Μισοτελειωμένο και στο έλεος των βανδαλισμών το υπαίθριο θέατρο Ηγουμενίτσας | Γράφει ο Αντώνης Μπέζας

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022
Μισοτελειωμένο και στο έλεος των βανδαλισμών το υπαίθριο θέατρο Ηγουμενίτσας | Γράφει ο Αντώνης Μπέζας


Από την εποχή που ήμουν δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος για τον πολιτισμό (1994 - 1998 επί Δημαρχίας Θωμά Πάντου), αφού μετατρέψαμε το ΠΑΝΘΕΟΝ σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ο βασικός στόχος ήταν να αποκτήσει η Ηγουμενίτσα έναν ανοιχτό χώρο μεγάλης χωρητικότητας που να μπορεί να φιλοξενεί το καλοκαίρι σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
Στις 2 Δεκεμβρίου 2008, σαν Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και σε συνεργασία με τον τότε Δήμαρχο Θωμά Πιτούλη, είχα τη χαρά και την ικανοποίηση να εντάξω στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) την κατασκευή υπαίθριου θεάτρου στην Ηγουμενίτσα. Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα. Το περιεχόμενο του δελτίου τύπου με το οποίο ανακοίνωσα τότε τη διασφάλιση της χρηματοδότησης, είχε ως εξής:
«Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγκεκριμένα στη ΣΑΕΠ 030, το έργο «Κατασκευή Υπαίθριου Θεάτρου» στο Δήμο Ηγουμενίτσας, με συνολικό προϋπολογισμό 1.630.300 ευρώ. Τη μελέτη του έργου, που θα βρίσκεται σε πλαγιά λόφου στις παρυφές της πόλης (θέση Τσιπουρίκι), έχει εκπονήσει ο Δήμος Ηγουμενίτσας. Οι κατασκευές θα είναι ήπιας μορφής και θα περιλαμβάνουν υπαίθριο θέατρο 1.174 θέσεων και όλους τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους όπως κυλικείο και τουαλέτες σε ανεξάρτητο κτίριο, καμαρίνια, χώρους για πρόβες αλλά και περίφραξη, περιμετρικό φωτισμό και πλήρη ηλεκτρολογικό εξοπλισμό.


Αναφορικά με την εξέλιξη αυτή ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανέλαβε τη χρηματοδότηση του υπαίθριου θεάτρου, ενός σημαντικού έργου που στηρίζεται στην πρωτότυπη μελέτη του Δήμου Ηγουμενίτσας. Μετά το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, είναι η μεγαλύτερη πολιτιστική υποδομή που δημιουργείται στη Θεσπρωτία. Είναι ένα έργο που θα καλύψει το τεράστιο κενό που υπάρχει σ’ αυτόν τον τομέα στο νομό μας, ενώ θα συμβάλλει ταυτόχρονα στην αύξηση της τουριστικής κίνησης και της απασχόλησης».
Σχεδόν 14 χρόνια μετά, το έργο όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί και παραληφθεί από το Δήμο Ηγουμενίτσας αλλά είναι η 4η φορά που έχει βανδαλιστεί με αποτέλεσμα να έχει υποστεί, για ακόμη μια φορά, ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ (βλάβες στο κυλικείο, χρώματα στους τοίχους, σπασμένα φώτα, τζάμια, πάγκοι καμαρινιών και πόρτες, εξαφανισμένα μαδέρια κερκίδων κλπ). Ό,τι κατασκευάζεται με δημόσιο χρήμα αποτελεί δημόσια περιουσία και η δημόσια περιουσία δεν μπορεί να αφήνεται να καταστρέφεται και να απαξιώνεται.
Η Ηγουμενίτσα έχει ένα θησαυρό που δεν τον γνωρίζει… Όταν ολοκληρωθεί το υπαίθριο θέατρο και λειτουργήσει, μαζί με το δημοτικό αναψυκτήριο «Άπολις», τη «Στάνη των Σαρακατσαναίων» και την παρακείμενη οδό πυροπροστασίας του δάσους που χρησιμοποιείται για πεζοπορία, θα αποτελέσουν μια ενότητα επισκέψιμων χώρων με πανοραμική θέα που μπορεί να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο.
Δεν αναζητώ τους ενόχους του βανδαλισμού, ούτε ευθύνες για το ποιος φταίει για τις καθυστερήσεις (είναι δουλειά άλλων…), δεν εξετάζω αν υπάρχει πρόβλημα στην εκτέλεση του ΠΔΕ και δεν γνωρίζω ποια ζητήματα υπάρχουν με τον εργολάβο ή ποιες ελλείψεις είχε η αρχική μελέτη του έργου.


Εκείνο που ζητώ σαν απλός δημότης, και νομίζω ότι την ίδια άποψη μαζί μου θα έχουν και πολλοί άλλοι, είναι 14 χρόνια μετά:
-Να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές που έχουν προκληθεί και να ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο του υπαίθριου θεάτρου, σύμφωνα με τη μελέτη δημοπράτησής του.
-Να εκτελεστούν, πιθανώς με χωριστό έργο, οι συμπληρωματικές εργασίες που χρειάζονται (όπως διαμόρφωση εισόδου, εσωτερικές πεζοδρομήσεις και ρείθρα, τσιμεντόστρωση σκηνής, διαμόρφωση εξωτερικού χώρου στάθμευσης, πρόσθετη περίφραξη με λιθοδομή κλπ ).
-Να γίνει η σύνδεση με το δίκτυο ρεύματος και ύδρευσης, ώστε να δοθεί σε χρήση το επόμενο καλοκαίρι.
Αν θέλουμε την Ηγουμενίτσα «βιώσιμη πόλη», αυτό δεν γίνεται μόνο με τους χώρους πρασίνου, την ανακύκλωση, τα φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς και τα άλλα γνωστά. «Βιώσιμη» είναι μια πόλη όταν, εκτός από τα προηγούμενα, σε κάνει να νοιώθεις ουσιαστικό κομμάτι του πυρήνα της. Και για να είσαι κομμάτι του πυρήνα της, θα πρέπει να συμμετέχεις σε «γεγονότα» που δημιουργούν «ταυτότητα» και δεσμούς μαζί της, θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει στις λειτουργίες της πόλης ο πολιτισμός και η αναψυχή.
Το υπαίθριο θέατρο Ηγουμενίτσας θα είναι ένα σημαντικό έργο πολιτισμού, που λίγοι Δήμοι διαθέτουν στη χώρα. Τα οφέλη από τη λειτουργία του θα είναι πολλαπλασιαστικά, όχι μόνο για τον πολιτισμό αλλά και για την τοπική μας οικονομία. Γι' αυτό, αξίζει να του δώσουμε προτεραιότητα!!!
Read More »
Μισοτελειωμένο και στο έλεος των βανδαλισμών το υπαίθριο θέατρο Ηγουμενίτσας | Γράφει ο Αντώνης Μπέζας Μισοτελειωμένο και στο έλεος των βανδαλισμών το υπαίθριο θέατρο Ηγουμενίτσας | Γράφει ο Αντώνης Μπέζας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022 Rating: 5

