Στις φλόγες όχημα τύπου Βαν κοντά στην Πρωτόπαπα Ιωαννίνων – Κάηκε ολοσχερώς

Σάββατο, Απριλίου 06, 2024
Στις φλόγες όχημα τύπου Βαν κοντά στην Πρωτόπαπα Ιωαννίνων – Κάηκε ολοσχερώς

Πυρκαγιά σε βανάκι πριν την Πρωτοπαππα Ιωαννίνων εκδηλώθηκε πριν λίγο , με το όχημα να τυλίγεται από άγνωστη αιτία στις φλόγες και να καίγεται ολοσχερώς. Στο σημείο μετέβησαν δύο οχήματα με πέντε υπαλλήλους που προσπαθούν να σβήσουν ότι απέμεινε από το βαν.
Read More »
Στις φλόγες όχημα τύπου Βαν κοντά στην Πρωτόπαπα Ιωαννίνων – Κάηκε ολοσχερώς Στις φλόγες όχημα τύπου Βαν κοντά στην Πρωτόπαπα Ιωαννίνων – Κάηκε ολοσχερώς Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 06, 2024 Rating: 5

Δώρο Πάσχα στα 415 ευρώ σύμφωνα με το νέο κατώτατο μισθό

Σάββατο, Απριλίου 06, 2024
Δώρο Πάσχα στα 415 ευρώ σύμφωνα με το νέο κατώτατο μισθό


Στο δώρο του Πάσχα, το επίδομα μητρότητας, την αύξηση του κατώτατου μισθού και στις ασφαλιστικές εισφορές, αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Συγκεκριμένα:
Για το δώρο του Πάσχα

«Tο δώρο Πάσχα είναι 415 ευρώ και υπολογίζεται πάνω σε όλον τον νέο κατώτατο μισθό των 830 ευρώ. Όσοι εργοδότες δεν δώσουν το δώρο Πάσχα στα 415 ευρώ είναι παράνομοι. Και αυτό μπορούμε να το δούμε αυτόματα πλέον μέσω από της ΕΡΓΑΝΗΣ όπου βλέπουμε και ελέγχουμε όλες τις μισθοδοσίες».

Για το επίδομα μητρότητας

«Επεκτείναμε το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες και τις μη μισθωτές. Πλέον λαμβάνουν επίδομα μητρότητας ύψους 830 ευρώ για 9 μήνες, όπως και οι μισθωτές. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική παρέμβαση που ισοδυναμεί με πρόσθετη οικονομική στήριξη 6.000 ευρώ ετησίως. Αυτές οι γυναίκες έπαιρναν για τέσσερις μήνες 250 ευρώ και τώρα θα παίρνουν για εννέα μήνες 830 ευρώ. Οι μητέρες, που δικαιούνται το επίδομα μπορούν ήδη να κάνουν γραπτώς αίτηση στα κέντρα της ΔΥΠΑ και ευελπιστώ ότι την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να ενεργοποιήσουμε την απαιτούμενη πλατφόρμα προκειμένουνα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους».

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τον πληθωρισμό και τις κλαδικές συμβάσεις

«Καταλαβαίνουμε ότι η αύξηση των 50 ευρώ δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες μιας οικογένειας, πόσο μάλλον εκείνες των ευάλωτων νοικοκυριών. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πρέπει όμως να κοιτάξουμε πού βρισκόμαστε. Και βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου η αύξηση στο κατά κεφαλήν εισόδημά μας είναι διπλάσια από την αύξηση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επιπλέον, από το 2019 μέχρι σήμερα η αύξηση του πληθωρισμού σε σχέση με την αύξηση τόσο του κατώτατου, όσο και του μέσου μισθού, είναι αρκετά χαμηλότερη. Δηλαδή η αύξηση των τιμών δεν έχει «φάει» την αύξηση των μισθών.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού οι εργοδότες ήθελαν πολύ χαμηλότερη από αυτή που δώσαμε. Οι εργοδότες ήθελαν αύξηση από 3% μέχρι 4%. Εμείς προχωρήσαμε σε αύξηση 6,4% του κατώτατου μισθού λαμβάνοντας υπόψιν πόσο μπορεί να αντέξει και η εργοδοσία, αλλά και η οικονομία. Τηρήσαμε δηλαδή μια ισορροπία έτσι ώστε από τη μία να ενισχύσουμε το νοικοκυριό κι από την άλλη το νοικοκυριό να μείνει στη θέση εργασίας του, και όλα αυτά χωρίς να δημιουργηθούν πληθωριστικές πιέσεις και πληθωριστικές προσδοκίες.

Από την αύξηση επηρεάζονται άμεσα 560.000 συμπολίτες μας οι οποίοι εργάζονται με τον κατώτατο μισθό, όλοι όσοι λαμβάνουν επιδόματα από τη ΔΥΠΑ, όσοι εργάζονται σε προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης, όσοι λαμβάνουν τα επιδόματα μητρότητας καθώς και όσοι δικαιούνται τις τριετίες που ξεπάγωσαν στην αρχή του έτους. Το εξίσου σημαντικό είναι ότι σήμερα, σε σχέση με το 2019 το ποσοστό των συμπολιτών μας που εργάζεται με τον κατώτατο μισθό έχει μειωθεί στο 22% από 27% που ήταν το 2019. Με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η χώρα μας ανέβηκε στην 11η θέσηανάμεσα στις 22 χώρες της Ε.Ε. που διαθέτουν κατώτατο μισθό, πάνω από την Πορτογαλία και τη Μάλτα. Σε ό,τι αφορά τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις ξανασυνεδριάζει το συμβούλιο έτσι ώστε να εντάξουμε δύο ακόμα κατηγορίες. Η μια εξ αυτών είναι των ασφαλιστικών εταιρειών».

