https://picasion.com/
https://picasion.com/
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1

«Γέφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ οι μεγάλες υποδομές διαχείρισης υγρών αποβλήτων με 10 εκατομμύρια

Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023
«Γέφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ οι μεγάλες υποδομές διαχείρισης υγρών αποβλήτων με 10 εκατομμύρια«Γέφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ πηγαίνουν τα σημαντικότερα έργα βιολογικών καθαρισμών και αποχετευτικών δικτύων που είχαν ξεκινήσει πριν μερικά χρόνια, με το μεγαλύτερο να αφορά στην παραλιακή ζώνη του Νομού Πρέβεζας.

Η Περιφέρεια μέσω της Διαχειριστικής Αρχής και όπως προκύπτει από την πρόσκληση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της, θα διαθέσει το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ από το νέο πρόγραμμα, σε μια προσπάθεια να πετύχει αυτό που έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Την ολοκλήρωση των έργων.

Η πρόσκληση αφορά την ολοκλήρωση τμηματοποιημένων έργων του «ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020», τα οποία περιλαμβάνουν υποδομές διαχείρισης υγρών αποβλήτων (δίκτυα αποχέτευσης, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, κλπ).

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

1. «Έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων του πρώην Δήμου Ζαλόγγου (νυν Δήμος Πρέβεζας) και οικισμών Λούτσας και παραλίας Λούτσας Δήμου Πάργας, Περιφέρειας Ηπείρου»

2. «Έργα συλλογής και μεταφοράς λυμάτων οικισμών του πρώην Δήμου Φιλοθέης και Καμπής Άρτας και επέκταση ΕΕΛ Φιλιππιάδος Δήμου Ζηρού της Περιφέρειας Ηπείρου»

3. «Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων οικισμών Αμφιθέας και Αγ. Ταξιάρχη Δήμου Νικολάου Σκουφά»

4. «Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμών Δήμου Αρταίων»

5. «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων τμήματος οικισμού Τ.Κ. Ροδοτοπίου».

Η συνολική δαπάνη της πρόσκλησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 10.000.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό που θα διοχετευθεί σε εν εξελίξει έργα ενώ άγνωστο μέχρι στιγμής το ύψος των κονδυλίων που τελικά θα διατεθούν για έργα «γέφυρες» τη νέα προγραμματική περίοδο.
Read More »
«Γέφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ οι μεγάλες υποδομές διαχείρισης υγρών αποβλήτων με 10 εκατομμύρια «Γέφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ οι μεγάλες υποδομές διαχείρισης υγρών αποβλήτων με 10 εκατομμύρια Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη διωκόμενος ημεδαπός στα Ιωάννινα για το αδίκημα του «βιασμού»

Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023
Συνελήφθη διωκόμενος ημεδαπός στα Ιωάννινα για το  αδίκημα του «βιασμού»Συνελήφθη χθες (25-08-2023) το βράδυ από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν:

· ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Βόλου για το αδίκημα του «βιασμού» και

· καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, με ποινή φυλάκισης (1) έτους για κλοπή από κοινού κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.Read More »
Συνελήφθη διωκόμενος ημεδαπός στα Ιωάννινα για το αδίκημα του «βιασμού» Συνελήφθη διωκόμενος ημεδαπός στα Ιωάννινα για το  αδίκημα του «βιασμού» Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023 Rating: 5

ΔΥΠΑ: Πρόγραμμα με επίδομα 1.000 ευρώ για 30.000 ανέργους – Προϋποθέσεις και δικαιούχοι

Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023
ΔΥΠΑ: Πρόγραμμα με επίδομα 1.000 ευρώ για 30.000 ανέργους – Προϋποθέσεις και δικαιούχοιΣτην επέκταση του προγράμματος κατάρτισης για ανέργους με επίδομα κατάρτισης ύψους 1.000 ευρώ προχωρά το επόμενο διάστημα η ΔΥΠΑ δίνοντας τη δυνατότητα σε επιπλέον 30.000 ανέργους να αποκτήσουν ή να αναβαθμίσουν τις επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητές τους, με σχετική πιστοποίηση, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας σε κλάδους της οικονομίας με προοπτικές ανάπτυξης.


Read More »
ΔΥΠΑ: Πρόγραμμα με επίδομα 1.000 ευρώ για 30.000 ανέργους – Προϋποθέσεις και δικαιούχοι ΔΥΠΑ: Πρόγραμμα με επίδομα 1.000 ευρώ για 30.000 ανέργους – Προϋποθέσεις και δικαιούχοι Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023 Rating: 5

Μονή Γηρομερίου: Ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά ιδρύματα της Θεσπρωτίας

Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023
Μονή Γηρομερίου: Ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά ιδρύματα της ΘεσπρωτίαςΗ μονή Γηρομερίου, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ανάγει την ίδρυσή της στο α΄ μισό του 14ου αιώνα. Είναι κτισμένη στη νοτιοδυτική πλαγιά της οροσειράς Φαρμακοβούνι, βόρεια των Φιλιατών, πολύ κοντά στον οικισμό του Γηρομερίου και αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά ιδρύματα της Θεσπρωτίας και γενικότερα της Ηπείρου. Ιδρυτής της υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα ο Όσιος Νείλος ο Εριχιώτης (c.1250-1336/7), που καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα από την αυτοκρατορική οικογένεια των Λασκαριδών.


Η μονή Γηρομερίου υπήρξε σημαντικό εκκλησιαστικό ίδρυμα και η σπουδαιότητά της δηλώνεται και από το γεγονός ότι αυτή για κάποιο χρονικό διάστημα υπήρξε Πατριαρχική Εξαρχία και αργότερα Επισκοπή.
Το σημερινό καθολικό χρονολογείται το 1568, σύμφωνα με επιγραφή, εντοιχισμένη στη νότια εξωτερική πλευρά, και πρόκειται για την εκ βάθρων ανακαίνιση που έγινε από τον Ισαρη Οξηώτη, καταγόμενο από την Πωγωνιανή. Ανήκει στον τύπο του τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού, στο κέντρο του οποίου υψώνεται ο πολυγωνικός τρούλος. Στη δυτική πλευρά υπάρχει χαμηλός νάρθηκας και εξωνάρθηκας, ο οποίος αρχικά ήταν διαμορφωμένος ως ανοικτό προστώο.


Οι τοιχογραφίες του ναού χρονολογούνται στα 1679 και έγιναν με δαπάνη του Πάνου Ιερομνήμονα από τα Ιωάννινα, ο οποίος εικονίζεται με τον επίσκοπο Γηρομερίου Παρθένιο στις τοιχογραφίες του βόρειου τοίχου. Στη μονή λειτούργησε για μικρό χρονικό διάστημα Ιερατική σχολή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η βυζαντινή εικόνα της Παναγίας σε προσκυνητάρι του ναού, που αποτελεί θαυμάσιο έργο των αρχών του 14ου αιώνα και σχετίζεται με τον Όσιο Νείλο.


Το καθολικό πλαισιώνεται βόρεια και νοτιοανατολικά από κελιά και άλλα βοηθητικά κτίρια που είναι κτισμένα σε διαφορετικά επίπεδα και περιβάλλεται από ψηλό περιβολότοιχο.
Η μονή είναι και σήμερα σε λειτουργία με άνδρες μοναχούς και είναι γνωστή για την κοινωνική προσφορά της.

Read More »
Μονή Γηρομερίου: Ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά ιδρύματα της Θεσπρωτίας Μονή Γηρομερίου: Ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά ιδρύματα της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023 Rating: 5

Βρετανικό Μουσείο: Άρχισαν να ανακτώνται κάποιοι από τους κλεμμένους θησαυρούς - Καμία σύλληψη μέχρι στιγμής

Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023
Βρετανικό Μουσείο: Άρχισαν να ανακτώνται κάποιοι από τους κλεμμένους θησαυρούς - Καμία σύλληψη μέχρι στιγμήςΠερίπου 2.000 αντικείμενα εκτιμάται ότι έχουν κλαπεί από το Βρετανικό Μουσείο, με κάποιους από χαμένους θησαυρούς να έχουν αρχίσει να ανακτώνται, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος των επιτρόπων διοίκησης του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 παραδέχτηκε πως «θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα» για την αντιμετώπιση των κλοπών πριν αυτές γίνουν.
Παραιτήθηκε ο διευθυντής του μουσείου

Σημειώνεται ότι μέλος του προσωπικού του μουσείου που θεωρήθηκε ύποπτο για τις κλοπές απολύθηκε, ενώ και ο Χάρτβιχ Φίσερ, ο διευθυντής του μουσείου, δήλωσε την παραίτησή του αφού παραδέχτηκε ότι η έρευνα του 2021 -όταν υπήρξαν οι πρώτες αναφορές για κλεμμένους θησαυρούς- διεξήχθη με λάθος τρόπο.