Την Τετάρτη η δίκη του δημάρχου Φιλιατών Σπ. Παππά για παράβαση καθήκοντος

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022
Την Τετάρτη η δίκη του δημάρχου Φιλιατών Σπ. Παππά για παράβαση καθήκοντος


Την ερχόμενη Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί η δίκη του δημάρχου Φιλιατών Σπύρου Παππά, μετά από μήνυση που του είχε καταθέσει ο εκδότης της εφημερίδας ΤΙΤΑΝΗ Θεσπρωτίας και δημοσιογράφος κ. Βαγγέλης Αναστασίου.

Η μήνυση που κατέθεσε ο εκδότης της εφημερίδας ΤΙΤΑΝΗ, στρέφεται κατά του δημάρχου για παράβαση του άρθρου 5 του Ν.3584/2007 σε συνδυασμό με το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα.

Ο Δήμαρχος Φιλιατών, κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και πως με πρόθεση, είχε αποκλείσει την εφημερίδα ΤΙΤΑΝΗ από τις πληρωμένες δημοσιεύσεις του Δήμου Φιλιατών, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να τρομάξει και να φιμώσει τον δημοσιογράφο - εκδότη, ώστε να σταματήσει τον δημοσιογραφικό έλεγχο για τα γενόμενα στο δήμο και να τον οδηγήσει στην οικονομική του εξόντωση.

Συγκεκριμένα ο κ. Παππάς μηνύθηκε διότι παρέβη συστηματικά τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, που απορρέουν από την προβλεπόμενη στη διάταξη του άρθρου 13 παρ.4 Ν. 2328/1995 (ΦΕΚ Α 159) υποχρέωσή του για ίση κατανομή των δημοσιεύσεων, οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 1 παρ. 3 Ν.3548/2007 (ΦΕΚ 68Α /20.3.2007), των φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (παρ.6 άρθρου 1 Ν.1256/1982), όπως εκάστοτε ισχύει, σε νομαρχιακές και τοπικές εφημερίδες, η οποία, ως υποχρέωση επαναλαμβάνεται στο άρθρο 3 Ν.3584/2007.

Στην πρώτη δικάσιμο την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022, ο δήμαρχος Φιλιατών είχε επικαλεστεί κόλλημα του δικηγόρου του, ζητώντας την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης.
Read More »
Την Τετάρτη η δίκη του δημάρχου Φιλιατών Σπ. Παππά για παράβαση καθήκοντος Την Τετάρτη η δίκη του δημάρχου Φιλιατών Σπ. Παππά για παράβαση καθήκοντος Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Μαθαίνουμε για το Κάστρο και το Δάσος μας | Η Μαρία Σπυράκη θα διαβάσει το παραμύθι της «Πουφ!!! Μεθάνιο»

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022
Ηγουμενίτσα: Μαθαίνουμε για το Κάστρο και το Δάσος μας | Η Μαρία Σπυράκη θα διαβάσει το  παραμύθι της «Πουφ!!! Μεθάνιο»


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας θα πραγματοποιηθεί η δράση με τίτλο «Μαθαίνουμε για το Κάστρο και το Δάσος μας και προβληματιζόμαστε για το περιβάλλον μέσα από ένα παραμύθι!» το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:00, στο δασάκι της Ηγουμενίτσας.
Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Δήμος Ηγουμενίτσας μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, τα ΚΔΑΠ «Δίαυλος» και ΚΔΑΠ «Αρίων», το Σωματείο «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας & Αρχαιολογικών Χωρών Θεσπρωτίας» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικισμού Εθνικής Αντίστασης.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ κα Μαρία Σπυράκη, η οποία θα διαβάσει το παραμύθι της «Πουφ!!! Μεθάνιο» στα παιδιά.

Η κ. Σπυράκη είναι η εισηγήτρια της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση των ρύπων του μεθανίου, η οποία είχε ευρύτατη αποδοχή από όλες τις πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου και συμμετείχε στην COP26 στη Γλασκώβη, ως προσκεκλημένη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ειδική συζήτηση στο πλαίσιο του Energy Day. Στη Γλασκώβη, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλες 100 χώρες συνυπέγραψαν την παγκόσμια δέσμευση για τη μείωση των ρύπων του μεθανίου. Η ευρωβουλευτής επιχειρώντας να εξηγήσει στα παιδιά το ρόλο του μεθανίου στην ατμόσφαιρα και τους τρόπους με τους οποίους είναι δυνατόν ένα αέριο του θερμοκηπίου να μετατραπεί σε μια χρήσιμη πηγή ενέργειας, έγραψε το παραμύθι «Πουφ!!! Μεθάνιο».

Τα παιδιά που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση θα έχουν το χρόνο να ασχοληθούν με δημιουργικές δράσεις με θέμα το περιβάλλον μαζί με τα ΚΔΑΠ «Δίαυλος» και ΚΔΑΠ «Αρίων» του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος στην περιπατητική εξόρμηση στο δασύλλιο της Ηγουμενίτσας και να απολαύσουν την ξενάγηση που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας στο Ενετικό Κάστρο Ηγουμενίτσας. Εκεί εκπονούνται παρεμβάσεις από τον Δήμο Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο του έργου «Ανάπλαση αστικού δασυλλίου και ανάδειξη Ενετικού Κάστρου» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (Coastal Heritage Network - CoHeN) που χρηματοδοτείται από τον Άξονα Προτεραιότητας 2 – Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση του Προγράμματος Interreg V-A Greece-Italy 2014-2020.