Για τις ασφαλιστικές εισφορές

«Έχουμε ήδη μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 5 μονάδες κι έχουμε δεσμευτεί ότι θα τις μειώσουμε άλλη 1 μονάδα μέχρι το τέλος της θητείας μας. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι μια μονάδα ισοδυναμεί για τον προϋπολογισμό με 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι κοιτάμε να κάνουμε κάτι με το πλαφόν των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να επιστρέψουν υψηλόμισθοι Έλληνες από το εξωτερικό και να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα ταλέντα στη χώρα. Πρόκειται για μια δύσκολη οικονομικά άσκηση την οποία την εξετάζουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών».
Read More »
Δώρο Πάσχα στα 415 ευρώ σύμφωνα με το νέο κατώτατο μισθό Δώρο Πάσχα στα 415 ευρώ σύμφωνα με το νέο κατώτατο μισθό Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 06, 2024 Rating: 5

.Προκαταρκτική εξέταση για τις αναφορές του Περιφερειάρχη Ηπείρου σε ελλιπή συντήρηση της Εγνατίας Οδού

Σάββατο, Απριλίου 06, 2024
.Προκαταρκτική εξέταση για τις αναφορές του Περιφερειάρχη Ηπείρου σε ελλιπή συντήρηση της Εγνατίας Οδού


Την επέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσαν οι αναφορές του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, σχετικά με τη συντήρηση της Εγνατίας Οδού.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κατά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής την Πέμπτη, έκανε λόγο για σήραγγα στο νομό Ιωαννίνων που “είναι έτοιμη να καταρρεύσει”, λέγοντας: “είναι ένα έργο που πρέπει άμεσα να γίνει… η μία από τις δύο σήραγγες της Κατάρας. Πρέπει να κλείσει για πάρα πολύ καιρό για να γίνουν όλα από την αρχή μέσα, γιατί μπορεί να συμβεί ατύχημα. Έχει χαλάσει. Όλα από κάτω. Είναι έτοιμο να καταρρεύσει αυτό, θέλει πάρα πολλά λεφτά, σε όλο τον δρόμο θέλει πάρα πολλή δουλειά”.

Σημείωσε δε, ότι “η Εγνατία Οδός είναι επικίνδυνη σήμερα, γιατί η συντήρηση που γινόταν ήταν πολύ επιφανειακή” και το αιτιολόγησε λέγοντας πως η Εγνατία Α.Ε. “έπρεπε τμηματικά μέχρι σήμερα να έχει αύξησει τα διόδια και να κάνει τη δουλειά της”. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι “ρίχνουν μια πέτσα άσφαλτο για να πουν ότι ρίξαμε άσφαλτο”…

Μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των αναφορών του κ. Καχριμάνη, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωαννίνων, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και – σύμφωνα με πληροφορίες – ήδη έχει κληθεί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου να καταθέσει περί των όσων ανέφερε.
Read More »
.Προκαταρκτική εξέταση για τις αναφορές του Περιφερειάρχη Ηπείρου σε ελλιπή συντήρηση της Εγνατίας Οδού .Προκαταρκτική εξέταση για τις αναφορές του Περιφερειάρχη Ηπείρου σε ελλιπή συντήρηση της Εγνατίας Οδού Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 06, 2024 Rating: 5

Φωτιά σε γερανοφόρο όχημα μετά από επαφή με καλώδια της ΔΕΗ

Σάββατο, Απριλίου 06, 2024
Φωτιά σε γερανοφόρο όχημα μετά από επαφή με καλώδια της ΔΕΗ


Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου σε φορτηγό με γερανό, σε πτηνοτροφική επιχείρηση, στην περιοχή της Πεδινής.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής ο γερανός ήρθε σε επαφή με καλώδιο μεσαίας τάσης της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά.

Στο σημείο έσπευσαν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενώ δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός του οδηγού-χειριστή του οχήματος.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Φωτιά σε γερανοφόρο όχημα μετά από επαφή με καλώδια της ΔΕΗ Φωτιά σε γερανοφόρο όχημα μετά από επαφή με καλώδια της ΔΕΗ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 06, 2024 Rating: 5

Τραγική και επικίνδυνη η κτιριακή κατάσταση των σχολείων στη Θεσπρωτία

Σάββατο, Απριλίου 06, 2024
Τραγική και επικίνδυνη η κτιριακή κατάσταση των σχολείων στη Θεσπρωτία“Τα σχολεία χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου.” Με αυτή τη φράση ξεκινά η επιστολή που καταθέτει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Νομό Θεσπρωτίας. Και συνεχίζει αναφέροντας τα εξής: “Η υποχρηματοδότηση και η αδιαφορία της τοπικής και κεντρικής διοίκησης αφήνουν τα σχολεία της περιοχής στα όρια της καταλληλότητας και της ασφάλειας παιδιών και εκπαιδευτικών.
Μια απλή ματιά στη σημερινή κατάσταση στα σχολεία αρκεί, για να δει κανείς ότι απέχουμε πολύ από μια πραγματικότητα, που εκπαιδευτικοί, μαθητές και άλλοι εργαζόμενοι θα βρίσκουν ασφάλεια στα σχολεία. Ταβάνια που πέφτουν, σχολεία που πλημμυρίζουν, αίθουσες κλουβιά, κανένας αντισεισμικός έλεγχος. Σχεδόν σε όλα τα σχολεία του Νομού είναι παραπάνω από εμφανή τα σημάδια της υγρασίας και της διάβρωσης.

