Έργα εξοικονόμησης νερού σε Θεσπρωτία- Άρτα

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Έργα εξοικονόμησης νερού σε Θεσπρωτία- ΆρταΟλοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για δύο ακόμη έργα που αφορούν τους αγρότες.

 Συγκεκριμένα από την Περιφερειακή Επιτροπή κατακυρώθηκαν σήμερα οι διαγωνισμοί για τα έργα εξοικονόμησης νερού:

Α) στο δίκτυο του ΤΟΕΒ Ραγίου- Κεστρίνης Π.Ε. Θεσπρωτίας προϋπολογισμού € 1.625.000 για το οποίο ανάδοχος αναδείχτηκε ο Αναγνώστου Ιωάννης.

Β) για το δίκτυο Γραμμενίτσας- Βλαχέρνας, προϋπολογισμού 1.090.000 ευρώ και ανάδοχο την Πύρρος Empire Κεφαλαιουχική Εταιρεία.

Read More »
Έργα εξοικονόμησης νερού σε Θεσπρωτία- Άρτα Έργα εξοικονόμησης νερού σε Θεσπρωτία- Άρτα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Ανοιχτός Διεθνής Διαγωνισμός για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Ανοιχτός Διεθνής Διαγωνισμός για το Πάρκο
Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Την διακήρυξη Ανοιχτού Διεθνή Διαγωνισμού, μέσω Σύμβασης Παραχώρησης, για το έργο της Κατασκευής, Συντήρησης και Λειτουργίας του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, ενέκρινε κατά πλειοψηφία στη σημερινή της συνεδρίαση η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Πρόκειται για μια επιλογή που έχει στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατασκευής του έργου, είναι πιλοτικού χαρακτήρα και αν η προσπάθεια ευοδωθεί, θα δημιουργηθούν ταχύτατα οι εγκαταστάσεις του για να στεγάσουν τις εν αναμονή εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση της Περιφέρειας, αλλά και γενικότερα του Δημοσίου.

Το έργο πρόκειται να κατασκευαστεί με την υπάρχουσα μελέτη και οικοδομική άδεια που έχει εκδώσει η Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα κατά τη διάρκεια της παραχώρησης, σύμφωνα με το χρηματοοικονομικό μοντέλο του έργου, εκτιμώνται σε 70 περίπου εκατομμύρια ευρώ, όσο και η αξία της σύμβασης (Ν. 4413/2016).

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του Ανοιχτού Δημόσιου Διαγωνισμού η σύμβαση προβλέπει ρητά ότι ο Παραχωρησιούχος θα αναλάβει πλήρως τη χρηματοδότηση του έργου κατασκευής, ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου λειτουργίας του Πάρκου θα έχει την πλήρη ευθύνη για τη διοίκηση, συντήρηση και εύρυθμη λειτουργία του.

Ως αντάλλαγμα της παραχώρησης του χώρου, εξυπηρετώντας τον κοινωφελή χαρακτήρα του έργου, αναλαμβάνει τη δέσμευση να διαθέτει τους γραφειακούς χώρους πλήρως εξοπλισμένους -του ενός κτιρίου εμβαδού 1700 μ2 αποκλειστικά για εκμίσθωση σε νεοφυείς επιχειρήσεις (που θα επιλέγονται με δημόσια πρόκληση) και στην Περιφέρεια Ηπείρου, με συμβολικό μίσθωμα 1 ευρώ/ανά τετραγωνικό ετησίως. Επίσης να παρέχει χωρίς τίμημα υπηρεσίες θερμοκοιτίδας και να διοργανώνει εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Η διακήρυξη εκπονήθηκε από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και λεπτομέρειες ανέλυσε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ευάγγελος Σακκάς.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να ισχύουν η απαίτηση της Περιφέρειας και η δέσμευση της Κυβέρνησης για χρηματοδότηση των 15 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν είτε σε δεύτερη φάση- εάν δεν ευοδωθεί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, είτε για άλλο έργο της Περιφέρειας.
Read More »
Ανοιχτός Διεθνής Διαγωνισμός για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας Ανοιχτός Διεθνής Διαγωνισμός για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη με το πρόσχημα του λογιστή

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη με το πρόσχημα του λογιστήΑπό το Αστυνομικό Τμήμα Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού και αλλοδαπού, που εμπλέκονται σε υπόθεση απάτης, η οποία έλαβε χώρα την 15/02/2024.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, ημεδαπός δέχθηκε τηλεφώνημα από άτομο, το οποίο προσποιήθηκε ότι είναι ο λογιστής του και με διάφορες δικαιολογίες απέσπασε τον αριθμό και τον μυστικό κωδικό (PIN) της τραπεζικής του κάρτας.

Όπως προέκυψε, με τη χρήση των παραπάνω στοιχείων, πραγματοποιήθηκε μεταφορά χρηματικού ποσού 4.500 ευρώ από τον λογαριασμό του σε λογαριασμού τού κατηγορούμενου ημεδαπού, ενώ η τηλεφωνική σύνδεση μέσω της οποίας έγινε η επικοινωνία με τον παθόντα ανήκει στον αλλοδαπό.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Read More »
Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη με το πρόσχημα του λογιστή Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη με το πρόσχημα του λογιστή Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών


Συνελήφθη χθες (18-02-2024) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητες κατεργασμένης και ακατέργαστης κάνναβης, καθώς και σουγιάς μήκους 15 εκατοστών.
Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών Συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Απογευματινά χειρουργεία: Πόσο θα στοιχίζουν, πώς θα λειτουργούν

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Απογευματινά χειρουργεία: Πόσο θα στοιχίζουν, πώς θα λειτουργούν


Για την άμεση υπογραφή απόφασης για την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, μίλησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας σήμερα, Δευτέρα, τα στοιχεία για την οργάνωσή τους.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ», προσθέτοντας ότι «σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του».

Ενιαία Λίστα Χειρουργείου

Η ορθή τήρηση της Ενιαίας Λίστα Χειρουργείου διασφαλίζει την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο Σύστημα Υγείας.

Μέσω της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείου εξασφαλίζονται οι έξι παρακάτω αρχές και αξίες που είναι απαραίτητες για την λειτουργεία ενός αξιόλογου Συστήματος Υγείας.

• Διαφάνεια
• Διασφάλιση Ποιότητας
• Διασφάλιση Υγείας
• Προσβασιμότητα
• Αποτελεσματικότητα
• Συντονισμός Περίθαλψης

Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Λίστες Χειρουργείου τηρούνται σε όλα τα Ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας. Η κατάσταση του χρόνου αναμονής στις χώρες τις Ευρώπης, σχετικά με τις αναμονές των χειρουργικών επεμβάσεων στα Νοσοκομεία, ποικίλει ανάλογα τη χώρα. Σε ορισμένες χώρες, όπως για παράδειγμα η Σουηδία, ο χρόνος αναμονής του πολίτη για μη επείγουσα χειρουργική επέμβαση κυμαίνεται στις 50 μέρες κατά μέσο όρο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο αντίθετα, η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς ο μέσος χρόνος αναμονής των πολιτών για την πραγματοποίηση μη επείγουσας επέμβασης ξεπερνά τις 120 ημέρες σύμφωνα με τα δεδομένα του αρμόδιου φορέα της χώρας. Πιο συγκεκριμένα η Λίστα Χειρουργείου έχει ξεπεράσει τις 7,6 εκατομμύρια εγγραφές, τον Αύγουστο του 2023, 37% προσαυξημένο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν οι εγγραφές ήταν 5,6 εκατομμύρια. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των πολιτών που αναμένουν για χειρουργική επέμβαση περισσότερο από 4 μήνες. Περισσότεροι από 4 στους 10 πολίτες περιμένουν περισσότερο από 4 μήνες για χειρουργική επέμβαση.

Ποια είναι η Ιστορία της Λίστας Χειρουργείου στην χώρα μας, γιατί δεν λειτουργεί αποτελεσματικά η Λίστα Χειρουργείου;

Μέχρι το 2017 δεν υπήρχε Λίστα Χειρουργείου στην Ελλάδα, όταν και θεσμοθετήθηκε, με σκοπό την καταγραφή και παρακολούθηση των πολιτών που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης. Η λειτουργία όμως της Λίστας Χειρουργείου δεν έχει αποδώσει για 3 βασικούς λόγους:

• Έλλειψη προτυποποιημένης διαδικασίας συντήρησης

• Απουσία δυνατότητας συνεχούς παρακολούθησης

• Απουσία διασύνδεσης της Λίστας Χειρουργείου με τις υπόλοιπες διαδικασίες του Νοσοκομείου (π.χ. πραγματοποιθέντα χειρουργεία)


Μέχρι και τον μήνα Ιούνιο του 2023 υπήρχαν 120.000 πολίτες εγγεγραμμένοι στην Λίστα Χειρουργείου σύμφωνα με τα δεδομένα.

Τι πρωτοβουλίες έχει λάβει το Υπουργείο Υγείας;
ικές αποφάσεις.

Οι λύσεις βασίστηκαν σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας βασίστηκε στη διασφάλιση της ορθής συντήρησης της Λίστας Χειρουργείου και στη συνεχή παρακολούθηση της. Ο δεύτερος πυλώνας στηρίχθηκε στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Λίστας Χειρουργείου με την πλήρη ψηφιοποίηση της να αποτελεί προτεραιότητα.

Ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες για την διαχείριση της Λίστας Χειρουργείου;

Ένα από τα υφιστάμενα προβλήματα της Λίστας Χειρουργείου, ήταν η αδυναμία εκκαθάρισης της Λίστας και συνεπώς η μη αξιοπιστία των δεδομένων. Με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, συστάθηκε μία επιτροπή για να εκκαθαριστούν οι Λίστες Χειρουργείου. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 150.000 κλήσεις σε πολίτες, προκειμένου να επικαιροποιηθεί η πληροφορία για το αν επιθυμούν να παραμένουν εγγεγραμμένοι στη Λίστα Χειρουργείου.

Η εκκαθάριση ήταν ένα σημαντικό βήμα, καθώς όπως φάνηκε κρίνοντας από το αποτέλεσμα, περισσότερο από το 38% των εγγεγραμμένων πολιτών δεν επιθυμούσε να παραμείνει στην λίστα για διάφορους λόγους.

 Οι βασικοί λόγοι που οι πολίτες δεν επιθυμούσαν να παραμένουν στην Λίστα Χειρουργείου ήταν:

• Επέλεξαν να χειρουργηθούν είτε σε άλλα δημόσια Νοσοκομεία ,ή σε Ιδιωτικές κλινικές για επίσπευση του χρόνου

• Δεν επιθυμεί πλέον ο πολίτης να πραγματοποιήσει το χειρουργείο

Τέλος για την μείωση των περιστατικών, τα οποία είναι σε αναμονή, έχουν εξεταστεί μία σειρά μέτρων σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μέσα στους πρώτους μήνες του 2024.