Η ανάπλαση του αστικού υπαίθριου χώρου του δασυλλίου αποτελεί ένα έργο που αποσκοπεί στη βελτίωση της λειτουργικότητάς του με τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών και χώρων αναψυχής.

Σε περίπτωση βροχής η δράση θα πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα στην αίθουσα Εκδηλώσεων Σωτήρη Δάκαρη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Μαθαίνουμε για το Κάστρο και το Δάσος μας | Η Μαρία Σπυράκη θα διαβάσει το παραμύθι της «Πουφ!!! Μεθάνιο» Ηγουμενίτσα: Μαθαίνουμε για το Κάστρο και το Δάσος μας | Η Μαρία Σπυράκη θα διαβάσει το  παραμύθι της «Πουφ!!! Μεθάνιο» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022 Rating: 5

Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022
Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ΗγουμενίτσαςRead More »
Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022 Rating: 5

Σήμερα η 1η Ημέρα Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022 στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022
Σήμερα η 1η Ημέρα Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022 στο Δήμο Ηγουμενίτσας 


Οι δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στο Δήμο Ηγουμενίτσας ξεκινούν σήμερα Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, με συνοδοιπόρους, πολίτες, φορείς και συλλόγους σ’ ένα όμορφο ταξίδι, με κοινό στόχο την προαγωγή βιώσιμων τρόπων μετακίνησης.
Οι συμμετέχοντες στις δράσεις μπαίνουν στην κλήρωση δύο ποδηλάτων, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα λήξης της Ε.Ε.Κ., λαμβάνοντας ένα κουπόνι συμμετοχής ανά δράση.

1η Ημέρα δράσεων Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας:
Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022
10:30 Ενημέρωση για τις δράσεις της ΕΕΚ 2022. Πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας
17:30 Βόλτα με VR στην Κοπεγχάγη! Ποδηλατικές δράσεις και επιδείξεις!
Φέρε το ποδήλατό σου κι έλα να μάθεις τεχνικές ποδηλασίας από τον Ποδηλατικό Όμιλο Ηγουμενίτσας «ΑΠΕΙΡΟΣ»!

Πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας
Read More »
Σήμερα η 1η Ημέρα Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022 στο Δήμο Ηγουμενίτσας Σήμερα η 1η Ημέρα Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022 στο Δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022 Rating: 5

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022
Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι


Διευκρινήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν αίτηση μέσω της πλατφόρμας της, έδωσε η ΗΔΙΚΑ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι αιτήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο και το Μητρώο Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:
Της φορολογικής δήλωσης 2021, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού
Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2021), όσον αφορά ακίνητη περιουσία

Οι πολίτες που υπέβαλαν αίτηση από τις 31/8/2022 και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2022, και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2021 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2022), μπορούν αν θέλουν να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2022).
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή εντός του έτους, αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση.

Ποιοι είναι δικαιούχοι – 6 βήματα
Οι καταναλωτές μπορούν να διαπιστώσουν αν είναι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου, ακολουθώντας τα παρακάτω έξι βήματα.
Είσοδος στο σύστημα, επιβεβαίωση του ΑΜΚΑ και να συναίνεση για την επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται
Στη συνέχεια, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία. Επιλογή για ποιο κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ θα γίνει αίτηση
Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, απαιτείται το e-mail και αριθμός κινητού τηλεφώνου, που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων
Για αιτήσεις Κοινωνικού Τιμολογίου-Α απαιτείται εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο, αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για Κοινωνικό Τιμολόγιο-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ. Για αιτήσεις Κοινωνικού Τιμολογίου-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την ΑΑΔΕ. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση, αναφέρεται ευκρινώς.
Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληρούνται τα κριτήρια.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται πατώντας το κουμπί «Υποβολή Αίτησης». Αν πληρούνται τα κριτήρια του κοινωνικού τιμολογίου, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το αντίστοιχο κοινωνικό τιμολόγιο. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.
Read More »
Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022 Rating: 5

Θεσπρωτία: Το κάψιμο της Πλεσίβιτσας (Πλαίσιο) από τους Γερμανούς την 14/9/43

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022


φωτο απο το αρχείο του Γερ. Μίχα

Ξημέρωσε η Δεκάτη Τετάρτη Σεπτεμβρίου 1943. Μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης η ύψωση του Σταυρού. 
Στις 7 η ώρα το πρωί σήμαναν οι δυο καμπάνες και ξεκίνησε ο Όρθρος.
Από νωρίς άρχισε να συρρέει κόσμος να εκκλησιαστεί. 
Οι σκοποί στις δυο σκοπιές του χωριού Κιάφα και Κουλούρι, φύλαγαν άγρυπνα και περίμεναν την αλλαγή όπως κι έγινε.
Ήταν ησυχία παντού. 
Κατά τις οκτώ η ώρα οι νέοι σκοποί που ήταν ο Ηλίας Δημ. Διαμάντης κι άλλος ένας, διέκριναν με τα κιάλια στο Πουσί της Βάναρης, να ανεβαίνουν από τη Βάναρη άνδρες οπλισμένοι και να συγκεντρώνονται σ’ ένα σημείο. 