Επιγραμματικά:
Στο «Πρότυπο» ΕΠΑΛ υπάρχουν κολώνες ανοιγμένες στη μέση από τη διόγκωση των σίδερων στον φέροντα οπλισμό, που μαρτυρούν τη μη επαρκή συντήρηση ενός παλιού και καταπονημένου κτιρίου, που εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει η παραλαβή του από τον δήμο.
Στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο ΓΕΛ, τα σημάδια της υγρασίας στα ταβάνια, δίπλα από ηλεκτρικές εγκαταστάσεις (φώτα), απειλή για τους εκατοντάδες μαθητές που κινούνται από κάτω τους, μαρτυρούν την πολυετή αδιαφορία στις ανάγκες στεγάνωσης και προστασίας του κτιρίου. Τα μάρμαρα στα περβάζια έτοιμα να ξεκολλήσουν, μετέωρα στο κενό, με ανυποψίαστους μαθητές να παίζουν και να κινούνται από κάτω. Ειδικά για το 1ο ΓΕΛ δαπανήθηκαν 1.750.000€ για έργα ενεργειακής αναβάθμισης χωρίς να έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος.
Εκατοντάδες μαθητές στο 2ο ΓΕΛ κυκλοφορούν από και προς το σχολείο καθημερινά σε μια περιοχή που πρόσφατα μετεγκαταστάθηκε σε απόσταση μερικών μέτρων το ΚΤΕΛ με τον κίνδυνο ατυχήματος να είναι πιθανός.
Στο Δημοτικό Σχολείο Καστριού υπάρχει μια μόνιμη φυσική λίμνη στο υπόγειο με αποτέλεσμα όσα πράγματα έπρεπε να αποθηκεύονται εκεί βρίσκονται στους χώρους του σχολείου, κάτι που κάνει δυσκολεύει τη διέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών. Επίσης, λόγω της κατάστασης του υπογείου, το κτίριο είναι μέσα στην υγρασία και τη μούχλα και είναι δύσκολο να ζεσταθεί.
Από τα 8 Νηπιαγωγεία της Ηγουμενίτσας τα 6 (2ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο), καθώς και το 2ο Νηπιαγωγείο Γραικοχωρίου, στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια παντελώς ακατάλληλα για σχολεία, χώρους προοριζόμενους για καταστήματα και με αυλές τους ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κέντρο της πόλης δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια Νηπιαγωγείο. Παρά τις διαμαρτυρίες συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών καμία Δημοτική Αρχή, ως τώρα, δεν έκανε το παραμικρό, ως όφειλε, για την επίλυση του προβλήματος. Δεν αξιοποίησαν ούτε την προσφορά- δωρεά οικοπέδου από τον πρώην Δήμαρχο κ. Λιάκο για την ανέγερση Νηπιαγωγείου, επικαλούμενοι κάθε φορά αστεία επιχειρήματα.
Σε κανένα σχολείο της Α΄βάθμιας και της Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης δεν έχει γίνει ούτε καν ο οπτικός Α΄βάθμιος αντισεισμικός έλεγχος. Στα δεκάδες «μικρά Τέμπη» που κρύβει η τοπική και κεντρική διοίκηση, κάτω από την λογική του εφησυχασμού, στέλνει καθημερινά η λαϊκή οικογένεια τα παιδιά της να μορφωθούν.
Κορωνίδα της ντροπής και της επικινδυνότητας είναι η κατάσταση που βρίσκεται το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, το οποίο συστεγάζεται σε 2 μικρούς χώρους του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Ψευδεπίγραφος ο χαρακτηρισμός των 5 τμημάτων αφού, το κάθε τμήμα ουσιαστικά είναι και μία γωνιά στην ίδια αίθουσα. Γραφείο εκπαιδευτικών δεν υπάρχει, ενώ το γραφείο της διεύθυνσης του σχολείου βρίσκεται στον ίδιο χώρο που κάνουν μάθημα οι εκπαιδευτικοί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι απαράδεκτες συνθήκες εκπαίδευσης και διαβίωσης στο Ειδικό Σχολείο, χωρίς το στοιχειώδες εποπτικό υλικό, απαξιώνουν τις προσπάθειες που κάνουν οι συνάδελφοι να βγάλουν εις πέρας την εξατομικευμένη δουλειά που χρειάζεται το κάθε παιδί. Χωρίς καμία στοιχειώδη υποδομή που αφορά στην ατομική υγιεινή των παιδιών (ντουζιέρες κλπ), με κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών, χωρίς την ύπαρξη σχολίατρου και σχολικού νοσηλευτή, χωρίς τον ελάχιστο χώρο ξεκούρασης και ανάπαυσης για παιδιά και συναδέλφους.
Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας λειτουργεί χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών, μιας και παλιότερα η Δ\νση Εκπαίδευσης σχεδίαζε ακόμη και το κλείσιμό του. Το 2019 ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ειδικό Σχολείο, διαπίστωσε την κατάσταση, κάλεσε επί τόπου τον τότε Δήμαρχο κ. Λώλο και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και υποτίθεται δεσμεύθηκαν για την ανέγερση ξεχωριστού κτιρίου στον ίδιο χώρο λόγω της μεγάλης αυλής που διαθέτει το 2ο Δημοτικό. Δυστυχώς, όλα παρέμειναν υποσχέσεις τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από την απελθούσα Δημοτική Αρχή. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού.
Τώρα είναι η ώρα γονείς, εκπαιδευτικοί, τοπική κοινωνία να διεκδικήσουμε λύση για το διδακτήριο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου.
Τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα σχολικά κτίρια όλων των βαθμίδων στον νομό είναι αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης της Παιδείας από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), της πολιτικής των μνημονίων και της στρατηγικής της ΕΕ που λογίζει την Παιδεία ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, αλλά και της στάσης των δημοτικών αρχών.

Απαιτούμε:
Άμεσα οι δήμοι Ηγουμενίτσας – Φιλιατών – Σουλίου να πραγματοποιήσουν ελέγχους όλων των σχολικών υποδομών, να υπάρχει μητρώο καταλληλότητας σε κάθε σχολικό κτήριο, με καταγραφή έργων συντήρησης, επισκευών, κατασκευών.
Αντισεισμική θωράκιση των σχολείων μας και μέτρα ετοιμότητας εκπαιδευτικών και μαθητών, καθώς και σταθερούς περιοδικούς προσεισμικούς ελέγχους.
Έλεγχο από τις δασικές υπηρεσίες των δήμων για τα δέντρα που βρίσκονται στους προαύλιους χώρους και περιμετρικά των σχολείων.
Η ΚΤ.ΥΠ. να αποτελέσει τον μοναδικό, αρμόδιο, ενιαίο, τεχνικό, κατασκευαστικό φορέα του δημοσίου, που θα υλοποιεί με επάρκεια την ευθύνη του κράτους, για καθολική παροχή δημόσιων, δωρεάν, σύγχρονων και ασφαλών σχολείων.
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τον σχεδιασμό και την κατασκευή νέων και ασφαλών σχολικών κτιρίων στο ύψος των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.
Η νέα δημοτική Αρχή να τοποθετηθεί και να προτείνει άμεσα λύση για το πρόβλημα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου.”, ολοκληρώνει η επιστολή.
Read More »
Τραγική και επικίνδυνη η κτιριακή κατάσταση των σχολείων στη Θεσπρωτία Τραγική και επικίνδυνη η κτιριακή κατάσταση των σχολείων στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 06, 2024 Rating: 5

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για υπόθεση οπαδικής βίας

Σάββατο, Απριλίου 06, 2024
Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για υπόθεση οπαδικής βίας

Συνελήφθησαν χθες (5-4-2024) στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας δύο άτομα για υπόθεση οπαδικής βίας.

Ειδικότερα, πρόκειται για ημεδαπό και ανήλικο ημεδαπό, που κατηγορούνται για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αθλητισμού, απόπειρα παράνομης βίας, σωματική βλάβη, απειλή και εξύβριση.

Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των γονέων τού ανηλίκου για παραμέληση της εποπτείας του.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, χθες το απόγευμα στην Άρτα, οι κατηγορούμενοι, εμφορούμενοι από οπαδικά κίνητρα εξύβρισαν και απείλησαν ημεδαπό, προκαλώντας του παράλληλα εκδορές στο λαιμό με τα χέρια.