Τι μεταρρυθμίσεις θα συμβούν για τον εκσυγχρονισμό της Λίστας Χειρουργείου;

Για την βελτίωση της λειτουργικότητας της Λίστας Χειρουργείου, θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Υγείας η νέα Ψηφιοποιημένη Ενιαία Λίστα Χειρουργείου. Η Νομοθετική διάταξη έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2023 με σκοπό την προτυποποίηση και πλήρη της διαδικασίας. Η λειτουργία της Ψηφιοποιημένης Ενιαίας Λίστας Χειρουργείου έχει ξεκινήσει να πιλοτικά, με τα περισσότερα Νοσοκομεία της χώρας να έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτή, και αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων η Ψηφιοποιημένη Ενιαία Λίστα Χειρουργείου να είναι σε πλήρη ισχύ.

Ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση στην χώρα μας σχετικά με την διάρκεια αναμονής των πολιτών για χειρουργική επέμβαση;

Ο συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων πολιτών στην Λίστα Χειρουργείου στην Ελλάδα, μέχρι και το τέλος του 2023, ανέρχεται στους 102.000 πολίτες.

Το 43% των περιστατικών, αναμένουν για χειρουργική επέμβαση λιγότερο από 4 μήνες. Από 4 έως 12 μήνες περιμένει το 31% της συνολικής Λίστας, ενώ για περισσότερο 12 μήνες αναμένει το 26% των ασθενών.

Ποια είναι η γεωγραφική κατανομή για τους πολίτες που αναμένουν χειρουργική επέμβαση από 4 έως 12 μήνες;

Το σύνολο των πολιτών που περιμένουν να χειρουργηθούν περισσότερο από 4 και λιγότερο από 12 μήνες, είναι 31.954. Ο καταμερισμός των περιστατικών στην ελληνική επικράτεια ακολουθεί την παρακάτω κατανομή για περίοδο αναμονής 4 έως 12 μήνες.


• Βόρεια Ελλάδα – 14.060 περιστατικά (44%)


• Αττική και νησιά Αιγαίου – 11.183 περιστατικά (35%)

• Κρήτη – 3.515 περιστατικά (11%)

• Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος – 2.557 περιστατικά (8%)

• Κεντρική Ελλάδα – 639 περιστατικά (2%)
 
Ποια είναι η γεωγραφική κατανομή για τους πολίτες που αναμένουν χειρουργική επέμβαση περισσότερο από 12 μήνες;

Το σύνολο των πολιτών που περιμένουν να χειρουργηθούν περισσότερο από 12 μήνες, είναι 26.221. Ο καταμερισμός των περιστατικών στην ελληνική επικράτεια ακολουθεί την παρακάτω κατανομή για περίοδο αναμονής περισσότερο από 12 μήνες.

• Βόρεια Ελλάδα – 13.897 περιστατικά (53%)

• Αττική και νησιά Αιγαίου – 6.566 περιστατικά (25%)

• Κρήτη –4.447 περιστατικά (17%)

• Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος – 1.049 περιστατικά (4%)

• Κεντρική Ελλάδα – 262 περιστατικά (1%)

Για να βγουν τα στοιχεία έγινε ανάλυση; Σε τι βάθος; Υπάρχουν λεπτομερή δεδομένα και σε επίπεδο νοσοκομείου;

Για την καταγραφή και τον υπολογισμό των δεδομένων έγινε εκτενής ανάλυση μέχρι και σε επίπεδο κλινικής νοσοκομείου, για όλα τα Νοσοκομεία της χώρας που διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις.

Για παράδειγμα, σε ένα από τα μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας (περισσότερες από 400 κλίνες), το οποίο δέχεται μεγάλο όγκο πολιτών για χειρουργική επέμβαση, στην καρδιοχειρουργική κλινική ο χρόνος αναμονής για χειρουργική επέμβαση είναι 4-12 μήνες και είναι σε αναμονή 424 πολίτες.

Σε αντίστοιχου μεγέθους Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης στην Ορθοπεδική κλινική ο χρόνος αναμονής είναι 4-12 μήνες και σε αναμονή για χειρουργείο είναι 624 πολίτες.

Ποια είναι η λύση για να μειωθεί ο αριθμός των περιστατικών που αναμένουν να χειρουργηθούν;

Το Υπουργείο Υγείας με στόχο την μείωση των αναμονών για χειρουργική επέμβαση, εξέτασε όλες τις πιθανές επιλογές και τα δυνητικά οφέλη για κάθε μία από αυτές, Η λύση που προκρίθηκε και θα έχει άμεση εφαρμογή είναι η ενεργοποίηση των απογευματινών χειρουργείων. Με αυτόν τον τρόπο καθημερινά θα πραγματοποιούνται περισσότερα χειρουργεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Σύμφωνα με την μελέτη που έγινε, η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%.

Ποιο είναι το κόστος για τον πολίτη, ποιος θα καλύψει τα έξοδα για τα απογευματινά χειρουργεία;

Για την διενέργεια απογευματινών χειρουργείων στα Νοσοκομεία της χώρας, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Aνάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σκοπό να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι πολίτες. Πιο συγκεκριμένα, 60 εκατομμύρια ευρώ θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο για την εξυπηρέτηση των πολιτών που αναμένουν χειρουργική επέμβαση. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση αφορά τη διενέργεια χειρουργείων για ανθρώπους που παραμένουν στις Λίστες Χειρουργείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η προτεραιοποίηση τους θα γίνει με χρονολογική σειρά (από παλαιότερη σε νεότερη), όπως αυτή αποτυπώνεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.

Ποια είναι τα πιο συχνά είδη επέμβασης που βρίσκονται στις Λίστες Χειρουργείου;

Σύμφωνα με την ανάλυση του Υπουργείου Υγείας, οι βασικές κατηγορίες επέμβασης που παρατηρούνται στα Νοσοκομεία φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερο από το 50% των επεμβάσεων σε αναμονή στη χώρα συγκεντρώνεται στις παρακάτω 7 κατηγορίες.


Α/Α Είδος Επέμβασης % επί του Συνόλου

1 Επέμβαση Καταρράκτη 18%

2 Αρθροπλαστική Γόνατος 9%

3 Χολοκυστεκτομή 7%

4 Επέμβαση Αφαίρεσης κρυσταλλοειδούς φακού 5%

5 Αρθροπλαστική Ισχίου 5%

6 Βουβωνοκήλη 4%

7 Αμυγδαλεκτομή 3%

Ποιο θα είναι το πλαίσιο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων;

Για την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων έχει δημιουργηθεί η κατηγοριοποίηση των χειρουργικών επεμβάσεων, με βάση ιατρικά κριτήρια. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες επεμβάσεων αντιστοιχούν και στα αντίστοιχα κόστη που θα προκύψουν από τη διενέργεια των συγκεκριμένων επεμβάσεων.

Κόστη που όπως αναφέρθηκε, θα καλυφθούν από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες επεμβάσεων και το κόστος παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ

ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ 300 €

ΜΙΚΡΗ 500 €

ΜΕΣΑΙΑ 900 €

ΜΕΓΑΛΗ 1.200 €

ΒΑΡΕΙΑ 1.600 €

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΒΑΡΕΙΑ 2.000 €

Τα απογευματινά χειρουργεία θα κοστίζουν λιγότερο ή περισσότερο από τα αντίστοιχα χειρουργεία στον Ιδιωτικό Τομέα;

Με βάση τη σύγκριση των τιμών ανάμεσα σε είδη επεμβάσεων που θα διενεργούνται κατά τα απογευματινά χειρουργεία με τα αντίστοιχα είδη επεμβάσεων στα Ιδιωτικά Νοσοκομεία, παρατηρείται σημαντική διαφορά ανάμεσα στο κόστος των επεμβάσεων.

Αναλυτικότερα, παρέχεται συγκριτικός πίνακας παρακάτω:
ΕΙΔΟΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ Πολύ Μικρή ή Μικρή 300€ – 500€ > 800 €
ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ Μικρή 500€ > 1.800 €
ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ Μικρή ή Μεγάλη 500€ – 1.200€ > 2.500 €
ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
ΓΟΝΑΤΟΥ Μεγάλη ή Βαρεία 1.200€ – 1.600€ > 3.500 €
ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ Μεγάλη ή Βαρεία 1.200€ – 1.600€ > 3.500 €

Τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν ένα προσωρινό μέτρο του Υπουργείου Υγείας;

Η απάντηση είναι όχι. Τα απογευματινά χειρουργεία σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν με ορίζοντα να αποτελέσουν μόνιμη λύση για το σύστημα Υγείας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μαζί με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για την άμεση μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών της Λίστας χειρουργείου, όμως ο απώτερος σκοπός είναι να αποτελέσουν μόνιμη δυνατότητα του Ε.Σ.Υ.
Read More »
Απογευματινά χειρουργεία: Πόσο θα στοιχίζουν, πώς θα λειτουργούν Απογευματινά χειρουργεία: Πόσο θα στοιχίζουν, πώς θα λειτουργούν Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Πρόσκληση σε συνεδρίαση του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Πρόσκληση σε συνεδρίαση του Εμπορικού  Συλλόγου Ηγουμενίτσας


Καλείστε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 8:45 μ.μ., στο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, Αγίων Αποστόλων 55, με θέματα:

1. Αποτίμηση ενεργειών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο – προγραμματισμός ενημέρωσης και δράσεων.

2. Αγροτικές κινητοποιήσεις.

3. Ψηφιακή κάρτα εργαζομένων.

4. Συνδρομές μελών.

5. Προμήθειες τραπεζών.

Για το ΔΣ
 
Ο Πρόεδρος Η                Γ. Γραμματέας
Μαρέτης Ανδρέας           Δήμα Αικατερίνη
Read More »
Πρόσκληση σε συνεδρίαση του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας Πρόσκληση σε συνεδρίαση του Εμπορικού  Συλλόγου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Η νέα Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Σουλίου

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Η νέα Επιτροπή Ισότητας του Δήμου ΣουλίουΗ νέα Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Σουλίου συγκροτήθηκε μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η επιτροπή ισότητας εναι 8μελής και απαρτίζεται από τους:
Την Αντιδήμαρχο, κ. Υίλη Πασχάλη Αντιγόνη Βασιλική , ως Πρόεδρο
Τον Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Παππά Παναγιώτη, σύμβουλο των λοιπών παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου
Την κ. Τζοβάρα Ελένη , υπάλληλο Κοινωνικής Τπηρεσίας του Δήμου
Την κ Χρήστου Μαίρη , εκπρόσωπο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του δήμου
Τον κ. Κώτση Νικόλαο, εκπρόσωπο τοπικού εμπορικού συλλόγου Παραμυθιάς
Την κ. Μπάρμπα Ευανθία Νικολέτα , μέλος ιατρικού συλλόγου
Την κ. Σουλούπη Βασιλική , δημότης -μέλος του δικηγορικού συλλόγου Θεσπρωτίας
Τον κ. Κωσταρά Αριστείδη , δημότη – μέλος Πολιτιστικού Συλλόγου Αγοράς.

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας έχει τις εξής αρμοδιότητες:

-σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, συμμετέχει και υποστηρίζει την ένταξη της ισότητας των φύλων στις πολιτικές του δήμου, εισηγείται και συμμετέχει στην εκπόνηση σχεδίων δράσης για την ισότητα των φύλων σε τοπικό επίπεδο.

