και φορείς ή συλλόγους ιδιωτικής εκπαίδευσης. Συμμετείχαμε ή θέσαμε υπό την αιγίδα μας σειρά επιμορφωτικών εκδηλώσεων, αλλά συμβάλαμε και στην έκδοση συγγραμμάτων ή λευκωμάτων αφιερωμένα στην Ήπειρο. Συνδράμαμε επίσης ώστε να καλυφθούν έξοδα για την στέγαση των φοιτητών σε ξενοδοχεία των Ιωαννίνων. Επιπλέον εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη, ασφαλή και δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών προς και από τα σχολεία τους.
Για έβδομη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα Βιβλία σε Ρόδες, το οποίο και ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας. Πρόκειται για ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις τάξεις των δημοτικών σχολείων και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Θεσπρωτίας και την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις σε μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης δημοτικών σχολείων και στους τρεις δήμους της ΠΕ Θεσπρωτίας σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου και την ορθολογική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Επανειλημμένα είχα επικοινωνία με τους Διευθυντές των γραφείων Α΄ και Β΄θμιας Εκπαίδευσης σε όλες τις ΠΕ, με τους οποίους συνεργαστήκαμε και αναδείξαμε θέματα που αφορούσαν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων κα.
Και φέτος σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πρόνοιας και τους συλλόγους ιδιωτικής εκπαίδευσης λειτούργησαν τα κοινωνικά φροντιστήρια για απόρους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές.
Διοργανώσαμε εκδήλωση στην Παραμυθιά κατά της σεξουαλικής παιδικής κακοποίησης με την Βουλευτή ΝΔ Έλενα Ράπτη σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας Σουλίου και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Παραμυθιάς
Διοργανώσαμε σειρά εκδηλώσεων στις ΠΕ Ιωαννίνων, Άρτας και Θεσπρωτίας για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας δικαιωμάτων του Παιδιού με καλεσμένο τον Κώστα Γιαννόπουλο, Πρόεδρο του Χαμόγελου του Παιδιού σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Νεολαίας και
Αθλητισμού Γοργόλη Βασίλη, την νυν Αντιπεριφερειάρχη κα Αναστασία Σίμου και φορείς των ΠΕ.

Κλείνοντας, κατέβαλλα όλες μου τις δυνάμεις, όπως κάνω εδώ και εννιά χρόνια ως Περιφερειακή Σύμβουλος, και προσπάθησα να φανώ αντάξια των προσδοκιών αλλά και της βαρύτητας που συνεπάγεται ο θεσμός του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη. Θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά τον Περιφερειάρχη μας, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους συναδέλφους μου περιφερειακούς συμβούλους, όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους συνεργάτες, τους φορείς, τους συλλόγους, τον κόσμο και την οικογένειά μου, οι οποίοι με βοήθησαν και στήριξαν την προσπάθειά μου αυτή. Τέλος, θέλω να ζητήσω συγνώμη αν κάποιον άθελά μου αδίκησα ή στεναχώρησα.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Αντιγόνη Φίλη Πασχάλη
Περιφερειακή Σύμβουλος Ηπείρου
Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Παιδείας"

Read More »
Aπολογισμός πεπραγμένων της Αντιγόνης Φίλη Aπολογισμός πεπραγμένων της Αντιγόνης Φίλη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2019 Rating: 5

ΚΚΕ Ηγουμενίτσας: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΑΣ»

Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2019


Η Κ.Ο. Ηγουμενίτσας του ΚΚΕ σας καλεί την ΠΕΜΠΤΗ 28/03/2019 και ώρα 7:00 το απόγευμα στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΑΣ» στην αίθουσα του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ στην ΠΕΡΔΙΚΑ.

Ένα Ντοκιμαντέρ, που είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Ένας αιώνας συγκλονιστικής ιστορίας περνά μέσα σε 100 λεπτά μπροστά από τα μάτια του θεατή. Σπάνια αρχειακά ντοκουμέντα, δραματοποιημένο οπτικοακουστικό υλικό, πρωτότυπη μουσική συνθέτουν μια φροντισμένη παραγωγή, στην οποία συνέβαλαν εθελοντικά πάνω από εκατό συντελεστές.

Read More »
ΚΚΕ Ηγουμενίτσας: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΑΣ» ΚΚΕ Ηγουμενίτσας: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΑΣ» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2019 Rating: 5

Σύλληψη ενός 23χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2019
 
Στη σύλληψη ενός 23χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής εντός του επιβατικού σταθμού λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, ενώ υπήρχε εις βάρος του και το μέτρο της άρνησης εισόδου σε έδαφος SCHENGEN.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.
Read More »
Σύλληψη ενός 23χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη ενός 23χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2019 Rating: 5

Σελίδες