Ύστερα από αναζητήσεις, οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν διαδοχικά σε περιοχές της Άρτας και θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.
Read More »
Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για υπόθεση οπαδικής βίας Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για υπόθεση οπαδικής βίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 06, 2024 Rating: 5

Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας

Σάββατο, Απριλίου 06, 2024
Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας


Συνελήφθη σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες σε περιοχή της Άρτας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας ημεδαπός, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με αλκοολόμετρο, διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος, οδηγώντας σε αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Προανάκριση διενεργήθηκε από το Τμήμα Τροχαίας Άρτας, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.
Read More »
Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 06, 2024 Rating: 5

Ποιες περιοχές στην Ελλάδα κινδυνεύουν με ξηρασία και φωτιές - «Ερημοποιούμαστε» Συνθήκες ξηρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας

Σάββατο, Απριλίου 06, 2024

Ποιες περιοχές στην Ελλάδα κινδυνεύουν με ξηρασία και φωτιές - «Ερημοποιούμαστε» Συνθήκες ξηρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας


Συνθήκες ξηρασίας επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας την ώρα που τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών το πρώτο τρίμηνο του 2024 συνεχώς καταρρίπτονται και οι βροχοπτώσεις όλο και λιγοστεύουν. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο Μάρτιος του 2024 ήταν ο πιο θερμός τα τελευταία 15 χρόνια στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

«Οι βροχές τον Απρίλιο δεν θα αναπληρώσουν το έλλειμμα»

«Βαδίζουμε σε μια πιο ευρύτερη ξηρασία γιατί μέχρι τώρα είχαμε τοπικές ξηρασίες στη Θράκη, Ανατολική Μακεδονία και Κρήτη. Όμως μειωμένες βροχοπτώσεις στις αρχές του 2024 καταγράφουμε στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας. Είμαστε στην αρχή μιας ήπιας, προς το παρόν, ξηρασίας και δεν μπορούμε ακόμη να συγκρίνουμε με τη σοβαρή ξηρασία που είχαμε στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη, αλλά τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς», επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο φυσικός- μετεωρολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του meteo.gr και του climatebook, Σταύρος Ντάφης και προσθέτει ότι αναμένονται κάποιες βροχοπτώσεις μέσα στον Απρίλιο οι οποίες όμως θα είναι κυρίως παροδικές καταιγίδες που δεν θα αναπληρώσουν το έλλειμμα βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων των προηγούμενων μηνών.
Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με πυρκαγιές

Παράλληλα, στις περιοχές με έλλειμμα βροχής εντοπίζεται να συγκεντρώνεται νεκρή καύσιμη ύλη γεγονός που προβληματίζει τους επιστήμονες για τις συνθήκες ευφλεκτότητας. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ντάφης, αυξημένη νεκρή καύσιμη ύλη εντοπίζεται ήδη σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Δυτικής Μακεδονίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Ανατολικής Πελοποννήσου καθώς και στην περιοχή του Άργους αλλά και στην Νότια Κρήτη. «Δεν είναι ξεκάθαρο τι ορίζει αυτή η μεταβατική εποχή της άνοιξης για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού», σημειώνει ο κ. Ντάφης προσθέτοντας ότι στην περίπτωση μιας πολύ ξηρής άνοιξης υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για περισσότερες πυρκαγιές στις αρχές του καλοκαιριού απ' ότι προς τα τέλη.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ντάφης το τελευταίο 3μηνο σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019 το συνολικό ύψος βροχής που έχει σημειωθεί σε κάποιες περιοχές είναι το παρακάτω:Μοίρες Ηρακλείου 30%, Κυπαρισσία 35%, Ρόδος, Νεμέα, και Βόλος 50%Κιλκίς 60 %.

Εξετάζεται η πιθανότητα έναρξης της αντιπυρικής περιόδου σε περιοχές της χώρας νωρίτερα από την 1η Μαϊου

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται και η ανομβρία έχουν θέσει το Πυροσβεστικό Σώμα σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να γίνει νωρίτερα από την 1η Μαϊού. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία από την Πυροσβεστική, το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί εμφανίζονται ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Συγκεκριμένα το α' τρίμηνο του 2024 έχουν εκδηλωθεί 2.378 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ενώ το α' τρίμηνο του 2024 είχαν εκδηλωθεί 2.367 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Για το λόγο αυτό μάλιστα, χθες το Πυροσβεστικό Σώμα εξέδωσε ανακοίνωση εφιστώντας την προσοχή των πολιτών ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκδηλωθεί αρκετές δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές, κυρίως κατά την καύση φυτικής ύλης και υπολειμμάτων καλλιεργειών.

«Ερημοποιούμαστε»
Αντιμέτωπες με την ερημοποίηση θα βρίσκονται όλο και περισσότερες περιοχές της Μεσογείου, μεταξύ αυτών και περιοχές της Ελλάδας λόγω της ξηρασίας. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκη Ευελπίδου, η ξηρασία δεν είναι μόνον η αύξηση της θερμοκρασίας, είναι επίσης η μείωση των βροχοπτώσεων και είναι και η υπεράντληση των υπόγειων υδάτων. «Γι αυτό πολύ συχνά μιλάμε για φαινόμενα ερημοποίησης. Όταν ακούει κάποιος τη λέξη έρημο πάει το μυαλό του στη Σαχάρα σε μία θάλασσα άμμου. Η ερημοποίηση δεν σημαίνει απαραίτητα μία έρημος γεμάτη από άμμο. Η ερημοποίηση σημαίνει μία περιοχή, η οποία έχει λίγο νερό και το έδαφος έχει χάσει τα θρεπτικά του συστατικά και άρα δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Στην Ελλάδα συμβαίνει ήδη αυτό, και είναι πολλές οι περιοχές που μάς συμβαίνει. Υπάρχουν περιοχές οι οποίες σήμερα το νερό τους δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών», σημειώνει η κυρία Ευελπίδου. Τέτοιες περιοχές, όπως τονίζει, είναι η Ελαφόνησος αλλά και νησιά των Κυκλάδων.

