ΕΤΣΙ ΕΙΔΑ ΤΗΝ «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» - ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗ


Με την ευγενική φροντίδα του δραστήριου και πανάξιου Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.) κ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΤΖΟΚΑ, έλαβα το Επετειακό (200ο’) τεύχος του Περιοδικού, που φέρει τον τίτλο «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ».
Το αναφερθέν Περιοδικό είναι ένα καλαίσθητο έντυπο «…βήμα λεύτερων πνευματικών ανθρώπων» όπως ξεκάθαρα δηλώνεται στο οπισθόφυλλό του και εκδίδεται από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.
Λιτά και απέριττα τα λίγα λόγια στο Σημείωμα του Εκδότη Α.Τ.Β., που προσδιορίζει τις επιδιώξεις και τους στόχους της Ε.Ε.Λ. για την καινούργια πνευματική χρονιά και στέλνει μηνύματα συγκρατημένης αισιοδοξίας «…γιατί τον πνευματικό άνθρωπο τον διακρίνει κανείς από την φλόγα της ζωής, που λάμπει πυροφόρα ακόμη κι αν υπάρχει κάποιο δράμα» …. Και ολόκληρη η Ελληνική Κοινωνία ζει σήμερα ένα δράμα.
Στο αφιέρωμα για το Επετειακό (200ο’) τεύχος της «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» ο αεικίνητος Πρόεδρος της Ε.Ε.Λ. κ. Λευτέρης Β. Τζόκας, κάνει μια σύντομη αναδρομή της πορείας του Περιοδικού και με γενναιότητα καρδιάς αναγνωρίζει τις πολύτιμες προσφορές όλων των προκατόχων του τονίζοντας και την ξεχωριστή συμβολή στο Περιοδικού που … «με την αδιάλειπτη παρουσία του αποτελεί σταθμό και η συμβολή του στην διατήρηση, διαφύλαξη και διάδοση των Ελληνικών Γραμμάτων και στην Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών». 
Και ακόμη ο Ηπειρώτης Πρόεδρος της Ε.Ε.Λ. δεν παραλείπει να αναφέρει τιμητικά και ονομαστικά όλους εκείνους, που εθελοντικά συμβάλλουν στην έκδοση της «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ». Είναι και αυτό μια γνήσια απόδειξη του μεγαλείου της ψυχής του.
Και καθώς «φεύγω» από το Αφιέρωμα του κ. Λ. Τζόκα «σκοντάφτω» στο κείμενο της συγγενούς μας Ελευθερίας Ευρ. Τζιάλα – Μάντζιου, που επί δεκάδες χρόνια υπηρετεί με ιδιαίτερο ζήλο την εκπαίδευση, την Λογοτεχνία, την Ζωγραφική. 
Στο Επετειακό τεύχος σημειώνει η διακεκριμένη Γιαννιώτισσα: «…Εκδόσεις, δράσεις, γεγονότα, λογοτεχνικά κείμενα. Και όλα τούτα καταγράφηκαν στο Περιοδικό μας, που είναι, τελικά, η ιστορία της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Πλούσια δράση, διαγωνισμοί Λογοτεχνικοί, διαλέξεις, αφιερώματα. Ο Πολιτισμός στο μεγαλείο του».
Συνεχίζοντας την ανάγνωση της «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» και εισπράττοντας αισθήματα, γνώση, σοφία, φθάνω στο τέλος του τεύχους με το πνευματικό έργο 70 ποιητών και 20 πεζογράφων.
Διαβάζοντας ένα – ένα τα ποιήματα και βυθίζοντας την σκέψη και την καρδιά σε κάθε στίχο τους, μου ήρθαν στην μνήμη τα λόγια του Αργεντινού Συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες, που έλεγε: «Ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου δια μέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων». 
Αυτήν την περίτεχνη ύφανση των λέξεων έχουν επιτύχει οι ποιητές του 200ου τεύχους της «Λ.Δ.».
Ίδια είναι η παρουσία στο τεύχος των πεζογράφων, που με στοχασμούς, μηνύματα και γλώσσα, που σέβεται τους παραδεδεγμένους κανόνες, ανταποκρίνονται στον ορισμό της Λογοτεχνίας. Της Λογοτεχνίας, που είναι τα γραπτά προϊόντα του έντεχνου λόγου. Ενός λόγου «φορτωμένου» από γλαφυρότητα και κομψότητα και γενικά με μια ξεχωριστή καλλιέπεια.
Η ολοκλήρωση της ανάγνωσης της «Λ.Δ.» με βρίσκει εκστασιασμένο με πλήθος ψυχολογικών προβληματισμών και μου έρχεται στην μνήμη μου το κείμενο – στη σελίδα 10 – του Φρίξου Δήμου, που ονομάζει την «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» ως «Φρεγάτα καλοτάξιδη».
Επικροτούμε αυτόν τον χαρακτηρισμό και προσθέτουμε τα ακόλουθα:
Αυτό το γοργοκίνητο καράβι με έμπειρο, λογικό και συνετό καπετάνιο και με πλήρωμα εργατικό και πειθαρχημένο, παρέπλευσε την εκ 15.020 χιλιομέτρων της Στεργιανής και Νησιωτικής (9.385 νησιά και νησίδες) Ακτογραμμής της Ελλάδας και «φόρτωσε» την πνευματική σοδειά πλήθους πνευματικών ανθρώπων.