Το Βρετανικό μουσείο, ένα από τα πιο διάσημα πολιτιστικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, βρίσκεται υπό πίεση από τότε που αποκαλύφτηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός θησαυρών δηλώθηκε ότι «λείπουν, έχουν κλαπεί ή έχουν υποστεί ζημιές». Τα εν λόγω αντικείμενα χρονολογούνταν από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. και είχαν φυλαχθεί κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς.
«Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα για τις κλοπές»

Ο κ. Όσμπορν δήλωσε ότι «έχουμε ήδη αρχίσει να ανακτούμε ορισμένα από τα κλεμμένα αντικείμενα». «Πιστεύουμε ότι υπήρξαμε θύμα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα και ειλικρινά θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα για να τις αποτρέψουμε», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το πού βρίσκονται τα αντικείμενα που χάθηκαν, είπε ότι «ορισμένα μέλη της αρχαιολογικής κοινότητας συνεργάζονται ενεργά μαζί μας».

Είπε ότι είναι βέβαιος ότι «οι έντιμοι άνθρωποι» θα επιστρέψουν τα αντικείμενα που βρέθηκαν να έχουν κλαπεί, αλλά αναγνώρισε ότι «άλλοι μπορεί να μην το κάνουν».

Το μουσείο συνεργάζεται στενά με την αστυνομία, δήλωσε ο κ. Όσμπορν, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να διαπιστωθεί τι ακριβώς λείπει. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ασφάλεια του μουσείου πρέπει να βελτιωθεί.

Ερωτηθείς γιατί οι ανησυχίες που εκφράστηκαν το 2021 δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη, ο ίδιος σημείωσε πως είναι πιθανό οι ανώτεροι υπάλληλοι του μουσείου να μην θεωρούσαν πως κάποιος υπάλληλος θα έκλεβε θησαυρούς.

Αναγνώρισε ότι το περιστατικό έβλαψε τη φήμη του μουσείου, αλλά δήλωσε ότι επικεντρώθηκε στο να «καθαρίσει το χάος».
Καμία σύλληψη μέχρι στιγμής

Οι ντετέκτιβ της Μητροπολιτικής Αστυνομίας έχουν ανακρίνει έναν άνδρα για το περιστατικό, ωστόσο δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Το μουσείο δήλωσε στη Scotland Yard ότι θησαυροί που καλύπτουν 3.400 χρόνια ιστορίας εξαφανίστηκαν από τα θησαυροφυλάκια του στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Evening Stantard.

Οι κλοπές έλαβαν χώρα επί σειρά ετών, ενώ ένα κόσμημα αξίας 50.000 λιρών - το οποίο διαφημίστηκε στο eBay για 40 λίρες - είχε καταχωρηθεί προς πώληση ήδη από το 2016.
Read More »
Βρετανικό Μουσείο: Άρχισαν να ανακτώνται κάποιοι από τους κλεμμένους θησαυρούς - Καμία σύλληψη μέχρι στιγμής Βρετανικό Μουσείο: Άρχισαν να ανακτώνται κάποιοι από τους κλεμμένους θησαυρούς - Καμία σύλληψη μέχρι στιγμής Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023 Rating: 5

Συμμετοχή του Συλλόγου Δρομέων Ιωαννίνων σε δύο αγώνες δρόμου

Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023
Συμμετοχή του Συλλόγου Δρομέων Ιωαννίνων σε δύο αγώνες δρόμουΤην Κυριακή 20 Αυγούστου 2023 δρομείς του Συλλόγου Δρομέων Ιωαννίνων έλαβαν μέρος στον 9ο Αγώνα Δρόμου ΄΄ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ” στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας και στον 9ο Ορεινό Αγώνα ΄΄ Στην σκιά του Κριάκουρα΄΄ στα Θεδώριανα Άρτας.

9ος Αγώνας Δρόμου ΄΄ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ”

Στο αγώνισμα των 10,2χλμ συμμετείχαν οι:
Αρλέτος Θεόδωρος ο οποίος πετυχαίνοντας επίδοση 40:55 που τον κατατάσσει 7ο γενικής κατηγορίας και 1ο στην κατηγορία 50-59.
Μιχάλης Τσες με επίδοση 50:41 που τον κατατάσσει 23ο γενικής κατηγορίας και 5ο στην κατηγορία 60+.

Στο αγώνισμα των 5,1χλμ συμμετείχε ο Οδυσσέας Κουκέσης ο οποίος με επίδοση 20:31 κατέλαβε την 5η θέση στην γενική κατηγορία και την 2η στην κατηγορία 40 και άνω.

9ος Ορεινός Αγώνας ΄΄ Στην σκιά του Κριάκουρα΄΄

Φέτος η διοργάνωση περιελάμβανε δύο διαδρομές: 10 χλμ και 22 χλμ.

Οι αγώνες ήταν αφιερωμένοι στην αγαπημένη φίλη και συναθλήτρια Ελπίδα Γιώτη που τόσο άδικα μας άφησε τον Νοέμβριο του 2022 σε ηλικία 59 ετών. Η Ελπίδα ήταν αθλήτρια μεγάλων αποστάσεων του Συλλόγου Βετεράνων Άρτας με πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος οραματίστηκε, εμπνεύστηκε και τελικά με πολλές δυσκολίες πραγματοποίησε τον πρώτο αγώνα το 2014, έχοντας ως σκοπό οι αθλητές να γνωρίσουν τον τόπο της τα Τζουμέρκα και ειδικότερα τον τόπο καταγωγής της , τον τόπο που αγάπησε….. τα Θεοδώριανα Άρτας.

Τα μέλη του ΣΔ Ιωαννίνων όπως κάθε χρόνο έδωσαν το παρόν σ’ αυτή την μεγάλη Αθλητική Οργάνωση με πολύ καλές αγωνιστικές παρουσίες όπου ξεχώρισε η επίδοση του Μιχάλη Ράρρα στα 10χλμ ο οποίος κατέλαβε την 1η θέση στην γενική κατηγορία με επίδοση 58:10.


Ο ΣΔ Ιωαννίνων εύχεται στον σύζυγο της Ελπίδας και οργανωτή του αγώνα Χρήστο Μπαλτζώη να αντλεί δύναμη από το πάθος και την αγωνιστικότητα της Ελπίδας και κουράγιο σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής του.
Συγχαρητήρια στα μέλη του ΣΔΙ τα οποία συμμετέχουν αγωνιστικά σε αγώνες δρόμου και βουνού και την καλοκαιρινή περίοδο.
Read More »
Συμμετοχή του Συλλόγου Δρομέων Ιωαννίνων σε δύο αγώνες δρόμου Συμμετοχή του Συλλόγου Δρομέων Ιωαννίνων σε δύο αγώνες δρόμου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023 Rating: 5

Πρόγραμμα για την ενίσχυση μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες υλοποιεί η ΠΣτΕ

Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023
Πρόγραμμα για την ενίσχυση μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες υλοποιεί η ΠΣτΕ


Ενισχύονται με ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό σχολεία και υπηρεσίες για την υποστήριξη μαθητών ΑΜΕΑ ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός υπέγραψε την απόφαση ένταξης της Πράξης, «Πρόγραμμα ανάπτυξης και ενδυνάμωσης διεπιστημονικών συμβουλευτικών και υποστηρικτικών δομών και μαθησιακής υποστήριξης/ συνεκπαίδευσης μαθητών/ τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για την ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη στην εκπαίδευση» στο Πρόγραμμα «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027».