Εν συνεχεία μια ομάδα πέντε ανδρών ανηφόρισαν δεξιά το δρόμου, παρακάμπτοντας προς Αϊλιά, προφανώς με κατεύθυνση από το Σκέμπι του Χατζή, προς το Μάτσιακα και Κιάφα, ανιχνευτές. Εν τω μεταξύ, στο Πουσί η συγκέντρωση γέμισε μεγάλο χώρο και δε χωρούσε αμφιβολία ότι επίκειται μεγάλη γερμανική επίθεση κατά της Πλεσιβίτσης. 
Βέβαιοι πλέον οι σκοποί έτρεξαν προς το χωριό και από την Επάνω Σκάλα στα ριζά του Αϊλιά, άρχισαν να φωνάζουν:
«Χωριανοί έρχονται πολλοί Γερμανοί στο χωριό» και το επαναλάμβανε πολλές φορές κι ακούστηκε καθαρά στην πρωινή ησυχία.
Το άκουσμα του τρομερού νέου τρομοκράτησε τους χωριανούς έχοντας υπ’ όψιν των, την προ δεκαημέρου πυρπόληση της Σαγιάδος και σε διάστημα λιγότερο της ώρας, είχε αδειάσει το χωριό, από άνδρες νέους και μεγάλους και τις περισσότερες γυναίκες και παιδιά παίρνοντας μαζί τους ότι πρόχειρο φαγώσιμο είχαν. 
Άλλοι φύγανε χαράδρα-χαράδρα για Φατήρι-Παλαμπά και στα Πιάδια, άλλοι στις χαράδρες του Τσιάβου από την Ελιά του Ντακούκη, άλλοι στη χαράδρα της Αγίας Μαρίνας, άλλοι στο Μισοπλάι και Χράμπο, μακριά
από το χωριό. 
Οι άνδρες και οι γυναίκες που ήταν στην εκκλησία έφυγαν με τα καλά τους ρούχα που φορούσαν. 
Ο Παπα-Βαγγέλης, σεβάσμιος Ιερέας, συνέχισε και τελείωσε την λειτουργία κανονικά, βέβαια με πολύ μικρό εκκλησίασμα, που γονατιστοί, προσευχόταν για την σωτηρία του χωριού.Ο Γερμανικός της επιχείρησης αυτής στρατός, κατά τους μετριότατους υπολογισμούς εκ
των υστέρων και από πληροφορίες, ήταν 300 άνδρες, μετά των αξιωματικών και
υπαξιωματικών. Την πλειοψηφία την είχαν οι Μουλσουμανοτσάμηδες Μπαλίστες οπλοφόροι, που ήταν 500, με αρχηγό τον Ρετζέπ Ντίνο, εντολοδόχο και συγγενή των Μαζάρ και Νουρή Ντίνο. 
Οι πέντε ανιχνευτές, ανέβηκαν στο Μάτσιακα, Κιάφα και Μάλο και διεπίστωσαν ότι
δεν υπήρχε αντίσταση. 
Έριξαν συνθηματική φωτοβολίδα και ξεκίνησαν οι φάλαγγες Γερμανών και Μπαλιστών και έφθασαν στα προαναφερόμενα υψώματα Μάτσιακα, Κιάφα και Μάλο. 
Έπιασαν θέσεις, έστησαν τα πολυβόλα και τους όλμους τους. Στις 9:30 άρχισαν να πυροβολούν κατά ορισμένων σημείων του χωριού και κατά των υψωμάτων, αδιακόπτως έως τις ένδεκα. Όσοι βρίσκονταν ακόμη ακάλυπτοι στους λόφους, ανηφορίζοντας, έτρεξαν γρήγορα στις πρώτες χαράδρες.
Οι αργοπορημένοι χωριανοί, που πήγαιναν προς Φατήρι, Παλαμπά, Κατσιέλα και Πιάδια, δέχθηκαν επίθεση όλμων, που χτυπούσαν από τις 10 πρωινής, όπως και τ’ άλλα υψώματα. 
Το ευτύχημα ήταν ότι οι σφαίρες τους και τα βλήματα των όλμων, δεν έβρισκαν τον στόχο, εκτός δυο θλιβερών συμβάντων. 
Ως εκ θαύματος γλίτωσε ο ένας Ιερέας του χωριού φεύγοντας προς Φατήρι στην θέση Κατσιέλα, που έπεσαν διαδοχικά δυο οβίδες δίπλα του και δεν εκπυρσοκρότησαν. 
Ήταν ο Ιερέας Σπυρίδων Ματσακώρης που φορούσε σταυρό με τίμιο ξύλο. 
Το ίδιο αντιμετώπισε και η οικογένεια Ευάγγελου Χρ. Λάμπρου, που έπεσαν οβίδες και εκπυρσοκρότησαν, όμως ήταν σε κάποια απόσταση και γλίτωσαν, όπως και τόσοι άλλοι, στην ίδια διαδρομή και που λόγω μακρύτερης αποστάσεως ήταν ακόμη στο δρόμο.
Όσοι έκαναν την διαδρομή αυτή, εκ της περιπέτειας που έζησαν, στο χωριό γύρισαν μετά από μερικές μέρες. Οι εναπομείναντες χωριανοί στο χωριό, κλείστηκαν στα σπίτια τους και σε σπίτια συγγενών, να προφυλαχθούν από τα πυρρά 
Read More »
Θεσπρωτία: Το κάψιμο της Πλεσίβιτσας (Πλαίσιο) από τους Γερμανούς την 14/9/43 Θεσπρωτία: Το κάψιμο της Πλεσίβιτσας (Πλαίσιο) από τους Γερμανούς την 14/9/43 Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022 Rating: 5

Μάριος Κάτσης: Το Υπουργείο Ψηφιακής έγινε η κότα με τα χρυσά αυγά του καθεστώτος Μητσοτάκη

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022
Μάριος Κάτσης: Το Υπουργείο Ψηφιακής έγινε η κότα με τα χρυσά αυγά του καθεστώτος Μητσοτάκη 