Κατάφορτο είναι το Επετειακό 200ο τεύχος της «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» με τους καρπούς του πνευματικού θερισμού. Ξεκίνησε την «φόρτωση» του από την Γη των Φαιάκων, έκανε στάση στις Ηπειρωτικές και Αιτωλο-ακαρνανικές ακτές, στην Ιτέα, στις ακτές της Πελοποννήσου για να φθάσει στο Ρέθυμνο, στην Ικαρία, στην Σάμο, την Λέσβο μέχρι την Αλεξανδρούπολη και τις Μακεδονο-θεσσαλικές ακτές και πήρε από παντού για την «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» τις Πνευματικές Δημιουργίες των μελών της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.
Αναμφίβολα πρόσθεσε μεγάλο «φορτίο» από τους πνευματικούς Δημιουργούς του Αθηναϊκού Λεκανοπεδίου.
Και το πνευματικό φορτίο «του γοργοτάξιδου καραβιού» ξεφορτώθηκε στις ακτές τις Αττικής Γης, για να μεταφερθεί στα Γραφεία της Ε.Ε.Λ. στην Αθήνα (Ζωοδόχου Πηγής 2-4) ώστε να δοθεί αυτό το πνευματικό χρυσάφι στην Συντακτική Επιτροπή του Περιοδικού και να τυπωθεί και να κυκλοφορήσει το 200ο τεύχος της «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ».
Δίκαιο είναι και ειλικρινής επιθυμία του γράφοντα είναι, να μπορούσε να γράψει «δύο λόγια» για το έργο κάθε λογοτέχνη, που με την αξιόλογη πνευματική του δουλειά συνέβαλε στην ολοκλήρωση του 200ου τεύχους της «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ». 
Αναγνωρίζω όμως ότι αυτό είναι από δύσκολο ως αδύνατο.
Ας μου επιτραπεί, ως Ηπειρώτης, να κάνω μια απλή αναφορά στα ονόματα των Ηπειρωτών λογοτεχνών, που συμβαίνει να γνωρίζω, ζητώντας συγνώμη από όσους αθέλητα παραλείπω, και τα έργο τους, που περιλαμβάνονται στο 200ο τεύχος της «Λ.Δ».
Ήτοι:
1. ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΤΖΟΚΑΣ, από Κομπότι Άρτας: «Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ στο χρόνο και χώρο».
2. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΖΙΑΛΛΑ – ΜΑΝΤΖΙΟΥ, από Ιωάννινα: «Τιμή στην ¨Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών με την Λογοτεχνική Δημιουργία».
3. ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΤΣΩΛΗΣ, από Άρτα: «Λογοτεχνική Δημιουργία»
4. ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΖΟΛΩΤΑ, από Άγναντα Άρτας: «Ξενιτεμένο Ελληνόπουλο της εποχής μας».
5. ΚΙΜΩΝ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ, από Κεντρικό Άρτας: «Μπαμπαλής ο τέλειος εραστής».
6. ΝΙΚΟΣ ΚΑΚΑΪΔΗΣ, από Δεσποτικό Ιωαννίνων: «Μελέαγρος και Αταλάντη, μια τραγωδία στις μέρες μας».
7. ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΤΖΟΚΑ – ΖΗΣΗ, από Καμαρίνα Πρεβέζης: «Περσέας και Ανδρομέδα».
8. ΠΑΝΟΣ ΤΖΙΟΒΑΣ, από Μελλιγγούς Ιωαννίνων: «Προσμονή»
9. ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, από Κρυσταλλοπηγή Παραμυθιάς: «Ένα αστέρι πέφτει».
10. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΠΑΤΟΛΗΣ, από Πολύγυρο Ιωαννίνων: «Οι κληρονόμοι».
11. ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΕΦΑ, από Ιωάννινα: «Που είναι η ευτυχία;»
12. ΙΟΥΛΙΑ ΚΟΡΜΕΝΤΖΑ, από Θεοδώριανα Άρτας: «Ξημερώνει»
13. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΝΤΟΒΑΣ, από Ιωάννινα: «Ειρήνη».
Κλείνοντας αυτό το Σημείωμα θα ήθελα μέσα από τα τρίσβαθα της καρδιάς μου να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους αυτούς, που μας πρόσφεραν αυτή την ζωηφόρο πνευματική τροφή σε χρόνους πνευματικής ανομβρίας και να ευχηθώ σ’ όλους υγεία και δύναμη για να μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν πνευματικό έργο και να το προσφέρουν απλόχερα στην Ελληνική Κοινωνία. 
Και τούτο, διότι προσωπικά ανήκω, σε εκείνους, που πιστεύουν ότι οι Λογοτέχνες δεν γράφουν μόνο για τον εαυτό τους. 
Γράφουν και για την Κοινωνία που σήμερα τους έχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ!

ΗΛΙΑΣ Κ. ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ
τ. Βουλευτής


ΕΤΣΙ ΕΙΔΑ ΤΗΝ «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» - ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗ ΕΤΣΙ ΕΙΔΑ ΤΗΝ «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» - ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 20, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.