-διατυπώνει προτάσεις και εισηγείται προς τα αρμόδια όργανα του δήμου, τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

-συνεργάζεται με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Υύλων, τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, υπηρεσιακές μονάδες του δήμου και με δομές και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προώθησης θεμάτων ισότητας των φύλων και δικαιωμάτων των γυναικών σε τοπικό επίπεδο.

-συνεργάζεται με τις δομές του Δικτύου της ΓΓΙΥ για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.


Read More »
Η νέα Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Σουλίου Η νέα Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ηγουμενίτσας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων  Ηγουμενίτσας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα


Ο Σύλλογος μας το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα, αφού προηγήθηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός!

Ευχαριστούμε από καρδιάς όσους μας τιμήσατε με την παρουσία σας!

 Κατόπιν πρόσκλησης παρευρέθηκαν, οι Αιδεσιμότατοι, Πρωτοπρεσβύτερος Ιερέας Pappas Petros Εκπρόσωπος Ιεράς Μητρόπολης Παραμυθιάς (μέλος του Δ.Σ.), ο Ιερέας Ευάγγελος Γκέλια (πολύτεκνος), ο Ιερέας Θεόδωρος Ζώης (πολύτεκνος), ο Ιερέας Χρήστος Σπήλιας, ο Ιερέας Θωμας Μουτσιος (πολύτεκνος) της Ενορίας Μητροπόλεως Παραμυθιάς "Αγ. Δονάτος", ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κος Βασιλης ΓιογιακαςΑ , η Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας κα Vaso Tsotou, το Δ.Σ. του Συλλόγου ο κος Μιχάλης Λάμπρου Πρόεδρος, ο κος Ιωάννης Γκίκας Αντιπρόεδρος, ο κος Ευάγγελος Αθανασίου Γενικός Γραμματέας, ο κος Vasilis Georgou Ταμεία, Πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Παππάς Μέλος καθώς επίσης και Πολύτεκνες οικογένειες του Συλλόγου μας!

Ευχαριστούμε τον κο Αντώνιο Νικολάου Economy Market για την προσφορά του σε αναψυκτικά και νερά. Το φούρνο ΜΑΣΙΑΣ ΚΩΝ. Κική Μάσια για την προσφορά την ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ. Επίσης η κα Αγγελική Ντάσιου Πλυντήριο Αυτοκινήτων Ντάσιου , κα Ελένη Μηλιώνη πολύτεκνές μητέρες και η κα Μάρθα Δήμα Ντίνος Δερεκας Μαρθα Δημα με τα υπέροχα γλυκά!
Ευχόμαστε η νέα χρονιά να φέρει υγεία, χαρά και γλυκιές στιγμές σε μικρούς και μεγάλους!

Read More »
Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ηγουμενίτσας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα Ο Σύλλογος Πολυτέκνων  Ηγουμενίτσας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Ημερίδα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας με ομιλητή τον Αλέξη Μητρόπουλο σήμερα στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Ημερίδα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας με ομιλητή τον Αλέξη Μητρόπουλο σήμερα στην Ηγουμενίτσα

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των μελών του διοργανώνει και σας προσκαλεί, την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 17:00
σε ενημερωτική εκδήλωση – ημερίδα με θέμα:

«Η ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ».
που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα ΕΛΛΙΝΙΟΝ του Ξενοδοχείου ANGELIKA PALLAS στην Ηγουμενίτσα,
με την συμμετοχή των κατωτέρω εξαίρετων εισηγητών που διασφαλίζουν την επιτυχία της εκδήλωσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
17:00 – 17:15 : Προσέλευση
17:15 – 17:20 : Χαιρετισμός του Προέδρου του ΕΒΕΘ Αλέξανδρου Πάσχου
17:20 – 17:50 : Μητρόπουλος Αλέξης, Καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚ
17:50 – 18:20 : Χριστόπουλος Γιώργος, Καθηγητής Φορολογίας
18:20 – : Συζητήσεις – Ερωτήσεις.


Read More »
Ημερίδα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας με ομιλητή τον Αλέξη Μητρόπουλο σήμερα στην Ηγουμενίτσα Ημερίδα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας με ομιλητή τον Αλέξη Μητρόπουλο σήμερα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Σουλίου

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Σουλίου


Ο Δήμος Σουλίου συγκροτεί Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Σουλίου, ως εξής:
α. Αντιδήμαρχο και Δημοτικό Σύμβουλο , κ. Αλέξανδρο Κοντό , ως Πρόεδρο.
β. Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Φειμώνα Γεώργιο, μέλος (σύμβουλος της παράταξης της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου)
γ. Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Νάκο Δημήτριο, μέλος (σύμβουλος των λοιπών παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου)
δ. Μπρέστα Νικόλαο ,μέλος (μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Παραμυθιάς )
ε. Φούρκα Απόστολο , μέλος (πρόεδρος του συλλόγου τουριστικών καταλυμάτων και επιχειρήσεων μορφών εναλλακτικού τουρισμού)
στ. Τζοβάρα Θωμά , μέλος (μέλος πολιτιστικού συλλόγου Νεράιδας)
ζ. Αθανασίου Θωμά , μέλος (πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Γλυκής –Ποταμιάς)
η. Τσάτση Βασιλική , μέλος (εκπαιδευτικός)

Η θητεία της ανωτέρω επιτροπής ακολουθεί τη θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Read More »
Η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Σουλίου Η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Φιλιατιώτικο Καρναβάλι 2024

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Φιλιατιώτικο Καρναβάλι 2024


Το Φιλιατιώτικο Καρναβάλι, το μακροβιότερο της Θεσπρωτίας (από το 1959!), διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλιατών υπό την αιγίδα του Δήμου Φιλιατών και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.

Η μακροχρόνια επιτυχία του Φιλιατιώτικου Καρναβαλιού δεν οφείλεται μόνο στη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων των φορέων, συλλόγων, εθελοντών και χορηγών, αλλά και στο δημιουργικό κλίμα που επικρατεί την περίοδο των προετοιμασιών, με μικρούς και μεγάλους να συνεργάζονται για την κατασκευή στολών και αρμάτων, την οργάνωση των γκρουπ, τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων κ.α., μεταφέροντας χαρά και ζωντάνια στους κατοίκους.

Η μεγάλη γιορτή της πόλης μας ξεκινά! Ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Τζίγκος Βασίλειος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλιατών κηρύσσουν την έναρξη της προετοιμασίας των εκδηλώσεων για το «Φιλιατιώτικο Καρναβάλι 2024», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 02/03/2024 έως και τις 18/03/2024.

 Καλούμε όλους τους δημότες μας να συμμετέχουν ενεργά στην πραγματοποίηση του σημαντικού αυτού πολιτιστικού θεσμού και είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι μαζί μπορούμε να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο το Φιλιατιώτικο Καρναβάλι και να το προβάλλουμε πέρα από τα στενά όρια του Δήμου μας.

Θα ακολουθήσουν νεώτερες ανακοινώσεις με το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων καθώς και οδηγιών για τη διεξαγωγή τους.

Ευχόμαστε καλή προετοιμασία, με χαρά και έμπνευση!


Read More »
Φιλιατιώτικο Καρναβάλι 2024 Φιλιατιώτικο Καρναβάλι 2024 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Σε σύσκεψή για συντονισμό καλεί φορείς και σωματεία το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Σε σύσκεψή για συντονισμό καλεί φορείς και σωματεία το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας


Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί όλα τα σωματεία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους συλλόγους αυτοαπασχολουμένων, τους αγρότες, τους μαθητές, κάθε εργαζόμενο και άνεργο της περιοχής μας, τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη και ώρα 7.00 μ.μ στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας (Ζωσιμάδων 4, Ηγουμενίτσα) σε σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση, προετοιμασία και συντονισμό μπροστά στην απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Ένα χρόνο από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, το σύνθημα « Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» ενώνει και εκφράζει το σύνολο του λαού μας απέναντι στο βάρβαρο σύστημα του κέρδους! Ένα χρόνο μετά κάνουμε την υπόσχεσή μας πράξη! Το έγκλημα δε θα ξεχαστεί! Έχουμε χρέος στις 28 Φλεβάρη να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς στο νομό μας, να κατέβουμε μαζικά, οργανωμένα και συντονισμένα στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου.

Στην επίθεση που δεχόμαστε στα δικαιώματά μας, στη ζωή μας είναι ανάγκη να απαντήσουμε μαζικά και οργανωμένα.

Τώρα πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων, την πάλη ενάντια στην ακρίβεια και την αντιλαϊκή πολιτική που μετρά τις ανάγκες μας ως κόστος!

Όλοι μαζί σα μια γροθιά ενωμένοι, με το σύνθημα « Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»!


ΟΛΟΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΙΣ 7.00 Μ.Μ
ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ!

Read More »
Σε σύσκεψή για συντονισμό καλεί φορείς και σωματεία το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας Σε σύσκεψή για συντονισμό καλεί φορείς και σωματεία το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Αντίστροφη μέτρηση για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS – Πρόστιμα φωτιά σε παραβάτες

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Αντίστροφη μέτρηση για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS – Πρόστιμα φωτιά σε παραβάτες


Η αντίστροφη μέτρηση για την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές έχει ήδη ξεκινήσει και θεωρείται απίθανο πλέον να μην «τρέξει» μέσα στις προκαθορισμένες προθεσμίες. Είναι μάλιστα κατηγορηματική η δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, που δεν αφήνει περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες: «η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές θα ολοκληρωθεί πάση θυσία».

Ένα από τα πλέον ουσιαστικά βήματα είναι η θεσμοθέτηση των προστίμων για όλα τα επίπεδα εμπλοκής στην διασύνδεση POS με τις ταμειακές μηχανές. Φτάνουν έως και τις 300.000 ευρώ και αφορούν, επιχειρήσεις, παρόχους τερματικών POS, εισαγωγές – κατασκευαστές και παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ο υπουργός και οι εμπλεκόμενοι με το συγκεκριμένο θέμα, από την πολιτική ηγεσία, θα έχουν σειρά επαφών με τις τράπεζες και ενδεχομένως με τους φορείς της αγοράς, προκειμένου να κλείσουν πιθανές εκκρεμότητες έως την “D-Day”. Και αυτή δεν είναι άλλη από την 29η Φεβρουαρίου που είναι και η τελευταία ημέρα για να λειτουργούν όλα στην εντέλεια, αφού την επομένη 1η Μαρτίου είναι προγραμματισμένο να πατηθεί το κουμπί της διασύνδεσης ταμειακών και POS και να τρέξουν τα πρόστιμα για τους υπόχρεους.

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία απόκτησης POS παρατάθηκε έως τις 29 Φεβρουαρίου με την πρόβλεψη μη επιβολής προστίμων έως το τέλος Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση να έχει γίνει η παραλαβή αλλά όχι η εγκατάσταση. Από την 1η Απριλίου, πάντως μη εγκατάσταση POS, στους 35 νέους κλάδους, εγκυμονεί πρόστιμο 1.500 ευρώ, για να ακολουθήσει και το πολλαπλάσιο πρόστιμο της μη διασύνδεσης.

