Μπαράζ πλαστών χαρτονομισμάτων στη Παραμυθιά

Μπαράζ πλαστών χαρτονομισμάτων στη Παραμυθιά

 
 
Την εμφάνιση τους για άλλη μια φορά έκαναν πλαστά χαρτονομίσματα στη Παραμυθιά. Τις τελευταίες μέρες πολλές είναι οι αναφορές κυρίως καταστηματαρχών πως τους πλήρωσαν με πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, κάτι που πλέον συμβαίνει αρκετά συχνά.

Σε περιπτώσεις εντοπισμού παραχαραγμένων ή αμφιβόλου γνησιότητας χαρτονομισμάτων ή κερμάτων ευρώ, θα πρέπει να απευθύνεστε άμεσα στο ΑΤ Παραμυθιάς. Η ΕΛΑΣ με οδηγία της, καλεί τον καταναλωτή ή τον καταστηματάρχη που εντοπίσει πλαστό χαρτονόμισμα, να προσπαθήσει να κατανοήσει αν το άτομο που το χρησιμοποίησε ενήργησε καλή τη πίστει, αν είναι αυτός που τα παραχάραξε, ή αν το το διακινεί εις γνώση του.

Πως το ελέγχουμε: Έλεγχος με την αφή
Νιώστε τη γενική αίσθηση που αφήνει η επαφή με το χαρτονόμισμα. Τα παραχαραγμένα χαρτονομίσματα δίνουν συχνά την αίσθηση του μαλακού, χωρίς το χαρακτηριστικό «τρίξιμο» που κάνουν τα γνήσια. Το χαρτί τους δεν πρέπει να δίνει υπερβολικά την αίσθηση του λείου ή του γυαλιστερού. Ελέγξτε τη δομή της εσώγλυφης εκτύπωσης (βαθυτυπία, intaglio) η οποία εξέχει ελαφρά στην πρόσθια όψη του χαρτονομίσματος. Μεταξύ της γραμμής που αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και του πολυψήφιου αριθμού εμφανίζεται ένα πλέγμα (κάνναβος) κάθετων γραμμών. Εάν ξύσετε με το νύχι αυτές τις έντονες κάθετες γραμμές διαπιστώνετε έναν χαρακτηριστικό ήχο και μια ιδιαίτερη υφή.
 
Έλεγχος με το μάτι
Ελέγξτε τη συνολική εμφάνιση της εικόνας. Στα γνήσια χαρτονομίσματα η εικόνα είναι καθαρή με έντονες αντιθέσεις, ιδίως όσον αφορά το αρχιτεκτονικό σχέδιο στην εμπρόσθια όψη. Η εικόνα δεν πρέπει να είναι θολή ή θαμπή. Όταν το κοιτάτε σε διερχόμενο φωτισμό, το πολυτονικό υδατογράφημα επαναλαμβάνει το κύριο αρχιτεκτονικό σχέδιο του χαρτονομίσματος (πύλες ή παράθυρα). Πρέπει να εμφανίζει τις χαρακτηριστικές φωτοσκιάσεις, πρέπει δηλαδή να υπάρχουν τμήματα που είναι φωτεινότερα καθώς και τμήματα που είναι πιο σκοτεινά από την υπόλοιπη επιφάνεια του χαρτιού. Τα γνήσια πολυτονικά υδατογραφήματα δεν έχουν πολύ έντονες γραμμές αλλά χαρακτηρίζονται πάντοτε από την απαλή μετάβαση από το φωτεινό στο σκοτεινό. Το ηλεκτροτυπικό υδατογράφημα βρίσκεται κάτω από το πολυτονικό υδατογράφημα. Σε αυτό αναγράφεται η αξία του χαρτονομίσματος. Ο αριθμός αυτός φαίνεται πολύ φωτεινός όταν κοιτάτε το χαρτονόμισμα σε διερχόμενο φως, ενώ εμφανίζεται σκοτεινός εάν το τοποθετήσετε επάνω σε μια σκοτεινή επιφάνεια. Η ταινία ασφαλείας βρίσκεται ενσωματωμένη στο χαρτονόμισμα. Εμφανίζεται ως σκοτεινή γραμμή εάν κοιτάξετε το χαρτονόμισμα σε διερχόμενο φωτισμό. Στην ταινία ασφαλείας αναγράφεται η αξία του χαρτονομίσματος και η λέξη EURO. Το κείμενο αυτό διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και αντίστροφα, έτσι ώστε να μπορεί να διαβαστεί εύκολα και από τις δύο πλευρές του χαρτονομίσματος. Εάν το κοιτάξουμε σε κάθετο φωτισμό, εμφανίζεται στο ολόγραμμα ή στην ολογραφική λωρίδα το λογότυπο €. Επιπλέον, η ονομαστική αξία καθίσταται ορατή με θετικούς και αρνητικούς χαρακτήρες. Στη γωνία που βρίσκεται πάνω από το υδατογράφημα εμφανίζονται ορισμένοι «ημιτελείς» αριθμοί στην εμπρόσθια και την οπίσθια όψη. Εάν τις κοιτάξουμε μπροστά στο φως, αυτές οι δύο εικόνες συνδυάζονται σχηματίζοντας έναν πλήρη αριθμό.
 
Μπαράζ πλαστών χαρτονομισμάτων στη Παραμυθιά Μπαράζ πλαστών χαρτονομισμάτων στη Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 28, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.