Οι αποκαλύψεις σήμερα της Αυγής για το τρίγωνο διαπλοκής δημοσκοπικών εταιρειών, επιχειρήσεων συνδεδεμένες με αυτές και το Μαξίμου είναι άλλη μια απόδειξη ότι το καθεστώς Μητσοτάκη, των υποκλοπών, της ενημέρωσης 108 και της αισχροκέρδειας είναι επικίνδυνο και για τη Δημοκρατία και για τα δημόσια ταμεία.
Τη στιγμή που οι πολίτες υποφέρουν από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια και η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικαλείται δημοσιονομικούς λόγους για να μην λάβει δραστικά μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας, έχει μετατρέψει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους εποπτευόμενους φορείς του (ΚτΠ, ΕΔΥΤΕ, ΙΔΙΚΑ, ΕΛΤΑ κ.α.), προκλητικά στην «κότα με τα χρυσά αυγά» για αναθέσεις σε ημετέρους.
Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη που κρύφτηκε από την εξεταστική για την OpinionPoll και συνεχίζει να κρύβεται, έχει δώσει την περίοδο διακυβέρνησης του 886.464,57 € σε εταιρίες που συνδέονται με την εν λόγω δημοσκοπική μέσω του κοινού ιδιοκτήτη τους, Μιχαήλ Διαμαντή. Φαίνεται πως η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι πολύ καλός πελάτης των εταιριών Διαμαντή καθώς γαλάζιοι Δήμαρχοι έχουν δώσει €1.120.357,96 και άλλα €167.706,93 γαλάζιοι Περιφερειάρχες μεταξύ αυτών και ο Ηπείρου κ. Καχριμάνης. Η καθεστωτική νοοτροπία τους και η περιφρόνηση στους θεσμούς είναι τέτοια που πριμοδοτούν εταιρίες που ελέγχθηκαν σε εξεταστική επιτροπή της Βουλής με πλήθος επιβαρυντικών στοιχείων να έχουν προκύψει.
Τι συνδέει τόσο τον εν λόγω κύριο με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ώστε να βρίσκεται σε κανονικό payroll, πότε της ΕΔΥΤΕ ΑΕ, πότε της ΚτΠ ΑΕ πάντα «με εντολή του γραφείου Υπουργού» όπως είπε και ο Πρόεδρος της ΕΔΥΤΕ ΑΕ στην εξεταστική επιτροπή; Έχει το μοναδικό τηλεφωνικό κέντρο για τα HelpDesk στα διάφορα απάτη-pass της κυβέρνησης Μητσοτάκη ή μήπως η OpinionPoll σερβίρει τις καλύτερες δημοσκοπήσεις, τέτοιες που κάθε φορά που η κυβέρνηση βρίσκεται στο καναβάτσο εμφανίζεται για να αποδώσει το πολιτικό κόστος στην αντιπολίτευση; Οι πολίτες δεν είχαν πρόβλημα να συμπληρώσουν την αίτηση στο fuelpass και στο power pass για να δώσει πάνω από μισό εκατομμύριο € στον κ. Διαμαντή για τηλεφωνική υποστήριξη, είχαν πρόβλημα ότι τα επιδόματα της ακρίβειας ήταν σκέτη κοροϊδία.
Ο κ. Πιερρακάκης είναι ο μοναδικός Υπουργός των τελευταίων πολλών κυβερνήσεων που έβγαλε σχεδόν όλη του τη θητεία υπό καθεστώς εξαίρεσης από τους κανόνες. Με 8 συνεχείς παρατάσεις της ΠΝΠ του covid έως και 30/6/2022, ήταν στο μοναδικό Υπουργείο που δρούσε κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων.
Δεν ελπίζουμε σε απαντήσεις, θα τις δώσει ο ελληνικός λαός στην κάλπη.

Μάριος Κάτσης
Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης 
κ.ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Βουλευτής Θεσπρωτίας
Read More »
Μάριος Κάτσης: Το Υπουργείο Ψηφιακής έγινε η κότα με τα χρυσά αυγά του καθεστώτος Μητσοτάκη Μάριος Κάτσης: Το Υπουργείο Ψηφιακής έγινε η κότα με τα χρυσά αυγά του καθεστώτος Μητσοτάκη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022 Rating: 5

«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια ένταξης

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022
«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια ένταξης


Τη στρατηγική κοινωνικής στέγασης παρουσίασαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Επικρατείας, ‘Ακης Σκέρτσος και ο διοικητής της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρος Πρωτοψάλτης. 
Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» -όπως έχει ονομαστεί- περιλαμβάνει μέτρα για τη στέγαση πολιτών μέχρι 39 ετών, φοιτητών και ευάλωτων νοικοκυριών ως «ανάχωμα» στις τιμές ενοικίων που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. 
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 1,7 δισ. ευρώ που θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να αναβαθμιστεί μια παλαιά πατρογονική κατοικία με μικρό κόστος, έτσι ώστε οι νέοι να κατοικήσουν σε αυτή. 
Το πρόγραμμα αυτό κινείται σε δύο άξονες: να αναβαθμιστεί ενεργειακά το παλαιό σπίτι και να ανακαινιστεί για να αξιοποιηθεί από τους νέους ιδιοκτήτες του.
Εκτιμώμενοι δικαιούχοι είναι 20.000 νέοι 18-39 ετών, ενώ προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 350 εκατ. ευρώ.
Η πλατφόρμα για το πρόγραμμα θα ανοίξει τον Δεκέμβριο του 2022.
Σημειώνεται ότι μπορείτε και να αναβαθμίσετε ενεργειακά το σπίτι σας και να το ανακαινίσετε, απλά το κάθε σκέλος έχει τα δικά του κριτήρια.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο σκέλος του «Εξοικονομώ», η επιδότηση είναι έως 25.000 ευρώ και κυμαίνεται από 50% έως 90% ανάλογα με το εισόδημα του νέου.

Το σκέλος αυτό αφορά σε παρεμβάσεις βελτίωσης ενεργειακής κλάσης σπιτιού, όπως δηλαδή:
Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού,
Αντικατάσταση κουφωμάτων,
Εξωτερική θερμομόνωση,
Αγορά συσκευών smart home,
Αγορά οικιακών ηλεκτρικών συσκευών

Προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στο «Εξοικονομώ» είναι:
Έως 50.000 ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα
Ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούμενο
Πλήρης κυριότητα ή επικαρπία για ενοικιαζόμενο

Όσον αφορά στο σκέλος του «Ανακαινίζω», δίνονται έως 10.000 ευρώ με ενιαίο ποσοστό επιδότησης 30 % για όλους (δηλαδή η επιδότηση φθάνει μέχρι 3.000 ευρώ).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Ανακαίνιση χωρών μπάνιου και ειδών υγιεινής,
Ανακαίνιση κουζίνας,
Aντικατάσταση πόρτας εισόδου
Aντικατάσταση και επισκευές ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων
Aντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων
Επιχρίσματα
Αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων
Επισκευές δομικών στοιχειών

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στο «Ανακαινίζω» είναι:
Έως 20.000 ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα
Ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούμενο
Πλήρης κυριότητα ή επικαρπία για ενοικιαζόμενο

Σημειώνεται ότι και για τα δύο σκέλη υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την κατοικία που θα αναβαθμιστεί ενεργειακά ή θα ανακαινιστεί:
Μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα,
Υφίσταται νόμιμα και δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα,
Χρησιμοποιείται ή θα αποκτήσει χρήση κύριας κατοικίας από το νέο ή το τρίτο πρόσωπο,
Είναι ενεργειακή κατηγορία Γ’ ή και χαμηλότερη βάσει του ΑΠΕΑ