Μέσω της Πράξης, επιδιώκεται η στήριξη και ενίσχυση του θεσμού της συνεκπαίδευσης και η ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των μαθητών/τριών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν στα σχολεία γενικής αγωγής της Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η συμπερίληψη και η ισότιμη συμμετοχή όλων στο εκπαιδευτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΑμεΑ και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη και οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί, καθώς και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Ειδικότερα, μέσω της Πράξης επιτυγχάνεται η ενίσχυση σχολικών μονάδων, αλλά και Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., πρώην ΚΕ.ΣΥ.) με εκπαιδευτικούς και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως επίσης και με ειδικό βοηθητικό προσωπικό που υποστηρίζουν μαθητές ΑμεΑ και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες στη σχολική τάξη.

Υποστηρίζεται ακόμη η ανάπτυξη Σχολικών Δικτύων Εκπαίδευσης και Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) και η σύσταση και λειτουργία Επιτροπών Διαγνωστικής Υποστήριξης (ΕΔΥ) με την υποστήριξη ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί) για τη διαγνωστική εκπαιδευτική αξιολόγηση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών/τριών και την παραπομπή τους στα ΚΕΔΑΣΥ για γνωμάτευση όταν -παρά την υποστήριξη στο σχολείο τους- συνεχίζουν να έχουν δυσκολίες μάθησης ή συμπεριφοράς ή ένταξης στο σχολικό περιβάλλον.

Η διάρκεια υλοποίησης της Πράξης είναι από 01/08/2023 έως 31/12/2028. Καλύπτει δηλαδή τα σχολικά έτη: 2023-2024, 2024-2025, 2025-2026, 2026-2027 και 2027-2028. Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 4.558.466,92 ευρώ.

«Καθιερώσαμε τις Εβδομάδες Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία και δεσμευθήκαμε να κάνουμε τα πάντα ώστε το σύνθημα της εκστρατείας: «Όλοι Μαζί– Όλοι Ίσοι», να γίνει πράξη», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε:

«Ανταποκρινόμαστε στη δέσμευσή μας, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση και λειτουργία πενταετούς προγράμματος υποστήριξης μαθητών και μαθητριών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Με το πρόγραμμα ύψους 4.5 εκατ. ευρώ, θα προσληφθεί ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό για την ενίσχυση σχολείων και άλλων δομών, με στόχο την καλύτερη δυνατή ένταξη των μικρών μας φίλων στις σχολικές κοινότητες»
Read More »
Πρόγραμμα για την ενίσχυση μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες υλοποιεί η ΠΣτΕ Πρόγραμμα για την ενίσχυση μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες υλοποιεί η ΠΣτΕ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023 Rating: 5

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ κ.κ.ΤΙΤΟΥ.

Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023
ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ κ.κ.ΤΙΤΟΥ.Την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023 η Εκκλησία εόρτασε τη μνήμη των Αγίων ενδόξων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Τίτου. Κατά την ημέρα αυτή άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Τίτος.

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δονάτου την Πέμπτη παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτου, πλαισιωμένου από ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την Παρασκευή ανήμερα της εορτής τελέσθηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας ιερουργούντος του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτου συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο πρωτ/ρο π. Βελισσάριον και ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Προ της Απολύσεως διαβάστηκε η εγκύκλιος του Σεβ.Μητροπολίτου μας περί της παραιτήσεως του εκ της θέσεως του ως ενεργεία Μητροπολίτης.


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε ευχές από τις αρχές του τόπου, κληρικούς και πιστούς.

Τίτου, τοῦ Σεβασμιωτάτου καὶ θεοπροβλήτου Μητροπολίτου, τῆς Ἁγιωτάτης Μητροπόλεως Παραμυθίας, Φιλιατῶν, Γηρομερίου καὶ Πάργας, ὑπερτίμου καὶ ἐξάρχου πάσης Θεσπρωτίας, ἡμῶν δὲ Πατρὸς καὶ Ποιμενάρχου, πολλὰ τὰ ἔτη!Read More »
ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ κ.κ.ΤΙΤΟΥ. ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ κ.κ.ΤΙΤΟΥ. Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023 Rating: 5

Ευχαριστήριο προς Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Παραμυθιάς

Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023
Ευχαριστήριο προς Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Παραμυθιάς
Ο Δήμος Σουλίου ευχαριστεί θερμά το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Παραμυθιάς και τους άντρες του που ανταποκρίθηκαν άμεσα και με επιτυχία στην ανάγκη κατάσβεσης τριών εστιών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στην επικράτεια του Δήμου, υπό εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Read More »
Ευχαριστήριο προς Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Παραμυθιάς Ευχαριστήριο προς Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023 Rating: 5

Τέλος στην γραφειοκρατία: 200 Δήμοι έχουν ενταχθεί στο gov.gr -Τι αλλάζει για πολίτες και δημόσια διοίκηση

Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023
Τέλος στην γραφειοκρατία: 200 Δήμοι έχουν ενταχθεί στο gov.gr -Τι αλλάζει για πολίτες και δημόσια διοίκηση


Με την ένταξη των Δήμων Σοφάδων και Νότιας Κέρκυρας, 200 Δήμοι πλέον έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες στους δημότες τους, μέσα από το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον των Θυρίδων του gov.gr.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας αξιοποιούν τα ψηφιακά εργαλεία προς όφελος των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα εργάζονται προς την κατεύθυνση της μείωσης της γραφειοκρατίας και της ταχύτερης εξυπηρέτησης».

Τα πλεονεκτήματα του συστήματος της επικοινωνίας μέσα από ψηφιακές Θυρίδες είναι η επιτάχυνση και η απλοποίηση. Οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη του αιτήματός τους από την αίτηση μέχρι τη διεκπεραίωσή του. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα οφέλη και για τη Δημόσια Διοίκηση, καθώς καταπολεμάται η γραφειοκρατία και μειώνεται σημαντικά η διακίνηση εγγράφων σε έντυπη μορφή.

Τι αλλάζει για τους πολίτες:

● Οι πολίτες μπορούν, πλέον, να αιτούνται ψηφιακά μέσα από το gov.gr, υπηρεσίες που μέχρι σήμερα απαιτούσαν τη φυσική τους παρουσία, όπως η Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας ή η Άδεια Πολιτικού Γάμου.

● Η αίτηση πραγματοποιείται με απλό τρόπο: ο πολίτης συνδέεται με τους κωδικούς Taxisnet και υποβάλλει την αίτηση ηλεκτρονικά στον Δήμο που επιθυμεί. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το πιστοποιητικό/βεβαίωση αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη θυρίδα του πολίτη, ο οποίος ταυτόχρονα ειδοποιείται με SMS και email ώστε να αποθηκεύσει ή να εκτυπώσει το έγγραφο μέσω του my.gov.gr. Το αντίγραφο ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας (Κωδικός QR, Κωδικός ασφαλείας, Προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα) και μπορεί να προσκομιστεί για κάθε νόμιμη χρήση.

● Υπηρεσίες που μέχρι σήμερα ο πολίτης μπορούσε να τις αιτηθεί ηλεκτρονικά από τα ΚΕΠ, όπως για παράδειγμα ληξιαρχικές πράξεις πριν το 2013, πλέον εξυπηρετούνται απευθείας από τους Δήμους με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του χρόνου αναμονής για τον πολίτη και την ανάγκη μετάβασης τους σε ΚΕΠ, μειώνοντας ταυτόχρονα τον φόρτο εργασίας του ανθρωπίνου δυναμικού που τα στελεχώνει.

● Τέλος, υπηρεσίες που παρέχονται από τα ΚΕΠ με φυσική παρουσία οι οποίες απαιτούσαν δύο επισκέψεις (μία για την αίτηση και μία για την παραλαβή του πιστοποιητικού), πλέον εξυπηρετούνται σε μια επίσκεψη δεδομένου ότι το πιστοποιητικό αποστέλλεται ψηφιακά από τον Δήμο στην προσωπική Θυρίδα του πολίτη (my.gov.gr).

