Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΚΑΙ «ΟΙ ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΙ» ΜΑΣ - Του Δημήτρη Ζώη





Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πρόσφατη ομιλία του «μαύρου Περικλή». Έτσι χαρακτήρισε η γερμανική αριστερή εφημερίδα taz τον Αμερικανό πρόεδρο Obama. Θα ήθελα στον απόηχο της «καλοζυγισμένης» ομιλίας του για λίγο ακόμα προέδρου των ΗΠΑ Obama, να αναρωτηθώ για τις πράξεις της οχτάχρονης θητείας του. 
Θα βρω πολλά σημεία που θα με κάνουν σκεφτικό. 
Κυρίως θα αναρωτηθώ για την 7 χρονη «δυσκινησία του» στο θέμα του ελληνικού χρέους…

Ο Obama έφυγε Συντοπίτες μου, άφησε όμως στην Ελλάδα, εκτός από την ενθάρρυνση και μια ασαφέστατη ελπίδα, τα ίδια προβλήματα… 
Παρά τις μεγάλες προσπάθειες των Ελληνοαμερικανών του Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ…

Η Ελλάδα στηριζόταν πάντα στους Έλληνες του εξωτερικού, στους «Ξενιτεμένους» όπως έλεγαν παλιότερα στα χωριά των Φιλιατών. 
Η ακριτική περιοχή της Θεσπρωτίας γνώρισε μετά τη «φτώχευση» του 1893 την μετανάστευση πολλών κατοίκων της στην Αμερική, και τα τελευταία 50 χρόνια στην Ευρώπη (κυρίως στη Γερμανία), λόγω της μεγάλης φτώχειας του Τόπου μας. 
Πρέπει να τονιστεί, πως ο συναισθηματικός δεσμός που ενώνει τους «Ξενιτεμένους μας» με τη γενέτειρα και τον Τόπο καταγωγής των «Φιλιαταίων», ήταν και είναι πάντοτε ισχυρός. Όμως αγαπητοί Συντοπίτες από το Φιλιάτι και τη Θεσπρωτία, με τον καιρό παρατηρείται μία χαλάρωση των δεσμών με τον τόπο καταγωγής των Μεταναστών που κατάγονται από τη Θεσπρωτία, όπως παρατηρήθηκε και με τους «Ξενιτεμένους μας» στην Αμερική.

Καλούνται και οι 3 δήμαρχοι Θεσπρωτίας, κυρίως ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, να αντιληφθούν πως πρέπει να προβληματιστούν με στόχο πως θα διατηρηθούν ή θα δημιουργηθούν «γέφυρες επικοινωνίας» με τη μισή Θεσπρωτία που δε ζει σήμερα στη Θεσπρωτία. 
Θα αναφέρω κ.δήμαρχε Φιλιατών, αγαπητέ Σπύρο, πως η κατασκήνωση στη Σαγιάδα προσφέρεται ως «ορμητήριο» για γνωριμία των νέων της 2ης και 3ης γενιάς των θεσπρωτικής καταγωγής νέων, με τον Τόπο καταγωγής τους. 
Με τις ομορφιές του δήμου Φιλιατών και της Θεσπρωτίας, που τόσο λίγο γνωρίζουνε. 
Είμαι βέβαιος, πως τόσο η Ομοσπονδία Μουργκάνας, όσο και οι Ηπειρωτικοί Σύλλογοι στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, μα κυρίως στη Γερμανία, θα αγκαλιάσουν αυτή την ιδέα και θα χαρούν να φιλοξενούνται τα παιδιά τους/μας στη Σαγιάδα…

Στην εκδήλωση που έγινε τον Αύγουστο 2013 με θέμα : 
«Η Μετανάστευση χθες, η Μετανάστευση σήμερα» αναπτύχθηκαν προτάσεις για τη δημιουργία «γεφυρών επικοινωνίας» των ξένων υπηκόων θεσπρωτικής καταγωγής. 
Η Αντιγόνη Φίλη, ο Χρήστος Ευαγγέλου, ο Πέτρος Σκρέκος, ο Σπύρος Κωσταδήμας, εγώ και ο ηγούμενος της Ι.Μ.Γηρομερίου π.Μεθόδιος υπογραμμίσαμε τις προαναφερόμενες «γέφυρες επικοινωνίας». Αναφερθήκαμε στις ομιλίες μας και στη “ Μετανάστευση Θεσπρωτών στις ΗΠΑ” (Δ. Ζώης), καθώς και στον “εορτασμό των 100 χρόνων (1908-2008) της Aδελφότητας Ελληνοαμερικανών με ρίζες από το χωριό Τσαμαντά της Μουργκάνας-Φιλιατών στην περιοχή του Worchester-Mασαχουσέτης”(π. Μεθόδιος).
Στην εκδήλωση αναφέρθηκε επίσης και η μεγάλη συμβολή των Τσαμαντιωτών της Αμερικής στην ανέγερση (1928 τα εγκαίνια) του υπερσύγχρονου (τότε) δημοτικού σχολείου Τσαμαντά (σήμερα Λαογραφικό Μουσείο). Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανέγερση του νοσοκομείου Φιλιατών, στη μεγάλη οικονομική συμβολή των «Ξενιτεμένων» από τα χωριά των Φιλιατών μας, που υπήρξαν «γενναίοι στη ψυχή και πλούσιοι σε ανώτερα αισθήματα και φιλοπατρία μέχρι ψυχώσεως».
Χωρίς τη στήριξή τους θα ήταν αδύνατο να δημιουργηθεί το Νοσοκομείο στο Φιλιάτι από τον έντιμο οραματιστή συμπατριώτη μας γιατρό Πέτρο Μπέμπη. Τονίστηκαν επίσης και οι μορφές αλληλεγγύης των ανθρώπων που πήγαν στην Αμερική με καταγωγή από τα χωριά του σημερινού δήμου Φιλιατών …