Πέρα από τις κρατικές παροχές, για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής (του ποσού που απομένει) από τους νέους, παρέχεται η δυνατότητα δανείων για εξοικονόμηση ή αναβάθμιση κατοικίας:
Για το «Εξοικονομώ» εξασφαλίζεται άτοκος δανεισμός
Για το «Ανακαινίζω» εξασφαλίζεται χαμηλότοκος δανεισμός έως 7.000 ευρώ.
Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» για κενή κατοικία

Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε και το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» για κενές κατοικίες, με την προϋπόθεση ότι αυτές στη συνέχεια θα διατεθούν για μακροχρόνια μίσθωση.
Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα να ανακαινιστεί μια παλιά, κενή, αναξιοποίητη κατοικία, με την προϋπόθεση να ενοικιαστεί για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Η επιδότηση φτάνει έως 40% επι των τιμολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης και συνολικά έως 10.000 ευρώ. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

Οι προϋποθέσεις του προγράμματος είναι οι εξής:
Το πρόγραμμα αφορά κατοικίες έως 100 τετραγωνικά μέτρα σε αστικά κέντρα
Ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας
Οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000€ και ακίνητη περιουσία έως 300.000€
Η κατοικία να μην ήταν δηλωμένη α’ κατοικία, ούτε μισθωμένη και να είναι δηλωμένη ως κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους
Κάθε δικαιούχος μπορεί να κάνει αίτηση για μία μόνο κατοικία
Δεν είναι δικαιούχοι όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Εξοικονομώ

Ο τρόπος επιλογής θα γίνει με συγκριτική βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη που επιδοτείται (40%).
Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Read More »
«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια ένταξης «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια ένταξης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022 Rating: 5

Πρώτη συνάντηση του νεοϊδρυθέντος σωματείου "Παγκόσμια Ένωση Θεσπρωτών"

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022
Πρώτη συνάντηση του νεοϊδρυθέντος σωματείου "Παγκόσμια Ένωση Θεσπρωτών"


Αγαπητοί Θεσπρωτοί, Ηπειρώτες και Έλληνες
Το νεοϊδρυθέν σωματείο μας, με την επωνυμία Παγκόσμια Ένωση Θεσπρωτών, ανακοινώνει και σας καλεί, την 18/09/2022 και ώρα 18:00 - 21:00, στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό κέντρο Πάνθεον, του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Θα υπάρχει δυνατότητα να εγγραφείτε τακτικά μέλη, αποδεχόμενοι τους σκοπούς του σωματείου και να συμμετέχετε ενεργά στην εκλογή και τη στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου.
Read More »
Πρώτη συνάντηση του νεοϊδρυθέντος σωματείου "Παγκόσμια Ένωση Θεσπρωτών" Πρώτη συνάντηση του νεοϊδρυθέντος σωματείου "Παγκόσμια Ένωση Θεσπρωτών" Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022 Rating: 5

Συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη μαθητών και γονέων από το Δήμο Σουλίου

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022
Συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη μαθητών και γονέων από το Δήμο Σουλίου


Στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Σουλίου, παρέχονται για την φετινή σχολική χρονιά, δράσεις σε παιδιά και γονείς. 

Συγκεκριμένα:
Α) Παρέχεται ατομική συμβουλευτική υποστήριξη στα παιδιά και στους γονείς, καθώς και εξατομικευμένη ανάπτυξη δεξιοτήτων από την Ψυχολόγο του Κέντρου.
Β) Εξατομικευμένες υποστηρικτικές δράσεις σε συνεργασία με τον μαθητή και την οικογένεια για την διερεύνηση αναγκών και δυνατοτήτων τους.
Γ)Παρέχονται τεστ τα οποία βοηθούν στην διάγνωση αναγκών και πιθανών δυσκολιών (ψυχοδιαγνωστικά τεστ) των μαθητών καθώς και άλλες μέθοδοι ψυχολογικής υποστήριξης, διάγνωσης και σχολικής ετοιμότητας εξατομικευμένα από την Ψυχολόγο του Κέντρου.

Για οποιαδήποτε πληροφορία η ερώτηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Κέντρο Κοινότητας Δ. Σουλίου, Δευτέρα- Παρασκευή, 09.00π.μ 14.00μ.μ
τηλ. επικοινωνίας: 2666360138, email: vdaflou@dimossouliou.gr Βασιλική Ντάφλου , ΠΕ Ψυχολόγος Κέντρο Κοινότητας Δ. Σουλίου.

Ο Δήμαρχος Σουλίου
Ιωάννης Καραγιάννης
Read More »
Συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη μαθητών και γονέων από το Δήμο Σουλίου Συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη μαθητών και γονέων από το Δήμο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022 Rating: 5

Από τις 6 Οκτωβρίου ο φετινός Λάμποβος

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022
Από τις 6 Οκτωβρίου ο φετινός Λάμποβος


Ο Δήμος Σουλίου καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην παραδοσιακή εμποροπανήγυρη (ΛΑΜΠΟΒΟΣ) , η οποία θα διεξαχθεί από 6/10/2022 ημέρα Πέμπτη και με διάρκεια επτά (7) ημερών στην Δημοτική Κοινότητα Παραμυθιάς, να υποβάλλουν αίτηση προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, από 14/9/2022 ημέρα Τετάρτη έως και 22/09/2022 ημέρα Πέμπτη.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Δικαίωμα συμμετοχής στην παραδοσιακή εμποροπανήγυρη έχουν όσοι λάβουν σχετική άδεια συμμετοχής από την επιτροπή εμποροπανήγυρης του Δήμου Σουλίου