Τι αλλάζει για την δημόσια διοίκηση:

Για τα στελέχη των Δήμων, οι Θυρίδες του gov.gr προσφέρουν 4 βασικές λειτουργίες που εξοικονομούν χρόνο και προσφέρουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα

● Υποδοχή και διεκπεραίωση αιτήσεων δημοτών από το gov.gr, με απάντηση στη Θυρίδα του πολίτη.
● Έκδοση πιστοποιητικών αρμοδιότητας των Δήμων χωρίς την ανάγκη φυσικών ή ηλεκτρονικών υπογραφών και σφραγίδων του Δήμου. Τα πιστοποιητικά αυτά έχουν τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του gov.gr, είναι έγκυρα σε φυσική αλλά και σε ψηφιακή μορφή και είναι υποχρεωτικά αποδεκτά από τη Δημόσια Διοίκηση και από τους ιδιωτικούς φορείς.
● Αυτεπάγγελτη αναζήτηση και έκδοση πιστοποιητικών που είναι απαραίτητα σε διαδικασίες των Δήμων, ετσι ώστε να μην ζητείται η προσκόμιση τους από τους πολίτες.
● Υποδοχή αιτήσεων μέσω των ΚΕΠ της χώρας με απάντηση στη Θυρίδα του πολίτη.

Μέχρι σήμερα, οι Δήμοι έχουν εξυπηρετήσει 226.939 υποθέσεις των δημοτών τους, μέσω των Θυρίδων του gov.gr. Συγκεκριμένα:
● 174.362 υποθέσεις, κατόπιν αίτησης του πολίτη από το gov.gr προς τον Δήμο.
● 15.966 υποθέσεις με χρήση των Θυρίδων για online έκδοση πιστοποιητικού κατά την αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη σε υπηρεσία του Δήμου
● 36.611 υποθέσεις, κατόπιν αίτησης του πολίτη σε ΚΕΠ προς τον Δήμο, με χρήση των θυρίδων gov.gr

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τους Δήμους που έχουν ενταχθεί στο gov.gr στον παρακάτω σύνδεσμο: https://aitiseis-dhmoi.services.gov.gr/dhmoi/.

Με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, σταδιακά θα ψηφιοποιούνται νέες διαδικασίες οι οποίες και θα εντάσσονται στις Θυρίδες.

Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η διαχείριση των υπηρεσιών γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), με την υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/ellada/telos-stin-grafeiokratia-200-dimoi-ehoyn-entahthei-sto-gov?fbclid=IwAR3sn5kePtRX-gQh1fLhI-j4UmpJVkt7RyO8TURM41jbzhNu6MWpwxehtM8">Τέλος στην γραφειοκρατία: 200 Δήμοι έχουν ενταχθεί στο gov.gr -Τι αλλάζει για πολίτες και δημόσια διοίκηση - iefimerida.gr</a></p>
Read More »
Τέλος στην γραφειοκρατία: 200 Δήμοι έχουν ενταχθεί στο gov.gr -Τι αλλάζει για πολίτες και δημόσια διοίκηση Τέλος στην γραφειοκρατία: 200 Δήμοι έχουν ενταχθεί στο gov.gr -Τι αλλάζει για πολίτες και δημόσια διοίκηση Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023 Rating: 5

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Άννας Στεργίου «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός»

Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023
Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Άννας Στεργίου «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός»


Η κλιματική κρίση, οι καταστροφικές πυρκαγιές, η νέα γεωπολιτική σκακιέρα, η πράσινη ενέργεια, η ψηφιακή δημοκρατία, η ψηφιακή (αν-)ισότητα, οι κλιματικοί πρόσφυγες και το νέο εργασιακό στρώμα των Ψηφιακών Νομάδων, συζητήθηκαν εκτενώς στον Πολιτιστικό πολυχώρο Πάνθεον, στην Ηγουμενίτσα.
Αφορμή στάθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός» της Άννας Στεργίου, Msc Κοινωνιολογίας, δημοσιογράφου και συγγραφέα, η οποία ήταν κι υποψήφια βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις διπλές εκλογές του 2023.
Στην κατάμεστη αίθουσα, ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από την Βάσω Γκόρου, δημοσιογράφο στην ΕΡΤ κι ακολούθησε συζήτηση από υψηλόβαθμα στελέχη από τον χώρο της πολιτικής.
Η εκδήλωση για το βιβλίο ήταν αφιερωμένη στον πατέρα της συγγραφέως, Γιάννη Στεργίου, ηλεκτρολόγο, μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη, δραστήριο μέλος της ηπειρώτικης αποδημίας, καθώς συμπληρώθηκαν την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023 ακριβώς 20 χρόνια από τον θάνατό του.
Διοργανωτές ήταν το βιβλιοπωλείο Μητσέλου κι οι εκδόσεις Κομνηνός.

Η γλώσσα, τα νέα επιστημονικά εργαλεία και η πολιτική
Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κι ομότιμος καθηγητής, Γεώργιος Δ. Καψάλης μίλησε για τη φιλία που τον συνδέει με την Άννα Στεργίου από τα χρόνια που η ίδια εργαζόταν στην Ελευθεροτυπία κι υποστήριξε ότι οι όροι «Δίδυμος Καπιταλισμός» ή «Δίδυμη Μετάβαση» είναι «οι διπλές παρεμβάσεις που οδηγούν στον μετασχηματισμό της κοινωνίας». Αναφέρθηκε διεξοδικά στη θεματολογία του βιβλίου κι υποστήριξε πως «είναι γραμμένο σε μία γλώσσα που διακρίνεται για τη σαφήνειά της, για την καθαρότητά της, για την εξαιρετική δομή της». Σημείωσε ότι παρότι η συγγραφέας χρησιμοποιεί πολλά παραδείγματα από την ελληνική πραγματικότητα, αρκετές από τις προσεγγίσεις της αφορούν στο ευρύτερο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον. Υποστήριξε πως ενώ δεν κρύβει την πολιτική της ταυτότητα στο βιβλίο χρησιμοποιεί ακαδημαϊκά εργαλεία ανάγνωσης και διέπεται από «δημοκρατικό πνεύμα ανοιχτών οριζόντων».
Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων κι εκπαιδευτικός, Άκης Κατσούλας υποστήριξε ότι η συγγραφέας εμπλουτίζει το λεξιλόγιο της Κοινωνιολογίας με τη χρήση και νέων εννοιολογικών εργαλείων για την ανάγνωση της πολυπλοκότητας της σημερινής κοινωνίας. Σημείωσε πως στον αντίποδα άλλων λογικών, που στοχεύουν «στην εξουδετέρωση του ατόμου και στην αδρανοποίησή του» η Άννα Στεργίου επιχειρεί, όπως οι κλασικοί της Κοινωνιολογίας να κινητοποιήσει τον άνθρωπο για την ανάπτυξη πολιτικής δράσης. Χαρακτήρισε τη συγγραφέα «σκαπανέα – κοινωνιολόγο» κι υποστήριξε ότι η αυθεντική φωνή της ενώ έχει ιδεολογική ταυτότητα, παράγει νέα επιστημονική γνώση στον χώρο της Κοινωνιολογίας.


Ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δικηγόρος, Αλέκος Αυλωνίτης αναφέρθηκε και στο προηγούμενο βιβλιογραφικό έργο της αγαπητής του φίλης και συγγραφέως Άννας Στεργίου κι υποστήριξε ότι «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός» είναι απολύτως επίκαιρο βιβλίο λόγω των όσων συμβαίνουν στη χώρα μας και στο ευρύτερο περιβάλλον. Σημείωσε ότι ως νομικός διαπίστωσε ότι επείγουν αλλαγές στην περιβαλλοντική, οικονομική και ψηφιακή νομοθεσία κι υποστήριξε ότι το βιβλίο λύνει απορίες αλλά ανοίγει πάρα πολλά ζητήματα και σε επίπεδο πολιτικής.
Χαρακτήρισε το βιβλίο «εύληπτο» κι υποστήριξε πως διαβάζοντας το, προβληματίστηκε για το πώς έρημα χωριά και της Ηπείρου αλλά και της γενέτειράς του της Κέρκυρας μπορούν να ζωντανέψουν μέσα από το νέο κοινωνικό στρώμα των Ψηφιακών Νομάδων. Αναφέρθηκε στον ζήτημα της ψηφιακής παρακολούθησης και στα νέα κοινωνικά κινήματα σε ό, τι αφορά στην ελεύθερη χρήση των παραλιών σε τοπικό επίπεδο αλλά και στη νέα γεωπολιτική σκακιέρα, που διαμορφώνεται από τις κορυφαίες αλλαγές στο πεδίο της ενέργειας και της ψηφιακής τεχνολογίας. Υποστήριξε ότι παρά την ιδεολογική της ταυτότητα η Άννα Στεργίου δεν παύει ν΄ασκεί κριτική ακόμη και σε σοσιαλιστικά καθεστώτα, για το Τσέρνομπιλ ή για το κυνήγι των σπουργιτιών επί Μάο.