Το θέμα πάντως της διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, μέσα στις προθεσμίες που έχουν τεθεί, εκτός του ότι πρόκειται για μία τομή στη φορολογική διοίκηση, που θα περιορίσει σημαντικά την δυνατότητα φοροδιαφυγής, είναι σημαντικό διότι εφόσον αλλάξουν τα δεδομένα υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν κοινοτικά κονδύλια.

Κίνδυνος να χαθούν κονδύλια

Όπως έχει τονίσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, «αν το έργο δεν ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων, η χώρα θα δει να διακόπτεται, έστω και μερικώς, η χρηματοδότηση της από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε».

Παράλληλα έχει κατατεθεί στην Βουλή ρύθμιση, που προβλέπει αυστηρότερα πρόστιμα και κυρώσεις όχι μόνο για τις τυχόν υπερήμερες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα POS με τις ταμειακές τους μηχανές, αλλά και για τους παρόχους των POS, των ERPs και των ταμειακών μηχανών σε περίπτωση που δεν συνεργάζονται.

Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις κείμενες διατάξεις αφορά όλους τους κρίκους της αλυσίδας, δηλαδή όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην υλοποίηση του έργου της διασύνδεσης και συγκεκριμένα:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τις τυχόν υπερήμερες επιχειρήσεις που υποχρεούνται να διασυνδέσουν τα συστήματα τους.

 Συγκεκριμένα, για τις τυχόν υπερήμερες επιχειρήσεις που υποχρεώνονται με βάση τον νόμο να διασυνδέσουν τα τερματικά τους μηχανήματα POS με τις ταμειακές μηχανές και δεν το κάνουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων προβλέπεται:

1. Πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος ή 20.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

2. Το πρόστιμο μειώνεται κατά 50%, όταν επιβάλλεται σε χρήστες τερματικών POS που ασκούν την δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, πλην των τόπων που έχουν ανακηρυχθεί ως τουριστικοί.

3. Αν η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου τριπλασιάζονται.

ΠΑΡΟΧΟΙ ΤΕΡΜΑΤΙΚΩΝ POS

Τους παρόχους τερματικών POS. Σε περίπτωση που οι εταιρίες αυτές δεν συνεργάζονται με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές, όπως αυτές έχουν οριστεί από την ΑΑΔΕ, επιβάλλεται:

1. Πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ. Αν όμως η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ.

2. Όσοι πάροχοι δεν προβαίνουν σε οποιαδήποτε ενέργεια αναβάθμισης των τερματικών τους για τα οποία εμφανίζονται ως διαχειριστές στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών τότε:

α) παύει να ισχύει η δήλωση συμμόρφωσης, δηλαδή η δυνατότητα τα τερματικά POS να είναι συμβατά με τους όρους της αγοράς, και επιβάλλεται, με απόφαση του Διοικητή πρόστιμο, ύψους 100.000 ευρώ και

β) πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά τερματικό POS για το οποίο δεν έχουν προβεί σε αναβάθμισή του. Το πρόστιμο δεν επιβάλλεται εφόσον η μη αναβάθμιση αποδεδειγμένα οφείλεται σε μη υπαιτιότητα τους.

ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ

Τους εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών. Σε περίπτωση που οι εταιρίες αυτές δεν συνεργάζονται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου όπως αυτό έχει οριστεί από την ΑΑΔΕ, τότε μπορεί να υπάρξει:

1. Ανάκληση της άδειας καταλληλότητας του μοντέλου ταμειακής μηχανής για όσους δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και τεχνικούς ελέγχους, ώστε να διασφαλίσουν τη δυνατότητα διασύνδεσής της με τύπους τερματικών POS

2. Πρόστιμο 10.000 ευρώ.

ΠΑΡΟΧΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ

Τους Παρόχους Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης που διασυνδέονται με Εμπορικά/Λογιστικά Προγράμματα Διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, «ERP»). Και στις περιπτώσεις όπου οι εταιρίες αυτές δεν συνεργάζονται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου τότε:

1. Τα παραστατικά που θα εκδίδονται από το πρόγραμμα ERP δεν θα θεωρούνται νόμιμα.

2. Πρόστιμο 10.000 ευρώ

Τέλος, για παραβάσεις που αφορούν υποχρεώσεις των τεχνικών εγκατάστασης, δηλαδή υποβολή δήλωσης πελατολογίου ή αποστολή πληροφοριών σχετικών με υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, επιβάλλεται:

1. Πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά μη δηλωθέντα, εκπροθέσμως δηλωθέντα ή ανακριβώς δηλωθέντα πελάτη στον οποίο παρέχονται ή ο οποίος αποδέχεται υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης Φ.Η.Μ. ή υπηρεσίες εμπορικού/λογιστικού προγράμματος διαχείρισης («ERP»).

2. Το πρόστιμο αυτό δεν επιβάλλεται, εφόσον οι μη δηλωθέντες, εκπροθέσμως δηλωθέντες ή ανακριβώς δηλωθέντες πελάτες στους οποίους παρέχονται οι παραπάνω υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν το 15% του συνολικού αριθμού των πελατών ή δεν υπερβαίνουν αθροιστικά τους δέκα (10), ανά οντότητα που παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες.
Read More »
Αντίστροφη μέτρηση για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS – Πρόστιμα φωτιά σε παραβάτες Αντίστροφη μέτρηση για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS – Πρόστιμα φωτιά σε παραβάτες Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Ανεκτικότητα προς τη Διαφορετικότητα: Η Αξία του Σεβασμού και της Ανοχής | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Ανεκτικότητα προς τη Διαφορετικότητα: Η Αξία του Σεβασμού και της Ανοχής | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου


Η ανθρώπινη κοινωνία είναι ένας πολυσύνθετος και πολυδιάστατος χώρος, όπου η διαφορετικότητα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρωπότητας. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός ως προς τις πεποιθήσεις, τις αξίες, αλλά και τις προοπτικές απέναντι στη ζωή και σε καταστάσεις γενικότερα που καλείται έκαστος να αντιμετωπίσει ανά περιόδους στη ζωή του.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ανεκτικότητα προς τη διαφορετικότητα αναδεικνύεται ως ένας σημαντικός πυλώνας για τη συνύπαρξη και την ευημερία όλων των μελών της κοινωνίας. Αν και η διαφορετικότητα είναι κάτι που πρέπει να γιορτάζεται και να εκτιμάται, η ανεκτικότητα προς αυτήν αποτελεί συχνά πρόκληση για πολλούς.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς τις διαφορετικές πεποιθήσεις και θρησκείες μέχρι τις διαφορετικές κουλτούρες και παραδόσεις, η πολυμορφία του ανθρώπου υπάρχει,δίνει πλούτο και ποικιλία στον κόσμο μας.
Δυστυχώς, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού, του εκφοβισμού και της απόρριψης απέναντι σε εκείνο που διαφέρει, που δεν πληροί τις στερεοτυπικές πεποιθήσεις και αποκλίνει από το σύνηθες. Είτε σε θέματα ενδυμασίας, διατροφής, προτίμησης ή σε παγκόσμια θέματα που αφορούν στη θρησκεία, την εθιμοτυπία και τις πολιτιστικές και πολιτισμικές συνήθειες το «έτερο» καταδικάζεται αντί να αντιμετωπιστεί κριτικά.
Η ανεκτικότητα προς τη διαφορετικότητα απαιτεί σεβασμό προς τις απόψεις, τις πεποιθήσεις και τον τρόπο ζωής των άλλων, ακόμα και όταν αυτές διαφέρουν από τις δικές μας. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να κρίνουμε αυθαίρετα ή να απορρίπτουμε κάποιον εξαιτίας των διαφορών του, αλλά να αντιμετωπίζουμε τον άλλον με σεβασμό και κατανόηση, ακόμα και όταν διαφωνούμε μαζί του. Η ανεκτικότητα είναι αυτή που επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν ελεύθερα σύμφωνα με τις πεποιθήσεις και την ταυτότητά τους, χωρίς φόβο λόγω διακρίσεων ή καταπίεσης.
Δεν είναι απλώς η αποδοχή της ύπαρξης της διαφορετικότητας, αλλά η εκτίμηση και ο σεβασμός προς αυτήν.
Είναι η ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε τις διαφορετικές απόψεις, πεποιθήσεις και πρακτικές των άλλων ως μια πηγή εμπλουτισμού και μάθησης, αντί για μια πηγή διαμάχης και διχασμού.
Μάλιστα, η διαφορετικότητα θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση απένεντι στο καθημερινό ή το συνηθισμένο και ο κάθε άνθρωπος θα ήταν ελεύθερος να ζήσει τη ζωή του όπως εκείνος θα επιθυμούσε πραγματικά, χωρίς να ανησυχεί γι’αυτό που θα πει ή δεν θα πει ο περίγυρος.
Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για την ύπαρξη της ανεκτικότητας προς τη διαφορετικότητα είναι η ανάγκη για ειρήνη και αρμονία στην κοινωνία.
Όταν αντιμετωπίζουμε τους άλλους με σεβασμό και ανοχή, δημιουργούμε ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζουν ελεύθερα και ειρηνικά, ανεξαρτήτως των διαφορών τους. Μια ανεκτική κοινωνία είναι μια κοινωνία που αξιοποιεί τη δυναμική της διαφορετικότητας για να εμπλουτίσει τον πολιτισμό της και να προάγει την καινοτομία και την ανάπτυξη.
Όταν οι άνθρωποι αναγνωρίζουν, αξιολογούν και αντιμετωπίζουν με κριτική ματιά τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, τότε ανοίγονται νέοι δρόμοι για την επίλυση προβλημάτων και την επίτευξη συμφιλίωσης.
Επιπλέον, η ανεκτικότητα προς τη διαφορετικότητα ενισχύει την ισότητα, τη δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης.
Όταν οι άνθρωποι νιώθουν ότι μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους και να ζουν σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους χωρίς φόβο αποκλεισμού ή διακρίσεων, η κοινωνία είναι πιο λειτουργική και δυναμική. Στον πυρήνα της ανεκτικότητας βρίσκεται η ιδέα της ισότητας και της δικαιοσύνης. Κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικότητας ή κοινωνικής τάξης, έχει το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Η ανεκτικότητα αποτελεί το θεμέλιο για τη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου η ισότητα είναι πραγματικότητα και όχι απλώς ένα ιδανικό.
Αναμφισβήτητα, ο δρόμος προς την ανεκτικότητα δεν είναι εύκολος. Απαιτεί διάθεση για αλληλοκατανόηση και συμβιβασμό, καθώς και προσπάθεια να αναθεωρήσουμε τις δικές μας στερεοτυπικές θέσεις και προκαταλήψεις.
Απαιτείται επίσης, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης από τη σχολική ηλικία, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τις εμπειρίες και τις ανάγκες των άλλων. Πρώτη η οικογένεια θα εμφυσήσει στα νεαρά της μέλη αρχές περί δικαιοσύνης, ελευθερίας του λόγου και ανοχής. Στη συνέχεια αναλαμβάνει το σχολείο μέσα από δραστηριότητες και διαδραστικά μαθήματα να τονίσει την αρχή του σεβασμού προς τον συνάνθρωπο και της προάσπισης των δικαιωμάτων του διπλανού.
Όπως έλεγε ο Γάλλος διαφωτιστής Βολταίρος: «δεν συμφωνώ ούτε με μία λέξη απ’όσα λες, αλλά θα υπερασπιστώ με τη ζωή μου το δικαίωμά σου να το λες». Τέλος, η πολιτεία μέσα από δράσεις και ενημερώσεις οφείλει να συντηρήσει την παγίωση της ανεκτικότητας τουλάχιστο σε μείζονα ποσοστά από αυτά που ισχύουν σήμερα.
Αναντίρρητα, ανεκτικότητα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να συμφωνούμε με κάθε άποψη ή πράξη. Είναι φυσικό και υγιές να έχουμε διαφορετικές απόψεις και να εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας με σεβασμό, ευγένεια και διαλλακτικότητα.
Η κλειδαρότρυπα είναι η ικανότητά μας να ακούμε και να μαθαίνουμε από τις διαφορετικές απόψεις, αντί να τις αγνοούμε ή να τις απορρίπτουμε αμέσως. Βέβαια, η ανεκτικότητα δεν είναι πάντα εύκολη. Οι προκαταλήψεις, ο φόβος απένανρι στο άγνωστο, η άγνοια και η έλλειψη παιδείας μπορούν να οδηγήσουν σε διακρίσεις και μίσος αντί για κατανόηση και συμφιλίωση.
Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, είναι σημαντικό να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και την προώθηση του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων.
Κρίνεται απαραίτητο ο καθένας από εμάς να ενημερωθεί μέσα από άρθρα, εκπομπές ή το διαδίκυο, αφήνοντας πίσω την αδιαλλαξία και την μισαλλοδοξία που δύναται να τον διακατείχε προηγουμένως.
Αρκεί να συνειδητοποιήσει κανείς πως ως άνθρωποι έχουμε περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές, έχουμε τις ίδιες βιοτικές ανάγκες και προσδοκίες, μπορεί να αντιληφθεί πως η αλληλεγγύη και η ενσυναίσθηση προς τον συνάνθρωπο αποτελούν το κλειδί για έναν αρμονικό και ισόρροπο ατομικό και κοινωνικό βίο. Αντίθετα, ο σκοταδισμός και ο πουριτανισμός δεν αφήνουν κάποιον να γνωρίσει ούτε τον ίδιο του τον εαυτό πόσο μάλλον τον συμπολίτη του. Συντηρεί μια ζωή γεμάτη εντάσεις, συγκρούσεις κι οπισθοδρόμηση.
Αρκεί μια φευγαλέα ματιά για να εντοπίσει κανείς πως παρά τις ίδιες ανησυχίες που έχουμε όλοι, αντί να βοηθήσει ο ένας τον άλλο, η τρικλοποδιά, η καταδίκη και ο αφανισμός του άλλου μπαίνουν σε προτεραιότητα.
Δεν είναι ποτέ αργά κάποιος να κάνει στροφή και να αφήσει το γείτονά του να ζήσει τη ζωή του όπως εκείνος καταλαβαίνει , αρκεί φυσικά να μην ενοχλεί τον συνάνθρωπό του. Πρόκειται για έναν τρόπο ζωής και στάσης έναντι του κόσμου. Σημαίνει να αναγνωρίζουμε την αξία της πολυμορφίας και να την αντιμετωπίζουμε ως πηγή εμπλουτισμού και δύναμης. Μόνον έτσι μπορούμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία που θα είναι πραγματικά δίκαιη, αλληλέγγυα και ευημερούσα για όλους, διασφαλίζοντας μια ειρηνική και αειφόρο συνύπαρξη. Η ανεκτικότητα προς τη διαφορετικότητα είναι μια επίδειξη ανθρωπιάς και ευαισθησίας προς τους συνανθρώπους μας.
Κάθε άνθρωπος αξίζει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητές του.
Η ανεκτικότητα δημιουργεί ένα κλίμα αμοιβαίας συμπαράστασης και υποστήριξης, που ενισχύει τον δεσμό μας ως ανθρώπινη κοινότητα.
Συνοψίζοντας, η ανεκτικότητα προς τη διαφορετικότητα είναι θεμελιώδης για την ειρήνη, την ελευθερία και την ευημερία της κοινωνίας μας. Απαιτείται η προώθηση του σεβασμού και της ανοχής, καθώς και η ανάπτυξη της δεξιότητας της εποικοδομητικής συζήτησης και του διαλόγου. Μόνο μέσω αυτής της διαδικασίας μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που είναι πλούσια σε πολιτισμική ποικιλομορφία και συνεχώς εξελισσόμενη προς το καλύτερο. Σε κάθε βήμα προς την ανεκτικότητα, κερδίζουμε όχι μόνον ως ατομικότητες, αλλά και ως κοινωνία. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που η ανάγκη για ανεκτικότητα είναι πιο επείγουσα από ποτέ.
Ας ενώσουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας για να κατασκευάσουμε έναν κόσμο όπου η διαφορετικότητα θα γίνει πηγή δύναμης και ενότητας, και όχι διαίρεσης και αποκλεισμού.
Όταν αναγνωρίζουμε και αξιολογούμε τις διαφορές μας ως πηγή πλούτου και όχι διαίρεσης, τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που βασίζεται στην αλληλεγγύη και τον σεβασμό. Ας αναδείξουμε λοιπόν την ανεκτικότητά μας και ας εργαστούμε μαζί για ένα καλύτερο μέλλον, όπου η διαφορετικότητα θα αποτελεί πηγή δύναμης και ενότητας.
Read More »
Ανεκτικότητα προς τη Διαφορετικότητα: Η Αξία του Σεβασμού και της Ανοχής | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου Ανεκτικότητα προς τη Διαφορετικότητα: Η Αξία του Σεβασμού και της Ανοχής | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Μεϊμαράκης- Κοντοζαμάνης, ζήτησαν ψήφο εμπιστοσύνης στις ευρωεκλογές

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Ηγουμενίτσα: Μεϊμαράκης- Κοντοζαμάνης, ζήτησαν ψήφο εμπιστοσύνης στις ευρωεκλογές


Άρωμα ευρωεκλογών είχε η εκδήλωση της Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Θεσπρωτίας για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Και δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά καθώς κεντρικός ομιλητής ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του κόμματος Βαγγέλης Μειμαράκης ενώ στην εκδήλωση μίλησε ο πρώην Υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης ο οποίος αναμένεται να έχει θέση στο ευρωψηφοδέλτιο.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας ο οποίος αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των αγροτών τονίζοντας ότι «είμαστε μαζί με τους αγρότες» αλλά και στα έργα που δρομολογούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με την Ήπειρο καθώς υπήρξε φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που έβαλε αλλά και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές που έρχονται δεν είναι αναμέτρηση διαμαρτυρίας αλλά μία κρίσιμη εκλογή αφού τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι δύσκολα για την Ευρώπη.

Στο διακύβευμα των ευρωεκλογών επικέντρωσε την ομιλία του και ο Βαγγέλης Μειμαράκης.

Τόνισε ότι το γεγονός ότι δεν προηγούνται αλλά ούτε έπονται άλλες εκλογικές αναμετρήσεις θα δώσει την δυνατότητα ώστε να συζητηθούν σε βάρος τα ευρωπαικά ζητήματα και όσα κρίνονται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Απευθυνόμενος σε όλους ζήτησε «ψήφο εμπιστοσύνης για να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα στην Ε.Ε. γιατί εμείς είμαστε το ευρωπαϊκό κόμμα της χώρας και σήμερα η φωνή της Ελλάδας έχει αρχίσει να ακούγεται δυνατά στα όργανα της Ε.Ε. χάρη στη Ν.Δ. Βέβαια δεν μπορεί να ισχυρισθεί κανείς πως η σημερινή Ε.Ε. είναι αυτή που θέλουμε και δεν χρειάζεται βελτιώσεις, όμως εμείς μπορούμε να το κάνουμε αυτό σε συνεργασία με τους εταίρους μας».

Νωρίτερα αλλά και μετά την εκδήλωση ο Βαγγέλης Μειμαράκης συναντήθηκε και με ομάδες αγροτών με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα του κλάδου.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Ηγουμενίτσα: Μεϊμαράκης- Κοντοζαμάνης, ζήτησαν ψήφο εμπιστοσύνης στις ευρωεκλογές Ηγουμενίτσα: Μεϊμαράκης- Κοντοζαμάνης, ζήτησαν ψήφο εμπιστοσύνης στις ευρωεκλογές Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Σαν σήμερα 19 Φεβρουαρίου 1942 | Δολοφονείται ο Νομάρχης Θεσπρωτίας Γιώργος Βασιλάκος απο Τσάμηδες

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Σαν σήμερα 19 Φεβρουαρίου 1942 | Δολοφονείται ο Νομάρχης Θεσπρωτίας Γιώργος Βασιλάκος απο ΤσάμηδεςΣε μια εποχή που οι λεγόμενοι “Τσάμηδες” προβάλλουν ανιστόρητες διεκδικήσεις σε βάρος της Θεσπρωτίας, μένει λησμονημένος ο τότε νομάρχης Γιώργος Βασιλάκος, που δολοφονήθηκε άνανδρα.

Στις 19 Φεβρουαρίου 1942 έπεσε νεκρός σε “μπαμπέσικη” ενέδρα των Τσάμηδων.

Καταγόταν από το Γύθειο Λακωνίας και βρέθηκε να υπηρετεί στη Θεσπρωτία τον καιρό της Κατοχής.

Ο συγκεκριμένος ανώτερος κρατικός υπάλληλος, μπήκε στο στόχαστρο των Τσάμηδων, που τελικά τον εξόντωσαν, γιατί ήταν εμπόδιο στην προσπάθειά τους να ανακηρύξουν “αυτόνομη” την περιοχή και να την προσαρτήσουν στην Αλβανία. Επίσης, ως διοικητικός παράγοντας, κατέβαλε προσπάθειες να προστατεύσει τον χριστιανικό πληθυσμό.

Στις αρχές Φεβρουαρίου 1942 οι “Τσάμηδες” τον απειλούσαν φανερά με εκτέλεση. Οι Ελληνικές Αρχές αποφάσισαν να τον μεταθέσουν στα Ιωάννινα. Έτσι, στις 18 Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου, ο Γιώργος Βασιλάκος πήγε από τα Ιωάννινα στην Ηγουμενίτσα για να παραδώσει υπηρεσία στον αναπληρωτή του.

Το πρωί της 19ης Φεβρουαρίου αποχαιρέτησε τους συναδέλφους του στη Νομαρχία και το απόγευμα βρέθηκε στα γραφεία της Επιθεωρήσεως Δημοτικής Εκπαιδεύσεως για να χαιρετήσει το φίλο του επιθεωρητή Ιωάννη Αρχιμανδρίτη.