1.2 Οι άδειες συμμετοχής στην εμποροπανήγυρη εκδίδονται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που εμπορεύονται διάφορα είδη ως εξής :
α) To εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των θέσεων στους κατόχους βεβαίωσης δραστηριοποίησης ετήσιας διάρκειας στις βραχυχρόνιες αγορές
β) Το Δέκα τοις εκατό (10%) των θέσεων στους κατόχους άδειας παραγωγού πωλητή και επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών.
γ) Το Δέκα τοις εκατό (10%) των θέσεων στους κατόχους άδειας δραστηριοποίησης στο στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο.
δ) Το Πέντε (5%) τοις εκατό των θέσεων στους κατόχους άδειας χειροτέχνη-καλλιτέχνη.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Αίτηση (είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου)
Φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας
Άδεια διαμονής ( για αλλοδαπούς ) σε ισχύ
Δημοτική ενημερότητα από το αρμόδιο Τμήμα Ταμείου του Δήμου ( άρθρου 285 Κ.Δ.Κ )
Βεβαίωση Δραστηριοποίησης ετήσιας διάρκειας ή άδεια πωλητή Λαϊκών Αγορών ή άδεια στάσιμου-πλανόδιου εμπορίου ή άδεια χειροτέχνη-καλλιτέχνη
Πιστοποιητικό υγείας σε ισχύ, εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων
Άδεια κυκλοφορίας σε ισχύ του δηλούμενου προς χρήση οχήματος για την άσκηση της αιτούμενης δραστηριότητας και πιστοποιητικό υγείας , εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων – ποτών (καντίνες)
Διπλότυπο είσπραξης για την καταβολή του τέλους, το οποίο υποβάλλεται ΜΕΤΑ την ανάρτηση του καταλόγου συμμετεχόντων στο δημοτικό κατάστημα.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Οι αιτήσεις συμμετοχής με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά μπορούν να υποβληθούν:
3.1. Δια ζώσης στο αρμόδιο Τμήμα ή στην Υπηρεσία Πρωτοκόλλου του Δήμου Σουλίου.
3.2. Ταχυδρομικά στην Δ/νση ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 179 ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Τ.Κ. 46200 με την ένδειξη «Αίτηση συμμετοχής στην εμποροπανήγυρη ( ΛΑΜΠΟΒΟΣ).
3.3. Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα e–mail στην διεύθυνση protocol@ paramythia.gr.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
4.1. Μετά την ολοκλήρωση της περιόδου Παραλαβής των αιτήσεων και των δικαιολογητικών, θα εκδοθεί ονομαστική κατάσταση με τους δικαιούχους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής. Σε περίπτωση που οι αιτήσεις συμμετοχής είναι λιγότερες από τον αριθμό των θέσεων της κατηγορίας, τότε επιλέγονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι . Εφόσον ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των θέσεων για την συγκεκριμένη κατηγορία θα διενεργείται δημόσια κλήρωση των ενδιαφερόμενων που περιλαμβάνονται στην ονομαστική κατάσταση , σε ημέρα και ώρα που θα ανακοινωθεί από την Επιτροπή της Εμποροπανήγυρης.
4.2. Για την έκδοση της σχετικής άδειας συμμετοχής και την απόδοση της θέσης, ο ενδιαφερόμενος καταβάλλει το προβλεπόμενο τέλος όπως ορίζεται στον κανονισμό λειτουργίας της εμποροπανήγυρης
4.3. Εκπρόθεσμες αιτήσεις συμμετοχής ή αιτήσεις που δεν συνοδεύονται από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά δεν θα γίνονται αποδεκτές. Όσες θέσεις μείνουν αδιάθετες θα μπορούν να διατεθούν σε τυχόν ενδιαφερόμενους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής, με ευθύνη της επιτροπής εμποροπανήγυρης.

ΓΕΝΙΚΑ
5.1. Οι προς διάθεση χώροι και τα πωλούμενα είδη αναγράφονται στον Κανονισμού λειτουργίας της εμποροπανήγυρης που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Δήμου Σουλίου.
5.2. Η συμμετοχή στην παραδοσιακή εμποροπανήγυρη της Δ.Κ. Παραμυθιάς (ΛΑΜΠΟΒΟΥ) συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων της παρούσας, καθώς και του κανονισμού λειτουργίας της.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλ:2666360123,2666360135.
Read More »
Από τις 6 Οκτωβρίου ο φετινός Λάμποβος Από τις 6 Οκτωβρίου ο φετινός Λάμποβος Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022 Rating: 5

Back to School Διαγωνισμός από τη ΔΩΔΩΝΗ

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022
Back to School Διαγωνισμός από τη ΔΩΔΩΝΗ


Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και η ΔΩΔΩΝΗ τη γιορτάζει προσκαλώντας τους χρήστες του Instagram να λάβουν μέρος στου «ΤΟΥΤΟΣΤ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ» διαγωνισμό, με πρωταγωνιστή το αγαπημένο τυρί ΔΩΔΩΝΗ ΤουΤοστ.
Καθώς η φράση “Μαμά, πεινάω!” μπορεί να ακουστεί σε ανύποπτο χρόνο και μέρος, η ΔΩΔΩΝΗ καλεί το κοινό να μοιραστεί μαζί της, τις πιο αστείες και απρόσμενες στιγμές που τα παιδιά ζητάνε τοστάκια, δίνοντας την ευκαιρία σε 15 τυχερούς να κερδίσουν μοναδικά δώρα!
Έτσι, από τις 9 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, το μόνο που έχουν να κάνουν όσοι επισκεφτούν την σελίδα της ΔΩΔΩΝΗ στο Instagram, είναι να δώσουν τη δική τους απάντηση μέσω comment στο post του διαγωνισμού και να μπουν αυτόματα στην κλήρωση.
Οι 5 πρώτοι τυχεροί θα κερδίσουν από 1 Tablet Samsung και οι 10 επόμενοι τυχεροί θα κερδίσουν ηχεία JBL. Παράλληλα, όλοι οι νικητές θα λάβουν αγνά γαλακτοκομικά προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ σε ατομικά cooler bags.
Φτιαγμένο από 100% ελληνικό, πρόβειο και αγελαδινό γάλα, τo ημίσκληρο τυρί ΔΩΔΩΝΗ ΤουΤοστ ξεχωρίζει για την αγνή του ποιότητα και την πλούσια γεύση του, χάρη στους 4 μήνες ωρίμανσης, και αποτελεί ιδανική επιλογή για κάθε στιγμή της ημέρας.
Οι νικητές του διαγωνισμού θα κληρωθούν στις 3 Οκτωβρίου και θα επικοινωνήσει η εταιρεία μαζί τους με προσωπικό μήνυμα.
Η ενέργεια σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη BBDO για τη ΔΩΔΩΝΗ.
Ακολουθήστε τη ΔΩΔΩΝΗ στο Instagram και στο Facebook ώστε να ενημερώνεστε για τα νέα προϊόντα, τις συνταγές και τους διαγωνισμούς.
Εσείς ακόμα να λάβετε μέρος;
Read More »
Back to School Διαγωνισμός από τη ΔΩΔΩΝΗ Back to School Διαγωνισμός από τη ΔΩΔΩΝΗ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022 Rating: 5