«Ερημοποιούμαστε. Κάποτε με είχαν ρωτήσει σε μία συνέντευξη: Τι φοβάστε περισσότερο να μάς συμβεί από θέμα φυσικών καταστροφών και προβλημάτων στο μέλλον και απάντησα, "φοβάμαι τη στιγμή που θα διψάω και δεν θα υπάρχει νερό για να πιω" και δεν είναι πολύ μακριά, δεν είναι καθόλου μακριά. Εμείς ανοίγουμε τη βρύση μας και βγαίνει νερό αλλά αυτό δεν είναι αυτονόητο και δεν είναι αυτονόητο για πάρα πολλές περιοχές όχι του κόσμου, όχι της Μεσογείου αλλά της Ελλάδας. Τα μισά νησιά μας ανοίγουν τη βρύση και δεν έχουν νερό πρέπει να αγοράσουν εμφιαλωμένο για να πιουν. Το νερό της βρύσης είναι για να κάνουν μπάνιο ή για να το βράσουν. Και πολλές φορές ανοίγουν τη βρύση και βγάζουν λάσπη έχει τελειώσει το νερό», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Ευελπίδου.
Η αύξηση της θερμοκρασίας μοιραία οδηγεί σε ξηρασία

Αναφορικά με την αύξηση της θερμοκρασίας και τη ξηρασία η κυρία Ευελπίδου τονίζει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας μοιραία οδηγεί σε ξηρασία. «Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία είναι μοιραίο να έχουμε αύξηση και στην ξηρασία. Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν τα τελευταία χρόνια με πολύ γοργό ρυθμό. Όταν, λοιπόν, αυτό είναι παρατεταμένο, μοιραία χάνει την υγρασία του, μοιραία η βλάστηση αποδυναμώνεται και μοιραία μπαίνουμε στον φαύλο κύκλο» εξηγεί, προσθέτοντας ότι στην παρατεταμένη διάρκειας ξηρασία μειώνεται η υγρασία του εδάφους, άρα ευνοείται η εξάπλωση της πυρκαγιάς, είναι πιο δύσκολη η κατάσβεσή της.Ξηρασία στη Βρετανία
«Η αυξημένη ξηρασία οδηγεί σε μείωση υγρασίας εδάφους. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά δεν μπορούν να δεσμεύσουν τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους οπότε μειώνεται η φυτοκάλυψη. Όταν δεν έχουμε βλάστηση το έδαφος διαβρώνεται πιο εύκολα, για πολλούς λόγους. Η βλάστηση επιβραδύνει την επιφανειακή απορροή, το νερό της βροχής κινείται πιο αργά. Το επόμενο είναι ότι μέσα από το ριζικό τους σύστημα φτιάχνουν κάποιες ασυνέχειες μέσα στο έδαφος οπότε το νερό της βροχής ποτίζει το έδαφος άρα εμπλουτίζει και τον υδροφόρο ορίζοντα που το θέλουμε αυτό κι επίσης τα φύλλα των δέντρων ή γενικώς ό,τι βλάστηση έχουμε, επιβραδύνουν την βροχόπτωση από την ώρα που πέφτει μέχρι να φτάσει στο έδαφος, μειώνουν την ορμή της», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Ευελπίδου, επισημαίνοντας ότι κάτι που δημιουργείται λόγω της κλιματικής κρίσης και των αιφνίδιων πλημμυρών είναι η ένταση της βροχόπτωσης.

«Μπορεί το ίδιο ποσό βροχόπτωσης αν πέσει ήρεμα, ποτιστικά που λέμε, να μην δημιουργήσει προβλήματα αλλά αν πέσει έντονα με μορφή καταιγίδας να δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα. Τα δέντρα και η βλάστηση μειώνουν την ορμή με την οποία φτάνει η βροχή στο έδαφος άρα λοιπόν βοηθούν στο να μειωθεί η διάβρωση, ο πλημμυρικός κίνδυνος και να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας με νερό. Η αύξηση της ξηρασίας ταυτόχρονα δημιουργεί ρωγμές ξήρανσης στο έδαφος όπως είναι ένα δέρμα σκασμένο πολύ χωρίς να έχει πάρει την υγρασία το ίδιο σκάει και η γη και η διάνοιξη αυτών των ρωγμών οδηγεί στην αποκόλληση των κόκκων τους εδάφους. Άρα κι αυτό επιταχύνει τη διάβρωση διότι όλο αυτό μαζί είναι ένας φαύλος κύκλος γιατί αν έχουμε πολλή έντονη διάβρωση και χαθεί το έδαφος μετά δεν μπορούμε να έχουμε και βλάστηση», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι κάτι που επιβεβαιώνει αυτόν τον φαύλο κύκλο είναι και το γεγονός ότι η μειωμένη φυτοκάλυψη και η ξηρασία ευνοούν τις πυρκαγιές.

«Το μεγάλο πρόβλημα από τις πυρκαγιές ειδικά αυτές που έγιναν τα τελευταία χρόνια και ήταν τόσο εκτεταμένες στον ελλαδικό χώρο, είναι να μην αφήσεις το έδαφος να χαθεί. Από τη στιγμή που έγιναν οι πρώτες βροχές τα εδάφη τα είδαμε να φεύγουν, δεν μπορούν μετά να γυρίσουν πίσω. Περίπου 1 εκατοστό εδάφους θέλει περίπου 1.000 χρόνια. Οπότε πότε θα σχηματιστεί, πότε θα δημιουργηθεί για να προλάβουν να δημιουργηθούν και τα δέντρα να βοηθήσουν το σύστημα να ανακάμψει. Και μέσα σε όλον αυτόν τον φαύλο κύκλο έρχονται και οι ανθρωπογενείς επεμβάσεις. Σε περιοχές που έχουμε ήδη λειψυδρία εμείς εξακολουθούμε να κάνουμε υπεράντληση από τους υδροφόρες ορίζοντες πάρα πολύ κοντά στη θάλασσα, άρα βάζουμε θαλασσινό νερό μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα, με το που το κάνουμε αυτό θανατώνουμε τον υδροφόρο ορίζοντα και θανατώνουμε και τα εδάφη. Όταν στο έδαφος μπει αλάτι έχει τελειώσει», υπογραμμίζει η κυρία Ευελπίδου και καταλήγει: «Το νερό μας λιγοστεύει επικίνδυνα, οι γαίες μας υποβαθμίζονται και όλο αυτό λέγεται ερημοποίηση. Αυτό ακριβώς είναι, η έλλειψη νερού και οι φτωχές γαίες».

Read More »
Ποιες περιοχές στην Ελλάδα κινδυνεύουν με ξηρασία και φωτιές - «Ερημοποιούμαστε» Συνθήκες ξηρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας Ποιες περιοχές στην Ελλάδα κινδυνεύουν με ξηρασία και φωτιές - «Ερημοποιούμαστε» Συνθήκες ξηρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 06, 2024 Rating: 5

Κάρτα του Αγρότη: «Aνοίγει» πριν το Πάσχα - Όσα πρέπει να ξέρετε

Σάββατο, Απριλίου 06, 2024
Κάρτα του Αγρότη: «Aνοίγει» πριν το Πάσχα - Όσα πρέπει να ξέρετε


Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και σίγουρα πριν το Πάσχα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η «Κάρτα του Αγρότη».