Επιστρέφοντας από τη συνοικία Βράβα προς τη Νομαρχία, κοντά σ’ αυτή καραδοκούσε ο δολοφόνος. Ο Γιώργος Βασιλάκος είδε τον Αλβανοτσάμη να ξεπετάγεται από τα δέντρα και να τον σημαδεύει με το περίστροφο και προσπάθησε να φυλαχτεί, προλαβαίνοντας να τρέξει λίγα μέτρα, αλλά ο φονιάς πυροβόλησε το θύμα του πισώπλατα.

Ο Γιώργος Βασιλάκος έπεσε νεκρός 8 μέτρα από τη Νομαρχία προς το μέρος της θάλασσας. Οι κάτοικοι, που έκαναν βόλτα στην παραλία, είδαν το δολοφόνο να τρέχει στο σπίτι του προύχοντα Αλβανοτσάμη Ηγουμενίτσας Αμπεντίν Νούλια!..

Το άλλο πρωί η Ηγουμενίτσα στρατοκρατούνταν από τους Ιταλούς. Σε κάθε γωνιά υπήρχαν πολυβόλα και απαγορεύτηκε η είσοδος χωρικών στην κωμόπολη.

Η κηδεία του Νομάρχη έγινε στις 11 το πρωί της 20ης Φεβρουαρίου 1942 και την παρακολούθησαν οι κάτοικοι, οι ελληνικές αρχές και μερικοί “Τσάμηδες”, ανάμεσα στους οποίους και ο Αμπεντίν Ντούλιας, στο σπίτι του οποίου διανυκτέρευσε ο δολοφόνος!


Read More »
Σαν σήμερα 19 Φεβρουαρίου 1942 | Δολοφονείται ο Νομάρχης Θεσπρωτίας Γιώργος Βασιλάκος απο Τσάμηδες Σαν σήμερα 19 Φεβρουαρίου 1942 | Δολοφονείται ο Νομάρχης Θεσπρωτίας Γιώργος Βασιλάκος απο Τσάμηδες Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Δράσεις δενδροφύτευσης στο Προδρόμι Σουλίου

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Δράσεις δενδροφύτευσης στο Προδρόμι Σουλίου Κυριακή 18/02 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η δράση δεντροφύτευσης στην πλατεία Προδρομίου. Χαιρόμαστε βαθιά , που την δράση αυτή αγκάλιασαν πλήθος εθελοντών, μελών και φίλων του Συλλόγου μας, καθώς και η Τοπική Κοινότητα Προδρομίου.

Η πρωτοβουλία της συγκεκριμένης δράσης ανήκει στον πρώην πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Προδρομίου και μέλος του Δ.Σ. του Μ.Ε.Σ.Π. Βαγγέλη Γκατζια έπειτα από συννενόηση με το επερχόμενο Τοπικό Συμβούλιο και την στήριξη του Μ.Ε.Σ.Π..

Το μήνυμα του εμπνευστή εμπεριέχεται στην παρακάτω φραση : “Τέλος, φεύγοντας από τα καθήκοντα προέδρου ως ονειρεμένη ενέργεια που επιθυμώ να πράξω στο Προδρόμι, είναι μια όμορφη δεντροφύτευση στην πλατεία, δίνοντας έτσι ομορφιά, ζωή και εικόνα όμορφου άλσους ( έχοντας εμπιστευτεί τον φίλο μου και άξιο αυτού του τόπου Μίνη Γεώργιου), χαρίζοντας μια νέα πνοή για τα παιδιά που ονειρεύονται μια όμορφη, γαλήνια και αρμονική ζωή. Δεν πρόκειται να τους το στερήσω!”

Ο Σύλλογος μας στέκεται πάντα αρωγός σε κάθε δράση που οφελεί το σύνολο των κατοίκων των κοινοτήτων μας!

Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη δυναμική και διάθεση


Read More »
Δράσεις δενδροφύτευσης στο Προδρόμι Σουλίου Δράσεις δενδροφύτευσης στο Προδρόμι Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστολική ψήφοΣε λειτουργία τίθεται από σήμερα, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας σηματοδοτεί την καθιέρωση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της επιστολικής ψήφου ως μέσου διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων για τις Ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό άνοιγμα προς τον απανταχού ελληνισμό με την κατάργηση όλων των πρακτικών εμποδίων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών, όπου και αν βρίσκονται.

Η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εντός ή εκτός επικρατείας. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου.

Οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω του συνδέσμου epistoliki.ypes.gov.gr και εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου αποκλειστικά μέσω taxisnet κάνοντας χρήση των προσωπικών τους διαπιστευτηρίων.

Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό μπορούν να εισέλθουν στην παραπάνω εφαρμογή και να εγγραφούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

• Μέσω taxisnet (εφόσον διαθέτουν διαπιστευτήρια εισόδου).
• Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας συνδυαστικά.
• Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου συνδυαστικά.

Εναλλακτικά, οι εντός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ οι εκτός επικρατείας εκλογείς μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες ελληνικές Προξενικές Αρχές (Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών).

Αναλυτικά οι οδηγίες χρήσης της ηλεκτρονικής εφαρμογής εγγραφής για την επιστολική ψήφο:

Οδηγίες-πλατφόρμας-εκλογέων 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εκλογείς για την επιστολική ψήφο

Πώς και με τι στοιχεία μπορώ να εγγραφώ στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου;
• Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων άσκησης του εκλογικού δικαιώματος μέσω επιστολικής ψήφου στις προσεχείς Ευρωεκλογές είναι η 29η Απριλίου 2024.
• Οι εκλογείς μπορούν να συνδεθούν στην εφαρμογή epistoliki.ypes.gov.gr κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών TaxisNet και επιβεβαιώνοντας το κινητό τους τηλέφωνο και το email τους με συνθηματικό μίας χρήσης (OTP). Oι εκλογείς του εξωτερικού μπορούν να ταυτοποιηθούν εναλλακτικά με συνδυασμό των στοιχείων του εν ισχύ ελληνικού διαβατηρίου τους και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του αριθμού δημοτολογίου τους.
• Εναλλακτικά, οι αιτήσεις δύνανται να υποβάλλονται μέσω των ΚΕΠ ή των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό.
• Οι εκλογείς δηλώνουν τη διεύθυνση διαμονής τους και την επιθυμητή διεύθυνση παραλαβής του εκλογικού υλικού. Σημειώνεται ότι οι φάκελοι της επιστολικής ψήφου θα αποσταλούν από το Υπουργείο Εσωτερικών τον Μάιο του 2024.

Μπορώ να εγγραφώ αν δεν έχω ΑΦΜ ή ελληνικό διαβατήριο εν ισχύ;• Ναι. Όλοι οι Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφο εφόσον το επιθυμούν.
• Οι εκλογείς που δεν μπορούν να συνδεθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή με κάποιον από τους διαθέσιμους τρόπους μπορούν να απευθυνθούν στα ΚΕΠ ή τις διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό προκειμένου να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου. Οι υπάλληλοι, αφού ταυτοποιήσουν τον εκλογέα με την επίδειξη έγκυρου ταυτοποιητικού εγγράφου, θα υποβάλουν αίτηση εγγραφής εκ μέρους του, την οποία εν συνεχεία υπογράφει ο εκλογέας.

Μπορώ να εγγραφώ αν δυσκολεύομαι να χρησιμοποιήσω ηλεκτρονικό υπολογιστή;

• Ναι. Οι εκλογείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορούν να απευθυνθούν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ή στις ελληνικές Πρεσβείες και Προξενεία προκειμένου να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.

Τι περιλαμβάνει ο φάκελος της επιστολικής ψήφου και πότε θα τον λάβω;
• Ο φάκελος αποστέλλεται στους εκλογείς από το Υπουργείο Εσωτερικών το αργότερο 15 ημέρες πριν από τις εκλογές με υποχρέωση παραλαβής είτε από τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητή εξουσιοδότηση για την παραλαβή του, με θεώρηση γνησίου υπογραφής μέσω gov.gr ή από δημόσια αρχή.
• Ο εκλογέας ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του φακέλου και με σύνδεσμο για την παρακολούθηση της πορείας του (tracking).
• Ο φάκελος περιλαμβάνει:
◦ φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου,
◦ ψηφοδέλτιο,
◦ φάκελο ψηφοφορίας,
◦ έντυπο οδηγιών,
◦ κατάλογο υποψηφίων,
◦ αίτηση – υπεύθυνη δήλωση.
• Οι φάκελοι ψηφοφορίας είναι πλήρως ανωνυμοποιημένοι και φέρουν ειδικό γνώρισμα γνησιότητας.


Πώς είναι το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου;• Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο και τυπώνεται με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.
• Στην πρώτη σελίδα, εμφανίζονται όλα τα κόμματα, συνδυασμοί και συνασπισμοί κομμάτων που είναι υποψήφια και ο εκλογέας βάζει σταυρό σε αυτό που επιλέγει. Σε αυτή την σελίδα υπάρχει και η διακριτή επιλογή «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω – Ψηφίζω λευκό».
• Στη δεύτερη σελίδα, εμφανίζεται πίνακας με αριθμούς από το 1 έως το 42. Ο εκλογέας επιλέγει από 0 έως 4 υποψηφίους ευρωβουλευτές του κόμματος ή συνδυασμού προτίμησής του σημειώνοντας ευδιάκριτα τον αριθμό που αντιστοιχεί στον κάθε υποψήφιο της επιλογής του, όπως αυτός αναγράφεται στον κατάλογο υποψηφίων. Στο τέλος, ο εκλογέας σημειώνει τον συνολικό αριθμό των υποψηφίων που έχει επιλέξει, δηλαδή 0 ή 1 ή 2 ή 3 ή 4.
• Στην περίπτωση που ο εκλογέας κάνει λάθος επιλογή ή το ψηφοδέλτιο υποστεί φθορά, ο εκλογέας έχει τη δυνατότητα να εκτυπώσει ένα μόνο νέο ψηφοδέλτιο από την σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, να το συμπληρώσει εκ νέου και να το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας.


Πώς ψηφίζω;• Ο εκλογέας διαβάζει προσεκτικά το έντυπο των οδηγιών. Συμπληρώνει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση έγχαρτα ή ηλεκτρονικά μέσω gov.gr και γράφει τα στοιχεία του στον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου.
• Επιλέγει τον συνδυασμό που επιθυμεί και τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές ή ψηφίζει λευκό.
• Βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας, τον κλείνει και τον βάζει στον φάκελο επιστροφής. Σε περίπτωση που έχει συμπληρώσει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση έγχαρτα την βάζει στον φάκελο επιστροφής, μαζί με το φωτοαντίγραφο ελληνικής ταυτότητας, ελληνικού διαβατηρίου ή ελληνικού διπλώματος οδήγησης.
• Αποστέλλει τον φάκελο προς την προσυμπληρωμένη διεύθυνση του κέντρου διαλογής επιστολικής ψήφου.