Ο «ιδεότυπος» του «Δίδυμου Καπιταλισμού»
Η συγγραφέας, Άννα Στεργίου αφιέρωσε το βιβλίο στον πατέρα της, ο οποίος ήταν παθιασμένος ηλεκτρολόγος αλλά αγωνιζόταν και για το φυσικό περιβάλλον κι εξήγησε πως αυτό το βιβλίο είναι απόρροια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με διευθυντή τον Γιάννη Μανιάτη. Σημείωσε πως παρότι χρησιμοποιεί τη μαρξιστική μεθοδολογία ανάλυσης «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός» αποτελεί έναν δικό της «Ιδεότυπο», δανειζόμενη στοιχεία κι από τον αστό κοινωνιολόγο Μαξ Βέμπερ δηλαδή ένα νέο κοινωνιολογικό, εννοιολογικό καλούπι, για να περιγράψει τη δίδυμη όψη του μετασχηματισμού της σύγχρονης κοινωνίας.
Η Θεσπρωτή συγγραφέας αναφέρθηκε στη σημασία της επιστήμης της Κοινωνιολογίας, η οποία είναι παραγκωνισμένη στην πράξη στην ελληνική κοινωνία. Επικεντρώθηκε στην προετοιμασία που θα πρέπει να γίνει στις δομές και την Πολιτική Προστασία σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης κι αυτοδιοίκησης αλλά και στην Κοινωνία των Πολιτών, ώστε οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιακής τεχνολογίας να ελαχιστοποιηθούν, διότι θίγονται έντονα και πολυεπίπεδα οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί. Υποστήριξε ότι έρχονται νέα υλικά, αλλάζει ο τρόπος στην γεωργική και βιομηχανική παραγωγή, δημιουργούνται νέες συνθήκες στις μεταφορές, με ποδηλατόδρομους, ηλεκτρικά πατίνια, διαμοιρασμό αυτοκινήτων κ.ά.
Σημείωσε πως έρχονται μεγάλες αλλαγές και στη χώρα μας λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων, των πυρκαγιών και της ξηρασίας κι υποστήριξε πως τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών με κλιματικούς πρόσφυγες και απομακρυσμένους εργαζόμενους λόγω της ψηφιακής τεχνολογίας. Αναφέρθηκε στο νέο εργατικό δυναμικό των ρομπότ, που πετά εκτός αγοράς εργασίας το ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό. Ταυτόχρονα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ορθολογική διαχείριση του πόσιμου νερού και κυρίως των προσπαθειών από την πλευρά της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίησή του.

Ισχυρές παρουσίες
Ζητήματα για τις ανισότητες, την περιβαλλοντική νομοθεσία, τη χωροθέτηση των ΑΠΕ, την ψηφιακή ισότητα και την ψηφιακή δημοκρατία αλλά και γεωπολιτικής στην Ευρώπη και τον κόσμο, όταν πήραν στο τέλος τον λόγο, ο υποψήφιος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Τζουμάκας, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Μερόπη Τζούφη, ο υποψήφιος περιφερειάρχης και τέως βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Γιάννης Στέφος.
Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο υποψήφιος δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Παναγιώτης Νταής κι ο υποψήφιος δήμαρχος Φιλιατών, Βασίλης Τζίγκος, το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αθηνά Ιωάννου, ο νυν γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ηλίας Φωτίου ο πρώην νομάρχης Νίκος Τσώνης, ο πρώην δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Ανδρέας Νταής, ο πρώην πρόεδρος της παλαιάς κοινότητας Πέρδικας, Κώστας Λαλάς, ο τέως γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Θωμάς Δημητρίου αλλά και πλήθος υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, η πρόεδρος του συλλόγου Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου, «Το Κούγκι», Λίλιαν Παπαδοπούλου κ.ά.
Read More »
Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Άννας Στεργίου «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός» Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Άννας Στεργίου «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός» Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023 Rating: 5

Απάντηση Λώλου σε Νταή για το ΕΙΝ και το Τσιπουρίκι

Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023
Απάντηση Λώλου σε Νταή για το ΕΙΝ και το ΤσιπουρίκιΟ κ. Νταής εξακολουθεί να επιβεβαιώνει την άγνοιά του για τα τεκταινόμενα στο Δήμο Ηγουμενίτσας.
Το έργο μετατροπής του ΕΙΝ σε πολιτιστικό πολυχώρο εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ στις 07-06-2019 και στη συνέχεια στο πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ στις 08-06-2020, έχοντας τις σχετικές εγκρίσεις και λαμβάνοντας τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις.
Για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε και τη νομιμοποίηση των γενομένων διαχρονικά πρόσθετων παρεμβάσεων με οικοδομική άδεια του 1970, δρομολογήθηκε η επίλυσή του στο αμέσως επόμενο διάστημα, υπό τη διαρκή παρακολούθηση των υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Το ίδιο συμβαίνει και με το έργο κατασκευής του θεάτρου στο Τσιπουρίκι, που άρχισε το μακρινό 2011 και βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και για το οποίο διευθετούνται τα τελευταία τεχνικά προβλήματα με πρωτοβουλίες και πάλι της παρούσης Δημοτικής Αρχής.
Τα υπόλοιπα που αναφέρονται στην ανακοίνωση του κ. Νταή είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα που δεν θα ακολουθήσουμε.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Ιωάννης Λώλος
Επικεφαλής του Συνδυασμού «Δύναμη Προοπτικής»
Read More »
Απάντηση Λώλου σε Νταή για το ΕΙΝ και το Τσιπουρίκι Απάντηση Λώλου σε Νταή για το ΕΙΝ και το Τσιπουρίκι Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023 Rating: 5

Δεκτή από την ΔΙΣ η παραίτηση Τίτου

Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023
Δεκτή από την ΔΙΣ η παραίτηση ΤίτουΣυνήλθε επί διήμερο, την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε αποδεκτές τις υποβληθείσες παραιτήσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτου και Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου, εκφράζοντας την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες Της για όσα οι πολιοί Ιεράρχες προσέφεραν υπέρ της Εκκλησίας του Χριστού. Επίσης έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού εκ της θέσεως του Βοηθού Επισκόπου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Read More »
Δεκτή από την ΔΙΣ η παραίτηση Τίτου Δεκτή από την ΔΙΣ η παραίτηση Τίτου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023 Rating: 5

Ανδρέας Μπολότσης | Γιατι δεν συμμετέχω στις εκλογές. Υποστήριξη στον συνδυασμό ΝΑΙ, του Θανάση Ντάνη.

Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023
Ανδρέας Μπολότσης | Γιατι δεν συμμετέχω στις εκλογές. Υποστήριξη στον συνδυασμό ΝΑΙ, του Θανάση Ντάνη.Οι εκλογές είναι γιορτή τής δημοκρατίας του πιο δικαίου πολιτεύματος, που γεννήθηκε εδώ στην πατρίδα μας.
Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη δεν θα είμαι υποψήφιος, λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων. θελω να ευχαριστήσω θερμά τους εκατοντάδες Συνδημότες και φίλους , που με παρότρυναν να Κατέβω ως υποψήφιος.
Προφανώς και στηρίζω την υποψηφιότητα του ΘΑΝΑΣΗ ΝΤΑΝΗ , ενός ανθρώπου ικανού, για το αξίωμα του Δημάρχου του δήμου Σουλίου , επικεφαλή του συνδυασμού ΝΑΙ ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ
« Ενός συνδυασμού όπου η νέα γενιά, με ιδέες και διάθεση, ενώνει τις δυνάμεις της με έμπειρα στελέχη της αυτοδιοίκησης, των οποίων οι γνώσεις είναι αναμφισβήτητα πολύτιμες, με ένα και μοναδικό στόχο μέσα από αυτό το συγκερασμό, το Δήμο Σουλίου που μας αξίζει. Σύγχρονο, λειτουργικό, αποτελεσματικό, με κοινωνικό και πολιτιστικό πρόσημο, που βελτιώνει την καθημερινότητα μας.
Με αγάπη για τον τόπο μας και σεβασμό σε όλους ανεξαιρέτως τους δημότες.»