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να γίνει σύσκεψη ανάμεσα σε ανθρώπους του ΥΠΑΑΤ και στις συστημικές τράπεζες, ώστε να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομερείς πριν τη ενεργοποίηση. Από την μεριά του ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει διαβεβαιώσει προς όλες τις πλευρές ότι είναι έτοιμος να παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Ως βάση προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 (σ.σ. αντί της δήλωσης ΟΣΔΕ 2024) μιας και έχει υπάρξει καθυστέρηση με τα «Οικολογικά Σχήματα».

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνει ενεργοποίηση αυτού του χρήσιμου μέτρου για τους αγρότες τον Ιούνιο. Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή, σε σύσκεψη του ΥΠΑΑΤ με το ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ, ελήφθη η απόφαση να επιταχυνθεί η διαδικασία και οι τράπεζες να λάβουν ως βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023.

Το περασμένο έτος η «Κάρτα του Αγρότη» ενεργοποιήθηκε τον Απρίλιο, ενώ το 2022 ήταν στη διάθεση των παραγωγών από τις αρχές Φεβρουαρίου. Το 2020 και το 2021 είχαν ενεργοποιηθεί μέσα Μαρτίου.

Τι είναι η «Κάρτα του αγρότη»

Η «Κάρτα του Αγρότη» παρέχει την δυνατότητα άντλησης προκαταβολής επί των επιδοτήσεων που θα λάβει τελικώς ο κάθε αγρότης. Είναι ειδικά σχεδιασμένη κάρτα για τους αγρότες με σκοπό την άμεση χρηματοδότηση των παραγωγικών δαπανών τους, κατά το χρονικό διάστημα της παραγωγικής διαδικασίας.

Οι δαπάνες αυτές συνδέονται με τις καλλιεργητικές και τις άλλες συναφείς ανάγκες με την παραγωγική διαδικασία όπως λιπάσματα, ζωοτροφές, φάρμακα, καύσιμα, υποχρεώσεις σε: ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, αγορά εργοσήμων, την πληρωμή αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, τελών άρδευσης κ.α.

Η «Κάρτα του Αγρότη» παρέχεται υπό τους όρους και προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Read More »
Κάρτα του Αγρότη: «Aνοίγει» πριν το Πάσχα - Όσα πρέπει να ξέρετε Κάρτα του Αγρότη: «Aνοίγει» πριν το Πάσχα - Όσα πρέπει να ξέρετε Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 06, 2024 Rating: 5

Ένας στους πέντε Ηπειρώτες στα όρια της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού

Σάββατο, Απριλίου 06, 2024
Ένας στους πέντε Ηπειρώτες στα όρια της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού


Ένας στους τέσσερις Έλληνες, ένας στους πέντε Ηπειρώτες βρίσκονται στο όριο κινδύνου φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό. Τα στοιχεία δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική και όπως προκύπτει το 20,1% των κατοίκων της Ηπείρου βρίσκεται σε αυτό το φάσμα.

Το ποσοστό δεν είναι μικρό αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ήπειρο οι οικογενειακοί δεσμοί εξακολουθούν να είναι ισχυροί και η διάρθρωση μεγάλου τομέα της οικονομίας έχει οικογενειακά χαρακτηριστικά.

Η Ήπειρος πάντως μαζί με την Κρήτη είναι οι Περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των 13 της χώρας.

Η φτώχεια κατά περιφέρεια

Σε έξι (6) Περιφέρειες (Κρήτη, Ήπειρος, Νότιο Αιγαίο, Αττική, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία) καταγράφονται ποσοστά κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού χαμηλότερα από αυτό του συνόλου της Χώρας, ενώ στις υπόλοιπες επτά (7) Περιφέρειες (Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Κεντρική Μακεδονία και Ιόνια Νησιά) τα αντίστοιχα ποσοστά είναι υψηλότερα.

Σημειώνεται ότι οι πληθυσμιακές ομάδες που κατά τεκμήριο είναι φτωχές, όπως άστεγοι, παράνομοι οικονομικοί μετανάστες, Ρομά που μετακινούνται και αλλάζουν τόπο διαμονής κ.λπ., υποαντιπροσωπεύονται στην έρευνα, που σημαίνει η κατάσταση είναι χειρότερη!

Τέλος, για το έτος 2023, ο κίνδυνος φτώχειας εκτιμάται σε 27,5% για όσους έχουν ολοκληρώσει προσχολική, πρωτοβάθμια και το πρώτο στάδιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε 18,5% για όσους έχουν ολοκληρώσει το δεύτερο στάδιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και σε 6,7% για όσους έχουν ολοκληρώσει το πρώτο και το δεύτερο στάδιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το κατώφλι της φτώχειας

Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 6.030 ευρώ ετησίως για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και σε 12.663 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών και ορίζεται στο 60% του διάμεσου συνολικού ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, το οποίο εκτιμήθηκε σε 10.050 ευρώ, ενώ το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της Χώρας εκτιμήθηκε σε 18.755 ευρώ.

Επίσης το ποσοστό κινδύνου φτώχειας πριν από όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (δηλαδή μη συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιδομάτων4 και των συντάξεων5 στο συνολικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών) ανέρχεται σε 45,1% ενώ, όταν περιλαμβάνονται μόνο οι συντάξεις και όχι τα κοινωνικά επιδόματα, μειώνεται στο 23,1%.

Το 2023, έτος μεγάλης ακρίβειας, ο ρυθμός μεταβολής του μέσου ισοδύναμου ατομικού διαθέσιμου εισοδήματος ήταν μικρότερος, κάτω από τα επίπεδα του 2020.

Πηγή  epiruspost.gr
Read More »
Ένας στους πέντε Ηπειρώτες στα όρια της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού Ένας στους πέντε Ηπειρώτες στα όρια της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 06, 2024 Rating: 5

H ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου ενημερώνει για την Έναρξη της Αντιπυρικής Περιόδου

Σάββατο, Απριλίου 06, 2024
H ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου ενημερώνει για την Έναρξη της Αντιπυρικής Περιόδου


Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών και έχοντας ως στόχο την εξάλειψη των κινδύνων, κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω της μείωσης του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου αλλά και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων, η ΠΕ.ΠΥ.Δ. ΗΠΕΙΡΟΥ ανακοινώνει ότι:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκδηλωθεί αρκετές δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές κυρίως κατά την καύση φυτικής ύλης και υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Εφιστούμε την προσοχή των πολιτών ώστε, να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας, όπως προβλέπονται στην υπ’ αριθμ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους» (ΦΕΚ Β’ 1923), σχετικά με ενέργειες δραστηριότητες και εργασίες στην ύπαιθρο, που αφορούν το άναμμα τη διατήρηση και τη χρήση πυρός, τη εκτέλεση θερμών εργασιών, τη χρήση συσκευών που προκαλούν σπινθήρα, τη χρήση ειδών πυροτεχνίας ή βεγγαλικών, την τοποθέτηση, φύλαξη, απόρριψη ή εγκατάλειψη εύφλεκτων υλικών ή ουσιών, απορριμμάτων, ογκωδών αντικειμένων, λοιπών καυστών υλικών κλπ.