Υπάρχει κόστος στις διαδικασίες παραλαβής και αποστολής των φακέλων;

• Όχι. Η παραλαβή του φακέλου επιστολικής ψήφου από τον εκλογέα γίνεται δωρεάν αφού το κόστος αποστολής τους φακέλου επιστολικής καλύπτεται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η αποστολή του φακέλου επιστροφής επιστολική ψήφου από τον εκλογέα έχει προπληρωθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τι γίνεται στη συνέχεια, αφότου ψηφίσω και στείλω τον φάκελο;• Ο εκλογέας ενημερώνεται με μήνυμα κινητού τηλεφώνου και email, εφόσον το έχει δηλώσει, για την παραλαβή του φακέλου του από τα Εκλογικά Τμήματα Διαλογής Ψηφοδελτίων Επιστολικής Ψήφου.
• Ο φάκελος πρέπει να παραληφθεί μέχρι τις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών προκειμένου να προσμετρηθεί στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, διαφορετικά επιστρέφεται στον αποστολέα.
• Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων γίνεται ταυτόχρονα με όλες τις υπόλοιπες ψήφους, το απόγευμα της Κυριακής των εκλογών.

Πού συγκεντρώνονται οι φάκελοι;
• Οι φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου αποστέλλονται στην προσυμπληρωμένη διεύθυνση. Ο χώρος μπορεί να είναι δημόσιο ή ιδιωτικό κτίριο που μισθώνεται για τον σκοπό αυτό (πχ εκθεσιακός χώρος).
• Ο χώρος που βρίσκονται οι κάλπες φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία, παρακολουθείται και καταγράφεται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Το υλικό καταγραφής φυλάσσεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
• Τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές δικαιούνται να ορίσουν έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό εκλογικό αντιπρόσωπο για την παρακολούθηση της διαδικασίας.

Έχασα τον φάκελο ψηφοφορίας. Τι κάνω;
• Ο φάκελος ψηφοφορίας, μαζί με το υπόλοιπο υλικό πρέπει να φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος. Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα εκ νέου αποστολής φακέλου, καθώς ο κάθε φάκελος είναι προσωπικός και η νέα εκτύπωση θα χρειαστεί χρόνο ο οποίος δεν θα επιτρέψει την έγκαιρη παραλαβή της ψήφου.

Τι θα γίνει αν πάω να ψηφίσω στο εκλογικό μου τμήμα, ενώ έχω εγγραφεί να ψηφίσω με επιστολική ψήφο;
• Αν ο εκλογέας έχει κάνει αίτηση εμπρόθεσμα για επιστολική ψήφο, θα υπάρχει ειδική ένδειξη στους εκλογικούς καταλόγους και ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν θα του επιτρέψει να ψηφίσει σε περίπτωση που προσπαθήσει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με φυσική παρουσία. Αν όμως ο φάκελος της επιστολικής ψήφου δεν φτάσει εγκαίρως, τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένος ο εκλογέας θα έχει ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα επιτρέψει στον εκλογέα να ψηφίσει με φυσική παρουσία από τις 11:00 το πρωί και μετά.

Αν άλλαξα γνώμη και θέλω να ψηφίσω με φυσική παρουσία;
• Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν δεν έχει παραληφθεί ο φάκελος εμπρόθεσμα (δηλαδή έως τις 17:00 την παραμονή των εκλογών). Σε αυτή την περίπτωση, ο δικαστικός αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένος ο εκλογέας θα έχει ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα επιτρέψει στον εκλογέα να ψηφίσει με φυσική παρουσία από τις 11:00 το πρωί και μετά.

Αν επέλεξα κατά λάθος άλλο κόμμα ή υποψήφιο από αυτόν που ήθελα;
• Στην εξαιρετική αυτή περίπτωση, ο εκλογέας μπορεί να τυπώσει το ψηφοδέλτιο που θα υπάρχει στην σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και να το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας.

Πώς διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου;
• Η ψήφος είναι μυστική. Η μυστικότητα της επιστολικής ψήφου επιτυγχάνεται με τον διαχωρισμό της υπεύθυνης δήλωσης από τον κλειστό φάκελο ο οποίος περιέχει το ψηφοδέλτιο και ο οποίος είναι αυτός που μπαίνει στην κάλπη ψηφοφορίας.
• Η έγχαρτη αίτηση – υπεύθυνη δήλωση φυλάσσεται ξεχωριστά και δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να συνδυαστεί με το ψηφοδέλτιο. Το δε φωτοαντίγραφο της ταυτότητάς χρησιμοποιείται αποκλειστικά για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν ψήφισε κάποιος άλλος για λογαριασμό του εκλογέα.
• Ο χώρος που βρίσκονται οι κάλπες φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία, παρακολουθείται και καταγράφεται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Το υλικό καταγραφής φυλάσσεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

«Η επιστολική ψήφος είναι μια μεταρρύθμιση ιστορικής και εθνικής σημασίας. Στις Ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν θα υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία. Η επιστολική ψήφος βαθαίνει τη Δημοκρατία» τονίζει σε δήλωσή της η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

«Από σήμερα, όποιος πολίτης είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους μπορεί να υποβάλει αίτηση για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με επιστολική ψήφο στις προσεχείς ευρωεκλογές. Με εύκολο και απλό τρόπο, ανεξαρτήτως αν κάποιος είναι εντός ή εκτός της χώρας, μέσα σε 5 περίπου λεπτά της ώρας μπορεί να εγγραφεί ώστε να ψηφίσει εύκολα και με ασφάλεια» πρόσθεσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.


Read More »
Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Οι αγρότες της Θεσπρωτίας ετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Οι αγρότες της Θεσπρωτίας ετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα


Αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι από το μπλόκο της Θεσπρωτίας ετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα. Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, καθημερινά, βρίσκεται το μπλόκο των αγροτών της Θεσπρωτίας, με δίωρο αποκλεισμό του λιμένα εξωτερικού, ενώ την Κυριακή το μεσημέρι επιτροπή των αγροτών, συναντήθηκε και επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ Βαγγέλη Μειμαράκη, που βρέθηκε στην Ηγουμενίτσα, ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Θεσπρωτίας για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της.
Οι αγρότες δηλώνουν ανυποχώρητοι, σημειώνοντας πως η όποια υποχώρηση από τις διεκδικήσεις τους, θα οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή τους.
Την Τρίτη, οι αγρότες από τη Θεσπρωτία θα μεταβούν στην Αθήνα με λεωφορεία που θα ξεκινήσουν στις 08:30 το πρωί από το ΠΑΝΘΕΟΝ στην Ηγουμενίτσα, προκειμένου να συναντήσουν και να διαδηλώσουν μαζί με συναδέλφους τους από τις άλλες περιοχές της χώρας.
Read More »
Οι αγρότες της Θεσπρωτίας ετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα Οι αγρότες της Θεσπρωτίας ετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Στην Αθήνα ο “Άπειρος” Ποδηλατικός Όμιλος Ηγουμενιτσας Για Τον 1ο Αγώνα Super Cup

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Στην Αθήνα ο “Άπειρος” Ποδηλατικός Όμιλος Ηγουμενιτσας Για Τον 1ο Αγώνα Super Cup

Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Άλσος Ν. Φιλαδέλφειας θα βρεθούν οι αθλητές μας για τον 1ο αγώνα Super Cup που διοργανώνει η Α.Ε.Κ σε συνεργασία με το @mittasmtb αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο 5ος αγώνας του Super Cup θα πραγματοποιηθεί στην Ηγουμενίτσα στις 25 και 26 Μαΐου.

Προπονητής:
Παναγιώτης Ζύλης

Αθλητές:
Λαμπρούσης Μάξιμος
Λαμπρούσης Ρωμανός
Μάντζας Βασίλης
Μπασιαρά Αφροδίτη
Σιόντορος Γιώργος
Σιόντορου Μυρτώ
Χαρακλιάς Τηλέμαχος
Χριστόγλου Μιχαήλ
Read More »
Στην Αθήνα ο “Άπειρος” Ποδηλατικός Όμιλος Ηγουμενιτσας Για Τον 1ο Αγώνα Super Cup Στην Αθήνα ο “Άπειρος” Ποδηλατικός Όμιλος Ηγουμενιτσας Για Τον 1ο Αγώνα Super Cup Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας | Ψήφισμα αλληλεγγύης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας | Ψήφισμα αλληλεγγύης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις


Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους που παλεύουν για την επιβίωσή τους, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

Το δίκιο του αγώνα τους είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία της κυβερνητικής επιχείρησης συκοφάντησης.

Η πολιτική της ΕΕ (ΚΑΠ) και των κυβερνήσεων έχει οδηγήσει στην εκτίναξη του κόστους παραγωγής, στις εξευτελιστικές τιμές, στο διώξιμο του παραγωγού από τη γη του. Οι αγρότες παλεύουν για την διεκδίκηση τόσο της δικής τους αξιοπρεπούς διαβίωσης όσο και για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων για το λαό.

Η ίδια πολιτική που τσακίζει το αγροτικό εισόδημα, τσακίζει το εισόδημα των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζόμενων, με ακρίβεια στα τρόφιμα και σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης μέσα στα οποία είναι και τα αγροτικά προϊόντα των οποίων η τιμή πολλαπλασιάζεται πολλές φορές από το χωράφι ως το ράφι.

Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια καταστολής των δίκαιων αγροτικών κινητοποιήσεων από την Κυβέρνηση. Ο αγώνας τους μας αφορά όλους. Αφορά κυριολεκτικά την επιβίωσή μας, όπως οι δικοί μας αγώνες αφορούν το σύνολο της κοινωνίας που προβληματίζεται αναφορικά με τους όρους διεξαγωγής της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Ο κλάδος μας τα τελευταία χρόνια έχει νιώσει από πρώτο χέρι την αναγκαιότητα, αλλά και τη δυναμική της ύπαρξης μαζικού, οργανωμένου κινήματος, το οποίο κατακτά μικρές και μεγάλες νίκες. Αντίστοιχες νίκες μπορεί να πετύχει και το κίνημα των αγροτών.

Οι εκπαιδευτικοί είμαστε στο πλευρό τους!
Read More »
ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας | Ψήφισμα αλληλεγγύης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας | Ψήφισμα αλληλεγγύης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαγιάδας έκοψε την πίτα του

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαγιάδας έκοψε την πίτα του


Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 στην Σαγιάδα η κοπή πίτας του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαγιάδας.

Ο εθελοντισμός είναι μια αληθινή κατάθεση ψυχής που εμπεριέχει αγάπη, ανθρωπιά, τρυφερότητα και στοργή και σίγουρα αποτελεί θεμελιώδη λίθο της ενσυναίσθησης.

Η ανάγκη του Εθελοντισμού ιδιαίτερα στη σύγχρονη κοινωνία είναι άκρως αναγκαία και απαραίτητη και αξίζουν όλοι αυτοί οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ τα ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ και το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ .

Στην σημερινή εκδήλωση εκτός των εθελοντών πυροσβεστών παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Φιλιατών Βασίλης Τσίγκος, ο βουλευτής Ν. Θεσπρωτίας Βασίλειος Γιόγιακας, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής κ Μπάλλας , η πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Φιλιατών Σταμάτη Πηνελόπη και ο αντιδήμαρχος Δήμου Φιλιατών Σπύρος Φερεντίνος.