Μπορεί η Ελλάδα να στηριζόταν στους Έλληνες του εξωτερικού, το πολιτικό της σύστημα και το πολιτικό της προσωπικό στήριζαν πάντα τις σχέσεις με τους Έλληνες του εξωτερικού, με την Ομογένεια, σε …τυχοδιωκτικά κριτήρια. 
Όποτε και όταν παρέστη ανάγκη, οι Ομογενείς καλούνταν να προσφέρουν στην Πατρίδα. Όμως κανένας σχεδιασμός , καμία πολιτική που θα ευνοούσε (και) τους Έλληνες Ομογενείς δεν έγινε. 
Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα. Αυτό ισχύει και για τους Θεσπρωτούς Ξενιτεμένους. Ακόμα και η απουσία ενός συντονισμού των εκάστοτε βουλευτών, νομαρχών, δημάρχων, μα κυρίως των υπουργών Παιδείας και Εξωτερικού, που θα καλλιεργούσε περεταίρω τις σχέσεις των «Ξενιτεμένων» μας ,Έλληνες του εξωτερικού, με την Ελλάδα ή τον Τόπο καταγωγής τους, δεν έγινε.

Δε θα σταθώ πολύ στο θέμα της πολύ υποσχόμενης ψήφου του «Έλληνα Μετανάστη», που η διεκδίκηση και η υλοποίηση αυτής της υπόσχεσης περιμένει από την εποχή που ήμουν στην Επιτροπή Νεολαίας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) Γερμανίας. 
Ούτε στη διαχρονική και διακομματική ασυνέπεια, ανικανότητα, προχειρότητα και των πειραματισμών στο θέμα της ελληνόγλωσσης εκπ/σης, που αρχίζουν από την εποχή των μεταπολιτευτικών κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και συνεχίζονται με το …απόλυτο χάος του «στοχαστή» καθηγητή κ.Μπαλτά και τις ασυνέπειες και τους πειραματισμούς των πρώην υπουργών Φίλη και Πελεγρίνη που συνέχισαν τις μεγαλοστομίες και υπερφλυαρίες του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ελληνόγλωσσης εκπ/σης στη Γερμανία. 
 Στη δε συνέχιση της πολιτικής εξαπάτησης των 3.500 Ελλήνων του εξωτερικού που ανάμεσα στους 15.000 Έλληνες μικροομολογιούχους πίστεψαν την Πατρίδα και εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους, θα αναφέρω μόνο πως τέλος του χρόνου παραγράφονται όλες οι ευθύνες αυτής της μεγαλύτερης ληστείας που έγινε σε καταθέτες που εμπιστεύθηκαν το ελληνικό δημόσιο. 
Δυστυχώς, οι μηχανισμοί που δημιουργήθηκαν για να ενισχύουν την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ Ελλήνων του εξωτερικού και της Πατρίδας , περνούσαν και περνούν από τον έλεγχο των κομματικών συμφερόντων, της αναξιοπιστίας και της ανεντιμότητας. 
Και σήμερα, με το πρόσχημα της κρίσης, εγκαταλείφθηκαν οι Έλληνες του εξωτερικού και τα αιτήματά τους.

Όμορφη και παράξενη Πατρίδα... από τη μια «έκαιγες» τις καταθέσεις στα Ομόλογα κι από την άλλη μοίραζες απλόχερα εθελούσιες για εκείνους που σε υπηρετούσαν... 
Όμορφη και παράξενη Πατρίδα, σαν εσένα καμία δεν είδα !!! ... 


Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΚΑΙ «ΟΙ ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΙ» ΜΑΣ - Του Δημήτρη Ζώη Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΚΑΙ «ΟΙ ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΙ» ΜΑΣ - Του Δημήτρη Ζώη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 18, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.