Ήδη πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι – περιπολίες, προς διαπίστωση της τήρησης των συγκεκριμένων μέτρων.

Σε περίπτωση μη τήρησης της ανωτέρω διάταξης, προβλέπονται κυρώσεις σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 20/2023, (ΦΕΚ Β’ 2549), καθορίζονται τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα.

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει:Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Επισημαίνεται ότι κυρίως για την καύση φυτικής ύλης και υπολειμμάτων καλλιεργειών, έως και την 30 Απριλίου 2024, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, ώστε να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν καθώς και για περαιτέρω πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας.

Τονίζουμε ότι, η πιστή τήρηση των ανωτέρω είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την προστασία όλων!
Read More »
H ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου ενημερώνει για την Έναρξη της Αντιπυρικής Περιόδου H ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου ενημερώνει για την Έναρξη της Αντιπυρικής Περιόδου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 06, 2024 Rating: 5

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Απριλίου 06, 2024
Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας


Καλείστε στην 7η/2024 Τακτική Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 75 Ν.3852/10, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 77 του Ν.4555/18 και την προσθήκη του άρθρου 74Α στο Ν. 3852/2010 και το άρθρο 9 του Ν. 5056/2023, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 9η Απριλίου ημέρα Τρίτη και ώρα 12:00 μ.μ., δια ζώσης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηγουμενίτσας (οδός Σουλίου αρ. 3), για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των παρακάτω θεμάτων της ημερήσιας διάταξης:

Θέμα 1ο
Κατάρτιση σχεδίου 1ης υποχρεωτικής αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού και του Σχεδίου Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (Ο.Π.Δ.) Δήμου Ηγουμενίτσας, οικ. έτους 2024.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος, Ιφιγένεια Κώτσια - Αναπλ. Προϊσταμένη.

Θέμα 2ο
Έκθεση εσόδων – εξόδων Α’ τριμήνου για τον έλεγχο υλοποίησης του προϋπολογισμού έτους 2024.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος, Ιφιγένεια Κώτσια - Αναπλ. Προϊσταμένη.

Θέμα 3ο
Κατάρτιση σχεδίου αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικ. έτους 2024.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος, Ιφιγένεια Κώτσια - Αναπλ. Προϊσταμένη.

Θέμα 4ο
Έγκριση Πρωτοκόλλου Ταμειακής Διαχείρισης Μαρτίου 2024.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος, Αικ. Αθανασίου – Ταμίας.

Θέμα 5ο
Επί αιτήσεως Ι. Δ. για εξώδικο συμβιβασμό σχετικά με ζημία που υπέστη το όχημα του.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος, Αικ. Διαμάντη - Νομ. Σύμβουλος.

Θέμα 6ο
Συγκρότηση Επιτροπών Παρακολούθησης και Παραλαβής: 1) των προμηθειών τροφίμων κατά το έτος 2024 για την Υπηρεσία Προσχολικής Αγωγής, Παιδικής Προστασίας και Παιδείας & την Υπηρεσία Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος 2) των Προμηθειών και Εργασιών για τις συμβάσεις που θα συναφθούν κατά το έτος 2024 για τις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 7ο
Συγκρότηση Επιτροπών Παρακολούθησης και Παραλαβής δημοσίων συμβάσεων έτους 2024, αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 8ο
Συγκρότηση Επιτροπών Παρακολούθησης και Παραλαβής δημοσίων συμβάσεων έτους 2024, αρμοδιότητας του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 9ο
Συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής συμβάσεων έτους 2024, αρμοδιότητας Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών, Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος.

Θέμα 10ο
Συγκρότηση Επιτροπών Παρακολούθησης και Παραλαβής δημοσίων συμβάσεων έτους 2024, αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος.

Θέμα 11ο
Λήψη απόφασης για πρόσληψη με δίμηνη σύμβαση, ένα άτομο κλάδου/ειδικότητας ΔΕ Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, στον Βρεφονηπιακό σταθμό Γραικοχωρίου.
Εισηγήτρια: Βασιλική Τσώτου - Αντιδήμαρχος.

Θέμα 12ο
Επί αιτήσεως της Α.Κ. ΚΑΦΕ Ε.Ε. σχετικά με τη λύση της αριθ. 16362/25.07.2023 σύμβασης με τον Δήμο Ηγουμενίτσας και επιστροφή ή μη της εγγυητικής επιστολής
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 13ο
Επί αιτήσεως του κ. Χ. Α. του Σ. σχετικά με τη διαγραφή ποσού από χρηματικό κατάλογο, για το μίσθωμα καταστήματος στις Εργατικές Κατοικίες.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 14ο
Χορήγηση συνολικής παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Επανάχρηση – Μετατροπή κτιρίου ΕΙΝ σε Πολυδύναμο Πολιτιστικό Χώρο Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 15ο
Έγκριση του Πρακτικού Ι της Επιτροπής Διενέργειας του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, για την «Προμήθεια εξοπλισμού και εργασίες για την προσαρμογή λειτουργούντων δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 99/2017: Υποέργο 3/Γος Βρεφονηπιακός Σταθμός Ηγουμενίτσας, Υποέργο 6/ Παιδικός Σταθμός Συβότων με έδρα την Πλαταριά, Υποέργο 7/Παιδικός Σταθμός Καστρίου, Υποέργο 10/Δ΄παιδικός σταθμός Λαδοχωρίου» συνολικού προϋπολογισμού 156.843,84€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και ανάδειξη προσωρινών αναδόχων.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος.

Θέμα 16ο
Έγκριση διενέργειας ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για υπηρεσίες ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων παραλιών των Δημοτικών Ενοτήτων Πέρδικας και Συβότων, για το έτος 2024, συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού 340.000,00€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ έγκριση της μελέτης, καθορισμός των όρων και συγκρότηση επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος.