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΟΛΟΤΣΗΣ
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
25/08/2023
Read More »
Ανδρέας Μπολότσης | Γιατι δεν συμμετέχω στις εκλογές. Υποστήριξη στον συνδυασμό ΝΑΙ, του Θανάση Ντάνη. Ανδρέας Μπολότσης | Γιατι δεν συμμετέχω στις εκλογές. Υποστήριξη στον συνδυασμό ΝΑΙ, του Θανάση Ντάνη. Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023 Rating: 5

Δήλωση του Φάνη Μπελλου για την συμμετοχή του στον συνδυασμό ΔΗΜΟΣ του Γιάννη Καραγιάννη

Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023
Δήλωση του Φάνη Μπελλου για την συμμετοχή του στον συνδυασμό ΔΗΜΟΣ του Γιάννη ΚαραγιάννηΑπό την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου του 2019, εμπιστευτήκαμε ένα νέο πρόσωπο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Γιάννη Καραγιάννη, προκειμένου να ηγηθεί στη διεκδίκηση της Δημαρχίας του Δήμου Σουλίου.
Αντίστοιχη και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη έδειξε κι εκείνος στο πρόσωπο πολλών από εμάς, τους “παλιούς” στο χώρο, για το οποίο και τον ευχαριστώ προσωπικά. Οι θέσεις ευθύνης που ανέλαβα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της Δημοτικής Αρχής, ήταν σε τομείς δύσκολους, νευραλγικούς και “πολιτικά επικίνδυνους”.
Μου δόθηκε “χώρος” και “ελευθερία” να κινηθώ κατά την κρίση που απέκτησα με την μακρόχρονη εμπειρία μου στα κοινά, αλλά πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με ανθρώπους άξιους, δυναμικούς που μοιράζονταν μαζί μου εξαρχής την ίδια αγάπη για τον τόπο.
Την ανανέωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ εμού, των ανθρώπων του συνδυασμού αλλά και του ίδιου του Γιάννη επισφραγίζω σήμερα, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου στο πλευρό του. Τον ευχαριστώ και πάλι, θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των συμπολιτών μου, ζητώ τη στήριξη όλων όσων πιστεύουν στο έργο μας και υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω να υπηρετώ τον τόπο με τον ίδιο ζήλο για την επόμενη μέρα του Δήμου.
Συνεχίζουμε μαζί…
Read More »
Δήλωση του Φάνη Μπελλου για την συμμετοχή του στον συνδυασμό ΔΗΜΟΣ του Γιάννη Καραγιάννη Δήλωση του Φάνη Μπελλου για την συμμετοχή του στον συνδυασμό ΔΗΜΟΣ του Γιάννη Καραγιάννη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023 Rating: 5

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ.... - 5. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ…

Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ.... - 5. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ…Ο Δήμος Σουλίου, από το Νοέμβριο του 2020, για την άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση φυσικών φαινομένων, καθώς και για την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους, έχει συντάξει, σύμφωνα πάντα με τα οριζόμενα στο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, τα κάτωθι:
Σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από εκδήλωση σεισμών.
Σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ» για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών.
Σχέδιο «ΔΑΡΔΑΝΟΣ» για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Όμως ας δούμε και τι χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε και πως:

COVID-19:
Συνεχής και άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από την ημέρα εμφάνισης του 1ου κρούσματος στο Δήμο έως και σήμερα.
Άμεσες απολυμάνσεις σχολείων, Κέντρου Υγείας, υπαίθριων χώρων δημοτικής ευθύνης και κτιρίων, κάδων σκουπιδιών κλπ, όποτε και όσες φορές παρέστη ανάγκη.
Άμεση προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας και ιατροτεχνικού εξοπλισμού, για όλους τους εργαζόμενους του Δήμου και ειδικά για τους εργαζόμενους στο Βοήθεια στο Σπίτι.
Προμήθεια μασκών σε συνεργασία με τοπική βιοτεχνία για όλους τους μαθητές των σχολείων και ενίσχυση σχολικών μονάδων με προσωπικό καθαριότητας.
Προμήθεια TABLET για τις ανάγκες τηλεεκπαίδευσης μαθητών των σχολείων του Δήμου που δεν διέθεταν υλικοτεχνική υποδομή, έπειτα από εισήγηση των διευθυντών και αξιολόγηση των σχετικών αναγκών.
Καθολική εφαρμογή του πρωτοκόλλου προστασίας του πολίτη και των εργαζομένων σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου.
Προμήθεια 2 επιβατικών οχημάτων για τη μετακίνηση των εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι.

Σε ότι αφορά τα έκτακτα φαινόμενα και βάσει πρωτοκόλλου Πολιτικής Προστασίας:
Άμεση παρουσία της ομάδας Πολιτικής Προστασίας και των Υπηρεσιών του Δήμου για παροχή βοήθειας, προσωρινή αποκατάσταση κατοικιών, επιχειρήσεων και οδικού δικτύου.
Άμεση καταγραφή των πληγεισών κατοικιών και επιχειρήσεων από τις Υπηρεσίες του Δήμου.
Άμεση κινητοποίηση για την παρουσία κλιμακίων της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Β.Ε.) και χαρακτηρισμός καταλληλότητας των ήδη καταγεγραμμένων πληγέντων κατοικιών και επιχειρήσεων, όπου απαιτήθηκε.
Άμεση κήρυξη των πληγέντων κοινοτήτων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Συνεχής παροχή διευκρινήσεων και βοήθειας στους πληγέντες από τις Υπηρεσίες του Δήμου και κίνηση όλων των διαδικασιών, καθ' υπόδειξη της κεντρικής διοίκησης, για την αποκατάσταση κατοικιών και επιχειρήσεων και καταβολής αποζημιώσεων.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 (δυστυχώς σε συνδυασμό με COVID-19):
Άμεση φιλοξενία οικογενειών που οι οικίες τους κρίθηκαν ακατάλληλες, με επίταξη καταλυμάτων της περιοχής και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης για όλη τη διάρκεια της φιλοξενίας.
Εξασφάλιση προκατασκευασμένων καταλυμάτων για μακροχρόνια διαβίωση των πληγέντων που οι επισκευές των κατοικιών τους απαιτούσαν παραπάνω χρόνο.
Καταβολή αποζημιώσεων ύψους 250.000€ περίπου από το Δήμο, στους δικαιούχους των οποίων είχαν υποστεί ζημιές οι κατοικίες τους. Οι επιχειρήσεις βάσει οδηγίας της κεντρικής διοίκησης αποζημιώθηκαν από την περιφέρεια.

ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022:
Αποκαταστάσεις οδικού δικτύου με άμεση σύνταξη μελέτης (συνολικού προϋπολογισμού 150.000€) για δημοπράτηση δύο επιμέρους έργων που κάλυπταν τις ανάγκες αποκατάστασης, όπου απαιτήθηκε (Κοινότητες Χρυσαυγής, Προδρομίου, Κουκουλιών, Γαρδικίου και Χόικας).

ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023:
Κίνηση όλων των διαδικασιών καθ' υπόδειξη της κεντρικής διοίκησης για τη διαδικασία αποκατάστασης και καταβολής αποζημιώσεων, από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Β.Ε.).