Σας ευχαριστούμε ΘΕΡΜΑ!Read More »
Το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαγιάδας έκοψε την πίτα του Το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαγιάδας έκοψε την πίτα του Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Συνάντηση Πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Φιλιατών

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Συνάντηση Πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Φιλιατών


Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των εκδηλώσεων «Φιλιατιώτικο Καρναβάλι 2024» την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Φιλιατών συνάντηση εκπροσώπων των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Φιλιατών, έπειτα από πρόσκληση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Ηλιάνας Σπανοπούλου-Σάρρα.

Με αφορμή την πρόσκληση συμμετοχής όλων των κοινοτήτων του Δήμου Φιλιατών στις αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλιατών, ξεκινά η προσπάθεια για διαρκή συνεργασία και συλλογικές δράσεις όλων των πολιτιστικών φορέων με στόχο την ανάδειξη της πολιτισμικής μας ταυτότητας και την πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου μας.

Ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Βασίλειος Τζίγκος και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ηλιάνα Σπανοπούλου-Σάρρα ευχαριστούν θερμά τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και συμμετείχαν στην πρώτη αυτή συνάντηση: Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπροκκλησίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Βρυσέλλας, Πολιτιστικός Σύλλογος Γαρδικίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινιάς, Πολιτιστικός Σύλλογος Σαγιάδας, Πολιτιστικός Σύλλογος Σίδερης, Πολιτιστικός Σύλλογος Τρικορύφου και Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλιατών.

Read More »
Συνάντηση Πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Φιλιατών Συνάντηση Πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Ήπειρος: Οι αγρότες με τρακτέρ σε δρόμους, λιμάνια και τελωνεία

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Ήπειρος: Οι αγρότες με τρακτέρ σε δρόμους, λιμάνια και τελωνεία

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες της Ηπείρου, δηλώνοντας ανυποχώρητοι στον αγώνα τους, ενόψει και του συλλαλητηρίου της Τρίτης στην Αθήνα. Θα μεταβούν στην Αθήνα με μισθωμένα λεωφορεία.

Αυτοί που θα μείνουν πίσω προσανατολίζονται σε αποκλεισμούς τελωνείων, λιμανιών και αυτοκινητοδρόμων. Τα τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα στην πύλη του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας και στον οδικό κόμβο του Λούρου στην Πρέβεζα.

Το απόγευμα του Σαββάτου γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από το Νομό Ιωαννίνων έστησαν ολιγόωρο μπλόκο στον κόμβο Καλπακίου, αποκλείοντας το δρόμο προς Κόνιτσα και Κακαβιά.

Είχαν προηγηθεί η κινητοποίηση προ ημερών στην Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και ο αποκλεισμός της Εφορίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Read More »
Ήπειρος: Οι αγρότες με τρακτέρ σε δρόμους, λιμάνια και τελωνεία Ήπειρος: Οι αγρότες με τρακτέρ σε δρόμους, λιμάνια και τελωνεία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Σύλληψη για χρήση μουσικής από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024

 Σύλληψη για χρήση μουσικής από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος


Συνελήφθη σήμερα μετά τα μεσάνυχτα στην Άρτα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας ημεδαπός, διότι λειτουργούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο οποίο διαπιστώθηκε να κάνει χρήση μουσικής με ορχήστρα, παραβιάζοντας το ωράριο λειτουργίας.\

Read More »
Σύλληψη για χρήση μουσικής από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος  Σύλληψη για χρήση μουσικής από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Τουρισμός για Όλους: Ανοίγει η πλατφόρμα μέσα Μαρτίου

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Τουρισμός για Όλους: Ανοίγει η πλατφόρμα μέσα Μαρτίου


Στα μέσα Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» όπου θα προστρέξουν οι δικαιούχοι, όπως δήλωσε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς τεχνικοί λόγοι, που δεν είχαν σχέση με το υπουργείο Τουρισμό, όπως είπε, δεν επέτρεψαν νωρίτερα το άνοιγμα της.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Τουρισμού και στοχεύει στην ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού για το 2024, με συνολικό προϋπολογισμό 25.694.539,89 ευρώ και λήξη μέχρι 31.12.2024, έχει καινούργια χαρακτηριστικά και ενισχυμένα κοινωνικά κριτήρια, όπως:

αύξηση του κριτηρίου εισοδήματος για όλους κατά 3.000 ευρώ σε σύγκριση με 2022-2023,

αύξηση του ποσού στη γενική κατηγορία από 150 ευρώ σε 200 ευρώ για όλους,

θέσπιση νέων κατηγοριών ειδικών κοινωνικών ομάδων που θα λάβουν 300 ευρώ επιχορήγηση: συνταξιούχοι όλων των ταμείων, έγγαμοι ή μέρη συμφώνου συμβίωσης με τρία και περισσότερα τέκνα, άγαμοι και σε κατάσταση χηρείας με προστατευόμενα τέκνα,

διπλασιασμό της επιχορήγησης για συμπολίτες μας ΑμεΑ ή με τέκνα ΑμεΑ, από 200 ευρώ σε 400 ευρώ.
Read More »
Τουρισμός για Όλους: Ανοίγει η πλατφόρμα μέσα Μαρτίου Τουρισμός για Όλους: Ανοίγει η πλατφόρμα μέσα Μαρτίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Σύλληψη για ηχορύπανση από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024

Σύλληψη για ηχορύπανση από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος


Συνελήφθη σήμερα μετά τα μεσάνυχτα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων ημεδαπός, διότι λειτουργούσε ως προσωρινά υπεύθυνος κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο οποίο διαπιστώθηκε να κάνει χρήση μουσικής παραβιάζοντας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου.
Read More »
Σύλληψη για ηχορύπανση από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος Σύλληψη για ηχορύπανση από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Διπλά αναδρομικά για μητέρες τον Απρίλιο

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024
Διπλά αναδρομικά για μητέρες τον Απρίλιο


Αναδρομικά έως 7.020 ευρώ θα λάβουν τον Απρίλιο όσες μητέρες είναι ελεύθερες επαγγελματίες ή αγρότισσες, καθώς έχουν πλέον πρόσβαση στην ειδική παροχή μητρότητας. Παράλληλα αναδρομικά έως και 1.500 ευρώ θα λάβουν έως τον Απρίλιο χιλιάδες νέες μητέρες.

Συγκεκριμένα όσες απέκτησαν παιδί μέσα στο 2023 και υπέβαλαν αίτηση για επίδομα γέννας θα δουν τελικά περισσότερα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό, μετά την αύξηση της εν λόγω ενίσχυσης.

Αίτηση

Ειδικότερα τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα dypa.gov.gr για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές εργαζόμενες. Οι μη μισθωτές θα υποβάλουν την αίτηση στη σχετική πλατφόρμα και στη συνέχεια θα διαπιστώνεται αν η μητέρα έχει ασφαλιστική ικανότητα ή όχι. Σε περίπτωση που έχει οφειλές θα πρέπει να τις εξοφλήσει για να μπορέσει να λάβει το επίδομα μητρότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση που θα δημοσιευθεί θα προβλέπει ότι στην περίπτωση που η ασφαλισμένη χάσει την επαγγελματική της ιδιότητα ή δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη τότε θα διακόπτεται το επίδομα μητρότητας. Στην περίπτωση που η ασφαλισμένη εξοφλήσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές θα μπορεί στη συνέχεια να υποβάλει εκ νέου αίτηση για να της χορηγηθεί η παροχή αναδρομικά από τον μήνα που της διακόπηκε.

Να σημειωθεί ότι θα προβλέπεται η επαναχορήγηση του επιδόματος μητρότητας που δεν θα ξεπερνά τους 12 μήνες. Παράλληλα θα καταβληθούν αναδρομικά για το επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες που έχουν γεννήσει ή υιοθετήσει από τις 24/9/2023. Πλέον, λαμβάνουν για πρώτη φορά την εννεάμηνη παροχή προστασίας της μητρότητας και οι ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες στο πεδίο της ανατροφής τέκνου. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα ορίζεται για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας οι μητέρες να μην έχουν λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιονδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ Φορέα, Τομέα, Κλάδο ή Λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλον φορέα ασφάλισης ασθένειας μισθωτών.

Οι ασφαλισμένες θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ σήμερα), δηλαδή συνολικά 7.020 ευρώ πέραν του ποσού που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια κυοφορίας και λοχείας. Συνεπώς, τα αναδρομικά που θα λάβουν εντός του μήνα θα αφορούν διάστημα έως και πέντε μηνών (Σεπτέμβριος 2023 – Φεβρουάριος 2024) και ποσά έως 3.900 ευρώ. Παράλληλα, το επίδομα επεκτείνεται και σε μισθωτές μητέρες του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ, που με την ισχύουσα νομοθεσία λάμβαναν μόνο το επίδομα κυοφορίας και λοχείας από τον φορέα τους. Με τη νέα διάταξη θα λαμβάνουν και αυτές για εννέα μήνες και το επίδομα μητρότητας, από το οποίο πριν αποκλείονταν.

Επίδομα γέννας

Την ίδια ώρα, τα αναδρομικά ποσά για το επίδομα γέννας αρχίζουν από 400 ευρώ και φτάνουν έως και 1.500 ευρώ και αφορούν στις μητέρες, οι οποίες απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Το μέτρο προβλέπει την αύξηση του επιδόματος γέννησης από 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που ισχύει σήμερα, σε 2.400 έως 3.500 ευρώ αναλόγως του αριθμού των τέκνων, και μάλιστααναδρομικά από 1/1/2023. Εφόσον βεβαίως στο μαιευτήριο, μαζί με τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, οι γονείς υπέβαλαν αίτηση για τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος.

Πρόκειται για το λεγόμενο επίδομα γέννας, το οποίο θεσμοθετήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2020 και προσδιορίστηκε στα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.

Αυξήσεις

Πλέον όμως αυξάνεται μόνιμα και μάλιστα αναδρομικά «πιάνοντας» και τις γεννήσεις που έγιναν εντός του 2023: Η αύξηση του ποσού είναι προοδευτική και συνδέεται με τον αριθμό των τέκνων. Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Το επίδομα γέννησης αναπροσαρμόστηκε και είναι ανάλογο του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας (όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του παιδιού). Μέχρι πρότινος η ενίσχυση διαμορφωνόταν σε 2.000 ευρώ και καταβαλλόταν σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών μιας οικογένειας. Το ποσό ήταν προκαθορισμένο και δεν άλλαζε ήταν το ίδιο για κάθε παιδί. Τώρα όμως η ενίσχυση αυξήθηκε κατά 400 – 1.500 ευρώ. Η πρώτη δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού. Η δεύτερη δόση θα καταβληθεί μετά από 5 μήνες από τον μήνα της γέννηση του παιδιού.

Η πληρωμή των αναδρομικών ποσών του επιδόματος για τις μητέρες που έκαναν παιδί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2023 θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο σε δύο ισόποσες δόσεις.


Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Διπλά αναδρομικά για μητέρες τον Απρίλιο Διπλά αναδρομικά για μητέρες τον Απρίλιο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2024 Rating: 5

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά είδη παπουτσιών που μπορούν να κάνου...

Σελίδες