ΔΩΡΕΑΝ Επιμορφωτικά σεμινάρια από την «Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)»

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022
ΔΩΡΕΑΝ Επιμορφωτικά σεμινάρια από την «Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)»


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει και παράλληλα καλεί τα μέλη του που ενεργούν εξαγωγική δραστηριότητα ή επιθυμούν να αναπτύξουν το επόμενο διάστημα την εξωστρέφειά τους, να συμμετέχουν στο δωρεάν επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με θέμα «Προηγμένες εξαγωγικές πρακτικές και εμπορικές συναλλαγές».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 26 – 30 Σεπτεμβρίου 2022 στην αγγλική γλώσσα από τον Jon Walden, Principal Consultant, Customs, Export Competitiveness and Trade Facilitation της Crown Agents, εξωτερικό συνεργάτη της EBRD για την κατάρτιση στις εξαγωγές.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει 5 modules διάρκειας 3 ωρών το καθένα, τα οποία θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε Μικρομεσαίες επιχειρήσεις σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΕ (με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι €50 εκατομμύρια ή με σύνολο ενεργητικού μικρότερο των €43 εκατομμυρίων και αριθμό εργαζομένων μέχρι 250 άτομα). Η παρακολούθηση θα είναι δωρεάν για τις επιχειρήσεις και η συμμετοχή περιορίζεται σε ένα μόνο εκπρόσωπο ανά επιχείρηση

Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου δίνεται η δυνατότητα σε όσους συμμετέχοντες επιθυμούν, να προγραμματίσουν μία ατομική συμβουλευτική συνεδρία με τον εισηγητή της Crown Agents, για να εξασφαλιστεί η μεταφορά γνώσης στην επιχείρηση.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να αποστείλουν μέχρι και την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 συμπληρωμένη τη Αίτηση Συμμετοχής που βρίσκεται στον σύνδεσμο https://bit.ly/3xnqj9Y στο e-mail: stachtov@ebrd.com .

Τo σεμινάριο αυτό αποτελεί μέρος μιας σειράς σεμιναρίων για εξαγωγές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών προς Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Advise for Small Businesses) που υλοποιεί η EBRD στην Ελλάδα και με χρηματοδότηση από την Ελληνική Δημοκρατία.
Read More »
ΔΩΡΕΑΝ Επιμορφωτικά σεμινάρια από την «Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)» ΔΩΡΕΑΝ Επιμορφωτικά σεμινάρια από την «Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022 Rating: 5

Πραγματοποίηση πολλαπλασιαστικής εκδήλωσης της Δ.Π.Ε. Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022
Πραγματοποίηση πολλαπλασιαστικής εκδήλωσης της Δ.Π.Ε. Θεσπρωτίας


Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την πολλαπλασιαστική εκδήλωση (multiplier event) με τίτλο Εκπαιδευτική Συνέχεια: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για Νέες Δεξιότητες, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Educational Continuity 2.0: Strategies and tools for distance learning, την Παρασκευή 09/09/2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον στην πόλη της Ηγουμενίτσας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε η δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής σε πραγματικό χρόνο, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας για τους απομακρυσμένους συμμετέχοντες.
Η εκδήλωση είχε ως στόχο τη διάδοση των αποτελεσμάτων του προγράμματος Educational Continuity 2.0 σε τοπικό, πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ως αφετηρία τον Σεπτέμβριο του 2020, σε μία περίοδο που έπρεπε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα εμπόδια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και να στηριχθούν οι μαθητές συναισθηματικά. Βασικός στόχος ήταν η εξασφάλιση της εκπαιδευτικής συνέχειας των μαθητών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και η ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου, προκειμένου να παρέχεται η μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη στα παιδιά. Ως εκ τούτου, κρίθηκε αναγκαία η διαμόρφωση κατάλληλου μεθοδολογικού πλαισίου, η δυνατότητα ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ των μελών της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας και η εγκαθίδρυση σχέσεων συνεργασίας μεταξύ σχολείου, οικογένειας και φορέων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, έχει ήδη διεξαχθεί επιστημονική έρευνα σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία) σχετικά με την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ στους επόμενους μήνες πρόκειται να ολοκληρωθεί κατάλληλο εγχειρίδιο για την κοινωνικοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών, καθώς και ψηφιακό εργαλείο για την εξατομικευμένη υποστήριξη τους. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι εξής πέντε φορείς: α) Thomas More Scuola Paritaria Scarl (Συντονιστής, Ιταλία), β) Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, γ) Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, δ) Cooperativa Sociale Ada Negri (Ιταλία) και ε) Projeto Scholé (Πορτογαλία).
Την εκδήλωση προλόγισαν η Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Μπέση Μαρίνα και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας κ. Κούρτη Συλβάνα. Κεντρικοί ομιλητές ήταν η κ. Ντόκα Αγλαΐα (Συντονίστρια Εκπ/κού Έργου ΠΕ70 ΠΕΚΕΣ Ηπείρου), της οποίας η παρουσίαση αφορούσε σε θέματα οργάνωσης σχολικής ζωής και στην κοινωνικοσυναισθηματική νοημοσύνη, και ο κ. Μπράτιτσης Θαρρενός (Καθηγητής Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τις νέες προκλήσεις και προοπτικές στην Εκπαίδευση. Συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποίησε ο εκπαιδευτικός της Δ.Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Κρομμύδας Ιωάννης, ενώ η παρουσίαση του Μηχανικού Πληροφορικής κ. Ντάνη Γεωργίου αφορούσε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων από εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Read More »
Πραγματοποίηση πολλαπλασιαστικής εκδήλωσης της Δ.Π.Ε. Θεσπρωτίας Πραγματοποίηση πολλαπλασιαστικής εκδήλωσης της Δ.Π.Ε. Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2022 Rating: 5

Σελίδες