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η προμήθεια δύο (2) νέων οχημάτων για τις ανάγκες Πολιτικής Προστασίας και αλατοδιανομέων για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου του Δήμου κατά τους χειμερινούς μήνες.Αυτονόητα όλα τα παραπάνω θα πει κανείς, αλλά απαιτούν οργάνωση, αφοσίωση, συντονισμό και προσπάθεια από όλους.
Read More »
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ.... - 5. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ… ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ.... - 5. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ… Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023 Rating: 5

Καταγγέλλουν τον πρόεδρο της Τ.Κ. Παραμυθιάς για παρεμβάσεις σε παραδοσιακό ιδιόκτητο οίκημα

Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023
Καταγγέλλουν τον πρόεδρο της Τ.Κ. Παραμυθιάς για παρεμβάσεις σε παραδοσιακό ιδιόκτητο οίκημαΚαλλιτεχνικές ανησυχίες είχε ο Προέδρος της Τοπικής Κοινότητας Παραμυθιάς κ. Γεώργιος Καλόγηρος, σε “ξένα χωράφια”.
Συγκεκριμένα χωρίς να μας ενημερώσει, έβαψε άσπρο, τον μισο τοίχο από το παραδοσιακό μας οίκημα στο Ιστορικό Κέντρο Παραμυθιάς.
Το οίκημα αυτό, εκτός που για εμάς είναι ανεκτίμητης συναισθηματική αξίας γιατί ήταν το “Καλατζίδικο” του πατέρα μας, ήταν ενταγμένο αισθητικά στην εικόνα του ιστορικού κέντρου. Με την κληματαριά (την οποία έκοψαν αυθαίρετα κάποια στιγμή), να καλύπτει τα κεραμίδια και να διακοσμεί την πρόσοψη με την φυσική πατίνα του χρόνου στο χρώμα του.
Θεωρούμε πως αυτή η αυθαίρετη παρέμβαση κατέστρεψε την εικόνα του οικήματος.
Σε ερώτηση – παρατήρηση μας γιατί προέβη σε αυτήν την ενέργεια αυτοβούλως, απολογήθηκε και ζήτησε συγνώμη με την θρασύτατη φράση “δεν έγινε και τίποτα δεν σκότωσα και κανένα άνθρωπο”.

Κώστας Αλιγιάννης
Φωτούλα Αλιγιάννη
Read More »
Καταγγέλλουν τον πρόεδρο της Τ.Κ. Παραμυθιάς για παρεμβάσεις σε παραδοσιακό ιδιόκτητο οίκημα Καταγγέλλουν τον πρόεδρο της Τ.Κ. Παραμυθιάς για παρεμβάσεις σε παραδοσιακό ιδιόκτητο οίκημα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023 Rating: 5

Ο Αθόρυβος και Ταπεινός Μητροπολίτης Παραμυθίας κος κος Τίτος | Γράφει ο Κυριάκος Τσόδουλος

Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023
Ο Αθόρυβος και Ταπεινός Μητροπολίτης Παραμυθίας κος κος Τίτος | Γράφει ο Κυριάκος ΤσόδουλοςΜετά ἀπό περίπου μισό αιώνα (τεσσαράκοντα ἐννέα χρόνια), ὁ πολιός καί σεβαστός Μητροπολίτης μας κος κος Τίτος, περνᾶ πλέον στήν ἱστορία. Μετά ἀπό σαράντα ἐννέα χρόνια ἐνεργούς ποιμαντορίας στήν ἱστορική μας Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατῶν καί Γηρομερίου ἐπαρχία τῶν Νέων Χωρών, ὁ Μητροπολίτης μας ὑπέβαλλε τήν παραίτησή του στήν Ἱερά Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος.
Ἦταν στίς 17 Ιουλίου τοῦ 1974, ὅταν ὁ Ἱεροκήρυξ Τίτος, κατά κόσμος Σωτήριος Παπανάκος, ἐξελέγη ἀπό τήν Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος Μητροπολίτης τῆς ἱστορικῆς καί παλαιφάτου Μητροπόλεως Παραμυθίας στήν εὔανδρο καί ἡρωϊκή Ἤπειρο. Μέ τήν ἐνθρόνισή του, ἔθεσε τάς χείρας του ἐπί τοῦ ἀρότρου, ὥστε νά ὀργώσει στό γεώργιον τοῦ Κυρίου, σπέρνοντας παντού τόν λόγο τοῦ Θεοῦ καί τήν διδασκαλία τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας.
Σέ ὅλα αὐτά αὐτά τά χρόνια, ὁ Σεπτός Ποιμενάρχης μας, χωρίς νά νοιαστεί κόπους καί θυσίες, δίχως νά δώσει «ὕπνον τοῖς βλεφάροις αὐτοῦ» ὀργανώνει, ὀργώνει, κηρύττει, λειτουργεῖ, χειροτονεῖ.
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κος κος Τίτος, ἄν καί δέν καταγόταν ἀπό τήν Ἤπειρο, ἄν καί ἡ ἕδρα τῆς Μητροπόλεως του δέν ἦταν κάποια μεγάλη πόλη μέ πληθυσμό, ἐν τοῦτοις ἀγάπησε τόν τόπο, ἀναδεικνύοντάς τον καί προβάλλοντάς τον σέ ὅλη τήν Ἑλλάδα καί ὄχι μόνο.
Φιλακόλουθος, ἄνθρωπος τῆς Λειτουργίας καί τοῦ κηρύγματος, τιμοῦσε μέ κάθε τρόπο τούς τοπικούς Ἁγίους ὅπως τόν Ἅγιο Δονάτο Ἐπίσκοπο Εὐροίας, τόν Ἅγιο Νεομάρτυρα Ἀναστάσιο τόν ἐκ Παραμυθίας, τόν Ὅσιο Νείλο τόν Ἡγιασμένο, τόν Ἅγιο Διάδοχο Ἐπίσκοπο Φωτικῆς, καί τόν Ἅγιο Ἀναστάσιο τόν ἐξ Ἁγίου Βλασίου τόν Γουναρά. Ιδιαίτερη δε μνεία πρέπει να γίνει στην εκ βάθρων θεμελίωση της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Πούντας, αναδεικνύοντας την ως άνω Ιερά Μονή καταφύγιο κάθε απλού ανθρώπου.
Ὅλα αὐτά τἀ χρόνια τῆς ποιμαντορίας του, νιώθαμε ὅτι μᾶς κρατοῦσε στήν αγκαλιά του, μιά ἀγκαλιά μεγάλη γιά ὅλο τό ποίμνιο πού τόν ἐμπιστεύτηκε ὁ Θεός καί ἡ Ἐκκλησία Του. Αὐστηρός ὅπου καί ὅπως ἔπρεπε, χωρίς ὅμως αὐταρχικότητα καί ἐπιβολή, παρά μόνο σκορπῶντας παντοῦ ἀγάπη, ἐλευθερία καί σεβασμό.
Ὅλα αὐτά τά χρόνια ὁ σεπτός μας Ποιμενάρχης, χωρίς νά χάσει τίποτα ἀπό τό Ἀρχιερατικό του ἀξίωμα, ἦταν σέ ὅλη τήν πορεία του ἁπλός, συνετός, καταδεκτικός. Μιλοῦσε μέ ὅλους τό ἴδιο,εἴτε ἦταν κάποιος πτυχιούχος εἴτε ἕνας ἁπλός ἄνθρωπος. Σεμνοπρεπής, Ἱεροπρεπής, ἀρχοντικός, καί μεγαλόπρεπος, εἴτε χοροστατοῦσε, εἴτε λειτουργοῦσε.
Ἡ κάθε Ἀρχιερατική του παράσταση ἦταν μία μυσταγωγία, μεταφέροντάς μας σέ παλαιούς Ἀρχιερείς μέ ἰδιαίτερη στόφα πού σήμερα τείνει νά χαθεῖ.
Παλαιός Ἱεροκήρυξ ἔχοντας τήν ἐμπειρία τοῦ Ἄμβωνος, συνέχισε καί στήν Παραμυθιά νά κηρύττει κατά τήν παρουσία του σέ Ναούς τῆς Μητροπόλεως, σέ Μέσα Γενικῆς Ἐνημερώσεως, ὅπως Ραδιόφωνα, καί σέ ὀργανωμένες ὁμιλίες σέ αἴθουσες τῶν Ἱερῶν Ναῶν, σαγηνεύοντας πάντοτε με τόν μεστό καί θεολογικό λόγο τό ἀκροατήριο καί τούς πιστούς. Ιδιαίτερη μέριμνα του ήταν η δημιουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως, ένα μέσο επικοινωνίας προσβάσιμο σε όλους, που λειτουργεί ως βάλσαμο και απαλύνει αρκετές φορές τον πόνο των ψυχών κηρύττοντας το λόγο του Κυρίου. Γιά τόν Μητροπολίτη μας, πλέον πρώην, Παραμυθίας κος κος Τίτο, θά μποροῦσαμε νά ποῦμε πολλά καθώς ἡ συναναστροφή μου μαζί του ἦταν μεγάλη καί ἀρκετά στενή. Θά μπορούῦσα νά ἀναφέρω πολλά περιστατικά ἀπό τήν ἐπαφή μας, ἀπό τόν τρόπο πού διοικοῦσε, ἀπό τόν τρόπο πού λειτουργοῦσε καί μιλοῦσε, ἀλλά δέν θά τό κάνω, γιατί ξέρω ὅτι θά προσκρούσω στό ταπεινό τοῦ χαρακτήρος του. Αὐτό πού θά μποροῦσα νά πῶ εἶναι ἕνα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, γιά ὅλα ὅσα ἔχει προσφέρει στήν Μητρόπολή μας καί στόν εὐλογημένο καί ἡρωϊκό τόπο μας. Γιά ὅλους ἐμᾶς, θά συνεχίζει νά εἶναι στήν καρδιά μας καί πάντοτε θά τόν περιβάλλουμε μέ τήν ἀγάπη, τήν στοργή καί τήν ἀφοσίωσή μας στό πρόσωπο του, πιστεύοντας ὅτι καί ὁ διάδοχός του πού θά ἀποτελεῖ γιά μᾶς τόν νέο ποιμένα μας, θά δείξει τόν ἀπαιτούμενο σεβασμό στόν καταξιωμένο καί ἑδραιωμένο στήν καρδιά μας, Μητροπολίτη πρώην Παραμυθίας Τίτο.
Σεβασμιώτατε, ὁ Θεός νά σᾶς χαρίζει ὑγεία, δύναμη, ὥστε τό ὑπόλοιπο τῆς ζωῆς σας πού θά τό περάσετε μακριά ἀπό τίς εὐθύνες τῆς διοικήσεως, ἐν μετανοίᾳ, ὥστε ὅταν ἔρθει ἡ εὐλογημένη ἐκείνη ὥρα καί παρουσιαστεῖτε ἐνώπιον τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ νά ἀκούσετε ἀπό τό ἀδέκαστο στόμα τοῦ Δικαιοκρίτου Κυρίου μας τό: «Εὔ δούλε ἀγαθέ καί πιστέ. Ἐπί ὀλίγα ἦς πιστός ἐπί πολλῶν σέ καταστήσω. Εἴσελθε εἰς τήν χαράν τοῦ Κυρίου σου».