Θέμα 17ο
Δημοπράτηση κοινόχρηστου χώρου στην Πλατεία Πέρδικας και καθορισμός των όρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος.

Θέμα 18ο
Έγκριση άσκησης δικαιώματος προαίρεσης της σύμβασης με τίτλο: «ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΕ ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΚΑΙ ΣΥΒΟΤΩΝ».
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος.

Θέμα 19ο
Διορισμός Δικηγόρου για νομική εκπροσώπηση του κ. Ηλία ΛΩΛΗ του Νικολάου ως αιρετού πρώην Αντιδημάρχου υπευθύνου για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, σε ποινική του υπόθεση.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος, - Ερ. Μητσιώνης - Νομ. Σύμβουλος.

Θέμα 20ο
Άσκηση ή μη ενδίκων μέσων (έφεση κλπ) κατά της με αριθ. Α477/2023 Απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κέρκυρας (Τμήμα Α’ Τριμελές).
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος, - Ερ. Μητσιώνης - Νομ. Σύμβουλος.

Θέμα 21ο
Επί αιτήσεως Ρ. Δ. του Γ. για εξώδικο συμβιβασμό σχετικά με τον καθορισμό τιμής μονάδας αποζημίωσης λόγω εφαρμογής σχεδίου πόλης Παραποτάμου Δήμου Ηγουμενίτσας σε ιδιοκτησία του.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος, - Ερ. Μητσιώνης - Νομ. Σύμβουλος.

Θέμα 22ο
Επί αιτήσεως Μ. Σ. του Α. για εξώδικο συμβιβασμό σχετικά με τον καθορισμό τιμής μονάδας αποζημίωσης λόγω εφαρμογής σχεδίου πόλης Ηγουμενίτσας σε ιδιοκτησία της στην 3η Π.Ε.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος, - Ερ. Μητσιώνης - Νομ. Σύμβουλος.

Θέμα 23ο
Επί αιτήσεως Ζ. Δ. – Τ. του Λ. για εξώδικο συμβιβασμό σχετικά με τον καθορισμό τιμής μονάδας αποζημίωσης λόγω εφαρμογής σχεδίου πόλης Ηγουμενίτσας σε ιδιοκτησία της στην 3η Π.Ε.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος, - Ερ. Μητσιώνης - Νομ. Σύμβουλος.

Θέμα 24ο
Έγκριση μετακίνησης εκτός έδρας του κ. Δημάρχου.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΣΧΟΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
Read More »
Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 06, 2024 Rating: 5

Διαβούλευση για τροποποίηση κανονισμού χρήσης κοινόχρηστων χώρων και νέο κανονισμό μουσικής Δήμου Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Απριλίου 06, 2024
Διαβούλευση για τροποποίηση κανονισμού χρήσης κοινόχρηστων χώρων και νέο κανονισμό μουσικής Δήμου Ηγουμενίτσας


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου ζητάει τις απόψεις των πολιτών του Δήμου σε σχέση με την τροποποίηση του Κανονισμού Χρήσης Κοινοχρήστων Χώρων και τον Νέο Κανονισμό Μουσικής. Οι απόψεις των πολιτών μπορούν να κατατεθούν ηλεκτρονικά στο e-mail: diavouleysi@1345.syzefxis.gov.gr έως την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024.

Read More »
Διαβούλευση για τροποποίηση κανονισμού χρήσης κοινόχρηστων χώρων και νέο κανονισμό μουσικής Δήμου Ηγουμενίτσας Διαβούλευση για τροποποίηση κανονισμού χρήσης κοινόχρηστων χώρων και νέο κανονισμό μουσικής Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 06, 2024 Rating: 5

Με επιτυχία η ημερίδα για την άνοια στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Απριλίου 06, 2024
Με επιτυχία η ημερίδα για την άνοια στην Ηγουμενίτσα


Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πάνθεον, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Η Άνοια στην Τρίτη Ηλικία, επιπτώσεις – αντιμετώπιση, επιστήμη και πραγματικότητα» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Ν. Θεσπρωτίας σε συνεργασία με το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Αθανάσιος Ντάνης, ο π. Ελευθέριος Κωνσταντής, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ. Σεραπίωνος και η Αντιδήμαρχος για δράσεις Πρόληψης και Δημόσιας Υγείας, Υποστήριξης Οικογένειας, Γυναίκας και Παιδιού του Δήμου Ηγουμενίτσας κα Σοφία Κατσάρη.


Στην εκδήλωση, η οποία πλαισιώθηκε από μουσική και απαγγελία ποιημάτων, αναλύθηκε εκτενώς το θέμα της άνοιας από τις ομιλήτριες:
α. την κα Θεοδώρα Τσέλιου, νευρολόγο στο Γ.Ν. Φιλιατών, η οποία προσέγγισε τις διαταραχές μνήμης στην Τρίτη ηλικία
β. την κα Νικολέτα Λάμπρου, νοσηλεύτρια από το ΚΕΠ Υγείας Ηγουμενίτσας που αναφέρθηκε στις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις στην άνοια και στις πρακτικές συμβουλές νοητικής εγρήγορσης και
γ. τις ψυχολόγους του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας, κα Σπυριδούλα Πέτσιου και κα Ελεάνα Αθανασίου οι οποίες ανέλυσαν το ψυχολογικό φορτίο των φροντιστών ατόμων με άνοια.

Ευχαριστούμε πολύ τον Σύλλογο Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Ν. Θεσπρωτίας και ειδικά την πρόεδρο κα Βασιλική Τσεκούρα - Μακατσώρη για την πρόσκληση και τη συνεργασία καθώς επίσης το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών και το Κ.Ψ.Υ. Ηγουμενίτσας για τη συμμετοχή τους στην υλοποίηση της ημερίδας.
Read More »
Με επιτυχία η ημερίδα για την άνοια στην Ηγουμενίτσα Με επιτυχία η ημερίδα για την άνοια στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 06, 2024 Rating: 5

1η συγκέντρωση των εθελοντών του Δήμου Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Απριλίου 06, 2024
1η συγκέντρωση των εθελοντών του Δήμου Ηγουμενίτσας


Σας προσκαλούμε στη 1η συγκέντρωση, ενημέρωσης και διαβούλευσης, του μητρώου Εθελοντών του Δήμου Ηγουμενίτσας!
Δευτέρα 8 Απριλίου στις 19:00 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας
Αλέξανδρος Μητσέλος
Read More »
1η συγκέντρωση των εθελοντών του Δήμου Ηγουμενίτσας 1η συγκέντρωση των εθελοντών του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 06, 2024 Rating: 5

Σελίδες