Μέ τιμή καί σεβασμό,
Κυριάκος Τσόδουλος.
Ἐκπαιδευτικός.
Read More »
Ο Αθόρυβος και Ταπεινός Μητροπολίτης Παραμυθίας κος κος Τίτος | Γράφει ο Κυριάκος Τσόδουλος Ο Αθόρυβος και Ταπεινός Μητροπολίτης Παραμυθίας κος κος Τίτος | Γράφει ο Κυριάκος Τσόδουλος Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023 Rating: 5

Η Τ.Ε. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ για την σύναξη Γκατζογίαννη στον ΛΙΑ

Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023
Η Τ.Ε. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ για την σύναξη Γκατζογίαννη στον ΛΙΑΣτις 23/08/2023 για μια ακόμη φορά ο γνωστός συνεργάτη της ΣΙΑ Νίκολας Γκέιτζ, κατά κόσμο Νίκος Γκατζογιάννης ξανακτύπησε. Όχι μόνος, αλλά με παρέα τον Αντώνη Σαμαρά πρώην Πρωθυπουργό, κυβερνητικούς εκπροσώπους, βουλευτές και ευρωβουλευτές της ΝΔ αλλά και εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης του νομού Θεσπρωτίας, στηρίγματα της ΝΔ.

Ακούσαμε πάλι τις γνωστές δηλώσεις περί ολοκληρωτισμού… εξισώνοντας τον κομμουνισμό με το τέρας του φασισμού που είναι το παιδί του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος το οποίο όλοι τους μαζί το υπερασπίζονται.

Όσα ψέματα και αν χρησιμοποιήσουν στα βιβλία τους, όσο μελάνι και αν ρίξουν όσες αντίστοιχες αποφάσεις πάρουν στην ΕΕ, δεν θα μπορέσουν να σβήσουν την ιστορική αλήθεια, ότι το χώμα της Μουργκάνας του «Μικρού Γράμμου» είναι ποτισμένο με το αίμα αυτών που πάλεψαν τους φασίστες. Ότι η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ραϊχσταγκ αποτελεί άσβεστο μάρτυρα για το ποιος εξολόθρευσε το ναζισμό. Ότι την ιστορία την γράψανε και την γράφουν οι λαοί με την πάλη τους ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα. Ότι η Μουργκάνα αποτελεί ιστορικό μνημείο της θέλησης και της πίστης για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Όσοι επομένως εξισώνουν τον φασισμό με τον κομμουνισμό αθωώνουν τον φασισμό καλύπτουν και στηρίζουν όλες τις αντικομμουνιστικές ενέργειες. Χτυπούν τη μόνη ελπίδα που έχουν οι λαοί για μία άλλη κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρό της τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των λίγων. Γιατί φοβούνται ότι στις σημερινές συνθήκες, που εντείνεται η αντιλαϊκή επίθεση για να διασφαλιστούν τα κέρδη των μονοπωλίων, που οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι πολεμικές τους συγκρούσεις, που ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας νέας επερχόμενης καπιταλιστικής κρίσης, η πάλη των λαών μπορεί να δυναμώσει και πάλι να ανοίξει τον ελπιδοφόρο δρόμο για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό- κομμουνισμό

Καταδικάζουμε την ανιστόρητη και προκλητική προπαγάνδα εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό και καλούμε το λαό και τη νεολαία της Θεσπρωτίας να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Να αντιπαλέψουν τον αντικομμουνισμό, να κάψουν όλα τα αντιλαϊκά σενάρια των κομμάτων του κεφαλαίου που μαυρίζουν τη ζωή και κρατώντας ψηλά τη σημαία των σύγχρονων αναγκών τους να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ γράφοντας το δικό τους σενάριο.

Ηγουμενίτσα 25/05/2023
Read More »
Η Τ.Ε. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ για την σύναξη Γκατζογίαννη στον ΛΙΑ Η Τ.Ε. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ για την σύναξη Γκατζογίαννη στον ΛΙΑ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023 Rating: 5

Ακυβερνησία Ι/Φ σκάφους με 8 επιβάτες στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023
Ακυβερνησία Ι/Φ σκάφους με 8 επιβάτες στην Πλαταριά ΗγουμενίτσαςΕνημερώθηκαν, βραδινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Ηγουμενίτσας και Συβότων ότι Ι/Φ σκάφος ελληνικής σημαίας, με οκτώ (08) επιβαίνοντες, είχε προσαράξει σε βραχώδη περιοχή, όπου αποβίβασε τρεις εκ των επιβαινόντων του, ενώ στη συνέχεια αποκολλήθηκε αυτοδύναμα και έπλεε ακυβέρνητο στην θαλάσσια περιοχή κόλπου Πλαταριάς Ηγουμενίτσας.

Άμεσα για την περιοχή αναχώρησαν δύο Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ιδιωτικό σκάφος και Α/Κ σκάφος, προς παροχή συνδρομής. Κατά την προσπάθεια, το ιδιωτικό σκάφος παρέμεινε και αυτό ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης, ενώ κατέπλευσε τελικά με ασφάλεια στη θαλάσσια περιοχή "ΚΑΛΑΜΙ", με τη συνδρομή Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Παράλληλα, το Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. περισυνέλλεξε τα τρία άτομα από το σημείο της προσάραξης, ενώ το ακυβέρνητο Ι/Φ ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια από το Α/Κ σκάφος στον λιμένα Πλαταριάς Ηγουμενίτσας.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας απαγορεύτηκε ο απόπλους του Ι/Φ σκάφους μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί, ενώ από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.
Read More »
Ακυβερνησία Ι/Φ σκάφους με 8 επιβάτες στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας Ακυβερνησία Ι/Φ σκάφους με 8 επιβάτες στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023 Rating: 5

Σελίδες